BTC'nin Ölçeklenebilirlik Çözümlerinin Genel Bakışı

Orta SeviyeSep 02, 2024
Daha fazla geliştirici BTC modeline katılır ve onunla tanışırken, BTC ekosistemi özellikle programlanabilir ölçeklenebilirlik çözümleri açısından hızla teknik seviyede ilerliyor. Bu makale, özellikle BRC20, CBRC ve ARC20 gibi Fraktal Bitcoin ve BTC meta veri protokollerinin programlanabilir çözümlerini detaylandırmaya ve tanıtmaya devam edecek.
BTC'nin Ölçeklenebilirlik Çözümlerinin Genel Bakışı

Özgün Başlığı İleriye Doğru Taşıyın 'Fractal、OP_NET、AVM、BRC100、可编程符文,BTC 还有哪些扩展方案?’

2024'ün ilk çeyreğinden bu yana, BTC ekosisteminde spekülatif heves 2023'e göre eşleşmedi. Ancak, daha fazla geliştirici katılarak BTC modeline aşina olanlar teknik ilerlemeler BTC ekosisteminde hızlı oldu, özellikle programlanabilir ölçeklenebilirlik çözümleri açısından. Daha önce, Trustless labs BTC'nin L2 ve UTXO bağlama yanı sıra BTC yeniden paylaşımı da tanıttı. Bu makale boşlukları doldurmaya devam edecek ve son derece popüler Fraktal Bitcoin'i ve BRC20, CBRC ve ARC20 gibi BTC meta veri protokollerinin programlanabilir çözümlerini tanıtacak.

1. Fraktal

Fraktal, Bitcoin çekirdek istemci yazılımı sanallaştırma temelli genişletilebilir bir çerçeve olup, her blok zincir katmanının Fraktal ağının performansını artırabileceği, tekrarlayan ağaç benzeri bir yapı oluşturur. Ana kodu yeniden kullanarak, Fraktal anında Bitcoin ve altyapısı ile tam uyumlu hale gelir, örneğin madencilikte. Fark, Fraktal'ın op_cat operatörünü etkinleştirmiş olması ve daha fazla mantık uygulamasına izin vermesidir.

Fraktal, Ocak 2024'te bloglarında Fraktal'in gelişim ilerlemesinden bahseden Unisat ekibi tarafından geliştirilmiştir. Proje, 1 Haziran 2024'te Beta test ağına başlatıldı, 29 Temmuz'da bir test aşaması sıfırlaması tamamlandı ve ana ağın Eylül 2024'te başlatılması planlanıyor.

Ekip, token ekonomisini yeni yayınladı. Fractal ağı kendi token'ına sahip olacak, bunun %50'si madencilikle üretilecek, %15'i ekosistem için, %5'i erken yatırımcılara önceden satıldı, %20'si danışmanlar ve temel katkıda bulunanlar için, ve %10'u ortaklıklar ve likidite kurmak için topluluk destekleri olarak ayrıldı.

Mimari tasarım

Fractal, Bitcoin çekirdek istemcisini tamamen sanallaştırarak, onu dağıtılabilir ve çalıştırılabilir bir Bitcoin Core Yazılım Paketi (BCSP) olarak kapsülleyerek işlevselleştirir. Ardından, Bitcoin ana ağına bağımsız olarak bir veya daha fazla BCSP örneği çalıştırarak, tekrarlayarak bağlanır. Modern sanallaştırma teknolojisi sayesinde, verimli donanım performans paylaşımı sağlar ve birden çok örnek ana sistemde çalışabilir. Basitçe söylemek gerekirse, tek bir bilgisayarda (BTC ana ağı) birden çok sanal makine örneği (Fractal tarafından oluşturulan BCSP örnekleri) çalıştırmak gibi ve daha da tekrarlayabilir.

Birçok zincir üstü etkileşim talebi ortaya çıktığında, bu talepler seçici olarak daha derin seviyelere deleGate edilebilir. Bu sistemin dinamik denge yeteneği, herhangi bir belirli seviyede aşırı tıkanıklığı önlemeye yardımcı olur. Daha iyi bir kullanıcı deneyimi için Fractal, ayrıca Bitcoin çekirdeğinde bazı değişiklikler yapmış, blok onay süresini 30 saniyeden az olacak şekilde değiştirerek, blok boyutunu 20 MB'ye 20 katına çıkararak yeterli performans ve kısa gecikme sağlamıştır.

Fractal, op_cat işlemini etkinleştirdi, BTC ölçeklenebilirlik düzenlemeleri için daha fazla keşif ve test olasılıklarını etkinleştirdi.

Çapraz zincir varlıkları açısından, farklı örneklerin hepsi aynı fiziksel ortamda çalıştığından, aynı BTC çerçevesi altında birden fazla Bitcoin çekirdek zinciri çalıştırılıyor gibi anlaşılabilir. Bu nedenle, örnek zincirleri birbirleriyle iletişim kurabilir ve evrensel bir varlık transfer arayüzü oluşturarak farklı katmanlar arasında sorunsuz varlık transferi gerçekleştirebilir.

Bitcoin, BRC-20 ve Sırasallar gibi varlıklar merkezi olmayan bir şekilde köprülenebilir. Temel mekanizma, dinamik değiştirmeyle dönen bir MPC imza mekanizmasıdır. Şu anda, bir sarma katmanı gibi görünmektedir. İleriki iterasyonlarda, BTC ve diğer ana ağ varlıkları da Fractal Bitcoin üzerinde brc-20 ile sarmalanmış varlıklar olarak var olabilir.

Tipik Ethereum Katman 2 çözümlerine kıyasla, bu sanallaştırma biçimi, yeni bir uzlaşma mekanizması tanıtmadan ana zincir dışında ek bir soyutlama katmanı aracılığıyla hesaplama ölçeklenebilirliği elde ederken ana zincirle tutarlılık sağlar. Bu nedenle, mevcut BTC ASIC madencileri ve madencilik havuzları Fraktal ağına sorunsuz bir şekilde katılabilir.

Fractal'ın güvenlik garantisi, hesaplama gücünde yatmaktadır. Tasarım, Fractal'ın PoW mekanizması güvenliğini öncelikle üç yönden geliştirir. Fractal, potansiyel %51 saldırılarından ağı korumak için BTC madencileri ile birleşik madencilik yoluyla her üç bloğun birinden birini birleştirerek ortak madencilik tanıtır; kalan iki blok Fractal ağının kendi hesaplama gücü tarafından üretilir. BTC madencileri üzerindeki etkinin Fractal'ın başarısı için önemli olduğu ve jeton ekonomisinin kaçınılmaz olarak madencilere yöneleceği açıktır.

Aynı zamanda, yeni oluşturulan sanallaştırılmış örnek zinciri başlatma aşamasında başlangıçta savunmasızlık dönemi yaşayacaktır. Yeni bir örnek başlatıldığında, operatörler örnek güvenli ve sağlıklı bir duruma ulaşana kadar koruma sağlamak için belirli bir blok yüksekliği ayarlayabilirler. Gelecekte, büyük miktarda hesaplama gücüne sahip madenciler kaynaklarını farklı BCSP örneklerine tahsis edebilir, böylelikle tüm sistemin sağlamlığını ve direncini artırabilirler.

