MAS "Küresel Katman 1: Finansal Ağlar için Temel" Üzerine Beyaz Kağıt

Orta SeviyeJul 22, 2024
Bu makale, Singapur Para Otoritesi'nin "Global Katman 1: Finansal Ağlar için Temel Katman" başlıklı beyaz kağıdının içeriğine dalmaktadır. Beyaz kağıt, Dağıtılmış Defter Teknolojisi'ne (DLT) dayalı küresel finansal altyapının geliştirilmesi için bir mavi çizgi ayrıntılandırmaktadır. Makale, mevcut finansal piyasa altyapısının eksikliklerini analiz eder ve açık ve birbirine bağlanabilir DLT altyapısının kurulması aracılığıyla sınır ötesi ödemeleri ve varlık tokenizasyonunu gerçekleştirmek için bir vizyon önerir. Bu girişim, finansal kuruluşlar için işletme maliyetlerini azaltmaya, piyasa likiditesini ve verimliliğini artırmaya ve uluslararası düzenleyici standartlara uygunluğu sağlamaya yardımcı olacaktır.
MAS "Küresel Katman 1: Finansal Ağlar için Temel" Üzerine Beyaz Kağıt

orijinal başlığı '新加坡金管局《全球layer 1 -金融网络的基础层》白皮书' ileri gönderin

haziran 2024'te singapur parasal otoritesi (mas) resmi olarak "global katman 1: finansal ağlar için temel katman" başlıklı beyaz kağıdı yayınladı ve singapur'un önemli bir "merkez bankası blok zinciri" kuracağını belirtti. Aynı zamanda, uluslararası ödemeler bankası, çin halk bankası ve hong kong parasal otoritesi tarafından ortaklaşa oluşturulan "para köprü blok zinciri mbridge" de mvp aşamasına girdi ve uluslararası işbirliğine açıkça davet etti.

Bu, uluslararası yerleşim bankası (BIS) tarafından Nisan 2024'te yayınlanan bir makale olan "finansal internet (finternet)" başlıklı bir makale öncesidir. Makale, tokenizasyonun ve birleşik defterin geleceğine dair bir plan ve vizyonu ortaya koyarak, bu değişime merkez bankasının tutumunu ifade etmiştir.

Ekim 2023'te, tokenleştirme altında yatan mantığı ve büyük ölçekli uygulama yollarını detaylı bir şekilde keşfeden 30.000 kelimelik kapsamlı bir rapor olan "RWA Varlık Tokenleştirme İçin Geleceğin Planı: Altta Yatan Mantığın Panoramik İncelemesi ve Büyük Ölçekli Uygulamaya Giden Yollar" adlı raporumu yayımladım. Dikkatlice okuyanlar, bu raporun kripto piyasasındaki RWA projeleri üzerine bir araştırma raporu olmadığını, ancak pratik bir uygulama perspektifinden gelecekteki gelişme yönlerine derinlemesine bir bakış olduğunu bilmelidir.

o makalede, gelecekte çoğu gerçek dünya varlığının düzenlemeye uygunluk çerçeveleri içinde izinli zincirlerde tokenize edileceği ve farklı düzenleyici yargı alanları arasında çoklu zincirler arası uyumlu bir manzara oluşturacağı görüşünü ifade ettim. bu manzarada, cbdcs ve tokenize banka mevduatı gibi zincirde yasal ihale, kullanımdaki asıl para birimleri haline gelecektir.

Mas'ın beyaz kağıdından, endüstrinin benim tahminlerimle uyumlu bir şekilde geliştiği görünüyor. Buna dayanarak, endüstrinin gelecekteki evrimi hakkında bazı perspektiflerimi paylaşmak isterim:

  1. RWA'ların trilyon dolarlık ölçeğine rağmen, RWA yolu yavaş yavaş güç sahipleri ve geleneksel finans kurumları için bir oyuna dönüşecek ve saf Web3 oyuncuları için çok az fırsat bırakacak. Temel unsurlar, güç sahipleri ve kapitalistler ve finansal kurumlar tarafından tutulan varlıklar tarafından belirlenen uyum ve varlıklardır. Teknoloji bu yoldaki hendek değil, bu nedenle RWA alanındaki girişimcilerin izlemesi gereken sadece iki yol var gibi görünüyor: "tamamen uyumlu" veya "tamamen uyumsuz".

  2. sınır ötesi ödemeler, uluslararası ticaret ve tedarik zinciri finansı gibi alanlar, önceden blockchain gelişimi ve uygulaması için en umut verici alanlar olarak kabul edilen ve bu küresel kamu-özel sektör hareketliliği dalgasında pratik uygulama için önemli fırsatlar sunacak. Bu alanlar aynı zamanda yüz milyarlarca dolarlık trilyonlarca dolarlık pazarları temsil eder, ancak uyum ve kaynaklara dayanan benzer izlerdir.

  3. mas'ın beyaz kağıdı, halka açık zincirlerin düzenlenmiş faaliyetler veya düzenlenmiş finansal kuruluşlar için uygun olmadığını açıkça belirtiyor. piyasa şu anda finansal kuruluşlar için uygun altyapıdan yoksundur. bu nedenle, trilyonlarca dolarlık varlıkların zincir üzerinde olacağı hayal edilen gelecek, halka açık bir zincirde olmayabilir. anladığım kadarıyla, bazı rwa yatırımcılarının endişeleri, hesap verebilirlik mekanizmaları olmayan halka açık zincirlerde neredeyse kaçınılmaz olan güvenlik riskleri gibi bilinmeyen risklerden kaynaklanmaktadır. bu nedenle, halka açık izinli zincirlerin gelecekte üstel büyüme yaşayacağını cesurca tahmin ediyorum, çünkü net yasal denetim ve hesap verebilirlik mekanizmaları, yatırımcıların çoğunun endişelerini hafifletecektir.

  4. beyaz kağıtta, küresel katman 1'in yerel tokenı merkez bankası dijital para birimi (cbdc) olup, istikrarlı paralardan bahsedilmiyor. gözlemlerime göre merkez bankaları cbdcleri ve tokenize edilmiş banka mevduatlarını önceliklendirirken, istikrarlı paraların “tekilite” elde edememe ve kopuş riski gibi yapısal kusurlarından dolayı tercih edilmediği görülmektedir. ancak, bu cbdclerin gelecekte istikrarlı paraların yerini alacağı anlamına mı gelir? kesinlikle değil, ancak “hangi şeyin sezara ait olduğu sezara kalsın” senaryosunu sunabilir. bu, gelecekte detaylı olarak tartışabileceğim ilginç bir konudur.

  5. A16Z'nin ortaklarından Chris Dixon, "Read Write Own: Building the Next Era of the Internet" adlı kitabında, endüstrinin iki farklı kültüre sahip olduğunu belirtti: farklı gelişim yollarını temsil eden "bilgisayar" ve "kumarhane". "Bilgisayar kültürü", kriptoyu internetin daha geniş tarihsel bağlamına yerleştirebilen ve blok zincirinin uzun vadeli teknolojik önemini anlayabilen geliştiricileri, girişimcileri ve birçok vizyoneri temsil eder. Öte yandan, "kumarhane kültürü" daha çok kısa vadeli kazançlara ve fiyat oynaklığından kâr elde etmeye odaklanır. Benim düşünceme göre, endüstri geliştikçe, vahşi büyümenin faydaları giderek azalacaktır. "Casino" kültürü her zaman var olacak, ancak sıradan insanlar için fırsatlar daha az olacak ve insanlar giderek daha fazla "bilgisayar" kültürüne odaklanacak, teknolojik gelişmeyi gerçekten yönlendirecek ve gerçek değer yaratacak.

birçok kişi, güncelleme sıklığımın azaldığını ve içeriğin daha az piyasa ile ilgili olduğunu, bunun yerine merkez bankası gelişim eğilimlerine odaklandığını fark etmiş olabilir. Bu, şu anda merkez bankalarıyla işbirliği içinde bir dizi pilot projeyle ilgili olarak girişimcilik faaliyetlerine çoğu enerjimi harcadığım için. Bu nedenle, gelecekte benzer içerikleri güncellemeye devam edeceğim. Bu doğrudan size para kazandırmayabilir, ancak başka bir perspektiften en son endüstri trendlerini anlamanıza yardımcı olabilir ve bu içeriğin birçok ortak düşünceli arkadaş çekeceğine inanıyorum. Saygıyla!

1 giriş

küresel katman bir (gl1) girişimi, dağıtılmış defter teknolojisine (dlt) dayalı çok amaçlı, paylaşılan bir defter altyapısının geliştirilmesini araştırıyor. Bu, düzenlenmiş finansal kurumlar tarafından geliştirilmesi öngörülen, finans endüstrisi için tasarlanmıştır. Vizyon, düzenlenmiş finansal kurumların, bu paylaşılan defter altyapısını yargı alanları genelinde, varlık, akıllı sözleşmeler ve dijital kimlikler için ortak standartlar ve teknoloji tarafından yönetilen, temelde birbirleriyle etkileşimli dijital varlık uygulamaları dağıtmak için kullanmalarıdır. Paylaşılan bir defter altyapısı oluşturmak, birden fazla mekanda parçalanmış likiditeyi serbest bırakacak ve finansal kurumların daha etkili bir şekilde işbirliği yapmalarını sağlayacaktır. Finansal kurumlar, kendi altyapılarını kurmanın maliyetini azaltırken müşterilere sunulan hizmetleri genişletebilirler.

gl1, finansal kurumların, ihraç, dağıtım, ticaret ve takas, saklama, varlık hizmeti ve ödemeler gibi finansal endüstri kullanım durumları için uygulamalar geliştirmeleri, dağıtmaları ve kullanmaları için paylaşılan bir defter altyapısı sunmaya odaklanmaktadır. Bu, sınır ötesi ödemeleri ve sermaye piyasası araçlarının sınır ötesi dağıtımını ve takasını geliştirebilir. Dlt'yi kullanarak sınır ötesi ödemeler gibi belirli kullanım durumlarıyla mücadele etmek için finansal kurumlar konsorsiyumu oluşturmak yeni bir gelişme değildir. gl1'ın benzersiz yaklaşımının dönüştürücü potansiyeli, farklı kullanım durumlarında kullanılabilecek paylaşılan bir defter altyapısı geliştirmesi ve düzenleyici gereksinimlere uyarken birden çok finansal varlık ve uygulama türünü içeren bileşik işlemleri destekleme yeteneğidir.

Finansal kurumlar, daha geniş finansal ekosistemin yeteneklerinden yararlanarak son kullanıcılara daha zengin ve daha geniş bir hizmet paketi sunabilir ve pazara daha hızlı ulaşabilir. GL1'in paylaşılan defter altyapısı, finansal kurumların diğer uygulama sağlayıcılarının yeteneklerinden yararlanarak bileşik uygulamalar oluşturmasına ve dağıtmasına olanak tanıyacak. Bu, döviz bozdurma ve mutabakatı programlı olarak modelleyen ve yürüten kurumsal düzeyde finansal protokoller şeklinde olabilir. Bu da, tokenize edilmiş paraların ve varlıkların etkileşimlerini iyileştirebilir, dijital ve diğer tokenize edilmiş varlıklar için senkronize teslimata karşı ödeme (DVP) uzlaşmasına ve döviz borsaları için ödemeye karşı ödeme (PVP) uzlaşmasına olanak tanır. Bu, uzlaşma zincirinin bir dizi senkronize tokenize edilmiş para ve varlık transferinden oluşabileceği teslimata karşı ödemeye karşı ödemeyi (DVPVP) desteklemek için daha da genişletilebilir.

bu makale, uygulanabilir düzenlemelere uyumlu olacak ve düzenlenmiş finansal kurumların varlıklaştırılmış varlıklarını dağıtabileceği ortak bir muhasebe altyapısı rolünü tartışan gl1 girişimini tanıtır. Kamu ve özel sektör paydaşlarının katılımı, paylaşılan muhasebe altyapısının ilgili düzenleyici gereksinimlere ve uluslararası standartlara uygun şekilde kurulmasını ve pazarın ihtiyaçlarını karşılamasını sağlamak için önemlidir.

2. arka plan ve motivasyon

Küresel finansal piyasaları destekleyen miras altyapı, onlarca yıl önce geliştirilmiş olup, ayrı veritabanları, farklı iletişim protokolleri ve özel sistemlerin ve özgün entegrasyonların sürdürülmesinden kaynaklanan önemli maliyetlerle sonuçlandı. Küresel finansal piyasalar güçlü ve dirençli kalmış olsa da, endüstrinin ihtiyaçları karmaşıklık ve ölçekte arttıkça, mevcut finansal altyapılara yönelik aşamalı güncellemeler yeterli olmayabilir.

