Kripto Para Biriminin Diğer Varlık Sınıflarıyla Karşılaştırılması

Yeni BaşlayanMar 07, 2024
Yatırım yöntemleri, yatırım getirisi ve riskler açısından kripto para biriminin diğer varlık sınıflarıyla (Altın, ABD hisse senedi endeksleri) ayrıntılı bir karşılaştırması.
Kripto Para Biriminin Diğer Varlık Sınıflarıyla Karşılaştırılması

Giriş

Yatırımcılar her zaman önemli getiriler ve istikrarlı büyüme sunabilecek piyasalar ararlar. Kripto varlıklar, yıllık yüksek getirileriyle yatırımcıların ilgisini çekmekte ve geleneksel yatırım stratejilerini kırmaktadır. Ancak sektörde devam eden Three Arrows Capital adlı hedge fonunun, ikinci en büyük kripto para borsası FTX'in ve diğer platformların iflası gibi "siyah kuğu" olayları, bu yüksek getirilerin ardında gizlenen önemli riskleri göstermektedir.

Federal Rezerv'in faiz artırımıyla birlikte küresel ekonomi zorluklarla karşılaşıyor. Bu makale, sırasıyla güvenli liman ve risk varlıklarının temsilcileri olarak görülen altın ve NASDAQ endeksine odaklanacaktır. Ayrıca kripto para birimleri ile emtialar ve önemli ABD hisse senedi endeksleri gibi diğer varlık sınıflarını da inceleyeceğiz. Yatırım yöntemlerini, yatırım getirisini ve ilgili riskleri tanımsal bir perspektiften açıklayarak, yatırımcıların bu varlık sınıflarını daha derinlemesine anlamalarına yardımcı olmayı amaçlıyoruz.

Tanımlara Genel Bakış

Kripto Para

Kripto para merkezi olmayan bir sistem kullanır, bir blok zinciri ağı üzerinde çalışır ve işlemleri ve ihracı kaydetmek için şifreleme kullanır. İlk kripto para birimi olan Bitcoin 2009 yılında tanıtıldı. O zamandan beri spekülatif bir araç haline geldi ve tüm kripto para birimleri arasında en yüksek piyasa değerine sahip oldu. Kripto para piyasası şimdiye kadar Bitcoin'in fiyatındaki dalgalanmaların bir gösterge olduğu dört boğa-ayı döngüsü yaşadı. Şu anda dördüncü döngünün ortasındayız. BTC'nin fiyatı 2021'in sonunda 69.000 ABD dolarına ulaştı ancak kısa süre sonra bir dizi siyah kuğu olayı nedeniyle iki yıllık uzun bir ayı piyasasına girdi. Bu döngüde Web3 ve yapay zeka gibi yeni anlatıların yükselişi, uyumluluk ve uygulama, gelişimin ana temaları haline geldi.

Kaynak: https://www.coingecko.com/en/coins/bitcoin

Altın

Altın, altın takı, tıbbi teknoloji ve diğer tüketici sektörleri, yatırım talebi ve dünyanın dört bir yanındaki merkez bankalarının rezervlerini içeren talep ile hem emtia hem de para birimi özelliklerine sahiptir. Finans piyasasının sürekli gelişmesiyle birlikte altın, giderek daha fazla yatırımcı tarafından bir yatırım çeşidi olarak kabul görmüştür. Başlıca işlem yerleri Londra OTC piyasası, ABD vadeli işlemler piyasası ve Çin vadeli işlemler piyasasıdır. Altın dünyadaki en likit varlıklardan biridir, yüksek bir değere sahiptir ve bağımsız bir kaynaktır, herhangi bir ülke veya ticaret piyasasıyla sınırlı değildir ve herhangi bir şirket veya hükümetle bağlantılı değildir. "Ons" altın için uluslararası ölçü birimidir, 1 ons = 28,3495g.

