Uniswap Nedir?

Yeni BaşlayanNov 21, 2022
Uniswap, herkesin ERC-20 jetonlarını doğrudan cüzdanından takas etmesine veya jetonların likidite havuzlarını oluşturmasına izin veren, Ethereum blok zinciri üzerine inşa edilmiş merkezi olmayan bir kripto ticaret protokolüdür.
Uniswap Nedir?

Giriş

Uniswap, kullanıcıların otomatik olarak çalışan Akıllı Sözleşme ve uygulama kodları aracılığıyla ERC-20 belirteçlerini takas etmelerine olanak tanıyan, Ethereum blok zincirinde çalışan Merkezi Olmayan bir Borsadır. Kullanıcılar, başkalarının takas yapmasına ve bundan işlem ücreti kazanmasına yardımcı olur.
Uniswap, aracı olmadan token takasını tamamen otomatikleştirerek, işlem ücretlerini büyük ölçüde azaltır ve merkezi borsalarla ilişkili tarama, kısıtlama ve karşılıklı güven sorunlarının üstesinden gelirken verimliliği artırır. Başarısı, onu Ethereum üzerindeki Merkezi Olmayan Finansta (DeFi olarak da bilinir) lider proje ve açık kaynak kodu için en çok çalıntı protokollerden biri haline getirdi.
Uniswap, Eylül 2020'de yönetim token'ı UNI'yi, ayrıca kullanıcıları ödüllendirmenin bir yolu olarak yayınladı; bu aynı zamanda topluluk karar alma sürecine katılabildiği için ademi merkeziyetçilik vizyonuna doğru bir adım daha atıyor. Bu şekilde Uniswap, sürekli değişen blockchain alanında organik olarak büyümeye devam ediyor.

Uniswap'in Gelişimi

Ethereum'un kurucusu Vitalik Buterin, 2016 gibi erken bir tarihte Reddit'te merkezi olmayan borsaların fizibilitesini tartışan bir blog yayınladı. Herhangi bir zincir üstü siparişin Gas ücreti gerektirdiği göz önüne alındığında, bu, piyasa yapıcıların bekleyen emirleri sık sık vermenin zor olduğu merkezi olmayan borsalarda faaliyet göstermesini çok pahalı hale getiriyor. Emrin doldurulmasına veya iptal edilmesine bakılmaksızın ücret ödenmesi ek bir işlem maliyeti haline geldi ve zincir üstü token ticareti için Alış-Sat Farkı genellikle %10'u aşıyor. Bu durumda, likiditeyi artırmak için Otomatik Piyasa Yapıcı aracılığıyla sürekli kotasyonlar oluşturma fikri ortaya çıktı.
Siemens'te eski bir mühendis olan Hayden Adams, bu makaleden ilham alarak, otomatik bir piyasa yapıcının nasıl uygulanacağına ilişkin araştırmasına koyuldu. Ethereum Vakfı'ndan 100.000 $'lık bir sponsorluk aldıktan sonra Uniswap, Kasım 2018'de ETH ve ERC-20 belirteçleri arasındaki takasları destekleyen Ethereum'da canlı yayına geçti.
Uniswap, basit kullanıcı arayüzü ve kolay kullanımıyla kısa sürede piyasayı cezbetti ve altı ay içinde onu Ethereum'da en çok işlem gören merkezi olmayan borsa haline getirdi. Önde gelen bir kripto para birimi yatırım firması olan Paradigm, 1 milyon $ ile hızlı bir şekilde yanıt verdi ve Mayıs 2020'de Uniswap, ERC-20 tokenleri arasındaki doğrudan işlemleri destekleyen V2'ye başarıyla yükseltildi ve 2020 DeFi yazının ihtişamına katkıda bulundu.

19 Mayıs 2021'de kripto para piyasasının çöküşü Uniswap'te geri tepti: Bitcoin, bir dizi aşağı yönlü haberin bir sonucu olarak o gün yaklaşık %30 düştü ve çok sayıda satış emrini tetikleyerek birçok merkezi borsanın toplu olarak kapatılmasına neden oldu. . Buna karşılık Hayden Adams, ertesi gün Twitter'da Uniswap'in bir günde toplam 6,3 milyar zincir üstü işlemi tek bir tanesini bile kaçırmadan veya takılıp kalmadan işleyerek aşırı stres testini geçtiğini duyurdu.
Uniswap, Mayıs 2021 itibariyle, kullanıcıların likidite sağlamak için bir fiyat aralığı belirlemesine olanak tanıyan V3'e yükseltildi ve şu anda Ethereum, Polygon, Arbitrum, Optimism ve Celo gibi çeşitli blok zincirlerinde mevcut.

Uniswap nasıl çalışır?

Geleneksel bir merkezi borsada, alıcılar ve satıcılar arasındaki bir dizi tekliften sonra bir işlem gerçekleşir ve karşılıklı anlaşma ile tamamlanır. Alıcılar, düşükten yükseğe farklı alım fiyatları ve emtia miktarları sunarken, satıcılar yüksekten düşüğe karşılık gelen satış fiyatları ve miktarları sunar, bu da emtia piyasasının Emir Defterini oluşturur. Emir defterine bekleyen emirler veren kullanıcılar ve piyasa yapıcılar, emtialar için likidite sağlayarak, insanların sorunsuz bir şekilde alım satım yapmasına olanak tanır.

