Bitcoin nedir?

Yeni BaşlayanNov 21, 2022
Dünyanın ilk başarıyla kullanılan kripto para birimi olan Bitcoin, Satoshi Nakamoto tarafından icat edilen merkezi olmayan, eşler arası bir dijital ödeme ağıdır. Bitcoin, kullanıcıların herhangi bir finansal kuruluş veya üçüncü taraf olmadan doğrudan ticaret yapmasına olanak tanır.
Bitcoin nedir?

Bitcoin nedir?

Açıklama:
Dünyanın ilk başarıyla kullanılan kripto para birimi olan Bitcoin, Satoshi Nakamoto tarafından icat edilen merkezi olmayan, eşler arası bir dijital ödeme ağıdır. Bitcoin, kullanıcıların herhangi bir finansal kuruluş veya üçüncü taraf olmadan doğrudan ticaret yapmasına olanak tanır.

Bitcoin nedir?
Bitcoin, kullanıcıların bankalar veya hükümetler gibi herhangi bir aracı olmadan doğrudan işlem yapmasına izin vermek için eşler arası bir ağ kullanan merkezi olmayan bir dijital para birimidir. Bitcoin'in doğuşu, Satoshi Nakamoto adlı biri tarafından Ekim 2008'de yayınlanan “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” makalesine kadar izlenebilir.
Bitcoin adını verdiğimiz, uçtan uca, merkezi olmayan, güvenli ve kendi kendine çalışan bir elektronik para birimi sistemi, yalnızca düğümler oluşturarak, kriptografi ile doğrulanarak ve blockchain adı verilen halka açık dağıtılmış bir deftere kaydedilerek yapılabilir.
Bitcoin, merkezi olmayan elektronik para birimi kavramını ilk öneren değil, tarihte pratik bir şekilde kullanılan ve tüm kripto endüstrisinin temelini oluşturan küresel bir topluluk oluşturmak için on binlerce insanı çeken ilk kripto para birimidir. geçmişe bakıldığında silinmez bir olay haline geldi. Bitcoin'i destekleyen sayısız platform, cüzdanlar, takaslar, seyahat hizmetleri, çevrimiçi ödemeler ve çevrimiçi oyunlar dahil olmak üzere daha fazla gerçek hayat uygulaması getirdi.
Bitcoin'in güvenliği, sansüre dayanıklılığı, anonimliği ve sınırsızlığı, onu finansal hizmetlerin erişilemediği alanlarda alternatif bir ödeme yöntemi olarak avantajlı kılıyor. Toplam arzı 21 milyon olan ve herhangi bir şekilde ek ihraç edemeyen Bitcoin, son yıllarda değer depolama aracı olarak da görülmekte ve kıtlığı nedeniyle dijital altın olarak anılmaktadır. Bitcoin alıcıları ve sahipleri, bir dereceye kadar, bu merkezi olmayan, dijital değer saklama aracının getirebileceği değerle de özdeşleşiyor.
İniş ve çıkışlara rağmen, Bitcoin artık halk tarafından yaygın olarak biliniyor ve Bitcoin'in enflasyon karşıtı, merkezi olmayan dijital altın olduğu konusunda güçlü bir fikir birliğine sahip bir grup inanan tarafından kuşatılmış durumda.

Bitcoin nasıl çalışır?

Bitcoin, sıralı bir işlem zincirine benzer bir prensiple, dijital imza ile damgalanmış bir jetonun işlem süreci olarak tanımlanır ve jetonun kendisi zincir üstü işlemlerden türetilir. Örneğin, A, B'ye bir bitcoin verirse, A'nın faturası -1 ve B'nin faturası +1 olmalıdır; bu, işlemleri kaydederek para biriminin sahipliğini tanımlayan saf bir defter işlemidir.

Tarihteki ilk madeni para olan Rai Taşları, önceki sahibinin adının üzeri çizilerek ve mülkiyeti beyan etmek için yeni sahibinin adının yazılmasıyla oluşturuldu. Bu nedenle, bu tür defter girişi işlem kaydı, medeniyetten çok önce bile vardı.

Bitcoin ağında, her işlem, tokenları dijital bir imza ile defteri güncelleyerek ve işlemin sonunda bir önceki işlemi ve bir sonraki Hash ortak anahtarını imzalayarak bir sonraki kişiye aktarır ve bunları tüm düğümlere yayınlanan bir bloğa paketler. ağda. İşlemin doğruluğu, alıcının jetonunu sorunsuz bir şekilde almasını sağlayan düğümler aracılığıyla doğrulanır.

Bununla birlikte, bu tür merkezi olmayan bir sistemde "çifte harcama" adı verilen ciddi bir sorun vardır; bu, bir işlemin iki kez tekrarlanması ve alıcının işlemi başarıyla tamamlaması için kandırılmasıyla sonuçlanır. Pratik çözüm, ilgili güvenlik açıklarını kontrol etmek için güvenilir bir fikir birliği mekanizması oluşturmaktır.

Bu çözüme Zaman Damgası Sunucusu denir. Bir zaman damgası sunucusu, bir veri kümesini veya birden çok işlemi bir bloğun hash sonucunda birleştirebilir ve bunu zamanla damgalayabilir ve her zaman damgası, işlemlerin sırasını sağlamak için bu verilerin varlığını kanıtlayan önceki zaman damgasını içerir. çifte harcamadan kaçınmak. Ayrıca, yeni eklenen zaman damgası, önceki tüm zaman damgalarını her zaman birbiri ardına güçlendirerek kurcalanmalarını zorlaştırır.

Bu bloklardan oluşan bir zincir, Bitcoin madencileri tarafından üretilen hash gücünün bir sonucu olarak büyür.

Bitcoin ağının büyüyen boyutuyla, çifte harcama için hash'in %51'inden fazlasını kontrol etme maliyetlerinin elde edilmesi imkansız olduğundan ve gereksiz endişe duymadan kavramı bilmemiz gerektiğinden, sorunun ortaya çıkması pek olası değildir.

Zaman Damgası Sunucusu

İşin kanıtı

PoW (İş Kanıtı), blok zinciri dünyasındaki en temel mutabakat mekanizmalarından biridir ve blok zinciri defterlerinin tutarlılığını ve değişmezliğini garanti etmek için Bitcoin, Ethereum ve Litecoin gibi çoğu erken proje tarafından benimsenmiştir.

PoW modeli basitçe şu şekilde anlaşılabilir: tüm ağ düğümleri aynı matematik sorusunu yanıtlar ve bunu ilk kim çözerse, defter tutma ve karşılık gelen ödülü (blok zinciri ağı tarafından yayınlanan yeni kripto para birimi) alma hakkına sahiptir.

Yukarıda merkezi olmayan zaman damgası sunucusunu eşler arası işlem temelinde çalıştırmak için, PoW kavramı Adam Back tarafından icat edilen ve başlangıçta hesaplama yoluyla gereksiz postayı önlemek için kullanılan Hashcash'ten gelir. Ve Hashcash'e dayalı olarak, Bitcoin'in dağıtılmış defterinin doğruluğunu doğrulamak için bilgi işlem gücünü harcamak üzere genişletildi.

İlke, Bitcoin'de kaydedilen hash değerinin 256 bitlik bir ikili sayı olması ve iş yükünün SHA-256 tarafından iki kez kanıtlanmasında yatmaktadır. Önce zorluk hedefi adı verilen önceden belirlenmiş bir standart sayı oluşturulur, ardından toplam 2^256 kombinasyonla 0 veya 1 olabilen rastgele bir sayı biçimindeki karma değer gelir. Hesaplanan karma değerin başındaki 0 bitleri ne kadar fazlaysa veya önünde ne kadar çok 0 hane varsa, değer o kadar küçük olur. Kural, hesaplanan hash değerinin zorluk hedefinden düşük olması gerektiğidir.

En küçük hash değerini ilk kim hesaplarsa o hash değerine karşılık gelen bloğu yayınlama hakkına sahiptir. Tüm doğrulayıcılar bloğun doğruluğunu alıp onayladıktan sonra, sürekli olarak yayılacak ve düğümler, bir sonraki bloğun hesap hakkı için yarışırken birbiri ardına minimum bloka göre bloğu toplayacak ve doğrulayacaktır. Bir blok zinciri bu şekilde büyür ve doğrulama, yayınlama ve muhasebe, Bitcoin kurallarına göre her düğüm tarafından otomatik olarak gerçekleştirilir, böylece tüm düğümler aynı ve zamanında güncellenen deftere sahip olur.

Zorluk hedefi açısından, her 2016 blokta bir Bitcoin programı tarafından otomatik olarak ayarlanır ve güncellenir ve şu anda tüm ağın ortalama hash gücüne dayalı olarak uygun bir hedef belirlemek yaklaşık on dakika sürer. Birim zaman başına en yüksek hesaplama sayısı, hesap hakkı ve Bitcoin ödülü elde etmek için doğru hash değerini bulma olasılığı en yüksek olandır ve bu mutabakat mekanizmasına Proof of Work adı verilir.

PoW, çoğunluğun tiranlığı ikilemini çözer, çünkü ortak karar esas olarak hash gücü tarafından belirlenir, örneğin hesap hakkı ilk gelene hizmet eder şeklinde tamamlanır, yani en uzun olanın hakkı vardır. karar verme. Bu nedenle, hash gücünün çoğu dürüst düğümlerden üretiliyorsa, zincir diğerlerinden daha uzun olacaktır.

İş Kanıtı nedir?

Bitcoin Madenciliği Nedir?

Yukarıda bahsedildiği gibi, Bitcoin, blok zincirinin defterlerini doğrulamak için İş Kanıtı'nı kullanır ve Bitcoin madenciliği, hesaplamayı ve doğrulamayı sürdürmek için hesaplama özellikli donanım cihazları kullanarak işlemlerin işlenmesini ifade eder; ve senkronizasyon. Sonuç olarak, operatörler veya madenciler ödül olarak Bitcoin ücreti alırlar. Madenciler tüm dünyaya yayıldı, ancak hiç kimse Bitcoin ağı üzerinde kontrol sahibi değil. Bitcoin madenciliği altın madenciliğine benzetilse de aradaki fark, Bitcoin madenciliğinin Bitcoin'leri dağıtmak için geçici bir mekanizma olması ve madencileri güvenliği sağlamaları için Bitcoin'lerle ödüllendirmesidir.

Madenciler, daha fazla muhasebe hakkı (daha fazla cevap bulmak) ve Bitcoin (blok ödülleri) elde etmek için daha fazla bilgi işlem gücü elde etmeye çalışacak; en küçük hash değerini ilk hesaplayan ilgili bloğu yayınlar ve bir sonraki blok için yeni bir yarışma başlatır.

Madencilerin, donanımın saniyede milyarlarca iş kanıtı hesaplamasını gerektiren ödüller kazanmak için en son işlemleri onaylaması gerekir. Madenciler, tüm süreci hızlandırabilir ve sabit bir formüle dayalı yeni Bitcoin'lerle birlikte kullanıcılardan işlem ücreti alabilir. Bununla birlikte, daha fazla madenci kârla motive oldukça, yukarıda belirtilen zorluk hedefi etkili bir seviyeye yükseltilir ve hash gücüne bağlı olarak yaklaşık her on dakikada bir ayarlanır.

PoW, blokları kronolojik sırada eklemeyi mümkün kılarken, bunu yapmak için tüm blokları yeniden hesaplamak gerektiğinden bilgileri iptal etmek veya kurcalamak imkansız. Bir madenci aynı anda iki blok alırsa, diğer blok en uzun zincire ait değilse, karşılaşılan ilk blok birinci blok olarak işlenir ve böylece tüm ağ ile senkronizasyon sağlanır.

CPU, GPU ve ASIC

Teknoloji hızla değişiyor ve madencilik, Merkezi İşlem Birimi (CPU), Grafik İşlem Birimi (GPU)'dan Uygulamaya Özel Entegre Devre'ye (ASIC) doğru evrildi. Bitcoin madenciliğinin toplam hash gücü, CPU'nun kullanıldığı ilk günlerde düşüktü. Ardından, BTC fiyatı yükseldikçe daha fazla madenci katıldı ve bu da madenciliği zorlaştırdı. 2010 yılında CPU'lar, puddinpop'un CUDA Miner'ı ile GPU'larla değiştirildi. GPU'lar daha çekirdek tabanlı bir mimariye sahiptir, ancak nispeten yavaştırlar, ancak özel madencilik talimatlarıyla CPU'ların yaklaşık 100 katı hash üretebilirler. Bir şirket, madencilik için özel olarak 2013 yılında GPU madenciliğinden yaklaşık 200 kat daha hızlı olan bir donanım cihazı icat etti ve bu, tüm ASIC çip üretimi ve madenciliği endüstrisi üzerinde zincirleme bir etkiye neden oldu.

Madencilik Çiftlikleri ve Bulut Madenciliği

Bitcoin ödüllerinin dağılımı rastgele ve öngörülemez olduğu için madenciler, Bitcoin'in geliri artırmanın ve ortalama maliyetleri düşürmenin bir yolu olarak ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra kitlesel fonlamaya başladı. Aynı zamanda bireyler, karmaşık teknik sorunlardan kaçınmak için kendi adlarına madencilik yapan bulut madenciliği platformlarından madencilik makineleri kiralayabilirler.

Bulut Madenciliği Nedir?

Bitcoin Ağı Nasıl Çalışır?

Bitcoin ağı şu şekilde çalışır:

  1. Tüm düğümlere yeni bir işlem yayınlanır.
  2. Her düğüm, yeni işlemi bir bloğa paketler.
  3. Her düğüm kendi bloğunda çalışır ve Proof of Work gerçekleştirir.
  4. Bir düğüm sonucu bulduğunda bloğu tüm düğümlere yayınlar.
  5. Tüm işlemler yasalsa, tüm düğümler bu bloğu kabul eder.
  6. Tüm düğümler, bloğun hash'ini önceki hash olarak kullanırken bir sonraki bloğa geçer.
    Daha önce bahsedildiği gibi, düğümler yalnızca en uzun zinciri takip eder ve iki düğüm aynı anda farklı bloklar yayınlarsa, düğümlerin önce ulaştıkları bloğu işleyip diğerini kaydederek uzamasını engelleme yaklaşımıyla onu ölçeklendirmeye devam eder. . Ancak bir sonraki iş ispatı bulunursa bu denge bozulur ve zinciri uzatır, bu da diğer zincirlerde çalışan düğümlerin daha uzun olana gelmesine neden olur. Bu bağlamda, bir düğüm bir bloğu kaçırıyormuş gibi, bir sonraki bloğu aldığında ve o eksik bloğu talep ettiğinde eksik bloğu bulacaktır.

