ICP nedir?

Orta SeviyeNov 21, 2022
DFINITY Vakfı tarafından geliştirilen Internet Computer (IC), büyük bir vizyona sahip bir blockchain hizmet sağlayıcısıdır. Tüm blockchain alanında temel bir bilgi işlem hizmeti tesisi olmayı hedefliyor. AWS (Amazon Cloud Computing Service) ve Azure'un (Microsoft Cloud Service Platform) blockchain sürümlerine benzer şekilde, İnternet Bilgisayarı (IC), tüm ağ hizmetleri ve bulut bilişim ihtiyaçları için çözümler sunar. Uzun vadede gelişmeye devam edebilirse, kripto endüstrisine büyük yenilikler getirme yeteneğine sahip olacaktır.
ICP nedir?

Giriş

Bir blok zinciri hizmet sağlayıcısı olarak, İnternet Bilgisayarı (IC), büyük ölçekli akıllı sözleşme işlemleri için önemli bir altyapı olma yolunda büyük bir vizyona sahiptir. Düşük maliyetli ve tamamen merkezi olmayan bir şekilde çalışır. Web2'de ağ hizmetleri ve bulut bilgi işlem için çözümler sunan AWS (Amazon Cloud Computing Service) ve Azure'a (Microsoft Cloud Service Platform) benzer şekilde, İnternet Bilgisayarı, kripto dünyasında temel bilgi işlem için bir hizmet tesisi olma hedefini benimsiyor.

IC'nin iki ana belirteci vardır. Biri yönetişim belirteci olan "ICP", diğeri ise ağdaki bilgi işlem ve işlemler için ödeme yapmak için kullanılan istikrarlı bir para birimi olan "Cycles". Döngüler, ICP yakılarak elde edilebilir.

Ekim 2016'da Dominic Williams tarafından kurulan İnternet Bilgisayarı ilk olarak DFINITY adını aldı. DFINITY, Internet Computer'ın ilk ana ağını 18 Aralık 2020'de başlattı ve ardından 10 Mayıs 2021'de halka açıkladı. Bu arada Internet Computer'ın açık kaynak kodu ve ICP tokeninin işlem ve yönetişim fonksiyonları da duyuruldu.

Uygulama ve Beklenti

ICP, ağda üç kritik rolü olan İnternet Bilgisayarının yerel simgesidir:

  1. Yönetim belirteci: Kullanıcılar, "nöron" düğümleri olmak için ICP belirteçlerini stake edebilir ve oylama yoluyla yönetim ağ işlemlerine katılabilir.
  2. Döngünün oluşturulmasını hesaplamak için kullanılır: Akıllı sözleşmelerin IC'de çalıştırılması, İşlem ücreti olarak Döngü belirteçlerini tüketir ve Döngü yalnızca ICP aracılığıyla dönüştürülebilir. ICP, tüm operasyonlara güç sağlayan IC üzerindeki yakıtla karşılaştırılabilir.
  3. Katılımcıları ödüllendirin: Ağ, ağa katkıda bulunanları ödüllendirmek için yeni ICP'ler üretecektir. Örneğin, ağı yönetmeye katılanlar "oylama ödülleri" alacaklar ve bu, düğüm makineleri vb. sağlayanlara verilen "hesaplama ödülleri" olarak kullanılabilir.

Merkezi olmayan veri depolama ve blok zincirinin hesaplanması için hizmetler sağlayın

Şu anda birçok Dapp, verileri Amazon'un AWS'si ve Microsoft'un Azure'u gibi merkezi sunucularda depolamaya devam ediyor. Ancak şu anda kullandığımız kripto para cüzdanları genellikle tarayıcıların (Google Chrome gibi) eklenti uzantılarıdır. Bir gün bu şirketler aniden hizmetlerini kapatmaya karar verirse diye, merkezi olmayan olarak ilan edilen Dapp'ler bile etki altında kalacak.

Mevcut durumun ana nedeni, bu ağ hizmetlerini mevcut blok zincirinde depolamanın ve hesaplamanın para ve zaman dahil olmak üzere bir servete mal olacak olmasıdır.

