ENS nedir?

Yeni BaşlayanJul 16, 2024
Ethereum Adı Hizmeti, uzun ve karmaşık kripto cüzdan adreslerini daha kolay hatırlanabilir bir şeye çevirmek için insanlara izin veren bir sistemdir
ENS nedir?

giriş

internetin erken günlerinde, bilgisayar bilimcileri için ana zorluklardan biri ağ alan adları ile uzun internet protokol adresleri arasındaki uyuşmamasıydı. Normal kullanıcılar için internetin tasarımı daha kullanıcı dostu olabilirdi. Bu sorun, en iyi bilinen alan adı sunucusu olan DNS (alan adı sunucusu)'nun tanıtılmasıyla çözüldü. Bu teknoloji, her ağ IP adresinin benzersiz bir alan adına karşılık gelmesine izin verir. Sistem, IP adreslerini özel bir sunucu aracılığıyla alan adlarına dönüştürür. Örneğin, arama yaparken 34.465.191.121 gibi bir dize girmek yerine, web sitesini bulmak için yalnızca Gate.io'yu girmeniz yeterlidir.

şimdi, ethereum ad hizmeti (ENS), DNS kavramını yeni bir seviyeye taşıyor.

ethereum adı hizmeti (ENS) nedir?

ENS, 2017 yılında Ethereum Vakfı tarafından kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kurulmuştur. ENS 2018'den beri bağımsız olarak faaliyet göstermektedir ve şu anda Singapur merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan True Names Ltd tarafından yönetilmektedir. ENS'nin rolünü anlamak için mevcut DNS'ye (Alan Adı Hizmeti) başvurabiliriz.

İnternette, her cihazın kendi IP adresi (İnternet Protokol adresi) bulunmaktadır. Önde gelen üreticiler tarafından üretilen cihazlar, IP protokolünü takip ederek internete erişebilir. IP adresi, her ev için iletişim adresi gibi, diğerlerinin ilgili cihazı hızlı ve kolay bir şekilde bulmasına izin verir. Erken dönem IP adresleri, IPv4 olarak bilinen 4 set sayıdan oluşuyordu. Daha sonra, internete bağlı cihaz sayısı dramatik bir şekilde arttıkça, IP adresleri, IPv6 olarak bilinen 6 set sayıya genişletildi. Günlük hayatta, insanlar nadiren tam bir IP adresi girerler; en yaygın durum, bir yönlendirici kurarken IPv4 adresi 192.168.1.1'i girmektir.

IP adresleri bir sayı dizisinden oluştuğundan ve hatırlanması zor olduğundan, bir IP adresine daha mantıklı bir dize (örneğin, Gate.io) bağlayan DNS alan adı hizmetleri tanıtıldı. Kullanıcıların, ilgili IP adresine erişmek için yalnızca bu hatırlaması daha kolay alan adını ziyaret etmeleri gerekir. İnsanlar bir web sitesini ziyaret ettiğinde, sistem önce alan adını bir IP adresine dönüştürür ve ardından bu IP adresinden içerik döndürür.

Blockchain çağında, transferler için gerekli olan adresler genellikle belirsiz desenlere sahip 42 karaktere kadar bir dizeden oluşur. Örneğin, Vitalik'in Ethereum'daki cüzdan adresi 0xabc68f7d712a1552468331c6ec29f5c112bb500ed5ffa660fe2b5af378921e37'dir ve bu da hatırlanması daha zordur. Ayrıca, cüzdan adresi girilirken bir karakter yanlış girilirse, sanal varlıkların kaybolmasına bile neden olabilir. Bu sorunu çözmek için, DNS fikrini taklit eden ENS geliştirildi. ENS, kullanıcıların bir açık anahtar adresini vitalik.eth gibi bir alan adına bağlamasına olanak tanıyarak hatırlamayı ve girmeyi kolaylaştırır.

her .eth alan adı aynı zamanda erc-721 standartlarına uygun bir kripto varlık olup, on-chain'de depolanır ve defi, nft'ler ve diğer uygulamalar için kullanılabilir. ayrıca, ens'ın web 3.0 dönemi için kişisel kimlik sistemi (ayrıca merkezi olmayan kimlik, did olarak da bilinir) oluşturması ve geleneksel internet üzerinde giriş kimlik doğrulaması için kullanılması beklenmektedir. belki de yakında, çevrimiçi hesapları kaydederken insanların artık telefon numaralarını veya e-posta adreslerini sunmalarına gerek kalmayacak, ancak doğrudan zincirde depolanan verileri, örneğin kimlik, avatar ve iletişim bilgilerini kullanarak özel anahtar doğrulamasını kullanarak giriş yapacaklar.

Ethereum isim hizmeti (ENS) nedir?

ens, ethereum blok zinciri ile etkileşim halinde olan dağıtılmış, açık ve ölçeklenebilir bir isimlendirme sistemidir. Kısacası, ens'nin görevi, bilgisayarlar tarafından tanınan İngilizce ve sayısal kodları insanların daha kolay okuyabileceği alternatifler haline getirmektir. Örneğin, bir ethereum adresini doğrudan 0xa3b1e324ga1ce40db73ed6026c4a179f099b6870 olarak görmezsiniz, ancak alice.eth olarak görürsünüz. Ens ayrıca kullanıcıların ethereum blok zincirinde kayıtlı alan adlarını satın almak için başvurmalarına izin verir, böylece aracılar olmadan tamamen sahip olurlar ve kontrol edilmezler.

Blockchain üzerinde bir alan adı sahibi olmanın en büyük avantajı, kripto para birimlerini ve NFT'leri alabilme, diğer içerikleri blockchain üzerinde gönderebilme yeteneğidir. .eth alan adları, kripto para birimlerini gönderme sürecini oldukça kolaylaştırırken hata oranını da azaltır. Ek olarak, yatırma adresleri alan içinde belirlendiği için, kullanıcılar sadece bir göz atarak adresin doğru olup olmadığını hızlıca onaylayabilir ve titizlikle kontrol edebilirler.

