Elastik Tedarik Tokenları Açıklandı

Yeni BaşlayanMar 01, 2024
Elastik arz tokenları, DeFi'nin yeni ve büyüyen bir sektörüdür. Bunlar, toplam arzı bir hedef fiyatı korumaya çalışmak için otomatik olarak ayarlanan tokenlardır. Bu, karlı ancak aynı zamanda riskli olabilen yeniden değerleme adı verilen bir süreçle yapılır. Ampleforth en büyük ve en köklü elastik tedarik token projesidir, ancak RMPL, YAM, REB ve BASED dahil olmak üzere daha pek çok proje vardır.
Elastik Tedarik Tokenları Açıklandı

Ethereum'un merkezi olmayan finans arenası, gözetim dışı borsalar, sabit paralar, tokenize bitcoin ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok yükselen sektöre sahiptir.

Elastik arz tokenları, bu gelişen sektörler arasında daha yeni ve daha az bilinenlerden biri olsa da, son zamanlarda DeFi'nin ilgi odağı haline gelen bir avuç fiyat esnekliğine sahip proje sayesinde bu alan ilgi çekmeye başladı. Bu yazıda, bu varlıkların rebase'ler aracılığıyla nasıl çalıştığını açıklayacak ve günümüz kripto ekonomisinden en iyi örnek projeleri inceleyeceğiz.

Rebase nedir?

Fiyat esnekliğine sahip bir token, projenin toplam token arzının sabit olmadığı, bunun yerine rutin olarak otomatik olarak ayarlandığı bir token türüdür.

"Rebase" adı verilen bu token arzı ayarlamaları, piyasa talebine göre gerçekleşir ve kullanıcıların orantılı varlıklarının nihai olarak değişmeyeceği ve dolayısıyla seyreltilmeyeceği şekilde yapılır. Yeniden fiyatlandırmalar belirli bir hedef fiyata göre gerçekleştirilir ve bir tokenin nominal fiyatının zaman içinde istikrarlı bir şekilde hedefine doğru hareket edeceği düşünülür, örn. 1 DOLAR.

Bu anlamda, fiyat esnekliği olan tokenlar, her ikisinin de fiyat hedefleri olması bakımından sabit coinlerin kuzenleri gibidir. Yine de bu token sınıfları temelde farklıdır. Stablecoin'ler yarı sabit, yönetilebilir arzlara sahiptir ve hedef fiyatlarını her zaman yakından takip edecek şekilde tasarlanmıştır; rebase'ler ise fiyat esnekliği olan token'ları, dalgalanan değerlere ve kademeli olarak dengelenen arzlara sahip sentetik emtialara dönüştürür.

Nihayetinde, yeniden fiyatlandırmalar alınıp satılabilir ve dolayısıyla potansiyel olarak kârlı olaylar olarak tasarlanmıştır. Bununla birlikte, geri ödemelerin doğası, fiyat esnekliği olan tokenlara yatırım yaparken kazançların veya kayıpların bileşik olabileceği anlamına gelir.

Örneğin, hedef fiyatı 1$ olan varsayımsal fiyat esnekliğine sahip bir token olan XYZ'yi 100$'a satın aldığınızı varsayalım. Diyelim ki alım baskısı XYZ'nin fiyatını %20 artırarak 1,20$'a yükseltti ve yeniden düşüş XYZ'nin toplam arzını %20 artırdı. Bu, kullanıcıya 120 XYZ ve 144 $'lık akut portföy fiyatı bırakacaktır. Diğer taraftan, negatif geri dönüşler (XYZ fiyatı hedefinin altına düştüğünde) XYZ piyasa değerindeki düşüşle birleştiğinde kayıpların artmasına neden olabilir.

Elastik arzlı jetonlar

AMPL

Bir "uyarlanabilir para" projesi olarak adlandırılan Ampleforth, kripto ekonomisinin geri kalanıyla ilişkili olmayan getiriler sağlamayı amaçlayan teminatsız, sentetik bir emtia olarak tasarlanmıştır. Bu, bugüne kadarki en büyük fiyat esnekliğine sahip token projesidir.

Özellikle Ampleforth, AMPL döviz kurunu belirlemek için bir Chainlink oracle fiyat beslemesine güvenmektedir. Ampleforth'un AMPL tokeninin hedef fiyatı, ABD dolarının 2019 Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranına uygun olarak 1,009 ABD dolarıdır ve projenin yeniden başlatılması her gün UTC ile saat 2'de gerçekleşmektedir.

