Parçacık Ağı: Zincir Soyutlama Katmanı

Orta SeviyeAug 20, 2024
Particle Network, Cosmos SDK üzerine inşa edilmiş modüler bir L1'dir ve yüksek performanslı EVM-uyumlu bir yürütme ortamında çapraz zincir işlemleri için bir koordinasyon ve uzlaşma katmanı olarak hizmet vermek üzere tasarlanmıştır. Nihai hedefi, tüm on-chain kullanıcıları hesap düzeyinde birleştirmek ve L1, L2 veya L3'te tek bir bakiye ve hesap aracılığıyla sorunsuz çapraz zincir etkileşimlerini kolaylaştırmaktır, böylece herkes istedikleri herhangi bir token ile gaz ücreti ödeyebilir.
Parçacık Ağı: Zincir Soyutlama Katmanı

Merkezi olmayan uygulamalar, blockchain-native ürün ve hizmetlere atıfta bulunan uygulamalar, akıllı sözleşmelerin ve Ethereum'un ortaya çıkmasından bu yana var olmuştur. Bununla birlikte, kullanıcı benimseme oranları özellikle Web2 uygulamaları ve hizmetleriyle karşılaştırıldığında belirgin bir şekilde yavaş bir hızda büyümüştür. Netflix'in başarısını düşündüğümüzde, fiziksel DVD kiralama dünyasından dijital hizmetler ve yayınlara geçerek üstün kolaylık ve seçeneklerden faydalanarak Blockbuster'ı geride bıraktılar. Akıllı telefonlar sayesinde dünyanın parmaklarının ucunda olmasının sağladığı kolaylık, mobil uygulamaların benimsenmesine yol açtı ve bu da insanların internetle etkileşim şeklini dönüştürdü, özellikle de sosyal ağların faydasına.En hızlı büyüyen uygulama olarak Instagram ve Tiktok'u geride bıraktı., Gate.io, basit ve güçlü bir şekilde hemen hemen herkesin doğal dil işleme (NLP) kullanarak AI'yi kullanmasını sağlayan basitleştirilmiş bir sohbet botu kullanıcı deneyimi (UX) getirdi.

Bu çıkış yapan ürünler ve hizmetler arasındaki tekrarlayan tema, herhangi bir rakiple karşı karşıya kaldıklarında daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamalarıdır. Merkezsizleştirilmiş uygulamaların benzer bir başarıya ulaşması için, zincirler arası kullanıcı deneyimi, bugün yaygın olan tohum ifadeleri ve parçalı zincirler dünyasından mümkün olduğunca sorunsuz ve uygun olmalıdır.

Onchain Kullanıcı Deneyimini Dönüştürmek

Onchain kullanıcı deneyiminin son oyunu, kullanıcının altta yatan blokzincir altyapısı hakkında herhangi bir bilgiye ihtiyaç duymadan, herhangi bir blokzincirde herhangi bir şey yapabilmesini gerektirir; zorlu kayıt ve köprüleme süreçlerinden geçmeden herkesin herhangi bir blokzincirde herhangi bir şey yapabilmesi. Bununla birlikte, bu tasarımın önemini daha iyi anlamak için, bugünün hesap durumunu düşünmek yardımcı olur: onchain bir hesap sonuçta bir kullanıcı ile blokzincir arasındaki köprüdür, onchain bakiyeleri depolar ve herhangi bir blokzincir-yerel programla tüm etkinlikleri ve etkileşimleri tanımlar. Tarihleri boyunca, çoğu blokzinciri, dıştan sahip olunan hesap (EOA) modelini kullanmıştır, iki kısımdan oluşan bir alt küme işlevi gören: bir varlığın alınması için bir kimlik ve referans noktası olarak hizmet eden bir genel anahtar (cüzdan adresi) ve erişim için bir ana parola olarak hizmet eden bir özel anahtar (tohum cümlesi). Cüzdanlar teknik olarak hesap soyutlama hizmetleri olarak işlev görür, çünkü bir veya daha fazla onchain hesabının yönetimini basitleştirir.

EOA'lar basitlikleri ve herkesin kendi kendine saklama gücünü vermesiyle bilinse de, şimdiye kadar onchain kullanıcı deneyimini önemli ölçüde engellediği bilinmektedir. EOA'ların en yaygın dezavantajları, tohum cümlesine erişen herhangi birinin cüzdanına erişebilmesidir (bu tehdit, tohum cümlelerini iCloud gibi bir bulut tabanlı hizmette saklayanlar için ortaya çıkar) ve tohum cümlesine erişimi kaybeden veya unutan herhangi birinin onchain fonlarına artık erişememesidir.

Bir onchain kullanıcı deneyimini etkinleştirmenin anahtarı, onchain kullanıcı deneyiminde olası en çok sürtünme yaratan ağrı noktalarını soyutlayarak inşa edilmiş birçok ürün ve hizmet olan soyutlama ilkelerinin ortaya çıkmasıdır. Bunlar, geliştiricilerin kendi ağlarına veya uygulamalarına uygulamaları için araç setleri ve çerçeveler olarak veya doğrudan kullanıcıya yönelik ürünler ve hizmetler olarak gelebilir. Bu alandaki gelişmeler hızlandıkça ve kendi soyutlama ilkelerini başlatan ekiplerin sayısı arttıkça, sorunsuz bir onchain kullanıcı deneyimine ulaşmak, çoğu insanın düşündüğünden daha erken olabilir.Vitalik öneriyor. Ama tam olarak bu atılımı mümkün kılacak olan nedir?

Hesap soyutlaması, bir blok zinciri hesabının yönetimini son kullanıcıdan ayırma işlemidir. Bu kavram...Başlangıçta 2017 gibi erken bir tarihte dolaşımda idi, ancak genellikle herhangi bir ivme kazanmakta zorlandı, önceERC-43372021 yılında önerildi. Hesap soyutlaması etrafında yapılan çalışmaların başlangıç noktası, akıllı sözleşme cüzdanının geliştirilmesiyle sonuçlandı, bu genellikle akıllı hesap olarak adlandırılır. Bu modelde, bir onchain hesap bir akıllı sözleşme tarafından yönetilir ve bu nedenle daha programlanabilir ve kullanıcı ihtiyaçlarına göre optimize edilebilir. Bu, tanıdık sosyal girişler kullanarak bir hesaba kaydolabilme, farklı zincirlerde aynı varlıkla gaz ücreti ödeme, bir tıklama ile birden fazla çapraz zincir işlemi gerçekleştirme ve daha fazlası gibi yeni olanakları ortaya çıkarır.

Hesap soyutlama yeteneğini etkinleştirmenin anahtarı, on zincir işleminin yürütmesinin uzman hizmet sağlayıcıları olan çözücülere (ayrıca doldurucular veya yürütücüler olarak da adlandırılır) dış kaynak kullanımıdır. Bu hizmet sağlayıcıları, imzalayanın adına en iyi performansı ve teslimatı sağlamak için dış kaynak kullanımı yapar. Burada, kullanıcılar, on zincir eylemleri gerçekleştirmek için talimatları içeren niyetler olarak adlandırılan dış zincir iletileri imzalarlar, yani işlem gerçekleştirme istekleri. Bir işlemin yürütmesini imzasından ayırarak, kullanıcılar istenen sonuçları daha kolay bir şekilde ifade edebilir ve özel mempool'lar veya rekabetçi çözücü ağları gibi arka uç çözümleri, kullanıcılar için en iyi olası uzlaşma ve değeri sağlamaya yardımcı olur.

Son Oyun: Zincir Soyutlama

En sonunda, zincir üstü kullanıcı deneyimini mümkün kılmak için farklı blok zinciri ortamları arasında iletişim kurup etkileşimde bulunma yeteneği kritik bir bileşendir. Tarihsel olarak, kullanıcılar bu ihtiyacı karşılamak için köprülere güvenmişlerdir, Gate ile.kanıtlanmışZamanla risk ve güvensizlik kaynağı olmayı sürdüren bir süreç. Zincir soyutlaması, hesap ve yürütme soyutlaması etrafındaki gelişmeleri yineleyerek farklı blok zinciri ortamlarında iletişim kurmayı ve etkileşimde bulunmayı karmaşıklaştıran unsurları kaldırırken, ağ katmanında yeni altyapılar tanıtır. Shoal'ın zincir soyutlamasına bakın.derin dalışkavramın temel prensipleri ve genişletilmiş zincir soyutlama alanının kapsamlı bir genel bakışı için.

Zincir soyutlaması, kullanıcının belirli bir zamanda hangi blok zincirini kullandığını bilmek zorunda kalmadan on zincir eylemleri gerçekleştirebileceği sorunsuz bir kullanıcı deneyimi sağlamak için ortak bir hedef etrafında yapılan çabaların sonucudur. Bu rapor, Particle Network'ün yeni zincir soyutlama yığını aracılığıyla nihai on zincir kullanıcı deneyiminin geliştirilmesine nasıl yaklaştığını araştırıyor.

Partikül Ağı ile Vaka Çalışması

Protokol Arka Planı

Pengyu Wang ve Tao Pan tarafından yönetilen Particle, 2022 yılında bir Cüzdan Soyutlama hizmet sağlayıcısı olarak ortaya çıktı ve geliştiricilerin sosyal girişleri MPC-TSS teknolojisi aracılığıyla kullanabilen merkezi olmayan dApp gömülü cüzdanlar oluşturmak için bir yığın başlattı. ERC-4337 hesap soyutlaması'nın başlamasıyla protokol, mevcut WA yığınlarına bir AA yığını dahil etmek için kullanılan akıllı sözleşme cüzdanlarını kullanarak gelişmiş hesap yapılarıyla donatıldı. Bu, lansmanın ayarlanmasını sağladı.BTC Bağlan, AA hizmetlerini yerel Bitcoin imzaları aracılığıyla BTC ekosistine getirdi. Şimdi, Particle kapsamlı, çok yönlü zincir soyutlama yığınılarının bir parçası olarak Katman 1 blok zincirlerini başlatıyor.

Particle Network, küresel olarak dağıtılan 30'dan fazla tam zamanlı çalışan ekibi tarafından geliştiriliyor ve Gate gibi şirketlerle ortaklıklar kurmuştur.Berachain, Avalanche, Arbitrum, zkSyncvedenizProtokol, Spartan Group ve Gumi Crypto tarafından yönetilen birkaç tohum turu boyunca resmen 25 milyon dolar topladı ve yakın zamanda bir güvenlik sağladı.Binance Labs'tan yatırımayrıca.

