CAKE çerçevesinin tanıtımı

Orta SeviyeJun 17, 2024
Mevcut varsayılan kripto kullanıcı deneyimi, kullanıcıların hangi ağla etkileşimde bulunduklarının her zaman farkında olmalarını sağlar. Buna karşılık, internet kullanıcıları hangi bulut sağlayıcısıyla etkileşim kurduklarını öğrenebilirler. Blok zincirine bu yaklaşımı zincir soyutlaması olarak adlandırıyoruz. Zincirler arası değer transferleri, token tarafından yetkilendirilmiş köprüleme ve çözücüler arasındaki hız veya fiyat yarışları yoluyla hızlı yürütme yoluyla düşük ücretlerle gerçekleştirilecektir. Bilgi iletimi, ekosistemle uyumlu mesaj köprüleri aracılığıyla yönlendirilecek, kullanıcı maliyetlerini en aza indirecek ve cüzdan kontrollü platformlar aracılığıyla hızı en üst düzeye çıkaracaktır.
CAKE çerçevesinin tanıtımı

TL; Dr

  • Bugün varsayılan kripto UX, kullanıcıların hangi ağla etkileşime girdiklerini her zaman bilmeleri içindir. Ancak, internet kullanıcılarının hangi bulut sağlayıcısıyla etkileşimde bulunduklarını bilmeleri gerekmez. Bu yaklaşımı blok zincirlerine getirmek, Zincir Soyutlama dediğimiz şeydir.
  • Bu makale, CAKE çerçevesini, yani Zincir Soyutlama Temel Unsurlarını tanıtmaktadır. Dört katmandan oluşur: Kullanıcılar için sorunsuz cross-chain işlemlerini toplu olarak kolaylaştıran Uygulamalar, İzinler, Çözme ve Yerleşim.
  • Zincir Soyutlamasına ulaşmak, güvenilir, uygun maliyetli, güvenli, hızlı ve özel yürütme sağlamak için karmaşık bir dizi teknolojinin kullanılmasını gerektirir.
  • Zincir soyutlamadaki cross-chain ödünleşim alanını bir trilema olarak tanımlıyoruz ve her biri benzersiz avantajlar sunan altı tasarım öneriyoruz.
  • Zincirleme bir soyutlama geleceğine başarılı bir şekilde sıçrama yapmak emir, bir endüstri olarak CAKE katmanları arasında mesajlaşma için ortak bir standart tanımlamamız ve benimsememiz zorunludur. Harika bir standart, pastanın üzerindeki kremadır. 🎂

Giriş

2020'de Ethereum ağı, ölçeklendirme için rollup merkezli bir yol haritasına geçiş yaptı. Bu karardan dört yıl sonra, 50'den fazla rollups (L2) halihazırda yayında. rollups, EVM blok alanı için çok ihtiyaç duyulan yatay ölçeklendirmeyi sağlarken, kullanıcı deneyimini tamamen mahvetti.

Kullanıcılar, hangi rollup ile etkileşimde bulunduklarını umursamamalı veya bilmemelidir. Kripto kullanıcıların hangi rollup (Optimism veya Base) ile etkileşimde bulunduklarını bilmeleri, web2 kullanıcılarının hangi bulut sağlayıcısıyla (AWS veya GCP) etkileşimde bulunduklarını bilmelerine eşdeğerdir. Zincir Soyutlama, zincir bilgilerinin kullanıcıdan soyutlandığı bir vizyondur. Kullanıcı yalnızca cüzdanını bir dApp'e bağlar ve amaçlanan işlemi imzalar, kullanıcının hedef zincirde doğru bakiyeye sahip olduğundan emin olmanın ve ardından amaçlanan işlemi gerçekleştirmenin ayrıntıları perde arkasında gerçekleşir.

Bu makale boyunca, Zincir Soyutlamanın gerçekten çok disiplinli bir problem olduğunu gözlemleyeceğiz. Uygulama Katmanı, İzin Katmanı, Çözücü Katmanı ve Yerleşim Katmanı ile etkileşimleri içerir. Zincir Soyutlama Temel Unsurları (CAKE 🎂) çerçevesini tanıtıyoruz ve ardından zincir soyutlama sistemlerinin tasarım ödünleşimlerini daha derinlemesine inceliyoruz.

CAKE Framework'ün Tanıtımı

Zincirleme soyutlanmış bir dünyada, bir kullanıcı bir dApps web sitesine gider, cüzdanını bağlar, amaçlanan işlemi imzalar ve nihai yerleşimi bekler. Hedef zincire gerekli varlıkları edinmenin ve nihai yerleşimin tüm karmaşıklığı, CAKE altyapı katmanlarında meydana gelerek kullanıcıdan soyutlanır. CAKE üç altyapı katmanı vardır:

  1. İzin katmanı: Kullanıcı, cüzdanını bir dApp'e bağlar ve bir kullanıcı amacı için fiyat teklifi ister. Amaç, kullanıcının bir işlemin sonunda beklediği şeydir (yani çıktıdır) ve işlemin izlediği nihai yol değildir. USDT bir Tron adresine aktarmak veya USDC Arbitrum'da getiri yaratma stratejisine yatırmak olabilir. Cüzdan, hem kullanıcıların varlıklarını (yani okuma durumu) bilmeli hem de hedef zincirlerde işlemleri yürütebilmelidir (yani güncelleme durumu).
  2. Çözücü katmanı: Çözücü katmanı, kullanıcının ilk bakiyesine ve amacına göre ücretleri ve yürütme hızını tahmin eder. Çözme olarak adlandırılan bu işlem, işlemlerin eşzamansız hale geldiği ve alt işlemlerin yürütme sırasında başarısız olabileceği cross-chain bir ortamda çok önemlidir. Eşzamansızlığın tanıtılması, ücretler, yürütme hızı ve yürütme garantisini içeren cross-chain bir üçlem yaratır.
  3. Yerleşim katmanı: Kullanıcı işlemi özel anahtarıyla onayladıktan sonra, yerleşim katmanı işlemin yürütülmesini sağlar. İki adımdan oluşur: kullanıcının varlıklarını hedef zincire köprülemek ve ardından işlemi gerçekleştirmek. protokol belirli işlemler için gelişmiş çözücüler kullanıyorsa, köprülemeye gerek kalmadan kendi likiditesini getirebilir ve işlemi kullanıcı adına yürütebilir.

Zincir Soyutlaması elde etmek, yukarıdaki üç altyapı katmanını birleşik bir üründe birleştirmek anlamına gelir. Bu katmanları birleştirirken önemli bir içgörü, bilgi aktarımı ile değer aktarımı arasındaki farktır. Zincirler arasında bilgi aktarımı kayıpsız olmalıdır ve bu nedenle en güvenli yollara güvenilmelidir. Bir kullanıcının bir zincirden diğerine bir yönetişim oylamasında Evet oyu vermeye çalıştığını, oylarının Belki'ye dönüşmesini istemediğini varsayalım. Öte yandan, aktarım değeri kullanıcıların tercihine göre kayıplı olabilir. Kullanıcıya daha hızlı, daha ucuz veya garantili değer aktarımı sağlamak için gelişmiş bir üçüncü taraftan yararlanılabilir. Ethereum blok alanının %95'inin (doğrulayıcılar ödenen ücretlere göre ağırlıklandırılır) değer aktarımı için tüketildiğini unutmayın.

Anahtar Tasarım Kararları

Yukarıdaki üç katman, bir CAF tarafından alınması gereken temel tasarım kararlarını tanıtmaktadır. Bunlar, amacın yürütülmesi üzerindeki gücü kimin kontrol ettiği, çözücülere hangi bilgilerin açıklanması gerektiği ve çözücüler için mevcut çözüm yollarının neler olduğu ile ilgilidir. Her birine ayrıntılı olarak bakalım.

İzin Katmanı

İzin katmanı, kullanıcının özel anahtarını tutar ve kullanıcının adına iletileri imzalar ve bunlar daha sonra işlem on-chain yürütülür. Bir CAF'ın, destek etmek istediği tüm hedef zincirler için imzalama şemaları ve işlem yükleri destek gerekir. Örneğin, ECDSA imzalama şemasını ve EVM işlem standardını destekleyen bir cüzdan, Ethereum, L2'leri ve yan zincirleri (örneğin, Metamask cüzdanı) ile sınırlı olacaktır. Öte yandan, hem EVM hem de SVM'yi (Solana VM) destekleyen bir cüzdan, her iki ekosistemi de (örneğin, Phantom cüzdanı) destek edebilecektir. Aynı anımsatıcının hem EVM hem de SVM zincirlerinde cüzdan oluşturmak için kullanılabileceğini unutmamak önemlidir.

Tek bir çok zincirli işlem, doğru emir yürütülmesi gereken birkaç alt işlemden oluşur. Bu alt işlemler, her biri kendi zaman değişen ücretlerine ve nonce sahip birden fazla zincir üzerinde yürütülmelidir. Bu alt işlemlerin koordinasyonu ve yerleşiminin nasıl gerçekleştiği, izin katmanı için çok önemli bir tasarım kararıdır.

