Katman 2 Manzara: Temel Ekosistemde Neye Dikkat Etmeli?

Orta SeviyeAug 12, 2024
Bu makale, başarısının Coinbase ve OP Stack tarafından desteklenmesi ve "Meme" ve "SocialFi" sektörlerindeki güçlü piyasa performansı gibi benzersiz avantajlarına atıfta bulunarak Base'in yükselişini vurgulamaktadır. Ayrıca, Aerodrome ve Extra Finance gibi Base'teki önde gelen projeler ve Farcaster'ın başarısı gibi etkin sosyal etkileşimler, ekosisteminin gelişimini önemli ölçüde desteklemiştir.
Katman 2 Manzara: Temel Ekosistemde Neye Dikkat Etmeli?

Ferociously competitive L2 (Katman 2) arenada, önceden meydan okunmamış pozisyonları olan Arbitrum ve Optimism, eşi benzeri görülmemiş değişikliklerle karşı karşıya gibi görünüyor.

23 Temmuz itibariyle L2BEAT verilerine göre (aşağıdaki grafikte görüldüğü gibi), Base'nin Toplam Değer Kilitli (TVL) miktarı neredeyse 7,5 milyar doları aşarak Optimism'in 6,87 milyar dolarını geride bıraktı ve ikinci sırayı güvence altına aldı. Böylece Arbitrum'un ardından ikinci en büyük L2 ağı oldu.

OP Stack üzerinde inşa edilmiş bir süper zincir olan Base üzerine düşünürken, "öğrencinin öğretmeni geçmesi" başarısının kaçınılmaz bir hissiyatına kapılmamak mümkün değildir. Peki, Base'i ön plana çıkaran tam olarak nedir? Coinbase gibi Web3 devleriyle hangi bağlantıları vardır? Ve mevcut Base ekosistemi içinde dikkat edilmesi gereken hangi projeler vardır?

Temel: OP Yığın Tabanlı L2 "Yeni Gelen"

Kısacası, Base, Coinbase tarafından desteklenen, OP Stack'e dayanan ve Meme'nin zenginlik efsanelerinden ve sosyal uygulamaların trafiğinden yükselen bir platform olarak özetlenebilir.

Forbes daha önce Coinbase'den yedi etkili figür tanıttı, bunların arasında Base'in kurucusu Jesse Pollak (aşağıdaki PUNK avatarı tarafından temsil ediliyor) öne çıktı. 2017 yılında Coinbase'e katılan Pollak gerçek bir "veteran".

Fortune dergisi ile yapılan özel bir röportaja göre, 2021 yılında, Coinbase'in tüketici ürünlerinden sorumlu iken, Pollak kendi girişimini başlatma fikrine sahipti. Onu elinde tutmak için, Coinbase CEO'su Brian Armstrong (aşağıdaki resimdeki merkezde), ona Coinbase'i blokzincire getirme görevini verdi, ki bu da Base'in oluşturulmasının ilk itici gücü haline geldi (bu aynı zamanda Base'in doğuştan tüketici uygulama genlerini açıklayabilir).


Kaynak: Forbes

9 Ağustos 2023'te, Coinbase resmi olarak Base ana ağını başlattı. Teknolojik olarak, Base, Optimism'in açık kaynaklı modüler araç takımı olan OP Stack'e dayanır. OP Stack, geliştiricilere ve projelere ihtiyaçlarına göre özelleştirebilmelerini sağlayarak Ethereum ağına bağlanmalarını ve güvenliğini ve kaynaklarını paylaşmalarını sağlar.

Sonuç olarak, Base ve Optimism birlikte bir yönetişim ve gelir paylaşım çerçevesi sundu:

  • Base sıralayıcının toplam gelirinin %2,5'i veya Base on-chain sıralayıcının net gelirinin %15'i (L2 işlem geliri eksi L1 veri gönderim maliyetleri), hangisi daha büyükse, bu gelir Optimism Collective yönetim sistemine tahsis edilecektir.
  • Optimism Vakfı, Base'e önümüzdeki altı yıl içinde yaklaşık olarak 118 milyon OP Token kazanma fırsatı da sağladı.

