Solana 2.0'ı Farklı Kılan Nedir?

Orta SeviyeAug 08, 2024
Solana, Piyasada geniş çapta tartışma yaratan Actions, Blinks ve ZK Sıkıştırma dahil olmak üzere üç yenilikçi teknolojiyi piyasaya sürdü. Bu yeni teknolojilerin özellikleri nelerdir? Solana ikinci çeyrekte güçlü bir performans sergiledi ve gelişimini yönlendiren diğer faktörler nelerdir? Solana gelecekte nasıl evrilecek?
Solana 2.0'ı Farklı Kılan Nedir?

24 Haziran'da Solana ekosistemi tarafından geliştirilen Helius'un CEO'su Mert Mumtaz, X platformunda ZK Sıkıştırmanın Solana'ya tanıtıldığını duyurdu. 25 Haziran'da Solana Vakfı, Solana Actions (İşlemler) ve Solana Blinks (Blockchain Bağlantıları) adlı iki yeni özelliğin başlatıldığını duyurdu. Bir dizi yeni özellik yayınlandıktan sonra, Solana bir kez daha piyasa tartışmalarını alevlendirdi. Peki, Actions, Blinks ve ZK Sıkıştırmanın teknik yenilikleri nelerdir?

Solana Actions, web sitelerinin Solana blok zinciri ile etkileşime girmesine izin vererek transferler, oylama ve bağışlar gibi zincir içi etkinliklere olanak sağlamak için tasarlanmış bir API'dir. İnternetteki QR kodları, düğmeler, widget'lar ve web siteleri dahil olmak üzere çeşitli bağlamlarda önizlenebilen, imzalanabilen ve gönderilebilen Solana blok zincirindeki işlemleri döndüren uyumlu bir API'dir. Kullanıcılar, Eylemler aracılığıyla zincir içi varlık transferleri ve token satın alımları gibi çeşitli işlem komutları gönderebilir. Ek olarak, geliştiriciler akıllı sözleşmeleri çağırmak ve yürütmek için Eylemleri kullanabilir ve bu da karmaşık zincir içi mantığı mümkün kılar. Eylemler, yüksek performans, düşük gecikme süresi ve yüksek esneklik ile karakterize edilir ve Solana ağ uygulama geliştirmeyi ve kullanıcı işlemlerini daha kolay hale getirir. Ayrıca zincir üstü akıllı sözleşmelerin yürütülmesini desteklerler ve Solana'nın SocialFi alanına girişi için sağlam bir temel oluştururlar.

Blinks, Eylemlerin somut bir temsilidir. Bu somut temsil, bir QR kodu, bir URL, tıklanabilir bir düğme vb. olabilir. Blinks, Solana Eylemlerini herhangi bir bilgi platformunda herhangi bir yayılma yöntemine dönüştürebilir ve Eylemleri algılayabilen istemcilerin (tarayıcı uzantısı cüzdanlar, botlar vb.) kullanıcılara ek özellikler göstermesine olanak tanır. Blinks kullanıldığında, kullanıcılar bu somut temsilin (QR kodu, URL vb.) arkasındaki Dapp'e girmeden mevcut platform sayfasında belirli görevleri gerçekleştirebilir, bu da etkileşimi son derece uygun ve anlaşılır kılar.

ZK Sıkıştırma nedir? ZK Sıkıştırma, geliştiricilerin belirli veri türlerini depolamak için daha pahalı hesap alanı yerine Solana'nın muhasebe alanını daha ekonomik bir şekilde kullanmalarını sağlayan bir süreç olan durum sıkıştırma kullanır. ZK Sıkıştırma, dış zincir verisinin öz değerini zincir üzerinde saklar, gerçek veriyi dış zincirde tutar ve doğrulama için durum ağaçlarını kullanır. Bu teknik, zincir üstü depolama alanına olan talebi etkin bir şekilde azaltır, böylece maliyetleri düşürür ve genel ölçeklenebilirliği iyileştirir. ZK Sıkıştırma teknolojisini benimseyerek, Solana ekosistemi daha verimli bir şekilde büyük miktarda veri işleyebilir ve geliştiricilere daha esnek depolama seçenekleri sunarak blok zinciri uygulamalarının gelişimini ve yeniliklerini teşvik eder. Solana'nın resmi belgeleri, ZK Sıkıştırma'yı Solana üzerine inşa edilmiş yeni bir temel özellik olarak tanımlar ve geliştiricilere ve kullanıcılara ölçekte uygulamalar oluşturmalarına yardımcı olur.

