Meksika'nın Kripto Ortamında Gezinmek: Düzenlemeler, Vergiler ve Gelecek Beklentileri

Orta SeviyeMar 03, 2024
Bu makale, Meksika kripto varlık düzenleme ve vergi sistemini dört açıdan analiz etmektedir: temel vergi sistemi, kripto para birimi düzenleme politikası, kripto para birimi vergi sistemi ve kripto varlık vergi sistemi özeti ve görünümü ve gelecekteki gelişim yönünü tahmin etmektedir.
Meksika'nın Kripto Ortamında Gezinmek: Düzenlemeler, Vergiler ve Gelecek Beklentileri

Orijinal Başlığı İletin:Andes OnChain (4) | Meksika'nın kripto vergilendirmesi ve düzenleyici sınırlarının dinamik analizi

1 Giriş

Yaygın olarak "Meksika" olarak bilinen Birleşik Meksika Devletleri (İspanyolca: Estados Unidos Mexicanos, İngilizce: United Mexican States), Latin Amerika'da ekonomik bir güç merkezi ve dünyada önemli bir madencilik ülkesidir. Arjantin ve Venezuela'nın aksine Meksika kısır bir enflasyon krizine girmemiştir, ancak finans sektörü uzun süredir yabancı sermayenin tekelindedir ve geleneksel bankalar hedef kullanıcılarına ulaşamamakta, bu da özel kredilere olan büyük talebi karşılamayı zorlaştırmaktadır. Fintech'in gelişmesiyle birlikte Meksika'da kripto para biriminin finansal işlevinden yararlanılmaya başlandı ve bu da Meksika'yı blok zinciri ve kripto para biriminin en yüksek kullanım oranına sahip Latin Amerika ülkelerinden biri haline getirdi. Finans, Meksika'da kripto para biriminin gelişimini teşvik etmede kilit bir faktördür ve Meksika'nın kripto vergi sistemi de mali denetimden ayrılamaz. Bu makale, Meksika'nın kripto varlık düzenleme ve vergi sistemini dört açıdan analiz edecektir: temel vergi sistemi, kripto para birimi düzenleme politikası, kripto para birimi vergi sistemi ve kripto varlık vergi sisteminin bir özeti ve görünümü ve gelecekteki gelişim yönünü tahmin edecektir.

2. Meksika'daki Temel Vergi Sistemine Genel Bakış

2.1 Meksika Vergi Sistemi

Meksika Anayasası'na göre, hem federal hükümet hem de eyalet (şehir) hükümeti vergi koyma hakkına sahiptir ve bu da federal ve yerel düzeyde iki kademeli bir vergi sistemi yaratmaktadır. Yerel düzey, eyalet ve şehir düzeylerini içerir ve federal hükümet, hiçbir düzeydeki yerel yönetimin alma hakkına sahip olmadığı kurumlar vergisi başta olmak üzere başlıca yerel vergi türlerini alma hakkına sahiptir. Meksika federal hükümeti, gelir vergisi ve katma değer vergisinin ikili ana organlar olarak yer aldığı bileşik bir vergi sistemi yapısı uygulamaktadır. Mevcut vergi sistemi, gelir vergisi (kurumlar vergisi, kişisel gelir vergisi, sermaye kazançları vergisi dahil), katma değer vergisi, emlak vergisi (varlıklara dayalı olarak alınan asgari vergi), ithalat ve ihracat tarifeleri ve ücret vergisi (esas olarak ücretlerden alınan vergiler, sosyal sigorta ve işçi konut fonu dahil) gibi başlıca vergileri içermektedir. Buna ek olarak, federal vergiler, alkollü içecekler, tütün, benzin, telekomünikasyon hizmetleri ve otomobillerden alınan tüketim vergileri gibi maden kaynakları ve özel mal ve hizmetler üzerinden alınan bazı vergileri de içerir. Eyalet ve şehir yönetimleri de dahil olmak üzere yerel yönetimler, emlak vergisi, ücret vergisi (çoğunlukla işverenlerden alınır), gayrimenkul işlem vergisi, ticari varlık vergisi vb. vergilerin yanı sıra mülk kaydı, işletme ruhsatı verilmesi vb. için çeşitli diğer ücretleri alma hakkına sahiptir.

2.2.1 Gelir Vergisi

Meksika Federal Vergi Kanunu'nda öngörüldüğü üzere, Meksika'da vergi mükellefi olan işletmeler, esas faaliyet yeri veya etkin yönetim yeri Meksika'da olan tüzel kişileri ifade eder. Meksika, vergi anlaşmalarında genellikle OECD modeli tarafından tanımlanan yerleşik işletme kavramını takip etmektedir. Bu nedenle, bir vergi anlaşmasında yerleşik bir işletme, konumu, ikametgahı, yönetimi, kuruluşu (Meksika ile yapılan bir vergi anlaşmasında) veya diğer benzer koşullar nedeniyle o ülkede vergilendirilen bir kişiyi ifade eder. Ancak bu, sadece o ülkeden elde ettikleri gelir üzerinden vergilendirilen bireyleri kapsamamaktadır. Prensip olarak, bir tüzel kişilik Meksika'da vergi mükellefi olan bir işletme tanımına uymuyorsa, Meksika'da yerleşik olmayan bir işletme olarak kabul edilir. Kurumlar vergisinin konusu, Meksika'da ticari faaliyet yürüten işletmeler, şirketler ve diğer tüzel kişiliklerdir. Meksika'da yerleşik olmayan ve daimi işyeri bulunan işletmeler, daimi işyerine atfedilebilen gelirler ve Meksika'dan elde edilen gelirler için Meksika'da kurumlar vergisi ödemelidir. Meksika'da daimi işyeri bulunmayan yerleşik olmayan kişilerin yalnızca Meksika'dan elde ettikleri gelirler üzerinden Meksika kurumlar vergisi ödemeleri gerekmektedir. Yerleşik olmayan işletmeler, brüt gelirlerinin (kesintiler hariç) farklı türlerine göre farklı vergi oranları uygulamaktadır, ancak gayrimenkul ve hisse satışından ve kısa vadeli inşaat ve benzeri projelerden elde edilen net vergilendirilebilir gelir daha yüksek bir oranda vergilendirilmektedir. Belirli durumlarda, bu tür şirketlerin gelir vergisi amaçları için Meksika'da kalıcı olarak kurulmuş veya sabit faaliyetlere sahip olduğu kabul edilirse, tanıma anından itibaren, yabancı şirket tarafından Meksika'da tescil edilen şubenin durumuna bağlı olarak, kendi ülkelerinde yerleşik şirketlerin vergi düzenlemelerini takip edeceklerdir. Sabit kıymetlerin, hisse senetlerinin ve gayrimenkullerin satışından elde edilen sermaye kazançları olağan gelir olarak kabul edilir ve kurumlar vergisine tabidir. Meksika yasaları gayrimenkul, hisse senedi ve diğer sabit varlıkların satışından elde edilen gelirin enflasyon endeksine endekslenmesine izin vermektedir.

