Uygulama Katmanını Yeniden Ziyaret Etme

Orta SeviyeJan 16, 2024
Bu makale, Ethereum uygulama katmanının gelişim geçmişini çeşitli model görüntüleri aracılığıyla analiz etmektedir.
Uygulama Katmanını Yeniden Ziyaret Etme

Genel amaçlı blok zincirleri durumu saklar ve bu durum üzerinden mantık sağlar. Genellikle durumu varlıklar, mantığı ise uygulamalar olarak adlandırırız. Örneğin Ethereum, Uniswap ve Aave (mantık) gibi uygulamalarda kullanılabilen Ether ve Dai (durum) gibi varlıkları depolar. Durum ve mantık toplu olarak uygulama katmanı dediğimiz şeyi oluşturur.

Uygulama Katmanı

Kripto ekonomisi 2009 yılında Bitcoin'in piyasaya sürülmesiyle başladı. Bitcoin minimal bir blockchaindir. Sınırlı durumu, esnek olmayan mantığı ve düşük performanslı altyapısı, uygulamalarını kısıtladı.

Bitcoin

Ardından, yeni bir blockchain-yerel VM aracılığıyla esnek bir mantık katmanı sunan Ethereum geldi. Ayrıca herkesin aynı ağ üzerinde kendi kripto varlığını oluşturmasına da olanak sağladı. Ethereum böylece hem durum hem de mantık katmanlarını genişletti.

Ethereum

Ancak altyapısı sınırlı kaldı. Ağın 2015 yılındaki kuruluşundan bu yana, araştırma topluluğunun büyük bir kısmı, uygulama katmanını desteklemek için altyapısını geliştirmeye odaklandı. Toplamalar ve Danksharding verimi artırır. Hesap Soyutlaması kullanıcı deneyimini artırır. MEV altyapısı daha iyi fiyat uygulaması sağlayabilir. Ancak 8 yıl sonra, çoğu kişi uygulama katmanında geliştirdiğimiz özelliklerden memnun değil. Elbette, $AAVE'mizi Uniswap'te takas edebilir ve $UNI'mizi Aave'de ödünç verebiliriz. Peki gerçek, dışsal talep nerede? Kullanım durumları nerede?

Bugüne kadar, blockchainler büyük ölçüde dönüşlü olmuştur. Kripto ekonomisi gerçek dünyadan izole edilmiştir ve spekülasyonun ötesinde sınırlı bir talebe sahiptir. 2020-2021 DeFi patlaması gibi geçmişteki boğa piyasaları spekülasyonlar tarafından yönlendiriliyordu. Yeni kripto-yerli token ve protokollerdeki patlama, refleksif bir yükselişi tetikledi; spekülasyon, aktiviteyi artırdı ve daha fazla spekülasyona yol açtı.

Pozitif Yansıma

Tahmin edilebileceği gibi bu döngü uzun sürmedi. Sonunda parti sona ermek zorunda kaldı ve pozitif refleksivite, negatif refleksiviteye dönüştü. Spekülasyon, ürünün pazara uygunluğuyla karıştırıldı ve gerçek kullanım senaryoları arayışı devam etti. Aradan 2 yıl geçmesine rağmen birçok kişi hala zincir üzerindeki aktiviteyi ölçeklendirmenin yollarını arıyor. Uygulama katmanını nasıl büyüteceğimizi anlamak için onu daha yakından incelememiz gerekiyor.

Uygulama Katmanını Parçalamak

Uygulama katmanının 2 bileşeni vardır: durum ve mantık. Durum veridir; mantık hesaplamadır. Hem durum hem de mantık zincir içi veya zincir dışı olabilir. Bu bize 2x2'lik bir ızgara verir:

Uygulama Matrisi

Her çeyreğin farklı uygulamaları vardır. Şu ana kadar çoğu blockchain uygulaması 1. çeyrekte yer aldı; Zincir içi protokollerde kripto-yerel varlıkları kullanıyoruz. 2. Çeyrek, gerçek dünyadaki varlıkları zincire getirmeyi ve bunları protokollerde kullanmayı içerir. 3. Çeyrek, kripto-yerel varlıkları zincir dışında kullandığımız durumları kapsar. Geriye kalan her şey 4. çeyreğe girer. Eğer ne durum ne de mantık zincir üzerinde değilse, o zaman bu bir blockchain uygulaması değildir.

