Blockchain Birlikte Çalışabilirliği Bölüm I: Köprülemenin Mevcut Durumu

Orta SeviyeDec 03, 2023
Bu makale, "köprü" teknolojisinin gelişim geçmişini ayrıntılı olarak tanıtmakta, çok sayıda örnek ve veri desteği sağlamakta, köprülerin çalışma mekanizmasını, mevcut durumunu ve mevcut güvenlik sorunlarını tartışmakta ve köprü teknolojisinin temel durumu ve ana özelliklerine kapsamlı bir genel bakış sunmaktadır. .
Blockchain Birlikte Çalışabilirliği Bölüm I: Köprülemenin Mevcut Durumu

Blockchain'lerin Yaygınlaşması

İlk halka açık blockchain olan Bitcoin, 2009 yılında piyasaya sürüldü. DeFiLlama'ya göre, geçen 14 yılda halka açık blockchain'lerde Kambriyen döneminde bir patlama yaşandı ve sayı şu anda 201'e ulaştı. Ethereum çoğunlukla zincir içi faaliyetlere hakim olurken, 2021'de Kilitli Toplam Değerin (TVL) ~%96'sını oluşturuyor; Son 2 yılda, Binance Smart Chain (BSC) ve Solana gibi alternatif katman 1 blok zincirlerinin piyasaya sürülmesi ve Optimism, Arbitrum, zkSync Era, Starknet ve Polygon zkEVM gibi katman 2 toplamalarının ortaya çıkmasıyla bu rakamın %59'a düştüğü görüldü. Ethereum için ölçeklendirme çözümleri.

DeFiLlama'ya göre, yazının yazıldığı an itibariyle 115'in üzerinde EVM tabanlı zincir ve 12 Ethereum toplaması/L2 mevcut ve çoklu zincirlerdeki aktivite eğilimi çeşitli nedenlerle devam edecek şekilde ayarlandı:

  1. Polygon, Optimism ve Arbitrum gibi büyük L2'ler kendilerini Ethereum için ölçeklendirme çözümleri olarak erkenden konumlandırdılar, büyük miktarda sermaye topladılar ve uygulamaları ucuza dağıtmak için kolay yerler olarak kendilerini kanıtladılar (geçen yıl geliştirici ekipler oluşturmada +%2,779 büyüme gördük) Arbitrum'da +%1.499, Optimism'de +%1.499 ve Polygon'da +%116 (~200-400 geliştiricilik küçük bir tabana rağmen)
  2. Belirli ihtiyaçlara göre optimize etmek için alternatif L1'ler piyasaya sürülmeye devam ediyor. Bazı zincirler daha yüksek verim, hız ve yerleşim süreleri için optimize eder (örn. Solana, BSC) ve Gaming (ImmutableX), DeFi (Sei) ve geleneksel finans (ör. kapılı Avalanche alt ağları)
  3. Yeterli ölçeğe sahip uygulamalar ve kullanıcılar, daha fazla değer elde etmek ve ağ ücretlerini (dydx) yönetmek için kendi toplamalarını veya uygulama zincirlerini başlatıyor; Ve
  4. Çeşitli çerçeveler, SDK'lar, araç takımları ve "Hizmet olarak toplama" sağlayıcıları, herhangi bir projenin kendi toplamalarını minimum teknik artışla hızlandırmasını kolaylaştırmak için piyasaya çıktı (örn. Caldera, Eclipse, Dymension, Sovereign, Stackr, AltLayer, Rollkit)

Çok zincirli, çok katmanlı bir dünyada yaşıyoruz.

Birlikte Çalışabilirliğin Artan Önemi

L1'lerin, L2'lerin ve uygulama zincirlerinin bu şekilde çoğalması, Birlikte Çalışabilirliğin, yani blok zincirlerin birbirleriyle iletişim kurma becerisi ve tarzının önemini vurgulamıştır; aralarında varlıkları, likiditeyi, mesajları ve verileri aktarmak.

