Avalanche Coin (AVAX) Nedir?

Orta SeviyeNov 21, 2022
AVAX, Avalanche ekosisteminin yerel simgesidir. 2021'deki en patlayıcı halka açık zincirlerden biri olarak ekosisteminin genişlemesi AVAX'ın fiyatını da yükseltti. AVAX, bir yıldan kısa bir süre içinde yüz kattan fazla artışa tanık oldu. 2021'de birbiri ardına doğan halka açık zincirler bağlamında, AVAX neden bu kadar çok halka açık zincir belirteci arasında öne çıkıyor? Bu makaleyi okuduktan sonra, AVAX ve arkasındaki Avalanche ekosistemi hakkında derinlemesine bir anlayışa sahip olacaksınız.
Avalanche Coin (AVAX) Nedir?

Avalanche Coin (AVAX) Nedir?

2021'de blockchain endüstrisi önemli ölçüde genişledi ve büyük bir sermaye akışını kendine çekti. Altyapı alanında Ethereum, BSC ve Polygon gibi halka açık zincirler, sektörün büyümesi için güçlü destek sağlıyor. Yeni nesil bir halka açık zincir olan Avalanche, merkezi olmayan bir finansal platform oluşturmayı hedefliyor. Halka açık zincirin yüksek hızlı büyümesinden yararlanan Avalanche'ın yerel simgesi olan AVAX, önemli bir büyüme dalgası başlattı ve ekosistem kullanıcıları da kısa sürede hızla birikti ve büyüdü.

AVAX'ın temel kavramları ve uygulamaları

Temel konseptler

AVAX'ın Temel Kavramları

Zincirde dağıtılan bir belirteç olarak AVAX, ağı staking yoluyla güvence altına almak, farklı belirteçler arasında işlem yapmak, işlem ücretlerini ödemek ve Avalanche'ın hesaplar arası alt ağlarının temel birimini sağlamak için kullanılır.

AVAX, Temmuz 2020'de piyasaya sürüldü. Halka açık satış üç modu benimser ve ihraç fiyatı 0,5$~0,85$'dır. Toplam AVAX miktarı 720 milyon olup, bunun 360 milyon AVAX tokeni genesis bloğunda üretilecek ve kalan 360 milyon token token ihraç formülüne göre basılacaktır. Şimdiye kadar AVAX'ın toplam dolaşımdaki arzı 296 milyon, piyasa dolaşım değeri ise 4.987 milyar dolar.

Altyazı: AVAX Token Tedarik Programı

AVAX'ın arzı 720 milyon ile sınırlıdır ve hiçbir zaman ek bir sorun yaşamayacak. Bu arada, zincir üstü işlemler tarafından üretilen tüm gaz ücretlerini yakmak için bir yakma mekanizması tanıtıldı. Yakılan AVAX miktarı, doğrulayıcıları ödüllendirmek için basılan miktarı aşarsa, toplam jeton sayısı azalacak ve bu da deflasyona neden olacaktır.

Çığ Zincirinin Temel Kavramları

Avalanche, Ava Labs tarafından geliştirilen ve resmi olarak 2020'de başlatılan bir halka açık zincirdir. Avalanche'ın kurucu üyelerinin tamamı Cornell Üniversitesi'ndendir. Bunlar, Cornell Üniversitesi profesörü ve IC3'ün kurucu ortağı Emin Gün Sirer, bilgisayar bilimcisi Kevin Sekniqi ve Facebook Libra protokolü HotStuff mutabakatının ilk yazarı Ted Yin.

Avalanche, daha düşük ücretler, daha yüksek işlem hızları ve daha düşük enerji tüketimi hedefleyen, oldukça ölçeklenebilir, ancak merkezi olmayan, ağ açısından güvenli bir blok zinciri sağlamayı amaçlamaktadır. Kısacası Avalanche, açık kaynaklı ve programlanabilir, merkezi olmayan bir akıllı sözleşme platformudur.

Üç zincirli mimari

Çığ, işlem zinciri (X-Chain, DAG), sözleşme zinciri (C-Chain) ve platform zinciri (P-Chain), yani X + C + P olmak üzere üç zincirli bir mimari ile karakterize edilir. paralel mimari Avalanche, üçünün aynı anda alt ağları olarak var olmasına izin verir ve her biri kendi görevlerini yerine getirir ve birlikte çalışabilir. Ardından, üç zincirin kullanımına geçelim.

Altyazı: Avalanche'ın üç zincirli mimarisi

Kaynak: https://medium.com/avalanchetw

AVAX X Zinciri: Esas olarak, kullanıcıların borsalardan varlık yatırması ve çekmesi gibi, Avalanche'ta varlıkların oluşturulması ve işlenmesi için kullanılır. Diğer blok zincirleriyle çapraz zincirleme de bir X zinciri gerektirir.

AVAX P Zinciri: Ana işlevi zincir üzerinde veri, dosya ve doğrulama depolamaktır. P zinciri, düğüm taahhüdü ve ağ doğrulamasından sorumlu olan Avalanche'ın çekirdeğidir ve sözleşme zinciri ile işlem zincirinin temelidir. Tüm kullanıcılar 2000 AVAX stake ederek bir Avalanche düğümü haline gelebilir. Aynı zamanda P zinciri, Avalanche kullanıcılarının alt ağlar oluşturmasına olanak tanır.

AVAX C Zinciri: Akıllı sözleşme işlevleriyle donatılan AVAX C Zinciri, akıllı sözleşmelerin geliştirilmesi, konuşlandırılması ve etkileşimi için kullanılabilir. C zinciri, EVM dahil birden çok sanal makineyle uyumlu olabilir. Bu nedenle, çoğu akıllı sözleşmeyle etkileşime girebilir ve kullanıcıların ana buluşma yeri haline gelir ve kullanıcıların Metamask aracılığıyla bir RPC ağı ekleyerek kolay erişim elde etmelerini sağlar.

