Web3.0 Rehberi: DAO Türleri ve Nasıl Oluşturulur

Yeni BaşlayanSep 08, 2024
Bu kılavuz, blockchain'de bir DAO'nun ne olduğunu, merkezi olmayan bir organizasyonun nasıl çalıştığını, merkezi olmayan otonom organizasyonların türlerini, DAO'ların neden önemli olduğunu ve bir merkezi olmayan otonom organizasyonun nasıl oluşturulacağını açıklayacaktır.
Web3.0 Rehberi: DAO Türleri ve Nasıl Oluşturulur

Orijinal Başlığı İletmek '【Web3.0|指南篇】DAO'nun Türleri ve Merkezi Olmayan Örgütlenme Nasıl Oluşturulur'

Kripto para biriminde bir DAO nedir?

Yasal tanımlar, farklı türdeki ticari varlıkların neler yapabileceğini ve yapamayacağını ana hatlarıyla belirtir. Bu yönetişim kuralları, işletme sahipleri arasındaki hissedar sözleşmeleri gibi özel sözleşmeler olarak mevcut olabilir. Kanun bu tür anlaşmaları uygulayabilir, çünkü tarihsel olarak işletmeler yalnızca kişiler veya tüzel kişiler aracılığıyla hareket edebilir. Bununla birlikte, bu kuralların uygulanması iki temel sorun ortaya çıkarmaktadır: taraflar her zaman kurallara uymazlar ve bu tür düzenlemeleri uygulamadan önce her zaman karşılıklı olarak anlaşamazlar. Peki, en çok kim etkileniyor? Yönetişim kararlarına katılma veya sorunları belirleme konusunda çok az güce sahip olan paydaşlar, finansal kötü yönetim ve fon kaybı yaşamaya eğilimlidir. Bu sorunun bir çözümü var mı? Evet, bu sorunları çözmenin bir yolu var: Merkezi Olmayan Otonom Organizasyonlar (DAO'lar). Peki DAO'nun amacı nedir? DAO'nun avantajlarından biri, ana-temsilci sorununu çözmeye yardımcı olan şeffaflıktır (bu konuya daha sonra değineceğiz). Peki DAO tam olarak nedir? Blok zinciri ve akıllı sözleşmeler gibi dağıtılmış defter teknolojileri, DAO ekosisteminin merkezinde yer alır. Burada, yönetişim kuralları yazılım aracılığıyla yazılır, otomatikleştirilir ve uygulanır, bu da katılımcıların üçüncü taraf katılımı olmadan katkıda bulunan fonları denetlemesine olanak tanır. Bir DAO'ya üye olmak için, kullanıcıların genellikle yerel kripto para birimini satın alarak katılmaları gerekir. DAO'lara örnek olarak DASH, Augur, MakerDAO ve Decentraland gibi sanal dünyalar verilebilir. Ancak, sanal e-ticaret ağı BitShares ilk başarılı DAO oldu. Merkezi Olmayan Özerk Şirket (DAC) olarak adlandırılan BitShares, kurucusu Dan Larimer tarafından icat edilen bir terimdir. Bu kılavuz, DAO'ların blok zinciri alanında ne olduğunu, nasıl çalıştıklarını, farklı DAO türlerini, neden önemli olduklarını ve bir DAO'nun nasıl oluşturulacağını açıklayacaktır.

Merkezi olmayan otonom organizasyonlar nasıl çalışır?

Akıllı sözleşmeler, bir DAO'nun kurallarını belirlemek için kullanılır ve bu kurallar topluluk üyelerinin temel ekibi tarafından formüle edilir. Bu akıllı sözleşmeler şeffaf, doğrulanabilir ve herkes tarafından denetlenebilir olup, DAO'nun işlemleri için temel oluşturur. Potansiyel her üyenin protokolün herhangi bir zamanında nasıl çalıştığını tam olarak anlamasına izin verirler.

Bir DAO için sonraki adım, bu kuralların resmi olarak blok zincirine yazıldıktan sonra finansmanı güvence altına almak ve yönetişimi yönetmektir. Bu genellikle bir token ihraç modeli aracılığıyla gerçekleştirilir, protokol sermaye toplamak ve DAO'yu finanse etmek için tokenler satar. Yatırım karşılığında, token sahipleri, genellikle sahip oldukları token sayısına orantılı olarak oy kullanma hakları kazanırlar.

Fonlama sağlandıktan sonra, DAO dağıtılabilir. Kod canlı ortama dağıtıldıktan sonra, üye oylamasıyla ulaşılan bir uzlaşma olmadan değiştirilemez. Başka bir deyişle, belirli bir varlık DAO'nun kurallarını değiştirme yetkisine sahip değildir—bu tamamen DAO'nun jeton sahiplerine bağlıdır.

Bir DAO nasıl başlatılır?

Bir DAO oluşturmak için şu adımları izleyin:

Sağlam bir temel oluşturun

İlk adım, bir DAO'nun neden gerektiğini, hangi rolü oynayacağını ve nasıl çalışacağını belirlemek için meslektaşlarla tartışmaktır. Bir DAO'nun geliştirilmesi, fırsatları belirlemek, potansiyel işbirlikçileri işe almak, ihtiyaçları doğrulamak ve akıllı sözleşmelere otomatik olarak entegre edilebilecek ve otomasyona dahil edilebilecek süreçleri belirlemek için insan kararları almayı gerektirir. DAO'nun yönetim yapısı üzerinde herhangi bir anlaşmazlığı önlemek için diğer DAO tutkunlarıyla net hedefler belirlemek son derece önemlidir. Ayrıca, işlemler ve depolama için bir kripto cüzdanına ihtiyacınız var.

Herhangi bir girişime yatırım yapmadan önce, yatırımcılar veya destekçiler öncelikle gelir kaynağını göz önünde bulundururlar. Peki, DAO'lar nasıl para kazanıyor? DAO'lar, temel gelir kaynağı olan temettüler üretmek için yatırım yaparlar. DAO'nun yaratıcıları, iş fikirlerine dayanarak akranlarını DAO'ya yatırım yapmaya ikna ederek de para kazanabilirler.

