The Merge nedir?

Yeni BaşlayanJul 10, 2024
Ethereum'un Mainnet ile son test ağı birleşmesi yaşanırken, Ethereum resmen PoW'dan PoS'a geçiş yapacak. Peki bu eşi benzeri görülmemiş devrim kripto dünyasına hangi etkiyi getirecek?
The Merge nedir?

Giriş

15 Temmuz 2022'de Ethereum çekirdek geliştiricisi Tim Beiko, The Merge'in (Ethereum Ana Ağı Birleşimi) zaman çizelgesini yayınladı ve resmi lansman tarihini 19 Eylül 2022 olarak duyurdu. Bu uzun beklenen değişiklik kripto dünyasına neler getirecek? Bu soruyu yanıtlamadan önce, Ethereum'un yükseltmesinin arka planını inceleyelim.

Yeniliği kuluçka yeri olan Ethereum, hızla artan talebi tam olarak karşılayamaz.

Genesis'inden bu yana yedi yıl boyunca, Ethereum, 2017'deki ICO'dan 2020'deki DeFi yazına ve 2021'deki NFT'ye kadar pek çok yeniliği besledi. Zaman, onun çiçeklenen, gelişen popülerliğine tanıklık etti.

Uygulamaların artması ve kullanıcıların katlanarak artmasıyla, Ethereum kullanıcı deneyiminde yüksek işlem ücretleri, düşük hız, ağ sıkışıklığı, bir düğüm çalıştırmak için yüksek eşik ve PoW altında yüksek enerji tüketimi gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır.

Ethereum'ın vizyonu, merkezi olmaya devam ederken daha ölçeklenebilir ve güvenli olmaktır. Yukarıda belirtilen sorunları çözmek için Ethereum çekirdek ekibi ağ güncellemesini başlattı.

Ethereum Vakfı, yaklaşan ölçeklendirme zorluğunu çözmek için bir yükseltme önerisi başlattı.

Artan ağ kullanımı nedeniyle talep patlamasına bir çözüm zorunludur. PoS mekanizması 2014 yılında önerildi. Ethereum Vakfı ayrıca 2015'te blog gönderisinde Ethereum'un PoW'dan PoS'a adım 4—Serenity'de geçiş yapacağını duyurdu.

Aralık 2020'de, Ethereum Beacon Zinciri başlattı ve detaylı bir yükseltme yol haritası 2021'de önerildi. Ana Ağ ile birleşmenin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak için birkaç test ağı birleşti ve Ana Ağ ile birleşmeden önce EIP önerileri uygulandı.

The Merge nedir?

Beacon Zinciri Mainnet ile birleşir. Consensus mekanizması PoW'dan PoS'a geçer.

Birleşme, Ethereum'un uzun eleştirilen PoW'dan daha enerji verimli PoS'a geçeceği anlamına gelir. Bu, Ethereum Ana Ağı'nın zaten PoS çalıştıran Beacon Zinciri ile birleşmesini temsil eder, bu da enerji yoğun madenciliği stakelemekle değiştirecek. Bu, Ethereum'un sürdürülebilirliği sağlarken güvenliği garanti altına almasını ve gelecekte ölçeklenebilirlik yükseltmelerinin yolunu açmasını sağlar.

Beacon Zincirinin tek amacı bir PoS blok zinciri olmaktır. Beacon Zinciri, 1 Aralık 2020'de gönderildiğinde işlemleri işlemez, jetonları veya DeFi uygulamaları yoktur. Yalnızca ETH'yi staklemek için PoS çalıştıran bir blok zinciridir. Bu nedenle, Beacon Zinciri Ethereum Ana Ağı ile birleştirilebilir ve ardından herhangi bir belirsizlik endişesi olmadan orijinal PoW'u değiştirebilir.

Birleşme sonrası, Beacon Zinciri'nde işlenen ETH periyodik olarak kilidi açılacaktır

Beaconchain web sitesine göre, PoS için bir pilot proje olan Beacon Chain, toplam 13.21 milyon ETH'yi stake etmiştir. Eğer ETH'nin fiyatı 1.800 dolar ise, o zaman Beacon Chain'deki ETH'nin değeri 23.7 milyar dolar olacaktır.

Beacon Zincirinde tahsis edilen ETH'nin toplam 200 milyar dolarlık piyasa değerinin %10'unu oluşturuyor. Beacon Zinciri'nde tahsis edilen ETH, Birleşme işleminden 6-12 ay sonra aşamalı olarak kilidini açacak.


Kaynak: Ethereum 2.0 Beaconchain Explorer

Merge, Bitcoin'in yaratılmasından bu yana kripto para birimi için en önemli olay olacak.

Kripto para birimlerinin kısa ama muhteşem tarihinde, Ethereum'dan başka böylesine gelişmiş bir ekosisteme ve topluluğa sahip başka hiçbir blok zinciri olmamıştır ki bu da fikir birliğini değiştirebilecek büyük bir adım atabilsin.

Ethereum, en güçlü mekanizmalara ve en dinamik ekosisteme sahip olup, yüz milyonlarca dolar değerinde DeFi uygulamaları, NFT projeleri ve EVM çalıştırmaktadır. Piyasa değeri açısından Bitcoin'den sonra ikinci en büyük kripto para birimi olan Ether, şu anda yaklaşık 200 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip ($550 milyarlık zirvesindeyken) ve Birleşme sonrasında yeni bir aşamaya girecektir.

Ethereum Güncellemelerinde Bir Dönüm Noktası

Merge son değil, yeni bir aşamanın başlangıcıdır. Ethereum güncellemeleri üç önemli aşamadan oluşur: Beacon Zincirinin başlatılması, Mainnet ile Birleştirme ve Ethereum'u gerçekten ölçeklenebilir hale getirecek Sharding. Merge, geçmişi ve geleceği bağlayan önemli bir konumda olup, ağ güvenliğini büyük ölçüde artırırken enerji tüketimini azaltır ve sharding de dahil olmak üzere gelecekteki ölçeklenebilirlik güncellemeleri için sahneyi hazırlar.


Kaynak: Ethereum

PoS Ağ Güvenliğini ve Sürdürülebilirliğini Artıracak

Birleşmeden sonra, Ethereum PoS'a geçecek. Kullanıcılar protokolde bir marj olarak ETH yatırmalıdır. Bir düğümün sahtekarlık yapması veya ağa saldırmayı amaçlaması durumunda, yatırılan ETH doğrudan yok edilecek ve PoW altında% 51 saldırısından daha fazla maliyet gerektirecek. Saldırgan, düğüm tarafından yatırılan tüm ETH'yi yakma riskini taşımak zorunda kalacak, bu da sahtekarlık yapmanın maliyetini büyük ölçüde artırır ve protokolün güvenliğini artırır.

PoS'ye geçtikten sonra, doğrulayıcılar ağ güvenliğini ETH bahisleriyle birlikte ortaklaşa sağlarlar, bu da pahalı donanım ekipmanına olan ihtiyacı ortadan kaldırır ve enerji tüketimini önemli ölçüde azaltır, sürdürülebilirliği artırır ve gelecekteki ölçeklenebilirlik yükseltmeleri için temel oluşturur.

PoW'un enerji tüketimi uzun zamandır eleştiriliyor. Bu mekanizma altında, düğümler ödül almak için daha hızlı hesaplamalar yapmalıdır. Bu nedenle, bir silahlanma yarışında donanımı yükseltmeye şiddetle teşvik edilirler ve bu da aşırı enerji israfına yol açar. Bitcoin madenciliğinin dünya elektriğinin yaklaşık %0,6'sını tükettiği bildiriliyor. Digiconomist, Ağustos ayı başı itibariyle, Ethereum'un PoW altındaki toplam enerji tüketiminin yılda yaklaşık 112TWh olduğunu, bunun Hollanda'nınkiyle karşılaştırılabilir olduğunu ve karbon emisyonunun bir yıllık Singapur'unkine eşit olduğunu (53 metrik ton/yıl) tahmin ediyor.

PoS'yi benimseyen Ethereum, artık geniş bilgi işlem gücüne dayanmayacak. Sharding gibi ölçeklendirme çözümleri, Ethereum'un toplam enerji tüketimini ~99.95 oranında azaltacak ve PoS'yi PoW'den ~2,000 kat daha enerji verimli hale getirecek. Birleşme'den sonra, elektrik tüketimi orta büyüklükte bir ülkeden küçük bir kasabaya düşecek, bir düğümü çalıştırmak için gereken maliyet yaklaşık olarak bir dizüstü bilgisayara eşit olacak ve enerji tüketimi Birleşme öncesine göre %0.05'ten daha az düşecek.


Kaynak: Ethereum

Ethereum’ın Planı ve Neden "ETH 2.0" Teriminin Eskimiş Olduğu

ETH2.0'nin nihai hedefi, ETH1.0'dan farklı kılan PoS ve shard zincirlerine geçiş yapmaktır.

Yükseltmenin özü, konsensüs mekanizmasını değiştirmektir. ETH2, kafa karıştırıcı bir terim ve artık kullanılmayacak.

ETH1.0, aşırı kullanım nedeniyle yüksek enerji tüketimi ve yavaş işlem hızı gibi bazı engellerle karşılaşmıştır. Bu nedenle, saniyede işleyebileceği işlem sayısını artırmak acil bir durumdur. Ethereum'un ilk güncellemesi olarak, ETH2.0, artan küresel talebi karşılamak için ölçeklenebilirliği, güvenliği ve sürdürülebilirliği iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Herhangi bir karışıklığı önlemek için, Ethereum ETH 1.0 ve ETH 2.0 terimlerini kullanmayı bırakır ve bunun yerine yürütme katmanı ve uzlaşma katmanını kullanır.

ETH1, yürütme katmanı ve ETH2, anlaşma katmanı, ETH2'nin anlaşma mekanizmasını korurken birleştirilecek. Ethereum'un PoW'dan PoS'a geçişi, tam yükseltme yol haritasının sadece bir parçasıdır, ancak değişmeyen şey Ethereum'un merkezi olmayan bir şekilde ölçeklendirme planıdır.

Yükseltme yol haritası genellikle ayrıntıları belirsiz olduğu için ETH 2.0 olarak adlandırıldı. Daha önce planlanmış olan yol haritasında, araştırmacılar Ethereum ağını merkezi olmayan bir şekilde ölçeklendirmek ve proof-of-stake'e geçiş yapmak için yoğun çalışmalar yaptılar. 2018 yılında, bu yol haritası ETH2.0 geliştirme planına eklendi.