Avalanche'ın diğer halka açık zincirlerden daha zengin işlevler elde etmesini sağlayan, bu üç zincirin paralel ve müdahale etmeyen mimarisidir.

POS mekanizması

Avalanche, Proof of Stake (POS) mutabakat mekanizmasını uygular. Bu şekilde sistem, ağa katılan düğümleri zararsız eylemlerde bulunmaya ve ağın işleyişini bozabilecek kötü niyetli davranışlardan kaçınmaya ekonomik olarak teşvik eder. Düğümler, minimum 2 hafta staking süresi ile token sahibi tarafından belirlenen bir süre boyunca hareket ettirilemeyen belirli miktarda token staking yaparak ağa serbestçe girebilirler. Ağın doğrulayıcıları ve delegatörleri vardır. Doğrulayıcılar, ağın güvenliğini sağlamaktan, yeni bloklar oluşturmaktan ve işlemleri işlemekten sorumludur. Temsil eden, taahhüde katılmak isteyen ancak yetki verme yoluyla mevcut doğrulama düğümüne güvenmeyi seçen AVAX jetonunun sahibidir.

Uygulama durumları

AVAX'ın üç ana uygulaması vardır:

İşlem ücretlerinin ödenmesi: Tıpkı Ethereum'daki işlemlerin ücret olarak ETH gerektirmesi gibi, Avalanche zincirinde işlem yapmak ücret olarak AVAX gerektirir. AVAX, Avalanche ağının ve Avalanche alt ağları arasındaki ortak simgedir ve alt ağlar arasında birlikte çalışabilirliği sağlar.

Ödül almak için belirteçleri staking: AVAX sahipleri, bir doğrulayıcı olarak veya bir doğrulayıcıyı belirteçleri stake etmesi için emanet ederek staking ödülleri alabilirler. Dağıtılan ödülün miktarı, staking miktarına ve zamanına bağlıdır. Doğrulayıcı olmak istiyorsanız, en az 2000 AVAX stake etmeniz gerekir. Minimum staking süresi 2 hafta ve en uzunu 1 yıldır.

Alt ağlar oluşturma ve sözleşmeleri dağıtma: AVAX, Avalanche alt ağlarının oluşturulması ve müteakip yenilemeler için ödeme yapmak üzere kullanılabilir. AVAX, X zincirini kullanarak özel belirteçler oluşturmak ve C zincirinde akıllı sözleşmeler başlatmak için ücret olarak gereklidir.

AVAX'ın Yatırım Değeri


Başlık: AVAX tarihsel fiyat eğrisi

Kaynak: https://www.gate.io/zh/price/avalanche-avax/cny

AVAX jetonunun ICO fiyatı 0,5 dolardı ve jeton fiyatının 50 dolara ulaşması altı aydan az sürdü. Kasım 2021'de AVAX'ın fiyatı rekor bir seviyeye ulaşarak 120 doları aştı. 12 Mayıs 2022'de, UST'nin ayrışmasının neden olduğu LUNA çökmesi, bir bütün olarak kripto para piyasasının fiyatında bir düşüş yarattı. AVAX'ın fiyatı da tamamen düştü. Döviz fiyatı ayı piyasasından etkilense bile, yine de ICO ihraç fiyatından 30 kat daha yüksekti.

Altyazı: AVAX kilitleme hacmi Kaynak: https://defillama.com/chains


Başlık: AVAX kilitleme hacim sıralaması Kaynak: https://defillama.com/chains


Başlık: Zincirdeki aktif adresler

Çığ zincirindeki ekosistem nispeten tamamlandı. Zincirdeki kilitli varlıkların (TVL) toplam değeri Aralık 2021'de 12 milyar doları aştı. Bu makalenin yazıldığı sırada zincirdeki TVL, tüm ekosistemler arasında dördüncü sırada yer alan 1,61 milyar dolardır. Zincirdeki aktif adres sayısı 40.315'tir. Zirve döneminde yaklaşık 120.000 aktif adresten çok daha az olmasına rağmen, yine de büyük bir kullanıcı tabanıdır.

Güçlü bir teknik ekip, zengin zincir üstü ekoloji ve büyük zincir üstü fonlar ve kullanıcı desteği ile AVAX'ın bir sonraki boğa piyasası döngüsünde nasıl bir pazara tanık olacağı yatırımcıların daha fazla ilgisini hak ediyor.

AVAX Ekosistemine Genel Bakış

Avalanche, düşük ücretleri, yüksek işlem hızı ve EVM uyumluluğu ile çok sayıda kullanıcı ve geliştiricinin ilgisini çekti ve DeFi merkezli güçlü bir zincir üstü ekosistem kurdu. Defi, Gamefi, cüzdanlar, borsalar ve zincirler arası köprüler gibi birçok kategoriyi kapsayan yerel projeler ve diğer zincirlerle uyumlu projeler dahil olmak üzere şu anda zincirde dağıtılan 269 uygulama var.

Avalanche Foundation, C zincirini genişletmek için Mart 2022'de 290 milyon $ değerinde bir teşvik planı başlattığını da duyurdu. Vakıf, Avalanche zincirindeki alt ağların büyümesini teşvik etmek için hibe olarak 4 milyon AVAX belirteci sağlayacak. Şu anda Crabada, DeFi Kingdoms, Shrapnel ve diğer projeler, Avalanche'ın P zincirinde alt ağlar konuşlandırdı. Alt ağ ve C zincirinin paralel çalışması, Avalanche zincirinin performansını artırır ve AVAX ekosisteminin sürdürülebilir gelişimini daha da destekler.