Mülkiyeti belirle

Her iki taraf da DAO'nun amacı üzerinde anlaştıktan sonra, bir sonraki adım, Merkezi Olmayan Otonom Organizasyonun büyümesine ve gelişmesine yardımcı olan DAO üyeleri için sahiplik oluşturmaktır. DAO'lar, sahiplik genellikle tokenize edildiğinden, mülkiyeti üyelerine çeşitli şekillerde aktarabilir. DAO'lar tarafından kullanılan iki standart yöntem "airdrop" ve "ödüller"dir. Airdrop'lar aracılığıyla tokenler, topluluk içindeki katkılarına ve davranışlarına göre üyelere dağıtılır. Ödüller, görevleri ve hedefleri tamamlayan üyelere ödenen bonuslardır. Üyeler, yerel tokenler şeklinde ödüller kazanarak sahiplik kazanırlar. Token'lar ayrıca Uniswap gibi merkezi olmayan borsalar aracılığıyla da satın alınabilir.

Bir yönetim yapısı oluşturun

Bu aşamada, DAO'nun kurulduktan sonra nasıl işleyeceğine dair kararlar alınır. "Token ağırlıklı oylama", karar verme kuralları için en yaygın kullanılan yöntemdir. Seçmenler jeton sahipleridir ve her jeton bir oyu temsil eder. Üyeler, Snapshot gibi araçları kullanarak fikirlerini gönderir ve ardından diğer üyelerin tercihlerine göre oy verir. Sonuçlar akıllı sözleşmeler aracılığıyla otomatik olarak yürütülür.

Ödülleri ve teşvikleri ayarlayın

DAO üyeleri ve katkı sağlayanlar için ödüller ve teşvikler oluşturmak, güven inşa edebilir. Yerel yönetim jetonları, daha önce dikkate alınan DeFi protokolünü kullanan üyelere ve katkı sağlayanlara dağıtılır. Bu jetonlar sahipliği temsil eder ancak piyasa değeri yoktur.

Merkezi olmayan otonom organizasyonların türleri

İşleyişleri, yapıları ve teknolojilerine göre, DAO'lar aşağıdaki gibi çeşitlere ayrılabilir:

Protokol DAO

Tokenler protokole herhangi bir değişikliği uygulamak için oy verme göstergeleri olarak hizmet ettiğinde, bu yönetim yapısı bir Protokol DAO'sunu temsil eder. Örneğin, MakerDAO, DAI stabilcoin'i ile DeFi alanını devrim yaratmıştır. Diğer örnekler arasında Uniswap gibi merkezi olmayan borsalar (DEX'ler) bulunur, bu borsalar likidite havuzu katkıda bulunanları yerel yönetim token'ları ile ödüllendirir. Bu token'lar, DEX için yönetimle ilgili kararlar üzerinde oy kullanmak için kullanılır.

Collector DAO

Sanatçılar, sanat eserleri oluştururken değiştirilemez token'ları (NFT'leri) kullanırlar ve bu durumda koleksiyoncu DAO'ları, sanat eserlerinin sahipliğini belirlemek için güvenirler. Flamingo, böyle bir DAO'nun bir örneğidir. PleasrDAO, NFT yatırımına engelleri azaltan ve koleksiyoncu DAO olarak hizmet veren bir başka örnektir.

İşletim sistemi

Kuruluşların DAO'lar oluşturmak için kullanabilecekleri platformlar, Colony gibi, "işletim sistemleri" olarak adlandırılır.

Hizmet DAO

MetaverseDAO gibi projeler 'Hizmet DAO' olarak adlandırılır. Bireyler ve kurumlar için yetenek arama hizmetleri sağlarlar ve edinim modellerini desteklerler.

Yatırım DAO

Ayrıca Venture DAO'lar olarak da bilinirler, çeşitli DeFi işlemlerine demokratik yatırım yapmak için sermayeyi bir araya getirirler. Yatırım DAO'larını, şeffaf ve küresel olarak herkese açık oldukları için Y kuşağı desteklemektedir. Krause House, NBA içinde faaliyet göstermek için basketbol fanları tarafından yönetilen bir Venture DAO örneğidir.

Grant DAO

Bir Grant DAO'da, topluluk bir hibe havuzuna katkıda bulunur ve fon tahsis ve dağıtım kararları üzerinde oy kullanır. Yenilikçi DeFi projeleri, merkezi olmayan toplulukların geleneksel organizasyonlara kıyasla finansal konularda daha esnek olabileceğini göstermek için bu DAO'ları kullanır. En dikkate değer Grant DAO'lardan biri, DeFi program topluluğunu beslemek ve büyütmek için Grants altyapısını kullanan Aave protokolüdür. Bu protokol sayesinde fazla fonu olanlar para ödünç verebilirken, ihtiyaç duyanlar protokol üyelerinden borç alabilir.

Eğlence DAO

Eğlence DAO'ları, yaratıcıların yönetim kontrolü aracılığıyla yeniliklerini gerçekleştirmelerine izin vererek merkezi olmayan eğlence sunar. Örneğin, Flufworld üyeleri 3D NFT Flufs'ları (benzersiz tavşan koleksiyonu) kişiselleştirebilir ve lisanslayabilir. Bored Ape Yacht Club (BAYC) da eğlence DAO'sunu başlatmaya hazırlanıyor, bu da BAYC yerli token sahiplerinin yaratıcı kararlar üzerinde oy kullanmasını sağlayacak.

Medya DAO

Medya DAO'ları, reklamverenleri dahil etmeden içerik oluşturucularının (yani okuyucuların) doğrudan katkıda bulunmasına izin verir ve katkıları için yerel jetonları ödül olarak kazanır. Örneğin, Forefront, kripto eğitim merkezi ve kuluçka projeleri için büyüme seçenekleri de dahil olmak üzere DeFi meraklıları için çok sayıda fırsat sunar.