Fractal ana ağı coinleri ile sats arasındaki ilişki

Fractal ana ağı para birimlerinin madencilik çıktısı, zincir işleyişini sağlamak içindir. Fb zinciri ve btc'nin temelde aynı olduğu, doğrudan akıllı sözleşmeleri çalıştırma yeteneğine sahip olmadığı anlamına gelir. Bu nedenle takas gibi karmaşık DeFi işlevleri için ek altyapı gereklidir. Unisat, brc20 sats'ın takaslar için kullanılacağını vaat ediyor. Bu takas Fractal'de çalışır ve kendi düğümlerine de ihtiyaç duyar. Bu düğümler tarafından kendine yeterlilik için alınan hizmet ücretleri sats ile alınır.

2. AVM

AVM (Atomicals Virtual Machine), Atomicals Protocol'ün BTC akıllı sözleşme uygulamasıdır. AVM, BTC komut dosyası özelliklerini simüle eden ve sanal makine içinde birden çok BTC yerel işlem kodunu etkinleştiren bir sanal makine oluşturur. Geliştiriciler, Bitcoin komut dosyalarını birleştirerek, varlık oluşturma ve transferini yönetmek için kendi kurallarını tanımlayarak akıllı sözleşmeler uygulayabilir.

Bitcoin'in başlangıcında Satoshi Nakamoto, zengin bir set ilkel opcode talimatları içeren tamamen ifade edilebilir bir komut dili tasarladı. Bu komut dosyalarının belirli veri depolama yetenekleri vardır ve yürütülmesi Turing tamamlanabilir. Bitcoin Core daha sonra Turing tamamlanabilirlik için gereken bazı opcode'ları devre dışı bıraktı, örneğin temel dize birleştirme işlemleri (OP_CAT) ve aritmetik operatörler (çarpma OP_MUL ve bölme OP_DIV gibi).

AVM'nin yaklaşımı, BTC'nin orijinal opcode'larının yeteneklerini maksimize etmektir. AVM sanal makinesi, BTC betiklerini simüle eder ve çift yığın PDA (Pushdown Automaton) aracılığıyla Turing tamamlanabilirliği sağlar. Bu sanal makine, akıllı sözleşme işleme ve durum senkronizasyonu ve doğrulamasını mümkün kılan bir dizinleyici, talimat ayrıştırıcısı ve küresel durum içeren bir kum havuzunda çalışır.

AVM sanal makinesinin talimat kümesi, ana ağda etkinleştirilmemiş birçok BTC özelliğini kullanarak geliştiricilerin programlama yapmasına olanak tanıyan tam BTC opcode'larını içerir. Bu, AVM'yi BTC ekosistem genişlemesi için yerel bir öncü ağ gibi görünür kılar.

AVM, BRC20, ARC20, Runes ve CBRC gibi herhangi bir BTC meta veri protokolü için özelleştirilebilen bir mimaridir. Uygulama geliştiricileri, hizmet sağlayıcıları ve kullanıcılar tarafından ortaklaşa yönetilir ve kendiliğinden bir fikir birliği oluşturur. Bu nedenle neredeyse herhangi bir meta veri protokolüne uygundur ve yalnızca sanal makine altında dizinleyiciye küçük ayarlamalar gerektirir.

AVM bir beta sürümü yayınladı https://x.com/atomicalsxyz/status/1823901701033934975…, ilgili kod mevcut olan https://github.com/atomicals/avm-yorumlayıcı….

3. OP_NET

Resmi web sitesi: https://opnet.org/#

2024'ün üçüncü çeyreğinde önerilen OP_NET, Bitcoin'in özellikleri ve mimarisiyle uyumlu hale getirirken Bitcoin ağına Ethereum benzeri akıllı sözleşme işlevselliği getirmeyi amaçlıyor. OP_NET'daki işlemler yalnızca yerel bitcoin gerektirir ve düğüm teşvikleri veya işlem ücretleri için ödeme yapmak için ek token ihtiyacını ortadan kaldırır.

OP_NET, öncelikle AssemblyScript'te yazılmış kapsamlı, kompakt ve kullanıcı dostu bir geliştirme kitaplığı sunar (TypeScript'e benzer, WebAssembly'ye derlenebilir). Tasarım amacı, özellikle akıllı sözleşmeler ve Bitcoin Akıllı Yazıtları (BSI) açısından Bitcoin ile ilgili teknolojilerin oluşturulmasını, okunmasını ve manipüle edilmesini basitleştirmektir.

OP_NET çekirdek fonksiyonları ve özellikleri

OP_NET, Bitcoin'in blok konsensüsünü ve veri kullanılabilirliğini koruyarak tüm işlemlerin Bitcoin ağında saklanmasını ve değişmezliği ile korunmasını sağlar. Bir yürütme sanal makinesi (OP_VM) aracılığıyla, OP_NET Bitcoin blokları üzerinde karmaşık hesaplamalar gerçekleştirebilir. Gönderilen tüm OP_NET işlemleri bir "BSI" dizesi ile işaretlenir ve sözleşme durumlarını güncellemek için OP_VM yürütülür.

OP_NET düğümleri, AssemblyScript, Rust ve Python gibi birden çok programlama dilini destekleyen bir WASM sanal makinesi çalıştırır. Geliştiriciler, gelişmiş akıllı sözleşme işlevlerini etkinleştirmek için Tapscript'ten yararlanarak, akıllı sözleşmeleri izinsiz olarak doğrudan Bitcoin blok zincirinde dağıtabilir ve bunlarla etkileşime girebilir.

Bu akıllı sözleşmelerin kodu sıkıştırılır ve BTC işlemlerine yazılır. Bu, kullanıcıların sözleşmeyle etkileşimde bulunmak için fonları transfer etmeleri gereken bir UTXO adresi olan sözleşme adresi oluşturur.

OP_NET ağıyla etkileşime girerken, BTC işlem ücretlerine ek olarak, işlemin BTC ana ağ madencileri tarafından bir "toz saldırısı" olarak görülmemesini sağlamak için kullanıcıların en az 330 satoshi ekstra ödemesi gerekir. Kullanıcılar daha fazla gaz ücreti ekleyebilir ve OP_NET ağındaki işlemlerin paketleme sırası, tamamen BTC blok paketleme sırasına bağlı kalmadan ücretlere göre sıralanır. Bir kullanıcı OP_NET işlem ücreti için 250.000 sat'tan fazla ödeme yaparsa, fazlalık OP_NET düğüm ağına ödüllendirilecektir.

DeFi uygulamalarında BTC kullanımını genişletmek için OP_NET, BTC'nin WBTC olarak paketlenmesine izin veren bir Yetki Kanıtı sistemi sağlar. Mainnet BTC, çoklu imza yöntemleriyle OP_NET protokolüne köprülenir.

Özellikle, OP_NET, SegWit ve Taproot ile uyumludur ve jeton tasarımı UTXO'ya bağlı değildir, madencilere yanlışlıkla jeton gönderme riskini önler, bu da sistemin güvenliğini ve güvenilirliğini daha da artırır. Bu özellikler aracılığıyla, OP_NET, Bitcoin ekosistemine daha güçlü akıllı sözleşme işlevselliği ve merkezi olmayan uygulama desteği enjekte eder.

OP_NET ekosistem projeleri

OP_NET'in selefi CBRC-20 protokolüydü ve çoğu ekosistem projesi doğrudan devam ediyordu. Ekosistem, merkezi olmayan ticaret, borç verme, piyasa yapıcılığı, likidite sağlama ve zincirler arası köprüler dahil olmak üzere çeşitli alanları kapsar:

· Motoswap: Bitcoin Katman 1'de çalışan merkezi olmayan bir işlem protokolü.

· Stash: Bitcoin Katman 1'de çalışan merkezi olmayan bir borç verme protokolü. Stash, OP_NET'in WBTC'sini teminat olarak kullanarak, kullanıcıların izinsiz borç almasına izin verir ve USD stabilcoin olarak verilen kredilerle ilgilenir.