Başlık: Çığ Zinciri Üzerine Ekolojik İstatistikler

Tüccar Joe'nun

Temmuz 2021'de piyasaya sürülen Trader Joe's, Avalanche'taki ana merkezi olmayan borsadır. BNB zincirindeki PancakeSwap'e, Ethereum'daki UniSwap'e ve SushiSwap'e benzer. Trader Joe's, Avalanche'ı her kullanıcı için tek duraklı bir DeFi durağı yapmayı hedefliyor. Trader Joe's büyümeye devam ederken, birbiri ardına yeni ürünler ortaya çıkıyor. Trader Joe's şu anda ticaret, likidite madenciliği, borç verme, staking ve gelir toplama gibi çeşitli işlevleri desteklemektedir.

Rocket Joe, Trader Joe's tarafından başlatılan bir token finansman platformudur. Kullanıcılar, Rocket Joe'nun belirteç ihracına katılmak için JOE belirteçlerini stake ederek rJOE elde edebilirler. Kullanıcılar, 100 rJOE'ye sahip olarak, Rocket Joe'da yeni bir proje olan 1 AVAX abonelik payı alabilirler.

Altyazı: Trader Joe'nun Resmi Web Sitesi

BENQI

BENQI, Avalanche C zinciri üzerine kurulmuş ilk likidite piyasasıdır. Kullanıcılar, faiz kazanmak için atıl varlıklarını ödünç verebilir ve varlıklarını ETH staking, AVAX ödünç alma ve ilgili faizi ödeme gibi diğer varlıkları ödünç almak için BENQI'de stake edebilir.

10 Ağustos 2021'de BENQI, 3 milyon dolarlık bir likidite madenciliği teşvik planını duyurdu. Kullanıcılar BENQI'de likidite sağlayabilir ve QI veya AVAX token ödülleri kazanabilir. Bu plan daha sonra Avalanche Vakfı tarafından 18 Ağustos'ta başlatılan 180 milyon dolarlık likidite madenciliği ödül planına dahil edildi. Avalanche daha sonra kullanıcılar ve fonlar için en popüler halka açık zincir haline geldi. Hatta SBF bu ziyafete 140 milyon dolarlık fonla katıldı ve bunun 87.433 milyon doları likidite madenciliği için BENQI borç verme protokolüne yatırıldı.

Başlık: BENQI'nin Resmi Web Sitesi

Ethereum'daki likit piyasasıyla karşılaştırıldığında, Avalanche zincirinde konuşlandırılan BENQI, daha hızlı işlemler ve daha düşük işlem ücretleri sunar. Şu an itibariyle BENQI, 272 milyon $'a varan toplam kilitleme miktarı açısından Avalanche zincirinde ikinci sırada yer alıyor.

Platypus Finans

Platypus Finance, stablecoin takaslarındaki kaymayı azaltmak ve verimliliği artırmak için tasarlanmış bir stablecoin takas protokolüdür. Tek taraflı likidite sağlanmasını desteklemek özelliklerinden biridir. Yani, kullanıcıların yalnızca bir istikrarlı para birimi yatırmasına ve bir likidite sağlayıcısı olmasına izin verir, bu da geçici kayıp riskini ve kullanıcılar tarafından üstlenilen diğer istikrarlı para birimleri riskini azaltır. Ayrıca, Platypus Finance, kullanıcıların bir sürü işlem çifti ve sınıflandırması eklemeden kolayca yeni para birimleri eklemesine olanak tanıyan açık bir likidite tasarımı ile karakterize edilir.

Başlık: Platypus Finance Resmi Web Sitesi

yengeç

Denizaltı yengeçleri temalı bir savaş oyunu olarak Crabada, Avalanche'ın en trend oyunlarından biridir. Oyuncular deniz yengeci satın alıp yetiştirebilirler. Deniz dibi yengeçleri madencilik yapabilir ve CRA ve TUS kazanabilir. Kullanıcılar ayrıca madencilik ödüllerini çalmak için platformdaki diğer oyuncuları "soyabilirler". Birçoğu, Crabada'nın esasen AVAX zincirindeki "Axie" olduğuna inanıyor.

Başlık: Crabada'nın Resmi Web Sitesi

Crabada, ikinci sırada projeyi çok aşan kullanıcılarla Gamefi on Avalanche'ın efendisi olmaya devam ediyor. Crabada, Avalanche'ın bir hafta içindeki işlem hacminin %64'ünü oluşturuyor. Ancak zincir oyunların popülaritesindeki genel düşüşle birlikte Crabada artık eskisi kadar cesur değil.

GMX

GMX daha önce BSC zincirindeki bir proje olan Gambit olarak biliniyordu ve daha sonra Arbitrum'a taşındı ve Avalanche zincirini destekliyor. Türev alım satımı GMX'in ana işidir. Yatırımcılar, BTC, ETH, LINK, UNI ve AVAX gibi varlıkları GMX'te 30 kata kadar kaldıraçla ve bu varlıklar üzerinde spot işlemlerle alıp satabilirler. GMX değişimi, Chainlink kehanetleri aracılığıyla gerçek zamanlı fiyatlar sağlar.

Başlık: GMX'in Resmi Web Sitesi

GMX, küresel bir likidite modelini benimser ve varlıkların taşıyıcısı olarak GLP tokenleri ile likidite sağlar. Kullanıcıların GMX piyasa yapımına katılmasının yolu, GMX borsası tarafından başlatılan likidite tokeni GLP'yi doğrudan satın alıp stake etmektir ve elde edilen staking geliri ETH, USDC ve esGMX'tir. Kullanıcı kar ettiğinde GLP kazanır ve kaybederse depozito GLP havuzuna dahil edilerek staking yapan kullanıcıya dağıtılır.

AVAX nasıl satın alınır?