Emtia

Enerji emtiaları bir başka yatırım hedefi seçeneğidir. Bunlar arasında ham petrol, doğal gaz, petrol, kömür ve nükleer enerji endüstrisi ile ilgili varlıklar bulunmaktadır. Bu ürünler ulaşım, ısınma, enerji üretimi ve günlük ekonomik faaliyetlerde önemli rol oynamaktadır. Emtia sektöründe petrol, ham petrolden rafine edilir; bu iki emtianın fiyatlandırılması yakından ilişkilidir ve fiyatları esas olarak piyasa arz ve talebinden etkilenir.

S&P 500 Endeksi

S&P 500 endeksi, yatırımcılar tarafından ABD büyük sermayeli piyasasının başlıca göstergesi olarak görülmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde halka açık ilk 500 şirketten oluşmakta ve toplam ABD piyasa değerinin yaklaşık %80'ini temsil etmektedir. Temel bileşenler arasında Apple, Microsoft ve Amazon gibi büyük şirketler yer alıyor. Geçtiğimiz otuz yıl boyunca S&P 500 endeksi genel olarak yükseliş eğiliminde olmuştur. Pandemi salgını ve 2022'deki faiz artırım politikası nedeniyle önemli bir düşüş yaşamasına rağmen, tipik olarak hızlı bir şekilde toparlandı. Endeks şu anda 5000 civarında seyretmektedir.

Kaynak: https://www.tradingview.com/chart/?symbol=FRED%3ASP500

NASDAQ

Genellikle NASDAQ olarak bilinen NASDAQ Bileşik Endeksi, NASDAQ'da listelenen 3000'den fazla hisse senedini içeren piyasa değeri ağırlıklı bir endekstir. Ağırlığının büyük kısmı teknoloji hisselerinden geliyor. Sonuç olarak, internetin gelişimiyle birlikte teknoloji şirketlerinin piyasa değerindeki sürekli artış NASDAQ'ın yükselişine katkıda bulunmuştur. Ancak 2022'deki keskin faiz artışı, teknoloji hisselerinin değerlemesinde önemli bir düşüşe neden olarak NASDAQ'ta önemli bir düşüşe yol açtı. 2023 yılında, faiz artışının aşamalı olarak sona ermesi ve yapay zeka patlamasının teknoloji hisselerinde bir toparlanmaya yol açmasıyla NASDAQ da toparlandı.

Kaynak: https://www.tradingview.com/chart/?symbol=NASDAQ%3ANDAQ

Dow Jones Endüstriyel Ortalama

Dow Jones Endüstriyel Ortalaması, Amerika Birleşik Devletleri'nin önde gelen 30 büyük şirketinin ağırlıklarına göre fiyatlarını takip eden bir endekstir. Endeks, finans sektöründen önemli bir temsiliyete sahiptir ve Microsoft, Goldman Sachs ve McDonald's gibi yüksek kârlı şirketleri içermektedir. Bu şirketlerin hisse fiyatlarını yansıttığı için, hisse fiyatlarındaki artışla birlikte endeks değeri de yükselir. Eğilimi biraz S&P 500 endeksine benzemektedir.

Kaynak: https://www.tradingview.com/chart/?symbol=TVC%3ADJI

Yatırım Yöntemleri

Kripto para birimlerine yatırım yapmak için çeşitli yöntemler vardır. En basit yaklaşım, Gate.io gibi merkezi borsalar veya Uniswap ve Sushiswap gibi merkezi olmayan borsalar gibi bir kripto para borsası kullanmak veya brokerlardan satın almaktır. Alternatif olarak, kripto para şirketlerine veya kripto para endeks fonlarına yatırım yapabilirler.

Altının fiyatı arz ve talepten, jeopolitikten ve diğer faktörlerden etkilenir. Altına yatırım yapmanın fiziksel altın, altın ETF'leri, vadeli işlem sözleşmeleri ve Fark Sözleşmeleri (CFD'ler) gibi farklı yolları da vardır. Altın ETF'leri, altın fiyatını takip etmek için tasarlanmış menkul kıymet borsalarında işlem gören yatırım fonlarıdır. Yatırımcılar ETF'nin hisselerini hisse senedi gibi alıp satabilir ve fon dayanak varlık olarak altın külçeleri tutar. Altın CFD'leri, fiziksel altın sahibi olmayı gerektirmeyen türev ürünlerdir. Yatırımcılar ve brokerlar arasında, işlemin açılmasından pozisyonun kapatılmasına karar verilmesine kadar geçen sürede altın fiyatındaki farkı takas etmek için yapılan bir anlaşmadır.