Ethereum adı hizmeti nasıl çalışır?

Alan adları için hiçbir kısıtlama yok; herkes bir .eth alan adı satın alabilir. İki temel yöntem vardır ilke olarak: zaten bir ethereum hesabınız varsa, ens resmi web sitesinde doğrudan kaydolabilirsiniz; istediğiniz alan adı zaten belirlenmişse, opensea gibi ikincil piyasada satın alabilirsiniz.

Alan adını kimin kaydettirdiğini ve adresi kimin kontrol ettiğini görmek için herkes ENS web sitesini ziyaret edebilir. Kullanıcılar, alan adını aldıktan sonra başkalarına devrederek veya satarak ticaret yapabilirler. Her jeton, sahibi tarafından yönetilebilecek bir cüzdan adresi ve diğer bilgilerle birlikte gelir. Sahiplik transferi, NFT göndermeye benzer.

ens alan adları, benzersiz bir adresi temsil etmek için ethereum'un erc-721 standardına dayalı olarak oluşturulmuştur. erc-721 ayrıca nft'ler için ana protokoldür, bu nedenle her ens alan adı bir nft olarak kabul edilebilir ve benzersizliğini merkezi olmayan yardımla korur.


kaynak: ENS alan adları

ENS'ın iki ana bileşeni kayıt defteri ve çözücüdür:

  • kayıt defteri: bir alan adı satın almak isteyen sahibi bir kayıt oluşturur ve ardından alan adını ENS'e kaydeder. Burada, kayıt defteri işlevsel kayıtları görebilir ve kayıtlı alan adlarının faaliyetlerini izleyebilir, denetleyebilir ve takip edebilir. Kayıt yetkilisi, ana kayıt yetkilisi tarafından yönetilen bir akıllı sözleşmedir ve ana işlevi, sözleşme tarafından tanımlanan kurallara göre kullanıcılara alt alan adları vermek.


kaynak:ENS

  • çözücü: isimleri adreslere dönüştürme sürecinden sorumlu kişiye çözücü denir. İlgili standartları uygulayan herhangi bir sözleşme, ens'te bir çözücü olarak hareket edebilir. Çözücüler, isimleri sadece blok zinciri adresleriyle değil, aynı zamanda interplanetary file system (ipfs) içerik tanımlayıcılarıyla da ilişkilendirebilir. ipfs, daha hızlı, daha güvenli ve daha açık bir dağıtılmış eşler arası ağdır. Çözücü adresleri, kayıt defterinde saklanır ve kullanıcılar, isimle ilişkilendirilen çözücüyü almak için kayıt defterine erişebilir.

Kısacası, ENS'de isimleri çözme, iki aşamalı bir süreçtir: İlk olarak, isim için sorumlu çözücüyü aramak için kayıtta arama yapma ve ikinci olarak, çözücüdeki içeriği sorgulama.

ens yönetişim ve tokenler

ENS, protokolü yöneten merkezi olmayan bir özerk organizasyon (DAO) tarafından işletilmektedir. Bu DAO, meşru yönetim eylemlerini mümkün kılan bir dizi kurala göre çalışır. DAO, Ethereum blockchain üzerinde ENS token'ları aracılığıyla kendi kendini yönetir ve bunlar çoğunlukla token sahipleri tarafından oy kullanmak için kullanılır.

Bir teklifi ENS topluluğuna sunmak için kullanıcıların oylamaya uygun olması için 100.000 ENS yönetim jetonu desteğine ihtiyacı vardır. Bu jetonların toplam arzı 100 milyonla sınırlıdır. Başlangıçta, proje jetonların %25'ini .eth alanı sahiplerine airdrop yaptı; başka %25'i geliştiriciler, çevirmenler ve danışmanlar da dahil olmak üzere katkıda bulunan topluluğa airdrop yapıldı; kalan %50'si ise ENS dao'nun iç organizasyonu için ayrılmıştır. 2027'nin başlarında, ENS yönetim jetonlarının toplam arzının 100 milyon sınırına ulaşması beklenmektedir.

ENS işlevleri ve kullanım durumları

Bahsedildiği gibi, ENS kullanıcıların kripto para birimlerini takas etmelerini kolaylaştırır. Ancak ENS'nin işlevi bundan daha fazlasını kapsar. IPFS ile entegre edilmesi, merkezsizleştirme ve eşler arası dağıtımı geliştirerek başka birçok olasılığı ortaya çıkarır. Gerçek bir web sitesi oluşturmak karmaşık olabilir, ancak birkaç avantaj sunar:

  • alan sahibi dışında kimse siteyi kapatamaz;
  • Kullanıcılar bir isim satın aldıktan sonra alt alan adlarını oluşturabilirler;
  • kullanıcılar avatarları ve diğer kişisel profil verilerini bir kullanıcı adı ile sunucular arasında saklayabilir ve kullanabilir;
  • Basit bir ENS ismi ile, kullanıcılar adresleri depolayabilir ve herhangi bir kripto para birimi, token veya NFT alabilirler;
  • merkezi bir üçüncü taraf aracıya gitmenize gerek yok;
  • ticari web sitelerinde, ödeme, bankacılık veya kimlik doğrulama hizmetlerine ihtiyaç yoktur.