Bir yıldan az bir sürede, Base sadece OP Superchain ekosistemi içinde değil, aynı zamanda Optimism dahil olmak üzere birçok Ethereum L2 ağını geride bırakarak ikinci en önemli haline gelerek dikkat çekti, bu da önemli bir başarı haline geldi.

Bu nedenle, Coinbase'de şu anda yürütme unvanı olmamasına rağmen, kripto para birimi alanında son yıllarda tanıttığı en başarılı ürünlerden biri olan Base lansmanı, Coinbase'de önemli bir etki yarattı.

Ayrıca, Base ağındaki tek sıralayıcı olarak Coinbase önemli ölçüde kar elde etmiştir. Örneğin, 2024'ün ilk çeyreğinde kullanıcılar Base'e (tüm ücretler dahil) 27,4 milyon dolarlık işlem ücreti ödedi, bunun 15,5 milyon doları Coinbase'e gitti.

Coin98' den gelen istatistiklere göre, Base'nin TVL'de sadece Arbitrum'dan sonra ikinci sırada değil, aynı zamanda günlük işlem hacmi de Arbitrum'u aşarak dikkat çeken bir performans sergiliyor. 22 Temmuz itibarıyla Base'ın günlük işlem hacmi tarihi bir rekora ulaşarak 4 milyon işlemi aşmış durumda, ki bu da ikinci sıradaki Arbitrum'un neredeyse iki katı!


Kaynak: Coin98 Analitiği

Bu kadar aktif on-chain performans aslında havada bir kale değil. Base'e daha yakından bir göz atarsak, tüketici genlerinin çok olgun olduğunu ve 'Meme' ve 'SocialFi' gibi iki yol üzerinde eşsiz rekabetçiliğini geliştirdiğini göreceğiz, bu da onun Token çıkarma beklentisi olmaksızın bile bir L2 haline gelmesine olanak tanıyor. Alanında son derece rekabetçi bir ağ.

Meme, SocialFi iki ayak üzerinde yürür

Birincisi, doğal olarak Meme alanının düzenidir. Geçen yıl Base'in sıcak olaylarını sıralarsak, Meme'in ara sıra para kazanması efsanesinin Base'e büyük fon ve kullanıcı akışını teşvik etmek için ana güç haline geldiğini göreceğiz. Üs yetkilileri tarafından neredeyse zekice bir numara olarak kabul edilebilir. "Pazarlamaya Yeni Başlayan Stratejisi".
Dürüst olmak gerekirse, TYBG'den Degen'e, Brett'e vb. neredeyse her birinde, Base'de zenginlik etkileri dolu bir "sihirli disk" olacak, bu da kısa bir süre içinde zincir üstü trafiği büyük ölçüde çekerek Ethereum ana ağındaki birçok Meme projesinin sözleşmelerini Base'e taşımalarına neden olacak.
Ve çeşitli zenginlik yaratma etkilerine sahip Memler birbiri ardına çıktığından, yüzlerce hatta binlerce kat artışla topluluğun dikkatini çekti, bu durum da fonların büyük bir kısmının MemeCoin'in zorlu düzenlemesi etrafında dönmesine neden oldu ve bu da bir bakıma 'kendini onaylayan' bir mantık oluşturdu.


Kaynak: OneKey

Meme'i sürekli bir strateji haline getirmenin yanı sıra, Base'in diğer bir özelliği de "SocialFi"'ye odaklanmasıdır.