Mevcut PoW veya ETH1.0, sonunda zorluk bombası nedeniyle bu birleşik yol haritasında madenciliği durduracak. Kullanıcıları ve çeşitli uygulamaları, yani ETH2.0 olarak kabul edilen yeni benimsenen proof-of-stake zincirine aktarılacak.

Farklı Aşamalarda Uygulanan Uzun Vadeli Bir Plan

Beacon Zinciri'nin piyasaya sürülmesiyle birlikte, farklı aşamalara bölünmüş olan ETH 2.0 yol haritasının birkaç yıl sürebileceği anlaşılıyor. PoW'yi nasıl sürdüreceğini çözmeye çalışırken, insanlar Beacon Zinciri'nin diğer ETH2.0 planlarından çok daha önceden iyi hazırlandığını fark etti. Bu durumda, erken birleşme önerisi oluşturuldu. Bu öneriye göre, mevcut EVM blok zinciri ETH2.0'in bir parçası olarak bir shard olarak kullanılacak, ancak uygulamaların geçişinde PoS'a daha hızlı geçmeye ve engelleri azaltmaya olanak tanınmayacak.

Öneriden sonra Ethereum Vakfı'nın önde gelen araştırmacılarından biri olan Danny Ryan, mevcut ETH1 istemcilerini kullanarak bunu başarma yaklaşımlarını keşfetti. Bu, birleşme sırasında gereken geliştirme yükünü önemli ölçüde azaltacaktır.

ETH2 Terimi Kafa Karıştırır ve Planlanan Yol Haritasını Açıklayamaz

Bazı kullanıcılar, ETH1'in ETH2 tarafından takip edileceğini düşünebilir ve bunun sonucunda ETH1'in yerini alacağını düşünebilir. Yanlış anlaşılmaları önlemek için, ETH2 terimi Ethereum'un gelecekteki yol haritasını açık bir şekilde tanımlamadığı için artık kullanılmayacak. Ayrıca, bazı dolandırıcılar, ETH2'yi kullanarak kullanıcıları ETH'yi ETH2 jetonlarıyla takas etmeye veya ETH'yi ETH2 güncellemelerinden önce taşımaya ikna etmeye çalışabilir. Bu tür dolandırıcılıklardan kaçınmak için yeniden adlandırma gereklidir.

Bazı stake sahipleri, Stake Edilen ETH'yi Beacon Chain'deki ETH2 olarak temsil etmektedir. Ancak, ETH2 adında böyle bir jeton yoktur. ETH2 yalnızca stake edilen payları temsil etmektedir.

Işık Zinciri Ana Ağ ile Birleşiyor

Eski PoW'nin Beacon Zinciri'nin PoS ile değiştirilmesi

2015 yılından beri, Ethereum ağı işlemleri ve akıllı sözleşmeleri doğrulamak için proof-of-work kullandı. Ethereum'da artan kullanıcılar ve uygulamalar ile, sadece saniyede 15 blok işleyen eski PoW mekanizması artan ağ talebini karşılayamaz hale geldi. 1 Aralık 2020'de, bu sorunu çözmek için Beacon Chain başlatıldı. Beacon Chain, PoW'dan PoS'a geçişi desteklemek ve tüm donanım ve hesaplama gücünün artık kullanışlı olmamasını sağlamak için ayrı bir chain olan Mainnet'ten ayrı olarak proof-of-stake kullanarak paralel olarak çalışır.

PoW Madencileri PoS'a Nasıl Geçer?

Ethereum'ın PoW'dan PoS'a başarılı geçişinden önce, hala PoW mekanizmasını kullanan madenciler Ethereum'da artık madencilik yapamazlardı. Ödüller almak için başka seçenekleri yoktu, PoS sistemi için geçiş yapmak zorundaydılar. PoW altında madenciler ödüller almak için birbirleriyle yarışmak için hesaplama gücünü kullanırken, PoS kullanıcıların staking yaparak getiri elde etmelerine olanak tanır.

Madencilerin Madenciliği Sürdürmesini Engelleyen Zorluk Bombası

Madencileri PoW'un Birleşmeden Sonra Madencilik Yapmaktan Cezbetmek İçin, Ethereum'un kurucusu zorluk bombasını tanıttı, bu da blok zincirini yeniden programlayarak madencilik zorluğunu artıracak. Zorluk bombasının amacı, Ethereum'da her 100.000 blok oluşturulduğunda yeni bir bloğun madenciliği için gereken süreyi üssel olarak artırmaktır. Artan zorluk ilk aşamada fark edilmesi zor olabilir, ancak blok yüksekliğinin artmasıyla yeni bir blok üretmek daha uzun sürecek ve daha zor olacaktır, bu da madencileri ETH madenciliğinden alıkoyacaktır. Bu nedenle, zorluk bombaları aynı zamanda madencilerin kabusları olarak kabul edilir.

Testnet Birleşmesinin Aşaması Nedir?

Test ağlarının birleşmesiyle, Ethereum'un resmen PoW'dan PoS'a geçiş yapmadan önce atılacak tek bir adım kaldı, o da Beacon Zinciri'ne son test ağının birleştirilmesidir.

Ethereum'un Birleşme Öncesi Son Prova - Goerli Testnet Birleşimi

Bu yılın Temmuz ayının sonunda, Ethereum geliştiricisi Tim Beiko, Goerli test ağı birleştirme sürecini Twitter'da duyurdu. 11 Ağustos'ta, Goerli test ağı başarılı bir şekilde PoS Beacon Zinciri Prater ile birleştirildi. Birleşik Goerli/Prater ağı Goerli adını koruyacak. Tim Beiko ayrıca, PoW kullanmaya devam eden madenciler için bu durumun geçiş yapmak için son şans olduğunu uyardı.

Goerli birleşimi, düğüm operatörlerinin sadece ikisinden birini değil, ikisini birden güncellemesi gerektiği için erken test ağı entegrasyonundan farklılık gösterecek. 12 Ağustos'ta yapılan bir güncellemeye göre, Birleşim 15 Eylül'e planlanmıştır.


Kaynak: Tim Beiko Twitter'da


Kaynak: ShineINFAITH, Muse Labs

The Merge Hakkındaki Yanlış Anlamalar

Teknik olarak, Birleşme gaz ücretlerini önemli ölçüde azaltmayacak.

1. Birleşme, bir consensus mekanizması değişikliğidir. Doğrudan ağ kapasitesini etkileyen herhangi bir parametreyi önemli ölçüde değiştirmez ve bu nedenle gaz ücretlerinde düşüşe neden olmaz.

Birleştirmeden sonra işlemler gözle görülür şekilde daha hızlı olmayacak.

2. PoS'da, bloklar PoW'dan yaklaşık %10 daha sık üretilir. Yeni blokları oluşturma hızı ~13.3 saniyeden tam olarak her 12 saniyeye yükselir.

The Merge'den hemen sonra ETH'nin çekilmesine izin verilmiyor.

3. Staked ETH çekimleri, The Merge'den sonra gelen bir sonraki büyük güncelleme olan Shanghai güncellemesi için planlanmaktadır. Bu, Beacon Zinciri'nde biriken yeni çıkarılan ETH'nin, The Merge'den sonra en az 6-12 ay kilitli kalacağı anlamına gelir.

Staker'lar, Birleşme'den hemen sonra ETH'larını satmayacaklar.

Yukarıda belirtildiği gibi, paydaşlar Birleşme'den hemen sonra bahis edilen ETH'yi çekemezler, bu nedenle ETH'nin düşmesinden endişelenmenize gerek yoktur. Ayrıca, çekme ve yatırma işlemlerine ilişkin kısıtlamalar zincirin istikrarını sağlamaya yardımcı olur.

Bir düğüm çalıştırmak 32 ETH'yi koymayı gerektirmeyebilir

Aslında, daha fazla ETH gerektirdiği zaman, düğümler arasında daha fazla mesaj iletilir ve daha az ETH daha fazla düğümün katılmasına neden olur. 32, 5'in 2'lik kuvvetidir. Düğümler mesajları üstel olarak yayılır. Eğer ETH doğrulayıcı gereksinimini 32'den 16'ya düşürürse, bu tüm düğümler için mesaj hacmini 4 kat artırır, bu nedenle 32 ETH en uygun kazanç miktarı olarak kabul edilir.

Birleşmenin ETH Fiyatı Üzerindeki Etkisi

Çoğu yatırımcı, Birleşme'den sonra ETH fiyatının yükselip yükselmeyeceği konusunda endişeli. Başka bir açıdan, mevcut fiyat zaten Birleşme sonrası ETH için piyasanın beklentilerini yansıtıyor mu?

PoS onay mekanizması altında, ETH arzı ve güvenlik maliyetleri büyük ölçüde azaltılacaktır. ETH'nin toplam arzı sınırsızdır. Birleşme sonrası ETH'in yıllık enflasyon oranı %4.3'ten %0.43'e düşecek.

PoS temel olarak ağın verimliliğini artırır. Doğrulayıcıların ETH yatırmasını gerektirmek, en düşük donanım maliyetinde daha iyi güvenlik sağlama hedefine hizmet eder. PoS'nin güvenliği yalnızca sermayenin fırsat maliyetiyle garanti altına alınır. Ağın güvenliğini sağlamak için büyük miktarda ETH çıkarmak artık gerekli değildir. Daha düşük güvenlik maliyetleriyle, PoS PoW'den daha verimlidir.

Düşürülen güvenlik maliyeti ETH'nin yükselmesine neden olacak. Gelecekte PoW'deki madencilere yüksek ücretler ödeme zorunluluğu olmadığından ETH enflasyon oranı çok daha düşük olacak. Yatırımcılar tarafından genellikle fiyatın yükseldiğine dair olumlu bir işaret olarak kabul edilen ihraç azaltma.

Yaklaşan deflasyon, yakılan ETH oranını artıracak. 5 Ağustos 2021'de Ethereum, gaz ücretleri için ödeme yöntemini değiştiren EIP-1559'u başlattı. Bundan önce, ödenen tüm ücretler madencilere verilirdi. Yakma mekanizmasının tanıtılmasından sonra, ücretler arttığında daha fazla ETH yakılacak.

