Kesirli NFT'ler nedir?

Yeni BaşlayanNov 21, 2022
Kesirli NFT'ler, misli olmayan bir şeyi misliyle takas edilebilir hale getirme öncülüne dayanır. Bir NFT'yi parçalara ayırarak orantılı olarak paylaşılan bir sahiplik oluşturmak mümkündür.
Kesirli NFT'ler nedir?

Giriş

Merkezi Olmayan Finansmanlar (DeFi), yeni Web ile ilgili büyük ilerlemelerin temelidir. Göz açıp kapayıncaya kadar güvenli işlemler ve herhangi bir hükümete bağlı olmayan madeni paralar, günümüz toplumunun sorunlarını çözmeye istekli birçok projeden bazılarıdır. Son yıllarda öne çıkan gelişmelerden biri, orijinalliği akıllı bir sözleşme ile doğrulanan, bir başkasıyla değiştirilemeyen tek bir varlığa sahip olma yeteneği olmuştur. Bu işlevsellik, herhangi bir varlığın dijital bir sertifika ile temsil edilmesini sağlayan ve blok zincirindeki cüzdanlar arasında satılabilen veya aktarılabilen NFT'ler (Non-Fungible Tokens) ile temsil edilir.
NFT'ler dijital dünyada, özellikle oyunlar ve sanat eserleri arasında giderek daha fazla ün kazanıyor. Bununla birlikte, güçlü münhasırlığı ve tekillik faktörü genellikle çok yüksek fiyatlar veriyordu ve genellikle söz konusu varlıklarla ilgili olarak fazla hesaplanıyordu. Öğeyi birkaç sahip arasında orantılı olarak bölme eylemi, bir bütün olarak varlığın daha küçük parçalarına sahip olmak yoluyla pahalı varlıkların birçok kişi tarafından erişilebilir olmasına izin verdi. Kesirli NFT'ler bu şekilde çalışır ve bu yazıda bu teknolojinin nasıl çalıştığı ve DeFi ortamına getirdiği haberler hakkında daha fazla ayrıntı göreceğiz.

Kesirli NFT'ler nedir?

Değiştirilemez Jeton (NFT)

Gerçek dünyadaki fiziksel varlıklar veya sanat eserleri gibi maddi varlıklar, sahip olunabilecek içsel değere sahip ürünlerin daha yaygın örnekleridir; şarkılar, fikirler ve diğer maddi olmayan varlıklar artık bir kodla tanımlanabilir, fiyatlandırılabilir ve satılabilir. ilgi ve talep için.
Fiyatlandırmaya ek olarak, bir şeyi satarken ve/veya satın alırken, özellikle de bu şey göremediğiniz veya dokunamadığınız bir şeyse, sahiplik kavramını doğrulamak çok önemlidir. Bu, dijital dünyada uzun süredir devam eden bir zorluk olmuştur. Bir şeyin size ve sadece size ait olmasını nasıl sağlarsınız? Ya da bir şeyin benzersiz ve aslen size ait olduğundan, mülkiyeti değer karşılığında devredebileceğiniz, yani satabileceğiniz noktaya kadar nasıl sağlarsınız?
NFT'ler bu zorluğun çözümü olarak ortaya çıktı. Artık her şey, varlığı benzersiz ve değiştirilemez bir şekilde temsil edecek bir koda bağlanabilir. NFT'ler, misli varlıklar olan kripto para birimlerinden (diğer herhangi bir para birimi gibi) farklı çalışır. Kriptoda, aynı nitelikteki herhangi bir para birimi bir başkasıyla değiştirilebilir, böylece iki öğe arasında hiçbir fark kalmaz. 1 BTC'yi 1 BTC ile değiştirmek, her ikisi de BTC olduğu için fark etmez. NFT'lerde, öğeyle ilgili olarak bir benzersizlik faktörü vardır. Her iki sanat eseri de Leonardo da Vinci tarafından boyanmış kadınlar olsa bile, Mona Lisa'yı Kakımlı Leydi ile takas etmek bir fark yaratır. Aynı şekilde, gerçek Mona Lisa'yı aynı eserin basılı bir görüntüsüyle veya başka bir sanatçı tarafından yapılmış bir röprodüksiyonla takas etmek de muazzam bir fark yaratır. Aynı varlığı temsil etse veya aynı nitelikte olsa bile, orijinal varlık benzersizdir ve gerçek değeri o belirli nesneye bağlıdır. NFT'ler söz konusu olduğunda, bu nesne benzersiz bir adres koduna bağlıdır ve aynı nitelikte olsun ya da olmasın başkalarıyla karıştırılamaz.
Ek olarak, NFT kavramı, elle tutulur olmayan varlıkların tanımlanmasına, fiyatlandırılmasına, satılmasına ve sahiplenilmesine izin verdi. Bir fikir sattığınızı, orijinal bir dijital sanat ürünü satın aldığınızı veya en sevdiğiniz oyunun ender ve benzersiz bir amblemine sahip olduğunuzu hayal edin. Bu mümkün hale geldi. Ekonomik bağlamda, her şey bir NFT olabilir. Bir sanat eserinden memlere veya koleksiyonlara kadar her şey, orijinalliğini garanti eden bir sertifikaya bağlanabilir. Bir başka ilginç detay da, bazı projelerin NFT'yi diğerlerinin yanı sıra kulüpler, topluluklar, karar alma toplantıları, erken proje lansmanları için bir tür VIP geçişi olarak kullanmasıdır. Varlık, içsel bir değere sahip olmasının yanı sıra, projeden projeye değişebilen bir yardım kulübüne giriş kartı görevi görür.

NFT'lerin Popülaritesi ve Erişim Engelleri

Aslında, NFT'lerin gelişi, diğerlerinin yanı sıra varlık sahipliği, orijinallik sorunlarını çözdü. Ancak, yeni tesisle karşı karşıya kalındığında, yeni zorluklar ortaya çıktı. Konseptle birlikte ortaya çıkan ün ile bazı projeler havalandı ve değerlerinin etkileyici noktalara ulaştığını gördü. Bored Ape Yacht Club ve CryptoPunks gibi tanınmış projelerin çoğu, küçük ve orta ölçekli yatırımcılar için çok pahalı öğelere sahiptir. Bu faktör sonunda varlıkları topluluğun çoğu için erişilemez hale getirdi. Satın alınabilirlik üzerindeki kısıtlama kısa süre sonra NFT'lerin yaratıcılarını vurdu. Projeye çok az kişi erişebildiğinden, NFT'lerin kötü şöhreti zirveye ulaşmadı ve birçok içerik oluşturucu, eserle çok az karşılaştı veya hiç karşılaşmadı . Ünlülerin dijital görüntüler karşılığında ödedikleri yüksek meblağlar nedeniyle konsept ilgiyi üzerine çekse de çoğu proje öne çıkarılmadı ve konseptin 15 dakikalık şöhreti çok çabuk geçti.