Uniswap, bir sipariş defteri kullanmak yerine, sürekli teklifler sağlamak için Likidite Havuzunda stake edilen jetonların yüzdesini hesaplayan Constant Product Market Maker adlı bir algoritma kullanır. Varlıkları doğrudan havuzdan değiştirebildikleri için, kullanıcıların başkalarını karşı taraf olarak eşleştirmesine gerek yoktur.

Bir sipariş defterine benzer şekilde, bir likidite havuzu, kullanıcıların, merkezi bir borsadaki bir sipariş defterinin yaptığı gibi, alınan ve satılan emtialar için likidite oluşturmak üzere akıllı bir sözleşmede varlıklarını paylaştığı bir yerdir. Bir likidite havuzundaki varlıkları paylayan Likidite Sağlayıcılar, sağlanan fonların oranına bağlı olarak havuzun işlem ücretlerinden eşit pay alma hakkına sahiptir.

Tüm işlem ücretleri likidite sağlayıcılara tahsis edildiğinden, herhangi bir gelir kaynağı olmadığı için Uniswap bir tür kamu malı olarak kabul edilebilir.

Sabit Ürün Piyasa Yapıcı

Sabit Ürün Piyasa Yapıcı, X ve Y'nin likidite havuzundaki varlık miktarları ve K'nın sabit ürün olduğu matematiksel formül X * Y = K'yi kullanarak bir likit havuzdaki varlıklar için kotasyonları hesaplayan Otomatik Piyasa Yapıcı'ya (AMM) aittir. . Üçü kartezyen bir koordinatta çizdikten sonra bir hiperbol görülebilir.

Kullanıcılar likidite havuzu aracılığıyla varlıkları değiştirdiklerinde yalnızca X ve Y varlıklarının miktarı değişir ve K'nin toplam likiditesi hiçbir şekilde etkilenmez, bu da token fiyatının hiperbolik eğri boyunca hareket etmesine neden olur. Y ve X varlığı arasındaki göreli fiyat, bir kullanıcı likidite havuzunda Y elde etmek için X ödediğinde elde edilen Y sayısının ödenen X sayısına bölünmesiyle hesaplanabilir.

Örneğin, Uniswap'te 10 ETH ve 1.000 USDT'lik bir ETH/USDT likidite havuzu var. Sabit Ürün Piyasa Yapıcı formülüne göre Alice bu havuzdan ETH takası yapmak için 1.000 USDT harcarsa, ücret alınmadan sonuç şu olur:

10 1000 = 5 2000

bu, havuzun artık 5 ETH ve 2.000 USDT'ye sahip olduğu anlamına gelir. Alice 5 ETH almak için 1.000 USDT ödediği için ETH takas oranı

|(2000 - 1000)/(5-10)| = 200 USDT/ETH

Bunun hiperbol üzerindeki iki nokta arasındaki teğet eğimin tersinin mutlak değeri olduğu bulunabilir.

Bu teğet, takas edilen miktar çok küçük olduğunda X * Y = K teğetiyle çakışacaktır. Bu nedenle, X/Y hiperbolünün teğet eğiminin tersi olan Sabit Çarpım Piyasa Yapıcı'ya göre, havuzdaki iki varlığın nispi fiyatı, miktarlarının oranına göre belirlenir.
(Teğet eğim)

Havuza likidite eklendiğinde veya havuzdan çıkarıldığında hiperbolü sağa veya sola kaydırarak K'da bir değişiklik olur. Örneğin, Uniswap'te 10 ETH ve 1.000 USDT'lik bir ETH/USDT likidite havuzu var. Bob, Constant Product Market Maker formülüne göre bu havuza 30 ETH ve 3.000 USDT eklerse, havuzun toplam likiditesi:

(10+30) * (1.000+3.000) = 160.000

Kartezyen bir koordinat çizdikten sonra hiperbol sağa kaymıştır.
(Hiperbolün sağa kayması)

Havuzdaki toplam likiditedeki artış, havuzun kullanıcıların itfalarından kaynaklanan fiyat dalgalanmalarını daha iyi absorbe etmesini ve alım satım sırasında fiyat kaymasını azaltmasını sağlayacaktır; tersine, toplam likiditedeki bir azalma, onu fiyat değişikliklerine karşı daha duyarlı hale getirecek ve fiyat kaymasını artıracaktır.

Örneğin, Uniswap'te 10 ETH ve 1.000 USDT'lik bir ETH/USDT likidite havuzu var. Bob likidite eklemeden önce, Alice bu havuzdan 200 USDT/ETH takas oranında 5 ETH takas etmek için 1.000 USDT harcayabilir.

Bob, Alice'den önce likidite havuzuna 30 ETH ve 3.000 USDT eklerse, toplam likidite 40 * 4000 = 160.000 olursa, Alice havuzdan ETH takas etmek için 1.000 USDT harcar ve Sabit Ürün Piyasa Yapıcı formülüne göre sonuç, alınan ücretler,

40 4000 = 32 5000

Alice 8 ETH almak için 1.000 USDT ödediği için ETH takas oranı şu an

|(5000 - 4000)/(32-40)| = 125 USDT/ETH

Yukarıdaki örneklerden görülebileceği gibi, aynı sayıda itfa verildiğinde, bol miktarda toplam likiditeye sahip bir havuz, kullanıcıların itfalarından kaynaklanan fiyat dalgalanmalarına daha az eğilimlidir ve kullanıcılar gerekli belirteçleri daha düşük bir maliyetle elde edebilirler. aynı sayıda itfa.