Blockchain Birlikte Çalışabilirliği, Connext'in önerdiği gibi üç bölüme ayrılabilir:

  1. Taşıma: mesaj verilerinin bir zincirden diğerine aktarıldığı yer
  2. Doğrulama: Verilerin doğruluğunun kanıtlandığı yer (bu genellikle kaynak zincirinin fikir birliğinin/durumunun kanıtlanmasını içerir); Ve
  3. Yürütme: Hedef zincirin verilerle bir şeyler yaptığı yer

Kaynak: Connext'ten uyarlanan Messaging Bridge Stack

Varlıkları ve likiditeyi zincirler arasında taşıyabilmenin faydası basittir; kullanıcıların yeni blockchain ve ekosistemleri keşfetmesine ve bunlarda işlem yapmasına olanak tanır. Yeni blok zincirlerinin avantajlarından yararlanabilecekler (örneğin, daha düşük ücretlere sahip katman 2'lerde işlem yapma veya ticaret yapma) ve yeni ve kazançlı fırsatları keşfedebilecekler (örneğin, diğer zincirlerde daha yüksek getiri sağlayan DeFi protokollerine erişim).

Mesajları taşımanın faydası, orijinal varlıklarını taşımak zorunda kalmadan bir dizi zincirler arası kullanım senaryosunun kilidini açmaktır. A Zincirinden (kaynak) gönderilen mesajlar, B Zincirinde (hedef) kodun yürütülmesini tetikler. Örneğin, A Zincirindeki bir dapp, bir kullanıcının varlıkları veya işlem geçmişi hakkında B Zincirine bir mesaj iletebilir ve bu da daha sonra herhangi bir varlığın taşınmasına gerek kalmadan B Zinciri üzerindeki faaliyetlere katılmalarına olanak tanır;

  1. B Zincirinden borçlanma ve A Zincirindeki varlıklarını teminat olarak kullanma
  2. NFT'lerini Zincir A'ya taşımak zorunda kalmadan, daha düşük maliyetli bir toplulaştırmayla (yeni bir NFT koleksiyonu basmak, etkinliklere ve ürünlere bilet almak gibi) topluluk avantajlarına katılmak
  3. DeFi'ye katılmak ve diğer zincirde daha iyi oranlara erişmek için bir zincirde kurdukları merkezi olmayan kimlikten ve zincir içi geçmişten yararlanıyor

Birlikte Çalışabilirlikteki Zorluklar

Birlikte Çalışabilirliğin sağladığı birçok avantaja rağmen birçok teknik zorlukla karşı karşıyadır:

  1. Birincisi, blok zincirleri genellikle birbirleriyle iyi iletişim kurmuyor: farklı mutabakat mekanizmaları, kriptografi şemaları ve mimarileri kullanıyorlar. Tokenlarınız A Zincirindeyse bunları B Zincirinde token satın almak için kullanmak basit bir süreç değildir.
  2. İkinci olarak, Doğrulama katmanında, bir birlikte çalışabilirlik protokolünün güvenilirliği yalnızca iletilen mesajların gerçekten meşru ve geçerli olduğunu doğrulamak için seçilen doğrulama mekanizması kadar iyidir.
  3. Üçüncüsü, geliştiricilerin oluşturabileceği birden fazla yere sahip olmak, uygulamaların web3'te önemli bir yapı taşı olan şekillendirilebilirliği kaybetmesine neden olur. Bu, geliştiricilerin yeni uygulamalar tasarlamak ve kullanıcılar için daha büyük olanakların kilidini açmak için başka bir zincirdeki bileşenleri kolayca birleştiremedikleri anlamına gelir.
  4. Son olarak, çok sayıda zincir, likiditenin parçalanması ve katılımcıların sermayesinin daha az verimli olması anlamına gelir. Örneğin, getirilere erişmek için A Zincirindeki bir havuza likidite sağladıysanız, daha sonra bu işlemden LP tokenını alıp daha fazla getiri elde etmek için başka bir protokolde teminat olarak kullanmak zordur. Likidite, DeFi ve protokol faaliyetinin can damarıdır; ne kadar çok zincir varsa, hepsinin gelişmesi o kadar zor olur.

