Blok Zinciri İlk İlkesini Anlamak

İleri SeviyeJun 25, 2024
Blok zinciri araştırmalarının sürekli gelişmesiyle birlikte, çoğu blok zinciri hala geleneksel blok + zincir yapısını takip etse de, ilk prensiplerle tasarlanmış bazı blok zincirleri de ortaya çıkmıştır. İlk prensip düşüncesi en temel koşullardan başlar, kavramların bileşenlerini analiz eder ve hedeflere ulaşmak için en uygun yolu arar. Blockchain alanında ilk ilke, en temel merkezi olmayan muhasebe yöntemi başlayan ve benzersiz bir veri yapısına ve fikir birliğine sahip yeni bir muhasebe yöntemi olarak kabul edilir. Örneğin, Sui ve Arweave AO'nun iki farklı blok zinciri tasarımı. Sui, "daha hızlı muhasebe hizmetlerine" odaklanan nesne yönelimli bir veri modelidir, Arweave AO ise esasen merkezi olmayan bir bilgi işlem sistemi veya muhasebe hizmetlerini çalıştırmak için altyapı olan merkezi olmayan bir bulut hizmetidir.
Blok Zinciri İlk İlkesini Anlamak

İlk ilke düşünme nedir?

İlk ilkesel düşünme, bir hedefe ulaşmak için en uygun yolu keşfetmek emir bir kavramın en temel koşullarına geri dönme, onu analiz için kurucu bileşenlerine ayırma yaklaşımını ifade eder. Bu ilke, antik Yunan filozofu Aristoteles'ten kaynaklanmaktadır ve Elon Musk'in onayı nedeniyle yaygın olarak kabul görmüştür. Bu ilke aynı zamanda Doğu felsefesindeki "Tao" ile benzerlik gösterir.

USC Marshall School of Business'taki 2014 mezuniyet konuşmasında Elon Musk, Birinci ilkeye dayalı karar verme yaklaşımını tartıştı

"Yaklaşımın, problemleri fizik perspektifinden düşünmek olduğu, ilk ilkenin analojiden kaçınmak olduğu size tanıdık gelebilir. Her şeyi görselleştirebileceğiniz en temel bileşenlerine ayırıyorsunuz ve sonra oradan akıl yürütüyorsunuz. Bir şeyin mantıklı olup olmadığını belirlemenin iyi bir yolu. Bu zihniyet kolay değil - enerjik olarak zorlu. Ancak bilgide yeniliği hedefliyorsanız, bu en etkili düşünme yöntemidir. Fizikçiler bu çerçeveyi geliştirdiler ve kuantum mekaniği gibi sezgisel olmayan kavramları keşfetmelerini lider. Yani güçlü, son derece etkili bir yaklaşım. Ne olursa olsun, mümkün olduğunca bunu yapmaya çalışın."

Elon, Pnömatik Tüpleri örnek olarak kullanarak, karşılaştırmalı veya deneyimsel düşünme ile yeni bir tren ürünü tasarlayacak olsaydı, çoğu insanın daha güçlü tahrik ve daha iyi aerodinamik gibi mevcut yetenekleri geliştirmeyi düşüneceğini Musk. Bununla birlikte, ürün gereksinimlerini analiz etmek için ilk ilkeler kullanılıyorsa, bir nakliye aracının temel amacına geri dönülmelidir: A noktasından B noktasına büyük miktarda yük taşımak. Bu, trenler ve diğer ulaşım araçları yaratmanın asıl amacıdır ve bunları yükseltmek mutlaka bir lokomotif gerektirmez. Yolu yönlendiren ilk ilkelerle Musk, Pnömatik Tüpler için manyetik kaldırma ve düşük vakum kullanılmasını önerir.

Blok Zinciri'de düşünmenin ilk ilkeleri Blockchain'in

ilk prensip düşüncesi nedir?

Dr. Xiao Feng, 2024 Hong Kong Web3 Festivali'ndeki kapanış konuşmasında, blok zincirinin ilk ilkesinin yeni bir muhasebe yöntemi olduğunu belirtti

"2009 yılında dağıtılmış bir defter (DLT) olarak ortaya çıkan Blok Zinciri, dijital değeri ve ağ değerini kaydeder, özel defterlere long'cu değil, herkesin katkıda bulunduğu ve tüm paydaşların aynı deftere kaydettiği küresel, halka açık ve şeffaf bir deftere kaydeder. Bu, blok zincirinin temel ilkesidir: açık ve şeffaf bir "küresel halka açık defter" ve tüm Web3 yenilikleri bu ilkeye dayanmaktadır."