Zaman ve maliyet açısından, Dfinity Community'den alınan veriler, her blok zincirinin mevcut hesaplama hızının aşağıdaki gibi olduğunu göstermektedir:

Etherium: saniyede yaklaşık 15 işlem

Polkadot: saniyede yaklaşık 1.000 işlem

Solana: saniyede yaklaşık 50.000 işlem

Ethereum blok zincirinde Facebook gibi bir sosyal platform oluşturursak, saniyede yalnızca 15 işleme izin verebilecek bir hızla Facebook gibi yüz milyonlarca kullanıcıya asla ulaşamayacağını hayal edin.

Ayrıca, mimari yenilik sayesinde, İnternet Bilgisayarının teorik olarak saniye başına işleyebileceği veriler sınırsızdır, bu nedenle giderek daha fazla gerçek zamanlı ağ servisini destekleyebilir.


(Kaynak: https://www.dfinitycommunity.com/introducing-the-internet-computer/ )

Ayrıca, paranın maliyeti bir başka yüksek kriterdir.

Dfinity Topluluğu tarafından sağlanan veriler, bir kullanıcının Ethereum'da bir yıl boyunca 1 GB veri depolamasının şaşırtıcı bir şekilde 240.000.000 $'a mal olacağını gösteriyor. "Ethereum Katili" olarak bilinen Solana'nın bile 840.000 dolara ihtiyacı var, ancak IC aracılığıyla yalnızca 5 dolara ihtiyacı var. Ayrıca, istikrarlı bir para birimi olan Döngü cinsinden ifade edildiğinden maliyet, para birimi fiyatıyla dalgalanmayacaktır.

(Kaynak: https://www.dfinitycommunity.com/enough-ethereum-killers-internet-computer-is-the-ethereum-savior/ )

teknoloji

Mevcut ana akım İnternet hizmetleri, herkesin tüm bilgileri birbirine bağlamasına izin veren bir platform sağlasa da, bu sistemler, hizmetler ve hatta altyapı sağlayıcıları hala özel olarak işletilen şirketler tarafından yönetilmektedir. ICP mekanizması, Zincir Anahtar Teknolojisi oluşturarak blok zincirinin verileri depolamak ve hesaplamak için kullanıldığı önceki modu değiştirmeyi ve böylece gerçekten merkezi olmayan bir mimariye doğru ilerlemeyi umuyor.

Zincir Anahtar Teknolojisinin IC'nin çalışmasını sağlayan motor olduğu söylenebilir.

Zincir Anahtar Teknolojisi, yeni bir mutabakat modeli mekanizması (Eşik Geçişi), Etkileşimli Olmayan Dağıtılmış Anahtar Üretimi (NI-DKG), zincir üstü bir yönetişim sistemi (Ağ Sinir Sistemi, NNS) gibi birkaç tamamlayıcı bileşenden oluşur. “merkezi olmayan kimlik” (merkezi olmayan kimlik).

Zincir Anahtar Teknolojisi, bir dizi şifreleme protokolü içerir. İnternet Bilgisayarını oluşturan düğümleri koordine eder. IC'nin yeterince küçük bir ortak anahtara sahip olmasını sağlayabilen Chain Key Technology, akıllı saatler ve cep telefonları gibi cihazların IC'den yapılan işlemlerin gerçekliğini doğrulamasına bile izin verebilir.

Mutabakat Mekanizması: Eşik Geçişi

IC üzerindeki düğümler yalnızca zincir üstü yönetim sistemi NNS tarafından verilen bir veri merkezi kimliğine (DCID) sahip olması gereken bağımsız bir veri merkezi tarafından çalıştırılabilir. NNS, IC ağını kontrol eden açık bir algoritmik yönetişim sistemidir. Düğüm olmak isteyen sağlayıcılar, NNS'ye bir başvuruda bulunmalı ve minimum gereksinimleri karşılamalı, ayrıca özel düğüm makineleri satın almalıdır. Ancak o zaman DCID için uygun olurlar.

Yönetim

Birçok bağımsız veri merkezinden oluşan zincir üstü bir algoritmik yönetişim sistemi olarak Sinir Sistemi (NNS), IC'yi kontrol eden beyindir. ICP sahiplerinin iyileştirme önerileri üzerinde oy kullanmasına veya parametre değişiklikleri üzerinde anlaşmaya varmasına olanak tanır. Herhangi bir kullanıcı, kabul edilirse hemen yürütülecek olan NNS'ye bir teklif gönderebilir.