Bitcoin'in Ölçeklenebilirliği

Bitcoin defterinin küresel tekdüzeliğini korumak için, en uzun zincirin kuralını ve en uzun blok zinciri defterinin kılavuzunu belirler. Bitcoin dünyanın en büyük hash gücüne sahip olduğu ve dolayısıyla değişmezliğini güçlendirdiği için yeni bir zincir oluşturmak ve onu değiştirmek pek mümkün değil.
Bitcoin'in doğası biraz kumar gibidir, düğümler en uzun zinciri uzatmak için yarışır ve ilk bloktan 2140 yılına kadar defteri kaydeder. En uzun zincir, hash gücünün %50'sinden fazlası dürüst olduğu sürece oluşur, bu açıdan bakıldığında %51'lik bir saldırı için neredeyse imkansızdır.
Bununla birlikte, ağ önemli gecikmeler veya kesintiler yaşadığında veya fikir birliği ile uzlaştırılamayan çatışmalar yaşadığında, blok zinciri çatallanır. Defter çatallanmadan önce tutarlıdır, ancak bundan sonra farklı muhasebe yöntemleri nedeniyle değişir.
Bitcoin'in ilk çatalı: BTC ve BCH
Core geliştirme ekibi, daha büyük blok boyutunun savunucuları ile farklı görüşlere sahiptir; bu, imza bilgilerinin bloğun dışına taşınması, dolaylı ölçeklendirme ve akışı dağıtmak ve üst sınırı korumak için basıncı azaltmak için yıldırım ağını ifade eden Ayrılmış Tanık'ı benimsemeyi savundukları için. 1m'de blok boyutu. Buna karşılık, ikincisi bloğu doğrudan genişletme eğilimindeydi.
Core geliştirici ekibi, diğer taraf tarafından Satoshi Nakamoto'nun doğrudan genişleyen bloklara yönelik önceki ölçeklendirme planına aykırı olduğu için tartışılırken, daha büyük bir blok boyutunun ademi merkeziyetçiliği etkileyebileceğine dikkat çekti. Ayrıca, daha büyük blok boyutu savunucuları, Ayrılmış Tanık ve yıldırım ağlarının etkisiz ve yeterince güvenli olmadığına inanıyorlardı.
Bu nedenle, iki taraf karşı karşıya geldi ve bu da Bitcoin'in ilk çatallanmasıyla sonuçlandı. Bitcoin Cash (BCH), Ağustos 2017'de daha büyük bir blok boyutuyla piyasaya sürüldü. İlk bloğu 478559 idi ve Bitcoin'in orijinal blok kapasite limiti olan 1 M'yi aşan yaklaşık 1,9 milyon büyüklüğündeydi. Ve tüm fork öncesi Bitcoin sahiplerine otomatik olarak aynı miktar BCH blok zincirine atanarak blok kapasite limiti 8 M'ye çıkarıldı.
BCH, o zamandan beri teknik incelemede Satoshi Nakamoto tarafından tasarlanan elektronik nakit konseptine doğru ilerledi ve daha fazla işlev geliştirirken, BTC daha fazla çatalla birlikte dijital altın haline geldi.
Kendisinin gerçek Satoshi Nakamoto olduğunu iddia eden Craig Steven Wright (CSW), teknik incelemede gösterilen talepleri karşılamak için BCH'nin blok sınırını sınırsıza genişletmeyi ve temel protokolü kilitlemeyi önerdi. Bu nedenle BSV, BCH'den ayrıldı.
Şu an itibariyle, BTC, BCH ve BSV, farklı vizyonlara doğru gelişmeye devam eden Bitcoin'in belirsizden radikale üç ana çatalı.

Bitcoin Halving

Bitcoin'in iyi bilinen dört yıllık halving döngüsü, arz ve talep mekanizmasına dayanmaktadır, çünkü sınırsız ihraç, aşırı para arzına ve fiyatta düşüşe neden olacaktır. Halving'in tanıtılması, Bitcoin'in fiyatını korumaya yardımcı olur. Çıkış mekanizmasının kurulumunun ardından iki önemli kural vardır:

  1. Bitcoin blokları yaklaşık olarak her 10 dakikada bir oluşturulur ve her yeni blok için ödül olarak yeni Bitcoin'ler basılır.

  2. Ödül sayısı her 210.000 blok için bir kez ayarlanır.

(210.000 10) / (24 60*365) ≒ 4
Bu, her 10 dakikada bir blok üretilirse, 210.000 blok oluşturmanın ne kadar sürdüğünü görebileceğimiz anlamına gelir.

Yukarıdaki formüle göre, ödül sayısının yaklaşık dört yılda bir ayarlanması gerekiyor ve ilk blok ödülü beyaz kağıtta 50 Bitcoin olarak tanımlanıyor, bu nedenle ödüller aşağıdaki gibi yarıya indiriliyor. Bitcoin'in toplam 32 yarılanmadan geçmesi ve bunun da yaklaşık 2140 yılında toplam 21 milyon Bitcoin'in çıkarılmasıyla sonuçlanması bekleniyor.


https://www.bitcoinblockhalf.com/

Bitcoin Fiyatları

Bitcoin, 2009'da piyasaya sürülmesinden bu yana yaklaşık on yıl içinde dramatik bir fiyat oynaklığı yaşadı. Bu yazının yazıldığı sırada, Bitcoin beş fiyat zirvesi gördü ve %50'den fazla düşüşler de sahiplerini cesaretlendirdi. Geleneksel pazardaki iki yüksek performanslı varlık olan Nasdaq 100 Endeksi ve altınla karşılaştırıldığında, Bitcoin'in uzun vadeli fiyat artışı her ikisini de geride bıraktı ve yaklaşık %200'lük yıllık bileşik büyüme oranı birçok kişi tarafından " sonsuz boğa piyasası”.

Mavi hat: Bitcoin, Yeşil hat: Altın, Kırmızı hat: Nasdaq 100 Endeksi

Bazı geleneksel yatırım kurumları ve hükümetler, Bitcoin'i bir balon veya dolandırıcılık olarak değersiz bulurken, yatırımcılar onu bilgi çağında bir hazine ve dijital altın olarak görüyor. Piyasa her zaman Bitcoin'in fiyat eğilimi konusunda bölünmüş olsa da, karar vermeden önce fiyatın makul olup olmadığını belirlemek için kullanılabilecek farklı açılar ve analiz yöntemleri var.

1.Temel Analiz:

Temel analiz, piyasa fiyatının makul olup olmadığına karar vermek için bir nesnenin içsel değerini araştırır. Bu tür bir analiz, Bitcoin ağının günlük işlem hacmi ve karma oranı, Bitcoin tutan benzersiz adreslerin sayısı, blok başına Bitcoin ödülü, Bitcoin'i kabul eden tüccarların sayısı, genel ekonomik ortam vb. gibi çeşitli faktörleri içerir. . Genel eğilimi gözlemlemeye odaklandığı ve kısa dönemli dalgalanmalara karşı daha az duyarlı olduğu için uzun vadeli yatırım için uygun hale getirir.

2.Teknik Analiz:

Teknik analiz, geçmiş fiyat hareketlerini ve ticaret verilerinin geçmişini inceleyerek ve fiyat değişiklikleri yasalarını arayarak gelecekteki eğilimleri ve değişiklikleri tahmin eder. Teknik analiz, tüm piyasa bilgilerinin fiyata yansıtılacağına inanıyor ve çok yönlülüğü ve kullanım kolaylığı onu kripto para piyasasında popüler bir seçim haline getirdi.

3. Duygu Analizi:

Duyarlılık analizi, insanların bir varlıkla ne kadar ilgilendiğini anlamak için farklı göstergeler kullanır. Bitcoin'in fiyatı yükseldiğinde ve hacim arttığında, bu, piyasanın geleceği konusunda iyimser olduğu ve aktif olarak alım yaptığı anlamına gelir. “Bitcoin satın al” aramaları arttığında veya Korku ve Açgözlülük Endeksi arttığında da benzer sinyaller yorumlanabilir.
Bitcoin fiyatı, zamanla değişen birçok faktörden etkilenebilir ve ilk günlerdeki oynaklığının ana nedeni, kitlelerin haberlere ve spekülasyonlara duygusal tepkisiydi. Bitcoin ana ağı 2009'un başlarında yayına girdiğinde, 0 olarak fiyatlandırıldı ve herhangi bir yasal ihale veya fiziksel öğeyle değiştirilemedi. Sonuç olarak, pek çok insan Bitcoin satın almaya istekli olmadığından, Bitcoin madenciliği kârsızdı.

2010 - 10.000 Bitcoin karşılığında 2 pizza satın aldı

Amerikalı bir yazılım mühendisi olan Laszlo Hanyecz, 22 Mayıs 2010'da Bitcoin forumu Bitcointalk'ta birkaç pizza satın almak için Bitcoin kullanmayı planladığını ve kendisi için sipariş verebilecek herkese 10.000 Bitcoin ödemeye hazır olduğunu bildirdi. Bu, 1 BTC = 0.0002 pizza ile doğrudan kripto para birimi ile ilk kez bir malın satın alınmasıydı ve 22 Mayıs daha sonra “Bitcoin Pizza Günü” olarak kutlandı. Bunun ardından ilgiler alevlendi ve borsa ve Bitcoin sayısı da arttı.

Kaynak: Bitcointalk

2011 - Bitcoin ilk kez 1 doları aştı

California'daki Electronic Frontier Foundation, 2011'in başında Bitcoin bağışını kabul ettiğini duyurdu ve bu, önümüzdeki altı ay boyunca Bitcoin fiyatını önemli ölçüde artırdı. Bitcoin, Şubat ayında ilk kez 1 doları vurdu ve birkaç hafta süren keskin yükselişlerin ardından Mt.'de 30 dolar kaydetti. O zamanlar dünyanın en büyük bitcoin borsası olan Gox. Ancak Electronic Frontier Foundation, Haziran ayında tavrını değiştirdi ve Bitcoin'leri kabul etmeyi durduran bir bildiri yayınladı ve Bitcoin'in değerini onaylamayı reddetti ve insanları yeni para birimini rasyonel bir şekilde öğrenmeye çağırdı. Bitcoin daha sonra, piyasa güveni ciddi şekilde zarar gördüğü için altı ayda %90'ın üzerinde fiyat düşüşüyle ilk ayı turunu yaşadı.

2013'ün ilk yarısı - İlk yarılanma 1.100 doları tetikledi

28 Kasım 2012, ilk Bitcoin yarılanmasının tarihiydi ve azalan arz ve Bitcoin bağışlarının Electronic Frontier Foundation tarafından yeniden kabul edilmesi nedeniyle 2013, Bitcoin tarihindeki en yüksek yatırım getirisinin elde edildiği yıl oldu. Yıla 13 $ ile başladı ve %70'lik dramatik bir düşüşün ardından yılı 1100 $'lık rekor bir rekorla bitirdi. 1100 dolar, o zamanlar altınla aynı fiyattı ve Bitcoin'in piyasa değeri ilk kez 1 milyar dolara yükseldi.

2013 ~ 2014 - İkinci ayı turu sık sık bilgisayar korsanlığıyla geldi

FBI, 2013'ün sonlarında çevrimiçi Bitcoin ödemeleri için en popüler karanlık ağ olan Silk Road'u kapattı. Ardından başka bir anonim pazar yeri olan Sheep Marketplace, 96.000 Bitcoin için hacklendi. Ertesi yıl Şubat ayı sonlarında Mt.Gox, 850.000 Bitcoin için hacklendikten sonra iflas etti ve bir dizi olumsuz haber ve yatırımcılardan gelen şüphelerin ardından Bitcoin'i ikinci turda taşıdı.

2016 - İkinci yarılanma

İkinci yarılanma 19 Temmuz 2016'da gerçekleşti ve tüm zamanların en yüksek fiyatı olan 1.100 doları bir kez daha aştı ve o zamandan beri yükselmeye devam etti. Bitcoin'in fiyatı, 2017 Nisan ayı ortasında altını geçti ve 1 BTC'nin 1 ons altının fiyatını geçmesinin imkansız olduğu yönündeki piyasa söylentisini ortadan kaldırdı.

2017 - Yeni bir boğa turu başladı

Bitcoin, 2017 yılında hızla yükselmeye başladı ve bu yılın sonunda yaklaşık 20.000 dolarlık bir fiyata ulaştı.
Bitcoin'deki şaşırtıcı artış daha fazla yatırımcıyı cezbetti, bazıları Bitcoin satın almaya başladı, diğerleri madenci olarak ekipman satın almayı seçti. 2017'nin sonundan bu yana, Bitcoin'in madencilik zorluğu hızla arttı, ancak ilgili maliyetler de hızla arttı ve madencilerin büyük amortisman ve elektrik maliyetlerini ödemek için çıkardıkları Bitcoin'leri satmalarına neden oldu. Bu nedenle, Bitcoin Kasım 2018'de sadece 3.000 dolara düştü.

Bitcoin'in 2017'den 2018'e hash gücü, Kaynak: BitInfoCharts

2020 - Küresel piyasalar COVID-19 nedeniyle düşüşe geçti ve üçüncü yarılanmayı yaşıyor

Koronavirüs hastalığı (COVID-19) Mart 2020'den itibaren dünya ekonomilerini önemli ölçüde etkisi altına aldı, hükümetlerin birbiri ardına gevşek para politikaları uygulamasıyla borsa ve kripto piyasası tüm yol boyunca yükseldi. Aynı zamanda DeFi konseptinin patlaması sayesinde piyasa yeni bir anlatıya kavuştu ve piyasaya çok fazla enerji enjekte edildi.

2021 - Kurumsal fonlarla pazar patlaması

Üçüncü halving 18 Mayıs'ta gerçekleşirken Microstrategy, Tesla, Galaxy Digital Holdings ve Square gibi kurumlar da bahis oynayarak Bitcoin'i Kasım 2021'de 68.000 dolara çıkardı. Gittikçe daha fazla insan, Bitcoin'in inanılmaz uzun vadeli getirisini fark etmeye ve onu bir değer deposu olarak görmeye başladı.

2022 - Savaş ve oran artışıyla yeniden düşüş

Sermaye, Şubat ayında patlak veren Rus-Ukrayna Savaşı gibi uluslararası çatışmaların yanı sıra, enflasyona ilişkin şüpheler ve Merkez Bankası'nın faiz artırımına ilişkin beklentileri nedeniyle 2022'nin başlarında oldukça volatil kripto piyasasından çekilmeye başladı. Mayıs ayında LUNA ve UST'nin çöküşü ve müteakip kurumsal tasfiyeler, Bitcoin'de daha fazla düşüşe neden olarak 17.000 $ ile en düşük seviyeye ulaştı. Piyasa değerindeki artış ve ticaret piyasasının olgunluğuyla birlikte, Bitcoin'in fiyatı kademeli olarak geleneksel finansal piyasa ve genel ekonomik ortam gibi temel faktörlerle yakından ilişkili hale geldi.

Mavi çizgi: Bitcoin, Turuncu çizgi: Nasdaq 100 Endeksi

Bitcoin'in kısa vadeli fiyat eğilimini tahmin etmek zordur ve birçok sektör ve ekonomi haberine konu olur. Ancak uzun vadeli eğilimin izlenmesi, birkaç yöntemin yardımıyla daha kolaydır.