Bazı web tarayıcıları hala ENS ile uyumsuzdur, ancak kısa sürede daha fazla mevcut hizmetle entegre olduğunda daha fazla özellik kullanılabilir hale gelecektir.

merkezi olmayan alan adları kavramı henüz yaygın değilken, mevcut veriler çok önemlidir. Temmuz 2022'de, ENS önemli bir büyüme gördü, Haziran'da kaydedilen 122.327 alan adına kıyasla %67 arttı ve Temmuz ayında aylık kayıtlarda 365.000'in üzerinde bir rekor kırdı. Bu makalenin yazıldığı tarihte, 2 milyondan fazla ENS alan adı bulunmaktadır.

bu hızlı büyüme, bazı tanınmış kurumların kendi ens alan adlarını kaydetmelerinden kaynaklanıyor olabilir. Örneğin, 10k kulübü olarak bilinen, 10.000'e yakın dört haneli sayısal alan adlarından oluşan merkezsiz bir topluluk ortaya çıkmıştır. Bunlar resmi olarak ens ekibiyle ilişkili değil, ancak ens etrafında kendi topluluklarını oluşturmuşlardır.

Google arama, ENS alan adlarını destekler.

Mayıs 2023'te, Google, Ethereum cüzdan bakiyelerini sorgulamak için bir özellik tanıttı. Kullanıcılar, belirtilen cüzdan adresini Google arama çubuğuna girerek hızlı bir şekilde bakiyeyi kontrol edebilirler.

Google, ENS alan adı bağlantılı cüzdan sorguları için destek genişletiyor.

Eski ENS çekirdek ekibi üyesi Brantly Millegan, sosyal platform x'te yayın yaparak, bu özelliğin ENS alan adlarıyla ilişkili cüzdanlara genişletildiğini belirtti. Bakiye ayrıca en son işlem hakkında bilgi gösterecek, arama deneyimini önemli ölçüde iyileştirerek, kullanıcıların bir dizi cüzdan adresini hatırlamadan hızlı bir şekilde sorgu yapmasına olanak tanıyacak.

ENS neden kripto ekonomi için önemli?

ENS, muhtemelen Ethereum'daki en önemli ve başarılı altyapılardan biri olarak kabul edilir. Sosyal ağlar, kripto paralar, topluluklar ve web 3.0 web siteleri arasında bir köprü olarak hareket eder, bu da büyük gelişme potansiyeline sahip olmasının nedenidir. DNS isimlerini entegre etmek önemli bir adımdır, çünkü herhangi bir şirketin DNS etki alanı adlarını ENS sistemine getirip bunları merkezi olmayan cüzdanlar, kullanıcı adları ve web siteleri olarak kullanmasına olanak tanır.

Ayrıca, ENS yalnızca Ethereum ile sınırlı değildir; diğer protokolleri, blok zincirlerini ve alan adlarını da destekleyebilir. Bu, işlemleri daha uygun ve akıcı hale getirerek kripto para kullanımını daha kullanıcı dostu hale getirir. Temelde, ENS, bilgisayar tanımlaması için kullanılan uzun İngilizce ve sayısal kodları kısa, akılda kalıcı bağlantılara dönüştürerek kullanıcılara bu bağlantıları işlemler için, dApp'lerle etkileşim için ve her türlü kripto para birimi ve NFT almak için kullanma imkanı sağlar.

ancak, mevcut dns sisteminden farklı olarak, ens etki alanı kayıtları tek bir sunucuda merkezi değildir, bu da onları hack saldırılarına karşı daha az savunmasız hale getirir. merkezileşme ve veri takibi endişe verici seviyelere ulaştığı bir dünyada, ens kullanıcı gizliliğini koruma ve sınırsız internet özgürlüğünün keyfini çıkarma konusunda güçlü bir araç olabilir.

ens: yeniden paketlenmiş internet kimliği

Geleneksel dns sisteminden Ethereum etki alanı ENS'ye, tanınabilir isimlerle karmaşık URL'ler tanımlanabilir, kimliği vurgulamak için kullanılabilir. Bu, merkezi olmayan tanımlayıcılar (DID'ler) kavramına yol açar, burada bireyler, işletmeler, projeler veya diğer varlıklar, pazarlama amaçları için takma kimlikler veya etiketler kullanabilir.

Diğer bir deyişle, DID insan kimliğinin ve gerçek dünyadaki sosyal etkileşimlerin sembolü gibi merkezi olmayan bir kimlik doğrulama yöntemidir. Ancak, çok fazla bilgi açıklamak merkezi olmayan yapının asıl amacına ters düşebilir.

ENS ve durdurulamaz alan adları arasındaki fark nedir?

ens, tek tür hizmet sunan bir proje değildir. Özellikle göze çarpan durdurulamayan alan adlarıyla benzer alan hizmetleri sunan diğer projeler bulunmaktadır. Hepsi benzer yapı ve fonksiyonlara sahip olmakla birlikte, yönetim ve işletme açısından biraz farklılık gösterirler.

ENS daha demokratik bir şekilde çalışır. ENS sahipleri olarak, kullanıcılar dao politikalarının geleceği üzerinde oy kullanabilir ve böylece gelecekteki işlevsellikleri etkileyebilirler. ENS, her şeyi birkaç kuruluş üyesinin elinde toplamaktan ziyade toplumu güçlendirir.

unstoppable domains, alan adları satın almanın daha basit bir yolunu sunar. Ayrıca bir kripto para cüzdanı olarak da kullanılabilir, bu da kripto para birimleriyle alan adları satın almayı daha kullanıcı dostu hale getirir.

Ayrıca, Unstoppable Domains'te satın alınan tüm alan adları ömür boyu sahiplenilir, alan adlarını kiralamak için tekrar eden maliyeti ortadan kaldırır ve kullanıcılara tam kontrol ve kullanım imkanı sunar.

