Zetachain Anlamak: Bir Acemi Kılavuzu

Yeni BaşlayanJul 24, 2024
ZetaChain nedir? Temel özellikleri nelerdir? ZRC-20 ve tokenleri nedir? ZetaChain teknik olarak nasıl çalışır? ZetaChain'e nasıl katılabilirsiniz? ZetaChain'de nasıl stake edebilirsiniz?
Zetachain Anlamak: Bir Acemi Kılavuzu

zetachain'e giriş

genel bakış

zetachain, çapraz zincir akıllı sözleşmeleri destekleyen bir blok zinciridir. Amaç, sorunsuz etkileşim kabiliyetini sağlamak için çeşitli blok zincirlerini (hem akıllı sözleşmelerle hem de olmadan olanları) birleştirmektir. Yerel çapraz zincir akıllı sözleşmeleri tanıtarak, ethereum ve solana gibi akıllı sözleşmelerin olduğu ve bitcoin gibi akıllı sözleşmelerin olmadığı blok zincir ağlarını da desteklemektedir.

ekip

zetachain'in çekirdek ekibi, brave, coinbase, consensys, thorchain, cosmos ve 0x labs gibi önde gelen sektör şirketleri ve projelerindeki uzmanlardan oluşmaktadır. Örneğin, zetachain'in kurucusu Ankur Nandwani, coinbase'in erken çalışanlarından biriydi ve bat token'inin yaratıcılarından biridir.

Web3 alanındaki derin deneyimlerini ve keskin pazar içgörülerini kullanarak, ekip üyeleri uzmanlıklarını zetachain'in temel güçleri ve teknik yönelimine dönüştürdüler ve proje stratejik vizyonunu şekillendirdiler. Amaçları, merkezi olmayan uygulamaların gelişimini basitleştirirken kullanıcılara daha sorunsuz ve hızlı bir deneyim sunarak, web3 ekosisteminin büyümesini ve gelişmesini teşvik etmektir.

finansman

zetachain, 2023 yılında 27 milyon dolar toplamayı başaran ikinci tur dahilinde, blockchain.com, human capital, vy capital, sky9 capital, jane street capital, vistalabs, cmt digital, foundation capital, lingfeng capital, gsr, kudasai ve krust gibi yatırımcıları içermiştir.

zetachain'in özellikleri ve teknolojisi

zetachain, blok zincir ekosistemleri arasında sorunsuz etkileşimi sağlayan merkezi olmayan çapraz-zincir akıllı kontrat platformudur. Blok zincirlerinin parçalanma sorununu birleşik, güvensiz ve izinsiz bir sistem aracılığıyla çözmeyi amaçlar; bu sayede geliştiriciler ve kullanıcılar birden fazla blok zinciri üzerinde faaliyet gösterebilir.

Zetachain'in ana özellikleri şunları içerir:

zetachain, güçlü cosmos sdk ve tendermint pbft uzlaşma mekanizması üzerine inşa edilmiş yenilikçi bir blockchain çözümüdür ve proof of stake (pos) sistemi kullanmaktadır. Farklı blockchain'ler arasında etkileşimliliği teşvik etmek üzere tasarlanmıştır.

Basit bir ifadeyle, Zetachain benzersiz bir 'chain-in-chain' mimarisi kullanır ve 'blockchain içinde blockchain' (BOB) adında gelişmiş bir kavramı uygular. Bu tasarım, btc ve ethereum gibi farklı bağımsız blok zincirlerini birleşik bir ekosisteme entegre eder. Bu, veri ve ağ kaynaklarını paylaşır ve konsensüs, teşvikler ve akıllı sözleşmeler seviyelerinde derin entegrasyon sağlar, önceden izole edilmiş blok zincirleri arasındaki boşluğu kapatır ve tüm blok zinciri dünyasının etkileşimini ve verimliliğini önemli ölçüde artırır.

örneğin, zetachain, blockchain dünyasındaki parçalanma sorununu çözmek için tasarlanmıştır. Diyelim ki Alice'in bir miktar bitcoin (btc) ve ether (eth) var ve bu varlıkları merkezi olmayan bir borsa veya karmaşık cross-chain bridging süreci kullanmadan farklı blockchain'ler arasında transfer etmek ve ticaret yapmak istiyor. Zetachain, Alice'in btc ve eth'yi sorunsuz bir şekilde yönetebileceği ve işletebileceği birleşik bir platform sağlar. Zetachain'in zincir-içi mimarisi, farklı blockchain'leri (örneğin btc ve ethereum) bir puzzle parçaları gibi birleşik bir ekosisteme gömülebilmesine olanak tanır. Alice artık üçüncü taraf bridging hizmetlerine güvenmek zorunda değil. Dahası, zetachain'in akıllı sözleşmeleri aracılığıyla Alice, her bir blockchain üzerinde ayrı ayrı işlem yapmadan tek bir platformda btc ve eth arasındaki işlemleri doğrudan tamamlayabilir.

ana özellikler

a. zevm ve merkezi olmayan uygulamalar için birleşik mantık ve durum

zevm, ethereum sanal makinesi (EVM) ile uyumlu bir yürütme ortamıdır ve akıllı sözleşmelerin oluşturulmasını, etkileşimini ve dış zincir çağrılarını destekler. Harici zincirlere işlem gönderebilir ve oluşturabilir.

