Niyet köprüsü: Zincirler arası değer aktarımı ve birlikte çalışabilirliğin geleceği

Yeni BaşlayanJan 07, 2024
Bu makale, zincir dışı likidite kullanmanın kullanıcılara önemli maliyet tasarrufu sağlayabileceğini, dolayısıyla zincirler arası ekosistemde kasıtlı tasarımın hakim olabileceğini öne sürüyor.
Niyet köprüsü: Zincirler arası değer aktarımı ve birlikte çalışabilirliğin geleceği

Temel çıkarımlar:

  • Zincirler arası ekosistemde kullanıcılar değer aktarımı için köprülere güvenirler.
  • Değer aktarım köprüleri, siparişleri karşılamak için zincir içi likiditeyi veya zincir dışı likiditeyi kullanır.
  • Zincir dışı likiditenin kullanılması, kullanıcılara anlamlı tasarruflar ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunduğundan, niyet tasarımlarının gelecekte hakim olması muhtemeldir.

Kripto ilk ortaya çıktığında öncelikli olarak tek bir kullanım alanı sunuyordu: değer aktarımı. Satoshi'nin ilk takipçileri "eşler arası elektronik nakit"i savunur ve çıkardıkları Bitcoin'leri WikiLeaks bağışlarında veya İpek Yolu'nda harcarlardı (ve izinsiz paranın büyüyeceğine gerçekten inanırlarsa, bir zula tutarlar ve bunu başarabileceklerini umarlardı) özel anahtarlarını yazdıkları kağıt parçasını kaybetmediler).

Ethereum, ICO patlamasını katalize ettiğinde değer aktarımı için bir ağ olarak da benimsendi, ancak akıllı sözleşmeler ve DeFi'nin ortaya çıkışıyla işler değişti. Artık müminler getiri elde etmek, kredi almak ve diğer her türlü faaliyeti yapmak için sermayelerini havuzlara yatırabiliyorlardı.

Kripto, Ethereum'un çıkışından bu yana gelişti. Bugün Katman 1 ve Katman 2'de birçok akıllı sözleşme zincirimiz var ve bu da kullanıcıların bunlar arasında geçiş yapmanın bir yoluna ihtiyacı olduğu anlamına geliyor. Çapraz zincir köprüler bu ihtiyacı karşılar ve her biri kullanıcıların A'dan B'ye geçmesine yardımcı olmak için farklı yaklaşımlar kullanır.

Zincirler arası birlikte çalışabilirlik, kriptoyu daha karmaşık hale getirdi. Pek çok kullanım durumunun kilidi açıldı, ancak köprüler arasında en önemli olanı hala değer aktarıyor. Burada, günümüzün en iyi köprülerinin kullanıcıların fon taşımasına nasıl yardımcı olduğunu, zincir dışı likiditeyi zincir içi likiditeye göre kullanmanın faydalarını ve niyetlerin neden önümüzdeki yıllarda bu alana hakim olacağını araştırıyoruz.

Değer aktarımı köprü kurmanın anahtarıdır

Zincirler arası köprüler, kullanıcıların ekosistem içinde hareket etmesine yardımcı olmak için çeşitli mekanizmalar benimsemiştir. İlk köprüler, ara jetonlar ve sarılmış varlıklarla birlikte darp ve yakma mekanizmalarını kullanıyordu, ancak bu tasarım sorunlar yaratıyordu. Bir kullanıcı ETH'sini bir köprüye kilitlerse ve köprü saldırıya uğrarsa sarılmış ETH tokenleri değersiz hale gelebilir.

Likidite ağ köprüleri, kanonik varlıkları izole edilmiş güvenlik standartlarına sahip temsili varlıklar lehine kullanarak bu sorunu çözmeye çalıştı. Bas ve yak köprüleri kullanıcıya yeni bir varlık verip ona güvenmelerini isterken, likidite ağı köprüleri 1 ETH = 1 ETH olmasını sağlamayı amaçlar.

Köprülerin kapsamları farklılık gösterse de kullanıcılar genellikle tek bir kullanım amacı için köprülere güvenirler: değer aktarımı.