Teknik olarak, Actions ve Blinks, geliştiricilerin uygulamaları entegre etmelerini kolaylaştıran bir dizi geliştirme aracıdır ve blockchain uygulamalarının Web2 uygulamaları kadar kullanıcı dostu olmasına yardımcı olur. Teknik bir bakış açısından ZK Sıkıştırma, genellikle geliştiricilerin geliştirme maliyetlerini azaltmayı amaçlar. Genel olarak, Actions, Blinks ve ZK Sıkıştırma, Solana'yı büyük ölçekli uygulamalara yönlendirmek için çalışmaktadır. Bununla birlikte, Solana'nın söz konusu yeniliklerinde hala birçok eksiklik bulunmaktadır. Örneğin, şu anda Blinks'in kullanımı masaüstü bilgisayarlarla sınırlıdır.

Kripto fenomeni Haotian, Blinks ve diğer özelliklerin tanıtımının birçok pratik zorlukla karşı karşıya olduğunu yazdı. Örneğin, ödeme etkileşimi için Twitter'a etkileşimli bağlantılar yerleştirmek, belirli deneyim yükseltmeleri getirebilir, ancak mobil ve masaüstü uyumluluğu, kullanıcılar bağlantılara tıkladığında bilişsel güven sorunları ve bağlantıların arkasındaki potansiyel güvenlik riskleri gibi sorunların tümü, bu etkileşim yönteminin kısa vadede derinlemesine uygulanmasını temelden etkiler. Blink'lerin Solana'ya neler getirebileceğinin ve kaç platform ve kullanıcının bunu kabul edebileceğinin hala "katı" bir itici faktörden yoksun olduğuna inanıyor. Kullanıcıların daha hızlı para çekmek için Telegram'da Botları kullandığını hayal edin, ancak kullanıcıların Blink'leri kullanma motivasyonu ne olurdu? Oylama, mini oyunlar, bahşiş verme vb. açıkça güçlü sürüş senaryoları değildir.

Solana'nın Q2'de Güçlü Performansı: Hangi Ekosistem Protokolleri Ana Rol Oynadı

Kripto piyasasının genel performansı ikinci çeyrekte cansızdı, ancak Solana'daki MEME çılgınlığı, Solana ekosistemini Q2'de öne çıkanlardan biri haline getirdi. Bu konudaki en dikkat çekici protokol, pump.fun oldu. Başlattığı MEME çılgınlığından faydalanan pump.fun, Solana'daki DeFi ekosistemine daha da katkıda bulundu.

pump.fun, Solana'daki MEME Coin Çılgınlığını Tetikliyor. pump.fun, Solana'da bir MEME coin lansman platformudur ve kullanıcıların likidite sağlamadan kolayca MEME token'ları oluşturmalarına olanak tanır. Mayıs ayında, birkaç ünlü isim kendi token'larını pump.fun üzerinden tanıttı ve bu da Solana'da ünlü bir MEME coin çılgınlığı başlattı. DefiLlama'ya göre, pump.fun ikinci çeyrekte 48 milyon dolar gelir elde etti ve günlük ortalama geliri 525.000 dolardı.

pump.fun, Solana zinciri üzerindeki etkinliği dolaylı olarak artırdı. Dune verilerine göre, Q2'de MEME coinleri dağıtmak için pump.fun platformunda 1 milyondan fazla işlem gerçekleştirildi. Platformdaki aktif adreslerin ve yeni adreslerin sayısı da ikinci çeyreğin tamamında büyüme eğilimi gösterdi ve Haziran ayı itibarıyla ortalama 60.000'in üzerinde günlük aktif adres bulunmaktaydı. Buna paralel olarak, Solana ağı işlem ücretlerindeki oy kullanmayan işlemlerin oranı Q2'de önemli ölçüde arttı.