Meksika Federal Vergi Kanunu'na göre, Meksika'da daimi ikametgahı olan kişiler Meksika'da ikamet eden kişiler olarak kabul edilir. Bu kişinin aynı zamanda yurtdışında daimi ikametgahı varsa, vergi mukimi statüsünü belirleyen ana faktör, hayati menfaatlerinin merkezinin bulunduğu yerdir. Meksika'nın hayati çıkarların merkezi olduğu iki durum vardır: bir takvim yılı içinde bireyin Meksika'dan elde ettiği gelirin toplam gelirin %50'sini aşması; mesleki faaliyetlerin ana yerinin Meksika'da olması. Bir bireyin hayati çıkarlarının merkezi Meksika'daysa, Meksika'da ikamet ettiği kabul edilmelidir. Yukarıda belirtilen koşulları karşılamayan kişiler mukim olmayan kişilerdir. Meksika'da ikamet edenlerin dünya çapındaki tüm gelirleri için kişisel gelir vergisi ödemeleri gerekir; aşağıdaki iki durumda yerleşik olmayan bireyler yasaya göre kişisel gelir vergisi ödemelidir: Meksika'da daimi bir kuruluş aracılığıyla faaliyet göstermek ve gelir elde etmek ve Meksika'dan kaynaklanan gelir elde etmek. Meksika'da yaşayan yabancılar sadece Meksika içindeki gelirleri üzerinden vergilendirilirler. Mukimlerin sağlık harcamalarını, hayırsever bağışlarını, eğitim harcamalarını vb. vergilendirilebilir gelirlerinden düşmelerine izin verilirken, mukim olmayanların bunu yapmalarına izin verilmez. 2018 yılından itibaren kişisel gelir vergisi (ISR) için azami %35 olmak üzere artan oranlı bir vergi oranı uygulanmaktadır.

2.2.2 Katma değer vergisi

Meksika'da katma değer vergisi, mal satışlarından ve hizmet sunumundan, kira gelirlerinden ve mal ve hizmet ithalatından elde edilen gelirlere uygulanmaktadır. Uygulanacak vergi oranının belirlenmesinde, KDV'ye tabi olmayan faaliyet gelirleri ile KDV'ye tabi gelirler birlikte esas alınır. Mükellefler vergi yükümlülüklerini yerine getirdiklerinde ve muafiyet haklarından yararlandıklarında, yatırım harcamaları nedeniyle aktarılan vergiler bir sonraki vergi yılında düzeltilmelidir. Yeni vergi yasasına göre, Meksika ve sınır bölgelerinde temel KDV oranı şu anda %16'dır. Buna ek olarak, daha önce sıfır oranlı olan bazı ürünlerden %16 oranında KDV alınacaktır. Halihazırda KDV'den muaf kalemler arasında tarım ürünleri, temel gıda ve ilaçlar, hizmet ihracatı, işgücü ihracatı vb. yer almaktadır.

2.2.3 Emlak Vergisi

İşletme Emlak Vergisi önemli bir yerel vergidir. Bu, bir şirketin varlıklarının değerinin %2'si oranında alınan varlığa dayalı bir asgari vergidir ve federal gelir vergisine ektir. Ticari emlak vergisi kantonlar ve federal bölge tarafından farklı oranlarda alınmaktadır. Bu vergi hem kişisel hem de ticari varlıklar için geçerlidir. Emlak vergisi için vergi matrahı, emlak değerinin değerlendirilmesinden müştereken sorumlu olan Ulusal Tapu Sicil Kurulu ve yerel maliye departmanının takdir ettiği değere dayanmaktadır. Gayrimenkul işlem vergisi de yerel yönetimlerin önemli vergilerinden biridir ve vergi oranı eyalet hükümeti tarafından belirlenir. Başlangıçta emlak bağışları, kar amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan bağışlar, çeşitli gayrimenkul devirleri ve daha fazlası dahil olmak üzere gayrimenkul işlemlerinde damga vergilerine bir alternatif olarak ortaya çıkmıştır.