Sonuç olarak, finansal kurumlar, pazar altyapılarını modernize etme potansiyeline sahip olan dlt gibi teknolojilere yönelmektedir ve daha otomatik ve maliyet etkin bir model sunma potansiyeline sahip olduğu için. Endüstri oyuncuları kendi dijital varlık girişimlerini sırasıyla başlatmış olsalar da, genellikle girişimleri için farklı teknolojiler ve satıcıları seçerler, bu da karşılıklı çalışabilirliği kısıtlar.

sistemler arasındaki sınırlı etkileşim, uyumsuz altyapılar nedeniyle likiditenin farklı mekanlarda tıkanmasına neden olmuştur. Likiditenin farklı mekanlarda tutulması, finansman ve fırsat maliyetini artırabilir. Ayrıca, farklı altyapıların yayılması ve dijital varlıklar ve dlt için küresel olarak kabul edilen taksonomi ve standartların yokluğu, benimseyim maliyetini artırır, çünkü finansal kurumlar çeşitli teknolojilere yatırım yapmak ve desteklemek zorundadır.

Düzenlemelere uygun altyapılar, sorunsuz sınır ötesi işlemleri mümkün kılmak ve dlt'nin tam değerini açığa çıkarmak için gereklidir. Altyapı sağlayıcıları, tokenize finansal varlıkların ihraç ve transferine ilişkin geçerli yasaları ve düzenlemeleri, farklı tokenleştirme yapıları altında oluşturulan ürünlerin düzenleyici muamelesini anlamalıdır.

bis'in son çalışma belgesi, “finternet” vizyonunu ve birleşik defter kavramını ortaya koyarak, tokenleştirme ve sınır ötesi ödemeler ve menkul kıymetlerin takası gibi uygulamalar için bir argüman sunmaktadır. İyi yönetildiği takdirde, açık ve bağlantılı finansal ekosistemler, finansal işlemlerin daha iyi entegrasyonu yoluyla finansal hizmetlere erişimi ve verimliliği iyileştirebilir.

Varlık tokenizasyon deneylerinde ve pilot çalışmalarında iyi ilerleme kaydedilmesine rağmen, finansal kurumların dijital varlık işlemlerini gerçekleştirmek için kullanabilecekleri uygun finansal ağlar ve teknik altyapıların eksikliği, tokenize edilmiş varlıkları ticari ölçekte dağıtmalarını sınırlamaktadır. Sonuç olarak, tokenize edilmiş varlıklara piyasa katılımı ve ikincil ticaret fırsatları geleneksel piyasalara göre düşük seviyede kalmaktadır.

aşağıdaki paragraflar, bugün finans kurumları tarafından yaygın olarak benimsenen iki ağ modelini ve model 1'in açıklığıyla model 2'de tanıtılan korumaların birleştiği üçüncü bir modeli tartışmaktadır.

model 1: kamu izinli olmayan blok zinciri

Şu anda, kamuya açık izinsiz blok zincirleri, tüm tarafların erişebilir ve açık olmaları için tasarlandıkları için büyük gruplarca uygulama ve kullanıcı çekmiştir. Esasen, kamuya açık ağlar, ağa katılmadan önce herhangi bir onay gerektirmediği için internete benzerler. Sonuç olarak, kamuya açık izinsiz blok zincirlerinin potansiyel ağ etkisi önemlidir. Ortak ve açık altyapı üzerine inşa edilerek, geliştiriciler benzer altyapıyı tekrar inşa etmeden mevcut yeteneklere erişebilirler.

Kamu izni olmayan ağlar aslında düzenlenmiş faaliyetler göz önünde bulundurularak tasarlanmamıştır. Bunlar doğal olarak otonom ve merkezsizdir. Bu ağlar için herhangi bir yasal kuruluş sorumlu değildir, performans ve dayanıklılık üzerine uygulanabilir hizmet düzeyi anlaşmaları (SLA'lar) yoktur (siber risk azaltma dahil) ve işlemlerin işlenmesi konusunda belirsizlik ve garantiler eksiktir.

Net ayrıntılı sorumluluk eksikliği, hizmet sağlayıcılarının anonimliği ve hizmet düzeyi anlaşmalarının olmaması nedeniyle, bu ağlar ek güvenlik önlemleri ve kontroller olmadan düzenlenmiş finansal kurumlar için uygun değildir. Ayrıca, bu tür blok zincirlerinin kullanımı için yasal konular ve genel ilkeler henüz net değildir. Bu faktörler, düzenlenmiş finansal kurumların bunları kullanmasını zorlaştırmaktadır.

model 2: özel izinli blockchain

Bazı finansal kurumlar, mevcut halka açık izin veren blok zincirlerinin gereksinimlerini karşılamadığını belirlemiştir. Sonuç olarak, birçok finansal kurum, kendi ekosistemleri olan bağımsız özel izinli ağlar kurmaya karar vermiştir.

Bu özel izinli ağlar, geçerli yasal ve düzenleyici çerçevelere uygun kuralların, prosedürlerin ve akıllı sözleşmelerin işletilmesini sağlayan teknik özelliklere sahiptir. Ayrıca, ağın kötü niyetli davranışlara karşı dayanıklılığını sağlamak için tasarlanmışlardır.

Ancak birbirleriyle etkileşimli olmayan özel ve izinli ağların yaygınlaşması, uzun vadede toptan finansman piyasalarında likiditenin daha da parçalanmasına yol açabilir. Adreslenmezse, parçalanma finansal piyasaların ağ faydalarını azaltabilir ve erişilemezlik, likidite havuzlarının ayrılmasından kaynaklanan artan likidite gereksinimleri ve ağlar arasında fiyat arbitrajı gibi piyasa katılımcıları için sürtünmelere yol açabilir.

model 3: genel izinli blockchain

Halka açık izinli ağlar, katılım kriterlerini karşılayan herhangi bir kuruluşun katılımına açıktır, ancak katılımcıların ağ üzerinde gerçekleştirebileceği faaliyet türleri sınırlıdır. Finans kuruluşları tarafından işletilen bir halka açık izinli ağ, finans sektörü için açık ve erişilebilir ağların faydalarını gerçekleştirmeyi sağlayabilirken riskleri ve endişeleri en aza indirebilir.

Böyle bir ağ, genel internet gibi açıklık ve erişilebilirlik ilkelerine dayalı olarak inşa edilebilir, ancak değer değişimi için bir ağ olarak kullanımı için yerleşik korumalara sahip olabilir. Örneğin, ağın yönetim kuralları, üyeliği yalnızca düzenlenmiş finansal kuruluşlarla sınırlayabilir. İşlemler, sıfır bilgi ispatları ve homomorfik şifreleme gibi gizliliği arttıran teknolojilerle desteklenebilir. Genel ve izinli ağlar kavramı yeni olmamakla birlikte, düzenlenmiş finansal kuruluşlar tarafından bu tür ağların ölçekte sunulmasına dair bir örnek bulunmamaktadır.

gl1 girişimi, ilgili düzenleyici gereksinimler bağlamında kamu izinli altyapı kavramı da dahil olmak üzere çeşitli ağ modellerini keşfetmeyi ve değerlendirmeyi düşünecektir. Örneğin, düzenlenmiş finansal kuruluşlar gl1'ın düğümlerini işletebilir ve gl1 platform katılımcıları, müşterini tanı (kyc) kontrollerine tabi olacaktır. Sonraki bölümler, gl1'in uygulamada nasıl işletilebileceğini açıklamaktadır.

gl1 girişimi, tokenleştirilmiş finansal varlıkların ve finansal uygulamaların barındırılması için ortak bir katman altyapısının gelişimini teşvik etmeyi amaçlıyor.

gl1’in altyapısı varlık-ayrımcı olacaktı; ağ kullanıcıları (örneğin, düzenlenmiş finansal kuruluşlar) tarafından çeşitli yargı alanlarından farklı para birimi değerlerinde çıkarılan tokenize varlıkları ve tokenize parayı destekleyecekti. Bu, işlem süreçlerini kolaylaştırabilir, otomatik anlık sınır ötesi fon transferlerini destekleyebilir ve önceden belirlenmiş koşulların yerine getirilmesine dayalı olarak eş zamanlı döviz takası (fx) ve menkul kıymetlerin yerine getirilmesini kolaylaştırabilir.

altyapı finansal hizmetler endüstrisi için finansal kurumlar tarafından geliştirilecek ve sağlayacağı bir platform olarak hizmet verecektir

  1. çapraz uygulama senkronizasyonu
  2. kompozitör olma
  3. gizlilik
  4. altyapıya zaten tokenleştirilmiş ve/veya ihraç edilmiş varlıklarla doğuştan uygulama uyumluluğu

gl1 işletme şirketleri, pazarlar ve yargı alanlarında faaliyet gösteren teknoloji sağlayıcıları ve ortak altyapı sağlayıcıları olarak hizmet verecektir. Çözümler ekosistemi geliştirmek için gl1 ayrıca düzenlenmiş finansal kuruluşlara, aşağıdaki ortak dijital altyapı üzerinde uygulama inşa etmeleri, işletmeleri ve dağıtmalarını destekleyecektir:

  • ticaret döngüsü (birincil ihraç, ticaret, yerleşim, ödemeler, teminat yönetimi, kurumsal eylemler, vb.)
  • farklı varlık türü ihraçları ve işlemleri (örneğin, nakit, menkul kıymetler, alternatif varlıklar)

3. ana hedefler

daha verimli takas ve yerleşim çözümleri yaratma vizyonunu gerçekleştirmek ve programlanabilirlik ve bileşik özellikleri aracılığıyla yeni iş modellerini açığa çıkarmak için, gl1 girişimi şunlara odaklanacaktır: a) çok amaçlı ağların oluşturulmasını desteklemek. b) ödemelerden sermaye toplama ve ikincil işlemlere kadar değişen uygulamaların dağıtılmasını sağlamak. c) değer veya hakların dijital temsilcileri olan tokenize varlıkları içeren işlemlerin barındırılması ve yürütülmesi için temel bir altyapı sağlamak. Tokenize varlıklar, örneğin hisse senetleri, sabit gelirler, fon payları vb. gibi varlık sınıflarının yanı sıra paralar (örn. ticari banka parası, merkez bankası parası) şeklinde olabilir. d) gl1 üzerinde geliştirilen tokenize varlıklar ve uygulamaların uluslararası düzeyde ve ağlar arasında uyumlu olmasını sağlamak için uluslararası kabul gören ortak prensip, politika ve standartların geliştirilmesini ve kurulmasını teşvik etmek.

3.1 tasarım prensipleri

gl1'in finans endüstrisinin ihtiyaçlarını karşılama amacını gerçekleştirmek için, gl1'in temel dijital altyapısı şu prensiplere göre geliştirilecektir:

  • açık ve standart tabanlı - teknoloji özellikleri halka açık ve kullanılabilir olacak şekilde yayımlanacak ve üyelerin kolaylıkla uygulamalar inşa etmelerine olanak tanıyacak. uygun olduğunda, ödeme mesajları ve jetonlar için endüstri standartları ve açık kaynaklı protokoller kullanılabilir. var olan standartlar geliştirilmemiş veya yetersiz olduğunda, esnek tasarımların önerilebileceği veya gelecekteki standartlara dahil edilebileceği konusunda uygun çabalar gösterilecektir.
  • Uygulanabilir düzenlemelere uygun ve düzenleyicilere erişilebilir - gl1 platformu uygulanabilir yasal ve düzenleyici gereksinimlere uygun olacaktır. Bölgeye özgü politika kontrolleri, uygulama katmanında geliştirilmeli ve gl1 platformuna doğal olarak entegre edilmemelidir. Üye veya son kullanıcının maruz kaldığı yasal ve düzenleyici gereksinimler, üye veya son kullanıcının ticari uygulaması, hizmeti ve konumunun analizine bağlı olabilir.
  • iyi yönetilen bir şekilde - uygun yönetişim, işletme düzenlemeleri, üyelik anlaşmaları ve kurallar, sorumluluk ve hesap verebilirlik konularında net ve şeffaf olmalıdır.
  • nötr - herhangi bir tek varlık veya ilgili varlık grubu içinde veya coğrafi bölgelerde kontrolün yoğunlaşmasını veya biriktirilmesini önlemek üzere tasarlanacaktır. Teknoloji seçimi de dahil olmak üzere temel işletme kararları, teknik açıdan değerlendirilip önerilecektir.
  • ticari olarak adil - finansal kurumlar gl1 platformunda adil bir şekilde rekabet edebilmelidir. bir gl1 işletme şirketi, diğer finansal kurumlara göre haksız yarar sağlamayı amaçlayan kararlar almaz.
  • Finansal kuruluşların katılım kriterlerini karşılayanların katılabileceği şekilde, hem işlevsel hem de ekonomik olarak erişilebilir olacak. Üyelik kriterleri, işletme maliyetleri ve ücretler ağın bütünlüğünü, istikrarını ve sürdürülebilirliğini teşvik etmek amacıyla tasarlanacaktır.
  • finansal olarak kendini sürdürebilir - gl1 platformu endüstriyel bir hizmet olarak işletilebilir. Abonelik ve işlem ücretlerinden oluşan gelirler, operasyonel maliyetler ve gl1'in sürekli sürdürülebilirliğini sağlamak için (geliştirmeler ve teknoloji araştırma ve geliştirme gibi) yeniden yatırım için kullanılacaktır.