Solana'da on-chain işlemlerin artmasıyla Solana'daki DeFi ekosistemi de güçlü performans sergiledi. Q2'de Solana'daki DEX ticaret hacmi artış gösterdi ve spot DEX'lerin günlük ortalama ticaret hacmi %32 artarak 1.6 milyar doları buldu. Özellikle, MEME coin'in piyasaya sürüldüğü pump.fun üzerindeki Raydium, büyük bir faydalanıcı oldu çünkü bir token $69,000 pazar değeri eşiğine ulaştığında, pump.fun ortak eğrisinin tüm likiditesi Raydium'a transfer ediliyor.

Solana'nın MEME çılgınlığı sırasında Jupiter'ın spot ticaret hacmi ve türevler TVL'si önemli ölçüde arttı. Q1'den Q2'nin ortasına kadar Jupiter, DEX ticaret hacminin %50'den fazlasını oluşturdu. Spot ticaretin yanı sıra, Solana üzerindeki türev ticaret hacmi de belirgin şekilde büyüdü. Solana ekosistemindeki sürekli DEX olan Zeta Markets, Q2'de aylık %212 artışla ortalama günlük sürekli sözleşme ticaret hacmini 82 milyon dolara ulaştı.

Solana'nın gelecekte nasıl gelişeceği

Bu boğa piyasası boyunca Solana, düzenli olarak önemli gelişmelerle pazarda öne çıkan olağanüstü performans sergiledi. İlk aşamalarda, Solana ekosistemi içindeki DePIN (Merkezi Olmayan Fiziksel Altyapı Ağları) sektörü büyük bir heyecanla karşılandı ve Render ve Helium gibi önde gelen projeler üretildi. Daha sonra, Solana ekosistemi içinde blockchain oyunları ve yapay zeka gibi sektörlerde önde gelen projeler ortaya çıktı. Son zamanlarda, kripto piyasasının genel zayıf performansına rağmen, MEME sektörü, WIF ve BONK gibi projelerle tekrar Solana'yı bir odak noktası haline getirdi.

Solana, önemli gelecek potansiyelini gösteren 2.0 bir yükseltme duyurdu. Solana ekosistemi açısından, Solana Mobile'ın tanıtılması, mobil entegrasyona olan bağlılığını vurguluyor. Şu anda, Solana Mobile 1'in 20.000 kullanıcısı ve Solana Mobile 2'nin 50.000'den fazla ön siparişi bulunuyor. Bu, DePIN projelerine başlangıç kullanıcı edinme zorluklarına çözüm sunan doğrudan bir dağıtım kanalı sağlar. DePIN, Solana'nın gelecekteki gelişimi için önemli bir direk olmaya devam edecek.

DePIN'ın ötesinde, Solana'nın ana stratejisi şüphesiz Web2'ye ilerlemektir. Aralık 2023'te, Firedancer doğrulayıcısının piyasaya sürülmesi, Solana'nın geniş çapta benimsenmesinin yolunu açtı; daha önce Solana, ödeme kanallarını kolaylaştırarak Paypal ile entegre oldu. Actions, Blinks ve ZK Sıkıştırma gibi yeni teknolojilerin ortaya çıkmasıyla Solana, geniş çapta benimsenmeye doğru daha da ilerliyor.

Genel olarak, Solana yüksek performans gibi teknik avantajlara sahiptir. Teknolojisi olgunlaştıkça, Solana'nın bir sonraki adımı öncelikle büyük ölçekli uygulamaları başarmaya odaklanmıştır. Şu anda, Solana'nın serisi, geliştiriciler için geliştirme engellerini sürekli olarak düşürmeye ve kullanıcılar için kullanım eşiğini düşürmeye yöneliktir.

Disclaimer:

  1. Bu makale [başlıktan alıntıdırBitpush]. Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [Asher Zhang]. Bu yeniden basım hakkında itirazlarınız varsa, lütfen iletişime geçin Gate Learnekip ve hızla ele alacaklar.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın kendi görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya çalınması yasaktır.

