Ethereum'da 12 Katman 2 Çözümü

Yeni BaşlayanAug 11, 2024
Bugün Ethereum'da en popüler katman 2 çözümlerini keşfetmek ve nasıl çalıştıklarını öğrenmek için tıklayın.
Ethereum'da 12 Katman 2 Çözümü

Ethereum, merkezsiz uygulamalar (dApps) geliştirmek, çeşitli DeFi platformlarına, oyunlara ve diğer Web3 projelere ev sahipliği yapmak için önde gelen bir blok zinciridir. Ancak, artan kullanıcılar ve Web3'ün büyüyen benimsenmesi nedeniyle Ethereum, ölçeklenme sorunlarıyla karşı karşıyadır, bu da daha yüksek işlem maliyetleri ve daha yavaş işleme süreleriyle sonuçlanır.

Bu sorunları çözmek için, Katman 2 çözümleri devreye alındı. Bunlar, Ethereum'un işlem kapasitesini artırarak ve işlem ücretlerini azaltarak yeteneklerini geliştiren bağımsız blok zincirleridir. Ancak, yüzlerce proje arasından bazıları, kullanıcılar ve geliştiricilerle rezonansa giren yenilikçi çözümler sunarak öne çıktı. İşte Ethereum'daki en iyi 12 Katman-2 projesi.

Katman 2 Çözümü nedir?

Daha önce de belirtildiği gibi, Katman 2 çözümleri, işlemleri işlemek ve yerleştikten sonra blok zincirine kaydetmek için ana Ethereum ağından taşıyarak Ethereum'un ölçeklenebilirliğini ve güvenliğini artırmak için tasarlanmıştır.

Bu çözümler, Ethereum'un aynı zaman diliminde saniyede 15 işlem kapasitesine karşı binlerce işlemi işleyebilme yetenekleri sayesinde daha büyük bir işlem hacmini ele almakta mükemmel bir performans sergiler, bu da verimliliği önemli ölçüde artırır. Ek olarak, Katman 2 çözümleri birden fazla off-chain işlemi bir on-chain işlemine birleştirebilir, böylece daha geniş bir kullanıcı yelpazesine erişilebilen daha maliyet etkin bir seçenek sunar.

Ethereum'daki En İyi 12 Katman 2 Çözümü

Katman 2 projeleri blok zinciri kullanımı ve inovasyonu konusunda adlarını duyurdu, ancak öne çıkan birkaç proje var. İşte Ethereum'daki en iyi 12 Katman 2 Çözümü:

ZKsync


Kaynak: zksync.io

ZKsyncEthereum ağındaki tıkanıklığı ve yüksek ücretleri hafifletmek için oluşturulan bir Katman 2 ölçeklendirme çözümüdür. İşlemleri sıfır bilgi ispatı kullanarak zincir dışında toplu olarak işler, bu da daha hızlı işlem hızları ve daha düşük maliyetler (bir işlem başına bir sent) sağlar.

ZKsync'nin ölçeklenebilirliği, işlem hızından daha fazlasını sunar. Geliştiricilerin üzerine inşa edebileceği güçlü bir platform sağlayarak, merkezi olmayan uygulamaların (dApps) gelişen bir ekosistem oluşturmayı amaçlar.

Matter Labs tarafından 2019 yılında kurulan ZKsync, Haziran 2020'de 1. sürümünü piyasaya sürdü ve o zamandan beri lider bir çözüm haline geldi, 400 milyon işlemi işledi, 7 milyon adres oluşturdu ve toplam değeri kilitli (TVL) olan bir hale geldi.876 milyon dolar.

ZKsync ayrıca, Ethereum'da düşük maliyetli işlemler sağlamak için kriptografik geçerlilik kanıtlarını kullanan ZKsync Era gibi yenilikçi özellikler sunar ve geliştiricilerin ZKsync ekosisteminde dApp'ler oluşturmasına yardımcı olmak için çeşitli programlama dillerinde SDK'lar sunar.

Starkware


Kaynak: starkware.co

StarkwareEthereum için katman-2 blok zincirleri inşa etmek için hem zk-rollup hem de iyimser rollup yaklaşımlarını kullanan bir çözümdür. Güvenlik için hafif hash fonksiyonları kullanarak hesaplama bütünlüğünü doğrulamak için şeffaf kriptografik kanıtlar olan zk-STARK'ları (şeffaf ölçeklenebilir bilgi argümanları) kullanır ve güvene ihtiyaç duymaz.

Temelde, Starkware diğerlerine göre daha hızlı ve ölçeklenebilir bir kanıt sistemi olarak çalışır ve daha az ve daha güvenli kriptografik varsayımlara dayanır.

Proje birkaç önemli kilometre taşına ulaştı, 750 milyondan fazla işlem gerçekleştirildi, 147 milyondan fazla NFT oluşturuldu ve birkümülatif ticaret1.28 trilyon dolarlık bir rakamla 494 milyon dolarlık bir TVL.

Starkware iki ana ürün sunar: StarknetveStarkEx. Starknet, sınırsız ölçeklenebilirlikle dApp'leri dağıtmak için bir zk-rollup sağlayan bir platformdur. Öte yandan, StarkEx, NFT oluşturma ve ticaret, türev ticareti, otomatik piyasa yapma (AMM), ödemeler ve DeFi havuzlama dahil olmak üzere çeşitli kullanım durumlarını destekleyen bir SaaS projesidir.