Varlıklara ve avantajlarına sahip olmak için yalnızca daha iyi finansal koşullara sahip olan kısım ödeme yapabildiğinden, atfedilen yüksek değerlere rağmen, bunları içeren ticaret sayısı çok düşüktü. Bu bağlam, çok yüksek fiyatlarla düşük likiditenin bozulmasına neden oldu.

Ve son olarak, kıt işlem geçmişi, topluluğun projeye olan ilgisinin ne olduğunu anlamaya geldiğinde , fiyatlandırmada bir zorluk getirdi.

Kripto para birimleri, misli tokenlarla aynı zorluklarla karşılaşmadığından, çözüm çok basit görünüyordu: misli olmayanı misli hale getirmek. Bu, misli ve misli olmayan varlıklar arasında her iki dünyanın en iyisine sahip olma ihtiyacını karşılamak için NFT'leri parçalara ayırma fikrinin nasıl ortaya çıktığıdır. Adından da anlaşılacağı gibi, konsept fraksiyonlara ayırmaya, yani kopyalanamayan bir varlığı bölmeye, onun sadece bir değil birden fazla sahibi olmasına izin vermeye dayanmaktadır.

Kesirli NFT'ler - Tanım ve Kavram

Daha önce söylediğimiz gibi, fikir, büyük bir pastanın dilimleri gibi, birlikte bütün bir NFT'yi temsil eden, eşit değerde daha küçük parçalara bölme etrafında döner.
Bir NFT'niz varsa ve onu parçalamak istiyorsanız, süreç basittir ve yalnızca bunu özel bir platform aracılığıyla yapmanızı gerektirir.
Basitçe söylemek gerekirse, çoğu NFT, NFT'nin bölünemeyeceği özelliğini veren standart Ethereum'un ERC-721 protokolleri (bazıları ERC-1155'i kullanır) üzerine kuruludur. Buna karşılık, kripto para birimleri standart ERC-20 protokolleri üzerine kuruludur. NFT'leri bölümlere ayırmak için bir platforma girerken, NFT sahibinin bir veya daha fazla NFT'yi kilitli tutacağı bir kasa oluşturması gerekir. Daha sonra kasa, bu NFT'yi kilitlemek ve daha küçük parçalara bölmek için akıllı sözleşmeleri kullanacak. Mal sahibi, NFT'nin kaç parçaya bölüneceğini seçebilecek ve parçaların çoğunu elinde tutup tutmayacağına veya hepsini satıp satmayacağına karar vererek varlığına eşit bir şekilde sahip olmasını sağlayacak. Bununla, ana NFT ile kasaya bağlanan ERC-20 protokollerinde belirteçler üretilecektir. Bu belirteçler, tüm NFT'nin karşılık gelen bir kısmına değecek, böylece birlikte toplandıklarında orijinal değere ulaşacaklar. Bununla birlikte, bir parça, ilk NFT'ye de değer vererek ayrı ayrı değerlendirilebilir. Son olarak, basılan yeni jetonlar yeni sahiplerine gönderilebilir veya platformun kendisinde veya başka bir uygun web sitesinde satılabilir.

Jetonlar, tüm NFT'nin karşılık gelen bir parçası değerindedir ve birlikte tüm değeri oluştururlar, ancak bir parça, ilk NFT'ye değer verirken ayrı ayrı değerlenebilir. Sonunda, satışa hazır bir F-NFT'ye sahip olmak için para ödeyen herkes onu satın alabilir ve büyük bir şirkette ortak olarak NFT projesinin içerdiği tüm avantajları paylaşabilir. İlginç bir ayrıntı, kasanın birden fazla NFT ile oluşturulabilmesi, F-NFT sahibini sadece bir değil, tüm setin kendi parçası haline getiriyor.

Kesirli NFT'ler Geri Alınabilir mi?

Tıpkı gerçek dünyada bir mal veya şirketi paylaştığımızda olduğu gibi, kendimize her zaman sorduğumuz ilk soru şudur: Her şeyi yeniden bir araya getirmek mümkün mü? Orijinal varlığın sahibi olarak, hepsini geri alabilecek miyim? Ve bir alıcı olarak, F-NFT'ye bölünmüş bir bütün olarak bir NFT'ye sahip olabilir miyim?
Cevap evet, yapabilirsiniz. Fraksiyonelleştirmeyi tersine çevirmek için akıllı sözleşmede bulunan satın alma işlevini kullanmak mümkündür. Alıcı, tüm kesirlerin değerini kasaya gönderir. Bu noktada, önceden belirlenmiş bir süre için bir geri alım müzayedesi başlatılır. Bu süre zarfında, kesirlerin mevcut sahipleri, müzayedeyi başlatan kullanıcıyı geçebilir ve kesirlerini koruyabilir. Bu nedenle işlem %100 garantili değildir.
Ancak, daha yüksek teklife ulaşılmazsa, kesirler otomatik olarak ve hemen kasaya geri döner. Kesirlerin sahipleri yine de bölümlerine karşılık gelen değerleri alırlar.
Bazı kullanıcılar, varlıkların sahibi olma kararını bir şekilde başkalarının ellerine bıraktığı için bu faktörü F-NFT'lerin bir dezavantajı olarak görüyor.

Kesirli NFT Platformları

Bu makalede daha önce belirtildiği gibi, NFT'lerin fraksiyonelleştirilmesinin belirli bir platformda yapılması gerekir. Birçoğunun başka özellikleri var. Diğerleri, kullanıcıların ilgilendikleri F-NFT'leri bulmaları için bir pazardır. Aşağıda bazı seçeneklerin bir listesi var.