Kayıtsızlık eğrisi

Sabit Ürün Piyasa Yapıcı formülü, ekonomide bir tür Kayıtsızlık Eğrisidir. Bir kayıtsızlık eğrisi, bir bireye eşit fayda ve değer sağlayan çeşitli miktarlardaki iki malın bir kombinasyonunu gösterir ve eğri, bu kombinasyon noktalarını seri olarak birleştirerek çizilir. Bu eğrinin eğimi negatif ise, yani sabit toplam likiditeye sahip likidite havuzu, diğerini artırmak istiyorsa bir varlığı azaltmak zorunda kalırken, düşüş takasın fırsat maliyeti olarak görülebilir.

Bu amaçla, sabit ürün piyasa yapıcısı, esas olarak, fiyatların doğrudan havuzdaki varlıklar tarafından kote edildiği, kullanıcıların karşı tarafları eşleştirmeden ve diğer para birimlerini kullanarak havuzlardan varlıkları takas ettiği bir takas modelidir. Likidite havuzunun, paranın değer deposu, işlem ortamı ve fiyatlama birimi olmak üzere üç ana işlevini büyük ölçüde gösterdiği, birden çok varlığın birden çok para birimi olarak kullanılması hayal gücünü zenginleştirdiği söylenebilir. Operasyon mekanizmasındaki verimlilik ve yenilikçilik, likidite madenciliğinde de patlamaya yol açtı.

Geçici Kayıp

Token takasına ek olarak, Uniswap kullanıcıları, likidite sağlayıcıları olarak işlem ücretlerini almak için varlıklarını likidite havuzunda stake edebilirler. Ancak, likidite sağlayıcıları bir riske veya Geçici Kayıp adı verilen bir fırsat maliyetine tabidir.

Havuzdaki iki jetonun nispi fiyatı değiştiğinde kalıcı bir kayıp ortaya çıkar. Örneğin, 1 ETH'nin mevcut piyasa fiyatı 100 USDT'dir, Alice toplam 10.000 likiditeye sahip toplam 10 ETH ve 1.000 USDT içeren bir havuza 1 ETH ve 100 USDT yatırır, bu durumda Alice'in elinde 10 % Paylaş.

ETH'nin piyasa fiyatı 400 USDT'ye yükseldiğinde, arbitraj tüccarları, buradaki fiyat daha düşük olduğu için havuza USDT yatıracak ve bu da havuzdaki ETH ve USDT miktarının iki fiyat eşleşene kadar değişmesine ve sonunda geriye 5 ETH kalmasına neden olacak. ve havuzda 2.000 USDT.

Alice şimdi %10 hissesini geri çekerse, toplam değeri 400 USDT olan 0,5 ETH ve 200 USDT alacak. Ancak, Alice varlıklarını likidite havuzuna yatırmasaydı, toplam değeri 500 USDT olan 1 ETH ve 100 USDT'ye sahip olacaktı. Likidite havuzu elindeki ETH'lerin bir kısmını USDT'ye çevirdiği için Alice, ETH fiyat artışı sürecinde geçici bir kayıp yaşar, bu nedenle likidite sağlayıcısıyken daha düşük kar elde eder.

Geçici kayıp, yalnızca havuzdaki iki jetonun nispi fiyatı aynı kaldığında ortadan kalkar. 1 ETH'nin piyasa fiyatı 400 USDT'den 100 USDT'ye düşerse ve havuzun toplam likiditesi tekrar 10 ETH ve 1.000 USDT'ye dönerse, Alice hala başlangıçta yatırdığı 1 ETH ve 100 USDT'yi geri çekerek geri alabilir. bu noktada onun %10'luk payı. Bununla birlikte, Uniswap'in likidite sağlayıcısı işlem ücreti için %0,3 talep edebilir ve Alice tarafından elde edilen nihai ETH ve USDT miktarı, başlangıçta uygulamaya yatırdığından daha fazla olacaktır.

Geçici kaybın hesaplanması karmaşıktır ve likidite havuzuna yatırıp çekerken yalnızca iki jetonun fiyatını girmeniz gereken basit bir şekilde Geçici Kayıp Hesaplayıcı sunan birçok web sitesi vardır.

Uniwap V3

Uniswap, 2018'in sonlarında piyasaya sürülmesinden bu yana, Uniswap V3'ün Mayıs 2021'de canlıya alınması ve sermaye verimliliği kavramını tanıtmasıyla çeşitli yükseltmelerden geçti. Sabit ürün piyasa yapıcısının özelliği, çok çeşitli sürekli kotasyonlar sağlayabilmesidir ve fiyat ne kadar şiddetli değişirse değişsin, likidite havuzunda her zaman göreli fiyatı hesaplayabilen iki token olacaktır. Öte yandan, herhangi bir anda fonların yalnızca küçük bir kısmı alım satım için kullanıldığından ve mevcut piyasa fiyat aralığının dışındaki fonların neredeyse tamamı atıl durumda olduğundan, havuz çok az kullanılıyor.

