Her zamanki gibi mi olacak?: Para, YZ ve "Blok Zinciri"

İleri SeviyeJul 01, 2024
Blok Zinciri teknolojisi, merkezi olmayan doğasıyla, özellikle ABD dolarının zayıflaması ve yapay genel zeka (AGI) yükselmesi karşısında insan toplumunda kritik bir rol oynamaya adaydır.
Her zamanki gibi mi olacak?: Para, YZ ve "Blok Zinciri"

İnsanlar dikkate değer yaratıklardır. Biyolojik evrimin hızı inanılmaz derecede yavaşken, insanların bilim ve teknoloji aracılığıyla dünyayı dönüştürme hızı buna kıyasla şaşırtıcı derecede hızlıdır. Bugünki hayatlarımız ve bin yıl önceki insanların hayatları arasındaki farka bakın. Benzer görünümlere sahip olsalar da, oldukça farklı bilişsel yapıları olmasa da, yaşam standartlarındaki farklılık büyüktür.

Ancak, dünya ne kadar hızlı değişirse değişsin, insanlar sonuçta organik ve inorganik malzemelerden oluşan fiziksel ve genetik yapılarıyla bağlıdır. Zenginlik ve güç için içgüdüsel mücadeleler, sınıf çatışmaları, uluslararası düzeni yeniden tesis etmek için yapılan savaşlar ve zenginlik ve borç döngüleri tarihin boyunca sürekli olmuştur ve muhtemelen devam edecektir. İnsanların bu konulara tepki verme ve davranış şekilleri zamanla önemli ölçüde değişmeyecektir.

Bu bakış açısı, tarihsel insan eylemlerini ve büyük olaylara verilen tepkileri inceleyerek, gelecekteki trendleri öngörebileceğimizi öne sürmektedir. Geleceği kesin bir şekilde tahmin edemeyebiliriz, ancak insan biyolojisinde dramatik değişiklikler veya evrensel bir Budizme dönüş gibi kolektif zihin setimizde radikal bir değişiklik olmadıkça, geçmişi kullanarak gelecekteki eğilimler hakkında bilinçli tahminler yapabiliriz.

İnsan toplumunun değişmeyen yönlerini ve tarihi olaylara karşı tutarlı tepkilerimizi analiz eden birçok kitap yayınlandı. Örneğin,Morgan Housel’ın "Her Zamanki Gibi" mikro perspektiften insan düşünce süreçlerinin kalıcı doğasına dair içgörülü açıklamalar sunar. Öte yandan,Ray Dalio’nun “Değişen Dünya Düzeniyle Başa Çıkma İlkeleri”makro bir perspektif sağlar, imparatorlukların tekrarlayan tarihini analiz eder. Her iki kitap da bu kalıcı desenleri anlamak isteyen okuyucular için çok önerilir.

Bu bağlamda, bu makale, insanlığın şu anda karşı karşıya kaldığı önemli ve kaçınılmaz trendleri ve toplum üzerindeki potansiyel etkilerini keşfetmeyi amaçlamaktadır ve tarihsel örneklerle paralellikler çizmektedir. Bu trendler arasında, ABD dolarının sallantılı durumuna ve Yapay Genel Zeka'nın (YGZ) yükselişine odaklandım ve bunların merkezileşmeden kaynaklanan önemli riskleri sunma ortaklıklarını belirttim. Sonuç olarak, merkezi olmayı içsel olarak teşvik eden blok zinciri teknolojisinin, insan toplumunun geleceğinde kritik bir rol oynayacağına inanıyorum. Bu makalenin her bölümü, Bitcoin öncülüğünde blok zinciri endüstrisinin sonunda dünyamızı nasıl şekillendirebileceğine dair ayrıntılara inecektir.

1. Her zaman olduğu gibi: Para

1.1 Rezerv Para Birimi Çöküşü Kaçınılmazdır

Para, takası kolaylaştırmak amacıyla kurulan bir toplumsal sözleşmedir. Bu sözleşmenin meşruluğu, uluslararası düzen içindeki güç dengesi gibi toplumsal faktörlere ve katılımcılarının güvenine dayanmaktadır. Uzun bir tarihsel dönemde insan düşüncesinde ve duygusal sistemlerinde önemli değişiklikler olmaması göz önüne alındığında, gelecekteki para sistemlerinin tarihsel örnekleri izlemesi oldukça olasıdır.

Günümüzde yaşayan çoğu insan, küresel rezerv para birimi olarak ABD dolarını günlük hayatta sorgusuz sualsiz kullanmaktadır. ABD'nin askeri, finansal, bilimsel ve çeşitli diğer alanlardaki üstünlüğü, doların neredeyse sonsuz gibi görünen statüsünü sağlamlaştırmıştır. Bununla birlikte, insanlar kişisel olarak deneyimlemediği şeylere karşı kendilerini memnun hissederler. Para'nın özü ve tarihi üzerine kısa bir keşif, küresel rezerv para biriminin beklenenden daha kısa sürebileceğini ortaya koyuyor.

ABD doları, sadece Blok Zinciri'nin kurulmasından bu yana tek küresel rezerv para birimi olarak konumunu korudu.1944'te Bretton Woods sistemi, sadece yaklaşık 80 yıllık bir süre boyunca. Doların mevcut durumunu değerlendirmeden önce, ondan önce gelen küresel rezerv para birimlerini kısaca gözden geçirmek öğreticidir. Doların öncesinde, İngiliz sterlini dünya rezerv para birimi olarak hizmet verdi ve bundan önce Hollanda guldeni bu rolü üstlendi.

(Rezerv para birimlerinin tarihi kendini tekrar eder)

Hollanda ve Britanya'nın yükselişi ve düşüşü, küresel rezerv para birimi sahipleri olarak görev süreleri dikkate değer benzer desenleri takip etti. Her iki ülke de çöküşe geçen güçlere karşı savaşlarda zafer kazanarak yükselişlerine başladı. Bu zafer, kapitalizmin ve Sanayi Devrimi'nin büyümesi gibi gelişmelerle tetiklenen ulusal rekabetlerinin artmasına katalizör görevi gördü. Bu ilerlemeler, rezerv para birimi ülkeleri olarak statülerinin temelini oluşturdu.

Ancak, tarih defalarca gösterdiği gibi, küresel rezerv para birimi statüsüne sahip olmanın getirdiği zenginlik ve refah, genellikle gerilemenin tohumlarını eker. Artan cari açıklar ve genişleyen gelir eşitsizliği, ulusal rekabet gücünü zayıflatır ve borç birikimini hızlandırır. Sonunda, savaşlarla birlikte yüklü miktarda borçlanma ve para birimlerinin değer kaybı, bu bir zamanlar egemen olan ulusları yükselen güçlere rezerv para birimi statülerini devretmeye zorlar.

(Bretton Woods'taki Mount Washington Hotel | Kaynak: Vikipedi)

ABD, şu anda dünyanın önde gelen süper gücü, benzer bir seyir izledi. İç Savaş'tan sonra, ulus ikinci Sanayi Devrimi, kapitalizmin gelişimi ve jeopolitik avantajlarıyla rekabet gücünü artırdı. İlk ve İkinci Dünya Savaşları sırasında ve sonrasında zenginlik ve refah bakımından azalan Avrupa'yı aşarak, ABD yeni zirvelere ulaştı. II. Dünya Savaşı'nda zafer kesinleştiğinde, ABD savaş sonrası finansal düzeni yeniden yapılandırmak için bir konferans düzenledi ve altın standardı altında doları rezerv para birimi olarak belirleyen Bretton Woods sistemini benimsedi.

Ancak, altın standardı gibi sert para birimine dayalı bir rezerv para birimi ekonomisi bir ikilem sunar. Uluslararası ticaret için doları başlıca para birimi olarak kullanmak için yeterli miktarda dolar bulunmalıdır, bu da rezerv para birimi ülkesinin bir açık sürdürmesini gerektirir. Altın rezervleri sabit kalırken, doların artan ihraç edilmesi kaçınılmaz olarak para biriminin devalüasyonuna ve rezerv para birimine uluslararası güvenin erozyonuna yol açtı. Bu sorun, Blok Zinciri olarak bilinir.Triffin Çıkmazı.

Sovyetler Birliği ile Soğuk Savaş, Vietnam Savaşı ve Petrol Şoku, ticaret açıklarını ve enflasyonu kötüleştirdi. ABD, altın geri ödeme talebini karşılayamayacak duruma geldiğinde, 1971'de Başkan Richard Nixon doların altın dönüştürülebilirliğini sona erdirdi. Bu, ons başına sabit 35 dolar olan altının fiyatının 1980'de ons başına 850 dolara kadar dramatik bir şekilde yükselmesine yol açtı. Bu, fiat para çağının başlangıcını ve yüksek enflasyon dönemini işaret etmektedir.

Neyse ki, Paul Volcker tarafından uygulanan eşi benzeri görülmemiş yüksek faiz politikaları sayesinde yıllık %20'ye ulaşan ve petrodolar sisteminin başarılı bir şekilde kurulması sayesinde dolar değer kazandı. Bu iyileşme, 1990'lı yıllarda ABD için bir ekonomik refah dönemini başlattı.

(Kaynak: FRED)

Ancak, dolar ihracatının dinamikleri Bretton Woods sisteminin sona ermesinden sonra tamamen değişti. Herhangi bir fon gerektiğinde, hükümet Hazine bonoları ihraç etmeye başladı ve Federal Rezerv bu bonoları satın almak için para basmaya başladı, bu da para arzında hızlı bir artışa neden oldu. Hükümet borcu 1971'de 391 milyar dolarlık (GSYİH'nin %34'ü) seviyeden 2023'ün sonunda 34 trilyon dolara (GSYİH'nin %120'si) fırladı. 2008 ve 2020 mali krizleri sırasında hükümet, bu mekanizma aracılığıyla önemli ölçüde borçlandı ve bu da doların sürekli değer kaybetmesine yol açtı.

Bu kadar büyük devlet borcu ne kadar sürdürülebilir? Bu soru çeşitli senaryolara kapı açar. Bir olasılık, ciddi ekonomik durgunluğun maliyetine rağmen borcu azaltmak için drastik önlemler alabilecek başka bir enflasyonla mücadeleci olan Paul Volcker gibi birinin ortaya çıkmasıdır. Alternatif olarak, yapay zeka gibi bozucu yenilikler arzı ve üretimi artırabilir, sürekli bir deflasyonist baskı uygulayarak ve dolayısıyla doların ömrünü uzatarak ekonomiye etki edebilir.

(Siyasi kutuplaşma | Kaynak: Pew Araştırması)

Ancak, daha önce de belirtildiği gibi, para bir sosyal bir sözleşmedir. Bu nedenle, doların düşüşü uluslararası toplumun Amerika Birleşik Devletleri'ne ve para birimine olan inancını kaybetmeye başladığında başlayacaktır. Rezerv para birimi olmanın kaçınılmaz enflasyonu, gelir eşitsizliği ve siyasi kutuplaşma gibi sosyal sorunları daha da kötüleştirebilir ve hem içeride hem de uluslararası alanda doların güvenini daha da zayıflatabilir. Henüz doların çöküşüne dair kesin işaretler olmasa da, biriken sorunlar böyle bir senaryonun giderek daha olası hale geldiğini göstermektedir.

(Çin altını sever | Kaynak: Investing.com)

Enflasyonun yanı sıra jeopolitik sorunlar da doların statüsünü zayıflatabilir. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısına yanıt olarak, Batı ülkeleri Rusya'yı SWIFT bankacılık sisteminden çıkardı ve ticareti avro veya dolarla yapmasını engelledi. Ayrıca Rusya'nın dolar cinsinden olan döviz rezervlerinin yarısını dondurdu. Bu gibi eylemler diğer ülkelerin dolara olan güvenini azaltabilir. Örneğin, Çin, Rusya-Ukrayna çatışmasının başlangıcından bu yana sürekli olarak ABD Hazine bonolarını satıyor ve altın biriktiriyor, böylelikle ABD'ye olan bağımlılığını azaltıyor.

