Zincir Üstü İtibarın Önemi

Yeni BaşlayanJun 18, 2024
Çeşitli SocialFi projeleri ve ünlülerin sık sık sözde shitcoin'leri piyasaya sürmesiyle, kripto araştırmacısı FRANCESCO, Debank ve Ethos Network gibi bu alanı araştıran projelere odaklanarak on-chain itibar kavramı ve önemi hakkında yazdı.
Zincir Üstü İtibarın Önemi

Yıllar boyunca on-chain itibarı hakkında çok şey söylendi.

2017'den bu yana, projeler bu ikilemi çözmeye ve on-chain kullanıcılarının kiminle uğraştıklarını bilmeleri için bir itibar katmanından yararlanmalarını sağlamaya çalıştı.

Francesco's Joint okuyucu destekli bir yayındır. Yeni gönderiler almak ve çalışmalarımı destek için ücretsiz veya ücretli abone olmayı düşünün.

abone olmak

Günümüzde, tüm halılar, SocialFi ve ünlülerin sağa sola shitcoin fırlatmasıyla bu her zamankinden daha önemli görünüyor.

Bu makale, on-chain itibar kavramını ve önemini, üzerinde çalışan Debank ve Ethos Network gibi projelere odaklanarak tanıtmaktadır.

Zincir Üstü İtibar Zincir

üstü itibar basit bir soruyu yanıtlar:

Merkezi olmayan bir sistemde etkileşimde bulunduğumuz insanların güvenilirliğini nasıl değerlendiririz?

Merkezi sistemlerde, üçüncü taraflar genellikle bu itibarı sağlar (örneğin, bir kredi puanı, Interpol kırmızı Liste, bir banka hesap).

Dağıtılmış bir sistemde itibar güvencesini çoğaltmanın bir yolu var mı?

Bu çabalar, tek protokollerin ötesine geçerek uzayda yenilik yapmaya çalışıyor. Uygulanabilir olması için, bu itibar sisteminin tek bir protokol ötesine geçmesi ve Web2 ve Web3 platformlarında tanımlanabilecek benzersiz bir standartlar dizisi oluşturması ve on-chain itibar için ortak bir cross-chain çerçevesi oluşturması gerekir.

Yeni bir standart olmaktan short her şey bu süreci işe yaramaz hale getirecektir.

a16z'ye göre, "merkezi olmayan kimliği ana akım haline getirmek için, önce insanların ilgili off-chain deneyimlerini ve bağlantılarını on-chain haritalayan sistemler kurmalıyız", ardından "on-chain eklenecek veri akışını standartlaştırmak, işlemek ve önceliklendirmek için mekanizmalar oluşturmalıyız" ve "on-chain kayıtlarla ilgili bağlam eksikliği ve merkezi olmayan web'e erişim sağlama konusundaki sorunlar da dahil olmak üzere merkezi olmayan kimliğe yönelik endemik zorlukları çözmeliyiz".

Şu anda, blok gezginleri bile çok temel girdileri kaydediyor. İşlemler için ek bağlam olmadan, bunlar için bir itibar puanı eşlemek ve atamak çok daha zor olacaktır.

Örneğin, bir takasın parçası olarak bir NFT almak, o projeye olağanüstü topluluk katkıları nedeniyle bunu yapmaktan farklı bir ağırlığa sahip olmalıdır.

Ayrıca, kriptoda itibar, protokol güveni, kredi puanları ve proje kurucularının geçmiş kayıtları gibi çeşitli biçimler alır.

Ancak tüm bunlar hesap ele alındığında, bu sistem birçok kullanım durumu için geçerli olacak on-chain itibarı "merkezi olmayan kimliklerin açıkça sorgulanabilir doğasına" dayalı olarak "çevrimdışı etkinliklere" dahil edecektir.

Üç adım:

  • Verileri zincire kaydedin Haritalayın
  • ve yorumlayın
  • "İtibar puanına" çevirin

Gerçekten Standartlaştırılmış Bir İtibar

Base ekibi, Request for Builders'da, on-chain itibarı başarısının temeli olarak nasıl gördüklerini özetliyor. "on-chain"ı bir sonraki "çevrimiçi" olarak karşılaştırıyorlar ve itibar her on-chain hesap büyük bir rol oynuyor.