SocialFi Stratejisi

Tanınmış platform friend.tech, Eylül 2023'te patlayıcı topluluk trafiğini Base'e getirdi. X ile sıkı bir şekilde entegre olarak, friend.tech kullanıcıların Base zincirinde ETH kullanarak platformdaki herhangi bir kullanıcının hisselerini (Share) satın almalarını sağladı ve onlara doğrudan konuşma hakları ve bu etkileşimlerden kar elde etme potansiyeli verildi. Bu, Base'in sosyal alana ilk önemli girişimini işaret etti.

Sonrasında, Farcaster, Base'ın Layer 2 ağlarının "yeni sosyal favorisi" olarak daha da sağlamlaştırdı. Farcaster, sadece Web3 sosyal uygulamalarında faaliyet göstermekle kalmadı, aynı zamanda Paradigm ve a16z gibi önde gelen risk sermayesi şirketlerini çeken önemli 150 milyon dolarlık bir finansman turunu tamamladı.

Makalede, Ethereum Kurucusu Vitalik'in Sıkça 'Beğenilen' Projeler ve Alanların Genel Bir Bakışı" başlıklı makalede, Vitalik'in Base üzerindeki olumlu görüşlerini belirttik. Eylül 2023'te Vitalik'in X hesabı bir SIM kartı kaçırma nedeniyle hacklendiğinde, gerçekten saldırıya uğradığını, Twitter'ı kaldırdığını ve Ethereum adresleri aracılığıyla hesapların kontrol edilebildiği Farcaster'a katıldığını Farcaster'da duyurdu.

Yazı yazma zamanına gelindiğinde, Vitalik'in Farcaster'ı ana sosyal medya platformu haline getirdiği görünüyor, bu da Ethereum'un OG'leri (orijinal gangsterler) arasında favori haline geldi.

Öncü Projeler Genel Bakış

Teknoloji ve viral hitlerin ötesinde, ekosistem gelişimi, Layer 2 (L2) ağının uzun vadeli sürdürülebilirliği için önemli bir faktördür.

L2 ekosistemi hangi ölçüde gelişti ve hangi sektörlerdeki öncü özel projelere dikkat etmeye değer? (Friend.tech ve Farcaster gibi ve şu anda Uniswap ve Aave gibi çoklu zincir devlerini bir kenara bırakalım.)

DefiLlama verilerine göre, DeFi'deki mevcut Toplam Değer Kilitlenmiş (TVL) miktarı Base'de 1.74 milyar dolar. Bu TVL'de birkaç (yarı) yerli DeFi projesi hakimdir, bunlar arasında:

  • Aerodrome: $650 milyon
  • Extra Finance: 106 milyon dolar
  • Moonwell: $83.25 milyon
  • Morpho Blue: $73.26 milyon

Bu projeler Base ekosisteminde öncülük ediyor ve DeFi manzarasına önemli ölçüde katkıda bulunuyor.

  • Aerodrome
    Öncelikle, Aerodrome Base zincirinde en yüksek TVL'ye sahip olan bir “MetaDEX” olarak öne çıkıyor ve Base ekosisteminin temel itici gücü durumunda. Toplam kilitli değeri 650 milyon doları aşan Aerodrome, ikinci sıradaki Uniswap'in TVL'sini ikiye katlayarak önemli bir şekilde önde yer alıyor ve Uniswap'in TVL'si 282 milyon dolar olarak belirlenmiştir.

Aerodrome, Uniswap V2 ve V3, Curve, Convex ve Votium gibi çeşitli DEX'lerden öğeleri birleştirir. Benzersiz mimarisi, tüccarlar, LP'ler (likidite sağlayıcıları) ve tokenları için likidite sağlamayı amaçlayan protokoller de dahil olmak üzere farklı protokol katılımcıları arasındaki teşvikleri ayarlar, hepsi Ve yönetim modeli aracılığıyla gerçekleştirilir.

