DePIN: Çift Eğriler Aracılığıyla Merkezi Olmayan Bir Değer Ağı İnşa Etmek

Orta SeviyeJul 08, 2024
Merkezi olmayanlık altında, DePIN altyapısının düzenlenmesi ve kullanımı, genel sistem güvenliğini ve dayanıklılığını artırırken daha yüksek verimlilik ve daha düşük maliyetler elde edebilir. Geleneksel merkezi ekipman sağlayıcılarının aksine, DePIN ekipmanının güncellenmesi ve bakımı proje ekipleri ve madenciler tarafından ortaklaşa yürütülür. Ekipman sağlayıcıları sadece ekipmanın araştırılması, geliştirilmesi ve satışından sorumludur; güncelleme ve bakım ise tedarik tarafı kullanıcıları tarafından tamamlanır. DePIN projeleri için, birden fazla zincir arasında veri etkileşimliliğinin gerçekleştirilmesi, verinin değerini maksimize edebilir. Bu sadece DePIN'in potansiyel bir çıkış noktasını temsil etmez, aynı zamanda bu büyüme dalgası sırasında çapraz zincir protokollerine doğrudan fayda sağlar.
DePIN: Çift Eğriler Aracılığıyla Merkezi Olmayan Bir Değer Ağı İnşa Etmek

Giriş

DePIN, fiziksel dünya ile Web3 arasında büyük ölçekli etkileşimi giderek gerçekleştirmekte ve geleneksel altyapı işletme modelini yavaş yavaş bozmaktadır. Sensörler, kablosuz ağlar, hesaplama kaynakları ve yapay zeka ile blok zincir teknolojisini birleştirerek ve kripto ekonomik teşvikleri kullanarak toplu gelişimi harekete geçiren DePIN hızla ilerlemektedir. Çoğu DePIN projesinin analizi, iş modelinin önemli bir özelliğini ortaya koymaktadır: donanım gelirini ilk büyüme eğrisi olarak kullanmak ve buna veri hizmeti monetizasyonunu ekleyerek ikinci bir büyüme eğrisi oluşturmak. Bu, DePIN'in mevcut büyüme döngüsünü liderlemesini sağlayan önemli faktörlerden biridir. Ayrıca, DePIN projelerinin merkezi olmayan altyapı ağları inşa ederken büyük ölçekli merkezi olmayan bir değer ağı oluşturarak büyük bir zenginlik etkisi yarattığını göstermektedir.

1. Her Şeyin İnterneti'nin Merkezsiz Bir Dünya İnşa Etme

Merkezi Olmayan Fiziksel Altyapı Ağları (DePIN), Messari'nin 2023 raporunda "kripto ekonomik protokoller kullanarak gerçek dünyada fiziksel altyapı ve donanım ağları dağıtma" olarak tanımlandı. Bu konsept, etrafımızdaki iletişim baz istasyonları, elektrikli araç şarj istasyonları, fotovoltaik paneller, reklam panoları ve internet işletmesinin arkasındaki veri depolama ve hesaplama cihazları gibi ortak altyapıların merkezi kurumlar ve kuruluşlar tarafından kontrol edilmeyeceği hayalperest bir uygulama senaryosunu hayal ediyor. Bunun yerine, bu altyapılar eşit boyutlu birimlere ayrılacak ve madencilerin bireyleri veya grupları tarafından yönetilecektir. Her fiziksel altyapı türü yüksek standartlı ve ölçeklidir, battaniye benzeri bir kapsama alanı oluşturur.

Merkezsizleşme sayesinde, altyapının düzenlenmesi ve kullanımı daha yüksek verimlilik ve düşük maliyetlere ulaşabilirken, genel sistem güvenliğini ve direncini artırabilir. Ayrıca, enerji üretiminden veri işlemeye kadar çeşitli tesislerin merkezsiz bir modele geçme potansiyeli bulunmaktadır. DePIN'e dahil olan endüstrilerin birleşik pazar ölçeği zaten 5 trilyon doları aşmaktadır. Bu nedenle, Messari, DePIN sektörünün potansiyel pazar büyüklüğünün 2028'e kadar 3,5 trilyon dolara ulaşması beklenen yaklaşık 2,2 trilyon dolar olduğunu tahmin ediyor.


Merkezi Olmayan Her Şeyin İnterneti renderlamaları, referans: Messari


Her Şeyin Merkezi Olmayan İnternetinin İllüstrasyonu (Kaynak: Statista)

1.1 DePIN İzleme Bölümlemesi

DePIN parçası altı alt alandan oluşur: hesaplama, yapay zeka, kablosuz iletişim, sensörler, enerji ve hizmetler. Tedarik zinciri perspektifinden DePIN'in analizi, şu şekilde ayrılabilir:

  • Yukarı Akış: Donanım üreticileri ve “madenci” olarak hareket eden tedarikçi tarafı kullanıcılar.
  • Midstream: Proje platformları, veri doğrulama ve token yerleşimi için blok zincirleri, DePIN hizmeti sunan on-chain Layer 2 protokolleri ve DePIN ağlarının geliştirilmesi ve yönetilmesi için modüler hizmet bileşenlerini (platform arayüzleri, veri analitiği ve standart hizmetler gibi) içerir. Ayrıca, DePIN geliştirme için SDK araç takımları, API arayüzleri vb. de bulunur.
  • Aşağı Akış: Talep tarafına bağlanan dApp uygulamaları ve arayüzleri.

IoTeX ve eski Helium'un (ki o zamandan beri ana ağını Solana'ya taşıdı) dışında, çoğu DePIN projesi nadiren DePIN işinin her yönünü kapsar. Genellikle token ekonomileri için yerleşim katmanı olarak Solana veya IoTeX'i seçerler. Alt alanların yapay zeka ve bulut bilişim projeleri genellikle on-chain yerleşimlere ve proje platformlarının geliştirilmesine ve yönetimine odaklanır, arka planda yüksek performanslı tüketici sınıfı GPU'larla donatılmış akıllı telefonlar veya bilgisayarlar gibi ara elektronik cihazların boşta geçen cihazlarını zamanlama yaparak.

1.2 DePIN Endüstri Gelişim Genel Bakışı

DePIN Ninja'ya göre, şu anda başlatılan DePIN projelerinin sayısı 1.215'e ulaştı ve toplam piyasa değeri yaklaşık 43 milyar dolar oldu. Bunlar arasında, jeton çıkaran ve Coingecko'nun DePIN alt kategorisinde listelenen projelerin toplam piyasa değeri 25 milyar doları aşıyor.

Geçtiğimiz yılın Ekim ayında bu rakam sadece 5 milyar dolar iken, neredeyse bir yıl içinde beş kat artış göstererek DePIN endüstrisinin hızlı bir şekilde büyüdüğünü gösteriyor. Bu, merkezsiz fiziksel altyapı ağları için artan piyasa talebini ve tanınmayı göstermektedir. Daha fazla proje canlı hale geldikçe ve uygulama senaryoları genişledikçe, DePIN endüstrisi, blockchain teknolojisinin gerçek dünya uygulamalarıyla kesiştiği önemli bir alan haline gelmeye hazırdır.

2. DePIN İş Mantığından İçgörüler

DePIN'in prototipi, önceki döngüde IoT + Blockchain konseptine kadar izlenebilir. Filecoin ve Storj gibi projeler, kripto ekonomik mekanizmalar aracılığıyla merkezi depolamayı merkezi olmayan işletim modellerine dönüştürdü ve Web3 ekosisteminde zincir üzerinde NFT depolama ve DApp'ler için arka uç kaynak depolama gibi pratik uygulamalar buldu.

IoT + Blockchain sadece merkezi olmayan (“De”) doğayı yansıtırken, DePIN fiziksel altyapının ve büyük ölçekli birleşik ağın inşasını vurgular. DePIN'de “PI”, Fiziksel Altyapıyı ve “N” ağı, DePIN donanımının belirli bir ölçeğe ulaştıktan sonra oluşan değer ağına atıfta bulunur.