Unstoppable Domains, kar amacı güden bir şirkettir ve birçok alan adı markalama yoluyla korunmaktadır, böylece bireyler belirli isimleri, kelimeleri veya ifadeleri sahip olmaktan engellenir. Bu, projenin en büyük eleştirilerinden biridir.

ens v2 yükseltmesi

2023'ün sonunda ENS, ENS'nin işlevselliğini ve kullanıcı deneyimini geliştirmeyi ve merkezi olmayan adlandırma hizmetlerini daha da ilerletmeyi amaçlayan ikinci sürüm (v2) yükseltmesini duyurdu.

ana iyileştirmeler ve yeni özellikler

  • çoklu zincir desteği

ens v2, farklı blok zincirleri arasında etkileşim sağlayarak, çapraz zincir varlıklarının adlandırılmasını ve yönetimini basitleştirir. Kullanıcılar, ens alan adlarını diğer blok zincirlerindeki adreslerle ilişkilendirebilir, bu da ens'nin esnekliğini artırır ve birden fazla blok zinciri ekosistemi boyunca daha geniş bir kullanıma izin verir, çapraz zincir operasyonlarını ve entegrasyonu kolaylaştırır.

  • programlanabilir alan kayıtları

ens v2, kullanıcıların ve geliştiricilerin etki alanlarının çeşitli özelliklerini programlı bir şekilde yapılandırmasına olanak tanıyan daha güçlü bir etki alanı kaydı işlevselliği getiriyor. Kullanıcılar karmaşık dns kayıt türlerini ayarlayabilir ve daha çeşitli uygulama senaryolarını destekleyebilir. Bu, ens etki alanlarının sadece basit adres çözünürlüğü ile sınırlı olmadığı anlamına gelir, aynı zamanda içerik dağıtımı ve kimlik doğrulama gibi daha karmaşık görevler için de kullanılabilir.

  • basitleştirilmiş kayıt ve yönetim süreci

ens v2, kullanıcı kaydı ve alan adı yönetim sürecini geliştirerek, kullanıcı arayüzünü ve işlem adımlarını basitleştirir. Yeni arayüz daha sezgisel olup daha fazla işlevsellik sunarken, yeni kullanıcıların ens alan adlarını kaydetmelerini ve yönetmelerini daha kolay hale getirir, giriş engelini azaltır ve kullanıcı deneyimini iyileştirir.

  • geliştirilmiş merkezsiz yönetişim

ens v2, topluluk yönetimi özelliklerini tanıtarak merkezi olmayan doğasını daha da güçlendirir. Kullanıcılar, oylama yoluyla ens protokolü yönetimine ve yükseltme kararlarına katılarak ens'nin şeffaflığını ve kullanıcı katılımını artırır ve topluluğun hizmetin gelecekteki gelişim yönü üzerinde daha doğrudan bir etkisi olmasını sağlar.

  • güvenlik ve gizlilik iyileştirildi

ens v2, dns saldırılarına karşı daha güçlü mekanizmalar ve daha verimli şifreleme teknolojileri dahil olmak üzere sistem güvenliğini artırır. Ayrıca, kullanıcı veri gizliliği de güçlendirilir, bu da ens kullanıcılarının alan adlarını ve ilişkili kripto varlıklarını daha güvenli bir şekilde yönetmelerine olanak tanır, potansiyel güvenlik açıkları ve gizlilik sızıntı riskini azaltır.

ENS v2'nin etkisi

ENS v2'nin piyasaya sürülmesi, yalnızca mevcut sisteme önemli bir yükseltme değil, aynı zamanda merkezi olmayan isimlendirme hizmetlerinin yaygın uygulamasını ve yenilikçi potansiyelini simgeleyerek tüm blockchain ve web3 ekosistemi için derin etkileri olan bir adım.

  • Daha geniş uygulama senaryoları: çoklu zincir desteği ve programlanabilir alan kayıtlarının tanıtımı ile birlikte, ENS, merkezi olmayan finans, merkezi olmayan kimlik doğrulama ve zincirler arası varlık yönetimi de dahil olmak üzere daha geniş bir yelpazede senaryoda kullanılabilir.
  • geliştirilmiş kullanıcı deneyimi: basitleştirilmiş kayıt ve yönetim süreçleri ve geliştirilmiş bir kullanıcı arayüzü, daha fazla kullanıcının ens hizmetlerine erişmesini ve kullanmasını kolaylaştırır.
  • daha fazla merkezsizleşmenin teşviki: yönetişim mekanizmalarını ve kullanıcı katılımını geliştirerek, ENS v2, kullanıcıların hizmetin yönetimine ve gelişimine daha doğrudan katılmasına olanak tanır ve merkezsizleşme kavramını teşvik eder.
  • Güvenlik ve gizlilik garantisi: İyileştirilmiş güvenlik ve gizlilik koruma önlemleri, kullanıcı verileri ve varlıklarını yönetmede Ens'yi daha güvenilir hale getiriyor, olası güvenlik açıkları ve gizlilik ihlalleri riskini azaltıyor.

sonuç

Yakında, ENS açık bir kamu hizmeti olarak kullanılacak. Topluluk yönetimi ve merkezsizleştirilmiş bileşenlerin yardımıyla, entegrasyon ve merkezsizleştirme özellikleri sayesinde ENS, kripto ve defi ekosistemlerine güçlü destek sağlayabilir.

Ancak, merkezi olmayanlık her zaman olumlu sonuçlara yol açmaz. Sansürsüz tamamen merkezi olmayan bir ağda, sahte web siteleriyle veya zararlı içerikle uğraşmak zor olabilir. Bu nedenle, merkezi olmayanlık güzel bir kavram olsa da ve birçok kişi için kişisel özgürlükle eşanlamlı olsa da, durumların kontrol dışına çıkmasını engellemek için dikkatle yönetilmelidir.

Yazar: Allen
Çevirmen: Paine
İnceleyen(ler): Edward、Piccolo、Elisa、Ashley、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

ENS nedir?

