Ethereum değeri düşük mü?

Orta SeviyeMay 27, 2024
Bazı kripto para yatırımcıları arasında Ethereum ilgili son hayal kırıklıklarına rağmen, performansının Bitcoin geçemediğine inanan Ethereum, devam eden teknik yenilik ve pazar avantajları göstermeye devam ediyor.
Ethereum değeri düşük mü?

Son zamanlarda, bazı kripto sahipleri "Bir tuzak düştü" diye bağırdı! Ethereum'ın büyük bir oyuncu olarak "komplosuna" göre boğa pazarının bu aşamaya geldiğine Ethereum Bitcoin'dan daha iyi performans göstermesi gerektiğine inanıyorlar. Bununla birlikte, şu anda, Bitcoin'ın istikrarı karşısında, Ethereum sürekli olarak önceki boğa koşusunda olduğu gibi güçlü bir şekilde yükseliş başarısız oldu. Sonuç olarak, bazı insanlar, ileride gelişen Bitcoin ekosistemi ve geride Solana hızla büyüyen halka açık zincirin potansiyel rekabeti ile Ethereum iyi gitmeyebileceğine inanarak FUD yayılmaya başladı!

Peki, Ethereum değeri düşük mü? Bir atılım için hala umut var mı? Bugün bunu aşağıdaki altı perspektiften tartışalım...

Ethereum Her Zaman Büyüyor ve Yenilik Yapıyor

1) Adres Büyüme Devam Ediyor

OKlink istatistiklerine göre (aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi), Ethereum 2017'den bu yana toplam adreslerde, günlük aktif adreslerde ve sıfır olmayan on-chain adreslerde sürekli ve istikrarlı bir artış göstermiştir.

2) Blok Zinciri Çekirdek Ölçeklendirme Teknolojisinin Olgun Uygulanması

Daha önce, birçok kişi Ethereum yıllar içinde herhangi bir ilerleme kaydetmediğini iddia etti. Bununla birlikte, Ethereum'nin yan zincirler'den Rollups gibi çeşitli Katman 2 çözümlerine kadar ölçeklendirme yol haritası, blok zinciri teknolojisinin ölçeklenebilirlik darboğazını esasen ve güvenilir bir şekilde aştı. Bitcoin ekosistemi de dahil olmak üzere çeşitli halka açık zincirlerin, Katman 2 çözümler oluşturmak için Ethereum'un OP-Rollup ve ZK-Rollup teknoloji çözümlerini hevesle taklit etmesi ve yeniden kullanması, Ethereum'in Katman 2 sektördeki en kritik sorun olan blok zinciri ölçeklenebilirliğini başarıyla ele aldığını gösteriyor.

Ethereum toplam kilitli değer, kaynak: L2beat

L2Beat veri grafiklerine göre, şu anda Ethereum ekosisteminde toplam kilitli değeri yaklaşık 38 milyar dolar olan 50 tanınmış aktif Katman 2 projesi var. 1 milyar doların üzerinde TVL sahip Katman 2 proje arasında Arbitrum One, Optimistic Ethereum Ana Ağ (OP Ana Ağ), Base, Blast, Mantle ve Starknet yer alıyor.

Şu anda, en sağlam ve güvenli halka açık zincirler Bitcoin ve Ethereum. Bununla birlikte, her ikisinin de Katman 2 çözümleri olmasına rağmen, Bitcoin, Ethereum'nin aksine, Katman 2'nin sahtekarlığa karşı korumalı ve sıfır bilgiye dayanıklı verilerini akıllı sözleşmeler aracılığıyla doğrudan doğrulama yeteneğinden yoksundur. Bu nedenle, mevcut Katman 2 çözümleri Ethereum için daha uygundur ve güvenli bir şekilde uygulanması daha kolaydır.

Çoğu Bitcoin Katman 2 çözümü, işlemleri işlemek için genellikle merkezi veya üçüncü taraf zincir konsensüs mekanizmalarına (POS veya POW-UTXO izomorfik bağlamalar gibi) dayanır ve ayrıca Ethereum Sanal Makinesi (EVM) zorla Katman 2 dahil etmeleri gerekir. Bu tür Katman 2 çözümler, Katman 1'in güvenliğini neredeyse tamamen devralan Ethereum'nin Katman 2 ile aynı güvenlik düzeyine ulaşmayı zor buluyor.

Genel olarak, Ethereum ekosisteminin getirdiği teknik katkılar şüphesiz kripto para birimi endüstrisinde lider.

Ethereum'in Hiç Aşılamamış Avantajları

1) Ekolojik Çeşitlilik ve Sürdürülebilirlik

Kuruluşundan bu yana, Ethereum ekosistemi hemen hemen her sektörde yerleşik projelerin ortaya çıktığını gördü. Uniswap gibi önde gelen merkeziyetsiz borsalar, en yaygın kullanılan merkeziyetsiz stablecoin ve gerçek dünya varlık platformu Yapıcı olan AAVE gibi önde gelen borç verme platformları, Lido, sentetik varlık Lider Synthetix gibi lider staking platformları, EigenLayer gibi yenilikçi yeniden alım çözümleri ve BLUR gibi en iyi NFT platformları ve diğerleri. Bu köklü, güvenli protokoller ve milyarlarca TVL sahip yenilikçi uygulamalar, yalnızca Ethereum ekosisteminin temeli değil, aynı zamanda tüm kripto ortamının bel kemiği olarak da hizmet ediyor. Temel olarak long test edilmiş bu projelerle, ekosistem çeşitli ve sürdürülebilir uygulamaları "büyütebilir".

