Modern Para Teorisinde Ölümcül Kusurlar

Orta SeviyeJun 03, 2024
Makale, Modern Para Teorisi'nin uygulanmasının ekonomik felakete yol açabileceğini, BTC'nin ise daha istikrarlı bir parasal alternatif sunabileceğini savunuyor.
Modern Para Teorisinde Ölümcül Kusurlar

Modern Para Teorisi (MMT), yeni bir film olan Finding the Money ve Bitcoin, Twitter ve Fintwit'te viral olan yeni bir klip tarafından yönlendirilerek yeniden gündemde. Klipte, ABD Başkanı'nın Ekonomik Danışmanlar Konseyi Başkanı Jared Bernstein'ın devlet borcu ve para basımının en temel kavramlarını tanımlayamadığı görülüyor. MMT'nin doğru olduğunu iddia ediyor, ancak bazı dil ve kavramlar (en temel olanlar) onun için kafa karıştırıcı. Rolü göz önüne alındığında kesinlikle şok edici bir açıklama.

Bu yazıda, MMT'deki birkaç önemli kusuru özetleyeceğim, belki de sevgili okuyucu, MMT'yi ilerletmek ve çürütmek için kullanabileceksiniz. Riskler yüksek, çünkü MMT tarikatçıları, Bay Bernstein'ın örneklediği gibi, dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerde iktidar pozisyonları kazanıyorlar. Bu insanları iktidara getirmek çok tehlikeli bir tekliftir, çünkü para birimini hızla yok edecekler ve ekonomik kıyamete neden olacaklar. Bitcoinciler olarak, bitcoin'in krediye dayalı doların yerini alacağına inanıyoruz, ancak geçişin doğal ve nispeten olaysız olmasını istiyoruz. Bitcoin'in dizginleri ele geçirmeye hazır olmadığı büyük bir para biriminin çöküşü, birçokları için felaket olur.

MMT'YE GİRİŞ

Modern Para Teorisi (MMT), mali açıkların esasen önemsiz olduğunu, para politikasının maliye politikasına tabi olması gerektiğini ve para otoritelerinin büyük hükümet programlarını finanse etmek için temel para basması gerektiğini iddia eden post-Keynesyen bir makroekonomik çerçevedir. MMT, istemsiz işsizliği ortadan kaldırmayı ve yoksulluk ve iklim değişikliği gibi sosyal sorunları ele almayı vaat ediyor. MMT, tüm paranın, ekonomik faaliyetler üzerinde hükümet kontrolünü kolaylaştırmak için yasal çerçeveler aracılığıyla tasarlanmış bir Devlet eseri olduğu inancına dayanmaktadır.

MMT'ye göre, para birimini istediği zaman çıkarabilen hükümet iflas edemez. Bununla birlikte, bu gücün, para biriminin değerini kontrol edememe gibi bariz sınırlamaları vardır. MMT ayrıca, paranın geleneksel işlevlerini (değişim aracı, değer deposu ve hesap birimi) yeniden tanımlar ve bu işlevlerin kıtlık ve bölünebilirlik gibi içsel özelliklerden ziyade hükümet politikasının yalnızca yan ürünleri olduğunu iddia eder. Bu teori, bir hükümetin herhangi bir öğeyi para olarak dikte edebileceği tartışmalı bir fikre yol açar - meşe palamudu, IOU'lar veya Bitcoin - yalnızca yasal beyanlara dayanarak, mülklerini göz ardı ederek, gerçek dünyadaki ekonomik dinamiklerle tamamen çelişen bir kavram.

TUTARLI BIR DEĞER TEORISI YOK

Modern Para Teorisi'nin en önemli eksiklikleri değer teorisine yaklaşımıdır. Fiyatların kişisel harcama veya tasarruf kararları gibi bireysel aktörlerin tercihleri yoluyla ortaya çıktığı öznel bir değer teorisi yerine, MMT bunu demokratik veya kolektif bir değer teorisi ile değiştirir.