  1. EOA cüzdanları, kullanıcıların makinelerinde çalışan ve özel anahtarlarını tutan cüzdan yazılımlarıdır. Bunlar tarayıcı tabanlı uzantılar (Metamask ve Phantom gibi), mobil uygulamalar (Coinbase Cüzdan gibi) veya özel donanım (Ledger gibi) olabilir. EOA cüzdanları, kullanıcının şu anda birden fazla tıklama gerektiren her bir alt işlemi ayrı ayrı imzalamasını gerektirir. Ayrıca, kullanıcının hedef zincirde ücret bakiyeleri tutmasını gerektirir ve bu da süreçte önemli sürtüşmelere neden olur. Bununla birlikte, birden fazla tıklamanın sürtünmesi, tek bir tıklamayla birden fazla alt işlem imzalamalarına izin verilerek kullanıcıdan soyutlanabilir.
  2. Hesap Soyutlama (AA) cüzdanlarında, kullanıcı hala kendi özel anahtarına erişebilir, ancak işlem yükünü imzalayan ile işlemin yürütücüsünü ayırır. Gelişmiş tarafların kullanıcı işlemlerini atomik olarak bir araya getirmesini ve yürütmesini sağlama (Avocado, Pimlico). AA cüzdanları hala kullanıcının her bir alt işlemi ayrı ayrı imzalamasını gerektirir (şu anda birden fazla tıklama yoluyla), ancak her zincirde ücret bakiyelerinin tutulmasını gerektirmez.
  3. İlke tabanlı aracılar, kullanıcının özel anahtarını ayrı bir yürütme ortamında tutar ve kullanıcı ilkelerine göre kendi adına imzalı iletiler oluşturur. Telegram botları, Yakın Hesap toplayıcı veya SUAVE TEE'ler politika tabanlı cüzdanlardır, Entropy veya Capsule ise politika tabanlı cüzdan uzantılarıdır. Kullanıcının sadece tek bir onay imzalaması yeterlidir ve daha sonra alt işlemlerin imzalanması ve ücret yönetimi bu acenteler tarafından uçuş sırasında gerçekleştirilebilir.

Çözücü Katmanı

Bir kullanıcı amacını gönderdikten sonra, çözme katmanı, kullanıcıya bir ücret ve onay süresi döndürmeyi içerir. Bu sorun, bir Sipariş Akışı Açık Artırması tasarlama ile yakından ilgilidir ve ayrıntılı olarak yazılmıştır here. Bir CAF, bir kullanıcının amacını yerine getirmek için protokol içi yollardan yararlanabilir veya bazı güvenlik garantilerinden ödün vererek kullanıcıya gelişmiş UX sağlamak için gelişmiş üçüncü taraflardan, yani çözücülerden yararlanabilir. Sonraki iki tasarım kararı, çözücüleri bir CAF çerçevesine getirdiğimizde ortaya çıkar ve bilgiyle ilgilidir.

Amaç, iki tür çıkarılabilir değerden (EV) oluşur: EV_ordering ve EV_signal. EV_ordering, blok zincirine özgü bir değerdir ve genellikle blok oluşturucular veya doğrulayıcılar gibi kullanıcı emirlerini yerine getiren varlıklar tarafından çıkarılır. Öte yandan, EV_signal, emir resmi olarak blok zincirine kaydedilmeden önce gözlemleyen herhangi bir varlık tarafından erişilebilen değeri temsil eder.

Farklı kullanıcı amaçları, EV_ordering ve EV_signal arasında değişen dağılımlara sahiptir. Örneğin, bir DEX üzerinde madeni para takas etme niyeti genellikle yüksek EV_ordering ancak düşük EV_signal sahiptir. Tersine, gelen bir hack işlemi daha yüksek bir EV_signal bileşenine sahip olacaktır, çünkü önden çalıştırmak, onu yürütmekten önemli ölçüde daha fazla değer getirecektir. Piyasa Yapıcılardan yapılan işlemlerde olduğu gibi, bu emirleri yerine getiren kuruluşların piyasa yapıcıların gelecekteki piyasa koşullarını daha iyi anlaması nedeniyle kayıplar yaşayabileceği gibi, EV_signal bazen olumsuz olabileceğini unutmamak önemlidir.

Birisi bir kullanıcının amacını önceden gözlemleme yeteneğine sahip olduğunda, önden çalıştırmaya girebilir ve bu da değer sızıntısına yol açar. Ek olarak, EV_signal negatif olma potansiyeli, çözücüler arasında rekabetçi bir ortam yaratarak daha düşük teklifler sunmalarına ve daha fazla değer sızıntısına (diğer bir deyişle ters seçim) neden olur. Sonuç olarak, sızıntı ya ücretleri artırarak ya da daha az uygun fiyatlar sağlayarak kullanıcıyı etkiler. Düşük ücretler veya fiyat iyileştirmesinin aynı coin iki yüzü olduğunu ve makalenin geri kalanında birbirinin yerine kullanılacağını unutmayın.

Bilgi Paylaşımı Çözücülerle

bilgi paylaşmanın 3 yöntemi vardır:

  1. Genel mempool: Kullanıcının amacı, genel bir mempool veya bir DA katmanında herkese açık olarak yayınlanır. İsteği yerine getirebilen ilk çözücü emir yürütür ve kazanan olur. Kullanıcılar emir hem EV_ordering hem de EV_signal ortaya çıkardığı için bu sistem oldukça çıkarıcıdır. Bu tür açık artırmalara örnek olarak Ethereum'in halka açık mempool ve çeşitli blok zinciri köprüleri verilebilir. Köprüler söz konusu olduğunda, kullanıcılar yas saldırılarına karşı bir önlem olarak varlıklarını hedef zincire aktarmadan önce emanete almalıdır. Ancak, bu süreç istemeden niyetlerini kamuya açık bir şekilde ortaya koymaktadır.
  2. Kısmi paylaşım: Bir CAF, açıklanan bilgileri sınırlayarak teklif verenlere gösterdiği değer miktarını sınırlamayı seçebilir. Ancak bu yaklaşım, fiyat optimalliğinin doğrudan kaybolmasına neden olur ve teklif spam'i gibi başka sorunlara yol açabilir.
  3. Özel mempool: MPC ve TEE'lerdeki son gelişmeler, tamamen özel mempool'lar elde etme olasılığını ortaya koyuyor. Yürütme Ortamının dışına hiçbir bilgi sızdırılmaz, bu nedenle çözücüler her amaçla eşleşen tercihlerini kodlar. Özel mempool EV_ordering yakalasa da, EV_signal'deki değeri tam olarak yakalayamaz. mempool bir hack işlemi gönderilirse ne olacağını hayal edin. Bu emir gören ilk kişi, potansiyel satışı önden yürütebilir ve EV_signal yakalayabilir. Özel bir mempool bilgi ancak bir blok onaylandıktan sonra serbest bırakılır ve bu nedenle işlemi görebilen kişi EV_signal yakalayabilir. Çözücülerin, bir TEE tarafından basılan yeni bloklardan EV_signal yakalamak için tasdik düğümleri döndürdüğünü ve EV_signal yakalamayı gecikme süresi bir yarışa dönüştürdüğünü hayal edebilirsiniz.

Çözücü Listesi

CAF'ın ayrıca açık artırmaya kaç tane ve hangi teklif sahibinin katılmasına izin verileceğine karar vermesi gerekir. Genel olarak, seçenekler şunlardır:

  • Açık erişim: Katılım için giriş engelleri mümkün olduğunca düşüktür. Bu, halka açık bir mempool benzer ve hem EV_signal hem de EV_ordering sızdırır.
  • Kapılı erişim: Beyaz liste, itibar sistemi, ücret veya koltuk açık artırması yoluyla bir emir yürütme yeteneği konusunda bazı kapı bekçileri vardır. Ağ geçidi izleme mekanizmasının, sistemdeki çözücülerin EV_signal yakalamamasını sağlaması gerekir. Örnekler 1inch Müzayedesi, Cowswap Müzayedeleri ve Uniswap X müzayedeleridir. Sipariş kazanma rekabeti, kullanıcı için EV_ordering yakalarken, geçit mekanizması emir oluşturucu (Cüzdan, dApp'ler) için EV_signal yakalayabilir.
  • Özel erişim: Özel erişim, her zaman diliminde yalnızca bir çözücünün seçildiği oturmalı çözücü açık artırmasının özel bir durumudur. Diğer çözücülere hiçbir bilgi sızdırılmadığından, olumsuz seçim ve önden çalışma indirimi yoktur. Sipariş akışı oluşturucusu, beklenen EV_signal ve EV_ordering değerini yakalar, çünkü rekabet olmadığı için kullanıcı yalnızca yürütme alabilir ve fiyat iyileştirmesi yoktur. Bu müzayedelerin bazı örnekleri Robinhood ve DFlow müzayedeleridir.

Yerleşim Katman

Bir cüzdan bir dizi işlemi imzaladıktan sonra, bunların blok zincirinde yürütülmesi gerekir. Zincirler arası işlemler, uzlaşma sürecini atomik işlemden eşzamansıza dönüştürür. İlk işlemler yürütülürken ve onaylanırken, hedef zincirdeki durum değişebilir ve potansiyel olarak işlem başarısızlığına lider olabilir. Bu alt bölüm, güvenlik maliyeti, onay süresi ve yürütme garantisi arasındaki ödünleşimleri inceleyecektir.