Daha önce bu yeniden yayınlamalar UTC saatiyle akşam 8'de yapılıyordu, ancak program geçen sonbaharda veri sağlayıcılara daha uygun olacak şekilde güncellendi. O sırada Ampleforth'un kurucusu ve CEO'su Evan Kuo şu açıklamayı yaptı:

"Çoğu veri sağlayıcı gece yarısından gece yarısına kadar 24 saatlik ortalama fiyatları bir araya getiriyor. Operasyonlarımızı aynı programa göre düzenleyerek, oracle sistemimiz tarafından kullanılabilecek toplayıcı sayısını artırıyoruz."

Proje nispeten yeni bir proje, zira whitepaper 'ı Mayıs 2019'a dayanıyor ve AMPL ilk token teklifi o yaz Bitfinex'in Tokenix platformunda başlatıldı. Ampleforth ekibi satış sırasında 15 saniyeden kısa bir sürede 5 milyon doların biraz altında para topladı. Arzdan sonraki iki ay içinde AMPL, Uniswap ve Bancor'da listelendi ve Compound'a dahil edilmek üzere planlandı ve proje o zamandan beri yükselişte.

Genel olarak DeFi çevresinde son zamanlarda görülen hareketliliğin yanı sıra Ampleforth, bu yaz "Geyser" likidite madenciliği kampanyasını başlatması sayesinde son zamanlarda hareketlilikte bir artış gördü. Bu teklifin en ilginç yönlerinden biri de süresi. Yakın zamandaki bazı DeFi projeleri haftalar süren likidite madenciliği kampanyaları yürütürken, Ampleforth'un Geyser'i önümüzdeki 10 yıl boyunca katılımcılara ödül dağıtacak şekilde yapılandırılmıştır.

AMPL'nin şu anki durumuna gelince, token 11 Temmuz 2020'de tüm zamanların en yüksek fiyatı olan 3,79 dolara ulaştı ve proje o zamandan beri yeryüzüne geri döndü. Bu yazının yazıldığı sırada AMPL fiyatı 0,59 $ idi ve token, ~256 milyon AMPL dolaşım arzı ile 139 milyon $ piyasa değerine sahipti.

RMPL

Ampleforth'un bir çatalı olan RMPL, sabit değil rastgele yeniden değerleme kullanan fiyat esnek bir token'dır. Bu indirimler 48 saatlik pencereler içinde gerçekleşir, ancak ortalama olarak her 24 saatte bir gerçekleşir ve 1 USD fiyat hedefini takip eder. RMPL fiyatı $1.05'ın üzerine çıktığında veya $0.95'ın altına düştüğünde indirimler başlar. Rastgeleleştirme, indirimlerin zamanlamasıyla ilgili "piyasa manipülasyonunu" azaltmayı amaçlamaktadır. Bu model, rövanşları açıkça arbitraj olayları olarak tasarlanan Ampleforth ile tezat oluşturmaktadır.

Anonim olan ve henüz whitepaper'ını yayınlamayan RMPL ekibi, ön satışını 2 Ağustos 2020'de gerçekleştirdi ve ardından RMPL'yi 3 Ağustos'ta Uniswap'te listeledi. Şu anda proje, RMPL ekosistem havuzu ödülleri aracılığıyla Uniswap'te RMPL likidite sağlanmasını teşvik edecek bir mekanizma olan RMPL Cradle'ı piyasaya sürmek için çalışıyor. Şu anda RMPL fiyatı 0,34 dolar ve projenin dolaşımdaki arzı net değil.

YAM

Yam Finance, 11 Ağustos 2020 tarihinde protokolünü ve fiyat esnekliğine sahip <a href="https://medium.com/@yamfinance/yam-finance-d0ad577250c7"> YAM tokenini tanıttı ve piyasaya sürdü. Göze çarpan bir şekilde denetlenmeyen proje, "adil tarım, yönetişim ve esneklik üzerine bir deney" olarak faturalandırıldı ve yaratıcıları ekledi:

"Bu sözleşmelerle çalışmayı tercih eden herkesin dikkatli olmasını şiddetle tavsiye ediyor ve bu projenin anlamlı bir şekilde kullanılması halinde uygun bir profesyonel denetimin şiddetle tavsiye edileceğini düşünüyoruz."