3.2 mimari genel bakış

gl1 mimarisinin dijital varlık platformları için dört katmanlı kavramsal modelin temel katmanı olarak görülebileceği öngörülmektedir. Bu dört katmanlı model ilk olarak Singapur Para Otoritesi (MAS) proje koruyucusu - açık ve birbirleriyle uyumlu ağlar belgesinde ve IMF'nin çalışma belgesinde, asap: dijital varlık platformları için kavramsal bir modelde tanıtıldı.

henüz değerlendirme aşamasında olsa da, gl1'in diğer bileşen katmanları ile amaçlanan etkileşimleri şu şekilde tarif edilebilir:

  1. erişim katmanı: erişim katmanı, gl1 platformu etrafında inşa edilen dijital hizmetler yelpazesiyle nasıl etkileşimde bulunacaklarını son kullanıcıların nasıl etkileşimde bulunacağına atıfta bulunur. Her hizmet sağlayıcı, a) gl1 standartlarına uygun kendi cüzdan yeteneklerini sağlamakla; b) kendi müşterileri üzerinde kyc kontrolleri yapmakla; c) doğrudan müşterilerini entegre etmek, yetkilendirmek ve devre dışı bırakmakla; ve d) kendi müşterilerine hizmet vermekle sorumlu olacaktır. Belirlenmiş finansal kuruluşların gl1'in hizmetlerine erişebileceği varsayılmaktadır, ancak öncelikle belirlenmiş finansal kuruluşlar aracılığıyla entegre olmaları gerekecektir.
  2. hizmet katmanı: düzenlenmiş finansal kuruluşlar ve katılım kriterlerini karşılayan güvenilir üçüncü taraflar, gl1 platformunda ara banka transferleri ve teminat yönetimi gibi uygulama hizmetleri oluşturup ve dağıtabilmelidir. Katılımcı finansal kuruluşlar, gl1 tarafından belirlenen ödeme işlevselliği standartlarına uymak zorunda kalacaklardır: ödemesiz (fop), pvp, dvp ve teslimat karşılığı teslimat (dvd). Hizmet sağlayıcıları ayrıca, gl1 tarafından sağlanan varsayılan yazılım kitaplıklarında bulunmayan kendi akıllı sözleşme mantığını geliştirebileceklerdir.
  3. varlık katmanı: varlık katmanı, hem nakit, menkul kıymetler ve diğer varlıkların yerel ihraçını hem de mevcut fiziksel veya analog varlıkların tokenleştirilmesini destekleyecektir. Desteklenen varlık türleri arasında nakit ve nakit benzerleri, hisse senetleri, sabit getirili menkul kıymetler, emtialar, türevler, alternatif varlıklar, fon payları, akreditif mektupları, poliçeler, varlık referanslı tokenlar ve diğer tokenlar bulunabilir. GL1'deki varlıklar, tokenlar şeklinde dağıtılacak ve teknolojik olarak birden fazla GL1 uygulaması ve hizmet sağlayıcısı arasında etkileşimli olarak tasarlanmalıdır.
  4. Platform katmanı (global katman bir): gl1, platform katmanı için altyapı bileşenlerini sağlayacaktır ve blok zinciri altyapısını, defter ve uzlaşma mekanizmasını, kütüphaneleri ve şablonları, veri standartlarını ve platform genelindeki hizmetleri kapsayan bir vizyonu vardır. Kayıt tutmak için kullanılan altyapı, varlıkların farklı kurumlar tarafından sunulsa bile, gl1 platformundaki varlıkların birden fazla uygulamayla uyumlu olmasını sağlayan uygulama katmanlarından farklı olacaktır. Gl1 platformu, varlık transferi ve uygulama arası iletişimi mümkün kılan standartlaştırılmış bir uzlaşma ve senkronizasyon mekanizması protokolü içerecektir. Platform ayrıca, diğer uygulamalardan ve katılımcılardan gizlilik, izin verme ve veri ayırma sağlayacaktır.

gl1 altında, kaydedilen işlemlerin bütünlüğünü sağlayan doğrulayıcılar olarak hizmet veren kuruluşlar, iş süreklilik planları ve siber güvenlik koruma prosedürleri de dahil olmak üzere finans sektörünün teknoloji risk yönetimi kontrollerine uymak zorunda olacaklardır. Doğrulayıcılar, çabaları karşılığında işlem ücretleri olarak ön ödeme veya abonelik ücretlerine dayalı olarak ertelenmiş tekrarlayan bir şekilde ödüllendirilebilirler.

diğer katmanlarla uyumluluğu sağlamak için, gl1 platformu belirlenmiş veri ve işletme standartlarına (varlık, jeton, cüzdan vb.) uymaktadır ve temel işlevsellik, ortak kütüphaneler ve iş mantığı (erişim, akıllı sözleşmeler, iş akışları) içermektedir ve isteğe bağlı bir 'başlangıç ​​kiti' olarak kullanılabilir.

4. gl1'in potansiyel kullanım alanları

gl1, birden fazla kullanım senaryosunu desteklemek ve varlık-agnosik olmak üzere tasarlanacaktır. Paylaşılan bir defter altyapısı üzerinde tüm düzenlenmiş finansal varlıkları, tokenize merkez bankası parasını ve ticari banka parasını destekleyecektir. Katılan merkez bankaları ayrıca ortak bir yerleşim varlığı olarak merkez bankası dijital para birimi (cbdc) çıkarabilir.

gl1 durumunda, minimal uygunluk kriterlerini karşılayan ve uygunluk sürecinden geçen herhangi bir finansal kurum, merkezi bir yönetim kurumundan onay almadan gl1 hizmetlerine katılabilir ve kullanabilir. Bununla birlikte, yalnızca izinli taraflar, gl1 platformunda ticari uygulamaları geliştirip dağıtabilecek ve gl1 veri ve güvenlik standartlarına uyacak. Finansal kurumlar tarafından gerçekleştirilen kabul edilebilir faaliyetler, risk profillerine ve mitiGate.io ile ilişkili riskleri azaltma yeteneklerine orantılı olacaktır.

başlangıçta belirlenen kullanım alanları arasında sınır ötesi ödemeler ve dijital varlık ağlarındaki sermaye piyasası araçlarının sınır ötesi dağıtımı ve takası yer alır. Tablo 3, GL1'in potansiyel olarak kullanılabileceği örnekleri sunmaktadır.

Bu makalede yer alan örnekler, sadece görsel amaçlıdır ve gl1 platformunun tüm kullanımlarına uygulanabilecek resmi bir görüş olarak değerlendirilmemelidir.

gl1'in değer teklifi

Dijital varlık uygulamalarını ve düzenlenmiş finansal kuruluş katılımcılarını ortak bir defter altyapısına entegre ederek, finans sektörünün dijital varlıkların avantajlarından yararlanması ve güncellenmemiş piyasa altyapısının modernizasyonunu potansiyel olarak hızlandırması beklenmektedir. Tablo 4, GL1'in potansiyel değer tekliflerinin bazılarını açıklamaktadır.

5. işletme modelleri

Uygulamada, GL1 platformunu kullanarak birden fazla finansal uygulama ve ağ kurulabilir. Finansal ağ burada, birbirleriyle ortak bir ticari düzen ve yönetişim kuralları kullanarak birbirleriyle işlem yapmayı kabul eden finansal kurumların konsorsiyumu olarak tanımlanmaktadır. Bu kurallar, her işlem yapan tarafın sorumluluklarını ve yükümlülüklerini belirler.

Finansal ağlar belirli kullanım durumları etrafında örgütlenebilir. Örneğin, bir finansal ağ sınır ötesi ödemelere odaklanan uygulamalardan oluşabilir. Diğer finansal ağlar ise nakit ve menkul kıymetlerin yerleşimi gibi kullanım durumlarına odaklanabilir.

finansal ağlar ayrıca farklı türde tokenize varlıklara da sahip olabilir. bazı finansal ağlar toptan cbdc kullanımına odaklanırken diğerleri merkez bankası parası ve ticari banka parasının ortak bir defter üzerinde kullanımını keşfeder. finansal ağlar ayrıca birden fazla kullanım durumunu ve yargı alanını kapsayabilir. örneğin, MAS'in Proje Guardian toptan ağı, döviz, sabit getiri ve varlık ve servet yönetimi tokenize ürünlerin takasını destekleyen uygulamaları içerecektir.

Bu finansal ağların her biri bağımsız olarak yönetiliyor veya yönetilebilir ve farklı özelliklere sahip olsa da, bireysel finansal ağların erişimini genişletme potansiyeli, ortak temel altyapıyı seçmeleri için onların güçlü bir motivasyon olabilir. Aynı paylaşılan defter altyapısını kullanarak, tokenleştirilmiş varlıklar farklı finansal ağlar arasında transfer edilebilir ve yeni uygulamalar, farklı finansal ağlardan gelen uygulamaların üzerine inşa edilerek oluşturulabilir.

Finansal kurumların ortak bir defter altyapısına dayalı ağlarda işlem yapamadığı durumlarda, farklı defter teknolojileri kullanan finansal ağlar yerine bağlantılı olabilir. Ağların bağlanmasıyla ilgili artılar ve eksiler, MAS'ın Proje Koruyucu - Bağlantılı Ağlar Teknik Beyaz Kağıdı'nda ele alınmıştır. Ayrıca ağların ölçeklendirilmesi için daha fazla düşünce, Proje Koruyucu'nun açık ve birbirine bağlı ağları etkinleştiren belgesinde ayrıntılı bir şekilde tartışılmıştır.

Düzenlenmiş finansal hizmetler platformu olarak, gl1 platformundaki bazı faaliyetler kısıtlanabilir ve sadece belirlenmiş hizmet sağlayıcıları tarafından yapılabilir. İlgili işletmecilerin kuralları belirlemesi ve izin verilen faaliyet türlerini belirlemesi beklenir. Örneğin, tüm katılımcılar işlemleri başlatabilir, ancak yalnızca belirlenmiş finansal kuruluşlar akıllı sözleşmeleri dağıtmaya izin verilebilir. Ek kontroller, spesifik fonksiyonlara erişimi, gerekli tarama veya akreditasyon süreçlerinden geçmiş seçilmiş taraflarla sınırlayabilir.

Uzlaşma düzenlemeleri, GL1 platformu finansal piyasa altyapı (FMI) operatörlerinin ödemelerin, menkul kıymetlerin ve diğer finansal işlemlerin takas ve uzlaşmasını sağlama rolünü destekleyebilir. GL1 işletme şirketleri, FMI operatörlerine teknoloji altyapı sağlayıcıları olarak hizmet verebilir. FMI'ler hala değer zincirinde önemli roller oynayabilir, ancak belirli bir tür FMI veya kritik hizmet sağlayıcıları (CSP'ler) tarafından geleneksel olarak yerine getirilen işlevlerin potansiyel bir yeniden yapılandırması olabilir.