Tarih, para etrafındaki güç dinamiklerinin sürekli olduğunu kanıtlar. Eğer eşi benzeri görülmemiş bir mükemmel para politikası ortaya çıkmazsa, herhangi bir rezerv para birimi eninde sonunda statüsünü kaybedecektir. Tam zamanlamayı kimse tahmin edemez, ancak dolar bir gün sona erecektir. Tek umudum, bu anın mümkün olduğunca geç ve sorunsuz bir şekilde gelmesidir.

1.2 Bitcoin Bir Sert Para Birimi Olarak

Doların giderek itibarını kaybetmesiyle doğal olarak altın gibi varlıklar dikkat çekecektir. Altın, kıtlığı ve değişmez fiziksel özellikleri nedeniyle antik çağlardan modern döneme kadar değer görmüştür. Büyük çatışmalar sırasında altın, uluslararası değeri için tanınan nihai varlık olmuştur. Sonuç olarak, dünya genelindeki merkez bankaları her zaman belirli bir altın rezervi korur.

(Ruslar savaş sırasında bankada sıraya giriyor | Kaynak: AP)

Bugün bireyler, madencilik şirketlerinin hisseleri, altın vadeli işlemleri ve altın ETF'leri gibi çeşitli yollarla altına yatırım yapabilirler. Bu yatırım yöntemleri genellikle erişilebilir finansal piyasalara sahip gelişmiş ülkelerde etkilidir. Ancak, az gelişmiş finansal piyasalara sahip bir ülkede yaşayan veya savaş veya devrimle doğrudan ilgili bir ülkede yaşayan kişiler için altına yatırım yapmak oldukça kısıtlayıcı olabilir. Bu yatırım olanakları altının doğrudan sahipliğini içermez ve uluslararası çalkantılı dönemlerde karşı taraf riski oluşturur. Ayrıca, fiziksel altın satın almak ve depolamak kolay bir görev değildir.


(Kaynak: Kaiko)

Bu tür senaryolarda, Bitcoin altın gibi mükemmel bir sert varlık olarak hizmet edebilir. Arzı sınırlıdır, herhangi bir tek kurum tarafından kontrol edilmez ve hatta savaş gibi zor durumlarda bile saklamak ve transfer etmek son derece kolaydır. Örneğin, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgali sırasında BTC/UAH işlem hacmi ve fiyatı yükseldi.%6 primli işlem yapmaUluslararası oranın üzerinde. Daha az aşırı durumlarda bile, Bitcoin talebi istikrarsız ulusal para birimlerine sahip ülkelerde yüksektir. Yıllık enflasyon oranının yaklaşık %70 olduğu Türkiye'de, Bitcoin altın gibi primli işlem görüyor. Bu örnekler, Bitcoin'in gerçekten sert bir varlık rolünü yerine getirebileceğini göstermektedir.

(Kaynak: BlockScholes, Yahoo)

Yukarıdaki örneklerden de anlaşılacağı gibi, Bitcoin'in gelecekte sert para birimi olarak hizmet etme potansiyeli önemli ölçüde bulunmaktadır. Ancak, gelişmiş ülkelerin istikrarlı para sistemleriyle korunan vatandaşlarının Bitcoin'i portföylerine dahil etme ihtiyacı olmadığı anlamına mı geliyor? Kriz durumları dışında bile, bir kişinin portföyünün bir kısmını Bitcoin'e tahsis etmek, çeşitlendirme açısından önemli faydalar sağlayabilir. Grafikte gösterildiği gibi, Bitcoin altın, hisse senetleri ve dolar gibi diğer varlıklarla korelasyonu zaman içinde değişken olabilir, ancak genellikle farklı fiyat hareketleri sergiler. Bu benzersiz özellik yalnız başına, Bitcoin gibi kripto para birimlerinde varlıkların bir kısmını tutmanın avantajlı olmasını sağlar.

(Kaynak: K33 Araştırması)

Gerçekten de, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki birçok finansal kuruluş son zamanlarda portföylerine BTC ETF'leri ekledi.  'ye göreK33 Araştırma2024'ün ilk çeyreğinde, 937 kurum, 13F bildirimlerinde Bitcoin ETF'leri tuttuklarını bildirdi. Bunlar arasında JP Morgan, UBS ve Wells Fargo gibi tanınmış isimlerin yanı sıra Wisconsin Yatırım Kurulu da bulunuyordu ve yaklaşık 160 milyon dolar değerinde BTC ETF'si satın aldı. Bu trend, Bitcoin'in değer deposu olarak giderek daha çok tanınmaya başlandığını göstermektedir.

(Hızlı yemek ay'a)

COVID-19 döneminin nicel gevşemesinin enflasyonist etkileri tamamen yok olmadan önce, ABD, yaklaşan başkanlık seçimine yönelik olarak likiditeyi artırıyor. Hazine Departmanı genişleyen mali harcamalar, ve 29 Mayıs'tan itibaren yapmayı planlıyor.tahvil geri alımlarıİlk defa yirmi yıldan fazla bir süredir. Aynı zamanda, Federal Rezerv nicel sıkılaştırma hızını yavaşlatıyor.

Sonuç olarak, dolar enflasyon baskılarıyla karşı karşıya olmaya devam edecek ve büyük ekonomik durgunluklar sırasında büyük miktarlarda basılacaktır. Amerika Birleşik Devletleri, askeri, bilimsel ve endüstriyel alanlarda sürekli yenilikçilikle liderliğini sürdürmezse, doların değeri zamanla düşmeye mahkumdur. Bunun tersi olarak, bu tabii ki Bitcoin'in dikkat ve değerini artıracaktır.

Ancak, bir sert varlık olarak altınla aynı statüyü elde etmek için Bitcoin'in karşılaştığı kritik bir zorluk vardır: ağındaki güvenlik ölçeği ve karlılığı. Bitcoin'in değerini korumak için temel unsur, ağının güvenlik seviyesidir. Bitcoin'i madencilik yapan daha fazla madenci olduğunda, ağ daha güvenli hale gelir ve böylece Bitcoin'in değeri sağlamlaşır.

Bitcoin madencileri iki temel şekilde gelir elde eder: blok ödülleri ve işlem ücretleri. Blok ödülleri, bir bloğu başarıyla madencilik yaparak kazanılan Bitcoinlerdir ve miktarı dört yılda bir sabitlenir ve yarıya düşer. Öte yandan, işlem ücretleri, Bitcoin ağındaki işlemleri gerçekleştirmek için kullanıcılar tarafından ödenen blok ödüllerinden ayrı ücretlerdir.

(Sürdürülebilirliği sağlamak için ücretler daha yüksek olmalıdır | Kaynak: dune, @21co)

Madencilerin Bitcoin ağına katılmaya devam etmeleri için madencilik gelirlerinin maliyetlerini aşması gerekir. Her dört yılda bir gerçekleşen yarılanma nedeniyle, blok ödülleri zamanla azalır, bu da farkı telafi etmek için işlem ücret gelirlerinde artış gerektirir. Bununla birlikte, Ethereum ve Solana gibi ağların aksine, Bitcoin ağı sınırlı uygulamalara ve düşük ölçeklenebilirliğe sahiptir, bu da daha az işlem ve dolayısıyla daha düşük işlem ücreti geliriyle sonuçlanır. Son zamanlarda, Ordinalar ve Runes gibi yeni jeton standartları, Bitcoin ağı üzerindeki faaliyeti kısa süreliğine artırdı, ancak bunların işlem ücreti gelirine önemli ölçüde katkıda bulunacağına dair uzun vadeli bir garanti yoktur.

(Kaynak: MacroMicro)

Şu ana kadar, madencilik geliri genellikle madencilik maliyetlerini aşmıştır. Bununla birlikte, gelecekteki yarılamalar nedeniyle blok ödülleri azalmaya devam ettikçe, 1) Bitcoin'in fiyatı önemli ölçüde yükselmezse veya 2) ağ faaliyeti artarak işlem ücreti gelirini artırmazsa, madencilerin ağdan çıkma riski vardır. Bu, Bitcoin ağının güvenlik seviyesini düşürür, içsel değerini azaltır ve muhtemelen daha fazla madenci ayrılışı ve azalan güvenlikle bir kısır döngüye yol açar.

Bu, altın ve Bitcoin arasındaki temel farkı vurgular. Altının içsel değeri karlılıkla bağlantılı değildir, oysa Bitcoin'in içsel değeri doğrudan onunla bağlantılıdır. Bu nedenle, karlılığı sağlamak Bitcoin ağı tarafından ele alınması gereken uzun vadeli bir zorluktur. Şu anda Bitcoin topluluğunda kesin bir çözüm olmamasına rağmen, Ordinals, Runes gibi uygulamaların ortaya çıkması ve yenilikler gibi şeyler.OP_CATuzun vadede işlem ücreti gelirinde potansiyel bir artış öner

2. Daha Önce Hiç Olmadığı Gibi: YZ

2.1 Yapay Genel Zeka'nın İnsanlığa Etkileri

(Gerçekten bu insanlığın geleceği mi? | Kaynak: The Matrix)

Tarihsel olarak, para gibi yenilikçi teknolojiler olan yapay zeka her zaman topluma önemli değişiklikler getirmiştir. Buhar motoru, elektrik ve internet devrimi küresel endüstriyel peyzajı dönüştürdü, insanların iş ve yaşam tarzlarını derinden etkiledi. Bu teknolojik devrimler geçiş dönemlerinde çeşitli sosyal sorunlara neden olsa da, sonunda insanlara çok daha refah bir hayat sağladı. Buhar makineleri ve elektrik, insanları çoğu fiziksel emekten kurtardı, dijital ve internet teknolojileri ise onları basit zihinsel emekten özgür bıraktı.

(Eğlenceli bir gerçek: Illia, tanıdığın kişi, iykyk)

AI teknolojisi 1900'lerden beri çalışılmaktadır, ancak anlamlı sonuçlar yavaş bir şekilde ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte, AI gelişimi yayınlandıktan sonra dramatik bir şekilde hızlanmıştır.Dikkat İhtiyacınız Olan Tek Şey2017'de yayınlanan bir makale, dönüştürücü teorisini tanıttı. Bu buluş, büyük dil modellerinin (LLM'ler) geliştirilmesini kolaylaştırdı ve insanlığı yapay genel zekaya (AGI) bir adım daha yaklaştırdı. Önceki endüstri devrimleri gibi, AGI'nın gelişiminin üretkenlikte önemli bir artışa ve önemli bir toplumsal etkiye yol açması beklenmektedir. Bununla birlikte, birkaç nedenle sonuçların önemli ölçüde farklı olacağını düşünüyorum.

Öncelikle, AGI neredeyse tüm iş biçimlerinden insanları özgürleştirecek. Önceki endüstri devrimleri, insanları fiziksel ve basit zihinsel işlerden kurtararak, daha sofistike görevlerle uğraşan nüfusun oranını artırdı. Bununla birlikte, AGI sanat gibi sanatsal çabalar da dahil olmak üzere ileri düzey zihinsel işleri ele alabilir. Gelişmiş robot teknolojileri ile birleştiğinde, insanların verimliliklerine katkıda bulunabilecekleri alanlar önemli ölçüde azalacaktır.

(Modern Luddite hareketi mi?)

Tabii ki, bu tüm işlerin ortadan kalkacağı anlamına gelmez. 21. yüzyılda bile, nüfusun bir kısmı tarım ve balıkçılıkla uğraşmaktadır, ancak bu oran geçmişteki kadar düşüktür. AGI'nin ortaya çıkmasıyla çoğu iş türü varlığını sürdürecek olsa da, onları yerine getirmek için gerekli olan insan sayısı büyük ölçüde azalacaktır. Örneğin, şu anda on kişinin üstesinden geldiği görevler gelecekte bir kişi tarafından yönetilebilir, bu da iş bulamayan nüfusta ciddi bir artışa neden olabilir. Özellikle, gibi AI'daki öncü isimlerElon MuskveSam Altman, AI ve robotların küresel üretimi ele alacağı ve bunun sonucunda insanlar için yaygın iş kaybına neden olacağı iddia ediliyor.