Örnekler

Blok zincirlerinin kullanım durumları ilk 3 çeyrekte bulunur.

1. Çeyrek: Tamamen Zincir İçi Ekonomi

Tamamen zincir üstü ekonomi, kriptoya özgü uygulamaları kapsar. Mevcut zincir içi faaliyetlerin çoğu bu çeyreğe giriyor. Bu endojen uygulamalar doğası gereği dönüşlüdür, bu da kripto piyasalarının bu kadar değişken ve spekülatif olmasının bir nedenidir.

Olumlu tarafı, bu spekülasyonun kullanıcıları ve geliştiricileri kriptoekonomiye girmeye teşvik etmesi. Üstelik bu uygulamalar döngüsel olsa da bir miktar gerçek değer içeriyor.

Spekülasyon ve kumar her ne kadar çekişmeli olsa da gerçek kullanım durumlarıdır. Yine de hepimiz kriptoekonominin çevrimiçi bir kumarhaneden daha fazlası olarak hizmet etmesini istiyoruz. Eşler arası ödemeler aynı zamanda kripto-yerel varlıklarla da yapılabilir ancak daha az istikrarlı ve ölçeklenebilirdir.

Spekülasyonun ve verimsiz finansal hizmetlerin ötesine geçmek için ilk çeyreği geçmemiz gerekiyor.

2. Çeyrek: Programlanabilir Finans

Başka bir blockchain uygulamaları sınıfının kilidi, gerçek dünya varlıklarının (RWA'lar) zincire getirilmesiyle açılır. Bu varlıklar küresel, programlanabilir ve şekillendirilebilir kripto pazarlarından yararlanabilir. Kriptoya özgü varlıkların değerini sorgulayanlar genellikle "kripto değil blockchain" mantrası veya "tokenizasyon" meminin özetlediği gibi bu çeyreğe sempati duyuyor.

Biz bu çeyreğe programlanabilir finans diyoruz. Geliştiricilerin tahvilleri, hisse senetlerini, emtiaları veya diğer geleneksel finansal araçları programlanabilir piyasalara tanıtmasını, daha fazla erişilebilirliğin, ifade edilebilirliğin ve verimliliğin kilidini açmasını içerir.

Şu ana kadarki en başarılı RWA, merkezi stabilcoinler oldu. Stablecoin'ler ABD dolarına küresel, uygun fiyatlı erişim sağlıyor ve sürekli olarak kripto için "mükemmel uygulama " olarak tanımlanıyor. USDC ve USDT'nin halihazırda 114 milyarlık toplam piyasa değeri var.

Programlanabilir finans başka yerlerde kapsamlı bir şekilde tartışılmıştır. Bu skeuomorfik uygulamalar, blockchain teknolojisine kurumsal ilgiyi artırdı ve büyümelerinin önemli bir itici gücü olacak. Ancak bunların çok daha zengin bir kriptoekonominin sadece bir parçası olduğuna inanıyoruz.

3. Çeyrek: Zincir Dışı Uygulamalar

Son uygulama sınıfı, zincir içi duruma ve zincir dışı mantığa sahip olanlardır. Zincir dışı uygulamalara sahip bu dijital olarak yerel varlıklar, kriptonun en çok gözden kaçırılan kategorisidir.

En basit örnekleri sosyal varlıklardır. Son NFT çılgınlığında birçok NFT durum veya sinyal öğesi olarak kullanıldı. Bored Apes, Punks ve diğer markalı NFT'ler, sahiplerinin statülerini göstermelerine veya özel bir topluluğun parçası olduklarını göstermelerine olanak tanıdı. Bu NFT'lerin sorunu, sosyal değerlerinin hızla aşınmış olan fiyatları ve yenilikleriyle büyük ölçüde ilişkili olmasıydı. Neyse ki bu kusur, tüm sosyal varlıkların değişmez bir özelliği olmaktan ziyade, NFT'lerin bir özelliğiydi. Daha olgun bir kriptoekonomi, daha sağlam sosyal varlıklar sağlayacaktır.