Proje, birkaç DeFi kullanıcısının Yam'ın tasarımı etrafında derhal toplanmasıyla kısa sürede anlamlı bir kullanım elde etti. Özellikle proje, kodu Ampleforth'un elastik kaynağı, Synthetix'in stake sistemi ve Compound'un yönetişim modülüne dayanan bir tür DeFi Frankenstein olarak oluşturuldu. Yine de Yam protokolü bu parçaların toplamından daha fazlasıydı, çünkü proje ayrıca Yam'ın yönetilebilir hazinesi için pozitif geri dönüşler sırasında yCRV tokenlerini satın almak üzere tasarlanmıştı.

Fiyat hedefi 1 USD olan YAM, her 12 saatte bir yeniden fiyatlandırılır: bir kez akşam 8 UTC'de ve bir kez sabah 8 UTC'de. Token, Yam'ın desteklediği stake havuzlarından birine varlık sağlayan stake sahiplerine yalnızca yield farming yoluyla dağıtıldı. İlk havuzlar ETH/AMPL Uniswap V2 LP tokenleri, COMP, LEND, LINK, MKR, SNX, WETH ve YFI'ye dayanıyordu ve daha sonra ek bir YAM/yCRV Uniswap LP havuzu açıldı.

Yayına girdikten sonra Yam Finance, kullanıcıların YAM'ı çiftleştirmek için akın etmesiyle hızla büyüdü. Protokol bir gün içinde 600 milyon $'dan fazla toplam kilitli değer (TVL) getirdi ve YAM fiyatı 167 $'a fırladı. Sonra işler daha da kötüye gitti.

12 Ağustos'ta bir <a href="https://medium.com/@yamfinance/yam-post-rescue-attempt-update-c9c90c05953f"> Yam'ın yeniden değerleme sisteminde, kontrol edilmediği takdirde amaçlanandan çok daha fazla YAM basılmasına izin verecek bir hata keşfedildi. Aslında, o kadar çok YAM yaratılacaktır ki, yönetim nisapları ve dolayısıyla genel olarak yönetişim imkansız hale gelecektir.

Bu noktada, Yam'ın kurucuları hızlı bir şekilde bir delegasyon kullanıcı arayüzü oluşturarak YAM sahiplerinin rebase sorununu çözmeye yönelik bir yönetişim önerisini oylayabilmelerini sağladı. Ancak teklif başarısız oldu ve ardından gelen yeniden düzenleme Yam'ı ve 750.000 dolarlık YCRV hazinesini yönetilemez hale getirdi.

Bu amaçla, projenin ilk yorumu bir verim ve yönetişim deneyi olarak başarısız olmuştur. Ancak ilginç bir şekilde orijinal YAM, AMPL'ye benzer şekilde fiyat esnekliğine sahip bir token olarak Ethereum üzerinde süresiz olarak yeniden ifade edilmeye devam edecektir.

Ayrıca, YAMv2 sistemi için geçiş planları yapılmaktadır. Yam ekibi, bir protokol denetimini finanse etmek için bir Gitcoin hibe sayfası oluşturdu ve bugüne kadar bu çabaya 115.000 dolardan fazla bağış yapıldı.

Pivot, kullanıcıların YAM'larını YAMv2'ye dönüştürmelerine olanak tanıyacak bir ilk geçiş sözleşmesinin oluşturulmasını gerektirecektir. Temel protokolün denetimleri tamamlandıktan sonra, kullanıcılar başka bir akıllı sözleşme kullanarak YAMv2'lerini YAMv3'e geçirebilirler. Her şey yolunda giderse, protokolün kurucuları, rebase hatasına karşı savunmak için YAM'ı devreden kullanıcıların YAM ödülleri ve bonusları ile bütünleştirilmesi gerektiğini savunacaklardır.

REB

Bir başka Ampleforth çatalı olan Rebased, REB token'ı ilk olarak 14 Ağustos 2020'de Uniswap aracılığıyla satışa sunulan yeni bir elastik tedarik projesidir.

Fiyat hedefi 1 USD olan REB, her 12 saatte bir, bir kez CET sabah 9'da ve bir kez de CET akşam 9'da yeniden fiyatlandırılıyor. Proje başlangıçta 2,5 milyon REB toplam arz ve 2 milyon REB dolaşım arzı ile başlamıştır. Şu anda kripto ekonomisinde dolaşan 2,25 milyondan fazla token bulunmaktadır.