Uniswap V3, belirli bir fiyat aralığında likidite sağlamaya olanak tanır, likidite sağlayıcıları kendi likiditelerini en popüler fiyat aralığında yoğunlaşacak şekilde ayarlayabilir, bu da eklenen likiditenin tam olarak kullanılmasını sağlar ve sağlayıcıların daha fazla kazanmasını sağlar. Likidite sağlamak için fiyat aralıkları belirlemek, teklifleri sürekli takip ederek ve stratejilerini optimize ederek pasif likidite sağlayıcılarından çok daha yüksek işlem ücretleri alacak olan proaktif likidite sağlayıcılarına da fayda sağlar.

Ancak, bu aynı zamanda yeni sorunları da beraberinde getiriyor, farklı likidite sağlayıcıları tarafından tutulan Likidite Havuzu Jetonları fiyat aralıklarında değişiklik gösteriyor ve bu da jetonları benzersiz Non Fungible Tokens yapıyor. Uniswap V2'nin likidite havuzu paylaşım belirteçleri, teminat olarak diğer DeFi protokollerine yatırılabilir. Şu anda, Uniswap V3'ün likidite havuzu paylaşım tokenlerinin böyle bir işlevi yoktur. Uniswap V2'de Likidite Havuzu Jetonları, şu anda V3'te mevcut olmayan diğer DeFi protokolleri için teminat olarak yatırılabilir.

Uniswap Nasıl Kullanılır?

Uniswap'in kullanımı oldukça basittir, ancak bundan önce Ethereum'a bağlanabilen bir cüzdan gereklidir. Uniswap'in herkesin kendi kodunu bir web ön uç uygulaması oluşturmak için kullanabileceği açık kaynaklı bir protokol olduğu düşünüldüğünde, resmi sitenin https://app.uniswap.org/ kullanılması şiddetle tavsiye edilir.

Adımlar aşağıdaki gibidir:

  1. sayfaya git

  2. Metamask ve Trust Wallet gibi kendi cüzdanınızı veya Trezor ve Ledger Nano S gibi donanım cüzdanlarınızı bağlayın

  3. Takas etmek istediğiniz jetonu seçin

  4. Almak istediğiniz jetonları seçin

  5. "Değiştir"i tıklayın

  6. Açılır bir pencere açılacağı için işlemin sonucunu önizleyebilirsiniz.

  7. Cüzdanınızdaki işlem talebini onaylayın

  8. Durumu https://etherscan.io adresinden kontrol edebilirsiniz.

Uniswap'in Yerel Simgesi

Eylül 2020'de yayınlanan UNI, Uniswap'in yönetişim belirtecidir ve sahiplerinin protokolün geliştirilmesi için öneride bulunmasına ve oy kullanmasına olanak tanır. Yönetimin topluluğa verilmesi, Uniswap'in merkezsizleştirilmesine yardımcı olacak ve geliştirme ekibinin, topluluğun desteğini ve güvenini kazanmak için kendi ihtiyaçlarına ve çıkarlarına odaklanmasını sağlayacaktır.

1 Eylül 2020'den önce Uniswap uygulamasını kullanmış olan Ethereum adresleri, 400 UNI airdrop jetonu almaya hak kazanır. UNI, Ethereum'da en yüksek fiyat artışına sahip airdrop tokenlerinden biri olduğundan, airdrop o gün yaklaşık 1.200 $ veya 2021 fiyatının en yüksek fiyatıyla 16.000 $ değerindeydi.

UNI belirteçlerinin toplam arzı 1 milyar olup, %60'ı ilk arzda topluluğa tahsis edilmiş ve geri kalan %40'ın kilidi 4 yıl boyunca ekibe, yatırımcılara ve danışmanlara dağıtılacaktır.

Şu anda, geliştirme ekibi ve yatırımcılar nispeten büyük miktarda jeton tutuyor ve bir teklif başlatmak ve oy kullanmak için gereklilikler, bir teklifi başlatmak için 2,5 milyon jeton ve bir teklifi geçmek için 40 milyondan fazla jeton ile yüksek olmaya devam ediyor. Uniswap için protokolü daha merkezi olmayan hale getirmek ve etkili topluluk yönetişimine doğru ilerlemek zor olacak.

Kaynak: uniswap.org

Çözüm

Uniswap, doğumundan bu yana geçen yıllarda çeşitli blockchain inovasyonlarına imza atan Ethereum'un merkezi olmayan finans sektörünün önde gelen projelerinden biridir. Constant Product Market Maker'ın fizibilitesini doğrular ve açık kaynak kodu, farklı algoritma türleri ve ondan sonra ortaya çıkan merkezi olmayan borsalar ile diğer proje ekiplerine ilham verir.

Uniswap ayrıca merkezi olmayan borsaları yıllardır rahatsız eden ikilemleri çözmenin yollarını da buluyor, kullanıcılar ERC-20 belirteçlerini kolayca takas ederken işlem ücretleri almak için likidite sağlayıcıları olabiliyorlar. Uniswap, blok zinciri dünyasına yeni bir kapı açarak merkezi olmayan finansın patlamasına öncülük etti. Arkasındaki ekip ve tüm Uniswap topluluğu, yaklaşan ETH 2.0'ın ardından ilerlemeyi bırakmayacak.

Yazar: Piccolo
Çevirmen: Yuler
İnceleyen(ler): Ashley, hugo, Echo, Ashley
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

Uniswap Nedir?