Helium, klasik bir örnek. 2013 yılında kurulan Helium, sadece 2018 yılında merkezi olmayan IoT dağıtımı için blockchain'i bir teşvik olarak kullanmaya karar verdi. Bugüne kadar, Helium'un DePIN'in neredeyse tüm unsurları var: düğüm ekonomisi, madenci modeli, değer ağı, kalabalık kaynaklı teşvikler ve DeWi (merkezi olmayan kablosuz iletişim) alanında önde gelen bir projedir. Ek olarak, Helium Mobile, geçen yılın sonunda T-Mobile ile hedeflenen geleneksel kullanıcılar için 20 dolarlık iletişim paketi hizmetini başlattı. Kullanıcılar Helium ağı üzerinden veri ilettiklerinde, sadece token ödülleri almazlar aynı zamanda güvenilir iletişim hizmetlerinden de yararlanırlar. Bu arada, Helium, ABD'nin uzak bölgelerinde sinyal kapsama sorunlarıyla başa çıkmasına yardımcı olarak T-Mobile'ın tüm taraflar için kazan-kazan durumu yaratır. Geleneksel kullanıcıların önemli benimsemesi, DePIN'in ana akım benimseme potansiyeline sahip olup, blockchain teknolojisinin ve Web3 ağlarının büyük ölçekli benimsenmesini hızlandırabilir.

Helium ve Filecoin, DePIN kategorisine dahil olsa da, Helium donanıma öncelik verir ve donanım geliriyle veri hizmeti büyümesinin ikinci eğrisini desteklerken bağımsız bir ekosistem oluşturur ve hem alfa hem de beta getirilerini elde eder. Geçen yıl özel bir programlama dilinin kullanılması nedeniyle yanıltıcı reklamlar ve geliştirme zorlukları gibi sorunlarla karşılaşmasına rağmen, Helium'ın yıl sonundaki hareketleri ikinci eğrisinin büyümesini yeniden ateşledi. Ortaya çıkan en ölçeklendirilmiş DePIN projesi olarak, Helium DePIN ekosistemine değerli içgörüler sunar.

3. DePIN'ın Çift Eğri Teorisi Temelindeki Patlayıcı Büyümesi

"İkinci eğri", başlangıçta yönetim bilimci Charles Handy tarafından önerilen bir yönetim ve inovasyon teorisi kavramıdır. Bu, bir organizasyonun, ürünün veya işletmenin geleneksel büyüme eğrisinin zirvesine ulaştığında, durgunluğu veya gerilemeyi önlemek için yeni inovasyonlar veya değişiklikler yaparak yeni bir büyüme eğrisi başlatması gerektiğini önermektedir.


DePIN'ın Çift Eğrisi (Kaynak: İkinci Eğri: Toplumu Yeniden İcat Etme Üzerine Düşünceler)

Önceki başarılı DePIN projelerinin deneyiminden yola çıkarak, DePIN'in iş mantığı açıkça projenin gelişiminde ilk büyüme eğrisi olarak donanım satışına işaret ederken, veri değeri ağındaki para kazanma sürecinin ikinci büyüme eğrisi olarak üzerine bindirilmesi gerektiği rehber ilke olarak ortaya çıkmaktadır.

Ürün geliştirme ve operasyonel yetenekler, ilk eğrinin büyümesini sağlamak için önemlidir. İkinci eğrinin büyümesini başlatmak için ise iki yetenek gereklidir: merkezi olmayan sistemlerin organizasyonel kapasitesi ve talep tarafına hizmet sağlama yeteneği.

DePIN ekosistemi bağlamında, proje ekiplerinin büyük ölçekli veri iletimini işleyebilen donanım ağlarını düzenleme yeteneğine sahip olmaları gerekmektedir. Başlangıçta, veri değer ağının sorunsuz işleyişini sağlamaları ve talep tarafının sorunsuz bir şekilde bağlanabilmesini sağlamaları gerekmektedir, nihayetinde yüksek kaliteli, standartlaştırılmış veri hizmetleri sunmaktadırlar. Bu, işletme eğrilerinin çift büyümesini tamamlayacak ve projenin ekosistemi içinde pozitif bir döngü oluşturacaktır.

3.1 Donanım Değeri İlk Büyüme Eğrisi Olarak

İlk büyüme eğrisinde, işletme, yavaşça zirveye ulaşmadan önce hızlı bir başlangıç büyümesi yaşayacaktır. DePIN projelerindeki ilk eğrinin büyüme ivmesi, donanım satışlarından elde edilen gelir ve karlardan kaynaklanmaktadır.

Geleneksel altyapıda, özellikle veri depolama ve iletişim hizmetleri gibi alanlarda, merkezi hizmet sağlayıcılarının veya kuruluşların iş mantığı lineerdir: altyapıyı oluşturmak için erken dönem yatırım gereklidir ve bir kez kurulduğunda hizmetler son kullanıcılara (C tarafı) sunulur. Bu nedenle, böyle işleri geliştirmek genellikle donanım satın alımı, arazi kiralama, dağıtım ve bakım personeli işe alımı dahil olmak üzere yüksek başlangıç maliyetlerini taşımak için dev şirketlerin katılımını gerektirir.

BCG'nin veri değer ağı dekstrüksiyonuna atıfta bulunarak, geleneksel IoT işletme modeli, soldaki görüntüde gösterildiği gibi bir veri değer zinciri oluşturur. Bu modelde veri, her ekosistemin tamamen bağımsız bir şekilde ve lineer bir biçimde çalıştığı bir üretim faktörü olarak iletilir.


Geleneksel Veri Altyapısı Değer Zinciri (Kaynak: BCG, “Veri Değer Ağı”)

DePIN projesi, merkezi tedarik tarafını ayırır ve donanım ağının inşasını tamamlamak için kitle kaynaklı bir yaklaşım kullanır.


DePIN Donanım Ağı İş Modeli Parçalanması (Kaynak: BCG, "Veri Değer Ağı")

Bu nedenle, merkezi altyapının sökülmesindeki ilk adım, DePIN projelerinin ilk büyüme eğrisini elde etmek için hayati öneme sahiptir.

DePIN proje ekiplerinin öncelikle kendilerini tanıtmaları ve hikayelerini yaymaları gerekmektedir. Ön satış yaparak "madencilik makineleri"ni ve airdrop teşviklerini sunarak, arz tarafı kullanıcılarını katılmaya çekmek için bir dizi operasyonel önlem aracılığıyla, bu önemli altyapı maliyetlerini arz tarafı kullanıcılarına kaydırırlar, düşük maliyetli, hafif bir başlangıç sağlayarak. Arz tarafı kullanıcıları, donanımı tutarak ve projenin "ortakları" olarak hareket ederek, gelecekteki madencilik karları beklentisiyle donanım ağını dağıtmasına yardımcı olurlar.

Ayrıca, geleneksel merkezi ekipman sağlayıcılarının aksine, DePIN ekipmanının güncellemeleri ve bakımı proje ekibi ve madenciler tarafından ortaklaşa tamamlanır. Ekipman sağlayıcısı yalnızca güncellenmiş ekipmanın geliştirilmesi ve satışından sorumlu olurken, arz tarafı kullanıcıları güncellemeleri ve bakımı ele alır. Donanım ağı işbirliği bakımı ve inşası sırasında proje ekibi ve ara katman ile etkileşim, madencilerin (arz tarafı kullanıcıların) topluluk duygusunu ve DePIN projesine olan tanınmalarını güçlendirir.

Eğer bir DePIN proje ekibi düzgün bir şekilde anlatısal pazarlama, madencilik makinesi satışları ve topluluk operasyonlarını yürütebilirse, ilk büyüme eğrisinin tüm unsurlarını toplamış olacak. Bu, ağ kapsama ölçeğinde artışa ve dolayısıyla artan jeton teşviklerine yol açar, bu da daha fazla madenciyi ilk büyüme eğrisine katmaya çeker.

Bugüne kadar aktif düğüm sayısıyla ilgili veriler aşağıdadır. Hivemapper, Helium ve Natix, dünya çapında 100.000'den fazla düğüm dağıtmış olmaları nedeniyle en üst sıralarda yer almaktadır.


Kaynak: DePIN Ninja

Bunların arasında, Hivemapper, Helium, Natix ve Nodle'ın düğüm dağıtımları 100.000'i aşmıştır ve Helium ve Hivemapper'ın iş performansı çok etkileyicidir:

Helyum

  • Helium, T-Mobile ve Telefónica (TEF) ile işbirliği içinde başlatılan mobil iletişim hizmeti olan Helium Hotspot, düşük güçlü geniş alan ağ (LoRaWAN) kapsamı sağlayan merkezi olmayan bir kablosuz ağdır.
  • 25 Ocak'ta, Helium, T-Mobile ile 20 dolarlık bir iletişim paketi başlattı ve sadece beş ayda 93.000 abone kazandı.
  • Helium, Meksika'nın telekom devlerinden Telefónica (TEF) ile ortaklık kurarak, 126,7 milyon nüfusa sahip olan Meksika pazarına girmeyi başardı. Bu, Helium'un gelir akışlarını ve pazar etkisini daha da artırıyor.