Rebased ekibinin henüz yayınlanmış bir whitepaper'ı yok ve "ekip, danışmanlar, ortaklar, özel yatırımcılar veya başka herhangi bir merkezi taraf" için herhangi bir REB ayırmadıklarını söylüyor. Yaratıcılarına göre Rebased'in varlık nedeni, Ampleforth'a daha değişmez, enflasyona dayanıklı bir alternatif olarak hizmet etmek.

Rebased hala yeni, kanıtlanmamış ve büyük ölçüde bilinmiyor olsa da REB tokenı, yayına girdiği ilk hafta içinde Uniswap'te 250.000 $ likidite yaratmayı başardı.

TEMEL

Kendini bir "DeFi tavuk oyunu" olarak tanımlayan BASED Protokolü, 1 sUSD'lik bir fiyatı hedefleyen fiyat esnekliğine sahip bir token projesidir. Synthetix'in dolara sabitlenmiş sabit parası. Sözleşmelerinin ebediyen değiştirilememesi için yönetici anahtarlarının yakılması planlandığından, proje sahipsiz olacak.

BASED yeniden fiyatlandırmaları her 24 saatte bir gerçekleşir ve BASED fiyatının sUSD fiyatından %5 farklı olması durumunda, fark ister yukarı ister aşağı olsun, ortaya çıkar. Proje, dağıtım için iki kazık havuzuna dayanıyordu. İlki olan Havuz 0, 25.000 BASED olarak belirlenen ve bu ödüllerin günlük olarak yarıya indirildiği bir Curve $sUSDv2 LP havuzuydu. İkincisi, Havuz 1, başka bir Curve $sUSDv2 LP havuzuydu, ancak bu havuzun yarılanma süresi 72 saatti ve dağıtım için 75.000 BASED vardı. Özellikle BASED, tüm BASED tokenlerinin %97'si talep edilene kadar yeniden satışın başlamayacağı şekilde tasarlanmıştır.

12 Ağustos'ta DeFi heyecanı BASED'in tüm zamanların en yüksek fiyatı olan 1.393 $'a ulaştığını gördü. Havuz 1'in tasarımındaki bir kusur bir kullanıcının havuzu dondurmasına izin verdiğinde 13 Ağustos'ta bir engelle karşılaşıldı. Tüm kullanıcı fonları nihayetinde güvende olsa da, projenin inşaatçıları hatayı telafi etmek için ayrı bir Havuz 1'i yeniden konuşlandırdı. 17 Ağustos'ta, kullanıcıların yeni bir BASEDv1.5 havuzuna taşınmasını gerektirecek bir geçiş planı açıklandı. Bu yazının yazıldığı sırada BAZ alınan fiyat 370 dolardı.

Sonuç

Elastik arz tokenları, DeFi'nin son zamanlarda hızla yinelenen yükselen bir sektörünü oluşturuyor. Bazıları için bu projeler, dijital paranın mevcut görünümüne anlamlı veya üretken eklemeler sağlamıyor. Diğerleri içinse fiyat esnekliği olan projeler, yeni finansman türlerinin önünü açan kriptonatif yeniliklerdir.

Nerede durursanız durun, fiyat esnekliğine sahip token projelerinin son zamanlarda oldukça ilgi çektiği açıktır ve bu da açgözlülüğün yanı sıra kötü aktörleri de beraberinde getirmektedir. Bu projelerin popüler olması, ne kadar abartılı olursa olsun ve o sırada kaç kişi tarafından kullanılıyor olursa olsun, hepsinin güvenli olduğu anlamına gelmez. Böcekler DeFi'de her zaman var olan bir gerçeklik ve tehdittir, bu nedenle dikkatli olun.

Ampleforth'un mükemmel olduğu söylenemez, ancak şu ana kadar fiyat esnekliği en çok kanıtlanmış token. Güvende olmak için, daha yeni ve daha az bilinen projelerde özellikle dikkatli olun. Bileşik kazançların peşinden giderseniz, bileşik kayıplarla karşılaşabilirsiniz... ya da daha kötüsü, hiçbir şey elde edemezsiniz.