3. Meksika'nın Kripto Para Düzenleme Politikası

Kripto para birimlerinin nitelendirilmesi, Meksika'nın kripto para birimi düzenleme politikasının yönünü belirler. Meksika Merkez Bankası'nın (İspanyolca: Banco de Mexico) açıklamasına göre, kripto para birimleri de para birimi gibi mal veya hizmetlerle takas edilebilmesine rağmen, kripto para birimleri gibi sanal varlıklar para biriminin klasik işlevlerini karşılamamaktadır. Örneğin, Bitcoin'in yüksek volatilitesi bir değer saklama aracı ve hesap birimi olarak işlev görmesini zorlaştırmaktadır. Aynı zamanda, şu anda daha az sayıda tüccar kripto para kabul ediyor ve kripto paralar evrensel bir değişim aracı haline gelemiyor. [1] Dahası, kripto para biriminin kendisi bir finansal varlık değildir ve değer oynaklığından kaynaklanan yatırım kazançları ve kayıpları ancak finansal varlıklar gibi işlev görebilir.

Meksika, Latin Amerika'da fintech sektöründeki İnternet finans şirketlerini düzenlemek için özel yasalar çıkaran ilk ülkedir. Şu anda ülkede finans sektörünün düzenlenmesinden sorumlu üç birim bulunmaktadır: Meksika Merkez Bankası, Maliye ve Kamu Kredisi Bakanlığı (SHCP) ve Ulusal Bankacılık ve Menkul Kıymetler Komisyonu (CNBV). Meksika'nın kripto para düzenleme politikaları temel olarak Fintech Kanunu (İspanyolca: Ley Fintech) ve Fintech Kurumları Denetleme Kanunu Yönetmeliği (ikincil kanun) gibi kanunlar etrafında dönmektedir.

Fintech'in hızlı gelişim dalgasında, Meksika 2018 yılında Fintech Yasasını kabul etti. Yasa temel olarak iki yetkilendirme yönünü içermektedir: biri kitle fonlaması kurumlarına (İspanyolca: Instituciones de Financiamiento Colectivo-IFC) tahvil, hisse senedi veya mülkiyete ilişkin sermaye işlemleri gibi "kitle fonlaması" işlemlerini gerçekleştirme yetkisi vermek, diğeri ise elektronik ödeme kurumlarına (İspanyolca: Instituciones de Fondos de Pago Electrónico-IFPE) elektronik fonları dijital bir şekilde ihraç etme, yönetme, kullanma ve aktarma yetkisi vermektir ve kripto para birimleri gibi sanal varlıklar da buna dahildir. Her iki kurum türü de asgari sermaye gerekliliklerine uymak zorundadır. Eğer bir elektronik ödeme kuruluşu sadece Meksika para birimi ile faaliyet gösteriyorsa, 500.000 UDI (Meksika pezosu yerine istikrarlı bir ikame olarak kullanılan endeks fon birimleri) standardını karşılaması ve sanal varlık işlemleri veya döviz işlemleri gerçekleştiriyorsa veya türevleri işletmek için temel sanal varlıkları kullanıyorsa, 700.000 UDI standardına ulaşması gerekmektedir.

Mart 2019'da Banco de Mexico, Fintech Yasası'nın ikincil yasasını çıkararak kripto para şirketlerini kendi yetki alanına aldı. O zamandan beri, iş yapmak için kripto para birimleri kullanan şirketler de ilgili yetkiyi almalıdır ve ihlal edenler 9.500 ila 47.000 $ arasında para cezasına çarptırılabilir, bu da kripto para birimi işinin daha sıkı yeterlilik incelemesine ve kontrolüne tabi olduğu anlamına gelir. Kripto para birimlerini ödeme yöntemi olarak kullanan küçük ve orta ölçekli işletmelerin bu yasaya tabi olmadığı ve yalnızca elektronik işlem mekanizmalarını kullanan veya fon toplayan (kitle fonlaması) fintech alanındaki şirketlerin yetkilendirmeye ihtiyacı olduğu belirtilmelidir. İlginç bir şekilde, yetkilendirme kurumlarından biri olan Banco de Mexico, ikincil yasanın kabul edilmesinden sonraki birkaç ay içinde herhangi bir şirketi onaylamadı ve bunun yerine ilgili yatırımcıların kripto para şirketleri konusunda tetikte olmalarını önerdi.

Yukarıda belirtilen düzenlemelere ek olarak, Meksika Mali İstihbarat Birimi (FIU) de kripto para birimi işlemlerinin ve ilgili aracı ve hizmet sağlayıcı bilgilerinin raporlanmasını gerektiren kripto para birimi raporları hakkında bir kılavuz yayınladı.

4. Meksika'nın Kripto Para Vergi Sistemi

Meksika'nın kripto para vergilendirme sistemi karmaşık değildir ve kripto para birimleri ve diğer kripto varlıklar nadiren özel vergi hükümlerine sahiptir, ancak esas olarak Meksika'nın genel vergi yasalarına uygundur. 2014 gibi erken bir tarihte Meksika Federal Vergi Bürosu, Bitcoin ve diğer benzer sanal para birimlerinin vergi muamelesini düzenleyen 230 sayılı Bildirimi yayınladı. Bu duyuruda Bitcoin ve benzeri sanal para birimlerinin yasal para birimi veya döviz olarak kabul edilmediği, dolayısıyla Meksika'nın kambiyo kontrol yasalarına tabi olmadıkları açıkça belirtilmektedir. Vergi perspektifinden bakıldığında, Meksika vergi makamları sanal varlıklar ve diğer varlıklar arasında ayrım yapmamaktadır, yani herhangi bir kripto varlığının edinilmesi ve dolaşımı, diğer taşınır mallarla aynı genel gelir vergisi ve katma değer vergisi düzenlemelerine uymalıdır.