Protokol Genel Bakışı

Particle Network, Cosmos SDK üzerine inşa edilmiş modüler bir Katman 1'dir ve yüksek performanslı EVM uyumlu yürütme ortamında çapraz zincir işlemleri için bir koordinasyon ve yerleşim katmanı olarak işlev görecektir.

Particle L1, Particle'ın daha geniş bir zincir soyutlama yığınının bir bileşenidir. Bu yığın, farklı zincirler arasında token bakiyelerini birleştirmek için basit bir arayüz sağlayan Evrensel Hesaplar, UA'ları arka uçta etkinleştiren Evrensel Likidite ve kullanıcıların sahip oldukları herhangi bir token ile gaz ücreti ödemelerine izin veren Evrensel Gaz'dan oluşur.

Particle Network'ün nihai hedefi, hesap düzeyinde tüm zincirlerde kullanıcıları birleştirmek, tek bir bakiye ve hesapla L1, L2 veya L3'te sorunsuz çapraz zincir etkileşimlerini kolaylaştırmak ve istedikleri herhangi bir belirteçle kolayca gaz ücreti ödemelerine izin vermektir. Bu hedefe ulaşmada yardımcı olan çeşitli temel bileşenlere daha yakından bakalım.

Universal Hesaplar

Evrensel Hesaplar, Particle L1 tarafından desteklenecek yeni hesap yapısını ifade eder ve Particle'ın zincir soyutlama yığınının anahtarıdır. Özünde, UA'lar önceden var olan bir EOA'ya (harici olarak sahip olunan adres) bağlı ERC-4337 akıllı hesaplardır ve atomik zincirler arası işlemleri otomatik olarak yönlendirerek ve yürüterek birden fazla zincirdeki token bakiyelerini birleştirir. Son kullanıcı için UA'lar, fonları yönetmek ve çeşitli dApp'ler arasında işlem yapmak için tek bir arayüz sağlayarak, yeni bir zincirde yeni bir hesap oluşturma ve finanse etmeyle ilgili sürtünmeye neden olan sorunlu noktaları ortadan kaldırır ve bu da genellikle o yerel zincirin gaz tokenini satın almayı gerektirir.

Bu arayüz, mevcut cüzdanların üzerine inşa edilmiş ve Particle'ın likidite katmanı olan Universal Likidite'yi kullanarak atomik çapraz zincir işlemlerini gerçekleştirir ve kullanıcının bakiyesini gerektiğinde farklı zincirler arasında yönlendirir. İşlemler, ilişkili paketleme, iletim ve doğrulama görevlerini yöneten Particle'ın küresel olarak dağıtılmış düğüm ağı tarafından işlenir.

Daha iyi anlatmak için, bir kullanıcının dış bir zincirde (zincir X) Dogcoin satın almak için yaptığı basit bir isteği yerine getirme adımlarını düşünün:

  1. Kullanıcı, mevcut bir cüzdan veya sosyal giriş aracılığıyla UA'larına bağlanır.
  2. Kullanıcı, X zincirinde Dogcoin satın almak için bir ERC-4337 UserOp olarak ifade edilen işlem isteğini Particle L1'e sunar.
  3. Particle'ın merkezi olmayan düğüm ağı içindeki paketleyici düğümler, ilişkili UserOp'u işler ve buna göre yürütür.
  4. Particle'ın Relayer Düğümleri, ardışık zincirlerdeki yürütme durumunu izler ve senkronize eder. İşlem yürütüldüğü onaylandığında, durum zincirden Relayer Düğümlerine yönlendirilir ve durum UA ve son kullanıcıya iletilir.
  5. Kullanıcımız, satın almak istedikleri jetonu UA bakiyelerinde hiçbir zaman etkileşime girmeden sahip olabilir.

Açıkça, burada daha fazla yerel bileşen var gibi görünüyor ki daha fazla incelemeyi gerektiriyor. UA'larını, Particle'ın kullanıcıya yönelik ürünleri olarak düşünün. Sağladıkları sorunsuz deneyimi etkinleştirmenin anahtarı, Evrensel Likidite ve Evrensel Gaz özellikleridir.

Evrensel Likidite

Evrensel Likidite, UAs aracılığıyla gönderilen işlemlerin otomatik olarak gerçekleştirilmesinden sorumlu Parçacık Ağı katmanına atıfta bulunur. Bu özellik, Parçacık'ın Bundler düğümlerinin dağıtılmış ağı tarafından desteklenmektedir; bu düğümler, takas işlemi yapma veya havuzlardan likidite çekme gibi bir Kullanıcı İşlemi'nin gerçekleştirilmesi için gerekli adımları başlatan özel hizmetlerdir. Ayrıca, Dağıtılmış Mesajlaşma Ağı (DMN) olarak adlandırılan bir Relayer düğümlerinin dağıtılmış ağı, harici zincirlerde (yani hedef zincirlerde) işlem durumunu izlemekten ve bu işlemlerin yerleşme durumunu Parçacık L1'e geri bildirmekten sorumludur.

Evrensel Likiditenin temel amacı, kullanıcıların ilişkili zincirlerde herhangi bir token satın almadan ve tutmadan cross-chain işlemler yoluyla farklı zincirlerle etkileşimde bulunmalarını sağlamaktır. Daha iyi anlamak için, A, B, C ve D her birinde 25 USDC tutarken Zincir D'de Dogcoin'in 100 USDC'sini satın almak isteyen bir kullanıcı için aşağıdaki akışı düşünün.

  1. Kullanıcı, Zincir D'de 100 USDC değerinde Dogcoin satın almak için UserOp imzalarını atar, bu da dört zincirdeki (Zincir A, B, C, D) bakiyelerini Particle L1 tarafından işlenen tek bir imza içinde birleştirir.
  2. İmza atıldıktan sonra kullanıcının A, B ve C Zincirleri üzerinde tuttuğu USDC bir Likidite Sağlayıcıya (başka bir deyişle doldurucu olarak anlaşılır) gönderilir.
  3. LP, Chain D üzerindeki tam USDC miktarını serbest bırakır.
  4. Chain D'deki USDC, yerel bir DEX kullanılarak Dogcoin'e takas edildi.
  5. Oluşan Dogcoin bakiyesi artık kullanıcının UA'sında yansıtılıyor.

Evrensel Gaz

Evrensel Gaz, Particle'ın zincir soyutlama yığınının üçüncü direği olup, gaz soyutlamasını mümkün kılmak için temel öneme sahiptir. Bu sayede, birden fazla gaz jetonu elde etme ve tutma zorluğu kullanıcıdan soyutlanır ve son kullanıcı herhangi bir zincirde herhangi bir jetonla gaz ücreti ödeyebilir. Alice, USDC'sini Base'de kullanarak Solana'da bir takas için gaz ödeyebilirken, Bob Optimism'deki OP jetonunu kullanarak Ethereum'da bir NFT satın almak için gaz öder.

Bir kullanıcı, bir Parçacık UA aracılığıyla bir işlem gerçekleştirmek istediğinde, bir arayüz kullanıcıya tercih ettikleri gaz jetonunu seçmelerini söyleyecek ve bu gaz ödemeleri otomatik olarak Parçacık'ın yerel Paymaster sözleşmesine yönlendirilecektir. Tüm gaz ödemeleri ilgili kaynak ve hedef zincirlerine yerleştirilirken, bir kısmı ücreti Parçacık'ın yerel $PARTI jetonuna dönüştürülerek Parçacık L1'de yerleştirilir.

Protokol Mimarisi ve Tasarımı

Particle L1, yüksek performanslı EVM uyumlu bir yürütme ortamı ve güvenlik için BTC ve yerel PARTI tokeninden oluşan çift tokenli bir stake etme modeli kullanır. Konsensüs ve veri kullanılabilirliği, Modüler Düğümler olarak adlandırılan dağıtılmış bir düğüm ağına dış kaynaklıdır. Partikül, aşağıdakiler de dahil olmak üzere sağlayıcıların bir kombinasyonuna takılan bir agrega veri kullanılabilirliği modeli (AggDA) kullanır Celestia, Kullanılabilir, ve YakınDA ve, AggreGated DA düğüm operatörlerinin merkezi olmayan bir sistemi tarafından desteklenmektedir.

Arka planda, Particle'ın zincir soyutlama yığını üç temel modül tarafından desteklenmektedir: Master Keystore Hub, Merkezi Olmayan Mesajlaşma Ağı (DMN) ve Merkezi Olmayan Paketleyici. Master Keystore Hub, Particle L1 üzerinde doğruluk kaynağı olarak hizmet verir, tüm zincirlerdeki akıllı sözleşme dağıtımlarını koordine eder, her UA örneği arasında ayarları senkronize eder ve tüm zincirlerde senkronize durumu korur. DMN, bir kullanıcının işlem yaptığı farklı zincirler arasında işlem yürütme durumunu iletişim kurma ve ardından kullanıcıOp'nin Particle L1 üzerinde yerleştirilmesi için durumu iletişim kurma sorumluluğundadır. Bu özellik, Birleştirici Düğümlerinin bir ağı tarafından desteklenmektedir. Son olarak, Particle, gelen kullanıcıOp'lerini başlatma ve yürütme sorumluluğuna sahip olan bir paketleyici düğümü operatörlerinin bir ağından oluşan merkezi olmayan bir paketleyici ağından yararlanır. Ağ, görevlerin deleGated ve dış kaynak kullanılan dağıtılmış özgür bir ağ üzerinde inşa edilmiştir.

Modüler Düğümler

Modüler Düğümlerin kullanımı, herkesin L1 üzerinde kritik işlemleri kolaylaştırmak için özelleştirilmiş düğmeleri çalıştırmasına izin verecektir. Bu düğümler, ilgili işlevlerine göre kategorize edilebilir: paketleyici düğümler, çapraz zincir UserOps'un yürütülmesinden sorumludur, relayer düğümleri işlemlerin durumunu (yani yürütüldü, başarısız oldu) Particle L1'e yerleştirilmek üzere izler ve iletişim kurar, gözetleme kulesi düğümleri, paketleyici ve relayer ağlarındaki düğümlerin ve ilgili görevlerinin durumunu izlemekten sorumludur, ayrıca her blok başına bir dönem için yürütme ve sahtekarlık kanıtları sağlar.