Unic.ly


Kaynak: Unic.ly Kasaları

Kullanılan platformlardan biri, NFT'leri basit ve güvenli bir şekilde birleştirmeyi, parçalara ayırmayı ve takas etmeyi vaat eden Unic.ly'dir . Unic.ly, sahip olduğunuz tek bir NFT'den yeni koleksiyonlar oluşturabileceğiniz bir alandır ve ERC-721 ve ERC-1155 protokollerinde Ethereum tabanlı NFT'leri destekler. Koleksiyonlar aracılığıyla, NFT'nizin kesirli kısımlarını temsil eden uToken'lar oluşturursunuz ve bunları diğer kullanıcıların teklif vermesini sağlarsınız. Öte yandan, ilginizi çeken NFT'lerin parçası olan koleksiyonları arayabilir ve temsili uTokens satın alabilirsiniz. Bu uToken'lar, koleksiyonda veya bir kısmında yönetişimi garanti eder. Platform ayrıca, daha fazla UNIC belirteci toplamak için stake edilebilen UNIC yönetişim belirtecine de sahiptir.

kesirli sanat


Kaynak: Fractional.art

Fractional.art platformu daha çok sanat eserleriyle bağlantılı NFT'lerle ilgilidir. NFT'lerinize platform üzerinden daha iyi erişim için bir dijital cüzdan bağlamak mümkündür. Sitenin daha çok bir kataloğa benzeyen bir düzeni var ve içinde NFT birimlerinin veya setlerinin ve bunların kesirlerinin birkaç çevrimiçi müzayedesini bulabilirsiniz.
NFT'ler, kesirlere ayrılmaları ve daha sonra özgünlükleri açısından doğrulanmaları için cüzdanlarından derlenmiş bir kasaya gönderilir. İşlemden sonra kasa, NFT'nizi saklar ve bunlarla istediğiniz her şeyi yapmanız için size kısmi sahiplik belirteçlerinin %100'ünü verir.
Platform ayrıca, kripto varlıkları aracılığıyla token alım satımına izin veren bir borsa görevi de görüyor.

NFTX


Kaynak: NFTX

NFTX platformu, NFT'lerin fraksiyonlarını alma ve satma ortak özelliklerine sahiptir, ancak varlıklar arasında da değiş tokuş yapma olasılığı ile girer. Ek olarak, NFT'lerin fraksiyonlanmasıyla üretilen tokenler için Likidite Havuzlarına sahiptir. Bu işlevle, NFTX kasalarında daha temsili NFT belirteçleri karşılığında belirteçlerinizin bir kısmını stake etmede bloke edebilirsiniz. Bu işlevsellik, NFT'lerin fraksiyonlanmasının NFTX ekonomisindeki likidite sorununu nasıl çözdüğünü açıkça göstermektedir.

Otis


Kaynak: OTIS

Otis'in platformu, NFT'ler bağlamında daha kapsamlı varlıkları temsil ettiği için öncekilerden biraz farklıdır. Otis, sanatsal ve kültürel çalışmaların yanı sıra, nadir koleksiyon parçaları, ticaret kartları ve fiziksel dünyadan çağdaş sanat gibi kültürel varlıkların paylaşımlarını da sunar. Varlıkların mülkiyeti bağımsız bir denetçi tarafından değerlendirilir ve platform, varlığın bölümleri için talep edilen fiyatın adil olup olmadığını ve fazla hesaplanmadığını değerlendirir. Sonunda, satıcılar, adil piyasa değerinin biraz altında veya biraz altında bir değerlemeyle bile, müzayede evleriyle çalışmaktan daha yüksek net elde ediyor ve bu nedenle, kısmi NFT'lerini Otis'te listelemeye daha fazla güven ve ilgi getiriyor.

F-NFT'ler ile Geleneksel NFT'ler Arasındaki Fark Nedir?

İki varlık arasındaki temel fark, fraksiyonelleştirmedir. F-NFT, bir NFT'nin birkaç farklı sahibine ait olabilen bölünmüş bir sürümüdür. Bu, NFT'nin korunduğu ERC-721 veya ERC-1155 protokolünü kilitlerken mümkündür ve bu, bir tür varlık belirteci olan birkaç ERC-20 protokolüne bölünmüştür. Bu faktör, kullanıcıların projeye erişilebilirliğinde bir artış sağlar.
Kulüplere erişim ve diğer projelerdeki münhasırlıklar gibi NFT ile ilgili avantajlar, fraksiyonların tüm sahiplerine kalır.

Faydalar


NFT'ler Web3'e birkaç varlığı misli olmayan hale getirme olasılığı olarak geldi ve kullanıcıların bu varlıklar üzerinde mülkiyet ve fiyat vermesine olanak sağladı. Bu nedenlerden dolayı, bu teknoloji sonunda birçok metaverse özelliği için önemli bir araç haline geldi. Ancak teknoloji, ani şöhret nedeniyle bazı projelerde düşük likidite ve yüksek maliyet sorunlarıyla karşı karşıya kaldı. Bununla birlikte, yalnızca birkaç proje bilinir hale geldi ve hatta NFT'lerin özel erişim gibi diğer avantajları, varlık için ödeme yapamayan topluluğun çoğu tarafından göz ardı edildi.
NFT'lerin fraksiyonlara ayrılması, geleneksel varlığın daha küçük parçalarıyla daha fazla alım satım yapılmasına olanak tanıyarak onu hemen daha erişilebilir hale getirdi. Bununla birlikte, topluluğun belirli projelere olan ilgisini ve varlıkların gerçek değerini belirlemek daha kolay hale geldi. İşlem geçmişindeki artış, projelerin likiditesini ve görünürlüğünü de artırdı.
Yeni gelişmelere rağmen, bazı meraklılar denklemdeki yeni değişkenler hakkında endişeleniyor. F-NFT'ler, tutuldukları akıllı sözleşmelerin güvenliğine bağlıdır, bu nedenle varlığınıza güvendiğiniz platformu dikkatlice değerlendirmek her zaman iyidir. Ayrıca F-NFT sahipleri, alıcılarla her zaman sessiz bir savaş içindedir. Satın alma ve yüksek teklif verme süreci herhangi biri tarafından başlatılabildiği ve otomatik olarak doğrulanabildiği için, F-NFT'lerin kontrolü ve mülkiyeti diğer ağ kullanıcılarına biraz daha bağımlı hale gelir ve bu da, büyük bir ilgi varsa varlıklarına sahip olmayı sürdürmeyi zorlaştırır. BT. F-NFT kullanıcılarını endişelendiren bir diğer unsur da takas edilebilirliğin yarattığı artan talepten kaynaklanan yeni rekabet gücüdür. Şimdi, alıcılara ilgilendikleri bir ürünü satmak için, aynı ilk NFT'ye sahip diğer F-NFT sahipleriyle fiyat rekabeti yapmanız gerekiyor.