NNS, oylama "nöronları" oluşturmak için ICP staking'e katılan kullanıcılar aracılığıyla ağın yönetilmesine yardımcı olur. Herkes bir "nöron" yaratabilir. "Nöronların" oy hakları ve oylama karşılığında aldıkları ödüller, yatırdıkları ICP miktarı ve "nöron" olarak hizmet ettikleri süre ile orantılıdır. Yönetişim oylamasında, "nöronlar" manuel olarak oy kullanabilir veya otomatik olarak oy vermek için diğer "nöronları" takip edecek şekilde ayarlanabilir.

Ekosistemin Büyümesi

Geliştirme devam ediyor ve İnternet Bilgisayarında şifreli cüzdanlar, DeFi, sosyal ağ, NFT vb.

Tak Cüzdan

Fleek (bir IC geliştirici platformu ve başlangıç) tarafından oluşturulan ve açık kaynaklı olan Plug Wallet, kullanıcıların ICP, Cycles ve diğer kripto para birimlerini çalıştırmalarının yanı sıra tek tıklamayla Internet Computer Dapps'a giriş yapmalarına olanak tanıyan bir tarayıcı eklentisidir. Şu anda 100.000'den fazla kullanıcı var.

kaynak: https://plugwallet.ooo

IC Galeri

GameFi ve DeFi'yi birleştiren IC Gallery, kullanıcıların IC ve Ethereum üzerinde çeşitli sürükleyici 3B deneyimler aracılığıyla NFT oynayabildiği, basabildiği ve takas edebildiği etkileşimli bir 3B meta veri deposudur. IC Gallery, nihai bir 3D NFT metaverse deneyimi getiren "tam zincir üzerinde gözetim" elde etti.

kaynak: https://ic.gallery/

Sonsuzluk Değiştirme

InfinitySwap, kullanıcıların IC üzerinde belirteç oluşturabilecekleri, paylaşabilecekleri ve değiştirebilecekleri bir platformdur. Polychain Capital ve 9YardsCapital tarafından desteklenmektedir. Böylece InfinitySwap, kullanıcılara ICP blok zincirine dayalı düşük ücretli teknolojisini kullanarak jeton alışverişi yapma olanağı sağlar. Bu proje PolyChain Capital ve a16z'den toplam 1,5 milyon dolarlık yatırım aldı.

kaynak: https://infinityswap.one

DSCVR

DSCVR, Web3 teknolojisi ile oluşturulmuş merkezi olmayan bir Reddit, sosyal medya gibidir. Merkezi olmayan ICP üzerine inşa edilen platformdaki tüm makaleler ve materyaller kullanıcılara aittir. Kullanıcılar bunlara herhangi bir tarayıcı aracılığıyla kolayca erişebilir. Şu anda, DSCVR'nin 40.000'den fazla kullanıcısı var.

kaynak: http://dscvr.one

Diğer bilgiler

yatırımcılar

DFINITY katkıda bulunanlardan 121 milyon dolar topladı. Bu katkıda bulunanlar arasında Andreessen Horowitz, Polychain Capital, SV Angel, Aspect Ventures, Electric Capital, ZeroEx, Scalar Capital ve Multicoin Capital bulunmaktadır.

Token dağıtımı

DFINITY Vakfı, 2018'de 50.000'den fazla tescil ettirene ICP jetonları dağıttı. Bunların %9,5'i erken katkıda bulunanlara, kalan %90,5'i ise Vakfa tahsis edilmektedir. %90.5, operasyonları finanse edebilir, kullanıcıların katılımını teşvik edebilir ve token arzını dağıtabilir.

Erken katkıda bulunanlar: %9,50

Tohum bağışı: %24,72

Strateji: %7.00

Ön satış: %4,96

Stratejik Ortaklık: %3,79

Topluluk airdropu: %0,80

İlk topluluk ve geliştiriciler: %0,48

Düğüm operatörü: %0,22

İnternet Bilgisayar Birliği: %4,26

Ekip üyeleri: %18.00

Danışmanlar ve diğer üçüncü taraf token sahipleri: %2,40

DFINITY Vakfı: %23,86

Meydan Okuma ve Gözlem

Mevcut pazar ICP'ye çok daha az ilgi gösteriyor. Bunun nedeni, pazarın bir bütün olarak yükseliş eğiliminde olduğu gerçeğine ek olarak, bazı geliştiricilerin IC'yi bir düğüm olarak çalıştırmak için uygulamanın belirli özellikleri karşılayacak şekilde oluşturulması gerektiğine inanmalarıdır, bu da birçok insanı bunun dışında tutacaktır. IC büyümesini daha da sınırlayabilir.