Bazıları, mevcut istihdam düzeylerini korurken verimliliğin maksimize edilebileceğini iddia ediyor, ancak bu bir yanılgıdır. Bunun gerçekleşmesi için, AGI'nin önemli bir üretkenlik artışı ile orantılı olarak talebin de artması gerekecektir. Ancak, çoğu alanda bu mümkün değildir. İstihdam yaratılması, AGI'nin erişemeyeceği yeni alanlarda gerçekleşmek zorunda kalacaktır, ancak daha önce de belirtildiği gibi, AGI'nin yetenekleri fiziksel görevlerden ziyade zihinsel görevlere kadar uzanmaktadır, bu da olasılığı düşürmektedir.

İkincisi, AI doğası gereği oldukça merkezileştirilebilir bir teknolojidir. AGI ulaşmadan önce bile, AI endüstrisi zaten büyük teknoloji şirket etrafında yoğun bir şekilde merkezileşti. Bu, AI teknolojisinin hızlı ilerlemesinden kaynaklanmaktadır. Transformatör teorisinin ortaya çıkmasından bu yana, dil modellerinin boyutu 2018 ile 2022 arasında 10^4 kat arttı. Sonuç olarak, yapay zeka teknolojisini oluşturan temel endüstrilerde önemli teknolojik eşitsizlikler vardır.

(Kaynak: @EricFlaningam)

  1. Yarıiletken Tasarımı: Dengeli tüketici GPU pazarının aksine, NVIDIA, yapay zeka modeli eğitimi ve çıkarımı için kullanılan veri merkezi GPU pazarını neredeyse tamamen tekel haline getiriyor. Bu hakimiyet, kısmen AI geliştiricileri tarafından yaygın olarak kullanılan NVIDIA'nın CUDA araç takımına bağlıdır. NVIDIA'nın H100 GPU talebi arttıkça, teslimat süreleri de uzamıştır. Bu konum sayesinde NVIDIA etkileyici bir% 78 işletme marjına sahip ve 2024 sonunda piyasaya sürülecek olan Blackwell GPU'nun NVIDIA'nın hakimiyetini daha da sağlamlaştırması beklenmektedir. AMD Xilinx ve Intel Altera gibi şirketler FPGA işlerini genişletirken, Microsoft, Google ve Meta gibi büyük teknoloji şirketleri kendi AI yarıiletkenlerini (ASIC'ler) geliştirmektedir, ancak bu çözümler pazar hazırlığı ve karmaşıklık açısından hala GPU'larla karşılaştırıldığında olgunlaşmamıştır.

(Kaynak: Counterpoint)

  1. Yarıiletken Üretimi: Tasarlanmış yarıiletkenleri üretmekten sorumlu olan foundry endüstrisi de önemli bir dengesizlik gösteriyor. NVIDIA'nın A100 üretimi için 7nm süreci gerektirirken, H100 için 4nm süreci gerektirir. Bu 10nm altı süreçler, TSMC, Samsung ve Intel tarafından neredeyse tekelleştirilmiştir ve A100 ve H100'ün çoğunlukla TSMC tarafından üretilmektedir. TSMC, en azından önümüzdeki üç yıl boyunca NVIDIA'nın H100'ünü üretmeye kararlıdır ve çeşitli faktörlerden dolayı, foundry endüstrisinde birinci ile diğerleri arasındaki boşluk geniş kalması beklenmektedir.

  1. Hesaplama Gücü: Yapay zeka şirketleri, eğitim ve çıkarım işlemleri için büyük miktarda hesaplama gücüne ihtiyaç duyar. Bu, H100 gibi sayısız yapay zeka yarı iletkenleri, büyük veri merkezleri ve önemli miktarda elektrik gücü gerektirir. Huawei'ye göre, yapay zeka veri merkezlerinin 2030 yılına kadar küresel enerji tüketiminin %13'ünü ve karbon ayak izinin %6'sını oluşturması bekleniyor. Maliyetler de önemlidir; Jensen Huang, NVIDIA GTC 2024'teki açılış konuşmasında GPT-MoE-1.8T (GPT-4) modelinin eğitimi için 8.000 H100 GPU ve 90 gün gerektiğini belirtti. Bu nedenle, yapay zeka yarı iletkenlerinin güvenliğinin sağlanması ve önemli güç maliyetlerinin üstlenilmesi gerektiğinden, bu endüstride merkezileşme kaçınılmazdır. H100'e dayalı hesaplama gücü sağlayan AWS ve Azure gibi bulut hizmetleri de kaçınılmaz bir şekilde merkezileşmiştir.
  2. AI Modelleri: Meta'nın Llama'sı ve Google'ın BERT gibi bazı AI modelleri açık kaynaklı olsa da, diğer birçok model kapalı kaynaklıdır. OpenAI'nın GPT'si ve Anthropic'in Claude gibi kapalı kaynaklı modeller genellikle açık kaynaklı modellere göre daha sistemli geliştirme ve daha iyi müşteri desteği sunar, ancak merkezileştirmeleri maliyet ve şeffaflık açısından dezavantajlar getirir.
  3. Veri: LLM'ler gibi AI modellerinin eğitimi için çok büyük veri kümeleri gerekiyor. Bu gibi yasal düzenlemeler, Blok Zinciri gibiGoogle'ın yıllık 60 milyon dolarlık Reddit verisini kullanma sözleşmesiYerinde bloklar bulunmaktadır, ancak yapay zeka model eğitimi için izinsiz veri kullanımıyla ilgili birçok dava da bulunmaktadır. Bu durum, veri egemenliği konusundaki ilgiyi artırmıştır.

Özetle, merkezileşme, ölçek ekonomilerinin hayati olduğu yapay zeka endüstrisinde kaçınılmazdır. Yapay zeka endüstrisi daha da merkezileştikçe, aşırı kurumsal kar amacı güdme, etik olmayan veri kullanımı, sunucu arızaları gibi tek nokta arızaları ve yapay zeka modellerinin opaklığı gibi birçok mikro düzeyde sorun ortaya çıkabilir. Makro düzeyde, insanlarla yapay zeka arasındaki çizginin bulanıklaştığı ve birçok insanın işini kaybettiği bir toplumsal kaosa yol açabiliriz. Yapay zeka merkezileşmesiyle ilişkili zorlukları ele almak için doğuştan merkezsizleşmeyi amaçlayan blok zinciri teknolojisinin, yapay zekâya karşı bir zıtlık olarak hizmet edebileceğine inanıyorum. Hadi blok zincirinin yapay zeka endüstrisine nasıl uygulanabileceğini keşfedelim.

2.2 Blok Zinciri Yapay Zekayı Düzeltir

Satoshi Nakamoto'nun 2008'de Bitcoin'i tanıttığı gibi, merkez bankalarının denetimsiz para arzına karşı merkeziyetsizlik savunan blockchain teknolojisi, merkeziyet eğilimlerinin ölçek ekonomileri tarafından yönlendirildiği yapay zeka endüstrisinde çeşitli şekillerde kullanılabilir.

Daha önce bahsedilen beş yüksek derecede merkezi unsurdan, yarıiletken tasarımı ve üretimi konsantre uzmanlık ve büyük üretim tesisleri gerektirir, bu da blok zinciri çözümleri için pek az alan bırakır. Ancak blok zinciri, 'hesaplama gücü', 'AI modelleri' ve 'veri' alanlarında etkili bir şekilde uygulanabilir. Ayrıca, derin taklitler de dahil olmak üzere sahte bilginin yayılması gibi sorunları ele alabilir ve kitlesel işsizlikle karşı karşıya kalan bir halk için temel gelir politikalarını destekleyebilir. Gel, blok zinciri teknolojisinin yapay zeka boru hattı içindeki potansiyel uygulamalarını keşfedelim.

Merkezi Olmayan Hesaplama

Eğitim ve çıkarım yapma yapay zeka modelleri, büyük miktarda hesaplama gücü ve donanım gerektirir. Büyük teknoloji şirketleri, model eğitimi için NVIDIA'nın H100 gibi GPU'ları sürekli olarak satın alarak küresel donanım arzı sıkıntısını artırmaktadır. AWS ve Azure gibi hizmetler, bulut tabanlı yapay zeka model eğitimi ve çıkarımı için veri merkezleri sağlasa da, kullanıcılara yüksek marjlar uygulayan oligopol olarak faaliyet göstermektedir. Bu zorluklara yanıt olarak, merkezi olmayan hesaplama gücü sunmak için blok zinciri teknolojisini kullanan yeni hizmetler ortaya çıkmıştır.

Örnekler şunları içerir Akashveio.netkullanıcılar, teşvikler karşılığında donanımlarının hesaplama gücünü platforma katkıda bulunabilirler. Ayrıca, niş hizmetlere özel protokoller de bulunmaktadır. Örneğin, GensynAI modelleri için optimize edilmiştir. Genel merkezi olmayan hesaplama hizmetleri, boşta olan donanımı kullanarak maliyetleri düşürebilir, ancak merkezi olmayan bir şekilde AI model eğitimi gibi duruma bağlı hesaplamaları gerçekleştirmek zor olabilir. Gensyn, bu gibi kavramlarla bunun üstesinden gelir, olasılıksal öğrenme kanıtı ve graf tabanlı nokta belirleme protokolüGensyn yapay zeka modellerinin eğitiminde uzmanlaşmışken, BittensorAI model çıkarsamasına odaklanır. Kullanıcılar görevleri gönderebilir ve Bittensor'un merkezi olmayan düğümleri en uygun sonuçları sağlamak için yarışır.

zkML (İngilizce)

Zero bilgisi (zk) şifreleme ve makine öğrenimi (ML) birleştirilerek oluşturulan zkML, yapay zeka modellerinin gizliliğini ve şeffaflığını artırmayı vadeder. Birçok yapay zeka modeli şu anda kapalı kaynak olarak çalışırken, kullanıcılar bu modellerin doğru ağırlıkları kullanıp kullanmadığından ve dürüst bir şekilde sonuçlandırıp sonuçlandırmadığından emin değillerdir. ZK-SNARK'lar (Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge) gibi kriptografik tekniklerin ML modellerine uygulanması, bir yapay zeka modelinin sonuçlandırma sürecini doğru bir şekilde yürüttüğünü kanıtlamak mümkün olurken ağırlıklarını açığa çıkarmadan hem gizlilik hem de hesaplama bütünlüğü sağlanabilir.

(Kaynak: Polygon Kimlik)

ZK-SNARK'lar, giriş verilerini ifşa etmeden herhangi bir hesaplamanın geçerliliğini kanıtlamanıza izin veren güçlü bir kriptografik teknolojidir. Bunu açıklamak için gerçek bir örnek düşünelim: çevrimiçi olarak yaşını kanıtlamak. Genellikle, bu, ad ve kimlik gibi kişisel bilgilerin ifşasını içeren karmaşık KYC doğrulamasını gerektirir. ZK teknolojisi ile bu süreç basitleştirilebilir ve daha gizli hale getirilebilir. Bir kullanıcı resmi bir kuruluşla yaşlarını doğruladığında, 18 yaşından büyük olduklarını kanıtlamak istediklerinde bir ZK kanıtı oluşturup sunabilir. Bu kanıt kişisel bilgi içermese de doğrulayıcıya kullanıcının yaşı konusunda güvence verir, kimlik doğrulama sürecini daha güvenli ve basit hale getirir.

(Üst: Standart ML, Alt: zkML | Kaynak: @danieldkang Medium)

Aynı kavramı ML modellerine uygulayarak, kapalı kaynaklı bir ML modeli kullanan bir tüketici, modelin verilen girdi üzerinde dürüst bir şekilde hesaplama yaptığından emin olamaz. ZK-SNARK'ları dahil ederek, bir ML sağlayıcısı, hesaplamanın girişi veya ağırlıkları açığa çıkarmadan doğru bir şekilde gerçekleştirildiğini tüketicilere garanti edebilir. ML çıkarım sürecine ait bir ZKP (Sıfır Bilgi Kanıtı), nötr bir blok zinciri protokolünde akıllı bir sözleşme tarafından oluşturulabilir ve doğrulanabilir, böylece herkes sonuçlara güvenebilir.