Sosyal varlıkların zincir dışı mantığı, zincirde hangi bilgilerin depolandığı göz önüne alındığında, zincir dışında nasıl davrandığımızdır. Bu yönüyle sosyal varlıklar bir koordinasyon aracıdır. Herkes Ethereum blok zincirinin durumu konusunda kolektif olarak hemfikir olduğundan, gerçek dünyadaki eylemlerimizi bu öznelerarası gerçek etrafında yönlendirebiliriz. Örneğin konser gibi fiziksel etkinliklere erişim sağlamak veya kişinin Zuzalu gibi bir topluluğa üyeliğini kanıtlamak için sosyal varlıkları kullanabiliriz. Bu sosyal varlıkları merkezi bir veri tabanı yerine bir blok zincirinde saklamanın değeri spesifikasyonlara bağlıdır, ancak bir blok zincirinin güvenilir tarafsızlığından, egemenliğinden, kalıcılığından, sansüre karşı direncinden, finansallaşmasından veya kriptoekonominin geri kalanıyla birlikte çalışabilirliğinden yararlanabilir.

3. çeyrekteki uygulamalar da dijital faydalar sağlayabilir. Oyun oynamayı düşünün. Geleneksel oyunlar, oyun mantığının çoğunu zincir dışında tutarken bazı zincir içi durumları destekleyebilir. Bu varlıklar daha sonra ya oyun içi faydaları ya da kozmetik ya da sosyal değerleri aracılığıyla dışsal talebe sahiptir.

Dijital token geçitleme daha fazla kullanım senaryosunun kilidini açar. Friend.tech, kusurlu olmasına rağmen, sosyal varlıklar ve token kapılamanın kesiştiği noktada yeni olanaklar göstermede yönsel olarak başarılıydı. Bu kategoride pek çok heyecan verici uygulamanın oluşturulabileceğini düşünüyoruz. Bir başka güncel örnek ise Orb Land'dir. Küreler, belirli ünlülere özel erişim sağlayan NFT'lerdir. Küreye sahip olmak, ilgili ünlüye belirli bir tempoda, örneğin 7 günde bir soru sorma hakkını verir. Ek bir özellik olarak küre pazarı, herkesin herhangi bir zamanda belirli bir fiyat karşılığında başka bir kişiden herhangi bir küre satın almasına izin veren radikal bir pazardır .

Merkezi olmayan fiziksel altyapı (dePIN) projeleri de 3. çeyrekte yer alıyor. Bu jetonlar, yolların haritalanması veya sıcak noktaların kurulması gibi gerçek dünya faaliyetlerini teşvik ederek soğuk başlangıç sorununu çözüyor.

Uygulama Katmanını Büyütme

Her şey düzgün bir şekilde bu çeyreklerden birine sığmıyor. Her uygulamanın bir dereceye kadar dışsal bir amacı vardır. Totolojik olarak, bir şeyin faydalı olabilmesi için gerçek dünyada bir kullanım durumunun (bazı "zincir dışı mantık") olması gerekir. Ve pratikte çoğu uygulamanın mantığı kısmen zincir üzerinde, kısmen zincir dışındadır. Yine de zihinsel bir model olarak bu çerçevenin uygulama katmanı hakkında akıl yürütmede yararlı olduğunu düşünüyoruz.

Ekosistemdeki son gelişmeleri takip ederek uygulama katmanının nasıl büyütüleceği konusunda 2 karşıt görüş oluşturduk.

1. karşıt görüşümüz, mevcut marjda varlık yeniliğinin uygulama yeniliğinden daha önemli olduğu yönündedir. Evet, daha iyi merkezi olmayan borsalara ihtiyacımız var. Ancak daha da önemlisi, gerçekten takas edilmeye değer varlıklar yaratmamız gerekiyor. İkincisi, zincir üzerindeki aktiviteyi sürdürülebilir bir şekilde ölçeklendirmenin daha izlenebilir yoludur. Daha fazla ekibin yeni varlıkları zincire taşımasını teşvik ediyoruz.

