Chainlink Nedir?

Yeni BaşlayanSep 11, 2024
Bu makale, blok zinciri alanında en iyi merkezi olmayan Oracle hizmet sağlayıcılarından biri olan Chainlink'in (LINK) rolünü ve işlevselliğini keşfediyor. Chainlink'in Oracle ağıyla akıllı sözleşmeleri gerçek dünya verileri ile köprüleştirerek çeşitli DeFi ve blok zinciri uygulamalarını mümkün kıldığı ayrıntılı bir şekilde ele alınmaktadır. Makale, Chainlink'in Cross-Chain İşletilebilirlik Protokolü (CCIP) ve güvenli varlık transferleri ve blok zincirleri arasında veri paylaşımını sağlamayı amaçlayan Transporter blok zinciri köprüleme çözümü gibi araçları vurgulamaktadır. Akıllı sözleşmelerin güvenilirliğini, sansür direncini ve adil olma özelliklerini artırmada Chainlink'in kritik rolünü vurgularken, aynı zamanda çapraz zincirli finansal piyasalardaki geleceğine de bakılmaktadır.
Chainlink Nedir?

Blockchain endüstrisi son yıllarda hızla büyüdü, farklı sektörlerden şirketler ve kurumlar blockchain teknolojisini benimsemeye başladı. Blockchain'in birçok kullanım alanı var ve verimliliği artırmayı ve belirli süreçleri otomatikleştirmeyi amaçlıyor.

Bunu başarmak için akıllı sözleşmeler devreye girer. Akıllı sözleşmeler, aracı olmadan belirli anlaşmalara veya sözleşmelere girmelerine izin verir ve şeffaflığı, güvenilirliği ve maliyetleri düşürür. Finans, kamu yönetimi ve birçok diğer sektörde yaygın olarak kullanılırlar. Bununla birlikte, akıllı sözleşmeler dış bilgilere erişemez; sadece önceden belirlenmiş işlemleri gerçekleştirebilirler. Peki, akıllı sözleşmeler gerçek dünya ile nasıl etkileşime geçer? İşte burada, gerçek dünya verilerini akıllı sözleşmelerin anlayabileceği bir formata çeviren merkezi olmayan varlıklar olan Oraklar devreye girer. Chainlink, akıllı sözleşmelerin potansiyelini maksimize eden lider bir Orak olarak kabul edilir.

Chainlink, SmartContract'ın bir ürünüdür, şimdi Chainlink Labs olarak bilinir. Steve Ellis ve Sergey Nazarov tarafından 2014 yılında kurulan SmartContract, blockchain odaklı bir teknoloji startup'ıdır. Haziran 2017'de, Nazarov ve Ellis danışman Ari Jules'un yardımıyla Chainlink projesini başlattı ve beyaz kağıdını yayınladı. Beyaz kağıdın yayınlanmasının hemen ardından proje ekibi, Chainlink'in yerel token (LINK) arzının yaklaşık %35'ini temsil eden 32 milyon dolarlık bir ICO aracılığıyla fon topladı. Chainlink ağı resmi olarak 2019'da başlatıldı ve bugünün DeFi ekosisteminin önemli direklerinden biri haline geldi.

Daha önce de belirttiğimiz gibi Chainlink, akıllı sözleşmelerin dijital dünyasını gerçek dünya verileriyle birleştiren merkezi olmayan bir Oracle ağıdır. Ağ, verileri ve kaynaklarını kontrol eder ve doğrular. Oracle'ların merkeziyetsiz olması gerektiğinden, çeşitli kaynaklardan gelen verilerin doğrulanmasını ve yanlış bilgilerin filtrelenmesini sağlarlar. Akıllı sözleşme uygulamaları için gereken harici veriler ("zincir dışı" veriler olarak da adlandırılır), dApp'lerin (merkezi olmayan uygulamalar) çalıştırılmasına yardımcı olan tedarik zinciri takibi veya kripto para birimi fiyat takibi gibi kaynaklardan gelebilir. Tarafsız veriler sağlamak için Oracle'lar merkezileştirilemez veya tek bir veri kaynağına güvenilemez. Merkezileştirme, yanlış verileri riske atar ve ağ saldırılarına karşı savunmasızlığı artırır. Chainlink, güvenilir, sansüre dayanıklı ve adil veriler sağlayarak merkezi olmayan bir Oracle'ın tüm gereksinimlerini karşılar.

Daha önce de belirtildiği gibi, Chainlink gerçek dünya (zincir dışı) ve akıllı sözleşmeler (zincir üstü) arasındaki iletişim sorununu çözer. Ağustos 2021'de Chainlink, blok zincirleri arasında birlikte çalışabilirliği artıran ve farklı zincirlerdeki akıllı sözleşmelerin iletişim kurmasına olanak tanıyan önemli bir özelliği tanıttı. Chainlink, birden fazla kaynaktan gelen verileri doğrular ve farklı protokollere dağıtır.