Bununla birlikte, Meksika'nın kripto para birimi vergilendirme sistemi hakkında üç özel nokta vardır: İlk olarak, Meksika hükümeti, Meksika'nın kripto para birimi vergilendirme sisteminin daha mükemmel hale gelebileceğini gösteren birleşik bir vergi çerçevesi oluşturmayı amaçlayan Mali İstihbarat Sekreterliği'ni (CARF) kurdu. İkincisi, ilgili şirketler tarafından gerçekleştirilen hisse senedi veya döviz gün içi kripto para birimi işlemlerinin% 35 kurumlar vergisi ödemesi gerektiğine benzer şekilde, bu politika kripto para birimlerinin gün içi ticaret davranışını yönlendirmeyi, finansal piyasadaki aşırı dalgalanmaları önlemeyi ve finansal piyasanın işleyişini istikrara kavuşturmayı amaçlamaktadır. Üçüncüsü, Finansal Teknoloji Kanunu hükümlerine göre, 10 Eylül 2019'dan bu yana, gelir vergisi, katma değer vergisi ve diğer vergilerin normal beyanına ek olarak, ilgili kripto para birimi şirketleri, işlem tutarı 50.000 Meksika pesosunu veya 2.700 ABD dolarını aştığında ayrı vergi beyannameleri vermelidir, bu da Meksikalı mali düzenleyicilerin ve vergi makamlarının kripto para birimi şirketlerine yakın ilgisini göstermektedir.

5. Meksika'nın Kripto Varlık Vergi Sisteminin Özeti ve Görünümü

Meksika'nın kripto para vergilendirme sistemi henüz gelişiminin ilk aşamalarında olup, vergi sistemi esas olarak genel vergi sistemine bağlıdır ve uygulanabilir vergi hükümleri esas olarak Meksika hükümetinin kripto paralara ilişkin yasal tanımına bağlıdır. Kripto para birimlerine yönelik birkaç özel vergi hükmü, esas olarak uyumluluk incelemelerini güçlendirmeyi, yatırımcı çıkarlarını korumayı ve kripto para birimleri ve diğer dijital varlıkların potansiyel finansal risklerine karşı koruma sağlamayı amaçlamaktadır, ancak Meksika hükümetinin kripto para birimi alanının gelişimini teşvik etme ve destekleme konusundaki politika tutumunu yansıtmamaktadır. Genel olarak, Meksika hükümeti kripto para birimlerinin yeni gelişim modellerine düzenleme, vergilendirme ve diğer yollarla sürekli olarak yanıt veriyor ve kripto para biriminin ve işlemlerinin yasallığını inkar etmiyor olsa da, kripto para birimini ekonomik kalkınmayı teşvik etmek için bir araç olarak kullanmayı tercih ediyor ve kripto para birimi işlemlerinin arkasındaki finansal riskler ve kripto para birimi dolaşımının ulusal parasal egemenlik üzerindeki etkisi konusunda her zaman çok dikkatli olmuştur.

Ocak 2022'de Meksika Merkez Bankası, bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) oluşturmak için çok çalıştığını ve 2024'te dolaşıma sokmayı beklediğini duyurdu. Aynı yılın Temmuz ayında, Meksika Kongresi'nde senatör olan Indira Kempis, Bitcoin'e itibari para birimine benzer bir statü vermeyi uman bir yasa tasarısı önerdi. Bu makalenin tamamlandığı tarih itibariyle, yasa tasarısı henüz kabul edilmedi ve Meksika'nın merkez bankası dijital para birimi piyasaya sürülmedi, ancak Meksika ister merkezi kripto para birimi yolunu seçsin ister merkezi olmayan kripto para birimine itibari para statüsü versin, Bitcoin gibi merkezi olmayan kripto para birimleri için bağımsız ve kapsamlı bir vergi sistemi kurmanın durdurulamaz bir eğilim olduğu öngörülebilir. Ancak bu şekilde kripto para birimlerinin gelişim dalgasına uyum sağlayabilir, ekonomik kalkınma, finansal güvenlik ve parasal egemenlik arasındaki ilişkiyi daha iyi dengeleyebiliriz.

Notlar:

[1] Blockchain & Kripto Para Yasaları ve Yönetmelikleri 2024 (NFT'lerin Basımı, Pazarlanması ve Satışında Yasal Hususlar) | Insights | Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP. (2024). Lukka, & Lukka. (2022, 11 Temmuz). Meksika'nın kripto vergilendirmesine genel bakış. Lukka. [2] Kereibayev, O. (2024, 16 Ocak). Meksika'nın FinTech Yasasına Nasıl Uyulur? Sumsub. [3] Ley para Regular las Instituciones de Tecnología Financiera [Finansal Teknoloji Şirketlerini Düzenleme Kanunu] maddeleri. 30-34, Diario Oficial de la Federación [D.O.F], 9 Mart 2018, Meksika Temsilciler Meclisi'nin web sitesinde orijinal haliyle mevcuttur.

[4] Ma Hongxia. (2023). Küresel merkez bankası dijital para birimlerinin gelişim durumu, operasyonel riskleri ve eğilimleri Tahmin. Huxiang Forum, 36(5), 1-10.

[5] Meksika Merkez Bankası'nın yeni Fintech Yasası kripto para birimini kesinlikle yasaklamaktadır. (n.d.).

[6] Uluslararası Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Enstitüsü, Ticaret Bakanlığı. (2022) Yabancı Yatırım İşbirliği Ülke (Bölge) Rehberi - Meksika

[7] Araştırma Raporu: Meksika Blockchain Düzenlemeleri, Uygulamaları ve Fırsatları Altın Finans.