Katılımcılar ücretleri toplamak için AERO Token'larını kilitlemek zorundadır ve bu token'ları veAERO'ya kilitlemek, kullanıcıların protokolün token üretimini belirli havuzlara yönlendirmesine izin verir. Bu havuzlar daha sonra ücretlerin ve üretimlerin %100'ünü kazanırlar. Bu teşvikler nedeniyle, oy verenler en yüksek hacimli havuzlara token üretimlerini yönlendirerek en çok ödülü alanları oluştururlar, LP'leri çeken bir uçuş tekerleği etkisi yaratırlar. Bu da, popüler token çiftleri için trader'lara düşük kayma deneyimi sağlar.

  • Ekstra Finans
    Extra Finance, Optimism tabanlı merkezi olmayan kredi ve otomatik kaldıraçlı verim birleştirme protokolüdür. Kullanıcılara kredi, 3 kat kaldıraçlı çiftçilik, uzun/kısa pozisyonlar, nötr stratejiler ve strateji kasaları gibi çeşitli ürünler sunar.

Aerodrome gibi, Extra Finance da veToken ekonomisini kullanır. veEXTRA sahipleri, yıllık faiz oranı (APR) ödülleri, likidite madenciliği havuzları için daha yüksek kaldıraç, yüksek kullanım oranına sahip kredi havuzlarına erişim ve daha fazla yaklaşan özellik ve faydalara öncelikli erişim gibi faydaları ve özellikleri kilitleyebilir.

  • Diğer Ana DeFi Protokolleri
    Base'deki diğer dikkate değer kredi protokolleri arasında Moonwell ve Morpho Blue yer alıyor, her biri on milyonlarca dolarlık TVL ile övünüyor.

  • Sosyal ve Oyun DApp'leri
    DeFi sektörünün ötesinde, Base aynı zamanda sosyal ve oyun tüketici alanlarında da dikkate değer DApps barındırıyor. Bu alanlar artan ilgi ve gelişme görüyor ve Base'in çeşitli ve genişleyen ekosistemini vurguluyor.

  • Gate
    Warpcast, merkezi olmayan sosyal protokol Farcaster için istemcidir. Warpcast'teki NFT'ler Ethereum, Base ve ZORA'da görüntülenmeyi destekler.

  • Karga
    Blackbird, özellikle konukseverlik endüstrisi için tasarlanmış bir Web3 platformudur ve sadakat ve üyelik hizmetleri aracılığıyla doğrudan bağlantılar kurmaya odaklanmaktadır.

Ekim 2022'de, Blackbird, Union Square Ventures, Shine Capital ve Multicoin Capital tarafından ortaklaşa yönetilen 11 milyon dolarlık bir tohum sermaye turunu tamamladı ve Variant, Circle Ventures ve IAC'nin katılımıyla gerçekleşti.

Sonuç

Bir yıldan az bir sürede, Base hiçbir şeyden ikinci en önemli Katman 2 ağı haline gelerek, yerel bir jeton çıkarmadan 7.5 milyar dolarlık bir TVL biriktirdi.

Bu etkileyici başarı, sosyal platformlar gibi Web3 tüketici uygulamalarının benzersiz avantajlarını vurgulamaktadır. Bu, geleceğin büyük Web3 tüketici uygulamasını yakalayabilenlerin, Web3'te patlayıcı büyüme ve yaygın benimsenme için anahtarı elinde tutabileceğini önermektedir.

Bir söz der ki, “Olanlar sadece bir önsözdür.” Web3'ün kitlesel benimsenmesinde iz bırakmayı hedefleyen katılımcılar için Base, değerli bir referans modeli olabilir.

Açıklama:

  1. Bu makale [den tekrar basıldıyerel blockchain]. Tüm telif hakları orijinal yazara aittir [Terry]. Bu yeniden basım hakkında itirazlarınız varsa, lütfen iletişime geçin.Gate Öğrenekip, ve bunu hızlı bir şekilde ele alacaklar.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın kendi görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalelerin diğer dillere çevirileri, Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.