Arbitrum (ARB)


Kaynak: arbitrum.io

ArbitrumDüşük maliyetli işlemleri mümkün kılan oldukça etkili bir katman-2 çözümü olarak kabul edilir. Ethereum ana ağına göndermeden önce umutlu roll-up teknolojisi aracılığıyla birden fazla işlemi gruplayabilir, böylece gaz ücretlerini azaltabilir ve maliyet etkinliğini koruyabilir.

Bu çözüm, yüksek hız ve verimlilik sağlarken Ethereum akıllı sözleşmeleri ve merkezsiz uygulamalarla (dApp'ler) tam uyumludur. Ekosistemi, Arbitrum Nitro Stack'i kullanan Arbitrum One ve Arbitrum Nova olmak üzere iki ayrı platformu içerir ve verimliliklerini artırır. Ek olarak, toplam değeri 2,97 milyar doların üzerinde olan katman-2 çözümler arasında en yüksek Toplam Değer Kilitli (TVL) değerine sahiptir.

Polygon (MATIC)


Kaynak: polygon.technology

PolygonGeniş ölçekli teknolojileri nedeniyle Ethereum'daki en çok yönlü Katman 2 projelerinden biri olarak bilinir. Bu teknolojilerden biri olan Polygon PoS, işlemleri daha hızlı ve daha ucuz hale getirmek için ayrı bir zincirde işler. Ayrıca, Polygon zkEVM çalıştırır, Ethereum Sanal Makinesi ile uyumlu açık kaynaklı bir ZK rollup. Polygon ID, yerel blokzinciri kimlik çözümleri sunarken, AggLayer güvensiz çapraz-zincir etkileşimlilik sunar.

Son güncellemesinde Polygon 2.0, kullanıcıların çoklu blok zincirlerinde likidite ve ölçeklenebilirliği geliştirmek için sıfır bilgi teknolojisini kullanarak staking yapmalarını ve ağ yönetimine katkıda bulunmalarını sağlayan yeni bir jeton olan POL'ü tanıttı. Polygon'un 5.2 milyar dolar piyasa değeri ve 9.894.059.780 jeton dolaşım arzı bulunmaktadır, bu da ölçeklenebilir ve çok yönlü çözümler arayan geliştiriciler için popüler bir tercih haline gelmiştir.

Optimism (OP)


Kaynak: optimism.io

Ethereum Sanal Makinesi (EVM) için en iyi denklemi olarak bilinen,OptimismEthereum'ın akıllı sözleşmeleri ve dApp'ler ile kod değişiklikleri gerektirmeksizin etkileşimli çalışmasını sağlar. Bu, protokollerini Ethereum üzerinde dağıtmak isteyen geliştiriciler için ideal hale getirir.

Optimizm, Optimistik Rollup'ları kullanarak işlem maliyetlerini azaltarak ölçeklenebilirliği başarıyor ve genel verimliliği artırıyor. Ayrıca, sağlam ekosistemi, çeşitli projeleri destekleyerek evrensel kullanımını yansıtıyor.

Temel


Kaynak: base.org

TabanEthereum'in ölçeklenebilirlik sorunlarını ele almak için 2023 yılında başlatıldı ve hızlı işlem işleme için yüksek performanslı bir çerçeve sunar. Proje, maliyetleri önemli ölçüde azaltarak bir sentin altında işlem yapar.Ethereum'in Dencun güncellemesi. En güçlü mimarisi, blok zinciri teknolojisindeki en son gelişmeler üzerine inşa edilmiştir ve Ethereum'un ana ağı ile sorunsuz bir şekilde birbirleriyle etkileşim kurmasını sağlar.

Base, Coinbase borsasının gücünü kullanarak geliştiriciler ve kullanıcılar arasında hızla favori bir platform haline gelen kullanıcı dostu bir platform oluşturur. Platform, hem iyimser rollup'ları hem de zk-rollup'ları entegre eder ve bunları güvenlik, ölçeklenebilirlik ve hız arasında optimal bir denge sunmak için kullanır. Bu hibrit yaklaşım, kullanıcı dostu olmasıyla birleştiğinde, Base'in kripto endüstrisindeki öncü konumuna yükselmesine yardımcı olmuştur, bunun kanıtı olarak yüksek TVL (Toplam Değer Kilitlenmiş) değeri vardır.$1.43 milyar.

Mantle


Kaynak: bridge.mantle.xyz

Mantle'ın platformu, EigenDA ve optimistic rollup teknolojisi tarafından ortaklaşa desteklenen farklı bir veri kullanılabilirliği çözümü kullanır. Bu farklı özellikler, daha ucuz oranlarda daha hızlı işlem işleme hızları sağlamada etkilidir. Temmuz 2023'te piyasaya sürülen Mantle, geliştirici topluluğu içinde hızla dikkat çekti. Sırasında geniş testnet aşaması, 14 milyondan fazla işlem işledi ve 80'den fazla dApp başlattı, 48.000'den fazla geliştiriciye dahil oldu.