Köprünün gerçekte nasıl çalıştığına bakılmaksızın kullanıcı, fonlarını A'dan B'ye taşımak istediği için onu ziyaret eder. İdeal olarak, bu sürecin hızlı ve ucuz bir şekilde yapılmasını ister ve en iyi çözümler bu gereksinimi karşılar.

Kullanıcıların bir köprüye gittiğinde tek bir hedefi vardır: Güvenlikten ödün vermeden, değeri olabildiğince hızlı ve ucuz bir şekilde aktarmak.

Likidite ağı köprüleri emirleri nasıl doldurur?

Bir kullanıcı tek bir zincir üzerinde çalışıyorsa, paralarını tutmanın yanı sıra herhangi bir faaliyet için likiditeye ihtiyaç duyar. Uniswap'te işlem yapmak ve ardından Aave aracılığıyla kredi almak istiyorlarsa, bunun gerçekleşmesi için zincir üzerinde likiditeye ihtiyaçları var.

Benzer şekilde köprülerin de kullanıcılara hizmet verebilmesi için likiditeye ihtiyacı vardır. Ancak bunu zincirden veya zincir dışından çekebilirler. Bir köprü zincir içi likidite kullandığında, bunu hedef zincirdeki bir havuzdan sağlar. Alternatif seçenek, aktarıcılardan kendi sermayeleriyle ön sipariş vermelerini istemektir. Buna “zincir dışı” likidite diyebiliriz.

Across, emirleri zincir dışı likidite ile doldurmak için aktarıcıları kullanarak bu yaklaşımı benimsiyor. Sermayelerini öderler ve ardından ana ağdaki birleşik bir likidite havuzu aracılığıyla geri ödeme alırlar.

Zincir içi likidite ve teslimat ile ödeme (DvP)

Zincir içi likidite kullanan köprüler, genellikle her zincirde likidite havuzlarına sahiptir ve başlangıç zinciri ile varış zinciri arasında doğrulama gerektirir. Kullanıcının para yatırma işlemini onaylayan mesaj geldiğinde, paranın kilidi açılır ve kullanıcının siparişi yerine getirilir. Bu, TradFi kullanıcılarının genellikle teslimat ve ödeme (DvP)%20is,the%20teslimat%20of%20the%20güvenlik) olarak adlandırdığı bir ödeme yöntemidir.

Köprüler, çoklu imzalar, aktarıcılar ve oracle'lar ve Sıfır Bilgi Kanıtları dahil olmak üzere çeşitli yöntemlerle kaynak zincirinin durumunu doğrulayabilir. Bu yöntemlerin farklı güven varsayımları vardır ve genellikle pahalı zincir içi doğrulama gerektirirler.

DvP köprülemenin başka bir dezavantajı vardır. Bir kullanıcı başlangıç zincirine para yatırdığında, yatırdığı para yalnızca başlangıç zinciri kesinliğe ulaştığında doğrulanabilir ve parayı yalnızca hedef zincir kesinliğe ulaştığında toplayabilir.

Başka bir deyişle, minimum transfer süresi = başlangıç kesinliği + varış kesinliği. Bu, aktarım sürelerinin yavaşlamasına neden olabilir.

Stargate belki de DvP için zincir içi likidite kullanan bir köprünün en bariz örneğidir. Stargate, kendisini LayerZero'nun aktarıcı ve oracle mesajlaşma mekanizmasından yararlanan bir "likidite taşıma protokolü" olarak tasarlıyor.

Özetle, köprüler zincir içi likidite kullandığında, siparişler yalnızca başlangıç zincirindeki mevduatlar hedef zincirde doğrulandıktan sonra karşılanabilir. Bu, daha yüksek gaz maliyetlerine ve dolum sürelerine yol açar.

Zincir dışı likidite ve niyetler

Köprüler, ödeme alındıktan sonra fon dağıtmak için zincir içi likidite sağlamak yerine zincir dışı likidite kullanabilir.

Bu yaklaşımla, bir piyasa yapıcı veya aktarıcı, talebi varış yerinde karşılamak için kullanıcının emrini kendi fonlarıyla karşılar.