Hivemapper

  • Hivemapper, blockchain teknolojisi ve kripto-ekonomik teşvikler kullanarak küresel, gerçek zamanlı güncellenen bir harita ekosistemi oluşturmayı amaçlayan merkezi olmayan bir haritalama platformudur. Hivemapper'ın başlıca ürünü, kullanıcıların sürüş yaparken coğrafi veri topladığı HiveMapper Dashcam adlı bir gösterge paneli kamerasıdır.
  • Cihazın fiyatı 549 dolar. Mevcut dağıtılan düğüm sayısına göre, Hivemapper'ın sadece donanım satışlarından elde ettiği gelir 60 milyon doları aşmıştır.
  • Bugüne kadar, Hivemapper'ın harita veri toplama ağı Avrupa ve Kuzey Amerika'nın çoğu bölgesini kapsamaktadır ve veri hizmet geliri önemli bir büyüme göstermiştir.
  • Diğer projeler de donanım gelirinde etkileyici büyüme elde etmek için yenilikçi yollar bulmuştur. Örneğin, Jambo Afrika pazarındaki mobil telefonlara odaklanarak olağanüstü satışlar yapmıştır. OORT, bulut ve kenar hesaplama konusundaki teknik engelleriyle yenilikçi modeli sayesinde önemli donanım satışları elde etmiştir. GameFi sektöründeki bir proje olan Ordz Game, popülerlik kazanmak için DePIN unsurlarını zekice entegre etmiştir. Bu projeler, yenilikçi modelleri ve teknik avantajları sayesinde donanım gelirinde çığır açmayı başarmış ve DePIN'i çeşitli endüstrilere entegre etmek için yeni yollar keşfetmiştir.

Merhaba

  • Web3 cüzdanları tüm kripto kullanıcıları için giriş noktası olarak hizmet verir ve Jambo, DePIN'i cüzdanına entegre ederek Afrika pazarında Web3'ün büyük ölçekli benimsenmesini hedeflemektedir. Uygun fiyatlı Web3 özellikleriyle donatılmış Jambo telefonları satın alarak, büyük bir Web2 kullanıcısı kitlesini çekerler. Önceden yüklenmiş Web3 cüzdan uygulaması, kullanıcıların oyun oynamasına veya reklam izlemesine izin verir ve ödül olarak yerel JAMBO jetonları kazanmalarını sağlar. Jambo, Afrika'daki büyük veri hizmeti sağlayıcılarıyla işbirliği yaparak, oluşturulan veriyi bu sağlayıcılara satarak bir iş döngüsü oluşturur.
  • Gelecekte, Jambo telefonları ayrıca blok zinciri veri madenciliği gibi çeşitli teşvik etkinlikleri de başlatacak. Ek olarak, önceden yüklü dApp'lerle kullanıcılar, DePIN telefonlarını Jambo telefonları kullanarak yönetebilecekler. Şu anda Jambo telefonları, öncelikle Afrika'da olmak üzere 120'den fazla ülke ve bölgede mevcuttur. 99 dolarlık fiyatıyla Jambo telefonları çok uygun fiyatlıdır ve 400.000'den fazla ünite satmış, 1,23 milyon kayıtlı olmayan cüzdan adresini etkinleştirmiştir.

OORT

  • OORT, özellikle yapay zeka uygulamaları için tasarlanmış merkezi olmayan doğrulanabilir bir bulut bilişim platformudur. Veri merkezlerinden yerel kenar cihazlarına kadar küresel kaynakları kullanır ve veri crowdsourcing'inden model eğitimine ve yerel çıkarıma kadar işlemlerin ve hesaplamaların güvenliğini sağlamak için blok zinciri tabanlı özel doğrulama katmanı kullanır.
  • OORT, merkezi olmayan kenar düğümü olarak Deimos DePIN cihazını 379 ABD doları fiyatla sunar. Şu anda dünya çapında 5.500'den fazla kenar düğümü kuruldu ve Amerika, Avrupa ve Asya'nın çoğunu kapsıyor. Bu düğümler bir araya gelerek güvenilir veri işleme ve yapay zeka uygulamaları için hesaplama yetenekleri sağlayan güçlü bir merkezi olmayan kenar bilişim ağı oluşturur.

Ordz Oyunu

  • Bitcoin ekosistemindeki ilk oyun platformu olarak, Ordz Game, her seviyeyi NFT'ler olarak damgalamak için Ordinals protokolünden yararlanmaktadır. Oyuncular oyun oynayarak puan kazanabilir ve en yüksek sıralamalı oyuncular Ödüller olarak Oyun jetonları (önceden ORDG adı verilen brc20 jetonları) alırlar. Bu "Oynayarak Kazan" modeli oyuncu katılımını çeker.
  • Şu anda, Ordz Oyunu testin 5. aşamasına girdi ve 260.000'den fazla cüzdan adresinin giriş yaparak halka açık testin 4 çeyreğini tamamladı. Gelecekte, elde taşınabilir versiyon BitBoy, birim başına 0,01 BTC fiyatla piyasaya sürülecek. İlk 1.000 ön satış birimi, NFT'leri içeriyordu ve lansmanın ilk birkaç saatinde tükendi ve düzenli versiyonun 2.000'den fazla birimi satıldı. Ordz Oyun platformunun “madencilik makinesi” olarak, BitBoy platform tarafından verilen Oyun token'larını güçlendirerek oyun madenciliği, token teşvikleri, daha fazla oyuncu çekme ve token değerini artırma uçuş tekerleği etkisi yaratıyor.

Bu örnekler, donanım satışlarının DePIN projelerinin erken dönem gelirinde hayati bir rol oynadığını açıkça göstermektedir. Bu, projenin ilk nakit akışını etkilemenin yanı sıra ölçeklenebilir donanım ağının dağıtım hızını belirler. Yalnızca donanım ağının istikrarlı bir şekilde geliştirilmesiyle DePIN projeleri veri değer ağı'nın ikinci aşamasına sorunsuz bir şekilde geçebilir ve ikinci büyüme eğrisini başlatabilir.

Hivemapper araç kameralarının trafik verilerini toplaması gibi belirli senaryolar haricinde, tüketici sonu verileri aslında akıllı telefonlar ve akıllı saatler gibi kişisel tüketici sınıfı cihazlar aracılığıyla toplanabilir. Bu tür projeler için tedarik zinciri zaten çok olgun durumda olduğundan, proje ekipleri önemli bir Ar-Ge yatırımı yapmadan tanıtımı ölçeklendirebilir ve daha geniş bir tüketici pazarına ulaşabilir. Bu cihazların yüksek kar marjları nedeniyle, proje ekipleri önemli bir başlangıç geliri büyümesi elde edebilir.

Ayrıca, büyük ölçekli DePIN donanımları (örneğin fotovoltaik panel dizileri) gelecekte RWA (Gerçek Dünya Varlıkları) olarak zincirde bağlanabilir. Blockchain üzerinde zaten olgunlaşmış DeFi ikinci katman protokolleri ile birleştirildiğinde, bu daha yenilikçi ürünler ve finansal hizmetlerin kilidini açabilir, donanım ağlarının likiditesini ve donanım ticaret piyasasının canlılığını artırabilir.

3.2 DePIN'ın İkinci Büyüme Eğrisi Olarak Veri Değeri ve Ağ Değeri Monetize Etmek

Değer zinciri ile ilgili olarak daha önce belirtildiği gibi, geleneksel iş modelleri genellikle lineer ve kapalı olma eğilimindedir. Büyüme zirvesine ulaştıktan sonra, tek seçenek kullanıcı tutma yollarını artırmak ve giderek daha rekabetçi kullanıcı edinme faaliyetlerini uygulamaktır. Ayrıca, geleneksel altyapı sağlayıcıları tesisleri güncelleme ve bakım maliyetlerini kendilerinin üstlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle, büyüme tavanına ulaştıktan sonra, önemli bir düşüşle karşılaşmaları muhtemeldir.

Buna karşılık, DePIN projeleri, ilk aşamada donanım satışlarından gelir biriktirdikten sonra, ekipman satışlarının ilk ivmesi zirveye ulaşmadan önce ikinci bir büyüme eğrisi başlatabilir. Bu ikinci büyüme eğrisinin özü, zaten olgunlaşmış ve ölçeklendirilmiş donanım ağı üzerine inşa edilmiş bir veri değer ağı oluşturmaya dayanmaktadır.

DePIN projeleri bir dizi değer zincirini bir araya getirir, tedarik tarafını merkezsizleştirir ve birden fazla talep tarafını entegre etmek için genel blok zincirleri kullanır, sonunda DePIN modeli altında bir veri değer ağı oluşturur.


