Arweave Nedir? (AR)

Yeni BaşlayanSep 06, 2024
Arweave'nin kalıcı veri depolama teknolojisi üzerine inşa edilmiş devrim niteliğinde bir merkezi olmayan bilgi işlem platformu olan Arweave AO'yu keşfedin. AO, Aktör Odaklı bir bilgi işlem yapısı kullanarak, karmaşık yapay zeka uygulamaları için ideal olan yüksek oranda eşzamanlı, hata tolere edebilen bir sistem oluşturur. Benzersiz tokenomisi, AO token kıtlığını korumak için dört yıllık bir yarılanma mekanizması içerirken, AR token sahipleriyle etkileşim, ağ güvenliğini ve likiditesini artırır. Arweave AO, EverPay'in çapraz zincirli ödeme protokolünü ve Permaswap'in merkezi olmayan ticaretini sergileyen merkezi olmayan uygulamalarda umut vaat ediyor. Filecoin ve IPFS gibi rakiplerinden ayrılarak, Web3'ün bilgi işlem geleceğinin yolunu açıyor.
Arweave Nedir? (AR)

Arweave Nedir?

Arweave, blokzincir teknolojisine dayalı bir veri depolama protokolüdür. Arweave, verilerin sonsuza dek depolanabileceği ve permaweb adı verilen ikincil bir katmanda verilere insan tarafından okunabilir bir şekilde erişilebildiği temel bir ağ geliştiriyor (örneğin web tarayıcıları aracılığıyla).

Kalıcı bir interneti etkinleştirmek ve kalıcı veri depolamak için, Arweave kendisini "yeni veri depolama blockchain teknolojisi" olarak tanımlayacaktı. Tek seferlik ödeme konsept modeli kullanır.

Beyaz kağıda göre, Arweave protokolü dört temel teknolojiye dayanmaktadır: Blockweave, Erişim Kanıtı, Orman yangını ve Kara gölgeler. Protokole göre, bu teknolojiler maliyet azaltmada, verimlilik artırımında ve yeni blok zincirlerinde kalıcı depolama oluşturmada yardımcı olur. Hash listesi ve cüzdan listesi, iki Blockweave konsepti, Arweave düğümlerinin tüm zincire erişmeden ağ işlemlerini gerçekleştirmesini sağlar. Küçük, bağlantılı sunucular - blok zinciri düğümleri - ağ içinde iletişim kurar ve bilgi paylaşır.

Tarih

2017'de Archain altında kurulduktan sonra, işletme 2018'de Techstars Berlin mentorluk programını tamamladığında adını Arweave olarak değiştirdi. Arweave'nin amacı uygun maliyetli, uzun vadeli depolamayı bir gerçeklik haline getirmektir. Şirket, “blockweave” adı verilen bir blok tabanlı veri yapısı olan Arweave ağından yardım alarak hedefine ulaşmayı umuyor.

Arweave ana ağı Haziran 2018'de tanıtıldı. Protokolün orijinal beyaz kağıdı olan Archain'in ilk olarak 2 Ağustos 2017'de yayınlandı. Yeni adı taşıyan en son beyaz kağıt 24 Nisan 2018'de kamuya açıklandı. Platformun ortak yazarları Samuel Williams ve William Jones her iki yayını da yazdı. Jones şu anda Embecosm'un yapay zeka ve makine öğrenimi lideri ve Williams Arweave'in CEO'sudur.

Arweave permaweb, verilerin, web sitelerinin ve uygulamaların blok zincirinde barındırıldığı bir koleksiyondur ve Arweave’in blok zinciri tarafından desteklenmektedir. Brave veya Google Chrome gibi modern web tarayıcıları, Arweave protokolü HTTP protokolüne dayandığı için permaweb'e erişebilir. Arweave protokolü, ekstra sabit disk alanına sahip kişilere AR jetonları karşılığında veri depolama imkanı sunarak verilerin ağı süresiz olarak depolamasını sağlar. Arweave, belirli bir veriyi depolamanın ne kadar maliyetli olacağını belirlemek için bir formül kullanır ve depolama maliyetlerinin düşmeye devam edeceğini tahmin eder. Arweave'in sarı kağıdı, tüm varsayımlarını içermektedir.

Haziran 2018'de, Arweave ana ağı farklı milletlerden özenle seçilmiş 1800 gönüllü ile resmi olarak başlatıldı. Arweave ekibi ayrıca başlatmadan önce beyaz listeye alınmış kişiler için sınırlı bir açılış jetonu satışı düzenledi.

Arweave, Kasım 2019'da çeşitli risk sermayesi şirketlerinden 5 dolarlık Arweave token karşılığında 5 milyon dolarlık bir bağış toplama turu elde etti. Altı ay sonra Arweave ekibi, AR tokenleri karşılığında 8,3 milyon dolar daha topladı. Ancak, bu turun ardından şirket, yeni sermayeyi mahallenin benimsenmesini ve genişlemesini teşvik etmek için kullanacağını açıkladı.

Permaweb Nedir?

Arweave protokolü üzerine inşa edilen Permaweb, modüler ve değiştirilebilir protokoller koleksiyonudur. Ağa göre, Permaweb mevcut web'in evriminin bir sonraki adımıdır ve kullanıcılara sürekli olarak dünya çapında çoğaltılabilen sağlam bir bilgi tabanını paylaşma imkanı sağlar. Permaweb protokolü, kalıcı verileri saklamanın yanı sıra eşsiz kodlar tarafından yönetilen merkezsizleştirilmiş uygulamalara (dApp'ler) ev sahipliği yapacaktır. Geliştiriciler, protokole bağlı olarak dApp'lerde Permaweb'den kar paylaşımı toplulukları (PSC'ler) uygulayabilirler. PSC'ler, dApp'lerin paydaşlar arasında gerçek zamanlı gelir dağılımına yardımcı olan yönetişim protokolleridir.

Arweave Uygulamaları

Arweave, geliştirme, kimlik, sosyal medya, cüzdanlar, finans, güvenlik, depolama, oyun ve sağlık gibi çeşitli alanlarda çeşitli uygulamalar sunar. Bu çeşitli uygulamalar, Arweave ekosisteminin çoklu sektörlerde farklı blockchain ile ilgili ihtiyaçları ele almadaki çok yönlülüğünü ve potansiyelini sergiler.


Kaynak: Arweave Uygulamaları

Arveave'nin Özellikleri: Blockweave'den Blockshadow'a

arweave

Bugün IT dünyasında, merkezi olmayan erişim kanıtını devrimci bir şekilde dönüştüren ve ucuz depolamayı mümkün kılan bir veri depolama teknolojisi “blockweave” olarak adlandırılır. Uzmanlar, bu yeni tür blockchain sisteminin, zincir veri kısıtlamaları ve istikrarsız erişim yöntemleri sorunlarını çözmeyi ve aynı zamanda zincir depolama maliyetini düşürmeyi amaçladığına dikkat çekiyor.

Blockweave, blockchain merkezsiz teknoloji defterine oldukça yeni bir eklem olduğu için, sistemle ilgili genel olarak pek fazla kamu bilgisi bulunmamaktadır. İlgili taraflar, terimi "blockweave"yi Arweave teknolojisine bağlamışlar ve Arweave temsilcileri, Medium ve diğer platformlarda blockweave sistemleri hakkında daha detaylı açıklamalardan bazılarının arkasındadır.

Belirtilen gibi: "Blockweave, ilk kez ölçeklenebilir on-chain depolama olanağı sağlamak üzere tasarlanmış bir blockchain benzeri yapıdır... Erişim kanıtı, veri depolamanın pozitif dışsallığını üreten yeni bir uzlaşı mekanizmasıdır. Mümkün olduğunca çok elektrik yakmak için rekabet etmek yerine, madenciler sisteminde tutulan verilerin mümkün olduğunca çok kopyasını sağlamak için yarışırlar. Ayrıca, blockweave boyutu genişledikçe, madencilik sürecinde harcanan elektrik miktarı azalır.