2) En Kapsamlı Altyapı ve Kullanıcı Deneyimi

Ethereum ekosisteminin sürekli büyüyen kullanıcı tabanı sayesinde, Ethereum en erken konuşlandırılan halka açık zincir olmasa da, muhtemelen en fazla sayıda cüzdan geliştiricisine ve ilgili cüzdan uygulamasına sahiptir. Cüzdanlar, Web3 trafiği için giriş noktası ve altyapı görevi görür ve Ethereum topluluğu ve geliştiriciler bu konuda önemli katkılarda bulunmuştur. Ek olarak, tüm merkezi olmayan borsalar (DEX'ler) ve merkezi borsalar (CEX'ler) arasında, ETH ve ERC-20 tokenlerini destekleyenlerin sayısı, Bitcoin destekleyenleri bile aşıyor.

Kaynak: ethereum.org

Şu anda Ethereum cüzdanlar, eklentiler, uygulamalar ve çok platformlu istemci uygulamaları dahil olmak üzere çok çeşitli kategorileri kapsamakta ve tam kapsama alanı sağlamaktadır. Bu cüzdanlar alan adı hizmetleri, donanım cüzdanı destek, çevrimdışı imzalama, çoklu imza işlevi, sosyal kurtarma ve daha fazlasını sunar. Hatta bazı cüzdanlar özel gas ücretleri destek, ithalat uzaktan yordam çağrısı (RPC) ve dünya çapında yaklaşık 60 dil için destek kapsayarak, bu dilleri kullanan küresel bölgelerdeki kullanıcıların Ethereum cüzdan destek bulabilmelerini sağlar.

Ek olarak, Ethereum topluluğu, yavaş yavaş uygulanmakta olan "hesap soyutlama" kavramını tanıttı. Yakında, Ethereum cüzdanlar daha düşük giriş engelleri ile daha optimize edilmiş, kullanışlı, güvenli ve kullanıcı dostu bir deneyim sunacak.

Birçok halka açık zincir, Ethereum Sanal Makinesi (EVM) yalnızca doğal avantajları için değil, aynı zamanda EVM tabanlı zincirlerin, kullanıcı alışkanlıklarını ve deneyimlerini değiştirmeden Ethereum cüzdanlar gibi altyapısından yararlanabilmesi ve Ethereum birlikte çalışabilirliği kolaylaştırması nedeniyle benimser. Ethereum ekosistemi, daha fazla geliştiriciyi çekerken mevcut teknik kaynaklardan ve çözümlerden yararlanarak kolayca çoğaltılabilir ve böylece ekosistem gelişimini katlanarak hızlandırabilir. Bazı projeler, birlikte çalışabilirlik yükseltmesi olarak kendi cüzdanlarını yönetmek için Ethereum cüzdanları kullanmaya çalışan "birlikte çalışabilirlik 2.0" önerdi.

Aynı zamanda, Ethereum'de ihraç edilen ana akım ERC-20 varlıkları, güvenlik ve sürdürülebilirlik açısından daha fazla destek alıyor ve bu da sağlam altyapı sayesinde hem merkezi borsalarda (CEX'ler) hem de merkezi olmayan borsalarda (DEX'ler) Liste yapmayı kolaylaştırıyor.

3) Paralel Olarak Birden Fazla Müşteri Geliştiren 8'den Fazla Teknik Ekip

Birden fazla müşterinin paralel olarak geliştirilmesi, diğer altyapı projelerinde nadiren görülen teknik bir başarıdır. "Küresel Olarak En Güçlü 10 Web3 Teknoloji Ekibi" başlıklı önceki bir makalede şunlardan bahsetmiştik:

"long bir süredir, Ethereum topluluğu, birlikte çalışabilirlik yeteneğine sahip birden fazla açık kaynaklı yürütme istemcisini korudu. Bu istemciler, farklı programlama dilleri kullanan birkaç bağımsız ekip tarafından geliştirilmiştir. Ethereum temel geliştirme çalışmalarının büyük kısmı bu çoklu ekipler tarafından yapılıyor."

Şu anda ChainSafe Systems, PegaSys, Harmony, Parity Technologies, Prysmatic Labs, Sigma Prime, Status ve Trinity dahil olmak üzere Ethereum 2.0 istemci geliştirmeye adanmış 8 ekip bulunmaktadır. Farklı odaklara sahip müşterilerin ve teknik ekiplerin bu çeşitliliği, ağı daha güçlü, daha çeşitli ve daha merkezi olmayan hale getirir.

EVM bir standart haline geldi

Ethereum Sanal Makinesi (EVM), dünya çapında merkez bankaları tarafından yönetilen CBDC'ler gibi üst düzey projeler de dahil olmak üzere giderek daha fazla yeni blok zinciri projesinin EVM uyumluluğunu aktif olarak benimsemesiyle, blok zinciri teknolojisinde giderek daha fazla evrensel standartlardan biri haline geliyor. Son zamanlarda, Paradigma politika ekibi, G20 merkez bankaları tarafından yönetilen 63 blok zinciri ile ilgili deneyden veri topladı ve projelerin önemli bir kısmının çeşitli kullanım durumlarında (CBDC'ler, tokenizasyon, DeFi vb.) —numunenin %47'sine tekabül eden—Ethereum EVM ile uyumludur. Ayrıca, halka açık blok zincirlerinde artan sayıda proje başlatılıyor ve bu da halka açık, izinsiz altyapının düzenleyici kurumların gereklilikleriyle uyumsuz olmadığını gösteriyor.