Sorumluluk Reddi:

  1. Bu makale[TaxDAO]'dan yeniden basılmıştır, orijinal başlık "Andes on the Chain (4) | Dynamic Analysis of Mexican Crypto Taxation and Supervision Frontiers", telif hakkı orijinal yazara aittir [TaxDAO], Bu yeniden basımla ilgili itirazlar varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin ve derhal ilgileneceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve fikirler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirisi Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Meksika'nın Kripto Ortamında Gezinmek: Düzenlemeler, Vergiler ve Gelecek Beklentileri

Orta SeviyeMar 03, 2024
Bu makale, Meksika kripto varlık düzenleme ve vergi sistemini dört açıdan analiz etmektedir: temel vergi sistemi, kripto para birimi düzenleme politikası, kripto para birimi vergi sistemi ve kripto varlık vergi sistemi özeti ve görünümü ve gelecekteki gelişim yönünü tahmin etmektedir.
Meksika'nın Kripto Ortamında Gezinmek: Düzenlemeler, Vergiler ve Gelecek Beklentileri

Orijinal Başlığı İletin:Andes OnChain (4) | Meksika'nın kripto vergilendirmesi ve düzenleyici sınırlarının dinamik analizi

1 Giriş

Yaygın olarak "Meksika" olarak bilinen Birleşik Meksika Devletleri (İspanyolca: Estados Unidos Mexicanos, İngilizce: United Mexican States), Latin Amerika'da ekonomik bir güç merkezi ve dünyada önemli bir madencilik ülkesidir. Arjantin ve Venezuela'nın aksine Meksika kısır bir enflasyon krizine girmemiştir, ancak finans sektörü uzun süredir yabancı sermayenin tekelindedir ve geleneksel bankalar hedef kullanıcılarına ulaşamamakta, bu da özel kredilere olan büyük talebi karşılamayı zorlaştırmaktadır. Fintech'in gelişmesiyle birlikte Meksika'da kripto para biriminin finansal işlevinden yararlanılmaya başlandı ve bu da Meksika'yı blok zinciri ve kripto para biriminin en yüksek kullanım oranına sahip Latin Amerika ülkelerinden biri haline getirdi. Finans, Meksika'da kripto para biriminin gelişimini teşvik etmede kilit bir faktördür ve Meksika'nın kripto vergi sistemi de mali denetimden ayrılamaz. Bu makale, Meksika'nın kripto varlık düzenleme ve vergi sistemini dört açıdan analiz edecektir: temel vergi sistemi, kripto para birimi düzenleme politikası, kripto para birimi vergi sistemi ve kripto varlık vergi sisteminin bir özeti ve görünümü ve gelecekteki gelişim yönünü tahmin edecektir.

2. Meksika'daki Temel Vergi Sistemine Genel Bakış

2.1 Meksika Vergi Sistemi

Meksika Anayasası'na göre, hem federal hükümet hem de eyalet (şehir) hükümeti vergi koyma hakkına sahiptir ve bu da federal ve yerel düzeyde iki kademeli bir vergi sistemi yaratmaktadır. Yerel düzey, eyalet ve şehir düzeylerini içerir ve federal hükümet, hiçbir düzeydeki yerel yönetimin alma hakkına sahip olmadığı kurumlar vergisi başta olmak üzere başlıca yerel vergi türlerini alma hakkına sahiptir. Meksika federal hükümeti, gelir vergisi ve katma değer vergisinin ikili ana organlar olarak yer aldığı bileşik bir vergi sistemi yapısı uygulamaktadır. Mevcut vergi sistemi, gelir vergisi (kurumlar vergisi, kişisel gelir vergisi, sermaye kazançları vergisi dahil), katma değer vergisi, emlak vergisi (varlıklara dayalı olarak alınan asgari vergi), ithalat ve ihracat tarifeleri ve ücret vergisi (esas olarak ücretlerden alınan vergiler, sosyal sigorta ve işçi konut fonu dahil) gibi başlıca vergileri içermektedir. Buna ek olarak, federal vergiler, alkollü içecekler, tütün, benzin, telekomünikasyon hizmetleri ve otomobillerden alınan tüketim vergileri gibi maden kaynakları ve özel mal ve hizmetler üzerinden alınan bazı vergileri de içerir. Eyalet ve şehir yönetimleri de dahil olmak üzere yerel yönetimler, emlak vergisi, ücret vergisi (çoğunlukla işverenlerden alınır), gayrimenkul işlem vergisi, ticari varlık vergisi vb. vergilerin yanı sıra mülk kaydı, işletme ruhsatı verilmesi vb. için çeşitli diğer ücretleri alma hakkına sahiptir.

2.2.1 Gelir Vergisi

Meksika Federal Vergi Kanunu'nda öngörüldüğü üzere, Meksika'da vergi mükellefi olan işletmeler, esas faaliyet yeri veya etkin yönetim yeri Meksika'da olan tüzel kişileri ifade eder. Meksika, vergi anlaşmalarında genellikle OECD modeli tarafından tanımlanan yerleşik işletme kavramını takip etmektedir. Bu nedenle, bir vergi anlaşmasında yerleşik bir işletme, konumu, ikametgahı, yönetimi, kuruluşu (Meksika ile yapılan bir vergi anlaşmasında) veya diğer benzer koşullar nedeniyle o ülkede vergilendirilen bir kişiyi ifade eder. Ancak bu, sadece o ülkeden elde ettikleri gelir üzerinden vergilendirilen bireyleri kapsamamaktadır. Prensip olarak, bir tüzel kişilik Meksika'da vergi mükellefi olan bir işletme tanımına uymuyorsa, Meksika'da yerleşik olmayan bir işletme olarak kabul edilir. Kurumlar vergisinin konusu, Meksika'da ticari faaliyet yürüten işletmeler, şirketler ve diğer tüzel kişiliklerdir. Meksika'da yerleşik olmayan ve daimi işyeri bulunan işletmeler, daimi işyerine atfedilebilen gelirler ve Meksika'dan elde edilen gelirler için Meksika'da kurumlar vergisi ödemelidir. Meksika'da daimi işyeri bulunmayan yerleşik olmayan kişilerin yalnızca Meksika'dan elde ettikleri gelirler üzerinden Meksika kurumlar vergisi ödemeleri gerekmektedir. Yerleşik olmayan işletmeler, brüt gelirlerinin (kesintiler hariç) farklı türlerine göre farklı vergi oranları uygulamaktadır, ancak gayrimenkul ve hisse satışından ve kısa vadeli inşaat ve benzeri projelerden elde edilen net vergilendirilebilir gelir daha yüksek bir oranda vergilendirilmektedir. Belirli durumlarda, bu tür şirketlerin gelir vergisi amaçları için Meksika'da kalıcı olarak kurulmuş veya sabit faaliyetlere sahip olduğu kabul edilirse, tanıma anından itibaren, yabancı şirket tarafından Meksika'da tescil edilen şubenin durumuna bağlı olarak, kendi ülkelerinde yerleşik şirketlerin vergi düzenlemelerini takip edeceklerdir. Sabit kıymetlerin, hisse senetlerinin ve gayrimenkullerin satışından elde edilen sermaye kazançları olağan gelir olarak kabul edilir ve kurumlar vergisine tabidir. Meksika yasaları gayrimenkul, hisse senedi ve diğer sabit varlıkların satışından elde edilen gelirin enflasyon endeksine endekslenmesine izin vermektedir.