2. karşıt görüşümüz ise kısa ve orta vadede 3. çeyreğin 2. kadrandan daha önemli olduğu yönünde. RWA'ların kriptoekonomide umut verici bir geleceği var. Ancak şimdilik, kripto-yerel varlıkları gerçek dünyaya getirmenin, RWA'ları zincire çıkarmaktan daha önemli olduğuna inanıyoruz. İlki, kendilerine özgü bir tür "gerçek dünya varlığıdır" ve daha keşfedilmemiş, sınırsız bir tasarım alanına sahiptir.

Refleksif Dönemi Sona Erdirmek

2. ve 3. çeyrekler kriptoekonominin giderek daha büyük bir kısmını oluşturduğundan, piyasanın refleksivitesi azalacaktır. Kripto varlıkları ve protokolleri için dışsal talebimiz olduğunda, 1. çeyrek daha az döngüsel hale gelir. Aniden Uniswap sadece spekülasyonu kolaylaştıran bir motor değil, nispeten istikrarlı talebe sahip merkezi olmayan bir işletme haline geldi.

Gerçek dünyadaki kullanım durumları kriptoekonominin dönüşlülüğünü azaltır. Zamanla pazar daha gündelik hale gelecektir. "Nedensel" derken, blockchain uygulamalarına olan talebin, blockchain'in kendisine özgü bir nedenden gelmediğini kastediyoruz; bunu, "dönüşlü" kelimesinin bulabileceğimiz en yakın zıt anlamlısı olarak kullanıyoruz.

Uygulama katmanının son durumu bugün olduğundan çok daha az dönüşlüdür ve gerçek dünyada çok büyük değer yaratacaktır. Yavaş yavaş oraya varacağız.

Bu arada ekibimiz, geleceğin kripto ekonomisinin altyapısını oluşturan kurucularla uygulamalı olarak çalışacak. Eğer onlardan biriyseniz sohbet etmeyi çok isteriz.

Teşekkür: Bu eserin taslaklarına ilişkin yorum ve önerileri için VelvetMilkman, Dougie, Krane, Khushi ve Sanat'a özel teşekkürler.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [Figment Capital]'den yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [Trace] aittir. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Uygulama Katmanını Yeniden Ziyaret Etme

Orta SeviyeJan 16, 2024
Bu makale, Ethereum uygulama katmanının gelişim geçmişini çeşitli model görüntüleri aracılığıyla analiz etmektedir.
Uygulama Katmanını Yeniden Ziyaret Etme

Genel amaçlı blok zincirleri durumu saklar ve bu durum üzerinden mantık sağlar. Genellikle durumu varlıklar, mantığı ise uygulamalar olarak adlandırırız. Örneğin Ethereum, Uniswap ve Aave (mantık) gibi uygulamalarda kullanılabilen Ether ve Dai (durum) gibi varlıkları depolar. Durum ve mantık toplu olarak uygulama katmanı dediğimiz şeyi oluşturur.

Uygulama Katmanı

Kripto ekonomisi 2009 yılında Bitcoin'in piyasaya sürülmesiyle başladı. Bitcoin minimal bir blockchaindir. Sınırlı durumu, esnek olmayan mantığı ve düşük performanslı altyapısı, uygulamalarını kısıtladı.

Bitcoin

Ardından, yeni bir blockchain-yerel VM aracılığıyla esnek bir mantık katmanı sunan Ethereum geldi. Ayrıca herkesin aynı ağ üzerinde kendi kripto varlığını oluşturmasına da olanak sağladı. Ethereum böylece hem durum hem de mantık katmanlarını genişletti.

Ethereum

Ancak altyapısı sınırlı kaldı. Ağın 2015 yılındaki kuruluşundan bu yana, araştırma topluluğunun büyük bir kısmı, uygulama katmanını desteklemek için altyapısını geliştirmeye odaklandı. Toplamalar ve Danksharding verimi artırır. Hesap Soyutlaması kullanıcı deneyimini artırır. MEV altyapısı daha iyi fiyat uygulaması sağlayabilir. Ancak 8 yıl sonra, çoğu kişi uygulama katmanında geliştirdiğimiz özelliklerden memnun değil. Elbette, $AAVE'mizi Uniswap'te takas edebilir ve $UNI'mizi Aave'de ödünç verebiliriz. Peki gerçek, dışsal talep nerede? Kullanım durumları nerede?