Logaritmik Regresyon:

Logaritmik Regresyon, Ekim 2014'te Trolololo adlı bir Bitcointalk blog yazarı tarafından tanıtılan ilk Bitcoin fiyat tahminlerinden biridir. O zamanlar Bitcoin fiyatının sadece 300 dolar olmasına rağmen, Trolololo önceki iki fiyat rallisine ve önemli seviyelere dayanarak 2017'de 10.000 dolara ve 2020'nin sonunda 70.000 dolara yükseleceğini cesurca tahmin etti. Bu tahmin, sonraki Bitcoin fiyat modelleri için temel oluşturan bir klasik haline geldi.

Logaritmik regresyon, Kaynak: Bitcointalk

Stok-Akış (S2F) Modeli:

Stoktan akışa model, Bitcoin'i altın ve gümüş gibi uzun vadeli fiyatın toplam dolaşıma (stok) ve üretime (akış) bağlı olduğu değerli bir metal olarak ele alır. Toplam Bitcoin arzı sabit olduğundan, her yıl çıkarılan yeni Bitcoin sayısı kademeli olarak yüzde oranında azaltılırsa, fiyat yükselecektir.
Twitter KOL PlanB, bu modeli 2019'da Bitcoin 4.000 $'ın altındayken uyguladı ve üçüncü yarılanmanın fiyatı 55.000 $'a çekeceğini tahmin etti ve tahminin doğruluğu onu toplulukta ünlü yaptı. Bununla birlikte, üretim sıfır olacağından ve Bitcoin'in sıfıra bölünen toplam sirkülasyonu sonsuz bir fiyat vereceğinden, Bitcoin tamamen çıkarılmaya yaklaştığında bu model başarısız olacaktır.

S2F Modeli, Kaynak: Dünya Çapında Bitcoin Satın Alın

Metcalfe Yasası
Metcalfe yasası, Bitcoin ağının değerini ve gelişimini vurgular. Birbiriyle iletişim kurabilen N düğüm varsa, bu ağın değeri N² olur, yani Bitcoin ağının değeri, Bitcoin kullanıcı sayısıyla doğru orantılıdır.
Zincir üzerindeki aktif cüzdan adreslerinin sayısına, işlemlerine ve hacmine bakılarak, Bitcoin'in Metcalfe değeri ve uzun vadeli eğilimi tahmin edilebilir. Değeri Bitcoin fiyatıyla karşılaştırdıktan sonra, fiyatın zincir üstü kullanıcıların faaliyetleriyle yakından ilişkili olduğu bulunabilir. Sonuç olarak, gelecekte Bitcoin kullanıcılarının sayısı artmaya devam ederse, Bitcoin fiyatları da uzun vadede büyümeye devam edecektir.

Bitcoin'in ağ değeri, kullanıcı sayısıyla doğru orantılıdır, Kaynak: Fidelity

Bitcoin Mitleri ve Gerçekleri

Kripto para birimlerinin bir temsilcisi olarak Bitcoin, birçok hükümet, kurum ve geleneksel yatırımcı tarafından eleştirildi ve bastırıldı, ancak artan fiyatı ve artan popülaritesi, Bitcoin'in uzun vadeli değerini ve finansal yenilikler yaratma yeteneğini kanıtladı. Bitcoin'in birçok alandaki başarısına rağmen, hala daha fazla potansiyel kullanıcının öğrenmesini engelleyen birçok efsane ve söylenti var ve aşağıda bazı örnekler ve açıklamalar var.

Efsane 1: Bitcoin anonimdir

Yabancıların görüşlerine göre, Bitcoin kullanıcıları anonimdir, ancak gerçek şu ki, Bitcoin ağı, her Bitcoin'in bir adrese ait olduğu ve herkesin blockchain gezgini adı verilen bir araç aracılığıyla kontrol edebileceği ve her Bitcoin'in sahiplik geçmişinin bulunabileceği bir genel deftere eşittir. adresin işlem geçmişine bakılarak izlenebilir.
Bir Bitcoin cüzdan adresi, kullanıcının özel bilgileriyle doğrudan ilişkili olmayan bir dizi harf ve sayıdır. Bu nedenle, bir Bitcoin cüzdanının sahibinin anonim yerine bir takma ad kullandığını söylemek daha doğrudur, ancak özel bilgilerin IP adresleri, işlem nesneleri veya diğer iletişim kayıtları gibi başka yollarla ifşa edilmesi hala mümkündür.

Efsane 2: Bitcoin güvenli değil

Bitcoin ağı milyonlarca madenci tarafından yönetiliyor ve açık kaynak kodu sayısız iletişim güvenliği uzmanı ve BT araştırmacısı tarafından incelendi. Blok zincirine saldırmak için, hash gücünün en az %51'ini kontrol etmek gerekir ki bu, ağ ölçeğinin ekonomik olarak olanaksız hale getirdiği bir şeydir.
Çifte harcama sorununu çözen ve "güvene dayalı olmayan" eşler arası işlemleri gerçekleştiren ilk kripto para birimi olan Bitcoin, hiçbir zaman bir hack saldırısına uğramadı. Ayrıca, tüm işlemler geri alınamaz ve transfer hataları veya cüzdan kaybı kazalarında Bitcoin'ler geri alınamaz.

Efsane 3: Bitcoin düzenlenmiyor ve hükümetler tarafından desteklenmiyor

Bazı ülkelerin ve hükümetlerin hala yasakladığı ve insanların kripto para birimlerini tutmasına veya kullanmasına izin vermediği doğrudur, aksine, Bitcoin'i tanıyan ve onu düzenlemekten yana olan ve ilgili şirketlerin ve bireysel yatırımcıların tamamlamasını gerektiren otorite sıkıntısı yoktur. sıkı durum tespiti.
El Salvador, Güney Amerika ve Orta Afrika Cumhuriyeti, Afrika'da, Bitcoin fiat para birimlerinden biri haline geldi ve ABD hükümeti cezai soruşturmalardan milyonlarca dolar değerinde Bitcoin'e el koydu ve bunları halka sattı, bu nedenle düşünülebilir. Bitcoin'in popülaritesi artmaya devam ettikçe ulusal düzenlemelerin ve destekleyici önlemlerin iyileşeceği.

Efsane 4: Bitcoin işe yaramaz

Bitcoin şüphecileri, bir para biriminin değişim işlevi açısından yavaş hızıyla alay etmeye alışkındır. Bununla birlikte, Bitcoin tartışmasız insanlık tarihinde şimdiye kadar oluşturulmuş en güvenli, şeffaf ve değişmez veri tabanıdır ve kripto para biriminde bir öncü olarak blok zincirinin olanaklarını başarıyla göstermiştir.
Bitcoin'in benimsenmesi de son birkaç yılda iyileşen düzenlemeler nedeniyle kademeli olarak arttı. Ticaret ve uzun vadeli yatırımlar için kullanılmasına ek olarak, giderek daha fazla tüccar Bitcoin'i bir ödeme şekli olarak kabul ediyor. Bitcoin, borç teminatı olarak kullanılabileceği geleneksel finans için de geçerlidir ve birkaç kurum, portföyleri için bir hedge olarak küçük miktarlarda Bitcoin satın almıştır.

Efsane 5: Bitcoin bir balondur

Bitcoin'in kendisinin bir balon olduğunu söylemek tek taraflıdır çünkü birisi Bitcoin'i yüksek getiri için spekülatif aldatmaca arayışı içinde satın alır. Balon, bir varlığın fiyatının sürdürülemez bir şekilde gerçek değerinden çok daha yüksek bir seviyeye hızla yükselmesi, balonun patlaması ve yatırımcıların farkına vardığında fiyatların düşmesine ve hatta çökmesine neden olur.
Yeni bir varlık türü olarak, Bitcoin'in gerçek değerini tam olarak tanımlamak zordur. Bununla birlikte, erken aşamada ortaya çıkan parabolik dikey yükselişler, piyasa kapitalizasyonundaki istikrarlı artışta artık görülmemektedir. Yukarıda bahsedildiği gibi, Bitcoin, halkın değerini daha kapsamlı bir şekilde anlamasına yardımcı olan geleneksel pazarla daha fazla ilişkili hale geliyor.

Efsane 6: Bitcoin kara para aklama aracı olarak kullanılıyor

Massachusetts Institute of Technology tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, tüm tarihsel kayıtları değerlendirdikten sonra Bitcoin işlemlerinin yalnızca yaklaşık %3'ü suç faaliyetleriyle ilişkilendiriliyor. Chainalysis tarafından yayınlanan bir raporda da yasadışı Bitcoin işlemlerinin oranının 2020'den bu yana %0,34'e düştüğüne ve düşüşün nedeninin tamamen açık ve şeffaf olduğu ve fon akışının izlenmesini kolaylaştırdığı tahmin ediliyor.
Birleşmiş Milletlere göre her yıl tahmini 1,6 trilyon dolarlık fiat para akışı, kara para aklama ve diğer yasa dışı faaliyetlerle bağlantılı olup, küresel GSYİH'nın yaklaşık %2,7'sini ve toplam yasa dışı Bitcoin işlemlerinin 50 katından fazlasını oluşturmaktadır. Başka bir deyişle, Bitcoin kullanan suç faaliyetinin ölçeği, eski oranın yıldan yıla düştüğünden bahsetmiyorum bile, itibari para birimi kullanmaktan çok daha küçüktür.

Efsane 7: Arkası olmadığı için Bitcoin'in değeri yoktur

Bitcoin'in başka bir varlık tarafından desteklenmemesi, arkasının olmadığı anlamına gelmez. Bitcoin'ler, enflasyonu önlemek için sınırlı bir arz ayarlanırken enerji ve ekipman maliyetlerini tüketen CPU'nun "çalışma kanıtı" aracılığıyla basılır.
Devlet tarafından çıkarılan fiat para birimlerinden büyük ölçüde farklı olan Bitcoin'i yakmak için kullanılan enerji ve ekipmanı geri almak mümkün değil. ABD'nin 1971'de Bretton Woods sistemini kaldırmasının ardından, fiat para birimleri artık altın rezervleriyle desteklenmiyor, hükümetlerin ve merkez bankalarının takdirine bağlı olarak arz sınırı olmaksızın veriliyor ve bu da istikrarsız ekonomik koşullara sahip bazı ülkelerde hiperenflasyona yol açtı. .
Bitcoin şu anda, geleneksel fiat para birimlerine benzer bir şekilde, kullanıcılarının güveni ve talebi ile desteklenmektedir. Değeri, piyasa katılımcıları ve onların faydaları tarafından garanti edilmektedir ve eşler arası ödemelerde, değer saklamada, riskten korunmada, banka hesabı olmayanlar için finansal hizmetler sağlamada (kapsayıcı finansman) vb. önemli başarılar elde etmiştir.

Bitcoin'in Artıları ve Eksileri

Eskilerin dediği gibi, bin kişinin gözünde bin Hamlet vardır, bu aynı zamanda Bitcoin ve tarihteki en çığır açan yenilikler ve buluşlar için de geçerlidir. Muhalifler, Bitcoin'in yalnızca çevresel yıkım getirmekle kalmayıp aynı zamanda birçok yatırımcıyı finansal olarak mahvetmiş olan sonsuz spekülasyon ve aldatmaca ile yüzyılın dolandırıcılığı olduğuna inanıyor; destekçileri, Bitcoin'in mevcut finansal sistemdeki eşitsizliğin ve yolsuzluğun anahtarı olduğuna ve insan toplumuna gerçek ekonomik özerklik getireceğine inanıyor. İşte Bitcoin'in artıları ve eksileri.

Artıları:

  1. Temelsiz yaratılamaz. Bitcoin arzı, hash gücü sağlanarak elde edilmesi gereken 21 milyon ile sınırlıdır ve kimsenin, sahiplerinin hissesinin değerini sulandırmak için temelsiz daha fazla ihraç etmesinin bir yolu yoktur.

  2. Ademi merkeziyetçilik. Bitcoin ağı, madenciler tarafından dünya çapında düğümler olarak desteklenir ve program koduyla tamamen otomatikleştirilir. Herhangi bir kişi veya kuruluşa ait olmayan herkes bir Bitcoin düğümü çalıştırabilir ve ağın yönetimine katılabilir, bu, para birimi ihraç etme tekeli olan bankalardan veya hükümetlerden tamamen farklıdır.

  3. Güvenlik. Madenciler tarafından sağlanan hash gücü güvenliği sağlarken Bitcoin, İş Kanıtı mekanizmasını benimser. Bir saldırganın çifte harcama için hash gücünün %51'inden fazlasını kontrol etmesi gerekir ki bu ekonomik olarak mümkün değildir. Bitcoin hala şimdiye kadarki en güvenli kripto para birimidir.

  4. Eşler arası. Bitcoin işlemleri, herhangi bir üçüncü tarafın (banka gibi) onayı olmadan doğrudan kişiden kişiye gerçekleşir. Bu, işlemlerin ve hesapların dondurulamayacağı veya sansürlenemeyeceği anlamına gelir, bu da insanlara İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 17. Maddesinde belirtilen "yalnızca veya başkalarıyla birlikte mülk sahibi olma hakkına" sahip olma yetkisi verir. Bitcoin, sahipleri tarafından serbestçe elden çıkarılabilen ve onlardan alınamayan bir mülktür.

  5. Kenarlıksız Bitcoin'i uluslararası işlemlerde herkesle, her yerde, her zaman kullanmak mümkündür. Farklı ülkelerdeki insanlar farklı Bitcoin kabullerine sahip olsalar da, kesinlikle herkesin onu yerel para birimine çevirebilmesi aynıdır. Dolayısıyla Bitcoin tüm dünyaya ait bir para birimidir.

  6. taşınabilirlik Bitcoin'ler, bir blockchain ağında depolanan dijital varlıklardır ve USB boyutunda bir donanım soğuk cüzdanı, bir telefona veya bilgisayara indirilip yüklenen bir sıcak cüzdan uygulaması veya hatta üzerinde anahtar bulunan bir kağıt parçası kullanılarak alınabilir.

  7. Şeffaflık ve değişmezlik. Bitcoin işlem kayıtları herkese açıktır ve doğrulandıktan sonra iptal edilemez, bu da işlem geçmişini değiştirmeyi neredeyse imkansız hale getirir. Ancak, herkes bir blockchain gezgini kullanarak Bitcoin hesaplarını denetleyebilir.

  8. Kıtlık ve anti-enflasyon. Bitcoin'ler 21 milyon ile sınırlıdır ve bu sayı kaynak koduna sabit kodlanmıştır ve değiştirilemez. Bitcoin halving dört yılda bir gerçekleşiyor ve 2140'tan sonra yenisinin çıkarılmayacağı tahmin ediliyor, bu da onu fiat para birimine kıyasla deflasyonist yapıyor ve bir değer deposu görevi görüyor ve dijital altın olarak görülüyor.

  9. Uzun vadeli yükseliş. Kripto paraların yaratıcısı ve lideri olarak Bitcoin fiyatındaki değişim tüm piyasayı da etkiliyor. Veriler, 2022'nin başında dünyadaki kripto sahiplerinin sayısının 300 milyon olduğunu, kriptonun piyasa değerinin ise altının onda biri ve küresel hisse senedinin yüzde biri olan 1 trilyonun üzerinde olduğunu gösteriyor. pazar. Bu nedenle, Bitcoin hala önemli bir geliştirme alanına ve büyük bir potansiyele sahiptir.