Yeni BaşlayanNov 21, 2022
Uniswap, herkesin ERC-20 jetonlarını doğrudan cüzdanından takas etmesine veya jetonların likidite havuzlarını oluşturmasına izin veren, Ethereum blok zinciri üzerine inşa edilmiş merkezi olmayan bir kripto ticaret protokolüdür.
Uniswap Nedir?

Giriş

Uniswap, kullanıcıların otomatik olarak çalışan Akıllı Sözleşme ve uygulama kodları aracılığıyla ERC-20 belirteçlerini takas etmelerine olanak tanıyan, Ethereum blok zincirinde çalışan Merkezi Olmayan bir Borsadır. Kullanıcılar, başkalarının takas yapmasına ve bundan işlem ücreti kazanmasına yardımcı olur.
Uniswap, aracı olmadan token takasını tamamen otomatikleştirerek, işlem ücretlerini büyük ölçüde azaltır ve merkezi borsalarla ilişkili tarama, kısıtlama ve karşılıklı güven sorunlarının üstesinden gelirken verimliliği artırır. Başarısı, onu Ethereum üzerindeki Merkezi Olmayan Finansta (DeFi olarak da bilinir) lider proje ve açık kaynak kodu için en çok çalıntı protokollerden biri haline getirdi.
Uniswap, Eylül 2020'de yönetim token'ı UNI'yi, ayrıca kullanıcıları ödüllendirmenin bir yolu olarak yayınladı; bu aynı zamanda topluluk karar alma sürecine katılabildiği için ademi merkeziyetçilik vizyonuna doğru bir adım daha atıyor. Bu şekilde Uniswap, sürekli değişen blockchain alanında organik olarak büyümeye devam ediyor.

Uniswap'in Gelişimi

Ethereum'un kurucusu Vitalik Buterin, 2016 gibi erken bir tarihte Reddit'te merkezi olmayan borsaların fizibilitesini tartışan bir blog yayınladı. Herhangi bir zincir üstü siparişin Gas ücreti gerektirdiği göz önüne alındığında, bu, piyasa yapıcıların bekleyen emirleri sık sık vermenin zor olduğu merkezi olmayan borsalarda faaliyet göstermesini çok pahalı hale getiriyor. Emrin doldurulmasına veya iptal edilmesine bakılmaksızın ücret ödenmesi ek bir işlem maliyeti haline geldi ve zincir üstü token ticareti için Alış-Sat Farkı genellikle %10'u aşıyor. Bu durumda, likiditeyi artırmak için Otomatik Piyasa Yapıcı aracılığıyla sürekli kotasyonlar oluşturma fikri ortaya çıktı.
Siemens'te eski bir mühendis olan Hayden Adams, bu makaleden ilham alarak, otomatik bir piyasa yapıcının nasıl uygulanacağına ilişkin araştırmasına koyuldu. Ethereum Vakfı'ndan 100.000 $'lık bir sponsorluk aldıktan sonra Uniswap, Kasım 2018'de ETH ve ERC-20 belirteçleri arasındaki takasları destekleyen Ethereum'da canlı yayına geçti.
Uniswap, basit kullanıcı arayüzü ve kolay kullanımıyla kısa sürede piyasayı cezbetti ve altı ay içinde onu Ethereum'da en çok işlem gören merkezi olmayan borsa haline getirdi. Önde gelen bir kripto para birimi yatırım firması olan Paradigm, 1 milyon $ ile hızlı bir şekilde yanıt verdi ve Mayıs 2020'de Uniswap, ERC-20 tokenleri arasındaki doğrudan işlemleri destekleyen V2'ye başarıyla yükseltildi ve 2020 DeFi yazının ihtişamına katkıda bulundu.

19 Mayıs 2021'de kripto para piyasasının çöküşü Uniswap'te geri tepti: Bitcoin, bir dizi aşağı yönlü haberin bir sonucu olarak o gün yaklaşık %30 düştü ve çok sayıda satış emrini tetikleyerek birçok merkezi borsanın toplu olarak kapatılmasına neden oldu. . Buna karşılık Hayden Adams, ertesi gün Twitter'da Uniswap'in bir günde toplam 6,3 milyar zincir üstü işlemi tek bir tanesini bile kaçırmadan veya takılıp kalmadan işleyerek aşırı stres testini geçtiğini duyurdu.
Uniswap, Mayıs 2021 itibariyle, kullanıcıların likidite sağlamak için bir fiyat aralığı belirlemesine olanak tanıyan V3'e yükseltildi ve şu anda Ethereum, Polygon, Arbitrum, Optimism ve Celo gibi çeşitli blok zincirlerinde mevcut.

Uniswap nasıl çalışır?

Geleneksel bir merkezi borsada, alıcılar ve satıcılar arasındaki bir dizi tekliften sonra bir işlem gerçekleşir ve karşılıklı anlaşma ile tamamlanır. Alıcılar, düşükten yükseğe farklı alım fiyatları ve emtia miktarları sunarken, satıcılar yüksekten düşüğe karşılık gelen satış fiyatları ve miktarları sunar, bu da emtia piyasasının Emir Defterini oluşturur. Emir defterine bekleyen emirler veren kullanıcılar ve piyasa yapıcılar, emtialar için likidite sağlayarak, insanların sorunsuz bir şekilde alım satım yapmasına olanak tanır.