· Ordinal Novus: OP_NET ekosisteminde bir piyasa yapımı ve likidite sağlama platformudur.

· Ichigai: Birden fazla DeFi platformunu entegre eden merkezi olmayan bir toplayıcı, kullanıcılara işlemleri yönetme, piyasaları takip etme ve portföyleri tek bir arayüzde yönetme imkanı sunar.

· SatBot: Telegram entegreli bir ticaret botu, Telegram aracılığıyla gerçek zamanlı ticaret yürütme, piyasa takibi ve portföy yönetimi desteği sağlar.

· KittySwap: OP_NET üzerinde çalışan merkezi olmayan bir borsa ve sürekli sözleşme platformu.

· Redacted: Zincir üzerinde özel, uyumlu DeFi özel bankacılık hizmetleri sağlar.

· SLOHM Finance: OP_NET'de başlatılan merkezi olmayan bir rezerv para projesi.

· BuyNet: Bitcoin DeFi ekosistemi için geliştirilmiş bir alım botu.

· SatsX: OP_NET üzerinde çok işlevli özellikler ve araçlar geliştiren bir proje, ekosistemin yeteneklerini genişletiyor.

· Satoshi Nakamoto Inu, Zyn, Unga, Pepe gibi Meme Coin'ler: Bunlar, OP_20 protokolüne dayanan Meme token'larıdır ve hepsi OP_NET tarafından desteklenmektedir.

4. BRC100

Belge: https://docs.brc100.org

BRC-100, Ordinals teorisi üzerine inşa edilmiş merkezi olmayan bir hesaplama protokolüdür. BRC-20'yi, birleştirildiğinde bir indeksleyicide farklı adresler için token bakiyelerini ve durumlarını kaydederek karmaşık DeFi işlemlerine olanak tanıyan "yakma" ve "mint" gibi yeni işlemler sunarak genişletir. Geliştiriciler ayrıca işlevselliği genişletmek için daha fazla operatör ekleyerek BRC-100 protokolünü genişletebilir.

BRC-100 Protokol İşlemleri

BRC-100, mint2/mint3 ve burn2/burn3 gibi işlemleri tanıtarak, token'ların UTXO modeli ve durum makinesi modeli arasında güvenli bir şekilde geçiş yapmasına izin veriyor:

· mint2: Yeni jetonlar üretir, toplam arzı arttırır. Genellikle belirli bir uygulamadan veya adresten izin gerektirir.

· mint3: Mint2'ye benzer, ancak arzı artırmaz. Genellikle uygulama bakiyelerini diğer uygulamalarda kullanılmak üzere UTXO'lara (kullanılmamış işlem çıktıları) dönüştürmek için kullanılır.

· burn2: Uygulamanın durumunu güncellerken tokenleri yok eder. Yakılan tokenler belirli koşullar altında mint2 üzerinden yeniden oluşturulabilir.

· burn3: Burn2'ye benzer, ancak arzı azaltmaz. Bunun yerine, belirtecin uygulamanın durumuna dönüşmesini sağlar. Yakılan belirteçler mint3 ile yeniden oluşturulabilir.

Uzantılar ve uyumluluk

BRC-100 uzantı protokolleri aracılığıyla hesaplama gücü ve durum geçişleri genişletilebilir. Tüm BRC-100 uzantı protokolleri karşılıklı olarak uyumludur, bu da BRC-100 ve uzantılarını uygulayan tokenlerin tüm uygulamalarda kullanılabileceği anlamına gelir. BRC-100 protokolü ve uzantıları, gelişme protokolleri aracılığıyla güncellenebilir ve yükseltilebilir.

BRC-100 protokolü ve tüm uzantıları ve geliştirmeleri, BRC-100 protokol yığını olarak bilinir. Tüm BRC-100 uzantı protokolleri karşılıklı olarak uyumludur, bu da BRC-100 ve uzantılarını uygulayan jetonların tüm uygulamalarda kullanılmasına ve çapraz zincir işlemlerini desteklemesine olanak tanır. Önemli uzantılar arasında BRC-101, BRC-102 ve BRC-104 yer almaktadır:

· BRC-101: BRC-100 veya uzantı protokolleri temel alınarak uygulamaları nasıl yöneteceğini tanımlayan merkezi olmayan bir zincir-üstü yönetişim protokolü.

· BRC-102: BRC-100 varlıkları için otomatik likidite protokolü, BRC-100 protokol yığınına dayalı token çiftleri için “sabit ürün formülü” (x*y=k) temelli otomatik piyasa yapma yöntemini tanımlar.

· BRC-104: Bir likidite staking/re-staking havuzu protokolü, BRC-20 varlıklarını, rune varlıklarını ve BTC'yi BRC-100 varlıkları haline getirmek için staking yoluyla nasıl sarmalayacağını ve BRC-100 varlığı ödüllerini BRC-100 varlıklarına, BRC-20 varlıklarına, rune varlıklarına veya BTC stakerlerine nasıl dağıtacağını tanımlayan bir protokol. BRC-104, BRC-100 protokol yığını için Varlık Sarmalama ve Verim Çiftçiliği protokolü olarak hizmet vermektedir.

BRC-100 ekosistem projeleri

Proje ekibi, BRC-100 protokol dizini için minimal indeksleme yöntemini uygulamak için bir yöntem araştırıyor. Bu, tarafların tüm varlıkların durumunu elde etmek için kendi minimal indekslerini dağıtmalarına olanak tanırken, tüm uzantı protokollerine yönelik karmaşık hesaplama mantığını uygulamalarını gerektirmez. Dahası, minimal indeks sık güncellemeler veya yükseltmeler gerektirmez.

BRC-100 ekosisteminde 3 proje bulunmaktadır:

· inBRC (Başlatıldı) - İlk BRC-100 pazarı ve dizini: https://inbrc.org.

· 100Swap (Başlatıldı) - BRC-102 protokolüne dayalı ilk Bitcoin L1 AMM yazılı merkezi olmayan borsa:https://100swap.io.

· 100Layer (Gelişiyor) - Bitcoin L1 üzerinde Bitcoin ekosistemi için BRC-104 ve BRC-106 protokollerine dayalı, merkezi olmayan teminat, sarılmış tokenler ve likidite madenciliği ile desteklenen sabit paralardan oluşan bir likidite protokolü:https://100layer.io.

5. Programlanabilir RUNES (Protorunes)

Runlar, Bitcoin'in OP_RETURN alanında depolanan veri yapılarıdır. BRC-20 gibi diğer JSON tabanlı protokollere kıyasla, runlar daha hafif, karmaşık indeksleme sistemlerine dayanmayan ve Bitcoin'in basitliğini ve güvenliğini koruyan bir yapıdadır.

Programlanabilir runeler, runelerin bir uzantı katmanıdır ve runelerle programlanabilir varlıkların oluşturulmasına olanak tanır. Bu varlıklar UTXO'lar içinde var olabilir ve AMM (Otomatik Piyasa Yapıcı) protokollerine benzer işlemleri destekleyebilir. Programlanabilir runelerin temel konsepti, sanal makineler veya benzer teknolojiler aracılığıyla akıllı sözleşme işlevselliğini uygulamak için Bitcoin blok zincirindeki verileri kullanmaktır.

Proto-Runes Protokolü

Programlanabilir runelerdeki birincil proje, Proto-Runes Protokolü'dür ve ekibin liderliğinde yürütülmektedir. @judoflexchop, oyl cüzdanının kurucusu. Açık kaynak olarak yayınlandı:https://github.com/kungfuflex/protorune...