örneğin, mevcut düzenlemelere göre, işlem yürütme, takas ve yerleştirme işlevleri farklı taraflar tarafından işletilen ayrı sistemler aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. ödeme ayrı bir sistem aracılığıyla yapıldığında, menkul kıymetin sahipliği devredilir ve merkezi bir menkul kıymetler saklama kuruluşundaki kayıtlar güncellenir.

gl1 ile, bu koordinasyon akıllı sözleşmelerin kullanımıyla otomatik hale getirilebilir. Yeni düzenlemelerle, hem nakit hem de menkul kıymet işlemleri aynı paylaşılan defter altyapısında barındırılıp gerçekleştirilecektir. Bu, nakit ve menkul kıymetlerin aynı anda takas edilebileceği anlamına gelir, böylece bir işlemin hem nakit hem de menkul kıymet ayağı başarıyla gerçekleşir veya ikisi de başarısız olur. Bu düzenleme, bir karşı tarafın temerrüdü durumunda sistem etkisini minimize edecektir.

Uzlaşma kesinliği, bir GL1 tasarım gereksinimi olarak, platformun uzlaşma kesinliğini destekleme yeteneği olacaktır, burada uzlaşmanın ne zaman kesin ve geri alınamaz hale geldiği açıkça tanımlanabilirdir. Bu, dağıtılmış ağlarda önemli olup, birden fazla doğrulama düğümünün işlemleri doğruladığı ve aynı anda kayıtları güncellediği yerlerde kolay değildir. Defterin işletim aşaması ile transferlerin uzlaşma kesinliğine sahip olduğu zaman arasında uyumun sağlanması için, defter durumu hakkında uzlaşma sağlamak için uygun algoritmayı seçmek önemli bir tasarım kararıdır.

gl1 için, yerine getirme kesinliğini desteklemek için belirlenmiş bir konsensüs algoritması gerektiği varsayılır. Örneğin, bir FMI işletmecisi yerine getirmenin, belirlenmiş finansal kurumlar tarafından işletilen doğrulama düğümlerinin belirli bir sayısı üzerinde uzlaşma sağlandığında kesin ve geri alınamaz olarak kabul edileceğini tanımlayabilir. Tamamlanması için, gl1 platformunu kullanan FMI işletmecilerinin yerine getirme kesinliğine uygulanan ilgili düzenlemelerden haberdar olmaları gerekmektedir.

Dizayn tarafından örgütlenme ve düzenleyici denetim, gl1 işletme şirketleri, katılan finansal kurumların işlem yaptığı pazarlar ve yargı bölgeleri boyunca faaliyet gösterebilirler. Gl1 işletme şirketleri ile katılan finansal kurumlar arasındaki belirli düzenlemelere ve ticari ve hukuki analize tabi olarak, gl1 altyapısı ve işletme şirketleri, faaliyet gösterdikleri belirli yargı bölgelerinde bir fmi ve/veya kritik bir hizmet sağlayıcı olarak kabul edilebilir.

İşletme şirketleri ve katılan finansal kurumlar potansiyel risk faktörlerini değerlendirmeli ve yönetmelidir. Bunlar, kredi ve likidite riskleri yanı sıra gl1 platformuna erişimde yaşanan bir kayıp veya gecikmenin etkisi gibi operasyonel riskleri içerir. Bir kesintinin sistemik etkisini azaltmak için uygun önlemler alınmalıdır. Çevresel, sosyal ve yönetişim riskleri de dikkate alınmalıdır.

organizasyonel yapıya ve yerleşim düzenlemelerine bağlı olarak, gl1 platformunu kullanan finansal kurumlar farklı geçerli lisans ve düzenleyici gereksinimlere tabi olabilir. katılımcı yargı bölgelerindeki fmi operatörleriyle yerleşim düzenlemeleri bağlamında gl1 işletme şirketlerinin sorumluluğunu ve hesap verebilirliğini belirlemek için daha fazla ticari, hukuki ve yönetişim analizi gerekmektedir.

Bu bağlamda, GL1 işletme şirketleri, GL1 altyapısı ile ilgili olarak ilgili yargı bölgelerindeki ilgili paydaşlarla (denetleme otoriteleri dahil) işbirliği yaparak hukukun üstünlüğünün korunmasını sağlayacak.

1. gelecekteki çalışmalar - Kasım 2023'te başlatıldığından beri MAS ve katılımcı finansal kurumlar, gl1 paylaşılan defter altyapısıyla ilgili tartışma ve görüş oluşturma çalışmalarına katılmışlardır. Tartışılan konular arasında, katılımcı finansal kurumlar şunları göz önünde bulundurmuştur:

gl1 platform gibi potansiyel iş kullanım durumları, iç ve dış ödemeler, menkul kıymetlerin birincil ihraçları ve diğer finansal araçlar, teminat yönetimi ve menkul kıymetlerin yerleşimi gibi konularda uygulanabilir.

gl1'in yönetim modelinde hukuki varlıkların işletme şirketleri şeklinde çalıştığı ve prensipler, standartlar ve en iyi uygulamaları yöneten kar amacı gütmeyen bir kuruluşa ihtiyaç duyulduğu konusunda uyum sağlanması.

Hizmet sağlama için politika, risk ve yasal konuların ön değerlendirmesi.

Potansiyel iş gereksinimleri göz önünde bulundurularak, mevcut DLT teknolojilerinin ön çalışması ve uygulanabilirlik değerlendirmesi, gl1'in geliştirilmesi için önerilmektedir.

Gelecek aşamada, gl1 gelişimini desteklemek için çift yönlü bir yaklaşım benimsemektedir. gl1, gl1'in işletimi için ortak ilkeler, politikalar ve standartlar geliştirmek için kar amacı gütmeyen bir kuruluşun kurulmasını araştıracaktır. Bu, gl1 altyapısını inşa edecek ve dağıtacak bağımsız işletme şirketlerinin potansiyel gelecekte kurulmasını tamamlayacaktır.

Yönetişim ve işletme modelinin geliştirilmesi, üyelerin türü ve dağılımı, hedef işletme modeli, beklenen operasyonel maliyetler, önerilen ücret yapıları, tahmini gelirler ve kuruluşun maliyet açısından nötr olması için kâr noktası gibi faktörlerin dikkate alınmasını içerebilir. Ayrıca, gl1'i gerçekleştirmek için potansiyel çözüm seçenekleri ve teknik tasarım düşüncelerinin ön değerlendirmesini genişletebilir.

Mevcut dağıtılmış defter teknolojilerinin kullanılması bekleniyor, gl1'in özel ihtiyaçlarını desteklemek için muhtemel geliştirmeler yapılacaktır.

2.sonuç - gl1, finansal ağların geleceğini şekillendirebilecek temel dijital altyapıyı kurmak için çok yıllık bir girişim olması bekleniyor. Bu vizyon gerçekleştiğinde, bir varlık yaşam döngüsünü ve sermaye piyasalarının nasıl yürütüldüğünü temel olarak dönüştürebilir. Bu potansiyelin gerçekleşmesi için, internetin ortaya çıkışından bu yana benzeri görülmemiş ölçekte çok taraflı işbirliklerine ihtiyaç duyulacaktır, hem özel sektörden hem de kamu sektöründen.

Küresel bank ağını, kamu sektörü otoritelerini ve uluslararası kuruluşları bir araya getirerek, gl1'in finans endüstrisinin dönüşümünü destekleyen temel dijital altyapı olarak gelişimini ilerletmek için uluslararası toplumun katkılarını memnuniyetle karşıladığı açıktır: girişimin gücü.

White Paper https://www.mas.gov.sg/publications/monographs-or-information-paper/2024/gl1-whitepaper

glossary

Merkezi karşı taraf (ccp), bir veya daha fazla finansal piyasada işlem gören sözleşme tarafları arasında kendini aracı olarak koyan ve her satıcı için alıcı ve her alıcı için satıcı olan yasal bir kişidir.

merkezi menkul kıymetler saklama kuruluşu (MKS) bir menkul kıymetler takas sistemi (takas hizmeti) işleten ve menkul kıymetleri defter kaydı sistemine (noterlik hizmeti) başlangıçta kaydeden ve/veya en üst düzeyde menkul kıymet hesapları sağlayan ve sürdüren yasal bir kişidir.

cayma, müşterilerin hesabı için finansal araçların güvenli saklanması ve yönetimi hizmetini ifade eder, bunlar arasında saklayıcı ve nakit/teminat yönetimi gibi ilgili hizmetler bulunur.

delivery-versus-delivery (dvd), bir değerlerin yerleşimi mekanizmasıdır ve iki değerler transferini öyle bir şekilde bağlar ki, bir değerin teslimi ancak diğer değerin karşılık gelen teslimi gerçekleştiğinde gerçekleşir.

teslimat-karşılığı-ödeme (dvp), menkul kıymetlerin bir para transferiyle ilişkilendirildiği bir menkul kıymetler takas mekanizmasıdır, böylece menkul kıymetlerin teslimatı, sadece karşılık gelen nakit transferi gerçekleştiğinde ve tersi durumunda gerçekleşir.

dijital varlıklar, dlt kullanılarak elektronik olarak kaydedilebilen, ihraç edilebilen, transfer edilebilen, depolanabilen değer veya hakların herhangi bir dijital temsilidir.

dağıtılmış defter teknolojisi (dlt), farklı konumlardaki bilgisayarların ağ üzerinde işlemleri önermesine ve doğrulamasına izin veren ve kayıtları güncellemesine olanak tanıyan protokolleri ve destekleyici altyapıyı ifade eder.

Finansal Piyasa Altyapısı (FMI), sistemi işleten kuruluş da dahil olmak üzere katılan kurumlar arasında kullanılan bir çok taraflı sistemdir; ödemelerin, menkul kıymetlerin, türevlerin veya diğer finansal işlemlerin takasının, uzlaşmasının veya kaydının yapılması amacıyla. Tipik örnekler arasında; merkezi saklama kuruluşu (MSK), merkezi takas partisi (MTP), menkul kıymetlerin uzlaşma sistemi (MUS), işlem depo kurumu (IDK) bulunmaktadır.

Finansal ağlar, ortak bir ticari düzenleme ve yönetişim kurallarına dayanarak birbirleriyle işlem yapmayı kabul eden finansal kuruluşların konsorsiyumu tarafından oluşturulan iş ağlarına atıfta bulunur.

ücretsiz ödeme (fop), karşılık gelen bir fon transferi olmaksızın menkul kıymetlerin transferidir.

global layer one (gl1), tokenize varlıklar için temel dijital altyapıyı kurmak için bir girişimi ifade eder.

gl1 platformı, gl1 işletme şirketleri tarafından tokenize edilmiş finansal varlıkların ve işlemlerin barındırılması ve yürütülmesi için sağlanan paylaşılan defter altyapısını ifade eder.

gl1 işletme şirketi, finans endüstrisi için bir konsorsiyum tarafından işletilecek olan endüstriyel bir hizmettir.

menkul kıymetler takas sistemi, transfer emirlerinin yürütülmesinden ibaret olan bir dizi katılımcı arasında resmi bir düzenlemeyi ifade eder.

Güvenlik tokeni, bir DLT kullanılarak ihraç edilen, kaydedilen, transfer edilen ve depolanan bir güvenlik anlamına gelir.

Uzlaşma, bir menkul kıymet işleminin tamamlanması anlamına gelir ve bu işlemin taraflarının yükümlülüklerinin nakit veya menkul kıymet transferi veya her ikisi yoluyla yerine getirilmesi amacıyla sonuçlandırılır.

akıllı sözleşmeler, bazı veya tüm sözleşme yükümlülüklerinin kaydedildiği, çoğaltıldığı veya otomatik olarak yerine getirildiği dağıtılmış bir defterde çalıştırılan bir bilgisayar programı anlamına gelir.

Payment-versus-payment (PvP), ödemenin bir para birimindeki son transferinin, başka bir para birimindeki ödemenin son transferi gerçekleşirse ve yalnızca o zaman gerçekleştiğini sağlayan yerleşim mekanizmasına atıfta bulunur.

doğrulayıcılar, dağıtılmış bir defter veya blok zincir ağı üzerinde işlemleri doğrulamaktan sorumlu olan düğümlere atıfta bulunur.

uyarı:

  1. Bu makale [ kaynağından yeniden basılmıştır.bocaibocai.eth]. Özgün başlığı '新加坡金管局《全球layer 1 -金融网络的基础层》白皮书' olan makaleyi iletiyorum. Tüm telif hakları özgün yazar [bocaibocai.eth]'e aittir.. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa, lütfen iletişime geçin. Gate.io öğrenekip ve bunu hızlı bir şekilde ele alacaklar.
  2. sorumluluk reddi: bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın kendi görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi oluşturmaz.
  3. Makalelerin diğer dillere çevirileri Gate.io öğrenme ekibi tarafından yapılmaktadır. Aksi belirtilmedikçe, çevirilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.