Mantle, yürütme, yerleşim, fikir birliği ve veri kullanılabilirliği gibi görevleri ağ düğümleri arasında dağıtan modüler bir mimari kullanır. Veri kullanılabilirliği katmanı, ETH staking'i desteklemek ve saniyede bir terabayt veya daha fazlasına ulaşan yüksek işlem hacmini kolaylaştırmak için EigenLayer'ın Ethereum protokolüyle de entegre olur.

Mantle'nin geliştirici-odaklı yaklaşımı, 458,77 milyon dolara kadar olan önemli bir TVL değeriyle yansıtılıyor. Proje, testnet aşamasında 20'den fazla hackathon'a ev sahipliği yaptı ve 400 proje başvurusu aldı. Mantle ayrıca Gönüllülük programı ve yüksek kaliteli dApp'ler inşa etmek için kaynaklar ve teşviklerle geliştiricilere destek sağlamak için 200 milyon dolarlık bir Mantle Ekosistem Fonu sunar. Özellikle, Mantle gaz ücretlerini% 80'in üzerinde azaltarak, performans kapasitesi ulaşabileceği bir seviyede.Saniyede 500 işlem, Ethereum'i önemli ölçüde geride bırakarak.

MetisDAO (METIS)


Kaynak: metis.io

MetisDAOOptimistik Rollup'ların ölçeklenebilirlik için yenilikçi kullanımı ve basitlik ve kullanıcı dostu olmaya yönelik güçlü odaklanması nedeniyle MetisDAO, Katman 2 topluluğunda önemli bir ilgi kazanmıştır. Bu yaklaşım, hem geliştiriciler hem de kullanıcılar için çekici bir platform haline getiriyor.

Ayrıca, MetisDAO, sekansör merkezileştirmesini başaran ilk Optimistik Rollup'tur. Geleneksel Katman 2 projelerinde, bir sekansör olarak bilinen bir varlık, işlemleri bir araya getirme ve işleme ve yerleşime gönderme konusunda sorumluydu. Bu nedenle sekansör merkezileştirmesi, MetisDAO'nun bu sorumluluğu birden fazla sekansör arasında yaymasını sağlar, bu da işlem işleme sürecini daha da hızlandırır.

MetisDAO'nun yönetim yapısı aktif katılıma ağır şekilde bağımlıdır. Yerel token, METIS, yönetim, işlem ödemeleri ve staking için bir yardımcı program tokeni olarak hizmet verir. Platform, çeşitli DeFi, NFT ve kurumsal uygulamalarla ortaklıklar ve entegrasyonlar sağlamıştır, farklı kullanıcılara hitap eden çeşitli bir ekosistem oluşturmuştur.

Ayrıca platformdaki dApp'lere erişim sağlar. Token sahipleri önerilere oy verebilir, bu da MetisDAO ağının geleceğini doğrudan şekillendirmelerine olanak tanır.

Başlatıldığından beri MetisDAO ekosistemi hareketlilikle dolu. Platform üzerinde işlenen17 milyon işlem, 878.000'den fazla cüzdan bağlı.

Patlama (BLAST)


Kaynak: blast.io

Patlama, özellikle benzersiz getiri üretim mekanizması nedeniyle Ethereum'un en yenilikçi ölçeklendirme çözümlerinden biri olarak kabul edilir. Projenin ETH ve USDB gibi token'ların değerini stabilize etmeye yardımcı olan bir otomatik yeniden taban özelliği bulunmaktadır. Bu, getiri birikimini basitleştirir ve geliştiricilerin ve kullanıcıların token değeri dalgalanmalarıyla uğraşmadan ödüller kazanmalarını kolaylaştırır.

Blast'ı diğer verim üretimi projelerinden ayıran şey, Ethereum'un staking ve hazine bonosu protokollerini doğrudan entegre ederken ETH ve USDC, USDT ve DAI gibi stabilcoin'lerde yerel verim sunma yeteneği. Bu, kullanıcıların token'larını manuel olarak stake etmeden pasif gelir elde edebilecekleri anlamına gelir.

Blast, EVM uyumluluğunu sağlamak için olumlu rollup'ları da kullanarak, dApps'lerin değişiklik gerektirmeden sorunsuz bir şekilde dağıtılmasını sağlar.

Başka bir popüler Blast özelliği, net gaz ücretlerini dApp geliştiricilerine yeniden dağıtan gaz gelir paylaşım modelidir. Bu inovatif yaklaşım, proje 1.3 milyar doların üzerinde TVL biriktirerek hızlı bir büyümeye katkıda bulunmuş ve güçlü potansiyelini ve büyüme eğilimini göstermiştir.

Eclipse


Kaynak:eclipse.xyz

EclipseEclipse, Ethereum üzerindeki en hızlı Katman 2 projelerinden biri olarak geniş çapta bilinir ve işlemleri gerçekleştirmek için Solana Sanal Makinesi'ni (SVM) kullanır. Solana şu anda en hızlı blockchain olduğu için Eclipse'in entegrasyonu, Ethereum Sanal Makinesi'nden (EVM) çok daha hızlı işlem yapmasını sağlar ve sonuç olarak olağanüstü bir verimlilik sağlar.100.000 işlem/saniyeBu yüksek hızlı işleme hacmi, Eclipse'i hızlı işlem süreleri gerektiren ve minimum gecikme ile yüksek işlem hacmini yönetebilen dApp'ler için etkili bir çözüm haline getiriyor.