Proto-Rünler Protokolü, programlanabilir rünler için bir çerçeve sağlayan bir standart ve spesifikasyondur. Rün varlıklarını alt protokoller (meta protokoller) arasında yöneterek ve aktararak AMM'lerin, borç verme protokollerinin veya olgun akıllı sözleşmelerin oluşturulmasını sağlar.

Örneğin, Proto-Runes Protokolü, Bitcoin ağı üzerinde Uniswap benzeri bir DEX (Merkezi Olmayan Borsa) uygulaması uygulamıştır. Bu uygulama, rune varlıklarının atomik takasını ve likidite havuzlarının oluşturulmasını destekler. Prototip yakma ve prototip mesajların bir kombinasyonu ile kullanıcılar, Bitcoin ağından ayrılmadan merkezi olmayan ticaret ve varlık yönetimi yapabilir.

Basit bir ifadeyle, Proto-Runes Protokolü, runların programlanabilir runlar (Protorunlar) şeklinde yakılarak, böylece runların ek fonksiyonlar ve kullanımlarla donatılmasını sağlar.

Protoburn ve Protorunes

Proto-Rünlerin temel mekanizmalarından biri, kullanıcıların rünleri yakmasına ve bunları yalnızca alt protokoller tarafından kullanılmak üzere bir temsile dönüştürmesine olanak tanıyan Protoburn'dur. Bu rune varlıkları, rune protokolündeki Runestone işaretçileri veya fermanları aracılığıyla hedeflenir ve alt protokollerde, yani programlanabilir rünler veya Protorunes'ta yeni varlık formları oluşturur.

Prototip yakma, rünleri OP_RETURN çıktılarda kilitleyerek harcanamazlık sağlar. Bu mekanizma, rune varlıklarının ana protokolden alt protokollere güvenli bir şekilde aktarılabilmesini sağlayarak alt protokoller içinde daha fazla işlem ve işleme izin verir.

Bu süreç genellikle tek yönlüdür, yani varlıklar Rune protokolünden alt protokollere aktarılır ancak doğrudan geri aktarılamazlar. Protoburn mesajları, Runestone'un Protokol alanında Protostone'a gömülüdür ve bir protokol etiketi olan 13 (rune protokolü etiketi) ile işaretlenir. Mesaj, hedef alt protokol kimliği ve varlık işaretçileri gibi bilgiler içerir. Bu mekanizma, alt protokoller arasında varlık yönetimi ve transferi için bir temel sağlar ve Atomic Swap gibi işlevleri mümkün kılar.

Protomessage

Proto-Runes protokolünde, Protomesaj, alt protokollerde yürütülen işlem talimatlarına atıfta bulunur. Protostone yapısında kodlanarak uygulanır ve dizinleyici tarafından ayrıştırılır. Protomesajlar genellikle varlık işlem isteklerini içerir, örneğin transferler, işlemler veya diğer protokol tanımlı işlevler. Dizinleyici, Protostone'daki ileti alanını ayrıştırdığında, bu alan genellikle alt protokol tarafından beklenen protobuf veya diğer serileştiriciler aracılığıyla ayrıştırılır ve ardından alt protokolün çalışma zamanına parametre olarak iletilir. Bu ileti, genellikle varlık transferleri, işlem mantığı veya diğer protokol işlevlerini içerebilir.

İşaretçiler, Protostone'un hedef konumunu belirlemek için kullanılır; bu konum, işlem çıktısındaki bir UTXO veya başka bir Protostone olabilir. Alt protokol bir girişi yürütmeme kararı alırsa ve işlem başarısız olursa, geri ödeme işaretçisi tarafından işaretlenen konuma protoruneler geri döner ve kullanılmayan varlıklar, orijinal işlemin başlatıcısına iade edilir.

Proto-Runes protokolü işletme mekanizması

Proto-Runes protokolünün çalışma mekanizması aşağıdaki gibidir: İndeksleyici önce Runestone özelliklerini rune protokolünde işler, ardından alt protokollerin protokol mesajlarını sırayla işler. Tüm Protostones, Runestone'un Protokol alanında göründükleri sırada işlenir. Karmaşıklığı ve potansiyel güvenlik açıklarını önlemek için Proto-Runes protokolü, prototip mesajlarının tekrarlayan yürütmesini yasaklar, yani her prototip mesajı yalnızca bir kez yürütülebilir ve herhangi bir tekrarlayan talimat işlemi başarısız olur ve kullanılmayan varlıklar geri ödenir.

Proto-Runes protokolünde LEB128 (Küçük Uçlu Taban 128) büyük tamsayıları temsil etmek için kullanılan değişken uzunluklu bir kodlama yöntemidir. LEB128 kodlaması, alanları ve mesajları temsil etmek için geniş çapta kullanılır, bu sayede alan tasarrufu yapılır ve işleme verimliliği artırılır. Her alt protokol farklı alt protokolleri ayırt etmek için benzersiz bir protokol etiketine sahiptir. Bu etiketler u128 değerleri olarak temsil edilir ve Protostone'da LEB128 kodlu değerler olarak görünür. Protostone'un hedef konumunu belirtmek için işaretçiler kullanılır, bu konum işlem çıktısındaki bir UTXO, başka bir Protostone veya hatta alt protokollerde karmaşık işlem mantığını uygulamak için prototip mesajlarına referans olabilir.

Son Gelişmeler: Genesis Protorune

QUORUM•GENESIS•PROTORUNE, ilk Protorune'dur ve Protoburn başarıyla tamamlanmıştır. Protoburn'ün, OP_RETURN çıktısı QUORUM•GENESIS•PROTORUNE'un bakiyesini kullandığı için cenotaph olmadan gerçekleştiği ord dizinleyicisinin doğru çalışmasından görülebilir. Bu linkten görülebilir:https://mempool.space/tx/eb2fa5fad4a7f054c6c039ff934c7a6a8d18313ddb9b8c9ed1e0bc01d3dc9572...

Bu Genesis Protorune yalnızca bir referans uygulamasıdır ve satış amacıyla değil. Protorune standardı için bir halka açık forum olarak hizmet etmeyi amaçlamaktadır ve proje jetonları için yönetim işlevleri sağlamak üzere protokole entegre edilebilir.

The @judoflexchopekip hala bu genesis protorune için bir WASM dizinleyici geliştiriyor:https://github.com/kungfuflex/quorumgenesisprotorune...

Bu, Bitcoin L1'de zincir üstü yönetişimi uygulamak için işlevsel bir modeldir. Bir indeksleyici olarak, kullanıcıların protomesajlar aracılığıyla oylama belirteçleri oluşturmasına olanak tanır ve her teklifte aynı rün aralığı için yalnızca bir oylama belirteci oluşturulur. Yeter sayıya ulaşıldığında teklifler otomatik olarak yürütülür ve kullanıcılar ayrıca oylama tokenlerini harcanamaz adreslere aktararak oylarını geri çekebilirler. Tüm süreç, yönetişimin şeffaflığını ve etkinliğini sağlar.

Açıklama:

  1. Bu makale [Güvenilmez Laboratuvarlar]. Orijinal Başlığı İleriye Doğru 'Fractal、OP_NET、AVM、BRC100、Programlanabilir Rünler, BTC ve diğer genişletme çözümleri nelerdir?' Tüm telif hakları orijinal yazar [TrustlessLabs]'a aittir. Bu yeniden baskıya itirazlar varsa, lütfen Kapı Öğrenimiekip, ve bunu hızlı bir şekilde ele alacaklar.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalelerin diğer dillere çevirileri, Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.