The Merge'den sonra ETH ihracatı %90 azaltılacak, bu da birleştirmeden sonra üretilen her blokun yanma oranının buna göre artacağı anlamına gelir. Teorik olarak, gaz 7 gwei'den yüksek olduğu sürece yanma emisyonundan daha hızlı olacaktır. Boğa piyasasında, gaz ücreti genellikle 200 gwei civarında veya daha yüksektir.

Çevre dostu ve verimli bir blockchain daha güçlü bir topluluk getirecektir. Aslında, bir Ethereum düğümünün yıllık enerji tüketimi sadece yaklaşık 2,6 MWh'dir ve bu, ABD oyun endüstrisinin 1/1.300'ü kadar azdır.

Kripto dünyasında Ethereum en çok kullanılan blok zinciridir. Birleştirme, Ethereum'un enerji tüketimini yaklaşık %99,95 oranında azaltacak. Buna karşılık, geleneksel finans, bir değişiklik planı olmadan hala çok fazla enerji tüketiyor. Dünyanın bir enerji kriziyle karşı karşıya olduğu bu yılda, OPEC üretim kapasitesi yirmi yılın en düşük noktasında. Ethereum aslında dünyanın en çevre dostu finansal sistemi olacak. Belki de Wall Street de Ethereum kullanarak yeşile dönmelidir.

Birleşme daha fazla sürdürülebilirlik getirdiğinde, işletmeler ve kurumsal yatırımcılar Ethereum tarafından daha çok çekilebilir.

Vitalik Buterin: Birleşme, piyasa terimleriyle değil, aynı zamanda psikolojik ve anlatı terimleriyle de fiyatlandırılmamış durumda. Vitalik, bu yılın Ethereum Topluluk Konferansı (EthCC) sırasında birkaç gün önce Paris'te Bankless kurucusu David Hoffman tarafından röportaj yapıldı.

Geliştiriciler etrafında moralin nasıl olduğu sorulduğunda, Vitalik Buterin 2018 ve 2019'da DAO çatalı ve DAO saldırısı etrafındaki zamanlarda insanların kesinlikle hayal kırıklığına uğradığını belirtti. Şimdi Birleşme, daha da ön planda görünüyor. Bir kez gerçekleştiğinde, morale yükseleceğini bekliyor.

Vitalik Buterin, birleşmenin sadece piyasa terimleri değil, psikolojik ve anlatısal terimler açısından da gerçekleşene kadar fiyatlandırılmayacağını düşünüyor.

Madenciler birleşime neden karşı çıkıyor? PoW Çatalı ne gibi etkiler getirecek?

Donanımlar Değer Kaybediyor

Madenciler, erken Ethereum ekosisteminde önemli katılımcılardır, matematik problemlerini çözer ve işlemleri bloklara monte ederler. Ağın sürdürülmesi için ödüllendirilirler. Şu ana kadar, madenciler GPU için yaklaşık 15 milyar ABD doları harcamıştır. Birleşme işleminden sonra, donanımları ve diğer ilgili tesisler maliyet olarak kabul edilecektir. Madencilerin çıkarlarını korumak için Ethereum'u çatallaşmaya zorlayan, Eylül ayının ortalarında gerçekleşmesi beklenen Birleşme işlemi.


Kaynak: CION METRICS

PoW'yi Korumak İçin ETH Madencileri Tarafından Bir PoW Çatalı Başlatılıyor

PoW algoritması benimseyen diğer blok zincirlerine yönelmek yerine, bir grup madenci, PoW uzlaşma mekanizmasını korumak için Ethereum'u hard fork etmeye karar verdi. DAO hack'ten sonra, Ethereum topluluğundaki bölünmeler, Ethereum'un ETC ve ETH olarak çatallanmasına neden oldu. Temmuz sonunda, erken Bitcoin destekçisi Hongcai Guo (Bao Erye) ve aWSB topluluğu, Eylül ayında piyasaya sürülmesi beklenen ETH hard fork projesi olan ETH.A'yı başlattı. Bu PoW çatallanması, madencilerin çoğunluğu ve TRON'un kurucusu Justin Sun tarafından desteklenmektedir.

Ancak, çoğunluğun tercih etmediği bir durumda. Kamu hayır fonu ETC Cooperative, 8 Ağustos'ta Bao Erye'ye açık bir mektup gönderdi ve Ethereum'u fork etmenin çok zor olduğunu ve başarılı olamayacağını söyledi. Bao Erye yakında bu mektuba cevap verecek.


Kaynak: Chandler Guo Twitter

Ne olabilir ki?

Birleşme geliyor. Ethereum'un PoW versiyonunu korumak için ETHPoW adı verilen yeni bir hard fork oluşturulacak. Ancak, bu teknik açıdan son derece zordur ve finansal beklentileri belirsizdir. ETHPoW için ilk zorluk, zorluk bombasını kalıcı olarak devre dışı bırakan bir hard fork oluşturmaktır. ETHPoW ana zincir olduğunu iddia edemez. İkinci olarak, yeni ETHPoW topluluğunun bir geliştirici ekibi tarafından yönetilmesi ve yeni kullanıcılarının fikir birliğine varması gerekiyor. ETHPoW'un ayrıca borsalar, emanetçiler vb. ile yeni ortaklıklar kurması gerekiyor.

Ancak, BitMEX Ethereum'da tartışmalı bir çatal olduğunda, en çok güce sahip olanın takım veya çatalın başlatıcısı değil, istikrarlıcoin ihraççısı olduğunu belirtiyor. İstikrarlıcoin ihraççısı, kabul ve DeFi ilgilerine dayanarak hangi zincirin ana zincir haline geleceğine karar verir. Belki de son sözü söyleyen USDC ihraççısı ve Circle kurucusu Jeremy Allaire'dir. Circle, Tether, Binance vb. zaten PoS'lu Ethereum 2.0'ı desteklediklerini iddia ettiler. ETHPoW sonunda istikrarlıcoin'den destek alamazsa, tüm çabalar boşa gider.

Eğer fork başarılı olursa, BitMEX, bazı ETH maksimalistlerinin fırsattan yararlanıp ETHPoW'u satıp daha fazla ETH alacaklarını öngörüyor.

Tahmin ediliyor ki ETHPoW çatalı başarılı olursa, getirdiği heyecan sayesinde ana akım borsalar tokenlarını listeler. Böylece ETH/ETHPOW, ana akım işlem çiftlerinden biri haline gelebilir.

Piyasanın Fork'a İlişkin Beklentileri

İnsanların yatırım yapabileceği ETHPOW finansal ürünler zaten piyasada bulunmaktadır. Örneğin, Bitmex tarafından yakın zamanda başlatılan vadeli işlem sözleşmesi yatırımcılara ETHPOW token'ın gelecekteki fiyat trendini tahmin etme imkanı sunmaktadır. Mevcut fiyat yaklaşık olarak 60 dolar.


Kaynak: BitMEX Twitter


Kaynak: BitMEX

Fork, çoğu insan için ne anlama geliyor?

Hard fork başarılı olursa, snapshot airdrop'larına katılabilir ve ETHPOW tokenlarını alabilirsiniz. Borsalar ETHPOW'yu hızla piyasaya sürecekler. Şu anda 1 ETH, 1 ETHS (PoS zinciri) ve 1 ETHW (PoW zinciri) ile değiştirilebilir. Fork resmiyet kazanmadan önce ETH her iki yönde de değiştirilebilir. Fork başarılı olursa, ETHS doğrudan ETH ile değiştirilebilirken, ETHW hala işlem görebilir ve ardından ETHS piyasadan çıkar; fork başarısız olursa, ETHS hala ETH ile değiştirilebilir ve hem ETHW hem de ETHS piyasadan çıkar.

Ancak, ETHS ve ETHW'nin borsadaki kredi varlıkları olduğu ve hiçbir on-chain rezervleri olmadığı için, bunlar borsalar arasında çekilemez veya ticaret yapılamaz. Lütfen herhangi bir yatırım yapmadan önce borsalarla ilişkili geri ödeme risklerini dikkatlice analiz edin.

Birleşme Sonrası Ethereum için Sonraki Adım Nedir?

Ethereum'ın yol haritası kısa vadeli olarak Rollups'a odaklanacak.

Birleşme, Ethereum'un yol haritasındaki sadece bir kilometre taşıdır. Nihai hedef, parçalama ve rollups aracılığıyla elde edilen ölçeklenebilirliktir.

Sharding'den rollup'lara geçiş, Ethereum'un bir sonraki 1 milyar kullanıcıyı çekme konusunda kritik bir adımdır. Ölçeklenebilirlik sorunu başlangıçta Ethereum Mainnet'i 64 parçaya bölmek ve işlemleri verimlerine göre belirli parçalara atamakla çözülmeye çalışıldı. Ancak, rollup'ların sürekli gelişimi ve sharding'in uygulanmasının zorluğu nedeniyle, ölçeklenebilirliği sadece sharding aracılığıyla sağlamak artık en iyi fikir değildir.

Bu nedenle, Ethereum ekibi, rollup'ları yol haritasının ana teması yaparken veri parçalama teknolojisine başvurdu.

Arbitrum ve Optimism gaz ücretlerini düşürmek ve trafiği azaltmak için

Ethereum yürütme katmanı saniyede yalnızca 15 işlem işleyebilir. Ethereum'un devasa kullanıcı tabanı, yüksek talep, düşük hız ve yüksek gaz ücretleri göz önüne alındığında, ölçeklenebilirlik acil bir çözüm gerektiren sorundur. Rollup teknolojilerini kullanan Ethereum'un Layer 2 ölçeklenme çözümleri Arbitrum ve Optimism, gaz ücretlerini düşürmek ve ağ sıkışıklığını azaltmak için oluşturulmuştur. Nasıl çalıştıkları, Ethereum ağı sıkışık olduğunda, akıllı sözleşme katman 1'i katman 2 Arbitrum ve Optimism blok zincirlerine bağlayacak ve iş yükünü katman 2'ye devredecektir.

Ethereum 5 ana aşamayı tamamladıktan sonra, saniyede 100.000 işlemi işleyebilecek.

Ethereum'ın yol haritası ayrıca The Surge, The Verge, The Purge ve The Splurge'u da içerir. Bu 4 aşama hala planlama aşamasındadır. The Surge, ağın ölçeklenebilirliğini artırmak için shard'ları içe aktarmayı amaçlamaktadır. The Verge, Ethereum'daki depolamayı optimize etmek için Verkle ağaçlarını tanıtacak. The Purge, tarihsel verileri ve teknik borçları silmeyi amaçlamaktadır. Son aşama olan The Splurge ise çeşitli ancak önemli güncellemeler serisidir ve önceki tüm aşamaların ardından ağın sorunsuz çalışmasını sağlamayı hedeflemektedir.