Meksika Federal Vergi Kanunu'na göre, Meksika'da daimi ikametgahı olan kişiler Meksika'da ikamet eden kişiler olarak kabul edilir. Bu kişinin aynı zamanda yurtdışında daimi ikametgahı varsa, vergi mukimi statüsünü belirleyen ana faktör, hayati menfaatlerinin merkezinin bulunduğu yerdir. Meksika'nın hayati çıkarların merkezi olduğu iki durum vardır: bir takvim yılı içinde bireyin Meksika'dan elde ettiği gelirin toplam gelirin %50'sini aşması; mesleki faaliyetlerin ana yerinin Meksika'da olması. Bir bireyin hayati çıkarlarının merkezi Meksika'daysa, Meksika'da ikamet ettiği kabul edilmelidir. Yukarıda belirtilen koşulları karşılamayan kişiler mukim olmayan kişilerdir. Meksika'da ikamet edenlerin dünya çapındaki tüm gelirleri için kişisel gelir vergisi ödemeleri gerekir; aşağıdaki iki durumda yerleşik olmayan bireyler yasaya göre kişisel gelir vergisi ödemelidir: Meksika'da daimi bir kuruluş aracılığıyla faaliyet göstermek ve gelir elde etmek ve Meksika'dan kaynaklanan gelir elde etmek. Meksika'da yaşayan yabancılar sadece Meksika içindeki gelirleri üzerinden vergilendirilirler. Mukimlerin sağlık harcamalarını, hayırsever bağışlarını, eğitim harcamalarını vb. vergilendirilebilir gelirlerinden düşmelerine izin verilirken, mukim olmayanların bunu yapmalarına izin verilmez. 2018 yılından itibaren kişisel gelir vergisi (ISR) için azami %35 olmak üzere artan oranlı bir vergi oranı uygulanmaktadır.

2.2.2 Katma değer vergisi

Meksika'da katma değer vergisi, mal satışlarından ve hizmet sunumundan, kira gelirlerinden ve mal ve hizmet ithalatından elde edilen gelirlere uygulanmaktadır. Uygulanacak vergi oranının belirlenmesinde, KDV'ye tabi olmayan faaliyet gelirleri ile KDV'ye tabi gelirler birlikte esas alınır. Mükellefler vergi yükümlülüklerini yerine getirdiklerinde ve muafiyet haklarından yararlandıklarında, yatırım harcamaları nedeniyle aktarılan vergiler bir sonraki vergi yılında düzeltilmelidir. Yeni vergi yasasına göre, Meksika ve sınır bölgelerinde temel KDV oranı şu anda %16'dır. Buna ek olarak, daha önce sıfır oranlı olan bazı ürünlerden %16 oranında KDV alınacaktır. Halihazırda KDV'den muaf kalemler arasında tarım ürünleri, temel gıda ve ilaçlar, hizmet ihracatı, işgücü ihracatı vb. yer almaktadır.

2.2.3 Emlak Vergisi

İşletme Emlak Vergisi önemli bir yerel vergidir. Bu, bir şirketin varlıklarının değerinin %2'si oranında alınan varlığa dayalı bir asgari vergidir ve federal gelir vergisine ektir. Ticari emlak vergisi kantonlar ve federal bölge tarafından farklı oranlarda alınmaktadır. Bu vergi hem kişisel hem de ticari varlıklar için geçerlidir. Emlak vergisi için vergi matrahı, emlak değerinin değerlendirilmesinden müştereken sorumlu olan Ulusal Tapu Sicil Kurulu ve yerel maliye departmanının takdir ettiği değere dayanmaktadır. Gayrimenkul işlem vergisi de yerel yönetimlerin önemli vergilerinden biridir ve vergi oranı eyalet hükümeti tarafından belirlenir. Başlangıçta emlak bağışları, kar amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan bağışlar, çeşitli gayrimenkul devirleri ve daha fazlası dahil olmak üzere gayrimenkul işlemlerinde damga vergilerine bir alternatif olarak ortaya çıkmıştır.