Bugüne kadar, blockchainler büyük ölçüde dönüşlü olmuştur. Kripto ekonomisi gerçek dünyadan izole edilmiştir ve spekülasyonun ötesinde sınırlı bir talebe sahiptir. 2020-2021 DeFi patlaması gibi geçmişteki boğa piyasaları spekülasyonlar tarafından yönlendiriliyordu. Yeni kripto-yerli token ve protokollerdeki patlama, refleksif bir yükselişi tetikledi; spekülasyon, aktiviteyi artırdı ve daha fazla spekülasyona yol açtı.

Pozitif Yansıma

Tahmin edilebileceği gibi bu döngü uzun sürmedi. Sonunda parti sona ermek zorunda kaldı ve pozitif refleksivite, negatif refleksiviteye dönüştü. Spekülasyon, ürünün pazara uygunluğuyla karıştırıldı ve gerçek kullanım senaryoları arayışı devam etti. Aradan 2 yıl geçmesine rağmen birçok kişi hala zincir üzerindeki aktiviteyi ölçeklendirmenin yollarını arıyor. Uygulama katmanını nasıl büyüteceğimizi anlamak için onu daha yakından incelememiz gerekiyor.

Uygulama Katmanını Parçalamak

Uygulama katmanının 2 bileşeni vardır: durum ve mantık. Durum veridir; mantık hesaplamadır. Hem durum hem de mantık zincir içi veya zincir dışı olabilir. Bu bize 2x2'lik bir ızgara verir:

Uygulama Matrisi

Her çeyreğin farklı uygulamaları vardır. Şu ana kadar çoğu blockchain uygulaması 1. çeyrekte yer aldı; Zincir içi protokollerde kripto-yerel varlıkları kullanıyoruz. 2. Çeyrek, gerçek dünyadaki varlıkları zincire getirmeyi ve bunları protokollerde kullanmayı içerir. 3. Çeyrek, kripto-yerel varlıkları zincir dışında kullandığımız durumları kapsar. Geriye kalan her şey 4. çeyreğe girer. Eğer ne durum ne de mantık zincir üzerinde değilse, o zaman bu bir blockchain uygulaması değildir.

Örnekler

Blok zincirlerinin kullanım durumları ilk 3 çeyrekte bulunur.

1. Çeyrek: Tamamen Zincir İçi Ekonomi

Tamamen zincir üstü ekonomi, kriptoya özgü uygulamaları kapsar. Mevcut zincir içi faaliyetlerin çoğu bu çeyreğe giriyor. Bu endojen uygulamalar doğası gereği dönüşlüdür, bu da kripto piyasalarının bu kadar değişken ve spekülatif olmasının bir nedenidir.

Olumlu tarafı, bu spekülasyonun kullanıcıları ve geliştiricileri kriptoekonomiye girmeye teşvik etmesi. Üstelik bu uygulamalar döngüsel olsa da bir miktar gerçek değer içeriyor.

Spekülasyon ve kumar her ne kadar çekişmeli olsa da gerçek kullanım durumlarıdır. Yine de hepimiz kriptoekonominin çevrimiçi bir kumarhaneden daha fazlası olarak hizmet etmesini istiyoruz. Eşler arası ödemeler aynı zamanda kripto-yerel varlıklarla da yapılabilir ancak daha az istikrarlı ve ölçeklenebilirdir.

Spekülasyonun ve verimsiz finansal hizmetlerin ötesine geçmek için ilk çeyreği geçmemiz gerekiyor.

2. Çeyrek: Programlanabilir Finans

Başka bir blockchain uygulamaları sınıfının kilidi, gerçek dünya varlıklarının (RWA'lar) zincire getirilmesiyle açılır. Bu varlıklar küresel, programlanabilir ve şekillendirilebilir kripto pazarlarından yararlanabilir. Kriptoya özgü varlıkların değerini sorgulayanlar genellikle "kripto değil blockchain" mantrası veya "tokenizasyon" meminin özetlediği gibi bu çeyreğe sempati duyuyor.