Şu anda, pazarın EVM ile uyumlu olan ve EVM ile uyumlu olmayan projelerin oranı Paradigma politikası web sitesinde bulunabilir: https://policy.paradigm.xyz.

EVM bir standart haline gelmesine rağmen, bazı kişiler bunu yalnızca Ethereum kendisine fayda sağlamayan bir çözüm olarak görebilir. Bununla birlikte, doğrudan ilişkili görünmese de, açık kaynaklı, açık standartlı teknolojik çözümlerin benimsenmesi önemli faydalar sağlayabilir.

Daha önce de belirtildiği gibi, Ethereum EVM ile uyumlu olmanın sağladığı sayısız fayda ve yetenek vardır. Ek olarak, EVM ile uyumluluk, "homojen" EVM zincirleri arasında birlikte çalışabilirliği cross-chain zorluğunu azaltır. Bu sıkı ara bağlantı, çok sayıda EVM uyumlu blok zincirinin birbirleriyle yakın ilişki kurmasına olanak tanıyarak teknolojik yenilikleri, altyapıyı, kullanıcı benimseme eğitimini ve likiditeyi paylaşır. Ethereum en sağlam konsensüs EVM zinciri olduğundan, doğal olarak çok sayıda zincir arasında birlikte çalışabilirlik için merkezi bir merkez haline gelir.

Ethereum, cross-chain fon akışı için merkezi bir merkez haline geldi ve en fazla sermaye girişini çekti. Bu bilgiler Cryptoflows'tan alınmıştır.

Çok benzer bir örnek, EVM'in Ethereum'daki rolüne benzeyen Google'ın Chromium açık kaynak projesidir. Google, tarayıcı ürünü Chrome'un çekirdeği Chromium'u neredeyse koşulsuz olarak açık kaynaklı hale getirdi ve dünya çapındaki geliştiricilerle sürekli olarak bakımını yapıyor ve güncelliyor. Açık kaynaklı yapısı nedeniyle Chromium, birçok internet şirketinin beğenisini kazanmış, bu da Chromium çekirdeğine dayalı tarayıcıların küresel olarak yayılmasına ve hızla pazar payını ele geçirmesine neden olmuştur. Bir zamanlar baskın olan "kapalı" tarayıcı Microsoft IE, yavaş yavaş azaldı. 2018'de Microsoft, yeni tarayıcısı Edge'in Chromium çekirdeğini benimseyeceğini duyurduğunda, herkes bunun web'in geleceğinin artık Google'ın elinde olduğu anlamına geldiğini biliyordu.

Şu anda, Edge ve Chrome arasında ortak bir kökeni paylaşıyorlar ve hafif bir rekabet ilişkisine sahipler. Ancak, Windows platformunda, Chrome hiçbir long'cu Microsoft'un düşmanlığıyla karşı karşıya değil. Microsoft'un Edge ve Chrome tarayıcıları arasındaki teknik standartlar ve ekosistem platformları açısından rekabet ortadan kalktı ve hepsi Chrome ekosisteminin bir parçası haline geldi. Rekabetin ortadan kalkmasıyla birlikte Google'ın tüm web ekosistemindeki etkisi arttı.

Benzer şekilde, EVM halka açık zincirler için standart haline gelmesiyle birlikte, Ethereum'ın etkisi tüm Web3 pazarına hakim olacak.

Söylediği gibi, "dilenciler seçici olamaz". Ethereum'ın "rakipleri" EVM uyumluluğunu benimsemeye başladığında, kendileri de Ethereum ekosisteminin bir parçası haline gelirler.

Ultrasonik Para Birimi: ETH

gibi son gelişmeler nedeniyle EIP-1559 ve Proof of Work'dan (PoW) Proof of Stake'a (PoS) geçiş, Ethereum uzun vadeli deflasyonist bir kripto para birimi olma potansiyeline sahiptir. Bu, insanların buna "ultrason parası" demesine neden oldu. Konsept, Ethereum Vakfı'nda araştırmacı olan Justin Drake tarafından önerildi ve Bankless destek ile geniş çapta yayıldı.

Basit bir ifadeyle, daha önce bahsedilen yükseltmeler ve geçişle, Ethereum şu anda önemli üretim ihtiyaç duymadan düğümler için istikrarlı ve sürdürülebilir teşvikler sağlayabilen (ve hatta potansiyel olarak deflasyona ulaşabilen) tek blok zinciridir. Ayrıca, tüm sahiplerine fayda sağlarken güvenliği destek edebilir. Daha önce, saf deflasyonun değer toplamaya elverişli olduğuna, ancak ekosistem gelişimine zarar verdiğine, enflasyonun ise ekosistem gelişimi için faydalı olduğuna ancak değeri seyrelttiğine inanılıyordu. Ethereum bu iki yön arasında oldukça iyi bir denge kurmayı başardı.

Ethereum tedarik durumu, kaynak: ultrasound.money

Katman 2 Ethereum'nin değer yakalamayı mutlaka zayıflatmayabilir

Birçoğu, yüksek hız ve düşük ücretler sunan Katman 2 çözümlerin uygulanmasının, işlemlerin Ethereum uzaklaşmasına yol açtığına ve böylece Ethereum değer yakalamasının zayıfladığına inanıyor. özellikle gas geliri açısından. Hatta bazıları, Katman 2 büyümenin parçalanmış bir manzaraya yol açtığı Dencun sonrası yükseltme senaryosu gibi durumlara işaret ediyor.