Uniswap, bir sipariş defteri kullanmak yerine, sürekli teklifler sağlamak için Likidite Havuzunda stake edilen jetonların yüzdesini hesaplayan Constant Product Market Maker adlı bir algoritma kullanır. Varlıkları doğrudan havuzdan değiştirebildikleri için, kullanıcıların başkalarını karşı taraf olarak eşleştirmesine gerek yoktur.

Bir sipariş defterine benzer şekilde, bir likidite havuzu, kullanıcıların, merkezi bir borsadaki bir sipariş defterinin yaptığı gibi, alınan ve satılan emtialar için likidite oluşturmak üzere akıllı bir sözleşmede varlıklarını paylaştığı bir yerdir. Bir likidite havuzundaki varlıkları paylayan Likidite Sağlayıcılar, sağlanan fonların oranına bağlı olarak havuzun işlem ücretlerinden eşit pay alma hakkına sahiptir.

Tüm işlem ücretleri likidite sağlayıcılara tahsis edildiğinden, herhangi bir gelir kaynağı olmadığı için Uniswap bir tür kamu malı olarak kabul edilebilir.

Sabit Ürün Piyasa Yapıcı

Sabit Ürün Piyasa Yapıcı, X ve Y'nin likidite havuzundaki varlık miktarları ve K'nın sabit ürün olduğu matematiksel formül X * Y = K'yi kullanarak bir likit havuzdaki varlıklar için kotasyonları hesaplayan Otomatik Piyasa Yapıcı'ya (AMM) aittir. . Üçü kartezyen bir koordinatta çizdikten sonra bir hiperbol görülebilir.

Kullanıcılar likidite havuzu aracılığıyla varlıkları değiştirdiklerinde yalnızca X ve Y varlıklarının miktarı değişir ve K'nin toplam likiditesi hiçbir şekilde etkilenmez, bu da token fiyatının hiperbolik eğri boyunca hareket etmesine neden olur. Y ve X varlığı arasındaki göreli fiyat, bir kullanıcı likidite havuzunda Y elde etmek için X ödediğinde elde edilen Y sayısının ödenen X sayısına bölünmesiyle hesaplanabilir.

Örneğin, Uniswap'te 10 ETH ve 1.000 USDT'lik bir ETH/USDT likidite havuzu var. Sabit Ürün Piyasa Yapıcı formülüne göre Alice bu havuzdan ETH takası yapmak için 1.000 USDT harcarsa, ücret alınmadan sonuç şu olur:

10 1000 = 5 2000

bu, havuzun artık 5 ETH ve 2.000 USDT'ye sahip olduğu anlamına gelir. Alice 5 ETH almak için 1.000 USDT ödediği için ETH takas oranı

|(2000 - 1000)/(5-10)| = 200 USDT/ETH

Bunun hiperbol üzerindeki iki nokta arasındaki teğet eğimin tersinin mutlak değeri olduğu bulunabilir.

Bu teğet, takas edilen miktar çok küçük olduğunda X * Y = K teğetiyle çakışacaktır. Bu nedenle, X/Y hiperbolünün teğet eğiminin tersi olan Sabit Çarpım Piyasa Yapıcı'ya göre, havuzdaki iki varlığın nispi fiyatı, miktarlarının oranına göre belirlenir.
(Teğet eğim)

Havuza likidite eklendiğinde veya havuzdan çıkarıldığında hiperbolü sağa veya sola kaydırarak K'da bir değişiklik olur. Örneğin, Uniswap'te 10 ETH ve 1.000 USDT'lik bir ETH/USDT likidite havuzu var. Bob, Constant Product Market Maker formülüne göre bu havuza 30 ETH ve 3.000 USDT eklerse, havuzun toplam likiditesi:

(10+30) * (1.000+3.000) = 160.000

Kartezyen bir koordinat çizdikten sonra hiperbol sağa kaymıştır.
(Hiperbolün sağa kayması)

Havuzdaki toplam likiditedeki artış, havuzun kullanıcıların itfalarından kaynaklanan fiyat dalgalanmalarını daha iyi absorbe etmesini ve alım satım sırasında fiyat kaymasını azaltmasını sağlayacaktır; tersine, toplam likiditedeki bir azalma, onu fiyat değişikliklerine karşı daha duyarlı hale getirecek ve fiyat kaymasını artıracaktır.

Örneğin, Uniswap'te 10 ETH ve 1.000 USDT'lik bir ETH/USDT likidite havuzu var. Bob likidite eklemeden önce, Alice bu havuzdan 200 USDT/ETH takas oranında 5 ETH takas etmek için 1.000 USDT harcayabilir.

Bob, Alice'den önce likidite havuzuna 30 ETH ve 3.000 USDT eklerse, toplam likidite 40 * 4000 = 160.000 olursa, Alice havuzdan ETH takas etmek için 1.000 USDT harcar ve Sabit Ürün Piyasa Yapıcı formülüne göre sonuç, alınan ücretler,

40 4000 = 32 5000

Alice 8 ETH almak için 1.000 USDT ödediği için ETH takas oranı şu an

|(5000 - 4000)/(32-40)| = 125 USDT/ETH

Yukarıdaki örneklerden görülebileceği gibi, aynı sayıda itfa verildiğinde, bol miktarda toplam likiditeye sahip bir havuz, kullanıcıların itfalarından kaynaklanan fiyat dalgalanmalarına daha az eğilimlidir ve kullanıcılar gerekli belirteçleri daha düşük bir maliyetle elde edebilirler. aynı sayıda itfa.