Bu bağlamda, "itibar protokolleri" daha fazla güven on-chain yaratabilir. Bunun bir FICO (en tanınmış kredi puanı adı) veya bir Google Sayfa Sıralaması puanı gibi görünebileceğini varsayıyorlar.

Cüzdanlar bu standartları, riskli adresler hakkında uyarılarla birlikte bir dolandırıcılık önleme mekanizması olarak uygulayabilir. Rabby'nin yeni sözleşmeler veya dolandırıcı tokenler hakkında uyarıların getirilmesine nasıl öncülük ettiğini gördük.

Bazı itibar önlemleri getiren diğerleri arasında, on-chain davranışa dayalı Chainalysis ve DeBank Kredi puanının oluşturulmasıyla DeBank gibi blok zinciri analitik şirketleri yer alıyor.

Kredi puanı, "kullanıcı özgünlüğünün, etkinliğinin ve değerinin kapsamlı bir ölçüsüdür". Daha yüksek bir puan, daha fazla etkinlik ve kullanıcı özgünlüğü anlamına gelir, ancak mevcut durumunda DeBank Credit, itibar için bir vekil olarak durmaz.

Ayrıca, kripto içinde tartışmalı bir konu olmaya devam eden resmi kimlik doğrulamasına ne kadar ağırlık verildiğini de gözlemleyebiliriz.

İtibar mekanizmasının başarılı bir örneği Gitcoin Pasaportu'dur.

Gitcoin Passport kendisini bir "kimlik doğrulama toplayıcı uygulaması" olarak tanımlıyor.

Tıpkı normal bir pasaportta olduğu gibi, kullanıcılar önceki etkinlikleri doğrulayarak veya farklı Web2 ve Web3 kimlik doğrulayıcılarından görevler ve doğrulamalar gerçekleştirerek pul toplayabilir:

  • Holonym (KYC)
  • Civic (Biyometri)
  • Google ve LinkedIn (Web2)
  • Guild and Anlık Görüntü (web3),

Bu damgalar, her kullanıcıya atanan web3 projelerine olan güvenilirliğiniz için bir vekil olan Varsayılan İnsanlık Puanını artırır. Daha yüksek bir İnsanlık Puanı, daha fazla fırsata erişim sağlar ve insan olarak kabul edilmek için en az 20 gereklidir.

İşte toplanabilecek pullara bir örnek:

Passport'un en güzel yanı, "kullanıcının belirli bir etkinliği gerçekleştirdiğini kanıtlayan doğrulanabilir bir kimlik bilgisinin oluşturulduğu, ancak kişisel olarak tanımlanabilir bilgilerin hiçbirinin toplanmadığı" sıfır bilgi metodolojisini kullanarak kullanıcı gizliliğini korumasıdır.

"Doğrulanabilir doğrulama kanıtı" oluşturmaya yönelik bir başka ilginç girişim de Ethos Network tarafından gerçekleştiriliyor.

Ethos, daha geniş ekosisteme entegre edilmiş ve tek bir dApp ile sınırlı olmayan bir "güvenilirlik platformu" geliştiriyor. Bu platform, mevcut arayüzlere (Chrome eklentileri, Metamask snap'leri) ve dApp'lere dahil edilebilir.

Bu yeni sosyal fikir birliğinin planı, kullanıcıların "sosyal doğrulayıcılar" olarak hareket ettiği Stake kanıtına benzer.

  • Kullanıcılar, insanlara güvendiklerini göstererek onlara Stake verebilir
  • Kötü aktörler ortadan kaldırılabilir
  • Sosyal uzlaşı sağlayıcıları ödüllendirilebilir

Ethos, finansal ödüller ve cezalar sunarak şunları sağlar:

  • İtibar, finansal güvenlikle korunur ve bir itibarı taklit etmek pahalı hale gelir
  • İtibar değerlidir
  • Sosyal etkileşimleri gözlemlemek daha kolaydır

Aynı zamanda, bir denge kurmak ve itibarın basitçe satın alınamamasını sağlamak çok önemlidir.