Bugün bu sorunlardan bazılarını çözmeye yönelik bazı Birlikte Çalışabilirlik çözümleri mevcut, peki mevcut durum nedir?

Birlikte Çalışabilirliğin Mevcut Durumu

Günümüzde zincirler arası köprüler, zincirler arası işlemlerin ana kolaylaştırıcısıdır. Şu anda güvenlik, hız ve destekleyebileceği blok zinciri sayısı açısından farklı seviyelerde işlevsellik ve ödünleşimlere sahip 110'dan fazla köprü bulunmaktadır.

LI.FI'nin kapsamlı Köprüleme 101 belgesinde belirtildiği gibi, birkaç farklı köprü türü vardır:

  1. Sarma ve nane köprüleri - çoklu imzada A Zincirindeki tokenları güvence altına alan ve B Zincirinde karşılık gelen tokenları basan köprüler. Teorik olarak sarılmış tokenlar orijinal tokenlarla aynı değerde olmalıdır, ancak değerleri yalnızca köprünün güvenli olması kadar iyidir - yani köprü saldırıya uğrarsa, kullanıcı B Zincirinden A'ya (Portal, Çoklu Zincir) köprü kurmaya çalıştığında sarılmış tokenların tekrar değiştirilebileceği hiçbir şey kalmaz.
  2. Likidite ağları - tarafların zincirler arası takasları kolaylaştırmak için zincirin her iki tarafında da token likidite sağladığı yer (örn. Hop, Connext Amarok, Karşısında)
  3. Keyfi Mesajlaşma Köprüleri - herhangi bir verinin (jetonlar, sözleşme çağrıları, zincirin durumu) aktarılmasını sağlar; örn. LayerZero, Axelar, Solucan deliği
  4. Özel kullanım senaryosu köprüleri (örn. Stablecoin ve NFT köprüleri), Zincir A'daki stabilcoinleri / NFT'leri B Zincirine bırakmadan önce yakan

Bu köprüler, farklı güvenilir taraflar ve teşvikler tarafından desteklenen farklı güven mekanizmaları kullanılarak güvence altına alınır ve bu seçimler önemlidir ( Catalyst Labs'tan Jim ve Li.Fi ekibinin belirttiği gibi):

  1. Team Human, işlemin geçerliliğini doğrulamak için bir dizi kuruluşa güvenir;
  2. Team Economics, kötü davranışları caydırmak için cezaları azaltma riski taşıyan teminatlı bir dizi doğrulayıcıya güveniyor. Bu yalnızca uygunsuz davranışın ekonomik faydasının kesilen cezadan daha düşük olması durumunda işe yarar.
  3. Takım Oyunu Teorisi zincirler arası süreçte çeşitli görevleri böler (örn. işlem geçerliliğinin kontrol edilmesi; farklı taraflar arasında aktarma)
  4. Team Math, varlıkları başka bir zincire bırakmadan önce bir zincirdeki durumu doğrulamak için sıfır bilgi teknolojisinden ve kısa kanıtlardan yararlanarak zincir üzerinde hafif istemci doğrulamaları gerçekleştirir. Bu, insan etkileşimini en aza indirir ve kurulumu teknik açıdan karmaşıktır.

Sonuçta güven mekanizmaları, ekonomik teşviklerle insanlardan matematik temelli doğrulamaya kadar uzanır. Bu yaklaşımlar birbirini dışlayan değildir; bazı durumlarda güvenliği artırmak için bazılarının birleştirildiğini gördük - örneğin LayerZero'nun oyun teorisi tabanlı köprüsü, (doğrulama için zk kanıtlarına güvenen) Polyhedra'yı ağına bir kehanet olarak dahil ediyor.