MMT'ye göre, paranın değeri, bir değişim aracı, bir değer deposu veya bir hesap birimi gibi parasal işlevlerdeki faydasından türetilmez. Bunun yerine, MMT'de paranın değeri, onu veren devlete olan kolektif kabul ve güvenden kaynaklanır. Bu kabul daha sonra sözde paraya değer kazandırır. Başka bir deyişle, MMT geleneksel anlayışı tersine çevirir: değerli bir şeyin para olarak kabul edilmesi değil, bir şeyin para olarak zorla kabul edilmesi nedeniyle değerli hale gelmesidir.

Paranın değeri, bireysel piyasa aktörleri yerine Devletin bir tür ekonomik hesap makinesi olmasına bağlıdır. Toplumun toplam tercihleri ve merkezi planlama uzmanlığı bir denkleme girer ve sonuç tam istihdamdır. Bu bir şaka değil. Az önce açıklananın ötesinde bir değer teorisine sahip değiller.

MMT'NİN MEKANİĞİ: VERGİLER VE MALİYE POLİTİKASI

Modern Para Teorisi, maliye politikası ve vergilendirme konusunda çarpık bir anlayış sunarak, vergilerin devlet tarafından verilen paraya olan talebin temel yükü olarak hizmet ettiğini öne sürer. Vergiler olmadan, MMT taraftarları, hükümet harcamalarının devalüasyona yol açacağını savunuyorlar. Bu nokta dikkate değer bir çelişkiyi ortaya koymaktadır: MMT adanmışları, açıkların önemli olduğunu hararetle reddederken, aynı zamanda vergilerin açıkların olumsuz etkilerine karşı koymak için gerekli olduğunu savunuyorlar.

Kaynak: Pazar Yeri

Ayrıca, MMT'ye inananlar döviz piyasalarındaki daha geniş dinamikleri gözden kaçırıyor. Vergiler tek başına bir para birimine sahip olma talebini teşvik etmez. Bireyler, amortisman korkusu nedeniyle varlıklarını en aza indirmeyi, yalnızca vergi yükümlülüklerini yerine getirmek için gerektiğinde diğer varlıkları nakde çevirmeyi seçebilirler. Örneğin, bir kişi öncelikle alternatif bir para birimi kullanarak çalışabilir ve yerel para birimini yalnızca vergi ödemek için gereken tutarlarda alabilir.

Maliye politikası açısından MMT, para basımı üzerindeki birincil kısıtlamaların enflasyon olduğunu ve bunun da emek ve sermaye gibi gerçek kaynakların mevcudiyetinden kaynaklandığını iddia ediyor. Onların düşünce okulunda, eğer para basarlarsa, sonuç, emek ve sermaye tam olarak istihdam edilene kadar ekonomik büyümedir. Vergileri artırmak, ekonomiden para çekerek enflasyonla mücadele mekanizmasıdır.

MMT'deki bir diğer önemli kusur, Devletin maliye politikası sonuçlarını tam olarak yönetebileceğine dair gerekli inancıdır. MMT, merkezi planlamanın doğasında var olan sınırlamaları, özellikle de maliye politikasını yönlendiren bilgilerin, gerçek piyasa verilerini veya dış pazar dinamiklerini takdir etmeden, mükemmel politika aktarımını varsayarak, yalnızca önceki hükümet eylemlerinin bir yansıması olduğu şeklindeki döngüsel akıl yürütmeyi gözden kaçırmaktadır. MMT planlamacıları kontrol altında mı, değil mi? Eğer öyleyse, daireseldir. Değilse, yanlıştır.

MMT, sık sık politika ayarlamaları gerektiren ve para birimine olan talebi baltalayan istenmeyen sonuçların varlığını kabul etmemektedir, çünkü bu, kontrolün kendilerinde olmadığı anlamına gelir. Ayrıca, piyasa faiz oranları, MMT adanmışları için işleri daha da karmaşık hale getiriyor. Ekonomiyi mikro düzeyde yönetmek, ekonomik faaliyette ciddi düşüşlere, para birimine olan talebin düşmesine ve daha yüksek faiz oranlarına neden olacaktır. Sonuç olarak, MMT, Devletin para biriminin kullanımını zorunlu kılabileceğini iddia etse de, piyasanın bu para birimine nasıl değer verdiğini veya güvendiğini kontrol etme gücüne sahip değildir.

