Radix DLT nedir? XRD Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Yeni BaşlayanNov 21, 2022
Radix, merkezi olmayan finans (DeFi) kullanım durumlarına odaklanan, uygulamaların oluşturulmasını desteklemek için oluşturulmuş, halka açık, merkezi olmayan bir defterdir.
Radix DLT nedir? XRD Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Radix DLT nedir?

Merkezi olmayan finans (DeFi) kullanım durumlarına odaklanan Radix DLT, uygulamaların geliştirilmesine yardımcı olmak için tasarlanmış halka açık, merkezi olmayan bir defterdir. Bazı uygulamalar tarafından tercih edilebilecek performansını (yani ölçeklenebilirliği) geliştirirken aynı zamanda ağ güvenliğini güçlendirmek için Cerberus adlı yepyeni bir mutabakat yöntemini kullanır. Ek olarak Radix, geliştiricilerin kurumsal varlıkları önceden hazırlanmış Radix bileşenlerine bağlamasını sağlayan akıllı bir sözleşme yürütme ortamı (örn. sanal makine) olan Radix Engine'i sunar. Proje, DeFi uygulamaları için Ethereum gibi blok zincirlere alternatif bir temel katman olarak hizmet etmeyi amaçlıyor. Radix'in yerel tokeni XRD'nin sahipleri, bunu ağın Proof-of-Stake (PoS) mutabakat sisteminde yer almak ve enflasyon teşvikleri almak için kullanabilir.

Geçmiş

2012 yılında Radix'in kurucusu Dan Hughes, Bitcoin'i keşfetti. Telekom teknolojisinin geliştirilmesine katılımı sayesinde blockchain'in küresel finans ve diğer alanlarda sahip olabileceği muazzam etkiyi görebiliyordu. Bitcoin üzerine bir yıllık araştırmasından sonra Mayıs 2013'te Bitcointalk'ta eMunie'yi (daha sonra Radix olarak yeniden adlandırıldı) kurdu. Dan, sonraki beş yıl boyunca zamanın en acil sorununa bir çözüm bulmak için çalıştı: ölçeklenebilirlik. Blocktrees, Yönlendirilmiş Asiklik Grafikler (DAG'ler), Kanallı Asenkron Durum Ağaçları (CAST), Tempo ve Cerberus gibi çok sayıda fikir birliği tasarımı kendisi tarafından geliştirilmiş ve test edilmiştir.

Tanınmış bir Avrupa risk sermayesi şirketi olan LocalGlobe ve TransferWise'ın kurucu ortağı Taavet'in ek finansmanıyla, projenin adı 2017'de Radix olarak değiştirildi ve Piers Ridyard CEO olarak katıldı. Radix, ölçeklenebilirlikten ödün vermeden ağ güvenliğini daha da artırmak amacıyla 2020'de Cerberus'u tanıttı. Radix'in akıllı sözleşmeleri için programlama dili olan Scrypto da Aralık 2021'de kullanıma sunuldu.

Radix, Olympia ana ağını Temmuz 2021'de piyasaya sürdü ve Şubat 2022'de XRD'de 500 milyon doları aşan hisseler vardı. Radix, 2020'de Radix Tokens (Jersey) Limited'i kurdu. Bu Jersey (Channels Islands) şirketi, Radix Foundation için jeton ve hazine ihraççısı olarak hizmet vermektedir. Andrew Jarrett, RTJL'nin CEO'sudur.

DLT ve Blockchain arasındaki fark nedir?

Blockchain, bir tür DLT'dir. Bu, belirli bir hizmetin, malın veya programın popülaritesi ait olduğu "şemsiyeyi" aştığında ve nihayetinde adaşını tükettiğinde ortaya çıkan, belirsizliğe yol açan ad tanıma olarak bilinen fenomenin bir örneğidir. Tüm Post-it notlarının yapışkan notlar olmamasına benzer şekilde, tüm DLT'ler blok zinciri değildir.

Bir DLT, daha teknik bir ifadeyle, çok sayıda üye tarafından yürütülen merkezi olmayan bir veritabanıdır. Hakem veya bekçi olarak hareket eden tek bir varlık yoktur. Dağıtılmış bir kayıt günlüğü olarak, daha fazla açıklık vardır, bu da manipülasyonu ve dolandırıcılığı daha zor hale getirir ve sisteme saldırmayı daha zor hale getirir.

Radix nasıl çalışır? Cerberus mutabakat katmanı

Radix, Cerberus adlı özel bir mutabakat protokolü tarafından desteklenir. Cerberus Beyaz Bülteni, 2013'te başlayan ve 2020'ye kadar süren yedi yıllık araştırmanın sonucuydu. Radix Labs ve Cassandra, tamamen parçalandıktan sonra Cerberus'un nasıl kullanılacağını bulmakla ilgileniyor.

Cerberus, son haliyle, dağıtılmış defter teknolojisi platformlarının geliştirilmesinde temelde yeni bir paradigmayı temsil ediyor. Parçalar arasındaki tüm işlemlerin atomik bileşimine izin vermek için oluşturulmuş tek protokoldür. DeFi milyarlarca kullanıcıya ölçeklenecekse, bu yetenek çok önemli olacaktır.

Bizans Hata Toleransı (BFT) konsensüsü, Cerberus'un çok sayıda örnek veya parça üzerinde (hemen hemen sonsuz sayıda parça) paralelleştirdiği, kanıtlanmış bir "tek borulu" prosedürdür. Her işlemin "bağımlılıklarının" gerektirdiği şekilde, bu paralelleştirmeyi, parçalar arasında mutabakatın yeni bir "örgülü" senkronizasyonu ile gerçekleştirir. Bu, Radix Engine olarak bilinen benzersiz bir uygulama katmanının kullanılmasını gerektirir.