BTC'nin Ölçeklenebilirlik Çözümlerinin Genel Bakışı

Orta SeviyeSep 02, 2024
Daha fazla geliştirici BTC modeline katılır ve onunla tanışırken, BTC ekosistemi özellikle programlanabilir ölçeklenebilirlik çözümleri açısından hızla teknik seviyede ilerliyor. Bu makale, özellikle BRC20, CBRC ve ARC20 gibi Fraktal Bitcoin ve BTC meta veri protokollerinin programlanabilir çözümlerini detaylandırmaya ve tanıtmaya devam edecek.
BTC'nin Ölçeklenebilirlik Çözümlerinin Genel Bakışı

Özgün Başlığı İleriye Doğru Taşıyın 'Fractal、OP_NET、AVM、BRC100、可编程符文,BTC 还有哪些扩展方案?’

2024'ün ilk çeyreğinden bu yana, BTC ekosisteminde spekülatif heves 2023'e göre eşleşmedi. Ancak, daha fazla geliştirici katılarak BTC modeline aşina olanlar teknik ilerlemeler BTC ekosisteminde hızlı oldu, özellikle programlanabilir ölçeklenebilirlik çözümleri açısından. Daha önce, Trustless labs BTC'nin L2 ve UTXO bağlama yanı sıra BTC yeniden paylaşımı da tanıttı. Bu makale boşlukları doldurmaya devam edecek ve son derece popüler Fraktal Bitcoin'i ve BRC20, CBRC ve ARC20 gibi BTC meta veri protokollerinin programlanabilir çözümlerini tanıtacak.

1. Fraktal

Fraktal, Bitcoin çekirdek istemci yazılımı sanallaştırma temelli genişletilebilir bir çerçeve olup, her blok zincir katmanının Fraktal ağının performansını artırabileceği, tekrarlayan ağaç benzeri bir yapı oluşturur. Ana kodu yeniden kullanarak, Fraktal anında Bitcoin ve altyapısı ile tam uyumlu hale gelir, örneğin madencilikte. Fark, Fraktal'ın op_cat operatörünü etkinleştirmiş olması ve daha fazla mantık uygulamasına izin vermesidir.

Fraktal, Ocak 2024'te bloglarında Fraktal'in gelişim ilerlemesinden bahseden Unisat ekibi tarafından geliştirilmiştir. Proje, 1 Haziran 2024'te Beta test ağına başlatıldı, 29 Temmuz'da bir test aşaması sıfırlaması tamamlandı ve ana ağın Eylül 2024'te başlatılması planlanıyor.

Ekip, token ekonomisini yeni yayınladı. Fractal ağı kendi token'ına sahip olacak, bunun %50'si madencilikle üretilecek, %15'i ekosistem için, %5'i erken yatırımcılara önceden satıldı, %20'si danışmanlar ve temel katkıda bulunanlar için, ve %10'u ortaklıklar ve likidite kurmak için topluluk destekleri olarak ayrıldı.

Mimari tasarım

Fractal, Bitcoin çekirdek istemcisini tamamen sanallaştırarak, onu dağıtılabilir ve çalıştırılabilir bir Bitcoin Core Yazılım Paketi (BCSP) olarak kapsülleyerek işlevselleştirir. Ardından, Bitcoin ana ağına bağımsız olarak bir veya daha fazla BCSP örneği çalıştırarak, tekrarlayarak bağlanır. Modern sanallaştırma teknolojisi sayesinde, verimli donanım performans paylaşımı sağlar ve birden çok örnek ana sistemde çalışabilir. Basitçe söylemek gerekirse, tek bir bilgisayarda (BTC ana ağı) birden çok sanal makine örneği (Fractal tarafından oluşturulan BCSP örnekleri) çalıştırmak gibi ve daha da tekrarlayabilir.

Birçok zincir üstü etkileşim talebi ortaya çıktığında, bu talepler seçici olarak daha derin seviyelere deleGate edilebilir. Bu sistemin dinamik denge yeteneği, herhangi bir belirli seviyede aşırı tıkanıklığı önlemeye yardımcı olur. Daha iyi bir kullanıcı deneyimi için Fractal, ayrıca Bitcoin çekirdeğinde bazı değişiklikler yapmış, blok onay süresini 30 saniyeden az olacak şekilde değiştirerek, blok boyutunu 20 MB'ye 20 katına çıkararak yeterli performans ve kısa gecikme sağlamıştır.

Fractal, op_cat işlemini etkinleştirdi, BTC ölçeklenebilirlik düzenlemeleri için daha fazla keşif ve test olasılıklarını etkinleştirdi.

Çapraz zincir varlıkları açısından, farklı örneklerin hepsi aynı fiziksel ortamda çalıştığından, aynı BTC çerçevesi altında birden fazla Bitcoin çekirdek zinciri çalıştırılıyor gibi anlaşılabilir. Bu nedenle, örnek zincirleri birbirleriyle iletişim kurabilir ve evrensel bir varlık transfer arayüzü oluşturarak farklı katmanlar arasında sorunsuz varlık transferi gerçekleştirebilir.

Bitcoin, BRC-20 ve Sırasallar gibi varlıklar merkezi olmayan bir şekilde köprülenebilir. Temel mekanizma, dinamik değiştirmeyle dönen bir MPC imza mekanizmasıdır. Şu anda, bir sarma katmanı gibi görünmektedir. İleriki iterasyonlarda, BTC ve diğer ana ağ varlıkları da Fractal Bitcoin üzerinde brc-20 ile sarmalanmış varlıklar olarak var olabilir.

Tipik Ethereum Katman 2 çözümlerine kıyasla, bu sanallaştırma biçimi, yeni bir uzlaşma mekanizması tanıtmadan ana zincir dışında ek bir soyutlama katmanı aracılığıyla hesaplama ölçeklenebilirliği elde ederken ana zincirle tutarlılık sağlar. Bu nedenle, mevcut BTC ASIC madencileri ve madencilik havuzları Fraktal ağına sorunsuz bir şekilde katılabilir.

Fractal'ın güvenlik garantisi, hesaplama gücünde yatmaktadır. Tasarım, Fractal'ın PoW mekanizması güvenliğini öncelikle üç yönden geliştirir. Fractal, potansiyel %51 saldırılarından ağı korumak için BTC madencileri ile birleşik madencilik yoluyla her üç bloğun birinden birini birleştirerek ortak madencilik tanıtır; kalan iki blok Fractal ağının kendi hesaplama gücü tarafından üretilir. BTC madencileri üzerindeki etkinin Fractal'ın başarısı için önemli olduğu ve jeton ekonomisinin kaçınılmaz olarak madencilere yöneleceği açıktır.

Aynı zamanda, yeni oluşturulan sanallaştırılmış örnek zinciri başlatma aşamasında başlangıçta savunmasızlık dönemi yaşayacaktır. Yeni bir örnek başlatıldığında, operatörler örnek güvenli ve sağlıklı bir duruma ulaşana kadar koruma sağlamak için belirli bir blok yüksekliği ayarlayabilirler. Gelecekte, büyük miktarda hesaplama gücüne sahip madenciler kaynaklarını farklı BCSP örneklerine tahsis edebilir, böylelikle tüm sistemin sağlamlığını ve direncini artırabilirler.