MMT VE KAYNAK TAHSISI

MMT'nin kaynak tahsisine yaklaşımı, emek ve sermaye kullanımının verimliliğini ele almadan yukarıdan aşağıya maliye politikaları yoluyla "tam istihdama" ulaşmayı vurgulamaktadır. MMT'nin savunucuları, doğru maliye politikaları ile emek, sermaye ve kaynakların tam istihdamının garanti edilebileceğini savunuyorlar. Bununla birlikte, MMT ilkelerini kullanarak, çukur kazmak ve daha sonra bunları tekrar doldurmak gibi görünüşte verimsiz faaliyetlerin neden piyasadan elde edilen emek ve sermaye istihdamından daha az faydalı olduğunu haklı çıkarmak için mücadele ediyorlar. Bu genellikle, net ve tutarlı bir değer standardı olmadan, çıktıdaki farklılıklar hakkında belirsiz açıklamalara yol açar.

MMT'ye göre, eşit kaynakları tüketen tüm ekonomik faaliyetler eşit derecede değerli olarak algılanmalı ve üretken yatırımlar ile savurgan harcamalar arasındaki çizgileri bulanıklaştırmalıdır. Örneğin, temel altyapıyı inşa etmek için kaynakları kullanmak veya "hiçbir yere köprüler" inşa etmek arasında temel bir ayrım yoktur. Bu değer anlayışı eksikliği, istihdamın yarattığı değerden ziyade birincil hedefin istihdam olduğu politikalara yol açmaktadır. Sonuç, emek ve sermayenin büyük ölçüde yanlış tahsisidir.

SONUÇ VE ÇIKARIMLAR

Modern Para Teorisi'nin temel ilkeleri ve politika çıkarımları kritik kusurlar içerir. Bunlar, tutarsız değer teorisinden ve döngüsel maliye politikası mantığına dayanmaktan, rekabetçi uluslararası para piyasalarındaki başarısızlığına ve işe yaramaz kaynak tahsisi stratejilerine kadar uzanmaktadır. Bu risklerin her biri, MMT'nin yaygın olarak uygulanması durumunda derin sonuçlar doğurabilir.

Bitcoin alanına dikkat edenler için, MMT ve Merkez Bankası Dijital Para Birimleri (CBDC'ler) arasındaki benzerlikler özellikle dikkat çekicidir. CBDC'ler, mevcut krediye dayalı para sistemimizden, programlanabilir politikalarla sıkı bir şekilde kontrol edilebilen yeni bir fiat biçimine geçişi temsil ediyor ve MMT'nin ayrıntılı mali politikalarla yönetilen saf fiat para savunuculuğunu yansıtıyor. Bu uyum, CBDC uygulamasında ilerleyen Avrupa ve Çin gibi bölgelerin doğal olarak MMT ilkelerine yönelebileceğini gösteriyor.

Bu geçişler anıtsaldır. Büyük bir ekonomi, MMT tarikatçılarının düşünmenizi istediğinin aksine, anında yeni bir fiat para biçimine geçemez. Geçiş, muhtemelen geleneksel para birimlerinin düşüşüne tanık olacağımız yıllara yayılacaktır. MMT ve bu hükümetler istemeden Bitcoin'i savundukça, bireyler, sermaye ve yenilikçiler için seçim netleşecek. İnsanlar yine de yepyeni bir para biçimini benimsemeye zorlanırsa, sermaye, ekonomik faaliyet ve inovasyonun Bitcoin'e kaçması basit bir seçim olacaktır.