Chainlink'ın akıllı sözleşmelerle etkileşimi üç temel adımda gerçekleşir:

  1. Chainlink kullanıcıları (geliştiriciler veya proje ekipleri) akıllı sözleşmelere sağlamak için belirli verilere ihtiyaç duyar. Kullanıcılar, bu verilere erişmek için Chainlink Hizmet Düzeyi Sözleşmesi'ni (SLA) kullanır ve bu da onları ihtiyaçlarına göre oracle'larla eşleştirir. Oracle'lar, mevcut kaynaklardan uygun bilgileri seçerek veri sağlar. Veri talebini başlatan kullanıcılar, Oracle hizmetleri için ödeme yapmak üzere sözleşmeye bazı Chainlink (LINK) tokenleri yatırmalıdır.
  2. Oracle, dış veri kaynaklarına bağlanır, SLA'nın talep ettiği gerçek dünya verilerini toplar, doğrular ve ardından Chainlink ağına girer.
  3. Oracle, topladığı verileri bir araya getirir ve sonuçları sözde birleştirme sözleşmesine geri döndürür, bu da paketlenmiş bilgileri talep edenin blockchain'ine geri döndürür.

Bu süreç sonsuz bir şekilde devam edebilir. Chainlink, birden fazla kaynaktan veri çeker ve en doğru sonucu sağlar. Bir veri kaynağı diğerlerinden saparsa, oracle onu güvenilmez olarak işaretler, itibar puanını düşürür ve gelecekteki istekler için seçilme olasılığını azaltır.

LINK, Ethereum protokolü üzerine inşa edilmiş Chainlink'in yerel token'ıdır. Chainlink ağı içinde işlemler ve ödemeler için kullanılır ve maksimum arzı 1 milyardır. Ekim 2022 itibariyle, 491,6 milyon LINK jetonu dolaşımdadır (toplam arzın %49'u). LINK jetonlarının ilk dağıtımı şöyleydi:

  • %30, proje ekibine devam eden güncellemeler ve ağ bakımı için.
  • Halka %35 satıldı.
  • Oracle sistemi ve ağ güvenliğinin korunması için %35 ayrılmıştır.

LINK' in iki ana işlevi vardır: ödeme jetonu ve çalışma jetonu olarak hareket eder. Kullanıcılar, Oracle hizmetleri için düğüm operatörlerine ödeme yapmak için LINK kullanır. Düğümler, Oracle hizmetleri sağlamak için Chainlink ağına teminat olarak LINK koymalıdır. Düğüm operatörleri, sağladıkları veri talebine ve piyasa koşullarına dayalı olarak fiyatlarını belirler. LINK koymak ayrıca bir düğüm operatörünün ağa olan bağlılığının kanıtı olarak hizmet verir. Bir düğümün koymuş olduğu LINK miktarı ne kadar yüksek olursa, Oracle hizmeti sağlamak için seçilme şansı o kadar yüksek olur ve bu süreçte LINK kazanır. Bir düğüm başarısız olursa veya hileli davranırsa, Chainlink ağı teminat olarak konulmuş LINK'leri el koyar.

Lansmanından bu yana, Chainlink mükemmel bir itibar kazandı. Birçok üst düzey şirket, çeşitli zorlukları çözmek için Oracle hizmetlerini kullanıyor.

Şu anda Chainlink, farklı ağlardaki akıllı sözleşmelerin ödeme yapmasını, yönetişim talimatları göndermesini ve geleneksel bankalara teminat dağıtmasını sağlamak için akıllı bir oracle projesinde SWIFT ile işbirliği yapıyor.

Akıllı tahviller, banka faiz oranları gibi piyasa verilerini SWIFT ile köprüleme yaparak Standart & Poor’s derecelendirme verilerini entegre etmeye yardımcı olur.

Chainlink ekosistemi geniş bir uygulama yelpazesine sahiptir. Başlangıçlardan büyük kuruluşlara kadar 1.500'den fazla proje, Chainlink'in oraklarını kullanarak akıllı sözleşmeleri off-chain veri ve hizmetlerle güvenli bir şekilde bağlamaktadır. Bu projeler, veri sağlama, gayrimenkul, ödeme platformları, DeFi ve CeFi gibi çeşitli endüstrilere yayılmaktadır. Chainlink özellikle DeFi sektöründe önemlidir, Aave, Synthetix ve Trader Joe gibi önemli platformlar, doğru fiyatlandırma sağlamak ve operasyonel hatalardan kaçınmak için Chainlink'in Fiyat Beslemelerini kullanmaktadır.

Gördüğümüz gibi, Chainlink, blok zincir teknolojisinin yaratabileceği olasılıkları daha da artıran çeşitli talepleri karşılayabilen bir ağdır.

Diğer Kullanım Durumları

Chainlink, bugün blok zinciri teknolojisinin ne kadar önemli olduğunu gösteren birçok gerçek dünya uygulamasına sahiptir. Chainlink akıllı sözleşmelerinin dikkate değer bazı kullanım örnekleri şunları içerir:

  • Tedarik Zinciri: Bu, hammadde tedarikinden dağıtım merkezlerine veya perakende mağazalarına mal teslimine kadar bitmiş bir ürün veya hizmetin müşterilere teslim edilmesindeki tüm adımları kapsar. Her adımdan elde edilen veriler blok zincirine kaydedilir ve varlıklar arasında ödeme sözleşmeleri gibi akıllı sözleşmeleri tetikler. IoT sensörleriyle eşleştirildiğinde, Chainlink akıllı sözleşmeleri ürün kalitesi (özellikle gıda ve ilaçlar için), depolama sıcaklığı ve hava kalitesi gibi temel faktörleri izleyebilir. Bu sözleşmeler, kalitenin sağlanması ve anlaşmazlıkların çözülmesi için gereklidir.
  • Hizmetler: Elektrik, gaz, kablo ve internet gibi hizmetler genellikle müşterilere sabit bir haftalık veya aylık ücret talep eder. Bununla birlikte, hizmetler kesintiye uğrarsa, kullanıcılar genellikle tazminat alamaz. IoT sensörleri hizmet süresini izleyebilir ve Chainlink bu verileri akıllı sözleşmelere besleyerek müşterilerin adil bir şekilde ücretlendirilmesini veya hizmet kesintilerine göre tazmin edilmesini sağlayabilir.
  • Sigorta: Sigorta şirketleri prim karşılığında kayıplar, zararlar, hastalıklar veya ölümler için tazminat sözü verir. Chainlink'in akıllı sözleşmeleri bu süreci kolaylaştırabilir. Bugünün sigorta sektörü genellikle şirketlerin tazminat sürecini kontrol ettiği için güvensiz olarak kabul edilir. Akıllı sözleşmeler otomatik olarak tazminat taleplerini tetikler, sigorta şirketleri için maliyetleri azaltır ve şirketler ile tüketiciler arasındaki güveni restore eder.

Chainlink’in Cross-Chain Interoperability Protocol (CCIP), blok zincirleri arasında sorunsuz varlık transferleri ve iletişimi sağlayan yenilikçi bir çözümdür. CCIP, geliştiricilere birden fazla blok zinciri arasında güvenli token transferleri gerçekleştirme ve rastgele akıllı sözleşme mesajlarını gönderme imkanı sağlar, böylece farklı zincirlerdeki akıllı sözleşmeler arasında etkileşim sağlanır. Ana özelliklerinden biri programlanabilir token transferleridir, bu da geliştiricilere hem tokenları hem de verileri tek bir işlemde transfer etme ve diğer zincir üzerindeki sözleşme fonksiyonlarını tetikleme imkanı sunar.

Güvenlik

CCIP'nin güvenliği, başarıyla milyarlarca dolarlık işlemi güvence altına alan Chainlink'in merkezi olmayan oracle ağı tarafından güçlendirilir. Mimarisi, mesaj transferi rotaları, Risk Yönetimi Ağı, Merkezi Olmayan Oracle Ağları (DON) ve ikili blok zinciri ağlarını içerir. CCIP şimdi aktif olduğuna göre, protokol büyük blok zincirlerinde mevcuttur ve finansal kurumlar için tokenize edilmiş varlıklarda trilyonlarca doların kilidini açarak temel bir altyapı haline gelmesi beklenmektedir.


Bu mimari, CCIP'nin güvenliğinin omurgasını oluşturur:

  • Merkezi Olmayan Oracle Ağı: CCIP, her biri kendi anahtarına sahip çoklu bağımsız merkezi olmayan Oracle ağı kullanarak, tek bir başarısızlık noktasının olmadığından emin olur.
  • Bağımsız Risk Yönetimi Ağı: CCIP, farklı ekipler tarafından farklı programlama dilleri kullanılarak oluşturulan bağımsız bir Risk Yönetimi Ağına sahiptir, bu da CCIP ağının tamamen bağımsız bir şekilde izlenmesine ve doğrulanmasına olanak sağlar.
  • Özelleştirilebilir Transfer Oran Sınırları: CCIP'nin transfer mekanizması, proje ekiplerine belirli bir zaman içinde zincirler arasında aktarılan toplam değeri sınırlayan özel transfer oran sınırları belirleme imkanı sağlar ve en kötü senaryoların etkisini azaltır.

Chainlink, kullanıcılara farklı blok zinciri ağları arasında kripto varlıklarını ve verilerini güvenli ve güvenilir bir şekilde transfer etmek için bir çapraz zincir köprüleme uygulaması olan Transporter'ı başlattı. Transporter'ın kullanıcı dostu arayüzü, Ethereum, Arbitrum ve Avalanche gibi büyük ağlar arasında jetonları ve bilgileri sorunsuz bir şekilde taşıma imkanı sağlar. Bu sürüm, Chainlink'in çapraz zincir uyumluluğunda büyük bir ilerlemeyi işaret ederek kullanıcılara gelişmiş güvenlik sunuyor.

Chainlink'in merkezi olmayan Oracle'lar konusundaki geniş deneyimini kullanarak, Transporter, varlık güvenliğini sağlamak için birden fazla merkezi olmayan Oracle ağı, bağımsız bir risk yönetim sistemi ve yapılandırılabilir transfer oranı limitleri gibi birçok güvenlik katmanı uygular. Ek olarak, Transporter gerçek zamanlı işlem takibi sağlayarak, kullanıcıların cross-chain transferlerinin ilerlemesini izlemelerine olanak tanır ve bu da şeffaflığı büyük ölçüde artırır.


Transporter, CCIP çapraz zincir köprüsüne dayalı bir ön uç arayüzüdür.

Çapraz zincir köprülerinin temel özelliği güvenliktir. Taşıyıcı, kullanıcıya yönelik arayüz olarak hareket ederken, altta yatan teknolojisi Chainlink'in CCIP ve Oracle ağ altyapısı üzerine kurulmuştur. Tüm Taşıyıcı transferleri, güçlü bir güvenlik geçmişine sahip olan Chainlink CCIP tarafından güvence altına alınmıştır. CCIP'in piyasaya sürülmesinden bu yana, ciddi güvenlik olayları yaşanmamıştır, bu durum Chainlink'in Taşıyıcı çapraz zincir köprüsünü piyasaya sürmede önemli bir avantaj sağlamaktadır.