Ethos Network'te kullanıcılar şunları yapabilecek:

  • İnceleme: Finansal bahisler sağlamanın ötesinde bir itibar geliştirmek için
  • Kefil: Stake etmeye benzer şekilde, kullanıcılar ETH diğer insanlarda dile getirebilir ve stake edilen ETH getirisi kazanabilirler. Kefil olduğunuz kişi, doğrulayıcılar ve yönlendirmeleri teşvik etmek için bu getirinin %10'unu alacaktır.
  • Eğik çizgi: doğrulayıcılar kötü niyetle hareket ederse, onlara kefil olan ETH, suçlunun stake ettiği ETH %10'a kadarını Ethos sözleşmesinden çıkararak bir kesmek önerebilir. Reddedilen bir kesmek önerenler cezalandırılacaktır.
  • Onaylamak: diğer kaynaklardan gelen otoriteyi, itibarı ve etkiyi yansıtmak

Tüm bu mekanizmalar tek bir Güvenilirlik Puanına dönüştürülecektir.

Bu şekilde on-chain itibara daha az odaklanmış olsa da, bu sektördeki diğer dikkate değer sözler şunlardır:

  • Worldcoin: Bu VC işletilen dev, irisinizi taramayı ve rahatsızlık için bazı WLD jetonları airdrop yapmayı vaat ediyor.

Amaçlarının asil mi yoksa ütopik mi olduğu tartışmaya açıktır. Bununla birlikte, kullanıcıların irislerinin biyometrik taramaları sayesinde insanlığın kanıtını getiriyorlar. Bu, risk için yeni yollar açarken, heyecan verici bir deneydir.

  • ENS: Kripto adreslerini insan tarafından okunabilir adlara çevirerek "on-chain mesajlaşmayı" kolaylaştırmak \

İleride Long Bir Yol Gerçekten

standartlaştırılmış ve genelleştirilmiş bir on-chain itibar sistemi geliştirmek long ve karanlık bir yol olacak ve çeşitli zorluklar ortaya çıkacaktır.

  • Merkezi Çözümler: Bunlardan en önemlisi, tüm bu sistemlerin gerçekten merkezi olmayan ve Worldcoin ve hatta Gitcoin Passport gibi merkezi bir taraf tarafından kontrol edilmemesini sağlamaktır.

Merkezi olmayan bir şekilde on-chain itibarı nasıl elde edebiliriz? Daha azı, tüm sistemin güvenilmez unsurunu kaybetmesine neden olacaktır.

  • Kripto itibar oynanabilir/satın alınabilir
  • Gizliliği korumalıdır
  • Tek cüzdan eklentilerinin ötesine geçmeli ve genel olarak uygulanabilir olmalıdır

Bu uygulama, tüm aktörler, cüzdanlar, blok kaşifleri, dApp'ler ve ağlar tarafından ortak bir çaba olacaktır.


Pratik kullanım durumlarını kullanan vizyon

on-chain itibarı için nihai vizyon nedir?

İşte on-chain kimliğinin yardımcı olabileceği bazı örnekler ve pratik durumlar.

  • Açık CV'ler: Herkes, her kullanıcıya tek bir itibar puanı atayarak diğer katılımcıların itibarını değerlendirebilir. Ayrıca, yazılan her makale, katkı veya topluluk katılımı kaydedilecek ve itibar kanıtı olarak kullanılabilecektir.
  • Jetonları başlatan ünlüler: Ünlü jetonları yeni meta olduğundan, bu lansmanlardan elde edilen veriler her ünlü için bir güven profili belirlemek için kullanılabilir. Kaç tanesinin seri dolandırıcılık yaptığını gördük. Bu, kullanıcılara bu belirteçlere karşı dikkatli olmalarını gösterebilecek hızlı bir risk değerlendirmesine sahip olarak kısmen çözülebilir.
  • Meme geliştiricileri: Meme geliştiricileri için en yoğun zaman. Bununla birlikte, birçoğu bu gücü pump ve dump ve hatta düpedüz dolandırıcılık yapmak için kötüye kullanır. Seri meme geliştiricileri olarak hareket eden ve sürekli dolandırıcılık yapan birkaç figür gördük. Bir token'ı dağıtan kişiyi önceki bir dolandırıcı olarak tanımlamak, kullanıcıların risk değerlendirmelerini daha fazla bilgiyle yürütmeleri için büyük bir faydadır.
  • KOL dampingi: Twitter'ın Kripto temel unsurlarından biri, KOL'lerin takipçilerinin üzerine atarken çantalarını şilinlemesidir. En sevdiğiniz KOL'lerse itibar sıralamasına sahip olabileceğinizi veya kimin düpedüz aptal ve yalancı olduğunu bildiğinizi hayal edin.
  • Sadakat Programları: on-chain bir itibar sistemi geliştirmek, dApp'lerin kullanıcı etkileşimleri hakkında çok daha derin bilgilere sahip olmasını sağlayacak ve protokoller için yüksek değere sahip yüksek kaliteli etkileşimleri ödüllendirmeye odaklanacak özel yapım programlar oluşturacaktır.