Sermaye piyasası açısından IC, birçok kurumu yatırım yapmaya çeken ve aslında gelişmiş ilgili teknolojilere sahip olan Bitcoin ve Ethereum'dan sonra blok zincirinin üçüncü yeniliği olarak selamlanan büyük bir vizyon tasarladı. Ancak pazar, yalnızca lansmanının ilk aşamasında beklentileri gösterdikten sonra hızla soğudu. ICP'nin fiyatı 2021'in başlarında 400 doların üzerine, 2022'nin başlarında 10 doların altına ve Ekim 2022'de yaklaşık 5 dolara düştü.

(Kaynak: https://coinmarketcap.com/zh-tw/currencies/internet-computer/ )

Çözüm

Dfinity ekibi 2022 yılında oldukça umut verici işler ortaya koydu. Örneğin, geliştiricilerden ve kullanıcılardan yatırım çekmeye devam etmek için Bitcoin ve Ethereum ile uyumlu projelerin yanı sıra daha fazla DeFi uygulaması geliştirmeyi amaçladılar.

Uzun vadede, eğer IC devam edebilirse, blockchain endüstrisine büyük yenilikler getirme potansiyeline sahip olacaktır. Ancak IC'nin tek başına tam bir endüstriyel zincir geliştirmesi imkansızdır. Takımın pozisyonunu ayarlamaya başladığı görülüyor. BTC ve ETH ile bağlantılı hizmetlerini ve varlıklarını güçlendiriyor. IC, kullanıcı kazanmak ve değerini kanıtlamak için daha pratik uygulamalar başlatmaya devam ederse, IC'nin bir fark yaratabileceğine inanılıyor.

Yazar: Danny
Çevirmen: cedar
İnceleyen(ler): Hugo、Edward、Ashely、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

ICP nedir?

Orta SeviyeNov 21, 2022
DFINITY Vakfı tarafından geliştirilen Internet Computer (IC), büyük bir vizyona sahip bir blockchain hizmet sağlayıcısıdır. Tüm blockchain alanında temel bir bilgi işlem hizmeti tesisi olmayı hedefliyor. AWS (Amazon Cloud Computing Service) ve Azure'un (Microsoft Cloud Service Platform) blockchain sürümlerine benzer şekilde, İnternet Bilgisayarı (IC), tüm ağ hizmetleri ve bulut bilişim ihtiyaçları için çözümler sunar. Uzun vadede gelişmeye devam edebilirse, kripto endüstrisine büyük yenilikler getirme yeteneğine sahip olacaktır.
ICP nedir?

Giriş

Bir blok zinciri hizmet sağlayıcısı olarak, İnternet Bilgisayarı (IC), büyük ölçekli akıllı sözleşme işlemleri için önemli bir altyapı olma yolunda büyük bir vizyona sahiptir. Düşük maliyetli ve tamamen merkezi olmayan bir şekilde çalışır. Web2'de ağ hizmetleri ve bulut bilgi işlem için çözümler sunan AWS (Amazon Cloud Computing Service) ve Azure'a (Microsoft Cloud Service Platform) benzer şekilde, İnternet Bilgisayarı, kripto dünyasında temel bilgi işlem için bir hizmet tesisi olma hedefini benimsiyor.

IC'nin iki ana belirteci vardır. Biri yönetişim belirteci olan "ICP", diğeri ise ağdaki bilgi işlem ve işlemler için ödeme yapmak için kullanılan istikrarlı bir para birimi olan "Cycles". Döngüler, ICP yakılarak elde edilebilir.

Ekim 2016'da Dominic Williams tarafından kurulan İnternet Bilgisayarı ilk olarak DFINITY adını aldı. DFINITY, Internet Computer'ın ilk ana ağını 18 Aralık 2020'de başlattı ve ardından 10 Mayıs 2021'de halka açıkladı. Bu arada Internet Computer'ın açık kaynak kodu ve ICP tokeninin işlem ve yönetişim fonksiyonları da duyuruldu.