Cerberus, her şeyin bir sonucu olarak neredeyse sınırsız "doğrusal" ölçeklenebilirliğe sahiptir. Bu, Radix Genel Ağına eklenen düğümlerin sayısıyla birlikte verimin doğrusal olarak arttığını gösterir. Sonuç olarak Cerberus, küresel finansal sistemi merkezi olmayan bir ağ üzerinde sürdürebilen tek fikir birliği mekanizmasıdır.

Radix DLT Özellikleri: Staking'ten Akıllı Para uygulamalarına

Staking

Radix ağı için çok önemli bir özellik stakingtir. Ağ, daha fazla değer stake edildiğinde daha güvenlidir. Protokol, ağ güvenliğini korumaya yardımcı olmak için paydaşlar arasında dağıtılan yılda 300 milyon RADIX (XRD) üretir. Mevcut piyasa oranında, 300 milyon XRD yaklaşık 16 milyon dolar değerinde.

Radix Mainnet'in Olympia sürümünü güvence altına almak için yetkilendirilmiş hisse kanıtı kullanılır ve bu da staking'i inanılmaz derecede basit hale getirir. XRD'nizi Radix cüzdanınıza aktarın, stake etmek istediğiniz doğrulayıcı düğümleri seçin ve stakinginiz için avantajlardan hemen yararlanmaya başlayın.

Kaynak: Radix DLT

Amaca yönelik DeFi programlama ortamı

Finansın temelleri Scrypto & Radix Engine'e entegre edilmiştir. Bir oyun yapısının yüzde doksanı, fizik ve grafik sunumu gibi temel bileşenler üzerinde sıfırdan başlamayı içeriyordu. Bu ihtiyaçlara önceden oluşturulmuş çözümler ortaya çıktıkça, Unity ve Unreal gibi oyun motorları, geliştiriciyi yalnızca oyunu yaratmaya odaklanma özgürlüğüne kavuşturdu. Radix Engine, varlık yönetiminin temellerini güvenli ve otomatik olarak ele alarak geliştiricilerin yalnızca harika DeFi uygulamaları oluşturmaya odaklanmasını sağlar. Finans için bir oyun motoruna benzer.

  • Daha güvenli varlıklar, daha iyi dApp'ler: Yalnızca bir takvim yılında Solidity akıllı sözleşmelerinin bilgisayar korsanlığı ve güvenlik açıkları nedeniyle 1 milyar doların üzerinde kayıp yaşandı. Sık sık sorun, Ethereum varlıklarının gerçek platform özellikleri olmamasından kaynaklanır. Scrypto (ve üzerinde çalıştığı Radix Engine), belirteçler, NFT'ler ve diğer varlıkların yanı sıra bunların nasıl davranması gerektiğine ilişkin yerel bir kavrayışa sahip olarak bu sorunları ortadan kaldırır. Bu, geliştiricilerin hızlı ve kolay bir şekilde güvenli DeFi uygulamaları oluşturmasını sağlar.
  • Daha hızlı yetenek geliştirme süresi: D eFi dApp'ler, daha fazla geliştirici olduğunda daha fazla (ve daha iyi) olur. Bugün, Solidity'de uygun DeFi dApp'lerinin nasıl oluşturulacağını öğrenmek, yıllarca uygulama gerektirir. O zaman bile, bulgular yanlış olmaya eğilimlidir ve yetenek havuzu küçüktür, bu da yeniliği engeller. Popüler Rust programlama dilini temel alan Scrypto'nun varlık odaklı özellikleri, güvenli dApp'ler oluşturmayı kolaylaştırır. Bu, geniş bir beceri havuzu, daha fazla ve daha iyi dApp'ler anlamına gelir.
  • Zahmetsiz dApp Oluşturulabilirliği: DApp'leri Lego tuğlaları gibi birbirine bağlama yeteneği, DeFi'nin can damarıdır. Ethereum, akıllı sözleşmeler arasında "şekillendirilebilirliği" etkinleştirdi, ancak bunu, benzersiz akıllı sözleşmelerin oluşturulmasını gerektiren karmaşık bir şekilde yaptı. Radix Engine, tescilli akıllı sözleşme koduna olan ihtiyacı ortadan kaldırarak, her işlemin varlıkları herhangi bir sayıda dApp arasında serbestçe ve anında transfer etmesine izin verir.

Güçlendiren DeFi Ekosistem Büyümesi

Geliştiricilerin hızla yenilik yapabileceği, paylaşabileceği ve kar edebileceği, gelişen bir DeFi dApps pazarı. Merkezi olmayan gelecekteki küresel finansal sistemler, üstel büyüme ile sonuçlanmalıdır, ancak yalnızca geliştiricilerin tutku duydukları şeyleri hızlı bir şekilde inşa edecek kaynaklara sahip olmaları ve yenilikçi fikirleri için ödüllendirilmeleri gerekir. Bunu yapmak için Radix Genel Ağı ve ekosistem hizmetleri oluşturulur.