Dr. Xiao Feng'in bakış açısına katılıyorum ve buna dayanarak blok zincirinin özünü genişletiyorum.

Demonte edildiğinde, "blok zinciri" terimi bloklardan ve zincirden oluşur. Blok zincirinin ilk ilkesinin bir muhasebe yöntemi olduğu göz önüne alındığında, blok ve zincir gerçekten gerekli midir?

Soruyu ele almadan önce, dağıtılmış bir defter olarak Bitcoin'in neden blok ve zincir gerektirdiğini anlayalım.

Bitcoin'de blok, defterdeki bir sayfaya benzer şekilde bir dizi işlem bilgisi içeren dijital bir kayıttır. Bir hash değeri, bir hash fonksiyonu kullanılarak hesaplanabilir. Bu hash değerinin özelliği, blok kadar long İçerik biraz değişirse, hash değeri farklı olacaktır. Her blok, bir önceki bloğun hash içerir ve esasen N+1 bloğunun ilk girişinin N bloğundan türetilen hash olduğu ve değiştirilemez bir zincir yapısıyla sonuçlanan bir zincir görevi görür.

Bitcoin'de, senkronize defteri tutan mekanizma Proof of Work (PoW) konsensüs algoritmasıdır. Bitcoin ağında bir işlem gerçekleştiğinde, geçici olarak mempool depolanır. Madenciler daha sonra yeni bir blok oluşturmaya çalışmak için mempool bir grup işlem seçerler. Bunu yapmak için madenciler rastgele bir dizi içinde belirli bir sayıyı arar, bunu bloğun verileriyle birleştirir ve ağın zorluk hedefini karşılayan bir hash değeri üretir. Bu işleme "madencilik" denir ve geçerli hash ilk hesaplayan madenci, işlemleri kaydetme hakkını kazanır veya bir bloğu "mayınlar". Zorluk hedefi, her 2016 blokta bir (yaklaşık iki haftada bir) ayarlanan dinamik bir değerdir ve Bitcoin için ortalama blok zamanı yaklaşık 10 dakika kalmasını sağlar.

Bloklar ve zincir, Bitcoin'in temel bileşenleridir ve PoW, merkezi olmayan defter işlevselliğini sağlayan fikir birliği mekanizmasıdır. Bununla birlikte, özünde, dağıtılmış bir defter, tek işlem konsensüsü gibi alternatif yöntemlerle ademi merkeziyetçiliği sağlayabilir ve yapı, bir Yönlendirilmiş Döngüsel Çizge (DAG) gibi doğrusal olmayabilir. Bu nedenle, bloklar ve zincirler doğası gereği gerekli değildir; Bunun yerine, "blok zinciri" terimi, diğerlerinin yanı sıra Bitcoin, Ethereum ve Solana tarafından temsil edilen merkezi olmayan defterler için konuşma dilinde bir isim olarak hizmet ederek derinden kökleşmiş hale geldi.

Bitcoin, sonuçta, 2009 yılına kadar uzanıyor ve blok zinciri araştırmaları gelişmeye devam ettikçe, çoğu blok zinciri hala geleneksel "bloklar + zincir" paradigmasına bağlı kalırken, artık benzersiz veri yapıları ve fikir birliği mekanizmaları ile temel merkezi olmayan muhasebe sorunundan ayrılan ilk ilkeler üzerine kurulmuş bazı blok zinciri tasarımları var. Bu makale, örnek olarak Sui ve Arweave AO'yu incelemektedir.

Sui: Suyun Tao'su

Sui, çekirdek ekibi Facebook'taki (şimdi Meta) dağılmış Diem ve Novi projelerinden gelen, ilk ilkeler üzerine inşa edilmiş bir Layer1'dir. Sui adı, marka kimliğinde de yankı uyandıran Japonca su kelimesinden alınmıştır.

Sui, tüm işlemlerin nesneleri girdi olarak aldığı ve çıktı olarak yeni veya değiştirilmiş nesneler ürettiği nesne tabanlı bir veri modeli kullanarak akıllı sözleşmeler yazmak için Sui Move'u kullanır ve bağımsız nesnelerin işlemleri paralel olarak işlemesini sağlar.

Sui Move'da her akıllı sözleşme, fonksiyonlardan ve yapılardan oluşan bir modüldür. Yapılar işlevler içinde örneklenir ve işlev çağrıları aracılığıyla diğer modüllere geçirilebilir. Yapıların çalışma zamanı depolama örnekleri, Sui'de üç farklı nesne türüyle nesne olarak kabul edilir: sahip nesneleri, paylaşılan nesneler ve değişmez nesneler.