Yeni yol haritasının 5 aşamasına ek olarak, Vitalik Buterin mevcut sorunlar ve gelecekteki planları hakkındaki görüşlerini de paylaştı.

Değişimin bir an önce yapılması daha iyi olur

1. Yukarıdaki geçmiş başlıkları, metinler ve makbuzlar ve Verkle ağacına geçiş, daha az alan içinde daha fazla veri depolamayı ifade eder. Örnekler: SELFDESTRUCT'u yasaklama, EIP-4444, Verkle ağaçlarına geçiş vb.

Daha hafif istemci ve donanım, daha küçük ölçekli staking havuzları

2. Mevcut geliştirme odak noktası, istemcilerin kullanımını daha da kolaylaştırmaktır. Merkezi olmayan staking havuzları daha küçük hale getirilmelidir. Kullanıcılar Ethereum'da düşük maliyetlerle staking yapabilmelidir. Donanımlar hafif olacak ancak tam düğümleri çalıştırabilecektir.

Kuantum dirençli yükseltmelerin geliştirilmesi onlarca yıl alır.

3. Quantum bilgisayarları gelince, Ethereum, kimse kuantum bilgisayarlarını kullanarak diğer insanların özel anahtarlarını çalmaya çalışamaması için farklı bir şifreleme yöntemiyle güncellenmelidir. Sonraki olarak, rollup maliyetini azaltmak için ZK-EVM temel katmanda uygulanabilir.

PoS mekanizmasını uyguladıktan sonra Ethereum ekosistemindeki en son gelişmeler

1. Ethereum'un Güvenliği ve Ekonomisinde İyileştirmeler

Birleşik işlemin tamamlanması, Ethereum'un PoS dönemine geçişini işaretledi ve ağın güvenliği ve ekonomisine önemli etkileri oldu:

  • Güvenlik: PoW mekanizmasını kullanarak, ağın güvenliği madencilerin hesaplama gücüyle yakından ilişkilidir ve önemli miktarda enerji tüketir. Bunun aksine, PoS mekanizması ağı doğrulayıcıların bahis yapmasıyla güvence altına alır, burada doğrulayıcılar Ether'i teminat olarak kilitler ve enerji tüketimini ve fiziksel donanıma bağımlılığı büyük ölçüde azaltır. Bu yeni mekanizma Ethereum'u daha çevre dostu hale getirir ve saldırılara karşı maliyeti artırır, çünkü saldırganların ağı kontrol etmek için önemli miktarda ETH'ye ihtiyaçları olacaktır.
  • Ekonomi: PoS'a geçiş, ekonomik modeli de değiştirdi ve stake edenleri ETH'yi kilitledikleri için ödüllendirdi. Bu, daha fazla kullanıcıyı ağ güvenliğine katılmaya teşvik eder. Ek olarak, kapsamlı hesaplama kaynaklarına olan ihtiyacın azalmasıyla birlikte, ETH'nin ihraç oranı önemli ölçüde azaldı ve enflasyonu düşürmeye yardımcı oldu. Merge'den sonra, Ethereum'un ihraç oranı önemli ölçüde düştü ve "ultrason parası" olarak adlandırılan bir ekonomik model oluşturdu ve ETH'nin kıtlığını ve değerini daha da artırdı.

2. Shapella'ya Para Çekme Özelliği Ekler

Birleşme sonrasında, Shapella güncellemesi (Shanghai güncellemesi ve Capella güncellemesini birleştirme) staked ETH için çekme özelliğini dahil ederek başka bir önemli ağ geliştirmesi getirdi:

  • Çekme Özelliği: Birleşmeden Önce, staked ETH çekilemiyordu, bu da bazı stakeler için bir kısıtlama oluşturuyordu. Shapella güncellemesinden sonra, stakeler staked ETH'lerini veya staking ödüllerini esnek bir şekilde çekebilirler, bu da daha fazla likidite ve esneklik sağlayarak PoS modelini daha çekici hale getirir.

3.Lido'nun Staking Alanındaki Hakimiyeti

Ethereum'un PoS'a geçişinin ardından, Lido sıvı staking alanında lider olarak ortaya çıktı:

  • Likit Stake Etme: Lido, kullanıcıların ETH'lerini stETH jetonları karşılığında stake etmelerine izin veren likit stake çözümü sunar. Bu stETH jetonları, DeFi protokollerinde kullanılabilir ve stake etme ile likiditeyi dengeleyebilir. Bu esneklik, büyük bir kullanıcı kitlesi çekmiştir. Sonuç olarak, Lido, Ethereum ağı üzerinde stake edilen varlıkların en büyük havuzunu yöneten en büyük likit stake sağlayıcısı haline gelmiştir.
  • Etki: Lido'nun başarısı sadece yenilikçi likit staking modelinde değil aynı zamanda kapsamlı ekosistem desteğinde ve topluluk güveninde yatmaktadır. Bu, Lido'nun staking piyasasındaki hakim konumunu pekiştirir ve Ethereum ağı'nın katılımını ve güvenliğini artırır.

4. L2 Ölçeklenebilirlik Senaryolarının İyileştirilmesi

The Merge not only changed the consensus mechanism but also paved the way for scalability improvements in Ethereum:

  • L2 Çözümleri: Ölçeklenebilirlik, Ethereum'un gelişimi için uzun süredir bir engel olmuştur. Birleşimden sonra, PoS'ye geçiş, Rolluplar ve Shard gibi Layer 2 çözümleriyle daha kolay entegrasyon sağlar. Bu L2 çözümleri, ağ sıkışıklığını azaltma ve işlem ücretlerini düşürme konusunda önemli bir rol oynar. Yükseltmeden sonra, Arbitrum, Optimism, Starknet, zkSync, Blast ve Base gibi yaygın L2 ağları önemli ölçüde azalmış gaz ücretleri yaşamaya başladı.
  • Gelecek Ölçeklenebilirlik: PoS'nin uygulanması ve Shapella güncellemesinin tamamlanması ile Ethereum, L2 çözümlerinin dağıtımını ve optimizasyonunu desteklemek için daha iyi konumlandırılmıştır. Bu, Ethereum'un işlemleri işleme kapasitesini önemli ölçüde artıracak, böylece daha fazla kullanıcı ve uygulamayı destekleyebilmesini sağlayarak Ethereum ekosistemini ilerletecektir.

Sonuç & Gelecek Gelişmeler

Bu makale, Ethereum'un önemli aşamalarının kapsamlı bir genel bakışını sunmaktadır. Birleşme, sadece yol haritasındaki bir kilometre taşıdır, ancak blok zincirinin uzlaşı mekanizmasındaki değişiklik - PoW'dan PoS'a geçiş, Ethereum'un yüz milyarlarca dolar ve dApp taşımasının bir tarihsel olayıdır.

Birleşme yeni bir hikaye ortaya çıkaracak ve ETH fiyatları buna göre dalgalanacak. Bazı Ethereum madencileri, PoW'u korumak için fork yapmaya karar verir. Birçok borsa, yatırımcıların risklerini önceden hedge etmelerine olanak tanıyan vadeli piyasalar açmıştır.

Ancak, yatırımcıların birkaç yaygın yanlış anlamayı anlamaları gerekiyor. İlk olarak, Merge işleminin işlem hızını büyük ölçüde artırmayacağı veya gaz ücretlerini düşürmeyeceği bir gerçektir. Bununla birlikte, PoS'a geçtikten sonra, ETH madencilere daha az ETH ödeneceğinden büyük bir deflasyonla karşı karşıya kalacak. Gelecekte, her blok tarafından üretilen ETH miktarı azalacak. Arz azaltma hikayesi, piyasaların ETH'e boğa olduğu ana nedenlerden biridir.

PoS (Proof of Stake) uzlaşı mekanizması benimsendiğinde, ağı güvence altına alan doğrulayıcılar ETH yatırmak zorundadır ve pahalı donanım artık gerekli değildir. Enerji tüketiminin azaltılması Ethereum'u daha çevre dostu ve sürdürülebilir hale getirecek ve Ethereum'u ESG hikayesine daha uyumlu hale getirecektir.

Ethereum'un yükseltme planı ve Birleşme süreci her zaman pürüzsüz olmadı. Geçtiğimiz yıl Birleşme hakkında birçok haber gördük. 11 Ağustos'ta nihai test nihayet başarıyla tamamlandı. Şu ana kadar her şey planlandığı gibi gidiyor ve Birleşme'nin Eylül ortasında neredeyse kesinlikle gerçekleşeceği görülüyor.

Ancak, birçok kişi Birleştirmenin planlandığı gibi gerçekleşip gerçekleşemeyeceği konusunda hala şüpheci. Ethereum Vakfı'nın tahminleri her zaman muhafazakar olma eğilimindedir. Ve bu kadar uzun bir planlama ve çoklu testlerden sonra, Ethereum'un tamamen hazır olduğuna inanmak için yeterli neden var.

Kullanıcı deneyimi Merge'den hemen sonra değişmeyecek, ancak önemli olan Ethereum'un daha güvenli, merkezsizleştirilmiş, sürdürülebilir ve ölçeklenebilir bir geleceğe doğru ilerlediğimizdir, bu da Ethereum'un daha fazla yeniliği kuluçkalamasını sağlar. Merge, Ethereum yol haritasındaki önemli bir olay olup, geçmişi ve geleceği birleştirir.

Risklerine rağmen, Ethereum bize birçok katman 2 uygulaması getirdi ve DeFi Yazı ve NFT'leri mümkün kıldı. Ethereum her zaman ilerleme kaydediyor, bize sürprizler getiriyor ve gelişmeyi asla durdurmuyor. Bu kilometre taşı - Birleşme, gerçekleştiğinde, Ethereum'un halka açık blok zincirlerinin lideri olmaya devam edip etmeyeceğini ve Ethereum ekosisteminin Web 3.0 ve Metaverse bağlamında gelişmeye devam edip etmeyeceğini göreceğiz.

Yazar: Allen
Çevirmen: Cedar
İnceleyen(ler): KOWEI、Hin、Elisa、Ashley、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

The Merge nedir?