Yeni BaşlayanJul 16, 2024
Ethereum Adı Hizmeti, uzun ve karmaşık kripto cüzdan adreslerini daha kolay hatırlanabilir bir şeye çevirmek için insanlara izin veren bir sistemdir
ENS nedir?

giriş

internetin erken günlerinde, bilgisayar bilimcileri için ana zorluklardan biri ağ alan adları ile uzun internet protokol adresleri arasındaki uyuşmamasıydı. Normal kullanıcılar için internetin tasarımı daha kullanıcı dostu olabilirdi. Bu sorun, en iyi bilinen alan adı sunucusu olan DNS (alan adı sunucusu)'nun tanıtılmasıyla çözüldü. Bu teknoloji, her ağ IP adresinin benzersiz bir alan adına karşılık gelmesine izin verir. Sistem, IP adreslerini özel bir sunucu aracılığıyla alan adlarına dönüştürür. Örneğin, arama yaparken 34.465.191.121 gibi bir dize girmek yerine, web sitesini bulmak için yalnızca Gate.io'yu girmeniz yeterlidir.

şimdi, ethereum ad hizmeti (ENS), DNS kavramını yeni bir seviyeye taşıyor.

ethereum adı hizmeti (ENS) nedir?

ENS, 2017 yılında Ethereum Vakfı tarafından kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kurulmuştur. ENS 2018'den beri bağımsız olarak faaliyet göstermektedir ve şu anda Singapur merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan True Names Ltd tarafından yönetilmektedir. ENS'nin rolünü anlamak için mevcut DNS'ye (Alan Adı Hizmeti) başvurabiliriz.

İnternette, her cihazın kendi IP adresi (İnternet Protokol adresi) bulunmaktadır. Önde gelen üreticiler tarafından üretilen cihazlar, IP protokolünü takip ederek internete erişebilir. IP adresi, her ev için iletişim adresi gibi, diğerlerinin ilgili cihazı hızlı ve kolay bir şekilde bulmasına izin verir. Erken dönem IP adresleri, IPv4 olarak bilinen 4 set sayıdan oluşuyordu. Daha sonra, internete bağlı cihaz sayısı dramatik bir şekilde arttıkça, IP adresleri, IPv6 olarak bilinen 6 set sayıya genişletildi. Günlük hayatta, insanlar nadiren tam bir IP adresi girerler; en yaygın durum, bir yönlendirici kurarken IPv4 adresi 192.168.1.1'i girmektir.

IP adresleri bir sayı dizisinden oluştuğundan ve hatırlanması zor olduğundan, bir IP adresine daha mantıklı bir dize (örneğin, Gate.io) bağlayan DNS alan adı hizmetleri tanıtıldı. Kullanıcıların, ilgili IP adresine erişmek için yalnızca bu hatırlaması daha kolay alan adını ziyaret etmeleri gerekir. İnsanlar bir web sitesini ziyaret ettiğinde, sistem önce alan adını bir IP adresine dönüştürür ve ardından bu IP adresinden içerik döndürür.

Blockchain çağında, transferler için gerekli olan adresler genellikle belirsiz desenlere sahip 42 karaktere kadar bir dizeden oluşur. Örneğin, Vitalik'in Ethereum'daki cüzdan adresi 0xabc68f7d712a1552468331c6ec29f5c112bb500ed5ffa660fe2b5af378921e37'dir ve bu da hatırlanması daha zordur. Ayrıca, cüzdan adresi girilirken bir karakter yanlış girilirse, sanal varlıkların kaybolmasına bile neden olabilir. Bu sorunu çözmek için, DNS fikrini taklit eden ENS geliştirildi. ENS, kullanıcıların bir açık anahtar adresini vitalik.eth gibi bir alan adına bağlamasına olanak tanıyarak hatırlamayı ve girmeyi kolaylaştırır.

her .eth alan adı aynı zamanda erc-721 standartlarına uygun bir kripto varlık olup, on-chain'de depolanır ve defi, nft'ler ve diğer uygulamalar için kullanılabilir. ayrıca, ens'ın web 3.0 dönemi için kişisel kimlik sistemi (ayrıca merkezi olmayan kimlik, did olarak da bilinir) oluşturması ve geleneksel internet üzerinde giriş kimlik doğrulaması için kullanılması beklenmektedir. belki de yakında, çevrimiçi hesapları kaydederken insanların artık telefon numaralarını veya e-posta adreslerini sunmalarına gerek kalmayacak, ancak doğrudan zincirde depolanan verileri, örneğin kimlik, avatar ve iletişim bilgilerini kullanarak özel anahtar doğrulamasını kullanarak giriş yapacaklar.

Ethereum isim hizmeti (ENS) nedir?

ens, ethereum blok zinciri ile etkileşim halinde olan dağıtılmış, açık ve ölçeklenebilir bir isimlendirme sistemidir. Kısacası, ens'nin görevi, bilgisayarlar tarafından tanınan İngilizce ve sayısal kodları insanların daha kolay okuyabileceği alternatifler haline getirmektir. Örneğin, bir ethereum adresini doğrudan 0xa3b1e324ga1ce40db73ed6026c4a179f099b6870 olarak görmezsiniz, ancak alice.eth olarak görürsünüz. Ens ayrıca kullanıcıların ethereum blok zincirinde kayıtlı alan adlarını satın almak için başvurmalarına izin verir, böylece aracılar olmadan tamamen sahip olurlar ve kontrol edilmezler.

Blockchain üzerinde bir alan adı sahibi olmanın en büyük avantajı, kripto para birimlerini ve NFT'leri alabilme, diğer içerikleri blockchain üzerinde gönderebilme yeteneğidir. .eth alan adları, kripto para birimlerini gönderme sürecini oldukça kolaylaştırırken hata oranını da azaltır. Ek olarak, yatırma adresleri alan içinde belirlendiği için, kullanıcılar sadece bir göz atarak adresin doğru olup olmadığını hızlıca onaylayabilir ve titizlikle kontrol edebilirler.