Kullanım örnekleri

sanat eseri

Sanat eseri, anlaşılması en yaygın ve basit eylem alanı olmalıdır. Sanat, NFT'ler arasında bir ateş haline geldi ve bugün servet için satılan bazılarının birçok örneğine sahibiz. Daha fazla kullanıcıya erişim sağlamak için onları parçalara ayırmak teknolojide devrim yarattı. NFT'ler ayrıca, dijital eserlerin doğrulanmasına ve benzersiz makaleler olarak satılmasına ve ayrıca fırça darbeleriyle yapılan versiyonlara olanak sağladı. F-NFT'ler, fiyatlandırılmaya başlanan dijital çalışmanın daha fazla takdir edilmesine ek olarak, sanatçıların daha fazla teşhir edilmesini mümkün kıldı.

oyun

Çevrimiçi oyunlar da NFT teknolojisinin yaygınlaşmasında önemli bir rol oynadı. Pazarlık fişleri ve döviz ticareti olarak çalışan öğelerle sadece kazanma modellerinde değil, aynı zamanda diğer MMORPG stillerinde de. Oyun ekonomisini etkilemeyen amblemler, karakter görünümleri, sihirli öğeler, beceri öğeleri ve diğerleri, diğer oyunculara koleksiyon öğeleri olarak satılabilir.

Metaverse

Metaverse katlanarak büyüdü ve projeler gittikçe daha yükseğe hedefliyor. Bununla birlikte, yatırımcıların girişi giderek daha gerekli hale geliyor. F-NFT'ler, projelerin NFT'lere bağlanmasını ve ardından fon toplama fikriyle çeşitli hissedarlara bölünmesini mümkün kıldı. Aynı kasada birkaç NFT'ye katılma olasılığı, şirketlerin, projelerin ve kavramların eşitlikçi bir şekilde birleşmesini kolaylaştırır.

Emlak

Bugün Emlak Fonlarından, bir mülkü tüm sahiplerin satış ve/veya kiralama değerinin bir kısmını alması için bölümlere ayırma fikrini uygulamaya koyan yatırımlar zaten var. Fikir henüz uygulamaya geçmemiş olsa da, gayrimenkul yatırımlarının bir kısmını F-NFT kullanarak satın almanın daha basit ve daha az bürokratik olabileceğini görmek mümkün.
NFT'ler veya F-NFT'ler satılarak, bir veya daha fazla tarafça nihai gayrimenkul alımı bile basitleştirilebilir. Mülkün değerlemesi değerlendirilebilir ve mülkün eski sahiplerinin tüm işlem geçmişi blok zincirine kaydedilebilir.

Fraksiyonel NFT Sahipleri Nasıl Yarar Sağlar?

  • Çok daha pahalı bir varlığın kısmi mülkiyeti
  • Değerleme imkanı
  • Daha erişilebilir bir değere sahip olduğu düşünüldüğünde varlığın satışında kolaylık
  • Staking (bazı platformlarda)
  • NFT topluluğuna özel erişim
  • Oy hakları (bazı platformlarda)

Yönetmelik ve Yetki

Genel olarak, hem NFT'ler hem de F-NFT'ler olmak üzere dijital makaleler, yasal açıdan yargı şüpheleriyle karşı karşıyadır. Örnek olarak, gayrimenkulde menkul kıymet yatırımı olarak değerlendirilmesi konusunda zaten gündemleri vardı, ancak şu ana kadar bunun yasallaştığına dair bir bilgi açıklanmadı. Bu tür bir varlığın nasıl vergilendirileceği henüz bilinmiyor, ancak bazı topluluk kullanıcıları, Amerika Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) F-NFT'leri soruşturmaya olan ilgisinin en olası olasılığın işareti olduğuna inanıyor. Henüz bu konuda fikir birliğine varamamış olsalar da F-NFT'lerin şirket hisseleri, bonoları veya türevleri gibi ele alınması olası.
Yetki açısından, konum bir sorun olabilir. İşlem sorunlarına ilişkin ihtilaflar, hangi yasal çerçevenin benimseneceği konusunda zorluklarla karşılaşacaktır. Bir Amerikalı satıcı, bir Alman alıcı için Birleşik Krallık borsasında satış yaparsa, kendi yasalarına göre davaya bakmak için hangi mahkeme yargı yetkisine sahip olacaktır? F-NFT'leri tersine çevirme süreci, düzenleme ne olursa olsun, blok zincirinde gerçekleştirilen işlem değişmez olduğundan, çatışmalara da neden olacaktır.

Çözüm

Blockchain teknolojisinin ve özelliklerinin getirdiği yeni dünyanın meraklıları için her zaman keşfedilecek çok şey vardır. Yeni keşiflerle, iyileştirme için yer açmak her zaman memnuniyetle karşılanır ve DeFi'de de durum farklı olmayacaktır. Blockchain ağı aracılığıyla merkezi olmayan, güvenli ve anonim bir şekilde para aktarma olasılığının yanı sıra, aynı şeyi diğer varlık türleriyle yapma olasılığı DeFi'de bir cazibe merkezidir. Bazı NFT projelerinin ulaştığı fahiş fiyatlar, bu teknolojinin önünde kötü şöhretli bir engel haline geldi. Bu varlıkları tokenleştirme olasılığı, NFT'lerin fiyatlandırma ve likidite sorununu çözdü ve F-NFT'ler teknolojiyi daha erişilebilir, açık ve demokratik hale getirdi. Önlerindeki diğer zorluklara rağmen, yeni yöntem, daha önce karşılayamayacakları ilginç varlıklara sahip olma, değer verme ve bunlardan yararlanma olasılığını gören birçok kullanıcının beğenisini kazandı.

Yazar: Gabriel
Çevirmen: Cedar
İnceleyen(ler): Ashley
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

Kesirli NFT'ler nedir?