Başlık: Gate.io borsasında AVAX Ticaret Girişi

AVAX'ın dolaşımı esas olarak ikincil piyasada yoğunlaşmıştır. Kullanıcılar, Gate.io borsasının ana sayfasına gidebilir ve üst çubuktaki "Fiyatlar" seçeneğine tıklayabilir. Ardından, AVAX'ı bulun ve işlem sayfasına girmek için sağdaki "Ticaret" seçeneğine tıklayın. Bu bağlantı aracılığıyla doğrudan işlem sayfasına da gidebilirsiniz.


Başlık: Gate.io Exchange'deki AVAX işlem sayfası

Alım satım sayfasında ideal bir alış fiyatı belirleyebilir ve satın almak istediğiniz AVAX miktarını girebilirsiniz. Web sitesi, ödenecek USDT miktarını otomatik olarak dönüştürecektir. “Satın Al” butonuna tıkladıktan sonra emanet edilen emir, emir havuzuna bırakılır. AVAX'ın minimum bekleyen emir fiyatı, emanet edilen emrimizin alış fiyatı dahilinde olduğunda, emir yerine getirilecek ve karşılık gelen USDT miktarı AVAX'a dönüştürülecektir.

Son AVAX Kargaşaları

26 Ağustos 2022'de bir döviz haber sitesi olan Crypto Leaks, Ava Labs (Avalanche'ın geliştirme şirketi) hakkında şok edici bir hikayeyi ifşa etti. Crypto Leaks, Ava Labs'ın Roche Freedman adlı bir ABD hukuk firması aracılığıyla Binance, Solana Labs ve DFINITY Foundation gibi rakiplere karşı gizlice kötü niyetli davalar başlattığını söyledi. Dava, Ava Labs'ın bundan kar elde etmesine izin verdi. Buna karşılık Ava Labs, Roche Freedman'a önemli miktarda Ava Labs hissesi ve AVAX tokenleri ödedi.

Ortaya çıkan içerik, birden fazla hukuk firmasının ortak avukatı olan Kyle Roche'un videolarını ve ilgili belgeleri içeriyor. Ancak bu belgeler hiçbir zaman doğrulanmadı.

Başlık: Ortaya çıkan dosya

Kaynak: https://abmedia.io/20220829-crypto-leaks-claim-ava-labs-in-evil-conspiracy

Açıklanan bu olay, kripto pazarında yaygın bir endişe uyandırdı. Ava Labs'ın kurucusu Emin Gün Sirer, "Bu yasa dışı, etik dışı ve tamamen yanlış eylemlere asla karışmayız ve teknolojimiz ve ekibimiz kendileri için konuşuyor" diyerek tüm iddiaları yalanladı. Daha sonra Crypto Leaks'in ortaya koyduğu şeyi çürütmek için bir makale yayınlandı. Ayrıntılar için burayı kontrol edin.

Altyazı: Emin Gün Sirer'in tweet'i

Binance'in kurucusu CZ de Crypto Leaks'in ifşa ettiği şeyin doğru olup olmadığından emin olmadığını tweet'leyerek Binance'in Ava Labs'ın rakibi bile olmadığını sözlerine ekledi.

Başlık: AVAX Fiyat Eğrisi

Kaynak: https://coinmarketcap.com/zh/currencies/avalanche/

Haber piyasada kısa bir paniğe neden oldu, ancak Crypto Leaks daha fazla kanıt üretmedi. Ava Labs'ın kurucusu Emin Gün Sirer'in açıklamaları AVAX döviz fiyatının toparlanmasına neden oldu. Kullanıcılar olarak, bu önemsiz ifşaatlardan rahatsız olmamalıyız, ancak proje tarafının daha olumlu bir rekabet rotası seçebileceğini ve böylece Web3'e yenilik ve değişiklikler getirebileceğini umuyoruz.

AVAX ile ilgili bağlantılar

Twitter: https://twitter.com/avalancheavax

Araç: https://medium.com/avalancheavax

Telgraf: https://t.me/avalancheavax

Web sitesi: https://www.avax.network/

sonuç

Avalanche genel zincirine özgü bir belirteç olarak AVAX, Avalanche zincirinde çok önemli bir rol oynar. Eşsiz üç zincirli mekanizma ve hızla gelişen on-chain ekolojisi ile Avalanche, pazar payını kontrol etmek için hızla yarıştı ve en iyi halka açık zincirler arasında yer aldı. AVAX'ın fiyatı da erken destekçilere çok para kazandırdı.

Defi ve Gamefi, Çığ zincirindeki ana ekolojilerdir. Geç başlamasına rağmen Çığ ekolojisi hızla gelişmiştir. Hem aktif kullanıcı sayısı hem de geliştirici sayısı büyük bir hızla artıyor. 180 milyon dolarlık madencilik ödülü ve 290 milyon dolarlık alt ağ teşvik planı gibi bir dizi teşvik önleminin başlatılması, zincirin ekolojik büyümesinin desteklenmesinde dikkate değer bir rol oynadı.

AVAX belirteçlerinin fiyatı, Gamefi'nin daha az popüler hale gelmesi ve ayı piyasası sırasında Defi fonlarının kaçması nedeniyle kademeli olarak düşmesine rağmen, Avalanche ekibi, NFT pazarları, hükümet işbirliği vb. dahil olmak üzere yeni alanları aktif olarak keşfetmek için çok çalışıyor. Avalanche'ın alt ağ teknolojisinin gelecekte giderek daha önemli bir rol oynayacağı öngörülebilir. Alt ağlar arasında sorunsuz bir şekilde nasıl bağlanılacağı ve alt ağların gizliliği, güvenliği ve yüksek performansının hangi ekolojik uygulamaları cezbedeceği AVAX'a dikkatimizi çekmeye değer.

Yazar: Pigfly
Çevirmen: cedar
İnceleyen(ler): Hugo、Edward、Ashely、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

Avalanche Coin (AVAX) Nedir?