Hedef zincirde amaçlanan işlemin yürütülmesinin, hedef zincirin işlem dahil etme mekaniğine bağlı olduğunu unutmamak önemlidir. Diğer faktörlerin yanı sıra bir işlemi sansürleme yeteneği ve hedef zincirin ücret mekanizması dahil. Hedef zincirin seçiminin dApp için bir karar olduğuna inanıyoruz ve bunu bu makalenin kapsamı dışında değerlendireceğiz.

Zincirler Arası Oracle

Farklı durumlara ve konsensüs mekanizmalarına sahip iki blok zinciri, aralarında bilgi aktarımını kolaylaştırmak için Oracle gibi bir ARACI gerektirir. Oracle'lar, zincirler arasında bilgi için röle görevi görür. Bu, bir kullanıcının bir emanete hesap bir kilit ve mint köprü için fonları kilitlemesi veya hedef zincirdeki yönetişim oylamasına katılmak için bir kullanıcının kaynak zincirdeki token bakiyesini onaylaması gibi durumları doğrulamayı içerir.

Oracle'lar, zincirler arasında en yavaş zincirin hızında bilgi aktarır. Oracle'ın orijin zinciri üzerinde fikir birliğini beklemesi gerektiğinden, reorganizasyon riskini yönetmek için bu gereklidir. Bir kullanıcının kaynak zincirden hedef zincire köprü USDC yapmak istediği bir senaryoyu ele alalım. Bunu yapmak için, kullanıcı fonlarını bir emanete kilitler. Ancak, Oracle yeterli onay beklemezse ve hedef zincirdeki kullanıcı için belirteçleri mint devam ederse bir sorun oluşabilir. Bir yeniden düzenleme durumunda, kullanıcı emanet işleminin üzerine yazarsa, Oracle'ın iki katı harcama olacaktır.

İki tür oracle vardır:

  1. Protokol Dışı Oracle, zincirler arasında bilgi aktarımı yapmak için konsensüs çalıştıranlardan ayrı üçüncü taraf doğrulayıcılar gerektirir. Ekstra doğrulayıcılar ihtiyacı, Oracle'ı çalıştırma maliyetini artırır. LayerZero, Wormhole, ChainLink ve Axelar ağı, Protokol Dışı Oracle'lara örnektir.
  2. Protokol İçi Oracle, bir ekosistemin konsensüs algoritmasına derinlemesine entegre edilmiştir ve bilgi aktarmak için konsensüsü çalıştıran doğrulayıcı setini kullanır. Cosmos, Cosmos SDK'yı çalıştıran zincirler için IBC'ye sahiptir, Polygon ekosistemi AggLayer üzerinde çalışırken, Optimism Superchain üzerinde çalışmaktadır. Her oracle, aynı ekosistemin zincirleri arasında bilgi aktarmak için özel blok alanı kullanır.
  3. Paylaşılan Sıralayıcılar, protokol içinde işlem sipariş etme haklarına sahip olan protokol dışı varlıklardır, yani zincirler arasında işlemlerin paketlenmesini sağlayabilirler. Hala geliştirme aşamasında olmasına rağmen, paylaşılan sıralayıcıların yeniden düzenleme riskini azaltmak için belirli blok onaylarını beklemesi gerekmez. Gerçekten cross-chain atomiklik sağlamak için, paylaşılan sıralayıcıların, daha önceki işlemlerin başarısına bağlı olarak sonraki işlemleri gerçekleştirebilmeleri ve bunları bir zincir zincirine dönüştürebilmeleri gerekir.

Köprüleme Jetonları Çok

zincirli bir dünyada, kullanıcı token ve ücret bakiyeleri tüm ağlara yayılmıştır. Her cross-chain işleminden önce, kullanıcının kaynak zincirden hedef zincire fon köprü gerekir. Şu anda toplam TVL 7,7 milyar dolar olan ve son 30 günde hacim köprü oluşturan 34 aktif köprü var.

Belirteçleri köprülemek, bir değer aktarımı durumudur. Bu, sermaye yönetiminde mükemmel olan ve yeniden yapılanma riskini üstlenmeye istekli olan uzman üçüncü taraflardan yararlanma fırsatı yaratarak kullanıcı işlemleri için gereken maliyeti ve zamanı azaltır.

2 tip köprü vardır:

  1. Kilit ve Mint köprü: Kilit ve mint köprü, kaynak zincirdeki token yatırma işlemlerini doğrular ve hedef zincirdeki tokenleri basar. Böyle bir köprü başlatmak için küçük bir sermayeye ihtiyaç duyulurken, kilitleme bilgilerinin zincirler arasında güvenli bir şekilde aktarılması için önemli yatırımlar gereklidir. Bu köprülerdeki güvenlik ihlalleri, token sahipleri için milyarlarca dolar kayba neden oldu.
  2. Likidite köprüler: Likidite köprüleri, kaynak ve hedef tokenler arasındaki dönüşüm oranlarını belirlemek için bir algoritmanın yanı sıra kaynak ve hedef zincirlerdeki likidite havuzlarını kullanır. Bu köprüler daha yüksek başlangıç maliyetlerine sahip olsa da, daha düşük güvenlik garantileri gerektirirler. Bir güvenlik ihlali durumunda, yalnızca likidite havuzlarındaki fonlar risk altındadır.

Her iki köprü tipinde de kullanıcı tarafından ödenmesi gereken bir likidite maliyeti vardır. Lock and Mint köprülerinde likidite maliyeti, hedef zincirdeki wrapped token'den istenen token'a (USDC.e'den USDC'ye) takas edilirken, Likidite Bridge'lerde likidite maliyeti, başlangıç zincirindeki tokenden hedef zincirdeki tokene takas edilirken olur.

Zincirler Arası Trilemma

Yukarıdaki 5 tasarım kararı, cross-chain çıkmazına yükseliş vermektedir. Bir CAF, Yürütme Garantisi, Düşük Ücretler ve Yürütme Hızı arasında 2 özellik seçmelidir.

  1. protokol içi yollar, zincirler arasında bilgi aktarımı için belirlenmiş yollardır. Bu sistemler, yürütme hızından ödün vererek yeniden yapılanma riskini hesap, ancak ek bir doğrulayıcı seti ihtiyacını veya likidite maliyetlerini ortadan kaldırarak maliyetleri düşürür.
  2. Çözücü toplama, bir kullanıcının amacını yerine getirmenin en ucuz ve en hızlı yolunu belirlemek için birden çok çözücüden alıntı toplar. Ancak, olumsuz seçim ve önden çalıştırma nedeniyle, çözücüler bazen amacı karşılayamayabilir ve bu da yürütmenin azalmasına neden olabilir.
  3. Yürütme yarışması, bir amacı gerçekleştirmek için çözücüler arasında bir yarış düzenleyerek veya yalnızca tek bir çözücü seçerek kazanan bir çözücü seçer. Çözücüler fiyat iyileştirmesinden ziyade yürütme için rekabet ettiğinden, her iki yaklaşım da kullanıcı için yüksek ücretlere yol açar.

The Six Pieces Of CAKE

Bu makaleyi yazmak için, hem açık hem de örtük olarak Zincir Soyutlama üzerinde çalışan ekiplerden 20'den fazla farklı tasarım inceledik. Bu bölümde, doğal verimliliğe ve ürün pazarına uygunluğa sahip olduğuna inandığımız altı bağımsız CA uygulamasını tartışıyoruz. Bu tasarımlar, doğru inşa edilirse birbirleriyle beste yapma potansiyeline sahiptir.

Bu alıştırmadan önemli bir çıkarım, cross-chain niyetleri ifade etmek için ortak bir standarda ihtiyacımız olduğudur. Ekiplerin her biri, kullanıcı amaçlarını kodlamak için kendi yöntemleri ve protokolleri üzerinde çalışıyor. Bir standarda doğru birleştirmek, kullanıcıların imzaladıkları mesajı daha iyi anlamasını sağlayacak, çözücülerin ve oracle'ların bu amaçları anlamasını kolaylaştıracak ve cüzdanlarla entegrasyonu basitleştirecektir.

Token Meshedilmiş Köprüler

Ekosistemle uyumlu köprü

Çözücü fiyat rekabeti

Cüzdan kontrollü mesajlaşma

Çözücü hız yarışması

Özel toplu müzayedeler

amaç

Ucuz Zincirler arası transferler

Zincirler arası mesaj çağrısı

Ucuz Zincirler arası takaslar

Zincirler arası mesaj çağrısı

Hızlı Zincirler arası transferler

Zincirler arası mesaj çağrısı

Örnekler

CCTP, CCIP, xERC20

AggLayer, Süper Zincir, IBC

Bungee, Jumper, Uniswap X

Alfred, Avokado, Yakın Hesap

Karşısında, Orbiter

Na

cüzdan

herhangi

herhangi

Uygulamaya bağlıdır

AA veya Politika tabanlı

herhangi

herhangi

Paylaşılan bilgiler

kamu

kamu

Uygulamaya bağlıdır

Uygulamaya bağlıdır

Ya Hep Ya Hiçbiri

hiç kimse

Çözücü Liste

Uygulamaya bağlıdır

Uygulamaya bağlıdır

Kapılı erişim

Uygulamaya bağlıdır

Uygulamaya bağlıdır

seçkin

Oracle

protokol İçi

protokol İçi

protokol dışı

protokol dışı

protokol dışı

protokol dışı

Token Köprüleme

Yanık ve mint

Kilitle ve mint

Çözücüye bağlıdır

Çözücüye bağlıdır

Likidite köprü

Uygulamaya bağlıdır

Token Meshedilmiş Köprüler

Yakma ve mint köprü olarak da adlandırılan likidite maliyetini ödemeyen özel bir kilit ve mint köprü durumu vardır (örn. USDC CCTP). Token ekibi, her zincirde kurallı bir token adresi atarken, köprü tokeni, yani kullanıcının ihtiyaç duyduğu tokeni mint yetkisine sahiptir.