Sosyal DAO

Blockster gibi Sosyal DAO'lar, kripto odaklı sosyal ağ ve işbirliği platformlarıdır. Bu platformlar dijital demokrasi sunar, herkesin görüşleri duyulur ve insanlar ortak ilgi alanlarını paylaşabilir.

DAO'nun teknik katmanı

Temel katman, Dash, Cosmos, Colony ve Ethereum gibi çeşitli protokollerin (Dash, Cosmos, Colony ve Ethereum gibi) inşa edildiği blockchain teknolojisinden oluşur. Solidity kullanan DAOstack ve Aragon gibi şirketler, platform katmanında çalışır ve DAO Yazılım Hizmeti (DSaaS) modelinin örnekleridir. Aragon ve DAOstack üzerinde oluşturulan DAO'lar uygulama düzeyinde dağıtılır. Bununla birlikte, bir DAO geliştirmek için her zaman bu platformları kullanmak zorunda değilsiniz, ihtiyaçlarınıza uygun bir DAO oluşturmak için mevcut DAO'ları çatallayabilirsiniz. Örneğin, DAO'lar Ethereum üzerine inşa edilen 2. Katman ekosisteminin bir parçasıdır.

DAO'larda, kripto para birimleri ve dijital varlıklar, birleştirilebilirlik ("para Legoları" olarak da adlandırılır) olarak bilinen bir özellik aracılığıyla doğrudan aktarılabilir. Birleştirilebilirlik nedeniyle, protokoller ve uygulamalar seçilebilir ve çeşitli kombinasyonlara yerleştirilebilir.

Bir DAO başlatmak ne kadar mal olur?

Bir DAO oluşturmanın sabit bir maliyeti olmadığından, fiyat oluşturmayı planladığınız zamandaki ağ gaz ücretlerine bağlıdır. Örneğin, Ethereum blockchain'inde bir DAO oluşturmayı seçerseniz, akıllı sözleşmeyi blok zincirine yüklemek için ödemeniz gereken gaz ücretleri oluşur. Bu yaklaşık 0,2 ETH olabilir ve ortalama gaz ücreti 30 gwei olabilir. Ayrıca, işletme faaliyetlerinize bağlı olarak 60 dolar veya daha fazla olan yıllık bir rapor sunmanız gerekiyor.

DAO'ların gerilim üçgeni

Bir DAO'da, üç benzersiz ancak eşit derecede önemli bileşen - ses, çıkış ve sadakat - gerilimli bir üçgen olarak görülebilir. Bir DAO'nun bireysel egemenliğe saygı gösterme derecesi, üyelerin ayrılmasına ne kadar izin verdiğinde yansıtılır. Bireyler, karar verme sürecine katılma özgürlüğüne sahiptir ve ne zaman katılacaklarını ve DAO'dan çıkacaklarını, ayrıca diğer tüm DAO kararlarına katılma ve oy kullanma konusunda serbesttir (yani, seslerini kullanma). Bu, özgür irade kavramına karşılık gelir.

Voice ile ilgili DAO özgü tasarım alanı, yönetim mekanizmaları olarak bilinir. Yönetim, protokolle ilgili kararlara katılımı ve katılım yoluyla DAO'yu geliştirmeyi içerir. Yönetimi güçlendirmek, sesi arttırmayı ve çıkış teşviklerini azaltmayı gerektirir.

Yönetişim (ses)

Yönetim kuralları, organizasyonun varoluş ve dağılma, üyelik, amaç, faaliyetler ve hem zincir üstü hem de zincir dışı oy kullanma için yasal yapıyı kapsar.

Kişisel (Çıkış)

Özerklik ve kamusal çıkarlara inanan ve bağımsız olarak hareket etmeye istekli olan bireyler genellikle "kişi" olarak adlandırılır. Bununla birlikte, bireysel haklarının da saygı görmesini isterler. Territorial egemenlikleri altında faaliyet gösteren ve yasal olarak kişi olarak tanınan veya sınıflandırılan kayıtlı veya kayıtsız şirketler de bu tanıma dahil edilebilir.

Merkeziyetsizlik (Sadakat)

Merkeziyetsizlik, bir DAO'ya katılmayı seçenlerin özelliklerini tanımlayan bir inanç sistemi oluşturmayı amaçlayan teknik ve siyasi unsurların birleşimidir. Diğer tüm koşullar eşit olduğunda, DAO katılımcılarının görüşlerini dile getirme veya çıkma seçimleri, bağlılıklarına bağlıdır. Bir DAO'nun merkeziyetsizlik düzeyi ve arkasındaki personel ve motivasyonlar, projenin güvenilirliğini etkileyen önemli değişkenlerdir. Ayrıca, merkeziyetsizlik derecesi, yetenekleri, hedefleri ve katılım maliyetlerine bağlı olarak her DAO için farklılık gösterir.

Şirketler neden yönetim kuruluna ihtiyaç duyar?

Temsilci-temsilci ikilemi, bir kişinin veya merkezi bir kuruluşun (temsilci) başka bir kişi veya kuruluş adına kararlar alması ve planları uygulaması durumunda ortaya çıkar, geleneksel organizasyonlarda görüldüğü gibi. Ahlaki tehlike sorunları, temsilcinin kendi çıkarını maksimize eden ve prensiplerine aykırı davranan bir şekilde hareket ettiği durumlarda ortaya çıkar. Son zamanlarda halka açık şirketler tarafından yaygın olarak gerçekleştirilen hisse geri alımı bu davranışın bir örneğidir, bu durumda teşvikler şirketin uzun vadeli sağlığına zarar vererek temsilcileri orantısız bir şekilde zenginleştirir.