Ethereum adı hizmeti nasıl çalışır?

Alan adları için hiçbir kısıtlama yok; herkes bir .eth alan adı satın alabilir. İki temel yöntem vardır ilke olarak: zaten bir ethereum hesabınız varsa, ens resmi web sitesinde doğrudan kaydolabilirsiniz; istediğiniz alan adı zaten belirlenmişse, opensea gibi ikincil piyasada satın alabilirsiniz.

Alan adını kimin kaydettirdiğini ve adresi kimin kontrol ettiğini görmek için herkes ENS web sitesini ziyaret edebilir. Kullanıcılar, alan adını aldıktan sonra başkalarına devrederek veya satarak ticaret yapabilirler. Her jeton, sahibi tarafından yönetilebilecek bir cüzdan adresi ve diğer bilgilerle birlikte gelir. Sahiplik transferi, NFT göndermeye benzer.

ens alan adları, benzersiz bir adresi temsil etmek için ethereum'un erc-721 standardına dayalı olarak oluşturulmuştur. erc-721 ayrıca nft'ler için ana protokoldür, bu nedenle her ens alan adı bir nft olarak kabul edilebilir ve benzersizliğini merkezi olmayan yardımla korur.


kaynak: ENS alan adları

ENS'ın iki ana bileşeni kayıt defteri ve çözücüdür:

  • kayıt defteri: bir alan adı satın almak isteyen sahibi bir kayıt oluşturur ve ardından alan adını ENS'e kaydeder. Burada, kayıt defteri işlevsel kayıtları görebilir ve kayıtlı alan adlarının faaliyetlerini izleyebilir, denetleyebilir ve takip edebilir. Kayıt yetkilisi, ana kayıt yetkilisi tarafından yönetilen bir akıllı sözleşmedir ve ana işlevi, sözleşme tarafından tanımlanan kurallara göre kullanıcılara alt alan adları vermek.


kaynak:ENS

  • çözücü: isimleri adreslere dönüştürme sürecinden sorumlu kişiye çözücü denir. İlgili standartları uygulayan herhangi bir sözleşme, ens'te bir çözücü olarak hareket edebilir. Çözücüler, isimleri sadece blok zinciri adresleriyle değil, aynı zamanda interplanetary file system (ipfs) içerik tanımlayıcılarıyla da ilişkilendirebilir. ipfs, daha hızlı, daha güvenli ve daha açık bir dağıtılmış eşler arası ağdır. Çözücü adresleri, kayıt defterinde saklanır ve kullanıcılar, isimle ilişkilendirilen çözücüyü almak için kayıt defterine erişebilir.

Kısacası, ENS'de isimleri çözme, iki aşamalı bir süreçtir: İlk olarak, isim için sorumlu çözücüyü aramak için kayıtta arama yapma ve ikinci olarak, çözücüdeki içeriği sorgulama.

ens yönetişim ve tokenler

ENS, protokolü yöneten merkezi olmayan bir özerk organizasyon (DAO) tarafından işletilmektedir. Bu DAO, meşru yönetim eylemlerini mümkün kılan bir dizi kurala göre çalışır. DAO, Ethereum blockchain üzerinde ENS token'ları aracılığıyla kendi kendini yönetir ve bunlar çoğunlukla token sahipleri tarafından oy kullanmak için kullanılır.

Bir teklifi ENS topluluğuna sunmak için kullanıcıların oylamaya uygun olması için 100.000 ENS yönetim jetonu desteğine ihtiyacı vardır. Bu jetonların toplam arzı 100 milyonla sınırlıdır. Başlangıçta, proje jetonların %25'ini .eth alanı sahiplerine airdrop yaptı; başka %25'i geliştiriciler, çevirmenler ve danışmanlar da dahil olmak üzere katkıda bulunan topluluğa airdrop yapıldı; kalan %50'si ise ENS dao'nun iç organizasyonu için ayrılmıştır. 2027'nin başlarında, ENS yönetim jetonlarının toplam arzının 100 milyon sınırına ulaşması beklenmektedir.

ENS işlevleri ve kullanım durumları

Bahsedildiği gibi, ENS kullanıcıların kripto para birimlerini takas etmelerini kolaylaştırır. Ancak ENS'nin işlevi bundan daha fazlasını kapsar. IPFS ile entegre edilmesi, merkezsizleştirme ve eşler arası dağıtımı geliştirerek başka birçok olasılığı ortaya çıkarır. Gerçek bir web sitesi oluşturmak karmaşık olabilir, ancak birkaç avantaj sunar:

  • alan sahibi dışında kimse siteyi kapatamaz;
  • Kullanıcılar bir isim satın aldıktan sonra alt alan adlarını oluşturabilirler;
  • kullanıcılar avatarları ve diğer kişisel profil verilerini bir kullanıcı adı ile sunucular arasında saklayabilir ve kullanabilir;
  • Basit bir ENS ismi ile, kullanıcılar adresleri depolayabilir ve herhangi bir kripto para birimi, token veya NFT alabilirler;
  • merkezi bir üçüncü taraf aracıya gitmenize gerek yok;
  • ticari web sitelerinde, ödeme, bankacılık veya kimlik doğrulama hizmetlerine ihtiyaç yoktur.