Yeni BaşlayanNov 21, 2022
Kesirli NFT'ler, misli olmayan bir şeyi misliyle takas edilebilir hale getirme öncülüne dayanır. Bir NFT'yi parçalara ayırarak orantılı olarak paylaşılan bir sahiplik oluşturmak mümkündür.
Kesirli NFT'ler nedir?

Giriş

Merkezi Olmayan Finansmanlar (DeFi), yeni Web ile ilgili büyük ilerlemelerin temelidir. Göz açıp kapayıncaya kadar güvenli işlemler ve herhangi bir hükümete bağlı olmayan madeni paralar, günümüz toplumunun sorunlarını çözmeye istekli birçok projeden bazılarıdır. Son yıllarda öne çıkan gelişmelerden biri, orijinalliği akıllı bir sözleşme ile doğrulanan, bir başkasıyla değiştirilemeyen tek bir varlığa sahip olma yeteneği olmuştur. Bu işlevsellik, herhangi bir varlığın dijital bir sertifika ile temsil edilmesini sağlayan ve blok zincirindeki cüzdanlar arasında satılabilen veya aktarılabilen NFT'ler (Non-Fungible Tokens) ile temsil edilir.
NFT'ler dijital dünyada, özellikle oyunlar ve sanat eserleri arasında giderek daha fazla ün kazanıyor. Bununla birlikte, güçlü münhasırlığı ve tekillik faktörü genellikle çok yüksek fiyatlar veriyordu ve genellikle söz konusu varlıklarla ilgili olarak fazla hesaplanıyordu. Öğeyi birkaç sahip arasında orantılı olarak bölme eylemi, bir bütün olarak varlığın daha küçük parçalarına sahip olmak yoluyla pahalı varlıkların birçok kişi tarafından erişilebilir olmasına izin verdi. Kesirli NFT'ler bu şekilde çalışır ve bu yazıda bu teknolojinin nasıl çalıştığı ve DeFi ortamına getirdiği haberler hakkında daha fazla ayrıntı göreceğiz.

Kesirli NFT'ler nedir?

Değiştirilemez Jeton (NFT)

Gerçek dünyadaki fiziksel varlıklar veya sanat eserleri gibi maddi varlıklar, sahip olunabilecek içsel değere sahip ürünlerin daha yaygın örnekleridir; şarkılar, fikirler ve diğer maddi olmayan varlıklar artık bir kodla tanımlanabilir, fiyatlandırılabilir ve satılabilir. ilgi ve talep için.
Fiyatlandırmaya ek olarak, bir şeyi satarken ve/veya satın alırken, özellikle de bu şey göremediğiniz veya dokunamadığınız bir şeyse, sahiplik kavramını doğrulamak çok önemlidir. Bu, dijital dünyada uzun süredir devam eden bir zorluk olmuştur. Bir şeyin size ve sadece size ait olmasını nasıl sağlarsınız? Ya da bir şeyin benzersiz ve aslen size ait olduğundan, mülkiyeti değer karşılığında devredebileceğiniz, yani satabileceğiniz noktaya kadar nasıl sağlarsınız?
NFT'ler bu zorluğun çözümü olarak ortaya çıktı. Artık her şey, varlığı benzersiz ve değiştirilemez bir şekilde temsil edecek bir koda bağlanabilir. NFT'ler, misli varlıklar olan kripto para birimlerinden (diğer herhangi bir para birimi gibi) farklı çalışır. Kriptoda, aynı nitelikteki herhangi bir para birimi bir başkasıyla değiştirilebilir, böylece iki öğe arasında hiçbir fark kalmaz. 1 BTC'yi 1 BTC ile değiştirmek, her ikisi de BTC olduğu için fark etmez. NFT'lerde, öğeyle ilgili olarak bir benzersizlik faktörü vardır. Her iki sanat eseri de Leonardo da Vinci tarafından boyanmış kadınlar olsa bile, Mona Lisa'yı Kakımlı Leydi ile takas etmek bir fark yaratır. Aynı şekilde, gerçek Mona Lisa'yı aynı eserin basılı bir görüntüsüyle veya başka bir sanatçı tarafından yapılmış bir röprodüksiyonla takas etmek de muazzam bir fark yaratır. Aynı varlığı temsil etse veya aynı nitelikte olsa bile, orijinal varlık benzersizdir ve gerçek değeri o belirli nesneye bağlıdır. NFT'ler söz konusu olduğunda, bu nesne benzersiz bir adres koduna bağlıdır ve aynı nitelikte olsun ya da olmasın başkalarıyla karıştırılamaz.
Ek olarak, NFT kavramı, elle tutulur olmayan varlıkların tanımlanmasına, fiyatlandırılmasına, satılmasına ve sahiplenilmesine izin verdi. Bir fikir sattığınızı, orijinal bir dijital sanat ürünü satın aldığınızı veya en sevdiğiniz oyunun ender ve benzersiz bir amblemine sahip olduğunuzu hayal edin. Bu mümkün hale geldi. Ekonomik bağlamda, her şey bir NFT olabilir. Bir sanat eserinden memlere veya koleksiyonlara kadar her şey, orijinalliğini garanti eden bir sertifikaya bağlanabilir. Bir başka ilginç detay da, bazı projelerin NFT'yi diğerlerinin yanı sıra kulüpler, topluluklar, karar alma toplantıları, erken proje lansmanları için bir tür VIP geçişi olarak kullanmasıdır. Varlık, içsel bir değere sahip olmasının yanı sıra, projeden projeye değişebilen bir yardım kulübüne giriş kartı görevi görür.

NFT'lerin Popülaritesi ve Erişim Engelleri

Aslında, NFT'lerin gelişi, diğerlerinin yanı sıra varlık sahipliği, orijinallik sorunlarını çözdü. Ancak, yeni tesisle karşı karşıya kalındığında, yeni zorluklar ortaya çıktı. Konseptle birlikte ortaya çıkan ün ile bazı projeler havalandı ve değerlerinin etkileyici noktalara ulaştığını gördü. Bored Ape Yacht Club ve CryptoPunks gibi tanınmış projelerin çoğu, küçük ve orta ölçekli yatırımcılar için çok pahalı öğelere sahiptir. Bu faktör sonunda varlıkları topluluğun çoğu için erişilemez hale getirdi. Satın alınabilirlik üzerindeki kısıtlama kısa süre sonra NFT'lerin yaratıcılarını vurdu. Projeye çok az kişi erişebildiğinden, NFT'lerin kötü şöhreti zirveye ulaşmadı ve birçok içerik oluşturucu, eserle çok az karşılaştı veya hiç karşılaşmadı . Ünlülerin dijital görüntüler karşılığında ödedikleri yüksek meblağlar nedeniyle konsept ilgiyi üzerine çekse de çoğu proje öne çıkarılmadı ve konseptin 15 dakikalık şöhreti çok çabuk geçti.