Diğer çapraz zincirli iletişim sistemlerinin aksine, birden çok zincirde durumun dağıtılmasını ve senkronizasyonunu gerektiren zetachain, dapp'lerin mantığı ve durumunu tek bir zevm üzerinde tutmalarına izin verir, bu da geliştirmeyi ve bakımı basitleştirir.

b. çapraz zincir uyumluluğu

zetachain'in doğrulama düğümleri, işlem günlükleri veya durum değişiklikleri gibi diğer blok zincirlerindeki ilgili olayları izlemek için gözlemcilerle donatılmıştır. Bu, akıllı sözleşmelerinin harici zincir olaylarına yanıt vermesine ve varlıkları sarmadan veya köprülemeden harici zincirlerin durumunu doğrudan güncellemesine olanak tanır, böylece farklı blok zincirleri arasında çapraz zincir varlıkları ve bilgi transferi için iletişim ve etkileşim sağlanır.

zetachain ayrıca doğrudan varlık saklama hizmeti de sunmaktadır. Sarılı veya köprülenmiş varlıkları gerektiren sistemlerin aksine, zetachain akıllı sözleşmelerin, Bitcoin ve Ethereum gibi harici zincirlerdeki varlıkları doğrudan yönetmesine ve kullanmasına izin verir. Zetachain'deki imzacılar, diğer blok zincirlerinde doğrudan işlem başlatabilir.

c. hızlı ve verimli bir fikir birliği

Zetachain, hızlı blok süreleri (yaklaşık 5 saniye) ve anlık kesinlik (blok onaylamalarına gerek yok) sağlayan Cosmos SDK ve Tendermint PBFT uzlaşma motoru üzerine inşa edilmiştir. Tendermint motoru bir üretim ortamında yaklaşık 300 düğüme kadar ölçeklenebilir ve gelecekte 1000'den fazla düğüme yükseltilebilir.

Ayrıca, Zetachain, dış zincir olayları konusunda uzlaşmaya varan ve Zetachain adına diğer blok zincirlerinde işlemler gerçekleştiren doğrulayıcı düğümlerden oluşan bir proof-of-stake (PoS) uzlaşma mekanizması kullanmaktadır.


kaynak: ZetaChain

teknik uygulama

a. çekirdek mimarisi

zetachain’in temel mimarisi, doğrulayıcılar, gözlemciler ve imzalayıcılar etrafında tasarlanmıştır. Her rol, ağın sürdürülmesinde ve çapraz zincir işlevselliğinin uygulanmasında benzersiz sorumluluklara sahiptir.

doğrulayıcılar: doğrulayıcılar, zetachain ağının başlıca katılımcılarıdır. Tendermint uzlaşı protokolünü kullanırlar ve zeta tokenları bahis olarak kullanarak ağ uzlaşısına katılırlar. Doğrulayıcılar, gözlemciler tarafından sunulan harici zincir olayları üzerinde oy kullanarak uzlaşmaya varır ve blok ödülleri ve işlem ücretleri gibi diğer potansiyel ödülleri kazanırlar. Doğrulayıcılar, blok üretimine ve ağ yönetimine katılmak için 24 saat online olmalıdır.

gözlemciler: gözlemciler, tam düğümlerini kullanarak harici blok zincirlerindeki faaliyetleri izler. Belirli işlemleri, olayları veya durum değişikliklerini tespit eder ve bu bilgileri zetachain'e bildirerek zetachain'de durum değişikliklerini tetikler. Gözlemciler, sıralayıcılar ve doğrulayıcılar olmak üzere ikiye ayrılır; sıralayıcılar harici olayları keşfeder ve bildirir, doğrulayıcılar ise bu bildirimleri doğrular ve zetachain'de fikir birliğine varırlar. Gözlemciler, farklı ihtiyaçları ve maliyetleri karşılamak için aktif veya pasif bir şekilde çalışabilirler.

signerler: signerler, eşik imza şemaları (tss) kullanarak harici zincirlerle etkileşime geçmek için kullanılan dağıtılmış anahtar paylarını tutar. signerler, zetachain adına harici zincirlerde imzalama işlemleri gerçekleştirir ve doğrulanmış işlemleri göndererek zincirler arası varlık transferlerini gerçekleştirir. tss, zetachain'in merkezi olmayan bir şekilde bitcoin gibi harici zincirlerde varlıkları güvenli bir şekilde yönetmesine ve işletmesine olanak tanır. signer işlemleri, zincirler arası varlık transferlerinin güvenliğini ve atomikliğini sağlayarak tek nokta arızalarını önler.

b. ana bileşenler

Zetachain'in teknik mimarisi, zincirler arası etkileşim sağlamak için anahtar rol oynamaktadır. Birkaç önemli bileşeni içermektedir:

tss: Zetachain, özel anahtarların çoklu doğrulayıcılara dağıtılması ve yönetilmesi için TSS kullanır ve merkeziyetsizleştirme ve güvenliği sağlar. TSS, belirli sayıda imzacının anlaştığı durumlarda yalnızca ağ adına imza atılmasına izin verir.

örneğin, bir bitcoin cüzdanının genellikle bitcoinleri kontrol etmek için özel bir anahtara ihtiyacı varsa, tss senaryosunda özel anahtar 5 farklı kişi tarafından tutulan 5 paya bölünmüştür. Hiçbiri tek başına bitcoinleri kontrol edemez, ancak eşik değerini aşan 3 veya daha fazla kişi anlaştığında, bitcoin transferini yetkilendirmek için geçerli bir imza oluşturabilirler.

omni-chain akıllı sözleşmeler: mevcut çapraz zincir köprü çözümleri genellikle kaynak zincirde (zincir a) varlıkları kilitleyip hedef zincirde (zincir b) karşılık gelen sayıda sarılı varlıklar çıkarır. Bu yöntemin likidite kilitlenmesi ve varlık kaybı gibi sorunları vardır.

Zetachain, harici zincirlerdeki varlıkları doğrudan yönetebilen ve harici zincirler tarafından çağrılabilen omni zincir akıllı sözleşmeler önermektedir. Bu, hedef zincirde sarılı varlıkların ihraç edilmesi gereksinimini ortadan kaldırır, böylece defi entegrasyonunu geliştirir ve defi ekosisteminde varlık kullanılabilirliğini ve esnekliğini arttırır.