DePIN'in Veri Değer Ağı'nın Son Sürümü

DePIN projesi, fiziksel yapısını vurgularken, temel iş mantığı veriden değer çıkarmak etrafında dönüyor. Blok zinciri depolama katmanları aracılığıyla doğrulanan ve hakları onaylanan veri, veri değer ağı içinde işlem gören yüksek likiditeye sahip bir varlık haline gelir. Bu veri akışı yalnızca farklı ekolojik projeler arasında değil, aynı zamanda arz ve talep tarafları arasında doğrudan veya dolaylı olarak da gerçekleşir.

Veri değer ağı, genellikle jeton ekonomisi, düğüm sayısı ve iyi eşleşmiş arz ve talep tarafından belirlenen pozitif teşvik döngüsünü sürdürebildiği takdirde, tüm ekosistem veri oluşturulması etrafında önemli varlık etkileri üretecektir.

Değer Ağı'nın Ekonomik Temeli Olarak Token Ekonomisi

Token ekonomisi, veri değer ağı için ekonomik temel olarak hizmet eder ve DePIN projesinin sürdürülebilir işleyişi için hayati öneme sahiptir. Şu anda, iki ana akım model Burn and Mint Equilibrium (BME) ve Stake for Access (SFA) olarak adlandırılıyor.

BME (Yakma ve Basma Denge) talep tarafındaki kullanıcılar hizmet satın aldığında token yakma mekanizmalarını içerir, bu sayede arz daralır. Daralma derecesi talebe bağlıdır; dolayısıyla, talebin daha güçlü olması, token'ın değerinin daha yüksek olmasına neden olur.

SFA (Erişim için Pay) taraflar arz tarafında kullanıcıların madenci olarak nitelenebilmek için jetonları yatırmalarını gerektirir. Arz, enflasyonun derecesini belirler; bu nedenle, hizmet sağlayan madenciler ne kadar fazlaysa, jetonun değeri o kadar yüksek olur.

Bu modeller arasındaki seçim, DePIN ürünlerinin talep tarafına mı yoksa arz tarafına mı daha çok güvendiğine bağlıdır. Genellikle, ara yazılım veya platform tipi DePIN projeleri, arz tarafının ölçeği ve kalitesi proje için üst sınırı belirlerken SFA modelini kullanmaya eğilimlidir. Örnekler arasında OORT ve Helium bulunur; her ikisi de arz tarafı kullanıcılarının düğüm olarak tokenlarını yatırmasını gerektirir. Tüketici odaklı DePIN projeleri gibi talep tarafı uygulamaları, Render Network gibi projelerde görüldüğü gibi BME modelini kullanarak işletmelerini sürdürmek için daha uygundur.

BME ve SFA, DePIN projelerinin temel çekirdek çerçevesini oluştururken, token güçlendirmesi token ekonomisini artırır. Örneğin, madenciler için ön madencilik taahhüdü olarak puanları kullanmak, lansmandan sonra belirli bir oranda token ihraç etmek veya bir puan + token ekonomi modelini benimsemek. Tokenlara yönetim işlevleri vermek, sahiplerin yükseltmeler, ücret yapıları veya hazine fonlarının yeniden dağıtımı gibi önemli ağ kararlarına katılmasına olanak tanır.

Staking mekanizması, fiyat istikrarını koruyarak kullanıcıların jetonları kilitlemelerini teşvik eder. Proje operatörleri, gelirin bir kısmını kullanarak jetonları satın alabilir ve bunları likidite havuzlarında diğer ana kripto para birimleri veya sabit paralarla eşleştirerek, kullanıcıların fiyatları önemli ölçüde etkilemeden ticaret yapabilecekleri yeterli likiditeye sahip olduğundan emin olabilir. Bu mekanizmalar, kullanıcı çıkarlarının arz ve talep taraflarında projenin çıkarlarıyla uzun vadeli uyumunu sağlayarak uzun vadeli başarıyı sağlamaya yardımcı olur.

DePIN değer ağı, yapay zeka endüstrisinin gelişimini ve büyümesini teşvik edecek

Büyük ölçekli veri ağı iyi işleyiş sağladıktan ve arz tarafı istikrarlı hizmetler sunabildikten sonra, DePIN ağı'nın nihai değerinin büyük bir kısmı AI endüstrisine akacak.

Yapay zeka, küresel ekonomik dönüşüm ve endüstriyel yükseltme için önemli bir güç haline geldi ve gelişimi ve uygulaması büyük miktarda veri ve bilgi işlem gücü desteğinden ayrılmaz. 2012'den bu yana, insanların bilgi işlem gücüne olan talebi, Moore Yasası'nın 12 kat artışını çok aşan 300.000'den fazla artmıştır. Şüphesiz, yapay zekanın patlayıcı büyümesi, bilgi işlem gücüne olan talebi büyük ölçüde artırmıştır.

Teorik olarak, merkezi olmayan hesaplama ağları gibi io.netVe Render Network, dağıtılmış boş hesaplama kaynaklarını programlayabilir ve hesaplama kaynaklarına olan büyük pazar talebini karşılamak için blok zinciri teknolojisi aracılığıyla verileri izleyip depolayabilir ve AI eğitiminin güvenliğini sağlayabilir ve kripto para birimi ile teşvik dağıtımı yapabilir. Bu iş süreci seti çok ikna edici olsa da, gerçek ihtiyaçlar daha fazla doğrulamaya ihtiyaç duyar. Tüketici (C tarafı) pazarında, bu merkezsizleştirilmiş hesaplama gücü ağları AWS, Azure ve GCP gibi geleneksel işletmelerle doğrudan rekabet edecek; iş (B tarafı) pazarında ise, bu ağlar, hesaplama gücü ağı kuramayan küçük ve orta ölçekli işletmelere ulaşabilirken, büyük işletmeler olgun ve istikrarlı merkezi bulut hizmet sağlayıcılarını tercih eder.

Öte yandan, yapay zeka eğitimi için veri eksikliği zaten bildirilmiştir. Epoch AI'nın araştırma tahminlerine göre, mevcut veri tüketimi ve üretkenlik değişmezse, insanlık 2030 ile 2050 arasında düşük kaliteli dil verilerini, 2026 yılına kadar yüksek kaliteli dil verilerini ve 2030 ile 2060 yılları arasında görsel verileri tükenmiş olacak.

Yapay zeka, eğitim süreçlerini desteklemek için büyük miktarda ham ve güvenilir veri gerektirir, bu nedenle DePIN bu açıdan özellikle önemlidir. DePIN'in yaygın olarak kullanılması, son derece düşük maliyetlerle büyük miktarda ham veri edinilmesine olanak tanır. Dağıtımın merkezi olmayan yapısı, DePIN alt alanlarındaki sensörler tarafından toplanan verilerin değerini ve benzersizliğini artırır. Bu nedenle, DePIN alt alanlarındaki sensörler tarafından toplanan veriler, yapay zeka modellerini eğitmek için doğal olarak avantajlıdır.

Özetle, yapay zekanın yüksek hesaplama gücü ve veri talebine dayalı olarak, merkezi olmayan bulut bilişim ve yapay zeka eğitimi için veri sağlayan sensörler, muhtemelen veri değer ağına öncülük edecek olan iki DePIN alt alanıdır.

3.3 Aracı yazılım altyapısı, DePIN için iki büyüme eğrisini birleştirmede kritik bir rol oynayacaktır.

Makale, ortam yazılımının fiziksel dünyayı dijital dünyaya bağlayan kritik bir kanal olarak hareket ettiği bir tedarik zinciri perspektifinden DePIN'in ayrıştırılmasını analiz ederek başlar.

Eğer ilk büyüme eğrisi donanım tarafından yönlendiriliyorsa ve ikinci eğri veri tarafından yönlendiriliyorsa, başarılı bir şekilde ilk eğriden ikinci eğriye geçiş, cihazları madenciler ve kullanıcılarla hem arz hem de talep tarafında bağlayan önemli bir rol gerektirir. Bu rol, standartlaştırılmış arayüzler ve layer-two protokoller aracılığıyla genişletilmiş likidite sağlayarak, genel veya layer-two zincirlerde token işlemleri ve uzlaşmaları için ara yazılım tarafından yerine getirilir.