Feragatname:

  1. Bu makale [bitcoinmagazine]'den yeniden basılmıştır, Tüm telif hakları orijinal yazara [ANSEL LINDNER] aittir. Bu yeniden baskıya itirazlar varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, derhal ilgileneceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Bahsedilmediği sürece, tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Modern Para Teorisinde Ölümcül Kusurlar

Orta SeviyeJun 03, 2024
Makale, Modern Para Teorisi'nin uygulanmasının ekonomik felakete yol açabileceğini, BTC'nin ise daha istikrarlı bir parasal alternatif sunabileceğini savunuyor.
Modern Para Teorisinde Ölümcül Kusurlar

Modern Para Teorisi (MMT), yeni bir film olan Finding the Money ve Bitcoin, Twitter ve Fintwit'te viral olan yeni bir klip tarafından yönlendirilerek yeniden gündemde. Klipte, ABD Başkanı'nın Ekonomik Danışmanlar Konseyi Başkanı Jared Bernstein'ın devlet borcu ve para basımının en temel kavramlarını tanımlayamadığı görülüyor. MMT'nin doğru olduğunu iddia ediyor, ancak bazı dil ve kavramlar (en temel olanlar) onun için kafa karıştırıcı. Rolü göz önüne alındığında kesinlikle şok edici bir açıklama.

Bu yazıda, MMT'deki birkaç önemli kusuru özetleyeceğim, belki de sevgili okuyucu, MMT'yi ilerletmek ve çürütmek için kullanabileceksiniz. Riskler yüksek, çünkü MMT tarikatçıları, Bay Bernstein'ın örneklediği gibi, dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerde iktidar pozisyonları kazanıyorlar. Bu insanları iktidara getirmek çok tehlikeli bir tekliftir, çünkü para birimini hızla yok edecekler ve ekonomik kıyamete neden olacaklar. Bitcoinciler olarak, bitcoin'in krediye dayalı doların yerini alacağına inanıyoruz, ancak geçişin doğal ve nispeten olaysız olmasını istiyoruz. Bitcoin'in dizginleri ele geçirmeye hazır olmadığı büyük bir para biriminin çöküşü, birçokları için felaket olur.

MMT'YE GİRİŞ

Modern Para Teorisi (MMT), mali açıkların esasen önemsiz olduğunu, para politikasının maliye politikasına tabi olması gerektiğini ve para otoritelerinin büyük hükümet programlarını finanse etmek için temel para basması gerektiğini iddia eden post-Keynesyen bir makroekonomik çerçevedir. MMT, istemsiz işsizliği ortadan kaldırmayı ve yoksulluk ve iklim değişikliği gibi sosyal sorunları ele almayı vaat ediyor. MMT, tüm paranın, ekonomik faaliyetler üzerinde hükümet kontrolünü kolaylaştırmak için yasal çerçeveler aracılığıyla tasarlanmış bir Devlet eseri olduğu inancına dayanmaktadır.

MMT'ye göre, para birimini istediği zaman çıkarabilen hükümet iflas edemez. Bununla birlikte, bu gücün, para biriminin değerini kontrol edememe gibi bariz sınırlamaları vardır. MMT ayrıca, paranın geleneksel işlevlerini (değişim aracı, değer deposu ve hesap birimi) yeniden tanımlar ve bu işlevlerin kıtlık ve bölünebilirlik gibi içsel özelliklerden ziyade hükümet politikasının yalnızca yan ürünleri olduğunu iddia eder. Bu teori, bir hükümetin herhangi bir öğeyi para olarak dikte edebileceği tartışmalı bir fikre yol açar - meşe palamudu, IOU'lar veya Bitcoin - yalnızca yasal beyanlara dayanarak, mülklerini göz ardı ederek, gerçek dünyadaki ekonomik dinamiklerle tamamen çelişen bir kavram.

TUTARLI BIR DEĞER TEORISI YOK

Modern Para Teorisi'nin en önemli eksiklikleri değer teorisine yaklaşımıdır. Fiyatların kişisel harcama veya tasarruf kararları gibi bireysel aktörlerin tercihleri yoluyla ortaya çıktığı öznel bir değer teorisi yerine, MMT bunu demokratik veya kolektif bir değer teorisi ile değiştirir.