Toplanmış Veri Erişilebilirlik Modeli

Block zinciri bağlamında veri erişilebilirliği (DA), genellikle bir blok zincirine yayınlanmış verileri doğrulama yeteneği olarak anlaşılır. Tipik olarak blok zincirleri, DA için genellikle entegre bir mimari altında dahili olarak veya modüler bir mimari altında ortaklara veya üçüncü taraf sağlayıcılara dış kaynak kullanarak tek bir çözüm uygular. Particle, DA'nın mimarisindeki tek nokta arızalarını hafifletmek amacıyla Celestia, Avail ve Near DA'ya dış kaynak kullanarak toplu bir model benimseyerek DA modelini inşa ediyor. Particle, DA için iki farklı yaklaşım kullanmaktadır: her bloğu ayrı bir DA sağlayıcısına tahsis eden seçici yayınlama ve her bir bireysel bloğun her DA sağlayıcıya gönderildiği gereksiz yayınlama.

Sektör genişledikçe, Particle'ın gelecekte diğer DA sağlayıcılarına (yani EigenDA) genişlemesi ilginç olacak.

Çift Staking

Blockchains which use a Proof-of-Stake model assign validators to propose and validate new blocks based on the number of native tokens they have staked to the network, rewarding them proportionally to the number of blocks they vote on. One key risk with these networks in early stages is the risk of price volatility in the native token impacting network security and stability. Particle aims to mitiGate this risk through a dual staking model which will utilize BTC via the BabilHer bir ilgili token için atanmış doğrulayıcı havuzlarıyla bir staking protokolü ve yerel PARTI tokeni bulunmaktadır.

Evrensel SDK ile Onboarding Süreci

Particle’ın Universal SDK'sı, kullanıcıların mevcut cüzdanlarını ekleyerek, UAs'ye sorunsuz bir kayıt süreci oluşturmasına olanak tanır.EIP-1193sağlayıcı. Bu, kullanıcıların oturum açtıktan hemen sonra UA'larından işlem yapabilmelerine olanak tanır.

Particle Network'un Universal SDK'sını kullanan bir uygulama içindeki katılım süreci aşağıda gösterilmiştir.

Parçacık Ağı Durumu

Particle L1'in geliştirilmesinden önce, ekip tarafından bildirildiğine göre Particle, 17 milyondan fazla cüzdan etkinleştirmesi, 10 milyon UserOps ve çeşitli merkezi olmayan uygulamalarla 900'den fazla entegrasyon gerçekleştirdi.

2 Mayıs 2024'te Particle Network'ün teşvikli L1 test ağıBaşlattı, Gate, offering point rewards through the Parçacık Öncüsüplatform. Particle Network’ın incentivized public testnetKullanıcıların, yaklaşan $PARTI token tahsisine puan kazanmak için öncü Universal Hesaplar ve Universal Gas özelliklerini test etmelerine izin veriyor.

Gate.io'ya göre Particle Testnet V2 gezgin, 1,3 milyon blokta 7,3 milyonun üzerinde toplam işlem gerçekleşti ve düzenli olarak günlük ortalama 400 binin üzerinde işlem yapıldı. Particle Pioneer'a göre kampanya web sitesi, testnet 182 milyondan fazla işlem gördü ve şu anda kullanıcı başına ortalama 18,3 bin puan olmak üzere toplamda 27,3 milyar puan kazanan 1,49 milyondan fazla kullanıcı var. Particle L1'in şu anda H2 2024'te ana ağda piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Rekabetçi Manzara

Zincir soyutlama, uyumluluk platformlarının etrafında inşa edilecek bir sonraki büyük çerçeve olmaya adaydır ve zincir soyutlama hizmetleri oluşturmak için standart araç takımı veya yığını haline gelmek için Particle ile rekabet edecek birçok gelişme yakında beklenmektedir.

Yakın Ağ

Near, geliştiricilerin merkezsiz ürünler ve hizmetler inşa etmesi için tam yığın uygulama alanı sağlayan bir parçalanmış Proof-of-Stake Katman 1 blok zinciridir. Near, zincir soyutlama yığını olan Hesap Birleştirme'yi oluşturuyor - kullanıcıların çapraz zincir etkileşimlerini tek bir hesap üzerinden çalıştırmak için çok yönlü bir yapı.

Near hesapları iki tür anahtar kullanır: Tam-erişim Anahtarları, yani özel anahtarlar olarak işlev gören (yani herhangi bir işlemi imzalayabilir ve gizli tutulması gereken) ve Fonksiyon-Çağrı Anahtarları, belirli bir sözleşmeye veya sözleşme setine özel olarak çağrı imzalamak için izin verilen izinler verilen anahtarlar. Near ayrıca hızlı kimlik doğrulama giriş hizmetini kullanarak kullanıcıların e-posta ile hesap oluşturmasına ve parola yerine biyometrikleri kullanmasına olanak tanır.

Bu yapıyı etkinleştiren anahtar çoklu zincir imzalarıdır, bu sayede herhangi bir Near hesabı diğer zincirlerdeki adreslerle etkileşimde bulunabilir. Bu, NEAR MPC ağı aracılığıyla gerçekleştirilir ve düğüm ve anahtar paylaşımları değişse bile aynı genel anahtarı korur. Near ağındaki MPC imzacı düğümler, akıllı sözleşmelerin imzalama sürecini başlatmasına izin verir, herhangi bir zincirde çok sayıda uzak adres oluşturur. Ayrıca Near, meta işlemleri de tanıttı.NEP-366, kullanıcıların yerel gaz jetonunu tutmadan birden fazla zincir üzerinde işlem yapmalarını sağlar. Bu, gerekli tokenleri işlem imzaladıkları işlemlere ekleyen, ağa iletme yapan Üçüncü Taraf Sağlayıcılar olan Yeniden İletimciler tarafından kolaylaştırılır.

Polygon AggLayer

Polygon geliştiriyorAggLayer, Polygon CDK kullanılarak inşa edilen L2'ler için birleşik bir köprüdür, bu köprü zk-proof'ları biriktirir ve bunları Ethereum'a düzenli olarak gönderir. Bu modelde, tüm zincirler diğer desteklenen AggLayer zincirleriyle bir köprü sözleşmesini paylaşır ve böylece erken ağları başlatmayı kolaylaştıran küresel bir likidite merkezinden faydalanırken egemenliklerini korurlar.

AggLayer, desteklenen zincirlerin egemenliklerini korumalarına izin verirken "tek bir zincir gibi hissettiren" birleştirilmiş bir ortam oluşturmak için ZK kanıtlarını kullanacaktır. Uygulama geliştiricileri, farklı zincirlerden kullanıcılar da ürün veya hizmetleriyle etkileşime girebileceğinden, potansiyel olarak daha fazla kullanıcıya ulaşabilmekten yararlanabilir. Son kullanıcı için amaç, zincir soyutlamadakiyle aynıdır: İnternet'e benzeyen bir UX sağlamak - hantal ve sık köprüleme ve diğer karmaşık süreçler gerektirmeyen tek bir ortam. Şimdiye kadar, Polygon zkEVM'nin bağlandığı AggLayer'ın canlı bileşenleri şunlardır: 1) zincirler arası işlemleri etkinleştirmek için Ethereum'a birleşik bir köprü ve 2) Bu işlemlerin oluşturulmasına yardımcı olmak için bir bridgeAndCall() solidity sözleşmeleri kitaplığı.

Mansiyon Ödülleri

Everclear - Önceden Connext olarak bilinen Everclear, yeni bir zincir soyutlama yığını geliştiriyor. Adından da anlaşılacağı gibi, Everclear, çapraz zincir işlemlerinin küresel uzlaşmasını sağlamak için "ilk takas katmanını" başlatıyor. Everclear, güçlendirilmiş bir Arbitrum Orbit L2 olarak işlev gösterecektir.Gelato RaaS ve diğer zincirlere bağlanmak için Hyperlane ve Eigenlayer kullanacak. Protokol sonuçta koordinat çapraz-zincir işlemleri için paylaşılan bir bilgisayar olarak hareket eder, hesaplar faturalar olarak temsil edilir ve Hollanda açık artırması aracılığıyla temizlenir. Bu, Clearing Layers'ın kullanımı etrafında dönecektir, "bir merkezsiz ağ, zincirler arasında küresel netleme ve sermaye akışlarının uzlaştırılmasını koordine eder. Everclear, piyasa katılımcıları için maliyetleri azaltmayı hedefler, programlanabilir ve herhangi bir işlem rayına herhangi bir işlem için takılabilecek ve izinsiz likidite sağlayabilir ve yeni zincirler ve varlıklar için ilk günden itibaren izinsiz likidite sağlayabilir.

Soket -Soket 2.0verimli zincir soyutlanmış pazarlar için rekabetçi bir mekanizma sağlamayı amaçlayan amiral gemisi Modüler Sipariş Akışı Açık Artırması (MOFA) mekanizması ile vurgulanan Socket protokolü için zincirler arası soyutlama hizmetlerinden zincir soyutlama hizmetlerine geçişi işaret ediyor. Geleneksel OFA'lar, bir son kullanıcı talebi için mümkün olan en iyi sonucu sağlamak için rekabet eden özel görevleri yerine getiren çeşitli aktörlerden oluşan bir ağı içerir. Benzer şekilde, MOFA, Vericiler adı verilen yürütme aracıları ve kullanıcı amaçları için açık bir pazar yeri sağlamak üzere tasarlanmıştır. MOFA içinde Vericiler, birden fazla blok zinciri arasında veri ve değer aktarımı gerektiren zincir soyutlanmış paketler veya sıralı kullanıcı istekleri dizileri oluşturmak ve yerine getirmek için rekabet eder.

Gelecek Görünüm

Zincir soyutlama fırsatı heyecan verici bir durumdur. Ancak, daha fazla ekip kendi çözümlerini başlatmak için harekete geçtikçe, VC'ler 'zincir soyutlama' ifadesini içeren her şeye daha fazla sermaye tahsis etmeye başladıkça ve kullanıcılar hangi çözümün en iyi olduğu konusunda kafa karıştırmaya başladıkça dikkatli düşünülmesi gereken bazı önemli hususlar var.

Soyutlama İlkelere İlişkin Durum

Zee Prime Capital, soyutlama ilkelikleri manzarasına ilişkin birkaç önemli dikkate değer noktayı belirtti.son gönderi.

"Bir ürün olmadan, zincir soyutlama gerçek sorunun gerçek bir çözümü değildir".