Köprüler bugüne kadar nasıl performans gösterdi? Şimdiye kadar köprüler büyük miktarda sermaye transferini kolaylaştırdı; Ocak 2022'de köprülerdeki TVL 60 milyar dolara kadar yükseldi. Bu kadar çok sermayenin riske atılmasıyla birlikte köprüler, açıklardan yararlanma ve saldırıların ana hedefi haline geldi. Yalnızca 2022'de, çoklu imzalı anahtar uzlaşmaları ve akıllı sözleşme güvenlik açıklarının birleşimi nedeniyle 2,5 milyar dolar kaybedildi. Yıllık %4'lük bir sermaye kaybı oranı, bir finansal sistemin gelişmesi ve daha fazla kullanıcı çekmesi için savunulabilir bir durum değildir.

Saldırılar 2023'te Multichain adreslerinin 126 milyon dolara boşaltılmasıyla devam etti (Fantom köprüsünün %50'sini ve Moonriver köprüsü varlıklarının %80'ini temsil ediyor), bu süre boyunca CEO'larının 'multisig'lerinin tüm anahtarlarının kontrolünü elinde tuttuğunun açığa çıkmasıyla birlikte. '. Bu saldırıdan sonraki haftalarda Fantom'daki (Multichain üzerinden birçok varlığın köprülendiği) TVL %67 düştü.

Günün sonunda, en büyük köprü istismarlarından bazıları ve bunu takip eden sonuçlar çoklu imza açıklarına (Ronin 624 milyon dolar, Multichain 126,3 milyon dolar, Multichain 126,3 milyon dolar) ulaştı. Harmony 100 milyon dolar) hangi köprü güven mekanizmalarının kullanıldığının önemini vurguluyor.

Küçük (Harmony) veya gruplandırılmış (Ronin) veya tekil (Multichain) doğrulayıcı setine sahip olmak, bu istismarlardan bazılarının temel nedenidir; ancak saldırılar korkutucu sayıda vektörden gelebilir. Nisan 2022'de FBI, Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı (CISA) ve ABD Hazine Bakanlığı, Kuzey Kore devlet destekli Lazarus Grubu tarafından kullanılan bazı taktikleri vurgulayan ortak bir Siber Güvenlik Danışma Bildirimi yayınladı. Bunlar, diğerlerinin yanı sıra sosyal mühendislik, e-posta, Telegram ve CEX hesabı kimlik avına kadar uzanıyordu ( bu başlıkta Tayvano tarafından hazırlanan ekran görüntüsü örnekleri).

Buradan nereye gidiyoruz?

Nihayetinde insanlara dayanan doğrulama mekanizmalarının kolay hedefler olduğu açıktır; ancak güvenli, verimli Birlikte Çalışabilirliğe olan ihtiyaç devam etmektedir. Peki bundan sonra nereye gideceğiz?

Artık doğrulamaya yönelik güveni en aza indirilmiş yaklaşımların ortaya çıktığını görüyoruz ve bu bizi heyecanlandırıyor:

  1. Bölüm II'de, bir kaynak zincirinin en son fikir birliğini doğrulamak için kullanılan Mutabakat Kanıtlarını ele alacağız (ör. köprü kurmayı kolaylaştırmak için son birkaç bloktaki durumları/'gerçekleri'); Ve
  2. Bölüm III'te, çok çeşitli zincirler arası kullanım durumlarını kolaylaştırmak için eski bloklardaki geçmiş işlemleri ve verileri doğrulayan Depolama Kanıtlarını ele alıyoruz.

Her iki yaklaşım da insana duyulan güveni ve yanılabilirliği ortadan kaldırmak için güveni en aza indirilmiş doğrulamaya odaklanıyor ve Birlikte Çalışabilirliğin geleceği için bayrağı dalgalandırıyor. Onları ve uzayda inşa edilen ekipleri derinlemesine inceleyeceğiz, bizi izlemeye devam edin!