Solana 2.0'ı Farklı Kılan Nedir?

Orta SeviyeAug 08, 2024
Solana, Piyasada geniş çapta tartışma yaratan Actions, Blinks ve ZK Sıkıştırma dahil olmak üzere üç yenilikçi teknolojiyi piyasaya sürdü. Bu yeni teknolojilerin özellikleri nelerdir? Solana ikinci çeyrekte güçlü bir performans sergiledi ve gelişimini yönlendiren diğer faktörler nelerdir? Solana gelecekte nasıl evrilecek?
Solana 2.0'ı Farklı Kılan Nedir?

24 Haziran'da Solana ekosistemi tarafından geliştirilen Helius'un CEO'su Mert Mumtaz, X platformunda ZK Sıkıştırmanın Solana'ya tanıtıldığını duyurdu. 25 Haziran'da Solana Vakfı, Solana Actions (İşlemler) ve Solana Blinks (Blockchain Bağlantıları) adlı iki yeni özelliğin başlatıldığını duyurdu. Bir dizi yeni özellik yayınlandıktan sonra, Solana bir kez daha piyasa tartışmalarını alevlendirdi. Peki, Actions, Blinks ve ZK Sıkıştırmanın teknik yenilikleri nelerdir?

Solana Actions, web sitelerinin Solana blok zinciri ile etkileşime girmesine izin vererek transferler, oylama ve bağışlar gibi zincir içi etkinliklere olanak sağlamak için tasarlanmış bir API'dir. İnternetteki QR kodları, düğmeler, widget'lar ve web siteleri dahil olmak üzere çeşitli bağlamlarda önizlenebilen, imzalanabilen ve gönderilebilen Solana blok zincirindeki işlemleri döndüren uyumlu bir API'dir. Kullanıcılar, Eylemler aracılığıyla zincir içi varlık transferleri ve token satın alımları gibi çeşitli işlem komutları gönderebilir. Ek olarak, geliştiriciler akıllı sözleşmeleri çağırmak ve yürütmek için Eylemleri kullanabilir ve bu da karmaşık zincir içi mantığı mümkün kılar. Eylemler, yüksek performans, düşük gecikme süresi ve yüksek esneklik ile karakterize edilir ve Solana ağ uygulama geliştirmeyi ve kullanıcı işlemlerini daha kolay hale getirir. Ayrıca zincir üstü akıllı sözleşmelerin yürütülmesini desteklerler ve Solana'nın SocialFi alanına girişi için sağlam bir temel oluştururlar.

Blinks, Eylemlerin somut bir temsilidir. Bu somut temsil, bir QR kodu, bir URL, tıklanabilir bir düğme vb. olabilir. Blinks, Solana Eylemlerini herhangi bir bilgi platformunda herhangi bir yayılma yöntemine dönüştürebilir ve Eylemleri algılayabilen istemcilerin (tarayıcı uzantısı cüzdanlar, botlar vb.) kullanıcılara ek özellikler göstermesine olanak tanır. Blinks kullanıldığında, kullanıcılar bu somut temsilin (QR kodu, URL vb.) arkasındaki Dapp'e girmeden mevcut platform sayfasında belirli görevleri gerçekleştirebilir, bu da etkileşimi son derece uygun ve anlaşılır kılar.

ZK Sıkıştırma nedir? ZK Sıkıştırma, geliştiricilerin belirli veri türlerini depolamak için daha pahalı hesap alanı yerine Solana'nın muhasebe alanını daha ekonomik bir şekilde kullanmalarını sağlayan bir süreç olan durum sıkıştırma kullanır. ZK Sıkıştırma, dış zincir verisinin öz değerini zincir üzerinde saklar, gerçek veriyi dış zincirde tutar ve doğrulama için durum ağaçlarını kullanır. Bu teknik, zincir üstü depolama alanına olan talebi etkin bir şekilde azaltır, böylece maliyetleri düşürür ve genel ölçeklenebilirliği iyileştirir. ZK Sıkıştırma teknolojisini benimseyerek, Solana ekosistemi daha verimli bir şekilde büyük miktarda veri işleyebilir ve geliştiricilere daha esnek depolama seçenekleri sunarak blok zinciri uygulamalarının gelişimini ve yeniliklerini teşvik eder. Solana'nın resmi belgeleri, ZK Sıkıştırma'yı Solana üzerine inşa edilmiş yeni bir temel özellik olarak tanımlar ve geliştiricilere ve kullanıcılara ölçekte uygulamalar oluşturmalarına yardımcı olur.