Kayıtsızlık eğrisi

Sabit Ürün Piyasa Yapıcı formülü, ekonomide bir tür Kayıtsızlık Eğrisidir. Bir kayıtsızlık eğrisi, bir bireye eşit fayda ve değer sağlayan çeşitli miktarlardaki iki malın bir kombinasyonunu gösterir ve eğri, bu kombinasyon noktalarını seri olarak birleştirerek çizilir. Bu eğrinin eğimi negatif ise, yani sabit toplam likiditeye sahip likidite havuzu, diğerini artırmak istiyorsa bir varlığı azaltmak zorunda kalırken, düşüş takasın fırsat maliyeti olarak görülebilir.

Bu amaçla, sabit ürün piyasa yapıcısı, esas olarak, fiyatların doğrudan havuzdaki varlıklar tarafından kote edildiği, kullanıcıların karşı tarafları eşleştirmeden ve diğer para birimlerini kullanarak havuzlardan varlıkları takas ettiği bir takas modelidir. Likidite havuzunun, paranın değer deposu, işlem ortamı ve fiyatlama birimi olmak üzere üç ana işlevini büyük ölçüde gösterdiği, birden çok varlığın birden çok para birimi olarak kullanılması hayal gücünü zenginleştirdiği söylenebilir. Operasyon mekanizmasındaki verimlilik ve yenilikçilik, likidite madenciliğinde de patlamaya yol açtı.

Geçici Kayıp

Token takasına ek olarak, Uniswap kullanıcıları, likidite sağlayıcıları olarak işlem ücretlerini almak için varlıklarını likidite havuzunda stake edebilirler. Ancak, likidite sağlayıcıları bir riske veya Geçici Kayıp adı verilen bir fırsat maliyetine tabidir.

Havuzdaki iki jetonun nispi fiyatı değiştiğinde kalıcı bir kayıp ortaya çıkar. Örneğin, 1 ETH'nin mevcut piyasa fiyatı 100 USDT'dir, Alice toplam 10.000 likiditeye sahip toplam 10 ETH ve 1.000 USDT içeren bir havuza 1 ETH ve 100 USDT yatırır, bu durumda Alice'in elinde 10 % Paylaş.

ETH'nin piyasa fiyatı 400 USDT'ye yükseldiğinde, arbitraj tüccarları, buradaki fiyat daha düşük olduğu için havuza USDT yatıracak ve bu da havuzdaki ETH ve USDT miktarının iki fiyat eşleşene kadar değişmesine ve sonunda geriye 5 ETH kalmasına neden olacak. ve havuzda 2.000 USDT.

Alice şimdi %10 hissesini geri çekerse, toplam değeri 400 USDT olan 0,5 ETH ve 200 USDT alacak. Ancak, Alice varlıklarını likidite havuzuna yatırmasaydı, toplam değeri 500 USDT olan 1 ETH ve 100 USDT'ye sahip olacaktı. Likidite havuzu elindeki ETH'lerin bir kısmını USDT'ye çevirdiği için Alice, ETH fiyat artışı sürecinde geçici bir kayıp yaşar, bu nedenle likidite sağlayıcısıyken daha düşük kar elde eder.

Geçici kayıp, yalnızca havuzdaki iki jetonun nispi fiyatı aynı kaldığında ortadan kalkar. 1 ETH'nin piyasa fiyatı 400 USDT'den 100 USDT'ye düşerse ve havuzun toplam likiditesi tekrar 10 ETH ve 1.000 USDT'ye dönerse, Alice hala başlangıçta yatırdığı 1 ETH ve 100 USDT'yi geri çekerek geri alabilir. bu noktada onun %10'luk payı. Bununla birlikte, Uniswap'in likidite sağlayıcısı işlem ücreti için %0,3 talep edebilir ve Alice tarafından elde edilen nihai ETH ve USDT miktarı, başlangıçta uygulamaya yatırdığından daha fazla olacaktır.

Geçici kaybın hesaplanması karmaşıktır ve likidite havuzuna yatırıp çekerken yalnızca iki jetonun fiyatını girmeniz gereken basit bir şekilde Geçici Kayıp Hesaplayıcı sunan birçok web sitesi vardır.

Uniwap V3

Uniswap, 2018'in sonlarında piyasaya sürülmesinden bu yana, Uniswap V3'ün Mayıs 2021'de canlıya alınması ve sermaye verimliliği kavramını tanıtmasıyla çeşitli yükseltmelerden geçti. Sabit ürün piyasa yapıcısının özelliği, çok çeşitli sürekli kotasyonlar sağlayabilmesidir ve fiyat ne kadar şiddetli değişirse değişsin, likidite havuzunda her zaman göreli fiyatı hesaplayabilen iki token olacaktır. Öte yandan, herhangi bir anda fonların yalnızca küçük bir kısmı alım satım için kullanıldığından ve mevcut piyasa fiyat aralığının dışındaki fonların neredeyse tamamı atıl durumda olduğundan, havuz çok az kullanılıyor.