Kuşkusuz, kullanıcı deneyimi kripto endüstrisinin üstesinden gelmesi gereken önemli bir engel olmaya devam ederken, daha fazla kullanıcıyı zincir üzerinde getirmek için muhtemelen nihai engel değildir. Gerçekten de, altyapıdaki gelişmeler, yüksek ücretler ve yavaş yerleşim tarafından dayatılan zayıf kullanıcı deneyimine bir yanıt olarak ortaya çıktı. Şimdi altyapı burada olduğuna göre (200'den fazla L1s/L2s), bu altyapı üzerinde başarılı ürün ve hizmetlerin genel olarak eksikliği var. Bu, bir perspektifle uyumludur MertSon zamanlarda paylaşılan, güçlü kripto uygulamaları inşa etmenin engellerinin kripto-özgün (yani altyapı, kullanıcı deneyimi) olmadığı, bunun yerine düzenleyici belirsizlik ve geniş endüstri içinde yanlış hedeflenmiş teşvik yapılarının etrafında döndüğü iddia eden kişi sayısı yeterli olmadığını söylüyor.

Bir örnek, akıllı cüzdanların benimsenmesi (veya benimsenmemesi)dir.


tweet

Getirdikleri yeniliklere rağmen, akıllı cüzdanlar şimdiye kadar anlamlı bir şekilde benimsenmeyi büyük ölçüde başaramadı. Phantom gibi görevdekiler, 2023'ün 4. çeyreğinde/2024'ün 1. çeyreğinde memecoin çılgınlığının başlamasıyla rekor sayıda indirme gerçekleştirdi ve bu, insanların en son köpek jetonunu ele geçirebildikleri sürece şimdilik tohum ifadeleri ve hantal kullanıcı arayüzleriyle uğraşmaya istekli olduklarını gösteriyor.

Geri adım atmak için, yeni teknoloji ile başarılı ürün ve hizmetler geliştirmek zaman alır. Birinci sınıf başarılı web tabanlı uygulamanın ortaya çıkması yıllarca deneme yanılma aldı. Temel katmanlarda blok alanına olan talep arttıkça, yıllar içinde daha fazla rollup ve uygulamaya özel zincirler gelmesi muhtemeldir. RaaS sağlayıcılarının ve Celestia gibi modüler altyapı çözümlerinin başlamasıyla birlikte, yeni zincirler ve ortamlar başlatmak daha kolay hale gelecek ve bu ortamların birbirleriyle sorunsuz bir şekilde iletişim kurabilmesi gerekecek. Zincirleri son kullanıcıdan soyutlama ihtiyacı, diğer zincirlerdeki kullanıcıları onu kullanmak istemeye ikna edecek popüler bir uygulama oluşturmaktan kaynaklanır ve bunu yapmak için sorunsuz bir deneyim sağlamak için hizmetlere ihtiyaç duyulmasını sağlar. Zincir soyutlaması, mevcut ürün ve hizmet eksikliğinin geçersiz kılmadığı kesintisiz zincirler arası işlevsellik eksikliğinin temel sorununu çözmeyi amaçlamaktadır.

Bu düşünceyle birlikte, soyutlama temel öğelerinin karşılaşacağı temel bir zorluk, durum belirtimi, çözücü yürütme, işlem durumu, blok onayı ve diğer zincirler arası garantiler konusunda çözücü/düğüm ağları üzerinde başarılı koordinasyonun sağlanmasıdır, hepsi de uzlaşı gerektiren. Sermaye piyasalarının doğası, her zaman bir başka daha hızlı, daha ucuz çözümün gündemde olacağını göstermektedir, bu da zincir soyutlama hizmet sağlayıcılarının bir dizi karmaşık arka uç işlemi ve etkilerini hesaba katmaları gerektiği anlamına gelir, burada zamanlama oyunları ve sıra akışı yakalamanın zamanla daha büyük bir rol oynamaya başladığı gibi şeyler..

Parçacık Ağı için Önemli Düşünceler

Particle’ın dağıtılmış düğümler ağıyla ilgili ortaya çıkan temel bir soru, bu ağın ne kadar merkezi olacağıdır. Sadece birkaç seçilmiş kuruluşun düğüm işletmesine katılacağı mı, yoksa Particle yeterli merkezi olmayan bir düğüm ağı sürdürebilmek için yeterli çekiş kazanabilecek mi? Ve Particle, merkezi olmayan düğüm işletmecilerini yeterli derecede merkezi olmayan hale getirmek için nasıl başarılı bir şekilde teşvik edebilir?

Bunun için iki şey öneriyoruz:

1) Düğüm operatörü olarak giriş ve katılım engellerini en aza indirmek

2) Parçacık gezgin aracılığıyla düğüm ağının merkezsizleşmesini izlemek ve gözlemlemek için genel bir kontrol paneli sağlama.

Particle, atomik çapraz zincir işlemleri için bir yerleşim ve koordinasyon katmanı inşa ediyor, burada Evrensel Hesaplar, birden fazla cüzdan kullanma ihtiyacını, birden fazla gaz jetonu satın alma ihtiyacını ve dApps'leri diğer ekosistemlerde kullanmak için köprü jetonlarına ihtiyaç duymayı ortadan kaldırıyor. Bu, değer birikimi konusunu gündeme getiriyor; Evrensel Hesapların ve Particle L1'in başarılı bir şekilde benimsenmesinin diğer blok zincirleri ve ekosistemler üzerinde ne tür bir ekonomik etkisi olacak? Kullanıcıların uygulamalarına erişen daha fazla sayıda kullanıcıdan fayda sağlayacaklar mı?

Zincir Soyutlama ve Parçacık Ağı İçin Durum

Blockchain yerli uygulamalarındaki kullanıcı deneyiminin durumunu dönüştürme ihtiyacı yeni bir fikir değil ve geliştiriciler bu sorun üzerinde bir süredir çalışıyor. Zincir soyutlaması, son kullanıcıya daha kolay gezinilebilir onchain deneyimler oluşturarak, uygulama geliştiricisine uygulamaları için yeni kullanıcı tabanları açma imkanı sağlayarak ve L1/L2/L3 için daha ucuz ve verimli çapraz zincir iletişim ve yönlendirme olanağı sağlayarak fayda sağlamaktadır.

Particle, bu çabadaki ilerlemeyi desteklemek için hesap seviyesi zincir soyutlaması inşa ediyor. Universal Hesaplarla çapraz zincir etkileşimlerini tek bir arayüze birleştirerek, kullanıcıların Universal Likidite ile herhangi bir zincirde işlem yapmasına ve Universal Gaz ile herhangi bir jetonla gaz için ödeme yapmasına izin vererek, Particle Ağı L1, zincir soyutlamanın geleceğini ileri taşıma konusunda lider olmaya oldukça uygun durumda.

Vitalik'in iddiasına göre "çok fazla enerji ve iradeSeamless onchain kullanıcı deneyimini gerçekleştirmek için "" yıllarca çalışacağız. Sadece geliştirilmiş kullanıcı deneyimi onlarca kullanıcıyı onchain'e getirmez, ancak bunu gerçekleştirmek için atılması gereken en önemli adımlardan biridir.

Başvuru

Masmoudi, M. (2022, 14 Şubat). Çok Taraflı Hesaplama (MPC), Eşik İmzaları (TSS) ve MPC-TSS Cüzdanlarına genel bakış. Orta. Alınan https://mmasmoudi.medium.com/multi-party-computation-mpc-threshold-signatures-tss-ve-mpc-tss-c%C3%BCzdanlar%C4%B1n%C4%B1n-genel-bir-bak%C4%B1%C5%9F%C4%B1-4253adacd1b2

Ethereum Vakfı. (tarih yok). ERC-4337: Alt Mempool kullanarak Hesap Soyutlama. Alınan https://eips.ethereum.org/EIPS/eip-4337

Wang, P. (10 Ekim 2022). Pengyu Wang, Parçacık Ağı'nın hızlı başarısının sırlarını açıklıyor. Hackernoon. Şuradan alındı: https://hackernoon.com/pengyu-wang-reveals-the-secrets-to-particle-networks-rapid-success

Particle Network. (20 Haziran 2024). Particle Network, 25 milyon dolarlık fon sağlıyor. Particle Network Blog. Şuradan alındı https://blog.particle.network/25-million-funding/

Parçacık Ağı Geliştiricileri. (2023). Belgeler. Parçacık Ağı. Alınan https://developers.particle.network/docs/particle-chain

Polygon Technology. (n.d.). Toplanmış Blok Zincirleri: Yeni Bir Tez. Şuradan alındı: https://polygon.technology/blog/aggregated-blockchains-a-new-thesis

NEAR Protocol. (t.y.). Hesap Birleştirme ile Web3 Kullanılabilirliğini Açma. Şuradan alındı: https://pages.near.org/blog/unlocking-web3-usability-with-account-aggregation/

Everclear Organization. (n.d.). Retrieved from https://x.com/EverclearOrg/status/1797645283977028021

Soket Protokolü. (t.y.). Alınan Kaynak: https://mirror.xyz/0x6FD2bd90D50eDEe139103454116F252f6F5eC928/zePFPVi6oPI2o_Q6jDrGYn6SBVOGMybnFKQJ-DDVKqc

Finansal veya vergi danışmanlığı değildir. Bu bültenin amacı sadece eğitimsel olup yatırım tavsiyesi, hukuki danışmanlık, herhangi bir varlık satın alma veya satma talebi veya herhangi bir finansal karar verme önerisi olarak kabul edilmemelidir. Vergi danışmanlığı için yerine geçmez. Lütfen muhasebecinizle danışın ve kendi araştırmanızı yapın.

Açıklamalar. Tüm gönderiler yazarın kendisine aittir, işverenlerinin görüşleri değildir. Bu gönderi Particle Network tarafından desteklenmiştir. Shoal Research bu girişim için fon almış olsa da, sponsorlar analitik içeriği etkilemiyor. Shoal Research'te tüm içeriğin objektif ve bağımsız olmasını sağlamayı amaçlıyoruz. İç inceleme süreçlerimiz en yüksek dürüstlük standartlarını desteklemektedir ve araştırmamızın güvenilirliğini ve tarafsızlığını korumak için tüm potansiyel çıkar çatışmaları açıklanır ve titizlikle yönetilir.

Feragatname:

  1. Bu makale [ tarafından yeniden basılmıştır.Shoal Araştırma]. Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [Paul Timofeev]. If there are objections to this reprint, please contact the Kapı Öğrenimiekip, ve onlar hızlı bir şekilde bununla ilgilenecekler.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmedikçe, çevrilen makaleleri kopyalamak, dağıtmak veya çalmak yasaktır.