(Kaynak: Modulus Labs)

zkML kavramı oldukça çekici olsa da, önemli zorluklar devam etmektedir. Belirli hesaplamalar için ZKP'leri doğrulamak kolaydır, ancak bu kanıtları oluşturmak, gerçek hesaplama yapmaktan daha fazla hesaplama gücü gerektirir. @ModulusLabs/chapter-5-the-cost-of-intelligence-da26dbf93307">Modulus Labs, 18 milyon parametreli bir ML model için Plonky2 tabanlı bir ZKP oluşturmayı yaklaşık bir dakika sürer. GPT-3'ün 175 milyar parametresi ve GPT-4'ün 1.76 trilyon parametresi olduğu düşünülürse, zkML'nin anlamlı bir şekilde benimsenebilmesi için önemli ilerlemeler gerekmektedir.

Veri Egemenliği

Yapay zeka endüstrisi evrimleşmeye devam ettikçe, verinin önemi katlanarak artmaktadır. Ancak, bu yükseliş veri egemenliği ihlallerinin artmasına yol açmıştır. Blok zinciri teknolojisini kullanarak, bireyler kimlikleriyle ilgili bilgileri öz denetim yoluyla yönetebilir ve dijital imzalar aracılığıyla sadece gerekli olduğunda veri sağlayabilirler. Ayrıca, blok zinciri tüm erişilebilir pazarlarda veya teşvik sistemlerinde şeffaf veri sağlama veya satışını mümkün kılar. Veri egemenliği açısından belki de en blok zinciri benzeri yaklaşımı Reddit tarafından sergilenmiştir, uzun süreli kullanıcılara IPO'ya katılma fırsatı sunduGoogle'a veri sağlamak için sözleşme yaparken, veri egemenliği konusunda yeni bir yol izleniyor.

Veri egemenliği ile hafifçe yan yana gelmekle birlikte, blok zinciri aynı zamanda veri etiketleme endüstrisindeki sorunları ele alma potansiyeline sahiptir. Veri etiketleme, yapay zeka modellerinin doğruluğunu ve etiğini artırmak için esastır. Şu anda, bu görev genellikle düşük ücretli çalışanlara düşer ve yeni bir sosyal sorun olarak ortaya çıkar.Çin'in yapay zeka endüstrisi meslek okulu öğrencilerini sömürüyor, ve OpenAI bu işi Kenya'daki düşük ücretli çalışanlara dış kaynak olarak vermiştirVeri etiketlemesine blok zinciri entegre edilerek katılımın demokratikleştirilmesi ve adil bir tazminat sağlanabilir.

Kişilik kanıtı

Merkezi olmayan hesaplama, zkML ve veri egemenliği, AI endüstrisiyle ilgili bazı sorunları çözebilir. Yine de kişilik kanıtı ve evrensel temel gelir, AGI tarafından büyük ölçüde değiştirilen bir toplumda insan egemenliğini koruyabilir. Hadi görelim blok zincirinin böyle derin sosyal dönüşüm ortasında insan egemenliğini nasıl destekleyebileceğini.

Yapay zeka modelleri ilerledikçe, yapay zeka tarafından çeşitli içerik biçimlerinin (metin, resim, video) üretimi giderek daha yaygın hale geliyor. Bu çıktıların insan yapımı olup olmadığını ayırt etmek daha zor hale geliyor. Dijitalleşmenin hızlanması kaçınılmazdır ve yapay zeka tarafından oluşturulan içerik çoğaldıkça, ilgili sosyal sorunlar şüphesiz artacaktır.

(Caitlyn Jenner gerçekten memecoin'i mi başlattı?)

Bu sorunlar sadece spekülatif değil; zaten meydana geliyorlar. Dolandırıcılık yoluyla deepfake'ler, bireylerin yüzlerini ve seslerini taklit eden deepfake videoları, alarm verici bir sıklıkta ortaya çıkmış ve ciddi miktarda maddi kayba neden olmuştur. Videoların gerçekliği şimdi genellikle çevrimiçi ortamda sıcak bir şekilde tartışılıyorderin sahtekarlıkların varlığı nedeniyle.

Caitlyn Jenner ile ilgili son olaybu noktayı canlı bir şekilde gösteriyor. Solana ağı üzerinde bir mizah jetonunun lansmanını platform X aracılığıyla duyurdu. Duyurunun olağandışı doğası göz önüne alındığında, birçok kişi hesabının hacklendiğinden şüphelendi. Caitlyn'in kendi videosunu yayınlamasına rağmen, birçok kişi bunun bir derin sahte olup olmadığı konusunda ciddi tartışmalar yaşandı. Bu tartışma şu ana kadar devam etti.Caitlyn'ın yöneticisi ayrıca bir video yayınladı., konuyu biraz olsun çözmesine yardımcı oldu.

(kişiliğin kanıtı | Kaynak: Worldcoin)

Yapay zeka çağına doğru ilerlerken, en kritik zorluklardan biri, dijital alemde insanlığını kanıtlamak olacaktır. "Proof of personhood" olarak bilinen bu kavram, dijital dünyada sybil saldırılarının ve dezenformasyonun önüne geçmeyi amaçlıyor. Şu anda çoğu uygulama, kişiliği doğrulamak için pasaport veya kredi kartı gibi devlet tarafından verilen kimlik sistemlerine dayanmaktadır. Ancak, bu yöntemler gizlilik riskleri ve tek hata noktaları için potansiyel oluşturur. Bu nedenle, gerçekten dijital kimlik bir sistem şarttır. Blok Zinciri teknoloji, bireylerin insanlıklarını ve oluşturdukları içeriğin gerçekliğini kanıtlamalarına olanak tanıyan ve deepfake gibi sorunları potansiyel olarak azaltan bir çözüm sunar.

(Orb aracılığıyla iris taraması yapılıyor | Kaynak: Sam Altman)

Dijital kimlik doğrulaması için en yaygın kullanılan yöntem biyometrik sistemlerdir, bu sistemler belirli vücut parçalarını doğrular. OpenAI'nın CEO'su Sam Altman, blok zinciri teknolojisini iris tarama ile birleştiren Worldcoin adlı bir proje başlatıyor. Kullanıcılar, mobil cihazlarına bir uygulama yükler ve blok zincirinde özel bir anahtar (hesap) alırlar. İris tarama cihazını kullanarak,Orb, kullanıcılar dijital dünyada insan olduklarını doğrulayabilirler. Orb, kullanıcının gerçekten bir kişi olduğunu ve iris'in daha önce kaydedilmediğini sağlayarak dijital kimlik verir.

Orb yalnızca iris verilerinin karmasını sunucuya iletiyor ve gerçek iris verilerini daha sonra imha ediyor. ZK-SNARK'ler sayesinde kullanıcılar hesap adreslerini açıklamadan kişiliğini kanıtlayabilirler ve gizlilik endişelerini giderirler. Ancak, donanım arka kapıları gibi potansiyel sorunlar hala çözülmelidir. Kişilik kanıtının önemi, içerik otantikliğinin ötesine geçer. Evrensel temel gelir kavramında önemli bir rol oynar, bunu bir sonraki bölümde araştıracağız.

Evrensel Temel Gelir

(Kaynak: Scott Santens)

Daha önce bahsedildiği gibi, AGI'nin ortaya çıkışı insanlık tarihinde verimlilikte eşi görülmemiş bir sıçrama getirmeye hazır. Ancak, bu devrim niteliğindeki ilerleme kaçınılmaz olarak önemli iş kaybına neden olacaktır. Toplumsal istikrarı sürdürmek için, Blok Zinciri'nin ve gerekliliğinin kavramı,Evrensel Temel Gelir (ETG)Blok Zinciri, artan ilgi kazanıyor. UBI fikri, 16. yüzyılda Thomas More'un "Ütopya"sına kadar uzanan kökenlerine dayanır. UBI, toplumun tüm üyelerine düzenli, koşulsuz mali destek sağlamayı içerir. UBI'nin mevcut bir örneği, Alaska'da bulunabilir, burada Alaska Kalıcı Fonu TemettüsüUBI'nin bir şeklini sunuyor,Olumlu sonuçları göstermekfarklı boyutlarda yoksulluk, istihdam ve sağlık gibi alanlarda

Ancak buradaki odak noktası sadece yaşam kalitesini arttıran bir UBI değil, AGI nedeniyle işlerini kaybeden bireylere yeterli destek sağlayacak kadar önemli bir UBI üzerindedir, böylece istihdam olmaksızın yeterli bir şekilde yaşayabilirler. Elon Musk buna "Blok Zinciri" olarak atıfta bulunuyor.evrensel yüksek gelir.Benzer şekilde, Sam Altman temel gelir üzerine büyük bir ilgi göstermiş, yürütmekAraştırma OpenResearch üzerindenO, varlıklar ve üretim araçları şeklinde UBI sağlama gibi yenilikçi fikirler önerdi.sermayeveyahesaplama gücü, sadece nakit değil.

Sam Altman'ın "Kişilik Kanıtı" bölümünde tartışılan Worldcoin'i de UBI ile yakından bağlantılıdır. UBI dağıtımının kritik bir yönü, yalnızca gerçek kişilerin almasını sağlamak ve aynı kişi tarafından birden fazla hak talebinde bulunulmasını önlemektir. Bu nedenle, Sybil saldırılarını önlemek, UBI'yi uygulamak için çok önemlidir. Worldcoin bunu, kişiliğin kanıtı için iris tanıma yoluyla başarmayı amaçlamaktadır. Şu anda, Worldcoin uygulamasında iris tanıma yoluyla doğrulanan kullanıcılar, bir tür UBI olan WLD jetonlarını periyodik olarak almaktadır. Worldcoin'in vizyonuna katılsam da, WLD tokenlerinin dağıtımı konusunda bazı çekincelerim var.

Sam Altman'ın Worldcoin'inin ötesinde, blok zinciri teknolojisi tam bir UBI sistemi kurmak için vazgeçilmez olacaktır. Blok zinciri, sadece kişiliğin kanıtı yoluyla alıcıları seçmede değil, aynı zamanda dağıtım sürecinde şeffaflığı ve verimliliği artırabilir, böylece daha etkili ve şeffaf bir UBI teslimatını sağlayabilir.

3. Her durumda, İnsanlık Blok Zincirine İhtiyaç Duyacak

Terra ve FTX'in çöküşleriyle belirlenen eşi benzeri görülmemiş krizlere rağmen, blok zinciri piyasası hızla ölçeğini geri kazandı. Bununla birlikte, önceki ve mevcut piyasa patlamalarını göz önünde bulundurarak, endüstrinin vizyonunda belirgin bir değişim görülüyor. 2021'de birçok protokol, merkezi olmayan vizyonun büyük hayalini takip ederek birçok insanın hayal gücünü ve heyecanını yakaladı. Şimdi, piyasanın benzer ölçeğine rağmen, blok zinciri teknolojisinin hangi yönde ilerlemesi gerektiği konusunda endüstri ve topluluk arasında yaygın bir belirsizlik var gibi görünüyor. Bu, bizim tarafımızdan herhangi bir başarısızlık veya blok zinciri teknolojisindeki bir eksiklikten kaynaklanmamaktadır; aksine, mevcut dönem henüz blok zinciri teknolojisinin acil bir ihtiyaç yaratmamış olmasından kaynaklanmaktadır.

Blok zincirinin niş pazarlardaki uygulamalarını gözlemlemek ilginç olsa da, endüstri hedeflerini daha yüksek belirlemelidir. İnsanlık tarihinin uzun geçmişi göstermiştir ki, döngüsel para sistemlerini ve devrimsel teknolojik yenilikleri deneyimlemeye devam edeceğiz. Bu geniş hareketler içinde, blok zinciri insan egemenliğini koruyacak kritik bir teknoloji olarak duracaktır.

Dikkat:

  1. Bu makale şuradan alınmıştır: [100y.eth], Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [100y.eth]. If there are objections to this reprint, please contact the Gate Öğrenekip ve bunu hızlı bir şekilde halledecekler.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalelerin diğer dillere çevirileri, Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.