LINK Fiyat Geçmişi

Yazı yazıldığı sırada, LINK fiyatlandırılmış$7.69'da, son 24 saatte %1.48 düşüşle, 7.69 milyar dolarlık bir piyasa değeriyle. LINK bu yıl şimdiye kadar %60.39 düştü. LINK, 29 Kasım 2017'de 0.148 dolarlık tarihi bir düşük seviyeye ulaştı, 10 Mayıs 2021'de 52.7 dolarlık tarihi bir yüksek seviyeye ulaştı. LINK'in fiyatı, piyasaya sürülmesinden sonraki ilk iki yıl boyunca 1.3 doları aşmadı, ancak 2019'da %489 artarak 5 dolara fırladı. Ağustos 2020'de, Chainlink'in çeşitli stratejik ortaklıklar duyurmasının ardından, LINK'in fiyatı ilk kez 20 doları aştı. Aralık 2020 ile Mayıs 2021 arasında, LINK 52.88 dolara yükseldi ve tarihi bir seviyeye ulaştı.

Daha önce de belirtildiği gibi, LINK genellikle Oracle hizmetleri için ödeme yapmak ve kullanıcılar tarafından SLA anlaşmalarına katılmak için Chainlink ağındaki bahis yapılmak için kullanılır. Bu, ağın ana işlemlerindeki tek belirteçtir. Bir oracle'ın elinde bulunan LINK miktarı itibarını etkilediğinden, oracle'ların ağa olan bağlılıklarını kanıtlamak için daha fazla belirteç biriktirmeleri teşvik edilir. 1 milyar LINK'lik maksimum arzı ile, bu durum daha fazla düğüm operatörü ve yatırımcının Chainlink ekosistemine çekilmesine neden olabilir. Chainlink şüphesiz en önemli merkezi olmayan oracle'dir ve blok zinciri endüstrisinin çeşitli sektörlerindeki kullanımı kanıtlanmıştır. Chainlink, gerçek dünya problemlerini çözmek için tasarlanmış verimli bir ağdır. Eğer blok zinciri gerçek dünya ile birleşmeye devam ederse, blok zinciri ve dış halka sistemler arasındaki köprülerin talebi önemli ölçüde artacaktır.

Sensatın almaGate.io gibi kripto para borsalarında LINK.

  1. Gate.io hesabınıza giriş yapın, [Trade] bölümüne gidin ve [Spot Trading] seçeneğini tıklayın.
  2. Arama kutusuna 'LINK' yazın ve platform mevcut işlem çiftlerini gösterecektir.
  3. Gate.io çeşitli emir türlerini destekler. Örneğin, limit emri ile istediğiniz alım fiyatını ve miktarını belirleyebilir, ardından [Buy LINK] öğesine tıklayabilirsiniz. Emriniz eşleştiğinde, LINK token'ları spot cüzdanınıza yatırılacaktır.

Gate.io üzerinden kredi kartı, banka kartı veya banka transferi kullanarak LINK de satın alabilirsiniz.

LINK satın aldıktan sonra, onu bir emanet olmayan cüzdana transfer edebilir veya Gate.io hesabınızda bırakabilirsiniz. Eğer ikincisini seçerseniz, tasarruf ve kredi gibi hizmetler aracılığıyla pasif gelir elde edebilirsiniz. LINK jetonları şu anda her iki yöntemle de gelir elde etmeyi destekliyor.

Chainlink Haberleri

Yakın zamanda piyasaya sürülen Chainlink Economics 2.0'ya göre, Chainlink ekibi LINK sahiplerinin uzun zamandır beklenen staking lansmanını duyurdu, bu sayede Chainlink ağını güvence altına almalarına ve ödüller kazanmalarına olanak tanıdı. Karar, Chainlink ile ortak olan blok zinciri uygulamalarının sayısının artması ile birlikte geliştirilmiş protokol güvenliğinin her zamankinden daha önemli hale gelmesi nedeniyle alındı.

Chainlink'in duyurusu, staking'in asıl amacının "ekosistem katılımcılarına, düğüm operatörleri ve topluluk üyeleri de dahil olmak üzere, LINK jetonlarını staking yaparak Oracle hizmetlerinin güvenliğini ve kullanıcı korumalarını güçlendirmek için yetenek sağlamak" olduğunu belirtiyor. Topluluk, bu özelliği memnuniyetle karşıladı çünkü güçlü bir ödül ve ceza sistemi sunarak Chainlink düğümleri için doğru Oracle raporlamasını sağlıyor.

Chainlink birkaç yıldır staking çözümleri geliştiriyor ve nihayet başlıyor. Staking başladığında LINK sahipleri ödül kazanabilir ve ağı daha fazla merkezsizleştirebilir.

Yararlı Referanslar

Chainlink'in en son güncellemeleri için ziyaret edebilirsiniz:

Mevcut olanı görüntülemek için tıklayın LINK fiyatıve tercih ettiğiniz işlem çiftinizi seçerek işlem yapmaya başlayın.

Yazar: Allen、Mauro F.
Çevirmen: Sonia
İnceleyen(ler): Piccolo、Wayne、Elisa、Ashley、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

Chainlink Nedir?