Yeterince gözlerinizi kısarsanız, bir yanık ve mint köprü, yeterli blok onayı hızında bir cross-chain aktarımına benzer. xERC20, kanonik belirteçleri ve bunların hedef zincirlerdeki yetkili köprülerini atamak için böyle bir standarttır. Jetonla meshedilmiş bir köprü, protokol içi bir yol örneğidir, yani yürütme garantisi ve düşük ücretler için hızdan ödün verir, örneğin CCTP'nin bir transferi gerçekleştirmesi 20 dakika sürer.

Ekosistem Uyumlu Köprü

Ekosistemle uyumlu bir köprü, aynı ekosistem içindeki zincirler arasında rastgele mesajların aktarılmasını sağlar. Hızdan ziyade yürütme garantisine ve düşük ücretlere öncelik veren protokol içi yollar kategorisine girer. Örnekler arasında Cosmos IBC, Polygon AggLayer ve Optimism Superchain sayılabilir.

Üç yıl önce, Cosmos ekosistemi, Ethereum bugün karşı karşıya olduklarına benzer zorluklarla karşı karşıya kaldı. Likidite zincirler arasında parçalanmıştı, her zincirin kendi ücret belirteci vardı ve çok zincirli hesapları yönetmek zahmetliydi. Cosmos ekosistemi, IBC aracılığıyla protokol içi mesaj geçiş köprüleri uygulayarak bu sorunları ele aldı ve bu da sorunsuz çok zincirli hesaplar ve cross-chain transferleri ile sonuçlandı.

Kozmos ekosistemi, bağımsız güvenliğe ve hızlı kesinliğe sahip bağımsız zincirlerden oluşur ve cross-chain mesajlaşma için protokol içi yolu çok hızlı hale getirir. Diğer taraftan, toplama ekosistemi, sorgulama süresinin sona ermesine (İyimser Toplamalar) veya kesinlik için zk kanıtlarının (Geçerlilik Toplamaları) taahhüt edilmesine bağlıdır. Ekosistemler arasında ileti geçişi için protokol içi yollar, bu kesinlik kısıtlamaları nedeniyle yavaş olacaktır.

Çözücü Fiyat Rekabeti

Çözücü fiyat rekabeti, emir bilgilerin tüm çözücülerle paylaşılmasını içerir. Çözücüler, emir niyeti tarafından üretilen beklenen değeri (EV) dahil etmeyi ve kullanıcılara sunmayı amaçlar. Sistemde kazanan çözücünün seçimi, kullanıcı fiyat iyileştirmesini en üst düzeye çıkarmaya dayanır. Bununla birlikte, bu tasarım yürütülmeme riskini taşır ve siparişlerin güvenilir bir şekilde dahil edilmesini sağlamak için ek mekanizmalar gerektirir. Bu tür mekanizmalara örnek olarak Uniswap X, Bungee ve Jumper verilebilir.

Cüzdan Koordineli Mesajlar

Cüzdan koordineli mesajlaşma, herhangi bir amaç türüyle uyumlu bir cross-chain deneyimi sunmak için AA veya politika tabanlı cüzdanlar tarafından sağlanan yetenekleri kullanır. Belirli amaçları ele almak için kullanıcı amaçlarını çeşitli CA tasarımları arasında yeniden yönlendiren nihai CA toplayıcı olarak hizmet eder. Örnekler arasında Avokado cüzdanı, Yakın Hesap Toplayıcı ve Metamask Portföyü sayılabilir.

Son on yılda, kripto ekosisteminin bir kullanıcı ile cüzdanı arasındaki ilişkinin çok yapışkan olduğunu öğrendiğini unutmayın. Anımsatıcımı Metamask'tan başka bir cüzdana taşımayı düşündüğümde kişisel olarak ölümcül bir korku hissediyorum. Bu aynı zamanda, 2,5 yıl sonra ve Vitalik Buterin'in kendisinden destek alarak EIP-4337'nin minimal benimseme kazanmasının nedenidir. Cüzdan protokollerinin daha yeni sürümleri kullanıcıya daha iyi fiyat (hesap soyutlama) veya daha iyi kullanım kolaylığı (politika tabanlı cüzdanlar) sağlasa da, kullanıcıyı mevcut cüzdanlarından taşımak zorlu bir iştir.

Çözücü Hız Yarışması

Çözücü hız yarışması, kullanıcıların yüksek yürütme garantileri için belirli cross-chain geçişleri için niyetlerini ifade etmelerine olanak tanır. Kullanıcılara ücretleri en aza indirme konusunda yardımcı olmaz, bunun yerine karmaşık işlemleri dahil etmek için güvenilir bir kanal sunar. Blok oluşturucu ücretlerine veya dahil etme hızına dayalı olarak amacı yürüten ilk çözücü, amacı kazanır.

Tasarım, çözücüler tarafından yakalanan EV'yi en üst düzeye çıkararak yüksek bir dahil etme oranı elde etmeyi amaçlıyor. Bununla birlikte, Ethereum ana ağında gelişmiş sermaye yönetimine veya L2'lerde düşük gecikme süresi yürütmeye dayandığı için merkezileştirme pahasına gelir.

Özel Toplu Açık Artırmalar

Özel bir toplu açık artırma, bir zaman penceresindeki tüm emir akışını tek bir çözücüye yürütmek için münhasır haklar için bir açık artırma düzenler. Diğer çözücüler emirleri göremediğinden, tahmini piyasa oynaklığına ve ortalama yürütme kalitelerine göre teklif verirler. Özel toplu müzayedeler, iyi kullanıcı fiyatları sağlamak emir backstop bir fiyata bağlıdır ve bu nedenle fiyat iyileştirmesi için kullanılamaz. Tüm emir akışını tek bir teklif sahibine göndermek, bilgi sızıntısını ortadan kaldırır ve uygulama garantilerini iyileştirir.

Sonuç

Zinciri Soyutlama Çerçeveleri (CAF'ler), kullanıcılara sorunsuz cross-chain etkileşimi sağlamayı vaat ediyor. Bu makalede, Zincir Soyutlaması için açıkça veya dolaylı olarak çözmeye çalışan birkaç ekip tarafından üretimdeki ve geliştirilmekte olan tasarımları inceledik. Bu yılın CAF'lerin yılı olacağına inanıyoruz ve önümüzdeki 6-12 ay içinde farklı tasarımlar ve uygulamaları arasında önemli bir rekabet olmasını bekliyoruz.

Değer Transferi

Bilgi Aktarımı

protokol içi yollar

Token meshedilmiş köprü

Ekosistemle uyumlu köprü

Çözücü toplama

Çözücü fiyat rekabeti

Cüzdan koordineli mesajlaşma

Yürütme yarışması

Çözücü hız yarışması

Özel toplu müzayedeler

Zincirler arası değer transferleri, düşük ücretler için tokenle meshedilmiş köprüler ve hız ve yürütme için Çözücü Hızı veya Fiyat Yarışmalarının bir kombinasyonu aracılığıyla yönlendirilecektir. Bilgi aktarımları, kullanıcılara maliyeti en aza indirmeyi amaçlayan ekosistem uyumlu mesaj köprülerinin bir kombinasyonu ve hızı en üst düzeye çıkaracak cüzdan kontrollü platformlara yönlendirilecek. Nihai uygulamalar, her biri bağımsız ihtiyaçlara hizmet ettiği ve ödünleşim matrisinin farklı köşelerinde var olan verimliliklerden yararlandığı için bu altı farklı tasarım etrafında kümelenecektir.