Her zamanki gibi mi olacak?: Para, YZ ve "Blok Zinciri"

İleri SeviyeJul 01, 2024
Blok Zinciri teknolojisi, merkezi olmayan doğasıyla, özellikle ABD dolarının zayıflaması ve yapay genel zeka (AGI) yükselmesi karşısında insan toplumunda kritik bir rol oynamaya adaydır.
Her zamanki gibi mi olacak?: Para, YZ ve "Blok Zinciri"

İnsanlar dikkate değer yaratıklardır. Biyolojik evrimin hızı inanılmaz derecede yavaşken, insanların bilim ve teknoloji aracılığıyla dünyayı dönüştürme hızı buna kıyasla şaşırtıcı derecede hızlıdır. Bugünki hayatlarımız ve bin yıl önceki insanların hayatları arasındaki farka bakın. Benzer görünümlere sahip olsalar da, oldukça farklı bilişsel yapıları olmasa da, yaşam standartlarındaki farklılık büyüktür.

Ancak, dünya ne kadar hızlı değişirse değişsin, insanlar sonuçta organik ve inorganik malzemelerden oluşan fiziksel ve genetik yapılarıyla bağlıdır. Zenginlik ve güç için içgüdüsel mücadeleler, sınıf çatışmaları, uluslararası düzeni yeniden tesis etmek için yapılan savaşlar ve zenginlik ve borç döngüleri tarihin boyunca sürekli olmuştur ve muhtemelen devam edecektir. İnsanların bu konulara tepki verme ve davranış şekilleri zamanla önemli ölçüde değişmeyecektir.

Bu bakış açısı, tarihsel insan eylemlerini ve büyük olaylara verilen tepkileri inceleyerek, gelecekteki trendleri öngörebileceğimizi öne sürmektedir. Geleceği kesin bir şekilde tahmin edemeyebiliriz, ancak insan biyolojisinde dramatik değişiklikler veya evrensel bir Budizme dönüş gibi kolektif zihin setimizde radikal bir değişiklik olmadıkça, geçmişi kullanarak gelecekteki eğilimler hakkında bilinçli tahminler yapabiliriz.

İnsan toplumunun değişmeyen yönlerini ve tarihi olaylara karşı tutarlı tepkilerimizi analiz eden birçok kitap yayınlandı. Örneğin,Morgan Housel’ın "Her Zamanki Gibi" mikro perspektiften insan düşünce süreçlerinin kalıcı doğasına dair içgörülü açıklamalar sunar. Öte yandan,Ray Dalio’nun “Değişen Dünya Düzeniyle Başa Çıkma İlkeleri”makro bir perspektif sağlar, imparatorlukların tekrarlayan tarihini analiz eder. Her iki kitap da bu kalıcı desenleri anlamak isteyen okuyucular için çok önerilir.

Bu bağlamda, bu makale, insanlığın şu anda karşı karşıya kaldığı önemli ve kaçınılmaz trendleri ve toplum üzerindeki potansiyel etkilerini keşfetmeyi amaçlamaktadır ve tarihsel örneklerle paralellikler çizmektedir. Bu trendler arasında, ABD dolarının sallantılı durumuna ve Yapay Genel Zeka'nın (YGZ) yükselişine odaklandım ve bunların merkezileşmeden kaynaklanan önemli riskleri sunma ortaklıklarını belirttim. Sonuç olarak, merkezi olmayı içsel olarak teşvik eden blok zinciri teknolojisinin, insan toplumunun geleceğinde kritik bir rol oynayacağına inanıyorum. Bu makalenin her bölümü, Bitcoin öncülüğünde blok zinciri endüstrisinin sonunda dünyamızı nasıl şekillendirebileceğine dair ayrıntılara inecektir.

1. Her zaman olduğu gibi: Para

1.1 Rezerv Para Birimi Çöküşü Kaçınılmazdır

Para, takası kolaylaştırmak amacıyla kurulan bir toplumsal sözleşmedir. Bu sözleşmenin meşruluğu, uluslararası düzen içindeki güç dengesi gibi toplumsal faktörlere ve katılımcılarının güvenine dayanmaktadır. Uzun bir tarihsel dönemde insan düşüncesinde ve duygusal sistemlerinde önemli değişiklikler olmaması göz önüne alındığında, gelecekteki para sistemlerinin tarihsel örnekleri izlemesi oldukça olasıdır.

Günümüzde yaşayan çoğu insan, küresel rezerv para birimi olarak ABD dolarını günlük hayatta sorgusuz sualsiz kullanmaktadır. ABD'nin askeri, finansal, bilimsel ve çeşitli diğer alanlardaki üstünlüğü, doların neredeyse sonsuz gibi görünen statüsünü sağlamlaştırmıştır. Bununla birlikte, insanlar kişisel olarak deneyimlemediği şeylere karşı kendilerini memnun hissederler. Para'nın özü ve tarihi üzerine kısa bir keşif, küresel rezerv para biriminin beklenenden daha kısa sürebileceğini ortaya koyuyor.

ABD doları, sadece Blok Zinciri'nin kurulmasından bu yana tek küresel rezerv para birimi olarak konumunu korudu.1944'te Bretton Woods sistemi, sadece yaklaşık 80 yıllık bir süre boyunca. Doların mevcut durumunu değerlendirmeden önce, ondan önce gelen küresel rezerv para birimlerini kısaca gözden geçirmek öğreticidir. Doların öncesinde, İngiliz sterlini dünya rezerv para birimi olarak hizmet verdi ve bundan önce Hollanda guldeni bu rolü üstlendi.

(Rezerv para birimlerinin tarihi kendini tekrar eder)

Hollanda ve Britanya'nın yükselişi ve düşüşü, küresel rezerv para birimi sahipleri olarak görev süreleri dikkate değer benzer desenleri takip etti. Her iki ülke de çöküşe geçen güçlere karşı savaşlarda zafer kazanarak yükselişlerine başladı. Bu zafer, kapitalizmin ve Sanayi Devrimi'nin büyümesi gibi gelişmelerle tetiklenen ulusal rekabetlerinin artmasına katalizör görevi gördü. Bu ilerlemeler, rezerv para birimi ülkeleri olarak statülerinin temelini oluşturdu.

Ancak, tarih defalarca gösterdiği gibi, küresel rezerv para birimi statüsüne sahip olmanın getirdiği zenginlik ve refah, genellikle gerilemenin tohumlarını eker. Artan cari açıklar ve genişleyen gelir eşitsizliği, ulusal rekabet gücünü zayıflatır ve borç birikimini hızlandırır. Sonunda, savaşlarla birlikte yüklü miktarda borçlanma ve para birimlerinin değer kaybı, bu bir zamanlar egemen olan ulusları yükselen güçlere rezerv para birimi statülerini devretmeye zorlar.

(Bretton Woods'taki Mount Washington Hotel | Kaynak: Vikipedi)

ABD, şu anda dünyanın önde gelen süper gücü, benzer bir seyir izledi. İç Savaş'tan sonra, ulus ikinci Sanayi Devrimi, kapitalizmin gelişimi ve jeopolitik avantajlarıyla rekabet gücünü artırdı. İlk ve İkinci Dünya Savaşları sırasında ve sonrasında zenginlik ve refah bakımından azalan Avrupa'yı aşarak, ABD yeni zirvelere ulaştı. II. Dünya Savaşı'nda zafer kesinleştiğinde, ABD savaş sonrası finansal düzeni yeniden yapılandırmak için bir konferans düzenledi ve altın standardı altında doları rezerv para birimi olarak belirleyen Bretton Woods sistemini benimsedi.

Ancak, altın standardı gibi sert para birimine dayalı bir rezerv para birimi ekonomisi bir ikilem sunar. Uluslararası ticaret için doları başlıca para birimi olarak kullanmak için yeterli miktarda dolar bulunmalıdır, bu da rezerv para birimi ülkesinin bir açık sürdürmesini gerektirir. Altın rezervleri sabit kalırken, doların artan ihraç edilmesi kaçınılmaz olarak para biriminin devalüasyonuna ve rezerv para birimine uluslararası güvenin erozyonuna yol açtı. Bu sorun, Blok Zinciri olarak bilinir.Triffin Çıkmazı.

Sovyetler Birliği ile Soğuk Savaş, Vietnam Savaşı ve Petrol Şoku, ticaret açıklarını ve enflasyonu kötüleştirdi. ABD, altın geri ödeme talebini karşılayamayacak duruma geldiğinde, 1971'de Başkan Richard Nixon doların altın dönüştürülebilirliğini sona erdirdi. Bu, ons başına sabit 35 dolar olan altının fiyatının 1980'de ons başına 850 dolara kadar dramatik bir şekilde yükselmesine yol açtı. Bu, fiat para çağının başlangıcını ve yüksek enflasyon dönemini işaret etmektedir.

Neyse ki, Paul Volcker tarafından uygulanan eşi benzeri görülmemiş yüksek faiz politikaları sayesinde yıllık %20'ye ulaşan ve petrodolar sisteminin başarılı bir şekilde kurulması sayesinde dolar değer kazandı. Bu iyileşme, 1990'lı yıllarda ABD için bir ekonomik refah dönemini başlattı.

(Kaynak: FRED)

Ancak, dolar ihracatının dinamikleri Bretton Woods sisteminin sona ermesinden sonra tamamen değişti. Herhangi bir fon gerektiğinde, hükümet Hazine bonoları ihraç etmeye başladı ve Federal Rezerv bu bonoları satın almak için para basmaya başladı, bu da para arzında hızlı bir artışa neden oldu. Hükümet borcu 1971'de 391 milyar dolarlık (GSYİH'nin %34'ü) seviyeden 2023'ün sonunda 34 trilyon dolara (GSYİH'nin %120'si) fırladı. 2008 ve 2020 mali krizleri sırasında hükümet, bu mekanizma aracılığıyla önemli ölçüde borçlandı ve bu da doların sürekli değer kaybetmesine yol açtı.

Bu kadar büyük devlet borcu ne kadar sürdürülebilir? Bu soru çeşitli senaryolara kapı açar. Bir olasılık, ciddi ekonomik durgunluğun maliyetine rağmen borcu azaltmak için drastik önlemler alabilecek başka bir enflasyonla mücadeleci olan Paul Volcker gibi birinin ortaya çıkmasıdır. Alternatif olarak, yapay zeka gibi bozucu yenilikler arzı ve üretimi artırabilir, sürekli bir deflasyonist baskı uygulayarak ve dolayısıyla doların ömrünü uzatarak ekonomiye etki edebilir.

(Siyasi kutuplaşma | Kaynak: Pew Araştırması)

Ancak, daha önce de belirtildiği gibi, para bir sosyal bir sözleşmedir. Bu nedenle, doların düşüşü uluslararası toplumun Amerika Birleşik Devletleri'ne ve para birimine olan inancını kaybetmeye başladığında başlayacaktır. Rezerv para birimi olmanın kaçınılmaz enflasyonu, gelir eşitsizliği ve siyasi kutuplaşma gibi sosyal sorunları daha da kötüleştirebilir ve hem içeride hem de uluslararası alanda doların güvenini daha da zayıflatabilir. Henüz doların çöküşüne dair kesin işaretler olmasa da, biriken sorunlar böyle bir senaryonun giderek daha olası hale geldiğini göstermektedir.

(Çin altını sever | Kaynak: Investing.com)

Enflasyonun yanı sıra jeopolitik sorunlar da doların statüsünü zayıflatabilir. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısına yanıt olarak, Batı ülkeleri Rusya'yı SWIFT bankacılık sisteminden çıkardı ve ticareti avro veya dolarla yapmasını engelledi. Ayrıca Rusya'nın dolar cinsinden olan döviz rezervlerinin yarısını dondurdu. Bu gibi eylemler diğer ülkelerin dolara olan güvenini azaltabilir. Örneğin, Çin, Rusya-Ukrayna çatışmasının başlangıcından bu yana sürekli olarak ABD Hazine bonolarını satıyor ve altın biriktiriyor, böylelikle ABD'ye olan bağımlılığını azaltıyor.