Erişim Kanıtı (PoA)

Proof of Work (PoW)'un eksikliklerini göstermek için, Arweave ekibi Bitcoin uzlaşma algoritması için geliştirilmiş bir alternatif geliştirdi. Güvenli, merkezi olmayan veri depolamayı teşvik etmek için daha etkili bir yöntem, Erişim Kanıtı tekniğidir. Madencilerin tüm blokları depolamalarına gerek olmadığından madencilik süreci boyunca önemli miktarda elektrik tasarrufu sağlanır; ağ büyüdükçe daha az elektrik tüketilir. Veri sisteme eklendikçe uzlaşma için giderek daha az karmaya güç gerektiren Blockweave mimarisi, bu ters korelasyonu mümkün kılar.

Rastgele Erişimin Öz Kısaltmaları (SPoRA)

Arweave ağı artık yeni bir tür konsensüs yöntemi olan Succinct Proofs of Random Access'i (SPoRA) kullanıyor. Blok 633720'ye kadar Arweave, blokların ağdaki önceki verilere (sistemin blok örgü mimarisi için gerekli bir yapı) referans içermesi ek gereksinimi olan bir Proof of Work (PoW) konsensüs mekanizması kullanıyordu. Bu gereklilik ve Erişim Kanıtı kavramı topluca "PoW" konsensüs mekanizması (PoA) olarak adlandırılır. 24 Şubat'a kadar, Arweave için PoA konsensüsü için yeni bir konsensüs süreciyle daha iyi hale getirilen iki fırsat vardı:

Veri Erişim Hızı İle Madencilik Karlılığını Hizalayın

Arweave'nin kalıcı depolama ve veri erişimi ana hedefi, PoA tarafından başarıldı, ancak madencilere veri alımı konusunda önemli teşvikler sağlanmadı. Veri alımında bir avantaj olmadan, madenciler, birçok merkezi olmayan düğüm yerine uzaktan depolama havuzunu kullanarak kazanç elde edebilecekleri bir yol keşfettiler. CPU hakimiyetinin dönemi, madencilerin veriyi daha hızlı ve etkili bir şekilde kopyalamalarını teşvik eden SPoRA ile sona eriyor. Bugün ağa eklenen her joule, veri setinin ek bir payını gerektirir. Kısacası, SPoRA, CPU'lar arasında kaynak biriktirme konusunda teşvikleri azaltarak daha merkezi olmayan ve verimli bir blok örgüsü oluşturur.

Ağın İşletilmesi İçin Gerekli Enerjiyi Azaltın

PoW, güvenli, güvenilir ve esnek olmasına rağmen inanılmaz derecede enerji yoğun bir konsensüs sürecidir. SPoRA'nın mimarisi bakım için daha az enerji kullandığından, madenciler daha az ek yüke sahiptir ve sistem bir bütün olarak daha temiz ve daha etkilidir. Ek olarak, Arweave SPoRA ağındaki madencilik, Bitcoin gibi geleneksel PoW ağlarında olduğu gibi, enerji uğruna enerji yerine veri depolama ve alma için enerji kullanır. Fayda ve kaynak harcamaları bu yaklaşımla daha zarif bir şekilde uyumludur.

Orman Yangını

Daha önceki merkezi olmayan depolama ağlarının indirme hızları, kaba yapılar tarafından kısıtlandı ve bu da hızlı veri paylaşımını teşvik etmeyi zorlaştırdı. Örneğin, Siacoin, blokların onaylanmasının saatler sürebileceği ve işlemlerin aşırı gecikmesine neden olabileceği bir Proof of Work konsensüsü kullanır. Arweave, Wildfire'ı bu sorunu çözmek ve hızlı hareket etmek için tasarladı.

Düğümlerin verimli bir şekilde madencilik yapabilmeleri için diğer ağ kullanıcılarına neredeyse anında bağlantıya ihtiyaçları vardır. Tüm katılımcılar, bunu sağlamak için sorulara ne kadar çabuk yanıt verdiklerine göre sıralanır. Madencilik sırasında daha yüksek sıralamaya sahip eşler tercihli muamele görürler, bu nedenle güçlü bir finansal teşvikleri vardır. Arweave'in kendi kendini iten mekanizması, böylece tüm düğümlerin her zaman maksimum bant genişliğiyle veri paylaşmaya teşvik edildiğini sağlar.

Blockshadow

Arweave, güvenli merkeziyetçilik, hızlı blok uzlaşısı ve yüksek işlem kapasitesi sağlayan Blockshadows adlı yeni bir fikir öneriyor. Blockshadowing, bir bloğun tamamını yayınlamak yerine alıcı düğümlerin bir işlem sırasında yeniden inşa ettiği bir 'gölge' gönderir. Bir blockshadow, bir bloğun içindeki işlemlerin bir listesini tutmak yerine yalnızca işlem karma listesini tutar. Tüm işlemler listesine, cüzdan bilgilerine ve karma tablolarına erişimi olan herhangi bir düğüm, bu özelleştirilmiş varyantı kullanarak tüm bloğu yeniden oluşturabilir. Bu prosedür, sadece işlemleri bloklardan ayırmakla kalmaz, aynı zamanda esnek, uygun maliyetli ve saniyede 5000 işlem kapasiteli bir ağın oluşturulmasını sağlar.

Depolama Vakfı

Arweave'nin veri depolaması, kullanıcıların bilgileri sürekli olarak çoğaltmasına olanak tanıyan şeffaf, sürdürülebilir ekonomi tarafından desteklenmektedir.

Arweave'nin ekonomik yapısı, geleneksel bir ekonomik bağış yapısına benzer. Bir veri parçası Arweave ağına yüklendiğinde “ilk” ödeme yapılır ve depolama satın alma gücü şeklinde “faiz” birikir. Sabit disk alanına katkıda bulunanlar, depolama katkılarından faydalanabilmek için bu tek seferlik ödeme üzerinden zamanla faiz alır. Arweave, depolama fiyatlandırması için son derece muhafazakar varsayımlar kullanarak ağın bağışına uzun vadeli istikrar sağlar.


Kaynak: Arweave

Arweave Kullanım Alanları: Merkezsizleştirme ve Kimlik Doğrulama

1. Merkezi Olmayan Veri Depolama: Arweave'in sağlam mimarisi, özellikle büyük miktarlarda merkezi olmayan veri depolama için uygundur ve herhangi bir ölçekte veri depolamanın sansürden etkilenmeyen bozulmaz bir yolunu sağlar.

Sahtekarlık, yanlış raporlama ve yanlış değiştirme işlemlerinin sıkça yaşandığı bir sektörde, belgeler ve verilerin kabul edilmesi için bu kriterleri karşılamaları gerekmektedir. Bir defalık abonelik ücreti ödemek, hem bireylerin hem de kuruluşların verilerine neredeyse anında erişmelerini sağlarken (Google Drive'ın 1TB veri için aylık 10 dolar ücret gibi vasat depolama tesisleriyle ilgili sürekli maliyetleri ortadan kaldırır) ve verilerinin zarar görmemesini sağlar.

2. Merkezi Olmayan Veri Paylaşımı: Veri paylaşımı doygun bir endüstri haline gelirken, merkezi olmayan eşten eşe ağlar değişmez depolama garantisi sunamaz. Hükümetler ve kurumlar dosyaları keyfi olarak kaldırdığında, Arweave, herhangi bir dosyanın sonsuza kadar depolanmasına ve paylaşılmasına izin verir - üçüncü tarafların gündemlerinden korunur.

3. Belgelerin Doğrulanması: Bütünlüklü bir toplum meşruiyete sahip olmalıdır; örneğin, hukuk, tıp, sigorta ve eğitim alanlarında yasal belgelerin korunması önemlidir. Önceki sistemlerin zayıflıklarından dolayı veri ihlalleri, sahtekarlık ve hırsızlık oluşmuştur ve Arweave tüm bu eksiklikleri telafi etmek için güvenilir bir yöntem sunmaktadır. Bir dosya blok zincire eklenirken yazarın kimliği kaydedilir ve dosyanın sınırsız varoluş süresi boyunca erişilebilirdir. Bu süreçten tüm taraflar kazançlı çıkar ve dosyanın yazarlığı belirlenir ve erişen herkes için doğruluğu doğrulanır.

AR token nedir?

AR, Arweave protokolünün yerel kripto para birimidir. Kullanıcılar, madenci ücretleri, bağış ücretleri, ipuçları vb. ödemeler yaparak protokol üzerine inşa edilen dApp'lere erişmek için AR jetonlarına ihtiyaç duyarlar.