Bazı web tarayıcıları hala ENS ile uyumsuzdur, ancak kısa sürede daha fazla mevcut hizmetle entegre olduğunda daha fazla özellik kullanılabilir hale gelecektir.

merkezi olmayan alan adları kavramı henüz yaygın değilken, mevcut veriler çok önemlidir. Temmuz 2022'de, ENS önemli bir büyüme gördü, Haziran'da kaydedilen 122.327 alan adına kıyasla %67 arttı ve Temmuz ayında aylık kayıtlarda 365.000'in üzerinde bir rekor kırdı. Bu makalenin yazıldığı tarihte, 2 milyondan fazla ENS alan adı bulunmaktadır.

bu hızlı büyüme, bazı tanınmış kurumların kendi ens alan adlarını kaydetmelerinden kaynaklanıyor olabilir. Örneğin, 10k kulübü olarak bilinen, 10.000'e yakın dört haneli sayısal alan adlarından oluşan merkezsiz bir topluluk ortaya çıkmıştır. Bunlar resmi olarak ens ekibiyle ilişkili değil, ancak ens etrafında kendi topluluklarını oluşturmuşlardır.

Google arama, ENS alan adlarını destekler.

Mayıs 2023'te, Google, Ethereum cüzdan bakiyelerini sorgulamak için bir özellik tanıttı. Kullanıcılar, belirtilen cüzdan adresini Google arama çubuğuna girerek hızlı bir şekilde bakiyeyi kontrol edebilirler.

Google, ENS alan adı bağlantılı cüzdan sorguları için destek genişletiyor.

Eski ENS çekirdek ekibi üyesi Brantly Millegan, sosyal platform x'te yayın yaparak, bu özelliğin ENS alan adlarıyla ilişkili cüzdanlara genişletildiğini belirtti. Bakiye ayrıca en son işlem hakkında bilgi gösterecek, arama deneyimini önemli ölçüde iyileştirerek, kullanıcıların bir dizi cüzdan adresini hatırlamadan hızlı bir şekilde sorgu yapmasına olanak tanıyacak.

ENS neden kripto ekonomi için önemli?

ENS, muhtemelen Ethereum'daki en önemli ve başarılı altyapılardan biri olarak kabul edilir. Sosyal ağlar, kripto paralar, topluluklar ve web 3.0 web siteleri arasında bir köprü olarak hareket eder, bu da büyük gelişme potansiyeline sahip olmasının nedenidir. DNS isimlerini entegre etmek önemli bir adımdır, çünkü herhangi bir şirketin DNS etki alanı adlarını ENS sistemine getirip bunları merkezi olmayan cüzdanlar, kullanıcı adları ve web siteleri olarak kullanmasına olanak tanır.

Ayrıca, ENS yalnızca Ethereum ile sınırlı değildir; diğer protokolleri, blok zincirlerini ve alan adlarını da destekleyebilir. Bu, işlemleri daha uygun ve akıcı hale getirerek kripto para kullanımını daha kullanıcı dostu hale getirir. Temelde, ENS, bilgisayar tanımlaması için kullanılan uzun İngilizce ve sayısal kodları kısa, akılda kalıcı bağlantılara dönüştürerek kullanıcılara bu bağlantıları işlemler için, dApp'lerle etkileşim için ve her türlü kripto para birimi ve NFT almak için kullanma imkanı sağlar.

ancak, mevcut dns sisteminden farklı olarak, ens etki alanı kayıtları tek bir sunucuda merkezi değildir, bu da onları hack saldırılarına karşı daha az savunmasız hale getirir. merkezileşme ve veri takibi endişe verici seviyelere ulaştığı bir dünyada, ens kullanıcı gizliliğini koruma ve sınırsız internet özgürlüğünün keyfini çıkarma konusunda güçlü bir araç olabilir.

ens: yeniden paketlenmiş internet kimliği

Geleneksel dns sisteminden Ethereum etki alanı ENS'ye, tanınabilir isimlerle karmaşık URL'ler tanımlanabilir, kimliği vurgulamak için kullanılabilir. Bu, merkezi olmayan tanımlayıcılar (DID'ler) kavramına yol açar, burada bireyler, işletmeler, projeler veya diğer varlıklar, pazarlama amaçları için takma kimlikler veya etiketler kullanabilir.

Diğer bir deyişle, DID insan kimliğinin ve gerçek dünyadaki sosyal etkileşimlerin sembolü gibi merkezi olmayan bir kimlik doğrulama yöntemidir. Ancak, çok fazla bilgi açıklamak merkezi olmayan yapının asıl amacına ters düşebilir.

ENS ve durdurulamaz alan adları arasındaki fark nedir?

ens, tek tür hizmet sunan bir proje değildir. Özellikle göze çarpan durdurulamayan alan adlarıyla benzer alan hizmetleri sunan diğer projeler bulunmaktadır. Hepsi benzer yapı ve fonksiyonlara sahip olmakla birlikte, yönetim ve işletme açısından biraz farklılık gösterirler.

ENS daha demokratik bir şekilde çalışır. ENS sahipleri olarak, kullanıcılar dao politikalarının geleceği üzerinde oy kullanabilir ve böylece gelecekteki işlevsellikleri etkileyebilirler. ENS, her şeyi birkaç kuruluş üyesinin elinde toplamaktan ziyade toplumu güçlendirir.

unstoppable domains, alan adları satın almanın daha basit bir yolunu sunar. Ayrıca bir kripto para cüzdanı olarak da kullanılabilir, bu da kripto para birimleriyle alan adları satın almayı daha kullanıcı dostu hale getirir.

Ayrıca, Unstoppable Domains'te satın alınan tüm alan adları ömür boyu sahiplenilir, alan adlarını kiralamak için tekrar eden maliyeti ortadan kaldırır ve kullanıcılara tam kontrol ve kullanım imkanı sunar.