Ek Mevcut İtibar Araçları

Bahsedilenlerin yanı sıra, güven ve hesap verebilirlik katkıda bulunan çeşitli araçlar zaten var.

İtibar Oluşturma ve Takip

  • Collab.Land: NFT kapılı bir bottur, mülkiyeti doğrular ve katkıda bulunmayı DAO.
  • Karma: DAO katkılarında görünürlük
  • PNTHN: DAO üye itibarını izler
  • SOURC3: platform on-chain itibar yönetimi

İtibar ve Kimlik Doğrulama

  • Pentacle: kullanıcıların protokollerde gezinmesine yardımcı olur
  • ONT ID: merkezi olmayan tanımlayıcılar ve doğrulanabilir kimlik bilgileri için çerçeveyi tanımlayın
  • Krebit: Kullanıcılar kimliklerini ifşa etmeden kanıtlayabilir ve gizliliği koruyabilir
  • Orange Protocol: doğrulanabilir kimlik bilgileri olarak çok zincirli itibar sistemleri
  • OutDID: Özel kimlik doğrulaması için ZK kanıtları

İtibar ve Yönetişim

  • Metopia: yönetişim için itibar sistemi
  • Astraly: on-chain itibar ve itibara dayalı token dağıtım platformu
  • Spect: DAO katkıda bulunanların alt DAO'lar oluşturmasına yardımcı olan kodsuz araç
  • SourceCred: yüksek kaliteli katılımı ödüllendirerek katkıda bulunanları teşvik etmeye yardımcı olur

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [Francesco's Joint] adresinden yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [FRANCESCO] aittir. Bu yeniden baskıya itirazlar varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, derhal ilgileneceklerdir.

  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.

  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Bahsedilmediği sürece, tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Zincir Üstü İtibarın Önemi

Yeni BaşlayanJun 18, 2024
Çeşitli SocialFi projeleri ve ünlülerin sık sık sözde shitcoin'leri piyasaya sürmesiyle, kripto araştırmacısı FRANCESCO, Debank ve Ethos Network gibi bu alanı araştıran projelere odaklanarak on-chain itibar kavramı ve önemi hakkında yazdı.
Zincir Üstü İtibarın Önemi

Yıllar boyunca on-chain itibarı hakkında çok şey söylendi.

2017'den bu yana, projeler bu ikilemi çözmeye ve on-chain kullanıcılarının kiminle uğraştıklarını bilmeleri için bir itibar katmanından yararlanmalarını sağlamaya çalıştı.

Francesco's Joint okuyucu destekli bir yayındır. Yeni gönderiler almak ve çalışmalarımı destek için ücretsiz veya ücretli abone olmayı düşünün.

abone olmak

Günümüzde, tüm halılar, SocialFi ve ünlülerin sağa sola shitcoin fırlatmasıyla bu her zamankinden daha önemli görünüyor.

Bu makale, on-chain itibar kavramını ve önemini, üzerinde çalışan Debank ve Ethos Network gibi projelere odaklanarak tanıtmaktadır.

Zincir Üstü İtibar Zincir

üstü itibar basit bir soruyu yanıtlar:

Merkezi olmayan bir sistemde etkileşimde bulunduğumuz insanların güvenilirliğini nasıl değerlendiririz?

Merkezi sistemlerde, üçüncü taraflar genellikle bu itibarı sağlar (örneğin, bir kredi puanı, Interpol kırmızı Liste, bir banka hesap).

Dağıtılmış bir sistemde itibar güvencesini çoğaltmanın bir yolu var mı?

Bu çabalar, tek protokollerin ötesine geçerek uzayda yenilik yapmaya çalışıyor. Uygulanabilir olması için, bu itibar sisteminin tek bir protokol ötesine geçmesi ve Web2 ve Web3 platformlarında tanımlanabilecek benzersiz bir standartlar dizisi oluşturması ve on-chain itibar için ortak bir cross-chain çerçevesi oluşturması gerekir.