Yeni BaşlayanSep 11, 2024
Bu makale, blok zinciri alanında en iyi merkezi olmayan Oracle hizmet sağlayıcılarından biri olan Chainlink'in (LINK) rolünü ve işlevselliğini keşfediyor. Chainlink'in Oracle ağıyla akıllı sözleşmeleri gerçek dünya verileri ile köprüleştirerek çeşitli DeFi ve blok zinciri uygulamalarını mümkün kıldığı ayrıntılı bir şekilde ele alınmaktadır. Makale, Chainlink'in Cross-Chain İşletilebilirlik Protokolü (CCIP) ve güvenli varlık transferleri ve blok zincirleri arasında veri paylaşımını sağlamayı amaçlayan Transporter blok zinciri köprüleme çözümü gibi araçları vurgulamaktadır. Akıllı sözleşmelerin güvenilirliğini, sansür direncini ve adil olma özelliklerini artırmada Chainlink'in kritik rolünü vurgularken, aynı zamanda çapraz zincirli finansal piyasalardaki geleceğine de bakılmaktadır.
Chainlink Nedir?

Blockchain endüstrisi son yıllarda hızla büyüdü, farklı sektörlerden şirketler ve kurumlar blockchain teknolojisini benimsemeye başladı. Blockchain'in birçok kullanım alanı var ve verimliliği artırmayı ve belirli süreçleri otomatikleştirmeyi amaçlıyor.

Bunu başarmak için akıllı sözleşmeler devreye girer. Akıllı sözleşmeler, aracı olmadan belirli anlaşmalara veya sözleşmelere girmelerine izin verir ve şeffaflığı, güvenilirliği ve maliyetleri düşürür. Finans, kamu yönetimi ve birçok diğer sektörde yaygın olarak kullanılırlar. Bununla birlikte, akıllı sözleşmeler dış bilgilere erişemez; sadece önceden belirlenmiş işlemleri gerçekleştirebilirler. Peki, akıllı sözleşmeler gerçek dünya ile nasıl etkileşime geçer? İşte burada, gerçek dünya verilerini akıllı sözleşmelerin anlayabileceği bir formata çeviren merkezi olmayan varlıklar olan Oraklar devreye girer. Chainlink, akıllı sözleşmelerin potansiyelini maksimize eden lider bir Orak olarak kabul edilir.

Chainlink, SmartContract'ın bir ürünüdür, şimdi Chainlink Labs olarak bilinir. Steve Ellis ve Sergey Nazarov tarafından 2014 yılında kurulan SmartContract, blockchain odaklı bir teknoloji startup'ıdır. Haziran 2017'de, Nazarov ve Ellis danışman Ari Jules'un yardımıyla Chainlink projesini başlattı ve beyaz kağıdını yayınladı. Beyaz kağıdın yayınlanmasının hemen ardından proje ekibi, Chainlink'in yerel token (LINK) arzının yaklaşık %35'ini temsil eden 32 milyon dolarlık bir ICO aracılığıyla fon topladı. Chainlink ağı resmi olarak 2019'da başlatıldı ve bugünün DeFi ekosisteminin önemli direklerinden biri haline geldi.

Daha önce de belirttiğimiz gibi Chainlink, akıllı sözleşmelerin dijital dünyasını gerçek dünya verileriyle birleştiren merkezi olmayan bir Oracle ağıdır. Ağ, verileri ve kaynaklarını kontrol eder ve doğrular. Oracle'ların merkeziyetsiz olması gerektiğinden, çeşitli kaynaklardan gelen verilerin doğrulanmasını ve yanlış bilgilerin filtrelenmesini sağlarlar. Akıllı sözleşme uygulamaları için gereken harici veriler ("zincir dışı" veriler olarak da adlandırılır), dApp'lerin (merkezi olmayan uygulamalar) çalıştırılmasına yardımcı olan tedarik zinciri takibi veya kripto para birimi fiyat takibi gibi kaynaklardan gelebilir. Tarafsız veriler sağlamak için Oracle'lar merkezileştirilemez veya tek bir veri kaynağına güvenilemez. Merkezileştirme, yanlış verileri riske atar ve ağ saldırılarına karşı savunmasızlığı artırır. Chainlink, güvenilir, sansüre dayanıklı ve adil veriler sağlayarak merkezi olmayan bir Oracle'ın tüm gereksinimlerini karşılar.

Daha önce de belirtildiği gibi, Chainlink gerçek dünya (zincir dışı) ve akıllı sözleşmeler (zincir üstü) arasındaki iletişim sorununu çözer. Ağustos 2021'de Chainlink, blok zincirleri arasında birlikte çalışabilirliği artıran ve farklı zincirlerdeki akıllı sözleşmelerin iletişim kurmasına olanak tanıyan önemli bir özelliği tanıttı. Chainlink, birden fazla kaynaktan gelen verileri doğrular ve farklı protokollere dağıtır.