Varlıklara ve avantajlarına sahip olmak için yalnızca daha iyi finansal koşullara sahip olan kısım ödeme yapabildiğinden, atfedilen yüksek değerlere rağmen, bunları içeren ticaret sayısı çok düşüktü. Bu bağlam, çok yüksek fiyatlarla düşük likiditenin bozulmasına neden oldu.

Ve son olarak, kıt işlem geçmişi, topluluğun projeye olan ilgisinin ne olduğunu anlamaya geldiğinde , fiyatlandırmada bir zorluk getirdi.

Kripto para birimleri, misli tokenlarla aynı zorluklarla karşılaşmadığından, çözüm çok basit görünüyordu: misli olmayanı misli hale getirmek. Bu, misli ve misli olmayan varlıklar arasında her iki dünyanın en iyisine sahip olma ihtiyacını karşılamak için NFT'leri parçalara ayırma fikrinin nasıl ortaya çıktığıdır. Adından da anlaşılacağı gibi, konsept fraksiyonlara ayırmaya, yani kopyalanamayan bir varlığı bölmeye, onun sadece bir değil birden fazla sahibi olmasına izin vermeye dayanmaktadır.

Kesirli NFT'ler - Tanım ve Kavram

Daha önce söylediğimiz gibi, fikir, büyük bir pastanın dilimleri gibi, birlikte bütün bir NFT'yi temsil eden, eşit değerde daha küçük parçalara bölme etrafında döner.
Bir NFT'niz varsa ve onu parçalamak istiyorsanız, süreç basittir ve yalnızca bunu özel bir platform aracılığıyla yapmanızı gerektirir.
Basitçe söylemek gerekirse, çoğu NFT, NFT'nin bölünemeyeceği özelliğini veren standart Ethereum'un ERC-721 protokolleri (bazıları ERC-1155'i kullanır) üzerine kuruludur. Buna karşılık, kripto para birimleri standart ERC-20 protokolleri üzerine kuruludur. NFT'leri bölümlere ayırmak için bir platforma girerken, NFT sahibinin bir veya daha fazla NFT'yi kilitli tutacağı bir kasa oluşturması gerekir. Daha sonra kasa, bu NFT'yi kilitlemek ve daha küçük parçalara bölmek için akıllı sözleşmeleri kullanacak. Mal sahibi, NFT'nin kaç parçaya bölüneceğini seçebilecek ve parçaların çoğunu elinde tutup tutmayacağına veya hepsini satıp satmayacağına karar vererek varlığına eşit bir şekilde sahip olmasını sağlayacak. Bununla, ana NFT ile kasaya bağlanan ERC-20 protokollerinde belirteçler üretilecektir. Bu belirteçler, tüm NFT'nin karşılık gelen bir kısmına değecek, böylece birlikte toplandıklarında orijinal değere ulaşacaklar. Bununla birlikte, bir parça, ilk NFT'ye de değer vererek ayrı ayrı değerlendirilebilir. Son olarak, basılan yeni jetonlar yeni sahiplerine gönderilebilir veya platformun kendisinde veya başka bir uygun web sitesinde satılabilir.

Jetonlar, tüm NFT'nin karşılık gelen bir parçası değerindedir ve birlikte tüm değeri oluştururlar, ancak bir parça, ilk NFT'ye değer verirken ayrı ayrı değerlenebilir. Sonunda, satışa hazır bir F-NFT'ye sahip olmak için para ödeyen herkes onu satın alabilir ve büyük bir şirkette ortak olarak NFT projesinin içerdiği tüm avantajları paylaşabilir. İlginç bir ayrıntı, kasanın birden fazla NFT ile oluşturulabilmesi, F-NFT sahibini sadece bir değil, tüm setin kendi parçası haline getiriyor.

Kesirli NFT'ler Geri Alınabilir mi?

Tıpkı gerçek dünyada bir mal veya şirketi paylaştığımızda olduğu gibi, kendimize her zaman sorduğumuz ilk soru şudur: Her şeyi yeniden bir araya getirmek mümkün mü? Orijinal varlığın sahibi olarak, hepsini geri alabilecek miyim? Ve bir alıcı olarak, F-NFT'ye bölünmüş bir bütün olarak bir NFT'ye sahip olabilir miyim?
Cevap evet, yapabilirsiniz. Fraksiyonelleştirmeyi tersine çevirmek için akıllı sözleşmede bulunan satın alma işlevini kullanmak mümkündür. Alıcı, tüm kesirlerin değerini kasaya gönderir. Bu noktada, önceden belirlenmiş bir süre için bir geri alım müzayedesi başlatılır. Bu süre zarfında, kesirlerin mevcut sahipleri, müzayedeyi başlatan kullanıcıyı geçebilir ve kesirlerini koruyabilir. Bu nedenle işlem %100 garantili değildir.
Ancak, daha yüksek teklife ulaşılmazsa, kesirler otomatik olarak ve hemen kasaya geri döner. Kesirlerin sahipleri yine de bölümlerine karşılık gelen değerleri alırlar.
Bazı kullanıcılar, varlıkların sahibi olma kararını bir şekilde başkalarının ellerine bıraktığı için bu faktörü F-NFT'lerin bir dezavantajı olarak görüyor.

Kesirli NFT Platformları

Bu makalede daha önce belirtildiği gibi, NFT'lerin fraksiyonelleştirilmesinin belirli bir platformda yapılması gerekir. Birçoğunun başka özellikleri var. Diğerleri, kullanıcıların ilgilendikleri F-NFT'leri bulmaları için bir pazardır. Aşağıda bazı seçeneklerin bir listesi var.