Yeni BaşlayanJul 10, 2024
Ethereum'un Mainnet ile son test ağı birleşmesi yaşanırken, Ethereum resmen PoW'dan PoS'a geçiş yapacak. Peki bu eşi benzeri görülmemiş devrim kripto dünyasına hangi etkiyi getirecek?
The Merge nedir?

Giriş

15 Temmuz 2022'de Ethereum çekirdek geliştiricisi Tim Beiko, The Merge'in (Ethereum Ana Ağı Birleşimi) zaman çizelgesini yayınladı ve resmi lansman tarihini 19 Eylül 2022 olarak duyurdu. Bu uzun beklenen değişiklik kripto dünyasına neler getirecek? Bu soruyu yanıtlamadan önce, Ethereum'un yükseltmesinin arka planını inceleyelim.

Yeniliği kuluçka yeri olan Ethereum, hızla artan talebi tam olarak karşılayamaz.

Genesis'inden bu yana yedi yıl boyunca, Ethereum, 2017'deki ICO'dan 2020'deki DeFi yazına ve 2021'deki NFT'ye kadar pek çok yeniliği besledi. Zaman, onun çiçeklenen, gelişen popülerliğine tanıklık etti.

Uygulamaların artması ve kullanıcıların katlanarak artmasıyla, Ethereum kullanıcı deneyiminde yüksek işlem ücretleri, düşük hız, ağ sıkışıklığı, bir düğüm çalıştırmak için yüksek eşik ve PoW altında yüksek enerji tüketimi gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır.

Ethereum'ın vizyonu, merkezi olmaya devam ederken daha ölçeklenebilir ve güvenli olmaktır. Yukarıda belirtilen sorunları çözmek için Ethereum çekirdek ekibi ağ güncellemesini başlattı.

Ethereum Vakfı, yaklaşan ölçeklendirme zorluğunu çözmek için bir yükseltme önerisi başlattı.

Artan ağ kullanımı nedeniyle talep patlamasına bir çözüm zorunludur. PoS mekanizması 2014 yılında önerildi. Ethereum Vakfı ayrıca 2015'te blog gönderisinde Ethereum'un PoW'dan PoS'a adım 4—Serenity'de geçiş yapacağını duyurdu.

Aralık 2020'de, Ethereum Beacon Zinciri başlattı ve detaylı bir yükseltme yol haritası 2021'de önerildi. Ana Ağ ile birleşmenin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak için birkaç test ağı birleşti ve Ana Ağ ile birleşmeden önce EIP önerileri uygulandı.

The Merge nedir?

Beacon Zinciri Mainnet ile birleşir. Consensus mekanizması PoW'dan PoS'a geçer.

Birleşme, Ethereum'un uzun eleştirilen PoW'dan daha enerji verimli PoS'a geçeceği anlamına gelir. Bu, Ethereum Ana Ağı'nın zaten PoS çalıştıran Beacon Zinciri ile birleşmesini temsil eder, bu da enerji yoğun madenciliği stakelemekle değiştirecek. Bu, Ethereum'un sürdürülebilirliği sağlarken güvenliği garanti altına almasını ve gelecekte ölçeklenebilirlik yükseltmelerinin yolunu açmasını sağlar.

Beacon Zincirinin tek amacı bir PoS blok zinciri olmaktır. Beacon Zinciri, 1 Aralık 2020'de gönderildiğinde işlemleri işlemez, jetonları veya DeFi uygulamaları yoktur. Yalnızca ETH'yi staklemek için PoS çalıştıran bir blok zinciridir. Bu nedenle, Beacon Zinciri Ethereum Ana Ağı ile birleştirilebilir ve ardından herhangi bir belirsizlik endişesi olmadan orijinal PoW'u değiştirebilir.

Birleşme sonrası, Beacon Zinciri'nde işlenen ETH periyodik olarak kilidi açılacaktır

Beaconchain web sitesine göre, PoS için bir pilot proje olan Beacon Chain, toplam 13.21 milyon ETH'yi stake etmiştir. Eğer ETH'nin fiyatı 1.800 dolar ise, o zaman Beacon Chain'deki ETH'nin değeri 23.7 milyar dolar olacaktır.

Beacon Zincirinde tahsis edilen ETH'nin toplam 200 milyar dolarlık piyasa değerinin %10'unu oluşturuyor. Beacon Zinciri'nde tahsis edilen ETH, Birleşme işleminden 6-12 ay sonra aşamalı olarak kilidini açacak.


Kaynak: Ethereum 2.0 Beaconchain Explorer

Merge, Bitcoin'in yaratılmasından bu yana kripto para birimi için en önemli olay olacak.

Kripto para birimlerinin kısa ama muhteşem tarihinde, Ethereum'dan başka böylesine gelişmiş bir ekosisteme ve topluluğa sahip başka hiçbir blok zinciri olmamıştır ki bu da fikir birliğini değiştirebilecek büyük bir adım atabilsin.

Ethereum, en güçlü mekanizmalara ve en dinamik ekosisteme sahip olup, yüz milyonlarca dolar değerinde DeFi uygulamaları, NFT projeleri ve EVM çalıştırmaktadır. Piyasa değeri açısından Bitcoin'den sonra ikinci en büyük kripto para birimi olan Ether, şu anda yaklaşık 200 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip ($550 milyarlık zirvesindeyken) ve Birleşme sonrasında yeni bir aşamaya girecektir.

Ethereum Güncellemelerinde Bir Dönüm Noktası

Merge son değil, yeni bir aşamanın başlangıcıdır. Ethereum güncellemeleri üç önemli aşamadan oluşur: Beacon Zincirinin başlatılması, Mainnet ile Birleştirme ve Ethereum'u gerçekten ölçeklenebilir hale getirecek Sharding. Merge, geçmişi ve geleceği bağlayan önemli bir konumda olup, ağ güvenliğini büyük ölçüde artırırken enerji tüketimini azaltır ve sharding de dahil olmak üzere gelecekteki ölçeklenebilirlik güncellemeleri için sahneyi hazırlar.


Kaynak: Ethereum

PoS Ağ Güvenliğini ve Sürdürülebilirliğini Artıracak

Birleşmeden sonra, Ethereum PoS'a geçecek. Kullanıcılar protokolde bir marj olarak ETH yatırmalıdır. Bir düğümün sahtekarlık yapması veya ağa saldırmayı amaçlaması durumunda, yatırılan ETH doğrudan yok edilecek ve PoW altında% 51 saldırısından daha fazla maliyet gerektirecek. Saldırgan, düğüm tarafından yatırılan tüm ETH'yi yakma riskini taşımak zorunda kalacak, bu da sahtekarlık yapmanın maliyetini büyük ölçüde artırır ve protokolün güvenliğini artırır.

PoS'ye geçtikten sonra, doğrulayıcılar ağ güvenliğini ETH bahisleriyle birlikte ortaklaşa sağlarlar, bu da pahalı donanım ekipmanına olan ihtiyacı ortadan kaldırır ve enerji tüketimini önemli ölçüde azaltır, sürdürülebilirliği artırır ve gelecekteki ölçeklenebilirlik yükseltmeleri için temel oluşturur.

PoW'un enerji tüketimi uzun zamandır eleştiriliyor. Bu mekanizma altında, düğümler ödül almak için daha hızlı hesaplamalar yapmalıdır. Bu nedenle, bir silahlanma yarışında donanımı yükseltmeye şiddetle teşvik edilirler ve bu da aşırı enerji israfına yol açar. Bitcoin madenciliğinin dünya elektriğinin yaklaşık %0,6'sını tükettiği bildiriliyor. Digiconomist, Ağustos ayı başı itibariyle, Ethereum'un PoW altındaki toplam enerji tüketiminin yılda yaklaşık 112TWh olduğunu, bunun Hollanda'nınkiyle karşılaştırılabilir olduğunu ve karbon emisyonunun bir yıllık Singapur'unkine eşit olduğunu (53 metrik ton/yıl) tahmin ediyor.

PoS'yi benimseyen Ethereum, artık geniş bilgi işlem gücüne dayanmayacak. Sharding gibi ölçeklendirme çözümleri, Ethereum'un toplam enerji tüketimini ~99.95 oranında azaltacak ve PoS'yi PoW'den ~2,000 kat daha enerji verimli hale getirecek. Birleşme'den sonra, elektrik tüketimi orta büyüklükte bir ülkeden küçük bir kasabaya düşecek, bir düğümü çalıştırmak için gereken maliyet yaklaşık olarak bir dizüstü bilgisayara eşit olacak ve enerji tüketimi Birleşme öncesine göre %0.05'ten daha az düşecek.


Kaynak: Ethereum

Ethereum’ın Planı ve Neden "ETH 2.0" Teriminin Eskimiş Olduğu

ETH2.0'nin nihai hedefi, ETH1.0'dan farklı kılan PoS ve shard zincirlerine geçiş yapmaktır.

Yükseltmenin özü, konsensüs mekanizmasını değiştirmektir. ETH2, kafa karıştırıcı bir terim ve artık kullanılmayacak.

ETH1.0, aşırı kullanım nedeniyle yüksek enerji tüketimi ve yavaş işlem hızı gibi bazı engellerle karşılaşmıştır. Bu nedenle, saniyede işleyebileceği işlem sayısını artırmak acil bir durumdur. Ethereum'un ilk güncellemesi olarak, ETH2.0, artan küresel talebi karşılamak için ölçeklenebilirliği, güvenliği ve sürdürülebilirliği iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Herhangi bir karışıklığı önlemek için, Ethereum ETH 1.0 ve ETH 2.0 terimlerini kullanmayı bırakır ve bunun yerine yürütme katmanı ve uzlaşma katmanını kullanır.

ETH1, yürütme katmanı ve ETH2, anlaşma katmanı, ETH2'nin anlaşma mekanizmasını korurken birleştirilecek. Ethereum'un PoW'dan PoS'a geçişi, tam yükseltme yol haritasının sadece bir parçasıdır, ancak değişmeyen şey Ethereum'un merkezi olmayan bir şekilde ölçeklendirme planıdır.

Yükseltme yol haritası genellikle ayrıntıları belirsiz olduğu için ETH 2.0 olarak adlandırıldı. Daha önce planlanmış olan yol haritasında, araştırmacılar Ethereum ağını merkezi olmayan bir şekilde ölçeklendirmek ve proof-of-stake'e geçiş yapmak için yoğun çalışmalar yaptılar. 2018 yılında, bu yol haritası ETH2.0 geliştirme planına eklendi.