Özellikle, omni-zincir ortamında, zetachain zincir içindeki uzlaşma katmanı olarak hizmet verir. Zincir A, Zincir B'ye transfer başlattığında, Zincir A önce zetachain ile uzlaşır. Uzlaşma durumu daha sonra Zincir B'ye senkronize edilir ve karşılık gelen zrc20 jetonun kullanım hakları elde edilir. Bu süreç varlık kaybını ve sürtünmeyi ortadan kaldırır.

zrc-20: zrc-20, zetachain'a entegre edilmiş bir token standardıdır. zrc-20 tokenları, bnb ve diğer erc-20 tokenları gibi harici zincirlerde takas edilebilir varlıkları temsil eder. Bunlar, mevcut ethereum uyumlu cüzdanlar ve ticaret platformları ile sorunsuz bir şekilde işbirliği yapmak için erc-20 ile aynı standartları takip eder.

ZRC-20 kullanarak, geliştiriciler diğer zincirlerdeki yerel varlıkları bağlayan dapp'ler oluşturabilirler, bu da tüm zincirlerdeki omni-chain defi protokolleri ve dapp'lerinin hepsi tek bir zincirdeymiş gibi geliştirilmesini son derece basit hale getirir.

Belirli kullanımlarda, beyaz liste incelemesinden geçen erc-20 jetonları zetachain'e zrc-20 jetonları olarak yatırılabilir. Yatırma işlemi sırasında, yerli erc-20 jetonları TSS adreslerine / erc-20 saklama sözleşmelerine aktarılır ve kilitlenir. Aynı zamanda, ilgili zrc-20 jetonları zetachain'de üretilir ve alıcının adresine yatırılır.

zrc-20 jetonları, bağlı blokzincirler üzerinden zetachain'den çekilebilir. Çekilme sırasında zrc-20 jetonları zetachain'de yakılırken, yerel/erc-20 jetonları tss adreslerinden/erc-20 saklama sözleşmelerinden bağlı bloklar üzerindeki alıcı adreslere transfer edilir.


kaynak: ZetaChain belgesi

zetachain'e nasıl dahil olunur

zetahub

zetahub, zetachain ekosistemi içinde kullanıcı arayüzü ve etkileşim platformudur. Kullanıcılara zetachain ağı üzerinde varlıklarını yönetmelerine ve etkileşimde bulunmalarına olanak tanıyan bir dizi işlev sunar. İşte zetahub'un bazı temel özellikleri:

  • cüzdanına zetachain ağı ekle: kullanıcılar, zetahub aracılığıyla evm-uyumlu cüzdanlarını (örneğin metamask) kullanarak zetachain ağını cüzdanlarına ekleyebilirler, böylece cüzdanlarında zeta token'larını görüntüleyip kullanabilirler.
  • cüzdan bağlan: kullanıcılar işlemler ve etkileşimler gerçekleştirmek için cüzdanlarını zetahub'a bağlayabilirler.
  • zeta jetonları elde etme: zetahub, zeta jetonlarını elde etmek için yöntemler sağlar. Kullanıcılar likidite havuzları, madencilik veya satın alma gibi çeşitli yollarla zeta jetonları elde edebilirler.
  • zeta token staking: kullanıcılar, zetahub'da zeta token'larını deleGate etmek için doğrulayıcıları seçebilir, ağ güvenliğini destekleyebilir ve ödül kazanabilir.
  • likidite havuzlarını keşfedin: zetahub, kullanıcıların zetachain'in likidite havuzlarını gözlemlemesine ve katılım sağlamasına olanak tanır, getiri elde etmek için likidite sağlar.
  • deleGate/stake zeta: kullanıcılar zetahub'da zetachain doğrulayıcılarını bulabilir ve ağ uzlaşma sürecine katılmak için zeta tokenlarını deleGate edebilirler.
  • Zeta xp programına katılın: Zeta xp programı kullanıcılara ağ yönetişimi veya belirli etkinliklerle ilgili bir ödül veya teşvik mekanizması olan Zeta xp kazanma imkanı sağlar.
  • Zeta XP kazanın: Kullanıcılar, Zetahub'daki belirli etkinliklere katılarak Zeta XP kazanabilirler.
  • Varlıkları gönder: Zetahub, kullanıcıların varlıkları Zetachain ağı içinde veya dışında taşıyabileceği bir gönderim sayfası sunar.
  • Etkinlikleri takip et: Zetahub, kullanıcıların işlemlerini ve varlık durumlarını izlemelerine yardımcı olan bir şekilde kullanıcı etkinliklerini takip etme imkanı sunar.

özetle, zetachain ile etkileşimde bulunmak için kullanıcılara bir portal olarak hizmet veren zetahub, sezgisel ve kullanıcı dostu bir arayüz sağlayarak zetachain ekosistemine katılımı daha kolay ve daha uygun hale getirir. zetahub aracılığıyla kullanıcılar varlıklarını yönetebilir, staking yapabilir, likidite havuzlarını kullanabilir ve zetachain ağının diğer yönleriyle etkileşime geçebilir.


kaynak: Zeta Zinciri

zetachain'in komut satırı

zetachain'in cli'si, kullanıcıların zetachain ağıyla etkileşimde bulunmasına izin veren bir komut satırı aracıdır. İlk olarak, kullanıcılar cli'yi zetachain düğüm github deposundan yüklemeli, ardından bir hesap oluşturmalı ve son olarak zetachain ile yönetim, bakiye sorgulama, staking ve diğer etkileşimler için etkileşimde bulunmalıdır.


kaynak: ZetaChain

ping pub explorer

ping pub, cosmos'a dayalı bir blockchain gezginidir. Kullanıcılara yönetişime katılma, doğrulayıcılara token deleGate etme, staking ödüllerini çekme vb. imkanı sunan bir gösterge tablosu bulunmaktadır. ping pub, keplr, leap, metamask ve ledger'ı desteklemektedir. Kullanıcılar istedikleri cüzdanı seçebilir ve bağlantı kurabilir.