Parçacık Ağı: Zincir Soyutlama Katmanı

Orta SeviyeAug 20, 2024
Particle Network, Cosmos SDK üzerine inşa edilmiş modüler bir L1'dir ve yüksek performanslı EVM-uyumlu bir yürütme ortamında çapraz zincir işlemleri için bir koordinasyon ve uzlaşma katmanı olarak hizmet vermek üzere tasarlanmıştır. Nihai hedefi, tüm on-chain kullanıcıları hesap düzeyinde birleştirmek ve L1, L2 veya L3'te tek bir bakiye ve hesap aracılığıyla sorunsuz çapraz zincir etkileşimlerini kolaylaştırmaktır, böylece herkes istedikleri herhangi bir token ile gaz ücreti ödeyebilir.
Parçacık Ağı: Zincir Soyutlama Katmanı

Merkezi olmayan uygulamalar, blockchain-native ürün ve hizmetlere atıfta bulunan uygulamalar, akıllı sözleşmelerin ve Ethereum'un ortaya çıkmasından bu yana var olmuştur. Bununla birlikte, kullanıcı benimseme oranları özellikle Web2 uygulamaları ve hizmetleriyle karşılaştırıldığında belirgin bir şekilde yavaş bir hızda büyümüştür. Netflix'in başarısını düşündüğümüzde, fiziksel DVD kiralama dünyasından dijital hizmetler ve yayınlara geçerek üstün kolaylık ve seçeneklerden faydalanarak Blockbuster'ı geride bıraktılar. Akıllı telefonlar sayesinde dünyanın parmaklarının ucunda olmasının sağladığı kolaylık, mobil uygulamaların benimsenmesine yol açtı ve bu da insanların internetle etkileşim şeklini dönüştürdü, özellikle de sosyal ağların faydasına.En hızlı büyüyen uygulama olarak Instagram ve Tiktok'u geride bıraktı., Gate.io, basit ve güçlü bir şekilde hemen hemen herkesin doğal dil işleme (NLP) kullanarak AI'yi kullanmasını sağlayan basitleştirilmiş bir sohbet botu kullanıcı deneyimi (UX) getirdi.

Bu çıkış yapan ürünler ve hizmetler arasındaki tekrarlayan tema, herhangi bir rakiple karşı karşıya kaldıklarında daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamalarıdır. Merkezsizleştirilmiş uygulamaların benzer bir başarıya ulaşması için, zincirler arası kullanıcı deneyimi, bugün yaygın olan tohum ifadeleri ve parçalı zincirler dünyasından mümkün olduğunca sorunsuz ve uygun olmalıdır.

Onchain Kullanıcı Deneyimini Dönüştürmek

Onchain kullanıcı deneyiminin son oyunu, kullanıcının altta yatan blokzincir altyapısı hakkında herhangi bir bilgiye ihtiyaç duymadan, herhangi bir blokzincirde herhangi bir şey yapabilmesini gerektirir; zorlu kayıt ve köprüleme süreçlerinden geçmeden herkesin herhangi bir blokzincirde herhangi bir şey yapabilmesi. Bununla birlikte, bu tasarımın önemini daha iyi anlamak için, bugünün hesap durumunu düşünmek yardımcı olur: onchain bir hesap sonuçta bir kullanıcı ile blokzincir arasındaki köprüdür, onchain bakiyeleri depolar ve herhangi bir blokzincir-yerel programla tüm etkinlikleri ve etkileşimleri tanımlar. Tarihleri boyunca, çoğu blokzinciri, dıştan sahip olunan hesap (EOA) modelini kullanmıştır, iki kısımdan oluşan bir alt küme işlevi gören: bir varlığın alınması için bir kimlik ve referans noktası olarak hizmet eden bir genel anahtar (cüzdan adresi) ve erişim için bir ana parola olarak hizmet eden bir özel anahtar (tohum cümlesi). Cüzdanlar teknik olarak hesap soyutlama hizmetleri olarak işlev görür, çünkü bir veya daha fazla onchain hesabının yönetimini basitleştirir.

EOA'lar basitlikleri ve herkesin kendi kendine saklama gücünü vermesiyle bilinse de, şimdiye kadar onchain kullanıcı deneyimini önemli ölçüde engellediği bilinmektedir. EOA'ların en yaygın dezavantajları, tohum cümlesine erişen herhangi birinin cüzdanına erişebilmesidir (bu tehdit, tohum cümlelerini iCloud gibi bir bulut tabanlı hizmette saklayanlar için ortaya çıkar) ve tohum cümlesine erişimi kaybeden veya unutan herhangi birinin onchain fonlarına artık erişememesidir.

Bir onchain kullanıcı deneyimini etkinleştirmenin anahtarı, onchain kullanıcı deneyiminde olası en çok sürtünme yaratan ağrı noktalarını soyutlayarak inşa edilmiş birçok ürün ve hizmet olan soyutlama ilkelerinin ortaya çıkmasıdır. Bunlar, geliştiricilerin kendi ağlarına veya uygulamalarına uygulamaları için araç setleri ve çerçeveler olarak veya doğrudan kullanıcıya yönelik ürünler ve hizmetler olarak gelebilir. Bu alandaki gelişmeler hızlandıkça ve kendi soyutlama ilkelerini başlatan ekiplerin sayısı arttıkça, sorunsuz bir onchain kullanıcı deneyimine ulaşmak, çoğu insanın düşündüğünden daha erken olabilir.Vitalik öneriyor. Ama tam olarak bu atılımı mümkün kılacak olan nedir?

Hesap soyutlaması, bir blok zinciri hesabının yönetimini son kullanıcıdan ayırma işlemidir. Bu kavram...Başlangıçta 2017 gibi erken bir tarihte dolaşımda idi, ancak genellikle herhangi bir ivme kazanmakta zorlandı, önceERC-43372021 yılında önerildi. Hesap soyutlaması etrafında yapılan çalışmaların başlangıç noktası, akıllı sözleşme cüzdanının geliştirilmesiyle sonuçlandı, bu genellikle akıllı hesap olarak adlandırılır. Bu modelde, bir onchain hesap bir akıllı sözleşme tarafından yönetilir ve bu nedenle daha programlanabilir ve kullanıcı ihtiyaçlarına göre optimize edilebilir. Bu, tanıdık sosyal girişler kullanarak bir hesaba kaydolabilme, farklı zincirlerde aynı varlıkla gaz ücreti ödeme, bir tıklama ile birden fazla çapraz zincir işlemi gerçekleştirme ve daha fazlası gibi yeni olanakları ortaya çıkarır.

Hesap soyutlama yeteneğini etkinleştirmenin anahtarı, on zincir işleminin yürütmesinin uzman hizmet sağlayıcıları olan çözücülere (ayrıca doldurucular veya yürütücüler olarak da adlandırılır) dış kaynak kullanımıdır. Bu hizmet sağlayıcıları, imzalayanın adına en iyi performansı ve teslimatı sağlamak için dış kaynak kullanımı yapar. Burada, kullanıcılar, on zincir eylemleri gerçekleştirmek için talimatları içeren niyetler olarak adlandırılan dış zincir iletileri imzalarlar, yani işlem gerçekleştirme istekleri. Bir işlemin yürütmesini imzasından ayırarak, kullanıcılar istenen sonuçları daha kolay bir şekilde ifade edebilir ve özel mempool'lar veya rekabetçi çözücü ağları gibi arka uç çözümleri, kullanıcılar için en iyi olası uzlaşma ve değeri sağlamaya yardımcı olur.

Son Oyun: Zincir Soyutlama

En sonunda, zincir üstü kullanıcı deneyimini mümkün kılmak için farklı blok zinciri ortamları arasında iletişim kurup etkileşimde bulunma yeteneği kritik bir bileşendir. Tarihsel olarak, kullanıcılar bu ihtiyacı karşılamak için köprülere güvenmişlerdir, Gate ile.kanıtlanmışZamanla risk ve güvensizlik kaynağı olmayı sürdüren bir süreç. Zincir soyutlaması, hesap ve yürütme soyutlaması etrafındaki gelişmeleri yineleyerek farklı blok zinciri ortamlarında iletişim kurmayı ve etkileşimde bulunmayı karmaşıklaştıran unsurları kaldırırken, ağ katmanında yeni altyapılar tanıtır. Shoal'ın zincir soyutlamasına bakın.derin dalışkavramın temel prensipleri ve genişletilmiş zincir soyutlama alanının kapsamlı bir genel bakışı için.

Zincir soyutlaması, kullanıcının belirli bir zamanda hangi blok zincirini kullandığını bilmek zorunda kalmadan on zincir eylemleri gerçekleştirebileceği sorunsuz bir kullanıcı deneyimi sağlamak için ortak bir hedef etrafında yapılan çabaların sonucudur. Bu rapor, Particle Network'ün yeni zincir soyutlama yığını aracılığıyla nihai on zincir kullanıcı deneyiminin geliştirilmesine nasıl yaklaştığını araştırıyor.

Partikül Ağı ile Vaka Çalışması

Protokol Arka Planı

Pengyu Wang ve Tao Pan tarafından yönetilen Particle, 2022 yılında bir Cüzdan Soyutlama hizmet sağlayıcısı olarak ortaya çıktı ve geliştiricilerin sosyal girişleri MPC-TSS teknolojisi aracılığıyla kullanabilen merkezi olmayan dApp gömülü cüzdanlar oluşturmak için bir yığın başlattı. ERC-4337 hesap soyutlaması'nın başlamasıyla protokol, mevcut WA yığınlarına bir AA yığını dahil etmek için kullanılan akıllı sözleşme cüzdanlarını kullanarak gelişmiş hesap yapılarıyla donatıldı. Bu, lansmanın ayarlanmasını sağladı.BTC Bağlan, AA hizmetlerini yerel Bitcoin imzaları aracılığıyla BTC ekosistine getirdi. Şimdi, Particle kapsamlı, çok yönlü zincir soyutlama yığınılarının bir parçası olarak Katman 1 blok zincirlerini başlatıyor.

Particle Network, küresel olarak dağıtılan 30'dan fazla tam zamanlı çalışan ekibi tarafından geliştiriliyor ve Gate gibi şirketlerle ortaklıklar kurmuştur.Berachain, Avalanche, Arbitrum, zkSyncvedenizProtokol, Spartan Group ve Gumi Crypto tarafından yönetilen birkaç tohum turu boyunca resmen 25 milyon dolar topladı ve yakın zamanda bir güvenlik sağladı.Binance Labs'tan yatırımayrıca.