  • Açık kaynağı bir sonraki seviyeye taşımak: Geliştiriciler, Scrypto kodlarını Radix'teki dinamik bir defter içi "plan kataloğuna" özelleştirilebilir "planlar" olarak yükleyebilecekler. Oradan, Radix geliştirme topluluğu harika özelliği hemen kullanabilir ve yalnızca kodu kopyalamakla kalmayıp ağda nasıl kullanıldığını görebilir. Denenmiş ve doğrulanmış tasarımlar kullanılarak, dApp'ler daha hızlı ve daha gelişmiş DeFi özellikleri için daha fazla güvenceyle başlatılabilir.
  • Yinelenen, defterdeki Telif Hakları: Geliştiriciler, akla gelebilecekler dünyasını genişletmek ve geliştirmek için tazminatı hak ediyor. Bu nedenle, bir geliştirici bir plan oluşturduğunda, kodu bir işlemde fiilen her kullanıldığında ağın aldığı telif ücretini belirleyebilecektir. Bu serbest piyasa stratejisi, geliştiricilerin Radix ekosisteminde yaptıkları yararlı iyileştirmeler için ödeme almalarını sağlayarak modüler yapıyı teşvik eder.
  • Geliştiricilerin başarı için ihtiyaç duyduğu temel hizmetler: Geliştiriciler güçlü yönlerine odaklanmak isterler. Instapass ve Instabridge gibi isteğe bağlı ekosistem hizmetlerinin yardımıyla, geliştiriciler sorunsuz bir entegrasyonla dApp'lerine AML/KYC uyumluluğu veya varlık köprüleme ekleyebilirler - sıkıcı bir geliştirme çabası ve onları yavaşlatan bir dağ gibi pahalı yasal masraflar değil.

Akıllı Para Uygulamaları

Güçlü DeFi uygulamalarının eksiksiz yelpazesi, Radix'in geliştirmekte olduğu açık, birbirine bağlı platform üzerinde güvenli ve güvenilir bir şekilde geliştirilecektir. Bunlar şu anda?

  • Stablecoin'ler
  • Sürekli Vadeli İşlemler
  • Cüzdanlar ve Panolar
  • Verimli Tarım
  • NFT'ler
  • DeFi Sigortası
  • teminatlı kredi
  • Merkezi olmayan borsalar
  • Para piyasaları
  • Opsiyonlar ve Türevler
  • oyun
  • Portföy Yönetimi

Temel NFT'ler

Radix NFT'ler, RadixMarketPlace.com gibi Radix NFT Pazaryerlerinde satın alınabilir ve satılabilir. Artistizen NFT, VikingLand, Foton.IS ve Turp Ekosistemi.

Kaynak: RadixMarketplace

XRD nedir?

XRD kısaltmasına sahip RADIX belirteci, Radix Public Network'ün yerel belirtecidir. Temmuz 2021'de Radix Public Network'ün lansmanının bir parçası olarak XRD doğdu. İki ana kullanım durumu vardır: staking ve işlem ücretleri.

Staking

Radix tarafından kullanılan Delegated Proof of Stake (DPoS) mekanizması, Radix Public Network'ü Sybil saldırıları olarak bilinen saldırılardan korumak için büyük ölçüde XRD'ye dayanır.

Staking, XRD token sahiplerinin Temmuz 2021'de Olympia sürümünün bir parçası olarak uygulanan Radix DPoS sisteminde fikir birliğine katılmak istedikleri doğrulayıcı düğümlere karar verme sürecidir. Ağ emisyon ödüllerini alma olasılığı, bu "stake yapanları" bunu yapmaya teşvik eder. Radix Protokolü, doğrulayıcı seti olarak en büyük yetki verilmiş paya sahip ilk 100 doğrulayıcı düğümü seçer.

Radix Xi'an sürümünün bir parçası olarak, 100 doğrulayıcı sınırının kaldırılması ve sonsuz sayıda doğrulayıcıya izin verilmesi bekleniyor.

İşlem ücretleri

Radix Genel Ağında, işlem ücretleri de aynı şekilde XRD ile ödenir. İşlem ücretlerinin temel amacı, spam işlemlerinin ağda gerçekleşmesini durdurmaktır.

Radix Protokolü, tüm işlem ücretlerini mümkün olan en geniş ölçüde yakar, yani ücretleri ödemek için kullanılan tokenler de yok edilir.

Diğer

Radix DeFi ekosistemindeki herhangi bir dApp, Radix Public Network'ün temel para birimi olarak temel işlevlerine ek olarak XRD kullanabilir. Örneğin, bir borç verme protokolünde güvenlik olarak veya diğer belirteçlerin ticaretini sağlamak için bir aracı olarak kullanılabilirler.

eXRD nedir?

E-RADIX belirteci, XRD'nin eXRD kısaltmasıyla Ethereum üzerindeki sarılmış temsilidir. eXRD, Radix ve Ethereum ağları arasında kalıcı bir bağlantı görevi görür ve XRD ile Instabridge aracılığıyla veya Bitfinex gibi borsalarda 1:1 takas edilebilir. Kasım 2020'de Ethereum ağında ERC20 belirteci olarak şu sözleşme kapsamında başlatıldı: 0x6468e79A80C0eaB0F9A2B574c8d5bC374Af59414.

Bu belirteç asla sona ermez, bu nedenle eXRD ve XRD arasında geçiş yapmak için hiçbir zaman bir kesinti olmayacaktır. eXRD ve XRD'nin 1:1 değiş tokuş edilebilir olduğu göz önüne alındığında, arbitrajcıların iki tokenin fiyatını paritede tutması beklenebilir.

Belirteç Kullanım Durumları

eXRD kısaltması ile E-RADIX belirteci, XRD'nin Ethereum üzerindeki sarılmış temsilidir. Radix ve Ethereum ağları, Instabridge aracılığıyla veya Bitfinex gibi borsalarda XRD ile 1:1 takas edilebilen eXRD aracılığıyla kalıcı olarak bağlanır.

eXRD, Kasım 2020'de Ethereum ağında ERC20 belirteci olarak sözleşme kapsamında başlatıldı: 0x6468e79A80C0eaB0F9A2B574c8d5bC374Af59414. eXRD ve XRD arasında geçiş yapmak için herhangi bir zaman sınırı yoktur çünkü eXRD'nin süresi asla dolmaz. Arbitrajcıların, eXRD ve XRD 1:1 değiş tokuş edilebilir olduğundan, iki tokenin fiyatını paritede tutması beklenir.

wBTC'nin Ethereum DeFi ortamında Bitcoin temsilinin kullanılmasına nasıl izin verdiğine benzer şekilde eXRD, Radix'in XRD para biriminin Ethereum DeFi ekosisteminde temsilinin kullanılmasına izin verir.