MAS "Küresel Katman 1: Finansal Ağlar için Temel" Üzerine Beyaz Kağıt

Orta SeviyeJul 22, 2024
Bu makale, Singapur Para Otoritesi'nin "Global Katman 1: Finansal Ağlar için Temel Katman" başlıklı beyaz kağıdının içeriğine dalmaktadır. Beyaz kağıt, Dağıtılmış Defter Teknolojisi'ne (DLT) dayalı küresel finansal altyapının geliştirilmesi için bir mavi çizgi ayrıntılandırmaktadır. Makale, mevcut finansal piyasa altyapısının eksikliklerini analiz eder ve açık ve birbirine bağlanabilir DLT altyapısının kurulması aracılığıyla sınır ötesi ödemeleri ve varlık tokenizasyonunu gerçekleştirmek için bir vizyon önerir. Bu girişim, finansal kuruluşlar için işletme maliyetlerini azaltmaya, piyasa likiditesini ve verimliliğini artırmaya ve uluslararası düzenleyici standartlara uygunluğu sağlamaya yardımcı olacaktır.
MAS "Küresel Katman 1: Finansal Ağlar için Temel" Üzerine Beyaz Kağıt

orijinal başlığı '新加坡金管局《全球layer 1 -金融网络的基础层》白皮书' ileri gönderin

haziran 2024'te singapur parasal otoritesi (mas) resmi olarak "global katman 1: finansal ağlar için temel katman" başlıklı beyaz kağıdı yayınladı ve singapur'un önemli bir "merkez bankası blok zinciri" kuracağını belirtti. Aynı zamanda, uluslararası ödemeler bankası, çin halk bankası ve hong kong parasal otoritesi tarafından ortaklaşa oluşturulan "para köprü blok zinciri mbridge" de mvp aşamasına girdi ve uluslararası işbirliğine açıkça davet etti.

Bu, uluslararası yerleşim bankası (BIS) tarafından Nisan 2024'te yayınlanan bir makale olan "finansal internet (finternet)" başlıklı bir makale öncesidir. Makale, tokenizasyonun ve birleşik defterin geleceğine dair bir plan ve vizyonu ortaya koyarak, bu değişime merkez bankasının tutumunu ifade etmiştir.

Ekim 2023'te, tokenleştirme altında yatan mantığı ve büyük ölçekli uygulama yollarını detaylı bir şekilde keşfeden 30.000 kelimelik kapsamlı bir rapor olan "RWA Varlık Tokenleştirme İçin Geleceğin Planı: Altta Yatan Mantığın Panoramik İncelemesi ve Büyük Ölçekli Uygulamaya Giden Yollar" adlı raporumu yayımladım. Dikkatlice okuyanlar, bu raporun kripto piyasasındaki RWA projeleri üzerine bir araştırma raporu olmadığını, ancak pratik bir uygulama perspektifinden gelecekteki gelişme yönlerine derinlemesine bir bakış olduğunu bilmelidir.

o makalede, gelecekte çoğu gerçek dünya varlığının düzenlemeye uygunluk çerçeveleri içinde izinli zincirlerde tokenize edileceği ve farklı düzenleyici yargı alanları arasında çoklu zincirler arası uyumlu bir manzara oluşturacağı görüşünü ifade ettim. bu manzarada, cbdcs ve tokenize banka mevduatı gibi zincirde yasal ihale, kullanımdaki asıl para birimleri haline gelecektir.

Mas'ın beyaz kağıdından, endüstrinin benim tahminlerimle uyumlu bir şekilde geliştiği görünüyor. Buna dayanarak, endüstrinin gelecekteki evrimi hakkında bazı perspektiflerimi paylaşmak isterim:

  1. RWA'ların trilyon dolarlık ölçeğine rağmen, RWA yolu yavaş yavaş güç sahipleri ve geleneksel finans kurumları için bir oyuna dönüşecek ve saf Web3 oyuncuları için çok az fırsat bırakacak. Temel unsurlar, güç sahipleri ve kapitalistler ve finansal kurumlar tarafından tutulan varlıklar tarafından belirlenen uyum ve varlıklardır. Teknoloji bu yoldaki hendek değil, bu nedenle RWA alanındaki girişimcilerin izlemesi gereken sadece iki yol var gibi görünüyor: "tamamen uyumlu" veya "tamamen uyumsuz".

  2. sınır ötesi ödemeler, uluslararası ticaret ve tedarik zinciri finansı gibi alanlar, önceden blockchain gelişimi ve uygulaması için en umut verici alanlar olarak kabul edilen ve bu küresel kamu-özel sektör hareketliliği dalgasında pratik uygulama için önemli fırsatlar sunacak. Bu alanlar aynı zamanda yüz milyarlarca dolarlık trilyonlarca dolarlık pazarları temsil eder, ancak uyum ve kaynaklara dayanan benzer izlerdir.

  3. mas'ın beyaz kağıdı, halka açık zincirlerin düzenlenmiş faaliyetler veya düzenlenmiş finansal kuruluşlar için uygun olmadığını açıkça belirtiyor. piyasa şu anda finansal kuruluşlar için uygun altyapıdan yoksundur. bu nedenle, trilyonlarca dolarlık varlıkların zincir üzerinde olacağı hayal edilen gelecek, halka açık bir zincirde olmayabilir. anladığım kadarıyla, bazı rwa yatırımcılarının endişeleri, hesap verebilirlik mekanizmaları olmayan halka açık zincirlerde neredeyse kaçınılmaz olan güvenlik riskleri gibi bilinmeyen risklerden kaynaklanmaktadır. bu nedenle, halka açık izinli zincirlerin gelecekte üstel büyüme yaşayacağını cesurca tahmin ediyorum, çünkü net yasal denetim ve hesap verebilirlik mekanizmaları, yatırımcıların çoğunun endişelerini hafifletecektir.

  4. beyaz kağıtta, küresel katman 1'in yerel tokenı merkez bankası dijital para birimi (cbdc) olup, istikrarlı paralardan bahsedilmiyor. gözlemlerime göre merkez bankaları cbdcleri ve tokenize edilmiş banka mevduatlarını önceliklendirirken, istikrarlı paraların “tekilite” elde edememe ve kopuş riski gibi yapısal kusurlarından dolayı tercih edilmediği görülmektedir. ancak, bu cbdclerin gelecekte istikrarlı paraların yerini alacağı anlamına mı gelir? kesinlikle değil, ancak “hangi şeyin sezara ait olduğu sezara kalsın” senaryosunu sunabilir. bu, gelecekte detaylı olarak tartışabileceğim ilginç bir konudur.

  5. A16Z'nin ortaklarından Chris Dixon, "Read Write Own: Building the Next Era of the Internet" adlı kitabında, endüstrinin iki farklı kültüre sahip olduğunu belirtti: farklı gelişim yollarını temsil eden "bilgisayar" ve "kumarhane". "Bilgisayar kültürü", kriptoyu internetin daha geniş tarihsel bağlamına yerleştirebilen ve blok zincirinin uzun vadeli teknolojik önemini anlayabilen geliştiricileri, girişimcileri ve birçok vizyoneri temsil eder. Öte yandan, "kumarhane kültürü" daha çok kısa vadeli kazançlara ve fiyat oynaklığından kâr elde etmeye odaklanır. Benim düşünceme göre, endüstri geliştikçe, vahşi büyümenin faydaları giderek azalacaktır. "Casino" kültürü her zaman var olacak, ancak sıradan insanlar için fırsatlar daha az olacak ve insanlar giderek daha fazla "bilgisayar" kültürüne odaklanacak, teknolojik gelişmeyi gerçekten yönlendirecek ve gerçek değer yaratacak.

birçok kişi, güncelleme sıklığımın azaldığını ve içeriğin daha az piyasa ile ilgili olduğunu, bunun yerine merkez bankası gelişim eğilimlerine odaklandığını fark etmiş olabilir. Bu, şu anda merkez bankalarıyla işbirliği içinde bir dizi pilot projeyle ilgili olarak girişimcilik faaliyetlerine çoğu enerjimi harcadığım için. Bu nedenle, gelecekte benzer içerikleri güncellemeye devam edeceğim. Bu doğrudan size para kazandırmayabilir, ancak başka bir perspektiften en son endüstri trendlerini anlamanıza yardımcı olabilir ve bu içeriğin birçok ortak düşünceli arkadaş çekeceğine inanıyorum. Saygıyla!

1 giriş

küresel katman bir (gl1) girişimi, dağıtılmış defter teknolojisine (dlt) dayalı çok amaçlı, paylaşılan bir defter altyapısının geliştirilmesini araştırıyor. Bu, düzenlenmiş finansal kurumlar tarafından geliştirilmesi öngörülen, finans endüstrisi için tasarlanmıştır. Vizyon, düzenlenmiş finansal kurumların, bu paylaşılan defter altyapısını yargı alanları genelinde, varlık, akıllı sözleşmeler ve dijital kimlikler için ortak standartlar ve teknoloji tarafından yönetilen, temelde birbirleriyle etkileşimli dijital varlık uygulamaları dağıtmak için kullanmalarıdır. Paylaşılan bir defter altyapısı oluşturmak, birden fazla mekanda parçalanmış likiditeyi serbest bırakacak ve finansal kurumların daha etkili bir şekilde işbirliği yapmalarını sağlayacaktır. Finansal kurumlar, kendi altyapılarını kurmanın maliyetini azaltırken müşterilere sunulan hizmetleri genişletebilirler.

gl1, finansal kurumların, ihraç, dağıtım, ticaret ve takas, saklama, varlık hizmeti ve ödemeler gibi finansal endüstri kullanım durumları için uygulamalar geliştirmeleri, dağıtmaları ve kullanmaları için paylaşılan bir defter altyapısı sunmaya odaklanmaktadır. Bu, sınır ötesi ödemeleri ve sermaye piyasası araçlarının sınır ötesi dağıtımını ve takasını geliştirebilir. Dlt'yi kullanarak sınır ötesi ödemeler gibi belirli kullanım durumlarıyla mücadele etmek için finansal kurumlar konsorsiyumu oluşturmak yeni bir gelişme değildir. gl1'ın benzersiz yaklaşımının dönüştürücü potansiyeli, farklı kullanım durumlarında kullanılabilecek paylaşılan bir defter altyapısı geliştirmesi ve düzenleyici gereksinimlere uyarken birden çok finansal varlık ve uygulama türünü içeren bileşik işlemleri destekleme yeteneğidir.

Finansal kurumlar, daha geniş finansal ekosistemin yeteneklerinden yararlanarak son kullanıcılara daha zengin ve daha geniş bir hizmet paketi sunabilir ve pazara daha hızlı ulaşabilir. GL1'in paylaşılan defter altyapısı, finansal kurumların diğer uygulama sağlayıcılarının yeteneklerinden yararlanarak bileşik uygulamalar oluşturmasına ve dağıtmasına olanak tanıyacak. Bu, döviz bozdurma ve mutabakatı programlı olarak modelleyen ve yürüten kurumsal düzeyde finansal protokoller şeklinde olabilir. Bu da, tokenize edilmiş paraların ve varlıkların etkileşimlerini iyileştirebilir, dijital ve diğer tokenize edilmiş varlıklar için senkronize teslimata karşı ödeme (DVP) uzlaşmasına ve döviz borsaları için ödemeye karşı ödeme (PVP) uzlaşmasına olanak tanır. Bu, uzlaşma zincirinin bir dizi senkronize tokenize edilmiş para ve varlık transferinden oluşabileceği teslimata karşı ödemeye karşı ödemeyi (DVPVP) desteklemek için daha da genişletilebilir.

bu makale, uygulanabilir düzenlemelere uyumlu olacak ve düzenlenmiş finansal kurumların varlıklaştırılmış varlıklarını dağıtabileceği ortak bir muhasebe altyapısı rolünü tartışan gl1 girişimini tanıtır. Kamu ve özel sektör paydaşlarının katılımı, paylaşılan muhasebe altyapısının ilgili düzenleyici gereksinimlere ve uluslararası standartlara uygun şekilde kurulmasını ve pazarın ihtiyaçlarını karşılamasını sağlamak için önemlidir.

2. arka plan ve motivasyon

Küresel finansal piyasaları destekleyen miras altyapı, onlarca yıl önce geliştirilmiş olup, ayrı veritabanları, farklı iletişim protokolleri ve özel sistemlerin ve özgün entegrasyonların sürdürülmesinden kaynaklanan önemli maliyetlerle sonuçlandı. Küresel finansal piyasalar güçlü ve dirençli kalmış olsa da, endüstrinin ihtiyaçları karmaşıklık ve ölçekte arttıkça, mevcut finansal altyapılara yönelik aşamalı güncellemeler yeterli olmayabilir.