Orta SeviyeNov 21, 2022
AVAX, Avalanche ekosisteminin yerel simgesidir. 2021'deki en patlayıcı halka açık zincirlerden biri olarak ekosisteminin genişlemesi AVAX'ın fiyatını da yükseltti. AVAX, bir yıldan kısa bir süre içinde yüz kattan fazla artışa tanık oldu. 2021'de birbiri ardına doğan halka açık zincirler bağlamında, AVAX neden bu kadar çok halka açık zincir belirteci arasında öne çıkıyor? Bu makaleyi okuduktan sonra, AVAX ve arkasındaki Avalanche ekosistemi hakkında derinlemesine bir anlayışa sahip olacaksınız.
Avalanche Coin (AVAX) Nedir?

Avalanche Coin (AVAX) Nedir?

2021'de blockchain endüstrisi önemli ölçüde genişledi ve büyük bir sermaye akışını kendine çekti. Altyapı alanında Ethereum, BSC ve Polygon gibi halka açık zincirler, sektörün büyümesi için güçlü destek sağlıyor. Yeni nesil bir halka açık zincir olan Avalanche, merkezi olmayan bir finansal platform oluşturmayı hedefliyor. Halka açık zincirin yüksek hızlı büyümesinden yararlanan Avalanche'ın yerel simgesi olan AVAX, önemli bir büyüme dalgası başlattı ve ekosistem kullanıcıları da kısa sürede hızla birikti ve büyüdü.

AVAX'ın temel kavramları ve uygulamaları

Temel konseptler

AVAX'ın Temel Kavramları

Zincirde dağıtılan bir belirteç olarak AVAX, ağı staking yoluyla güvence altına almak, farklı belirteçler arasında işlem yapmak, işlem ücretlerini ödemek ve Avalanche'ın hesaplar arası alt ağlarının temel birimini sağlamak için kullanılır.

AVAX, Temmuz 2020'de piyasaya sürüldü. Halka açık satış üç modu benimser ve ihraç fiyatı 0,5$~0,85$'dır. Toplam AVAX miktarı 720 milyon olup, bunun 360 milyon AVAX tokeni genesis bloğunda üretilecek ve kalan 360 milyon token token ihraç formülüne göre basılacaktır. Şimdiye kadar AVAX'ın toplam dolaşımdaki arzı 296 milyon, piyasa dolaşım değeri ise 4.987 milyar dolar.

Altyazı: AVAX Token Tedarik Programı

AVAX'ın arzı 720 milyon ile sınırlıdır ve hiçbir zaman ek bir sorun yaşamayacak. Bu arada, zincir üstü işlemler tarafından üretilen tüm gaz ücretlerini yakmak için bir yakma mekanizması tanıtıldı. Yakılan AVAX miktarı, doğrulayıcıları ödüllendirmek için basılan miktarı aşarsa, toplam jeton sayısı azalacak ve bu da deflasyona neden olacaktır.

Çığ Zincirinin Temel Kavramları

Avalanche, Ava Labs tarafından geliştirilen ve resmi olarak 2020'de başlatılan bir halka açık zincirdir. Avalanche'ın kurucu üyelerinin tamamı Cornell Üniversitesi'ndendir. Bunlar, Cornell Üniversitesi profesörü ve IC3'ün kurucu ortağı Emin Gün Sirer, bilgisayar bilimcisi Kevin Sekniqi ve Facebook Libra protokolü HotStuff mutabakatının ilk yazarı Ted Yin.

Avalanche, daha düşük ücretler, daha yüksek işlem hızları ve daha düşük enerji tüketimi hedefleyen, oldukça ölçeklenebilir, ancak merkezi olmayan, ağ açısından güvenli bir blok zinciri sağlamayı amaçlamaktadır. Kısacası Avalanche, açık kaynaklı ve programlanabilir, merkezi olmayan bir akıllı sözleşme platformudur.

Üç zincirli mimari

Çığ, işlem zinciri (X-Chain, DAG), sözleşme zinciri (C-Chain) ve platform zinciri (P-Chain), yani X + C + P olmak üzere üç zincirli bir mimari ile karakterize edilir. paralel mimari Avalanche, üçünün aynı anda alt ağları olarak var olmasına izin verir ve her biri kendi görevlerini yerine getirir ve birlikte çalışabilir. Ardından, üç zincirin kullanımına geçelim.

Altyazı: Avalanche'ın üç zincirli mimarisi

Kaynak: https://medium.com/avalanchetw

AVAX X Zinciri: Esas olarak, kullanıcıların borsalardan varlık yatırması ve çekmesi gibi, Avalanche'ta varlıkların oluşturulması ve işlenmesi için kullanılır. Diğer blok zincirleriyle çapraz zincirleme de bir X zinciri gerektirir.

AVAX P Zinciri: Ana işlevi zincir üzerinde veri, dosya ve doğrulama depolamaktır. P zinciri, düğüm taahhüdü ve ağ doğrulamasından sorumlu olan Avalanche'ın çekirdeğidir ve sözleşme zinciri ile işlem zincirinin temelidir. Tüm kullanıcılar 2000 AVAX stake ederek bir Avalanche düğümü haline gelebilir. Aynı zamanda P zinciri, Avalanche kullanıcılarının alt ağlar oluşturmasına olanak tanır.

AVAX C Zinciri: Akıllı sözleşme işlevleriyle donatılan AVAX C Zinciri, akıllı sözleşmelerin geliştirilmesi, konuşlandırılması ve etkileşimi için kullanılabilir. C zinciri, EVM dahil birden çok sanal makineyle uyumlu olabilir. Bu nedenle, çoğu akıllı sözleşmeyle etkileşime girebilir ve kullanıcıların ana buluşma yeri haline gelir ve kullanıcıların Metamask aracılığıyla bir RPC ağı ekleyerek kolay erişim elde etmelerini sağlar.