Chainlink'ın akıllı sözleşmelerle etkileşimi üç temel adımda gerçekleşir:

  1. Chainlink kullanıcıları (geliştiriciler veya proje ekipleri) akıllı sözleşmelere sağlamak için belirli verilere ihtiyaç duyar. Kullanıcılar, bu verilere erişmek için Chainlink Hizmet Düzeyi Sözleşmesi'ni (SLA) kullanır ve bu da onları ihtiyaçlarına göre oracle'larla eşleştirir. Oracle'lar, mevcut kaynaklardan uygun bilgileri seçerek veri sağlar. Veri talebini başlatan kullanıcılar, Oracle hizmetleri için ödeme yapmak üzere sözleşmeye bazı Chainlink (LINK) tokenleri yatırmalıdır.
  2. Oracle, dış veri kaynaklarına bağlanır, SLA'nın talep ettiği gerçek dünya verilerini toplar, doğrular ve ardından Chainlink ağına girer.
  3. Oracle, topladığı verileri bir araya getirir ve sonuçları sözde birleştirme sözleşmesine geri döndürür, bu da paketlenmiş bilgileri talep edenin blockchain'ine geri döndürür.

Bu süreç sonsuz bir şekilde devam edebilir. Chainlink, birden fazla kaynaktan veri çeker ve en doğru sonucu sağlar. Bir veri kaynağı diğerlerinden saparsa, oracle onu güvenilmez olarak işaretler, itibar puanını düşürür ve gelecekteki istekler için seçilme olasılığını azaltır.

LINK, Ethereum protokolü üzerine inşa edilmiş Chainlink'in yerel token'ıdır. Chainlink ağı içinde işlemler ve ödemeler için kullanılır ve maksimum arzı 1 milyardır. Ekim 2022 itibariyle, 491,6 milyon LINK jetonu dolaşımdadır (toplam arzın %49'u). LINK jetonlarının ilk dağıtımı şöyleydi:

  • %30, proje ekibine devam eden güncellemeler ve ağ bakımı için.
  • Halka %35 satıldı.
  • Oracle sistemi ve ağ güvenliğinin korunması için %35 ayrılmıştır.

LINK' in iki ana işlevi vardır: ödeme jetonu ve çalışma jetonu olarak hareket eder. Kullanıcılar, Oracle hizmetleri için düğüm operatörlerine ödeme yapmak için LINK kullanır. Düğümler, Oracle hizmetleri sağlamak için Chainlink ağına teminat olarak LINK koymalıdır. Düğüm operatörleri, sağladıkları veri talebine ve piyasa koşullarına dayalı olarak fiyatlarını belirler. LINK koymak ayrıca bir düğüm operatörünün ağa olan bağlılığının kanıtı olarak hizmet verir. Bir düğümün koymuş olduğu LINK miktarı ne kadar yüksek olursa, Oracle hizmeti sağlamak için seçilme şansı o kadar yüksek olur ve bu süreçte LINK kazanır. Bir düğüm başarısız olursa veya hileli davranırsa, Chainlink ağı teminat olarak konulmuş LINK'leri el koyar.

Lansmanından bu yana, Chainlink mükemmel bir itibar kazandı. Birçok üst düzey şirket, çeşitli zorlukları çözmek için Oracle hizmetlerini kullanıyor.

Şu anda Chainlink, farklı ağlardaki akıllı sözleşmelerin ödeme yapmasını, yönetişim talimatları göndermesini ve geleneksel bankalara teminat dağıtmasını sağlamak için akıllı bir oracle projesinde SWIFT ile işbirliği yapıyor.

Akıllı tahviller, banka faiz oranları gibi piyasa verilerini SWIFT ile köprüleme yaparak Standart & Poor’s derecelendirme verilerini entegre etmeye yardımcı olur.

Chainlink ekosistemi geniş bir uygulama yelpazesine sahiptir. Başlangıçlardan büyük kuruluşlara kadar 1.500'den fazla proje, Chainlink'in oraklarını kullanarak akıllı sözleşmeleri off-chain veri ve hizmetlerle güvenli bir şekilde bağlamaktadır. Bu projeler, veri sağlama, gayrimenkul, ödeme platformları, DeFi ve CeFi gibi çeşitli endüstrilere yayılmaktadır. Chainlink özellikle DeFi sektöründe önemlidir, Aave, Synthetix ve Trader Joe gibi önemli platformlar, doğru fiyatlandırma sağlamak ve operasyonel hatalardan kaçınmak için Chainlink'in Fiyat Beslemelerini kullanmaktadır.

Gördüğümüz gibi, Chainlink, blok zincir teknolojisinin yaratabileceği olasılıkları daha da artıran çeşitli talepleri karşılayabilen bir ağdır.

Diğer Kullanım Durumları

Chainlink, bugün blok zinciri teknolojisinin ne kadar önemli olduğunu gösteren birçok gerçek dünya uygulamasına sahiptir. Chainlink akıllı sözleşmelerinin dikkate değer bazı kullanım örnekleri şunları içerir:

  • Tedarik Zinciri: Bu, hammadde tedarikinden dağıtım merkezlerine veya perakende mağazalarına mal teslimine kadar bitmiş bir ürün veya hizmetin müşterilere teslim edilmesindeki tüm adımları kapsar. Her adımdan elde edilen veriler blok zincirine kaydedilir ve varlıklar arasında ödeme sözleşmeleri gibi akıllı sözleşmeleri tetikler. IoT sensörleriyle eşleştirildiğinde, Chainlink akıllı sözleşmeleri ürün kalitesi (özellikle gıda ve ilaçlar için), depolama sıcaklığı ve hava kalitesi gibi temel faktörleri izleyebilir. Bu sözleşmeler, kalitenin sağlanması ve anlaşmazlıkların çözülmesi için gereklidir.
  • Hizmetler: Elektrik, gaz, kablo ve internet gibi hizmetler genellikle müşterilere sabit bir haftalık veya aylık ücret talep eder. Bununla birlikte, hizmetler kesintiye uğrarsa, kullanıcılar genellikle tazminat alamaz. IoT sensörleri hizmet süresini izleyebilir ve Chainlink bu verileri akıllı sözleşmelere besleyerek müşterilerin adil bir şekilde ücretlendirilmesini veya hizmet kesintilerine göre tazmin edilmesini sağlayabilir.
  • Sigorta: Sigorta şirketleri prim karşılığında kayıplar, zararlar, hastalıklar veya ölümler için tazminat sözü verir. Chainlink'in akıllı sözleşmeleri bu süreci kolaylaştırabilir. Bugünün sigorta sektörü genellikle şirketlerin tazminat sürecini kontrol ettiği için güvensiz olarak kabul edilir. Akıllı sözleşmeler otomatik olarak tazminat taleplerini tetikler, sigorta şirketleri için maliyetleri azaltır ve şirketler ile tüketiciler arasındaki güveni restore eder.

Chainlink’in Cross-Chain Interoperability Protocol (CCIP), blok zincirleri arasında sorunsuz varlık transferleri ve iletişimi sağlayan yenilikçi bir çözümdür. CCIP, geliştiricilere birden fazla blok zinciri arasında güvenli token transferleri gerçekleştirme ve rastgele akıllı sözleşme mesajlarını gönderme imkanı sağlar, böylece farklı zincirlerdeki akıllı sözleşmeler arasında etkileşim sağlanır. Ana özelliklerinden biri programlanabilir token transferleridir, bu da geliştiricilere hem tokenları hem de verileri tek bir işlemde transfer etme ve diğer zincir üzerindeki sözleşme fonksiyonlarını tetikleme imkanı sunar.

Güvenlik

CCIP'nin güvenliği, başarıyla milyarlarca dolarlık işlemi güvence altına alan Chainlink'in merkezi olmayan oracle ağı tarafından güçlendirilir. Mimarisi, mesaj transferi rotaları, Risk Yönetimi Ağı, Merkezi Olmayan Oracle Ağları (DON) ve ikili blok zinciri ağlarını içerir. CCIP şimdi aktif olduğuna göre, protokol büyük blok zincirlerinde mevcuttur ve finansal kurumlar için tokenize edilmiş varlıklarda trilyonlarca doların kilidini açarak temel bir altyapı haline gelmesi beklenmektedir.


Bu mimari, CCIP'nin güvenliğinin omurgasını oluşturur:

  • Merkezi Olmayan Oracle Ağı: CCIP, her biri kendi anahtarına sahip çoklu bağımsız merkezi olmayan Oracle ağı kullanarak, tek bir başarısızlık noktasının olmadığından emin olur.
  • Bağımsız Risk Yönetimi Ağı: CCIP, farklı ekipler tarafından farklı programlama dilleri kullanılarak oluşturulan bağımsız bir Risk Yönetimi Ağına sahiptir, bu da CCIP ağının tamamen bağımsız bir şekilde izlenmesine ve doğrulanmasına olanak sağlar.
  • Özelleştirilebilir Transfer Oran Sınırları: CCIP'nin transfer mekanizması, proje ekiplerine belirli bir zaman içinde zincirler arasında aktarılan toplam değeri sınırlayan özel transfer oran sınırları belirleme imkanı sağlar ve en kötü senaryoların etkisini azaltır.

Chainlink, kullanıcılara farklı blok zinciri ağları arasında kripto varlıklarını ve verilerini güvenli ve güvenilir bir şekilde transfer etmek için bir çapraz zincir köprüleme uygulaması olan Transporter'ı başlattı. Transporter'ın kullanıcı dostu arayüzü, Ethereum, Arbitrum ve Avalanche gibi büyük ağlar arasında jetonları ve bilgileri sorunsuz bir şekilde taşıma imkanı sağlar. Bu sürüm, Chainlink'in çapraz zincir uyumluluğunda büyük bir ilerlemeyi işaret ederek kullanıcılara gelişmiş güvenlik sunuyor.

Chainlink'in merkezi olmayan Oracle'lar konusundaki geniş deneyimini kullanarak, Transporter, varlık güvenliğini sağlamak için birden fazla merkezi olmayan Oracle ağı, bağımsız bir risk yönetim sistemi ve yapılandırılabilir transfer oranı limitleri gibi birçok güvenlik katmanı uygular. Ek olarak, Transporter gerçek zamanlı işlem takibi sağlayarak, kullanıcıların cross-chain transferlerinin ilerlemesini izlemelerine olanak tanır ve bu da şeffaflığı büyük ölçüde artırır.


Transporter, CCIP çapraz zincir köprüsüne dayalı bir ön uç arayüzüdür.

Çapraz zincir köprülerinin temel özelliği güvenliktir. Taşıyıcı, kullanıcıya yönelik arayüz olarak hareket ederken, altta yatan teknolojisi Chainlink'in CCIP ve Oracle ağ altyapısı üzerine kurulmuştur. Tüm Taşıyıcı transferleri, güçlü bir güvenlik geçmişine sahip olan Chainlink CCIP tarafından güvence altına alınmıştır. CCIP'in piyasaya sürülmesinden bu yana, ciddi güvenlik olayları yaşanmamıştır, bu durum Chainlink'in Taşıyıcı çapraz zincir köprüsünü piyasaya sürmede önemli bir avantaj sağlamaktadır.