    Kaynak: CompaniesMarketCap.com

Eksileri:

  1. Yüksek madencilik maliyetleri. Bitcoin madencileri, ağın hash gücünü ve güvenliğini korumak için 2021'de toplam 138,53 terawatt-saat (TWh) elektrik kullandı, bu da 13,853 milyar kilovata eşdeğer, hatta bazı ülkelerde (Arjantin ve Arjantin gibi) kullanılan elektrikten bile daha yüksek. Ukrayna) bir yıl boyunca.

  2. Çevre kirliliği. 2021'de Bitcoin ağının işletilmesi tahmini olarak 77,27 milyon ton karbon emisyonu üretirken, madencilik makinelerinin amortismanı ve değiştirilmesi yaklaşık 34.570 ton e-atık üretti, bu da Hollanda'da bir yıl boyunca oluşturulan toplam küçük e-atık miktarına eşdeğer. .

    Kaynak: Digiconomist

  3. Yüksek oynaklık. Bitcoin, piyasa değerine göre en büyük kripto para birimi olmasına rağmen, fiyat dalgalanmaları geleneksel finans piyasalarından daha güçlüdür ve Bitcoin satın alan yatırımcılar, önemli bir değer düşüşü ile karşı karşıya kalabilir.

  4. Yavaş ama pahalı. Bitcoin ağı, saniyede yalnızca ortalama 7 işlem işleyebilir; bu, Visa gibi kredi kartı ödemelerinin tipik olarak işlediği saniyede 2000 işleme kıyasla, küresel bir nakit akışı hizmeti sağlayıcısı olarak kullanılamayacak kadar yavaştır. Zincir üstü işlem ücretleri genellikle piyasaya göre önemli ölçüde değişir ve hatta tek bir işlem için 60 doları aştığı bilinmektedir.

    Kaynak: YCharts

  5. Geri ödemesiz ve koruma mekanizmalarının olmaması. Bitcoin işlemlerine aracılık edilmez ve iptal edilemez, yani ödemelerden tamamen kullanıcılar sorumludur ve işlem kazalarında, anlaşmazlıklarda veya havale hatalarında bile geri ödeme yapılması imkansızdır. Daha da kötüsü, Bitcoin'i yasa dışı amaçlarla kullanan kuruluşlara karşı hesap dondurmanın veya herhangi bir ekonomik yaptırımın ve kısıtlamanın yasal bir yolu yoktur.

  6. Varlık kaybı riski. Cüzdanınızdaki Bitcoin'lerin mülkiyetine sahip olmak için, bu cüzdanın özel anahtarına sahip olmanız gerekir. Özel anahtarı kaybettiğinizde, sonuç olarak cüzdanınızdaki tüm varlıkları da kaybedersiniz. Bazı eski madenciler, özel anahtarın depolandığı sabit sürücü yok edildiğinden cüzdanlarındaki Bitcoin'leri artık çıkaramıyor.

  7. Sınırlı kullanım. Bitcoin bir değer deposu ve bir değişim aracı olarak görülse de, yüksek oynaklığı günlük tüketimde kullanımını zorlaştırmaktadır. Bu makalenin yazıldığı sırada, çoğu ülke ve büyük kurum hala Bitcoin'i reddetmekle birlikte, Bitcoin ödemelerini kabul eden fiziksel ve çevrimiçi tüccarların sayısı hala son derece sınırlıdır. Bu nedenle, kullanıcıların çoğu durumda borsalarda yerel para birimi için Bitcoin'i değiştirmesi gerekir.

Bitcoin'in Etkisi

Bitcoin, geleneksel finansal sisteme ve hükümete duyulan güvensizlikten doğdu. İnsanlık tarihindeki ilk kripto para birimi olan Bitcoin, blockchain endüstrisine öncülük etti ve tıpkı teknoloji tarihindeki diğer önemli yenilikler gibi insan toplumu ve bilişini büyük ölçüde etkiledi. İşte Bitcoin ile ortaya çıkan alt kültürler, argolar, mitler ve değer kaymalarından birkaçı.
1 BTC = 1 BTC:
Bitcoin'in sabit yasası, Twitter'da bir Bitcoin'in (BTC) tam olarak bir Bitcoin'e eşit olduğunu gösteren bir tablo yayınlayan Pierre Rochard'dan geliyor. Görünüşte saçma ve anlamsız matematiksel denklem, Bitcoin'in enflasyonist olmayan doğasını ifade ederken, ABD Merkez Bankası'nın bitmek bilmeyen ihraçları doların gerçek değerini düşürmeye devam ettiğinden, şimdi 1 USD aslında daha önce 1 USD'ye eşit değil.

Kaynak: Elements by Visual Capitalist

HODL:
HODL, bir kripto para birimini uzun süre elinde tutma ve fiyat iniş çıkışlarına bakmaksızın asla satmama stratejisini ifade eder. GameKyuubi adlı bir kullanıcının Bitcoin'in düşen fiyatı konusunda çaresiz ve gergin olduğu, ancak yine de Bitcoin'i tutacağı ve satmayacağı konusunda ısrar ettiği, ancak yanlışlıkla HOLD'u HODL olarak yanlış yazdığı Bitcointalk'taki bir makaleden alınmıştır. Kripto para birimlerinin oldukça dramatik bir şekilde değiştirilmesi çok kolay olduğundan ve aynı zamanda, sonunda topluluktaki HODL eğilimine dolaylı olarak katkıda bulunan Hold On For Dear Life'ın kısaltması olarak türetildiğinden, terim insanlarda hızla yankı buldu. Ne olursa olsun, sadece tutun!

Kaynak: Reddit

Şüpheye Düştüğünüzde Uzaklaştır:
"Şüpheye düştüğünüzde uzaklaştırın" sözü, bir röportajda bunu hayattaki değerlerini ifade etmek için söyleyen komedyen Reggie Watts'tan geliyor. Bu nedenle, alıntı başlangıçta Bitcoin ile ilgili değildir, ancak bu bilgelik dolu yanıt, o zamandan beri Bitcoin sahipleri tarafından piyasaya girmekte geç kalan yatırımcıları teşvik etmek ve onlara anlık iniş ve çıkışlara karşı normal kalmalarını tavsiye etmek için yayıldı.
Kaynak: https://thelittlehodler.com

Lazer Gözler:
Lazer gözler, kripto topluluğunda yaygın bir avatar sembolüdür ve önde gelen Bitcoin savunucularının sosyal medya sayfalarında her zaman görülür. Bitcoin bilgisi insanların finansal piyasalardaki tüm kaos ve belirsizliği görmelerine yardımcı olacağından, lazer gözlere sahip olmanın içgörü sahibi olmayı temsil ettiği komik bir ifadedir. Ayrıca birçok animasyon ve filmde de lazer gözler bir güç göstergesi olarak kullanılır ve kahramanlar özel güçlerle uyandığında ortaya çıkar. Yani Bitcoin açısından lazer gözler, Bitcoin'in insanları uyandırma potansiyeline dair bir metafor olarak sunuluyor.

Kaynak: Madeni Para Bürosu

Bitcoin, 2020-2021 boğa piyasası sırasında çok şaşırırken, fiyat artışının ardından halkın farkındalığı da arttı. Bir anket, ABD nüfusunun %65'inin 2021'de Noel için yatırım malları almak istediğini gösterdi; en popüler seçenek kripto paralar, bu da Bitcoin hediye kartlarını o anın ilginç ve popüler bir öğesi haline getiriyor.
Neredeyse tüm yatırım firmaları ve hedge fonları, 2020'den önce Bitcoin'i tanımlamak için "yutturmaca, dolandırıcılık ve balon" gibi terimler kullanıyordu, ancak son yıllarda bunların bir listesi yavaş yavaş tarafsız ve hatta destekleyici hale geldi.

Goldman Sachs:
Yönettiği 2 trilyon dolardan fazla varlığa sahip dünyanın en büyük 10. varlık yöneticisi (2022) olan Goldman Sachs, Bitcoin hakkında şüphelerini dile getiren tipik bir Wall Street firmasıdır. 2017'de Goldman Sachs CEO'su Lloyd Blankfein, Bitcoin'in "dolandırıcılık yapmak için bir araç" olduğunu belirtti. Son 20 yılda benim için olmayan pek çok şey yoluna girdi, ancak bunun işe yarayacağını tahmin etmiyorum.
Mayıs 2020'de Goldman Sachs, bir sunumda Bitcoin'in "bir varlık sınıfı" veya "uygun bir yatırım" olmadığı sonucuna vardı. 2021 yılının Şubat ayına gelindiğinde Goldman Sachs, tutumunu "Bitcoin henüz yatırım yapılabilir bir varlık değil" şeklinde değiştirerek duruşunu biraz yumuşatmış görünüyordu. Bununla birlikte, Mayıs 2021'de Goldman Sachs, "Bitcoin'in artık yatırım yapılabilir bir varlık olarak kabul edildiğinden" bahsederken, altta yatan teknoloji ve talepler de dahil olmak üzere Bitcoin hakkındaki araştırmalarını ayrıntılı olarak açıkladıkları "Kripto: Yeni Bir Varlık Sınıfı" adlı bir rapor yayınladı. . Kısmen hala nispeten yeni olduğu ve bir benimseme aşamasından geçtiği için kendine özgü bir riski var.” Peki Goldman Sachs neden yönünü değiştirdi? Digital Assets Group başkanı Mathew Mcdermott, basitçe "müşteri talebi" ile yanıt verdi.

JP Morgon:
Küresel varlık yöneticileri (2022) arasında yedinci sırada yer alan ve yönetimi altında 2,5 trilyon dolardan fazla varlığa sahip olan JPMorgan Chase'in CEO'su Jamie Dimon, 2017'de Bitcoin'i bir "sahtekarlık" olarak nitelendirdi. “Bitcoin ticareti yapan bir tacirimiz olsaydı alırdım” diyerek çalışanlarını uyarırken, “Sonu iyi olmayacak… birileri ölecek ve sonra hükümet üzerine gelecek” diyerek yatırımcılara almamalarını önerdi. iki nedenden dolayı onu bir saniyede kovun. Bir, bu bizim kurallarımıza aykırı. İki, bu aptalca.”
İronik bir şekilde, JPMorgan Chase daha sonra bir kripto para biriminin merkezi olmayan doğasına sahip olmadığı için eleştirilen blok zinciri tabanlı bir JPM Parası yayınladı ve Jamie Dimon kısa süre sonra bir röportajda Bitcoin'e sahtekarlık dediği için pişman olduğunu itiraf etti ve "blok zincirinin gerçek olduğunu" ve kendisinin olduğunu kabul etti. Bitcoin hakkındaki görüşler her zaman daha çok hükümetlerin buna nasıl tepki vereceği, özellikle de çok büyüdüğü ve fiat para birimlerini tehdit ettiği takdirde onu yasaklamak veya caydırmak için adımlar atıp atmayacağıyla ilgiliydi.

Bridgewater Ortakları:
Dünyanın en büyük koruma fonu (2022) olan Bridgewater Associates'i yöneten Ray Dalio, bir zamanlar Bitcoin'in rakibiydi, daha önce bir röportaj sırasında Bitcoin ile ilgili "zor transferler, oynaklık, düzenleyici belirsizlik" gibi bazı sorunları ana hatlarıyla belirtmişti ve kripto para birimlerinin bunu yapmayacağını düşünüyordu. büyüme meraklılarının aradığı türe sahip. İki ay sonra 2021'in başında Dailo, "Bitcoin'in müthiş bir icat olduğuna inanıyordu. Yaklaşık 10 yıldır çalışan ve hem bir para türü hem de bir servet deposu olarak hızla popülerlik kazanan bir bilgisayara programlanmış bir sistem aracılığıyla yeni bir para türü icat etmek inanılmaz bir başarı.” Aynı yılın Mayıs ayında, “Biraz Bitcoin'im var. Şahsen ben tahvil yerine Bitcoin'i tercih ederim."

AllianceBernstein:
AllianceBernstein örneğinde olduğu gibi, Wall Street kurumlarının yönünü değiştirmesinin tek nedeni fiyat artışının getirdiği kârlar değil. Firma daha önce, Bitcoin'in tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 20.000 $'a ulaşmasından kısa bir süre sonra, Ocak 2018'de Bitcoin'i bir yatırım varlığı olarak reddetmişti. Ancak Bitcoin'in fiyatı 2020'de 17.000'e düştüğünde, Bitcoin'in fiyatındaki oynaklığın "önemli ölçüde azalması" hem yatırımcıları hem de yatırımcıları daha cazip hale getirdiği için Bitcoin'i %1,5 ila %10 arasında bir yatırım portföyünün parçası olarak önerdiler. bir değer deposu ve bir değişim aracı olarak.
Bitcoin'in uzun vadeli fiyat artışı, piyasa endişesinin en önemli nedenlerinden biri olsa da, halk, son on yılda Bitcoin'in özel varlığından yavaş yavaş korkmaya başladı.

Sonuç ve Öneri

Bitcoin, şüphesiz insan uygarlığının evriminde bir başka önemli kilometre taşıdır. Yalnızca elektronik işlemler için çifte harcama sorununu çözmekle kalmayan, aynı zamanda bankası olmayanların aracı ve ücretsiz katılım olmaksızın yerel finansal hizmetlere erişmesine yardımcı olan basit bir mimariye sahip eşler arası, merkezi olmayan ve güvenli bir ödeme ağı kurmuştur. Sonunda Bitcoin, piyasa değeri bir trilyon doları aşan bir kripto para birimi endüstrisine giden yolu açtı.
Bitcoin, nadir olması nedeniyle dijital altın olarak bilinir ve bir borsaya kaydolarak ve kredi kartları, banka kartları veya P2P ticareti kullanılarak satın alınabilir. Bitcoin sayısı 21 milyon ile sınırlıyken, alım miktarı sınırlı değil. Satın alınan bitcoinler bir borsada saklanabilir veya kişisel bir soğuk cüzdana çekilebilir.
Bitcoin, medya ve halk tarafından sayısız ölüm cezasına çarptırılırken, sayısız iniş ve çıkışlar ve zorluklar yaşadı. Bununla birlikte, Bitcoin, hard forklardan, hükümet yasaklarından, spekülatif fiyat aldatmacasından ve çeşitli ayı turlarından kurtuldu ve en güçlü fikir birliğine sahip piyasa değerine göre en büyük kripto para birimi olmaya devam ediyor.
Blockchain bilgisinin geniş çapta yayılmasının ardından Bitcoin sahiplerinin sayısı artmaya devam etti ve hükümetler ve kurumlar, onu yeni bir varlık ve finansal araç olarak görmek için duruşlarını kademeli olarak değiştiriyor. Bitcoin'in fiyatının gelecekte ne olacağını kimse bilmiyor, kripto para piyasası hızla büyüyüp daha olgunlaştıkça Bitcoin'in hala önemli bir konuma sahip olacağı ve blockchain devrimi dalgasını sürdüreceği düşünülebilir.

Yazar: JZ, Piccolo
Çevirmen: Yuler
İnceleyen(ler): Hugo, Edward, Cecilia, Ashley
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

Bitcoin nedir?