Sui'nin blokları yoktur, işlemleri tek tek doğrular ve bir işlemin Sui tarafından sipariş edilip doğrulanmaması, işlemdeki nesnelerin paylaşılıp paylaşılmamasına bağlıdır.

Paylaşılan nesneleri içermeyen basit işlemlerde Sui, FastPay'in tasarımından ilham alan hafif bir algoritma kullanır ve işlem yayılımı için Byzantine Consistent Broadcast'ten (BCB) yararlanır. Müşteriler işlemi Sui'deki tüm doğrulayıcılar yayınlar, doğrulayıcı hisselerine göre oylama toplar, bir sertifika oluşturur ve ardından sertifikayı doğrulayıcılar yeniden yayınlar. Bir doğrulayıcı sertifikayı aldıktan sonra, işlemi doğrudan gerçekleştirebilir.

Karmaşık işlemler olarak bilinen paylaşılan nesneleri içeren işlemler gerçekleştiğinde, Sui Narwhal & Bullshark konsensüs mekanizmasını kullanır. Narwhal, işlemlerin kullanılabilirliğini sağlamaktan sorumlu bir mempool modülüdür. Tur tabanlı bir şekilde çalışan her tur iki adımdan oluşur: işlemleri dağıtmak (diğer düğümlerle senkronize etmek) ve doğrulamak (diğer düğümlerden oy toplamak). Birden fazla turdan sonra işlemler bir DAG oluşturur. Bullshark, Narwhal's DAG içindeki işlemlerin sıralanmasını sağlayan bir konsensüs modülüdür.

Sui, işlem yayılımı ve konsensüs için DAG kullanır, bu da iletişim sırasında daha düşük işlem gecikme süresi ve daha az ağ yükü sağlar. Ek olarak, geçmiş bilgilerin bütünlüğünü ve emir korumak için Sui, işlemleri doğrusal olarak birbirine bağlanan kontrol noktaları olarak ayrı bir süreçte sıralar ve geçmiş verileri depolamak ve bunlara erişmek için geleneksel blok zincirlerine benzer bir yapı sağlar.

Gerçekte, Sui'nin veri yapısı geleneksel blok zincirlerinden temelde farklıdır, çünkü Sui'deki işlemler kontrol noktalarında gruplandırılır ve nihai olarak kabul edilirken, geleneksel blok zincirleri henüz kesin olarak sonuçlandırılmamış işlemleri bloklar halinde gruplandırır.

Arweave AO: Gökyüzünün Tao'su

Su çeşitli biçimlerde olabilir, ancak yine de somut bir varlığı vardır. Benzer şekilde, Sui, geleneksel blok zincirlerinden gelen konsensüs mekanizmasını korur ve sonunda işlem verilerini blokların ve zincirin tanıdık blok zinciri yapısına göre düzenler. Buna karşılık, Arweave AO, bloklardan, zincirden ve fikir birliğinden kaçınarak geleneksel blok zinciri paradigmasını tamamen alt üst ediyor. Mecazi olarak konuşursak, Arweave AO bu konuda sudan çok gökyüzüne (Japonca, Sora) benzer.

AO, Arweave tabanlı, dağıtılmış, merkezi olmayan ve aktör odaklı bir bilgi işlem sistemidir. İlk ilkesi, merkezi olmayan bir defter oluşturmak değil, uygulamalar ve bir işletim sistemi arasındaki ilişkiye benzer şekilde merkezi olmayan bir bilgi işlem sistemi oluşturmaktır.

Bir bilgi işlem sisteminin sorunu, tümü Web2'de köklü merkezi olmayan çözümlere sahip olan depolama, hesaplama ve iletişim olarak ikiye ayrılabilir. Zorluk, ademi merkeziyetçilikte yatmaktadır. Bir yaklaşım, ayrı merkezi olmayan depolama ağları, merkezi olmayan bilgi işlem ağları ve merkezi olmayan iletişim ağları oluşturmaktır, bu da esasen Ethereum kurucu ortağı Gavin Wood'un 2014'te önerdiği merkezi olmayan teknoloji mimarisinin arkasındaki düşüncedir. Bu mimaride, Ethereum (akıllı sözleşmeler) merkezi olmayan hesaplama bileşenini yönetir, Swarm merkezi olmayan depolamadan sorumludur ve Whisper merkezi olmayan iletişimle ilgilenir.