Tarih, para etrafındaki güç dinamiklerinin sürekli olduğunu kanıtlar. Eğer eşi benzeri görülmemiş bir mükemmel para politikası ortaya çıkmazsa, herhangi bir rezerv para birimi eninde sonunda statüsünü kaybedecektir. Tam zamanlamayı kimse tahmin edemez, ancak dolar bir gün sona erecektir. Tek umudum, bu anın mümkün olduğunca geç ve sorunsuz bir şekilde gelmesidir.

1.2 Bitcoin Bir Sert Para Birimi Olarak

Doların giderek itibarını kaybetmesiyle doğal olarak altın gibi varlıklar dikkat çekecektir. Altın, kıtlığı ve değişmez fiziksel özellikleri nedeniyle antik çağlardan modern döneme kadar değer görmüştür. Büyük çatışmalar sırasında altın, uluslararası değeri için tanınan nihai varlık olmuştur. Sonuç olarak, dünya genelindeki merkez bankaları her zaman belirli bir altın rezervi korur.

(Ruslar savaş sırasında bankada sıraya giriyor | Kaynak: AP)

Bugün bireyler, madencilik şirketlerinin hisseleri, altın vadeli işlemleri ve altın ETF'leri gibi çeşitli yollarla altına yatırım yapabilirler. Bu yatırım yöntemleri genellikle erişilebilir finansal piyasalara sahip gelişmiş ülkelerde etkilidir. Ancak, az gelişmiş finansal piyasalara sahip bir ülkede yaşayan veya savaş veya devrimle doğrudan ilgili bir ülkede yaşayan kişiler için altına yatırım yapmak oldukça kısıtlayıcı olabilir. Bu yatırım olanakları altının doğrudan sahipliğini içermez ve uluslararası çalkantılı dönemlerde karşı taraf riski oluşturur. Ayrıca, fiziksel altın satın almak ve depolamak kolay bir görev değildir.


(Kaynak: Kaiko)

Bu tür senaryolarda, Bitcoin altın gibi mükemmel bir sert varlık olarak hizmet edebilir. Arzı sınırlıdır, herhangi bir tek kurum tarafından kontrol edilmez ve hatta savaş gibi zor durumlarda bile saklamak ve transfer etmek son derece kolaydır. Örneğin, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgali sırasında BTC/UAH işlem hacmi ve fiyatı yükseldi.%6 primli işlem yapmaUluslararası oranın üzerinde. Daha az aşırı durumlarda bile, Bitcoin talebi istikrarsız ulusal para birimlerine sahip ülkelerde yüksektir. Yıllık enflasyon oranının yaklaşık %70 olduğu Türkiye'de, Bitcoin altın gibi primli işlem görüyor. Bu örnekler, Bitcoin'in gerçekten sert bir varlık rolünü yerine getirebileceğini göstermektedir.

(Kaynak: BlockScholes, Yahoo)

Yukarıdaki örneklerden de anlaşılacağı gibi, Bitcoin'in gelecekte sert para birimi olarak hizmet etme potansiyeli önemli ölçüde bulunmaktadır. Ancak, gelişmiş ülkelerin istikrarlı para sistemleriyle korunan vatandaşlarının Bitcoin'i portföylerine dahil etme ihtiyacı olmadığı anlamına mı geliyor? Kriz durumları dışında bile, bir kişinin portföyünün bir kısmını Bitcoin'e tahsis etmek, çeşitlendirme açısından önemli faydalar sağlayabilir. Grafikte gösterildiği gibi, Bitcoin altın, hisse senetleri ve dolar gibi diğer varlıklarla korelasyonu zaman içinde değişken olabilir, ancak genellikle farklı fiyat hareketleri sergiler. Bu benzersiz özellik yalnız başına, Bitcoin gibi kripto para birimlerinde varlıkların bir kısmını tutmanın avantajlı olmasını sağlar.

(Kaynak: K33 Araştırması)

Gerçekten de, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki birçok finansal kuruluş son zamanlarda portföylerine BTC ETF'leri ekledi.  'ye göreK33 Araştırma2024'ün ilk çeyreğinde, 937 kurum, 13F bildirimlerinde Bitcoin ETF'leri tuttuklarını bildirdi. Bunlar arasında JP Morgan, UBS ve Wells Fargo gibi tanınmış isimlerin yanı sıra Wisconsin Yatırım Kurulu da bulunuyordu ve yaklaşık 160 milyon dolar değerinde BTC ETF'si satın aldı. Bu trend, Bitcoin'in değer deposu olarak giderek daha çok tanınmaya başlandığını göstermektedir.

(Hızlı yemek ay'a)

COVID-19 döneminin nicel gevşemesinin enflasyonist etkileri tamamen yok olmadan önce, ABD, yaklaşan başkanlık seçimine yönelik olarak likiditeyi artırıyor. Hazine Departmanı genişleyen mali harcamalar, ve 29 Mayıs'tan itibaren yapmayı planlıyor.tahvil geri alımlarıİlk defa yirmi yıldan fazla bir süredir. Aynı zamanda, Federal Rezerv nicel sıkılaştırma hızını yavaşlatıyor.

Sonuç olarak, dolar enflasyon baskılarıyla karşı karşıya olmaya devam edecek ve büyük ekonomik durgunluklar sırasında büyük miktarlarda basılacaktır. Amerika Birleşik Devletleri, askeri, bilimsel ve endüstriyel alanlarda sürekli yenilikçilikle liderliğini sürdürmezse, doların değeri zamanla düşmeye mahkumdur. Bunun tersi olarak, bu tabii ki Bitcoin'in dikkat ve değerini artıracaktır.

Ancak, bir sert varlık olarak altınla aynı statüyü elde etmek için Bitcoin'in karşılaştığı kritik bir zorluk vardır: ağındaki güvenlik ölçeği ve karlılığı. Bitcoin'in değerini korumak için temel unsur, ağının güvenlik seviyesidir. Bitcoin'i madencilik yapan daha fazla madenci olduğunda, ağ daha güvenli hale gelir ve böylece Bitcoin'in değeri sağlamlaşır.

Bitcoin madencileri iki temel şekilde gelir elde eder: blok ödülleri ve işlem ücretleri. Blok ödülleri, bir bloğu başarıyla madencilik yaparak kazanılan Bitcoinlerdir ve miktarı dört yılda bir sabitlenir ve yarıya düşer. Öte yandan, işlem ücretleri, Bitcoin ağındaki işlemleri gerçekleştirmek için kullanıcılar tarafından ödenen blok ödüllerinden ayrı ücretlerdir.

(Sürdürülebilirliği sağlamak için ücretler daha yüksek olmalıdır | Kaynak: dune, @21co)

Madencilerin Bitcoin ağına katılmaya devam etmeleri için madencilik gelirlerinin maliyetlerini aşması gerekir. Her dört yılda bir gerçekleşen yarılanma nedeniyle, blok ödülleri zamanla azalır, bu da farkı telafi etmek için işlem ücret gelirlerinde artış gerektirir. Bununla birlikte, Ethereum ve Solana gibi ağların aksine, Bitcoin ağı sınırlı uygulamalara ve düşük ölçeklenebilirliğe sahiptir, bu da daha az işlem ve dolayısıyla daha düşük işlem ücreti geliriyle sonuçlanır. Son zamanlarda, Ordinalar ve Runes gibi yeni jeton standartları, Bitcoin ağı üzerindeki faaliyeti kısa süreliğine artırdı, ancak bunların işlem ücreti gelirine önemli ölçüde katkıda bulunacağına dair uzun vadeli bir garanti yoktur.

(Kaynak: MacroMicro)

Şu ana kadar, madencilik geliri genellikle madencilik maliyetlerini aşmıştır. Bununla birlikte, gelecekteki yarılamalar nedeniyle blok ödülleri azalmaya devam ettikçe, 1) Bitcoin'in fiyatı önemli ölçüde yükselmezse veya 2) ağ faaliyeti artarak işlem ücreti gelirini artırmazsa, madencilerin ağdan çıkma riski vardır. Bu, Bitcoin ağının güvenlik seviyesini düşürür, içsel değerini azaltır ve muhtemelen daha fazla madenci ayrılışı ve azalan güvenlikle bir kısır döngüye yol açar.

Bu, altın ve Bitcoin arasındaki temel farkı vurgular. Altının içsel değeri karlılıkla bağlantılı değildir, oysa Bitcoin'in içsel değeri doğrudan onunla bağlantılıdır. Bu nedenle, karlılığı sağlamak Bitcoin ağı tarafından ele alınması gereken uzun vadeli bir zorluktur. Şu anda Bitcoin topluluğunda kesin bir çözüm olmamasına rağmen, Ordinals, Runes gibi uygulamaların ortaya çıkması ve yenilikler gibi şeyler.OP_CATuzun vadede işlem ücreti gelirinde potansiyel bir artış öner

2. Daha Önce Hiç Olmadığı Gibi: YZ

2.1 Yapay Genel Zeka'nın İnsanlığa Etkileri

(Gerçekten bu insanlığın geleceği mi? | Kaynak: The Matrix)

Tarihsel olarak, para gibi yenilikçi teknolojiler olan yapay zeka her zaman topluma önemli değişiklikler getirmiştir. Buhar motoru, elektrik ve internet devrimi küresel endüstriyel peyzajı dönüştürdü, insanların iş ve yaşam tarzlarını derinden etkiledi. Bu teknolojik devrimler geçiş dönemlerinde çeşitli sosyal sorunlara neden olsa da, sonunda insanlara çok daha refah bir hayat sağladı. Buhar makineleri ve elektrik, insanları çoğu fiziksel emekten kurtardı, dijital ve internet teknolojileri ise onları basit zihinsel emekten özgür bıraktı.

(Eğlenceli bir gerçek: Illia, tanıdığın kişi, iykyk)

AI teknolojisi 1900'lerden beri çalışılmaktadır, ancak anlamlı sonuçlar yavaş bir şekilde ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte, AI gelişimi yayınlandıktan sonra dramatik bir şekilde hızlanmıştır.Dikkat İhtiyacınız Olan Tek Şey2017'de yayınlanan bir makale, dönüştürücü teorisini tanıttı. Bu buluş, büyük dil modellerinin (LLM'ler) geliştirilmesini kolaylaştırdı ve insanlığı yapay genel zekaya (AGI) bir adım daha yaklaştırdı. Önceki endüstri devrimleri gibi, AGI'nın gelişiminin üretkenlikte önemli bir artışa ve önemli bir toplumsal etkiye yol açması beklenmektedir. Bununla birlikte, birkaç nedenle sonuçların önemli ölçüde farklı olacağını düşünüyorum.

Öncelikle, AGI neredeyse tüm iş biçimlerinden insanları özgürleştirecek. Önceki endüstri devrimleri, insanları fiziksel ve basit zihinsel işlerden kurtararak, daha sofistike görevlerle uğraşan nüfusun oranını artırdı. Bununla birlikte, AGI sanat gibi sanatsal çabalar da dahil olmak üzere ileri düzey zihinsel işleri ele alabilir. Gelişmiş robot teknolojileri ile birleştiğinde, insanların verimliliklerine katkıda bulunabilecekleri alanlar önemli ölçüde azalacaktır.

(Modern Luddite hareketi mi?)

Tabii ki, bu tüm işlerin ortadan kalkacağı anlamına gelmez. 21. yüzyılda bile, nüfusun bir kısmı tarım ve balıkçılıkla uğraşmaktadır, ancak bu oran geçmişteki kadar düşüktür. AGI'nin ortaya çıkmasıyla çoğu iş türü varlığını sürdürecek olsa da, onları yerine getirmek için gerekli olan insan sayısı büyük ölçüde azalacaktır. Örneğin, şu anda on kişinin üstesinden geldiği görevler gelecekte bir kişi tarafından yönetilebilir, bu da iş bulamayan nüfusta ciddi bir artışa neden olabilir. Özellikle, gibi AI'daki öncü isimlerElon MuskveSam Altman, AI ve robotların küresel üretimi ele alacağı ve bunun sonucunda insanlar için yaygın iş kaybına neden olacağı iddia ediliyor.