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [Superscrypt] adresinden yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [Jacob Ko] aittir. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Blockchain Birlikte Çalışabilirliği Bölüm I: Köprülemenin Mevcut Durumu

Orta SeviyeDec 03, 2023
Bu makale, "köprü" teknolojisinin gelişim geçmişini ayrıntılı olarak tanıtmakta, çok sayıda örnek ve veri desteği sağlamakta, köprülerin çalışma mekanizmasını, mevcut durumunu ve mevcut güvenlik sorunlarını tartışmakta ve köprü teknolojisinin temel durumu ve ana özelliklerine kapsamlı bir genel bakış sunmaktadır. .
Blockchain Birlikte Çalışabilirliği Bölüm I: Köprülemenin Mevcut Durumu

Blockchain'lerin Yaygınlaşması

İlk halka açık blockchain olan Bitcoin, 2009 yılında piyasaya sürüldü. DeFiLlama'ya göre, geçen 14 yılda halka açık blockchain'lerde Kambriyen döneminde bir patlama yaşandı ve sayı şu anda 201'e ulaştı. Ethereum çoğunlukla zincir içi faaliyetlere hakim olurken, 2021'de Kilitli Toplam Değerin (TVL) ~%96'sını oluşturuyor; Son 2 yılda, Binance Smart Chain (BSC) ve Solana gibi alternatif katman 1 blok zincirlerinin piyasaya sürülmesi ve Optimism, Arbitrum, zkSync Era, Starknet ve Polygon zkEVM gibi katman 2 toplamalarının ortaya çıkmasıyla bu rakamın %59'a düştüğü görüldü. Ethereum için ölçeklendirme çözümleri.

DeFiLlama'ya göre, yazının yazıldığı an itibariyle 115'in üzerinde EVM tabanlı zincir ve 12 Ethereum toplaması/L2 mevcut ve çoklu zincirlerdeki aktivite eğilimi çeşitli nedenlerle devam edecek şekilde ayarlandı:

  1. Polygon, Optimism ve Arbitrum gibi büyük L2'ler kendilerini Ethereum için ölçeklendirme çözümleri olarak erkenden konumlandırdılar, büyük miktarda sermaye topladılar ve uygulamaları ucuza dağıtmak için kolay yerler olarak kendilerini kanıtladılar (geçen yıl geliştirici ekipler oluşturmada +%2,779 büyüme gördük) Arbitrum'da +%1.499, Optimism'de +%1.499 ve Polygon'da +%116 (~200-400 geliştiricilik küçük bir tabana rağmen)
  2. Belirli ihtiyaçlara göre optimize etmek için alternatif L1'ler piyasaya sürülmeye devam ediyor. Bazı zincirler daha yüksek verim, hız ve yerleşim süreleri için optimize eder (örn. Solana, BSC) ve Gaming (ImmutableX), DeFi (Sei) ve geleneksel finans (ör. kapılı Avalanche alt ağları)
  3. Yeterli ölçeğe sahip uygulamalar ve kullanıcılar, daha fazla değer elde etmek ve ağ ücretlerini (dydx) yönetmek için kendi toplamalarını veya uygulama zincirlerini başlatıyor; Ve
  4. Çeşitli çerçeveler, SDK'lar, araç takımları ve "Hizmet olarak toplama" sağlayıcıları, herhangi bir projenin kendi toplamalarını minimum teknik artışla hızlandırmasını kolaylaştırmak için piyasaya çıktı (örn. Caldera, Eclipse, Dymension, Sovereign, Stackr, AltLayer, Rollkit)

Çok zincirli, çok katmanlı bir dünyada yaşıyoruz.

Birlikte Çalışabilirliğin Artan Önemi

L1'lerin, L2'lerin ve uygulama zincirlerinin bu şekilde çoğalması, Birlikte Çalışabilirliğin, yani blok zincirlerin birbirleriyle iletişim kurma becerisi ve tarzının önemini vurgulamıştır; aralarında varlıkları, likiditeyi, mesajları ve verileri aktarmak.