Bu üçüncü taraf aktörler kullanıcı adına nihai risk üstlenirler ve karşılığında ödünç verdikleri varlıklar üzerinden bir faiz oranı kazanırlar.

Aktarıcıların, geçerli bir doldurma yaptıklarının doğrulanması üzerine gerçekleşen, ödeme olarak da adlandırılan geri ödemeyi beklemeleri gerekir. Ödeme sistemi (yani köprü), aktarıcının dolumlarını ayrı ayrı doğrulayabilir ve ardından bir dizi geri ödeme yapabilir veya toplu olarak birden fazla dolumu doğrulayıp geri ödeyebilir.

Across'ta, bağımsız aktarıcılar siparişleri dolduruyor ve UMA, aktarıcı geri ödemelerini paketler halinde iyimser bir şekilde doğruluyor. Bu, kullanıcılar için daha düşük gaz maliyetleri ve daha düşük ücretlerle sonuçlanır.

Köprüler, siparişleri karşılamak için zincir içi veya zincir dışı likiditeyi kullanabilir ve mevduatlar tek tek veya paketler halinde doğrulanabilir.

Yukarıdaki şema köprülerin siparişleri nasıl doğruladığını ve doldurduğunu göstermektedir. Across, zincir dışı likiditeyi kullanarak siparişleri en iyi fiyatla ve hızlı bir şekilde paket doğrulamayla karşılayarak aktarıcılara gaz tasarrufu sağlayacak şekilde iyimser bir şekilde geri ödeme yapıyor.

Across' köprü mimarisi, DvP sistemlerine göre belirgin avantajlar sunar. Emirleri zincir dışı likidite ile doldurma yaklaşımını yeni bir zihinsel model altında sınıflandırabiliriz: niyetler.

Karşı tarafta zincir dışı likiditenin kullanıcının amacını karşıladığı bir niyet köprüsü var.

Kullanıcılar arasında köprünün mesajlarla yerine getirilmesi için sipariş vermeyin. Sadece varlıklarını nereye teslim etmek istediklerini işaret ederler ve aktarıcının emri yerine getirmesini beklerler.

Bir Stargate kullanıcısı, Optimism'de toplamadan önce ana ağa 1 ETH yatırdığında ve isteklerini doğrulamak için mesajları beklediğinde, Across kullanıcısı "Ana ağda 1 ETH'm var ve Optimism'de siparişimi hızlı bir şekilde yerine getirebilecek kişiden 1 ETH toplamak istiyorum" diyor. ve ucuza.”

Niyetler köprü kurmanın geleceğini şekillendirecek?

Niyetler, kriptoda nispeten yeni ortaya çıkan bir kavramdır ve ilk olarak MEV'yi çözmenin bir yolu olarak benimsenmiştir. Across ve UniswapX gibi diğer çözümler de amaca dayalı tasarımları benimsedi, ancak gelecekte amaç modellerinin uzayda ortaya çıktığını görebiliyoruz.

Zincirler arası ekosistem giderek daha karmaşık hale geliyor. Amaçlar, anlamlı tasarruflar ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunarak normal kullanıcılar için karmaşıklığın ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

Niyet tasarımları aynı zamanda kriptoyu daha erişilebilir hale getirebilir. Deneyimli piyasa yapıcıların, varlıkları zincirler arasında taşımak, yüksek değerli NFT'lere teklif vermek veya onlar adına diğer faaliyetler olsun, düzenli kullanıcılara yönelik talepleri giderek daha fazla yerine getirdiği bir gelecek hayal etmek zor değil.

Alana yeni girenler kabul edildiğinden ve Base gibi yeni zincirler hacim çekmeye devam ettikçe çapraz zincir ekosistemi de genişliyor. Bu, köprülerin kalıcı olduğu anlamına gelir. Değer aktarmanın köprü oluşturmanın birincil kullanım durumu olarak kalacağını varsayarsak, niyete dayalı sistemlerin gelecekte yaygın olarak benimseneceği sonucunu da çıkarabiliriz.