Teknik olarak, Actions ve Blinks, geliştiricilerin uygulamaları entegre etmelerini kolaylaştıran bir dizi geliştirme aracıdır ve blockchain uygulamalarının Web2 uygulamaları kadar kullanıcı dostu olmasına yardımcı olur. Teknik bir bakış açısından ZK Sıkıştırma, genellikle geliştiricilerin geliştirme maliyetlerini azaltmayı amaçlar. Genel olarak, Actions, Blinks ve ZK Sıkıştırma, Solana'yı büyük ölçekli uygulamalara yönlendirmek için çalışmaktadır. Bununla birlikte, Solana'nın söz konusu yeniliklerinde hala birçok eksiklik bulunmaktadır. Örneğin, şu anda Blinks'in kullanımı masaüstü bilgisayarlarla sınırlıdır.

Kripto fenomeni Haotian, Blinks ve diğer özelliklerin tanıtımının birçok pratik zorlukla karşı karşıya olduğunu yazdı. Örneğin, ödeme etkileşimi için Twitter'a etkileşimli bağlantılar yerleştirmek, belirli deneyim yükseltmeleri getirebilir, ancak mobil ve masaüstü uyumluluğu, kullanıcılar bağlantılara tıkladığında bilişsel güven sorunları ve bağlantıların arkasındaki potansiyel güvenlik riskleri gibi sorunların tümü, bu etkileşim yönteminin kısa vadede derinlemesine uygulanmasını temelden etkiler. Blink'lerin Solana'ya neler getirebileceğinin ve kaç platform ve kullanıcının bunu kabul edebileceğinin hala "katı" bir itici faktörden yoksun olduğuna inanıyor. Kullanıcıların daha hızlı para çekmek için Telegram'da Botları kullandığını hayal edin, ancak kullanıcıların Blink'leri kullanma motivasyonu ne olurdu? Oylama, mini oyunlar, bahşiş verme vb. açıkça güçlü sürüş senaryoları değildir.

Solana'nın Q2'de Güçlü Performansı: Hangi Ekosistem Protokolleri Ana Rol Oynadı

Kripto piyasasının genel performansı ikinci çeyrekte cansızdı, ancak Solana'daki MEME çılgınlığı, Solana ekosistemini Q2'de öne çıkanlardan biri haline getirdi. Bu konudaki en dikkat çekici protokol, pump.fun oldu. Başlattığı MEME çılgınlığından faydalanan pump.fun, Solana'daki DeFi ekosistemine daha da katkıda bulundu.

pump.fun, Solana'daki MEME Coin Çılgınlığını Tetikliyor. pump.fun, Solana'da bir MEME coin lansman platformudur ve kullanıcıların likidite sağlamadan kolayca MEME token'ları oluşturmalarına olanak tanır. Mayıs ayında, birkaç ünlü isim kendi token'larını pump.fun üzerinden tanıttı ve bu da Solana'da ünlü bir MEME coin çılgınlığı başlattı. DefiLlama'ya göre, pump.fun ikinci çeyrekte 48 milyon dolar gelir elde etti ve günlük ortalama geliri 525.000 dolardı.

pump.fun, Solana zinciri üzerindeki etkinliği dolaylı olarak artırdı. Dune verilerine göre, Q2'de MEME coinleri dağıtmak için pump.fun platformunda 1 milyondan fazla işlem gerçekleştirildi. Platformdaki aktif adreslerin ve yeni adreslerin sayısı da ikinci çeyreğin tamamında büyüme eğilimi gösterdi ve Haziran ayı itibarıyla ortalama 60.000'in üzerinde günlük aktif adres bulunmaktaydı. Buna paralel olarak, Solana ağı işlem ücretlerindeki oy kullanmayan işlemlerin oranı Q2'de önemli ölçüde arttı.