Bu nedenle, DAO'lar yönetimin DAO ve tüm paydaşlarının uzun vadeli çıkarları doğrultusunda hareket etmesi için uygun şekilde teşvik edildiği bir şekilde düzenlenmelidir. Aksi takdirde, birçok işletmede yaygın olan temsilci-önlem sorunlarını sürekli kılarlar. Yönetişim böylece kamu çıkarını hizmet etmeyi amaçlar! Blok zinciri teknolojisini kullanarak dijital defterlerle kayıt tutma, DAO yönetiminin tek işlevi olsa bile, geleneksel altyapının açıklığında önemli bir ilerlemeyi temsil eder. Bununla birlikte, danışmanlık hizmetleri bireysel yatırımcılara doğrudan sunulur ve akıllı sözleşmeler için oraklar (akıllı oy kullanımı için) kullanılırsa, şirket işlerinde bireysel oy verme kararları daha etkili bir şekilde uygulanabilir.

DAO'lar ve geleneksel kuruluşlar

Aşağıdaki tablo, DAO'ların ve geleneksel organizasyonların farklarını belirtmektedir:

DAO yönetimi hangi zorluklarla karşılaşır?

DAO'lar genellikle çeşitli sorunlarla karşılaşır. Aşağıdaki bölümler en yaygın problemleri açıklar:

Yönetim sistemi

Tüm DAO'ların binlerce veya hatta milyonlarca kişi tarafından kolektif olarak kararların alındığı merkezsiz bir yönetim mekanizmasına sahip olması gerekmektedir. Bu nedenle, bilgilerin yönetimi ve tüm üyelere etkili bir şekilde yayılması ve iletişiminin sağlanması, DAO'lar için hayati bir konudur.

Masternode, merkezileşmeyi güçlendiriyor

En çok tokena sahip olan bireyler, temel düğümler olarak bilinir ve yönetim kararlarında daha büyük bir ağırlığa sahiptir. İlke olarak, bu sadakat sorununu ele alır, çünkü en çok bahisli tokenlere veya düğümlere sahip olanlar, kötü yönetim kararlarından daha fazla kaybederler. Ancak, ağın büyük bir kısmı temsil edilmemiş durumda kalmaktadır, bu da artan merkezileşmeye ve azınlığın orantısız karar alma gücüne sahip olmasına neden olmaktadır.

Bu sorunu ele almak için, ikinci bir oylama ve ikna oylaması olmak üzere iki oylama sistemi tasarlanmıştır. İkincil oylama, katılımcıların bir teklife karşı veya lehine oy kullanabilecekleri, aynı zamanda onun hakkındaki ikna düzeylerini de ifade edebilecekleri bir topluluk karar alma yöntemidir. Benzer şekilde, ikna oylaması, gerçek zamanlı olarak ifade edilen topluluk genel tercihlerine dayalı olarak fikirlere fon sağlayan devrim niteliğinde bir karar alma mekanizmasıdır.

Gölge oylama

Protokolde ekonomik payı olmayan jeton sahipleri, yönetim jetonlarını ödünç alarak oy kullanabilir ve daha sonra bunları kredi verene geri göndererek DAO'nun direncini zayıflatır. Örneğin, bir saldırgan faiz ödemeleri veya sermaye maliyetleri olmayan bir flash kredisi oluşturabilir, gölge oy kullanımını gösterir. Diğer örnekler arasında merkezi olmayan karteller veya karanlık web DAO'ları, opak blok zinciri oy satın almaları aracılığıyla yönetim mekanizmalarını manipüle eder.

En iyi senaryoda, saldırganlar teminatları üzerinde uzun vadeli faiz, sermaye tutma maliyeti veya cezalar ödemeye zorlanır. Protokol ikincil piyasa faiz oranlarını kontrol etmediği için, oy sürecini tamamlamak için gereken zamanı ayarlayarak 'yönetim maliyetlerini' etkileyebilir. Yönetimi kontrol etmek için tokenları kullanan herhangi bir sistem, önemli kararlar etrafında komplolar ve rüşvetle karşı karşıya kalabilir. Bu, DAO'ların en önemli saldırı vektörlerinden biridir. Bu nedenle, başlangıçtan itibaren başarılı, iyi işleyen ve sağlam bir DAO sağlamak için benzer kartel benzeri davranışlar kurallarda ele alınmalıdır.

DAO'nun geleceği

Gelecekte, sıradan insanların geleneksel anlamda şirketlerde çalışması pek olası değildir. Bunun yerine, bireyler yeni beceriler öğrenerek, sanat oluşturarak, video oyunları oynayarak veya bilgi düzenleyerek gelir elde edecekler. Kripto protokoller etrafında gelişen ağlar, katkıları koordine etmek, nicelendirmek, uygulamak ve ödüllendirmek için yeni yollar geliştiriyor ve bu yeni çalışma geleceğini şekillendiriyor. Bu değişim, bireylere pasif gelir fırsatları sunmaya başlamış ve şirketlerden DAO'lara katılan bireylere değer transferine yol açmaktadır. DAO'lar, geleneksel yönetim yöntemlerinin yerini almak için hazırlanmıştır.

DAO'lar hala erken aşamalarında olsalar da, artık sadece iyimser bir kavram değiller. DAO'lar şeffaf varlıklar olup milyarlarca dolarlık varlıkları yönetmekte ve katkıda bulunanlar ile ağ katılımcılarına kazanç sağlamak için yeni yollar icat etmektedir. DAO'lar giderek yaygın hale gelmekte olup endüstri ve kurumsal uzmanların bu gelişmekte olan fenomeni yeni teoriler ve deneysel araştırmalarla ele almaları heyecan verici bir zaman olmaktadır. Ayrıca markalar, mevcut gelişmelerle adımlarını uyumlu bir şekilde sürdürmelidir, çünkü bu, müşterilerle etkileşimlerini ve tersi durumu etkileyebilir. DAO'lar henüz yaygın olmasa da, birçok iyimser yaratıcıyı cezbetmeye devam etmektedir.

Dikkat:

  1. Bu makale [den yeniden basılmıştır SM团队]. Orijinal başlığı ilet'【Web3.0|指南篇】DAO 的类型以及如何创建去中心化自治组织'. Tüm telif hakları orijinal yazara aittir [SM团队]. Eğer bu yeniden basım konusunda itirazlarınız varsa, lütfen iletişime geçin. Gate Öğrenekip ve bunu derhal ele alacaklar.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri, Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.