Bazıları, mevcut istihdam düzeylerini korurken verimliliğin maksimize edilebileceğini iddia ediyor, ancak bu bir yanılgıdır. Bunun gerçekleşmesi için, AGI'nin önemli bir üretkenlik artışı ile orantılı olarak talebin de artması gerekecektir. Ancak, çoğu alanda bu mümkün değildir. İstihdam yaratılması, AGI'nin erişemeyeceği yeni alanlarda gerçekleşmek zorunda kalacaktır, ancak daha önce de belirtildiği gibi, AGI'nin yetenekleri fiziksel görevlerden ziyade zihinsel görevlere kadar uzanmaktadır, bu da olasılığı düşürmektedir.

İkincisi, AI doğası gereği oldukça merkezileştirilebilir bir teknolojidir. AGI ulaşmadan önce bile, AI endüstrisi zaten büyük teknoloji şirket etrafında yoğun bir şekilde merkezileşti. Bu, AI teknolojisinin hızlı ilerlemesinden kaynaklanmaktadır. Transformatör teorisinin ortaya çıkmasından bu yana, dil modellerinin boyutu 2018 ile 2022 arasında 10^4 kat arttı. Sonuç olarak, yapay zeka teknolojisini oluşturan temel endüstrilerde önemli teknolojik eşitsizlikler vardır.

(Kaynak: @EricFlaningam)

  1. Yarıiletken Tasarımı: Dengeli tüketici GPU pazarının aksine, NVIDIA, yapay zeka modeli eğitimi ve çıkarımı için kullanılan veri merkezi GPU pazarını neredeyse tamamen tekel haline getiriyor. Bu hakimiyet, kısmen AI geliştiricileri tarafından yaygın olarak kullanılan NVIDIA'nın CUDA araç takımına bağlıdır. NVIDIA'nın H100 GPU talebi arttıkça, teslimat süreleri de uzamıştır. Bu konum sayesinde NVIDIA etkileyici bir% 78 işletme marjına sahip ve 2024 sonunda piyasaya sürülecek olan Blackwell GPU'nun NVIDIA'nın hakimiyetini daha da sağlamlaştırması beklenmektedir. AMD Xilinx ve Intel Altera gibi şirketler FPGA işlerini genişletirken, Microsoft, Google ve Meta gibi büyük teknoloji şirketleri kendi AI yarıiletkenlerini (ASIC'ler) geliştirmektedir, ancak bu çözümler pazar hazırlığı ve karmaşıklık açısından hala GPU'larla karşılaştırıldığında olgunlaşmamıştır.

(Kaynak: Counterpoint)

  1. Yarıiletken Üretimi: Tasarlanmış yarıiletkenleri üretmekten sorumlu olan foundry endüstrisi de önemli bir dengesizlik gösteriyor. NVIDIA'nın A100 üretimi için 7nm süreci gerektirirken, H100 için 4nm süreci gerektirir. Bu 10nm altı süreçler, TSMC, Samsung ve Intel tarafından neredeyse tekelleştirilmiştir ve A100 ve H100'ün çoğunlukla TSMC tarafından üretilmektedir. TSMC, en azından önümüzdeki üç yıl boyunca NVIDIA'nın H100'ünü üretmeye kararlıdır ve çeşitli faktörlerden dolayı, foundry endüstrisinde birinci ile diğerleri arasındaki boşluk geniş kalması beklenmektedir.

  1. Hesaplama Gücü: Yapay zeka şirketleri, eğitim ve çıkarım işlemleri için büyük miktarda hesaplama gücüne ihtiyaç duyar. Bu, H100 gibi sayısız yapay zeka yarı iletkenleri, büyük veri merkezleri ve önemli miktarda elektrik gücü gerektirir. Huawei'ye göre, yapay zeka veri merkezlerinin 2030 yılına kadar küresel enerji tüketiminin %13'ünü ve karbon ayak izinin %6'sını oluşturması bekleniyor. Maliyetler de önemlidir; Jensen Huang, NVIDIA GTC 2024'teki açılış konuşmasında GPT-MoE-1.8T (GPT-4) modelinin eğitimi için 8.000 H100 GPU ve 90 gün gerektiğini belirtti. Bu nedenle, yapay zeka yarı iletkenlerinin güvenliğinin sağlanması ve önemli güç maliyetlerinin üstlenilmesi gerektiğinden, bu endüstride merkezileşme kaçınılmazdır. H100'e dayalı hesaplama gücü sağlayan AWS ve Azure gibi bulut hizmetleri de kaçınılmaz bir şekilde merkezileşmiştir.
  2. AI Modelleri: Meta'nın Llama'sı ve Google'ın BERT gibi bazı AI modelleri açık kaynaklı olsa da, diğer birçok model kapalı kaynaklıdır. OpenAI'nın GPT'si ve Anthropic'in Claude gibi kapalı kaynaklı modeller genellikle açık kaynaklı modellere göre daha sistemli geliştirme ve daha iyi müşteri desteği sunar, ancak merkezileştirmeleri maliyet ve şeffaflık açısından dezavantajlar getirir.
  3. Veri: LLM'ler gibi AI modellerinin eğitimi için çok büyük veri kümeleri gerekiyor. Bu gibi yasal düzenlemeler, Blok Zinciri gibiGoogle'ın yıllık 60 milyon dolarlık Reddit verisini kullanma sözleşmesiYerinde bloklar bulunmaktadır, ancak yapay zeka model eğitimi için izinsiz veri kullanımıyla ilgili birçok dava da bulunmaktadır. Bu durum, veri egemenliği konusundaki ilgiyi artırmıştır.

Özetle, merkezileşme, ölçek ekonomilerinin hayati olduğu yapay zeka endüstrisinde kaçınılmazdır. Yapay zeka endüstrisi daha da merkezileştikçe, aşırı kurumsal kar amacı güdme, etik olmayan veri kullanımı, sunucu arızaları gibi tek nokta arızaları ve yapay zeka modellerinin opaklığı gibi birçok mikro düzeyde sorun ortaya çıkabilir. Makro düzeyde, insanlarla yapay zeka arasındaki çizginin bulanıklaştığı ve birçok insanın işini kaybettiği bir toplumsal kaosa yol açabiliriz. Yapay zeka merkezileşmesiyle ilişkili zorlukları ele almak için doğuştan merkezsizleşmeyi amaçlayan blok zinciri teknolojisinin, yapay zekâya karşı bir zıtlık olarak hizmet edebileceğine inanıyorum. Hadi blok zincirinin yapay zeka endüstrisine nasıl uygulanabileceğini keşfedelim.

2.2 Blok Zinciri Yapay Zekayı Düzeltir

Satoshi Nakamoto'nun 2008'de Bitcoin'i tanıttığı gibi, merkez bankalarının denetimsiz para arzına karşı merkeziyetsizlik savunan blockchain teknolojisi, merkeziyet eğilimlerinin ölçek ekonomileri tarafından yönlendirildiği yapay zeka endüstrisinde çeşitli şekillerde kullanılabilir.

Daha önce bahsedilen beş yüksek derecede merkezi unsurdan, yarıiletken tasarımı ve üretimi konsantre uzmanlık ve büyük üretim tesisleri gerektirir, bu da blok zinciri çözümleri için pek az alan bırakır. Ancak blok zinciri, 'hesaplama gücü', 'AI modelleri' ve 'veri' alanlarında etkili bir şekilde uygulanabilir. Ayrıca, derin taklitler de dahil olmak üzere sahte bilginin yayılması gibi sorunları ele alabilir ve kitlesel işsizlikle karşı karşıya kalan bir halk için temel gelir politikalarını destekleyebilir. Gel, blok zinciri teknolojisinin yapay zeka boru hattı içindeki potansiyel uygulamalarını keşfedelim.

Merkezi Olmayan Hesaplama

Eğitim ve çıkarım yapma yapay zeka modelleri, büyük miktarda hesaplama gücü ve donanım gerektirir. Büyük teknoloji şirketleri, model eğitimi için NVIDIA'nın H100 gibi GPU'ları sürekli olarak satın alarak küresel donanım arzı sıkıntısını artırmaktadır. AWS ve Azure gibi hizmetler, bulut tabanlı yapay zeka model eğitimi ve çıkarımı için veri merkezleri sağlasa da, kullanıcılara yüksek marjlar uygulayan oligopol olarak faaliyet göstermektedir. Bu zorluklara yanıt olarak, merkezi olmayan hesaplama gücü sunmak için blok zinciri teknolojisini kullanan yeni hizmetler ortaya çıkmıştır.

Örnekler şunları içerir Akashveio.netkullanıcılar, teşvikler karşılığında donanımlarının hesaplama gücünü platforma katkıda bulunabilirler. Ayrıca, niş hizmetlere özel protokoller de bulunmaktadır. Örneğin, GensynAI modelleri için optimize edilmiştir. Genel merkezi olmayan hesaplama hizmetleri, boşta olan donanımı kullanarak maliyetleri düşürebilir, ancak merkezi olmayan bir şekilde AI model eğitimi gibi duruma bağlı hesaplamaları gerçekleştirmek zor olabilir. Gensyn, bu gibi kavramlarla bunun üstesinden gelir, olasılıksal öğrenme kanıtı ve graf tabanlı nokta belirleme protokolüGensyn yapay zeka modellerinin eğitiminde uzmanlaşmışken, BittensorAI model çıkarsamasına odaklanır. Kullanıcılar görevleri gönderebilir ve Bittensor'un merkezi olmayan düğümleri en uygun sonuçları sağlamak için yarışır.

zkML (İngilizce)

Zero bilgisi (zk) şifreleme ve makine öğrenimi (ML) birleştirilerek oluşturulan zkML, yapay zeka modellerinin gizliliğini ve şeffaflığını artırmayı vadeder. Birçok yapay zeka modeli şu anda kapalı kaynak olarak çalışırken, kullanıcılar bu modellerin doğru ağırlıkları kullanıp kullanmadığından ve dürüst bir şekilde sonuçlandırıp sonuçlandırmadığından emin değillerdir. ZK-SNARK'lar (Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge) gibi kriptografik tekniklerin ML modellerine uygulanması, bir yapay zeka modelinin sonuçlandırma sürecini doğru bir şekilde yürüttüğünü kanıtlamak mümkün olurken ağırlıklarını açığa çıkarmadan hem gizlilik hem de hesaplama bütünlüğü sağlanabilir.

(Kaynak: Polygon Kimlik)

ZK-SNARK'lar, giriş verilerini ifşa etmeden herhangi bir hesaplamanın geçerliliğini kanıtlamanıza izin veren güçlü bir kriptografik teknolojidir. Bunu açıklamak için gerçek bir örnek düşünelim: çevrimiçi olarak yaşını kanıtlamak. Genellikle, bu, ad ve kimlik gibi kişisel bilgilerin ifşasını içeren karmaşık KYC doğrulamasını gerektirir. ZK teknolojisi ile bu süreç basitleştirilebilir ve daha gizli hale getirilebilir. Bir kullanıcı resmi bir kuruluşla yaşlarını doğruladığında, 18 yaşından büyük olduklarını kanıtlamak istediklerinde bir ZK kanıtı oluşturup sunabilir. Bu kanıt kişisel bilgi içermese de doğrulayıcıya kullanıcının yaşı konusunda güvence verir, kimlik doğrulama sürecini daha güvenli ve basit hale getirir.

(Üst: Standart ML, Alt: zkML | Kaynak: @danieldkang Medium)

Aynı kavramı ML modellerine uygulayarak, kapalı kaynaklı bir ML modeli kullanan bir tüketici, modelin verilen girdi üzerinde dürüst bir şekilde hesaplama yaptığından emin olamaz. ZK-SNARK'ları dahil ederek, bir ML sağlayıcısı, hesaplamanın girişi veya ağırlıkları açığa çıkarmadan doğru bir şekilde gerçekleştirildiğini tüketicilere garanti edebilir. ML çıkarım sürecine ait bir ZKP (Sıfır Bilgi Kanıtı), nötr bir blok zinciri protokolünde akıllı bir sözleşme tarafından oluşturulabilir ve doğrulanabilir, böylece herkes sonuçlara güvenebilir.