Sorumluluk Reddi:

  1. Bu makale[defiprime] adresinden yeniden basılmıştır, Tüm telif hakları orijinal yazara[William M. Peaster] aittir. Bu baskıya itirazınız varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, onlar bu konuyu derhal ele alacaklardır.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve fikirler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirisi Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Elastik Tedarik Tokenları Açıklandı

Yeni BaşlayanMar 01, 2024
Elastik arz tokenları, DeFi'nin yeni ve büyüyen bir sektörüdür. Bunlar, toplam arzı bir hedef fiyatı korumaya çalışmak için otomatik olarak ayarlanan tokenlardır. Bu, karlı ancak aynı zamanda riskli olabilen yeniden değerleme adı verilen bir süreçle yapılır. Ampleforth en büyük ve en köklü elastik tedarik token projesidir, ancak RMPL, YAM, REB ve BASED dahil olmak üzere daha pek çok proje vardır.
Elastik Tedarik Tokenları Açıklandı

Ethereum'un merkezi olmayan finans arenası, gözetim dışı borsalar, sabit paralar, tokenize bitcoin ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok yükselen sektöre sahiptir.

Elastik arz tokenları, bu gelişen sektörler arasında daha yeni ve daha az bilinenlerden biri olsa da, son zamanlarda DeFi'nin ilgi odağı haline gelen bir avuç fiyat esnekliğine sahip proje sayesinde bu alan ilgi çekmeye başladı. Bu yazıda, bu varlıkların rebase'ler aracılığıyla nasıl çalıştığını açıklayacak ve günümüz kripto ekonomisinden en iyi örnek projeleri inceleyeceğiz.

Rebase nedir?

Fiyat esnekliğine sahip bir token, projenin toplam token arzının sabit olmadığı, bunun yerine rutin olarak otomatik olarak ayarlandığı bir token türüdür.

"Rebase" adı verilen bu token arzı ayarlamaları, piyasa talebine göre gerçekleşir ve kullanıcıların orantılı varlıklarının nihai olarak değişmeyeceği ve dolayısıyla seyreltilmeyeceği şekilde yapılır. Yeniden fiyatlandırmalar belirli bir hedef fiyata göre gerçekleştirilir ve bir tokenin nominal fiyatının zaman içinde istikrarlı bir şekilde hedefine doğru hareket edeceği düşünülür, örn. 1 DOLAR.

Bu anlamda, fiyat esnekliği olan tokenlar, her ikisinin de fiyat hedefleri olması bakımından sabit coinlerin kuzenleri gibidir. Yine de bu token sınıfları temelde farklıdır. Stablecoin'ler yarı sabit, yönetilebilir arzlara sahiptir ve hedef fiyatlarını her zaman yakından takip edecek şekilde tasarlanmıştır; rebase'ler ise fiyat esnekliği olan token'ları, dalgalanan değerlere ve kademeli olarak dengelenen arzlara sahip sentetik emtialara dönüştürür.

Nihayetinde, yeniden fiyatlandırmalar alınıp satılabilir ve dolayısıyla potansiyel olarak kârlı olaylar olarak tasarlanmıştır. Bununla birlikte, geri ödemelerin doğası, fiyat esnekliği olan tokenlara yatırım yaparken kazançların veya kayıpların bileşik olabileceği anlamına gelir.

Örneğin, hedef fiyatı 1$ olan varsayımsal fiyat esnekliğine sahip bir token olan XYZ'yi 100$'a satın aldığınızı varsayalım. Diyelim ki alım baskısı XYZ'nin fiyatını %20 artırarak 1,20$'a yükseltti ve yeniden düşüş XYZ'nin toplam arzını %20 artırdı. Bu, kullanıcıya 120 XYZ ve 144 $'lık akut portföy fiyatı bırakacaktır. Diğer taraftan, negatif geri dönüşler (XYZ fiyatı hedefinin altına düştüğünde) XYZ piyasa değerindeki düşüşle birleştiğinde kayıpların artmasına neden olabilir.

Elastik arzlı jetonlar

AMPL

Bir "uyarlanabilir para" projesi olarak adlandırılan Ampleforth, kripto ekonomisinin geri kalanıyla ilişkili olmayan getiriler sağlamayı amaçlayan teminatsız, sentetik bir emtia olarak tasarlanmıştır. Bu, bugüne kadarki en büyük fiyat esnekliğine sahip token projesidir.

Özellikle Ampleforth, AMPL döviz kurunu belirlemek için bir Chainlink oracle fiyat beslemesine güvenmektedir. Ampleforth'un AMPL tokeninin hedef fiyatı, ABD dolarının 2019 Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranına uygun olarak 1,009 ABD dolarıdır ve projenin yeniden başlatılması her gün UTC ile saat 2'de gerçekleşmektedir.