Köprüler amaca dayalı bir çerçeve kullandığında, kullanıcı bir varış noktasında bir şeyin olmasını ister ve aktarıcılar "bir şeyin" en iyi fiyata, mümkün olduğu kadar hızlı gerçekleşmesini sağlamak için rekabet eder. Bu daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar.

Across'un büyüyen pazar hakimiyeti, amaca dayalı sistemlerin gelecekte pazara yön vereceği tezine güven veriyor. Across, bugün köprü hacminin* kabaca %30'unu oluşturuyor ve yalnızca Stargate'in ardından geliyor. Pazar payı 2023 boyunca arttı; bunun nedeni büyük ölçüde amaca dayalı tasarımının fiyat ve hız açısından kazanmasını sağlamasıydı.

Özetlemek gerekirse, köprülerin kullanıcıların değer aktarmasına yardımcı olmak için farklı yolları vardır. Bazı çözümler zincir içi likidite ve DvP mekanizmalarını başarıyla kullanmış olsa da, amaç tasarımları ve zincir dışı likidite önemli faydalar sunmaktadır. Temel bilgiler giderek daha önemli hale geldikçe, muhtemelen amaç tasarımlarının da geliştiğini göreceğiz.

Trilyonlarca dolarlık değerin köprülerden aktığı ve en iyi kullanıcı deneyimini sağlayan çözümlerin kazandığı bir geleceğe inanıyoruz. Eğer haklıysak, Across gibi amaca dayalı sistemler önümüzdeki yıllarda zincirler arası ekosisteme hakim olacak gibi görünüyor.

Bu parça, Across Ürün Lideri Ryan Carman ve UMA kurucu ortağı Hart Lambur'un katkıları ve düzenlemeleriyle derlendi.

*Bu rakam Across'un şu anda desteklediği zincirlere ve tokenlara dayanmaktadır. Düzenli kullanıcılar genellikle kanonik olmayan köprüleri tercih ettiğinden kanonik köprüler de hariç tutulur.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [orta]'dan yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [dreamsofdefi] aittir. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Niyet köprüsü: Zincirler arası değer aktarımı ve birlikte çalışabilirliğin geleceği

Yeni BaşlayanJan 07, 2024
Bu makale, zincir dışı likidite kullanmanın kullanıcılara önemli maliyet tasarrufu sağlayabileceğini, dolayısıyla zincirler arası ekosistemde kasıtlı tasarımın hakim olabileceğini öne sürüyor.
Niyet köprüsü: Zincirler arası değer aktarımı ve birlikte çalışabilirliğin geleceği

Temel çıkarımlar:

  • Zincirler arası ekosistemde kullanıcılar değer aktarımı için köprülere güvenirler.
  • Değer aktarım köprüleri, siparişleri karşılamak için zincir içi likiditeyi veya zincir dışı likiditeyi kullanır.
  • Zincir dışı likiditenin kullanılması, kullanıcılara anlamlı tasarruflar ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunduğundan, niyet tasarımlarının gelecekte hakim olması muhtemeldir.

Kripto ilk ortaya çıktığında öncelikli olarak tek bir kullanım alanı sunuyordu: değer aktarımı. Satoshi'nin ilk takipçileri "eşler arası elektronik nakit"i savunur ve çıkardıkları Bitcoin'leri WikiLeaks bağışlarında veya İpek Yolu'nda harcarlardı (ve izinsiz paranın büyüyeceğine gerçekten inanırlarsa, bir zula tutarlar ve bunu başarabileceklerini umarlardı) özel anahtarlarını yazdıkları kağıt parçasını kaybetmediler).

Ethereum, ICO patlamasını katalize ettiğinde değer aktarımı için bir ağ olarak da benimsendi, ancak akıllı sözleşmeler ve DeFi'nin ortaya çıkışıyla işler değişti. Artık müminler getiri elde etmek, kredi almak ve diğer her türlü faaliyeti yapmak için sermayelerini havuzlara yatırabiliyorlardı.