Arweave tokenları (AR), blok doğrulama madenciliği tekniği kullanılarak oluşturulur. Protokol, zincire yeni bloklar eklemek için proof of access'i, proof-of-work uzlaşma mekanizmasının değiştirilmiş bir sürümünü uygular.

Arweave.app Web Cüzdanı

Eğer zaten bir cüzdana sahipseniz, temellerle tanışık olmalısınız. Eğer Arweave'i ilk kez kullanıyorsanız, endişelenmeyin; hemen başlamanıza yardımcı olmak için adım adım bir rehber hazırladık.

Cüzdanınızı kurmaya başlamak için tarayıcınızda Arweave.app'i basitçe başlatın. Arweave.app adlı topluluk geliştirmesi, açık kaynaklı bir proje Arweave ile başlamanızı kolaylaştırır. Geldiğinizde, karşılama ekranı görüntülenecektir.


Kaynak: arweave.app

Eğer yeni bir Arweave cüzdan kullanıcısıysanız, bir sonraki bölüme devam edin. Eğer zaten bir anahtar dosyası olan mevcut bir kullanıcıysanız, sayfanın aşağısında yer alan 'Mevcut Kullanıcılar' bölümüne geçebilirsiniz.

Arweave (AR) İyi Bir Yatırım mı?

CryptoNewsZ.com'un yatırım tavsiyesine göre, Arweave iyi bir yatırım seçeneğidir. Ancak kripto para birimlerinin yüksek volatil doğası, bir düşüş yaşandığında bazı yatırımcıları Arweave'i satmaktan korkutabilir. Bu tür yatırım araçlarında uygun risk yönetimi önerilir, bu nedenle yatırımcılar ve tüccarlar aynı şekilde gereken özeni göstermelidir. Arweave'i ana rakipleri IPFS ve Filecoin ile karşılaştırmak, yatırım kararlarınızı şekillendirmek için esastır.

Arweave vs. Filecoin vs. IPFS

IPFS

Arweave'ye kıyasla, IPFS daha fazla kurulu hizmetlerden biridir. IPFS, InterPlanetary Dosya Sistemi'nin kısaltmasıdır. Protocol Lab tarafından geliştirilen ve hipermedya ve eşler arası (P2P) dosya paylaşım protokolü ağı olarak kullanılan bir dağıtık dosya sistemi ve veri alışverişi sistemidir.

  • Artılar
    • IPFS'teki her dosya benzersiz bir şekilde içerik adreslemesi yoluyla tanımlanır. Başka bir deyişle, medya dosyasını yükledikten sonra değişirse, URL de değişir.
  • Cons
    • Tam olarak bir blok zinciri gibi değil. BitTorrent'in yaptığına benzer şekilde çalışır.
    • Bilgiler geçicidir. Verilerin devam etmesi için Infra veya Pinata gibi sözde pinning hizmetlerini dahil etmemiz gerekmektedir. Bu pinning hizmetleri, verileri IPFS ağına kaydedecek ve dosyayı sabitleyerek silinmesini engelleyecek ve verilerin sürekli kalmasını sağlayacaktır. Bununla birlikte, bu pinning hizmetlerinin, uzun süreli, kalıcı, güvenilir ve tamamen merkezi olmayan bir çözüm sunmadığı bazı dezavantajları vardır.

Bu IPFS'i optimize etmek için, Protocol Labs başka bir çözüm olan Filecoin'i geliştirdi.

Filecoin

Kalıcı veri depolama için bir çözüm, Filecoin'in sunmayı amaçladığı şeydir. Madencilerin taahhüt ettikleri verileri başarıyla depoladıklarından emin olmak için, Zaman-Mekan Kanıtı ve Çoğaltma Kanıtı'nı takip eder. Aslında, Filecoin, IPFS üzerine inşa edildiği için kullanıcıların kullanılmayan sabit disk alanını kiralamasına izin verir.

  • Artılar
    • Filecoin, verinin birçok farklı yerde kopyalandığı ve her yerden erişilebilir olduğu merkezi olmayan bir ağ geliştiriyor, bu durum merkezi bir ağ yerine bilgilerin tek bir noktada tutulduğu bir ağa tercih ediliyor.
    • Ucuz geçici depolama için bir alternatif olan Filecoin, mevcut depolama ekonomisini altüst etmeyi amaçlıyor.
    • Son derece yüksek ölçeklenebilirliğe sahiptir, dünya çapında milyonlarca bilgisayarı birleştirerek devasa bir depolama ağı oluşturur ve verilerin depolanmasını teşvik eder.
    • Hackerlar merkezi bir saldırı noktası olarak kullanamazlar ve kalıcı veri depolaması yapamazlar.
  • Cons
    • Yalnızca verileri depolamak için aylık kiralama sözleşmesi tabanlı bir mekanizma sunar; bunu yapmak için tek seferlik ödeme kabul etmez.

arweave

İzinsiz kripto ağların geliştirilmesinden önce, Arweave pazar için tamamen yeni bir ekonomik model sunuyor: kalıcı tutma.

  • Artılar
    • Kalıcı depolama kullanan kullanıcılar, verilerin süresiz olarak depolanması için tek seferlik bir ödeme yaparlar.
    • Bu protokol, kriptoekonomik oyun teorisini kullanarak ve veri kullanılabilirliğini, güvenilirliğini ve kalıcılığını sağlamak için madencilere ödeme yapmak için bir bağış geliştirerek amacına ulaşır.
    • İlk kez, insanları verileri uzun süre tutmaya motive etmek için ekonomiyi kullanıyor. Bu ikisini bir araya getirerek, hem kamu hem de özel veriler kalıcı hale gelir.
    • Arweave blok zincirinde her saniye 5.000'den fazla işlem gerçekleşebilir.
  • Cons
    • Veriler değiştirilemez veya silinemez;
    • Küresel pazarla ilgili konuşulduğunda, bazı çalışmalara göre bazı ölçeklendirme zorluklarıyla mücadele ediyor.

Arweave AO

Arweave AO, Arweave platformu üzerine inşa edilmiş yüksek paralel bir hesaplama sistemi olup, merkezi olmayan bir hesaplama çözümü sunmayı amaçlar. AO, aktör-odaklı bir hesaplama yapısı benimser, bu da her hesaplama görevinin bağımsız bir “aktör” olarak ele alınması anlamına gelir ve her aktörün kendi özel durumu vardır ve diğer aktörlerle mesajlar aracılığıyla iletişim kurar. Bu tasarım, AO'nun yüksek eşzamanlı ve hata tolere edebilen bir sistem kurmasını sağlar, özellikle güvenilmez hesaplama gerektiren karmaşık yapay zeka uygulamaları için uygundur.

AO sistemi üç temel bileşenden oluşur:

  1. Mesaj Birimi, aktörler arasında ileti iletmek ve hesaplama sonuçlarını koordine etmekten sorumludur.
  2. Zamanlayıcı Birimi, mesaj zamanlama ve Arweave ağına yükleme işlemlerini yönetir. Mesaj zamanlama ve dağıtımını, farklı aktörlere hesaplama görevleri tahsis etmeyi ve aynı anda birden fazla mesaj yönetebilmeyi yönetir.
  3. Hesaplama Birimi belirli hesaplama görevlerini işler ve sonuçları yükler. Birden çok hesaplama birimi aynı anda çalışabilir, her bir birim farklı aktörler için görevleri ele alır.

Aktörlerin bağımsızlığı sayesinde görevlerini paralel olarak işleyebilirler. Bu, birden fazla aktörün birbirlerine müdahale etmeden eş zamanlı hesaplamalar yapmasına olanak tanır. Aktörler, paylaşılan bellek yerine mesajlar aracılığıyla iletişim kurar. Bu asenkron iletişim mekanizması, aktörlerin mesajları beklerken diğer görevleri işlemeye devam etmelerine olanak sağlar ve sistemdeki paralelizmi artırır. Ayrıca, mesaj iletimi engellenmez – bir aktör bir mesaj gönderdikten sonra, alıcının işlemeyi bitirmesini beklemek zorunda kalmadan diğer işlemleri gerçekleştirebilir.