Eclipse, işlemlerini güçlü bir güvenlik sağlamak için Ethereum üzerinde gerçekleştirir ve işlem geçerliliğini ve sırasını doğrulamak için Ethereum'un doğrulama köprüsü ile entegre olmuştur. Ayrıca, proje Katman 2 ile entegre olmuştur.Celestiaveri erişilebilirliği için, mevcut kapasitesini önemli ölçüde aşan ölçeklenebilir bant genişliği sunar.

Ek olarak, Eclipse, etkili sıfır bilgi sahtekarlık kanıtları için RISC Zero kullanma gibi benzersiz özelliklere sahiptir ve işlem kanıtlamayı basitleştiren bir kayıt tabanlı tasarıma sahiptir. Özellikle, Eclipse, gaz ücretleri için ETH kullanmak yerine kendi özgün jetonunu oluşturmayı seçmedi. Bu karar, Ethereum'un DeFi ve NFT ekosistemleriyle entegrasyonunu daha da basitleştirir ve platformun kullanıcılarının ve geliştiricilerinin platformu benimsemesini ve kullanmasını kolaylaştırır.

dYdX (DYDX)


Kaynak: dydx.exchange

dYdXMerkezi olmayan sürekli işlem için önde gelen Katman 2 çözümüdür. Dış zincir sipariş işleme ve iç zincir durum değişikliklerinin yenilikçi bir kombinasyonunu kullanır. Bu hibrit yaklaşım, işlem kapasitesini büyük ölçüde artırır ve gaz ücretlerini azaltır, bu da dYdX'i siparişlerini sık sık güncellemeleri gereken yüksek frekanslı tüccarlar ve piyasa yapıcılar için ideal hale getirir.

dYdX ayrıca, gelişmiş ticaret araçları arayan profesyonel tüccarlar için 20x kaldıraçlı marj ticaretini destekler. Proje, işlem doğrulaması için Ethereum'un güvenliğine güvenirken, ölçeklenebilirliği artırmak için zk-rollups kullanır.

Merkezi olmayan bir proje olarak, dYdX kullanıcıların varlıkları üzerinde tam kontrolü korumasını sağlar. Bu, kullanıcıların kendi fonlarını yönetmekten sorumlu oldukları anlamına gelir ve sadece cüzdanlarını dYdX'e bağlayabilirler. Proje bile hacklense, kullanıcıların fonları doğrudan dYdX üzerinde saklanmadığı için güvendedir.

dYdX'nin dikkat çeken özellikleri arasında, topluluk üyelerinin protokol güncellemeleri ve diğer önemli konularda oy kullanmasına izin veren DYDX jetonu tarafından desteklenen merkezi olmayan yönetim modeli bulunmaktadır. Dahası, Katman 2'ye geçişdYdX v4 platformüzerindeCosmos SDKprojenin performansını ve ölçeklenebilirliğini daha da artırmayı hedefler ve merkezi olmayan ticaret için en iyi seçenek olarak konumunu sağlamlaştırır.

Loopring (LRC)


Kaynak: orta

Loopring, çoklu blok zinciri ile uyumlu (çoklu blok zinciri ile uyumlu) merkezi olmayan borsalar (DEXs) oluşturan çok yönlü, blok zinciri-agnostik bir protokoldür. Ayrıca, likiditeyi ve verimliliği optimize etmek için dairesel bir şekilde çoklu emirleri eşleştiren sipariş halkaları da kullanır.

Loopring teknolojisinin temelinde, Ethereum ana ağı üzerinde doğrulanan kriptografik kanıtlar üreten ve birçok işlemi zincir dışı olarak toplayan sıfır bilgi rollup'ları bulunmaktadır. Bu, Ethereum seviyesinde bir güvenlik sağlar ve bunun sonucunda gaz ücretlerini azaltır ve genel işlem kapasitesini artırır. Ek olarak, yerli token olan LRC, stake etmek, yönetimde yer almak ve protokol ücretlerini paylaşmak için kullanılır, ağ güvenliğini ve topluluk katılımını teşvik eder.

Sonuç

Katman 2 çözümleri, ölçeklenebilirliğe ve kullanıcı deneyimine odaklanarak Ethereum ekosistemini dönüştürmeye devam ediyor. En iyi 12 Katman 2 çözümü, artırılmış işlem hızları, azaltılmış gaz ücretleri veya rollup'lar ve yan zincirler gibi yenilikçi mekanizmalar aracılığıyla kendine özgü güçlü yönleri getiriyor. Ethereum'un büyümeye devam etmesiyle, Katman 2 teknolojilerinin daha merkezsizleştirilmiş uygulamalar ve hizmetlerin desteklenmesinde önemli bir rol oynaması bekleniyor, bu da blockchain teknolojisinin genel olarak benimsenmesini teşvik edecektir.