Bu alıştırmadan önemli bir çıkarım, cross-chain niyetleri ifade etmek için ortak bir standarda ihtiyacımız olduğudur. Birkaç ekip, yinelenen çalışmaya neden olan kullanıcı amaçlarını kodlamak için kendi protokolleri üzerinde çalışıyor. Bir standarda doğru birleştirmek, kullanıcıların imzaladıkları mesajı daha iyi anlamasını sağlayacak, çözücülerin ve oracle'ların amaçlarla çalışmasını kolaylaştıracak ve cüzdanlarla entegrasyonu basitleştirecektir.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [Medium]'dan yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara aittir [Favorite Mirror Reads Archive]. Bu yeniden baskıya itirazlar varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, derhal ilgileneceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Bahsedilmediği sürece, tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

CAKE çerçevesinin tanıtımı

Orta SeviyeJun 17, 2024
Mevcut varsayılan kripto kullanıcı deneyimi, kullanıcıların hangi ağla etkileşimde bulunduklarının her zaman farkında olmalarını sağlar. Buna karşılık, internet kullanıcıları hangi bulut sağlayıcısıyla etkileşim kurduklarını öğrenebilirler. Blok zincirine bu yaklaşımı zincir soyutlaması olarak adlandırıyoruz. Zincirler arası değer transferleri, token tarafından yetkilendirilmiş köprüleme ve çözücüler arasındaki hız veya fiyat yarışları yoluyla hızlı yürütme yoluyla düşük ücretlerle gerçekleştirilecektir. Bilgi iletimi, ekosistemle uyumlu mesaj köprüleri aracılığıyla yönlendirilecek, kullanıcı maliyetlerini en aza indirecek ve cüzdan kontrollü platformlar aracılığıyla hızı en üst düzeye çıkaracaktır.
CAKE çerçevesinin tanıtımı

TL; Dr

  • Bugün varsayılan kripto UX, kullanıcıların hangi ağla etkileşime girdiklerini her zaman bilmeleri içindir. Ancak, internet kullanıcılarının hangi bulut sağlayıcısıyla etkileşimde bulunduklarını bilmeleri gerekmez. Bu yaklaşımı blok zincirlerine getirmek, Zincir Soyutlama dediğimiz şeydir.
  • Bu makale, CAKE çerçevesini, yani Zincir Soyutlama Temel Unsurlarını tanıtmaktadır. Dört katmandan oluşur: Kullanıcılar için sorunsuz cross-chain işlemlerini toplu olarak kolaylaştıran Uygulamalar, İzinler, Çözme ve Yerleşim.
  • Zincir Soyutlamasına ulaşmak, güvenilir, uygun maliyetli, güvenli, hızlı ve özel yürütme sağlamak için karmaşık bir dizi teknolojinin kullanılmasını gerektirir.
  • Zincir soyutlamadaki cross-chain ödünleşim alanını bir trilema olarak tanımlıyoruz ve her biri benzersiz avantajlar sunan altı tasarım öneriyoruz.
  • Zincirleme bir soyutlama geleceğine başarılı bir şekilde sıçrama yapmak emir, bir endüstri olarak CAKE katmanları arasında mesajlaşma için ortak bir standart tanımlamamız ve benimsememiz zorunludur. Harika bir standart, pastanın üzerindeki kremadır. 🎂

Giriş

2020'de Ethereum ağı, ölçeklendirme için rollup merkezli bir yol haritasına geçiş yaptı. Bu karardan dört yıl sonra, 50'den fazla rollups (L2) halihazırda yayında. rollups, EVM blok alanı için çok ihtiyaç duyulan yatay ölçeklendirmeyi sağlarken, kullanıcı deneyimini tamamen mahvetti.

Kullanıcılar, hangi rollup ile etkileşimde bulunduklarını umursamamalı veya bilmemelidir. Kripto kullanıcıların hangi rollup (Optimism veya Base) ile etkileşimde bulunduklarını bilmeleri, web2 kullanıcılarının hangi bulut sağlayıcısıyla (AWS veya GCP) etkileşimde bulunduklarını bilmelerine eşdeğerdir. Zincir Soyutlama, zincir bilgilerinin kullanıcıdan soyutlandığı bir vizyondur. Kullanıcı yalnızca cüzdanını bir dApp'e bağlar ve amaçlanan işlemi imzalar, kullanıcının hedef zincirde doğru bakiyeye sahip olduğundan emin olmanın ve ardından amaçlanan işlemi gerçekleştirmenin ayrıntıları perde arkasında gerçekleşir.

Bu makale boyunca, Zincir Soyutlamanın gerçekten çok disiplinli bir problem olduğunu gözlemleyeceğiz. Uygulama Katmanı, İzin Katmanı, Çözücü Katmanı ve Yerleşim Katmanı ile etkileşimleri içerir. Zincir Soyutlama Temel Unsurları (CAKE 🎂) çerçevesini tanıtıyoruz ve ardından zincir soyutlama sistemlerinin tasarım ödünleşimlerini daha derinlemesine inceliyoruz.

CAKE Framework'ün Tanıtımı

Zincirleme soyutlanmış bir dünyada, bir kullanıcı bir dApps web sitesine gider, cüzdanını bağlar, amaçlanan işlemi imzalar ve nihai yerleşimi bekler. Hedef zincire gerekli varlıkları edinmenin ve nihai yerleşimin tüm karmaşıklığı, CAKE altyapı katmanlarında meydana gelerek kullanıcıdan soyutlanır. CAKE üç altyapı katmanı vardır:

  1. İzin katmanı: Kullanıcı, cüzdanını bir dApp'e bağlar ve bir kullanıcı amacı için fiyat teklifi ister. Amaç, kullanıcının bir işlemin sonunda beklediği şeydir (yani çıktıdır) ve işlemin izlediği nihai yol değildir. USDT bir Tron adresine aktarmak veya USDC Arbitrum'da getiri yaratma stratejisine yatırmak olabilir. Cüzdan, hem kullanıcıların varlıklarını (yani okuma durumu) bilmeli hem de hedef zincirlerde işlemleri yürütebilmelidir (yani güncelleme durumu).
  2. Çözücü katmanı: Çözücü katmanı, kullanıcının ilk bakiyesine ve amacına göre ücretleri ve yürütme hızını tahmin eder. Çözme olarak adlandırılan bu işlem, işlemlerin eşzamansız hale geldiği ve alt işlemlerin yürütme sırasında başarısız olabileceği cross-chain bir ortamda çok önemlidir. Eşzamansızlığın tanıtılması, ücretler, yürütme hızı ve yürütme garantisini içeren cross-chain bir üçlem yaratır.
  3. Yerleşim katmanı: Kullanıcı işlemi özel anahtarıyla onayladıktan sonra, yerleşim katmanı işlemin yürütülmesini sağlar. İki adımdan oluşur: kullanıcının varlıklarını hedef zincire köprülemek ve ardından işlemi gerçekleştirmek. protokol belirli işlemler için gelişmiş çözücüler kullanıyorsa, köprülemeye gerek kalmadan kendi likiditesini getirebilir ve işlemi kullanıcı adına yürütebilir.

Zincir Soyutlaması elde etmek, yukarıdaki üç altyapı katmanını birleşik bir üründe birleştirmek anlamına gelir. Bu katmanları birleştirirken önemli bir içgörü, bilgi aktarımı ile değer aktarımı arasındaki farktır. Zincirler arasında bilgi aktarımı kayıpsız olmalıdır ve bu nedenle en güvenli yollara güvenilmelidir. Bir kullanıcının bir zincirden diğerine bir yönetişim oylamasında Evet oyu vermeye çalıştığını, oylarının Belki'ye dönüşmesini istemediğini varsayalım. Öte yandan, aktarım değeri kullanıcıların tercihine göre kayıplı olabilir. Kullanıcıya daha hızlı, daha ucuz veya garantili değer aktarımı sağlamak için gelişmiş bir üçüncü taraftan yararlanılabilir. Ethereum blok alanının %95'inin (doğrulayıcılar ödenen ücretlere göre ağırlıklandırılır) değer aktarımı için tüketildiğini unutmayın.

Anahtar Tasarım Kararları

Yukarıdaki üç katman, bir CAF tarafından alınması gereken temel tasarım kararlarını tanıtmaktadır. Bunlar, amacın yürütülmesi üzerindeki gücü kimin kontrol ettiği, çözücülere hangi bilgilerin açıklanması gerektiği ve çözücüler için mevcut çözüm yollarının neler olduğu ile ilgilidir. Her birine ayrıntılı olarak bakalım.

İzin Katmanı

İzin katmanı, kullanıcının özel anahtarını tutar ve kullanıcının adına iletileri imzalar ve bunlar daha sonra işlem on-chain yürütülür. Bir CAF'ın, destek etmek istediği tüm hedef zincirler için imzalama şemaları ve işlem yükleri destek gerekir. Örneğin, ECDSA imzalama şemasını ve EVM işlem standardını destekleyen bir cüzdan, Ethereum, L2'leri ve yan zincirleri (örneğin, Metamask cüzdanı) ile sınırlı olacaktır. Öte yandan, hem EVM hem de SVM'yi (Solana VM) destekleyen bir cüzdan, her iki ekosistemi de (örneğin, Phantom cüzdanı) destek edebilecektir. Aynı anımsatıcının hem EVM hem de SVM zincirlerinde cüzdan oluşturmak için kullanılabileceğini unutmamak önemlidir.

Tek bir çok zincirli işlem, doğru emir yürütülmesi gereken birkaç alt işlemden oluşur. Bu alt işlemler, her biri kendi zaman değişen ücretlerine ve nonce sahip birden fazla zincir üzerinde yürütülmelidir. Bu alt işlemlerin koordinasyonu ve yerleşiminin nasıl gerçekleştiği, izin katmanı için çok önemli bir tasarım kararıdır.