Daha önce bu yeniden yayınlamalar UTC saatiyle akşam 8'de yapılıyordu, ancak program geçen sonbaharda veri sağlayıcılara daha uygun olacak şekilde güncellendi. O sırada Ampleforth'un kurucusu ve CEO'su Evan Kuo şu açıklamayı yaptı:

"Çoğu veri sağlayıcı gece yarısından gece yarısına kadar 24 saatlik ortalama fiyatları bir araya getiriyor. Operasyonlarımızı aynı programa göre düzenleyerek, oracle sistemimiz tarafından kullanılabilecek toplayıcı sayısını artırıyoruz."

Proje nispeten yeni bir proje, zira whitepaper 'ı Mayıs 2019'a dayanıyor ve AMPL ilk token teklifi o yaz Bitfinex'in Tokenix platformunda başlatıldı. Ampleforth ekibi satış sırasında 15 saniyeden kısa bir sürede 5 milyon doların biraz altında para topladı. Arzdan sonraki iki ay içinde AMPL, Uniswap ve Bancor'da listelendi ve Compound'a dahil edilmek üzere planlandı ve proje o zamandan beri yükselişte.

Genel olarak DeFi çevresinde son zamanlarda görülen hareketliliğin yanı sıra Ampleforth, bu yaz "Geyser" likidite madenciliği kampanyasını başlatması sayesinde son zamanlarda hareketlilikte bir artış gördü. Bu teklifin en ilginç yönlerinden biri de süresi. Yakın zamandaki bazı DeFi projeleri haftalar süren likidite madenciliği kampanyaları yürütürken, Ampleforth'un Geyser'i önümüzdeki 10 yıl boyunca katılımcılara ödül dağıtacak şekilde yapılandırılmıştır.

AMPL'nin şu anki durumuna gelince, token 11 Temmuz 2020'de tüm zamanların en yüksek fiyatı olan 3,79 dolara ulaştı ve proje o zamandan beri yeryüzüne geri döndü. Bu yazının yazıldığı sırada AMPL fiyatı 0,59 $ idi ve token, ~256 milyon AMPL dolaşım arzı ile 139 milyon $ piyasa değerine sahipti.

RMPL

Ampleforth'un bir çatalı olan RMPL, sabit değil rastgele yeniden değerleme kullanan fiyat esnek bir token'dır. Bu indirimler 48 saatlik pencereler içinde gerçekleşir, ancak ortalama olarak her 24 saatte bir gerçekleşir ve 1 USD fiyat hedefini takip eder. RMPL fiyatı $1.05'ın üzerine çıktığında veya $0.95'ın altına düştüğünde indirimler başlar. Rastgeleleştirme, indirimlerin zamanlamasıyla ilgili "piyasa manipülasyonunu" azaltmayı amaçlamaktadır. Bu model, rövanşları açıkça arbitraj olayları olarak tasarlanan Ampleforth ile tezat oluşturmaktadır.

Anonim olan ve henüz whitepaper'ını yayınlamayan RMPL ekibi, ön satışını 2 Ağustos 2020'de gerçekleştirdi ve ardından RMPL'yi 3 Ağustos'ta Uniswap'te listeledi. Şu anda proje, RMPL ekosistem havuzu ödülleri aracılığıyla Uniswap'te RMPL likidite sağlanmasını teşvik edecek bir mekanizma olan RMPL Cradle'ı piyasaya sürmek için çalışıyor. Şu anda RMPL fiyatı 0,34 dolar ve projenin dolaşımdaki arzı net değil.

YAM

Yam Finance, 11 Ağustos 2020 tarihinde protokolünü ve fiyat esnekliğine sahip <a href="https://medium.com/@yamfinance/yam-finance-d0ad577250c7"> YAM tokenini tanıttı ve piyasaya sürdü. Göze çarpan bir şekilde denetlenmeyen proje, "adil tarım, yönetişim ve esneklik üzerine bir deney" olarak faturalandırıldı ve yaratıcıları ekledi:

"Bu sözleşmelerle çalışmayı tercih eden herkesin dikkatli olmasını şiddetle tavsiye ediyor ve bu projenin anlamlı bir şekilde kullanılması halinde uygun bir profesyonel denetimin şiddetle tavsiye edileceğini düşünüyoruz."