AO Token Ekonomisi

Resmi olarak duyurulan tokenomiklere göre, AO tokenleri topluluğa %100 tahsis edilecek. AO token'lerin %33,3'ü, sahipliklerine göre AR token sahiplerine her 5 dakikada bir basılacak. Buna karşılık, AO tokenlerinin %66,6'sı varlıkları AO'ya aktarmak için kullanılacak ve bu da ekonomik büyümeyi güçlü bir şekilde teşvik edecek. Bu tasarım yalnızca Arweave'in temel katmanının güvenliğini teşvik etmekle kalmaz, aynı zamanda AO token'lerin dolaşımını da sağlar. Ayrıca, dört yıllık bir yarılanma mekanizması uygular - yeni basılan AO token'lerin sayısı her dört yılda bir azalacak ve token'nin kıtlığını koruyacaktır.

stETH Madenciliği

Arweave'nin AO hesaplama yapısı güçlü hesaplama yetenekleri sunar ve aynı zamanda kullanıcılara stETH kullanarak madencilik yapma imkanı sağlar. Kullanıcılar stETH'lerini AO platformuna yatırarak AO jeton ödülleri kazanabilirler. Bu mekanizma varlık likiditesini teşvik ederken değer artışı fırsatı sunar. AO'nun tasarımı, kullanıcıların merkezi olmayan hesaplama ekosistemine katılımını ve istikrarlı getirilerle keyifli bir şekilde kazanç elde etmelerini sağlar, böylece Arweave platformunun büyümesini ve genişlemesini destekler. Verimli hesaplama gücünü istikrarlı varlık getirileriyle birleştiren bu yenilikçi madencilik yaklaşımı, kullanıcılara yeni bir katılım modeli ve ekonomik teşvik sunar.

AO Ekosistemi

Nispeten erken bir aşamada olmasına rağmen, ekosistem zaten birkaç dikkate değer projeye sahip.

EverPay

EverPay, Arweave blok zincirinde oluşturulmuş yenilikçi bir ödeme protokolüdür ve özellikle Arweave ekosistemi içindeki projeler ve kullanıcılar için tasarlanmıştır. Hesaplama işlemlerini depolamadan ayırarak, EverPay blok zincirini 'veri depolama için yalnızca blok zinciri' olarak optimize ederken, tüm hesaplama işlemleri ve durum depolama işlemleri off-chain istemciler/sunucular tarafından gerçekleştirilir. Ethereum, Arweave, Moonbeam, BSC, Conflux ve PlatON gibi birden fazla ağ cüzdanıyla etkileşim desteği sağlayarak, EverPay, MetaMask, Wallet Connect ve Huobi Wallet gibi çeşitli cüzdanlar aracılığıyla çapraz zincir işlemleri yapma olanağı sağlar. Bu tasarım, işlem maliyetlerini önemli ölçüde azaltır ve 1 milyona kadar işlemi 1 dolardan daha az bir maliyetle işleme koyarak son derece yüksek verimlilik sağlar.

Permaswap

Permaswap, kullanıcıların likidite sağlayarak ödüller kazanmalarını sağlayan, Arweave üzerine inşa edilmiş merkezi olmayan bir borsadır (DEX). Atomik emirleri everPay tarafından anında gerçekleştirilir ve sıfır gaz ücreti, sıfır önden çalıştırma kayması ve milisaniye işlem hızları sunar. Permaswap, kullanıcılara fonları üzerinde tam kontrol sağlar ve hızlı ve ekonomik bir ticaret deneyimi sağlar. Permaswap topluluğu, toplam işlem hacmi, toplam likidite sağlayıcı (LP) ücretleri ve mevcut kilitli toplam değer (TVL) dahil olmak üzere kapsamlı platform verileri sunan bir gösterge panosu geliştirdi. Ayrıca, belirli havuz verileri, token fiyat bilgileri ve diğer kullanıcılardan içgörüler sağlayarak yatırımcıların getirilerini en üst düzeye çıkarmalarına ve merkezi olmayan ticaret deneyimlerini optimize etmelerine yardımcı olur.

Proje Değerlendirmesi

AO, merkezi olmayan hesaplama ve merkezi olmayan uygulamalar alanında yeni bir proje olarak, gelişmiş merkezi olmayan hesaplama yetenekleri ve geniş veri depolama kapasitesi ile diğer 1. katman blok zincirlerinden ayrılmaktadır.

  • Ana avantajlarından biri yüksek paralellik ve hata toleransındadır. Ethereum gibi projelerle karşılaştırıldığında, Ethereum akıllı sözleşmelerin paralel yürütmesini desteklerken, durum güncellemelerinin karmaşıklığı ve küresel fikir birliği gereksinimi, paralel işleme verimliliğini sınırlayabilir.
  • AO, Arweave platformu tarafından sağlanan devasa ve kalıcı veri depolama kapasitesinden yararlanarak ona Filecoin gibi rakiplerine göre önemli bir avantaj sağlıyor. Filecoin öncelikle veri depolama ve almaya odaklanırken, AO, hesaplama ve depolamayı birleştirerek daha kapsamlı bir çözüm sunar.
  • Modüler tasarım ve esneklik açısından, Golem gibi projelerle karşılaştırıldığında, AO yalnızca paylaşılan hesaplama kaynaklarını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda mesajlaşma ve zamanlama işlevlerini de entegre ederek daha kapsamlı bir çözüm sunar.

Genel olarak, Arweave AO'nun piyasaya sürülmesi, Web3'ün gelecekteki gelişimi için sağlam bir hesaplama temeli sağlayan ve merkezi olmayan uygulamaların yaygın olarak benimsenmesini kolaylaştıran Arweave ekosisteminde önemli bir yükseltmeye işaret ediyor. AO gelişmeye devam ettikçe, Arweave merkezi olmayan depolama ve bilgi işlem alanlarında daha belirgin bir konuma sahip olmaya hazırlanıyor.

AR Nasıl Sahiplenebilirsiniz?

AR sahibi olmanın bir yolu merkezi olmayan kripto borsasından geçmektir, bu yüzden ilk adımBir Gate.io hesabı oluşturunve KYC sürecini tamamlayın. Hesabınıza fon ekledikten sonra, AR'yi anında veya türev piyasasında satın alma adımlarına göz atın.

Arweave (AR) ile ilgili haberler

Arweave ekibi, Arweave depolamanın artık Avalanche'ta yerel olarak mevcut olduğunu duyurmaktan mutluluk duyar

Web3 uygulamalarında sonsuz depolama için Arweave standart seçenek olmaya devam ediyor. Arweave'i mevcut, değişmez durumunda rastgele miktarda veri depolamak için kullanın ve gerçekten uzun vadeli (veya kalıcı) depolama gerektiren herhangi bir merkezi olmayan uygulama için 200 yılı aşkın bir süre boyunca dayanıklılığını ve kullanılabilirliğini garanti edin.

Kullanıcılar artık uzun süreli depolama için Avalanche cüzdanları ve AVAX jetonlarını kullanabilirler. Avalanche'de kullanıcı arayüzü, akıllı sözleşmeler ve veritabanı dahil her şey dağıtılmış olduğundan, gerçekten merkezsizleştirilmiş uygulamalar geliştirmek için yeni bir tasarım alanı oluşturulur. Tam yığın merkezsiz sosyal ağ veya tamamen merkezsiz ve değiştirilemez bir Avalanche versiyonu olan Decentraland gibi örnekler var.

Birkaç veri parçasını toplayarak ve bunları tek bir temel katman işlemiyle Arweave ağına göndererek bir toplayıcı olarak işlev gösteren Bundlr Ağı, bu birlikte çalışabilirliği mümkün kılar. Kullanıcılarına benzersiz ödeme seçenekleri sunabilmesi için AR ile Arweave ağına ödeme yaparken kullanıcılarına seçtikleri bir para biriminde ödeme yapma olanağı sağlar. Yükleme için zorunlu tek seferlik ödeme artık bundlr sayesinde AVAX kullanılarak yapılabilir.


Kaynak: Arweave @ Medium

Yararlı Referanslar

Arweave hakkındaki en son güncellemeler için ziyaret edebilirsiniz:

AR üzerinde Harekete Geçin

Şuraya göz atın:AR bugünkü fiyatıve favori para çiftlerinizle ticarete başlayın.