XRD'nin piyasaya sürülmesinden önce eXRD, Radix'in Delegated Proof of Stake sisteminin staking aşaması başlamadan önce tokenleri olabildiğince geniş bir şekilde dağıtmanın bir yolu olarak yaratılmıştı. Bu, Radix Public Network'ün daha da merkezi olmayan bir hale gelmesine yardımcı oldu.

Arz ve Tahsis

Instabridge hizmetinin bir parçası olarak, her bir eXRD, güvenli bir üçüncü taraf emanetçide tutulan bir XRD tarafından 1:1 oranında desteklenir. Bir eXRD formuna kaç tane XRD sığdırılabileceği konusunda bir sınır olduğundan, maksimum eXRD arzı XRD ile aynıdır. Kullanıcılar eXRD belirteçlerini eXRD'ye açtıkça ve eXRD'yi eXRD'ye paketledikçe, eXRD'nin genel arzı dalgalanır.

Radix (XRD) iyi bir yatırım mı?

Blockchain'in yakın zamanda yaygın bir ilgi kazanmasına rağmen, çeşitli blockchain protokollerindeki gerçek aktivite nispeten düşük kaldı. Bununla birlikte, Bitcoin ve Ethereum gibi ağların sıklıkla uzun işlem süreleri ve fahiş ücretler yaşamasıyla zaten gerilim belirtileri gösteriyorlar. Çeşitli gruplar, ağların nasıl ölçeklendirileceğine dair bir dizi öneri sunsa da, ele alınması gereken temel bir kusur var: Blockchain, diğer birçok kullanım durumunu bırakın, finansal sistemin omurgası olarak hizmet etmek için gerekli seviyelere ölçeklenemez. şu anda ele almaya çalışıyor. Gizli gerçek şu ki, bu öngörülen talebi karşılamak için ölçeklenemiyorsa, kullanım amacına uygun değildir.

Blockchain'in birincil başarısı, merkezi bir üçüncü tarafa ihtiyaç duymadan birbiriyle bağlantısız iki taraf arasında güvenin nasıl sağlanacağı sorununu çözme yeteneğidir.

Blockchain ile ilgili sorun, daha önce söylendiği gibi, düğüm sayısını artırmanın daha yavaş bir ağ ile sonuçlanmasıdır. Dikey ölçeklendirme de bir seçenek değildir çünkü işleme ve merkezileştirme düğümlerinin sayısında azalmaya neden olacaktır.

Bu sorun henüz bir blockchain projesi tarafından çözülmedi. Mevcut geçici çözümlerin tümü işlevseldir, ancak blok zincirinin bir sonraki ekonominin temeli olarak hizmet etmesi için gereken, merkezi olmayan ölçek düzeylerini sağlayamazlar. Henüz savaşa gitmemiş bir askeri onarmak için bandajlar, ağırlık altında gıcırdayan bir sistemi daha kimse kullanmadan onarmak için geçici yamalar. Blockchain hala çok dikkate değer bir teknolojik gelişmedir. Ancak blockchain defter sistemini ortadan kaldırmak, bunu duymak ne kadar zor olursa olsun, ölçek sorununa doğrudan çözümdür. Radix'in amaçladığı da budur.

XRD'ye nasıl sahip olabilirsiniz?

XRD'ye sahip olmanın bir yolu, merkezi bir kripto borsasından geçmektir, bu nedenle ilk adım bir Gate.io hesabı oluşturmak ve KYC sürecini tamamlamaktır. Hesabınıza para ekledikten sonra, spot veya türev piyasada XRD satın alma adımlarını inceleyin.

Radix'ten Haberler

Babylon Alphanet test ağı bugün yayına girdi ve kendi kendini "varlık odaklı DeFi" olarak tanımlayan Radix platformu için önemli bir adım daha attı.

Geçen yıl Aralık ayında yayına giren mevcut Radix Public Network'ün ilk önemli güncellemesi olan Radix'in Babylon Alphanet'i, dünyanın ilk programlanabilir DeFi motoru olduğu bildirilen, projenin uygulama geliştirme ortamı Radix Engine'i tanıtıyor. Akıllı kişiler için ilk varlık odaklı programlama dili olan Scrypto, bir başka yeniliktir. Yeni bir varlık odaklı işlem mimarisi ve cüzdanların Radix ağı ile nasıl iletişim kurduğuna yönelik değişiklikler de dahil olmak üzere birçok ek yeni özellik de bulunmaktadır.

Radix'ten yapılan bir basın açıklamasına göre, Babylon Alphanet'in tanıtımı, şirketin sürüm takviminin ikinci aşamasını temsil ediyor ve geliştiricilerin kendine özgü DeFi mimarisini tanımasına yardımcı olmayı amaçlıyor. Ana ağın piyasaya sürülmesinden önce, karmaşık DeFi dApp'leri geliştirmek ve çeşitli protokolleri, arayüzleri ve ilgili teknolojileri test etmek için ağı kullanabilirler. Bu, Radix'te geliştirme yapan herkesin ana ağ lansmanından önce dApp'lerini cilalaması ve tamamlaması için bolca zaman sağlaması gereken iyi planlanmış bir stratejidir.

Yararlı Referanslar

Radix ile ilgili en son güncellemeler için şu adresi ziyaret edebilirsiniz:

XRD'de Harekete Geçin

Bugün XRD fiyatını kontrol edin ve en sevdiğiniz döviz çiftlerinde işlem yapmaya başlayın.