Uniswap V3, belirli bir fiyat aralığında likidite sağlamaya olanak tanır, likidite sağlayıcıları kendi likiditelerini en popüler fiyat aralığında yoğunlaşacak şekilde ayarlayabilir, bu da eklenen likiditenin tam olarak kullanılmasını sağlar ve sağlayıcıların daha fazla kazanmasını sağlar. Likidite sağlamak için fiyat aralıkları belirlemek, teklifleri sürekli takip ederek ve stratejilerini optimize ederek pasif likidite sağlayıcılarından çok daha yüksek işlem ücretleri alacak olan proaktif likidite sağlayıcılarına da fayda sağlar.

Ancak, bu aynı zamanda yeni sorunları da beraberinde getiriyor, farklı likidite sağlayıcıları tarafından tutulan Likidite Havuzu Jetonları fiyat aralıklarında değişiklik gösteriyor ve bu da jetonları benzersiz Non Fungible Tokens yapıyor. Uniswap V2'nin likidite havuzu paylaşım belirteçleri, teminat olarak diğer DeFi protokollerine yatırılabilir. Şu anda, Uniswap V3'ün likidite havuzu paylaşım tokenlerinin böyle bir işlevi yoktur. Uniswap V2'de Likidite Havuzu Jetonları, şu anda V3'te mevcut olmayan diğer DeFi protokolleri için teminat olarak yatırılabilir.

Uniswap Nasıl Kullanılır?

Uniswap'in kullanımı oldukça basittir, ancak bundan önce Ethereum'a bağlanabilen bir cüzdan gereklidir. Uniswap'in herkesin kendi kodunu bir web ön uç uygulaması oluşturmak için kullanabileceği açık kaynaklı bir protokol olduğu düşünüldüğünde, resmi sitenin https://app.uniswap.org/ kullanılması şiddetle tavsiye edilir.

Adımlar aşağıdaki gibidir:

  1. sayfaya git

  2. Metamask ve Trust Wallet gibi kendi cüzdanınızı veya Trezor ve Ledger Nano S gibi donanım cüzdanlarınızı bağlayın

  3. Takas etmek istediğiniz jetonu seçin

  4. Almak istediğiniz jetonları seçin

  5. "Değiştir"i tıklayın

  6. Açılır bir pencere açılacağı için işlemin sonucunu önizleyebilirsiniz.

  7. Cüzdanınızdaki işlem talebini onaylayın

  8. Durumu https://etherscan.io adresinden kontrol edebilirsiniz.

Uniswap'in Yerel Simgesi

Eylül 2020'de yayınlanan UNI, Uniswap'in yönetişim belirtecidir ve sahiplerinin protokolün geliştirilmesi için öneride bulunmasına ve oy kullanmasına olanak tanır. Yönetimin topluluğa verilmesi, Uniswap'in merkezsizleştirilmesine yardımcı olacak ve geliştirme ekibinin, topluluğun desteğini ve güvenini kazanmak için kendi ihtiyaçlarına ve çıkarlarına odaklanmasını sağlayacaktır.

1 Eylül 2020'den önce Uniswap uygulamasını kullanmış olan Ethereum adresleri, 400 UNI airdrop jetonu almaya hak kazanır. UNI, Ethereum'da en yüksek fiyat artışına sahip airdrop tokenlerinden biri olduğundan, airdrop o gün yaklaşık 1.200 $ veya 2021 fiyatının en yüksek fiyatıyla 16.000 $ değerindeydi.

UNI belirteçlerinin toplam arzı 1 milyar olup, %60'ı ilk arzda topluluğa tahsis edilmiş ve geri kalan %40'ın kilidi 4 yıl boyunca ekibe, yatırımcılara ve danışmanlara dağıtılacaktır.

Şu anda, geliştirme ekibi ve yatırımcılar nispeten büyük miktarda jeton tutuyor ve bir teklif başlatmak ve oy kullanmak için gereklilikler, bir teklifi başlatmak için 2,5 milyon jeton ve bir teklifi geçmek için 40 milyondan fazla jeton ile yüksek olmaya devam ediyor. Uniswap için protokolü daha merkezi olmayan hale getirmek ve etkili topluluk yönetişimine doğru ilerlemek zor olacak.

Kaynak: uniswap.org

Çözüm

Uniswap, doğumundan bu yana geçen yıllarda çeşitli blockchain inovasyonlarına imza atan Ethereum'un merkezi olmayan finans sektörünün önde gelen projelerinden biridir. Constant Product Market Maker'ın fizibilitesini doğrular ve açık kaynak kodu, farklı algoritma türleri ve ondan sonra ortaya çıkan merkezi olmayan borsalar ile diğer proje ekiplerine ilham verir.

Uniswap ayrıca merkezi olmayan borsaları yıllardır rahatsız eden ikilemleri çözmenin yollarını da buluyor, kullanıcılar ERC-20 belirteçlerini kolayca takas ederken işlem ücretleri almak için likidite sağlayıcıları olabiliyorlar. Uniswap, blok zinciri dünyasına yeni bir kapı açarak merkezi olmayan finansın patlamasına öncülük etti. Arkasındaki ekip ve tüm Uniswap topluluğu, yaklaşan ETH 2.0'ın ardından ilerlemeyi bırakmayacak.

Yazar: Piccolo
Çevirmen: Yuler
İnceleyen(ler): Ashley, hugo, Echo, Ashley
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!