Unic.ly


Kaynak: Unic.ly Kasaları

Kullanılan platformlardan biri, NFT'leri basit ve güvenli bir şekilde birleştirmeyi, parçalara ayırmayı ve takas etmeyi vaat eden Unic.ly'dir . Unic.ly, sahip olduğunuz tek bir NFT'den yeni koleksiyonlar oluşturabileceğiniz bir alandır ve ERC-721 ve ERC-1155 protokollerinde Ethereum tabanlı NFT'leri destekler. Koleksiyonlar aracılığıyla, NFT'nizin kesirli kısımlarını temsil eden uToken'lar oluşturursunuz ve bunları diğer kullanıcıların teklif vermesini sağlarsınız. Öte yandan, ilginizi çeken NFT'lerin parçası olan koleksiyonları arayabilir ve temsili uTokens satın alabilirsiniz. Bu uToken'lar, koleksiyonda veya bir kısmında yönetişimi garanti eder. Platform ayrıca, daha fazla UNIC belirteci toplamak için stake edilebilen UNIC yönetişim belirtecine de sahiptir.

kesirli sanat


Kaynak: Fractional.art

Fractional.art platformu daha çok sanat eserleriyle bağlantılı NFT'lerle ilgilidir. NFT'lerinize platform üzerinden daha iyi erişim için bir dijital cüzdan bağlamak mümkündür. Sitenin daha çok bir kataloğa benzeyen bir düzeni var ve içinde NFT birimlerinin veya setlerinin ve bunların kesirlerinin birkaç çevrimiçi müzayedesini bulabilirsiniz.
NFT'ler, kesirlere ayrılmaları ve daha sonra özgünlükleri açısından doğrulanmaları için cüzdanlarından derlenmiş bir kasaya gönderilir. İşlemden sonra kasa, NFT'nizi saklar ve bunlarla istediğiniz her şeyi yapmanız için size kısmi sahiplik belirteçlerinin %100'ünü verir.
Platform ayrıca, kripto varlıkları aracılığıyla token alım satımına izin veren bir borsa görevi de görüyor.

NFTX


Kaynak: NFTX

NFTX platformu, NFT'lerin fraksiyonlarını alma ve satma ortak özelliklerine sahiptir, ancak varlıklar arasında da değiş tokuş yapma olasılığı ile girer. Ek olarak, NFT'lerin fraksiyonlanmasıyla üretilen tokenler için Likidite Havuzlarına sahiptir. Bu işlevle, NFTX kasalarında daha temsili NFT belirteçleri karşılığında belirteçlerinizin bir kısmını stake etmede bloke edebilirsiniz. Bu işlevsellik, NFT'lerin fraksiyonlanmasının NFTX ekonomisindeki likidite sorununu nasıl çözdüğünü açıkça göstermektedir.

Otis


Kaynak: OTIS

Otis'in platformu, NFT'ler bağlamında daha kapsamlı varlıkları temsil ettiği için öncekilerden biraz farklıdır. Otis, sanatsal ve kültürel çalışmaların yanı sıra, nadir koleksiyon parçaları, ticaret kartları ve fiziksel dünyadan çağdaş sanat gibi kültürel varlıkların paylaşımlarını da sunar. Varlıkların mülkiyeti bağımsız bir denetçi tarafından değerlendirilir ve platform, varlığın bölümleri için talep edilen fiyatın adil olup olmadığını ve fazla hesaplanmadığını değerlendirir. Sonunda, satıcılar, adil piyasa değerinin biraz altında veya biraz altında bir değerlemeyle bile, müzayede evleriyle çalışmaktan daha yüksek net elde ediyor ve bu nedenle, kısmi NFT'lerini Otis'te listelemeye daha fazla güven ve ilgi getiriyor.

F-NFT'ler ile Geleneksel NFT'ler Arasındaki Fark Nedir?

İki varlık arasındaki temel fark, fraksiyonelleştirmedir. F-NFT, bir NFT'nin birkaç farklı sahibine ait olabilen bölünmüş bir sürümüdür. Bu, NFT'nin korunduğu ERC-721 veya ERC-1155 protokolünü kilitlerken mümkündür ve bu, bir tür varlık belirteci olan birkaç ERC-20 protokolüne bölünmüştür. Bu faktör, kullanıcıların projeye erişilebilirliğinde bir artış sağlar.
Kulüplere erişim ve diğer projelerdeki münhasırlıklar gibi NFT ile ilgili avantajlar, fraksiyonların tüm sahiplerine kalır.

Faydalar


NFT'ler Web3'e birkaç varlığı misli olmayan hale getirme olasılığı olarak geldi ve kullanıcıların bu varlıklar üzerinde mülkiyet ve fiyat vermesine olanak sağladı. Bu nedenlerden dolayı, bu teknoloji sonunda birçok metaverse özelliği için önemli bir araç haline geldi. Ancak teknoloji, ani şöhret nedeniyle bazı projelerde düşük likidite ve yüksek maliyet sorunlarıyla karşı karşıya kaldı. Bununla birlikte, yalnızca birkaç proje bilinir hale geldi ve hatta NFT'lerin özel erişim gibi diğer avantajları, varlık için ödeme yapamayan topluluğun çoğu tarafından göz ardı edildi.
NFT'lerin fraksiyonlara ayrılması, geleneksel varlığın daha küçük parçalarıyla daha fazla alım satım yapılmasına olanak tanıyarak onu hemen daha erişilebilir hale getirdi. Bununla birlikte, topluluğun belirli projelere olan ilgisini ve varlıkların gerçek değerini belirlemek daha kolay hale geldi. İşlem geçmişindeki artış, projelerin likiditesini ve görünürlüğünü de artırdı.
Yeni gelişmelere rağmen, bazı meraklılar denklemdeki yeni değişkenler hakkında endişeleniyor. F-NFT'ler, tutuldukları akıllı sözleşmelerin güvenliğine bağlıdır, bu nedenle varlığınıza güvendiğiniz platformu dikkatlice değerlendirmek her zaman iyidir. Ayrıca F-NFT sahipleri, alıcılarla her zaman sessiz bir savaş içindedir. Satın alma ve yüksek teklif verme süreci herhangi biri tarafından başlatılabildiği ve otomatik olarak doğrulanabildiği için, F-NFT'lerin kontrolü ve mülkiyeti diğer ağ kullanıcılarına biraz daha bağımlı hale gelir ve bu da, büyük bir ilgi varsa varlıklarına sahip olmayı sürdürmeyi zorlaştırır. BT. F-NFT kullanıcılarını endişelendiren bir diğer unsur da takas edilebilirliğin yarattığı artan talepten kaynaklanan yeni rekabet gücüdür. Şimdi, alıcılara ilgilendikleri bir ürünü satmak için, aynı ilk NFT'ye sahip diğer F-NFT sahipleriyle fiyat rekabeti yapmanız gerekiyor.