Yeni BaşlayanNov 21, 2022
Dünyanın ilk başarıyla kullanılan kripto para birimi olan Bitcoin, Satoshi Nakamoto tarafından icat edilen merkezi olmayan, eşler arası bir dijital ödeme ağıdır. Bitcoin, kullanıcıların herhangi bir finansal kuruluş veya üçüncü taraf olmadan doğrudan ticaret yapmasına olanak tanır.
Bitcoin nedir?

Bitcoin nedir?

Açıklama:
Dünyanın ilk başarıyla kullanılan kripto para birimi olan Bitcoin, Satoshi Nakamoto tarafından icat edilen merkezi olmayan, eşler arası bir dijital ödeme ağıdır. Bitcoin, kullanıcıların herhangi bir finansal kuruluş veya üçüncü taraf olmadan doğrudan ticaret yapmasına olanak tanır.

Bitcoin nedir?
Bitcoin, kullanıcıların bankalar veya hükümetler gibi herhangi bir aracı olmadan doğrudan işlem yapmasına izin vermek için eşler arası bir ağ kullanan merkezi olmayan bir dijital para birimidir. Bitcoin'in doğuşu, Satoshi Nakamoto adlı biri tarafından Ekim 2008'de yayınlanan “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” makalesine kadar izlenebilir.
Bitcoin adını verdiğimiz, uçtan uca, merkezi olmayan, güvenli ve kendi kendine çalışan bir elektronik para birimi sistemi, yalnızca düğümler oluşturarak, kriptografi ile doğrulanarak ve blockchain adı verilen halka açık dağıtılmış bir deftere kaydedilerek yapılabilir.
Bitcoin, merkezi olmayan elektronik para birimi kavramını ilk öneren değil, tarihte pratik bir şekilde kullanılan ve tüm kripto endüstrisinin temelini oluşturan küresel bir topluluk oluşturmak için on binlerce insanı çeken ilk kripto para birimidir. geçmişe bakıldığında silinmez bir olay haline geldi. Bitcoin'i destekleyen sayısız platform, cüzdanlar, takaslar, seyahat hizmetleri, çevrimiçi ödemeler ve çevrimiçi oyunlar dahil olmak üzere daha fazla gerçek hayat uygulaması getirdi.
Bitcoin'in güvenliği, sansüre dayanıklılığı, anonimliği ve sınırsızlığı, onu finansal hizmetlerin erişilemediği alanlarda alternatif bir ödeme yöntemi olarak avantajlı kılıyor. Toplam arzı 21 milyon olan ve herhangi bir şekilde ek ihraç edemeyen Bitcoin, son yıllarda değer depolama aracı olarak da görülmekte ve kıtlığı nedeniyle dijital altın olarak anılmaktadır. Bitcoin alıcıları ve sahipleri, bir dereceye kadar, bu merkezi olmayan, dijital değer saklama aracının getirebileceği değerle de özdeşleşiyor.
İniş ve çıkışlara rağmen, Bitcoin artık halk tarafından yaygın olarak biliniyor ve Bitcoin'in enflasyon karşıtı, merkezi olmayan dijital altın olduğu konusunda güçlü bir fikir birliğine sahip bir grup inanan tarafından kuşatılmış durumda.

Bitcoin nasıl çalışır?

Bitcoin, sıralı bir işlem zincirine benzer bir prensiple, dijital imza ile damgalanmış bir jetonun işlem süreci olarak tanımlanır ve jetonun kendisi zincir üstü işlemlerden türetilir. Örneğin, A, B'ye bir bitcoin verirse, A'nın faturası -1 ve B'nin faturası +1 olmalıdır; bu, işlemleri kaydederek para biriminin sahipliğini tanımlayan saf bir defter işlemidir.

Tarihteki ilk madeni para olan Rai Taşları, önceki sahibinin adının üzeri çizilerek ve mülkiyeti beyan etmek için yeni sahibinin adının yazılmasıyla oluşturuldu. Bu nedenle, bu tür defter girişi işlem kaydı, medeniyetten çok önce bile vardı.

Bitcoin ağında, her işlem, tokenları dijital bir imza ile defteri güncelleyerek ve işlemin sonunda bir önceki işlemi ve bir sonraki Hash ortak anahtarını imzalayarak bir sonraki kişiye aktarır ve bunları tüm düğümlere yayınlanan bir bloğa paketler. ağda. İşlemin doğruluğu, alıcının jetonunu sorunsuz bir şekilde almasını sağlayan düğümler aracılığıyla doğrulanır.

Bununla birlikte, bu tür merkezi olmayan bir sistemde "çifte harcama" adı verilen ciddi bir sorun vardır; bu, bir işlemin iki kez tekrarlanması ve alıcının işlemi başarıyla tamamlaması için kandırılmasıyla sonuçlanır. Pratik çözüm, ilgili güvenlik açıklarını kontrol etmek için güvenilir bir fikir birliği mekanizması oluşturmaktır.

Bu çözüme Zaman Damgası Sunucusu denir. Bir zaman damgası sunucusu, bir veri kümesini veya birden çok işlemi bir bloğun hash sonucunda birleştirebilir ve bunu zamanla damgalayabilir ve her zaman damgası, işlemlerin sırasını sağlamak için bu verilerin varlığını kanıtlayan önceki zaman damgasını içerir. çifte harcamadan kaçınmak. Ayrıca, yeni eklenen zaman damgası, önceki tüm zaman damgalarını her zaman birbiri ardına güçlendirerek kurcalanmalarını zorlaştırır.

Bu bloklardan oluşan bir zincir, Bitcoin madencileri tarafından üretilen hash gücünün bir sonucu olarak büyür.

Bitcoin ağının büyüyen boyutuyla, çifte harcama için hash'in %51'inden fazlasını kontrol etme maliyetlerinin elde edilmesi imkansız olduğundan ve gereksiz endişe duymadan kavramı bilmemiz gerektiğinden, sorunun ortaya çıkması pek olası değildir.

Zaman Damgası Sunucusu

İşin kanıtı

PoW (İş Kanıtı), blok zinciri dünyasındaki en temel mutabakat mekanizmalarından biridir ve blok zinciri defterlerinin tutarlılığını ve değişmezliğini garanti etmek için Bitcoin, Ethereum ve Litecoin gibi çoğu erken proje tarafından benimsenmiştir.

PoW modeli basitçe şu şekilde anlaşılabilir: tüm ağ düğümleri aynı matematik sorusunu yanıtlar ve bunu ilk kim çözerse, defter tutma ve karşılık gelen ödülü (blok zinciri ağı tarafından yayınlanan yeni kripto para birimi) alma hakkına sahiptir.

Yukarıda merkezi olmayan zaman damgası sunucusunu eşler arası işlem temelinde çalıştırmak için, PoW kavramı Adam Back tarafından icat edilen ve başlangıçta hesaplama yoluyla gereksiz postayı önlemek için kullanılan Hashcash'ten gelir. Ve Hashcash'e dayalı olarak, Bitcoin'in dağıtılmış defterinin doğruluğunu doğrulamak için bilgi işlem gücünü harcamak üzere genişletildi.

İlke, Bitcoin'de kaydedilen hash değerinin 256 bitlik bir ikili sayı olması ve iş yükünün SHA-256 tarafından iki kez kanıtlanmasında yatmaktadır. Önce zorluk hedefi adı verilen önceden belirlenmiş bir standart sayı oluşturulur, ardından toplam 2^256 kombinasyonla 0 veya 1 olabilen rastgele bir sayı biçimindeki karma değer gelir. Hesaplanan karma değerin başındaki 0 bitleri ne kadar fazlaysa veya önünde ne kadar çok 0 hane varsa, değer o kadar küçük olur. Kural, hesaplanan hash değerinin zorluk hedefinden düşük olması gerektiğidir.

En küçük hash değerini ilk kim hesaplarsa o hash değerine karşılık gelen bloğu yayınlama hakkına sahiptir. Tüm doğrulayıcılar bloğun doğruluğunu alıp onayladıktan sonra, sürekli olarak yayılacak ve düğümler, bir sonraki bloğun hesap hakkı için yarışırken birbiri ardına minimum bloka göre bloğu toplayacak ve doğrulayacaktır. Bir blok zinciri bu şekilde büyür ve doğrulama, yayınlama ve muhasebe, Bitcoin kurallarına göre her düğüm tarafından otomatik olarak gerçekleştirilir, böylece tüm düğümler aynı ve zamanında güncellenen deftere sahip olur.

Zorluk hedefi açısından, her 2016 blokta bir Bitcoin programı tarafından otomatik olarak ayarlanır ve güncellenir ve şu anda tüm ağın ortalama hash gücüne dayalı olarak uygun bir hedef belirlemek yaklaşık on dakika sürer. Birim zaman başına en yüksek hesaplama sayısı, hesap hakkı ve Bitcoin ödülü elde etmek için doğru hash değerini bulma olasılığı en yüksek olandır ve bu mutabakat mekanizmasına Proof of Work adı verilir.

PoW, çoğunluğun tiranlığı ikilemini çözer, çünkü ortak karar esas olarak hash gücü tarafından belirlenir, örneğin hesap hakkı ilk gelene hizmet eder şeklinde tamamlanır, yani en uzun olanın hakkı vardır. karar verme. Bu nedenle, hash gücünün çoğu dürüst düğümlerden üretiliyorsa, zincir diğerlerinden daha uzun olacaktır.

İş Kanıtı nedir?

Bitcoin Madenciliği Nedir?

Yukarıda bahsedildiği gibi, Bitcoin, blok zincirinin defterlerini doğrulamak için İş Kanıtı'nı kullanır ve Bitcoin madenciliği, hesaplamayı ve doğrulamayı sürdürmek için hesaplama özellikli donanım cihazları kullanarak işlemlerin işlenmesini ifade eder; ve senkronizasyon. Sonuç olarak, operatörler veya madenciler ödül olarak Bitcoin ücreti alırlar. Madenciler tüm dünyaya yayıldı, ancak hiç kimse Bitcoin ağı üzerinde kontrol sahibi değil. Bitcoin madenciliği altın madenciliğine benzetilse de aradaki fark, Bitcoin madenciliğinin Bitcoin'leri dağıtmak için geçici bir mekanizma olması ve madencileri güvenliği sağlamaları için Bitcoin'lerle ödüllendirmesidir.

Madenciler, daha fazla muhasebe hakkı (daha fazla cevap bulmak) ve Bitcoin (blok ödülleri) elde etmek için daha fazla bilgi işlem gücü elde etmeye çalışacak; en küçük hash değerini ilk hesaplayan ilgili bloğu yayınlar ve bir sonraki blok için yeni bir yarışma başlatır.

Madencilerin, donanımın saniyede milyarlarca iş kanıtı hesaplamasını gerektiren ödüller kazanmak için en son işlemleri onaylaması gerekir. Madenciler, tüm süreci hızlandırabilir ve sabit bir formüle dayalı yeni Bitcoin'lerle birlikte kullanıcılardan işlem ücreti alabilir. Bununla birlikte, daha fazla madenci kârla motive oldukça, yukarıda belirtilen zorluk hedefi etkili bir seviyeye yükseltilir ve hash gücüne bağlı olarak yaklaşık her on dakikada bir ayarlanır.

PoW, blokları kronolojik sırada eklemeyi mümkün kılarken, bunu yapmak için tüm blokları yeniden hesaplamak gerektiğinden bilgileri iptal etmek veya kurcalamak imkansız. Bir madenci aynı anda iki blok alırsa, diğer blok en uzun zincire ait değilse, karşılaşılan ilk blok birinci blok olarak işlenir ve böylece tüm ağ ile senkronizasyon sağlanır.

CPU, GPU ve ASIC

Teknoloji hızla değişiyor ve madencilik, Merkezi İşlem Birimi (CPU), Grafik İşlem Birimi (GPU)'dan Uygulamaya Özel Entegre Devre'ye (ASIC) doğru evrildi. Bitcoin madenciliğinin toplam hash gücü, CPU'nun kullanıldığı ilk günlerde düşüktü. Ardından, BTC fiyatı yükseldikçe daha fazla madenci katıldı ve bu da madenciliği zorlaştırdı. 2010 yılında CPU'lar, puddinpop'un CUDA Miner'ı ile GPU'larla değiştirildi. GPU'lar daha çekirdek tabanlı bir mimariye sahiptir, ancak nispeten yavaştırlar, ancak özel madencilik talimatlarıyla CPU'ların yaklaşık 100 katı hash üretebilirler. Bir şirket, madencilik için özel olarak 2013 yılında GPU madenciliğinden yaklaşık 200 kat daha hızlı olan bir donanım cihazı icat etti ve bu, tüm ASIC çip üretimi ve madenciliği endüstrisi üzerinde zincirleme bir etkiye neden oldu.

Madencilik Çiftlikleri ve Bulut Madenciliği

Bitcoin ödüllerinin dağılımı rastgele ve öngörülemez olduğu için madenciler, Bitcoin'in geliri artırmanın ve ortalama maliyetleri düşürmenin bir yolu olarak ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra kitlesel fonlamaya başladı. Aynı zamanda bireyler, karmaşık teknik sorunlardan kaçınmak için kendi adlarına madencilik yapan bulut madenciliği platformlarından madencilik makineleri kiralayabilirler.

Bulut Madenciliği Nedir?

Bitcoin Ağı Nasıl Çalışır?

Bitcoin ağı şu şekilde çalışır:

  1. Tüm düğümlere yeni bir işlem yayınlanır.
  2. Her düğüm, yeni işlemi bir bloğa paketler.
  3. Her düğüm kendi bloğunda çalışır ve Proof of Work gerçekleştirir.
  4. Bir düğüm sonucu bulduğunda bloğu tüm düğümlere yayınlar.
  5. Tüm işlemler yasalsa, tüm düğümler bu bloğu kabul eder.
  6. Tüm düğümler, bloğun hash'ini önceki hash olarak kullanırken bir sonraki bloğa geçer.
    Daha önce bahsedildiği gibi, düğümler yalnızca en uzun zinciri takip eder ve iki düğüm aynı anda farklı bloklar yayınlarsa, düğümlerin önce ulaştıkları bloğu işleyip diğerini kaydederek uzamasını engelleme yaklaşımıyla onu ölçeklendirmeye devam eder. . Ancak bir sonraki iş ispatı bulunursa bu denge bozulur ve zinciri uzatır, bu da diğer zincirlerde çalışan düğümlerin daha uzun olana gelmesine neden olur. Bu bağlamda, bir düğüm bir bloğu kaçırıyormuş gibi, bir sonraki bloğu aldığında ve o eksik bloğu talep ettiğinde eksik bloğu bulacaktır.