Katman 2 Manzara: Temel Ekosistemde Neye Dikkat Etmeli?

Orta SeviyeAug 12, 2024
Bu makale, başarısının Coinbase ve OP Stack tarafından desteklenmesi ve "Meme" ve "SocialFi" sektörlerindeki güçlü piyasa performansı gibi benzersiz avantajlarına atıfta bulunarak Base'in yükselişini vurgulamaktadır. Ayrıca, Aerodrome ve Extra Finance gibi Base'teki önde gelen projeler ve Farcaster'ın başarısı gibi etkin sosyal etkileşimler, ekosisteminin gelişimini önemli ölçüde desteklemiştir.
Katman 2 Manzara: Temel Ekosistemde Neye Dikkat Etmeli?

Ferociously competitive L2 (Katman 2) arenada, önceden meydan okunmamış pozisyonları olan Arbitrum ve Optimism, eşi benzeri görülmemiş değişikliklerle karşı karşıya gibi görünüyor.

23 Temmuz itibariyle L2BEAT verilerine göre (aşağıdaki grafikte görüldüğü gibi), Base'nin Toplam Değer Kilitli (TVL) miktarı neredeyse 7,5 milyar doları aşarak Optimism'in 6,87 milyar dolarını geride bıraktı ve ikinci sırayı güvence altına aldı. Böylece Arbitrum'un ardından ikinci en büyük L2 ağı oldu.

OP Stack üzerinde inşa edilmiş bir süper zincir olan Base üzerine düşünürken, "öğrencinin öğretmeni geçmesi" başarısının kaçınılmaz bir hissiyatına kapılmamak mümkün değildir. Peki, Base'i ön plana çıkaran tam olarak nedir? Coinbase gibi Web3 devleriyle hangi bağlantıları vardır? Ve mevcut Base ekosistemi içinde dikkat edilmesi gereken hangi projeler vardır?

Temel: OP Yığın Tabanlı L2 "Yeni Gelen"

Kısacası, Base, Coinbase tarafından desteklenen, OP Stack'e dayanan ve Meme'nin zenginlik efsanelerinden ve sosyal uygulamaların trafiğinden yükselen bir platform olarak özetlenebilir.

Forbes daha önce Coinbase'den yedi etkili figür tanıttı, bunların arasında Base'in kurucusu Jesse Pollak (aşağıdaki PUNK avatarı tarafından temsil ediliyor) öne çıktı. 2017 yılında Coinbase'e katılan Pollak gerçek bir "veteran".

Fortune dergisi ile yapılan özel bir röportaja göre, 2021 yılında, Coinbase'in tüketici ürünlerinden sorumlu iken, Pollak kendi girişimini başlatma fikrine sahipti. Onu elinde tutmak için, Coinbase CEO'su Brian Armstrong (aşağıdaki resimdeki merkezde), ona Coinbase'i blokzincire getirme görevini verdi, ki bu da Base'in oluşturulmasının ilk itici gücü haline geldi (bu aynı zamanda Base'in doğuştan tüketici uygulama genlerini açıklayabilir).


Kaynak: Forbes

9 Ağustos 2023'te, Coinbase resmi olarak Base ana ağını başlattı. Teknolojik olarak, Base, Optimism'in açık kaynaklı modüler araç takımı olan OP Stack'e dayanır. OP Stack, geliştiricilere ve projelere ihtiyaçlarına göre özelleştirebilmelerini sağlayarak Ethereum ağına bağlanmalarını ve güvenliğini ve kaynaklarını paylaşmalarını sağlar.

Sonuç olarak, Base ve Optimism birlikte bir yönetişim ve gelir paylaşım çerçevesi sundu:

  • Base sıralayıcının toplam gelirinin %2,5'i veya Base on-chain sıralayıcının net gelirinin %15'i (L2 işlem geliri eksi L1 veri gönderim maliyetleri), hangisi daha büyükse, bu gelir Optimism Collective yönetim sistemine tahsis edilecektir.
  • Optimism Vakfı, Base'e önümüzdeki altı yıl içinde yaklaşık olarak 118 milyon OP Token kazanma fırsatı da sağladı.