Enerji emtia piyasasına girmek nispeten basittir. Yatırımcılar petrol gibi emtiaları çoğu broker aracılığıyla alıp satabilir. Alternatif olarak, enerji ETF'leri veya enerji vadeli işlemleri ve fark sözleşmeleri yoluyla yatırım yapabilirler.

S&P 500 endeksine yatırım yapmak ETF'ler, endeks vadeli işlemleri ve CFD'ler aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Kaldıraç, kısa vadeli yatırımlar için kullanılabilir. Bununla birlikte, endeks vadeli işlemleri nispeten yüksek bir giriş eşiğine sahiptir ve yatırımcılardan daha fazla sermaye gerektirir.

NASDAQ Bileşik Endeksine yatırım yapmanın daha az yolu vardır. Örneğin, sadece bir ETF onu takip ediyor: QNEQ. NASDAQ endeksi ile karşılaştırıldığında, insanların daha sık işlem yaptığı endeks NASDAQ 100 endeksidir. NASDAQ 100 endeksi, NASDAQ borsasındaki en iyi 100 finansal olmayan hisse senedini içerir, daha fazla teknoloji hissesi içerir ve ABD Teknoloji Hisse Senetleri 100 endeksi olarak da bilinir.

Dow Jones Sanayi Endeksine uzun vadeli yatırım için DIA ve DOG gibi ETF'ler seçilebilir. Kısa vadeli yatırımlar için, Fark Sözleşmeleri (CFD'ler) ticareti, daha düşük yatırım eşiği nedeniyle tercih edilebilir bir seçenek olabilir.

Kripto para trendleri, ABD hisse senedi endekslerini doğrudan etkileyen ABD makroekonomik durumuna yakından bağlıdır. Dolayısıyla, hem kripto para birimleri hem de ABD hisse senedi endeksleri genellikle faiz indirimleri ve TÜFE endeksi gibi ABD makroekonomik politikalarından etkilenmektedir. Güvenli bir liman varlığı olarak altının değeri en çok arz ve talepten etkilenir. Kripto para birimleri için bir ayı piyasası sırasında, yatırımcılar genellikle altın gibi güvenli liman varlıklarına yatırımlarını artırırlar.

Yatırım Getirisi ve Risk

Bitcoin piyasa değeri en yüksek kripto para birimidir ve fiyatı bir dereceye kadar kripto para piyasasının eğilimini ölçmektedir. Geçmişte, Bitcoin'in fiyat eğilimi önemli getiriler göstermiştir. Messari araştırmacısı tarafından hazırlanan bir rapora göre, son 10 yılda Bitcoin'in yıllık getirisi %230'a ulaşarak diğer varlık sınıflarını en az 10 kat geride bıraktı. Öte yandan, kripto para birimi büyük bir dalgalanmaya sahiptir ve dünya çapındaki hükümetler hala kripto para birimi düzenlemelerini formüle etmektedir. Belirsiz düzenleyici çerçeve ve farklı yargı alanlarındaki farklı uygulamalar nedeniyle yatırımcılar yüksek risk ve belirsizliklerle karşı karşıya kalmaktadır. Bu döngüde, BTC'nin fiyatı 60.000 ABD dolarından daha yüksek bir seviyeden 20.000 ABD dolarından daha düşük bir seviyeye düştü. Görüldüğü üzere, kripto paralar büyük kârlar anlamına gelirken, aynı zamanda daha büyük dalgalanma ve güvenlik riskleriyle karşı karşıyadır.

Altın, uzun vadeli pozitif getiri sağlayabilen özel bir varlık türüdür. Küresel altın piyasası güçlü bir likiditeye sahiptir ve son 10 yılda yaklaşık %10'luk bir getiri oranıyla çoğu hisse senedi ve tahvilden daha iyi performans göstermiştir. Altın, diğer varlıklarla zayıf bir korelasyona sahiptir ve enflasyona direnme, risklerden korunma ve varlık tahsisi işlevine sahiptir.