Bitcoin'in Ölçeklenebilirliği

Bitcoin defterinin küresel tekdüzeliğini korumak için, en uzun zincirin kuralını ve en uzun blok zinciri defterinin kılavuzunu belirler. Bitcoin dünyanın en büyük hash gücüne sahip olduğu ve dolayısıyla değişmezliğini güçlendirdiği için yeni bir zincir oluşturmak ve onu değiştirmek pek mümkün değil.
Bitcoin'in doğası biraz kumar gibidir, düğümler en uzun zinciri uzatmak için yarışır ve ilk bloktan 2140 yılına kadar defteri kaydeder. En uzun zincir, hash gücünün %50'sinden fazlası dürüst olduğu sürece oluşur, bu açıdan bakıldığında %51'lik bir saldırı için neredeyse imkansızdır.
Bununla birlikte, ağ önemli gecikmeler veya kesintiler yaşadığında veya fikir birliği ile uzlaştırılamayan çatışmalar yaşadığında, blok zinciri çatallanır. Defter çatallanmadan önce tutarlıdır, ancak bundan sonra farklı muhasebe yöntemleri nedeniyle değişir.
Bitcoin'in ilk çatalı: BTC ve BCH
Core geliştirme ekibi, daha büyük blok boyutunun savunucuları ile farklı görüşlere sahiptir; bu, imza bilgilerinin bloğun dışına taşınması, dolaylı ölçeklendirme ve akışı dağıtmak ve üst sınırı korumak için basıncı azaltmak için yıldırım ağını ifade eden Ayrılmış Tanık'ı benimsemeyi savundukları için. 1m'de blok boyutu. Buna karşılık, ikincisi bloğu doğrudan genişletme eğilimindeydi.
Core geliştirici ekibi, diğer taraf tarafından Satoshi Nakamoto'nun doğrudan genişleyen bloklara yönelik önceki ölçeklendirme planına aykırı olduğu için tartışılırken, daha büyük bir blok boyutunun ademi merkeziyetçiliği etkileyebileceğine dikkat çekti. Ayrıca, daha büyük blok boyutu savunucuları, Ayrılmış Tanık ve yıldırım ağlarının etkisiz ve yeterince güvenli olmadığına inanıyorlardı.
Bu nedenle, iki taraf karşı karşıya geldi ve bu da Bitcoin'in ilk çatallanmasıyla sonuçlandı. Bitcoin Cash (BCH), Ağustos 2017'de daha büyük bir blok boyutuyla piyasaya sürüldü. İlk bloğu 478559 idi ve Bitcoin'in orijinal blok kapasite limiti olan 1 M'yi aşan yaklaşık 1,9 milyon büyüklüğündeydi. Ve tüm fork öncesi Bitcoin sahiplerine otomatik olarak aynı miktar BCH blok zincirine atanarak blok kapasite limiti 8 M'ye çıkarıldı.
BCH, o zamandan beri teknik incelemede Satoshi Nakamoto tarafından tasarlanan elektronik nakit konseptine doğru ilerledi ve daha fazla işlev geliştirirken, BTC daha fazla çatalla birlikte dijital altın haline geldi.
Kendisinin gerçek Satoshi Nakamoto olduğunu iddia eden Craig Steven Wright (CSW), teknik incelemede gösterilen talepleri karşılamak için BCH'nin blok sınırını sınırsıza genişletmeyi ve temel protokolü kilitlemeyi önerdi. Bu nedenle BSV, BCH'den ayrıldı.
Şu an itibariyle, BTC, BCH ve BSV, farklı vizyonlara doğru gelişmeye devam eden Bitcoin'in belirsizden radikale üç ana çatalı.

Bitcoin Halving

Bitcoin'in iyi bilinen dört yıllık halving döngüsü, arz ve talep mekanizmasına dayanmaktadır, çünkü sınırsız ihraç, aşırı para arzına ve fiyatta düşüşe neden olacaktır. Halving'in tanıtılması, Bitcoin'in fiyatını korumaya yardımcı olur. Çıkış mekanizmasının kurulumunun ardından iki önemli kural vardır:

  1. Bitcoin blokları yaklaşık olarak her 10 dakikada bir oluşturulur ve her yeni blok için ödül olarak yeni Bitcoin'ler basılır.

  2. Ödül sayısı her 210.000 blok için bir kez ayarlanır.

(210.000 10) / (24 60*365) ≒ 4
Bu, her 10 dakikada bir blok üretilirse, 210.000 blok oluşturmanın ne kadar sürdüğünü görebileceğimiz anlamına gelir.

Yukarıdaki formüle göre, ödül sayısının yaklaşık dört yılda bir ayarlanması gerekiyor ve ilk blok ödülü beyaz kağıtta 50 Bitcoin olarak tanımlanıyor, bu nedenle ödüller aşağıdaki gibi yarıya indiriliyor. Bitcoin'in toplam 32 yarılanmadan geçmesi ve bunun da yaklaşık 2140 yılında toplam 21 milyon Bitcoin'in çıkarılmasıyla sonuçlanması bekleniyor.


https://www.bitcoinblockhalf.com/

Bitcoin Fiyatları

Bitcoin, 2009'da piyasaya sürülmesinden bu yana yaklaşık on yıl içinde dramatik bir fiyat oynaklığı yaşadı. Bu yazının yazıldığı sırada, Bitcoin beş fiyat zirvesi gördü ve %50'den fazla düşüşler de sahiplerini cesaretlendirdi. Geleneksel pazardaki iki yüksek performanslı varlık olan Nasdaq 100 Endeksi ve altınla karşılaştırıldığında, Bitcoin'in uzun vadeli fiyat artışı her ikisini de geride bıraktı ve yaklaşık %200'lük yıllık bileşik büyüme oranı birçok kişi tarafından " sonsuz boğa piyasası”.

Mavi hat: Bitcoin, Yeşil hat: Altın, Kırmızı hat: Nasdaq 100 Endeksi

Bazı geleneksel yatırım kurumları ve hükümetler, Bitcoin'i bir balon veya dolandırıcılık olarak değersiz bulurken, yatırımcılar onu bilgi çağında bir hazine ve dijital altın olarak görüyor. Piyasa her zaman Bitcoin'in fiyat eğilimi konusunda bölünmüş olsa da, karar vermeden önce fiyatın makul olup olmadığını belirlemek için kullanılabilecek farklı açılar ve analiz yöntemleri var.

1.Temel Analiz:

Temel analiz, piyasa fiyatının makul olup olmadığına karar vermek için bir nesnenin içsel değerini araştırır. Bu tür bir analiz, Bitcoin ağının günlük işlem hacmi ve karma oranı, Bitcoin tutan benzersiz adreslerin sayısı, blok başına Bitcoin ödülü, Bitcoin'i kabul eden tüccarların sayısı, genel ekonomik ortam vb. gibi çeşitli faktörleri içerir. . Genel eğilimi gözlemlemeye odaklandığı ve kısa dönemli dalgalanmalara karşı daha az duyarlı olduğu için uzun vadeli yatırım için uygun hale getirir.

2.Teknik Analiz:

Teknik analiz, geçmiş fiyat hareketlerini ve ticaret verilerinin geçmişini inceleyerek ve fiyat değişiklikleri yasalarını arayarak gelecekteki eğilimleri ve değişiklikleri tahmin eder. Teknik analiz, tüm piyasa bilgilerinin fiyata yansıtılacağına inanıyor ve çok yönlülüğü ve kullanım kolaylığı onu kripto para piyasasında popüler bir seçim haline getirdi.

3. Duygu Analizi:

Duyarlılık analizi, insanların bir varlıkla ne kadar ilgilendiğini anlamak için farklı göstergeler kullanır. Bitcoin'in fiyatı yükseldiğinde ve hacim arttığında, bu, piyasanın geleceği konusunda iyimser olduğu ve aktif olarak alım yaptığı anlamına gelir. “Bitcoin satın al” aramaları arttığında veya Korku ve Açgözlülük Endeksi arttığında da benzer sinyaller yorumlanabilir.
Bitcoin fiyatı, zamanla değişen birçok faktörden etkilenebilir ve ilk günlerdeki oynaklığının ana nedeni, kitlelerin haberlere ve spekülasyonlara duygusal tepkisiydi. Bitcoin ana ağı 2009'un başlarında yayına girdiğinde, 0 olarak fiyatlandırıldı ve herhangi bir yasal ihale veya fiziksel öğeyle değiştirilemedi. Sonuç olarak, pek çok insan Bitcoin satın almaya istekli olmadığından, Bitcoin madenciliği kârsızdı.

2010 - 10.000 Bitcoin karşılığında 2 pizza satın aldı

Amerikalı bir yazılım mühendisi olan Laszlo Hanyecz, 22 Mayıs 2010'da Bitcoin forumu Bitcointalk'ta birkaç pizza satın almak için Bitcoin kullanmayı planladığını ve kendisi için sipariş verebilecek herkese 10.000 Bitcoin ödemeye hazır olduğunu bildirdi. Bu, 1 BTC = 0.0002 pizza ile doğrudan kripto para birimi ile ilk kez bir malın satın alınmasıydı ve 22 Mayıs daha sonra “Bitcoin Pizza Günü” olarak kutlandı. Bunun ardından ilgiler alevlendi ve borsa ve Bitcoin sayısı da arttı.

Kaynak: Bitcointalk

2011 - Bitcoin ilk kez 1 doları aştı

California'daki Electronic Frontier Foundation, 2011'in başında Bitcoin bağışını kabul ettiğini duyurdu ve bu, önümüzdeki altı ay boyunca Bitcoin fiyatını önemli ölçüde artırdı. Bitcoin, Şubat ayında ilk kez 1 doları vurdu ve birkaç hafta süren keskin yükselişlerin ardından Mt.'de 30 dolar kaydetti. O zamanlar dünyanın en büyük bitcoin borsası olan Gox. Ancak Electronic Frontier Foundation, Haziran ayında tavrını değiştirdi ve Bitcoin'leri kabul etmeyi durduran bir bildiri yayınladı ve Bitcoin'in değerini onaylamayı reddetti ve insanları yeni para birimini rasyonel bir şekilde öğrenmeye çağırdı. Bitcoin daha sonra, piyasa güveni ciddi şekilde zarar gördüğü için altı ayda %90'ın üzerinde fiyat düşüşüyle ilk ayı turunu yaşadı.

2013'ün ilk yarısı - İlk yarılanma 1.100 doları tetikledi

28 Kasım 2012, ilk Bitcoin yarılanmasının tarihiydi ve azalan arz ve Bitcoin bağışlarının Electronic Frontier Foundation tarafından yeniden kabul edilmesi nedeniyle 2013, Bitcoin tarihindeki en yüksek yatırım getirisinin elde edildiği yıl oldu. Yıla 13 $ ile başladı ve %70'lik dramatik bir düşüşün ardından yılı 1100 $'lık rekor bir rekorla bitirdi. 1100 dolar, o zamanlar altınla aynı fiyattı ve Bitcoin'in piyasa değeri ilk kez 1 milyar dolara yükseldi.

2013 ~ 2014 - İkinci ayı turu sık sık bilgisayar korsanlığıyla geldi

FBI, 2013'ün sonlarında çevrimiçi Bitcoin ödemeleri için en popüler karanlık ağ olan Silk Road'u kapattı. Ardından başka bir anonim pazar yeri olan Sheep Marketplace, 96.000 Bitcoin için hacklendi. Ertesi yıl Şubat ayı sonlarında Mt.Gox, 850.000 Bitcoin için hacklendikten sonra iflas etti ve bir dizi olumsuz haber ve yatırımcılardan gelen şüphelerin ardından Bitcoin'i ikinci turda taşıdı.

2016 - İkinci yarılanma

İkinci yarılanma 19 Temmuz 2016'da gerçekleşti ve tüm zamanların en yüksek fiyatı olan 1.100 doları bir kez daha aştı ve o zamandan beri yükselmeye devam etti. Bitcoin'in fiyatı, 2017 Nisan ayı ortasında altını geçti ve 1 BTC'nin 1 ons altının fiyatını geçmesinin imkansız olduğu yönündeki piyasa söylentisini ortadan kaldırdı.

2017 - Yeni bir boğa turu başladı

Bitcoin, 2017 yılında hızla yükselmeye başladı ve bu yılın sonunda yaklaşık 20.000 dolarlık bir fiyata ulaştı.
Bitcoin'deki şaşırtıcı artış daha fazla yatırımcıyı cezbetti, bazıları Bitcoin satın almaya başladı, diğerleri madenci olarak ekipman satın almayı seçti. 2017'nin sonundan bu yana, Bitcoin'in madencilik zorluğu hızla arttı, ancak ilgili maliyetler de hızla arttı ve madencilerin büyük amortisman ve elektrik maliyetlerini ödemek için çıkardıkları Bitcoin'leri satmalarına neden oldu. Bu nedenle, Bitcoin Kasım 2018'de sadece 3.000 dolara düştü.

Bitcoin'in 2017'den 2018'e hash gücü, Kaynak: BitInfoCharts

2020 - Küresel piyasalar COVID-19 nedeniyle düşüşe geçti ve üçüncü yarılanmayı yaşıyor

Koronavirüs hastalığı (COVID-19) Mart 2020'den itibaren dünya ekonomilerini önemli ölçüde etkisi altına aldı, hükümetlerin birbiri ardına gevşek para politikaları uygulamasıyla borsa ve kripto piyasası tüm yol boyunca yükseldi. Aynı zamanda DeFi konseptinin patlaması sayesinde piyasa yeni bir anlatıya kavuştu ve piyasaya çok fazla enerji enjekte edildi.

2021 - Kurumsal fonlarla pazar patlaması

Üçüncü halving 18 Mayıs'ta gerçekleşirken Microstrategy, Tesla, Galaxy Digital Holdings ve Square gibi kurumlar da bahis oynayarak Bitcoin'i Kasım 2021'de 68.000 dolara çıkardı. Gittikçe daha fazla insan, Bitcoin'in inanılmaz uzun vadeli getirisini fark etmeye ve onu bir değer deposu olarak görmeye başladı.

2022 - Savaş ve oran artışıyla yeniden düşüş

Sermaye, Şubat ayında patlak veren Rus-Ukrayna Savaşı gibi uluslararası çatışmaların yanı sıra, enflasyona ilişkin şüpheler ve Merkez Bankası'nın faiz artırımına ilişkin beklentileri nedeniyle 2022'nin başlarında oldukça volatil kripto piyasasından çekilmeye başladı. Mayıs ayında LUNA ve UST'nin çöküşü ve müteakip kurumsal tasfiyeler, Bitcoin'de daha fazla düşüşe neden olarak 17.000 $ ile en düşük seviyeye ulaştı. Piyasa değerindeki artış ve ticaret piyasasının olgunluğuyla birlikte, Bitcoin'in fiyatı kademeli olarak geleneksel finansal piyasa ve genel ekonomik ortam gibi temel faktörlerle yakından ilişkili hale geldi.

Mavi çizgi: Bitcoin, Turuncu çizgi: Nasdaq 100 Endeksi

Bitcoin'in kısa vadeli fiyat eğilimini tahmin etmek zordur ve birçok sektör ve ekonomi haberine konu olur. Ancak uzun vadeli eğilimin izlenmesi, birkaç yöntemin yardımıyla daha kolaydır.