Avalanche'ın diğer halka açık zincirlerden daha zengin işlevler elde etmesini sağlayan, bu üç zincirin paralel ve müdahale etmeyen mimarisidir.

POS mekanizması

Avalanche, Proof of Stake (POS) mutabakat mekanizmasını uygular. Bu şekilde sistem, ağa katılan düğümleri zararsız eylemlerde bulunmaya ve ağın işleyişini bozabilecek kötü niyetli davranışlardan kaçınmaya ekonomik olarak teşvik eder. Düğümler, minimum 2 hafta staking süresi ile token sahibi tarafından belirlenen bir süre boyunca hareket ettirilemeyen belirli miktarda token staking yaparak ağa serbestçe girebilirler. Ağın doğrulayıcıları ve delegatörleri vardır. Doğrulayıcılar, ağın güvenliğini sağlamaktan, yeni bloklar oluşturmaktan ve işlemleri işlemekten sorumludur. Temsil eden, taahhüde katılmak isteyen ancak yetki verme yoluyla mevcut doğrulama düğümüne güvenmeyi seçen AVAX jetonunun sahibidir.

Uygulama durumları

AVAX'ın üç ana uygulaması vardır:

İşlem ücretlerinin ödenmesi: Tıpkı Ethereum'daki işlemlerin ücret olarak ETH gerektirmesi gibi, Avalanche zincirinde işlem yapmak ücret olarak AVAX gerektirir. AVAX, Avalanche ağının ve Avalanche alt ağları arasındaki ortak simgedir ve alt ağlar arasında birlikte çalışabilirliği sağlar.

Ödül almak için belirteçleri staking: AVAX sahipleri, bir doğrulayıcı olarak veya bir doğrulayıcıyı belirteçleri stake etmesi için emanet ederek staking ödülleri alabilirler. Dağıtılan ödülün miktarı, staking miktarına ve zamanına bağlıdır. Doğrulayıcı olmak istiyorsanız, en az 2000 AVAX stake etmeniz gerekir. Minimum staking süresi 2 hafta ve en uzunu 1 yıldır.

Alt ağlar oluşturma ve sözleşmeleri dağıtma: AVAX, Avalanche alt ağlarının oluşturulması ve müteakip yenilemeler için ödeme yapmak üzere kullanılabilir. AVAX, X zincirini kullanarak özel belirteçler oluşturmak ve C zincirinde akıllı sözleşmeler başlatmak için ücret olarak gereklidir.

AVAX'ın Yatırım Değeri


Başlık: AVAX tarihsel fiyat eğrisi

Kaynak: https://www.gate.io/zh/price/avalanche-avax/cny

AVAX jetonunun ICO fiyatı 0,5 dolardı ve jeton fiyatının 50 dolara ulaşması altı aydan az sürdü. Kasım 2021'de AVAX'ın fiyatı rekor bir seviyeye ulaşarak 120 doları aştı. 12 Mayıs 2022'de, UST'nin ayrışmasının neden olduğu LUNA çökmesi, bir bütün olarak kripto para piyasasının fiyatında bir düşüş yarattı. AVAX'ın fiyatı da tamamen düştü. Döviz fiyatı ayı piyasasından etkilense bile, yine de ICO ihraç fiyatından 30 kat daha yüksekti.

Altyazı: AVAX kilitleme hacmi Kaynak: https://defillama.com/chains


Başlık: AVAX kilitleme hacim sıralaması Kaynak: https://defillama.com/chains


Başlık: Zincirdeki aktif adresler

Çığ zincirindeki ekosistem nispeten tamamlandı. Zincirdeki kilitli varlıkların (TVL) toplam değeri Aralık 2021'de 12 milyar doları aştı. Bu makalenin yazıldığı sırada zincirdeki TVL, tüm ekosistemler arasında dördüncü sırada yer alan 1,61 milyar dolardır. Zincirdeki aktif adres sayısı 40.315'tir. Zirve döneminde yaklaşık 120.000 aktif adresten çok daha az olmasına rağmen, yine de büyük bir kullanıcı tabanıdır.

Güçlü bir teknik ekip, zengin zincir üstü ekoloji ve büyük zincir üstü fonlar ve kullanıcı desteği ile AVAX'ın bir sonraki boğa piyasası döngüsünde nasıl bir pazara tanık olacağı yatırımcıların daha fazla ilgisini hak ediyor.

AVAX Ekosistemine Genel Bakış

Avalanche, düşük ücretleri, yüksek işlem hızı ve EVM uyumluluğu ile çok sayıda kullanıcı ve geliştiricinin ilgisini çekti ve DeFi merkezli güçlü bir zincir üstü ekosistem kurdu. Defi, Gamefi, cüzdanlar, borsalar ve zincirler arası köprüler gibi birçok kategoriyi kapsayan yerel projeler ve diğer zincirlerle uyumlu projeler dahil olmak üzere şu anda zincirde dağıtılan 269 uygulama var.

Avalanche Foundation, C zincirini genişletmek için Mart 2022'de 290 milyon $ değerinde bir teşvik planı başlattığını da duyurdu. Vakıf, Avalanche zincirindeki alt ağların büyümesini teşvik etmek için hibe olarak 4 milyon AVAX belirteci sağlayacak. Şu anda Crabada, DeFi Kingdoms, Shrapnel ve diğer projeler, Avalanche'ın P zincirinde alt ağlar konuşlandırdı. Alt ağ ve C zincirinin paralel çalışması, Avalanche zincirinin performansını artırır ve AVAX ekosisteminin sürdürülebilir gelişimini daha da destekler.