Staking için, bilgilendirme komisyonları ve oy güçleri hakkında bilgi içeren doğrulayıcıların listesini görmek için 'staking' sekmesine geçin. Seçmek istediğiniz doğrulayıcıyı seçin ve doğrulayıcının adına tıklayın. Doğrulayıcı ayrıntıları sayfasında, kullanıcılar hapis durumu, öz-bağlı miktarı, adresi, web sitesi vb. hakkında daha fazla bilgi görebilirler. Doğrulayıcıya jetonları deleGate etmek için 'deleGate' düğmesine basın.


kaynak: ZetaChain

Ping hub açılır penceresi göründükten sonra, kullanıcılar delegasyon yapmak istedikleri token sayısını azeta olarak ifade ederek girebilirler. Örneğin, 1 zeta delegasyonu için 1000000000000000000 girin. Son olarak, 'gönder' seçeneğini seçin ve staking işlemini tamamlamak için cüzdanda işlemi onaylayın.


kaynak: ZetaChain

zetachain jetonu

zeta token ekonomisi

Zeta'nın başlangıçta 2,1 milyar token arzı var ve ağın uzun vadeli gelişimini desteklemek için yaklaşık dört yıl sonra yıllık yaklaşık %2,5 enflasyon getirmeyi planlıyor. ZetaChain ekosisteminin sürdürülebilirliğini sağlamak için tokenler aşağıdaki gibi dağıtılır:

  • kullanıcı büyüme havuzu (10%): airdrop'lar ve topluluk ödülleri aracılığıyla kullanıcı tabanını genişletmek.
  • Ekosistem Büyüme Fonu (%12): Ekosistem gelişimini desteklemek ve ortaklara ve dApp geliştiricilerine yardımcı olmak için.
  • Doğrulayıcı ödülleri (10%): blok ödülleri için ayrılır, ağ güvenliğini sağlamak için başlangıç ​​aşamasından sonra enflasyon tabanlı ödüllere geçiş yapılır.
  • Likidite Teşvikleri (%5,5): Sorunsuz değer transferleri için çok önemli olan çekirdek ZRC-20 fon havuzlarında likiditeyi teşvik etmek.
  • hazine (24%): operasyonları, gelişmeyi ve ekosistem iyileştirmelerini finanse etmek için.
  • çekirdek katkıda bulunanlar, danışmanlar ve alıcılar (22.5% ve 16%): zetachain'in büyümesine ve gelişimine katkıda bulunan birey ve kuruluşları ödüllendirmek için.


kaynak: ZetaChain

zeta token kullanım alanları

Zeta, ZetaChain ağı içinde birden fazla amaca hizmet eder. Akıllı sözleşme katmanı ve dahili işlemler için yakıt görevi görür ve EIP 1559'a benzer bir mekanizma aracılığıyla kademeli olarak yakılarak arzını etkiler.

Zeta, çekirdek havuzda önemli bir rol oynar ve protokollerin, giden işlemler için ücret ödemek de dahil olmak üzere harici zincirlerle etkileşimleri desteklemek için ZRC-20 yakıt varlıklarını takas etmesine olanak tanır. Zeta tokenleri ayrıca zincirler arası iletişim için aracı varlıklar olarak hareket ederek DApp'lerin veya kullanıcıların Zeta'yı ekleyerek ve ilgili tüm ücretleri tek bir işlemde ödeyerek zincirler arası mesajlar göndermesine olanak tanır.

Ayrıca, Zeta tokenları POS Blockchain'de staking varlıkları olarak kullanılır. Doğrulayıcılar ve kullanıcılar zeta'yı staking veya delegasyon yaparak ağ güvenliğini sağlar ve blok ödülleri kazanır. Son olarak, Zeta sahipleri ağ yönetimine katılabilir ve politika güncellemeleri ve ağ gelişimi gibi önemli konularda oy kullanarak ağ kararları üzerinde etkilerini gösterebilir.

sonuç

Zincirler arası mesajlaşmayı destekleyen başka bir POS zinciri olan Axelar ile karşılaştırıldığında ZetaChain, EVM'nin yerel gözetimini ve çok zincirli akıllı sözleşmeleri doğrudan destekleyebilir. ZetaChain'in zincirler arası birlikte çalışabilirliği, blok zinciri dünyasındaki parçalanma ve birlikte çalışabilirlik sorunlarının ele alınmasına yardımcı olarak, varlıkları sarmadan veya köprülemeden blok zincirleri arasında doğrudan yerel etkileşimlere olanak tanır. ZetaChain'in arkasındaki temel teknolojiler arasında merkezi olmayan bir doğrulayıcı düğüm ağı, çok yönlü zincir hesapları, TSS ve çok zincirli akıllı sözleşmeler ve iletişim araçları bulunur. Bu teknolojiler, ZetaChain'in zincirler arası işlevsellik elde etmesini ve işlem güvenliğini ve verimliliğini artırmasını sağlar.

Ayrıca, Zetachain Ethereum gibi akıllı sözleşme blok zincirlerini ve BTC gibi akıllı olmayan sözleşme blok zincirlerini destekler, bu da çoklu zincirli dapp geliştirme ve dağıtımının esnekliğini önemli ölçüde arttırır.

ZetaChain'in gelecekteki yol haritası, Bitcoin, yapay zeka ve veri entegrasyonu için programlanabilir yükseltmeler, EVM uyumlu akıllı sözleşmeler, sıfır bilgi kanıtı DApp'leri ve varlık doğrulaması, zincirler arası değer aktarımı ve Cosmos SDK'nın proof-of-stake konsensüs mekanizmasının kullanımını içerir. Yol haritası ayrıca temel güven modelleri, TSS-lib ve go-TSS, performans ve sağlamlık geliştirmeleri ve geliştirici araçları ve SDK'ları için destek geliştirmeyi de içerir.

Genel olarak, Zetachain, çoklu zincir uyumluluğunu teşvik ederek ve yeni kullanım durumlarını ve dapp'leri geliştirerek blockchain ekosistemine önemli ölçüde katkıda bulunma potansiyeline sahiptir. Bununla birlikte, başarısı pratiklik, güvenlik ve ölçeklenebilirlik üzerinde bağlı olacaktır.