AO ayrıca üç birimden oluşur

  • Messenger Birimi: Mesaj borsa, hesaplama birimine bilgi iletmekten ve çıktı sonucunu türev için koordinasyondan sorumludur
  • Zamanlayıcı Birimi: mesajları planlamaktan, sıralamaktan ve Arweave'e mesaj yüklemekten sorumludur
  • Hesaplama Birimi: hesaplamaları yapmaktan ve sonuçlarını Arweave'e yüklemekten sorumludur.

AO üzerindeki bir işlem, her biri yatay olarak ölçeklenebilir alt ağlar olarak işlev görebilen ve yüksek performanslı bilgi işlem için aynı anda çok sayıda işlem yürüten bir dizi birimden oluşur. Ancak, her birim kendi içinde merkezi olmayan bir ağ değildir. Aslında, gerçek ademi merkeziyetçilik, AO'nun mimarisi içinde yalnızca temel depolama ağı olan Arweave'de mevcuttur.

AO'daki bir işlem, doğrulanabilir holografik verilerini güvenli bir şekilde Arweave'e yükleyerek, işlemi Depolama tabanlı bir Konsensüs Paradigması (SCP) altında etkin bir şekilde çalışan hologramdan kurtarma yeteneğini sağlar. Bu ilke, saklanan bilgiler değişmez olduğu long, üzerindeki herhangi bir işlemin izlenebilir olduğunu ve uygulamanın nerede hesaplandığına bakılmaksızın aynı sonuçların elde edileceğini savunur.

AO bir konsensüs mekanizmasından yoksundur, ancak SCP'yi kullanarak, hesaplama katmanını depolama katmanından ayırır ve hesaplama katmanını geleneksel modelde tutarken depolama katmanını kalıcı olarak merkezi olmayan hale getirir. Sonuç olarak, AO'daki hesaplamalarda ölçeklenebilirlik konusunda herhangi bir sınırlama yoktur, EVM, WASM veya Move gibi VM'lerle blok zinciri defterlerine dayalı hizmetleri etkinleştirir ve hatta mevcut Web2 hizmetlerinin AO'da merkezi olmayan sürümler olarak yeniden oluşturulmasına izin verir.

Özet

İlk İlkeler, şeylerin temel doğasını fizik perspektifinden ele almayı ve bu çekirdekten yukarıya doğru tasarlamayı içerir. Sui ve Arweave AO, ilk ilkelerden türetilen blok zinciri tasarımları olsa da, özleri farklıdır ve tamamen farklı mimarilerle sonuçlanır.

Sui, esasen Solana gibi yüksek performanslı Katman 1 platformlarıyla rekabet eden merkezi olmayan bir defter hizmetidir. Bu nedenle Sui, ölçeklenebilirliği, daha düşük gecikme süresi ve ücretleri artıran devlet tabanlı erişimle desteklenen ikili konsensüs mekanizmaları ve paralel işlem yürütmeyi içeren "daha hızlı defter hizmetleri" merkezli nesne yönelimli bir veri modeli ile tasarlanmıştır. Bu, geliştiricilerin Sui Move akıllı sözleşmeler tabanlı uygulamaları hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde oluşturmasını sağlar.

Arweave AO, esasen merkezi olmayan bir bilgi işlem sistemi veya merkezi olmayan bir bulut hizmetidir, defter hizmetlerini çalıştırmak için altyapıdır. Sonuç olarak, AO, off-chain bilgi işlem ve on-chain depolamayı gerektiren, büyük paralel bilgisayarların bağlantılı ve işbirliğine dayalı çalışmasını sağlayan SCP'yi tanıttı. Kullanıcı deneyimi, geleneksel bulut hizmetlerine çok benzer, ancak merkezi olmayan bir bilgi işlem sistemi tarafından desteklenir.

deyimi:

  1. Bu makale [permadao] adresinden çoğaltılmıştır, telif hakkı orijinal yazara [Pignard] aittir, yeniden basıma herhangi bir itirazınız varsa, lütfen Gate Learn Team ile iletişime geçin, ekip ilgili prosedürlere göre mümkün olan en kısa sürede halledecektir.

  2. Yasal Uyarı: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazarın kişisel görüşlerini temsil eder ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.

  3. Makalenin diğer dil sürümleri Gate Learn ekibi tarafından çevrilmiştir ve Gate.io bölümünde bahsedilmemiştir, çevrilen makale çoğaltılamaz, dağıtılamaz veya intihal edilemez.