Biz bu çeyreğe programlanabilir finans diyoruz. Geliştiricilerin tahvilleri, hisse senetlerini, emtiaları veya diğer geleneksel finansal araçları programlanabilir piyasalara tanıtmasını, daha fazla erişilebilirliğin, ifade edilebilirliğin ve verimliliğin kilidini açmasını içerir.

Şu ana kadarki en başarılı RWA, merkezi stabilcoinler oldu. Stablecoin'ler ABD dolarına küresel, uygun fiyatlı erişim sağlıyor ve sürekli olarak kripto için "mükemmel uygulama " olarak tanımlanıyor. USDC ve USDT'nin halihazırda 114 milyarlık toplam piyasa değeri var.

Programlanabilir finans başka yerlerde kapsamlı bir şekilde tartışılmıştır. Bu skeuomorfik uygulamalar, blockchain teknolojisine kurumsal ilgiyi artırdı ve büyümelerinin önemli bir itici gücü olacak. Ancak bunların çok daha zengin bir kriptoekonominin sadece bir parçası olduğuna inanıyoruz.

3. Çeyrek: Zincir Dışı Uygulamalar

Son uygulama sınıfı, zincir içi duruma ve zincir dışı mantığa sahip olanlardır. Zincir dışı uygulamalara sahip bu dijital olarak yerel varlıklar, kriptonun en çok gözden kaçırılan kategorisidir.

En basit örnekleri sosyal varlıklardır. Son NFT çılgınlığında birçok NFT durum veya sinyal öğesi olarak kullanıldı. Bored Apes, Punks ve diğer markalı NFT'ler, sahiplerinin statülerini göstermelerine veya özel bir topluluğun parçası olduklarını göstermelerine olanak tanıdı. Bu NFT'lerin sorunu, sosyal değerlerinin hızla aşınmış olan fiyatları ve yenilikleriyle büyük ölçüde ilişkili olmasıydı. Neyse ki bu kusur, tüm sosyal varlıkların değişmez bir özelliği olmaktan ziyade, NFT'lerin bir özelliğiydi. Daha olgun bir kriptoekonomi, daha sağlam sosyal varlıklar sağlayacaktır.

Sosyal varlıkların zincir dışı mantığı, zincirde hangi bilgilerin depolandığı göz önüne alındığında, zincir dışında nasıl davrandığımızdır. Bu yönüyle sosyal varlıklar bir koordinasyon aracıdır. Herkes Ethereum blok zincirinin durumu konusunda kolektif olarak hemfikir olduğundan, gerçek dünyadaki eylemlerimizi bu öznelerarası gerçek etrafında yönlendirebiliriz. Örneğin konser gibi fiziksel etkinliklere erişim sağlamak veya kişinin Zuzalu gibi bir topluluğa üyeliğini kanıtlamak için sosyal varlıkları kullanabiliriz. Bu sosyal varlıkları merkezi bir veri tabanı yerine bir blok zincirinde saklamanın değeri spesifikasyonlara bağlıdır, ancak bir blok zincirinin güvenilir tarafsızlığından, egemenliğinden, kalıcılığından, sansüre karşı direncinden, finansallaşmasından veya kriptoekonominin geri kalanıyla birlikte çalışabilirliğinden yararlanabilir.

3. çeyrekteki uygulamalar da dijital faydalar sağlayabilir. Oyun oynamayı düşünün. Geleneksel oyunlar, oyun mantığının çoğunu zincir dışında tutarken bazı zincir içi durumları destekleyebilir. Bu varlıklar daha sonra ya oyun içi faydaları ya da kozmetik ya da sosyal değerleri aracılığıyla dışsal talebe sahiptir.

Dijital token geçitleme daha fazla kullanım senaryosunun kilidini açar. Friend.tech, kusurlu olmasına rağmen, sosyal varlıklar ve token kapılamanın kesiştiği noktada yeni olanaklar göstermede yönsel olarak başarılıydı. Bu kategoride pek çok heyecan verici uygulamanın oluşturulabileceğini düşünüyoruz. Bir başka güncel örnek ise Orb Land'dir. Küreler, belirli ünlülere özel erişim sağlayan NFT'lerdir. Küreye sahip olmak, ilgili ünlüye belirli bir tempoda, örneğin 7 günde bir soru sorma hakkını verir. Ek bir özellik olarak küre pazarı, herkesin herhangi bir zamanda belirli bir fiyat karşılığında başka bir kişiden herhangi bir küre satın almasına izin veren radikal bir pazardır .