Bir yıldan az bir sürede, Base sadece OP Superchain ekosistemi içinde değil, aynı zamanda Optimism dahil olmak üzere birçok Ethereum L2 ağını geride bırakarak ikinci en önemli haline gelerek dikkat çekti, bu da önemli bir başarı haline geldi.

Bu nedenle, Coinbase'de şu anda yürütme unvanı olmamasına rağmen, kripto para birimi alanında son yıllarda tanıttığı en başarılı ürünlerden biri olan Base lansmanı, Coinbase'de önemli bir etki yarattı.

Ayrıca, Base ağındaki tek sıralayıcı olarak Coinbase önemli ölçüde kar elde etmiştir. Örneğin, 2024'ün ilk çeyreğinde kullanıcılar Base'e (tüm ücretler dahil) 27,4 milyon dolarlık işlem ücreti ödedi, bunun 15,5 milyon doları Coinbase'e gitti.

Coin98' den gelen istatistiklere göre, Base'nin TVL'de sadece Arbitrum'dan sonra ikinci sırada değil, aynı zamanda günlük işlem hacmi de Arbitrum'u aşarak dikkat çeken bir performans sergiliyor. 22 Temmuz itibarıyla Base'ın günlük işlem hacmi tarihi bir rekora ulaşarak 4 milyon işlemi aşmış durumda, ki bu da ikinci sıradaki Arbitrum'un neredeyse iki katı!


Kaynak: Coin98 Analitiği

Bu kadar aktif on-chain performans aslında havada bir kale değil. Base'e daha yakından bir göz atarsak, tüketici genlerinin çok olgun olduğunu ve 'Meme' ve 'SocialFi' gibi iki yol üzerinde eşsiz rekabetçiliğini geliştirdiğini göreceğiz, bu da onun Token çıkarma beklentisi olmaksızın bile bir L2 haline gelmesine olanak tanıyor. Alanında son derece rekabetçi bir ağ.

Meme, SocialFi iki ayak üzerinde yürür

Birincisi, doğal olarak Meme alanının düzenidir. Geçen yıl Base'in sıcak olaylarını sıralarsak, Meme'in ara sıra para kazanması efsanesinin Base'e büyük fon ve kullanıcı akışını teşvik etmek için ana güç haline geldiğini göreceğiz. Üs yetkilileri tarafından neredeyse zekice bir numara olarak kabul edilebilir. "Pazarlamaya Yeni Başlayan Stratejisi".
Dürüst olmak gerekirse, TYBG'den Degen'e, Brett'e vb. neredeyse her birinde, Base'de zenginlik etkileri dolu bir "sihirli disk" olacak, bu da kısa bir süre içinde zincir üstü trafiği büyük ölçüde çekerek Ethereum ana ağındaki birçok Meme projesinin sözleşmelerini Base'e taşımalarına neden olacak.
Ve çeşitli zenginlik yaratma etkilerine sahip Memler birbiri ardına çıktığından, yüzlerce hatta binlerce kat artışla topluluğun dikkatini çekti, bu durum da fonların büyük bir kısmının MemeCoin'in zorlu düzenlemesi etrafında dönmesine neden oldu ve bu da bir bakıma 'kendini onaylayan' bir mantık oluşturdu.


Kaynak: OneKey

Meme'i sürekli bir strateji haline getirmenin yanı sıra, Base'in diğer bir özelliği de "SocialFi"'ye odaklanmasıdır.