Yazar: Gabriel
Çevirmen: binyu
İnceleyen(ler): Hugo、Edward、Ashely、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

Radix DLT nedir? XRD Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Yeni BaşlayanNov 21, 2022
Radix, merkezi olmayan finans (DeFi) kullanım durumlarına odaklanan, uygulamaların oluşturulmasını desteklemek için oluşturulmuş, halka açık, merkezi olmayan bir defterdir.
Radix DLT nedir? XRD Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Radix DLT nedir?

Merkezi olmayan finans (DeFi) kullanım durumlarına odaklanan Radix DLT, uygulamaların geliştirilmesine yardımcı olmak için tasarlanmış halka açık, merkezi olmayan bir defterdir. Bazı uygulamalar tarafından tercih edilebilecek performansını (yani ölçeklenebilirliği) geliştirirken aynı zamanda ağ güvenliğini güçlendirmek için Cerberus adlı yepyeni bir mutabakat yöntemini kullanır. Ek olarak Radix, geliştiricilerin kurumsal varlıkları önceden hazırlanmış Radix bileşenlerine bağlamasını sağlayan akıllı bir sözleşme yürütme ortamı (örn. sanal makine) olan Radix Engine'i sunar. Proje, DeFi uygulamaları için Ethereum gibi blok zincirlere alternatif bir temel katman olarak hizmet etmeyi amaçlıyor. Radix'in yerel tokeni XRD'nin sahipleri, bunu ağın Proof-of-Stake (PoS) mutabakat sisteminde yer almak ve enflasyon teşvikleri almak için kullanabilir.

Geçmiş

2012 yılında Radix'in kurucusu Dan Hughes, Bitcoin'i keşfetti. Telekom teknolojisinin geliştirilmesine katılımı sayesinde blockchain'in küresel finans ve diğer alanlarda sahip olabileceği muazzam etkiyi görebiliyordu. Bitcoin üzerine bir yıllık araştırmasından sonra Mayıs 2013'te Bitcointalk'ta eMunie'yi (daha sonra Radix olarak yeniden adlandırıldı) kurdu. Dan, sonraki beş yıl boyunca zamanın en acil sorununa bir çözüm bulmak için çalıştı: ölçeklenebilirlik. Blocktrees, Yönlendirilmiş Asiklik Grafikler (DAG'ler), Kanallı Asenkron Durum Ağaçları (CAST), Tempo ve Cerberus gibi çok sayıda fikir birliği tasarımı kendisi tarafından geliştirilmiş ve test edilmiştir.

Tanınmış bir Avrupa risk sermayesi şirketi olan LocalGlobe ve TransferWise'ın kurucu ortağı Taavet'in ek finansmanıyla, projenin adı 2017'de Radix olarak değiştirildi ve Piers Ridyard CEO olarak katıldı. Radix, ölçeklenebilirlikten ödün vermeden ağ güvenliğini daha da artırmak amacıyla 2020'de Cerberus'u tanıttı. Radix'in akıllı sözleşmeleri için programlama dili olan Scrypto da Aralık 2021'de kullanıma sunuldu.

Radix, Olympia ana ağını Temmuz 2021'de piyasaya sürdü ve Şubat 2022'de XRD'de 500 milyon doları aşan hisseler vardı. Radix, 2020'de Radix Tokens (Jersey) Limited'i kurdu. Bu Jersey (Channels Islands) şirketi, Radix Foundation için jeton ve hazine ihraççısı olarak hizmet vermektedir. Andrew Jarrett, RTJL'nin CEO'sudur.

DLT ve Blockchain arasındaki fark nedir?

Blockchain, bir tür DLT'dir. Bu, belirli bir hizmetin, malın veya programın popülaritesi ait olduğu "şemsiyeyi" aştığında ve nihayetinde adaşını tükettiğinde ortaya çıkan, belirsizliğe yol açan ad tanıma olarak bilinen fenomenin bir örneğidir. Tüm Post-it notlarının yapışkan notlar olmamasına benzer şekilde, tüm DLT'ler blok zinciri değildir.

Bir DLT, daha teknik bir ifadeyle, çok sayıda üye tarafından yürütülen merkezi olmayan bir veritabanıdır. Hakem veya bekçi olarak hareket eden tek bir varlık yoktur. Dağıtılmış bir kayıt günlüğü olarak, daha fazla açıklık vardır, bu da manipülasyonu ve dolandırıcılığı daha zor hale getirir ve sisteme saldırmayı daha zor hale getirir.

Radix nasıl çalışır? Cerberus mutabakat katmanı

Radix, Cerberus adlı özel bir mutabakat protokolü tarafından desteklenir. Cerberus Beyaz Bülteni, 2013'te başlayan ve 2020'ye kadar süren yedi yıllık araştırmanın sonucuydu. Radix Labs ve Cassandra, tamamen parçalandıktan sonra Cerberus'un nasıl kullanılacağını bulmakla ilgileniyor.

Cerberus, son haliyle, dağıtılmış defter teknolojisi platformlarının geliştirilmesinde temelde yeni bir paradigmayı temsil ediyor. Parçalar arasındaki tüm işlemlerin atomik bileşimine izin vermek için oluşturulmuş tek protokoldür. DeFi milyarlarca kullanıcıya ölçeklenecekse, bu yetenek çok önemli olacaktır.

Bizans Hata Toleransı (BFT) konsensüsü, Cerberus'un çok sayıda örnek veya parça üzerinde (hemen hemen sonsuz sayıda parça) paralelleştirdiği, kanıtlanmış bir "tek borulu" prosedürdür. Her işlemin "bağımlılıklarının" gerektirdiği şekilde, bu paralelleştirmeyi, parçalar arasında mutabakatın yeni bir "örgülü" senkronizasyonu ile gerçekleştirir. Bu, Radix Engine olarak bilinen benzersiz bir uygulama katmanının kullanılmasını gerektirir.