İlk bakışta, bu analizler makul görünüyor. Ancak, tamamen doğru olmayabilirler. Katman 2 çözümler, gas değer yakalamayı yüzeydeki Ethereum yönlendirse de, gas ücretler aslında ETH değerinin küçük bir bölümünü oluşturur. Örneğin, long bir süre için Bitcoin'in işlem ücretleri Ethereum'nınkinden çok daha düşüktü, ancak Bitcoin'nin piyasa değeri Ethereum'ninkini çok aştı. Bunun nedeni, Bitcoin yalnızca bir ödeme sistemi olarak değil, aynı zamanda bir değer deposu ve enflasyona karşı korunma işlevi görmesidir.

Kripto varlık alanındaki bir başka sabit para birimi olan Ethereum, Bitcoin'den farklı işlevlere sahiptir. Genellikle "dijital petrol" olarak adlandırılan ETH, değerini daha çok likidite ve benimsemeden alır. Bir para birimi daha likit hale geldiğinde, daha fazla değer üretebilir. Gelecekte Katman 2 çözümlerin artan dağıtımıyla, Ethereum'ın konumunun daha da sağlamlaşması muhtemeldir.

Ayrıca, Ethereum'in birinci sınıf stake oranlarıyla desteklenen güvenliği ve istikrarı ölçüt haline geldiğinde, ETH teminatla desteklenen stETH gibi varlıklar, kripto varlık alanında "devlet tahvillerine" dönüşebilir.

Gerçekte, "parçalanma" kavramı her zaman mükemmel bir konsolidasyon aracı olmuştur. Ethereum'in değer önerisi her zaman açıklık ve kapsayıcılık ile ilgili olmuştur. Katman 2 ölçeklendirme çözümleri, yalnızca Ethereum ekosisteminin büyümesini hızlandıracak ve ekosistem içinde daha yakın bağlantıları teşvik edecektir.

Ethereum Gerçekten Bir Menkul Kıymet mi?

Ethereum gerçekten bir menkul kıymet mi? Bu, ABD SEC tarafından ateşlenen tartışmanın son odak noktasıdır. Basitçe söylemek gerekirse, ABD SEC Ethereum üzerinde yargı yetkisi iddia etmeyi amaçlamaktadır. Bir menkul kıymet olarak tanımlanırsa, çok sayıda kripto jetonu çıkarmanın yasallığı konusunda önemli bir kafa karışıklığına yol açabilir. Bu tartışmanın zamanlaması dikkat çekicidir, çünkü Ethereum spot ETF'lerin potansiyel ihraççıları agresif başvurular sunmuş ve ABD SEC harekete geçmeye ve Ethereum hakkında bir dizi soruşturma başlatmaya sevk etmiştir.

Şu anda çoğu analiz, Ethereum spot ETF'lerin Mayıs ayında onaylanmayacağını ve daha fazla gecikmeyle karşılaşabileceğini gösteriyor.

Ayrıca, SEC Ethereum menkul kıymet olarak sınıflandırmak için öne sürdüğü nedenler tamamen ikna edici değildir. Gerekçe finansal güvenlik veya yatırımcı koruması ise, Ethereum vadeli işlem ETF'lerinin daha önce onaylanması bu nedenleri baltalar.

Tabii ki, çeşitli ABD departmanları/ajansları arasında da anlaşmazlıklar var. Örneğin, son haberlerde, ABD Finansal Hizmetler Komitesi başkanı Patrick McHenry, SEC'nin Ethereum hakkındaki soruşturmasını eleştirdi ve başkanı kasıtlı olarak Kongre'yi yanıltmakla suçladı. McHenry, bu olayın, Kongre'nin dijital varlık pazar için net bir düzenleyici çerçeve ve güçlü tüketici koruması sağlamak için iki partili 21. Yüzyıl FIT Yasasını geçirmesinin aciliyetini vurguladığına dikkat çekti. Cumhuriyetçi komite üyeleri, Gary Gensler liderliğindeki ABD SEC'nin, yeniliği boğan, Amerikalı tüketicileri koruyamayan ve ulusal güvenliğimizi tehlikeye atan düzenleyici aşırılığından sorumlu tutulmasını talep etmeye devam edecek.

Özet

Ethereum birçok yeri doldurulamaz avantaj gösterse de, piyasa genellikle mantıksız davranır, belki de insanların yeniliği benimseme veya FUD duygulara yenik düşme eğilimi tarafından yönlendirilir. Bununla birlikte, başlangıçtaki heyecan azaldıkça, eksiklikler daha belirgin hale gelebilir, ancak değer her zaman geri dönme eğilimindedir. Sabır anahtardır.

uzun vadeli, ABD'nin SEC ne gibi aksaklıklara yol açabileceği konusunda aşırı endişelenmeye gerek yok. XRP SEC tarafından başarılı bir şekilde menkul kıymet olarak sınıflandırılmamış olsa bile, Ethereum'nın mevcut durumu ve etkisi tek bir varlık tarafından kolayca sallanamaz. Web3 ve kriptografik inovasyonu temsil etmesi, gelecek için yadsınamaz bir gerçektir.

Feragatname:

  1. Bu makale [白话区块链] adresinden yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [木沐] aittir. Bu yeniden baskıya itirazlar varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, derhal ilgileneceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Bahsedilmediği sürece, tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Ethereum değeri düşük mü?