Fractal ana ağı coinleri ile sats arasındaki ilişki

Fractal ana ağı para birimlerinin madencilik çıktısı, zincir işleyişini sağlamak içindir. Fb zinciri ve btc'nin temelde aynı olduğu, doğrudan akıllı sözleşmeleri çalıştırma yeteneğine sahip olmadığı anlamına gelir. Bu nedenle takas gibi karmaşık DeFi işlevleri için ek altyapı gereklidir. Unisat, brc20 sats'ın takaslar için kullanılacağını vaat ediyor. Bu takas Fractal'de çalışır ve kendi düğümlerine de ihtiyaç duyar. Bu düğümler tarafından kendine yeterlilik için alınan hizmet ücretleri sats ile alınır.

2. AVM

AVM (Atomicals Virtual Machine), Atomicals Protocol'ün BTC akıllı sözleşme uygulamasıdır. AVM, BTC komut dosyası özelliklerini simüle eden ve sanal makine içinde birden çok BTC yerel işlem kodunu etkinleştiren bir sanal makine oluşturur. Geliştiriciler, Bitcoin komut dosyalarını birleştirerek, varlık oluşturma ve transferini yönetmek için kendi kurallarını tanımlayarak akıllı sözleşmeler uygulayabilir.

Bitcoin'in başlangıcında Satoshi Nakamoto, zengin bir set ilkel opcode talimatları içeren tamamen ifade edilebilir bir komut dili tasarladı. Bu komut dosyalarının belirli veri depolama yetenekleri vardır ve yürütülmesi Turing tamamlanabilir. Bitcoin Core daha sonra Turing tamamlanabilirlik için gereken bazı opcode'ları devre dışı bıraktı, örneğin temel dize birleştirme işlemleri (OP_CAT) ve aritmetik operatörler (çarpma OP_MUL ve bölme OP_DIV gibi).

AVM'nin yaklaşımı, BTC'nin orijinal opcode'larının yeteneklerini maksimize etmektir. AVM sanal makinesi, BTC betiklerini simüle eder ve çift yığın PDA (Pushdown Automaton) aracılığıyla Turing tamamlanabilirliği sağlar. Bu sanal makine, akıllı sözleşme işleme ve durum senkronizasyonu ve doğrulamasını mümkün kılan bir dizinleyici, talimat ayrıştırıcısı ve küresel durum içeren bir kum havuzunda çalışır.

AVM sanal makinesinin talimat kümesi, ana ağda etkinleştirilmemiş birçok BTC özelliğini kullanarak geliştiricilerin programlama yapmasına olanak tanıyan tam BTC opcode'larını içerir. Bu, AVM'yi BTC ekosistem genişlemesi için yerel bir öncü ağ gibi görünür kılar.

AVM, BRC20, ARC20, Runes ve CBRC gibi herhangi bir BTC meta veri protokolü için özelleştirilebilen bir mimaridir. Uygulama geliştiricileri, hizmet sağlayıcıları ve kullanıcılar tarafından ortaklaşa yönetilir ve kendiliğinden bir fikir birliği oluşturur. Bu nedenle neredeyse herhangi bir meta veri protokolüne uygundur ve yalnızca sanal makine altında dizinleyiciye küçük ayarlamalar gerektirir.

AVM bir beta sürümü yayınladı https://x.com/atomicalsxyz/status/1823901701033934975…, ilgili kod mevcut olan https://github.com/atomicals/avm-yorumlayıcı….

3. OP_NET

Resmi web sitesi: https://opnet.org/#

2024'ün üçüncü çeyreğinde önerilen OP_NET, Bitcoin'in özellikleri ve mimarisiyle uyumlu hale getirirken Bitcoin ağına Ethereum benzeri akıllı sözleşme işlevselliği getirmeyi amaçlıyor. OP_NET'daki işlemler yalnızca yerel bitcoin gerektirir ve düğüm teşvikleri veya işlem ücretleri için ödeme yapmak için ek token ihtiyacını ortadan kaldırır.

OP_NET, öncelikle AssemblyScript'te yazılmış kapsamlı, kompakt ve kullanıcı dostu bir geliştirme kitaplığı sunar (TypeScript'e benzer, WebAssembly'ye derlenebilir). Tasarım amacı, özellikle akıllı sözleşmeler ve Bitcoin Akıllı Yazıtları (BSI) açısından Bitcoin ile ilgili teknolojilerin oluşturulmasını, okunmasını ve manipüle edilmesini basitleştirmektir.

OP_NET çekirdek fonksiyonları ve özellikleri

OP_NET, Bitcoin'in blok konsensüsünü ve veri kullanılabilirliğini koruyarak tüm işlemlerin Bitcoin ağında saklanmasını ve değişmezliği ile korunmasını sağlar. Bir yürütme sanal makinesi (OP_VM) aracılığıyla, OP_NET Bitcoin blokları üzerinde karmaşık hesaplamalar gerçekleştirebilir. Gönderilen tüm OP_NET işlemleri bir "BSI" dizesi ile işaretlenir ve sözleşme durumlarını güncellemek için OP_VM yürütülür.

OP_NET düğümleri, AssemblyScript, Rust ve Python gibi birden çok programlama dilini destekleyen bir WASM sanal makinesi çalıştırır. Geliştiriciler, gelişmiş akıllı sözleşme işlevlerini etkinleştirmek için Tapscript'ten yararlanarak, akıllı sözleşmeleri izinsiz olarak doğrudan Bitcoin blok zincirinde dağıtabilir ve bunlarla etkileşime girebilir.

Bu akıllı sözleşmelerin kodu sıkıştırılır ve BTC işlemlerine yazılır. Bu, kullanıcıların sözleşmeyle etkileşimde bulunmak için fonları transfer etmeleri gereken bir UTXO adresi olan sözleşme adresi oluşturur.

OP_NET ağıyla etkileşime girerken, BTC işlem ücretlerine ek olarak, işlemin BTC ana ağ madencileri tarafından bir "toz saldırısı" olarak görülmemesini sağlamak için kullanıcıların en az 330 satoshi ekstra ödemesi gerekir. Kullanıcılar daha fazla gaz ücreti ekleyebilir ve OP_NET ağındaki işlemlerin paketleme sırası, tamamen BTC blok paketleme sırasına bağlı kalmadan ücretlere göre sıralanır. Bir kullanıcı OP_NET işlem ücreti için 250.000 sat'tan fazla ödeme yaparsa, fazlalık OP_NET düğüm ağına ödüllendirilecektir.

DeFi uygulamalarında BTC kullanımını genişletmek için OP_NET, BTC'nin WBTC olarak paketlenmesine izin veren bir Yetki Kanıtı sistemi sağlar. Mainnet BTC, çoklu imza yöntemleriyle OP_NET protokolüne köprülenir.

Özellikle, OP_NET, SegWit ve Taproot ile uyumludur ve jeton tasarımı UTXO'ya bağlı değildir, madencilere yanlışlıkla jeton gönderme riskini önler, bu da sistemin güvenliğini ve güvenilirliğini daha da artırır. Bu özellikler aracılığıyla, OP_NET, Bitcoin ekosistemine daha güçlü akıllı sözleşme işlevselliği ve merkezi olmayan uygulama desteği enjekte eder.

OP_NET ekosistem projeleri

OP_NET'in selefi CBRC-20 protokolüydü ve çoğu ekosistem projesi doğrudan devam ediyordu. Ekosistem, merkezi olmayan ticaret, borç verme, piyasa yapıcılığı, likidite sağlama ve zincirler arası köprüler dahil olmak üzere çeşitli alanları kapsar:

· Motoswap: Bitcoin Katman 1'de çalışan merkezi olmayan bir işlem protokolü.

· Stash: Bitcoin Katman 1'de çalışan merkezi olmayan bir borç verme protokolü. Stash, OP_NET'in WBTC'sini teminat olarak kullanarak, kullanıcıların izinsiz borç almasına izin verir ve USD stabilcoin olarak verilen kredilerle ilgilenir.