Yazar: Tamilore
Çevirmen: Paine
İnceleyen(ler): KOWEI、Matheus、Ashley
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

Ethereum'da 12 Katman 2 Çözümü

Yeni BaşlayanAug 11, 2024
Bugün Ethereum'da en popüler katman 2 çözümlerini keşfetmek ve nasıl çalıştıklarını öğrenmek için tıklayın.
Ethereum'da 12 Katman 2 Çözümü

Ethereum, merkezsiz uygulamalar (dApps) geliştirmek, çeşitli DeFi platformlarına, oyunlara ve diğer Web3 projelere ev sahipliği yapmak için önde gelen bir blok zinciridir. Ancak, artan kullanıcılar ve Web3'ün büyüyen benimsenmesi nedeniyle Ethereum, ölçeklenme sorunlarıyla karşı karşıyadır, bu da daha yüksek işlem maliyetleri ve daha yavaş işleme süreleriyle sonuçlanır.

Bu sorunları çözmek için, Katman 2 çözümleri devreye alındı. Bunlar, Ethereum'un işlem kapasitesini artırarak ve işlem ücretlerini azaltarak yeteneklerini geliştiren bağımsız blok zincirleridir. Ancak, yüzlerce proje arasından bazıları, kullanıcılar ve geliştiricilerle rezonansa giren yenilikçi çözümler sunarak öne çıktı. İşte Ethereum'daki en iyi 12 Katman-2 projesi.

Katman 2 Çözümü nedir?

Daha önce de belirtildiği gibi, Katman 2 çözümleri, işlemleri işlemek ve yerleştikten sonra blok zincirine kaydetmek için ana Ethereum ağından taşıyarak Ethereum'un ölçeklenebilirliğini ve güvenliğini artırmak için tasarlanmıştır.

Bu çözümler, Ethereum'un aynı zaman diliminde saniyede 15 işlem kapasitesine karşı binlerce işlemi işleyebilme yetenekleri sayesinde daha büyük bir işlem hacmini ele almakta mükemmel bir performans sergiler, bu da verimliliği önemli ölçüde artırır. Ek olarak, Katman 2 çözümleri birden fazla off-chain işlemi bir on-chain işlemine birleştirebilir, böylece daha geniş bir kullanıcı yelpazesine erişilebilen daha maliyet etkin bir seçenek sunar.

Ethereum'daki En İyi 12 Katman 2 Çözümü

Katman 2 projeleri blok zinciri kullanımı ve inovasyonu konusunda adlarını duyurdu, ancak öne çıkan birkaç proje var. İşte Ethereum'daki en iyi 12 Katman 2 Çözümü:

ZKsync


Kaynak: zksync.io

ZKsyncEthereum ağındaki tıkanıklığı ve yüksek ücretleri hafifletmek için oluşturulan bir Katman 2 ölçeklendirme çözümüdür. İşlemleri sıfır bilgi ispatı kullanarak zincir dışında toplu olarak işler, bu da daha hızlı işlem hızları ve daha düşük maliyetler (bir işlem başına bir sent) sağlar.

ZKsync'nin ölçeklenebilirliği, işlem hızından daha fazlasını sunar. Geliştiricilerin üzerine inşa edebileceği güçlü bir platform sağlayarak, merkezi olmayan uygulamaların (dApps) gelişen bir ekosistem oluşturmayı amaçlar.

Matter Labs tarafından 2019 yılında kurulan ZKsync, Haziran 2020'de 1. sürümünü piyasaya sürdü ve o zamandan beri lider bir çözüm haline geldi, 400 milyon işlemi işledi, 7 milyon adres oluşturdu ve toplam değeri kilitli (TVL) olan bir hale geldi.876 milyon dolar.

ZKsync ayrıca, Ethereum'da düşük maliyetli işlemler sağlamak için kriptografik geçerlilik kanıtlarını kullanan ZKsync Era gibi yenilikçi özellikler sunar ve geliştiricilerin ZKsync ekosisteminde dApp'ler oluşturmasına yardımcı olmak için çeşitli programlama dillerinde SDK'lar sunar.

Starkware


Kaynak: starkware.co

StarkwareEthereum için katman-2 blok zincirleri inşa etmek için hem zk-rollup hem de iyimser rollup yaklaşımlarını kullanan bir çözümdür. Güvenlik için hafif hash fonksiyonları kullanarak hesaplama bütünlüğünü doğrulamak için şeffaf kriptografik kanıtlar olan zk-STARK'ları (şeffaf ölçeklenebilir bilgi argümanları) kullanır ve güvene ihtiyaç duymaz.

Temelde, Starkware diğerlerine göre daha hızlı ve ölçeklenebilir bir kanıt sistemi olarak çalışır ve daha az ve daha güvenli kriptografik varsayımlara dayanır.

Proje birkaç önemli kilometre taşına ulaştı, 750 milyondan fazla işlem gerçekleştirildi, 147 milyondan fazla NFT oluşturuldu ve birkümülatif ticaret1.28 trilyon dolarlık bir rakamla 494 milyon dolarlık bir TVL.

Starkware iki ana ürün sunar: StarknetveStarkEx. Starknet, sınırsız ölçeklenebilirlikle dApp'leri dağıtmak için bir zk-rollup sağlayan bir platformdur. Öte yandan, StarkEx, NFT oluşturma ve ticaret, türev ticareti, otomatik piyasa yapma (AMM), ödemeler ve DeFi havuzlama dahil olmak üzere çeşitli kullanım durumlarını destekleyen bir SaaS projesidir.