Protokol Genel Bakışı

Particle Network, Cosmos SDK üzerine inşa edilmiş modüler bir Katman 1'dir ve yüksek performanslı EVM uyumlu yürütme ortamında çapraz zincir işlemleri için bir koordinasyon ve yerleşim katmanı olarak işlev görecektir.

Particle L1, Particle'ın daha geniş bir zincir soyutlama yığınının bir bileşenidir. Bu yığın, farklı zincirler arasında token bakiyelerini birleştirmek için basit bir arayüz sağlayan Evrensel Hesaplar, UA'ları arka uçta etkinleştiren Evrensel Likidite ve kullanıcıların sahip oldukları herhangi bir token ile gaz ücreti ödemelerine izin veren Evrensel Gaz'dan oluşur.

Particle Network'ün nihai hedefi, hesap düzeyinde tüm zincirlerde kullanıcıları birleştirmek, tek bir bakiye ve hesapla L1, L2 veya L3'te sorunsuz çapraz zincir etkileşimlerini kolaylaştırmak ve istedikleri herhangi bir belirteçle kolayca gaz ücreti ödemelerine izin vermektir. Bu hedefe ulaşmada yardımcı olan çeşitli temel bileşenlere daha yakından bakalım.

Universal Hesaplar

Evrensel Hesaplar, Particle L1 tarafından desteklenecek yeni hesap yapısını ifade eder ve Particle'ın zincir soyutlama yığınının anahtarıdır. Özünde, UA'lar önceden var olan bir EOA'ya (harici olarak sahip olunan adres) bağlı ERC-4337 akıllı hesaplardır ve atomik zincirler arası işlemleri otomatik olarak yönlendirerek ve yürüterek birden fazla zincirdeki token bakiyelerini birleştirir. Son kullanıcı için UA'lar, fonları yönetmek ve çeşitli dApp'ler arasında işlem yapmak için tek bir arayüz sağlayarak, yeni bir zincirde yeni bir hesap oluşturma ve finanse etmeyle ilgili sürtünmeye neden olan sorunlu noktaları ortadan kaldırır ve bu da genellikle o yerel zincirin gaz tokenini satın almayı gerektirir.

Bu arayüz, mevcut cüzdanların üzerine inşa edilmiş ve Particle'ın likidite katmanı olan Universal Likidite'yi kullanarak atomik çapraz zincir işlemlerini gerçekleştirir ve kullanıcının bakiyesini gerektiğinde farklı zincirler arasında yönlendirir. İşlemler, ilişkili paketleme, iletim ve doğrulama görevlerini yöneten Particle'ın küresel olarak dağıtılmış düğüm ağı tarafından işlenir.

Daha iyi anlatmak için, bir kullanıcının dış bir zincirde (zincir X) Dogcoin satın almak için yaptığı basit bir isteği yerine getirme adımlarını düşünün:

  1. Kullanıcı, mevcut bir cüzdan veya sosyal giriş aracılığıyla UA'larına bağlanır.
  2. Kullanıcı, X zincirinde Dogcoin satın almak için bir ERC-4337 UserOp olarak ifade edilen işlem isteğini Particle L1'e sunar.
  3. Particle'ın merkezi olmayan düğüm ağı içindeki paketleyici düğümler, ilişkili UserOp'u işler ve buna göre yürütür.
  4. Particle'ın Relayer Düğümleri, ardışık zincirlerdeki yürütme durumunu izler ve senkronize eder. İşlem yürütüldüğü onaylandığında, durum zincirden Relayer Düğümlerine yönlendirilir ve durum UA ve son kullanıcıya iletilir.
  5. Kullanıcımız, satın almak istedikleri jetonu UA bakiyelerinde hiçbir zaman etkileşime girmeden sahip olabilir.

Açıkça, burada daha fazla yerel bileşen var gibi görünüyor ki daha fazla incelemeyi gerektiriyor. UA'larını, Particle'ın kullanıcıya yönelik ürünleri olarak düşünün. Sağladıkları sorunsuz deneyimi etkinleştirmenin anahtarı, Evrensel Likidite ve Evrensel Gaz özellikleridir.

Evrensel Likidite

Evrensel Likidite, UAs aracılığıyla gönderilen işlemlerin otomatik olarak gerçekleştirilmesinden sorumlu Parçacık Ağı katmanına atıfta bulunur. Bu özellik, Parçacık'ın Bundler düğümlerinin dağıtılmış ağı tarafından desteklenmektedir; bu düğümler, takas işlemi yapma veya havuzlardan likidite çekme gibi bir Kullanıcı İşlemi'nin gerçekleştirilmesi için gerekli adımları başlatan özel hizmetlerdir. Ayrıca, Dağıtılmış Mesajlaşma Ağı (DMN) olarak adlandırılan bir Relayer düğümlerinin dağıtılmış ağı, harici zincirlerde (yani hedef zincirlerde) işlem durumunu izlemekten ve bu işlemlerin yerleşme durumunu Parçacık L1'e geri bildirmekten sorumludur.

Evrensel Likiditenin temel amacı, kullanıcıların ilişkili zincirlerde herhangi bir token satın almadan ve tutmadan cross-chain işlemler yoluyla farklı zincirlerle etkileşimde bulunmalarını sağlamaktır. Daha iyi anlamak için, A, B, C ve D her birinde 25 USDC tutarken Zincir D'de Dogcoin'in 100 USDC'sini satın almak isteyen bir kullanıcı için aşağıdaki akışı düşünün.

  1. Kullanıcı, Zincir D'de 100 USDC değerinde Dogcoin satın almak için UserOp imzalarını atar, bu da dört zincirdeki (Zincir A, B, C, D) bakiyelerini Particle L1 tarafından işlenen tek bir imza içinde birleştirir.
  2. İmza atıldıktan sonra kullanıcının A, B ve C Zincirleri üzerinde tuttuğu USDC bir Likidite Sağlayıcıya (başka bir deyişle doldurucu olarak anlaşılır) gönderilir.
  3. LP, Chain D üzerindeki tam USDC miktarını serbest bırakır.
  4. Chain D'deki USDC, yerel bir DEX kullanılarak Dogcoin'e takas edildi.
  5. Oluşan Dogcoin bakiyesi artık kullanıcının UA'sında yansıtılıyor.

Evrensel Gaz

Evrensel Gaz, Particle'ın zincir soyutlama yığınının üçüncü direği olup, gaz soyutlamasını mümkün kılmak için temel öneme sahiptir. Bu sayede, birden fazla gaz jetonu elde etme ve tutma zorluğu kullanıcıdan soyutlanır ve son kullanıcı herhangi bir zincirde herhangi bir jetonla gaz ücreti ödeyebilir. Alice, USDC'sini Base'de kullanarak Solana'da bir takas için gaz ödeyebilirken, Bob Optimism'deki OP jetonunu kullanarak Ethereum'da bir NFT satın almak için gaz öder.

Bir kullanıcı, bir Parçacık UA aracılığıyla bir işlem gerçekleştirmek istediğinde, bir arayüz kullanıcıya tercih ettikleri gaz jetonunu seçmelerini söyleyecek ve bu gaz ödemeleri otomatik olarak Parçacık'ın yerel Paymaster sözleşmesine yönlendirilecektir. Tüm gaz ödemeleri ilgili kaynak ve hedef zincirlerine yerleştirilirken, bir kısmı ücreti Parçacık'ın yerel $PARTI jetonuna dönüştürülerek Parçacık L1'de yerleştirilir.

Protokol Mimarisi ve Tasarımı

Particle L1, yüksek performanslı EVM uyumlu bir yürütme ortamı ve güvenlik için BTC ve yerel PARTI tokeninden oluşan çift tokenli bir stake etme modeli kullanır. Konsensüs ve veri kullanılabilirliği, Modüler Düğümler olarak adlandırılan dağıtılmış bir düğüm ağına dış kaynaklıdır. Partikül, aşağıdakiler de dahil olmak üzere sağlayıcıların bir kombinasyonuna takılan bir agrega veri kullanılabilirliği modeli (AggDA) kullanır Celestia, Kullanılabilir, ve YakınDA ve, AggreGated DA düğüm operatörlerinin merkezi olmayan bir sistemi tarafından desteklenmektedir.

Arka planda, Particle'ın zincir soyutlama yığını üç temel modül tarafından desteklenmektedir: Master Keystore Hub, Merkezi Olmayan Mesajlaşma Ağı (DMN) ve Merkezi Olmayan Paketleyici. Master Keystore Hub, Particle L1 üzerinde doğruluk kaynağı olarak hizmet verir, tüm zincirlerdeki akıllı sözleşme dağıtımlarını koordine eder, her UA örneği arasında ayarları senkronize eder ve tüm zincirlerde senkronize durumu korur. DMN, bir kullanıcının işlem yaptığı farklı zincirler arasında işlem yürütme durumunu iletişim kurma ve ardından kullanıcıOp'nin Particle L1 üzerinde yerleştirilmesi için durumu iletişim kurma sorumluluğundadır. Bu özellik, Birleştirici Düğümlerinin bir ağı tarafından desteklenmektedir. Son olarak, Particle, gelen kullanıcıOp'lerini başlatma ve yürütme sorumluluğuna sahip olan bir paketleyici düğümü operatörlerinin bir ağından oluşan merkezi olmayan bir paketleyici ağından yararlanır. Ağ, görevlerin deleGated ve dış kaynak kullanılan dağıtılmış özgür bir ağ üzerinde inşa edilmiştir.

Modüler Düğümler

Modüler Düğümlerin kullanımı, herkesin L1 üzerinde kritik işlemleri kolaylaştırmak için özelleştirilmiş düğmeleri çalıştırmasına izin verecektir. Bu düğümler, ilgili işlevlerine göre kategorize edilebilir: paketleyici düğümler, çapraz zincir UserOps'un yürütülmesinden sorumludur, relayer düğümleri işlemlerin durumunu (yani yürütüldü, başarısız oldu) Particle L1'e yerleştirilmek üzere izler ve iletişim kurar, gözetleme kulesi düğümleri, paketleyici ve relayer ağlarındaki düğümlerin ve ilgili görevlerinin durumunu izlemekten sorumludur, ayrıca her blok başına bir dönem için yürütme ve sahtekarlık kanıtları sağlar.