Uygulama ve Beklenti

ICP, ağda üç kritik rolü olan İnternet Bilgisayarının yerel simgesidir:

  1. Yönetim belirteci: Kullanıcılar, "nöron" düğümleri olmak için ICP belirteçlerini stake edebilir ve oylama yoluyla yönetim ağ işlemlerine katılabilir.
  2. Döngünün oluşturulmasını hesaplamak için kullanılır: Akıllı sözleşmelerin IC'de çalıştırılması, İşlem ücreti olarak Döngü belirteçlerini tüketir ve Döngü yalnızca ICP aracılığıyla dönüştürülebilir. ICP, tüm operasyonlara güç sağlayan IC üzerindeki yakıtla karşılaştırılabilir.
  3. Katılımcıları ödüllendirin: Ağ, ağa katkıda bulunanları ödüllendirmek için yeni ICP'ler üretecektir. Örneğin, ağı yönetmeye katılanlar "oylama ödülleri" alacaklar ve bu, düğüm makineleri vb. sağlayanlara verilen "hesaplama ödülleri" olarak kullanılabilir.

Merkezi olmayan veri depolama ve blok zincirinin hesaplanması için hizmetler sağlayın

Şu anda birçok Dapp, verileri Amazon'un AWS'si ve Microsoft'un Azure'u gibi merkezi sunucularda depolamaya devam ediyor. Ancak şu anda kullandığımız kripto para cüzdanları genellikle tarayıcıların (Google Chrome gibi) eklenti uzantılarıdır. Bir gün bu şirketler aniden hizmetlerini kapatmaya karar verirse diye, merkezi olmayan olarak ilan edilen Dapp'ler bile etki altında kalacak.

Mevcut durumun ana nedeni, bu ağ hizmetlerini mevcut blok zincirinde depolamanın ve hesaplamanın para ve zaman dahil olmak üzere bir servete mal olacak olmasıdır.

Zaman ve maliyet açısından, Dfinity Community'den alınan veriler, her blok zincirinin mevcut hesaplama hızının aşağıdaki gibi olduğunu göstermektedir:

Etherium: saniyede yaklaşık 15 işlem

Polkadot: saniyede yaklaşık 1.000 işlem

Solana: saniyede yaklaşık 50.000 işlem

Ethereum blok zincirinde Facebook gibi bir sosyal platform oluşturursak, saniyede yalnızca 15 işleme izin verebilecek bir hızla Facebook gibi yüz milyonlarca kullanıcıya asla ulaşamayacağını hayal edin.

Ayrıca, mimari yenilik sayesinde, İnternet Bilgisayarının teorik olarak saniye başına işleyebileceği veriler sınırsızdır, bu nedenle giderek daha fazla gerçek zamanlı ağ servisini destekleyebilir.


(Kaynak: https://www.dfinitycommunity.com/introducing-the-internet-computer/ )

Ayrıca, paranın maliyeti bir başka yüksek kriterdir.

Dfinity Topluluğu tarafından sağlanan veriler, bir kullanıcının Ethereum'da bir yıl boyunca 1 GB veri depolamasının şaşırtıcı bir şekilde 240.000.000 $'a mal olacağını gösteriyor. "Ethereum Katili" olarak bilinen Solana'nın bile 840.000 dolara ihtiyacı var, ancak IC aracılığıyla yalnızca 5 dolara ihtiyacı var. Ayrıca, istikrarlı bir para birimi olan Döngü cinsinden ifade edildiğinden maliyet, para birimi fiyatıyla dalgalanmayacaktır.

(Kaynak: https://www.dfinitycommunity.com/enough-ethereum-killers-internet-computer-is-the-ethereum-savior/ )

teknoloji

Mevcut ana akım İnternet hizmetleri, herkesin tüm bilgileri birbirine bağlamasına izin veren bir platform sağlasa da, bu sistemler, hizmetler ve hatta altyapı sağlayıcıları hala özel olarak işletilen şirketler tarafından yönetilmektedir. ICP mekanizması, Zincir Anahtar Teknolojisi oluşturarak blok zincirinin verileri depolamak ve hesaplamak için kullanıldığı önceki modu değiştirmeyi ve böylece gerçekten merkezi olmayan bir mimariye doğru ilerlemeyi umuyor.