Kripto, Ethereum'un çıkışından bu yana gelişti. Bugün Katman 1 ve Katman 2'de birçok akıllı sözleşme zincirimiz var ve bu da kullanıcıların bunlar arasında geçiş yapmanın bir yoluna ihtiyacı olduğu anlamına geliyor. Çapraz zincir köprüler bu ihtiyacı karşılar ve her biri kullanıcıların A'dan B'ye geçmesine yardımcı olmak için farklı yaklaşımlar kullanır.

Zincirler arası birlikte çalışabilirlik, kriptoyu daha karmaşık hale getirdi. Pek çok kullanım durumunun kilidi açıldı, ancak köprüler arasında en önemli olanı hala değer aktarıyor. Burada, günümüzün en iyi köprülerinin kullanıcıların fon taşımasına nasıl yardımcı olduğunu, zincir dışı likiditeyi zincir içi likiditeye göre kullanmanın faydalarını ve niyetlerin neden önümüzdeki yıllarda bu alana hakim olacağını araştırıyoruz.

Değer aktarımı köprü kurmanın anahtarıdır

Zincirler arası köprüler, kullanıcıların ekosistem içinde hareket etmesine yardımcı olmak için çeşitli mekanizmalar benimsemiştir. İlk köprüler, ara jetonlar ve sarılmış varlıklarla birlikte darp ve yakma mekanizmalarını kullanıyordu, ancak bu tasarım sorunlar yaratıyordu. Bir kullanıcı ETH'sini bir köprüye kilitlerse ve köprü saldırıya uğrarsa sarılmış ETH tokenleri değersiz hale gelebilir.

Likidite ağ köprüleri, kanonik varlıkları izole edilmiş güvenlik standartlarına sahip temsili varlıklar lehine kullanarak bu sorunu çözmeye çalıştı. Bas ve yak köprüleri kullanıcıya yeni bir varlık verip ona güvenmelerini isterken, likidite ağı köprüleri 1 ETH = 1 ETH olmasını sağlamayı amaçlar.

Köprülerin kapsamları farklılık gösterse de kullanıcılar genellikle tek bir kullanım amacı için köprülere güvenirler: değer aktarımı.

Köprünün gerçekte nasıl çalıştığına bakılmaksızın kullanıcı, fonlarını A'dan B'ye taşımak istediği için onu ziyaret eder. İdeal olarak, bu sürecin hızlı ve ucuz bir şekilde yapılmasını ister ve en iyi çözümler bu gereksinimi karşılar.

Kullanıcıların bir köprüye gittiğinde tek bir hedefi vardır: Güvenlikten ödün vermeden, değeri olabildiğince hızlı ve ucuz bir şekilde aktarmak.

Likidite ağı köprüleri emirleri nasıl doldurur?

Bir kullanıcı tek bir zincir üzerinde çalışıyorsa, paralarını tutmanın yanı sıra herhangi bir faaliyet için likiditeye ihtiyaç duyar. Uniswap'te işlem yapmak ve ardından Aave aracılığıyla kredi almak istiyorlarsa, bunun gerçekleşmesi için zincir üzerinde likiditeye ihtiyaçları var.

Benzer şekilde köprülerin de kullanıcılara hizmet verebilmesi için likiditeye ihtiyacı vardır. Ancak bunu zincirden veya zincir dışından çekebilirler. Bir köprü zincir içi likidite kullandığında, bunu hedef zincirdeki bir havuzdan sağlar. Alternatif seçenek, aktarıcılardan kendi sermayeleriyle ön sipariş vermelerini istemektir. Buna “zincir dışı” likidite diyebiliriz.

Across, emirleri zincir dışı likidite ile doldurmak için aktarıcıları kullanarak bu yaklaşımı benimsiyor. Sermayelerini öderler ve ardından ana ağdaki birleşik bir likidite havuzu aracılığıyla geri ödeme alırlar.