Cerberus, her şeyin bir sonucu olarak neredeyse sınırsız "doğrusal" ölçeklenebilirliğe sahiptir. Bu, Radix Genel Ağına eklenen düğümlerin sayısıyla birlikte verimin doğrusal olarak arttığını gösterir. Sonuç olarak Cerberus, küresel finansal sistemi merkezi olmayan bir ağ üzerinde sürdürebilen tek fikir birliği mekanizmasıdır.

Radix DLT Özellikleri: Staking'ten Akıllı Para uygulamalarına

Staking

Radix ağı için çok önemli bir özellik stakingtir. Ağ, daha fazla değer stake edildiğinde daha güvenlidir. Protokol, ağ güvenliğini korumaya yardımcı olmak için paydaşlar arasında dağıtılan yılda 300 milyon RADIX (XRD) üretir. Mevcut piyasa oranında, 300 milyon XRD yaklaşık 16 milyon dolar değerinde.

Radix Mainnet'in Olympia sürümünü güvence altına almak için yetkilendirilmiş hisse kanıtı kullanılır ve bu da staking'i inanılmaz derecede basit hale getirir. XRD'nizi Radix cüzdanınıza aktarın, stake etmek istediğiniz doğrulayıcı düğümleri seçin ve stakinginiz için avantajlardan hemen yararlanmaya başlayın.

Kaynak: Radix DLT

Amaca yönelik DeFi programlama ortamı

Finansın temelleri Scrypto & Radix Engine'e entegre edilmiştir. Bir oyun yapısının yüzde doksanı, fizik ve grafik sunumu gibi temel bileşenler üzerinde sıfırdan başlamayı içeriyordu. Bu ihtiyaçlara önceden oluşturulmuş çözümler ortaya çıktıkça, Unity ve Unreal gibi oyun motorları, geliştiriciyi yalnızca oyunu yaratmaya odaklanma özgürlüğüne kavuşturdu. Radix Engine, varlık yönetiminin temellerini güvenli ve otomatik olarak ele alarak geliştiricilerin yalnızca harika DeFi uygulamaları oluşturmaya odaklanmasını sağlar. Finans için bir oyun motoruna benzer.

  • Daha güvenli varlıklar, daha iyi dApp'ler: Yalnızca bir takvim yılında Solidity akıllı sözleşmelerinin bilgisayar korsanlığı ve güvenlik açıkları nedeniyle 1 milyar doların üzerinde kayıp yaşandı. Sık sık sorun, Ethereum varlıklarının gerçek platform özellikleri olmamasından kaynaklanır. Scrypto (ve üzerinde çalıştığı Radix Engine), belirteçler, NFT'ler ve diğer varlıkların yanı sıra bunların nasıl davranması gerektiğine ilişkin yerel bir kavrayışa sahip olarak bu sorunları ortadan kaldırır. Bu, geliştiricilerin hızlı ve kolay bir şekilde güvenli DeFi uygulamaları oluşturmasını sağlar.
  • Daha hızlı yetenek geliştirme süresi: D eFi dApp'ler, daha fazla geliştirici olduğunda daha fazla (ve daha iyi) olur. Bugün, Solidity'de uygun DeFi dApp'lerinin nasıl oluşturulacağını öğrenmek, yıllarca uygulama gerektirir. O zaman bile, bulgular yanlış olmaya eğilimlidir ve yetenek havuzu küçüktür, bu da yeniliği engeller. Popüler Rust programlama dilini temel alan Scrypto'nun varlık odaklı özellikleri, güvenli dApp'ler oluşturmayı kolaylaştırır. Bu, geniş bir beceri havuzu, daha fazla ve daha iyi dApp'ler anlamına gelir.
  • Zahmetsiz dApp Oluşturulabilirliği: DApp'leri Lego tuğlaları gibi birbirine bağlama yeteneği, DeFi'nin can damarıdır. Ethereum, akıllı sözleşmeler arasında "şekillendirilebilirliği" etkinleştirdi, ancak bunu, benzersiz akıllı sözleşmelerin oluşturulmasını gerektiren karmaşık bir şekilde yaptı. Radix Engine, tescilli akıllı sözleşme koduna olan ihtiyacı ortadan kaldırarak, her işlemin varlıkları herhangi bir sayıda dApp arasında serbestçe ve anında transfer etmesine izin verir.

Güçlendiren DeFi Ekosistem Büyümesi

Geliştiricilerin hızla yenilik yapabileceği, paylaşabileceği ve kar edebileceği, gelişen bir DeFi dApps pazarı. Merkezi olmayan gelecekteki küresel finansal sistemler, üstel büyüme ile sonuçlanmalıdır, ancak yalnızca geliştiricilerin tutku duydukları şeyleri hızlı bir şekilde inşa edecek kaynaklara sahip olmaları ve yenilikçi fikirleri için ödüllendirilmeleri gerekir. Bunu yapmak için Radix Genel Ağı ve ekosistem hizmetleri oluşturulur.