Öncelikle, blockchain DePIN proje tokenları için hesaplaşma katmanı olarak hizmet verir, başlıca olarak token hesaplaşmalarını ve veri doğrulamalarını işler:

Solana

  • Şu anda, Solana, düşük gecikme süresi ve yüksek performansı nedeniyle Helium ve HiveMapper gibi dağıtımlar için ideal olan çoğu DePIN projesi için tercih edilen bir platformdur. Bununla birlikte, öncelikle işlemler için tasarlanmış olan ve DePIN projeler için optimize edilmiş SDK'lar gibi ana akım genel zincirler, gereksinimlerini tam olarak karşılamayabilir.
  • DePIN projeleri, veri doğrulama ve yapay zeka için erişilebilirlik gibi özellikler sunan özelleşmiş genel ağlara ihtiyaç duyar. Örneğin, Near yapay zeka etrafında anlatısını vurgularken, IoTeX genel ağını IoT cihazları için özelleştirmiştir. Bu özelleştirilmiş genel ağlar, DePIN projelerinin belirli ihtiyaçlarını daha iyi karşılayarak veri işleme ve cihaz bağlantısında verimli çalışmayı sağlar. IoTeX ayrıca standartlaştırılmış arayüzler ve tak-ve-çalıştır araçları sunarak DePIN uygulamalarının IoTeX ağında hızlı bir şekilde dağıtılmasını sağlar.

Peaq

  • DePIN için özel olarak tasarlanan bir zincir olan Peaq, makine/şeyler için öz-yönetim kimliği (peaq ID), rol tabanlı erişim yönetimi (peaq access), noktadan noktaya ödemeler (peaq pay) ve veri doğrulama (peaq verify) gibi modüler işlevlere sahip bir takım içerir. Web3 makine kontrol merkezi (peaq control), ağa herhangi bir makine, cihaz, sensör, araç veya robotu entegre etmek için kapsamlı bir yol sunar ve projelere bu modülleri kullanarak DePIN uygulamalarını Peaq zincirine kolayca dağıtmalarını sağlar. Peaq ayrıca birden fazla zincirle sorunsuz bir şekilde etkileşim sağlayarak, diğer projelerden verilerin Peaq zincirine taşınmasını kolaylaştırır.
  • Ayrıca, cihazları birbirine bağlayan ara yazılım ve DePIN ağı, kripto ekonomiden habersiz geliştiriciler için kullanıcı dostu tek nokta hizmetleri sağlayarak kritik bir rol oynar. Bu, DePIN ekosisteminin refahı için belirleyici bir gerekliliktir. Bu projeler, geliştirici dostu araçlar ve DePHY ve Swan gibi tek nokta hizmetleri yanı sıra DePIN ağı içinde yerel token likiditesini ve değer kullanımını artırmak için tasarlanmış özel yeniden bahis protokolleri gibi uzmanlaşmış yeniden bahis protokolleri içerir.

DePHY

  • DePHY, DePIN projeleri için açık kaynaklı donanım çözümleri, SDK'lar ve araçlar sunar ve senkronize alt saniye (500ms) dış zincir ağ düğümleriyle blok zincire köprüleme donanım ürünlerinin üretim ve ağ mesajlaşma maliyetlerini önemli ölçüde azaltır.
  • Örneğin, Starpower, kullanıcının elektrik kullanımını kaydeden ve jetonları ödüllendiren akıllı bir soket olan DePHY'ye dayalı Starplug'ı geliştirdi. DePHY, Starpower'ın Starplug'ın donanım tasarımını hızlı bir şekilde tamamlamasına ve seri üretime girmesine yardımcı olmak için açık kaynaklı çeşitli özelleştirilebilir donanım tasarım çözümlerine sahiptir. Ek olarak, DePHY donanım üretim kaynaklarını paylaşarak Starpower'a önemli üretim kolaylığı ve maliyet verimliliği sağlar. Starpower ayrıca veri güvenliğini ve bütünlüğünü sağlamak için DePHY'nin bir DID sistemi ve yerleşik TEE modülü ile açık kaynaklı donanım çözümlerini kullanır.

Swan Zincir

  • Swan Chain (eski adıyla FilSwan), OP Stack teknolojisine dayalı tam yığın AI akıllı zinciridir ve AI için özelleştirilmiş merkezi olmayan bulut bilişim ağlarına adanmıştır. Swan Zinciri aracılığıyla, işletmeler, veri merkezleri, bulut sağlayıcıları ve kripto para madenciliği operatörleri boş GPU kaynaklarını ağa katkıda bulunurlar. Onlar, UBI teşvik modeli aracılığıyla hesaplamalı varlıkları paraya dönüştürerek istikrarlı gelir elde ederler. Aynı anda, işletmeler, geliştiriciler ve yapay zeka tutkunları, küresel hesaplamalı kaynak ağına sahip Swan Chain'i kullanarak merkezi olmayan yapay zeka modelleri ve uygulamaları inşa etmek ve dağıtmak için potansiyel olarak %70'e kadar hesaplama maliyetlerinden tasarruf edebilirler.
  • Geliştiriciler, genellikle token'ları yönetme ve çeşitli SDK'ları kullanma konusunda karmaşıklıkla karşılaşırlar, bu da ürünlerinin temel işlevlerinden dikkatlerini dağıtır. Web3 uygulama erişim araçlarının eksikliği, merkezi olmayan uygulamaların (dApps) verimli bir şekilde oluşturulmasını engeller, gelişmeyi yavaşlatır ve ekonomik potansiyeli sınırlar. Swan Chain, geliştiricilere birden fazla blokzincirinde kaynaklara erişmelerini, depolama sağlayıcı seçimini basitleştirmelerini ve veri yönetmelerini sağlayan bir dizi geliştirme aracı sunarak bu sorunu ele alır. Çapraz zincir fikri birleştirme katmanı tanıtarak, geliştiricilere çapraz zincir araçlarını kullanarak birden fazla blokzincir ağındaki Web3 kaynaklarına sorunsuz erişim sağlayan kapsamlı bir altyapı çözümü sunar. Bu araçlar, ödeme kanalları ve Web3 altyapısını içerir, geliştirme sürecini basitleştirir.
  • Ayrıca, Swan Chain, farklı zincirlerde Web3 hizmetleri için tek bir kripto para birimi kullanımını destekler, kullanım engellerini azaltır ve çeşitli Web3 hizmetlerini entegre etme konusunda geliştiricilere zaman ve çaba kazandırır.
  • Genel veriler, testnet aşamasında Swan Chain'in zincirde 25 milyondan fazla aktif adresi, 2.100'den fazla GPU sunan 2.000'den fazla hesaplayıcı sağlayıcısı olduğunu göstermektedir. Hesaplama kaynakları, küresel olarak 17 ülkeyi ve 30'dan fazla bölgeyi kapsamaktadır, böylece hesaplama görevlerinin verimli bir şekilde yürütülmesi ve veri güvenliğinin sağlanması sağlanmaktadır. Binance Labs İncubation Programı'nın dördüncü aşamasındaki tek AI DePIN projesi olarak, Swan Chain, Binance Labs, SNZ, Waterdrip Capital, Protocol Labs ve Chainlink gibi kurumlardan yatırım almıştır.

Unibase

  • EigenDA, Celestia ve Avail gibi mevcut veri erişilebilirlik çözümleri öncelikle defter işlemleri için tasarlanmış olup, AI ve DePIN'in büyük veri senaryolarını destekleyemeyen performans ve kapasite sorunlarıyla karşı karşıyadır. Bunlar off-chain veri doğrulaması için DAC veya DAS'a güvenirken, Ethereum'un güvenliği ve meşruiyetinden yoksundurlar.
  • AI eğitimi güvenilir veri gerektirir, bu da Unibase'in sıfır bilgi kanıtlarına dayalı bir AI veri doğrulama çözümü ile ele aldığı bir konudur. Bu, herkesin Unibase üzerinde merkezi olmayan, doğrulanabilir, otonom AI uygulamalarını güvenli ve ekonomik bir şekilde dağıtmasına olanak tanır. Unibase, milyonlarca DePIN cihazının depolama, hesaplama gücü ve madencilik için bant genişliği sağlamasını destekleyen bir DA katmanı ve depolama katmanı olarak hizmet verir. Güvenli, yüksek erişilebilir depolama, doğrulanabilir veri çıkarım hizmetleri sunar ve AI eğitimi için yüksek kaliteli yerel verilerle DePIN'i destekler. Swan'a göre, Unibase daha yakından AI uygulama senaryolarına odaklanmaktadır.