MMT'ye göre, paranın değeri, bir değişim aracı, bir değer deposu veya bir hesap birimi gibi parasal işlevlerdeki faydasından türetilmez. Bunun yerine, MMT'de paranın değeri, onu veren devlete olan kolektif kabul ve güvenden kaynaklanır. Bu kabul daha sonra sözde paraya değer kazandırır. Başka bir deyişle, MMT geleneksel anlayışı tersine çevirir: değerli bir şeyin para olarak kabul edilmesi değil, bir şeyin para olarak zorla kabul edilmesi nedeniyle değerli hale gelmesidir.

Paranın değeri, bireysel piyasa aktörleri yerine Devletin bir tür ekonomik hesap makinesi olmasına bağlıdır. Toplumun toplam tercihleri ve merkezi planlama uzmanlığı bir denkleme girer ve sonuç tam istihdamdır. Bu bir şaka değil. Az önce açıklananın ötesinde bir değer teorisine sahip değiller.

MMT'NİN MEKANİĞİ: VERGİLER VE MALİYE POLİTİKASI

Modern Para Teorisi, maliye politikası ve vergilendirme konusunda çarpık bir anlayış sunarak, vergilerin devlet tarafından verilen paraya olan talebin temel yükü olarak hizmet ettiğini öne sürer. Vergiler olmadan, MMT taraftarları, hükümet harcamalarının devalüasyona yol açacağını savunuyorlar. Bu nokta dikkate değer bir çelişkiyi ortaya koymaktadır: MMT adanmışları, açıkların önemli olduğunu hararetle reddederken, aynı zamanda vergilerin açıkların olumsuz etkilerine karşı koymak için gerekli olduğunu savunuyorlar.

Kaynak: Pazar Yeri

Ayrıca, MMT'ye inananlar döviz piyasalarındaki daha geniş dinamikleri gözden kaçırıyor. Vergiler tek başına bir para birimine sahip olma talebini teşvik etmez. Bireyler, amortisman korkusu nedeniyle varlıklarını en aza indirmeyi, yalnızca vergi yükümlülüklerini yerine getirmek için gerektiğinde diğer varlıkları nakde çevirmeyi seçebilirler. Örneğin, bir kişi öncelikle alternatif bir para birimi kullanarak çalışabilir ve yerel para birimini yalnızca vergi ödemek için gereken tutarlarda alabilir.

Maliye politikası açısından MMT, para basımı üzerindeki birincil kısıtlamaların enflasyon olduğunu ve bunun da emek ve sermaye gibi gerçek kaynakların mevcudiyetinden kaynaklandığını iddia ediyor. Onların düşünce okulunda, eğer para basarlarsa, sonuç, emek ve sermaye tam olarak istihdam edilene kadar ekonomik büyümedir. Vergileri artırmak, ekonomiden para çekerek enflasyonla mücadele mekanizmasıdır.

MMT'deki bir diğer önemli kusur, Devletin maliye politikası sonuçlarını tam olarak yönetebileceğine dair gerekli inancıdır. MMT, merkezi planlamanın doğasında var olan sınırlamaları, özellikle de maliye politikasını yönlendiren bilgilerin, gerçek piyasa verilerini veya dış pazar dinamiklerini takdir etmeden, mükemmel politika aktarımını varsayarak, yalnızca önceki hükümet eylemlerinin bir yansıması olduğu şeklindeki döngüsel akıl yürütmeyi gözden kaçırmaktadır. MMT planlamacıları kontrol altında mı, değil mi? Eğer öyleyse, daireseldir. Değilse, yanlıştır.

MMT, sık sık politika ayarlamaları gerektiren ve para birimine olan talebi baltalayan istenmeyen sonuçların varlığını kabul etmemektedir, çünkü bu, kontrolün kendilerinde olmadığı anlamına gelir. Ayrıca, piyasa faiz oranları, MMT adanmışları için işleri daha da karmaşık hale getiriyor. Ekonomiyi mikro düzeyde yönetmek, ekonomik faaliyette ciddi düşüşlere, para birimine olan talebin düşmesine ve daha yüksek faiz oranlarına neden olacaktır. Sonuç olarak, MMT, Devletin para biriminin kullanımını zorunlu kılabileceğini iddia etse de, piyasanın bu para birimine nasıl değer verdiğini veya güvendiğini kontrol etme gücüne sahip değildir.