Toplanmış Veri Erişilebilirlik Modeli

Block zinciri bağlamında veri erişilebilirliği (DA), genellikle bir blok zincirine yayınlanmış verileri doğrulama yeteneği olarak anlaşılır. Tipik olarak blok zincirleri, DA için genellikle entegre bir mimari altında dahili olarak veya modüler bir mimari altında ortaklara veya üçüncü taraf sağlayıcılara dış kaynak kullanarak tek bir çözüm uygular. Particle, DA'nın mimarisindeki tek nokta arızalarını hafifletmek amacıyla Celestia, Avail ve Near DA'ya dış kaynak kullanarak toplu bir model benimseyerek DA modelini inşa ediyor. Particle, DA için iki farklı yaklaşım kullanmaktadır: her bloğu ayrı bir DA sağlayıcısına tahsis eden seçici yayınlama ve her bir bireysel bloğun her DA sağlayıcıya gönderildiği gereksiz yayınlama.

Sektör genişledikçe, Particle'ın gelecekte diğer DA sağlayıcılarına (yani EigenDA) genişlemesi ilginç olacak.

Çift Staking

Blockchains which use a Proof-of-Stake model assign validators to propose and validate new blocks based on the number of native tokens they have staked to the network, rewarding them proportionally to the number of blocks they vote on. One key risk with these networks in early stages is the risk of price volatility in the native token impacting network security and stability. Particle aims to mitiGate this risk through a dual staking model which will utilize BTC via the BabilHer bir ilgili token için atanmış doğrulayıcı havuzlarıyla bir staking protokolü ve yerel PARTI tokeni bulunmaktadır.

Evrensel SDK ile Onboarding Süreci

Particle’ın Universal SDK'sı, kullanıcıların mevcut cüzdanlarını ekleyerek, UAs'ye sorunsuz bir kayıt süreci oluşturmasına olanak tanır.EIP-1193sağlayıcı. Bu, kullanıcıların oturum açtıktan hemen sonra UA'larından işlem yapabilmelerine olanak tanır.

Particle Network'un Universal SDK'sını kullanan bir uygulama içindeki katılım süreci aşağıda gösterilmiştir.

Parçacık Ağı Durumu

Particle L1'in geliştirilmesinden önce, ekip tarafından bildirildiğine göre Particle, 17 milyondan fazla cüzdan etkinleştirmesi, 10 milyon UserOps ve çeşitli merkezi olmayan uygulamalarla 900'den fazla entegrasyon gerçekleştirdi.

2 Mayıs 2024'te Particle Network'ün teşvikli L1 test ağıBaşlattı, Gate, offering point rewards through the Parçacık Öncüsüplatform. Particle Network’ın incentivized public testnetKullanıcıların, yaklaşan $PARTI token tahsisine puan kazanmak için öncü Universal Hesaplar ve Universal Gas özelliklerini test etmelerine izin veriyor.

Gate.io'ya göre Particle Testnet V2 gezgin, 1,3 milyon blokta 7,3 milyonun üzerinde toplam işlem gerçekleşti ve düzenli olarak günlük ortalama 400 binin üzerinde işlem yapıldı. Particle Pioneer'a göre kampanya web sitesi, testnet 182 milyondan fazla işlem gördü ve şu anda kullanıcı başına ortalama 18,3 bin puan olmak üzere toplamda 27,3 milyar puan kazanan 1,49 milyondan fazla kullanıcı var. Particle L1'in şu anda H2 2024'te ana ağda piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Rekabetçi Manzara

Zincir soyutlama, uyumluluk platformlarının etrafında inşa edilecek bir sonraki büyük çerçeve olmaya adaydır ve zincir soyutlama hizmetleri oluşturmak için standart araç takımı veya yığını haline gelmek için Particle ile rekabet edecek birçok gelişme yakında beklenmektedir.

Yakın Ağ

Near, geliştiricilerin merkezsiz ürünler ve hizmetler inşa etmesi için tam yığın uygulama alanı sağlayan bir parçalanmış Proof-of-Stake Katman 1 blok zinciridir. Near, zincir soyutlama yığını olan Hesap Birleştirme'yi oluşturuyor - kullanıcıların çapraz zincir etkileşimlerini tek bir hesap üzerinden çalıştırmak için çok yönlü bir yapı.

Near hesapları iki tür anahtar kullanır: Tam-erişim Anahtarları, yani özel anahtarlar olarak işlev gören (yani herhangi bir işlemi imzalayabilir ve gizli tutulması gereken) ve Fonksiyon-Çağrı Anahtarları, belirli bir sözleşmeye veya sözleşme setine özel olarak çağrı imzalamak için izin verilen izinler verilen anahtarlar. Near ayrıca hızlı kimlik doğrulama giriş hizmetini kullanarak kullanıcıların e-posta ile hesap oluşturmasına ve parola yerine biyometrikleri kullanmasına olanak tanır.

Bu yapıyı etkinleştiren anahtar çoklu zincir imzalarıdır, bu sayede herhangi bir Near hesabı diğer zincirlerdeki adreslerle etkileşimde bulunabilir. Bu, NEAR MPC ağı aracılığıyla gerçekleştirilir ve düğüm ve anahtar paylaşımları değişse bile aynı genel anahtarı korur. Near ağındaki MPC imzacı düğümler, akıllı sözleşmelerin imzalama sürecini başlatmasına izin verir, herhangi bir zincirde çok sayıda uzak adres oluşturur. Ayrıca Near, meta işlemleri de tanıttı.NEP-366, kullanıcıların yerel gaz jetonunu tutmadan birden fazla zincir üzerinde işlem yapmalarını sağlar. Bu, gerekli tokenleri işlem imzaladıkları işlemlere ekleyen, ağa iletme yapan Üçüncü Taraf Sağlayıcılar olan Yeniden İletimciler tarafından kolaylaştırılır.

Polygon AggLayer

Polygon geliştiriyorAggLayer, Polygon CDK kullanılarak inşa edilen L2'ler için birleşik bir köprüdür, bu köprü zk-proof'ları biriktirir ve bunları Ethereum'a düzenli olarak gönderir. Bu modelde, tüm zincirler diğer desteklenen AggLayer zincirleriyle bir köprü sözleşmesini paylaşır ve böylece erken ağları başlatmayı kolaylaştıran küresel bir likidite merkezinden faydalanırken egemenliklerini korurlar.

AggLayer, desteklenen zincirlerin egemenliklerini korumalarına izin verirken "tek bir zincir gibi hissettiren" birleştirilmiş bir ortam oluşturmak için ZK kanıtlarını kullanacaktır. Uygulama geliştiricileri, farklı zincirlerden kullanıcılar da ürün veya hizmetleriyle etkileşime girebileceğinden, potansiyel olarak daha fazla kullanıcıya ulaşabilmekten yararlanabilir. Son kullanıcı için amaç, zincir soyutlamadakiyle aynıdır: İnternet'e benzeyen bir UX sağlamak - hantal ve sık köprüleme ve diğer karmaşık süreçler gerektirmeyen tek bir ortam. Şimdiye kadar, Polygon zkEVM'nin bağlandığı AggLayer'ın canlı bileşenleri şunlardır: 1) zincirler arası işlemleri etkinleştirmek için Ethereum'a birleşik bir köprü ve 2) Bu işlemlerin oluşturulmasına yardımcı olmak için bir bridgeAndCall() solidity sözleşmeleri kitaplığı.

Mansiyon Ödülleri

Everclear - Önceden Connext olarak bilinen Everclear, yeni bir zincir soyutlama yığını geliştiriyor. Adından da anlaşılacağı gibi, Everclear, çapraz zincir işlemlerinin küresel uzlaşmasını sağlamak için "ilk takas katmanını" başlatıyor. Everclear, güçlendirilmiş bir Arbitrum Orbit L2 olarak işlev gösterecektir.Gelato RaaS ve diğer zincirlere bağlanmak için Hyperlane ve Eigenlayer kullanacak. Protokol sonuçta koordinat çapraz-zincir işlemleri için paylaşılan bir bilgisayar olarak hareket eder, hesaplar faturalar olarak temsil edilir ve Hollanda açık artırması aracılığıyla temizlenir. Bu, Clearing Layers'ın kullanımı etrafında dönecektir, "bir merkezsiz ağ, zincirler arasında küresel netleme ve sermaye akışlarının uzlaştırılmasını koordine eder. Everclear, piyasa katılımcıları için maliyetleri azaltmayı hedefler, programlanabilir ve herhangi bir işlem rayına herhangi bir işlem için takılabilecek ve izinsiz likidite sağlayabilir ve yeni zincirler ve varlıklar için ilk günden itibaren izinsiz likidite sağlayabilir.

Soket -Soket 2.0verimli zincir soyutlanmış pazarlar için rekabetçi bir mekanizma sağlamayı amaçlayan amiral gemisi Modüler Sipariş Akışı Açık Artırması (MOFA) mekanizması ile vurgulanan Socket protokolü için zincirler arası soyutlama hizmetlerinden zincir soyutlama hizmetlerine geçişi işaret ediyor. Geleneksel OFA'lar, bir son kullanıcı talebi için mümkün olan en iyi sonucu sağlamak için rekabet eden özel görevleri yerine getiren çeşitli aktörlerden oluşan bir ağı içerir. Benzer şekilde, MOFA, Vericiler adı verilen yürütme aracıları ve kullanıcı amaçları için açık bir pazar yeri sağlamak üzere tasarlanmıştır. MOFA içinde Vericiler, birden fazla blok zinciri arasında veri ve değer aktarımı gerektiren zincir soyutlanmış paketler veya sıralı kullanıcı istekleri dizileri oluşturmak ve yerine getirmek için rekabet eder.

Gelecek Görünüm

Zincir soyutlama fırsatı heyecan verici bir durumdur. Ancak, daha fazla ekip kendi çözümlerini başlatmak için harekete geçtikçe, VC'ler 'zincir soyutlama' ifadesini içeren her şeye daha fazla sermaye tahsis etmeye başladıkça ve kullanıcılar hangi çözümün en iyi olduğu konusunda kafa karıştırmaya başladıkça dikkatli düşünülmesi gereken bazı önemli hususlar var.

Soyutlama İlkelere İlişkin Durum

Zee Prime Capital, soyutlama ilkelikleri manzarasına ilişkin birkaç önemli dikkate değer noktayı belirtti.son gönderi.

"Bir ürün olmadan, zincir soyutlama gerçek sorunun gerçek bir çözümü değildir".