· Ordinal Novus: OP_NET ekosisteminde bir piyasa yapımı ve likidite sağlama platformudur.

· Ichigai: Birden fazla DeFi platformunu entegre eden merkezi olmayan bir toplayıcı, kullanıcılara işlemleri yönetme, piyasaları takip etme ve portföyleri tek bir arayüzde yönetme imkanı sunar.

· SatBot: Telegram entegreli bir ticaret botu, Telegram aracılığıyla gerçek zamanlı ticaret yürütme, piyasa takibi ve portföy yönetimi desteği sağlar.

· KittySwap: OP_NET üzerinde çalışan merkezi olmayan bir borsa ve sürekli sözleşme platformu.

· Redacted: Zincir üzerinde özel, uyumlu DeFi özel bankacılık hizmetleri sağlar.

· SLOHM Finance: OP_NET'de başlatılan merkezi olmayan bir rezerv para projesi.

· BuyNet: Bitcoin DeFi ekosistemi için geliştirilmiş bir alım botu.

· SatsX: OP_NET üzerinde çok işlevli özellikler ve araçlar geliştiren bir proje, ekosistemin yeteneklerini genişletiyor.

· Satoshi Nakamoto Inu, Zyn, Unga, Pepe gibi Meme Coin'ler: Bunlar, OP_20 protokolüne dayanan Meme token'larıdır ve hepsi OP_NET tarafından desteklenmektedir.

4. BRC100

Belge: https://docs.brc100.org

BRC-100, Ordinals teorisi üzerine inşa edilmiş merkezi olmayan bir hesaplama protokolüdür. BRC-20'yi, birleştirildiğinde bir indeksleyicide farklı adresler için token bakiyelerini ve durumlarını kaydederek karmaşık DeFi işlemlerine olanak tanıyan "yakma" ve "mint" gibi yeni işlemler sunarak genişletir. Geliştiriciler ayrıca işlevselliği genişletmek için daha fazla operatör ekleyerek BRC-100 protokolünü genişletebilir.

BRC-100 Protokol İşlemleri

BRC-100, mint2/mint3 ve burn2/burn3 gibi işlemleri tanıtarak, token'ların UTXO modeli ve durum makinesi modeli arasında güvenli bir şekilde geçiş yapmasına izin veriyor:

· mint2: Yeni jetonlar üretir, toplam arzı arttırır. Genellikle belirli bir uygulamadan veya adresten izin gerektirir.

· mint3: Mint2'ye benzer, ancak arzı artırmaz. Genellikle uygulama bakiyelerini diğer uygulamalarda kullanılmak üzere UTXO'lara (kullanılmamış işlem çıktıları) dönüştürmek için kullanılır.

· burn2: Uygulamanın durumunu güncellerken tokenleri yok eder. Yakılan tokenler belirli koşullar altında mint2 üzerinden yeniden oluşturulabilir.

· burn3: Burn2'ye benzer, ancak arzı azaltmaz. Bunun yerine, belirtecin uygulamanın durumuna dönüşmesini sağlar. Yakılan belirteçler mint3 ile yeniden oluşturulabilir.

Uzantılar ve uyumluluk

BRC-100 uzantı protokolleri aracılığıyla hesaplama gücü ve durum geçişleri genişletilebilir. Tüm BRC-100 uzantı protokolleri karşılıklı olarak uyumludur, bu da BRC-100 ve uzantılarını uygulayan tokenlerin tüm uygulamalarda kullanılabileceği anlamına gelir. BRC-100 protokolü ve uzantıları, gelişme protokolleri aracılığıyla güncellenebilir ve yükseltilebilir.

BRC-100 protokolü ve tüm uzantıları ve geliştirmeleri, BRC-100 protokol yığını olarak bilinir. Tüm BRC-100 uzantı protokolleri karşılıklı olarak uyumludur, bu da BRC-100 ve uzantılarını uygulayan jetonların tüm uygulamalarda kullanılmasına ve çapraz zincir işlemlerini desteklemesine olanak tanır. Önemli uzantılar arasında BRC-101, BRC-102 ve BRC-104 yer almaktadır:

· BRC-101: BRC-100 veya uzantı protokolleri temel alınarak uygulamaları nasıl yöneteceğini tanımlayan merkezi olmayan bir zincir-üstü yönetişim protokolü.

· BRC-102: BRC-100 varlıkları için otomatik likidite protokolü, BRC-100 protokol yığınına dayalı token çiftleri için “sabit ürün formülü” (x*y=k) temelli otomatik piyasa yapma yöntemini tanımlar.

· BRC-104: Bir likidite staking/re-staking havuzu protokolü, BRC-20 varlıklarını, rune varlıklarını ve BTC'yi BRC-100 varlıkları haline getirmek için staking yoluyla nasıl sarmalayacağını ve BRC-100 varlığı ödüllerini BRC-100 varlıklarına, BRC-20 varlıklarına, rune varlıklarına veya BTC stakerlerine nasıl dağıtacağını tanımlayan bir protokol. BRC-104, BRC-100 protokol yığını için Varlık Sarmalama ve Verim Çiftçiliği protokolü olarak hizmet vermektedir.

BRC-100 ekosistem projeleri

Proje ekibi, BRC-100 protokol dizini için minimal indeksleme yöntemini uygulamak için bir yöntem araştırıyor. Bu, tarafların tüm varlıkların durumunu elde etmek için kendi minimal indekslerini dağıtmalarına olanak tanırken, tüm uzantı protokollerine yönelik karmaşık hesaplama mantığını uygulamalarını gerektirmez. Dahası, minimal indeks sık güncellemeler veya yükseltmeler gerektirmez.

BRC-100 ekosisteminde 3 proje bulunmaktadır:

· inBRC (Başlatıldı) - İlk BRC-100 pazarı ve dizini: https://inbrc.org.

· 100Swap (Başlatıldı) - BRC-102 protokolüne dayalı ilk Bitcoin L1 AMM yazılı merkezi olmayan borsa:https://100swap.io.

· 100Layer (Gelişiyor) - Bitcoin L1 üzerinde Bitcoin ekosistemi için BRC-104 ve BRC-106 protokollerine dayalı, merkezi olmayan teminat, sarılmış tokenler ve likidite madenciliği ile desteklenen sabit paralardan oluşan bir likidite protokolü:https://100layer.io.

5. Programlanabilir RUNES (Protorunes)

Runlar, Bitcoin'in OP_RETURN alanında depolanan veri yapılarıdır. BRC-20 gibi diğer JSON tabanlı protokollere kıyasla, runlar daha hafif, karmaşık indeksleme sistemlerine dayanmayan ve Bitcoin'in basitliğini ve güvenliğini koruyan bir yapıdadır.

Programlanabilir runeler, runelerin bir uzantı katmanıdır ve runelerle programlanabilir varlıkların oluşturulmasına olanak tanır. Bu varlıklar UTXO'lar içinde var olabilir ve AMM (Otomatik Piyasa Yapıcı) protokollerine benzer işlemleri destekleyebilir. Programlanabilir runelerin temel konsepti, sanal makineler veya benzer teknolojiler aracılığıyla akıllı sözleşme işlevselliğini uygulamak için Bitcoin blok zincirindeki verileri kullanmaktır.

Proto-Runes Protokolü

Programlanabilir runelerdeki birincil proje, Proto-Runes Protokolü'dür ve ekibin liderliğinde yürütülmektedir. @judoflexchop, oyl cüzdanının kurucusu. Açık kaynak olarak yayınlandı:https://github.com/kungfuflex/protorune...