Yazar: Allen、Gabriel
Çevirmen: Sonia
İnceleyen(ler): Edward、Wayne、Elisa、Ashley、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

Arweave Nedir? (AR)

Yeni BaşlayanSep 06, 2024
Arweave'nin kalıcı veri depolama teknolojisi üzerine inşa edilmiş devrim niteliğinde bir merkezi olmayan bilgi işlem platformu olan Arweave AO'yu keşfedin. AO, Aktör Odaklı bir bilgi işlem yapısı kullanarak, karmaşık yapay zeka uygulamaları için ideal olan yüksek oranda eşzamanlı, hata tolere edebilen bir sistem oluşturur. Benzersiz tokenomisi, AO token kıtlığını korumak için dört yıllık bir yarılanma mekanizması içerirken, AR token sahipleriyle etkileşim, ağ güvenliğini ve likiditesini artırır. Arweave AO, EverPay'in çapraz zincirli ödeme protokolünü ve Permaswap'in merkezi olmayan ticaretini sergileyen merkezi olmayan uygulamalarda umut vaat ediyor. Filecoin ve IPFS gibi rakiplerinden ayrılarak, Web3'ün bilgi işlem geleceğinin yolunu açıyor.
Arweave Nedir? (AR)

Arweave Nedir?

Arweave, blokzincir teknolojisine dayalı bir veri depolama protokolüdür. Arweave, verilerin sonsuza dek depolanabileceği ve permaweb adı verilen ikincil bir katmanda verilere insan tarafından okunabilir bir şekilde erişilebildiği temel bir ağ geliştiriyor (örneğin web tarayıcıları aracılığıyla).

Kalıcı bir interneti etkinleştirmek ve kalıcı veri depolamak için, Arweave kendisini "yeni veri depolama blockchain teknolojisi" olarak tanımlayacaktı. Tek seferlik ödeme konsept modeli kullanır.

Beyaz kağıda göre, Arweave protokolü dört temel teknolojiye dayanmaktadır: Blockweave, Erişim Kanıtı, Orman yangını ve Kara gölgeler. Protokole göre, bu teknolojiler maliyet azaltmada, verimlilik artırımında ve yeni blok zincirlerinde kalıcı depolama oluşturmada yardımcı olur. Hash listesi ve cüzdan listesi, iki Blockweave konsepti, Arweave düğümlerinin tüm zincire erişmeden ağ işlemlerini gerçekleştirmesini sağlar. Küçük, bağlantılı sunucular - blok zinciri düğümleri - ağ içinde iletişim kurar ve bilgi paylaşır.

Tarih

2017'de Archain altında kurulduktan sonra, işletme 2018'de Techstars Berlin mentorluk programını tamamladığında adını Arweave olarak değiştirdi. Arweave'nin amacı uygun maliyetli, uzun vadeli depolamayı bir gerçeklik haline getirmektir. Şirket, “blockweave” adı verilen bir blok tabanlı veri yapısı olan Arweave ağından yardım alarak hedefine ulaşmayı umuyor.

Arweave ana ağı Haziran 2018'de tanıtıldı. Protokolün orijinal beyaz kağıdı olan Archain'in ilk olarak 2 Ağustos 2017'de yayınlandı. Yeni adı taşıyan en son beyaz kağıt 24 Nisan 2018'de kamuya açıklandı. Platformun ortak yazarları Samuel Williams ve William Jones her iki yayını da yazdı. Jones şu anda Embecosm'un yapay zeka ve makine öğrenimi lideri ve Williams Arweave'in CEO'sudur.

Arweave permaweb, verilerin, web sitelerinin ve uygulamaların blok zincirinde barındırıldığı bir koleksiyondur ve Arweave’in blok zinciri tarafından desteklenmektedir. Brave veya Google Chrome gibi modern web tarayıcıları, Arweave protokolü HTTP protokolüne dayandığı için permaweb'e erişebilir. Arweave protokolü, ekstra sabit disk alanına sahip kişilere AR jetonları karşılığında veri depolama imkanı sunarak verilerin ağı süresiz olarak depolamasını sağlar. Arweave, belirli bir veriyi depolamanın ne kadar maliyetli olacağını belirlemek için bir formül kullanır ve depolama maliyetlerinin düşmeye devam edeceğini tahmin eder. Arweave'in sarı kağıdı, tüm varsayımlarını içermektedir.

Haziran 2018'de, Arweave ana ağı farklı milletlerden özenle seçilmiş 1800 gönüllü ile resmi olarak başlatıldı. Arweave ekibi ayrıca başlatmadan önce beyaz listeye alınmış kişiler için sınırlı bir açılış jetonu satışı düzenledi.

Arweave, Kasım 2019'da çeşitli risk sermayesi şirketlerinden 5 dolarlık Arweave token karşılığında 5 milyon dolarlık bir bağış toplama turu elde etti. Altı ay sonra Arweave ekibi, AR tokenleri karşılığında 8,3 milyon dolar daha topladı. Ancak, bu turun ardından şirket, yeni sermayeyi mahallenin benimsenmesini ve genişlemesini teşvik etmek için kullanacağını açıkladı.

Permaweb Nedir?

Arweave protokolü üzerine inşa edilen Permaweb, modüler ve değiştirilebilir protokoller koleksiyonudur. Ağa göre, Permaweb mevcut web'in evriminin bir sonraki adımıdır ve kullanıcılara sürekli olarak dünya çapında çoğaltılabilen sağlam bir bilgi tabanını paylaşma imkanı sağlar. Permaweb protokolü, kalıcı verileri saklamanın yanı sıra eşsiz kodlar tarafından yönetilen merkezsizleştirilmiş uygulamalara (dApp'ler) ev sahipliği yapacaktır. Geliştiriciler, protokole bağlı olarak dApp'lerde Permaweb'den kar paylaşımı toplulukları (PSC'ler) uygulayabilirler. PSC'ler, dApp'lerin paydaşlar arasında gerçek zamanlı gelir dağılımına yardımcı olan yönetişim protokolleridir.

Arweave Uygulamaları

Arweave, geliştirme, kimlik, sosyal medya, cüzdanlar, finans, güvenlik, depolama, oyun ve sağlık gibi çeşitli alanlarda çeşitli uygulamalar sunar. Bu çeşitli uygulamalar, Arweave ekosisteminin çoklu sektörlerde farklı blockchain ile ilgili ihtiyaçları ele almadaki çok yönlülüğünü ve potansiyelini sergiler.


Kaynak: Arweave Uygulamaları

Arveave'nin Özellikleri: Blockweave'den Blockshadow'a

arweave

Bugün IT dünyasında, merkezi olmayan erişim kanıtını devrimci bir şekilde dönüştüren ve ucuz depolamayı mümkün kılan bir veri depolama teknolojisi “blockweave” olarak adlandırılır. Uzmanlar, bu yeni tür blockchain sisteminin, zincir veri kısıtlamaları ve istikrarsız erişim yöntemleri sorunlarını çözmeyi ve aynı zamanda zincir depolama maliyetini düşürmeyi amaçladığına dikkat çekiyor.

Blockweave, blockchain merkezsiz teknoloji defterine oldukça yeni bir eklem olduğu için, sistemle ilgili genel olarak pek fazla kamu bilgisi bulunmamaktadır. İlgili taraflar, terimi "blockweave"yi Arweave teknolojisine bağlamışlar ve Arweave temsilcileri, Medium ve diğer platformlarda blockweave sistemleri hakkında daha detaylı açıklamalardan bazılarının arkasındadır.

Belirtilen gibi: "Blockweave, ilk kez ölçeklenebilir on-chain depolama olanağı sağlamak üzere tasarlanmış bir blockchain benzeri yapıdır... Erişim kanıtı, veri depolamanın pozitif dışsallığını üreten yeni bir uzlaşı mekanizmasıdır. Mümkün olduğunca çok elektrik yakmak için rekabet etmek yerine, madenciler sisteminde tutulan verilerin mümkün olduğunca çok kopyasını sağlamak için yarışırlar. Ayrıca, blockweave boyutu genişledikçe, madencilik sürecinde harcanan elektrik miktarı azalır.