Parasailing

Parasail, özellikle DePIN hizmetleri için özel olarak tasarlanmış bir yeniden stake protokolüdür. DePIN projeleri, merkezi olmayan altyapı ve hizmetler aracılığıyla sürdürülebilir gelir elde etme potansiyeline sahip olsa da, geniş çapta benimsenmesi ve güven oluşturulması genellikle zor ve maliyetlidir. Parasail, olgun ağlardaki boşta bulunan varlıkları (örneğin stake edilmiş veya yeniden stake edilmiş jetonlar gibi) aktive ederek DePIN hizmetlerine ekonomik güvenceler sağlar, bu da DePIN projelerinin daha fazla kullanıcı ve hizmet sağlayıcı çekmesine yardımcı olur.

Parasail şu anda öncelikle Filecoin zinciri üzerinde yeniden stake hizmetleri sunmaktadır ve gelecekte Iotex, Arbitrum ve Ethereum gibi diğer zincirlere genişlemeyi planlamaktadır. Parasail'in nasıl çalıştığını FIL örneği üzerinden anlatalım:

  • Staked FIL'in tokenizasyonu: Depolama sağlayıcıları FIL'i stakeliyor ve 1:1 oranında pFIL jetonları basabiliyor.
  • pFIL açık pazar: Depolama sağlayıcıları pFIL'i likidite için satabilirken, jeton sahipleri FIL madencilik ödülleri almak için pFIL satın alabilir.
  • Risk geri kazanımı ve ödül dağıtımı: Staked FIL serbest bırakıldığında veya madenciler blok ödülleri alındığında, Repl protokolü FIL'i geri kazanır ve fazla kazançlar ödül olarak dağıtılırken açık artırmalar aracılığıyla pFIL satın alır.

Başlangıcından itibaren ilk iki hafta içinde, Parasail'in Toplam Değer Kilidi (TVL) 10 milyon doları aştı. Defillama verilerine göre, Parasail'in TVL şu anda 60 milyon doları aştı.

Öte yandan, merkezi olmayan depolama ve AI eğitiminin AI + Veri entegrasyonu olarak bilinen merkezi olmayan hesaplamaya entegrasyonu da kayda değerdir. Son Data+AI Zirvesi'nde Databricks, büyük veri ve yapay zekayı birleştiren birkaç yeni özellik ve uygulamayı duyurdu. Kurucu Ali Ghodsi, ekibin "VERİ + Yapay Zekayı demokratikleştirme" misyonunu vurguladı ve Yapay Zeka + Veri entegrasyonunu ilerletmenin öneminin altını çizdi.

Databricks

Databricks, veri depoları, veri gölleri ve ultra hızlı büyük veri sorgu motorlarını entegre eden genel amaçlı bir veri analitiği platformudur. Şirket, yapay zeka alanına girdi ve doğal dil girişine dayalı veri analizi uygulamaları tanıttı. 2023 yılında Databricks'in değeri 38 milyar doları aşarken geliri 1 milyar doları aşmış ve yıllık büyüme oranı %70'i geçmiştir. Dolayısıyla, merkezi olmayan depolama ve merkezi olmayan bulut bilişim üzerine kurulu genel amaçlı bir veri analitiği platformu için önemli bir potansiyel bulunmaktadır.

Kyve

Kyve, Databricks'a benzer Web3 bir projesidir ve veri gölleri ve veri boruları gibi merkezi olmayan veri analitiği hizmetleri sunmaktadır. Kyve ağı, hızlı ve basit araçlar aracılığıyla merkezi olmayan veri doğrulama, değişmezlik ve geri alma imkanı sağlar. Yükleyiciler, verileri kaynaklardan toplar, bunları merkezi olmayan sağlayıcılarda (örneğin Arweave) depolar ve ağ katılımcıları (doğrulayıcılar) tarafından doğrulama için veri havuzlarına sunar. Veri tüketicileri, doğrulanmış verilere Kyve'a veya herhangi bir aracı kuruma güvenmeden merkezi olmayan uygulamalar oluşturmak için erişebilirler.

4. DePIN Anlatısı, Sınırlamaları ve Büyüme Eğrilerinin Ötesindeki Zorluklar Üzerine Yansımalar

DePIN izleme geniş bir kategoriyi kapsar, bunlar arasında depolama, hesaplama, veri toplama ve paylaşma ve iletişim teknolojileri bulunur. Her sektör değişen derecelerde rekabetçi peyzajlar sunar. 2020-2022 boğa piyasası döngülerinde, merkezi olmayan depolama ve hesaplama izleri sürekli olarak kripto piyasasının favorileri olmuştur. Waterdrip Capital, bu trendi kullanarak kendini DePIN kapsamına giren birçok projenin içinde erken bir konuma yerleştirmiş ve aktif olarak bu alandaki gelişimi teşvik etmiştir. Bununla birlikte, DePIN'in önemli potansiyelini göstermesine rağmen, gelişimi de değerli varlıkların çıkarılması fırsatlarıyla birlikte birçok sınırlama ve zorluklarla karşı karşıyadır.


Waterdrip Capital, DePIN Takımındaki Ekosistem Düzeni

Donanım tedarik zincirleri ve satış kanallarıyla DePIN projeleri daha yüksek büyüme potansiyeline sahiptir.

DePIN kavramı, fiziksel donanıma dayanan bir kripto-ekonomi şeklini vurgulamaktadır. Güçlü donanım tedarik zinciri yeteneklerine sahip projeler, cihaz satışları ve acente modelleri aracılığıyla ilk eğri boyunca hızlı iş büyümesine ulaşabilir. Maliyet avantajlarıyla ağları ölçeklendirme (DePIN cihazlarının maliyete göre nispeten yüksek satış fiyatı göz önüne alındığında) önemli kar elde edebilir. Ayrıca, ölçeklendirilebilir donanım altyapısı, kullanıcı edinimi, operasyonlar ve bakım açısından iş büyümesinin sonraki aşamalarını destekleyerek sağlam nakit akışını garanti eder.

Çapraz zincir etkileşimi veri değerini maksimuma çıkarır

Şu anda, çoğu DePIN projesi Ethereum, Solana, Peaq ve IoTeX üzerinde dağıtılmıştır. Çapraz zincir işlemleri için olgun çözümler olsa da, birden fazla zincir arasında uyumluluk sağlamak, DePIN projeleri için veri değerini maksimum düzeyde açabilir. Bu, yalnızca DePIN yolu için bir potansiyel çıkış noktasını temsil etmekle kalmaz, aynı zamanda bu büyüme dalgası sırasında çapraz zincir protokollerine doğrudan fayda sağlar.

Veri güvenilirliği, yapay zeka gelişimi için hayati önem taşır.

Yapay zeka eğitimi için kullanılan veriler, etik, yasallık ve kötü niyetli müdahale ile ilgili riskler taşır. Verilerin kirlenmesi veya kötü niyetli değiştirilmesi, yapay zeka sonuçlarını etkileyebilir. Blok zincirinin izlenebilirlik ve doğrulama mekanizmaları, veri kaynaklarının bütünlüğünü ve şeffaflığını sağlayarak, verilerin güvenilirliğini artırır ve müdahalelere karşı korur. Ayrıca, kripto-ekonomik modellerin entegrasyonu, arz tarafından yüksek kaliteli veri üretimini teşvik ederek, yapay zeka endüstrisinin olgunlaşmasını ve yaygın benimsenmesini daha da destekler. IBM gibi şirketler, blok zincir teknolojisinin yapay zeka verilerinin güvenilirliğini ve güvenliğini nasıl artırabileceğini zaten araştırıyor.

Açıklama:

  1. Bu makale [den yeniden basılmıştırPANews]. Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [Evan, Waterdrip Capital]. Bu yeniden basım hakkında itirazlar varsa, lütfen iletişime geçiniz. Gate Öğrenekip ve onlar hızlı bir şekilde bununla ilgilenecekler.
  2. Sorumluluk Feragatnamesi: Bu makalede yer alan görüşler ve düşünceler yalnızca yazarına aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalelerin diğer dillere çevirileri, Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.