Logaritmik Regresyon:

Logaritmik Regresyon, Ekim 2014'te Trolololo adlı bir Bitcointalk blog yazarı tarafından tanıtılan ilk Bitcoin fiyat tahminlerinden biridir. O zamanlar Bitcoin fiyatının sadece 300 dolar olmasına rağmen, Trolololo önceki iki fiyat rallisine ve önemli seviyelere dayanarak 2017'de 10.000 dolara ve 2020'nin sonunda 70.000 dolara yükseleceğini cesurca tahmin etti. Bu tahmin, sonraki Bitcoin fiyat modelleri için temel oluşturan bir klasik haline geldi.

Logaritmik regresyon, Kaynak: Bitcointalk

Stok-Akış (S2F) Modeli:

Stoktan akışa model, Bitcoin'i altın ve gümüş gibi uzun vadeli fiyatın toplam dolaşıma (stok) ve üretime (akış) bağlı olduğu değerli bir metal olarak ele alır. Toplam Bitcoin arzı sabit olduğundan, her yıl çıkarılan yeni Bitcoin sayısı kademeli olarak yüzde oranında azaltılırsa, fiyat yükselecektir.
Twitter KOL PlanB, bu modeli 2019'da Bitcoin 4.000 $'ın altındayken uyguladı ve üçüncü yarılanmanın fiyatı 55.000 $'a çekeceğini tahmin etti ve tahminin doğruluğu onu toplulukta ünlü yaptı. Bununla birlikte, üretim sıfır olacağından ve Bitcoin'in sıfıra bölünen toplam sirkülasyonu sonsuz bir fiyat vereceğinden, Bitcoin tamamen çıkarılmaya yaklaştığında bu model başarısız olacaktır.

S2F Modeli, Kaynak: Dünya Çapında Bitcoin Satın Alın

Metcalfe Yasası
Metcalfe yasası, Bitcoin ağının değerini ve gelişimini vurgular. Birbiriyle iletişim kurabilen N düğüm varsa, bu ağın değeri N² olur, yani Bitcoin ağının değeri, Bitcoin kullanıcı sayısıyla doğru orantılıdır.
Zincir üzerindeki aktif cüzdan adreslerinin sayısına, işlemlerine ve hacmine bakılarak, Bitcoin'in Metcalfe değeri ve uzun vadeli eğilimi tahmin edilebilir. Değeri Bitcoin fiyatıyla karşılaştırdıktan sonra, fiyatın zincir üstü kullanıcıların faaliyetleriyle yakından ilişkili olduğu bulunabilir. Sonuç olarak, gelecekte Bitcoin kullanıcılarının sayısı artmaya devam ederse, Bitcoin fiyatları da uzun vadede büyümeye devam edecektir.

Bitcoin'in ağ değeri, kullanıcı sayısıyla doğru orantılıdır, Kaynak: Fidelity

Bitcoin Mitleri ve Gerçekleri

Kripto para birimlerinin bir temsilcisi olarak Bitcoin, birçok hükümet, kurum ve geleneksel yatırımcı tarafından eleştirildi ve bastırıldı, ancak artan fiyatı ve artan popülaritesi, Bitcoin'in uzun vadeli değerini ve finansal yenilikler yaratma yeteneğini kanıtladı. Bitcoin'in birçok alandaki başarısına rağmen, hala daha fazla potansiyel kullanıcının öğrenmesini engelleyen birçok efsane ve söylenti var ve aşağıda bazı örnekler ve açıklamalar var.

Efsane 1: Bitcoin anonimdir

Yabancıların görüşlerine göre, Bitcoin kullanıcıları anonimdir, ancak gerçek şu ki, Bitcoin ağı, her Bitcoin'in bir adrese ait olduğu ve herkesin blockchain gezgini adı verilen bir araç aracılığıyla kontrol edebileceği ve her Bitcoin'in sahiplik geçmişinin bulunabileceği bir genel deftere eşittir. adresin işlem geçmişine bakılarak izlenebilir.
Bir Bitcoin cüzdan adresi, kullanıcının özel bilgileriyle doğrudan ilişkili olmayan bir dizi harf ve sayıdır. Bu nedenle, bir Bitcoin cüzdanının sahibinin anonim yerine bir takma ad kullandığını söylemek daha doğrudur, ancak özel bilgilerin IP adresleri, işlem nesneleri veya diğer iletişim kayıtları gibi başka yollarla ifşa edilmesi hala mümkündür.

Efsane 2: Bitcoin güvenli değil

Bitcoin ağı milyonlarca madenci tarafından yönetiliyor ve açık kaynak kodu sayısız iletişim güvenliği uzmanı ve BT araştırmacısı tarafından incelendi. Blok zincirine saldırmak için, hash gücünün en az %51'ini kontrol etmek gerekir ki bu, ağ ölçeğinin ekonomik olarak olanaksız hale getirdiği bir şeydir.
Çifte harcama sorununu çözen ve "güvene dayalı olmayan" eşler arası işlemleri gerçekleştiren ilk kripto para birimi olan Bitcoin, hiçbir zaman bir hack saldırısına uğramadı. Ayrıca, tüm işlemler geri alınamaz ve transfer hataları veya cüzdan kaybı kazalarında Bitcoin'ler geri alınamaz.

Efsane 3: Bitcoin düzenlenmiyor ve hükümetler tarafından desteklenmiyor

Bazı ülkelerin ve hükümetlerin hala yasakladığı ve insanların kripto para birimlerini tutmasına veya kullanmasına izin vermediği doğrudur, aksine, Bitcoin'i tanıyan ve onu düzenlemekten yana olan ve ilgili şirketlerin ve bireysel yatırımcıların tamamlamasını gerektiren otorite sıkıntısı yoktur. sıkı durum tespiti.
El Salvador, Güney Amerika ve Orta Afrika Cumhuriyeti, Afrika'da, Bitcoin fiat para birimlerinden biri haline geldi ve ABD hükümeti cezai soruşturmalardan milyonlarca dolar değerinde Bitcoin'e el koydu ve bunları halka sattı, bu nedenle düşünülebilir. Bitcoin'in popülaritesi artmaya devam ettikçe ulusal düzenlemelerin ve destekleyici önlemlerin iyileşeceği.

Efsane 4: Bitcoin işe yaramaz

Bitcoin şüphecileri, bir para biriminin değişim işlevi açısından yavaş hızıyla alay etmeye alışkındır. Bununla birlikte, Bitcoin tartışmasız insanlık tarihinde şimdiye kadar oluşturulmuş en güvenli, şeffaf ve değişmez veri tabanıdır ve kripto para biriminde bir öncü olarak blok zincirinin olanaklarını başarıyla göstermiştir.
Bitcoin'in benimsenmesi de son birkaç yılda iyileşen düzenlemeler nedeniyle kademeli olarak arttı. Ticaret ve uzun vadeli yatırımlar için kullanılmasına ek olarak, giderek daha fazla tüccar Bitcoin'i bir ödeme şekli olarak kabul ediyor. Bitcoin, borç teminatı olarak kullanılabileceği geleneksel finans için de geçerlidir ve birkaç kurum, portföyleri için bir hedge olarak küçük miktarlarda Bitcoin satın almıştır.

Efsane 5: Bitcoin bir balondur

Bitcoin'in kendisinin bir balon olduğunu söylemek tek taraflıdır çünkü birisi Bitcoin'i yüksek getiri için spekülatif aldatmaca arayışı içinde satın alır. Balon, bir varlığın fiyatının sürdürülemez bir şekilde gerçek değerinden çok daha yüksek bir seviyeye hızla yükselmesi, balonun patlaması ve yatırımcıların farkına vardığında fiyatların düşmesine ve hatta çökmesine neden olur.
Yeni bir varlık türü olarak, Bitcoin'in gerçek değerini tam olarak tanımlamak zordur. Bununla birlikte, erken aşamada ortaya çıkan parabolik dikey yükselişler, piyasa kapitalizasyonundaki istikrarlı artışta artık görülmemektedir. Yukarıda bahsedildiği gibi, Bitcoin, halkın değerini daha kapsamlı bir şekilde anlamasına yardımcı olan geleneksel pazarla daha fazla ilişkili hale geliyor.

Efsane 6: Bitcoin kara para aklama aracı olarak kullanılıyor

Massachusetts Institute of Technology tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, tüm tarihsel kayıtları değerlendirdikten sonra Bitcoin işlemlerinin yalnızca yaklaşık %3'ü suç faaliyetleriyle ilişkilendiriliyor. Chainalysis tarafından yayınlanan bir raporda da yasadışı Bitcoin işlemlerinin oranının 2020'den bu yana %0,34'e düştüğüne ve düşüşün nedeninin tamamen açık ve şeffaf olduğu ve fon akışının izlenmesini kolaylaştırdığı tahmin ediliyor.
Birleşmiş Milletlere göre her yıl tahmini 1,6 trilyon dolarlık fiat para akışı, kara para aklama ve diğer yasa dışı faaliyetlerle bağlantılı olup, küresel GSYİH'nın yaklaşık %2,7'sini ve toplam yasa dışı Bitcoin işlemlerinin 50 katından fazlasını oluşturmaktadır. Başka bir deyişle, Bitcoin kullanan suç faaliyetinin ölçeği, eski oranın yıldan yıla düştüğünden bahsetmiyorum bile, itibari para birimi kullanmaktan çok daha küçüktür.

Efsane 7: Arkası olmadığı için Bitcoin'in değeri yoktur

Bitcoin'in başka bir varlık tarafından desteklenmemesi, arkasının olmadığı anlamına gelmez. Bitcoin'ler, enflasyonu önlemek için sınırlı bir arz ayarlanırken enerji ve ekipman maliyetlerini tüketen CPU'nun "çalışma kanıtı" aracılığıyla basılır.
Devlet tarafından çıkarılan fiat para birimlerinden büyük ölçüde farklı olan Bitcoin'i yakmak için kullanılan enerji ve ekipmanı geri almak mümkün değil. ABD'nin 1971'de Bretton Woods sistemini kaldırmasının ardından, fiat para birimleri artık altın rezervleriyle desteklenmiyor, hükümetlerin ve merkez bankalarının takdirine bağlı olarak arz sınırı olmaksızın veriliyor ve bu da istikrarsız ekonomik koşullara sahip bazı ülkelerde hiperenflasyona yol açtı. .
Bitcoin şu anda, geleneksel fiat para birimlerine benzer bir şekilde, kullanıcılarının güveni ve talebi ile desteklenmektedir. Değeri, piyasa katılımcıları ve onların faydaları tarafından garanti edilmektedir ve eşler arası ödemelerde, değer saklamada, riskten korunmada, banka hesabı olmayanlar için finansal hizmetler sağlamada (kapsayıcı finansman) vb. önemli başarılar elde etmiştir.

Bitcoin'in Artıları ve Eksileri

Eskilerin dediği gibi, bin kişinin gözünde bin Hamlet vardır, bu aynı zamanda Bitcoin ve tarihteki en çığır açan yenilikler ve buluşlar için de geçerlidir. Muhalifler, Bitcoin'in yalnızca çevresel yıkım getirmekle kalmayıp aynı zamanda birçok yatırımcıyı finansal olarak mahvetmiş olan sonsuz spekülasyon ve aldatmaca ile yüzyılın dolandırıcılığı olduğuna inanıyor; destekçileri, Bitcoin'in mevcut finansal sistemdeki eşitsizliğin ve yolsuzluğun anahtarı olduğuna ve insan toplumuna gerçek ekonomik özerklik getireceğine inanıyor. İşte Bitcoin'in artıları ve eksileri.

Artıları:

  1. Temelsiz yaratılamaz. Bitcoin arzı, hash gücü sağlanarak elde edilmesi gereken 21 milyon ile sınırlıdır ve kimsenin, sahiplerinin hissesinin değerini sulandırmak için temelsiz daha fazla ihraç etmesinin bir yolu yoktur.

  2. Ademi merkeziyetçilik. Bitcoin ağı, madenciler tarafından dünya çapında düğümler olarak desteklenir ve program koduyla tamamen otomatikleştirilir. Herhangi bir kişi veya kuruluşa ait olmayan herkes bir Bitcoin düğümü çalıştırabilir ve ağın yönetimine katılabilir, bu, para birimi ihraç etme tekeli olan bankalardan veya hükümetlerden tamamen farklıdır.

  3. Güvenlik. Madenciler tarafından sağlanan hash gücü güvenliği sağlarken Bitcoin, İş Kanıtı mekanizmasını benimser. Bir saldırganın çifte harcama için hash gücünün %51'inden fazlasını kontrol etmesi gerekir ki bu ekonomik olarak mümkün değildir. Bitcoin hala şimdiye kadarki en güvenli kripto para birimidir.

  4. Eşler arası. Bitcoin işlemleri, herhangi bir üçüncü tarafın (banka gibi) onayı olmadan doğrudan kişiden kişiye gerçekleşir. Bu, işlemlerin ve hesapların dondurulamayacağı veya sansürlenemeyeceği anlamına gelir, bu da insanlara İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 17. Maddesinde belirtilen "yalnızca veya başkalarıyla birlikte mülk sahibi olma hakkına" sahip olma yetkisi verir. Bitcoin, sahipleri tarafından serbestçe elden çıkarılabilen ve onlardan alınamayan bir mülktür.

  5. Kenarlıksız Bitcoin'i uluslararası işlemlerde herkesle, her yerde, her zaman kullanmak mümkündür. Farklı ülkelerdeki insanlar farklı Bitcoin kabullerine sahip olsalar da, kesinlikle herkesin onu yerel para birimine çevirebilmesi aynıdır. Dolayısıyla Bitcoin tüm dünyaya ait bir para birimidir.

  6. taşınabilirlik Bitcoin'ler, bir blockchain ağında depolanan dijital varlıklardır ve USB boyutunda bir donanım soğuk cüzdanı, bir telefona veya bilgisayara indirilip yüklenen bir sıcak cüzdan uygulaması veya hatta üzerinde anahtar bulunan bir kağıt parçası kullanılarak alınabilir.

  7. Şeffaflık ve değişmezlik. Bitcoin işlem kayıtları herkese açıktır ve doğrulandıktan sonra iptal edilemez, bu da işlem geçmişini değiştirmeyi neredeyse imkansız hale getirir. Ancak, herkes bir blockchain gezgini kullanarak Bitcoin hesaplarını denetleyebilir.

  8. Kıtlık ve anti-enflasyon. Bitcoin'ler 21 milyon ile sınırlıdır ve bu sayı kaynak koduna sabit kodlanmıştır ve değiştirilemez. Bitcoin halving dört yılda bir gerçekleşiyor ve 2140'tan sonra yenisinin çıkarılmayacağı tahmin ediliyor, bu da onu fiat para birimine kıyasla deflasyonist yapıyor ve bir değer deposu görevi görüyor ve dijital altın olarak görülüyor.

  9. Uzun vadeli yükseliş. Kripto paraların yaratıcısı ve lideri olarak Bitcoin fiyatındaki değişim tüm piyasayı da etkiliyor. Veriler, 2022'nin başında dünyadaki kripto sahiplerinin sayısının 300 milyon olduğunu, kriptonun piyasa değerinin ise altının onda biri ve küresel hisse senedinin yüzde biri olan 1 trilyonun üzerinde olduğunu gösteriyor. pazar. Bu nedenle, Bitcoin hala önemli bir geliştirme alanına ve büyük bir potansiyele sahiptir.