  1. EOA cüzdanları, kullanıcıların makinelerinde çalışan ve özel anahtarlarını tutan cüzdan yazılımlarıdır. Bunlar tarayıcı tabanlı uzantılar (Metamask ve Phantom gibi), mobil uygulamalar (Coinbase Cüzdan gibi) veya özel donanım (Ledger gibi) olabilir. EOA cüzdanları, kullanıcının şu anda birden fazla tıklama gerektiren her bir alt işlemi ayrı ayrı imzalamasını gerektirir. Ayrıca, kullanıcının hedef zincirde ücret bakiyeleri tutmasını gerektirir ve bu da süreçte önemli sürtüşmelere neden olur. Bununla birlikte, birden fazla tıklamanın sürtünmesi, tek bir tıklamayla birden fazla alt işlem imzalamalarına izin verilerek kullanıcıdan soyutlanabilir.
  2. Hesap Soyutlama (AA) cüzdanlarında, kullanıcı hala kendi özel anahtarına erişebilir, ancak işlem yükünü imzalayan ile işlemin yürütücüsünü ayırır. Gelişmiş tarafların kullanıcı işlemlerini atomik olarak bir araya getirmesini ve yürütmesini sağlama (Avocado, Pimlico). AA cüzdanları hala kullanıcının her bir alt işlemi ayrı ayrı imzalamasını gerektirir (şu anda birden fazla tıklama yoluyla), ancak her zincirde ücret bakiyelerinin tutulmasını gerektirmez.
  3. İlke tabanlı aracılar, kullanıcının özel anahtarını ayrı bir yürütme ortamında tutar ve kullanıcı ilkelerine göre kendi adına imzalı iletiler oluşturur. Telegram botları, Yakın Hesap toplayıcı veya SUAVE TEE'ler politika tabanlı cüzdanlardır, Entropy veya Capsule ise politika tabanlı cüzdan uzantılarıdır. Kullanıcının sadece tek bir onay imzalaması yeterlidir ve daha sonra alt işlemlerin imzalanması ve ücret yönetimi bu acenteler tarafından uçuş sırasında gerçekleştirilebilir.

Çözücü Katmanı

Bir kullanıcı amacını gönderdikten sonra, çözme katmanı, kullanıcıya bir ücret ve onay süresi döndürmeyi içerir. Bu sorun, bir Sipariş Akışı Açık Artırması tasarlama ile yakından ilgilidir ve ayrıntılı olarak yazılmıştır here. Bir CAF, bir kullanıcının amacını yerine getirmek için protokol içi yollardan yararlanabilir veya bazı güvenlik garantilerinden ödün vererek kullanıcıya gelişmiş UX sağlamak için gelişmiş üçüncü taraflardan, yani çözücülerden yararlanabilir. Sonraki iki tasarım kararı, çözücüleri bir CAF çerçevesine getirdiğimizde ortaya çıkar ve bilgiyle ilgilidir.

Amaç, iki tür çıkarılabilir değerden (EV) oluşur: EV_ordering ve EV_signal. EV_ordering, blok zincirine özgü bir değerdir ve genellikle blok oluşturucular veya doğrulayıcılar gibi kullanıcı emirlerini yerine getiren varlıklar tarafından çıkarılır. Öte yandan, EV_signal, emir resmi olarak blok zincirine kaydedilmeden önce gözlemleyen herhangi bir varlık tarafından erişilebilen değeri temsil eder.

Farklı kullanıcı amaçları, EV_ordering ve EV_signal arasında değişen dağılımlara sahiptir. Örneğin, bir DEX üzerinde madeni para takas etme niyeti genellikle yüksek EV_ordering ancak düşük EV_signal sahiptir. Tersine, gelen bir hack işlemi daha yüksek bir EV_signal bileşenine sahip olacaktır, çünkü önden çalıştırmak, onu yürütmekten önemli ölçüde daha fazla değer getirecektir. Piyasa Yapıcılardan yapılan işlemlerde olduğu gibi, bu emirleri yerine getiren kuruluşların piyasa yapıcıların gelecekteki piyasa koşullarını daha iyi anlaması nedeniyle kayıplar yaşayabileceği gibi, EV_signal bazen olumsuz olabileceğini unutmamak önemlidir.

Birisi bir kullanıcının amacını önceden gözlemleme yeteneğine sahip olduğunda, önden çalıştırmaya girebilir ve bu da değer sızıntısına yol açar. Ek olarak, EV_signal negatif olma potansiyeli, çözücüler arasında rekabetçi bir ortam yaratarak daha düşük teklifler sunmalarına ve daha fazla değer sızıntısına (diğer bir deyişle ters seçim) neden olur. Sonuç olarak, sızıntı ya ücretleri artırarak ya da daha az uygun fiyatlar sağlayarak kullanıcıyı etkiler. Düşük ücretler veya fiyat iyileştirmesinin aynı coin iki yüzü olduğunu ve makalenin geri kalanında birbirinin yerine kullanılacağını unutmayın.

Bilgi Paylaşımı Çözücülerle

bilgi paylaşmanın 3 yöntemi vardır:

  1. Genel mempool: Kullanıcının amacı, genel bir mempool veya bir DA katmanında herkese açık olarak yayınlanır. İsteği yerine getirebilen ilk çözücü emir yürütür ve kazanan olur. Kullanıcılar emir hem EV_ordering hem de EV_signal ortaya çıkardığı için bu sistem oldukça çıkarıcıdır. Bu tür açık artırmalara örnek olarak Ethereum'in halka açık mempool ve çeşitli blok zinciri köprüleri verilebilir. Köprüler söz konusu olduğunda, kullanıcılar yas saldırılarına karşı bir önlem olarak varlıklarını hedef zincire aktarmadan önce emanete almalıdır. Ancak, bu süreç istemeden niyetlerini kamuya açık bir şekilde ortaya koymaktadır.
  2. Kısmi paylaşım: Bir CAF, açıklanan bilgileri sınırlayarak teklif verenlere gösterdiği değer miktarını sınırlamayı seçebilir. Ancak bu yaklaşım, fiyat optimalliğinin doğrudan kaybolmasına neden olur ve teklif spam'i gibi başka sorunlara yol açabilir.
  3. Özel mempool: MPC ve TEE'lerdeki son gelişmeler, tamamen özel mempool'lar elde etme olasılığını ortaya koyuyor. Yürütme Ortamının dışına hiçbir bilgi sızdırılmaz, bu nedenle çözücüler her amaçla eşleşen tercihlerini kodlar. Özel mempool EV_ordering yakalasa da, EV_signal'deki değeri tam olarak yakalayamaz. mempool bir hack işlemi gönderilirse ne olacağını hayal edin. Bu emir gören ilk kişi, potansiyel satışı önden yürütebilir ve EV_signal yakalayabilir. Özel bir mempool bilgi ancak bir blok onaylandıktan sonra serbest bırakılır ve bu nedenle işlemi görebilen kişi EV_signal yakalayabilir. Çözücülerin, bir TEE tarafından basılan yeni bloklardan EV_signal yakalamak için tasdik düğümleri döndürdüğünü ve EV_signal yakalamayı gecikme süresi bir yarışa dönüştürdüğünü hayal edebilirsiniz.

Çözücü Listesi

CAF'ın ayrıca açık artırmaya kaç tane ve hangi teklif sahibinin katılmasına izin verileceğine karar vermesi gerekir. Genel olarak, seçenekler şunlardır:

  • Açık erişim: Katılım için giriş engelleri mümkün olduğunca düşüktür. Bu, halka açık bir mempool benzer ve hem EV_signal hem de EV_ordering sızdırır.
  • Kapılı erişim: Beyaz liste, itibar sistemi, ücret veya koltuk açık artırması yoluyla bir emir yürütme yeteneği konusunda bazı kapı bekçileri vardır. Ağ geçidi izleme mekanizmasının, sistemdeki çözücülerin EV_signal yakalamamasını sağlaması gerekir. Örnekler 1inch Müzayedesi, Cowswap Müzayedeleri ve Uniswap X müzayedeleridir. Sipariş kazanma rekabeti, kullanıcı için EV_ordering yakalarken, geçit mekanizması emir oluşturucu (Cüzdan, dApp'ler) için EV_signal yakalayabilir.
  • Özel erişim: Özel erişim, her zaman diliminde yalnızca bir çözücünün seçildiği oturmalı çözücü açık artırmasının özel bir durumudur. Diğer çözücülere hiçbir bilgi sızdırılmadığından, olumsuz seçim ve önden çalışma indirimi yoktur. Sipariş akışı oluşturucusu, beklenen EV_signal ve EV_ordering değerini yakalar, çünkü rekabet olmadığı için kullanıcı yalnızca yürütme alabilir ve fiyat iyileştirmesi yoktur. Bu müzayedelerin bazı örnekleri Robinhood ve DFlow müzayedeleridir.

Yerleşim Katman

Bir cüzdan bir dizi işlemi imzaladıktan sonra, bunların blok zincirinde yürütülmesi gerekir. Zincirler arası işlemler, uzlaşma sürecini atomik işlemden eşzamansıza dönüştürür. İlk işlemler yürütülürken ve onaylanırken, hedef zincirdeki durum değişebilir ve potansiyel olarak işlem başarısızlığına lider olabilir. Bu alt bölüm, güvenlik maliyeti, onay süresi ve yürütme garantisi arasındaki ödünleşimleri inceleyecektir.