SocialFi Stratejisi

Tanınmış platform friend.tech, Eylül 2023'te patlayıcı topluluk trafiğini Base'e getirdi. X ile sıkı bir şekilde entegre olarak, friend.tech kullanıcıların Base zincirinde ETH kullanarak platformdaki herhangi bir kullanıcının hisselerini (Share) satın almalarını sağladı ve onlara doğrudan konuşma hakları ve bu etkileşimlerden kar elde etme potansiyeli verildi. Bu, Base'in sosyal alana ilk önemli girişimini işaret etti.

Sonrasında, Farcaster, Base'ın Layer 2 ağlarının "yeni sosyal favorisi" olarak daha da sağlamlaştırdı. Farcaster, sadece Web3 sosyal uygulamalarında faaliyet göstermekle kalmadı, aynı zamanda Paradigm ve a16z gibi önde gelen risk sermayesi şirketlerini çeken önemli 150 milyon dolarlık bir finansman turunu tamamladı.

Makalede, Ethereum Kurucusu Vitalik'in Sıkça 'Beğenilen' Projeler ve Alanların Genel Bir Bakışı" başlıklı makalede, Vitalik'in Base üzerindeki olumlu görüşlerini belirttik. Eylül 2023'te Vitalik'in X hesabı bir SIM kartı kaçırma nedeniyle hacklendiğinde, gerçekten saldırıya uğradığını, Twitter'ı kaldırdığını ve Ethereum adresleri aracılığıyla hesapların kontrol edilebildiği Farcaster'a katıldığını Farcaster'da duyurdu.

Yazı yazma zamanına gelindiğinde, Vitalik'in Farcaster'ı ana sosyal medya platformu haline getirdiği görünüyor, bu da Ethereum'un OG'leri (orijinal gangsterler) arasında favori haline geldi.

Öncü Projeler Genel Bakış

Teknoloji ve viral hitlerin ötesinde, ekosistem gelişimi, Layer 2 (L2) ağının uzun vadeli sürdürülebilirliği için önemli bir faktördür.

L2 ekosistemi hangi ölçüde gelişti ve hangi sektörlerdeki öncü özel projelere dikkat etmeye değer? (Friend.tech ve Farcaster gibi ve şu anda Uniswap ve Aave gibi çoklu zincir devlerini bir kenara bırakalım.)

DefiLlama verilerine göre, DeFi'deki mevcut Toplam Değer Kilitlenmiş (TVL) miktarı Base'de 1.74 milyar dolar. Bu TVL'de birkaç (yarı) yerli DeFi projesi hakimdir, bunlar arasında:

  • Aerodrome: $650 milyon
  • Extra Finance: 106 milyon dolar
  • Moonwell: $83.25 milyon
  • Morpho Blue: $73.26 milyon

Bu projeler Base ekosisteminde öncülük ediyor ve DeFi manzarasına önemli ölçüde katkıda bulunuyor.

  • Aerodrome
    Öncelikle, Aerodrome Base zincirinde en yüksek TVL'ye sahip olan bir “MetaDEX” olarak öne çıkıyor ve Base ekosisteminin temel itici gücü durumunda. Toplam kilitli değeri 650 milyon doları aşan Aerodrome, ikinci sıradaki Uniswap'in TVL'sini ikiye katlayarak önemli bir şekilde önde yer alıyor ve Uniswap'in TVL'si 282 milyon dolar olarak belirlenmiştir.

Aerodrome, Uniswap V2 ve V3, Curve, Convex ve Votium gibi çeşitli DEX'lerden öğeleri birleştirir. Benzersiz mimarisi, tüccarlar, LP'ler (likidite sağlayıcıları) ve tokenları için likidite sağlamayı amaçlayan protokoller de dahil olmak üzere farklı protokol katılımcıları arasındaki teşvikleri ayarlar, hepsi Ve yönetim modeli aracılığıyla gerçekleştirilir.