Proto-Rünler Protokolü, programlanabilir rünler için bir çerçeve sağlayan bir standart ve spesifikasyondur. Rün varlıklarını alt protokoller (meta protokoller) arasında yöneterek ve aktararak AMM'lerin, borç verme protokollerinin veya olgun akıllı sözleşmelerin oluşturulmasını sağlar.

Örneğin, Proto-Runes Protokolü, Bitcoin ağı üzerinde Uniswap benzeri bir DEX (Merkezi Olmayan Borsa) uygulaması uygulamıştır. Bu uygulama, rune varlıklarının atomik takasını ve likidite havuzlarının oluşturulmasını destekler. Prototip yakma ve prototip mesajların bir kombinasyonu ile kullanıcılar, Bitcoin ağından ayrılmadan merkezi olmayan ticaret ve varlık yönetimi yapabilir.

Basit bir ifadeyle, Proto-Runes Protokolü, runların programlanabilir runlar (Protorunlar) şeklinde yakılarak, böylece runların ek fonksiyonlar ve kullanımlarla donatılmasını sağlar.

Protoburn ve Protorunes

Proto-Rünlerin temel mekanizmalarından biri, kullanıcıların rünleri yakmasına ve bunları yalnızca alt protokoller tarafından kullanılmak üzere bir temsile dönüştürmesine olanak tanıyan Protoburn'dur. Bu rune varlıkları, rune protokolündeki Runestone işaretçileri veya fermanları aracılığıyla hedeflenir ve alt protokollerde, yani programlanabilir rünler veya Protorunes'ta yeni varlık formları oluşturur.

Prototip yakma, rünleri OP_RETURN çıktılarda kilitleyerek harcanamazlık sağlar. Bu mekanizma, rune varlıklarının ana protokolden alt protokollere güvenli bir şekilde aktarılabilmesini sağlayarak alt protokoller içinde daha fazla işlem ve işleme izin verir.

Bu süreç genellikle tek yönlüdür, yani varlıklar Rune protokolünden alt protokollere aktarılır ancak doğrudan geri aktarılamazlar. Protoburn mesajları, Runestone'un Protokol alanında Protostone'a gömülüdür ve bir protokol etiketi olan 13 (rune protokolü etiketi) ile işaretlenir. Mesaj, hedef alt protokol kimliği ve varlık işaretçileri gibi bilgiler içerir. Bu mekanizma, alt protokoller arasında varlık yönetimi ve transferi için bir temel sağlar ve Atomic Swap gibi işlevleri mümkün kılar.

Protomessage

Proto-Runes protokolünde, Protomesaj, alt protokollerde yürütülen işlem talimatlarına atıfta bulunur. Protostone yapısında kodlanarak uygulanır ve dizinleyici tarafından ayrıştırılır. Protomesajlar genellikle varlık işlem isteklerini içerir, örneğin transferler, işlemler veya diğer protokol tanımlı işlevler. Dizinleyici, Protostone'daki ileti alanını ayrıştırdığında, bu alan genellikle alt protokol tarafından beklenen protobuf veya diğer serileştiriciler aracılığıyla ayrıştırılır ve ardından alt protokolün çalışma zamanına parametre olarak iletilir. Bu ileti, genellikle varlık transferleri, işlem mantığı veya diğer protokol işlevlerini içerebilir.

İşaretçiler, Protostone'un hedef konumunu belirlemek için kullanılır; bu konum, işlem çıktısındaki bir UTXO veya başka bir Protostone olabilir. Alt protokol bir girişi yürütmeme kararı alırsa ve işlem başarısız olursa, geri ödeme işaretçisi tarafından işaretlenen konuma protoruneler geri döner ve kullanılmayan varlıklar, orijinal işlemin başlatıcısına iade edilir.

Proto-Runes protokolü işletme mekanizması

Proto-Runes protokolünün çalışma mekanizması aşağıdaki gibidir: İndeksleyici önce Runestone özelliklerini rune protokolünde işler, ardından alt protokollerin protokol mesajlarını sırayla işler. Tüm Protostones, Runestone'un Protokol alanında göründükleri sırada işlenir. Karmaşıklığı ve potansiyel güvenlik açıklarını önlemek için Proto-Runes protokolü, prototip mesajlarının tekrarlayan yürütmesini yasaklar, yani her prototip mesajı yalnızca bir kez yürütülebilir ve herhangi bir tekrarlayan talimat işlemi başarısız olur ve kullanılmayan varlıklar geri ödenir.

Proto-Runes protokolünde LEB128 (Küçük Uçlu Taban 128) büyük tamsayıları temsil etmek için kullanılan değişken uzunluklu bir kodlama yöntemidir. LEB128 kodlaması, alanları ve mesajları temsil etmek için geniş çapta kullanılır, bu sayede alan tasarrufu yapılır ve işleme verimliliği artırılır. Her alt protokol farklı alt protokolleri ayırt etmek için benzersiz bir protokol etiketine sahiptir. Bu etiketler u128 değerleri olarak temsil edilir ve Protostone'da LEB128 kodlu değerler olarak görünür. Protostone'un hedef konumunu belirtmek için işaretçiler kullanılır, bu konum işlem çıktısındaki bir UTXO, başka bir Protostone veya hatta alt protokollerde karmaşık işlem mantığını uygulamak için prototip mesajlarına referans olabilir.

Son Gelişmeler: Genesis Protorune

QUORUM•GENESIS•PROTORUNE, ilk Protorune'dur ve Protoburn başarıyla tamamlanmıştır. Protoburn'ün, OP_RETURN çıktısı QUORUM•GENESIS•PROTORUNE'un bakiyesini kullandığı için cenotaph olmadan gerçekleştiği ord dizinleyicisinin doğru çalışmasından görülebilir. Bu linkten görülebilir:https://mempool.space/tx/eb2fa5fad4a7f054c6c039ff934c7a6a8d18313ddb9b8c9ed1e0bc01d3dc9572...

Bu Genesis Protorune yalnızca bir referans uygulamasıdır ve satış amacıyla değil. Protorune standardı için bir halka açık forum olarak hizmet etmeyi amaçlamaktadır ve proje jetonları için yönetim işlevleri sağlamak üzere protokole entegre edilebilir.

The @judoflexchopekip hala bu genesis protorune için bir WASM dizinleyici geliştiriyor:https://github.com/kungfuflex/quorumgenesisprotorune...

Bu, Bitcoin L1'de zincir üstü yönetişimi uygulamak için işlevsel bir modeldir. Bir indeksleyici olarak, kullanıcıların protomesajlar aracılığıyla oylama belirteçleri oluşturmasına olanak tanır ve her teklifte aynı rün aralığı için yalnızca bir oylama belirteci oluşturulur. Yeter sayıya ulaşıldığında teklifler otomatik olarak yürütülür ve kullanıcılar ayrıca oylama tokenlerini harcanamaz adreslere aktararak oylarını geri çekebilirler. Tüm süreç, yönetişimin şeffaflığını ve etkinliğini sağlar.

Açıklama:

  1. Bu makale [Güvenilmez Laboratuvarlar]. Orijinal Başlığı İleriye Doğru 'Fractal、OP_NET、AVM、BRC100、Programlanabilir Rünler, BTC ve diğer genişletme çözümleri nelerdir?' Tüm telif hakları orijinal yazar [TrustlessLabs]'a aittir. Bu yeniden baskıya itirazlar varsa, lütfen Kapı Öğrenimiekip, ve bunu hızlı bir şekilde ele alacaklar.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalelerin diğer dillere çevirileri, Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!