    Kaynak: CompaniesMarketCap.com

Eksileri:

  1. Yüksek madencilik maliyetleri. Bitcoin madencileri, ağın hash gücünü ve güvenliğini korumak için 2021'de toplam 138,53 terawatt-saat (TWh) elektrik kullandı, bu da 13,853 milyar kilovata eşdeğer, hatta bazı ülkelerde (Arjantin ve Arjantin gibi) kullanılan elektrikten bile daha yüksek. Ukrayna) bir yıl boyunca.

  2. Çevre kirliliği. 2021'de Bitcoin ağının işletilmesi tahmini olarak 77,27 milyon ton karbon emisyonu üretirken, madencilik makinelerinin amortismanı ve değiştirilmesi yaklaşık 34.570 ton e-atık üretti, bu da Hollanda'da bir yıl boyunca oluşturulan toplam küçük e-atık miktarına eşdeğer. .

    Kaynak: Digiconomist

  3. Yüksek oynaklık. Bitcoin, piyasa değerine göre en büyük kripto para birimi olmasına rağmen, fiyat dalgalanmaları geleneksel finans piyasalarından daha güçlüdür ve Bitcoin satın alan yatırımcılar, önemli bir değer düşüşü ile karşı karşıya kalabilir.

  4. Yavaş ama pahalı. Bitcoin ağı, saniyede yalnızca ortalama 7 işlem işleyebilir; bu, Visa gibi kredi kartı ödemelerinin tipik olarak işlediği saniyede 2000 işleme kıyasla, küresel bir nakit akışı hizmeti sağlayıcısı olarak kullanılamayacak kadar yavaştır. Zincir üstü işlem ücretleri genellikle piyasaya göre önemli ölçüde değişir ve hatta tek bir işlem için 60 doları aştığı bilinmektedir.

    Kaynak: YCharts

  5. Geri ödemesiz ve koruma mekanizmalarının olmaması. Bitcoin işlemlerine aracılık edilmez ve iptal edilemez, yani ödemelerden tamamen kullanıcılar sorumludur ve işlem kazalarında, anlaşmazlıklarda veya havale hatalarında bile geri ödeme yapılması imkansızdır. Daha da kötüsü, Bitcoin'i yasa dışı amaçlarla kullanan kuruluşlara karşı hesap dondurmanın veya herhangi bir ekonomik yaptırımın ve kısıtlamanın yasal bir yolu yoktur.

  6. Varlık kaybı riski. Cüzdanınızdaki Bitcoin'lerin mülkiyetine sahip olmak için, bu cüzdanın özel anahtarına sahip olmanız gerekir. Özel anahtarı kaybettiğinizde, sonuç olarak cüzdanınızdaki tüm varlıkları da kaybedersiniz. Bazı eski madenciler, özel anahtarın depolandığı sabit sürücü yok edildiğinden cüzdanlarındaki Bitcoin'leri artık çıkaramıyor.

  7. Sınırlı kullanım. Bitcoin bir değer deposu ve bir değişim aracı olarak görülse de, yüksek oynaklığı günlük tüketimde kullanımını zorlaştırmaktadır. Bu makalenin yazıldığı sırada, çoğu ülke ve büyük kurum hala Bitcoin'i reddetmekle birlikte, Bitcoin ödemelerini kabul eden fiziksel ve çevrimiçi tüccarların sayısı hala son derece sınırlıdır. Bu nedenle, kullanıcıların çoğu durumda borsalarda yerel para birimi için Bitcoin'i değiştirmesi gerekir.

Bitcoin'in Etkisi

Bitcoin, geleneksel finansal sisteme ve hükümete duyulan güvensizlikten doğdu. İnsanlık tarihindeki ilk kripto para birimi olan Bitcoin, blockchain endüstrisine öncülük etti ve tıpkı teknoloji tarihindeki diğer önemli yenilikler gibi insan toplumu ve bilişini büyük ölçüde etkiledi. İşte Bitcoin ile ortaya çıkan alt kültürler, argolar, mitler ve değer kaymalarından birkaçı.
1 BTC = 1 BTC:
Bitcoin'in sabit yasası, Twitter'da bir Bitcoin'in (BTC) tam olarak bir Bitcoin'e eşit olduğunu gösteren bir tablo yayınlayan Pierre Rochard'dan geliyor. Görünüşte saçma ve anlamsız matematiksel denklem, Bitcoin'in enflasyonist olmayan doğasını ifade ederken, ABD Merkez Bankası'nın bitmek bilmeyen ihraçları doların gerçek değerini düşürmeye devam ettiğinden, şimdi 1 USD aslında daha önce 1 USD'ye eşit değil.

Kaynak: Elements by Visual Capitalist

HODL:
HODL, bir kripto para birimini uzun süre elinde tutma ve fiyat iniş çıkışlarına bakmaksızın asla satmama stratejisini ifade eder. GameKyuubi adlı bir kullanıcının Bitcoin'in düşen fiyatı konusunda çaresiz ve gergin olduğu, ancak yine de Bitcoin'i tutacağı ve satmayacağı konusunda ısrar ettiği, ancak yanlışlıkla HOLD'u HODL olarak yanlış yazdığı Bitcointalk'taki bir makaleden alınmıştır. Kripto para birimlerinin oldukça dramatik bir şekilde değiştirilmesi çok kolay olduğundan ve aynı zamanda, sonunda topluluktaki HODL eğilimine dolaylı olarak katkıda bulunan Hold On For Dear Life'ın kısaltması olarak türetildiğinden, terim insanlarda hızla yankı buldu. Ne olursa olsun, sadece tutun!

Kaynak: Reddit

Şüpheye Düştüğünüzde Uzaklaştır:
"Şüpheye düştüğünüzde uzaklaştırın" sözü, bir röportajda bunu hayattaki değerlerini ifade etmek için söyleyen komedyen Reggie Watts'tan geliyor. Bu nedenle, alıntı başlangıçta Bitcoin ile ilgili değildir, ancak bu bilgelik dolu yanıt, o zamandan beri Bitcoin sahipleri tarafından piyasaya girmekte geç kalan yatırımcıları teşvik etmek ve onlara anlık iniş ve çıkışlara karşı normal kalmalarını tavsiye etmek için yayıldı.
Kaynak: https://thelittlehodler.com

Lazer Gözler:
Lazer gözler, kripto topluluğunda yaygın bir avatar sembolüdür ve önde gelen Bitcoin savunucularının sosyal medya sayfalarında her zaman görülür. Bitcoin bilgisi insanların finansal piyasalardaki tüm kaos ve belirsizliği görmelerine yardımcı olacağından, lazer gözlere sahip olmanın içgörü sahibi olmayı temsil ettiği komik bir ifadedir. Ayrıca birçok animasyon ve filmde de lazer gözler bir güç göstergesi olarak kullanılır ve kahramanlar özel güçlerle uyandığında ortaya çıkar. Yani Bitcoin açısından lazer gözler, Bitcoin'in insanları uyandırma potansiyeline dair bir metafor olarak sunuluyor.

Kaynak: Madeni Para Bürosu

Bitcoin, 2020-2021 boğa piyasası sırasında çok şaşırırken, fiyat artışının ardından halkın farkındalığı da arttı. Bir anket, ABD nüfusunun %65'inin 2021'de Noel için yatırım malları almak istediğini gösterdi; en popüler seçenek kripto paralar, bu da Bitcoin hediye kartlarını o anın ilginç ve popüler bir öğesi haline getiriyor.
Neredeyse tüm yatırım firmaları ve hedge fonları, 2020'den önce Bitcoin'i tanımlamak için "yutturmaca, dolandırıcılık ve balon" gibi terimler kullanıyordu, ancak son yıllarda bunların bir listesi yavaş yavaş tarafsız ve hatta destekleyici hale geldi.

Goldman Sachs:
Yönettiği 2 trilyon dolardan fazla varlığa sahip dünyanın en büyük 10. varlık yöneticisi (2022) olan Goldman Sachs, Bitcoin hakkında şüphelerini dile getiren tipik bir Wall Street firmasıdır. 2017'de Goldman Sachs CEO'su Lloyd Blankfein, Bitcoin'in "dolandırıcılık yapmak için bir araç" olduğunu belirtti. Son 20 yılda benim için olmayan pek çok şey yoluna girdi, ancak bunun işe yarayacağını tahmin etmiyorum.
Mayıs 2020'de Goldman Sachs, bir sunumda Bitcoin'in "bir varlık sınıfı" veya "uygun bir yatırım" olmadığı sonucuna vardı. 2021 yılının Şubat ayına gelindiğinde Goldman Sachs, tutumunu "Bitcoin henüz yatırım yapılabilir bir varlık değil" şeklinde değiştirerek duruşunu biraz yumuşatmış görünüyordu. Bununla birlikte, Mayıs 2021'de Goldman Sachs, "Bitcoin'in artık yatırım yapılabilir bir varlık olarak kabul edildiğinden" bahsederken, altta yatan teknoloji ve talepler de dahil olmak üzere Bitcoin hakkındaki araştırmalarını ayrıntılı olarak açıkladıkları "Kripto: Yeni Bir Varlık Sınıfı" adlı bir rapor yayınladı. . Kısmen hala nispeten yeni olduğu ve bir benimseme aşamasından geçtiği için kendine özgü bir riski var.” Peki Goldman Sachs neden yönünü değiştirdi? Digital Assets Group başkanı Mathew Mcdermott, basitçe "müşteri talebi" ile yanıt verdi.

JP Morgon:
Küresel varlık yöneticileri (2022) arasında yedinci sırada yer alan ve yönetimi altında 2,5 trilyon dolardan fazla varlığa sahip olan JPMorgan Chase'in CEO'su Jamie Dimon, 2017'de Bitcoin'i bir "sahtekarlık" olarak nitelendirdi. “Bitcoin ticareti yapan bir tacirimiz olsaydı alırdım” diyerek çalışanlarını uyarırken, “Sonu iyi olmayacak… birileri ölecek ve sonra hükümet üzerine gelecek” diyerek yatırımcılara almamalarını önerdi. iki nedenden dolayı onu bir saniyede kovun. Bir, bu bizim kurallarımıza aykırı. İki, bu aptalca.”
İronik bir şekilde, JPMorgan Chase daha sonra bir kripto para biriminin merkezi olmayan doğasına sahip olmadığı için eleştirilen blok zinciri tabanlı bir JPM Parası yayınladı ve Jamie Dimon kısa süre sonra bir röportajda Bitcoin'e sahtekarlık dediği için pişman olduğunu itiraf etti ve "blok zincirinin gerçek olduğunu" ve kendisinin olduğunu kabul etti. Bitcoin hakkındaki görüşler her zaman daha çok hükümetlerin buna nasıl tepki vereceği, özellikle de çok büyüdüğü ve fiat para birimlerini tehdit ettiği takdirde onu yasaklamak veya caydırmak için adımlar atıp atmayacağıyla ilgiliydi.

Bridgewater Ortakları:
Dünyanın en büyük koruma fonu (2022) olan Bridgewater Associates'i yöneten Ray Dalio, bir zamanlar Bitcoin'in rakibiydi, daha önce bir röportaj sırasında Bitcoin ile ilgili "zor transferler, oynaklık, düzenleyici belirsizlik" gibi bazı sorunları ana hatlarıyla belirtmişti ve kripto para birimlerinin bunu yapmayacağını düşünüyordu. büyüme meraklılarının aradığı türe sahip. İki ay sonra 2021'in başında Dailo, "Bitcoin'in müthiş bir icat olduğuna inanıyordu. Yaklaşık 10 yıldır çalışan ve hem bir para türü hem de bir servet deposu olarak hızla popülerlik kazanan bir bilgisayara programlanmış bir sistem aracılığıyla yeni bir para türü icat etmek inanılmaz bir başarı.” Aynı yılın Mayıs ayında, “Biraz Bitcoin'im var. Şahsen ben tahvil yerine Bitcoin'i tercih ederim."

AllianceBernstein:
AllianceBernstein örneğinde olduğu gibi, Wall Street kurumlarının yönünü değiştirmesinin tek nedeni fiyat artışının getirdiği kârlar değil. Firma daha önce, Bitcoin'in tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 20.000 $'a ulaşmasından kısa bir süre sonra, Ocak 2018'de Bitcoin'i bir yatırım varlığı olarak reddetmişti. Ancak Bitcoin'in fiyatı 2020'de 17.000'e düştüğünde, Bitcoin'in fiyatındaki oynaklığın "önemli ölçüde azalması" hem yatırımcıları hem de yatırımcıları daha cazip hale getirdiği için Bitcoin'i %1,5 ila %10 arasında bir yatırım portföyünün parçası olarak önerdiler. bir değer deposu ve bir değişim aracı olarak.
Bitcoin'in uzun vadeli fiyat artışı, piyasa endişesinin en önemli nedenlerinden biri olsa da, halk, son on yılda Bitcoin'in özel varlığından yavaş yavaş korkmaya başladı.

Sonuç ve Öneri

Bitcoin, şüphesiz insan uygarlığının evriminde bir başka önemli kilometre taşıdır. Yalnızca elektronik işlemler için çifte harcama sorununu çözmekle kalmayan, aynı zamanda bankası olmayanların aracı ve ücretsiz katılım olmaksızın yerel finansal hizmetlere erişmesine yardımcı olan basit bir mimariye sahip eşler arası, merkezi olmayan ve güvenli bir ödeme ağı kurmuştur. Sonunda Bitcoin, piyasa değeri bir trilyon doları aşan bir kripto para birimi endüstrisine giden yolu açtı.
Bitcoin, nadir olması nedeniyle dijital altın olarak bilinir ve bir borsaya kaydolarak ve kredi kartları, banka kartları veya P2P ticareti kullanılarak satın alınabilir. Bitcoin sayısı 21 milyon ile sınırlıyken, alım miktarı sınırlı değil. Satın alınan bitcoinler bir borsada saklanabilir veya kişisel bir soğuk cüzdana çekilebilir.
Bitcoin, medya ve halk tarafından sayısız ölüm cezasına çarptırılırken, sayısız iniş ve çıkışlar ve zorluklar yaşadı. Bununla birlikte, Bitcoin, hard forklardan, hükümet yasaklarından, spekülatif fiyat aldatmacasından ve çeşitli ayı turlarından kurtuldu ve en güçlü fikir birliğine sahip piyasa değerine göre en büyük kripto para birimi olmaya devam ediyor.
Blockchain bilgisinin geniş çapta yayılmasının ardından Bitcoin sahiplerinin sayısı artmaya devam etti ve hükümetler ve kurumlar, onu yeni bir varlık ve finansal araç olarak görmek için duruşlarını kademeli olarak değiştiriyor. Bitcoin'in fiyatının gelecekte ne olacağını kimse bilmiyor, kripto para piyasası hızla büyüyüp daha olgunlaştıkça Bitcoin'in hala önemli bir konuma sahip olacağı ve blockchain devrimi dalgasını sürdüreceği düşünülebilir.

Yazar: JZ, Piccolo
Çevirmen: Yuler
İnceleyen(ler): Hugo, Edward, Cecilia, Ashley
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!