Web3.0 Rehberi: DAO Türleri ve Nasıl Oluşturulur

Yeni BaşlayanSep 08, 2024
Bu kılavuz, blockchain'de bir DAO'nun ne olduğunu, merkezi olmayan bir organizasyonun nasıl çalıştığını, merkezi olmayan otonom organizasyonların türlerini, DAO'ların neden önemli olduğunu ve bir merkezi olmayan otonom organizasyonun nasıl oluşturulacağını açıklayacaktır.
Web3.0 Rehberi: DAO Türleri ve Nasıl Oluşturulur

Orijinal Başlığı İletmek '【Web3.0|指南篇】DAO'nun Türleri ve Merkezi Olmayan Örgütlenme Nasıl Oluşturulur'

Kripto para biriminde bir DAO nedir?

Yasal tanımlar, farklı türdeki ticari varlıkların neler yapabileceğini ve yapamayacağını ana hatlarıyla belirtir. Bu yönetişim kuralları, işletme sahipleri arasındaki hissedar sözleşmeleri gibi özel sözleşmeler olarak mevcut olabilir. Kanun bu tür anlaşmaları uygulayabilir, çünkü tarihsel olarak işletmeler yalnızca kişiler veya tüzel kişiler aracılığıyla hareket edebilir. Bununla birlikte, bu kuralların uygulanması iki temel sorun ortaya çıkarmaktadır: taraflar her zaman kurallara uymazlar ve bu tür düzenlemeleri uygulamadan önce her zaman karşılıklı olarak anlaşamazlar. Peki, en çok kim etkileniyor? Yönetişim kararlarına katılma veya sorunları belirleme konusunda çok az güce sahip olan paydaşlar, finansal kötü yönetim ve fon kaybı yaşamaya eğilimlidir. Bu sorunun bir çözümü var mı? Evet, bu sorunları çözmenin bir yolu var: Merkezi Olmayan Otonom Organizasyonlar (DAO'lar). Peki DAO'nun amacı nedir? DAO'nun avantajlarından biri, ana-temsilci sorununu çözmeye yardımcı olan şeffaflıktır (bu konuya daha sonra değineceğiz). Peki DAO tam olarak nedir? Blok zinciri ve akıllı sözleşmeler gibi dağıtılmış defter teknolojileri, DAO ekosisteminin merkezinde yer alır. Burada, yönetişim kuralları yazılım aracılığıyla yazılır, otomatikleştirilir ve uygulanır, bu da katılımcıların üçüncü taraf katılımı olmadan katkıda bulunan fonları denetlemesine olanak tanır. Bir DAO'ya üye olmak için, kullanıcıların genellikle yerel kripto para birimini satın alarak katılmaları gerekir. DAO'lara örnek olarak DASH, Augur, MakerDAO ve Decentraland gibi sanal dünyalar verilebilir. Ancak, sanal e-ticaret ağı BitShares ilk başarılı DAO oldu. Merkezi Olmayan Özerk Şirket (DAC) olarak adlandırılan BitShares, kurucusu Dan Larimer tarafından icat edilen bir terimdir. Bu kılavuz, DAO'ların blok zinciri alanında ne olduğunu, nasıl çalıştıklarını, farklı DAO türlerini, neden önemli olduklarını ve bir DAO'nun nasıl oluşturulacağını açıklayacaktır.

Merkezi olmayan otonom organizasyonlar nasıl çalışır?

Akıllı sözleşmeler, bir DAO'nun kurallarını belirlemek için kullanılır ve bu kurallar topluluk üyelerinin temel ekibi tarafından formüle edilir. Bu akıllı sözleşmeler şeffaf, doğrulanabilir ve herkes tarafından denetlenebilir olup, DAO'nun işlemleri için temel oluşturur. Potansiyel her üyenin protokolün herhangi bir zamanında nasıl çalıştığını tam olarak anlamasına izin verirler.

Bir DAO için sonraki adım, bu kuralların resmi olarak blok zincirine yazıldıktan sonra finansmanı güvence altına almak ve yönetişimi yönetmektir. Bu genellikle bir token ihraç modeli aracılığıyla gerçekleştirilir, protokol sermaye toplamak ve DAO'yu finanse etmek için tokenler satar. Yatırım karşılığında, token sahipleri, genellikle sahip oldukları token sayısına orantılı olarak oy kullanma hakları kazanırlar.

Fonlama sağlandıktan sonra, DAO dağıtılabilir. Kod canlı ortama dağıtıldıktan sonra, üye oylamasıyla ulaşılan bir uzlaşma olmadan değiştirilemez. Başka bir deyişle, belirli bir varlık DAO'nun kurallarını değiştirme yetkisine sahip değildir—bu tamamen DAO'nun jeton sahiplerine bağlıdır.

Bir DAO nasıl başlatılır?

Bir DAO oluşturmak için şu adımları izleyin:

Sağlam bir temel oluşturun

İlk adım, bir DAO'nun neden gerektiğini, hangi rolü oynayacağını ve nasıl çalışacağını belirlemek için meslektaşlarla tartışmaktır. Bir DAO'nun geliştirilmesi, fırsatları belirlemek, potansiyel işbirlikçileri işe almak, ihtiyaçları doğrulamak ve akıllı sözleşmelere otomatik olarak entegre edilebilecek ve otomasyona dahil edilebilecek süreçleri belirlemek için insan kararları almayı gerektirir. DAO'nun yönetim yapısı üzerinde herhangi bir anlaşmazlığı önlemek için diğer DAO tutkunlarıyla net hedefler belirlemek son derece önemlidir. Ayrıca, işlemler ve depolama için bir kripto cüzdanına ihtiyacınız var.

Herhangi bir girişime yatırım yapmadan önce, yatırımcılar veya destekçiler öncelikle gelir kaynağını göz önünde bulundururlar. Peki, DAO'lar nasıl para kazanıyor? DAO'lar, temel gelir kaynağı olan temettüler üretmek için yatırım yaparlar. DAO'nun yaratıcıları, iş fikirlerine dayanarak akranlarını DAO'ya yatırım yapmaya ikna ederek de para kazanabilirler.