Blockchain Birlikte Çalışabilirliği, Connext'in önerdiği gibi üç bölüme ayrılabilir:

  1. Taşıma: mesaj verilerinin bir zincirden diğerine aktarıldığı yer
  2. Doğrulama: Verilerin doğruluğunun kanıtlandığı yer (bu genellikle kaynak zincirinin fikir birliğinin/durumunun kanıtlanmasını içerir); Ve
  3. Yürütme: Hedef zincirin verilerle bir şeyler yaptığı yer

Kaynak: Connext'ten uyarlanan Messaging Bridge Stack

Varlıkları ve likiditeyi zincirler arasında taşıyabilmenin faydası basittir; kullanıcıların yeni blockchain ve ekosistemleri keşfetmesine ve bunlarda işlem yapmasına olanak tanır. Yeni blok zincirlerinin avantajlarından yararlanabilecekler (örneğin, daha düşük ücretlere sahip katman 2'lerde işlem yapma veya ticaret yapma) ve yeni ve kazançlı fırsatları keşfedebilecekler (örneğin, diğer zincirlerde daha yüksek getiri sağlayan DeFi protokollerine erişim).

Mesajları taşımanın faydası, orijinal varlıklarını taşımak zorunda kalmadan bir dizi zincirler arası kullanım senaryosunun kilidini açmaktır. A Zincirinden (kaynak) gönderilen mesajlar, B Zincirinde (hedef) kodun yürütülmesini tetikler. Örneğin, A Zincirindeki bir dapp, bir kullanıcının varlıkları veya işlem geçmişi hakkında B Zincirine bir mesaj iletebilir ve bu da daha sonra herhangi bir varlığın taşınmasına gerek kalmadan B Zinciri üzerindeki faaliyetlere katılmalarına olanak tanır;

  1. B Zincirinden borçlanma ve A Zincirindeki varlıklarını teminat olarak kullanma
  2. NFT'lerini Zincir A'ya taşımak zorunda kalmadan, daha düşük maliyetli bir toplulaştırmayla (yeni bir NFT koleksiyonu basmak, etkinliklere ve ürünlere bilet almak gibi) topluluk avantajlarına katılmak
  3. DeFi'ye katılmak ve diğer zincirde daha iyi oranlara erişmek için bir zincirde kurdukları merkezi olmayan kimlikten ve zincir içi geçmişten yararlanıyor

Birlikte Çalışabilirlikteki Zorluklar

Birlikte Çalışabilirliğin sağladığı birçok avantaja rağmen birçok teknik zorlukla karşı karşıyadır:

  1. Birincisi, blok zincirleri genellikle birbirleriyle iyi iletişim kurmuyor: farklı mutabakat mekanizmaları, kriptografi şemaları ve mimarileri kullanıyorlar. Tokenlarınız A Zincirindeyse bunları B Zincirinde token satın almak için kullanmak basit bir süreç değildir.
  2. İkinci olarak, Doğrulama katmanında, bir birlikte çalışabilirlik protokolünün güvenilirliği yalnızca iletilen mesajların gerçekten meşru ve geçerli olduğunu doğrulamak için seçilen doğrulama mekanizması kadar iyidir.
  3. Üçüncüsü, geliştiricilerin oluşturabileceği birden fazla yere sahip olmak, uygulamaların web3'te önemli bir yapı taşı olan şekillendirilebilirliği kaybetmesine neden olur. Bu, geliştiricilerin yeni uygulamalar tasarlamak ve kullanıcılar için daha büyük olanakların kilidini açmak için başka bir zincirdeki bileşenleri kolayca birleştiremedikleri anlamına gelir.
  4. Son olarak, çok sayıda zincir, likiditenin parçalanması ve katılımcıların sermayesinin daha az verimli olması anlamına gelir. Örneğin, getirilere erişmek için A Zincirindeki bir havuza likidite sağladıysanız, daha sonra bu işlemden LP tokenını alıp daha fazla getiri elde etmek için başka bir protokolde teminat olarak kullanmak zordur. Likidite, DeFi ve protokol faaliyetinin can damarıdır; ne kadar çok zincir varsa, hepsinin gelişmesi o kadar zor olur.