DePIN: Çift Eğriler Aracılığıyla Merkezi Olmayan Bir Değer Ağı İnşa Etmek

Orta SeviyeJul 08, 2024
Merkezi olmayanlık altında, DePIN altyapısının düzenlenmesi ve kullanımı, genel sistem güvenliğini ve dayanıklılığını artırırken daha yüksek verimlilik ve daha düşük maliyetler elde edebilir. Geleneksel merkezi ekipman sağlayıcılarının aksine, DePIN ekipmanının güncellenmesi ve bakımı proje ekipleri ve madenciler tarafından ortaklaşa yürütülür. Ekipman sağlayıcıları sadece ekipmanın araştırılması, geliştirilmesi ve satışından sorumludur; güncelleme ve bakım ise tedarik tarafı kullanıcıları tarafından tamamlanır. DePIN projeleri için, birden fazla zincir arasında veri etkileşimliliğinin gerçekleştirilmesi, verinin değerini maksimize edebilir. Bu sadece DePIN'in potansiyel bir çıkış noktasını temsil etmez, aynı zamanda bu büyüme dalgası sırasında çapraz zincir protokollerine doğrudan fayda sağlar.
DePIN: Çift Eğriler Aracılığıyla Merkezi Olmayan Bir Değer Ağı İnşa Etmek

Giriş

DePIN, fiziksel dünya ile Web3 arasında büyük ölçekli etkileşimi giderek gerçekleştirmekte ve geleneksel altyapı işletme modelini yavaş yavaş bozmaktadır. Sensörler, kablosuz ağlar, hesaplama kaynakları ve yapay zeka ile blok zincir teknolojisini birleştirerek ve kripto ekonomik teşvikleri kullanarak toplu gelişimi harekete geçiren DePIN hızla ilerlemektedir. Çoğu DePIN projesinin analizi, iş modelinin önemli bir özelliğini ortaya koymaktadır: donanım gelirini ilk büyüme eğrisi olarak kullanmak ve buna veri hizmeti monetizasyonunu ekleyerek ikinci bir büyüme eğrisi oluşturmak. Bu, DePIN'in mevcut büyüme döngüsünü liderlemesini sağlayan önemli faktörlerden biridir. Ayrıca, DePIN projelerinin merkezi olmayan altyapı ağları inşa ederken büyük ölçekli merkezi olmayan bir değer ağı oluşturarak büyük bir zenginlik etkisi yarattığını göstermektedir.

1. Her Şeyin İnterneti'nin Merkezsiz Bir Dünya İnşa Etme

Merkezi Olmayan Fiziksel Altyapı Ağları (DePIN), Messari'nin 2023 raporunda "kripto ekonomik protokoller kullanarak gerçek dünyada fiziksel altyapı ve donanım ağları dağıtma" olarak tanımlandı. Bu konsept, etrafımızdaki iletişim baz istasyonları, elektrikli araç şarj istasyonları, fotovoltaik paneller, reklam panoları ve internet işletmesinin arkasındaki veri depolama ve hesaplama cihazları gibi ortak altyapıların merkezi kurumlar ve kuruluşlar tarafından kontrol edilmeyeceği hayalperest bir uygulama senaryosunu hayal ediyor. Bunun yerine, bu altyapılar eşit boyutlu birimlere ayrılacak ve madencilerin bireyleri veya grupları tarafından yönetilecektir. Her fiziksel altyapı türü yüksek standartlı ve ölçeklidir, battaniye benzeri bir kapsama alanı oluşturur.

Merkezsizleşme sayesinde, altyapının düzenlenmesi ve kullanımı daha yüksek verimlilik ve düşük maliyetlere ulaşabilirken, genel sistem güvenliğini ve direncini artırabilir. Ayrıca, enerji üretiminden veri işlemeye kadar çeşitli tesislerin merkezsiz bir modele geçme potansiyeli bulunmaktadır. DePIN'e dahil olan endüstrilerin birleşik pazar ölçeği zaten 5 trilyon doları aşmaktadır. Bu nedenle, Messari, DePIN sektörünün potansiyel pazar büyüklüğünün 2028'e kadar 3,5 trilyon dolara ulaşması beklenen yaklaşık 2,2 trilyon dolar olduğunu tahmin ediyor.


Merkezi Olmayan Her Şeyin İnterneti renderlamaları, referans: Messari


Her Şeyin Merkezi Olmayan İnternetinin İllüstrasyonu (Kaynak: Statista)

1.1 DePIN İzleme Bölümlemesi

DePIN parçası altı alt alandan oluşur: hesaplama, yapay zeka, kablosuz iletişim, sensörler, enerji ve hizmetler. Tedarik zinciri perspektifinden DePIN'in analizi, şu şekilde ayrılabilir:

  • Yukarı Akış: Donanım üreticileri ve “madenci” olarak hareket eden tedarikçi tarafı kullanıcılar.
  • Midstream: Proje platformları, veri doğrulama ve token yerleşimi için blok zincirleri, DePIN hizmeti sunan on-chain Layer 2 protokolleri ve DePIN ağlarının geliştirilmesi ve yönetilmesi için modüler hizmet bileşenlerini (platform arayüzleri, veri analitiği ve standart hizmetler gibi) içerir. Ayrıca, DePIN geliştirme için SDK araç takımları, API arayüzleri vb. de bulunur.
  • Aşağı Akış: Talep tarafına bağlanan dApp uygulamaları ve arayüzleri.

IoTeX ve eski Helium'un (ki o zamandan beri ana ağını Solana'ya taşıdı) dışında, çoğu DePIN projesi nadiren DePIN işinin her yönünü kapsar. Genellikle token ekonomileri için yerleşim katmanı olarak Solana veya IoTeX'i seçerler. Alt alanların yapay zeka ve bulut bilişim projeleri genellikle on-chain yerleşimlere ve proje platformlarının geliştirilmesine ve yönetimine odaklanır, arka planda yüksek performanslı tüketici sınıfı GPU'larla donatılmış akıllı telefonlar veya bilgisayarlar gibi ara elektronik cihazların boşta geçen cihazlarını zamanlama yaparak.

1.2 DePIN Endüstri Gelişim Genel Bakışı

DePIN Ninja'ya göre, şu anda başlatılan DePIN projelerinin sayısı 1.215'e ulaştı ve toplam piyasa değeri yaklaşık 43 milyar dolar oldu. Bunlar arasında, jeton çıkaran ve Coingecko'nun DePIN alt kategorisinde listelenen projelerin toplam piyasa değeri 25 milyar doları aşıyor.

Geçtiğimiz yılın Ekim ayında bu rakam sadece 5 milyar dolar iken, neredeyse bir yıl içinde beş kat artış göstererek DePIN endüstrisinin hızlı bir şekilde büyüdüğünü gösteriyor. Bu, merkezsiz fiziksel altyapı ağları için artan piyasa talebini ve tanınmayı göstermektedir. Daha fazla proje canlı hale geldikçe ve uygulama senaryoları genişledikçe, DePIN endüstrisi, blockchain teknolojisinin gerçek dünya uygulamalarıyla kesiştiği önemli bir alan haline gelmeye hazırdır.

2. DePIN İş Mantığından İçgörüler

DePIN'in prototipi, önceki döngüde IoT + Blockchain konseptine kadar izlenebilir. Filecoin ve Storj gibi projeler, kripto ekonomik mekanizmalar aracılığıyla merkezi depolamayı merkezi olmayan işletim modellerine dönüştürdü ve Web3 ekosisteminde zincir üzerinde NFT depolama ve DApp'ler için arka uç kaynak depolama gibi pratik uygulamalar buldu.

IoT + Blockchain sadece merkezi olmayan (“De”) doğayı yansıtırken, DePIN fiziksel altyapının ve büyük ölçekli birleşik ağın inşasını vurgular. DePIN'de “PI”, Fiziksel Altyapıyı ve “N” ağı, DePIN donanımının belirli bir ölçeğe ulaştıktan sonra oluşan değer ağına atıfta bulunur.

Helium, klasik bir örnek. 2013 yılında kurulan Helium, sadece 2018 yılında merkezi olmayan IoT dağıtımı için blockchain'i bir teşvik olarak kullanmaya karar verdi. Bugüne kadar, Helium'un DePIN'in neredeyse tüm unsurları var: düğüm ekonomisi, madenci modeli, değer ağı, kalabalık kaynaklı teşvikler ve DeWi (merkezi olmayan kablosuz iletişim) alanında önde gelen bir projedir. Ek olarak, Helium Mobile, geçen yılın sonunda T-Mobile ile hedeflenen geleneksel kullanıcılar için 20 dolarlık iletişim paketi hizmetini başlattı. Kullanıcılar Helium ağı üzerinden veri ilettiklerinde, sadece token ödülleri almazlar aynı zamanda güvenilir iletişim hizmetlerinden de yararlanırlar. Bu arada, Helium, ABD'nin uzak bölgelerinde sinyal kapsama sorunlarıyla başa çıkmasına yardımcı olarak T-Mobile'ın tüm taraflar için kazan-kazan durumu yaratır. Geleneksel kullanıcıların önemli benimsemesi, DePIN'in ana akım benimseme potansiyeline sahip olup, blockchain teknolojisinin ve Web3 ağlarının büyük ölçekli benimsenmesini hızlandırabilir.