Zincir içi likidite ve teslimat ile ödeme (DvP)

Zincir içi likidite kullanan köprüler, genellikle her zincirde likidite havuzlarına sahiptir ve başlangıç zinciri ile varış zinciri arasında doğrulama gerektirir. Kullanıcının para yatırma işlemini onaylayan mesaj geldiğinde, paranın kilidi açılır ve kullanıcının siparişi yerine getirilir. Bu, TradFi kullanıcılarının genellikle teslimat ve ödeme (DvP)%20is,the%20teslimat%20of%20the%20güvenlik) olarak adlandırdığı bir ödeme yöntemidir.

Köprüler, çoklu imzalar, aktarıcılar ve oracle'lar ve Sıfır Bilgi Kanıtları dahil olmak üzere çeşitli yöntemlerle kaynak zincirinin durumunu doğrulayabilir. Bu yöntemlerin farklı güven varsayımları vardır ve genellikle pahalı zincir içi doğrulama gerektirirler.

DvP köprülemenin başka bir dezavantajı vardır. Bir kullanıcı başlangıç zincirine para yatırdığında, yatırdığı para yalnızca başlangıç zinciri kesinliğe ulaştığında doğrulanabilir ve parayı yalnızca hedef zincir kesinliğe ulaştığında toplayabilir.

Başka bir deyişle, minimum transfer süresi = başlangıç kesinliği + varış kesinliği. Bu, aktarım sürelerinin yavaşlamasına neden olabilir.

Stargate belki de DvP için zincir içi likidite kullanan bir köprünün en bariz örneğidir. Stargate, kendisini LayerZero'nun aktarıcı ve oracle mesajlaşma mekanizmasından yararlanan bir "likidite taşıma protokolü" olarak tasarlıyor.

Özetle, köprüler zincir içi likidite kullandığında, siparişler yalnızca başlangıç zincirindeki mevduatlar hedef zincirde doğrulandıktan sonra karşılanabilir. Bu, daha yüksek gaz maliyetlerine ve dolum sürelerine yol açar.

Zincir dışı likidite ve niyetler

Köprüler, ödeme alındıktan sonra fon dağıtmak için zincir içi likidite sağlamak yerine zincir dışı likidite kullanabilir.

Bu yaklaşımla, bir piyasa yapıcı veya aktarıcı, talebi varış yerinde karşılamak için kullanıcının emrini kendi fonlarıyla karşılar.

Bu üçüncü taraf aktörler kullanıcı adına nihai risk üstlenirler ve karşılığında ödünç verdikleri varlıklar üzerinden bir faiz oranı kazanırlar.

Aktarıcıların, geçerli bir doldurma yaptıklarının doğrulanması üzerine gerçekleşen, ödeme olarak da adlandırılan geri ödemeyi beklemeleri gerekir. Ödeme sistemi (yani köprü), aktarıcının dolumlarını ayrı ayrı doğrulayabilir ve ardından bir dizi geri ödeme yapabilir veya toplu olarak birden fazla dolumu doğrulayıp geri ödeyebilir.

Across'ta, bağımsız aktarıcılar siparişleri dolduruyor ve UMA, aktarıcı geri ödemelerini paketler halinde iyimser bir şekilde doğruluyor. Bu, kullanıcılar için daha düşük gaz maliyetleri ve daha düşük ücretlerle sonuçlanır.

Köprüler, siparişleri karşılamak için zincir içi veya zincir dışı likiditeyi kullanabilir ve mevduatlar tek tek veya paketler halinde doğrulanabilir.

Yukarıdaki şema köprülerin siparişleri nasıl doğruladığını ve doldurduğunu göstermektedir. Across, zincir dışı likiditeyi kullanarak siparişleri en iyi fiyatla ve hızlı bir şekilde paket doğrulamayla karşılayarak aktarıcılara gaz tasarrufu sağlayacak şekilde iyimser bir şekilde geri ödeme yapıyor.

Across' köprü mimarisi, DvP sistemlerine göre belirgin avantajlar sunar. Emirleri zincir dışı likidite ile doldurma yaklaşımını yeni bir zihinsel model altında sınıflandırabiliriz: niyetler.

Karşı tarafta zincir dışı likiditenin kullanıcının amacını karşıladığı bir niyet köprüsü var.