Orta SeviyeMay 27, 2024
Bazı kripto para yatırımcıları arasında Ethereum ilgili son hayal kırıklıklarına rağmen, performansının Bitcoin geçemediğine inanan Ethereum, devam eden teknik yenilik ve pazar avantajları göstermeye devam ediyor.
Ethereum değeri düşük mü?

Son zamanlarda, bazı kripto sahipleri "Bir tuzak düştü" diye bağırdı! Ethereum'ın büyük bir oyuncu olarak "komplosuna" göre boğa pazarının bu aşamaya geldiğine Ethereum Bitcoin'dan daha iyi performans göstermesi gerektiğine inanıyorlar. Bununla birlikte, şu anda, Bitcoin'ın istikrarı karşısında, Ethereum sürekli olarak önceki boğa koşusunda olduğu gibi güçlü bir şekilde yükseliş başarısız oldu. Sonuç olarak, bazı insanlar, ileride gelişen Bitcoin ekosistemi ve geride Solana hızla büyüyen halka açık zincirin potansiyel rekabeti ile Ethereum iyi gitmeyebileceğine inanarak FUD yayılmaya başladı!

Peki, Ethereum değeri düşük mü? Bir atılım için hala umut var mı? Bugün bunu aşağıdaki altı perspektiften tartışalım...

Ethereum Her Zaman Büyüyor ve Yenilik Yapıyor

1) Adres Büyüme Devam Ediyor

OKlink istatistiklerine göre (aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi), Ethereum 2017'den bu yana toplam adreslerde, günlük aktif adreslerde ve sıfır olmayan on-chain adreslerde sürekli ve istikrarlı bir artış göstermiştir.

2) Blok Zinciri Çekirdek Ölçeklendirme Teknolojisinin Olgun Uygulanması

Daha önce, birçok kişi Ethereum yıllar içinde herhangi bir ilerleme kaydetmediğini iddia etti. Bununla birlikte, Ethereum'nin yan zincirler'den Rollups gibi çeşitli Katman 2 çözümlerine kadar ölçeklendirme yol haritası, blok zinciri teknolojisinin ölçeklenebilirlik darboğazını esasen ve güvenilir bir şekilde aştı. Bitcoin ekosistemi de dahil olmak üzere çeşitli halka açık zincirlerin, Katman 2 çözümler oluşturmak için Ethereum'un OP-Rollup ve ZK-Rollup teknoloji çözümlerini hevesle taklit etmesi ve yeniden kullanması, Ethereum'in Katman 2 sektördeki en kritik sorun olan blok zinciri ölçeklenebilirliğini başarıyla ele aldığını gösteriyor.

Ethereum toplam kilitli değer, kaynak: L2beat

L2Beat veri grafiklerine göre, şu anda Ethereum ekosisteminde toplam kilitli değeri yaklaşık 38 milyar dolar olan 50 tanınmış aktif Katman 2 projesi var. 1 milyar doların üzerinde TVL sahip Katman 2 proje arasında Arbitrum One, Optimistic Ethereum Ana Ağ (OP Ana Ağ), Base, Blast, Mantle ve Starknet yer alıyor.

Şu anda, en sağlam ve güvenli halka açık zincirler Bitcoin ve Ethereum. Bununla birlikte, her ikisinin de Katman 2 çözümleri olmasına rağmen, Bitcoin, Ethereum'nin aksine, Katman 2'nin sahtekarlığa karşı korumalı ve sıfır bilgiye dayanıklı verilerini akıllı sözleşmeler aracılığıyla doğrudan doğrulama yeteneğinden yoksundur. Bu nedenle, mevcut Katman 2 çözümleri Ethereum için daha uygundur ve güvenli bir şekilde uygulanması daha kolaydır.

Çoğu Bitcoin Katman 2 çözümü, işlemleri işlemek için genellikle merkezi veya üçüncü taraf zincir konsensüs mekanizmalarına (POS veya POW-UTXO izomorfik bağlamalar gibi) dayanır ve ayrıca Ethereum Sanal Makinesi (EVM) zorla Katman 2 dahil etmeleri gerekir. Bu tür Katman 2 çözümler, Katman 1'in güvenliğini neredeyse tamamen devralan Ethereum'nin Katman 2 ile aynı güvenlik düzeyine ulaşmayı zor buluyor.

Genel olarak, Ethereum ekosisteminin getirdiği teknik katkılar şüphesiz kripto para birimi endüstrisinde lider.

Ethereum'in Hiç Aşılamamış Avantajları

1) Ekolojik Çeşitlilik ve Sürdürülebilirlik

Kuruluşundan bu yana, Ethereum ekosistemi hemen hemen her sektörde yerleşik projelerin ortaya çıktığını gördü. Uniswap gibi önde gelen merkeziyetsiz borsalar, en yaygın kullanılan merkeziyetsiz stablecoin ve gerçek dünya varlık platformu Yapıcı olan AAVE gibi önde gelen borç verme platformları, Lido, sentetik varlık Lider Synthetix gibi lider staking platformları, EigenLayer gibi yenilikçi yeniden alım çözümleri ve BLUR gibi en iyi NFT platformları ve diğerleri. Bu köklü, güvenli protokoller ve milyarlarca TVL sahip yenilikçi uygulamalar, yalnızca Ethereum ekosisteminin temeli değil, aynı zamanda tüm kripto ortamının bel kemiği olarak da hizmet ediyor. Temel olarak long test edilmiş bu projelerle, ekosistem çeşitli ve sürdürülebilir uygulamaları "büyütebilir".