Yazar: Oxaya
Çevirmen: Paine
İnceleyen(ler): KOWEI、Edward、Elisa、Ashley、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

Zetachain Anlamak: Bir Acemi Kılavuzu

Yeni BaşlayanJul 24, 2024
ZetaChain nedir? Temel özellikleri nelerdir? ZRC-20 ve tokenleri nedir? ZetaChain teknik olarak nasıl çalışır? ZetaChain'e nasıl katılabilirsiniz? ZetaChain'de nasıl stake edebilirsiniz?
Zetachain Anlamak: Bir Acemi Kılavuzu

zetachain'e giriş

genel bakış

zetachain, çapraz zincir akıllı sözleşmeleri destekleyen bir blok zinciridir. Amaç, sorunsuz etkileşim kabiliyetini sağlamak için çeşitli blok zincirlerini (hem akıllı sözleşmelerle hem de olmadan olanları) birleştirmektir. Yerel çapraz zincir akıllı sözleşmeleri tanıtarak, ethereum ve solana gibi akıllı sözleşmelerin olduğu ve bitcoin gibi akıllı sözleşmelerin olmadığı blok zincir ağlarını da desteklemektedir.

ekip

zetachain'in çekirdek ekibi, brave, coinbase, consensys, thorchain, cosmos ve 0x labs gibi önde gelen sektör şirketleri ve projelerindeki uzmanlardan oluşmaktadır. Örneğin, zetachain'in kurucusu Ankur Nandwani, coinbase'in erken çalışanlarından biriydi ve bat token'inin yaratıcılarından biridir.

Web3 alanındaki derin deneyimlerini ve keskin pazar içgörülerini kullanarak, ekip üyeleri uzmanlıklarını zetachain'in temel güçleri ve teknik yönelimine dönüştürdüler ve proje stratejik vizyonunu şekillendirdiler. Amaçları, merkezi olmayan uygulamaların gelişimini basitleştirirken kullanıcılara daha sorunsuz ve hızlı bir deneyim sunarak, web3 ekosisteminin büyümesini ve gelişmesini teşvik etmektir.

finansman

zetachain, 2023 yılında 27 milyon dolar toplamayı başaran ikinci tur dahilinde, blockchain.com, human capital, vy capital, sky9 capital, jane street capital, vistalabs, cmt digital, foundation capital, lingfeng capital, gsr, kudasai ve krust gibi yatırımcıları içermiştir.

zetachain'in özellikleri ve teknolojisi

zetachain, blok zincir ekosistemleri arasında sorunsuz etkileşimi sağlayan merkezi olmayan çapraz-zincir akıllı kontrat platformudur. Blok zincirlerinin parçalanma sorununu birleşik, güvensiz ve izinsiz bir sistem aracılığıyla çözmeyi amaçlar; bu sayede geliştiriciler ve kullanıcılar birden fazla blok zinciri üzerinde faaliyet gösterebilir.

Zetachain'in ana özellikleri şunları içerir:

zetachain, güçlü cosmos sdk ve tendermint pbft uzlaşma mekanizması üzerine inşa edilmiş yenilikçi bir blockchain çözümüdür ve proof of stake (pos) sistemi kullanmaktadır. Farklı blockchain'ler arasında etkileşimliliği teşvik etmek üzere tasarlanmıştır.

Basit bir ifadeyle, Zetachain benzersiz bir 'chain-in-chain' mimarisi kullanır ve 'blockchain içinde blockchain' (BOB) adında gelişmiş bir kavramı uygular. Bu tasarım, btc ve ethereum gibi farklı bağımsız blok zincirlerini birleşik bir ekosisteme entegre eder. Bu, veri ve ağ kaynaklarını paylaşır ve konsensüs, teşvikler ve akıllı sözleşmeler seviyelerinde derin entegrasyon sağlar, önceden izole edilmiş blok zincirleri arasındaki boşluğu kapatır ve tüm blok zinciri dünyasının etkileşimini ve verimliliğini önemli ölçüde artırır.

örneğin, zetachain, blockchain dünyasındaki parçalanma sorununu çözmek için tasarlanmıştır. Diyelim ki Alice'in bir miktar bitcoin (btc) ve ether (eth) var ve bu varlıkları merkezi olmayan bir borsa veya karmaşık cross-chain bridging süreci kullanmadan farklı blockchain'ler arasında transfer etmek ve ticaret yapmak istiyor. Zetachain, Alice'in btc ve eth'yi sorunsuz bir şekilde yönetebileceği ve işletebileceği birleşik bir platform sağlar. Zetachain'in zincir-içi mimarisi, farklı blockchain'leri (örneğin btc ve ethereum) bir puzzle parçaları gibi birleşik bir ekosisteme gömülebilmesine olanak tanır. Alice artık üçüncü taraf bridging hizmetlerine güvenmek zorunda değil. Dahası, zetachain'in akıllı sözleşmeleri aracılığıyla Alice, her bir blockchain üzerinde ayrı ayrı işlem yapmadan tek bir platformda btc ve eth arasındaki işlemleri doğrudan tamamlayabilir.

ana özellikler

a. zevm ve merkezi olmayan uygulamalar için birleşik mantık ve durum

zevm, ethereum sanal makinesi (EVM) ile uyumlu bir yürütme ortamıdır ve akıllı sözleşmelerin oluşturulmasını, etkileşimini ve dış zincir çağrılarını destekler. Harici zincirlere işlem gönderebilir ve oluşturabilir.