Kullanıcılar arasında köprünün mesajlarla yerine getirilmesi için sipariş vermeyin. Sadece varlıklarını nereye teslim etmek istediklerini işaret ederler ve aktarıcının emri yerine getirmesini beklerler.

Bir Stargate kullanıcısı, Optimism'de toplamadan önce ana ağa 1 ETH yatırdığında ve isteklerini doğrulamak için mesajları beklediğinde, Across kullanıcısı "Ana ağda 1 ETH'm var ve Optimism'de siparişimi hızlı bir şekilde yerine getirebilecek kişiden 1 ETH toplamak istiyorum" diyor. ve ucuza.”

Niyetler köprü kurmanın geleceğini şekillendirecek?

Niyetler, kriptoda nispeten yeni ortaya çıkan bir kavramdır ve ilk olarak MEV'yi çözmenin bir yolu olarak benimsenmiştir. Across ve UniswapX gibi diğer çözümler de amaca dayalı tasarımları benimsedi, ancak gelecekte amaç modellerinin uzayda ortaya çıktığını görebiliyoruz.

Zincirler arası ekosistem giderek daha karmaşık hale geliyor. Amaçlar, anlamlı tasarruflar ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunarak normal kullanıcılar için karmaşıklığın ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

Niyet tasarımları aynı zamanda kriptoyu daha erişilebilir hale getirebilir. Deneyimli piyasa yapıcıların, varlıkları zincirler arasında taşımak, yüksek değerli NFT'lere teklif vermek veya onlar adına diğer faaliyetler olsun, düzenli kullanıcılara yönelik talepleri giderek daha fazla yerine getirdiği bir gelecek hayal etmek zor değil.

Alana yeni girenler kabul edildiğinden ve Base gibi yeni zincirler hacim çekmeye devam ettikçe çapraz zincir ekosistemi de genişliyor. Bu, köprülerin kalıcı olduğu anlamına gelir. Değer aktarmanın köprü oluşturmanın birincil kullanım durumu olarak kalacağını varsayarsak, niyete dayalı sistemlerin gelecekte yaygın olarak benimseneceği sonucunu da çıkarabiliriz.

Köprüler amaca dayalı bir çerçeve kullandığında, kullanıcı bir varış noktasında bir şeyin olmasını ister ve aktarıcılar "bir şeyin" en iyi fiyata, mümkün olduğu kadar hızlı gerçekleşmesini sağlamak için rekabet eder. Bu daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar.

Across'un büyüyen pazar hakimiyeti, amaca dayalı sistemlerin gelecekte pazara yön vereceği tezine güven veriyor. Across, bugün köprü hacminin* kabaca %30'unu oluşturuyor ve yalnızca Stargate'in ardından geliyor. Pazar payı 2023 boyunca arttı; bunun nedeni büyük ölçüde amaca dayalı tasarımının fiyat ve hız açısından kazanmasını sağlamasıydı.

Özetlemek gerekirse, köprülerin kullanıcıların değer aktarmasına yardımcı olmak için farklı yolları vardır. Bazı çözümler zincir içi likidite ve DvP mekanizmalarını başarıyla kullanmış olsa da, amaç tasarımları ve zincir dışı likidite önemli faydalar sunmaktadır. Temel bilgiler giderek daha önemli hale geldikçe, muhtemelen amaç tasarımlarının da geliştiğini göreceğiz.

Trilyonlarca dolarlık değerin köprülerden aktığı ve en iyi kullanıcı deneyimini sağlayan çözümlerin kazandığı bir geleceğe inanıyoruz. Eğer haklıysak, Across gibi amaca dayalı sistemler önümüzdeki yıllarda zincirler arası ekosisteme hakim olacak gibi görünüyor.

Bu parça, Across Ürün Lideri Ryan Carman ve UMA kurucu ortağı Hart Lambur'un katkıları ve düzenlemeleriyle derlendi.

*Bu rakam Across'un şu anda desteklediği zincirlere ve tokenlara dayanmaktadır. Düzenli kullanıcılar genellikle kanonik olmayan köprüleri tercih ettiğinden kanonik köprüler de hariç tutulur.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [orta]'dan yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [dreamsofdefi] aittir. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!