Zincir Anahtar Teknolojisinin IC'nin çalışmasını sağlayan motor olduğu söylenebilir.

Zincir Anahtar Teknolojisi, yeni bir mutabakat modeli mekanizması (Eşik Geçişi), Etkileşimli Olmayan Dağıtılmış Anahtar Üretimi (NI-DKG), zincir üstü bir yönetişim sistemi (Ağ Sinir Sistemi, NNS) gibi birkaç tamamlayıcı bileşenden oluşur. “merkezi olmayan kimlik” (merkezi olmayan kimlik).

Zincir Anahtar Teknolojisi, bir dizi şifreleme protokolü içerir. İnternet Bilgisayarını oluşturan düğümleri koordine eder. IC'nin yeterince küçük bir ortak anahtara sahip olmasını sağlayabilen Chain Key Technology, akıllı saatler ve cep telefonları gibi cihazların IC'den yapılan işlemlerin gerçekliğini doğrulamasına bile izin verebilir.

Mutabakat Mekanizması: Eşik Geçişi

IC üzerindeki düğümler yalnızca zincir üstü yönetim sistemi NNS tarafından verilen bir veri merkezi kimliğine (DCID) sahip olması gereken bağımsız bir veri merkezi tarafından çalıştırılabilir. NNS, IC ağını kontrol eden açık bir algoritmik yönetişim sistemidir. Düğüm olmak isteyen sağlayıcılar, NNS'ye bir başvuruda bulunmalı ve minimum gereksinimleri karşılamalı, ayrıca özel düğüm makineleri satın almalıdır. Ancak o zaman DCID için uygun olurlar.

Yönetim

Birçok bağımsız veri merkezinden oluşan zincir üstü bir algoritmik yönetişim sistemi olarak Sinir Sistemi (NNS), IC'yi kontrol eden beyindir. ICP sahiplerinin iyileştirme önerileri üzerinde oy kullanmasına veya parametre değişiklikleri üzerinde anlaşmaya varmasına olanak tanır. Herhangi bir kullanıcı, kabul edilirse hemen yürütülecek olan NNS'ye bir teklif gönderebilir.

NNS, oylama "nöronları" oluşturmak için ICP staking'e katılan kullanıcılar aracılığıyla ağın yönetilmesine yardımcı olur. Herkes bir "nöron" yaratabilir. "Nöronların" oy hakları ve oylama karşılığında aldıkları ödüller, yatırdıkları ICP miktarı ve "nöron" olarak hizmet ettikleri süre ile orantılıdır. Yönetişim oylamasında, "nöronlar" manuel olarak oy kullanabilir veya otomatik olarak oy vermek için diğer "nöronları" takip edecek şekilde ayarlanabilir.

Ekosistemin Büyümesi

Geliştirme devam ediyor ve İnternet Bilgisayarında şifreli cüzdanlar, DeFi, sosyal ağ, NFT vb.

Tak Cüzdan

Fleek (bir IC geliştirici platformu ve başlangıç) tarafından oluşturulan ve açık kaynaklı olan Plug Wallet, kullanıcıların ICP, Cycles ve diğer kripto para birimlerini çalıştırmalarının yanı sıra tek tıklamayla Internet Computer Dapps'a giriş yapmalarına olanak tanıyan bir tarayıcı eklentisidir. Şu anda 100.000'den fazla kullanıcı var.

kaynak: https://plugwallet.ooo

IC Galeri

GameFi ve DeFi'yi birleştiren IC Gallery, kullanıcıların IC ve Ethereum üzerinde çeşitli sürükleyici 3B deneyimler aracılığıyla NFT oynayabildiği, basabildiği ve takas edebildiği etkileşimli bir 3B meta veri deposudur. IC Gallery, nihai bir 3D NFT metaverse deneyimi getiren "tam zincir üzerinde gözetim" elde etti.

kaynak: https://ic.gallery/

Sonsuzluk Değiştirme

InfinitySwap, kullanıcıların IC üzerinde belirteç oluşturabilecekleri, paylaşabilecekleri ve değiştirebilecekleri bir platformdur. Polychain Capital ve 9YardsCapital tarafından desteklenmektedir. Böylece InfinitySwap, kullanıcılara ICP blok zincirine dayalı düşük ücretli teknolojisini kullanarak jeton alışverişi yapma olanağı sağlar. Bu proje PolyChain Capital ve a16z'den toplam 1,5 milyon dolarlık yatırım aldı.