  • Açık kaynağı bir sonraki seviyeye taşımak: Geliştiriciler, Scrypto kodlarını Radix'teki dinamik bir defter içi "plan kataloğuna" özelleştirilebilir "planlar" olarak yükleyebilecekler. Oradan, Radix geliştirme topluluğu harika özelliği hemen kullanabilir ve yalnızca kodu kopyalamakla kalmayıp ağda nasıl kullanıldığını görebilir. Denenmiş ve doğrulanmış tasarımlar kullanılarak, dApp'ler daha hızlı ve daha gelişmiş DeFi özellikleri için daha fazla güvenceyle başlatılabilir.
  • Yinelenen, defterdeki Telif Hakları: Geliştiriciler, akla gelebilecekler dünyasını genişletmek ve geliştirmek için tazminatı hak ediyor. Bu nedenle, bir geliştirici bir plan oluşturduğunda, kodu bir işlemde fiilen her kullanıldığında ağın aldığı telif ücretini belirleyebilecektir. Bu serbest piyasa stratejisi, geliştiricilerin Radix ekosisteminde yaptıkları yararlı iyileştirmeler için ödeme almalarını sağlayarak modüler yapıyı teşvik eder.
  • Geliştiricilerin başarı için ihtiyaç duyduğu temel hizmetler: Geliştiriciler güçlü yönlerine odaklanmak isterler. Instapass ve Instabridge gibi isteğe bağlı ekosistem hizmetlerinin yardımıyla, geliştiriciler sorunsuz bir entegrasyonla dApp'lerine AML/KYC uyumluluğu veya varlık köprüleme ekleyebilirler - sıkıcı bir geliştirme çabası ve onları yavaşlatan bir dağ gibi pahalı yasal masraflar değil.

Akıllı Para Uygulamaları

Güçlü DeFi uygulamalarının eksiksiz yelpazesi, Radix'in geliştirmekte olduğu açık, birbirine bağlı platform üzerinde güvenli ve güvenilir bir şekilde geliştirilecektir. Bunlar şu anda?

  • Stablecoin'ler
  • Sürekli Vadeli İşlemler
  • Cüzdanlar ve Panolar
  • Verimli Tarım
  • NFT'ler
  • DeFi Sigortası
  • teminatlı kredi
  • Merkezi olmayan borsalar
  • Para piyasaları
  • Opsiyonlar ve Türevler
  • oyun
  • Portföy Yönetimi

Temel NFT'ler

Radix NFT'ler, RadixMarketPlace.com gibi Radix NFT Pazaryerlerinde satın alınabilir ve satılabilir. Artistizen NFT, VikingLand, Foton.IS ve Turp Ekosistemi.

Kaynak: RadixMarketplace

XRD nedir?

XRD kısaltmasına sahip RADIX belirteci, Radix Public Network'ün yerel belirtecidir. Temmuz 2021'de Radix Public Network'ün lansmanının bir parçası olarak XRD doğdu. İki ana kullanım durumu vardır: staking ve işlem ücretleri.

Staking

Radix tarafından kullanılan Delegated Proof of Stake (DPoS) mekanizması, Radix Public Network'ü Sybil saldırıları olarak bilinen saldırılardan korumak için büyük ölçüde XRD'ye dayanır.

Staking, XRD token sahiplerinin Temmuz 2021'de Olympia sürümünün bir parçası olarak uygulanan Radix DPoS sisteminde fikir birliğine katılmak istedikleri doğrulayıcı düğümlere karar verme sürecidir. Ağ emisyon ödüllerini alma olasılığı, bu "stake yapanları" bunu yapmaya teşvik eder. Radix Protokolü, doğrulayıcı seti olarak en büyük yetki verilmiş paya sahip ilk 100 doğrulayıcı düğümü seçer.

Radix Xi'an sürümünün bir parçası olarak, 100 doğrulayıcı sınırının kaldırılması ve sonsuz sayıda doğrulayıcıya izin verilmesi bekleniyor.

İşlem ücretleri

Radix Genel Ağında, işlem ücretleri de aynı şekilde XRD ile ödenir. İşlem ücretlerinin temel amacı, spam işlemlerinin ağda gerçekleşmesini durdurmaktır.

Radix Protokolü, tüm işlem ücretlerini mümkün olan en geniş ölçüde yakar, yani ücretleri ödemek için kullanılan tokenler de yok edilir.

Diğer

Radix DeFi ekosistemindeki herhangi bir dApp, Radix Public Network'ün temel para birimi olarak temel işlevlerine ek olarak XRD kullanabilir. Örneğin, bir borç verme protokolünde güvenlik olarak veya diğer belirteçlerin ticaretini sağlamak için bir aracı olarak kullanılabilirler.

eXRD nedir?

E-RADIX belirteci, XRD'nin eXRD kısaltmasıyla Ethereum üzerindeki sarılmış temsilidir. eXRD, Radix ve Ethereum ağları arasında kalıcı bir bağlantı görevi görür ve XRD ile Instabridge aracılığıyla veya Bitfinex gibi borsalarda 1:1 takas edilebilir. Kasım 2020'de Ethereum ağında ERC20 belirteci olarak şu sözleşme kapsamında başlatıldı: 0x6468e79A80C0eaB0F9A2B574c8d5bC374Af59414.

Bu belirteç asla sona ermez, bu nedenle eXRD ve XRD arasında geçiş yapmak için hiçbir zaman bir kesinti olmayacaktır. eXRD ve XRD'nin 1:1 değiş tokuş edilebilir olduğu göz önüne alındığında, arbitrajcıların iki tokenin fiyatını paritede tutması beklenebilir.

Belirteç Kullanım Durumları

eXRD kısaltması ile E-RADIX belirteci, XRD'nin Ethereum üzerindeki sarılmış temsilidir. Radix ve Ethereum ağları, Instabridge aracılığıyla veya Bitfinex gibi borsalarda XRD ile 1:1 takas edilebilen eXRD aracılığıyla kalıcı olarak bağlanır.

eXRD, Kasım 2020'de Ethereum ağında ERC20 belirteci olarak sözleşme kapsamında başlatıldı: 0x6468e79A80C0eaB0F9A2B574c8d5bC374Af59414. eXRD ve XRD arasında geçiş yapmak için herhangi bir zaman sınırı yoktur çünkü eXRD'nin süresi asla dolmaz. Arbitrajcıların, eXRD ve XRD 1:1 değiş tokuş edilebilir olduğundan, iki tokenin fiyatını paritede tutması beklenir.

wBTC'nin Ethereum DeFi ortamında Bitcoin temsilinin kullanılmasına nasıl izin verdiğine benzer şekilde eXRD, Radix'in XRD para biriminin Ethereum DeFi ekosisteminde temsilinin kullanılmasına izin verir.