Diğer çapraz zincirli iletişim sistemlerinin aksine, birden çok zincirde durumun dağıtılmasını ve senkronizasyonunu gerektiren zetachain, dapp'lerin mantığı ve durumunu tek bir zevm üzerinde tutmalarına izin verir, bu da geliştirmeyi ve bakımı basitleştirir.

b. çapraz zincir uyumluluğu

zetachain'in doğrulama düğümleri, işlem günlükleri veya durum değişiklikleri gibi diğer blok zincirlerindeki ilgili olayları izlemek için gözlemcilerle donatılmıştır. Bu, akıllı sözleşmelerinin harici zincir olaylarına yanıt vermesine ve varlıkları sarmadan veya köprülemeden harici zincirlerin durumunu doğrudan güncellemesine olanak tanır, böylece farklı blok zincirleri arasında çapraz zincir varlıkları ve bilgi transferi için iletişim ve etkileşim sağlanır.

zetachain ayrıca doğrudan varlık saklama hizmeti de sunmaktadır. Sarılı veya köprülenmiş varlıkları gerektiren sistemlerin aksine, zetachain akıllı sözleşmelerin, Bitcoin ve Ethereum gibi harici zincirlerdeki varlıkları doğrudan yönetmesine ve kullanmasına izin verir. Zetachain'deki imzacılar, diğer blok zincirlerinde doğrudan işlem başlatabilir.

c. hızlı ve verimli bir fikir birliği

Zetachain, hızlı blok süreleri (yaklaşık 5 saniye) ve anlık kesinlik (blok onaylamalarına gerek yok) sağlayan Cosmos SDK ve Tendermint PBFT uzlaşma motoru üzerine inşa edilmiştir. Tendermint motoru bir üretim ortamında yaklaşık 300 düğüme kadar ölçeklenebilir ve gelecekte 1000'den fazla düğüme yükseltilebilir.

Ayrıca, Zetachain, dış zincir olayları konusunda uzlaşmaya varan ve Zetachain adına diğer blok zincirlerinde işlemler gerçekleştiren doğrulayıcı düğümlerden oluşan bir proof-of-stake (PoS) uzlaşma mekanizması kullanmaktadır.


kaynak: ZetaChain

teknik uygulama

a. çekirdek mimarisi

zetachain’in temel mimarisi, doğrulayıcılar, gözlemciler ve imzalayıcılar etrafında tasarlanmıştır. Her rol, ağın sürdürülmesinde ve çapraz zincir işlevselliğinin uygulanmasında benzersiz sorumluluklara sahiptir.

doğrulayıcılar: doğrulayıcılar, zetachain ağının başlıca katılımcılarıdır. Tendermint uzlaşı protokolünü kullanırlar ve zeta tokenları bahis olarak kullanarak ağ uzlaşısına katılırlar. Doğrulayıcılar, gözlemciler tarafından sunulan harici zincir olayları üzerinde oy kullanarak uzlaşmaya varır ve blok ödülleri ve işlem ücretleri gibi diğer potansiyel ödülleri kazanırlar. Doğrulayıcılar, blok üretimine ve ağ yönetimine katılmak için 24 saat online olmalıdır.

gözlemciler: gözlemciler, tam düğümlerini kullanarak harici blok zincirlerindeki faaliyetleri izler. Belirli işlemleri, olayları veya durum değişikliklerini tespit eder ve bu bilgileri zetachain'e bildirerek zetachain'de durum değişikliklerini tetikler. Gözlemciler, sıralayıcılar ve doğrulayıcılar olmak üzere ikiye ayrılır; sıralayıcılar harici olayları keşfeder ve bildirir, doğrulayıcılar ise bu bildirimleri doğrular ve zetachain'de fikir birliğine varırlar. Gözlemciler, farklı ihtiyaçları ve maliyetleri karşılamak için aktif veya pasif bir şekilde çalışabilirler.

signerler: signerler, eşik imza şemaları (tss) kullanarak harici zincirlerle etkileşime geçmek için kullanılan dağıtılmış anahtar paylarını tutar. signerler, zetachain adına harici zincirlerde imzalama işlemleri gerçekleştirir ve doğrulanmış işlemleri göndererek zincirler arası varlık transferlerini gerçekleştirir. tss, zetachain'in merkezi olmayan bir şekilde bitcoin gibi harici zincirlerde varlıkları güvenli bir şekilde yönetmesine ve işletmesine olanak tanır. signer işlemleri, zincirler arası varlık transferlerinin güvenliğini ve atomikliğini sağlayarak tek nokta arızalarını önler.

b. ana bileşenler

Zetachain'in teknik mimarisi, zincirler arası etkileşim sağlamak için anahtar rol oynamaktadır. Birkaç önemli bileşeni içermektedir:

tss: Zetachain, özel anahtarların çoklu doğrulayıcılara dağıtılması ve yönetilmesi için TSS kullanır ve merkeziyetsizleştirme ve güvenliği sağlar. TSS, belirli sayıda imzacının anlaştığı durumlarda yalnızca ağ adına imza atılmasına izin verir.

örneğin, bir bitcoin cüzdanının genellikle bitcoinleri kontrol etmek için özel bir anahtara ihtiyacı varsa, tss senaryosunda özel anahtar 5 farklı kişi tarafından tutulan 5 paya bölünmüştür. Hiçbiri tek başına bitcoinleri kontrol edemez, ancak eşik değerini aşan 3 veya daha fazla kişi anlaştığında, bitcoin transferini yetkilendirmek için geçerli bir imza oluşturabilirler.

omni-chain akıllı sözleşmeler: mevcut çapraz zincir köprü çözümleri genellikle kaynak zincirde (zincir a) varlıkları kilitleyip hedef zincirde (zincir b) karşılık gelen sayıda sarılı varlıklar çıkarır. Bu yöntemin likidite kilitlenmesi ve varlık kaybı gibi sorunları vardır.

Zetachain, harici zincirlerdeki varlıkları doğrudan yönetebilen ve harici zincirler tarafından çağrılabilen omni zincir akıllı sözleşmeler önermektedir. Bu, hedef zincirde sarılı varlıkların ihraç edilmesi gereksinimini ortadan kaldırır, böylece defi entegrasyonunu geliştirir ve defi ekosisteminde varlık kullanılabilirliğini ve esnekliğini arttırır.