Arbitrum (ARB)


Kaynak: arbitrum.io

ArbitrumDüşük maliyetli işlemleri mümkün kılan oldukça etkili bir katman-2 çözümü olarak kabul edilir. Ethereum ana ağına göndermeden önce umutlu roll-up teknolojisi aracılığıyla birden fazla işlemi gruplayabilir, böylece gaz ücretlerini azaltabilir ve maliyet etkinliğini koruyabilir.

Bu çözüm, yüksek hız ve verimlilik sağlarken Ethereum akıllı sözleşmeleri ve merkezsiz uygulamalarla (dApp'ler) tam uyumludur. Ekosistemi, Arbitrum Nitro Stack'i kullanan Arbitrum One ve Arbitrum Nova olmak üzere iki ayrı platformu içerir ve verimliliklerini artırır. Ek olarak, toplam değeri 2,97 milyar doların üzerinde olan katman-2 çözümler arasında en yüksek Toplam Değer Kilitli (TVL) değerine sahiptir.

Polygon (MATIC)


Kaynak: polygon.technology

PolygonGeniş ölçekli teknolojileri nedeniyle Ethereum'daki en çok yönlü Katman 2 projelerinden biri olarak bilinir. Bu teknolojilerden biri olan Polygon PoS, işlemleri daha hızlı ve daha ucuz hale getirmek için ayrı bir zincirde işler. Ayrıca, Polygon zkEVM çalıştırır, Ethereum Sanal Makinesi ile uyumlu açık kaynaklı bir ZK rollup. Polygon ID, yerel blokzinciri kimlik çözümleri sunarken, AggLayer güvensiz çapraz-zincir etkileşimlilik sunar.

Son güncellemesinde Polygon 2.0, kullanıcıların çoklu blok zincirlerinde likidite ve ölçeklenebilirliği geliştirmek için sıfır bilgi teknolojisini kullanarak staking yapmalarını ve ağ yönetimine katkıda bulunmalarını sağlayan yeni bir jeton olan POL'ü tanıttı. Polygon'un 5.2 milyar dolar piyasa değeri ve 9.894.059.780 jeton dolaşım arzı bulunmaktadır, bu da ölçeklenebilir ve çok yönlü çözümler arayan geliştiriciler için popüler bir tercih haline gelmiştir.

Optimism (OP)


Kaynak: optimism.io

Ethereum Sanal Makinesi (EVM) için en iyi denklemi olarak bilinen,OptimismEthereum'ın akıllı sözleşmeleri ve dApp'ler ile kod değişiklikleri gerektirmeksizin etkileşimli çalışmasını sağlar. Bu, protokollerini Ethereum üzerinde dağıtmak isteyen geliştiriciler için ideal hale getirir.

Optimizm, Optimistik Rollup'ları kullanarak işlem maliyetlerini azaltarak ölçeklenebilirliği başarıyor ve genel verimliliği artırıyor. Ayrıca, sağlam ekosistemi, çeşitli projeleri destekleyerek evrensel kullanımını yansıtıyor.

Temel


Kaynak: base.org

TabanEthereum'in ölçeklenebilirlik sorunlarını ele almak için 2023 yılında başlatıldı ve hızlı işlem işleme için yüksek performanslı bir çerçeve sunar. Proje, maliyetleri önemli ölçüde azaltarak bir sentin altında işlem yapar.Ethereum'in Dencun güncellemesi. En güçlü mimarisi, blok zinciri teknolojisindeki en son gelişmeler üzerine inşa edilmiştir ve Ethereum'un ana ağı ile sorunsuz bir şekilde birbirleriyle etkileşim kurmasını sağlar.

Base, Coinbase borsasının gücünü kullanarak geliştiriciler ve kullanıcılar arasında hızla favori bir platform haline gelen kullanıcı dostu bir platform oluşturur. Platform, hem iyimser rollup'ları hem de zk-rollup'ları entegre eder ve bunları güvenlik, ölçeklenebilirlik ve hız arasında optimal bir denge sunmak için kullanır. Bu hibrit yaklaşım, kullanıcı dostu olmasıyla birleştiğinde, Base'in kripto endüstrisindeki öncü konumuna yükselmesine yardımcı olmuştur, bunun kanıtı olarak yüksek TVL (Toplam Değer Kilitlenmiş) değeri vardır.$1.43 milyar.

Mantle


Kaynak: bridge.mantle.xyz

Mantle'ın platformu, EigenDA ve optimistic rollup teknolojisi tarafından ortaklaşa desteklenen farklı bir veri kullanılabilirliği çözümü kullanır. Bu farklı özellikler, daha ucuz oranlarda daha hızlı işlem işleme hızları sağlamada etkilidir. Temmuz 2023'te piyasaya sürülen Mantle, geliştirici topluluğu içinde hızla dikkat çekti. Sırasında geniş testnet aşaması, 14 milyondan fazla işlem işledi ve 80'den fazla dApp başlattı, 48.000'den fazla geliştiriciye dahil oldu.