Üç büyük ABD hisse senedi endeksine yatırım yapmak, yatırımcıların ABD ekonomisinin genel durumunu ve eğilimlerini anlamasını gerektirir. Tarihsel performans, Federal Rezerv'in faiz oranlarını önemli ölçüde artırmasının ardından ABD ekonomisinin genellikle durgunluğa girdiğini göstermektedir. Durgunluk sırasında Nasdaq endeksi genellikle S&P 500 endeksi ve Dow Jones Endüstriyel Ortalamasından daha fazla düşer. Bununla birlikte, yapay zeka patlamasından yararlanan Nasdaq endeksinin daha büyük bir artış yaşama şansı daha yüksektir. Bir araştırmaya göre, Nasdaq endeksinin son 10 yıldaki getirisi yaklaşık %20'ye ulaşarak geleneksel finans alanında ilk sırada yer aldı.

Sonuç

Geçtiğimiz on yılda, kripto para birimi yüksek yıllık getirileriyle diğer varlık sınıflarından daha iyi performans gösterdi. Ancak yüksek volatilitesi nedeniyle yatırımcılar çok fazla belirsizlikle karşı karşıya. Buna karşılık, geleneksel finansal yatırımlar istikrar, düzenleyici koruma ve daha düşük yatırım riskleri sunar. Altın, güvenli bir liman varlığı olarak son yıllarda yatırımcılar tarafından giderek daha fazla kabul görmektedir. Ancak, ister herhangi bir varlık türü ister birden fazla varlık sınıfını bir araya getiren çeşitlendirilmiş bir yatırım portföyü olsun, yatırımcılar risk toleranslarını ve yatırım hedeflerini dikkatle değerlendirmeli ve her zaman kapsamlı bir araştırma yapmalıdır.

Kripto Para Biriminin Diğer Varlık Sınıflarıyla Karşılaştırılması

Yeni BaşlayanMar 07, 2024
Yatırım yöntemleri, yatırım getirisi ve riskler açısından kripto para biriminin diğer varlık sınıflarıyla (Altın, ABD hisse senedi endeksleri) ayrıntılı bir karşılaştırması.
Kripto Para Biriminin Diğer Varlık Sınıflarıyla Karşılaştırılması

Giriş

Yatırımcılar her zaman önemli getiriler ve istikrarlı büyüme sunabilecek piyasalar ararlar. Kripto varlıklar, yıllık yüksek getirileriyle yatırımcıların ilgisini çekmekte ve geleneksel yatırım stratejilerini kırmaktadır. Ancak sektörde devam eden Three Arrows Capital adlı hedge fonunun, ikinci en büyük kripto para borsası FTX'in ve diğer platformların iflası gibi "siyah kuğu" olayları, bu yüksek getirilerin ardında gizlenen önemli riskleri göstermektedir.

Federal Rezerv'in faiz artırımıyla birlikte küresel ekonomi zorluklarla karşılaşıyor. Bu makale, sırasıyla güvenli liman ve risk varlıklarının temsilcileri olarak görülen altın ve NASDAQ endeksine odaklanacaktır. Ayrıca kripto para birimleri ile emtialar ve önemli ABD hisse senedi endeksleri gibi diğer varlık sınıflarını da inceleyeceğiz. Yatırım yöntemlerini, yatırım getirisini ve ilgili riskleri tanımsal bir perspektiften açıklayarak, yatırımcıların bu varlık sınıflarını daha derinlemesine anlamalarına yardımcı olmayı amaçlıyoruz.