Özellikle, omni-zincir ortamında, zetachain zincir içindeki uzlaşma katmanı olarak hizmet verir. Zincir A, Zincir B'ye transfer başlattığında, Zincir A önce zetachain ile uzlaşır. Uzlaşma durumu daha sonra Zincir B'ye senkronize edilir ve karşılık gelen zrc20 jetonun kullanım hakları elde edilir. Bu süreç varlık kaybını ve sürtünmeyi ortadan kaldırır.

zrc-20: zrc-20, zetachain'a entegre edilmiş bir token standardıdır. zrc-20 tokenları, bnb ve diğer erc-20 tokenları gibi harici zincirlerde takas edilebilir varlıkları temsil eder. Bunlar, mevcut ethereum uyumlu cüzdanlar ve ticaret platformları ile sorunsuz bir şekilde işbirliği yapmak için erc-20 ile aynı standartları takip eder.

ZRC-20 kullanarak, geliştiriciler diğer zincirlerdeki yerel varlıkları bağlayan dapp'ler oluşturabilirler, bu da tüm zincirlerdeki omni-chain defi protokolleri ve dapp'lerinin hepsi tek bir zincirdeymiş gibi geliştirilmesini son derece basit hale getirir.

Belirli kullanımlarda, beyaz liste incelemesinden geçen erc-20 jetonları zetachain'e zrc-20 jetonları olarak yatırılabilir. Yatırma işlemi sırasında, yerli erc-20 jetonları TSS adreslerine / erc-20 saklama sözleşmelerine aktarılır ve kilitlenir. Aynı zamanda, ilgili zrc-20 jetonları zetachain'de üretilir ve alıcının adresine yatırılır.

zrc-20 jetonları, bağlı blokzincirler üzerinden zetachain'den çekilebilir. Çekilme sırasında zrc-20 jetonları zetachain'de yakılırken, yerel/erc-20 jetonları tss adreslerinden/erc-20 saklama sözleşmelerinden bağlı bloklar üzerindeki alıcı adreslere transfer edilir.


kaynak: ZetaChain belgesi

zetachain'e nasıl dahil olunur

zetahub

zetahub, zetachain ekosistemi içinde kullanıcı arayüzü ve etkileşim platformudur. Kullanıcılara zetachain ağı üzerinde varlıklarını yönetmelerine ve etkileşimde bulunmalarına olanak tanıyan bir dizi işlev sunar. İşte zetahub'un bazı temel özellikleri:

  • cüzdanına zetachain ağı ekle: kullanıcılar, zetahub aracılığıyla evm-uyumlu cüzdanlarını (örneğin metamask) kullanarak zetachain ağını cüzdanlarına ekleyebilirler, böylece cüzdanlarında zeta token'larını görüntüleyip kullanabilirler.
  • cüzdan bağlan: kullanıcılar işlemler ve etkileşimler gerçekleştirmek için cüzdanlarını zetahub'a bağlayabilirler.
  • zeta jetonları elde etme: zetahub, zeta jetonlarını elde etmek için yöntemler sağlar. Kullanıcılar likidite havuzları, madencilik veya satın alma gibi çeşitli yollarla zeta jetonları elde edebilirler.
  • zeta token staking: kullanıcılar, zetahub'da zeta token'larını deleGate etmek için doğrulayıcıları seçebilir, ağ güvenliğini destekleyebilir ve ödül kazanabilir.
  • likidite havuzlarını keşfedin: zetahub, kullanıcıların zetachain'in likidite havuzlarını gözlemlemesine ve katılım sağlamasına olanak tanır, getiri elde etmek için likidite sağlar.
  • deleGate/stake zeta: kullanıcılar zetahub'da zetachain doğrulayıcılarını bulabilir ve ağ uzlaşma sürecine katılmak için zeta tokenlarını deleGate edebilirler.
  • Zeta xp programına katılın: Zeta xp programı kullanıcılara ağ yönetişimi veya belirli etkinliklerle ilgili bir ödül veya teşvik mekanizması olan Zeta xp kazanma imkanı sağlar.
  • Zeta XP kazanın: Kullanıcılar, Zetahub'daki belirli etkinliklere katılarak Zeta XP kazanabilirler.
  • Varlıkları gönder: Zetahub, kullanıcıların varlıkları Zetachain ağı içinde veya dışında taşıyabileceği bir gönderim sayfası sunar.
  • Etkinlikleri takip et: Zetahub, kullanıcıların işlemlerini ve varlık durumlarını izlemelerine yardımcı olan bir şekilde kullanıcı etkinliklerini takip etme imkanı sunar.

özetle, zetachain ile etkileşimde bulunmak için kullanıcılara bir portal olarak hizmet veren zetahub, sezgisel ve kullanıcı dostu bir arayüz sağlayarak zetachain ekosistemine katılımı daha kolay ve daha uygun hale getirir. zetahub aracılığıyla kullanıcılar varlıklarını yönetebilir, staking yapabilir, likidite havuzlarını kullanabilir ve zetachain ağının diğer yönleriyle etkileşime geçebilir.


kaynak: Zeta Zinciri

zetachain'in komut satırı

zetachain'in cli'si, kullanıcıların zetachain ağıyla etkileşimde bulunmasına izin veren bir komut satırı aracıdır. İlk olarak, kullanıcılar cli'yi zetachain düğüm github deposundan yüklemeli, ardından bir hesap oluşturmalı ve son olarak zetachain ile yönetim, bakiye sorgulama, staking ve diğer etkileşimler için etkileşimde bulunmalıdır.


kaynak: ZetaChain

ping pub explorer

ping pub, cosmos'a dayalı bir blockchain gezginidir. Kullanıcılara yönetişime katılma, doğrulayıcılara token deleGate etme, staking ödüllerini çekme vb. imkanı sunan bir gösterge tablosu bulunmaktadır. ping pub, keplr, leap, metamask ve ledger'ı desteklemektedir. Kullanıcılar istedikleri cüzdanı seçebilir ve bağlantı kurabilir.