Erişim Kanıtı (PoA)

Proof of Work (PoW)'un eksikliklerini göstermek için, Arweave ekibi Bitcoin uzlaşma algoritması için geliştirilmiş bir alternatif geliştirdi. Güvenli, merkezi olmayan veri depolamayı teşvik etmek için daha etkili bir yöntem, Erişim Kanıtı tekniğidir. Madencilerin tüm blokları depolamalarına gerek olmadığından madencilik süreci boyunca önemli miktarda elektrik tasarrufu sağlanır; ağ büyüdükçe daha az elektrik tüketilir. Veri sisteme eklendikçe uzlaşma için giderek daha az karmaya güç gerektiren Blockweave mimarisi, bu ters korelasyonu mümkün kılar.

Rastgele Erişimin Öz Kısaltmaları (SPoRA)

Arweave ağı artık yeni bir tür konsensüs yöntemi olan Succinct Proofs of Random Access'i (SPoRA) kullanıyor. Blok 633720'ye kadar Arweave, blokların ağdaki önceki verilere (sistemin blok örgü mimarisi için gerekli bir yapı) referans içermesi ek gereksinimi olan bir Proof of Work (PoW) konsensüs mekanizması kullanıyordu. Bu gereklilik ve Erişim Kanıtı kavramı topluca "PoW" konsensüs mekanizması (PoA) olarak adlandırılır. 24 Şubat'a kadar, Arweave için PoA konsensüsü için yeni bir konsensüs süreciyle daha iyi hale getirilen iki fırsat vardı:

Veri Erişim Hızı İle Madencilik Karlılığını Hizalayın

Arweave'nin kalıcı depolama ve veri erişimi ana hedefi, PoA tarafından başarıldı, ancak madencilere veri alımı konusunda önemli teşvikler sağlanmadı. Veri alımında bir avantaj olmadan, madenciler, birçok merkezi olmayan düğüm yerine uzaktan depolama havuzunu kullanarak kazanç elde edebilecekleri bir yol keşfettiler. CPU hakimiyetinin dönemi, madencilerin veriyi daha hızlı ve etkili bir şekilde kopyalamalarını teşvik eden SPoRA ile sona eriyor. Bugün ağa eklenen her joule, veri setinin ek bir payını gerektirir. Kısacası, SPoRA, CPU'lar arasında kaynak biriktirme konusunda teşvikleri azaltarak daha merkezi olmayan ve verimli bir blok örgüsü oluşturur.

Ağın İşletilmesi İçin Gerekli Enerjiyi Azaltın

PoW, güvenli, güvenilir ve esnek olmasına rağmen inanılmaz derecede enerji yoğun bir konsensüs sürecidir. SPoRA'nın mimarisi bakım için daha az enerji kullandığından, madenciler daha az ek yüke sahiptir ve sistem bir bütün olarak daha temiz ve daha etkilidir. Ek olarak, Arweave SPoRA ağındaki madencilik, Bitcoin gibi geleneksel PoW ağlarında olduğu gibi, enerji uğruna enerji yerine veri depolama ve alma için enerji kullanır. Fayda ve kaynak harcamaları bu yaklaşımla daha zarif bir şekilde uyumludur.

Orman Yangını

Daha önceki merkezi olmayan depolama ağlarının indirme hızları, kaba yapılar tarafından kısıtlandı ve bu da hızlı veri paylaşımını teşvik etmeyi zorlaştırdı. Örneğin, Siacoin, blokların onaylanmasının saatler sürebileceği ve işlemlerin aşırı gecikmesine neden olabileceği bir Proof of Work konsensüsü kullanır. Arweave, Wildfire'ı bu sorunu çözmek ve hızlı hareket etmek için tasarladı.

Düğümlerin verimli bir şekilde madencilik yapabilmeleri için diğer ağ kullanıcılarına neredeyse anında bağlantıya ihtiyaçları vardır. Tüm katılımcılar, bunu sağlamak için sorulara ne kadar çabuk yanıt verdiklerine göre sıralanır. Madencilik sırasında daha yüksek sıralamaya sahip eşler tercihli muamele görürler, bu nedenle güçlü bir finansal teşvikleri vardır. Arweave'in kendi kendini iten mekanizması, böylece tüm düğümlerin her zaman maksimum bant genişliğiyle veri paylaşmaya teşvik edildiğini sağlar.

Blockshadow

Arweave, güvenli merkeziyetçilik, hızlı blok uzlaşısı ve yüksek işlem kapasitesi sağlayan Blockshadows adlı yeni bir fikir öneriyor. Blockshadowing, bir bloğun tamamını yayınlamak yerine alıcı düğümlerin bir işlem sırasında yeniden inşa ettiği bir 'gölge' gönderir. Bir blockshadow, bir bloğun içindeki işlemlerin bir listesini tutmak yerine yalnızca işlem karma listesini tutar. Tüm işlemler listesine, cüzdan bilgilerine ve karma tablolarına erişimi olan herhangi bir düğüm, bu özelleştirilmiş varyantı kullanarak tüm bloğu yeniden oluşturabilir. Bu prosedür, sadece işlemleri bloklardan ayırmakla kalmaz, aynı zamanda esnek, uygun maliyetli ve saniyede 5000 işlem kapasiteli bir ağın oluşturulmasını sağlar.

Depolama Vakfı

Arweave'nin veri depolaması, kullanıcıların bilgileri sürekli olarak çoğaltmasına olanak tanıyan şeffaf, sürdürülebilir ekonomi tarafından desteklenmektedir.

Arweave'nin ekonomik yapısı, geleneksel bir ekonomik bağış yapısına benzer. Bir veri parçası Arweave ağına yüklendiğinde “ilk” ödeme yapılır ve depolama satın alma gücü şeklinde “faiz” birikir. Sabit disk alanına katkıda bulunanlar, depolama katkılarından faydalanabilmek için bu tek seferlik ödeme üzerinden zamanla faiz alır. Arweave, depolama fiyatlandırması için son derece muhafazakar varsayımlar kullanarak ağın bağışına uzun vadeli istikrar sağlar.


Kaynak: Arweave

Arweave Kullanım Alanları: Merkezsizleştirme ve Kimlik Doğrulama

1. Merkezi Olmayan Veri Depolama: Arweave'in sağlam mimarisi, özellikle büyük miktarlarda merkezi olmayan veri depolama için uygundur ve herhangi bir ölçekte veri depolamanın sansürden etkilenmeyen bozulmaz bir yolunu sağlar.

Sahtekarlık, yanlış raporlama ve yanlış değiştirme işlemlerinin sıkça yaşandığı bir sektörde, belgeler ve verilerin kabul edilmesi için bu kriterleri karşılamaları gerekmektedir. Bir defalık abonelik ücreti ödemek, hem bireylerin hem de kuruluşların verilerine neredeyse anında erişmelerini sağlarken (Google Drive'ın 1TB veri için aylık 10 dolar ücret gibi vasat depolama tesisleriyle ilgili sürekli maliyetleri ortadan kaldırır) ve verilerinin zarar görmemesini sağlar.

2. Merkezi Olmayan Veri Paylaşımı: Veri paylaşımı doygun bir endüstri haline gelirken, merkezi olmayan eşten eşe ağlar değişmez depolama garantisi sunamaz. Hükümetler ve kurumlar dosyaları keyfi olarak kaldırdığında, Arweave, herhangi bir dosyanın sonsuza kadar depolanmasına ve paylaşılmasına izin verir - üçüncü tarafların gündemlerinden korunur.

3. Belgelerin Doğrulanması: Bütünlüklü bir toplum meşruiyete sahip olmalıdır; örneğin, hukuk, tıp, sigorta ve eğitim alanlarında yasal belgelerin korunması önemlidir. Önceki sistemlerin zayıflıklarından dolayı veri ihlalleri, sahtekarlık ve hırsızlık oluşmuştur ve Arweave tüm bu eksiklikleri telafi etmek için güvenilir bir yöntem sunmaktadır. Bir dosya blok zincire eklenirken yazarın kimliği kaydedilir ve dosyanın sınırsız varoluş süresi boyunca erişilebilirdir. Bu süreçten tüm taraflar kazançlı çıkar ve dosyanın yazarlığı belirlenir ve erişen herkes için doğruluğu doğrulanır.

AR token nedir?

AR, Arweave protokolünün yerel kripto para birimidir. Kullanıcılar, madenci ücretleri, bağış ücretleri, ipuçları vb. ödemeler yaparak protokol üzerine inşa edilen dApp'lere erişmek için AR jetonlarına ihtiyaç duyarlar.