Mülkiyeti belirle

Her iki taraf da DAO'nun amacı üzerinde anlaştıktan sonra, bir sonraki adım, Merkezi Olmayan Otonom Organizasyonun büyümesine ve gelişmesine yardımcı olan DAO üyeleri için sahiplik oluşturmaktır. DAO'lar, sahiplik genellikle tokenize edildiğinden, mülkiyeti üyelerine çeşitli şekillerde aktarabilir. DAO'lar tarafından kullanılan iki standart yöntem "airdrop" ve "ödüller"dir. Airdrop'lar aracılığıyla tokenler, topluluk içindeki katkılarına ve davranışlarına göre üyelere dağıtılır. Ödüller, görevleri ve hedefleri tamamlayan üyelere ödenen bonuslardır. Üyeler, yerel tokenler şeklinde ödüller kazanarak sahiplik kazanırlar. Token'lar ayrıca Uniswap gibi merkezi olmayan borsalar aracılığıyla da satın alınabilir.

Bir yönetim yapısı oluşturun

Bu aşamada, DAO'nun kurulduktan sonra nasıl işleyeceğine dair kararlar alınır. "Token ağırlıklı oylama", karar verme kuralları için en yaygın kullanılan yöntemdir. Seçmenler jeton sahipleridir ve her jeton bir oyu temsil eder. Üyeler, Snapshot gibi araçları kullanarak fikirlerini gönderir ve ardından diğer üyelerin tercihlerine göre oy verir. Sonuçlar akıllı sözleşmeler aracılığıyla otomatik olarak yürütülür.

Ödülleri ve teşvikleri ayarlayın

DAO üyeleri ve katkı sağlayanlar için ödüller ve teşvikler oluşturmak, güven inşa edebilir. Yerel yönetim jetonları, daha önce dikkate alınan DeFi protokolünü kullanan üyelere ve katkı sağlayanlara dağıtılır. Bu jetonlar sahipliği temsil eder ancak piyasa değeri yoktur.

Merkezi olmayan otonom organizasyonların türleri

İşleyişleri, yapıları ve teknolojilerine göre, DAO'lar aşağıdaki gibi çeşitlere ayrılabilir:

Protokol DAO

Tokenler protokole herhangi bir değişikliği uygulamak için oy verme göstergeleri olarak hizmet ettiğinde, bu yönetim yapısı bir Protokol DAO'sunu temsil eder. Örneğin, MakerDAO, DAI stabilcoin'i ile DeFi alanını devrim yaratmıştır. Diğer örnekler arasında Uniswap gibi merkezi olmayan borsalar (DEX'ler) bulunur, bu borsalar likidite havuzu katkıda bulunanları yerel yönetim token'ları ile ödüllendirir. Bu token'lar, DEX için yönetimle ilgili kararlar üzerinde oy kullanmak için kullanılır.

Collector DAO

Sanatçılar, sanat eserleri oluştururken değiştirilemez token'ları (NFT'leri) kullanırlar ve bu durumda koleksiyoncu DAO'ları, sanat eserlerinin sahipliğini belirlemek için güvenirler. Flamingo, böyle bir DAO'nun bir örneğidir. PleasrDAO, NFT yatırımına engelleri azaltan ve koleksiyoncu DAO olarak hizmet veren bir başka örnektir.

İşletim sistemi

Kuruluşların DAO'lar oluşturmak için kullanabilecekleri platformlar, Colony gibi, "işletim sistemleri" olarak adlandırılır.

Hizmet DAO

MetaverseDAO gibi projeler 'Hizmet DAO' olarak adlandırılır. Bireyler ve kurumlar için yetenek arama hizmetleri sağlarlar ve edinim modellerini desteklerler.

Yatırım DAO

Ayrıca Venture DAO'lar olarak da bilinirler, çeşitli DeFi işlemlerine demokratik yatırım yapmak için sermayeyi bir araya getirirler. Yatırım DAO'larını, şeffaf ve küresel olarak herkese açık oldukları için Y kuşağı desteklemektedir. Krause House, NBA içinde faaliyet göstermek için basketbol fanları tarafından yönetilen bir Venture DAO örneğidir.

Grant DAO

Bir Grant DAO'da, topluluk bir hibe havuzuna katkıda bulunur ve fon tahsis ve dağıtım kararları üzerinde oy kullanır. Yenilikçi DeFi projeleri, merkezi olmayan toplulukların geleneksel organizasyonlara kıyasla finansal konularda daha esnek olabileceğini göstermek için bu DAO'ları kullanır. En dikkate değer Grant DAO'lardan biri, DeFi program topluluğunu beslemek ve büyütmek için Grants altyapısını kullanan Aave protokolüdür. Bu protokol sayesinde fazla fonu olanlar para ödünç verebilirken, ihtiyaç duyanlar protokol üyelerinden borç alabilir.

Eğlence DAO

Eğlence DAO'ları, yaratıcıların yönetim kontrolü aracılığıyla yeniliklerini gerçekleştirmelerine izin vererek merkezi olmayan eğlence sunar. Örneğin, Flufworld üyeleri 3D NFT Flufs'ları (benzersiz tavşan koleksiyonu) kişiselleştirebilir ve lisanslayabilir. Bored Ape Yacht Club (BAYC) da eğlence DAO'sunu başlatmaya hazırlanıyor, bu da BAYC yerli token sahiplerinin yaratıcı kararlar üzerinde oy kullanmasını sağlayacak.

Medya DAO

Medya DAO'ları, reklamverenleri dahil etmeden içerik oluşturucularının (yani okuyucuların) doğrudan katkıda bulunmasına izin verir ve katkıları için yerel jetonları ödül olarak kazanır. Örneğin, Forefront, kripto eğitim merkezi ve kuluçka projeleri için büyüme seçenekleri de dahil olmak üzere DeFi meraklıları için çok sayıda fırsat sunar.