Mantle, yürütme, yerleşim, fikir birliği ve veri kullanılabilirliği gibi görevleri ağ düğümleri arasında dağıtan modüler bir mimari kullanır. Veri kullanılabilirliği katmanı, ETH staking'i desteklemek ve saniyede bir terabayt veya daha fazlasına ulaşan yüksek işlem hacmini kolaylaştırmak için EigenLayer'ın Ethereum protokolüyle de entegre olur.

Mantle'nin geliştirici-odaklı yaklaşımı, 458,77 milyon dolara kadar olan önemli bir TVL değeriyle yansıtılıyor. Proje, testnet aşamasında 20'den fazla hackathon'a ev sahipliği yaptı ve 400 proje başvurusu aldı. Mantle ayrıca Gönüllülük programı ve yüksek kaliteli dApp'ler inşa etmek için kaynaklar ve teşviklerle geliştiricilere destek sağlamak için 200 milyon dolarlık bir Mantle Ekosistem Fonu sunar. Özellikle, Mantle gaz ücretlerini% 80'in üzerinde azaltarak, performans kapasitesi ulaşabileceği bir seviyede.Saniyede 500 işlem, Ethereum'i önemli ölçüde geride bırakarak.

MetisDAO (METIS)


Kaynak: metis.io

MetisDAOOptimistik Rollup'ların ölçeklenebilirlik için yenilikçi kullanımı ve basitlik ve kullanıcı dostu olmaya yönelik güçlü odaklanması nedeniyle MetisDAO, Katman 2 topluluğunda önemli bir ilgi kazanmıştır. Bu yaklaşım, hem geliştiriciler hem de kullanıcılar için çekici bir platform haline getiriyor.

Ayrıca, MetisDAO, sekansör merkezileştirmesini başaran ilk Optimistik Rollup'tur. Geleneksel Katman 2 projelerinde, bir sekansör olarak bilinen bir varlık, işlemleri bir araya getirme ve işleme ve yerleşime gönderme konusunda sorumluydu. Bu nedenle sekansör merkezileştirmesi, MetisDAO'nun bu sorumluluğu birden fazla sekansör arasında yaymasını sağlar, bu da işlem işleme sürecini daha da hızlandırır.

MetisDAO'nun yönetim yapısı aktif katılıma ağır şekilde bağımlıdır. Yerel token, METIS, yönetim, işlem ödemeleri ve staking için bir yardımcı program tokeni olarak hizmet verir. Platform, çeşitli DeFi, NFT ve kurumsal uygulamalarla ortaklıklar ve entegrasyonlar sağlamıştır, farklı kullanıcılara hitap eden çeşitli bir ekosistem oluşturmuştur.

Ayrıca platformdaki dApp'lere erişim sağlar. Token sahipleri önerilere oy verebilir, bu da MetisDAO ağının geleceğini doğrudan şekillendirmelerine olanak tanır.

Başlatıldığından beri MetisDAO ekosistemi hareketlilikle dolu. Platform üzerinde işlenen17 milyon işlem, 878.000'den fazla cüzdan bağlı.

Patlama (BLAST)


Kaynak: blast.io

Patlama, özellikle benzersiz getiri üretim mekanizması nedeniyle Ethereum'un en yenilikçi ölçeklendirme çözümlerinden biri olarak kabul edilir. Projenin ETH ve USDB gibi token'ların değerini stabilize etmeye yardımcı olan bir otomatik yeniden taban özelliği bulunmaktadır. Bu, getiri birikimini basitleştirir ve geliştiricilerin ve kullanıcıların token değeri dalgalanmalarıyla uğraşmadan ödüller kazanmalarını kolaylaştırır.

Blast'ı diğer verim üretimi projelerinden ayıran şey, Ethereum'un staking ve hazine bonosu protokollerini doğrudan entegre ederken ETH ve USDC, USDT ve DAI gibi stabilcoin'lerde yerel verim sunma yeteneği. Bu, kullanıcıların token'larını manuel olarak stake etmeden pasif gelir elde edebilecekleri anlamına gelir.

Blast, EVM uyumluluğunu sağlamak için olumlu rollup'ları da kullanarak, dApps'lerin değişiklik gerektirmeden sorunsuz bir şekilde dağıtılmasını sağlar.

Başka bir popüler Blast özelliği, net gaz ücretlerini dApp geliştiricilerine yeniden dağıtan gaz gelir paylaşım modelidir. Bu inovatif yaklaşım, proje 1.3 milyar doların üzerinde TVL biriktirerek hızlı bir büyümeye katkıda bulunmuş ve güçlü potansiyelini ve büyüme eğilimini göstermiştir.

Eclipse


Kaynak:eclipse.xyz

EclipseEclipse, Ethereum üzerindeki en hızlı Katman 2 projelerinden biri olarak geniş çapta bilinir ve işlemleri gerçekleştirmek için Solana Sanal Makinesi'ni (SVM) kullanır. Solana şu anda en hızlı blockchain olduğu için Eclipse'in entegrasyonu, Ethereum Sanal Makinesi'nden (EVM) çok daha hızlı işlem yapmasını sağlar ve sonuç olarak olağanüstü bir verimlilik sağlar.100.000 işlem/saniyeBu yüksek hızlı işleme hacmi, Eclipse'i hızlı işlem süreleri gerektiren ve minimum gecikme ile yüksek işlem hacmini yönetebilen dApp'ler için etkili bir çözüm haline getiriyor.