2) En Kapsamlı Altyapı ve Kullanıcı Deneyimi

Ethereum ekosisteminin sürekli büyüyen kullanıcı tabanı sayesinde, Ethereum en erken konuşlandırılan halka açık zincir olmasa da, muhtemelen en fazla sayıda cüzdan geliştiricisine ve ilgili cüzdan uygulamasına sahiptir. Cüzdanlar, Web3 trafiği için giriş noktası ve altyapı görevi görür ve Ethereum topluluğu ve geliştiriciler bu konuda önemli katkılarda bulunmuştur. Ek olarak, tüm merkezi olmayan borsalar (DEX'ler) ve merkezi borsalar (CEX'ler) arasında, ETH ve ERC-20 tokenlerini destekleyenlerin sayısı, Bitcoin destekleyenleri bile aşıyor.

Kaynak: ethereum.org

Şu anda Ethereum cüzdanlar, eklentiler, uygulamalar ve çok platformlu istemci uygulamaları dahil olmak üzere çok çeşitli kategorileri kapsamakta ve tam kapsama alanı sağlamaktadır. Bu cüzdanlar alan adı hizmetleri, donanım cüzdanı destek, çevrimdışı imzalama, çoklu imza işlevi, sosyal kurtarma ve daha fazlasını sunar. Hatta bazı cüzdanlar özel gas ücretleri destek, ithalat uzaktan yordam çağrısı (RPC) ve dünya çapında yaklaşık 60 dil için destek kapsayarak, bu dilleri kullanan küresel bölgelerdeki kullanıcıların Ethereum cüzdan destek bulabilmelerini sağlar.

Ek olarak, Ethereum topluluğu, yavaş yavaş uygulanmakta olan "hesap soyutlama" kavramını tanıttı. Yakında, Ethereum cüzdanlar daha düşük giriş engelleri ile daha optimize edilmiş, kullanışlı, güvenli ve kullanıcı dostu bir deneyim sunacak.

Birçok halka açık zincir, Ethereum Sanal Makinesi (EVM) yalnızca doğal avantajları için değil, aynı zamanda EVM tabanlı zincirlerin, kullanıcı alışkanlıklarını ve deneyimlerini değiştirmeden Ethereum cüzdanlar gibi altyapısından yararlanabilmesi ve Ethereum birlikte çalışabilirliği kolaylaştırması nedeniyle benimser. Ethereum ekosistemi, daha fazla geliştiriciyi çekerken mevcut teknik kaynaklardan ve çözümlerden yararlanarak kolayca çoğaltılabilir ve böylece ekosistem gelişimini katlanarak hızlandırabilir. Bazı projeler, birlikte çalışabilirlik yükseltmesi olarak kendi cüzdanlarını yönetmek için Ethereum cüzdanları kullanmaya çalışan "birlikte çalışabilirlik 2.0" önerdi.

Aynı zamanda, Ethereum'de ihraç edilen ana akım ERC-20 varlıkları, güvenlik ve sürdürülebilirlik açısından daha fazla destek alıyor ve bu da sağlam altyapı sayesinde hem merkezi borsalarda (CEX'ler) hem de merkezi olmayan borsalarda (DEX'ler) Liste yapmayı kolaylaştırıyor.

3) Paralel Olarak Birden Fazla Müşteri Geliştiren 8'den Fazla Teknik Ekip

Birden fazla müşterinin paralel olarak geliştirilmesi, diğer altyapı projelerinde nadiren görülen teknik bir başarıdır. "Küresel Olarak En Güçlü 10 Web3 Teknoloji Ekibi" başlıklı önceki bir makalede şunlardan bahsetmiştik:

"long bir süredir, Ethereum topluluğu, birlikte çalışabilirlik yeteneğine sahip birden fazla açık kaynaklı yürütme istemcisini korudu. Bu istemciler, farklı programlama dilleri kullanan birkaç bağımsız ekip tarafından geliştirilmiştir. Ethereum temel geliştirme çalışmalarının büyük kısmı bu çoklu ekipler tarafından yapılıyor."

Şu anda ChainSafe Systems, PegaSys, Harmony, Parity Technologies, Prysmatic Labs, Sigma Prime, Status ve Trinity dahil olmak üzere Ethereum 2.0 istemci geliştirmeye adanmış 8 ekip bulunmaktadır. Farklı odaklara sahip müşterilerin ve teknik ekiplerin bu çeşitliliği, ağı daha güçlü, daha çeşitli ve daha merkezi olmayan hale getirir.

EVM bir standart haline geldi

Ethereum Sanal Makinesi (EVM), dünya çapında merkez bankaları tarafından yönetilen CBDC'ler gibi üst düzey projeler de dahil olmak üzere giderek daha fazla yeni blok zinciri projesinin EVM uyumluluğunu aktif olarak benimsemesiyle, blok zinciri teknolojisinde giderek daha fazla evrensel standartlardan biri haline geliyor. Son zamanlarda, Paradigma politika ekibi, G20 merkez bankaları tarafından yönetilen 63 blok zinciri ile ilgili deneyden veri topladı ve projelerin önemli bir kısmının çeşitli kullanım durumlarında (CBDC'ler, tokenizasyon, DeFi vb.) —numunenin %47'sine tekabül eden—Ethereum EVM ile uyumludur. Ayrıca, halka açık blok zincirlerinde artan sayıda proje başlatılıyor ve bu da halka açık, izinsiz altyapının düzenleyici kurumların gereklilikleriyle uyumsuz olmadığını gösteriyor.