Bugün bu sorunlardan bazılarını çözmeye yönelik bazı Birlikte Çalışabilirlik çözümleri mevcut, peki mevcut durum nedir?

Birlikte Çalışabilirliğin Mevcut Durumu

Günümüzde zincirler arası köprüler, zincirler arası işlemlerin ana kolaylaştırıcısıdır. Şu anda güvenlik, hız ve destekleyebileceği blok zinciri sayısı açısından farklı seviyelerde işlevsellik ve ödünleşimlere sahip 110'dan fazla köprü bulunmaktadır.

LI.FI'nin kapsamlı Köprüleme 101 belgesinde belirtildiği gibi, birkaç farklı köprü türü vardır:

  1. Sarma ve nane köprüleri - çoklu imzada A Zincirindeki tokenları güvence altına alan ve B Zincirinde karşılık gelen tokenları basan köprüler. Teorik olarak sarılmış tokenlar orijinal tokenlarla aynı değerde olmalıdır, ancak değerleri yalnızca köprünün güvenli olması kadar iyidir - yani köprü saldırıya uğrarsa, kullanıcı B Zincirinden A'ya (Portal, Çoklu Zincir) köprü kurmaya çalıştığında sarılmış tokenların tekrar değiştirilebileceği hiçbir şey kalmaz.
  2. Likidite ağları - tarafların zincirler arası takasları kolaylaştırmak için zincirin her iki tarafında da token likidite sağladığı yer (örn. Hop, Connext Amarok, Karşısında)
  3. Keyfi Mesajlaşma Köprüleri - herhangi bir verinin (jetonlar, sözleşme çağrıları, zincirin durumu) aktarılmasını sağlar; örn. LayerZero, Axelar, Solucan deliği
  4. Özel kullanım senaryosu köprüleri (örn. Stablecoin ve NFT köprüleri), Zincir A'daki stabilcoinleri / NFT'leri B Zincirine bırakmadan önce yakan

Bu köprüler, farklı güvenilir taraflar ve teşvikler tarafından desteklenen farklı güven mekanizmaları kullanılarak güvence altına alınır ve bu seçimler önemlidir ( Catalyst Labs'tan Jim ve Li.Fi ekibinin belirttiği gibi):

  1. Team Human, işlemin geçerliliğini doğrulamak için bir dizi kuruluşa güvenir;
  2. Team Economics, kötü davranışları caydırmak için cezaları azaltma riski taşıyan teminatlı bir dizi doğrulayıcıya güveniyor. Bu yalnızca uygunsuz davranışın ekonomik faydasının kesilen cezadan daha düşük olması durumunda işe yarar.
  3. Takım Oyunu Teorisi zincirler arası süreçte çeşitli görevleri böler (örn. işlem geçerliliğinin kontrol edilmesi; farklı taraflar arasında aktarma)
  4. Team Math, varlıkları başka bir zincire bırakmadan önce bir zincirdeki durumu doğrulamak için sıfır bilgi teknolojisinden ve kısa kanıtlardan yararlanarak zincir üzerinde hafif istemci doğrulamaları gerçekleştirir. Bu, insan etkileşimini en aza indirir ve kurulumu teknik açıdan karmaşıktır.

Sonuçta güven mekanizmaları, ekonomik teşviklerle insanlardan matematik temelli doğrulamaya kadar uzanır. Bu yaklaşımlar birbirini dışlayan değildir; bazı durumlarda güvenliği artırmak için bazılarının birleştirildiğini gördük - örneğin LayerZero'nun oyun teorisi tabanlı köprüsü, (doğrulama için zk kanıtlarına güvenen) Polyhedra'yı ağına bir kehanet olarak dahil ediyor.