Katılımcılar ücretleri toplamak için AERO Token'larını kilitlemek zorundadır ve bu token'ları veAERO'ya kilitlemek, kullanıcıların protokolün token üretimini belirli havuzlara yönlendirmesine izin verir. Bu havuzlar daha sonra ücretlerin ve üretimlerin %100'ünü kazanırlar. Bu teşvikler nedeniyle, oy verenler en yüksek hacimli havuzlara token üretimlerini yönlendirerek en çok ödülü alanları oluştururlar, LP'leri çeken bir uçuş tekerleği etkisi yaratırlar. Bu da, popüler token çiftleri için trader'lara düşük kayma deneyimi sağlar.

  • Ekstra Finans
    Extra Finance, Optimism tabanlı merkezi olmayan kredi ve otomatik kaldıraçlı verim birleştirme protokolüdür. Kullanıcılara kredi, 3 kat kaldıraçlı çiftçilik, uzun/kısa pozisyonlar, nötr stratejiler ve strateji kasaları gibi çeşitli ürünler sunar.

Aerodrome gibi, Extra Finance da veToken ekonomisini kullanır. veEXTRA sahipleri, yıllık faiz oranı (APR) ödülleri, likidite madenciliği havuzları için daha yüksek kaldıraç, yüksek kullanım oranına sahip kredi havuzlarına erişim ve daha fazla yaklaşan özellik ve faydalara öncelikli erişim gibi faydaları ve özellikleri kilitleyebilir.

  • Diğer Ana DeFi Protokolleri
    Base'deki diğer dikkate değer kredi protokolleri arasında Moonwell ve Morpho Blue yer alıyor, her biri on milyonlarca dolarlık TVL ile övünüyor.

  • Sosyal ve Oyun DApp'leri
    DeFi sektörünün ötesinde, Base aynı zamanda sosyal ve oyun tüketici alanlarında da dikkate değer DApps barındırıyor. Bu alanlar artan ilgi ve gelişme görüyor ve Base'in çeşitli ve genişleyen ekosistemini vurguluyor.

  • Gate
    Warpcast, merkezi olmayan sosyal protokol Farcaster için istemcidir. Warpcast'teki NFT'ler Ethereum, Base ve ZORA'da görüntülenmeyi destekler.

  • Karga
    Blackbird, özellikle konukseverlik endüstrisi için tasarlanmış bir Web3 platformudur ve sadakat ve üyelik hizmetleri aracılığıyla doğrudan bağlantılar kurmaya odaklanmaktadır.

Ekim 2022'de, Blackbird, Union Square Ventures, Shine Capital ve Multicoin Capital tarafından ortaklaşa yönetilen 11 milyon dolarlık bir tohum sermaye turunu tamamladı ve Variant, Circle Ventures ve IAC'nin katılımıyla gerçekleşti.

Sonuç

Bir yıldan az bir sürede, Base hiçbir şeyden ikinci en önemli Katman 2 ağı haline gelerek, yerel bir jeton çıkarmadan 7.5 milyar dolarlık bir TVL biriktirdi.

Bu etkileyici başarı, sosyal platformlar gibi Web3 tüketici uygulamalarının benzersiz avantajlarını vurgulamaktadır. Bu, geleceğin büyük Web3 tüketici uygulamasını yakalayabilenlerin, Web3'te patlayıcı büyüme ve yaygın benimsenme için anahtarı elinde tutabileceğini önermektedir.

Bir söz der ki, “Olanlar sadece bir önsözdür.” Web3'ün kitlesel benimsenmesinde iz bırakmayı hedefleyen katılımcılar için Base, değerli bir referans modeli olabilir.

Açıklama:

  1. Bu makale [den tekrar basıldıyerel blockchain]. Tüm telif hakları orijinal yazara aittir [Terry]. Bu yeniden basım hakkında itirazlarınız varsa, lütfen iletişime geçin.Gate Öğrenekip, ve bunu hızlı bir şekilde ele alacaklar.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın kendi görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalelerin diğer dillere çevirileri, Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!