Tanımlara Genel Bakış

Kripto Para

Kripto para merkezi olmayan bir sistem kullanır, bir blok zinciri ağı üzerinde çalışır ve işlemleri ve ihracı kaydetmek için şifreleme kullanır. İlk kripto para birimi olan Bitcoin 2009 yılında tanıtıldı. O zamandan beri spekülatif bir araç haline geldi ve tüm kripto para birimleri arasında en yüksek piyasa değerine sahip oldu. Kripto para piyasası şimdiye kadar Bitcoin'in fiyatındaki dalgalanmaların bir gösterge olduğu dört boğa-ayı döngüsü yaşadı. Şu anda dördüncü döngünün ortasındayız. BTC'nin fiyatı 2021'in sonunda 69.000 ABD dolarına ulaştı ancak kısa süre sonra bir dizi siyah kuğu olayı nedeniyle iki yıllık uzun bir ayı piyasasına girdi. Bu döngüde Web3 ve yapay zeka gibi yeni anlatıların yükselişi, uyumluluk ve uygulama, gelişimin ana temaları haline geldi.

Kaynak: https://www.coingecko.com/en/coins/bitcoin

Altın

Altın, altın takı, tıbbi teknoloji ve diğer tüketici sektörleri, yatırım talebi ve dünyanın dört bir yanındaki merkez bankalarının rezervlerini içeren talep ile hem emtia hem de para birimi özelliklerine sahiptir. Finans piyasasının sürekli gelişmesiyle birlikte altın, giderek daha fazla yatırımcı tarafından bir yatırım çeşidi olarak kabul görmüştür. Başlıca işlem yerleri Londra OTC piyasası, ABD vadeli işlemler piyasası ve Çin vadeli işlemler piyasasıdır. Altın dünyadaki en likit varlıklardan biridir, yüksek bir değere sahiptir ve bağımsız bir kaynaktır, herhangi bir ülke veya ticaret piyasasıyla sınırlı değildir ve herhangi bir şirket veya hükümetle bağlantılı değildir. "Ons" altın için uluslararası ölçü birimidir, 1 ons = 28,3495g.

Emtia

Enerji emtiaları bir başka yatırım hedefi seçeneğidir. Bunlar arasında ham petrol, doğal gaz, petrol, kömür ve nükleer enerji endüstrisi ile ilgili varlıklar bulunmaktadır. Bu ürünler ulaşım, ısınma, enerji üretimi ve günlük ekonomik faaliyetlerde önemli rol oynamaktadır. Emtia sektöründe petrol, ham petrolden rafine edilir; bu iki emtianın fiyatlandırılması yakından ilişkilidir ve fiyatları esas olarak piyasa arz ve talebinden etkilenir.

S&P 500 Endeksi

S&P 500 endeksi, yatırımcılar tarafından ABD büyük sermayeli piyasasının başlıca göstergesi olarak görülmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde halka açık ilk 500 şirketten oluşmakta ve toplam ABD piyasa değerinin yaklaşık %80'ini temsil etmektedir. Temel bileşenler arasında Apple, Microsoft ve Amazon gibi büyük şirketler yer alıyor. Geçtiğimiz otuz yıl boyunca S&P 500 endeksi genel olarak yükseliş eğiliminde olmuştur. Pandemi salgını ve 2022'deki faiz artırım politikası nedeniyle önemli bir düşüş yaşamasına rağmen, tipik olarak hızlı bir şekilde toparlandı. Endeks şu anda 5000 civarında seyretmektedir.

Kaynak: https://www.tradingview.com/chart/?symbol=FRED%3ASP500

NASDAQ

Genellikle NASDAQ olarak bilinen NASDAQ Bileşik Endeksi, NASDAQ'da listelenen 3000'den fazla hisse senedini içeren piyasa değeri ağırlıklı bir endekstir. Ağırlığının büyük kısmı teknoloji hisselerinden geliyor. Sonuç olarak, internetin gelişimiyle birlikte teknoloji şirketlerinin piyasa değerindeki sürekli artış NASDAQ'ın yükselişine katkıda bulunmuştur. Ancak 2022'deki keskin faiz artışı, teknoloji hisselerinin değerlemesinde önemli bir düşüşe neden olarak NASDAQ'ta önemli bir düşüşe yol açtı. 2023 yılında, faiz artışının aşamalı olarak sona ermesi ve yapay zeka patlamasının teknoloji hisselerinde bir toparlanmaya yol açmasıyla NASDAQ da toparlandı.