Köprüler bugüne kadar nasıl performans gösterdi? Şimdiye kadar köprüler büyük miktarda sermaye transferini kolaylaştırdı; Ocak 2022'de köprülerdeki TVL 60 milyar dolara kadar yükseldi. Bu kadar çok sermayenin riske atılmasıyla birlikte köprüler, açıklardan yararlanma ve saldırıların ana hedefi haline geldi. Yalnızca 2022'de, çoklu imzalı anahtar uzlaşmaları ve akıllı sözleşme güvenlik açıklarının birleşimi nedeniyle 2,5 milyar dolar kaybedildi. Yıllık %4'lük bir sermaye kaybı oranı, bir finansal sistemin gelişmesi ve daha fazla kullanıcı çekmesi için savunulabilir bir durum değildir.

Saldırılar 2023'te Multichain adreslerinin 126 milyon dolara boşaltılmasıyla devam etti (Fantom köprüsünün %50'sini ve Moonriver köprüsü varlıklarının %80'ini temsil ediyor), bu süre boyunca CEO'larının 'multisig'lerinin tüm anahtarlarının kontrolünü elinde tuttuğunun açığa çıkmasıyla birlikte. '. Bu saldırıdan sonraki haftalarda Fantom'daki (Multichain üzerinden birçok varlığın köprülendiği) TVL %67 düştü.

Günün sonunda, en büyük köprü istismarlarından bazıları ve bunu takip eden sonuçlar çoklu imza açıklarına (Ronin 624 milyon dolar, Multichain 126,3 milyon dolar, Multichain 126,3 milyon dolar) ulaştı. Harmony 100 milyon dolar) hangi köprü güven mekanizmalarının kullanıldığının önemini vurguluyor.

Küçük (Harmony) veya gruplandırılmış (Ronin) veya tekil (Multichain) doğrulayıcı setine sahip olmak, bu istismarlardan bazılarının temel nedenidir; ancak saldırılar korkutucu sayıda vektörden gelebilir. Nisan 2022'de FBI, Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı (CISA) ve ABD Hazine Bakanlığı, Kuzey Kore devlet destekli Lazarus Grubu tarafından kullanılan bazı taktikleri vurgulayan ortak bir Siber Güvenlik Danışma Bildirimi yayınladı. Bunlar, diğerlerinin yanı sıra sosyal mühendislik, e-posta, Telegram ve CEX hesabı kimlik avına kadar uzanıyordu ( bu başlıkta Tayvano tarafından hazırlanan ekran görüntüsü örnekleri).

Buradan nereye gidiyoruz?

Nihayetinde insanlara dayanan doğrulama mekanizmalarının kolay hedefler olduğu açıktır; ancak güvenli, verimli Birlikte Çalışabilirliğe olan ihtiyaç devam etmektedir. Peki bundan sonra nereye gideceğiz?

Artık doğrulamaya yönelik güveni en aza indirilmiş yaklaşımların ortaya çıktığını görüyoruz ve bu bizi heyecanlandırıyor:

  1. Bölüm II'de, bir kaynak zincirinin en son fikir birliğini doğrulamak için kullanılan Mutabakat Kanıtlarını ele alacağız (ör. köprü kurmayı kolaylaştırmak için son birkaç bloktaki durumları/'gerçekleri'); Ve
  2. Bölüm III'te, çok çeşitli zincirler arası kullanım durumlarını kolaylaştırmak için eski bloklardaki geçmiş işlemleri ve verileri doğrulayan Depolama Kanıtlarını ele alıyoruz.

Her iki yaklaşım da insana duyulan güveni ve yanılabilirliği ortadan kaldırmak için güveni en aza indirilmiş doğrulamaya odaklanıyor ve Birlikte Çalışabilirliğin geleceği için bayrağı dalgalandırıyor. Onları ve uzayda inşa edilen ekipleri derinlemesine inceleyeceğiz, bizi izlemeye devam edin!

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [Superscrypt] adresinden yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [Jacob Ko] aittir. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Розпочати зараз
Зареєструйтеся та отримайте ваучер на
$100
!