Sosyal DAO

Blockster gibi Sosyal DAO'lar, kripto odaklı sosyal ağ ve işbirliği platformlarıdır. Bu platformlar dijital demokrasi sunar, herkesin görüşleri duyulur ve insanlar ortak ilgi alanlarını paylaşabilir.

DAO'nun teknik katmanı

Temel katman, Dash, Cosmos, Colony ve Ethereum gibi çeşitli protokollerin (Dash, Cosmos, Colony ve Ethereum gibi) inşa edildiği blockchain teknolojisinden oluşur. Solidity kullanan DAOstack ve Aragon gibi şirketler, platform katmanında çalışır ve DAO Yazılım Hizmeti (DSaaS) modelinin örnekleridir. Aragon ve DAOstack üzerinde oluşturulan DAO'lar uygulama düzeyinde dağıtılır. Bununla birlikte, bir DAO geliştirmek için her zaman bu platformları kullanmak zorunda değilsiniz, ihtiyaçlarınıza uygun bir DAO oluşturmak için mevcut DAO'ları çatallayabilirsiniz. Örneğin, DAO'lar Ethereum üzerine inşa edilen 2. Katman ekosisteminin bir parçasıdır.

DAO'larda, kripto para birimleri ve dijital varlıklar, birleştirilebilirlik ("para Legoları" olarak da adlandırılır) olarak bilinen bir özellik aracılığıyla doğrudan aktarılabilir. Birleştirilebilirlik nedeniyle, protokoller ve uygulamalar seçilebilir ve çeşitli kombinasyonlara yerleştirilebilir.

Bir DAO başlatmak ne kadar mal olur?

Bir DAO oluşturmanın sabit bir maliyeti olmadığından, fiyat oluşturmayı planladığınız zamandaki ağ gaz ücretlerine bağlıdır. Örneğin, Ethereum blockchain'inde bir DAO oluşturmayı seçerseniz, akıllı sözleşmeyi blok zincirine yüklemek için ödemeniz gereken gaz ücretleri oluşur. Bu yaklaşık 0,2 ETH olabilir ve ortalama gaz ücreti 30 gwei olabilir. Ayrıca, işletme faaliyetlerinize bağlı olarak 60 dolar veya daha fazla olan yıllık bir rapor sunmanız gerekiyor.

DAO'ların gerilim üçgeni

Bir DAO'da, üç benzersiz ancak eşit derecede önemli bileşen - ses, çıkış ve sadakat - gerilimli bir üçgen olarak görülebilir. Bir DAO'nun bireysel egemenliğe saygı gösterme derecesi, üyelerin ayrılmasına ne kadar izin verdiğinde yansıtılır. Bireyler, karar verme sürecine katılma özgürlüğüne sahiptir ve ne zaman katılacaklarını ve DAO'dan çıkacaklarını, ayrıca diğer tüm DAO kararlarına katılma ve oy kullanma konusunda serbesttir (yani, seslerini kullanma). Bu, özgür irade kavramına karşılık gelir.

Voice ile ilgili DAO özgü tasarım alanı, yönetim mekanizmaları olarak bilinir. Yönetim, protokolle ilgili kararlara katılımı ve katılım yoluyla DAO'yu geliştirmeyi içerir. Yönetimi güçlendirmek, sesi arttırmayı ve çıkış teşviklerini azaltmayı gerektirir.

Yönetişim (ses)

Yönetim kuralları, organizasyonun varoluş ve dağılma, üyelik, amaç, faaliyetler ve hem zincir üstü hem de zincir dışı oy kullanma için yasal yapıyı kapsar.

Kişisel (Çıkış)

Özerklik ve kamusal çıkarlara inanan ve bağımsız olarak hareket etmeye istekli olan bireyler genellikle "kişi" olarak adlandırılır. Bununla birlikte, bireysel haklarının da saygı görmesini isterler. Territorial egemenlikleri altında faaliyet gösteren ve yasal olarak kişi olarak tanınan veya sınıflandırılan kayıtlı veya kayıtsız şirketler de bu tanıma dahil edilebilir.

Merkeziyetsizlik (Sadakat)

Merkeziyetsizlik, bir DAO'ya katılmayı seçenlerin özelliklerini tanımlayan bir inanç sistemi oluşturmayı amaçlayan teknik ve siyasi unsurların birleşimidir. Diğer tüm koşullar eşit olduğunda, DAO katılımcılarının görüşlerini dile getirme veya çıkma seçimleri, bağlılıklarına bağlıdır. Bir DAO'nun merkeziyetsizlik düzeyi ve arkasındaki personel ve motivasyonlar, projenin güvenilirliğini etkileyen önemli değişkenlerdir. Ayrıca, merkeziyetsizlik derecesi, yetenekleri, hedefleri ve katılım maliyetlerine bağlı olarak her DAO için farklılık gösterir.

Şirketler neden yönetim kuruluna ihtiyaç duyar?

Temsilci-temsilci ikilemi, bir kişinin veya merkezi bir kuruluşun (temsilci) başka bir kişi veya kuruluş adına kararlar alması ve planları uygulaması durumunda ortaya çıkar, geleneksel organizasyonlarda görüldüğü gibi. Ahlaki tehlike sorunları, temsilcinin kendi çıkarını maksimize eden ve prensiplerine aykırı davranan bir şekilde hareket ettiği durumlarda ortaya çıkar. Son zamanlarda halka açık şirketler tarafından yaygın olarak gerçekleştirilen hisse geri alımı bu davranışın bir örneğidir, bu durumda teşvikler şirketin uzun vadeli sağlığına zarar vererek temsilcileri orantısız bir şekilde zenginleştirir.