Şu anda, pazarın EVM ile uyumlu olan ve EVM ile uyumlu olmayan projelerin oranı Paradigma politikası web sitesinde bulunabilir: https://policy.paradigm.xyz.

EVM bir standart haline gelmesine rağmen, bazı kişiler bunu yalnızca Ethereum kendisine fayda sağlamayan bir çözüm olarak görebilir. Bununla birlikte, doğrudan ilişkili görünmese de, açık kaynaklı, açık standartlı teknolojik çözümlerin benimsenmesi önemli faydalar sağlayabilir.

Daha önce de belirtildiği gibi, Ethereum EVM ile uyumlu olmanın sağladığı sayısız fayda ve yetenek vardır. Ek olarak, EVM ile uyumluluk, "homojen" EVM zincirleri arasında birlikte çalışabilirliği cross-chain zorluğunu azaltır. Bu sıkı ara bağlantı, çok sayıda EVM uyumlu blok zincirinin birbirleriyle yakın ilişki kurmasına olanak tanıyarak teknolojik yenilikleri, altyapıyı, kullanıcı benimseme eğitimini ve likiditeyi paylaşır. Ethereum en sağlam konsensüs EVM zinciri olduğundan, doğal olarak çok sayıda zincir arasında birlikte çalışabilirlik için merkezi bir merkez haline gelir.

Ethereum, cross-chain fon akışı için merkezi bir merkez haline geldi ve en fazla sermaye girişini çekti. Bu bilgiler Cryptoflows'tan alınmıştır.

Çok benzer bir örnek, EVM'in Ethereum'daki rolüne benzeyen Google'ın Chromium açık kaynak projesidir. Google, tarayıcı ürünü Chrome'un çekirdeği Chromium'u neredeyse koşulsuz olarak açık kaynaklı hale getirdi ve dünya çapındaki geliştiricilerle sürekli olarak bakımını yapıyor ve güncelliyor. Açık kaynaklı yapısı nedeniyle Chromium, birçok internet şirketinin beğenisini kazanmış, bu da Chromium çekirdeğine dayalı tarayıcıların küresel olarak yayılmasına ve hızla pazar payını ele geçirmesine neden olmuştur. Bir zamanlar baskın olan "kapalı" tarayıcı Microsoft IE, yavaş yavaş azaldı. 2018'de Microsoft, yeni tarayıcısı Edge'in Chromium çekirdeğini benimseyeceğini duyurduğunda, herkes bunun web'in geleceğinin artık Google'ın elinde olduğu anlamına geldiğini biliyordu.

Şu anda, Edge ve Chrome arasında ortak bir kökeni paylaşıyorlar ve hafif bir rekabet ilişkisine sahipler. Ancak, Windows platformunda, Chrome hiçbir long'cu Microsoft'un düşmanlığıyla karşı karşıya değil. Microsoft'un Edge ve Chrome tarayıcıları arasındaki teknik standartlar ve ekosistem platformları açısından rekabet ortadan kalktı ve hepsi Chrome ekosisteminin bir parçası haline geldi. Rekabetin ortadan kalkmasıyla birlikte Google'ın tüm web ekosistemindeki etkisi arttı.

Benzer şekilde, EVM halka açık zincirler için standart haline gelmesiyle birlikte, Ethereum'ın etkisi tüm Web3 pazarına hakim olacak.

Söylediği gibi, "dilenciler seçici olamaz". Ethereum'ın "rakipleri" EVM uyumluluğunu benimsemeye başladığında, kendileri de Ethereum ekosisteminin bir parçası haline gelirler.

Ultrasonik Para Birimi: ETH

gibi son gelişmeler nedeniyle EIP-1559 ve Proof of Work'dan (PoW) Proof of Stake'a (PoS) geçiş, Ethereum uzun vadeli deflasyonist bir kripto para birimi olma potansiyeline sahiptir. Bu, insanların buna "ultrason parası" demesine neden oldu. Konsept, Ethereum Vakfı'nda araştırmacı olan Justin Drake tarafından önerildi ve Bankless destek ile geniş çapta yayıldı.

Basit bir ifadeyle, daha önce bahsedilen yükseltmeler ve geçişle, Ethereum şu anda önemli üretim ihtiyaç duymadan düğümler için istikrarlı ve sürdürülebilir teşvikler sağlayabilen (ve hatta potansiyel olarak deflasyona ulaşabilen) tek blok zinciridir. Ayrıca, tüm sahiplerine fayda sağlarken güvenliği destek edebilir. Daha önce, saf deflasyonun değer toplamaya elverişli olduğuna, ancak ekosistem gelişimine zarar verdiğine, enflasyonun ise ekosistem gelişimi için faydalı olduğuna ancak değeri seyrelttiğine inanılıyordu. Ethereum bu iki yön arasında oldukça iyi bir denge kurmayı başardı.

Ethereum tedarik durumu, kaynak: ultrasound.money

Katman 2 Ethereum'nin değer yakalamayı mutlaka zayıflatmayabilir

Birçoğu, yüksek hız ve düşük ücretler sunan Katman 2 çözümlerin uygulanmasının, işlemlerin Ethereum uzaklaşmasına yol açtığına ve böylece Ethereum değer yakalamasının zayıfladığına inanıyor. özellikle gas geliri açısından. Hatta bazıları, Katman 2 büyümenin parçalanmış bir manzaraya yol açtığı Dencun sonrası yükseltme senaryosu gibi durumlara işaret ediyor.