3. Meksika'nın Kripto Para Düzenleme Politikası

Kripto para birimlerinin nitelendirilmesi, Meksika'nın kripto para birimi düzenleme politikasının yönünü belirler. Meksika Merkez Bankası'nın (İspanyolca: Banco de Mexico) açıklamasına göre, kripto para birimleri de para birimi gibi mal veya hizmetlerle takas edilebilmesine rağmen, kripto para birimleri gibi sanal varlıklar para biriminin klasik işlevlerini karşılamamaktadır. Örneğin, Bitcoin'in yüksek volatilitesi bir değer saklama aracı ve hesap birimi olarak işlev görmesini zorlaştırmaktadır. Aynı zamanda, şu anda daha az sayıda tüccar kripto para kabul ediyor ve kripto paralar evrensel bir değişim aracı haline gelemiyor. [1] Dahası, kripto para biriminin kendisi bir finansal varlık değildir ve değer oynaklığından kaynaklanan yatırım kazançları ve kayıpları ancak finansal varlıklar gibi işlev görebilir.

Meksika, Latin Amerika'da fintech sektöründeki İnternet finans şirketlerini düzenlemek için özel yasalar çıkaran ilk ülkedir. Şu anda ülkede finans sektörünün düzenlenmesinden sorumlu üç birim bulunmaktadır: Meksika Merkez Bankası, Maliye ve Kamu Kredisi Bakanlığı (SHCP) ve Ulusal Bankacılık ve Menkul Kıymetler Komisyonu (CNBV). Meksika'nın kripto para düzenleme politikaları temel olarak Fintech Kanunu (İspanyolca: Ley Fintech) ve Fintech Kurumları Denetleme Kanunu Yönetmeliği (ikincil kanun) gibi kanunlar etrafında dönmektedir.

Fintech'in hızlı gelişim dalgasında, Meksika 2018 yılında Fintech Yasasını kabul etti. Yasa temel olarak iki yetkilendirme yönünü içermektedir: biri kitle fonlaması kurumlarına (İspanyolca: Instituciones de Financiamiento Colectivo-IFC) tahvil, hisse senedi veya mülkiyete ilişkin sermaye işlemleri gibi "kitle fonlaması" işlemlerini gerçekleştirme yetkisi vermek, diğeri ise elektronik ödeme kurumlarına (İspanyolca: Instituciones de Fondos de Pago Electrónico-IFPE) elektronik fonları dijital bir şekilde ihraç etme, yönetme, kullanma ve aktarma yetkisi vermektir ve kripto para birimleri gibi sanal varlıklar da buna dahildir. Her iki kurum türü de asgari sermaye gerekliliklerine uymak zorundadır. Eğer bir elektronik ödeme kuruluşu sadece Meksika para birimi ile faaliyet gösteriyorsa, 500.000 UDI (Meksika pezosu yerine istikrarlı bir ikame olarak kullanılan endeks fon birimleri) standardını karşılaması ve sanal varlık işlemleri veya döviz işlemleri gerçekleştiriyorsa veya türevleri işletmek için temel sanal varlıkları kullanıyorsa, 700.000 UDI standardına ulaşması gerekmektedir.

Mart 2019'da Banco de Mexico, Fintech Yasası'nın ikincil yasasını çıkararak kripto para şirketlerini kendi yetki alanına aldı. O zamandan beri, iş yapmak için kripto para birimleri kullanan şirketler de ilgili yetkiyi almalıdır ve ihlal edenler 9.500 ila 47.000 $ arasında para cezasına çarptırılabilir, bu da kripto para birimi işinin daha sıkı yeterlilik incelemesine ve kontrolüne tabi olduğu anlamına gelir. Kripto para birimlerini ödeme yöntemi olarak kullanan küçük ve orta ölçekli işletmelerin bu yasaya tabi olmadığı ve yalnızca elektronik işlem mekanizmalarını kullanan veya fon toplayan (kitle fonlaması) fintech alanındaki şirketlerin yetkilendirmeye ihtiyacı olduğu belirtilmelidir. İlginç bir şekilde, yetkilendirme kurumlarından biri olan Banco de Mexico, ikincil yasanın kabul edilmesinden sonraki birkaç ay içinde herhangi bir şirketi onaylamadı ve bunun yerine ilgili yatırımcıların kripto para şirketleri konusunda tetikte olmalarını önerdi.

Yukarıda belirtilen düzenlemelere ek olarak, Meksika Mali İstihbarat Birimi (FIU) de kripto para birimi işlemlerinin ve ilgili aracı ve hizmet sağlayıcı bilgilerinin raporlanmasını gerektiren kripto para birimi raporları hakkında bir kılavuz yayınladı.

4. Meksika'nın Kripto Para Vergi Sistemi

Meksika'nın kripto para vergilendirme sistemi karmaşık değildir ve kripto para birimleri ve diğer kripto varlıklar nadiren özel vergi hükümlerine sahiptir, ancak esas olarak Meksika'nın genel vergi yasalarına uygundur. 2014 gibi erken bir tarihte Meksika Federal Vergi Bürosu, Bitcoin ve diğer benzer sanal para birimlerinin vergi muamelesini düzenleyen 230 sayılı Bildirimi yayınladı. Bu duyuruda Bitcoin ve benzeri sanal para birimlerinin yasal para birimi veya döviz olarak kabul edilmediği, dolayısıyla Meksika'nın kambiyo kontrol yasalarına tabi olmadıkları açıkça belirtilmektedir. Vergi perspektifinden bakıldığında, Meksika vergi makamları sanal varlıklar ve diğer varlıklar arasında ayrım yapmamaktadır, yani herhangi bir kripto varlığının edinilmesi ve dolaşımı, diğer taşınır mallarla aynı genel gelir vergisi ve katma değer vergisi düzenlemelerine uymalıdır.