Kaynak: https://www.tradingview.com/chart/?symbol=NASDAQ%3ANDAQ

Dow Jones Endüstriyel Ortalama

Dow Jones Endüstriyel Ortalaması, Amerika Birleşik Devletleri'nin önde gelen 30 büyük şirketinin ağırlıklarına göre fiyatlarını takip eden bir endekstir. Endeks, finans sektöründen önemli bir temsiliyete sahiptir ve Microsoft, Goldman Sachs ve McDonald's gibi yüksek kârlı şirketleri içermektedir. Bu şirketlerin hisse fiyatlarını yansıttığı için, hisse fiyatlarındaki artışla birlikte endeks değeri de yükselir. Eğilimi biraz S&P 500 endeksine benzemektedir.

Kaynak: https://www.tradingview.com/chart/?symbol=TVC%3ADJI

Yatırım Yöntemleri

Kripto para birimlerine yatırım yapmak için çeşitli yöntemler vardır. En basit yaklaşım, Gate.io gibi merkezi borsalar veya Uniswap ve Sushiswap gibi merkezi olmayan borsalar gibi bir kripto para borsası kullanmak veya brokerlardan satın almaktır. Alternatif olarak, kripto para şirketlerine veya kripto para endeks fonlarına yatırım yapabilirler.

Altının fiyatı arz ve talepten, jeopolitikten ve diğer faktörlerden etkilenir. Altına yatırım yapmanın fiziksel altın, altın ETF'leri, vadeli işlem sözleşmeleri ve Fark Sözleşmeleri (CFD'ler) gibi farklı yolları da vardır. Altın ETF'leri, altın fiyatını takip etmek için tasarlanmış menkul kıymet borsalarında işlem gören yatırım fonlarıdır. Yatırımcılar ETF'nin hisselerini hisse senedi gibi alıp satabilir ve fon dayanak varlık olarak altın külçeleri tutar. Altın CFD'leri, fiziksel altın sahibi olmayı gerektirmeyen türev ürünlerdir. Yatırımcılar ve brokerlar arasında, işlemin açılmasından pozisyonun kapatılmasına karar verilmesine kadar geçen sürede altın fiyatındaki farkı takas etmek için yapılan bir anlaşmadır.

Enerji emtia piyasasına girmek nispeten basittir. Yatırımcılar petrol gibi emtiaları çoğu broker aracılığıyla alıp satabilir. Alternatif olarak, enerji ETF'leri veya enerji vadeli işlemleri ve fark sözleşmeleri yoluyla yatırım yapabilirler.

S&P 500 endeksine yatırım yapmak ETF'ler, endeks vadeli işlemleri ve CFD'ler aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Kaldıraç, kısa vadeli yatırımlar için kullanılabilir. Bununla birlikte, endeks vadeli işlemleri nispeten yüksek bir giriş eşiğine sahiptir ve yatırımcılardan daha fazla sermaye gerektirir.

NASDAQ Bileşik Endeksine yatırım yapmanın daha az yolu vardır. Örneğin, sadece bir ETF onu takip ediyor: QNEQ. NASDAQ endeksi ile karşılaştırıldığında, insanların daha sık işlem yaptığı endeks NASDAQ 100 endeksidir. NASDAQ 100 endeksi, NASDAQ borsasındaki en iyi 100 finansal olmayan hisse senedini içerir, daha fazla teknoloji hissesi içerir ve ABD Teknoloji Hisse Senetleri 100 endeksi olarak da bilinir.

Dow Jones Sanayi Endeksine uzun vadeli yatırım için DIA ve DOG gibi ETF'ler seçilebilir. Kısa vadeli yatırımlar için, Fark Sözleşmeleri (CFD'ler) ticareti, daha düşük yatırım eşiği nedeniyle tercih edilebilir bir seçenek olabilir.