XRD'nin piyasaya sürülmesinden önce eXRD, Radix'in Delegated Proof of Stake sisteminin staking aşaması başlamadan önce tokenleri olabildiğince geniş bir şekilde dağıtmanın bir yolu olarak yaratılmıştı. Bu, Radix Public Network'ün daha da merkezi olmayan bir hale gelmesine yardımcı oldu.

Arz ve Tahsis

Instabridge hizmetinin bir parçası olarak, her bir eXRD, güvenli bir üçüncü taraf emanetçide tutulan bir XRD tarafından 1:1 oranında desteklenir. Bir eXRD formuna kaç tane XRD sığdırılabileceği konusunda bir sınır olduğundan, maksimum eXRD arzı XRD ile aynıdır. Kullanıcılar eXRD belirteçlerini eXRD'ye açtıkça ve eXRD'yi eXRD'ye paketledikçe, eXRD'nin genel arzı dalgalanır.

Radix (XRD) iyi bir yatırım mı?

Blockchain'in yakın zamanda yaygın bir ilgi kazanmasına rağmen, çeşitli blockchain protokollerindeki gerçek aktivite nispeten düşük kaldı. Bununla birlikte, Bitcoin ve Ethereum gibi ağların sıklıkla uzun işlem süreleri ve fahiş ücretler yaşamasıyla zaten gerilim belirtileri gösteriyorlar. Çeşitli gruplar, ağların nasıl ölçeklendirileceğine dair bir dizi öneri sunsa da, ele alınması gereken temel bir kusur var: Blockchain, diğer birçok kullanım durumunu bırakın, finansal sistemin omurgası olarak hizmet etmek için gerekli seviyelere ölçeklenemez. şu anda ele almaya çalışıyor. Gizli gerçek şu ki, bu öngörülen talebi karşılamak için ölçeklenemiyorsa, kullanım amacına uygun değildir.

Blockchain'in birincil başarısı, merkezi bir üçüncü tarafa ihtiyaç duymadan birbiriyle bağlantısız iki taraf arasında güvenin nasıl sağlanacağı sorununu çözme yeteneğidir.

Blockchain ile ilgili sorun, daha önce söylendiği gibi, düğüm sayısını artırmanın daha yavaş bir ağ ile sonuçlanmasıdır. Dikey ölçeklendirme de bir seçenek değildir çünkü işleme ve merkezileştirme düğümlerinin sayısında azalmaya neden olacaktır.

Bu sorun henüz bir blockchain projesi tarafından çözülmedi. Mevcut geçici çözümlerin tümü işlevseldir, ancak blok zincirinin bir sonraki ekonominin temeli olarak hizmet etmesi için gereken, merkezi olmayan ölçek düzeylerini sağlayamazlar. Henüz savaşa gitmemiş bir askeri onarmak için bandajlar, ağırlık altında gıcırdayan bir sistemi daha kimse kullanmadan onarmak için geçici yamalar. Blockchain hala çok dikkate değer bir teknolojik gelişmedir. Ancak blockchain defter sistemini ortadan kaldırmak, bunu duymak ne kadar zor olursa olsun, ölçek sorununa doğrudan çözümdür. Radix'in amaçladığı da budur.

XRD'ye nasıl sahip olabilirsiniz?

XRD'ye sahip olmanın bir yolu, merkezi bir kripto borsasından geçmektir, bu nedenle ilk adım bir Gate.io hesabı oluşturmak ve KYC sürecini tamamlamaktır. Hesabınıza para ekledikten sonra, spot veya türev piyasada XRD satın alma adımlarını inceleyin.

Radix'ten Haberler

Babylon Alphanet test ağı bugün yayına girdi ve kendi kendini "varlık odaklı DeFi" olarak tanımlayan Radix platformu için önemli bir adım daha attı.

Geçen yıl Aralık ayında yayına giren mevcut Radix Public Network'ün ilk önemli güncellemesi olan Radix'in Babylon Alphanet'i, dünyanın ilk programlanabilir DeFi motoru olduğu bildirilen, projenin uygulama geliştirme ortamı Radix Engine'i tanıtıyor. Akıllı kişiler için ilk varlık odaklı programlama dili olan Scrypto, bir başka yeniliktir. Yeni bir varlık odaklı işlem mimarisi ve cüzdanların Radix ağı ile nasıl iletişim kurduğuna yönelik değişiklikler de dahil olmak üzere birçok ek yeni özellik de bulunmaktadır.

Radix'ten yapılan bir basın açıklamasına göre, Babylon Alphanet'in tanıtımı, şirketin sürüm takviminin ikinci aşamasını temsil ediyor ve geliştiricilerin kendine özgü DeFi mimarisini tanımasına yardımcı olmayı amaçlıyor. Ana ağın piyasaya sürülmesinden önce, karmaşık DeFi dApp'leri geliştirmek ve çeşitli protokolleri, arayüzleri ve ilgili teknolojileri test etmek için ağı kullanabilirler. Bu, Radix'te geliştirme yapan herkesin ana ağ lansmanından önce dApp'lerini cilalaması ve tamamlaması için bolca zaman sağlaması gereken iyi planlanmış bir stratejidir.

Yararlı Referanslar

Radix ile ilgili en son güncellemeler için şu adresi ziyaret edebilirsiniz:

XRD'de Harekete Geçin

Bugün XRD fiyatını kontrol edin ve en sevdiğiniz döviz çiftlerinde işlem yapmaya başlayın.

Yazar: Gabriel
Çevirmen: binyu
İnceleyen(ler): Hugo、Edward、Ashely、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!