Blok Zinciri İlk İlkesini Anlamak

İleri SeviyeJun 25, 2024
Blok zinciri araştırmalarının sürekli gelişmesiyle birlikte, çoğu blok zinciri hala geleneksel blok + zincir yapısını takip etse de, ilk prensiplerle tasarlanmış bazı blok zincirleri de ortaya çıkmıştır. İlk prensip düşüncesi en temel koşullardan başlar, kavramların bileşenlerini analiz eder ve hedeflere ulaşmak için en uygun yolu arar. Blockchain alanında ilk ilke, en temel merkezi olmayan muhasebe yöntemi başlayan ve benzersiz bir veri yapısına ve fikir birliğine sahip yeni bir muhasebe yöntemi olarak kabul edilir. Örneğin, Sui ve Arweave AO'nun iki farklı blok zinciri tasarımı. Sui, "daha hızlı muhasebe hizmetlerine" odaklanan nesne yönelimli bir veri modelidir, Arweave AO ise esasen merkezi olmayan bir bilgi işlem sistemi veya muhasebe hizmetlerini çalıştırmak için altyapı olan merkezi olmayan bir bulut hizmetidir.
Blok Zinciri İlk İlkesini Anlamak

İlk ilke düşünme nedir?

İlk ilkesel düşünme, bir hedefe ulaşmak için en uygun yolu keşfetmek emir bir kavramın en temel koşullarına geri dönme, onu analiz için kurucu bileşenlerine ayırma yaklaşımını ifade eder. Bu ilke, antik Yunan filozofu Aristoteles'ten kaynaklanmaktadır ve Elon Musk'in onayı nedeniyle yaygın olarak kabul görmüştür. Bu ilke aynı zamanda Doğu felsefesindeki "Tao" ile benzerlik gösterir.

USC Marshall School of Business'taki 2014 mezuniyet konuşmasında Elon Musk, Birinci ilkeye dayalı karar verme yaklaşımını tartıştı

"Yaklaşımın, problemleri fizik perspektifinden düşünmek olduğu, ilk ilkenin analojiden kaçınmak olduğu size tanıdık gelebilir. Her şeyi görselleştirebileceğiniz en temel bileşenlerine ayırıyorsunuz ve sonra oradan akıl yürütüyorsunuz. Bir şeyin mantıklı olup olmadığını belirlemenin iyi bir yolu. Bu zihniyet kolay değil - enerjik olarak zorlu. Ancak bilgide yeniliği hedefliyorsanız, bu en etkili düşünme yöntemidir. Fizikçiler bu çerçeveyi geliştirdiler ve kuantum mekaniği gibi sezgisel olmayan kavramları keşfetmelerini lider. Yani güçlü, son derece etkili bir yaklaşım. Ne olursa olsun, mümkün olduğunca bunu yapmaya çalışın."

Elon, Pnömatik Tüpleri örnek olarak kullanarak, karşılaştırmalı veya deneyimsel düşünme ile yeni bir tren ürünü tasarlayacak olsaydı, çoğu insanın daha güçlü tahrik ve daha iyi aerodinamik gibi mevcut yetenekleri geliştirmeyi düşüneceğini Musk. Bununla birlikte, ürün gereksinimlerini analiz etmek için ilk ilkeler kullanılıyorsa, bir nakliye aracının temel amacına geri dönülmelidir: A noktasından B noktasına büyük miktarda yük taşımak. Bu, trenler ve diğer ulaşım araçları yaratmanın asıl amacıdır ve bunları yükseltmek mutlaka bir lokomotif gerektirmez. Yolu yönlendiren ilk ilkelerle Musk, Pnömatik Tüpler için manyetik kaldırma ve düşük vakum kullanılmasını önerir.

Blok Zinciri'de düşünmenin ilk ilkeleri Blockchain'in

ilk prensip düşüncesi nedir?

Dr. Xiao Feng, 2024 Hong Kong Web3 Festivali'ndeki kapanış konuşmasında, blok zincirinin ilk ilkesinin yeni bir muhasebe yöntemi olduğunu belirtti

"2009 yılında dağıtılmış bir defter (DLT) olarak ortaya çıkan Blok Zinciri, dijital değeri ve ağ değerini kaydeder, özel defterlere long'cu değil, herkesin katkıda bulunduğu ve tüm paydaşların aynı deftere kaydettiği küresel, halka açık ve şeffaf bir deftere kaydeder. Bu, blok zincirinin temel ilkesidir: açık ve şeffaf bir "küresel halka açık defter" ve tüm Web3 yenilikleri bu ilkeye dayanmaktadır."