Kripto para trendleri, ABD hisse senedi endekslerini doğrudan etkileyen ABD makroekonomik durumuna yakından bağlıdır. Dolayısıyla, hem kripto para birimleri hem de ABD hisse senedi endeksleri genellikle faiz indirimleri ve TÜFE endeksi gibi ABD makroekonomik politikalarından etkilenmektedir. Güvenli bir liman varlığı olarak altının değeri en çok arz ve talepten etkilenir. Kripto para birimleri için bir ayı piyasası sırasında, yatırımcılar genellikle altın gibi güvenli liman varlıklarına yatırımlarını artırırlar.

Yatırım Getirisi ve Risk

Bitcoin piyasa değeri en yüksek kripto para birimidir ve fiyatı bir dereceye kadar kripto para piyasasının eğilimini ölçmektedir. Geçmişte, Bitcoin'in fiyat eğilimi önemli getiriler göstermiştir. Messari araştırmacısı tarafından hazırlanan bir rapora göre, son 10 yılda Bitcoin'in yıllık getirisi %230'a ulaşarak diğer varlık sınıflarını en az 10 kat geride bıraktı. Öte yandan, kripto para birimi büyük bir dalgalanmaya sahiptir ve dünya çapındaki hükümetler hala kripto para birimi düzenlemelerini formüle etmektedir. Belirsiz düzenleyici çerçeve ve farklı yargı alanlarındaki farklı uygulamalar nedeniyle yatırımcılar yüksek risk ve belirsizliklerle karşı karşıya kalmaktadır. Bu döngüde, BTC'nin fiyatı 60.000 ABD dolarından daha yüksek bir seviyeden 20.000 ABD dolarından daha düşük bir seviyeye düştü. Görüldüğü üzere, kripto paralar büyük kârlar anlamına gelirken, aynı zamanda daha büyük dalgalanma ve güvenlik riskleriyle karşı karşıyadır.

Altın, uzun vadeli pozitif getiri sağlayabilen özel bir varlık türüdür. Küresel altın piyasası güçlü bir likiditeye sahiptir ve son 10 yılda yaklaşık %10'luk bir getiri oranıyla çoğu hisse senedi ve tahvilden daha iyi performans göstermiştir. Altın, diğer varlıklarla zayıf bir korelasyona sahiptir ve enflasyona direnme, risklerden korunma ve varlık tahsisi işlevine sahiptir.

Üç büyük ABD hisse senedi endeksine yatırım yapmak, yatırımcıların ABD ekonomisinin genel durumunu ve eğilimlerini anlamasını gerektirir. Tarihsel performans, Federal Rezerv'in faiz oranlarını önemli ölçüde artırmasının ardından ABD ekonomisinin genellikle durgunluğa girdiğini göstermektedir. Durgunluk sırasında Nasdaq endeksi genellikle S&P 500 endeksi ve Dow Jones Endüstriyel Ortalamasından daha fazla düşer. Bununla birlikte, yapay zeka patlamasından yararlanan Nasdaq endeksinin daha büyük bir artış yaşama şansı daha yüksektir. Bir araştırmaya göre, Nasdaq endeksinin son 10 yıldaki getirisi yaklaşık %20'ye ulaşarak geleneksel finans alanında ilk sırada yer aldı.

Sonuç

Geçtiğimiz on yılda, kripto para birimi yüksek yıllık getirileriyle diğer varlık sınıflarından daha iyi performans gösterdi. Ancak yüksek volatilitesi nedeniyle yatırımcılar çok fazla belirsizlikle karşı karşıya. Buna karşılık, geleneksel finansal yatırımlar istikrar, düzenleyici koruma ve daha düşük yatırım riskleri sunar. Altın, güvenli bir liman varlığı olarak son yıllarda yatırımcılar tarafından giderek daha fazla kabul görmektedir. Ancak, ister herhangi bir varlık türü ister birden fazla varlık sınıfını bir araya getiren çeşitlendirilmiş bir yatırım portföyü olsun, yatırımcılar risk toleranslarını ve yatırım hedeflerini dikkatle değerlendirmeli ve her zaman kapsamlı bir araştırma yapmalıdır.

Розпочати зараз
Зареєструйтеся та отримайте ваучер на
$100
!