Yeni bir standart olmaktan short her şey bu süreci işe yaramaz hale getirecektir.

a16z'ye göre, "merkezi olmayan kimliği ana akım haline getirmek için, önce insanların ilgili off-chain deneyimlerini ve bağlantılarını on-chain haritalayan sistemler kurmalıyız", ardından "on-chain eklenecek veri akışını standartlaştırmak, işlemek ve önceliklendirmek için mekanizmalar oluşturmalıyız" ve "on-chain kayıtlarla ilgili bağlam eksikliği ve merkezi olmayan web'e erişim sağlama konusundaki sorunlar da dahil olmak üzere merkezi olmayan kimliğe yönelik endemik zorlukları çözmeliyiz".

Şu anda, blok gezginleri bile çok temel girdileri kaydediyor. İşlemler için ek bağlam olmadan, bunlar için bir itibar puanı eşlemek ve atamak çok daha zor olacaktır.

Örneğin, bir takasın parçası olarak bir NFT almak, o projeye olağanüstü topluluk katkıları nedeniyle bunu yapmaktan farklı bir ağırlığa sahip olmalıdır.

Ayrıca, kriptoda itibar, protokol güveni, kredi puanları ve proje kurucularının geçmiş kayıtları gibi çeşitli biçimler alır.

Ancak tüm bunlar hesap ele alındığında, bu sistem birçok kullanım durumu için geçerli olacak on-chain itibarı "merkezi olmayan kimliklerin açıkça sorgulanabilir doğasına" dayalı olarak "çevrimdışı etkinliklere" dahil edecektir.

Üç adım:

  • Verileri zincire kaydedin Haritalayın
  • ve yorumlayın
  • "İtibar puanına" çevirin

Gerçekten Standartlaştırılmış Bir İtibar

Base ekibi, Request for Builders'da, on-chain itibarı başarısının temeli olarak nasıl gördüklerini özetliyor. "on-chain"ı bir sonraki "çevrimiçi" olarak karşılaştırıyorlar ve itibar her on-chain hesap büyük bir rol oynuyor.

Bu bağlamda, "itibar protokolleri" daha fazla güven on-chain yaratabilir. Bunun bir FICO (en tanınmış kredi puanı adı) veya bir Google Sayfa Sıralaması puanı gibi görünebileceğini varsayıyorlar.

Cüzdanlar bu standartları, riskli adresler hakkında uyarılarla birlikte bir dolandırıcılık önleme mekanizması olarak uygulayabilir. Rabby'nin yeni sözleşmeler veya dolandırıcı tokenler hakkında uyarıların getirilmesine nasıl öncülük ettiğini gördük.

Bazı itibar önlemleri getiren diğerleri arasında, on-chain davranışa dayalı Chainalysis ve DeBank Kredi puanının oluşturulmasıyla DeBank gibi blok zinciri analitik şirketleri yer alıyor.

Kredi puanı, "kullanıcı özgünlüğünün, etkinliğinin ve değerinin kapsamlı bir ölçüsüdür". Daha yüksek bir puan, daha fazla etkinlik ve kullanıcı özgünlüğü anlamına gelir, ancak mevcut durumunda DeBank Credit, itibar için bir vekil olarak durmaz.

Ayrıca, kripto içinde tartışmalı bir konu olmaya devam eden resmi kimlik doğrulamasına ne kadar ağırlık verildiğini de gözlemleyebiliriz.

İtibar mekanizmasının başarılı bir örneği Gitcoin Pasaportu'dur.

Gitcoin Passport kendisini bir "kimlik doğrulama toplayıcı uygulaması" olarak tanımlıyor.

Tıpkı normal bir pasaportta olduğu gibi, kullanıcılar önceki etkinlikleri doğrulayarak veya farklı Web2 ve Web3 kimlik doğrulayıcılarından görevler ve doğrulamalar gerçekleştirerek pul toplayabilir:

  • Holonym (KYC)
  • Civic (Biyometri)
  • Google ve LinkedIn (Web2)
  • Guild and Anlık Görüntü (web3),

Bu damgalar, her kullanıcıya atanan web3 projelerine olan güvenilirliğiniz için bir vekil olan Varsayılan İnsanlık Puanını artırır. Daha yüksek bir İnsanlık Puanı, daha fazla fırsata erişim sağlar ve insan olarak kabul edilmek için en az 20 gereklidir.