İlk bakışta, bu analizler makul görünüyor. Ancak, tamamen doğru olmayabilirler. Katman 2 çözümler, gas değer yakalamayı yüzeydeki Ethereum yönlendirse de, gas ücretler aslında ETH değerinin küçük bir bölümünü oluşturur. Örneğin, long bir süre için Bitcoin'in işlem ücretleri Ethereum'nınkinden çok daha düşüktü, ancak Bitcoin'nin piyasa değeri Ethereum'ninkini çok aştı. Bunun nedeni, Bitcoin yalnızca bir ödeme sistemi olarak değil, aynı zamanda bir değer deposu ve enflasyona karşı korunma işlevi görmesidir.

Kripto varlık alanındaki bir başka sabit para birimi olan Ethereum, Bitcoin'den farklı işlevlere sahiptir. Genellikle "dijital petrol" olarak adlandırılan ETH, değerini daha çok likidite ve benimsemeden alır. Bir para birimi daha likit hale geldiğinde, daha fazla değer üretebilir. Gelecekte Katman 2 çözümlerin artan dağıtımıyla, Ethereum'ın konumunun daha da sağlamlaşması muhtemeldir.

Ayrıca, Ethereum'in birinci sınıf stake oranlarıyla desteklenen güvenliği ve istikrarı ölçüt haline geldiğinde, ETH teminatla desteklenen stETH gibi varlıklar, kripto varlık alanında "devlet tahvillerine" dönüşebilir.

Gerçekte, "parçalanma" kavramı her zaman mükemmel bir konsolidasyon aracı olmuştur. Ethereum'in değer önerisi her zaman açıklık ve kapsayıcılık ile ilgili olmuştur. Katman 2 ölçeklendirme çözümleri, yalnızca Ethereum ekosisteminin büyümesini hızlandıracak ve ekosistem içinde daha yakın bağlantıları teşvik edecektir.

Ethereum Gerçekten Bir Menkul Kıymet mi?

Ethereum gerçekten bir menkul kıymet mi? Bu, ABD SEC tarafından ateşlenen tartışmanın son odak noktasıdır. Basitçe söylemek gerekirse, ABD SEC Ethereum üzerinde yargı yetkisi iddia etmeyi amaçlamaktadır. Bir menkul kıymet olarak tanımlanırsa, çok sayıda kripto jetonu çıkarmanın yasallığı konusunda önemli bir kafa karışıklığına yol açabilir. Bu tartışmanın zamanlaması dikkat çekicidir, çünkü Ethereum spot ETF'lerin potansiyel ihraççıları agresif başvurular sunmuş ve ABD SEC harekete geçmeye ve Ethereum hakkında bir dizi soruşturma başlatmaya sevk etmiştir.

Şu anda çoğu analiz, Ethereum spot ETF'lerin Mayıs ayında onaylanmayacağını ve daha fazla gecikmeyle karşılaşabileceğini gösteriyor.

Ayrıca, SEC Ethereum menkul kıymet olarak sınıflandırmak için öne sürdüğü nedenler tamamen ikna edici değildir. Gerekçe finansal güvenlik veya yatırımcı koruması ise, Ethereum vadeli işlem ETF'lerinin daha önce onaylanması bu nedenleri baltalar.

Tabii ki, çeşitli ABD departmanları/ajansları arasında da anlaşmazlıklar var. Örneğin, son haberlerde, ABD Finansal Hizmetler Komitesi başkanı Patrick McHenry, SEC'nin Ethereum hakkındaki soruşturmasını eleştirdi ve başkanı kasıtlı olarak Kongre'yi yanıltmakla suçladı. McHenry, bu olayın, Kongre'nin dijital varlık pazar için net bir düzenleyici çerçeve ve güçlü tüketici koruması sağlamak için iki partili 21. Yüzyıl FIT Yasasını geçirmesinin aciliyetini vurguladığına dikkat çekti. Cumhuriyetçi komite üyeleri, Gary Gensler liderliğindeki ABD SEC'nin, yeniliği boğan, Amerikalı tüketicileri koruyamayan ve ulusal güvenliğimizi tehlikeye atan düzenleyici aşırılığından sorumlu tutulmasını talep etmeye devam edecek.

Özet

Ethereum birçok yeri doldurulamaz avantaj gösterse de, piyasa genellikle mantıksız davranır, belki de insanların yeniliği benimseme veya FUD duygulara yenik düşme eğilimi tarafından yönlendirilir. Bununla birlikte, başlangıçtaki heyecan azaldıkça, eksiklikler daha belirgin hale gelebilir, ancak değer her zaman geri dönme eğilimindedir. Sabır anahtardır.

uzun vadeli, ABD'nin SEC ne gibi aksaklıklara yol açabileceği konusunda aşırı endişelenmeye gerek yok. XRP SEC tarafından başarılı bir şekilde menkul kıymet olarak sınıflandırılmamış olsa bile, Ethereum'nın mevcut durumu ve etkisi tek bir varlık tarafından kolayca sallanamaz. Web3 ve kriptografik inovasyonu temsil etmesi, gelecek için yadsınamaz bir gerçektir.

Feragatname:

  1. Bu makale [白话区块链] adresinden yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [木沐] aittir. Bu yeniden baskıya itirazlar varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, derhal ilgileneceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Bahsedilmediği sürece, tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!