Dr. Xiao Feng'in bakış açısına katılıyorum ve buna dayanarak blok zincirinin özünü genişletiyorum.

Demonte edildiğinde, "blok zinciri" terimi bloklardan ve zincirden oluşur. Blok zincirinin ilk ilkesinin bir muhasebe yöntemi olduğu göz önüne alındığında, blok ve zincir gerçekten gerekli midir?

Soruyu ele almadan önce, dağıtılmış bir defter olarak Bitcoin'in neden blok ve zincir gerektirdiğini anlayalım.

Bitcoin'de blok, defterdeki bir sayfaya benzer şekilde bir dizi işlem bilgisi içeren dijital bir kayıttır. Bir hash değeri, bir hash fonksiyonu kullanılarak hesaplanabilir. Bu hash değerinin özelliği, blok kadar long İçerik biraz değişirse, hash değeri farklı olacaktır. Her blok, bir önceki bloğun hash içerir ve esasen N+1 bloğunun ilk girişinin N bloğundan türetilen hash olduğu ve değiştirilemez bir zincir yapısıyla sonuçlanan bir zincir görevi görür.

Bitcoin'de, senkronize defteri tutan mekanizma Proof of Work (PoW) konsensüs algoritmasıdır. Bitcoin ağında bir işlem gerçekleştiğinde, geçici olarak mempool depolanır. Madenciler daha sonra yeni bir blok oluşturmaya çalışmak için mempool bir grup işlem seçerler. Bunu yapmak için madenciler rastgele bir dizi içinde belirli bir sayıyı arar, bunu bloğun verileriyle birleştirir ve ağın zorluk hedefini karşılayan bir hash değeri üretir. Bu işleme "madencilik" denir ve geçerli hash ilk hesaplayan madenci, işlemleri kaydetme hakkını kazanır veya bir bloğu "mayınlar". Zorluk hedefi, her 2016 blokta bir (yaklaşık iki haftada bir) ayarlanan dinamik bir değerdir ve Bitcoin için ortalama blok zamanı yaklaşık 10 dakika kalmasını sağlar.

Bloklar ve zincir, Bitcoin'in temel bileşenleridir ve PoW, merkezi olmayan defter işlevselliğini sağlayan fikir birliği mekanizmasıdır. Bununla birlikte, özünde, dağıtılmış bir defter, tek işlem konsensüsü gibi alternatif yöntemlerle ademi merkeziyetçiliği sağlayabilir ve yapı, bir Yönlendirilmiş Döngüsel Çizge (DAG) gibi doğrusal olmayabilir. Bu nedenle, bloklar ve zincirler doğası gereği gerekli değildir; Bunun yerine, "blok zinciri" terimi, diğerlerinin yanı sıra Bitcoin, Ethereum ve Solana tarafından temsil edilen merkezi olmayan defterler için konuşma dilinde bir isim olarak hizmet ederek derinden kökleşmiş hale geldi.

Bitcoin, sonuçta, 2009 yılına kadar uzanıyor ve blok zinciri araştırmaları gelişmeye devam ettikçe, çoğu blok zinciri hala geleneksel "bloklar + zincir" paradigmasına bağlı kalırken, artık benzersiz veri yapıları ve fikir birliği mekanizmaları ile temel merkezi olmayan muhasebe sorunundan ayrılan ilk ilkeler üzerine kurulmuş bazı blok zinciri tasarımları var. Bu makale, örnek olarak Sui ve Arweave AO'yu incelemektedir.

Sui: Suyun Tao'su

Sui, çekirdek ekibi Facebook'taki (şimdi Meta) dağılmış Diem ve Novi projelerinden gelen, ilk ilkeler üzerine inşa edilmiş bir Layer1'dir. Sui adı, marka kimliğinde de yankı uyandıran Japonca su kelimesinden alınmıştır.

Sui, tüm işlemlerin nesneleri girdi olarak aldığı ve çıktı olarak yeni veya değiştirilmiş nesneler ürettiği nesne tabanlı bir veri modeli kullanarak akıllı sözleşmeler yazmak için Sui Move'u kullanır ve bağımsız nesnelerin işlemleri paralel olarak işlemesini sağlar.

Sui Move'da her akıllı sözleşme, fonksiyonlardan ve yapılardan oluşan bir modüldür. Yapılar işlevler içinde örneklenir ve işlev çağrıları aracılığıyla diğer modüllere geçirilebilir. Yapıların çalışma zamanı depolama örnekleri, Sui'de üç farklı nesne türüyle nesne olarak kabul edilir: sahip nesneleri, paylaşılan nesneler ve değişmez nesneler.