Başlık: Çığ Zinciri Üzerine Ekolojik İstatistikler

Tüccar Joe'nun

Temmuz 2021'de piyasaya sürülen Trader Joe's, Avalanche'taki ana merkezi olmayan borsadır. BNB zincirindeki PancakeSwap'e, Ethereum'daki UniSwap'e ve SushiSwap'e benzer. Trader Joe's, Avalanche'ı her kullanıcı için tek duraklı bir DeFi durağı yapmayı hedefliyor. Trader Joe's büyümeye devam ederken, birbiri ardına yeni ürünler ortaya çıkıyor. Trader Joe's şu anda ticaret, likidite madenciliği, borç verme, staking ve gelir toplama gibi çeşitli işlevleri desteklemektedir.

Rocket Joe, Trader Joe's tarafından başlatılan bir token finansman platformudur. Kullanıcılar, Rocket Joe'nun belirteç ihracına katılmak için JOE belirteçlerini stake ederek rJOE elde edebilirler. Kullanıcılar, 100 rJOE'ye sahip olarak, Rocket Joe'da yeni bir proje olan 1 AVAX abonelik payı alabilirler.

Altyazı: Trader Joe'nun Resmi Web Sitesi

BENQI

BENQI, Avalanche C zinciri üzerine kurulmuş ilk likidite piyasasıdır. Kullanıcılar, faiz kazanmak için atıl varlıklarını ödünç verebilir ve varlıklarını ETH staking, AVAX ödünç alma ve ilgili faizi ödeme gibi diğer varlıkları ödünç almak için BENQI'de stake edebilir.

10 Ağustos 2021'de BENQI, 3 milyon dolarlık bir likidite madenciliği teşvik planını duyurdu. Kullanıcılar BENQI'de likidite sağlayabilir ve QI veya AVAX token ödülleri kazanabilir. Bu plan daha sonra Avalanche Vakfı tarafından 18 Ağustos'ta başlatılan 180 milyon dolarlık likidite madenciliği ödül planına dahil edildi. Avalanche daha sonra kullanıcılar ve fonlar için en popüler halka açık zincir haline geldi. Hatta SBF bu ziyafete 140 milyon dolarlık fonla katıldı ve bunun 87.433 milyon doları likidite madenciliği için BENQI borç verme protokolüne yatırıldı.

Başlık: BENQI'nin Resmi Web Sitesi

Ethereum'daki likit piyasasıyla karşılaştırıldığında, Avalanche zincirinde konuşlandırılan BENQI, daha hızlı işlemler ve daha düşük işlem ücretleri sunar. Şu an itibariyle BENQI, 272 milyon $'a varan toplam kilitleme miktarı açısından Avalanche zincirinde ikinci sırada yer alıyor.

Platypus Finans

Platypus Finance, stablecoin takaslarındaki kaymayı azaltmak ve verimliliği artırmak için tasarlanmış bir stablecoin takas protokolüdür. Tek taraflı likidite sağlanmasını desteklemek özelliklerinden biridir. Yani, kullanıcıların yalnızca bir istikrarlı para birimi yatırmasına ve bir likidite sağlayıcısı olmasına izin verir, bu da geçici kayıp riskini ve kullanıcılar tarafından üstlenilen diğer istikrarlı para birimleri riskini azaltır. Ayrıca, Platypus Finance, kullanıcıların bir sürü işlem çifti ve sınıflandırması eklemeden kolayca yeni para birimleri eklemesine olanak tanıyan açık bir likidite tasarımı ile karakterize edilir.

Başlık: Platypus Finance Resmi Web Sitesi

yengeç

Denizaltı yengeçleri temalı bir savaş oyunu olarak Crabada, Avalanche'ın en trend oyunlarından biridir. Oyuncular deniz yengeci satın alıp yetiştirebilirler. Deniz dibi yengeçleri madencilik yapabilir ve CRA ve TUS kazanabilir. Kullanıcılar ayrıca madencilik ödüllerini çalmak için platformdaki diğer oyuncuları "soyabilirler". Birçoğu, Crabada'nın esasen AVAX zincirindeki "Axie" olduğuna inanıyor.

Başlık: Crabada'nın Resmi Web Sitesi

Crabada, ikinci sırada projeyi çok aşan kullanıcılarla Gamefi on Avalanche'ın efendisi olmaya devam ediyor. Crabada, Avalanche'ın bir hafta içindeki işlem hacminin %64'ünü oluşturuyor. Ancak zincir oyunların popülaritesindeki genel düşüşle birlikte Crabada artık eskisi kadar cesur değil.

GMX

GMX daha önce BSC zincirindeki bir proje olan Gambit olarak biliniyordu ve daha sonra Arbitrum'a taşındı ve Avalanche zincirini destekliyor. Türev alım satımı GMX'in ana işidir. Yatırımcılar, BTC, ETH, LINK, UNI ve AVAX gibi varlıkları GMX'te 30 kata kadar kaldıraçla ve bu varlıklar üzerinde spot işlemlerle alıp satabilirler. GMX değişimi, Chainlink kehanetleri aracılığıyla gerçek zamanlı fiyatlar sağlar.

Başlık: GMX'in Resmi Web Sitesi

GMX, küresel bir likidite modelini benimser ve varlıkların taşıyıcısı olarak GLP tokenleri ile likidite sağlar. Kullanıcıların GMX piyasa yapımına katılmasının yolu, GMX borsası tarafından başlatılan likidite tokeni GLP'yi doğrudan satın alıp stake etmektir ve elde edilen staking geliri ETH, USDC ve esGMX'tir. Kullanıcı kar ettiğinde GLP kazanır ve kaybederse depozito GLP havuzuna dahil edilerek staking yapan kullanıcıya dağıtılır.

AVAX nasıl satın alınır?