Sonuç olarak, finansal kurumlar, pazar altyapılarını modernize etme potansiyeline sahip olan dlt gibi teknolojilere yönelmektedir ve daha otomatik ve maliyet etkin bir model sunma potansiyeline sahip olduğu için. Endüstri oyuncuları kendi dijital varlık girişimlerini sırasıyla başlatmış olsalar da, genellikle girişimleri için farklı teknolojiler ve satıcıları seçerler, bu da karşılıklı çalışabilirliği kısıtlar.

sistemler arasındaki sınırlı etkileşim, uyumsuz altyapılar nedeniyle likiditenin farklı mekanlarda tıkanmasına neden olmuştur. Likiditenin farklı mekanlarda tutulması, finansman ve fırsat maliyetini artırabilir. Ayrıca, farklı altyapıların yayılması ve dijital varlıklar ve dlt için küresel olarak kabul edilen taksonomi ve standartların yokluğu, benimseyim maliyetini artırır, çünkü finansal kurumlar çeşitli teknolojilere yatırım yapmak ve desteklemek zorundadır.

Düzenlemelere uygun altyapılar, sorunsuz sınır ötesi işlemleri mümkün kılmak ve dlt'nin tam değerini açığa çıkarmak için gereklidir. Altyapı sağlayıcıları, tokenize finansal varlıkların ihraç ve transferine ilişkin geçerli yasaları ve düzenlemeleri, farklı tokenleştirme yapıları altında oluşturulan ürünlerin düzenleyici muamelesini anlamalıdır.

bis'in son çalışma belgesi, “finternet” vizyonunu ve birleşik defter kavramını ortaya koyarak, tokenleştirme ve sınır ötesi ödemeler ve menkul kıymetlerin takası gibi uygulamalar için bir argüman sunmaktadır. İyi yönetildiği takdirde, açık ve bağlantılı finansal ekosistemler, finansal işlemlerin daha iyi entegrasyonu yoluyla finansal hizmetlere erişimi ve verimliliği iyileştirebilir.

Varlık tokenizasyon deneylerinde ve pilot çalışmalarında iyi ilerleme kaydedilmesine rağmen, finansal kurumların dijital varlık işlemlerini gerçekleştirmek için kullanabilecekleri uygun finansal ağlar ve teknik altyapıların eksikliği, tokenize edilmiş varlıkları ticari ölçekte dağıtmalarını sınırlamaktadır. Sonuç olarak, tokenize edilmiş varlıklara piyasa katılımı ve ikincil ticaret fırsatları geleneksel piyasalara göre düşük seviyede kalmaktadır.

aşağıdaki paragraflar, bugün finans kurumları tarafından yaygın olarak benimsenen iki ağ modelini ve model 1'in açıklığıyla model 2'de tanıtılan korumaların birleştiği üçüncü bir modeli tartışmaktadır.

model 1: kamu izinli olmayan blok zinciri

Şu anda, kamuya açık izinsiz blok zincirleri, tüm tarafların erişebilir ve açık olmaları için tasarlandıkları için büyük gruplarca uygulama ve kullanıcı çekmiştir. Esasen, kamuya açık ağlar, ağa katılmadan önce herhangi bir onay gerektirmediği için internete benzerler. Sonuç olarak, kamuya açık izinsiz blok zincirlerinin potansiyel ağ etkisi önemlidir. Ortak ve açık altyapı üzerine inşa edilerek, geliştiriciler benzer altyapıyı tekrar inşa etmeden mevcut yeteneklere erişebilirler.

Kamu izni olmayan ağlar aslında düzenlenmiş faaliyetler göz önünde bulundurularak tasarlanmamıştır. Bunlar doğal olarak otonom ve merkezsizdir. Bu ağlar için herhangi bir yasal kuruluş sorumlu değildir, performans ve dayanıklılık üzerine uygulanabilir hizmet düzeyi anlaşmaları (SLA'lar) yoktur (siber risk azaltma dahil) ve işlemlerin işlenmesi konusunda belirsizlik ve garantiler eksiktir.

Net ayrıntılı sorumluluk eksikliği, hizmet sağlayıcılarının anonimliği ve hizmet düzeyi anlaşmalarının olmaması nedeniyle, bu ağlar ek güvenlik önlemleri ve kontroller olmadan düzenlenmiş finansal kurumlar için uygun değildir. Ayrıca, bu tür blok zincirlerinin kullanımı için yasal konular ve genel ilkeler henüz net değildir. Bu faktörler, düzenlenmiş finansal kurumların bunları kullanmasını zorlaştırmaktadır.

model 2: özel izinli blockchain

Bazı finansal kurumlar, mevcut halka açık izin veren blok zincirlerinin gereksinimlerini karşılamadığını belirlemiştir. Sonuç olarak, birçok finansal kurum, kendi ekosistemleri olan bağımsız özel izinli ağlar kurmaya karar vermiştir.

Bu özel izinli ağlar, geçerli yasal ve düzenleyici çerçevelere uygun kuralların, prosedürlerin ve akıllı sözleşmelerin işletilmesini sağlayan teknik özelliklere sahiptir. Ayrıca, ağın kötü niyetli davranışlara karşı dayanıklılığını sağlamak için tasarlanmışlardır.

Ancak birbirleriyle etkileşimli olmayan özel ve izinli ağların yaygınlaşması, uzun vadede toptan finansman piyasalarında likiditenin daha da parçalanmasına yol açabilir. Adreslenmezse, parçalanma finansal piyasaların ağ faydalarını azaltabilir ve erişilemezlik, likidite havuzlarının ayrılmasından kaynaklanan artan likidite gereksinimleri ve ağlar arasında fiyat arbitrajı gibi piyasa katılımcıları için sürtünmelere yol açabilir.

model 3: genel izinli blockchain

Halka açık izinli ağlar, katılım kriterlerini karşılayan herhangi bir kuruluşun katılımına açıktır, ancak katılımcıların ağ üzerinde gerçekleştirebileceği faaliyet türleri sınırlıdır. Finans kuruluşları tarafından işletilen bir halka açık izinli ağ, finans sektörü için açık ve erişilebilir ağların faydalarını gerçekleştirmeyi sağlayabilirken riskleri ve endişeleri en aza indirebilir.

Böyle bir ağ, genel internet gibi açıklık ve erişilebilirlik ilkelerine dayalı olarak inşa edilebilir, ancak değer değişimi için bir ağ olarak kullanımı için yerleşik korumalara sahip olabilir. Örneğin, ağın yönetim kuralları, üyeliği yalnızca düzenlenmiş finansal kuruluşlarla sınırlayabilir. İşlemler, sıfır bilgi ispatları ve homomorfik şifreleme gibi gizliliği arttıran teknolojilerle desteklenebilir. Genel ve izinli ağlar kavramı yeni olmamakla birlikte, düzenlenmiş finansal kuruluşlar tarafından bu tür ağların ölçekte sunulmasına dair bir örnek bulunmamaktadır.

gl1 girişimi, ilgili düzenleyici gereksinimler bağlamında kamu izinli altyapı kavramı da dahil olmak üzere çeşitli ağ modellerini keşfetmeyi ve değerlendirmeyi düşünecektir. Örneğin, düzenlenmiş finansal kuruluşlar gl1'ın düğümlerini işletebilir ve gl1 platform katılımcıları, müşterini tanı (kyc) kontrollerine tabi olacaktır. Sonraki bölümler, gl1'in uygulamada nasıl işletilebileceğini açıklamaktadır.

gl1 girişimi, tokenleştirilmiş finansal varlıkların ve finansal uygulamaların barındırılması için ortak bir katman altyapısının gelişimini teşvik etmeyi amaçlıyor.

gl1’in altyapısı varlık-ayrımcı olacaktı; ağ kullanıcıları (örneğin, düzenlenmiş finansal kuruluşlar) tarafından çeşitli yargı alanlarından farklı para birimi değerlerinde çıkarılan tokenize varlıkları ve tokenize parayı destekleyecekti. Bu, işlem süreçlerini kolaylaştırabilir, otomatik anlık sınır ötesi fon transferlerini destekleyebilir ve önceden belirlenmiş koşulların yerine getirilmesine dayalı olarak eş zamanlı döviz takası (fx) ve menkul kıymetlerin yerine getirilmesini kolaylaştırabilir.

altyapı finansal hizmetler endüstrisi için finansal kurumlar tarafından geliştirilecek ve sağlayacağı bir platform olarak hizmet verecektir

  1. çapraz uygulama senkronizasyonu
  2. kompozitör olma
  3. gizlilik
  4. altyapıya zaten tokenleştirilmiş ve/veya ihraç edilmiş varlıklarla doğuştan uygulama uyumluluğu

gl1 işletme şirketleri, pazarlar ve yargı alanlarında faaliyet gösteren teknoloji sağlayıcıları ve ortak altyapı sağlayıcıları olarak hizmet verecektir. Çözümler ekosistemi geliştirmek için gl1 ayrıca düzenlenmiş finansal kuruluşlara, aşağıdaki ortak dijital altyapı üzerinde uygulama inşa etmeleri, işletmeleri ve dağıtmalarını destekleyecektir:

  • ticaret döngüsü (birincil ihraç, ticaret, yerleşim, ödemeler, teminat yönetimi, kurumsal eylemler, vb.)
  • farklı varlık türü ihraçları ve işlemleri (örneğin, nakit, menkul kıymetler, alternatif varlıklar)

3. ana hedefler

daha verimli takas ve yerleşim çözümleri yaratma vizyonunu gerçekleştirmek ve programlanabilirlik ve bileşik özellikleri aracılığıyla yeni iş modellerini açığa çıkarmak için, gl1 girişimi şunlara odaklanacaktır: a) çok amaçlı ağların oluşturulmasını desteklemek. b) ödemelerden sermaye toplama ve ikincil işlemlere kadar değişen uygulamaların dağıtılmasını sağlamak. c) değer veya hakların dijital temsilcileri olan tokenize varlıkları içeren işlemlerin barındırılması ve yürütülmesi için temel bir altyapı sağlamak. Tokenize varlıklar, örneğin hisse senetleri, sabit gelirler, fon payları vb. gibi varlık sınıflarının yanı sıra paralar (örn. ticari banka parası, merkez bankası parası) şeklinde olabilir. d) gl1 üzerinde geliştirilen tokenize varlıklar ve uygulamaların uluslararası düzeyde ve ağlar arasında uyumlu olmasını sağlamak için uluslararası kabul gören ortak prensip, politika ve standartların geliştirilmesini ve kurulmasını teşvik etmek.

3.1 tasarım prensipleri

gl1'in finans endüstrisinin ihtiyaçlarını karşılama amacını gerçekleştirmek için, gl1'in temel dijital altyapısı şu prensiplere göre geliştirilecektir:

  • açık ve standart tabanlı - teknoloji özellikleri halka açık ve kullanılabilir olacak şekilde yayımlanacak ve üyelerin kolaylıkla uygulamalar inşa etmelerine olanak tanıyacak. uygun olduğunda, ödeme mesajları ve jetonlar için endüstri standartları ve açık kaynaklı protokoller kullanılabilir. var olan standartlar geliştirilmemiş veya yetersiz olduğunda, esnek tasarımların önerilebileceği veya gelecekteki standartlara dahil edilebileceği konusunda uygun çabalar gösterilecektir.
  • Uygulanabilir düzenlemelere uygun ve düzenleyicilere erişilebilir - gl1 platformu uygulanabilir yasal ve düzenleyici gereksinimlere uygun olacaktır. Bölgeye özgü politika kontrolleri, uygulama katmanında geliştirilmeli ve gl1 platformuna doğal olarak entegre edilmemelidir. Üye veya son kullanıcının maruz kaldığı yasal ve düzenleyici gereksinimler, üye veya son kullanıcının ticari uygulaması, hizmeti ve konumunun analizine bağlı olabilir.
  • iyi yönetilen bir şekilde - uygun yönetişim, işletme düzenlemeleri, üyelik anlaşmaları ve kurallar, sorumluluk ve hesap verebilirlik konularında net ve şeffaf olmalıdır.
  • nötr - herhangi bir tek varlık veya ilgili varlık grubu içinde veya coğrafi bölgelerde kontrolün yoğunlaşmasını veya biriktirilmesini önlemek üzere tasarlanacaktır. Teknoloji seçimi de dahil olmak üzere temel işletme kararları, teknik açıdan değerlendirilip önerilecektir.
  • ticari olarak adil - finansal kurumlar gl1 platformunda adil bir şekilde rekabet edebilmelidir. bir gl1 işletme şirketi, diğer finansal kurumlara göre haksız yarar sağlamayı amaçlayan kararlar almaz.
  • Finansal kuruluşların katılım kriterlerini karşılayanların katılabileceği şekilde, hem işlevsel hem de ekonomik olarak erişilebilir olacak. Üyelik kriterleri, işletme maliyetleri ve ücretler ağın bütünlüğünü, istikrarını ve sürdürülebilirliğini teşvik etmek amacıyla tasarlanacaktır.
  • finansal olarak kendini sürdürebilir - gl1 platformu endüstriyel bir hizmet olarak işletilebilir. Abonelik ve işlem ücretlerinden oluşan gelirler, operasyonel maliyetler ve gl1'in sürekli sürdürülebilirliğini sağlamak için (geliştirmeler ve teknoloji araştırma ve geliştirme gibi) yeniden yatırım için kullanılacaktır.