Hedef zincirde amaçlanan işlemin yürütülmesinin, hedef zincirin işlem dahil etme mekaniğine bağlı olduğunu unutmamak önemlidir. Diğer faktörlerin yanı sıra bir işlemi sansürleme yeteneği ve hedef zincirin ücret mekanizması dahil. Hedef zincirin seçiminin dApp için bir karar olduğuna inanıyoruz ve bunu bu makalenin kapsamı dışında değerlendireceğiz.

Zincirler Arası Oracle

Farklı durumlara ve konsensüs mekanizmalarına sahip iki blok zinciri, aralarında bilgi aktarımını kolaylaştırmak için Oracle gibi bir ARACI gerektirir. Oracle'lar, zincirler arasında bilgi için röle görevi görür. Bu, bir kullanıcının bir emanete hesap bir kilit ve mint köprü için fonları kilitlemesi veya hedef zincirdeki yönetişim oylamasına katılmak için bir kullanıcının kaynak zincirdeki token bakiyesini onaylaması gibi durumları doğrulamayı içerir.

Oracle'lar, zincirler arasında en yavaş zincirin hızında bilgi aktarır. Oracle'ın orijin zinciri üzerinde fikir birliğini beklemesi gerektiğinden, reorganizasyon riskini yönetmek için bu gereklidir. Bir kullanıcının kaynak zincirden hedef zincire köprü USDC yapmak istediği bir senaryoyu ele alalım. Bunu yapmak için, kullanıcı fonlarını bir emanete kilitler. Ancak, Oracle yeterli onay beklemezse ve hedef zincirdeki kullanıcı için belirteçleri mint devam ederse bir sorun oluşabilir. Bir yeniden düzenleme durumunda, kullanıcı emanet işleminin üzerine yazarsa, Oracle'ın iki katı harcama olacaktır.

İki tür oracle vardır:

  1. Protokol Dışı Oracle, zincirler arasında bilgi aktarımı yapmak için konsensüs çalıştıranlardan ayrı üçüncü taraf doğrulayıcılar gerektirir. Ekstra doğrulayıcılar ihtiyacı, Oracle'ı çalıştırma maliyetini artırır. LayerZero, Wormhole, ChainLink ve Axelar ağı, Protokol Dışı Oracle'lara örnektir.
  2. Protokol İçi Oracle, bir ekosistemin konsensüs algoritmasına derinlemesine entegre edilmiştir ve bilgi aktarmak için konsensüsü çalıştıran doğrulayıcı setini kullanır. Cosmos, Cosmos SDK'yı çalıştıran zincirler için IBC'ye sahiptir, Polygon ekosistemi AggLayer üzerinde çalışırken, Optimism Superchain üzerinde çalışmaktadır. Her oracle, aynı ekosistemin zincirleri arasında bilgi aktarmak için özel blok alanı kullanır.
  3. Paylaşılan Sıralayıcılar, protokol içinde işlem sipariş etme haklarına sahip olan protokol dışı varlıklardır, yani zincirler arasında işlemlerin paketlenmesini sağlayabilirler. Hala geliştirme aşamasında olmasına rağmen, paylaşılan sıralayıcıların yeniden düzenleme riskini azaltmak için belirli blok onaylarını beklemesi gerekmez. Gerçekten cross-chain atomiklik sağlamak için, paylaşılan sıralayıcıların, daha önceki işlemlerin başarısına bağlı olarak sonraki işlemleri gerçekleştirebilmeleri ve bunları bir zincir zincirine dönüştürebilmeleri gerekir.

Köprüleme Jetonları Çok

zincirli bir dünyada, kullanıcı token ve ücret bakiyeleri tüm ağlara yayılmıştır. Her cross-chain işleminden önce, kullanıcının kaynak zincirden hedef zincire fon köprü gerekir. Şu anda toplam TVL 7,7 milyar dolar olan ve son 30 günde hacim köprü oluşturan 34 aktif köprü var.

Belirteçleri köprülemek, bir değer aktarımı durumudur. Bu, sermaye yönetiminde mükemmel olan ve yeniden yapılanma riskini üstlenmeye istekli olan uzman üçüncü taraflardan yararlanma fırsatı yaratarak kullanıcı işlemleri için gereken maliyeti ve zamanı azaltır.

2 tip köprü vardır:

  1. Kilit ve Mint köprü: Kilit ve mint köprü, kaynak zincirdeki token yatırma işlemlerini doğrular ve hedef zincirdeki tokenleri basar. Böyle bir köprü başlatmak için küçük bir sermayeye ihtiyaç duyulurken, kilitleme bilgilerinin zincirler arasında güvenli bir şekilde aktarılması için önemli yatırımlar gereklidir. Bu köprülerdeki güvenlik ihlalleri, token sahipleri için milyarlarca dolar kayba neden oldu.
  2. Likidite köprüler: Likidite köprüleri, kaynak ve hedef tokenler arasındaki dönüşüm oranlarını belirlemek için bir algoritmanın yanı sıra kaynak ve hedef zincirlerdeki likidite havuzlarını kullanır. Bu köprüler daha yüksek başlangıç maliyetlerine sahip olsa da, daha düşük güvenlik garantileri gerektirirler. Bir güvenlik ihlali durumunda, yalnızca likidite havuzlarındaki fonlar risk altındadır.

Her iki köprü tipinde de kullanıcı tarafından ödenmesi gereken bir likidite maliyeti vardır. Lock and Mint köprülerinde likidite maliyeti, hedef zincirdeki wrapped token'den istenen token'a (USDC.e'den USDC'ye) takas edilirken, Likidite Bridge'lerde likidite maliyeti, başlangıç zincirindeki tokenden hedef zincirdeki tokene takas edilirken olur.

Zincirler Arası Trilemma

Yukarıdaki 5 tasarım kararı, cross-chain çıkmazına yükseliş vermektedir. Bir CAF, Yürütme Garantisi, Düşük Ücretler ve Yürütme Hızı arasında 2 özellik seçmelidir.

  1. protokol içi yollar, zincirler arasında bilgi aktarımı için belirlenmiş yollardır. Bu sistemler, yürütme hızından ödün vererek yeniden yapılanma riskini hesap, ancak ek bir doğrulayıcı seti ihtiyacını veya likidite maliyetlerini ortadan kaldırarak maliyetleri düşürür.
  2. Çözücü toplama, bir kullanıcının amacını yerine getirmenin en ucuz ve en hızlı yolunu belirlemek için birden çok çözücüden alıntı toplar. Ancak, olumsuz seçim ve önden çalıştırma nedeniyle, çözücüler bazen amacı karşılayamayabilir ve bu da yürütmenin azalmasına neden olabilir.
  3. Yürütme yarışması, bir amacı gerçekleştirmek için çözücüler arasında bir yarış düzenleyerek veya yalnızca tek bir çözücü seçerek kazanan bir çözücü seçer. Çözücüler fiyat iyileştirmesinden ziyade yürütme için rekabet ettiğinden, her iki yaklaşım da kullanıcı için yüksek ücretlere yol açar.

The Six Pieces Of CAKE

Bu makaleyi yazmak için, hem açık hem de örtük olarak Zincir Soyutlama üzerinde çalışan ekiplerden 20'den fazla farklı tasarım inceledik. Bu bölümde, doğal verimliliğe ve ürün pazarına uygunluğa sahip olduğuna inandığımız altı bağımsız CA uygulamasını tartışıyoruz. Bu tasarımlar, doğru inşa edilirse birbirleriyle beste yapma potansiyeline sahiptir.

Bu alıştırmadan önemli bir çıkarım, cross-chain niyetleri ifade etmek için ortak bir standarda ihtiyacımız olduğudur. Ekiplerin her biri, kullanıcı amaçlarını kodlamak için kendi yöntemleri ve protokolleri üzerinde çalışıyor. Bir standarda doğru birleştirmek, kullanıcıların imzaladıkları mesajı daha iyi anlamasını sağlayacak, çözücülerin ve oracle'ların bu amaçları anlamasını kolaylaştıracak ve cüzdanlarla entegrasyonu basitleştirecektir.

Token Meshedilmiş Köprüler

Ekosistemle uyumlu köprü

Çözücü fiyat rekabeti

Cüzdan kontrollü mesajlaşma

Çözücü hız yarışması

Özel toplu müzayedeler

amaç

Ucuz Zincirler arası transferler

Zincirler arası mesaj çağrısı

Ucuz Zincirler arası takaslar

Zincirler arası mesaj çağrısı

Hızlı Zincirler arası transferler

Zincirler arası mesaj çağrısı

Örnekler

CCTP, CCIP, xERC20

AggLayer, Süper Zincir, IBC

Bungee, Jumper, Uniswap X

Alfred, Avokado, Yakın Hesap

Karşısında, Orbiter

Na

cüzdan

herhangi

herhangi

Uygulamaya bağlıdır

AA veya Politika tabanlı

herhangi

herhangi

Paylaşılan bilgiler

kamu

kamu

Uygulamaya bağlıdır

Uygulamaya bağlıdır

Ya Hep Ya Hiçbiri

hiç kimse

Çözücü Liste

Uygulamaya bağlıdır

Uygulamaya bağlıdır

Kapılı erişim

Uygulamaya bağlıdır

Uygulamaya bağlıdır

seçkin

Oracle

protokol İçi

protokol İçi

protokol dışı

protokol dışı

protokol dışı

protokol dışı

Token Köprüleme

Yanık ve mint

Kilitle ve mint

Çözücüye bağlıdır

Çözücüye bağlıdır

Likidite köprü

Uygulamaya bağlıdır

Token Meshedilmiş Köprüler

Yakma ve mint köprü olarak da adlandırılan likidite maliyetini ödemeyen özel bir kilit ve mint köprü durumu vardır (örn. USDC CCTP). Token ekibi, her zincirde kurallı bir token adresi atarken, köprü tokeni, yani kullanıcının ihtiyaç duyduğu tokeni mint yetkisine sahiptir.