Proje, birkaç DeFi kullanıcısının Yam'ın tasarımı etrafında derhal toplanmasıyla kısa sürede anlamlı bir kullanım elde etti. Özellikle proje, kodu Ampleforth'un elastik kaynağı, Synthetix'in stake sistemi ve Compound'un yönetişim modülüne dayanan bir tür DeFi Frankenstein olarak oluşturuldu. Yine de Yam protokolü bu parçaların toplamından daha fazlasıydı, çünkü proje ayrıca Yam'ın yönetilebilir hazinesi için pozitif geri dönüşler sırasında yCRV tokenlerini satın almak üzere tasarlanmıştı.

Fiyat hedefi 1 USD olan YAM, her 12 saatte bir yeniden fiyatlandırılır: bir kez akşam 8 UTC'de ve bir kez sabah 8 UTC'de. Token, Yam'ın desteklediği stake havuzlarından birine varlık sağlayan stake sahiplerine yalnızca yield farming yoluyla dağıtıldı. İlk havuzlar ETH/AMPL Uniswap V2 LP tokenleri, COMP, LEND, LINK, MKR, SNX, WETH ve YFI'ye dayanıyordu ve daha sonra ek bir YAM/yCRV Uniswap LP havuzu açıldı.

Yayına girdikten sonra Yam Finance, kullanıcıların YAM'ı çiftleştirmek için akın etmesiyle hızla büyüdü. Protokol bir gün içinde 600 milyon $'dan fazla toplam kilitli değer (TVL) getirdi ve YAM fiyatı 167 $'a fırladı. Sonra işler daha da kötüye gitti.

12 Ağustos'ta bir <a href="https://medium.com/@yamfinance/yam-post-rescue-attempt-update-c9c90c05953f"> Yam'ın yeniden değerleme sisteminde, kontrol edilmediği takdirde amaçlanandan çok daha fazla YAM basılmasına izin verecek bir hata keşfedildi. Aslında, o kadar çok YAM yaratılacaktır ki, yönetim nisapları ve dolayısıyla genel olarak yönetişim imkansız hale gelecektir.

Bu noktada, Yam'ın kurucuları hızlı bir şekilde bir delegasyon kullanıcı arayüzü oluşturarak YAM sahiplerinin rebase sorununu çözmeye yönelik bir yönetişim önerisini oylayabilmelerini sağladı. Ancak teklif başarısız oldu ve ardından gelen yeniden düzenleme Yam'ı ve 750.000 dolarlık YCRV hazinesini yönetilemez hale getirdi.

Bu amaçla, projenin ilk yorumu bir verim ve yönetişim deneyi olarak başarısız olmuştur. Ancak ilginç bir şekilde orijinal YAM, AMPL'ye benzer şekilde fiyat esnekliğine sahip bir token olarak Ethereum üzerinde süresiz olarak yeniden ifade edilmeye devam edecektir.

Ayrıca, YAMv2 sistemi için geçiş planları yapılmaktadır. Yam ekibi, bir protokol denetimini finanse etmek için bir Gitcoin hibe sayfası oluşturdu ve bugüne kadar bu çabaya 115.000 dolardan fazla bağış yapıldı.

Pivot, kullanıcıların YAM'larını YAMv2'ye dönüştürmelerine olanak tanıyacak bir ilk geçiş sözleşmesinin oluşturulmasını gerektirecektir. Temel protokolün denetimleri tamamlandıktan sonra, kullanıcılar başka bir akıllı sözleşme kullanarak YAMv2'lerini YAMv3'e geçirebilirler. Her şey yolunda giderse, protokolün kurucuları, rebase hatasına karşı savunmak için YAM'ı devreden kullanıcıların YAM ödülleri ve bonusları ile bütünleştirilmesi gerektiğini savunacaklardır.

REB

Bir başka Ampleforth çatalı olan Rebased, REB token'ı ilk olarak 14 Ağustos 2020'de Uniswap aracılığıyla satışa sunulan yeni bir elastik tedarik projesidir.

Fiyat hedefi 1 USD olan REB, her 12 saatte bir, bir kez CET sabah 9'da ve bir kez de CET akşam 9'da yeniden fiyatlandırılıyor. Proje başlangıçta 2,5 milyon REB toplam arz ve 2 milyon REB dolaşım arzı ile başlamıştır. Şu anda kripto ekonomisinde dolaşan 2,25 milyondan fazla token bulunmaktadır.