İşte toplanabilecek pullara bir örnek:

Passport'un en güzel yanı, "kullanıcının belirli bir etkinliği gerçekleştirdiğini kanıtlayan doğrulanabilir bir kimlik bilgisinin oluşturulduğu, ancak kişisel olarak tanımlanabilir bilgilerin hiçbirinin toplanmadığı" sıfır bilgi metodolojisini kullanarak kullanıcı gizliliğini korumasıdır.

"Doğrulanabilir doğrulama kanıtı" oluşturmaya yönelik bir başka ilginç girişim de Ethos Network tarafından gerçekleştiriliyor.

Ethos, daha geniş ekosisteme entegre edilmiş ve tek bir dApp ile sınırlı olmayan bir "güvenilirlik platformu" geliştiriyor. Bu platform, mevcut arayüzlere (Chrome eklentileri, Metamask snap'leri) ve dApp'lere dahil edilebilir.

Bu yeni sosyal fikir birliğinin planı, kullanıcıların "sosyal doğrulayıcılar" olarak hareket ettiği Stake kanıtına benzer.

  • Kullanıcılar, insanlara güvendiklerini göstererek onlara Stake verebilir
  • Kötü aktörler ortadan kaldırılabilir
  • Sosyal uzlaşı sağlayıcıları ödüllendirilebilir

Ethos, finansal ödüller ve cezalar sunarak şunları sağlar:

  • İtibar, finansal güvenlikle korunur ve bir itibarı taklit etmek pahalı hale gelir
  • İtibar değerlidir
  • Sosyal etkileşimleri gözlemlemek daha kolaydır

Aynı zamanda, bir denge kurmak ve itibarın basitçe satın alınamamasını sağlamak çok önemlidir.

Ethos Network'te kullanıcılar şunları yapabilecek:

  • İnceleme: Finansal bahisler sağlamanın ötesinde bir itibar geliştirmek için
  • Kefil: Stake etmeye benzer şekilde, kullanıcılar ETH diğer insanlarda dile getirebilir ve stake edilen ETH getirisi kazanabilirler. Kefil olduğunuz kişi, doğrulayıcılar ve yönlendirmeleri teşvik etmek için bu getirinin %10'unu alacaktır.
  • Eğik çizgi: doğrulayıcılar kötü niyetle hareket ederse, onlara kefil olan ETH, suçlunun stake ettiği ETH %10'a kadarını Ethos sözleşmesinden çıkararak bir kesmek önerebilir. Reddedilen bir kesmek önerenler cezalandırılacaktır.
  • Onaylamak: diğer kaynaklardan gelen otoriteyi, itibarı ve etkiyi yansıtmak

Tüm bu mekanizmalar tek bir Güvenilirlik Puanına dönüştürülecektir.

Bu şekilde on-chain itibara daha az odaklanmış olsa da, bu sektördeki diğer dikkate değer sözler şunlardır:

  • Worldcoin: Bu VC işletilen dev, irisinizi taramayı ve rahatsızlık için bazı WLD jetonları airdrop yapmayı vaat ediyor.

Amaçlarının asil mi yoksa ütopik mi olduğu tartışmaya açıktır. Bununla birlikte, kullanıcıların irislerinin biyometrik taramaları sayesinde insanlığın kanıtını getiriyorlar. Bu, risk için yeni yollar açarken, heyecan verici bir deneydir.

  • ENS: Kripto adreslerini insan tarafından okunabilir adlara çevirerek "on-chain mesajlaşmayı" kolaylaştırmak \

İleride Long Bir Yol Gerçekten

standartlaştırılmış ve genelleştirilmiş bir on-chain itibar sistemi geliştirmek long ve karanlık bir yol olacak ve çeşitli zorluklar ortaya çıkacaktır.

  • Merkezi Çözümler: Bunlardan en önemlisi, tüm bu sistemlerin gerçekten merkezi olmayan ve Worldcoin ve hatta Gitcoin Passport gibi merkezi bir taraf tarafından kontrol edilmemesini sağlamaktır.

Merkezi olmayan bir şekilde on-chain itibarı nasıl elde edebiliriz? Daha azı, tüm sistemin güvenilmez unsurunu kaybetmesine neden olacaktır.