Başlık: Gate.io borsasında AVAX Ticaret Girişi

AVAX'ın dolaşımı esas olarak ikincil piyasada yoğunlaşmıştır. Kullanıcılar, Gate.io borsasının ana sayfasına gidebilir ve üst çubuktaki "Fiyatlar" seçeneğine tıklayabilir. Ardından, AVAX'ı bulun ve işlem sayfasına girmek için sağdaki "Ticaret" seçeneğine tıklayın. Bu bağlantı aracılığıyla doğrudan işlem sayfasına da gidebilirsiniz.


Başlık: Gate.io Exchange'deki AVAX işlem sayfası

Alım satım sayfasında ideal bir alış fiyatı belirleyebilir ve satın almak istediğiniz AVAX miktarını girebilirsiniz. Web sitesi, ödenecek USDT miktarını otomatik olarak dönüştürecektir. “Satın Al” butonuna tıkladıktan sonra emanet edilen emir, emir havuzuna bırakılır. AVAX'ın minimum bekleyen emir fiyatı, emanet edilen emrimizin alış fiyatı dahilinde olduğunda, emir yerine getirilecek ve karşılık gelen USDT miktarı AVAX'a dönüştürülecektir.

Son AVAX Kargaşaları

26 Ağustos 2022'de bir döviz haber sitesi olan Crypto Leaks, Ava Labs (Avalanche'ın geliştirme şirketi) hakkında şok edici bir hikayeyi ifşa etti. Crypto Leaks, Ava Labs'ın Roche Freedman adlı bir ABD hukuk firması aracılığıyla Binance, Solana Labs ve DFINITY Foundation gibi rakiplere karşı gizlice kötü niyetli davalar başlattığını söyledi. Dava, Ava Labs'ın bundan kar elde etmesine izin verdi. Buna karşılık Ava Labs, Roche Freedman'a önemli miktarda Ava Labs hissesi ve AVAX tokenleri ödedi.

Ortaya çıkan içerik, birden fazla hukuk firmasının ortak avukatı olan Kyle Roche'un videolarını ve ilgili belgeleri içeriyor. Ancak bu belgeler hiçbir zaman doğrulanmadı.

Başlık: Ortaya çıkan dosya

Kaynak: https://abmedia.io/20220829-crypto-leaks-claim-ava-labs-in-evil-conspiracy

Açıklanan bu olay, kripto pazarında yaygın bir endişe uyandırdı. Ava Labs'ın kurucusu Emin Gün Sirer, "Bu yasa dışı, etik dışı ve tamamen yanlış eylemlere asla karışmayız ve teknolojimiz ve ekibimiz kendileri için konuşuyor" diyerek tüm iddiaları yalanladı. Daha sonra Crypto Leaks'in ortaya koyduğu şeyi çürütmek için bir makale yayınlandı. Ayrıntılar için burayı kontrol edin.

Altyazı: Emin Gün Sirer'in tweet'i

Binance'in kurucusu CZ de Crypto Leaks'in ifşa ettiği şeyin doğru olup olmadığından emin olmadığını tweet'leyerek Binance'in Ava Labs'ın rakibi bile olmadığını sözlerine ekledi.

Başlık: AVAX Fiyat Eğrisi

Kaynak: https://coinmarketcap.com/zh/currencies/avalanche/

Haber piyasada kısa bir paniğe neden oldu, ancak Crypto Leaks daha fazla kanıt üretmedi. Ava Labs'ın kurucusu Emin Gün Sirer'in açıklamaları AVAX döviz fiyatının toparlanmasına neden oldu. Kullanıcılar olarak, bu önemsiz ifşaatlardan rahatsız olmamalıyız, ancak proje tarafının daha olumlu bir rekabet rotası seçebileceğini ve böylece Web3'e yenilik ve değişiklikler getirebileceğini umuyoruz.

AVAX ile ilgili bağlantılar

Twitter: https://twitter.com/avalancheavax

Araç: https://medium.com/avalancheavax

Telgraf: https://t.me/avalancheavax

Web sitesi: https://www.avax.network/

sonuç

Avalanche genel zincirine özgü bir belirteç olarak AVAX, Avalanche zincirinde çok önemli bir rol oynar. Eşsiz üç zincirli mekanizma ve hızla gelişen on-chain ekolojisi ile Avalanche, pazar payını kontrol etmek için hızla yarıştı ve en iyi halka açık zincirler arasında yer aldı. AVAX'ın fiyatı da erken destekçilere çok para kazandırdı.

Defi ve Gamefi, Çığ zincirindeki ana ekolojilerdir. Geç başlamasına rağmen Çığ ekolojisi hızla gelişmiştir. Hem aktif kullanıcı sayısı hem de geliştirici sayısı büyük bir hızla artıyor. 180 milyon dolarlık madencilik ödülü ve 290 milyon dolarlık alt ağ teşvik planı gibi bir dizi teşvik önleminin başlatılması, zincirin ekolojik büyümesinin desteklenmesinde dikkate değer bir rol oynadı.

AVAX belirteçlerinin fiyatı, Gamefi'nin daha az popüler hale gelmesi ve ayı piyasası sırasında Defi fonlarının kaçması nedeniyle kademeli olarak düşmesine rağmen, Avalanche ekibi, NFT pazarları, hükümet işbirliği vb. dahil olmak üzere yeni alanları aktif olarak keşfetmek için çok çalışıyor. Avalanche'ın alt ağ teknolojisinin gelecekte giderek daha önemli bir rol oynayacağı öngörülebilir. Alt ağlar arasında sorunsuz bir şekilde nasıl bağlanılacağı ve alt ağların gizliliği, güvenliği ve yüksek performansının hangi ekolojik uygulamaları cezbedeceği AVAX'a dikkatimizi çekmeye değer.

Yazar: Pigfly
Çevirmen: cedar
İnceleyen(ler): Hugo、Edward、Ashely、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!