LINK Fiyat Geçmişi

Yazı yazıldığı sırada, LINK fiyatlandırılmış$7.69'da, son 24 saatte %1.48 düşüşle, 7.69 milyar dolarlık bir piyasa değeriyle. LINK bu yıl şimdiye kadar %60.39 düştü. LINK, 29 Kasım 2017'de 0.148 dolarlık tarihi bir düşük seviyeye ulaştı, 10 Mayıs 2021'de 52.7 dolarlık tarihi bir yüksek seviyeye ulaştı. LINK'in fiyatı, piyasaya sürülmesinden sonraki ilk iki yıl boyunca 1.3 doları aşmadı, ancak 2019'da %489 artarak 5 dolara fırladı. Ağustos 2020'de, Chainlink'in çeşitli stratejik ortaklıklar duyurmasının ardından, LINK'in fiyatı ilk kez 20 doları aştı. Aralık 2020 ile Mayıs 2021 arasında, LINK 52.88 dolara yükseldi ve tarihi bir seviyeye ulaştı.

Daha önce de belirtildiği gibi, LINK genellikle Oracle hizmetleri için ödeme yapmak ve kullanıcılar tarafından SLA anlaşmalarına katılmak için Chainlink ağındaki bahis yapılmak için kullanılır. Bu, ağın ana işlemlerindeki tek belirteçtir. Bir oracle'ın elinde bulunan LINK miktarı itibarını etkilediğinden, oracle'ların ağa olan bağlılıklarını kanıtlamak için daha fazla belirteç biriktirmeleri teşvik edilir. 1 milyar LINK'lik maksimum arzı ile, bu durum daha fazla düğüm operatörü ve yatırımcının Chainlink ekosistemine çekilmesine neden olabilir. Chainlink şüphesiz en önemli merkezi olmayan oracle'dir ve blok zinciri endüstrisinin çeşitli sektörlerindeki kullanımı kanıtlanmıştır. Chainlink, gerçek dünya problemlerini çözmek için tasarlanmış verimli bir ağdır. Eğer blok zinciri gerçek dünya ile birleşmeye devam ederse, blok zinciri ve dış halka sistemler arasındaki köprülerin talebi önemli ölçüde artacaktır.

Sensatın almaGate.io gibi kripto para borsalarında LINK.

  1. Gate.io hesabınıza giriş yapın, [Trade] bölümüne gidin ve [Spot Trading] seçeneğini tıklayın.
  2. Arama kutusuna 'LINK' yazın ve platform mevcut işlem çiftlerini gösterecektir.
  3. Gate.io çeşitli emir türlerini destekler. Örneğin, limit emri ile istediğiniz alım fiyatını ve miktarını belirleyebilir, ardından [Buy LINK] öğesine tıklayabilirsiniz. Emriniz eşleştiğinde, LINK token'ları spot cüzdanınıza yatırılacaktır.

Gate.io üzerinden kredi kartı, banka kartı veya banka transferi kullanarak LINK de satın alabilirsiniz.

LINK satın aldıktan sonra, onu bir emanet olmayan cüzdana transfer edebilir veya Gate.io hesabınızda bırakabilirsiniz. Eğer ikincisini seçerseniz, tasarruf ve kredi gibi hizmetler aracılığıyla pasif gelir elde edebilirsiniz. LINK jetonları şu anda her iki yöntemle de gelir elde etmeyi destekliyor.

Chainlink Haberleri

Yakın zamanda piyasaya sürülen Chainlink Economics 2.0'ya göre, Chainlink ekibi LINK sahiplerinin uzun zamandır beklenen staking lansmanını duyurdu, bu sayede Chainlink ağını güvence altına almalarına ve ödüller kazanmalarına olanak tanıdı. Karar, Chainlink ile ortak olan blok zinciri uygulamalarının sayısının artması ile birlikte geliştirilmiş protokol güvenliğinin her zamankinden daha önemli hale gelmesi nedeniyle alındı.

Chainlink'in duyurusu, staking'in asıl amacının "ekosistem katılımcılarına, düğüm operatörleri ve topluluk üyeleri de dahil olmak üzere, LINK jetonlarını staking yaparak Oracle hizmetlerinin güvenliğini ve kullanıcı korumalarını güçlendirmek için yetenek sağlamak" olduğunu belirtiyor. Topluluk, bu özelliği memnuniyetle karşıladı çünkü güçlü bir ödül ve ceza sistemi sunarak Chainlink düğümleri için doğru Oracle raporlamasını sağlıyor.

Chainlink birkaç yıldır staking çözümleri geliştiriyor ve nihayet başlıyor. Staking başladığında LINK sahipleri ödül kazanabilir ve ağı daha fazla merkezsizleştirebilir.

Yararlı Referanslar

Chainlink'in en son güncellemeleri için ziyaret edebilirsiniz:

Mevcut olanı görüntülemek için tıklayın LINK fiyatıve tercih ettiğiniz işlem çiftinizi seçerek işlem yapmaya başlayın.

Yazar: Allen、Mauro F.
Çevirmen: Sonia
İnceleyen(ler): Piccolo、Wayne、Elisa、Ashley、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!