Merkezi olmayan fiziksel altyapı (dePIN) projeleri de 3. çeyrekte yer alıyor. Bu jetonlar, yolların haritalanması veya sıcak noktaların kurulması gibi gerçek dünya faaliyetlerini teşvik ederek soğuk başlangıç sorununu çözüyor.

Uygulama Katmanını Büyütme

Her şey düzgün bir şekilde bu çeyreklerden birine sığmıyor. Her uygulamanın bir dereceye kadar dışsal bir amacı vardır. Totolojik olarak, bir şeyin faydalı olabilmesi için gerçek dünyada bir kullanım durumunun (bazı "zincir dışı mantık") olması gerekir. Ve pratikte çoğu uygulamanın mantığı kısmen zincir üzerinde, kısmen zincir dışındadır. Yine de zihinsel bir model olarak bu çerçevenin uygulama katmanı hakkında akıl yürütmede yararlı olduğunu düşünüyoruz.

Ekosistemdeki son gelişmeleri takip ederek uygulama katmanının nasıl büyütüleceği konusunda 2 karşıt görüş oluşturduk.

1. karşıt görüşümüz, mevcut marjda varlık yeniliğinin uygulama yeniliğinden daha önemli olduğu yönündedir. Evet, daha iyi merkezi olmayan borsalara ihtiyacımız var. Ancak daha da önemlisi, gerçekten takas edilmeye değer varlıklar yaratmamız gerekiyor. İkincisi, zincir üzerindeki aktiviteyi sürdürülebilir bir şekilde ölçeklendirmenin daha izlenebilir yoludur. Daha fazla ekibin yeni varlıkları zincire taşımasını teşvik ediyoruz.

2. karşıt görüşümüz ise kısa ve orta vadede 3. çeyreğin 2. kadrandan daha önemli olduğu yönünde. RWA'ların kriptoekonomide umut verici bir geleceği var. Ancak şimdilik, kripto-yerel varlıkları gerçek dünyaya getirmenin, RWA'ları zincire çıkarmaktan daha önemli olduğuna inanıyoruz. İlki, kendilerine özgü bir tür "gerçek dünya varlığıdır" ve daha keşfedilmemiş, sınırsız bir tasarım alanına sahiptir.

Refleksif Dönemi Sona Erdirmek

2. ve 3. çeyrekler kriptoekonominin giderek daha büyük bir kısmını oluşturduğundan, piyasanın refleksivitesi azalacaktır. Kripto varlıkları ve protokolleri için dışsal talebimiz olduğunda, 1. çeyrek daha az döngüsel hale gelir. Aniden Uniswap sadece spekülasyonu kolaylaştıran bir motor değil, nispeten istikrarlı talebe sahip merkezi olmayan bir işletme haline geldi.

Gerçek dünyadaki kullanım durumları kriptoekonominin dönüşlülüğünü azaltır. Zamanla pazar daha gündelik hale gelecektir. "Nedensel" derken, blockchain uygulamalarına olan talebin, blockchain'in kendisine özgü bir nedenden gelmediğini kastediyoruz; bunu, "dönüşlü" kelimesinin bulabileceğimiz en yakın zıt anlamlısı olarak kullanıyoruz.

Uygulama katmanının son durumu bugün olduğundan çok daha az dönüşlüdür ve gerçek dünyada çok büyük değer yaratacaktır. Yavaş yavaş oraya varacağız.

Bu arada ekibimiz, geleceğin kripto ekonomisinin altyapısını oluşturan kurucularla uygulamalı olarak çalışacak. Eğer onlardan biriyseniz sohbet etmeyi çok isteriz.

Teşekkür: Bu eserin taslaklarına ilişkin yorum ve önerileri için VelvetMilkman, Dougie, Krane, Khushi ve Sanat'a özel teşekkürler.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [Figment Capital]'den yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [Trace] aittir. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!