Kuşkusuz, kullanıcı deneyimi kripto endüstrisinin üstesinden gelmesi gereken önemli bir engel olmaya devam ederken, daha fazla kullanıcıyı zincir üzerinde getirmek için muhtemelen nihai engel değildir. Gerçekten de, altyapıdaki gelişmeler, yüksek ücretler ve yavaş yerleşim tarafından dayatılan zayıf kullanıcı deneyimine bir yanıt olarak ortaya çıktı. Şimdi altyapı burada olduğuna göre (200'den fazla L1s/L2s), bu altyapı üzerinde başarılı ürün ve hizmetlerin genel olarak eksikliği var. Bu, bir perspektifle uyumludur MertSon zamanlarda paylaşılan, güçlü kripto uygulamaları inşa etmenin engellerinin kripto-özgün (yani altyapı, kullanıcı deneyimi) olmadığı, bunun yerine düzenleyici belirsizlik ve geniş endüstri içinde yanlış hedeflenmiş teşvik yapılarının etrafında döndüğü iddia eden kişi sayısı yeterli olmadığını söylüyor.

Bir örnek, akıllı cüzdanların benimsenmesi (veya benimsenmemesi)dir.


tweet

Getirdikleri yeniliklere rağmen, akıllı cüzdanlar şimdiye kadar anlamlı bir şekilde benimsenmeyi büyük ölçüde başaramadı. Phantom gibi görevdekiler, 2023'ün 4. çeyreğinde/2024'ün 1. çeyreğinde memecoin çılgınlığının başlamasıyla rekor sayıda indirme gerçekleştirdi ve bu, insanların en son köpek jetonunu ele geçirebildikleri sürece şimdilik tohum ifadeleri ve hantal kullanıcı arayüzleriyle uğraşmaya istekli olduklarını gösteriyor.

Geri adım atmak için, yeni teknoloji ile başarılı ürün ve hizmetler geliştirmek zaman alır. Birinci sınıf başarılı web tabanlı uygulamanın ortaya çıkması yıllarca deneme yanılma aldı. Temel katmanlarda blok alanına olan talep arttıkça, yıllar içinde daha fazla rollup ve uygulamaya özel zincirler gelmesi muhtemeldir. RaaS sağlayıcılarının ve Celestia gibi modüler altyapı çözümlerinin başlamasıyla birlikte, yeni zincirler ve ortamlar başlatmak daha kolay hale gelecek ve bu ortamların birbirleriyle sorunsuz bir şekilde iletişim kurabilmesi gerekecek. Zincirleri son kullanıcıdan soyutlama ihtiyacı, diğer zincirlerdeki kullanıcıları onu kullanmak istemeye ikna edecek popüler bir uygulama oluşturmaktan kaynaklanır ve bunu yapmak için sorunsuz bir deneyim sağlamak için hizmetlere ihtiyaç duyulmasını sağlar. Zincir soyutlaması, mevcut ürün ve hizmet eksikliğinin geçersiz kılmadığı kesintisiz zincirler arası işlevsellik eksikliğinin temel sorununu çözmeyi amaçlamaktadır.

Bu düşünceyle birlikte, soyutlama temel öğelerinin karşılaşacağı temel bir zorluk, durum belirtimi, çözücü yürütme, işlem durumu, blok onayı ve diğer zincirler arası garantiler konusunda çözücü/düğüm ağları üzerinde başarılı koordinasyonun sağlanmasıdır, hepsi de uzlaşı gerektiren. Sermaye piyasalarının doğası, her zaman bir başka daha hızlı, daha ucuz çözümün gündemde olacağını göstermektedir, bu da zincir soyutlama hizmet sağlayıcılarının bir dizi karmaşık arka uç işlemi ve etkilerini hesaba katmaları gerektiği anlamına gelir, burada zamanlama oyunları ve sıra akışı yakalamanın zamanla daha büyük bir rol oynamaya başladığı gibi şeyler..

Parçacık Ağı için Önemli Düşünceler

Particle’ın dağıtılmış düğümler ağıyla ilgili ortaya çıkan temel bir soru, bu ağın ne kadar merkezi olacağıdır. Sadece birkaç seçilmiş kuruluşun düğüm işletmesine katılacağı mı, yoksa Particle yeterli merkezi olmayan bir düğüm ağı sürdürebilmek için yeterli çekiş kazanabilecek mi? Ve Particle, merkezi olmayan düğüm işletmecilerini yeterli derecede merkezi olmayan hale getirmek için nasıl başarılı bir şekilde teşvik edebilir?

Bunun için iki şey öneriyoruz:

1) Düğüm operatörü olarak giriş ve katılım engellerini en aza indirmek

2) Parçacık gezgin aracılığıyla düğüm ağının merkezsizleşmesini izlemek ve gözlemlemek için genel bir kontrol paneli sağlama.

Particle, atomik çapraz zincir işlemleri için bir yerleşim ve koordinasyon katmanı inşa ediyor, burada Evrensel Hesaplar, birden fazla cüzdan kullanma ihtiyacını, birden fazla gaz jetonu satın alma ihtiyacını ve dApps'leri diğer ekosistemlerde kullanmak için köprü jetonlarına ihtiyaç duymayı ortadan kaldırıyor. Bu, değer birikimi konusunu gündeme getiriyor; Evrensel Hesapların ve Particle L1'in başarılı bir şekilde benimsenmesinin diğer blok zincirleri ve ekosistemler üzerinde ne tür bir ekonomik etkisi olacak? Kullanıcıların uygulamalarına erişen daha fazla sayıda kullanıcıdan fayda sağlayacaklar mı?

Zincir Soyutlama ve Parçacık Ağı İçin Durum

Blockchain yerli uygulamalarındaki kullanıcı deneyiminin durumunu dönüştürme ihtiyacı yeni bir fikir değil ve geliştiriciler bu sorun üzerinde bir süredir çalışıyor. Zincir soyutlaması, son kullanıcıya daha kolay gezinilebilir onchain deneyimler oluşturarak, uygulama geliştiricisine uygulamaları için yeni kullanıcı tabanları açma imkanı sağlayarak ve L1/L2/L3 için daha ucuz ve verimli çapraz zincir iletişim ve yönlendirme olanağı sağlayarak fayda sağlamaktadır.

Particle, bu çabadaki ilerlemeyi desteklemek için hesap seviyesi zincir soyutlaması inşa ediyor. Universal Hesaplarla çapraz zincir etkileşimlerini tek bir arayüze birleştirerek, kullanıcıların Universal Likidite ile herhangi bir zincirde işlem yapmasına ve Universal Gaz ile herhangi bir jetonla gaz için ödeme yapmasına izin vererek, Particle Ağı L1, zincir soyutlamanın geleceğini ileri taşıma konusunda lider olmaya oldukça uygun durumda.

Vitalik'in iddiasına göre "çok fazla enerji ve iradeSeamless onchain kullanıcı deneyimini gerçekleştirmek için "" yıllarca çalışacağız. Sadece geliştirilmiş kullanıcı deneyimi onlarca kullanıcıyı onchain'e getirmez, ancak bunu gerçekleştirmek için atılması gereken en önemli adımlardan biridir.

Başvuru

Masmoudi, M. (2022, 14 Şubat). Çok Taraflı Hesaplama (MPC), Eşik İmzaları (TSS) ve MPC-TSS Cüzdanlarına genel bakış. Orta. Alınan https://mmasmoudi.medium.com/multi-party-computation-mpc-threshold-signatures-tss-ve-mpc-tss-c%C3%BCzdanlar%C4%B1n%C4%B1n-genel-bir-bak%C4%B1%C5%9F%C4%B1-4253adacd1b2

Ethereum Vakfı. (tarih yok). ERC-4337: Alt Mempool kullanarak Hesap Soyutlama. Alınan https://eips.ethereum.org/EIPS/eip-4337

Wang, P. (10 Ekim 2022). Pengyu Wang, Parçacık Ağı'nın hızlı başarısının sırlarını açıklıyor. Hackernoon. Şuradan alındı: https://hackernoon.com/pengyu-wang-reveals-the-secrets-to-particle-networks-rapid-success

Particle Network. (20 Haziran 2024). Particle Network, 25 milyon dolarlık fon sağlıyor. Particle Network Blog. Şuradan alındı https://blog.particle.network/25-million-funding/

Parçacık Ağı Geliştiricileri. (2023). Belgeler. Parçacık Ağı. Alınan https://developers.particle.network/docs/particle-chain

Polygon Technology. (n.d.). Toplanmış Blok Zincirleri: Yeni Bir Tez. Şuradan alındı: https://polygon.technology/blog/aggregated-blockchains-a-new-thesis

NEAR Protocol. (t.y.). Hesap Birleştirme ile Web3 Kullanılabilirliğini Açma. Şuradan alındı: https://pages.near.org/blog/unlocking-web3-usability-with-account-aggregation/

Everclear Organization. (n.d.). Retrieved from https://x.com/EverclearOrg/status/1797645283977028021

Soket Protokolü. (t.y.). Alınan Kaynak: https://mirror.xyz/0x6FD2bd90D50eDEe139103454116F252f6F5eC928/zePFPVi6oPI2o_Q6jDrGYn6SBVOGMybnFKQJ-DDVKqc

Finansal veya vergi danışmanlığı değildir. Bu bültenin amacı sadece eğitimsel olup yatırım tavsiyesi, hukuki danışmanlık, herhangi bir varlık satın alma veya satma talebi veya herhangi bir finansal karar verme önerisi olarak kabul edilmemelidir. Vergi danışmanlığı için yerine geçmez. Lütfen muhasebecinizle danışın ve kendi araştırmanızı yapın.

Açıklamalar. Tüm gönderiler yazarın kendisine aittir, işverenlerinin görüşleri değildir. Bu gönderi Particle Network tarafından desteklenmiştir. Shoal Research bu girişim için fon almış olsa da, sponsorlar analitik içeriği etkilemiyor. Shoal Research'te tüm içeriğin objektif ve bağımsız olmasını sağlamayı amaçlıyoruz. İç inceleme süreçlerimiz en yüksek dürüstlük standartlarını desteklemektedir ve araştırmamızın güvenilirliğini ve tarafsızlığını korumak için tüm potansiyel çıkar çatışmaları açıklanır ve titizlikle yönetilir.

Feragatname:

  1. Bu makale [ tarafından yeniden basılmıştır.Shoal Araştırma]. Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [Paul Timofeev]. If there are objections to this reprint, please contact the Kapı Öğrenimiekip, ve onlar hızlı bir şekilde bununla ilgilenecekler.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmedikçe, çevrilen makaleleri kopyalamak, dağıtmak veya çalmak yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!