Solana'da on-chain işlemlerin artmasıyla Solana'daki DeFi ekosistemi de güçlü performans sergiledi. Q2'de Solana'daki DEX ticaret hacmi artış gösterdi ve spot DEX'lerin günlük ortalama ticaret hacmi %32 artarak 1.6 milyar doları buldu. Özellikle, MEME coin'in piyasaya sürüldüğü pump.fun üzerindeki Raydium, büyük bir faydalanıcı oldu çünkü bir token $69,000 pazar değeri eşiğine ulaştığında, pump.fun ortak eğrisinin tüm likiditesi Raydium'a transfer ediliyor.

Solana'nın MEME çılgınlığı sırasında Jupiter'ın spot ticaret hacmi ve türevler TVL'si önemli ölçüde arttı. Q1'den Q2'nin ortasına kadar Jupiter, DEX ticaret hacminin %50'den fazlasını oluşturdu. Spot ticaretin yanı sıra, Solana üzerindeki türev ticaret hacmi de belirgin şekilde büyüdü. Solana ekosistemindeki sürekli DEX olan Zeta Markets, Q2'de aylık %212 artışla ortalama günlük sürekli sözleşme ticaret hacmini 82 milyon dolara ulaştı.

Solana'nın gelecekte nasıl gelişeceği

Bu boğa piyasası boyunca Solana, düzenli olarak önemli gelişmelerle pazarda öne çıkan olağanüstü performans sergiledi. İlk aşamalarda, Solana ekosistemi içindeki DePIN (Merkezi Olmayan Fiziksel Altyapı Ağları) sektörü büyük bir heyecanla karşılandı ve Render ve Helium gibi önde gelen projeler üretildi. Daha sonra, Solana ekosistemi içinde blockchain oyunları ve yapay zeka gibi sektörlerde önde gelen projeler ortaya çıktı. Son zamanlarda, kripto piyasasının genel zayıf performansına rağmen, MEME sektörü, WIF ve BONK gibi projelerle tekrar Solana'yı bir odak noktası haline getirdi.

Solana, önemli gelecek potansiyelini gösteren 2.0 bir yükseltme duyurdu. Solana ekosistemi açısından, Solana Mobile'ın tanıtılması, mobil entegrasyona olan bağlılığını vurguluyor. Şu anda, Solana Mobile 1'in 20.000 kullanıcısı ve Solana Mobile 2'nin 50.000'den fazla ön siparişi bulunuyor. Bu, DePIN projelerine başlangıç kullanıcı edinme zorluklarına çözüm sunan doğrudan bir dağıtım kanalı sağlar. DePIN, Solana'nın gelecekteki gelişimi için önemli bir direk olmaya devam edecek.

DePIN'ın ötesinde, Solana'nın ana stratejisi şüphesiz Web2'ye ilerlemektir. Aralık 2023'te, Firedancer doğrulayıcısının piyasaya sürülmesi, Solana'nın geniş çapta benimsenmesinin yolunu açtı; daha önce Solana, ödeme kanallarını kolaylaştırarak Paypal ile entegre oldu. Actions, Blinks ve ZK Sıkıştırma gibi yeni teknolojilerin ortaya çıkmasıyla Solana, geniş çapta benimsenmeye doğru daha da ilerliyor.

Genel olarak, Solana yüksek performans gibi teknik avantajlara sahiptir. Teknolojisi olgunlaştıkça, Solana'nın bir sonraki adımı öncelikle büyük ölçekli uygulamaları başarmaya odaklanmıştır. Şu anda, Solana'nın serisi, geliştiriciler için geliştirme engellerini sürekli olarak düşürmeye ve kullanıcılar için kullanım eşiğini düşürmeye yöneliktir.

Disclaimer:

  1. Bu makale [başlıktan alıntıdırBitpush]. Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [Asher Zhang]. Bu yeniden basım hakkında itirazlarınız varsa, lütfen iletişime geçin Gate Learnekip ve hızla ele alacaklar.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın kendi görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya çalınması yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!