Arweave tokenları (AR), blok doğrulama madenciliği tekniği kullanılarak oluşturulur. Protokol, zincire yeni bloklar eklemek için proof of access'i, proof-of-work uzlaşma mekanizmasının değiştirilmiş bir sürümünü uygular.

Arweave.app Web Cüzdanı

Eğer zaten bir cüzdana sahipseniz, temellerle tanışık olmalısınız. Eğer Arweave'i ilk kez kullanıyorsanız, endişelenmeyin; hemen başlamanıza yardımcı olmak için adım adım bir rehber hazırladık.

Cüzdanınızı kurmaya başlamak için tarayıcınızda Arweave.app'i basitçe başlatın. Arweave.app adlı topluluk geliştirmesi, açık kaynaklı bir proje Arweave ile başlamanızı kolaylaştırır. Geldiğinizde, karşılama ekranı görüntülenecektir.


Kaynak: arweave.app

Eğer yeni bir Arweave cüzdan kullanıcısıysanız, bir sonraki bölüme devam edin. Eğer zaten bir anahtar dosyası olan mevcut bir kullanıcıysanız, sayfanın aşağısında yer alan 'Mevcut Kullanıcılar' bölümüne geçebilirsiniz.

Arweave (AR) İyi Bir Yatırım mı?

CryptoNewsZ.com'un yatırım tavsiyesine göre, Arweave iyi bir yatırım seçeneğidir. Ancak kripto para birimlerinin yüksek volatil doğası, bir düşüş yaşandığında bazı yatırımcıları Arweave'i satmaktan korkutabilir. Bu tür yatırım araçlarında uygun risk yönetimi önerilir, bu nedenle yatırımcılar ve tüccarlar aynı şekilde gereken özeni göstermelidir. Arweave'i ana rakipleri IPFS ve Filecoin ile karşılaştırmak, yatırım kararlarınızı şekillendirmek için esastır.

Arweave vs. Filecoin vs. IPFS

IPFS

Arweave'ye kıyasla, IPFS daha fazla kurulu hizmetlerden biridir. IPFS, InterPlanetary Dosya Sistemi'nin kısaltmasıdır. Protocol Lab tarafından geliştirilen ve hipermedya ve eşler arası (P2P) dosya paylaşım protokolü ağı olarak kullanılan bir dağıtık dosya sistemi ve veri alışverişi sistemidir.

  • Artılar
    • IPFS'teki her dosya benzersiz bir şekilde içerik adreslemesi yoluyla tanımlanır. Başka bir deyişle, medya dosyasını yükledikten sonra değişirse, URL de değişir.
  • Cons
    • Tam olarak bir blok zinciri gibi değil. BitTorrent'in yaptığına benzer şekilde çalışır.
    • Bilgiler geçicidir. Verilerin devam etmesi için Infra veya Pinata gibi sözde pinning hizmetlerini dahil etmemiz gerekmektedir. Bu pinning hizmetleri, verileri IPFS ağına kaydedecek ve dosyayı sabitleyerek silinmesini engelleyecek ve verilerin sürekli kalmasını sağlayacaktır. Bununla birlikte, bu pinning hizmetlerinin, uzun süreli, kalıcı, güvenilir ve tamamen merkezi olmayan bir çözüm sunmadığı bazı dezavantajları vardır.

Bu IPFS'i optimize etmek için, Protocol Labs başka bir çözüm olan Filecoin'i geliştirdi.

Filecoin

Kalıcı veri depolama için bir çözüm, Filecoin'in sunmayı amaçladığı şeydir. Madencilerin taahhüt ettikleri verileri başarıyla depoladıklarından emin olmak için, Zaman-Mekan Kanıtı ve Çoğaltma Kanıtı'nı takip eder. Aslında, Filecoin, IPFS üzerine inşa edildiği için kullanıcıların kullanılmayan sabit disk alanını kiralamasına izin verir.

  • Artılar
    • Filecoin, verinin birçok farklı yerde kopyalandığı ve her yerden erişilebilir olduğu merkezi olmayan bir ağ geliştiriyor, bu durum merkezi bir ağ yerine bilgilerin tek bir noktada tutulduğu bir ağa tercih ediliyor.
    • Ucuz geçici depolama için bir alternatif olan Filecoin, mevcut depolama ekonomisini altüst etmeyi amaçlıyor.
    • Son derece yüksek ölçeklenebilirliğe sahiptir, dünya çapında milyonlarca bilgisayarı birleştirerek devasa bir depolama ağı oluşturur ve verilerin depolanmasını teşvik eder.
    • Hackerlar merkezi bir saldırı noktası olarak kullanamazlar ve kalıcı veri depolaması yapamazlar.
  • Cons
    • Yalnızca verileri depolamak için aylık kiralama sözleşmesi tabanlı bir mekanizma sunar; bunu yapmak için tek seferlik ödeme kabul etmez.

arweave

İzinsiz kripto ağların geliştirilmesinden önce, Arweave pazar için tamamen yeni bir ekonomik model sunuyor: kalıcı tutma.

  • Artılar
    • Kalıcı depolama kullanan kullanıcılar, verilerin süresiz olarak depolanması için tek seferlik bir ödeme yaparlar.
    • Bu protokol, kriptoekonomik oyun teorisini kullanarak ve veri kullanılabilirliğini, güvenilirliğini ve kalıcılığını sağlamak için madencilere ödeme yapmak için bir bağış geliştirerek amacına ulaşır.
    • İlk kez, insanları verileri uzun süre tutmaya motive etmek için ekonomiyi kullanıyor. Bu ikisini bir araya getirerek, hem kamu hem de özel veriler kalıcı hale gelir.
    • Arweave blok zincirinde her saniye 5.000'den fazla işlem gerçekleşebilir.
  • Cons
    • Veriler değiştirilemez veya silinemez;
    • Küresel pazarla ilgili konuşulduğunda, bazı çalışmalara göre bazı ölçeklendirme zorluklarıyla mücadele ediyor.

Arweave AO

Arweave AO, Arweave platformu üzerine inşa edilmiş yüksek paralel bir hesaplama sistemi olup, merkezi olmayan bir hesaplama çözümü sunmayı amaçlar. AO, aktör-odaklı bir hesaplama yapısı benimser, bu da her hesaplama görevinin bağımsız bir “aktör” olarak ele alınması anlamına gelir ve her aktörün kendi özel durumu vardır ve diğer aktörlerle mesajlar aracılığıyla iletişim kurar. Bu tasarım, AO'nun yüksek eşzamanlı ve hata tolere edebilen bir sistem kurmasını sağlar, özellikle güvenilmez hesaplama gerektiren karmaşık yapay zeka uygulamaları için uygundur.

AO sistemi üç temel bileşenden oluşur:

  1. Mesaj Birimi, aktörler arasında ileti iletmek ve hesaplama sonuçlarını koordine etmekten sorumludur.
  2. Zamanlayıcı Birimi, mesaj zamanlama ve Arweave ağına yükleme işlemlerini yönetir. Mesaj zamanlama ve dağıtımını, farklı aktörlere hesaplama görevleri tahsis etmeyi ve aynı anda birden fazla mesaj yönetebilmeyi yönetir.
  3. Hesaplama Birimi belirli hesaplama görevlerini işler ve sonuçları yükler. Birden çok hesaplama birimi aynı anda çalışabilir, her bir birim farklı aktörler için görevleri ele alır.

Aktörlerin bağımsızlığı sayesinde görevlerini paralel olarak işleyebilirler. Bu, birden fazla aktörün birbirlerine müdahale etmeden eş zamanlı hesaplamalar yapmasına olanak tanır. Aktörler, paylaşılan bellek yerine mesajlar aracılığıyla iletişim kurar. Bu asenkron iletişim mekanizması, aktörlerin mesajları beklerken diğer görevleri işlemeye devam etmelerine olanak sağlar ve sistemdeki paralelizmi artırır. Ayrıca, mesaj iletimi engellenmez – bir aktör bir mesaj gönderdikten sonra, alıcının işlemeyi bitirmesini beklemek zorunda kalmadan diğer işlemleri gerçekleştirebilir.