Sui'nin blokları yoktur, işlemleri tek tek doğrular ve bir işlemin Sui tarafından sipariş edilip doğrulanmaması, işlemdeki nesnelerin paylaşılıp paylaşılmamasına bağlıdır.

Paylaşılan nesneleri içermeyen basit işlemlerde Sui, FastPay'in tasarımından ilham alan hafif bir algoritma kullanır ve işlem yayılımı için Byzantine Consistent Broadcast'ten (BCB) yararlanır. Müşteriler işlemi Sui'deki tüm doğrulayıcılar yayınlar, doğrulayıcı hisselerine göre oylama toplar, bir sertifika oluşturur ve ardından sertifikayı doğrulayıcılar yeniden yayınlar. Bir doğrulayıcı sertifikayı aldıktan sonra, işlemi doğrudan gerçekleştirebilir.

Karmaşık işlemler olarak bilinen paylaşılan nesneleri içeren işlemler gerçekleştiğinde, Sui Narwhal & Bullshark konsensüs mekanizmasını kullanır. Narwhal, işlemlerin kullanılabilirliğini sağlamaktan sorumlu bir mempool modülüdür. Tur tabanlı bir şekilde çalışan her tur iki adımdan oluşur: işlemleri dağıtmak (diğer düğümlerle senkronize etmek) ve doğrulamak (diğer düğümlerden oy toplamak). Birden fazla turdan sonra işlemler bir DAG oluşturur. Bullshark, Narwhal's DAG içindeki işlemlerin sıralanmasını sağlayan bir konsensüs modülüdür.

Sui, işlem yayılımı ve konsensüs için DAG kullanır, bu da iletişim sırasında daha düşük işlem gecikme süresi ve daha az ağ yükü sağlar. Ek olarak, geçmiş bilgilerin bütünlüğünü ve emir korumak için Sui, işlemleri doğrusal olarak birbirine bağlanan kontrol noktaları olarak ayrı bir süreçte sıralar ve geçmiş verileri depolamak ve bunlara erişmek için geleneksel blok zincirlerine benzer bir yapı sağlar.

Gerçekte, Sui'nin veri yapısı geleneksel blok zincirlerinden temelde farklıdır, çünkü Sui'deki işlemler kontrol noktalarında gruplandırılır ve nihai olarak kabul edilirken, geleneksel blok zincirleri henüz kesin olarak sonuçlandırılmamış işlemleri bloklar halinde gruplandırır.

Arweave AO: Gökyüzünün Tao'su

Su çeşitli biçimlerde olabilir, ancak yine de somut bir varlığı vardır. Benzer şekilde, Sui, geleneksel blok zincirlerinden gelen konsensüs mekanizmasını korur ve sonunda işlem verilerini blokların ve zincirin tanıdık blok zinciri yapısına göre düzenler. Buna karşılık, Arweave AO, bloklardan, zincirden ve fikir birliğinden kaçınarak geleneksel blok zinciri paradigmasını tamamen alt üst ediyor. Mecazi olarak konuşursak, Arweave AO bu konuda sudan çok gökyüzüne (Japonca, Sora) benzer.

AO, Arweave tabanlı, dağıtılmış, merkezi olmayan ve aktör odaklı bir bilgi işlem sistemidir. İlk ilkesi, merkezi olmayan bir defter oluşturmak değil, uygulamalar ve bir işletim sistemi arasındaki ilişkiye benzer şekilde merkezi olmayan bir bilgi işlem sistemi oluşturmaktır.

Bir bilgi işlem sisteminin sorunu, tümü Web2'de köklü merkezi olmayan çözümlere sahip olan depolama, hesaplama ve iletişim olarak ikiye ayrılabilir. Zorluk, ademi merkeziyetçilikte yatmaktadır. Bir yaklaşım, ayrı merkezi olmayan depolama ağları, merkezi olmayan bilgi işlem ağları ve merkezi olmayan iletişim ağları oluşturmaktır, bu da esasen Ethereum kurucu ortağı Gavin Wood'un 2014'te önerdiği merkezi olmayan teknoloji mimarisinin arkasındaki düşüncedir. Bu mimaride, Ethereum (akıllı sözleşmeler) merkezi olmayan hesaplama bileşenini yönetir, Swarm merkezi olmayan depolamadan sorumludur ve Whisper merkezi olmayan iletişimle ilgilenir.