MMT VE KAYNAK TAHSISI

MMT'nin kaynak tahsisine yaklaşımı, emek ve sermaye kullanımının verimliliğini ele almadan yukarıdan aşağıya maliye politikaları yoluyla "tam istihdama" ulaşmayı vurgulamaktadır. MMT'nin savunucuları, doğru maliye politikaları ile emek, sermaye ve kaynakların tam istihdamının garanti edilebileceğini savunuyorlar. Bununla birlikte, MMT ilkelerini kullanarak, çukur kazmak ve daha sonra bunları tekrar doldurmak gibi görünüşte verimsiz faaliyetlerin neden piyasadan elde edilen emek ve sermaye istihdamından daha az faydalı olduğunu haklı çıkarmak için mücadele ediyorlar. Bu genellikle, net ve tutarlı bir değer standardı olmadan, çıktıdaki farklılıklar hakkında belirsiz açıklamalara yol açar.

MMT'ye göre, eşit kaynakları tüketen tüm ekonomik faaliyetler eşit derecede değerli olarak algılanmalı ve üretken yatırımlar ile savurgan harcamalar arasındaki çizgileri bulanıklaştırmalıdır. Örneğin, temel altyapıyı inşa etmek için kaynakları kullanmak veya "hiçbir yere köprüler" inşa etmek arasında temel bir ayrım yoktur. Bu değer anlayışı eksikliği, istihdamın yarattığı değerden ziyade birincil hedefin istihdam olduğu politikalara yol açmaktadır. Sonuç, emek ve sermayenin büyük ölçüde yanlış tahsisidir.

SONUÇ VE ÇIKARIMLAR

Modern Para Teorisi'nin temel ilkeleri ve politika çıkarımları kritik kusurlar içerir. Bunlar, tutarsız değer teorisinden ve döngüsel maliye politikası mantığına dayanmaktan, rekabetçi uluslararası para piyasalarındaki başarısızlığına ve işe yaramaz kaynak tahsisi stratejilerine kadar uzanmaktadır. Bu risklerin her biri, MMT'nin yaygın olarak uygulanması durumunda derin sonuçlar doğurabilir.

Bitcoin alanına dikkat edenler için, MMT ve Merkez Bankası Dijital Para Birimleri (CBDC'ler) arasındaki benzerlikler özellikle dikkat çekicidir. CBDC'ler, mevcut krediye dayalı para sistemimizden, programlanabilir politikalarla sıkı bir şekilde kontrol edilebilen yeni bir fiat biçimine geçişi temsil ediyor ve MMT'nin ayrıntılı mali politikalarla yönetilen saf fiat para savunuculuğunu yansıtıyor. Bu uyum, CBDC uygulamasında ilerleyen Avrupa ve Çin gibi bölgelerin doğal olarak MMT ilkelerine yönelebileceğini gösteriyor.

Bu geçişler anıtsaldır. Büyük bir ekonomi, MMT tarikatçılarının düşünmenizi istediğinin aksine, anında yeni bir fiat para biçimine geçemez. Geçiş, muhtemelen geleneksel para birimlerinin düşüşüne tanık olacağımız yıllara yayılacaktır. MMT ve bu hükümetler istemeden Bitcoin'i savundukça, bireyler, sermaye ve yenilikçiler için seçim netleşecek. İnsanlar yine de yepyeni bir para biçimini benimsemeye zorlanırsa, sermaye, ekonomik faaliyet ve inovasyonun Bitcoin'e kaçması basit bir seçim olacaktır.

Feragatname:

  1. Bu makale [bitcoinmagazine]'den yeniden basılmıştır, Tüm telif hakları orijinal yazara [ANSEL LINDNER] aittir. Bu yeniden baskıya itirazlar varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, derhal ilgileneceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Bahsedilmediği sürece, tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!