3.2 mimari genel bakış

gl1 mimarisinin dijital varlık platformları için dört katmanlı kavramsal modelin temel katmanı olarak görülebileceği öngörülmektedir. Bu dört katmanlı model ilk olarak Singapur Para Otoritesi (MAS) proje koruyucusu - açık ve birbirleriyle uyumlu ağlar belgesinde ve IMF'nin çalışma belgesinde, asap: dijital varlık platformları için kavramsal bir modelde tanıtıldı.

henüz değerlendirme aşamasında olsa da, gl1'in diğer bileşen katmanları ile amaçlanan etkileşimleri şu şekilde tarif edilebilir:

  1. erişim katmanı: erişim katmanı, gl1 platformu etrafında inşa edilen dijital hizmetler yelpazesiyle nasıl etkileşimde bulunacaklarını son kullanıcıların nasıl etkileşimde bulunacağına atıfta bulunur. Her hizmet sağlayıcı, a) gl1 standartlarına uygun kendi cüzdan yeteneklerini sağlamakla; b) kendi müşterileri üzerinde kyc kontrolleri yapmakla; c) doğrudan müşterilerini entegre etmek, yetkilendirmek ve devre dışı bırakmakla; ve d) kendi müşterilerine hizmet vermekle sorumlu olacaktır. Belirlenmiş finansal kuruluşların gl1'in hizmetlerine erişebileceği varsayılmaktadır, ancak öncelikle belirlenmiş finansal kuruluşlar aracılığıyla entegre olmaları gerekecektir.
  2. hizmet katmanı: düzenlenmiş finansal kuruluşlar ve katılım kriterlerini karşılayan güvenilir üçüncü taraflar, gl1 platformunda ara banka transferleri ve teminat yönetimi gibi uygulama hizmetleri oluşturup ve dağıtabilmelidir. Katılımcı finansal kuruluşlar, gl1 tarafından belirlenen ödeme işlevselliği standartlarına uymak zorunda kalacaklardır: ödemesiz (fop), pvp, dvp ve teslimat karşılığı teslimat (dvd). Hizmet sağlayıcıları ayrıca, gl1 tarafından sağlanan varsayılan yazılım kitaplıklarında bulunmayan kendi akıllı sözleşme mantığını geliştirebileceklerdir.
  3. varlık katmanı: varlık katmanı, hem nakit, menkul kıymetler ve diğer varlıkların yerel ihraçını hem de mevcut fiziksel veya analog varlıkların tokenleştirilmesini destekleyecektir. Desteklenen varlık türleri arasında nakit ve nakit benzerleri, hisse senetleri, sabit getirili menkul kıymetler, emtialar, türevler, alternatif varlıklar, fon payları, akreditif mektupları, poliçeler, varlık referanslı tokenlar ve diğer tokenlar bulunabilir. GL1'deki varlıklar, tokenlar şeklinde dağıtılacak ve teknolojik olarak birden fazla GL1 uygulaması ve hizmet sağlayıcısı arasında etkileşimli olarak tasarlanmalıdır.
  4. Platform katmanı (global katman bir): gl1, platform katmanı için altyapı bileşenlerini sağlayacaktır ve blok zinciri altyapısını, defter ve uzlaşma mekanizmasını, kütüphaneleri ve şablonları, veri standartlarını ve platform genelindeki hizmetleri kapsayan bir vizyonu vardır. Kayıt tutmak için kullanılan altyapı, varlıkların farklı kurumlar tarafından sunulsa bile, gl1 platformundaki varlıkların birden fazla uygulamayla uyumlu olmasını sağlayan uygulama katmanlarından farklı olacaktır. Gl1 platformu, varlık transferi ve uygulama arası iletişimi mümkün kılan standartlaştırılmış bir uzlaşma ve senkronizasyon mekanizması protokolü içerecektir. Platform ayrıca, diğer uygulamalardan ve katılımcılardan gizlilik, izin verme ve veri ayırma sağlayacaktır.

gl1 altında, kaydedilen işlemlerin bütünlüğünü sağlayan doğrulayıcılar olarak hizmet veren kuruluşlar, iş süreklilik planları ve siber güvenlik koruma prosedürleri de dahil olmak üzere finans sektörünün teknoloji risk yönetimi kontrollerine uymak zorunda olacaklardır. Doğrulayıcılar, çabaları karşılığında işlem ücretleri olarak ön ödeme veya abonelik ücretlerine dayalı olarak ertelenmiş tekrarlayan bir şekilde ödüllendirilebilirler.

diğer katmanlarla uyumluluğu sağlamak için, gl1 platformu belirlenmiş veri ve işletme standartlarına (varlık, jeton, cüzdan vb.) uymaktadır ve temel işlevsellik, ortak kütüphaneler ve iş mantığı (erişim, akıllı sözleşmeler, iş akışları) içermektedir ve isteğe bağlı bir 'başlangıç ​​kiti' olarak kullanılabilir.

4. gl1'in potansiyel kullanım alanları

gl1, birden fazla kullanım senaryosunu desteklemek ve varlık-agnosik olmak üzere tasarlanacaktır. Paylaşılan bir defter altyapısı üzerinde tüm düzenlenmiş finansal varlıkları, tokenize merkez bankası parasını ve ticari banka parasını destekleyecektir. Katılan merkez bankaları ayrıca ortak bir yerleşim varlığı olarak merkez bankası dijital para birimi (cbdc) çıkarabilir.

gl1 durumunda, minimal uygunluk kriterlerini karşılayan ve uygunluk sürecinden geçen herhangi bir finansal kurum, merkezi bir yönetim kurumundan onay almadan gl1 hizmetlerine katılabilir ve kullanabilir. Bununla birlikte, yalnızca izinli taraflar, gl1 platformunda ticari uygulamaları geliştirip dağıtabilecek ve gl1 veri ve güvenlik standartlarına uyacak. Finansal kurumlar tarafından gerçekleştirilen kabul edilebilir faaliyetler, risk profillerine ve mitiGate.io ile ilişkili riskleri azaltma yeteneklerine orantılı olacaktır.

başlangıçta belirlenen kullanım alanları arasında sınır ötesi ödemeler ve dijital varlık ağlarındaki sermaye piyasası araçlarının sınır ötesi dağıtımı ve takası yer alır. Tablo 3, GL1'in potansiyel olarak kullanılabileceği örnekleri sunmaktadır.

Bu makalede yer alan örnekler, sadece görsel amaçlıdır ve gl1 platformunun tüm kullanımlarına uygulanabilecek resmi bir görüş olarak değerlendirilmemelidir.

gl1'in değer teklifi

Dijital varlık uygulamalarını ve düzenlenmiş finansal kuruluş katılımcılarını ortak bir defter altyapısına entegre ederek, finans sektörünün dijital varlıkların avantajlarından yararlanması ve güncellenmemiş piyasa altyapısının modernizasyonunu potansiyel olarak hızlandırması beklenmektedir. Tablo 4, GL1'in potansiyel değer tekliflerinin bazılarını açıklamaktadır.

5. işletme modelleri

Uygulamada, GL1 platformunu kullanarak birden fazla finansal uygulama ve ağ kurulabilir. Finansal ağ burada, birbirleriyle ortak bir ticari düzen ve yönetişim kuralları kullanarak birbirleriyle işlem yapmayı kabul eden finansal kurumların konsorsiyumu olarak tanımlanmaktadır. Bu kurallar, her işlem yapan tarafın sorumluluklarını ve yükümlülüklerini belirler.

Finansal ağlar belirli kullanım durumları etrafında örgütlenebilir. Örneğin, bir finansal ağ sınır ötesi ödemelere odaklanan uygulamalardan oluşabilir. Diğer finansal ağlar ise nakit ve menkul kıymetlerin yerleşimi gibi kullanım durumlarına odaklanabilir.

finansal ağlar ayrıca farklı türde tokenize varlıklara da sahip olabilir. bazı finansal ağlar toptan cbdc kullanımına odaklanırken diğerleri merkez bankası parası ve ticari banka parasının ortak bir defter üzerinde kullanımını keşfeder. finansal ağlar ayrıca birden fazla kullanım durumunu ve yargı alanını kapsayabilir. örneğin, MAS'in Proje Guardian toptan ağı, döviz, sabit getiri ve varlık ve servet yönetimi tokenize ürünlerin takasını destekleyen uygulamaları içerecektir.

Bu finansal ağların her biri bağımsız olarak yönetiliyor veya yönetilebilir ve farklı özelliklere sahip olsa da, bireysel finansal ağların erişimini genişletme potansiyeli, ortak temel altyapıyı seçmeleri için onların güçlü bir motivasyon olabilir. Aynı paylaşılan defter altyapısını kullanarak, tokenleştirilmiş varlıklar farklı finansal ağlar arasında transfer edilebilir ve yeni uygulamalar, farklı finansal ağlardan gelen uygulamaların üzerine inşa edilerek oluşturulabilir.

Finansal kurumların ortak bir defter altyapısına dayalı ağlarda işlem yapamadığı durumlarda, farklı defter teknolojileri kullanan finansal ağlar yerine bağlantılı olabilir. Ağların bağlanmasıyla ilgili artılar ve eksiler, MAS'ın Proje Koruyucu - Bağlantılı Ağlar Teknik Beyaz Kağıdı'nda ele alınmıştır. Ayrıca ağların ölçeklendirilmesi için daha fazla düşünce, Proje Koruyucu'nun açık ve birbirine bağlı ağları etkinleştiren belgesinde ayrıntılı bir şekilde tartışılmıştır.

Düzenlenmiş finansal hizmetler platformu olarak, gl1 platformundaki bazı faaliyetler kısıtlanabilir ve sadece belirlenmiş hizmet sağlayıcıları tarafından yapılabilir. İlgili işletmecilerin kuralları belirlemesi ve izin verilen faaliyet türlerini belirlemesi beklenir. Örneğin, tüm katılımcılar işlemleri başlatabilir, ancak yalnızca belirlenmiş finansal kuruluşlar akıllı sözleşmeleri dağıtmaya izin verilebilir. Ek kontroller, spesifik fonksiyonlara erişimi, gerekli tarama veya akreditasyon süreçlerinden geçmiş seçilmiş taraflarla sınırlayabilir.

Uzlaşma düzenlemeleri, GL1 platformu finansal piyasa altyapı (FMI) operatörlerinin ödemelerin, menkul kıymetlerin ve diğer finansal işlemlerin takas ve uzlaşmasını sağlama rolünü destekleyebilir. GL1 işletme şirketleri, FMI operatörlerine teknoloji altyapı sağlayıcıları olarak hizmet verebilir. FMI'ler hala değer zincirinde önemli roller oynayabilir, ancak belirli bir tür FMI veya kritik hizmet sağlayıcıları (CSP'ler) tarafından geleneksel olarak yerine getirilen işlevlerin potansiyel bir yeniden yapılandırması olabilir.