kaynak: https://infinityswap.one

DSCVR

DSCVR, Web3 teknolojisi ile oluşturulmuş merkezi olmayan bir Reddit, sosyal medya gibidir. Merkezi olmayan ICP üzerine inşa edilen platformdaki tüm makaleler ve materyaller kullanıcılara aittir. Kullanıcılar bunlara herhangi bir tarayıcı aracılığıyla kolayca erişebilir. Şu anda, DSCVR'nin 40.000'den fazla kullanıcısı var.

kaynak: http://dscvr.one

Diğer bilgiler

yatırımcılar

DFINITY katkıda bulunanlardan 121 milyon dolar topladı. Bu katkıda bulunanlar arasında Andreessen Horowitz, Polychain Capital, SV Angel, Aspect Ventures, Electric Capital, ZeroEx, Scalar Capital ve Multicoin Capital bulunmaktadır.

Token dağıtımı

DFINITY Vakfı, 2018'de 50.000'den fazla tescil ettirene ICP jetonları dağıttı. Bunların %9,5'i erken katkıda bulunanlara, kalan %90,5'i ise Vakfa tahsis edilmektedir. %90.5, operasyonları finanse edebilir, kullanıcıların katılımını teşvik edebilir ve token arzını dağıtabilir.

Erken katkıda bulunanlar: %9,50

Tohum bağışı: %24,72

Strateji: %7.00

Ön satış: %4,96

Stratejik Ortaklık: %3,79

Topluluk airdropu: %0,80

İlk topluluk ve geliştiriciler: %0,48

Düğüm operatörü: %0,22

İnternet Bilgisayar Birliği: %4,26

Ekip üyeleri: %18.00

Danışmanlar ve diğer üçüncü taraf token sahipleri: %2,40

DFINITY Vakfı: %23,86

Meydan Okuma ve Gözlem

Mevcut pazar ICP'ye çok daha az ilgi gösteriyor. Bunun nedeni, pazarın bir bütün olarak yükseliş eğiliminde olduğu gerçeğine ek olarak, bazı geliştiricilerin IC'yi bir düğüm olarak çalıştırmak için uygulamanın belirli özellikleri karşılayacak şekilde oluşturulması gerektiğine inanmalarıdır, bu da birçok insanı bunun dışında tutacaktır. IC büyümesini daha da sınırlayabilir.

Sermaye piyasası açısından IC, birçok kurumu yatırım yapmaya çeken ve aslında gelişmiş ilgili teknolojilere sahip olan Bitcoin ve Ethereum'dan sonra blok zincirinin üçüncü yeniliği olarak selamlanan büyük bir vizyon tasarladı. Ancak pazar, yalnızca lansmanının ilk aşamasında beklentileri gösterdikten sonra hızla soğudu. ICP'nin fiyatı 2021'in başlarında 400 doların üzerine, 2022'nin başlarında 10 doların altına ve Ekim 2022'de yaklaşık 5 dolara düştü.

(Kaynak: https://coinmarketcap.com/zh-tw/currencies/internet-computer/ )

Çözüm

Dfinity ekibi 2022 yılında oldukça umut verici işler ortaya koydu. Örneğin, geliştiricilerden ve kullanıcılardan yatırım çekmeye devam etmek için Bitcoin ve Ethereum ile uyumlu projelerin yanı sıra daha fazla DeFi uygulaması geliştirmeyi amaçladılar.

Uzun vadede, eğer IC devam edebilirse, blockchain endüstrisine büyük yenilikler getirme potansiyeline sahip olacaktır. Ancak IC'nin tek başına tam bir endüstriyel zincir geliştirmesi imkansızdır. Takımın pozisyonunu ayarlamaya başladığı görülüyor. BTC ve ETH ile bağlantılı hizmetlerini ve varlıklarını güçlendiriyor. IC, kullanıcı kazanmak ve değerini kanıtlamak için daha pratik uygulamalar başlatmaya devam ederse, IC'nin bir fark yaratabileceğine inanılıyor.

Yazar: Danny
Çevirmen: cedar
İnceleyen(ler): Hugo、Edward、Ashely、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!