  • Kripto itibar oynanabilir/satın alınabilir
  • Gizliliği korumalıdır
  • Tek cüzdan eklentilerinin ötesine geçmeli ve genel olarak uygulanabilir olmalıdır

Bu uygulama, tüm aktörler, cüzdanlar, blok kaşifleri, dApp'ler ve ağlar tarafından ortak bir çaba olacaktır.


Pratik kullanım durumlarını kullanan vizyon

on-chain itibarı için nihai vizyon nedir?

İşte on-chain kimliğinin yardımcı olabileceği bazı örnekler ve pratik durumlar.

  • Açık CV'ler: Herkes, her kullanıcıya tek bir itibar puanı atayarak diğer katılımcıların itibarını değerlendirebilir. Ayrıca, yazılan her makale, katkı veya topluluk katılımı kaydedilecek ve itibar kanıtı olarak kullanılabilecektir.
  • Jetonları başlatan ünlüler: Ünlü jetonları yeni meta olduğundan, bu lansmanlardan elde edilen veriler her ünlü için bir güven profili belirlemek için kullanılabilir. Kaç tanesinin seri dolandırıcılık yaptığını gördük. Bu, kullanıcılara bu belirteçlere karşı dikkatli olmalarını gösterebilecek hızlı bir risk değerlendirmesine sahip olarak kısmen çözülebilir.
  • Meme geliştiricileri: Meme geliştiricileri için en yoğun zaman. Bununla birlikte, birçoğu bu gücü pump ve dump ve hatta düpedüz dolandırıcılık yapmak için kötüye kullanır. Seri meme geliştiricileri olarak hareket eden ve sürekli dolandırıcılık yapan birkaç figür gördük. Bir token'ı dağıtan kişiyi önceki bir dolandırıcı olarak tanımlamak, kullanıcıların risk değerlendirmelerini daha fazla bilgiyle yürütmeleri için büyük bir faydadır.
  • KOL dampingi: Twitter'ın Kripto temel unsurlarından biri, KOL'lerin takipçilerinin üzerine atarken çantalarını şilinlemesidir. En sevdiğiniz KOL'lerse itibar sıralamasına sahip olabileceğinizi veya kimin düpedüz aptal ve yalancı olduğunu bildiğinizi hayal edin.
  • Sadakat Programları: on-chain bir itibar sistemi geliştirmek, dApp'lerin kullanıcı etkileşimleri hakkında çok daha derin bilgilere sahip olmasını sağlayacak ve protokoller için yüksek değere sahip yüksek kaliteli etkileşimleri ödüllendirmeye odaklanacak özel yapım programlar oluşturacaktır.

Ek Mevcut İtibar Araçları

Bahsedilenlerin yanı sıra, güven ve hesap verebilirlik katkıda bulunan çeşitli araçlar zaten var.

İtibar Oluşturma ve Takip

  • Collab.Land: NFT kapılı bir bottur, mülkiyeti doğrular ve katkıda bulunmayı DAO.
  • Karma: DAO katkılarında görünürlük
  • PNTHN: DAO üye itibarını izler
  • SOURC3: platform on-chain itibar yönetimi

İtibar ve Kimlik Doğrulama

  • Pentacle: kullanıcıların protokollerde gezinmesine yardımcı olur
  • ONT ID: merkezi olmayan tanımlayıcılar ve doğrulanabilir kimlik bilgileri için çerçeveyi tanımlayın
  • Krebit: Kullanıcılar kimliklerini ifşa etmeden kanıtlayabilir ve gizliliği koruyabilir
  • Orange Protocol: doğrulanabilir kimlik bilgileri olarak çok zincirli itibar sistemleri
  • OutDID: Özel kimlik doğrulaması için ZK kanıtları

İtibar ve Yönetişim

  • Metopia: yönetişim için itibar sistemi
  • Astraly: on-chain itibar ve itibara dayalı token dağıtım platformu
  • Spect: DAO katkıda bulunanların alt DAO'lar oluşturmasına yardımcı olan kodsuz araç
  • SourceCred: yüksek kaliteli katılımı ödüllendirerek katkıda bulunanları teşvik etmeye yardımcı olur

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [Francesco's Joint] adresinden yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [FRANCESCO] aittir. Bu yeniden baskıya itirazlar varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, derhal ilgileneceklerdir.

  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.

  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Bahsedilmediği sürece, tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!