Yeterince gözlerinizi kısarsanız, bir yanık ve mint köprü, yeterli blok onayı hızında bir cross-chain aktarımına benzer. xERC20, kanonik belirteçleri ve bunların hedef zincirlerdeki yetkili köprülerini atamak için böyle bir standarttır. Jetonla meshedilmiş bir köprü, protokol içi bir yol örneğidir, yani yürütme garantisi ve düşük ücretler için hızdan ödün verir, örneğin CCTP'nin bir transferi gerçekleştirmesi 20 dakika sürer.

Ekosistem Uyumlu Köprü

Ekosistemle uyumlu bir köprü, aynı ekosistem içindeki zincirler arasında rastgele mesajların aktarılmasını sağlar. Hızdan ziyade yürütme garantisine ve düşük ücretlere öncelik veren protokol içi yollar kategorisine girer. Örnekler arasında Cosmos IBC, Polygon AggLayer ve Optimism Superchain sayılabilir.

Üç yıl önce, Cosmos ekosistemi, Ethereum bugün karşı karşıya olduklarına benzer zorluklarla karşı karşıya kaldı. Likidite zincirler arasında parçalanmıştı, her zincirin kendi ücret belirteci vardı ve çok zincirli hesapları yönetmek zahmetliydi. Cosmos ekosistemi, IBC aracılığıyla protokol içi mesaj geçiş köprüleri uygulayarak bu sorunları ele aldı ve bu da sorunsuz çok zincirli hesaplar ve cross-chain transferleri ile sonuçlandı.

Kozmos ekosistemi, bağımsız güvenliğe ve hızlı kesinliğe sahip bağımsız zincirlerden oluşur ve cross-chain mesajlaşma için protokol içi yolu çok hızlı hale getirir. Diğer taraftan, toplama ekosistemi, sorgulama süresinin sona ermesine (İyimser Toplamalar) veya kesinlik için zk kanıtlarının (Geçerlilik Toplamaları) taahhüt edilmesine bağlıdır. Ekosistemler arasında ileti geçişi için protokol içi yollar, bu kesinlik kısıtlamaları nedeniyle yavaş olacaktır.

Çözücü Fiyat Rekabeti

Çözücü fiyat rekabeti, emir bilgilerin tüm çözücülerle paylaşılmasını içerir. Çözücüler, emir niyeti tarafından üretilen beklenen değeri (EV) dahil etmeyi ve kullanıcılara sunmayı amaçlar. Sistemde kazanan çözücünün seçimi, kullanıcı fiyat iyileştirmesini en üst düzeye çıkarmaya dayanır. Bununla birlikte, bu tasarım yürütülmeme riskini taşır ve siparişlerin güvenilir bir şekilde dahil edilmesini sağlamak için ek mekanizmalar gerektirir. Bu tür mekanizmalara örnek olarak Uniswap X, Bungee ve Jumper verilebilir.

Cüzdan Koordineli Mesajlar

Cüzdan koordineli mesajlaşma, herhangi bir amaç türüyle uyumlu bir cross-chain deneyimi sunmak için AA veya politika tabanlı cüzdanlar tarafından sağlanan yetenekleri kullanır. Belirli amaçları ele almak için kullanıcı amaçlarını çeşitli CA tasarımları arasında yeniden yönlendiren nihai CA toplayıcı olarak hizmet eder. Örnekler arasında Avokado cüzdanı, Yakın Hesap Toplayıcı ve Metamask Portföyü sayılabilir.

Son on yılda, kripto ekosisteminin bir kullanıcı ile cüzdanı arasındaki ilişkinin çok yapışkan olduğunu öğrendiğini unutmayın. Anımsatıcımı Metamask'tan başka bir cüzdana taşımayı düşündüğümde kişisel olarak ölümcül bir korku hissediyorum. Bu aynı zamanda, 2,5 yıl sonra ve Vitalik Buterin'in kendisinden destek alarak EIP-4337'nin minimal benimseme kazanmasının nedenidir. Cüzdan protokollerinin daha yeni sürümleri kullanıcıya daha iyi fiyat (hesap soyutlama) veya daha iyi kullanım kolaylığı (politika tabanlı cüzdanlar) sağlasa da, kullanıcıyı mevcut cüzdanlarından taşımak zorlu bir iştir.

Çözücü Hız Yarışması

Çözücü hız yarışması, kullanıcıların yüksek yürütme garantileri için belirli cross-chain geçişleri için niyetlerini ifade etmelerine olanak tanır. Kullanıcılara ücretleri en aza indirme konusunda yardımcı olmaz, bunun yerine karmaşık işlemleri dahil etmek için güvenilir bir kanal sunar. Blok oluşturucu ücretlerine veya dahil etme hızına dayalı olarak amacı yürüten ilk çözücü, amacı kazanır.

Tasarım, çözücüler tarafından yakalanan EV'yi en üst düzeye çıkararak yüksek bir dahil etme oranı elde etmeyi amaçlıyor. Bununla birlikte, Ethereum ana ağında gelişmiş sermaye yönetimine veya L2'lerde düşük gecikme süresi yürütmeye dayandığı için merkezileştirme pahasına gelir.

Özel Toplu Açık Artırmalar

Özel bir toplu açık artırma, bir zaman penceresindeki tüm emir akışını tek bir çözücüye yürütmek için münhasır haklar için bir açık artırma düzenler. Diğer çözücüler emirleri göremediğinden, tahmini piyasa oynaklığına ve ortalama yürütme kalitelerine göre teklif verirler. Özel toplu müzayedeler, iyi kullanıcı fiyatları sağlamak emir backstop bir fiyata bağlıdır ve bu nedenle fiyat iyileştirmesi için kullanılamaz. Tüm emir akışını tek bir teklif sahibine göndermek, bilgi sızıntısını ortadan kaldırır ve uygulama garantilerini iyileştirir.

Sonuç

Zinciri Soyutlama Çerçeveleri (CAF'ler), kullanıcılara sorunsuz cross-chain etkileşimi sağlamayı vaat ediyor. Bu makalede, Zincir Soyutlaması için açıkça veya dolaylı olarak çözmeye çalışan birkaç ekip tarafından üretimdeki ve geliştirilmekte olan tasarımları inceledik. Bu yılın CAF'lerin yılı olacağına inanıyoruz ve önümüzdeki 6-12 ay içinde farklı tasarımlar ve uygulamaları arasında önemli bir rekabet olmasını bekliyoruz.

Değer Transferi

Bilgi Aktarımı

protokol içi yollar

Token meshedilmiş köprü

Ekosistemle uyumlu köprü

Çözücü toplama

Çözücü fiyat rekabeti

Cüzdan koordineli mesajlaşma

Yürütme yarışması

Çözücü hız yarışması

Özel toplu müzayedeler

Zincirler arası değer transferleri, düşük ücretler için tokenle meshedilmiş köprüler ve hız ve yürütme için Çözücü Hızı veya Fiyat Yarışmalarının bir kombinasyonu aracılığıyla yönlendirilecektir. Bilgi aktarımları, kullanıcılara maliyeti en aza indirmeyi amaçlayan ekosistem uyumlu mesaj köprülerinin bir kombinasyonu ve hızı en üst düzeye çıkaracak cüzdan kontrollü platformlara yönlendirilecek. Nihai uygulamalar, her biri bağımsız ihtiyaçlara hizmet ettiği ve ödünleşim matrisinin farklı köşelerinde var olan verimliliklerden yararlandığı için bu altı farklı tasarım etrafında kümelenecektir.

Bu alıştırmadan önemli bir çıkarım, cross-chain niyetleri ifade etmek için ortak bir standarda ihtiyacımız olduğudur. Birkaç ekip, yinelenen çalışmaya neden olan kullanıcı amaçlarını kodlamak için kendi protokolleri üzerinde çalışıyor. Bir standarda doğru birleştirmek, kullanıcıların imzaladıkları mesajı daha iyi anlamasını sağlayacak, çözücülerin ve oracle'ların amaçlarla çalışmasını kolaylaştıracak ve cüzdanlarla entegrasyonu basitleştirecektir.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [Medium]'dan yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara aittir [Favorite Mirror Reads Archive]. Bu yeniden baskıya itirazlar varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, derhal ilgileneceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Bahsedilmediği sürece, tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!