Rebased ekibinin henüz yayınlanmış bir whitepaper'ı yok ve "ekip, danışmanlar, ortaklar, özel yatırımcılar veya başka herhangi bir merkezi taraf" için herhangi bir REB ayırmadıklarını söylüyor. Yaratıcılarına göre Rebased'in varlık nedeni, Ampleforth'a daha değişmez, enflasyona dayanıklı bir alternatif olarak hizmet etmek.

Rebased hala yeni, kanıtlanmamış ve büyük ölçüde bilinmiyor olsa da REB tokenı, yayına girdiği ilk hafta içinde Uniswap'te 250.000 $ likidite yaratmayı başardı.

TEMEL

Kendini bir "DeFi tavuk oyunu" olarak tanımlayan BASED Protokolü, 1 sUSD'lik bir fiyatı hedefleyen fiyat esnekliğine sahip bir token projesidir. Synthetix'in dolara sabitlenmiş sabit parası. Sözleşmelerinin ebediyen değiştirilememesi için yönetici anahtarlarının yakılması planlandığından, proje sahipsiz olacak.

BASED yeniden fiyatlandırmaları her 24 saatte bir gerçekleşir ve BASED fiyatının sUSD fiyatından %5 farklı olması durumunda, fark ister yukarı ister aşağı olsun, ortaya çıkar. Proje, dağıtım için iki kazık havuzuna dayanıyordu. İlki olan Havuz 0, 25.000 BASED olarak belirlenen ve bu ödüllerin günlük olarak yarıya indirildiği bir Curve $sUSDv2 LP havuzuydu. İkincisi, Havuz 1, başka bir Curve $sUSDv2 LP havuzuydu, ancak bu havuzun yarılanma süresi 72 saatti ve dağıtım için 75.000 BASED vardı. Özellikle BASED, tüm BASED tokenlerinin %97'si talep edilene kadar yeniden satışın başlamayacağı şekilde tasarlanmıştır.

12 Ağustos'ta DeFi heyecanı BASED'in tüm zamanların en yüksek fiyatı olan 1.393 $'a ulaştığını gördü. Havuz 1'in tasarımındaki bir kusur bir kullanıcının havuzu dondurmasına izin verdiğinde 13 Ağustos'ta bir engelle karşılaşıldı. Tüm kullanıcı fonları nihayetinde güvende olsa da, projenin inşaatçıları hatayı telafi etmek için ayrı bir Havuz 1'i yeniden konuşlandırdı. 17 Ağustos'ta, kullanıcıların yeni bir BASEDv1.5 havuzuna taşınmasını gerektirecek bir geçiş planı açıklandı. Bu yazının yazıldığı sırada BAZ alınan fiyat 370 dolardı.

Sonuç

Elastik arz tokenları, DeFi'nin son zamanlarda hızla yinelenen yükselen bir sektörünü oluşturuyor. Bazıları için bu projeler, dijital paranın mevcut görünümüne anlamlı veya üretken eklemeler sağlamıyor. Diğerleri içinse fiyat esnekliği olan projeler, yeni finansman türlerinin önünü açan kriptonatif yeniliklerdir.

Nerede durursanız durun, fiyat esnekliğine sahip token projelerinin son zamanlarda oldukça ilgi çektiği açıktır ve bu da açgözlülüğün yanı sıra kötü aktörleri de beraberinde getirmektedir. Bu projelerin popüler olması, ne kadar abartılı olursa olsun ve o sırada kaç kişi tarafından kullanılıyor olursa olsun, hepsinin güvenli olduğu anlamına gelmez. Böcekler DeFi'de her zaman var olan bir gerçeklik ve tehdittir, bu nedenle dikkatli olun.

Ampleforth'un mükemmel olduğu söylenemez, ancak şu ana kadar fiyat esnekliği en çok kanıtlanmış token. Güvende olmak için, daha yeni ve daha az bilinen projelerde özellikle dikkatli olun. Bileşik kazançların peşinden giderseniz, bileşik kayıplarla karşılaşabilirsiniz... ya da daha kötüsü, hiçbir şey elde edemezsiniz.

Sorumluluk Reddi:

  1. Bu makale[defiprime] adresinden yeniden basılmıştır, Tüm telif hakları orijinal yazara[William M. Peaster] aittir. Bu baskıya itirazınız varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, onlar bu konuyu derhal ele alacaklardır.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve fikirler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirisi Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!