AO ayrıca üç birimden oluşur

  • Messenger Birimi: Mesaj borsa, hesaplama birimine bilgi iletmekten ve çıktı sonucunu türev için koordinasyondan sorumludur
  • Zamanlayıcı Birimi: mesajları planlamaktan, sıralamaktan ve Arweave'e mesaj yüklemekten sorumludur
  • Hesaplama Birimi: hesaplamaları yapmaktan ve sonuçlarını Arweave'e yüklemekten sorumludur.

AO üzerindeki bir işlem, her biri yatay olarak ölçeklenebilir alt ağlar olarak işlev görebilen ve yüksek performanslı bilgi işlem için aynı anda çok sayıda işlem yürüten bir dizi birimden oluşur. Ancak, her birim kendi içinde merkezi olmayan bir ağ değildir. Aslında, gerçek ademi merkeziyetçilik, AO'nun mimarisi içinde yalnızca temel depolama ağı olan Arweave'de mevcuttur.

AO'daki bir işlem, doğrulanabilir holografik verilerini güvenli bir şekilde Arweave'e yükleyerek, işlemi Depolama tabanlı bir Konsensüs Paradigması (SCP) altında etkin bir şekilde çalışan hologramdan kurtarma yeteneğini sağlar. Bu ilke, saklanan bilgiler değişmez olduğu long, üzerindeki herhangi bir işlemin izlenebilir olduğunu ve uygulamanın nerede hesaplandığına bakılmaksızın aynı sonuçların elde edileceğini savunur.

AO bir konsensüs mekanizmasından yoksundur, ancak SCP'yi kullanarak, hesaplama katmanını depolama katmanından ayırır ve hesaplama katmanını geleneksel modelde tutarken depolama katmanını kalıcı olarak merkezi olmayan hale getirir. Sonuç olarak, AO'daki hesaplamalarda ölçeklenebilirlik konusunda herhangi bir sınırlama yoktur, EVM, WASM veya Move gibi VM'lerle blok zinciri defterlerine dayalı hizmetleri etkinleştirir ve hatta mevcut Web2 hizmetlerinin AO'da merkezi olmayan sürümler olarak yeniden oluşturulmasına izin verir.

Özet

İlk İlkeler, şeylerin temel doğasını fizik perspektifinden ele almayı ve bu çekirdekten yukarıya doğru tasarlamayı içerir. Sui ve Arweave AO, ilk ilkelerden türetilen blok zinciri tasarımları olsa da, özleri farklıdır ve tamamen farklı mimarilerle sonuçlanır.

Sui, esasen Solana gibi yüksek performanslı Katman 1 platformlarıyla rekabet eden merkezi olmayan bir defter hizmetidir. Bu nedenle Sui, ölçeklenebilirliği, daha düşük gecikme süresi ve ücretleri artıran devlet tabanlı erişimle desteklenen ikili konsensüs mekanizmaları ve paralel işlem yürütmeyi içeren "daha hızlı defter hizmetleri" merkezli nesne yönelimli bir veri modeli ile tasarlanmıştır. Bu, geliştiricilerin Sui Move akıllı sözleşmeler tabanlı uygulamaları hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde oluşturmasını sağlar.

Arweave AO, esasen merkezi olmayan bir bilgi işlem sistemi veya merkezi olmayan bir bulut hizmetidir, defter hizmetlerini çalıştırmak için altyapıdır. Sonuç olarak, AO, off-chain bilgi işlem ve on-chain depolamayı gerektiren, büyük paralel bilgisayarların bağlantılı ve işbirliğine dayalı çalışmasını sağlayan SCP'yi tanıttı. Kullanıcı deneyimi, geleneksel bulut hizmetlerine çok benzer, ancak merkezi olmayan bir bilgi işlem sistemi tarafından desteklenir.

deyimi:

  1. Bu makale [permadao] adresinden çoğaltılmıştır, telif hakkı orijinal yazara [Pignard] aittir, yeniden basıma herhangi bir itirazınız varsa, lütfen Gate Learn Team ile iletişime geçin, ekip ilgili prosedürlere göre mümkün olan en kısa sürede halledecektir.

  2. Yasal Uyarı: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazarın kişisel görüşlerini temsil eder ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.

  3. Makalenin diğer dil sürümleri Gate Learn ekibi tarafından çevrilmiştir ve Gate.io bölümünde bahsedilmemiştir, çevrilen makale çoğaltılamaz, dağıtılamaz veya intihal edilemez.

Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!