Bununla birlikte, Meksika'nın kripto para birimi vergilendirme sistemi hakkında üç özel nokta vardır: İlk olarak, Meksika hükümeti, Meksika'nın kripto para birimi vergilendirme sisteminin daha mükemmel hale gelebileceğini gösteren birleşik bir vergi çerçevesi oluşturmayı amaçlayan Mali İstihbarat Sekreterliği'ni (CARF) kurdu. İkincisi, ilgili şirketler tarafından gerçekleştirilen hisse senedi veya döviz gün içi kripto para birimi işlemlerinin% 35 kurumlar vergisi ödemesi gerektiğine benzer şekilde, bu politika kripto para birimlerinin gün içi ticaret davranışını yönlendirmeyi, finansal piyasadaki aşırı dalgalanmaları önlemeyi ve finansal piyasanın işleyişini istikrara kavuşturmayı amaçlamaktadır. Üçüncüsü, Finansal Teknoloji Kanunu hükümlerine göre, 10 Eylül 2019'dan bu yana, gelir vergisi, katma değer vergisi ve diğer vergilerin normal beyanına ek olarak, ilgili kripto para birimi şirketleri, işlem tutarı 50.000 Meksika pesosunu veya 2.700 ABD dolarını aştığında ayrı vergi beyannameleri vermelidir, bu da Meksikalı mali düzenleyicilerin ve vergi makamlarının kripto para birimi şirketlerine yakın ilgisini göstermektedir.

5. Meksika'nın Kripto Varlık Vergi Sisteminin Özeti ve Görünümü

Meksika'nın kripto para vergilendirme sistemi henüz gelişiminin ilk aşamalarında olup, vergi sistemi esas olarak genel vergi sistemine bağlıdır ve uygulanabilir vergi hükümleri esas olarak Meksika hükümetinin kripto paralara ilişkin yasal tanımına bağlıdır. Kripto para birimlerine yönelik birkaç özel vergi hükmü, esas olarak uyumluluk incelemelerini güçlendirmeyi, yatırımcı çıkarlarını korumayı ve kripto para birimleri ve diğer dijital varlıkların potansiyel finansal risklerine karşı koruma sağlamayı amaçlamaktadır, ancak Meksika hükümetinin kripto para birimi alanının gelişimini teşvik etme ve destekleme konusundaki politika tutumunu yansıtmamaktadır. Genel olarak, Meksika hükümeti kripto para birimlerinin yeni gelişim modellerine düzenleme, vergilendirme ve diğer yollarla sürekli olarak yanıt veriyor ve kripto para biriminin ve işlemlerinin yasallığını inkar etmiyor olsa da, kripto para birimini ekonomik kalkınmayı teşvik etmek için bir araç olarak kullanmayı tercih ediyor ve kripto para birimi işlemlerinin arkasındaki finansal riskler ve kripto para birimi dolaşımının ulusal parasal egemenlik üzerindeki etkisi konusunda her zaman çok dikkatli olmuştur.

Ocak 2022'de Meksika Merkez Bankası, bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) oluşturmak için çok çalıştığını ve 2024'te dolaşıma sokmayı beklediğini duyurdu. Aynı yılın Temmuz ayında, Meksika Kongresi'nde senatör olan Indira Kempis, Bitcoin'e itibari para birimine benzer bir statü vermeyi uman bir yasa tasarısı önerdi. Bu makalenin tamamlandığı tarih itibariyle, yasa tasarısı henüz kabul edilmedi ve Meksika'nın merkez bankası dijital para birimi piyasaya sürülmedi, ancak Meksika ister merkezi kripto para birimi yolunu seçsin ister merkezi olmayan kripto para birimine itibari para statüsü versin, Bitcoin gibi merkezi olmayan kripto para birimleri için bağımsız ve kapsamlı bir vergi sistemi kurmanın durdurulamaz bir eğilim olduğu öngörülebilir. Ancak bu şekilde kripto para birimlerinin gelişim dalgasına uyum sağlayabilir, ekonomik kalkınma, finansal güvenlik ve parasal egemenlik arasındaki ilişkiyi daha iyi dengeleyebiliriz.

Notlar:

[1] Blockchain & Kripto Para Yasaları ve Yönetmelikleri 2024 (NFT'lerin Basımı, Pazarlanması ve Satışında Yasal Hususlar) | Insights | Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP. (2024). Lukka, & Lukka. (2022, 11 Temmuz). Meksika'nın kripto vergilendirmesine genel bakış. Lukka. [2] Kereibayev, O. (2024, 16 Ocak). Meksika'nın FinTech Yasasına Nasıl Uyulur? Sumsub. [3] Ley para Regular las Instituciones de Tecnología Financiera [Finansal Teknoloji Şirketlerini Düzenleme Kanunu] maddeleri. 30-34, Diario Oficial de la Federación [D.O.F], 9 Mart 2018, Meksika Temsilciler Meclisi'nin web sitesinde orijinal haliyle mevcuttur.

[4] Ma Hongxia. (2023). Küresel merkez bankası dijital para birimlerinin gelişim durumu, operasyonel riskleri ve eğilimleri Tahmin. Huxiang Forum, 36(5), 1-10.

[5] Meksika Merkez Bankası'nın yeni Fintech Yasası kripto para birimini kesinlikle yasaklamaktadır. (n.d.).

[6] Uluslararası Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Enstitüsü, Ticaret Bakanlığı. (2022) Yabancı Yatırım İşbirliği Ülke (Bölge) Rehberi - Meksika

[7] Araştırma Raporu: Meksika Blockchain Düzenlemeleri, Uygulamaları ve Fırsatları Altın Finans.

Sorumluluk Reddi:

  1. Bu makale[TaxDAO]'dan yeniden basılmıştır, orijinal başlık "Andes on the Chain (4) | Dynamic Analysis of Mexican Crypto Taxation and Supervision Frontiers", telif hakkı orijinal yazara aittir [TaxDAO], Bu yeniden basımla ilgili itirazlar varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin ve derhal ilgileneceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve fikirler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirisi Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Розпочати зараз
Зареєструйтеся та отримайте ваучер на
$100
!