Mevcut PoW veya ETH1.0, sonunda zorluk bombası nedeniyle bu birleşik yol haritasında madenciliği durduracak. Kullanıcıları ve çeşitli uygulamaları, yani ETH2.0 olarak kabul edilen yeni benimsenen proof-of-stake zincirine aktarılacak.

Farklı Aşamalarda Uygulanan Uzun Vadeli Bir Plan

Beacon Zinciri'nin piyasaya sürülmesiyle birlikte, farklı aşamalara bölünmüş olan ETH 2.0 yol haritasının birkaç yıl sürebileceği anlaşılıyor. PoW'yi nasıl sürdüreceğini çözmeye çalışırken, insanlar Beacon Zinciri'nin diğer ETH2.0 planlarından çok daha önceden iyi hazırlandığını fark etti. Bu durumda, erken birleşme önerisi oluşturuldu. Bu öneriye göre, mevcut EVM blok zinciri ETH2.0'in bir parçası olarak bir shard olarak kullanılacak, ancak uygulamaların geçişinde PoS'a daha hızlı geçmeye ve engelleri azaltmaya olanak tanınmayacak.

Öneriden sonra Ethereum Vakfı'nın önde gelen araştırmacılarından biri olan Danny Ryan, mevcut ETH1 istemcilerini kullanarak bunu başarma yaklaşımlarını keşfetti. Bu, birleşme sırasında gereken geliştirme yükünü önemli ölçüde azaltacaktır.

ETH2 Terimi Kafa Karıştırır ve Planlanan Yol Haritasını Açıklayamaz

Bazı kullanıcılar, ETH1'in ETH2 tarafından takip edileceğini düşünebilir ve bunun sonucunda ETH1'in yerini alacağını düşünebilir. Yanlış anlaşılmaları önlemek için, ETH2 terimi Ethereum'un gelecekteki yol haritasını açık bir şekilde tanımlamadığı için artık kullanılmayacak. Ayrıca, bazı dolandırıcılar, ETH2'yi kullanarak kullanıcıları ETH'yi ETH2 jetonlarıyla takas etmeye veya ETH'yi ETH2 güncellemelerinden önce taşımaya ikna etmeye çalışabilir. Bu tür dolandırıcılıklardan kaçınmak için yeniden adlandırma gereklidir.

Bazı stake sahipleri, Stake Edilen ETH'yi Beacon Chain'deki ETH2 olarak temsil etmektedir. Ancak, ETH2 adında böyle bir jeton yoktur. ETH2 yalnızca stake edilen payları temsil etmektedir.

Işık Zinciri Ana Ağ ile Birleşiyor

Eski PoW'nin Beacon Zinciri'nin PoS ile değiştirilmesi

2015 yılından beri, Ethereum ağı işlemleri ve akıllı sözleşmeleri doğrulamak için proof-of-work kullandı. Ethereum'da artan kullanıcılar ve uygulamalar ile, sadece saniyede 15 blok işleyen eski PoW mekanizması artan ağ talebini karşılayamaz hale geldi. 1 Aralık 2020'de, bu sorunu çözmek için Beacon Chain başlatıldı. Beacon Chain, PoW'dan PoS'a geçişi desteklemek ve tüm donanım ve hesaplama gücünün artık kullanışlı olmamasını sağlamak için ayrı bir chain olan Mainnet'ten ayrı olarak proof-of-stake kullanarak paralel olarak çalışır.

PoW Madencileri PoS'a Nasıl Geçer?

Ethereum'ın PoW'dan PoS'a başarılı geçişinden önce, hala PoW mekanizmasını kullanan madenciler Ethereum'da artık madencilik yapamazlardı. Ödüller almak için başka seçenekleri yoktu, PoS sistemi için geçiş yapmak zorundaydılar. PoW altında madenciler ödüller almak için birbirleriyle yarışmak için hesaplama gücünü kullanırken, PoS kullanıcıların staking yaparak getiri elde etmelerine olanak tanır.

Madencilerin Madenciliği Sürdürmesini Engelleyen Zorluk Bombası

Madencileri PoW'un Birleşmeden Sonra Madencilik Yapmaktan Cezbetmek İçin, Ethereum'un kurucusu zorluk bombasını tanıttı, bu da blok zincirini yeniden programlayarak madencilik zorluğunu artıracak. Zorluk bombasının amacı, Ethereum'da her 100.000 blok oluşturulduğunda yeni bir bloğun madenciliği için gereken süreyi üssel olarak artırmaktır. Artan zorluk ilk aşamada fark edilmesi zor olabilir, ancak blok yüksekliğinin artmasıyla yeni bir blok üretmek daha uzun sürecek ve daha zor olacaktır, bu da madencileri ETH madenciliğinden alıkoyacaktır. Bu nedenle, zorluk bombaları aynı zamanda madencilerin kabusları olarak kabul edilir.

Testnet Birleşmesinin Aşaması Nedir?

Test ağlarının birleşmesiyle, Ethereum'un resmen PoW'dan PoS'a geçiş yapmadan önce atılacak tek bir adım kaldı, o da Beacon Zinciri'ne son test ağının birleştirilmesidir.

Ethereum'un Birleşme Öncesi Son Prova - Goerli Testnet Birleşimi

Bu yılın Temmuz ayının sonunda, Ethereum geliştiricisi Tim Beiko, Goerli test ağı birleştirme sürecini Twitter'da duyurdu. 11 Ağustos'ta, Goerli test ağı başarılı bir şekilde PoS Beacon Zinciri Prater ile birleştirildi. Birleşik Goerli/Prater ağı Goerli adını koruyacak. Tim Beiko ayrıca, PoW kullanmaya devam eden madenciler için bu durumun geçiş yapmak için son şans olduğunu uyardı.

Goerli birleşimi, düğüm operatörlerinin sadece ikisinden birini değil, ikisini birden güncellemesi gerektiği için erken test ağı entegrasyonundan farklılık gösterecek. 12 Ağustos'ta yapılan bir güncellemeye göre, Birleşim 15 Eylül'e planlanmıştır.


Kaynak: Tim Beiko Twitter'da


Kaynak: ShineINFAITH, Muse Labs

The Merge Hakkındaki Yanlış Anlamalar

Teknik olarak, Birleşme gaz ücretlerini önemli ölçüde azaltmayacak.

1. Birleşme, bir consensus mekanizması değişikliğidir. Doğrudan ağ kapasitesini etkileyen herhangi bir parametreyi önemli ölçüde değiştirmez ve bu nedenle gaz ücretlerinde düşüşe neden olmaz.

Birleştirmeden sonra işlemler gözle görülür şekilde daha hızlı olmayacak.

2. PoS'da, bloklar PoW'dan yaklaşık %10 daha sık üretilir. Yeni blokları oluşturma hızı ~13.3 saniyeden tam olarak her 12 saniyeye yükselir.

The Merge'den hemen sonra ETH'nin çekilmesine izin verilmiyor.

3. Staked ETH çekimleri, The Merge'den sonra gelen bir sonraki büyük güncelleme olan Shanghai güncellemesi için planlanmaktadır. Bu, Beacon Zinciri'nde biriken yeni çıkarılan ETH'nin, The Merge'den sonra en az 6-12 ay kilitli kalacağı anlamına gelir.

Staker'lar, Birleşme'den hemen sonra ETH'larını satmayacaklar.

Yukarıda belirtildiği gibi, paydaşlar Birleşme'den hemen sonra bahis edilen ETH'yi çekemezler, bu nedenle ETH'nin düşmesinden endişelenmenize gerek yoktur. Ayrıca, çekme ve yatırma işlemlerine ilişkin kısıtlamalar zincirin istikrarını sağlamaya yardımcı olur.

Bir düğüm çalıştırmak 32 ETH'yi koymayı gerektirmeyebilir

Aslında, daha fazla ETH gerektirdiği zaman, düğümler arasında daha fazla mesaj iletilir ve daha az ETH daha fazla düğümün katılmasına neden olur. 32, 5'in 2'lik kuvvetidir. Düğümler mesajları üstel olarak yayılır. Eğer ETH doğrulayıcı gereksinimini 32'den 16'ya düşürürse, bu tüm düğümler için mesaj hacmini 4 kat artırır, bu nedenle 32 ETH en uygun kazanç miktarı olarak kabul edilir.

Birleşmenin ETH Fiyatı Üzerindeki Etkisi

Çoğu yatırımcı, Birleşme'den sonra ETH fiyatının yükselip yükselmeyeceği konusunda endişeli. Başka bir açıdan, mevcut fiyat zaten Birleşme sonrası ETH için piyasanın beklentilerini yansıtıyor mu?

PoS onay mekanizması altında, ETH arzı ve güvenlik maliyetleri büyük ölçüde azaltılacaktır. ETH'nin toplam arzı sınırsızdır. Birleşme sonrası ETH'in yıllık enflasyon oranı %4.3'ten %0.43'e düşecek.

PoS temel olarak ağın verimliliğini artırır. Doğrulayıcıların ETH yatırmasını gerektirmek, en düşük donanım maliyetinde daha iyi güvenlik sağlama hedefine hizmet eder. PoS'nin güvenliği yalnızca sermayenin fırsat maliyetiyle garanti altına alınır. Ağın güvenliğini sağlamak için büyük miktarda ETH çıkarmak artık gerekli değildir. Daha düşük güvenlik maliyetleriyle, PoS PoW'den daha verimlidir.

Düşürülen güvenlik maliyeti ETH'nin yükselmesine neden olacak. Gelecekte PoW'deki madencilere yüksek ücretler ödeme zorunluluğu olmadığından ETH enflasyon oranı çok daha düşük olacak. Yatırımcılar tarafından genellikle fiyatın yükseldiğine dair olumlu bir işaret olarak kabul edilen ihraç azaltma.

Yaklaşan deflasyon, yakılan ETH oranını artıracak. 5 Ağustos 2021'de Ethereum, gaz ücretleri için ödeme yöntemini değiştiren EIP-1559'u başlattı. Bundan önce, ödenen tüm ücretler madencilere verilirdi. Yakma mekanizmasının tanıtılmasından sonra, ücretler arttığında daha fazla ETH yakılacak.