örneğin, mevcut düzenlemelere göre, işlem yürütme, takas ve yerleştirme işlevleri farklı taraflar tarafından işletilen ayrı sistemler aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. ödeme ayrı bir sistem aracılığıyla yapıldığında, menkul kıymetin sahipliği devredilir ve merkezi bir menkul kıymetler saklama kuruluşundaki kayıtlar güncellenir.

gl1 ile, bu koordinasyon akıllı sözleşmelerin kullanımıyla otomatik hale getirilebilir. Yeni düzenlemelerle, hem nakit hem de menkul kıymet işlemleri aynı paylaşılan defter altyapısında barındırılıp gerçekleştirilecektir. Bu, nakit ve menkul kıymetlerin aynı anda takas edilebileceği anlamına gelir, böylece bir işlemin hem nakit hem de menkul kıymet ayağı başarıyla gerçekleşir veya ikisi de başarısız olur. Bu düzenleme, bir karşı tarafın temerrüdü durumunda sistem etkisini minimize edecektir.

Uzlaşma kesinliği, bir GL1 tasarım gereksinimi olarak, platformun uzlaşma kesinliğini destekleme yeteneği olacaktır, burada uzlaşmanın ne zaman kesin ve geri alınamaz hale geldiği açıkça tanımlanabilirdir. Bu, dağıtılmış ağlarda önemli olup, birden fazla doğrulama düğümünün işlemleri doğruladığı ve aynı anda kayıtları güncellediği yerlerde kolay değildir. Defterin işletim aşaması ile transferlerin uzlaşma kesinliğine sahip olduğu zaman arasında uyumun sağlanması için, defter durumu hakkında uzlaşma sağlamak için uygun algoritmayı seçmek önemli bir tasarım kararıdır.

gl1 için, yerine getirme kesinliğini desteklemek için belirlenmiş bir konsensüs algoritması gerektiği varsayılır. Örneğin, bir FMI işletmecisi yerine getirmenin, belirlenmiş finansal kurumlar tarafından işletilen doğrulama düğümlerinin belirli bir sayısı üzerinde uzlaşma sağlandığında kesin ve geri alınamaz olarak kabul edileceğini tanımlayabilir. Tamamlanması için, gl1 platformunu kullanan FMI işletmecilerinin yerine getirme kesinliğine uygulanan ilgili düzenlemelerden haberdar olmaları gerekmektedir.

Dizayn tarafından örgütlenme ve düzenleyici denetim, gl1 işletme şirketleri, katılan finansal kurumların işlem yaptığı pazarlar ve yargı bölgeleri boyunca faaliyet gösterebilirler. Gl1 işletme şirketleri ile katılan finansal kurumlar arasındaki belirli düzenlemelere ve ticari ve hukuki analize tabi olarak, gl1 altyapısı ve işletme şirketleri, faaliyet gösterdikleri belirli yargı bölgelerinde bir fmi ve/veya kritik bir hizmet sağlayıcı olarak kabul edilebilir.

İşletme şirketleri ve katılan finansal kurumlar potansiyel risk faktörlerini değerlendirmeli ve yönetmelidir. Bunlar, kredi ve likidite riskleri yanı sıra gl1 platformuna erişimde yaşanan bir kayıp veya gecikmenin etkisi gibi operasyonel riskleri içerir. Bir kesintinin sistemik etkisini azaltmak için uygun önlemler alınmalıdır. Çevresel, sosyal ve yönetişim riskleri de dikkate alınmalıdır.

organizasyonel yapıya ve yerleşim düzenlemelerine bağlı olarak, gl1 platformunu kullanan finansal kurumlar farklı geçerli lisans ve düzenleyici gereksinimlere tabi olabilir. katılımcı yargı bölgelerindeki fmi operatörleriyle yerleşim düzenlemeleri bağlamında gl1 işletme şirketlerinin sorumluluğunu ve hesap verebilirliğini belirlemek için daha fazla ticari, hukuki ve yönetişim analizi gerekmektedir.

Bu bağlamda, GL1 işletme şirketleri, GL1 altyapısı ile ilgili olarak ilgili yargı bölgelerindeki ilgili paydaşlarla (denetleme otoriteleri dahil) işbirliği yaparak hukukun üstünlüğünün korunmasını sağlayacak.

1. gelecekteki çalışmalar - Kasım 2023'te başlatıldığından beri MAS ve katılımcı finansal kurumlar, gl1 paylaşılan defter altyapısıyla ilgili tartışma ve görüş oluşturma çalışmalarına katılmışlardır. Tartışılan konular arasında, katılımcı finansal kurumlar şunları göz önünde bulundurmuştur:

gl1 platform gibi potansiyel iş kullanım durumları, iç ve dış ödemeler, menkul kıymetlerin birincil ihraçları ve diğer finansal araçlar, teminat yönetimi ve menkul kıymetlerin yerleşimi gibi konularda uygulanabilir.

gl1'in yönetim modelinde hukuki varlıkların işletme şirketleri şeklinde çalıştığı ve prensipler, standartlar ve en iyi uygulamaları yöneten kar amacı gütmeyen bir kuruluşa ihtiyaç duyulduğu konusunda uyum sağlanması.

Hizmet sağlama için politika, risk ve yasal konuların ön değerlendirmesi.

Potansiyel iş gereksinimleri göz önünde bulundurularak, mevcut DLT teknolojilerinin ön çalışması ve uygulanabilirlik değerlendirmesi, gl1'in geliştirilmesi için önerilmektedir.

Gelecek aşamada, gl1 gelişimini desteklemek için çift yönlü bir yaklaşım benimsemektedir. gl1, gl1'in işletimi için ortak ilkeler, politikalar ve standartlar geliştirmek için kar amacı gütmeyen bir kuruluşun kurulmasını araştıracaktır. Bu, gl1 altyapısını inşa edecek ve dağıtacak bağımsız işletme şirketlerinin potansiyel gelecekte kurulmasını tamamlayacaktır.

Yönetişim ve işletme modelinin geliştirilmesi, üyelerin türü ve dağılımı, hedef işletme modeli, beklenen operasyonel maliyetler, önerilen ücret yapıları, tahmini gelirler ve kuruluşun maliyet açısından nötr olması için kâr noktası gibi faktörlerin dikkate alınmasını içerebilir. Ayrıca, gl1'i gerçekleştirmek için potansiyel çözüm seçenekleri ve teknik tasarım düşüncelerinin ön değerlendirmesini genişletebilir.

Mevcut dağıtılmış defter teknolojilerinin kullanılması bekleniyor, gl1'in özel ihtiyaçlarını desteklemek için muhtemel geliştirmeler yapılacaktır.

2.sonuç - gl1, finansal ağların geleceğini şekillendirebilecek temel dijital altyapıyı kurmak için çok yıllık bir girişim olması bekleniyor. Bu vizyon gerçekleştiğinde, bir varlık yaşam döngüsünü ve sermaye piyasalarının nasıl yürütüldüğünü temel olarak dönüştürebilir. Bu potansiyelin gerçekleşmesi için, internetin ortaya çıkışından bu yana benzeri görülmemiş ölçekte çok taraflı işbirliklerine ihtiyaç duyulacaktır, hem özel sektörden hem de kamu sektöründen.

Küresel bank ağını, kamu sektörü otoritelerini ve uluslararası kuruluşları bir araya getirerek, gl1'in finans endüstrisinin dönüşümünü destekleyen temel dijital altyapı olarak gelişimini ilerletmek için uluslararası toplumun katkılarını memnuniyetle karşıladığı açıktır: girişimin gücü.

White Paper https://www.mas.gov.sg/publications/monographs-or-information-paper/2024/gl1-whitepaper

glossary

Merkezi karşı taraf (ccp), bir veya daha fazla finansal piyasada işlem gören sözleşme tarafları arasında kendini aracı olarak koyan ve her satıcı için alıcı ve her alıcı için satıcı olan yasal bir kişidir.

merkezi menkul kıymetler saklama kuruluşu (MKS) bir menkul kıymetler takas sistemi (takas hizmeti) işleten ve menkul kıymetleri defter kaydı sistemine (noterlik hizmeti) başlangıçta kaydeden ve/veya en üst düzeyde menkul kıymet hesapları sağlayan ve sürdüren yasal bir kişidir.

cayma, müşterilerin hesabı için finansal araçların güvenli saklanması ve yönetimi hizmetini ifade eder, bunlar arasında saklayıcı ve nakit/teminat yönetimi gibi ilgili hizmetler bulunur.

delivery-versus-delivery (dvd), bir değerlerin yerleşimi mekanizmasıdır ve iki değerler transferini öyle bir şekilde bağlar ki, bir değerin teslimi ancak diğer değerin karşılık gelen teslimi gerçekleştiğinde gerçekleşir.

teslimat-karşılığı-ödeme (dvp), menkul kıymetlerin bir para transferiyle ilişkilendirildiği bir menkul kıymetler takas mekanizmasıdır, böylece menkul kıymetlerin teslimatı, sadece karşılık gelen nakit transferi gerçekleştiğinde ve tersi durumunda gerçekleşir.

dijital varlıklar, dlt kullanılarak elektronik olarak kaydedilebilen, ihraç edilebilen, transfer edilebilen, depolanabilen değer veya hakların herhangi bir dijital temsilidir.

dağıtılmış defter teknolojisi (dlt), farklı konumlardaki bilgisayarların ağ üzerinde işlemleri önermesine ve doğrulamasına izin veren ve kayıtları güncellemesine olanak tanıyan protokolleri ve destekleyici altyapıyı ifade eder.

Finansal Piyasa Altyapısı (FMI), sistemi işleten kuruluş da dahil olmak üzere katılan kurumlar arasında kullanılan bir çok taraflı sistemdir; ödemelerin, menkul kıymetlerin, türevlerin veya diğer finansal işlemlerin takasının, uzlaşmasının veya kaydının yapılması amacıyla. Tipik örnekler arasında; merkezi saklama kuruluşu (MSK), merkezi takas partisi (MTP), menkul kıymetlerin uzlaşma sistemi (MUS), işlem depo kurumu (IDK) bulunmaktadır.

Finansal ağlar, ortak bir ticari düzenleme ve yönetişim kurallarına dayanarak birbirleriyle işlem yapmayı kabul eden finansal kuruluşların konsorsiyumu tarafından oluşturulan iş ağlarına atıfta bulunur.

ücretsiz ödeme (fop), karşılık gelen bir fon transferi olmaksızın menkul kıymetlerin transferidir.

global layer one (gl1), tokenize varlıklar için temel dijital altyapıyı kurmak için bir girişimi ifade eder.

gl1 platformı, gl1 işletme şirketleri tarafından tokenize edilmiş finansal varlıkların ve işlemlerin barındırılması ve yürütülmesi için sağlanan paylaşılan defter altyapısını ifade eder.

gl1 işletme şirketi, finans endüstrisi için bir konsorsiyum tarafından işletilecek olan endüstriyel bir hizmettir.

menkul kıymetler takas sistemi, transfer emirlerinin yürütülmesinden ibaret olan bir dizi katılımcı arasında resmi bir düzenlemeyi ifade eder.

Güvenlik tokeni, bir DLT kullanılarak ihraç edilen, kaydedilen, transfer edilen ve depolanan bir güvenlik anlamına gelir.

Uzlaşma, bir menkul kıymet işleminin tamamlanması anlamına gelir ve bu işlemin taraflarının yükümlülüklerinin nakit veya menkul kıymet transferi veya her ikisi yoluyla yerine getirilmesi amacıyla sonuçlandırılır.

akıllı sözleşmeler, bazı veya tüm sözleşme yükümlülüklerinin kaydedildiği, çoğaltıldığı veya otomatik olarak yerine getirildiği dağıtılmış bir defterde çalıştırılan bir bilgisayar programı anlamına gelir.

Payment-versus-payment (PvP), ödemenin bir para birimindeki son transferinin, başka bir para birimindeki ödemenin son transferi gerçekleşirse ve yalnızca o zaman gerçekleştiğini sağlayan yerleşim mekanizmasına atıfta bulunur.

doğrulayıcılar, dağıtılmış bir defter veya blok zincir ağı üzerinde işlemleri doğrulamaktan sorumlu olan düğümlere atıfta bulunur.

uyarı:

  1. Bu makale [ kaynağından yeniden basılmıştır.bocaibocai.eth]. Özgün başlığı '新加坡金管局《全球layer 1 -金融网络的基础层》白皮书' olan makaleyi iletiyorum. Tüm telif hakları özgün yazar [bocaibocai.eth]'e aittir.. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa, lütfen iletişime geçin. Gate.io öğrenekip ve bunu hızlı bir şekilde ele alacaklar.
  2. sorumluluk reddi: bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın kendi görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi oluşturmaz.
  3. Makalelerin diğer dillere çevirileri Gate.io öğrenme ekibi tarafından yapılmaktadır. Aksi belirtilmedikçe, çevirilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!