(Kaynak: Modulus Labs)

zkML kavramı oldukça çekici olsa da, önemli zorluklar devam etmektedir. Belirli hesaplamalar için ZKP'leri doğrulamak kolaydır, ancak bu kanıtları oluşturmak, gerçek hesaplama yapmaktan daha fazla hesaplama gücü gerektirir. @ModulusLabs/chapter-5-the-cost-of-intelligence-da26dbf93307">Modulus Labs, 18 milyon parametreli bir ML model için Plonky2 tabanlı bir ZKP oluşturmayı yaklaşık bir dakika sürer. GPT-3'ün 175 milyar parametresi ve GPT-4'ün 1.76 trilyon parametresi olduğu düşünülürse, zkML'nin anlamlı bir şekilde benimsenebilmesi için önemli ilerlemeler gerekmektedir.

Veri Egemenliği

Yapay zeka endüstrisi evrimleşmeye devam ettikçe, verinin önemi katlanarak artmaktadır. Ancak, bu yükseliş veri egemenliği ihlallerinin artmasına yol açmıştır. Blok zinciri teknolojisini kullanarak, bireyler kimlikleriyle ilgili bilgileri öz denetim yoluyla yönetebilir ve dijital imzalar aracılığıyla sadece gerekli olduğunda veri sağlayabilirler. Ayrıca, blok zinciri tüm erişilebilir pazarlarda veya teşvik sistemlerinde şeffaf veri sağlama veya satışını mümkün kılar. Veri egemenliği açısından belki de en blok zinciri benzeri yaklaşımı Reddit tarafından sergilenmiştir, uzun süreli kullanıcılara IPO'ya katılma fırsatı sunduGoogle'a veri sağlamak için sözleşme yaparken, veri egemenliği konusunda yeni bir yol izleniyor.

Veri egemenliği ile hafifçe yan yana gelmekle birlikte, blok zinciri aynı zamanda veri etiketleme endüstrisindeki sorunları ele alma potansiyeline sahiptir. Veri etiketleme, yapay zeka modellerinin doğruluğunu ve etiğini artırmak için esastır. Şu anda, bu görev genellikle düşük ücretli çalışanlara düşer ve yeni bir sosyal sorun olarak ortaya çıkar.Çin'in yapay zeka endüstrisi meslek okulu öğrencilerini sömürüyor, ve OpenAI bu işi Kenya'daki düşük ücretli çalışanlara dış kaynak olarak vermiştirVeri etiketlemesine blok zinciri entegre edilerek katılımın demokratikleştirilmesi ve adil bir tazminat sağlanabilir.

Kişilik kanıtı

Merkezi olmayan hesaplama, zkML ve veri egemenliği, AI endüstrisiyle ilgili bazı sorunları çözebilir. Yine de kişilik kanıtı ve evrensel temel gelir, AGI tarafından büyük ölçüde değiştirilen bir toplumda insan egemenliğini koruyabilir. Hadi görelim blok zincirinin böyle derin sosyal dönüşüm ortasında insan egemenliğini nasıl destekleyebileceğini.

Yapay zeka modelleri ilerledikçe, yapay zeka tarafından çeşitli içerik biçimlerinin (metin, resim, video) üretimi giderek daha yaygın hale geliyor. Bu çıktıların insan yapımı olup olmadığını ayırt etmek daha zor hale geliyor. Dijitalleşmenin hızlanması kaçınılmazdır ve yapay zeka tarafından oluşturulan içerik çoğaldıkça, ilgili sosyal sorunlar şüphesiz artacaktır.

(Caitlyn Jenner gerçekten memecoin'i mi başlattı?)

Bu sorunlar sadece spekülatif değil; zaten meydana geliyorlar. Dolandırıcılık yoluyla deepfake'ler, bireylerin yüzlerini ve seslerini taklit eden deepfake videoları, alarm verici bir sıklıkta ortaya çıkmış ve ciddi miktarda maddi kayba neden olmuştur. Videoların gerçekliği şimdi genellikle çevrimiçi ortamda sıcak bir şekilde tartışılıyorderin sahtekarlıkların varlığı nedeniyle.

Caitlyn Jenner ile ilgili son olaybu noktayı canlı bir şekilde gösteriyor. Solana ağı üzerinde bir mizah jetonunun lansmanını platform X aracılığıyla duyurdu. Duyurunun olağandışı doğası göz önüne alındığında, birçok kişi hesabının hacklendiğinden şüphelendi. Caitlyn'in kendi videosunu yayınlamasına rağmen, birçok kişi bunun bir derin sahte olup olmadığı konusunda ciddi tartışmalar yaşandı. Bu tartışma şu ana kadar devam etti.Caitlyn'ın yöneticisi ayrıca bir video yayınladı., konuyu biraz olsun çözmesine yardımcı oldu.

(kişiliğin kanıtı | Kaynak: Worldcoin)

Yapay zeka çağına doğru ilerlerken, en kritik zorluklardan biri, dijital alemde insanlığını kanıtlamak olacaktır. "Proof of personhood" olarak bilinen bu kavram, dijital dünyada sybil saldırılarının ve dezenformasyonun önüne geçmeyi amaçlıyor. Şu anda çoğu uygulama, kişiliği doğrulamak için pasaport veya kredi kartı gibi devlet tarafından verilen kimlik sistemlerine dayanmaktadır. Ancak, bu yöntemler gizlilik riskleri ve tek hata noktaları için potansiyel oluşturur. Bu nedenle, gerçekten dijital kimlik bir sistem şarttır. Blok Zinciri teknoloji, bireylerin insanlıklarını ve oluşturdukları içeriğin gerçekliğini kanıtlamalarına olanak tanıyan ve deepfake gibi sorunları potansiyel olarak azaltan bir çözüm sunar.

(Orb aracılığıyla iris taraması yapılıyor | Kaynak: Sam Altman)

Dijital kimlik doğrulaması için en yaygın kullanılan yöntem biyometrik sistemlerdir, bu sistemler belirli vücut parçalarını doğrular. OpenAI'nın CEO'su Sam Altman, blok zinciri teknolojisini iris tarama ile birleştiren Worldcoin adlı bir proje başlatıyor. Kullanıcılar, mobil cihazlarına bir uygulama yükler ve blok zincirinde özel bir anahtar (hesap) alırlar. İris tarama cihazını kullanarak,Orb, kullanıcılar dijital dünyada insan olduklarını doğrulayabilirler. Orb, kullanıcının gerçekten bir kişi olduğunu ve iris'in daha önce kaydedilmediğini sağlayarak dijital kimlik verir.

Orb yalnızca iris verilerinin karmasını sunucuya iletiyor ve gerçek iris verilerini daha sonra imha ediyor. ZK-SNARK'ler sayesinde kullanıcılar hesap adreslerini açıklamadan kişiliğini kanıtlayabilirler ve gizlilik endişelerini giderirler. Ancak, donanım arka kapıları gibi potansiyel sorunlar hala çözülmelidir. Kişilik kanıtının önemi, içerik otantikliğinin ötesine geçer. Evrensel temel gelir kavramında önemli bir rol oynar, bunu bir sonraki bölümde araştıracağız.

Evrensel Temel Gelir

(Kaynak: Scott Santens)

Daha önce bahsedildiği gibi, AGI'nin ortaya çıkışı insanlık tarihinde verimlilikte eşi görülmemiş bir sıçrama getirmeye hazır. Ancak, bu devrim niteliğindeki ilerleme kaçınılmaz olarak önemli iş kaybına neden olacaktır. Toplumsal istikrarı sürdürmek için, Blok Zinciri'nin ve gerekliliğinin kavramı,Evrensel Temel Gelir (ETG)Blok Zinciri, artan ilgi kazanıyor. UBI fikri, 16. yüzyılda Thomas More'un "Ütopya"sına kadar uzanan kökenlerine dayanır. UBI, toplumun tüm üyelerine düzenli, koşulsuz mali destek sağlamayı içerir. UBI'nin mevcut bir örneği, Alaska'da bulunabilir, burada Alaska Kalıcı Fonu TemettüsüUBI'nin bir şeklini sunuyor,Olumlu sonuçları göstermekfarklı boyutlarda yoksulluk, istihdam ve sağlık gibi alanlarda

Ancak buradaki odak noktası sadece yaşam kalitesini arttıran bir UBI değil, AGI nedeniyle işlerini kaybeden bireylere yeterli destek sağlayacak kadar önemli bir UBI üzerindedir, böylece istihdam olmaksızın yeterli bir şekilde yaşayabilirler. Elon Musk buna "Blok Zinciri" olarak atıfta bulunuyor.evrensel yüksek gelir.Benzer şekilde, Sam Altman temel gelir üzerine büyük bir ilgi göstermiş, yürütmekAraştırma OpenResearch üzerindenO, varlıklar ve üretim araçları şeklinde UBI sağlama gibi yenilikçi fikirler önerdi.sermayeveyahesaplama gücü, sadece nakit değil.

Sam Altman'ın "Kişilik Kanıtı" bölümünde tartışılan Worldcoin'i de UBI ile yakından bağlantılıdır. UBI dağıtımının kritik bir yönü, yalnızca gerçek kişilerin almasını sağlamak ve aynı kişi tarafından birden fazla hak talebinde bulunulmasını önlemektir. Bu nedenle, Sybil saldırılarını önlemek, UBI'yi uygulamak için çok önemlidir. Worldcoin bunu, kişiliğin kanıtı için iris tanıma yoluyla başarmayı amaçlamaktadır. Şu anda, Worldcoin uygulamasında iris tanıma yoluyla doğrulanan kullanıcılar, bir tür UBI olan WLD jetonlarını periyodik olarak almaktadır. Worldcoin'in vizyonuna katılsam da, WLD tokenlerinin dağıtımı konusunda bazı çekincelerim var.

Sam Altman'ın Worldcoin'inin ötesinde, blok zinciri teknolojisi tam bir UBI sistemi kurmak için vazgeçilmez olacaktır. Blok zinciri, sadece kişiliğin kanıtı yoluyla alıcıları seçmede değil, aynı zamanda dağıtım sürecinde şeffaflığı ve verimliliği artırabilir, böylece daha etkili ve şeffaf bir UBI teslimatını sağlayabilir.

3. Her durumda, İnsanlık Blok Zincirine İhtiyaç Duyacak

Terra ve FTX'in çöküşleriyle belirlenen eşi benzeri görülmemiş krizlere rağmen, blok zinciri piyasası hızla ölçeğini geri kazandı. Bununla birlikte, önceki ve mevcut piyasa patlamalarını göz önünde bulundurarak, endüstrinin vizyonunda belirgin bir değişim görülüyor. 2021'de birçok protokol, merkezi olmayan vizyonun büyük hayalini takip ederek birçok insanın hayal gücünü ve heyecanını yakaladı. Şimdi, piyasanın benzer ölçeğine rağmen, blok zinciri teknolojisinin hangi yönde ilerlemesi gerektiği konusunda endüstri ve topluluk arasında yaygın bir belirsizlik var gibi görünüyor. Bu, bizim tarafımızdan herhangi bir başarısızlık veya blok zinciri teknolojisindeki bir eksiklikten kaynaklanmamaktadır; aksine, mevcut dönem henüz blok zinciri teknolojisinin acil bir ihtiyaç yaratmamış olmasından kaynaklanmaktadır.

Blok zincirinin niş pazarlardaki uygulamalarını gözlemlemek ilginç olsa da, endüstri hedeflerini daha yüksek belirlemelidir. İnsanlık tarihinin uzun geçmişi göstermiştir ki, döngüsel para sistemlerini ve devrimsel teknolojik yenilikleri deneyimlemeye devam edeceğiz. Bu geniş hareketler içinde, blok zinciri insan egemenliğini koruyacak kritik bir teknoloji olarak duracaktır.

Dikkat:

  1. Bu makale şuradan alınmıştır: [100y.eth], Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [100y.eth]. If there are objections to this reprint, please contact the Gate Öğrenekip ve bunu hızlı bir şekilde halledecekler.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalelerin diğer dillere çevirileri, Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!