Kullanım örnekleri

sanat eseri

Sanat eseri, anlaşılması en yaygın ve basit eylem alanı olmalıdır. Sanat, NFT'ler arasında bir ateş haline geldi ve bugün servet için satılan bazılarının birçok örneğine sahibiz. Daha fazla kullanıcıya erişim sağlamak için onları parçalara ayırmak teknolojide devrim yarattı. NFT'ler ayrıca, dijital eserlerin doğrulanmasına ve benzersiz makaleler olarak satılmasına ve ayrıca fırça darbeleriyle yapılan versiyonlara olanak sağladı. F-NFT'ler, fiyatlandırılmaya başlanan dijital çalışmanın daha fazla takdir edilmesine ek olarak, sanatçıların daha fazla teşhir edilmesini mümkün kıldı.

oyun

Çevrimiçi oyunlar da NFT teknolojisinin yaygınlaşmasında önemli bir rol oynadı. Pazarlık fişleri ve döviz ticareti olarak çalışan öğelerle sadece kazanma modellerinde değil, aynı zamanda diğer MMORPG stillerinde de. Oyun ekonomisini etkilemeyen amblemler, karakter görünümleri, sihirli öğeler, beceri öğeleri ve diğerleri, diğer oyunculara koleksiyon öğeleri olarak satılabilir.

Metaverse

Metaverse katlanarak büyüdü ve projeler gittikçe daha yükseğe hedefliyor. Bununla birlikte, yatırımcıların girişi giderek daha gerekli hale geliyor. F-NFT'ler, projelerin NFT'lere bağlanmasını ve ardından fon toplama fikriyle çeşitli hissedarlara bölünmesini mümkün kıldı. Aynı kasada birkaç NFT'ye katılma olasılığı, şirketlerin, projelerin ve kavramların eşitlikçi bir şekilde birleşmesini kolaylaştırır.

Emlak

Bugün Emlak Fonlarından, bir mülkü tüm sahiplerin satış ve/veya kiralama değerinin bir kısmını alması için bölümlere ayırma fikrini uygulamaya koyan yatırımlar zaten var. Fikir henüz uygulamaya geçmemiş olsa da, gayrimenkul yatırımlarının bir kısmını F-NFT kullanarak satın almanın daha basit ve daha az bürokratik olabileceğini görmek mümkün.
NFT'ler veya F-NFT'ler satılarak, bir veya daha fazla tarafça nihai gayrimenkul alımı bile basitleştirilebilir. Mülkün değerlemesi değerlendirilebilir ve mülkün eski sahiplerinin tüm işlem geçmişi blok zincirine kaydedilebilir.

Fraksiyonel NFT Sahipleri Nasıl Yarar Sağlar?

  • Çok daha pahalı bir varlığın kısmi mülkiyeti
  • Değerleme imkanı
  • Daha erişilebilir bir değere sahip olduğu düşünüldüğünde varlığın satışında kolaylık
  • Staking (bazı platformlarda)
  • NFT topluluğuna özel erişim
  • Oy hakları (bazı platformlarda)

Yönetmelik ve Yetki

Genel olarak, hem NFT'ler hem de F-NFT'ler olmak üzere dijital makaleler, yasal açıdan yargı şüpheleriyle karşı karşıyadır. Örnek olarak, gayrimenkulde menkul kıymet yatırımı olarak değerlendirilmesi konusunda zaten gündemleri vardı, ancak şu ana kadar bunun yasallaştığına dair bir bilgi açıklanmadı. Bu tür bir varlığın nasıl vergilendirileceği henüz bilinmiyor, ancak bazı topluluk kullanıcıları, Amerika Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) F-NFT'leri soruşturmaya olan ilgisinin en olası olasılığın işareti olduğuna inanıyor. Henüz bu konuda fikir birliğine varamamış olsalar da F-NFT'lerin şirket hisseleri, bonoları veya türevleri gibi ele alınması olası.
Yetki açısından, konum bir sorun olabilir. İşlem sorunlarına ilişkin ihtilaflar, hangi yasal çerçevenin benimseneceği konusunda zorluklarla karşılaşacaktır. Bir Amerikalı satıcı, bir Alman alıcı için Birleşik Krallık borsasında satış yaparsa, kendi yasalarına göre davaya bakmak için hangi mahkeme yargı yetkisine sahip olacaktır? F-NFT'leri tersine çevirme süreci, düzenleme ne olursa olsun, blok zincirinde gerçekleştirilen işlem değişmez olduğundan, çatışmalara da neden olacaktır.

Çözüm

Blockchain teknolojisinin ve özelliklerinin getirdiği yeni dünyanın meraklıları için her zaman keşfedilecek çok şey vardır. Yeni keşiflerle, iyileştirme için yer açmak her zaman memnuniyetle karşılanır ve DeFi'de de durum farklı olmayacaktır. Blockchain ağı aracılığıyla merkezi olmayan, güvenli ve anonim bir şekilde para aktarma olasılığının yanı sıra, aynı şeyi diğer varlık türleriyle yapma olasılığı DeFi'de bir cazibe merkezidir. Bazı NFT projelerinin ulaştığı fahiş fiyatlar, bu teknolojinin önünde kötü şöhretli bir engel haline geldi. Bu varlıkları tokenleştirme olasılığı, NFT'lerin fiyatlandırma ve likidite sorununu çözdü ve F-NFT'ler teknolojiyi daha erişilebilir, açık ve demokratik hale getirdi. Önlerindeki diğer zorluklara rağmen, yeni yöntem, daha önce karşılayamayacakları ilginç varlıklara sahip olma, değer verme ve bunlardan yararlanma olasılığını gören birçok kullanıcının beğenisini kazandı.

Yazar: Gabriel
Çevirmen: Cedar
İnceleyen(ler): Ashley
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!