The Merge'den sonra ETH ihracatı %90 azaltılacak, bu da birleştirmeden sonra üretilen her blokun yanma oranının buna göre artacağı anlamına gelir. Teorik olarak, gaz 7 gwei'den yüksek olduğu sürece yanma emisyonundan daha hızlı olacaktır. Boğa piyasasında, gaz ücreti genellikle 200 gwei civarında veya daha yüksektir.

Çevre dostu ve verimli bir blockchain daha güçlü bir topluluk getirecektir. Aslında, bir Ethereum düğümünün yıllık enerji tüketimi sadece yaklaşık 2,6 MWh'dir ve bu, ABD oyun endüstrisinin 1/1.300'ü kadar azdır.

Kripto dünyasında Ethereum en çok kullanılan blok zinciridir. Birleştirme, Ethereum'un enerji tüketimini yaklaşık %99,95 oranında azaltacak. Buna karşılık, geleneksel finans, bir değişiklik planı olmadan hala çok fazla enerji tüketiyor. Dünyanın bir enerji kriziyle karşı karşıya olduğu bu yılda, OPEC üretim kapasitesi yirmi yılın en düşük noktasında. Ethereum aslında dünyanın en çevre dostu finansal sistemi olacak. Belki de Wall Street de Ethereum kullanarak yeşile dönmelidir.

Birleşme daha fazla sürdürülebilirlik getirdiğinde, işletmeler ve kurumsal yatırımcılar Ethereum tarafından daha çok çekilebilir.

Vitalik Buterin: Birleşme, piyasa terimleriyle değil, aynı zamanda psikolojik ve anlatı terimleriyle de fiyatlandırılmamış durumda. Vitalik, bu yılın Ethereum Topluluk Konferansı (EthCC) sırasında birkaç gün önce Paris'te Bankless kurucusu David Hoffman tarafından röportaj yapıldı.

Geliştiriciler etrafında moralin nasıl olduğu sorulduğunda, Vitalik Buterin 2018 ve 2019'da DAO çatalı ve DAO saldırısı etrafındaki zamanlarda insanların kesinlikle hayal kırıklığına uğradığını belirtti. Şimdi Birleşme, daha da ön planda görünüyor. Bir kez gerçekleştiğinde, morale yükseleceğini bekliyor.

Vitalik Buterin, birleşmenin sadece piyasa terimleri değil, psikolojik ve anlatısal terimler açısından da gerçekleşene kadar fiyatlandırılmayacağını düşünüyor.

Madenciler birleşime neden karşı çıkıyor? PoW Çatalı ne gibi etkiler getirecek?

Donanımlar Değer Kaybediyor

Madenciler, erken Ethereum ekosisteminde önemli katılımcılardır, matematik problemlerini çözer ve işlemleri bloklara monte ederler. Ağın sürdürülmesi için ödüllendirilirler. Şu ana kadar, madenciler GPU için yaklaşık 15 milyar ABD doları harcamıştır. Birleşme işleminden sonra, donanımları ve diğer ilgili tesisler maliyet olarak kabul edilecektir. Madencilerin çıkarlarını korumak için Ethereum'u çatallaşmaya zorlayan, Eylül ayının ortalarında gerçekleşmesi beklenen Birleşme işlemi.


Kaynak: CION METRICS

PoW'yi Korumak İçin ETH Madencileri Tarafından Bir PoW Çatalı Başlatılıyor

PoW algoritması benimseyen diğer blok zincirlerine yönelmek yerine, bir grup madenci, PoW uzlaşma mekanizmasını korumak için Ethereum'u hard fork etmeye karar verdi. DAO hack'ten sonra, Ethereum topluluğundaki bölünmeler, Ethereum'un ETC ve ETH olarak çatallanmasına neden oldu. Temmuz sonunda, erken Bitcoin destekçisi Hongcai Guo (Bao Erye) ve aWSB topluluğu, Eylül ayında piyasaya sürülmesi beklenen ETH hard fork projesi olan ETH.A'yı başlattı. Bu PoW çatallanması, madencilerin çoğunluğu ve TRON'un kurucusu Justin Sun tarafından desteklenmektedir.

Ancak, çoğunluğun tercih etmediği bir durumda. Kamu hayır fonu ETC Cooperative, 8 Ağustos'ta Bao Erye'ye açık bir mektup gönderdi ve Ethereum'u fork etmenin çok zor olduğunu ve başarılı olamayacağını söyledi. Bao Erye yakında bu mektuba cevap verecek.


Kaynak: Chandler Guo Twitter

Ne olabilir ki?

Birleşme geliyor. Ethereum'un PoW versiyonunu korumak için ETHPoW adı verilen yeni bir hard fork oluşturulacak. Ancak, bu teknik açıdan son derece zordur ve finansal beklentileri belirsizdir. ETHPoW için ilk zorluk, zorluk bombasını kalıcı olarak devre dışı bırakan bir hard fork oluşturmaktır. ETHPoW ana zincir olduğunu iddia edemez. İkinci olarak, yeni ETHPoW topluluğunun bir geliştirici ekibi tarafından yönetilmesi ve yeni kullanıcılarının fikir birliğine varması gerekiyor. ETHPoW'un ayrıca borsalar, emanetçiler vb. ile yeni ortaklıklar kurması gerekiyor.

Ancak, BitMEX Ethereum'da tartışmalı bir çatal olduğunda, en çok güce sahip olanın takım veya çatalın başlatıcısı değil, istikrarlıcoin ihraççısı olduğunu belirtiyor. İstikrarlıcoin ihraççısı, kabul ve DeFi ilgilerine dayanarak hangi zincirin ana zincir haline geleceğine karar verir. Belki de son sözü söyleyen USDC ihraççısı ve Circle kurucusu Jeremy Allaire'dir. Circle, Tether, Binance vb. zaten PoS'lu Ethereum 2.0'ı desteklediklerini iddia ettiler. ETHPoW sonunda istikrarlıcoin'den destek alamazsa, tüm çabalar boşa gider.

Eğer fork başarılı olursa, BitMEX, bazı ETH maksimalistlerinin fırsattan yararlanıp ETHPoW'u satıp daha fazla ETH alacaklarını öngörüyor.

Tahmin ediliyor ki ETHPoW çatalı başarılı olursa, getirdiği heyecan sayesinde ana akım borsalar tokenlarını listeler. Böylece ETH/ETHPOW, ana akım işlem çiftlerinden biri haline gelebilir.

Piyasanın Fork'a İlişkin Beklentileri

İnsanların yatırım yapabileceği ETHPOW finansal ürünler zaten piyasada bulunmaktadır. Örneğin, Bitmex tarafından yakın zamanda başlatılan vadeli işlem sözleşmesi yatırımcılara ETHPOW token'ın gelecekteki fiyat trendini tahmin etme imkanı sunmaktadır. Mevcut fiyat yaklaşık olarak 60 dolar.


Kaynak: BitMEX Twitter


Kaynak: BitMEX

Fork, çoğu insan için ne anlama geliyor?

Hard fork başarılı olursa, snapshot airdrop'larına katılabilir ve ETHPOW tokenlarını alabilirsiniz. Borsalar ETHPOW'yu hızla piyasaya sürecekler. Şu anda 1 ETH, 1 ETHS (PoS zinciri) ve 1 ETHW (PoW zinciri) ile değiştirilebilir. Fork resmiyet kazanmadan önce ETH her iki yönde de değiştirilebilir. Fork başarılı olursa, ETHS doğrudan ETH ile değiştirilebilirken, ETHW hala işlem görebilir ve ardından ETHS piyasadan çıkar; fork başarısız olursa, ETHS hala ETH ile değiştirilebilir ve hem ETHW hem de ETHS piyasadan çıkar.

Ancak, ETHS ve ETHW'nin borsadaki kredi varlıkları olduğu ve hiçbir on-chain rezervleri olmadığı için, bunlar borsalar arasında çekilemez veya ticaret yapılamaz. Lütfen herhangi bir yatırım yapmadan önce borsalarla ilişkili geri ödeme risklerini dikkatlice analiz edin.

Birleşme Sonrası Ethereum için Sonraki Adım Nedir?

Ethereum'ın yol haritası kısa vadeli olarak Rollups'a odaklanacak.

Birleşme, Ethereum'un yol haritasındaki sadece bir kilometre taşıdır. Nihai hedef, parçalama ve rollups aracılığıyla elde edilen ölçeklenebilirliktir.

Sharding'den rollup'lara geçiş, Ethereum'un bir sonraki 1 milyar kullanıcıyı çekme konusunda kritik bir adımdır. Ölçeklenebilirlik sorunu başlangıçta Ethereum Mainnet'i 64 parçaya bölmek ve işlemleri verimlerine göre belirli parçalara atamakla çözülmeye çalışıldı. Ancak, rollup'ların sürekli gelişimi ve sharding'in uygulanmasının zorluğu nedeniyle, ölçeklenebilirliği sadece sharding aracılığıyla sağlamak artık en iyi fikir değildir.

Bu nedenle, Ethereum ekibi, rollup'ları yol haritasının ana teması yaparken veri parçalama teknolojisine başvurdu.

Arbitrum ve Optimism gaz ücretlerini düşürmek ve trafiği azaltmak için

Ethereum yürütme katmanı saniyede yalnızca 15 işlem işleyebilir. Ethereum'un devasa kullanıcı tabanı, yüksek talep, düşük hız ve yüksek gaz ücretleri göz önüne alındığında, ölçeklenebilirlik acil bir çözüm gerektiren sorundur. Rollup teknolojilerini kullanan Ethereum'un Layer 2 ölçeklenme çözümleri Arbitrum ve Optimism, gaz ücretlerini düşürmek ve ağ sıkışıklığını azaltmak için oluşturulmuştur. Nasıl çalıştıkları, Ethereum ağı sıkışık olduğunda, akıllı sözleşme katman 1'i katman 2 Arbitrum ve Optimism blok zincirlerine bağlayacak ve iş yükünü katman 2'ye devredecektir.

Ethereum 5 ana aşamayı tamamladıktan sonra, saniyede 100.000 işlemi işleyebilecek.

Ethereum'ın yol haritası ayrıca The Surge, The Verge, The Purge ve The Splurge'u da içerir. Bu 4 aşama hala planlama aşamasındadır. The Surge, ağın ölçeklenebilirliğini artırmak için shard'ları içe aktarmayı amaçlamaktadır. The Verge, Ethereum'daki depolamayı optimize etmek için Verkle ağaçlarını tanıtacak. The Purge, tarihsel verileri ve teknik borçları silmeyi amaçlamaktadır. Son aşama olan The Splurge ise çeşitli ancak önemli güncellemeler serisidir ve önceki tüm aşamaların ardından ağın sorunsuz çalışmasını sağlamayı hedeflemektedir.