Bu nedenle, DAO'lar yönetimin DAO ve tüm paydaşlarının uzun vadeli çıkarları doğrultusunda hareket etmesi için uygun şekilde teşvik edildiği bir şekilde düzenlenmelidir. Aksi takdirde, birçok işletmede yaygın olan temsilci-önlem sorunlarını sürekli kılarlar. Yönetişim böylece kamu çıkarını hizmet etmeyi amaçlar! Blok zinciri teknolojisini kullanarak dijital defterlerle kayıt tutma, DAO yönetiminin tek işlevi olsa bile, geleneksel altyapının açıklığında önemli bir ilerlemeyi temsil eder. Bununla birlikte, danışmanlık hizmetleri bireysel yatırımcılara doğrudan sunulur ve akıllı sözleşmeler için oraklar (akıllı oy kullanımı için) kullanılırsa, şirket işlerinde bireysel oy verme kararları daha etkili bir şekilde uygulanabilir.

DAO'lar ve geleneksel kuruluşlar

Aşağıdaki tablo, DAO'ların ve geleneksel organizasyonların farklarını belirtmektedir:

DAO yönetimi hangi zorluklarla karşılaşır?

DAO'lar genellikle çeşitli sorunlarla karşılaşır. Aşağıdaki bölümler en yaygın problemleri açıklar:

Yönetim sistemi

Tüm DAO'ların binlerce veya hatta milyonlarca kişi tarafından kolektif olarak kararların alındığı merkezsiz bir yönetim mekanizmasına sahip olması gerekmektedir. Bu nedenle, bilgilerin yönetimi ve tüm üyelere etkili bir şekilde yayılması ve iletişiminin sağlanması, DAO'lar için hayati bir konudur.

Masternode, merkezileşmeyi güçlendiriyor

En çok tokena sahip olan bireyler, temel düğümler olarak bilinir ve yönetim kararlarında daha büyük bir ağırlığa sahiptir. İlke olarak, bu sadakat sorununu ele alır, çünkü en çok bahisli tokenlere veya düğümlere sahip olanlar, kötü yönetim kararlarından daha fazla kaybederler. Ancak, ağın büyük bir kısmı temsil edilmemiş durumda kalmaktadır, bu da artan merkezileşmeye ve azınlığın orantısız karar alma gücüne sahip olmasına neden olmaktadır.

Bu sorunu ele almak için, ikinci bir oylama ve ikna oylaması olmak üzere iki oylama sistemi tasarlanmıştır. İkincil oylama, katılımcıların bir teklife karşı veya lehine oy kullanabilecekleri, aynı zamanda onun hakkındaki ikna düzeylerini de ifade edebilecekleri bir topluluk karar alma yöntemidir. Benzer şekilde, ikna oylaması, gerçek zamanlı olarak ifade edilen topluluk genel tercihlerine dayalı olarak fikirlere fon sağlayan devrim niteliğinde bir karar alma mekanizmasıdır.

Gölge oylama

Protokolde ekonomik payı olmayan jeton sahipleri, yönetim jetonlarını ödünç alarak oy kullanabilir ve daha sonra bunları kredi verene geri göndererek DAO'nun direncini zayıflatır. Örneğin, bir saldırgan faiz ödemeleri veya sermaye maliyetleri olmayan bir flash kredisi oluşturabilir, gölge oy kullanımını gösterir. Diğer örnekler arasında merkezi olmayan karteller veya karanlık web DAO'ları, opak blok zinciri oy satın almaları aracılığıyla yönetim mekanizmalarını manipüle eder.

En iyi senaryoda, saldırganlar teminatları üzerinde uzun vadeli faiz, sermaye tutma maliyeti veya cezalar ödemeye zorlanır. Protokol ikincil piyasa faiz oranlarını kontrol etmediği için, oy sürecini tamamlamak için gereken zamanı ayarlayarak 'yönetim maliyetlerini' etkileyebilir. Yönetimi kontrol etmek için tokenları kullanan herhangi bir sistem, önemli kararlar etrafında komplolar ve rüşvetle karşı karşıya kalabilir. Bu, DAO'ların en önemli saldırı vektörlerinden biridir. Bu nedenle, başlangıçtan itibaren başarılı, iyi işleyen ve sağlam bir DAO sağlamak için benzer kartel benzeri davranışlar kurallarda ele alınmalıdır.

DAO'nun geleceği

Gelecekte, sıradan insanların geleneksel anlamda şirketlerde çalışması pek olası değildir. Bunun yerine, bireyler yeni beceriler öğrenerek, sanat oluşturarak, video oyunları oynayarak veya bilgi düzenleyerek gelir elde edecekler. Kripto protokoller etrafında gelişen ağlar, katkıları koordine etmek, nicelendirmek, uygulamak ve ödüllendirmek için yeni yollar geliştiriyor ve bu yeni çalışma geleceğini şekillendiriyor. Bu değişim, bireylere pasif gelir fırsatları sunmaya başlamış ve şirketlerden DAO'lara katılan bireylere değer transferine yol açmaktadır. DAO'lar, geleneksel yönetim yöntemlerinin yerini almak için hazırlanmıştır.

DAO'lar hala erken aşamalarında olsalar da, artık sadece iyimser bir kavram değiller. DAO'lar şeffaf varlıklar olup milyarlarca dolarlık varlıkları yönetmekte ve katkıda bulunanlar ile ağ katılımcılarına kazanç sağlamak için yeni yollar icat etmektedir. DAO'lar giderek yaygın hale gelmekte olup endüstri ve kurumsal uzmanların bu gelişmekte olan fenomeni yeni teoriler ve deneysel araştırmalarla ele almaları heyecan verici bir zaman olmaktadır. Ayrıca markalar, mevcut gelişmelerle adımlarını uyumlu bir şekilde sürdürmelidir, çünkü bu, müşterilerle etkileşimlerini ve tersi durumu etkileyebilir. DAO'lar henüz yaygın olmasa da, birçok iyimser yaratıcıyı cezbetmeye devam etmektedir.

Dikkat:

  1. Bu makale [den yeniden basılmıştır SM团队]. Orijinal başlığı ilet'【Web3.0|指南篇】DAO 的类型以及如何创建去中心化自治组织'. Tüm telif hakları orijinal yazara aittir [SM团队]. Eğer bu yeniden basım konusunda itirazlarınız varsa, lütfen iletişime geçin. Gate Öğrenekip ve bunu derhal ele alacaklar.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri, Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!