Staking için, bilgilendirme komisyonları ve oy güçleri hakkında bilgi içeren doğrulayıcıların listesini görmek için 'staking' sekmesine geçin. Seçmek istediğiniz doğrulayıcıyı seçin ve doğrulayıcının adına tıklayın. Doğrulayıcı ayrıntıları sayfasında, kullanıcılar hapis durumu, öz-bağlı miktarı, adresi, web sitesi vb. hakkında daha fazla bilgi görebilirler. Doğrulayıcıya jetonları deleGate etmek için 'deleGate' düğmesine basın.


kaynak: ZetaChain

Ping hub açılır penceresi göründükten sonra, kullanıcılar delegasyon yapmak istedikleri token sayısını azeta olarak ifade ederek girebilirler. Örneğin, 1 zeta delegasyonu için 1000000000000000000 girin. Son olarak, 'gönder' seçeneğini seçin ve staking işlemini tamamlamak için cüzdanda işlemi onaylayın.


kaynak: ZetaChain

zetachain jetonu

zeta token ekonomisi

Zeta'nın başlangıçta 2,1 milyar token arzı var ve ağın uzun vadeli gelişimini desteklemek için yaklaşık dört yıl sonra yıllık yaklaşık %2,5 enflasyon getirmeyi planlıyor. ZetaChain ekosisteminin sürdürülebilirliğini sağlamak için tokenler aşağıdaki gibi dağıtılır:

  • kullanıcı büyüme havuzu (10%): airdrop'lar ve topluluk ödülleri aracılığıyla kullanıcı tabanını genişletmek.
  • Ekosistem Büyüme Fonu (%12): Ekosistem gelişimini desteklemek ve ortaklara ve dApp geliştiricilerine yardımcı olmak için.
  • Doğrulayıcı ödülleri (10%): blok ödülleri için ayrılır, ağ güvenliğini sağlamak için başlangıç ​​aşamasından sonra enflasyon tabanlı ödüllere geçiş yapılır.
  • Likidite Teşvikleri (%5,5): Sorunsuz değer transferleri için çok önemli olan çekirdek ZRC-20 fon havuzlarında likiditeyi teşvik etmek.
  • hazine (24%): operasyonları, gelişmeyi ve ekosistem iyileştirmelerini finanse etmek için.
  • çekirdek katkıda bulunanlar, danışmanlar ve alıcılar (22.5% ve 16%): zetachain'in büyümesine ve gelişimine katkıda bulunan birey ve kuruluşları ödüllendirmek için.


kaynak: ZetaChain

zeta token kullanım alanları

Zeta, ZetaChain ağı içinde birden fazla amaca hizmet eder. Akıllı sözleşme katmanı ve dahili işlemler için yakıt görevi görür ve EIP 1559'a benzer bir mekanizma aracılığıyla kademeli olarak yakılarak arzını etkiler.

Zeta, çekirdek havuzda önemli bir rol oynar ve protokollerin, giden işlemler için ücret ödemek de dahil olmak üzere harici zincirlerle etkileşimleri desteklemek için ZRC-20 yakıt varlıklarını takas etmesine olanak tanır. Zeta tokenleri ayrıca zincirler arası iletişim için aracı varlıklar olarak hareket ederek DApp'lerin veya kullanıcıların Zeta'yı ekleyerek ve ilgili tüm ücretleri tek bir işlemde ödeyerek zincirler arası mesajlar göndermesine olanak tanır.

Ayrıca, Zeta tokenları POS Blockchain'de staking varlıkları olarak kullanılır. Doğrulayıcılar ve kullanıcılar zeta'yı staking veya delegasyon yaparak ağ güvenliğini sağlar ve blok ödülleri kazanır. Son olarak, Zeta sahipleri ağ yönetimine katılabilir ve politika güncellemeleri ve ağ gelişimi gibi önemli konularda oy kullanarak ağ kararları üzerinde etkilerini gösterebilir.

sonuç

Zincirler arası mesajlaşmayı destekleyen başka bir POS zinciri olan Axelar ile karşılaştırıldığında ZetaChain, EVM'nin yerel gözetimini ve çok zincirli akıllı sözleşmeleri doğrudan destekleyebilir. ZetaChain'in zincirler arası birlikte çalışabilirliği, blok zinciri dünyasındaki parçalanma ve birlikte çalışabilirlik sorunlarının ele alınmasına yardımcı olarak, varlıkları sarmadan veya köprülemeden blok zincirleri arasında doğrudan yerel etkileşimlere olanak tanır. ZetaChain'in arkasındaki temel teknolojiler arasında merkezi olmayan bir doğrulayıcı düğüm ağı, çok yönlü zincir hesapları, TSS ve çok zincirli akıllı sözleşmeler ve iletişim araçları bulunur. Bu teknolojiler, ZetaChain'in zincirler arası işlevsellik elde etmesini ve işlem güvenliğini ve verimliliğini artırmasını sağlar.

Ayrıca, Zetachain Ethereum gibi akıllı sözleşme blok zincirlerini ve BTC gibi akıllı olmayan sözleşme blok zincirlerini destekler, bu da çoklu zincirli dapp geliştirme ve dağıtımının esnekliğini önemli ölçüde arttırır.

ZetaChain'in gelecekteki yol haritası, Bitcoin, yapay zeka ve veri entegrasyonu için programlanabilir yükseltmeler, EVM uyumlu akıllı sözleşmeler, sıfır bilgi kanıtı DApp'leri ve varlık doğrulaması, zincirler arası değer aktarımı ve Cosmos SDK'nın proof-of-stake konsensüs mekanizmasının kullanımını içerir. Yol haritası ayrıca temel güven modelleri, TSS-lib ve go-TSS, performans ve sağlamlık geliştirmeleri ve geliştirici araçları ve SDK'ları için destek geliştirmeyi de içerir.

Genel olarak, Zetachain, çoklu zincir uyumluluğunu teşvik ederek ve yeni kullanım durumlarını ve dapp'leri geliştirerek blockchain ekosistemine önemli ölçüde katkıda bulunma potansiyeline sahiptir. Bununla birlikte, başarısı pratiklik, güvenlik ve ölçeklenebilirlik üzerinde bağlı olacaktır.

Yazar: Oxaya
Çevirmen: Paine
İnceleyen(ler): KOWEI、Edward、Elisa、Ashley、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!