Yeni yol haritasının 5 aşamasına ek olarak, Vitalik Buterin mevcut sorunlar ve gelecekteki planları hakkındaki görüşlerini de paylaştı.

Değişimin bir an önce yapılması daha iyi olur

1. Yukarıdaki geçmiş başlıkları, metinler ve makbuzlar ve Verkle ağacına geçiş, daha az alan içinde daha fazla veri depolamayı ifade eder. Örnekler: SELFDESTRUCT'u yasaklama, EIP-4444, Verkle ağaçlarına geçiş vb.

Daha hafif istemci ve donanım, daha küçük ölçekli staking havuzları

2. Mevcut geliştirme odak noktası, istemcilerin kullanımını daha da kolaylaştırmaktır. Merkezi olmayan staking havuzları daha küçük hale getirilmelidir. Kullanıcılar Ethereum'da düşük maliyetlerle staking yapabilmelidir. Donanımlar hafif olacak ancak tam düğümleri çalıştırabilecektir.

Kuantum dirençli yükseltmelerin geliştirilmesi onlarca yıl alır.

3. Quantum bilgisayarları gelince, Ethereum, kimse kuantum bilgisayarlarını kullanarak diğer insanların özel anahtarlarını çalmaya çalışamaması için farklı bir şifreleme yöntemiyle güncellenmelidir. Sonraki olarak, rollup maliyetini azaltmak için ZK-EVM temel katmanda uygulanabilir.

PoS mekanizmasını uyguladıktan sonra Ethereum ekosistemindeki en son gelişmeler

1. Ethereum'un Güvenliği ve Ekonomisinde İyileştirmeler

Birleşik işlemin tamamlanması, Ethereum'un PoS dönemine geçişini işaretledi ve ağın güvenliği ve ekonomisine önemli etkileri oldu:

  • Güvenlik: PoW mekanizmasını kullanarak, ağın güvenliği madencilerin hesaplama gücüyle yakından ilişkilidir ve önemli miktarda enerji tüketir. Bunun aksine, PoS mekanizması ağı doğrulayıcıların bahis yapmasıyla güvence altına alır, burada doğrulayıcılar Ether'i teminat olarak kilitler ve enerji tüketimini ve fiziksel donanıma bağımlılığı büyük ölçüde azaltır. Bu yeni mekanizma Ethereum'u daha çevre dostu hale getirir ve saldırılara karşı maliyeti artırır, çünkü saldırganların ağı kontrol etmek için önemli miktarda ETH'ye ihtiyaçları olacaktır.
  • Ekonomi: PoS'a geçiş, ekonomik modeli de değiştirdi ve stake edenleri ETH'yi kilitledikleri için ödüllendirdi. Bu, daha fazla kullanıcıyı ağ güvenliğine katılmaya teşvik eder. Ek olarak, kapsamlı hesaplama kaynaklarına olan ihtiyacın azalmasıyla birlikte, ETH'nin ihraç oranı önemli ölçüde azaldı ve enflasyonu düşürmeye yardımcı oldu. Merge'den sonra, Ethereum'un ihraç oranı önemli ölçüde düştü ve "ultrason parası" olarak adlandırılan bir ekonomik model oluşturdu ve ETH'nin kıtlığını ve değerini daha da artırdı.

2. Shapella'ya Para Çekme Özelliği Ekler

Birleşme sonrasında, Shapella güncellemesi (Shanghai güncellemesi ve Capella güncellemesini birleştirme) staked ETH için çekme özelliğini dahil ederek başka bir önemli ağ geliştirmesi getirdi:

  • Çekme Özelliği: Birleşmeden Önce, staked ETH çekilemiyordu, bu da bazı stakeler için bir kısıtlama oluşturuyordu. Shapella güncellemesinden sonra, stakeler staked ETH'lerini veya staking ödüllerini esnek bir şekilde çekebilirler, bu da daha fazla likidite ve esneklik sağlayarak PoS modelini daha çekici hale getirir.

3.Lido'nun Staking Alanındaki Hakimiyeti

Ethereum'un PoS'a geçişinin ardından, Lido sıvı staking alanında lider olarak ortaya çıktı:

  • Likit Stake Etme: Lido, kullanıcıların ETH'lerini stETH jetonları karşılığında stake etmelerine izin veren likit stake çözümü sunar. Bu stETH jetonları, DeFi protokollerinde kullanılabilir ve stake etme ile likiditeyi dengeleyebilir. Bu esneklik, büyük bir kullanıcı kitlesi çekmiştir. Sonuç olarak, Lido, Ethereum ağı üzerinde stake edilen varlıkların en büyük havuzunu yöneten en büyük likit stake sağlayıcısı haline gelmiştir.
  • Etki: Lido'nun başarısı sadece yenilikçi likit staking modelinde değil aynı zamanda kapsamlı ekosistem desteğinde ve topluluk güveninde yatmaktadır. Bu, Lido'nun staking piyasasındaki hakim konumunu pekiştirir ve Ethereum ağı'nın katılımını ve güvenliğini artırır.

4. L2 Ölçeklenebilirlik Senaryolarının İyileştirilmesi

The Merge not only changed the consensus mechanism but also paved the way for scalability improvements in Ethereum:

  • L2 Çözümleri: Ölçeklenebilirlik, Ethereum'un gelişimi için uzun süredir bir engel olmuştur. Birleşimden sonra, PoS'ye geçiş, Rolluplar ve Shard gibi Layer 2 çözümleriyle daha kolay entegrasyon sağlar. Bu L2 çözümleri, ağ sıkışıklığını azaltma ve işlem ücretlerini düşürme konusunda önemli bir rol oynar. Yükseltmeden sonra, Arbitrum, Optimism, Starknet, zkSync, Blast ve Base gibi yaygın L2 ağları önemli ölçüde azalmış gaz ücretleri yaşamaya başladı.
  • Gelecek Ölçeklenebilirlik: PoS'nin uygulanması ve Shapella güncellemesinin tamamlanması ile Ethereum, L2 çözümlerinin dağıtımını ve optimizasyonunu desteklemek için daha iyi konumlandırılmıştır. Bu, Ethereum'un işlemleri işleme kapasitesini önemli ölçüde artıracak, böylece daha fazla kullanıcı ve uygulamayı destekleyebilmesini sağlayarak Ethereum ekosistemini ilerletecektir.

Sonuç & Gelecek Gelişmeler

Bu makale, Ethereum'un önemli aşamalarının kapsamlı bir genel bakışını sunmaktadır. Birleşme, sadece yol haritasındaki bir kilometre taşıdır, ancak blok zincirinin uzlaşı mekanizmasındaki değişiklik - PoW'dan PoS'a geçiş, Ethereum'un yüz milyarlarca dolar ve dApp taşımasının bir tarihsel olayıdır.

Birleşme yeni bir hikaye ortaya çıkaracak ve ETH fiyatları buna göre dalgalanacak. Bazı Ethereum madencileri, PoW'u korumak için fork yapmaya karar verir. Birçok borsa, yatırımcıların risklerini önceden hedge etmelerine olanak tanıyan vadeli piyasalar açmıştır.

Ancak, yatırımcıların birkaç yaygın yanlış anlamayı anlamaları gerekiyor. İlk olarak, Merge işleminin işlem hızını büyük ölçüde artırmayacağı veya gaz ücretlerini düşürmeyeceği bir gerçektir. Bununla birlikte, PoS'a geçtikten sonra, ETH madencilere daha az ETH ödeneceğinden büyük bir deflasyonla karşı karşıya kalacak. Gelecekte, her blok tarafından üretilen ETH miktarı azalacak. Arz azaltma hikayesi, piyasaların ETH'e boğa olduğu ana nedenlerden biridir.

PoS (Proof of Stake) uzlaşı mekanizması benimsendiğinde, ağı güvence altına alan doğrulayıcılar ETH yatırmak zorundadır ve pahalı donanım artık gerekli değildir. Enerji tüketiminin azaltılması Ethereum'u daha çevre dostu ve sürdürülebilir hale getirecek ve Ethereum'u ESG hikayesine daha uyumlu hale getirecektir.

Ethereum'un yükseltme planı ve Birleşme süreci her zaman pürüzsüz olmadı. Geçtiğimiz yıl Birleşme hakkında birçok haber gördük. 11 Ağustos'ta nihai test nihayet başarıyla tamamlandı. Şu ana kadar her şey planlandığı gibi gidiyor ve Birleşme'nin Eylül ortasında neredeyse kesinlikle gerçekleşeceği görülüyor.

Ancak, birçok kişi Birleştirmenin planlandığı gibi gerçekleşip gerçekleşemeyeceği konusunda hala şüpheci. Ethereum Vakfı'nın tahminleri her zaman muhafazakar olma eğilimindedir. Ve bu kadar uzun bir planlama ve çoklu testlerden sonra, Ethereum'un tamamen hazır olduğuna inanmak için yeterli neden var.

Kullanıcı deneyimi Merge'den hemen sonra değişmeyecek, ancak önemli olan Ethereum'un daha güvenli, merkezsizleştirilmiş, sürdürülebilir ve ölçeklenebilir bir geleceğe doğru ilerlediğimizdir, bu da Ethereum'un daha fazla yeniliği kuluçkalamasını sağlar. Merge, Ethereum yol haritasındaki önemli bir olay olup, geçmişi ve geleceği birleştirir.

Risklerine rağmen, Ethereum bize birçok katman 2 uygulaması getirdi ve DeFi Yazı ve NFT'leri mümkün kıldı. Ethereum her zaman ilerleme kaydediyor, bize sürprizler getiriyor ve gelişmeyi asla durdurmuyor. Bu kilometre taşı - Birleşme, gerçekleştiğinde, Ethereum'un halka açık blok zincirlerinin lideri olmaya devam edip etmeyeceğini ve Ethereum ekosisteminin Web 3.0 ve Metaverse bağlamında gelişmeye devam edip etmeyeceğini göreceğiz.

Yazar: Allen
Çevirmen: Cedar
İnceleyen(ler): KOWEI、Hin、Elisa、Ashley、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!