AO Token Ekonomisi

Resmi olarak duyurulan tokenomiklere göre, AO tokenleri topluluğa %100 tahsis edilecek. AO token'lerin %33,3'ü, sahipliklerine göre AR token sahiplerine her 5 dakikada bir basılacak. Buna karşılık, AO tokenlerinin %66,6'sı varlıkları AO'ya aktarmak için kullanılacak ve bu da ekonomik büyümeyi güçlü bir şekilde teşvik edecek. Bu tasarım yalnızca Arweave'in temel katmanının güvenliğini teşvik etmekle kalmaz, aynı zamanda AO token'lerin dolaşımını da sağlar. Ayrıca, dört yıllık bir yarılanma mekanizması uygular - yeni basılan AO token'lerin sayısı her dört yılda bir azalacak ve token'nin kıtlığını koruyacaktır.

stETH Madenciliği

Arweave'nin AO hesaplama yapısı güçlü hesaplama yetenekleri sunar ve aynı zamanda kullanıcılara stETH kullanarak madencilik yapma imkanı sağlar. Kullanıcılar stETH'lerini AO platformuna yatırarak AO jeton ödülleri kazanabilirler. Bu mekanizma varlık likiditesini teşvik ederken değer artışı fırsatı sunar. AO'nun tasarımı, kullanıcıların merkezi olmayan hesaplama ekosistemine katılımını ve istikrarlı getirilerle keyifli bir şekilde kazanç elde etmelerini sağlar, böylece Arweave platformunun büyümesini ve genişlemesini destekler. Verimli hesaplama gücünü istikrarlı varlık getirileriyle birleştiren bu yenilikçi madencilik yaklaşımı, kullanıcılara yeni bir katılım modeli ve ekonomik teşvik sunar.

AO Ekosistemi

Nispeten erken bir aşamada olmasına rağmen, ekosistem zaten birkaç dikkate değer projeye sahip.

EverPay

EverPay, Arweave blok zincirinde oluşturulmuş yenilikçi bir ödeme protokolüdür ve özellikle Arweave ekosistemi içindeki projeler ve kullanıcılar için tasarlanmıştır. Hesaplama işlemlerini depolamadan ayırarak, EverPay blok zincirini 'veri depolama için yalnızca blok zinciri' olarak optimize ederken, tüm hesaplama işlemleri ve durum depolama işlemleri off-chain istemciler/sunucular tarafından gerçekleştirilir. Ethereum, Arweave, Moonbeam, BSC, Conflux ve PlatON gibi birden fazla ağ cüzdanıyla etkileşim desteği sağlayarak, EverPay, MetaMask, Wallet Connect ve Huobi Wallet gibi çeşitli cüzdanlar aracılığıyla çapraz zincir işlemleri yapma olanağı sağlar. Bu tasarım, işlem maliyetlerini önemli ölçüde azaltır ve 1 milyona kadar işlemi 1 dolardan daha az bir maliyetle işleme koyarak son derece yüksek verimlilik sağlar.

Permaswap

Permaswap, kullanıcıların likidite sağlayarak ödüller kazanmalarını sağlayan, Arweave üzerine inşa edilmiş merkezi olmayan bir borsadır (DEX). Atomik emirleri everPay tarafından anında gerçekleştirilir ve sıfır gaz ücreti, sıfır önden çalıştırma kayması ve milisaniye işlem hızları sunar. Permaswap, kullanıcılara fonları üzerinde tam kontrol sağlar ve hızlı ve ekonomik bir ticaret deneyimi sağlar. Permaswap topluluğu, toplam işlem hacmi, toplam likidite sağlayıcı (LP) ücretleri ve mevcut kilitli toplam değer (TVL) dahil olmak üzere kapsamlı platform verileri sunan bir gösterge panosu geliştirdi. Ayrıca, belirli havuz verileri, token fiyat bilgileri ve diğer kullanıcılardan içgörüler sağlayarak yatırımcıların getirilerini en üst düzeye çıkarmalarına ve merkezi olmayan ticaret deneyimlerini optimize etmelerine yardımcı olur.

Proje Değerlendirmesi

AO, merkezi olmayan hesaplama ve merkezi olmayan uygulamalar alanında yeni bir proje olarak, gelişmiş merkezi olmayan hesaplama yetenekleri ve geniş veri depolama kapasitesi ile diğer 1. katman blok zincirlerinden ayrılmaktadır.

  • Ana avantajlarından biri yüksek paralellik ve hata toleransındadır. Ethereum gibi projelerle karşılaştırıldığında, Ethereum akıllı sözleşmelerin paralel yürütmesini desteklerken, durum güncellemelerinin karmaşıklığı ve küresel fikir birliği gereksinimi, paralel işleme verimliliğini sınırlayabilir.
  • AO, Arweave platformu tarafından sağlanan devasa ve kalıcı veri depolama kapasitesinden yararlanarak ona Filecoin gibi rakiplerine göre önemli bir avantaj sağlıyor. Filecoin öncelikle veri depolama ve almaya odaklanırken, AO, hesaplama ve depolamayı birleştirerek daha kapsamlı bir çözüm sunar.
  • Modüler tasarım ve esneklik açısından, Golem gibi projelerle karşılaştırıldığında, AO yalnızca paylaşılan hesaplama kaynaklarını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda mesajlaşma ve zamanlama işlevlerini de entegre ederek daha kapsamlı bir çözüm sunar.

Genel olarak, Arweave AO'nun piyasaya sürülmesi, Web3'ün gelecekteki gelişimi için sağlam bir hesaplama temeli sağlayan ve merkezi olmayan uygulamaların yaygın olarak benimsenmesini kolaylaştıran Arweave ekosisteminde önemli bir yükseltmeye işaret ediyor. AO gelişmeye devam ettikçe, Arweave merkezi olmayan depolama ve bilgi işlem alanlarında daha belirgin bir konuma sahip olmaya hazırlanıyor.

AR Nasıl Sahiplenebilirsiniz?

AR sahibi olmanın bir yolu merkezi olmayan kripto borsasından geçmektir, bu yüzden ilk adımBir Gate.io hesabı oluşturunve KYC sürecini tamamlayın. Hesabınıza fon ekledikten sonra, AR'yi anında veya türev piyasasında satın alma adımlarına göz atın.

Arweave (AR) ile ilgili haberler

Arweave ekibi, Arweave depolamanın artık Avalanche'ta yerel olarak mevcut olduğunu duyurmaktan mutluluk duyar

Web3 uygulamalarında sonsuz depolama için Arweave standart seçenek olmaya devam ediyor. Arweave'i mevcut, değişmez durumunda rastgele miktarda veri depolamak için kullanın ve gerçekten uzun vadeli (veya kalıcı) depolama gerektiren herhangi bir merkezi olmayan uygulama için 200 yılı aşkın bir süre boyunca dayanıklılığını ve kullanılabilirliğini garanti edin.

Kullanıcılar artık uzun süreli depolama için Avalanche cüzdanları ve AVAX jetonlarını kullanabilirler. Avalanche'de kullanıcı arayüzü, akıllı sözleşmeler ve veritabanı dahil her şey dağıtılmış olduğundan, gerçekten merkezsizleştirilmiş uygulamalar geliştirmek için yeni bir tasarım alanı oluşturulur. Tam yığın merkezsiz sosyal ağ veya tamamen merkezsiz ve değiştirilemez bir Avalanche versiyonu olan Decentraland gibi örnekler var.

Birkaç veri parçasını toplayarak ve bunları tek bir temel katman işlemiyle Arweave ağına göndererek bir toplayıcı olarak işlev gösteren Bundlr Ağı, bu birlikte çalışabilirliği mümkün kılar. Kullanıcılarına benzersiz ödeme seçenekleri sunabilmesi için AR ile Arweave ağına ödeme yaparken kullanıcılarına seçtikleri bir para biriminde ödeme yapma olanağı sağlar. Yükleme için zorunlu tek seferlik ödeme artık bundlr sayesinde AVAX kullanılarak yapılabilir.


Kaynak: Arweave @ Medium

Yararlı Referanslar

Arweave hakkındaki en son güncellemeler için ziyaret edebilirsiniz:

AR üzerinde Harekete Geçin

Şuraya göz atın:AR bugünkü fiyatıve favori para çiftlerinizle ticarete başlayın.

Yazar: Allen、Gabriel
Çevirmen: Sonia
İnceleyen(ler): Edward、Wayne、Elisa、Ashley、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!