Unstoppable Domains, kar amacı güden bir şirkettir ve birçok alan adı markalama yoluyla korunmaktadır, böylece bireyler belirli isimleri, kelimeleri veya ifadeleri sahip olmaktan engellenir. Bu, projenin en büyük eleştirilerinden biridir.

ens v2 yükseltmesi

2023'ün sonunda ENS, ENS'nin işlevselliğini ve kullanıcı deneyimini geliştirmeyi ve merkezi olmayan adlandırma hizmetlerini daha da ilerletmeyi amaçlayan ikinci sürüm (v2) yükseltmesini duyurdu.

ana iyileştirmeler ve yeni özellikler

  • çoklu zincir desteği

ens v2, farklı blok zincirleri arasında etkileşim sağlayarak, çapraz zincir varlıklarının adlandırılmasını ve yönetimini basitleştirir. Kullanıcılar, ens alan adlarını diğer blok zincirlerindeki adreslerle ilişkilendirebilir, bu da ens'nin esnekliğini artırır ve birden fazla blok zinciri ekosistemi boyunca daha geniş bir kullanıma izin verir, çapraz zincir operasyonlarını ve entegrasyonu kolaylaştırır.

  • programlanabilir alan kayıtları

ens v2, kullanıcıların ve geliştiricilerin etki alanlarının çeşitli özelliklerini programlı bir şekilde yapılandırmasına olanak tanıyan daha güçlü bir etki alanı kaydı işlevselliği getiriyor. Kullanıcılar karmaşık dns kayıt türlerini ayarlayabilir ve daha çeşitli uygulama senaryolarını destekleyebilir. Bu, ens etki alanlarının sadece basit adres çözünürlüğü ile sınırlı olmadığı anlamına gelir, aynı zamanda içerik dağıtımı ve kimlik doğrulama gibi daha karmaşık görevler için de kullanılabilir.

  • basitleştirilmiş kayıt ve yönetim süreci

ens v2, kullanıcı kaydı ve alan adı yönetim sürecini geliştirerek, kullanıcı arayüzünü ve işlem adımlarını basitleştirir. Yeni arayüz daha sezgisel olup daha fazla işlevsellik sunarken, yeni kullanıcıların ens alan adlarını kaydetmelerini ve yönetmelerini daha kolay hale getirir, giriş engelini azaltır ve kullanıcı deneyimini iyileştirir.

  • geliştirilmiş merkezsiz yönetişim

ens v2, topluluk yönetimi özelliklerini tanıtarak merkezi olmayan doğasını daha da güçlendirir. Kullanıcılar, oylama yoluyla ens protokolü yönetimine ve yükseltme kararlarına katılarak ens'nin şeffaflığını ve kullanıcı katılımını artırır ve topluluğun hizmetin gelecekteki gelişim yönü üzerinde daha doğrudan bir etkisi olmasını sağlar.

  • güvenlik ve gizlilik iyileştirildi

ens v2, dns saldırılarına karşı daha güçlü mekanizmalar ve daha verimli şifreleme teknolojileri dahil olmak üzere sistem güvenliğini artırır. Ayrıca, kullanıcı veri gizliliği de güçlendirilir, bu da ens kullanıcılarının alan adlarını ve ilişkili kripto varlıklarını daha güvenli bir şekilde yönetmelerine olanak tanır, potansiyel güvenlik açıkları ve gizlilik sızıntı riskini azaltır.

ENS v2'nin etkisi

ENS v2'nin piyasaya sürülmesi, yalnızca mevcut sisteme önemli bir yükseltme değil, aynı zamanda merkezi olmayan isimlendirme hizmetlerinin yaygın uygulamasını ve yenilikçi potansiyelini simgeleyerek tüm blockchain ve web3 ekosistemi için derin etkileri olan bir adım.

  • Daha geniş uygulama senaryoları: çoklu zincir desteği ve programlanabilir alan kayıtlarının tanıtımı ile birlikte, ENS, merkezi olmayan finans, merkezi olmayan kimlik doğrulama ve zincirler arası varlık yönetimi de dahil olmak üzere daha geniş bir yelpazede senaryoda kullanılabilir.
  • geliştirilmiş kullanıcı deneyimi: basitleştirilmiş kayıt ve yönetim süreçleri ve geliştirilmiş bir kullanıcı arayüzü, daha fazla kullanıcının ens hizmetlerine erişmesini ve kullanmasını kolaylaştırır.
  • daha fazla merkezsizleşmenin teşviki: yönetişim mekanizmalarını ve kullanıcı katılımını geliştirerek, ENS v2, kullanıcıların hizmetin yönetimine ve gelişimine daha doğrudan katılmasına olanak tanır ve merkezsizleşme kavramını teşvik eder.
  • Güvenlik ve gizlilik garantisi: İyileştirilmiş güvenlik ve gizlilik koruma önlemleri, kullanıcı verileri ve varlıklarını yönetmede Ens'yi daha güvenilir hale getiriyor, olası güvenlik açıkları ve gizlilik ihlalleri riskini azaltıyor.

sonuç

Yakında, ENS açık bir kamu hizmeti olarak kullanılacak. Topluluk yönetimi ve merkezsizleştirilmiş bileşenlerin yardımıyla, entegrasyon ve merkezsizleştirme özellikleri sayesinde ENS, kripto ve defi ekosistemlerine güçlü destek sağlayabilir.

Ancak, merkezi olmayanlık her zaman olumlu sonuçlara yol açmaz. Sansürsüz tamamen merkezi olmayan bir ağda, sahte web siteleriyle veya zararlı içerikle uğraşmak zor olabilir. Bu nedenle, merkezi olmayanlık güzel bir kavram olsa da ve birçok kişi için kişisel özgürlükle eşanlamlı olsa da, durumların kontrol dışına çıkmasını engellemek için dikkatle yönetilmelidir.

Yazar: Allen
Çevirmen: Paine
İnceleyen(ler): Edward、Piccolo、Elisa、Ashley、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!