Eclipse, işlemlerini güçlü bir güvenlik sağlamak için Ethereum üzerinde gerçekleştirir ve işlem geçerliliğini ve sırasını doğrulamak için Ethereum'un doğrulama köprüsü ile entegre olmuştur. Ayrıca, proje Katman 2 ile entegre olmuştur.Celestiaveri erişilebilirliği için, mevcut kapasitesini önemli ölçüde aşan ölçeklenebilir bant genişliği sunar.

Ek olarak, Eclipse, etkili sıfır bilgi sahtekarlık kanıtları için RISC Zero kullanma gibi benzersiz özelliklere sahiptir ve işlem kanıtlamayı basitleştiren bir kayıt tabanlı tasarıma sahiptir. Özellikle, Eclipse, gaz ücretleri için ETH kullanmak yerine kendi özgün jetonunu oluşturmayı seçmedi. Bu karar, Ethereum'un DeFi ve NFT ekosistemleriyle entegrasyonunu daha da basitleştirir ve platformun kullanıcılarının ve geliştiricilerinin platformu benimsemesini ve kullanmasını kolaylaştırır.

dYdX (DYDX)


Kaynak: dydx.exchange

dYdXMerkezi olmayan sürekli işlem için önde gelen Katman 2 çözümüdür. Dış zincir sipariş işleme ve iç zincir durum değişikliklerinin yenilikçi bir kombinasyonunu kullanır. Bu hibrit yaklaşım, işlem kapasitesini büyük ölçüde artırır ve gaz ücretlerini azaltır, bu da dYdX'i siparişlerini sık sık güncellemeleri gereken yüksek frekanslı tüccarlar ve piyasa yapıcılar için ideal hale getirir.

dYdX ayrıca, gelişmiş ticaret araçları arayan profesyonel tüccarlar için 20x kaldıraçlı marj ticaretini destekler. Proje, işlem doğrulaması için Ethereum'un güvenliğine güvenirken, ölçeklenebilirliği artırmak için zk-rollups kullanır.

Merkezi olmayan bir proje olarak, dYdX kullanıcıların varlıkları üzerinde tam kontrolü korumasını sağlar. Bu, kullanıcıların kendi fonlarını yönetmekten sorumlu oldukları anlamına gelir ve sadece cüzdanlarını dYdX'e bağlayabilirler. Proje bile hacklense, kullanıcıların fonları doğrudan dYdX üzerinde saklanmadığı için güvendedir.

dYdX'nin dikkat çeken özellikleri arasında, topluluk üyelerinin protokol güncellemeleri ve diğer önemli konularda oy kullanmasına izin veren DYDX jetonu tarafından desteklenen merkezi olmayan yönetim modeli bulunmaktadır. Dahası, Katman 2'ye geçişdYdX v4 platformüzerindeCosmos SDKprojenin performansını ve ölçeklenebilirliğini daha da artırmayı hedefler ve merkezi olmayan ticaret için en iyi seçenek olarak konumunu sağlamlaştırır.

Loopring (LRC)


Kaynak: orta

Loopring, çoklu blok zinciri ile uyumlu (çoklu blok zinciri ile uyumlu) merkezi olmayan borsalar (DEXs) oluşturan çok yönlü, blok zinciri-agnostik bir protokoldür. Ayrıca, likiditeyi ve verimliliği optimize etmek için dairesel bir şekilde çoklu emirleri eşleştiren sipariş halkaları da kullanır.

Loopring teknolojisinin temelinde, Ethereum ana ağı üzerinde doğrulanan kriptografik kanıtlar üreten ve birçok işlemi zincir dışı olarak toplayan sıfır bilgi rollup'ları bulunmaktadır. Bu, Ethereum seviyesinde bir güvenlik sağlar ve bunun sonucunda gaz ücretlerini azaltır ve genel işlem kapasitesini artırır. Ek olarak, yerli token olan LRC, stake etmek, yönetimde yer almak ve protokol ücretlerini paylaşmak için kullanılır, ağ güvenliğini ve topluluk katılımını teşvik eder.

Sonuç

Katman 2 çözümleri, ölçeklenebilirliğe ve kullanıcı deneyimine odaklanarak Ethereum ekosistemini dönüştürmeye devam ediyor. En iyi 12 Katman 2 çözümü, artırılmış işlem hızları, azaltılmış gaz ücretleri veya rollup'lar ve yan zincirler gibi yenilikçi mekanizmalar aracılığıyla kendine özgü güçlü yönleri getiriyor. Ethereum'un büyümeye devam etmesiyle, Katman 2 teknolojilerinin daha merkezsizleştirilmiş uygulamalar ve hizmetlerin desteklenmesinde önemli bir rol oynaması bekleniyor, bu da blockchain teknolojisinin genel olarak benimsenmesini teşvik edecektir.

Yazar: Tamilore
Çevirmen: Paine
İnceleyen(ler): KOWEI、Matheus、Ashley
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!