Helium ve Filecoin, DePIN kategorisine dahil olsa da, Helium donanıma öncelik verir ve donanım geliriyle veri hizmeti büyümesinin ikinci eğrisini desteklerken bağımsız bir ekosistem oluşturur ve hem alfa hem de beta getirilerini elde eder. Geçen yıl özel bir programlama dilinin kullanılması nedeniyle yanıltıcı reklamlar ve geliştirme zorlukları gibi sorunlarla karşılaşmasına rağmen, Helium'ın yıl sonundaki hareketleri ikinci eğrisinin büyümesini yeniden ateşledi. Ortaya çıkan en ölçeklendirilmiş DePIN projesi olarak, Helium DePIN ekosistemine değerli içgörüler sunar.

3. DePIN'ın Çift Eğri Teorisi Temelindeki Patlayıcı Büyümesi

"İkinci eğri", başlangıçta yönetim bilimci Charles Handy tarafından önerilen bir yönetim ve inovasyon teorisi kavramıdır. Bu, bir organizasyonun, ürünün veya işletmenin geleneksel büyüme eğrisinin zirvesine ulaştığında, durgunluğu veya gerilemeyi önlemek için yeni inovasyonlar veya değişiklikler yaparak yeni bir büyüme eğrisi başlatması gerektiğini önermektedir.


DePIN'ın Çift Eğrisi (Kaynak: İkinci Eğri: Toplumu Yeniden İcat Etme Üzerine Düşünceler)

Önceki başarılı DePIN projelerinin deneyiminden yola çıkarak, DePIN'in iş mantığı açıkça projenin gelişiminde ilk büyüme eğrisi olarak donanım satışına işaret ederken, veri değeri ağındaki para kazanma sürecinin ikinci büyüme eğrisi olarak üzerine bindirilmesi gerektiği rehber ilke olarak ortaya çıkmaktadır.

Ürün geliştirme ve operasyonel yetenekler, ilk eğrinin büyümesini sağlamak için önemlidir. İkinci eğrinin büyümesini başlatmak için ise iki yetenek gereklidir: merkezi olmayan sistemlerin organizasyonel kapasitesi ve talep tarafına hizmet sağlama yeteneği.

DePIN ekosistemi bağlamında, proje ekiplerinin büyük ölçekli veri iletimini işleyebilen donanım ağlarını düzenleme yeteneğine sahip olmaları gerekmektedir. Başlangıçta, veri değer ağının sorunsuz işleyişini sağlamaları ve talep tarafının sorunsuz bir şekilde bağlanabilmesini sağlamaları gerekmektedir, nihayetinde yüksek kaliteli, standartlaştırılmış veri hizmetleri sunmaktadırlar. Bu, işletme eğrilerinin çift büyümesini tamamlayacak ve projenin ekosistemi içinde pozitif bir döngü oluşturacaktır.

3.1 Donanım Değeri İlk Büyüme Eğrisi Olarak

İlk büyüme eğrisinde, işletme, yavaşça zirveye ulaşmadan önce hızlı bir başlangıç büyümesi yaşayacaktır. DePIN projelerindeki ilk eğrinin büyüme ivmesi, donanım satışlarından elde edilen gelir ve karlardan kaynaklanmaktadır.

Geleneksel altyapıda, özellikle veri depolama ve iletişim hizmetleri gibi alanlarda, merkezi hizmet sağlayıcılarının veya kuruluşların iş mantığı lineerdir: altyapıyı oluşturmak için erken dönem yatırım gereklidir ve bir kez kurulduğunda hizmetler son kullanıcılara (C tarafı) sunulur. Bu nedenle, böyle işleri geliştirmek genellikle donanım satın alımı, arazi kiralama, dağıtım ve bakım personeli işe alımı dahil olmak üzere yüksek başlangıç maliyetlerini taşımak için dev şirketlerin katılımını gerektirir.

BCG'nin veri değer ağı dekstrüksiyonuna atıfta bulunarak, geleneksel IoT işletme modeli, soldaki görüntüde gösterildiği gibi bir veri değer zinciri oluşturur. Bu modelde veri, her ekosistemin tamamen bağımsız bir şekilde ve lineer bir biçimde çalıştığı bir üretim faktörü olarak iletilir.


Geleneksel Veri Altyapısı Değer Zinciri (Kaynak: BCG, “Veri Değer Ağı”)

DePIN projesi, merkezi tedarik tarafını ayırır ve donanım ağının inşasını tamamlamak için kitle kaynaklı bir yaklaşım kullanır.


DePIN Donanım Ağı İş Modeli Parçalanması (Kaynak: BCG, "Veri Değer Ağı")

Bu nedenle, merkezi altyapının sökülmesindeki ilk adım, DePIN projelerinin ilk büyüme eğrisini elde etmek için hayati öneme sahiptir.

DePIN proje ekiplerinin öncelikle kendilerini tanıtmaları ve hikayelerini yaymaları gerekmektedir. Ön satış yaparak "madencilik makineleri"ni ve airdrop teşviklerini sunarak, arz tarafı kullanıcılarını katılmaya çekmek için bir dizi operasyonel önlem aracılığıyla, bu önemli altyapı maliyetlerini arz tarafı kullanıcılarına kaydırırlar, düşük maliyetli, hafif bir başlangıç sağlayarak. Arz tarafı kullanıcıları, donanımı tutarak ve projenin "ortakları" olarak hareket ederek, gelecekteki madencilik karları beklentisiyle donanım ağını dağıtmasına yardımcı olurlar.

Ayrıca, geleneksel merkezi ekipman sağlayıcılarının aksine, DePIN ekipmanının güncellemeleri ve bakımı proje ekibi ve madenciler tarafından ortaklaşa tamamlanır. Ekipman sağlayıcısı yalnızca güncellenmiş ekipmanın geliştirilmesi ve satışından sorumlu olurken, arz tarafı kullanıcıları güncellemeleri ve bakımı ele alır. Donanım ağı işbirliği bakımı ve inşası sırasında proje ekibi ve ara katman ile etkileşim, madencilerin (arz tarafı kullanıcıların) topluluk duygusunu ve DePIN projesine olan tanınmalarını güçlendirir.

Eğer bir DePIN proje ekibi düzgün bir şekilde anlatısal pazarlama, madencilik makinesi satışları ve topluluk operasyonlarını yürütebilirse, ilk büyüme eğrisinin tüm unsurlarını toplamış olacak. Bu, ağ kapsama ölçeğinde artışa ve dolayısıyla artan jeton teşviklerine yol açar, bu da daha fazla madenciyi ilk büyüme eğrisine katmaya çeker.

Bugüne kadar aktif düğüm sayısıyla ilgili veriler aşağıdadır. Hivemapper, Helium ve Natix, dünya çapında 100.000'den fazla düğüm dağıtmış olmaları nedeniyle en üst sıralarda yer almaktadır.


Kaynak: DePIN Ninja

Bunların arasında, Hivemapper, Helium, Natix ve Nodle'ın düğüm dağıtımları 100.000'i aşmıştır ve Helium ve Hivemapper'ın iş performansı çok etkileyicidir:

Helyum

  • Helium, T-Mobile ve Telefónica (TEF) ile işbirliği içinde başlatılan mobil iletişim hizmeti olan Helium Hotspot, düşük güçlü geniş alan ağ (LoRaWAN) kapsamı sağlayan merkezi olmayan bir kablosuz ağdır.
  • 25 Ocak'ta, Helium, T-Mobile ile 20 dolarlık bir iletişim paketi başlattı ve sadece beş ayda 93.000 abone kazandı.
  • Helium, Meksika'nın telekom devlerinden Telefónica (TEF) ile ortaklık kurarak, 126,7 milyon nüfusa sahip olan Meksika pazarına girmeyi başardı. Bu, Helium'un gelir akışlarını ve pazar etkisini daha da artırıyor.

Hivemapper

  • Hivemapper, blockchain teknolojisi ve kripto-ekonomik teşvikler kullanarak küresel, gerçek zamanlı güncellenen bir harita ekosistemi oluşturmayı amaçlayan merkezi olmayan bir haritalama platformudur. Hivemapper'ın başlıca ürünü, kullanıcıların sürüş yaparken coğrafi veri topladığı HiveMapper Dashcam adlı bir gösterge paneli kamerasıdır.
  • Cihazın fiyatı 549 dolar. Mevcut dağıtılan düğüm sayısına göre, Hivemapper'ın sadece donanım satışlarından elde ettiği gelir 60 milyon doları aşmıştır.
  • Bugüne kadar, Hivemapper'ın harita veri toplama ağı Avrupa ve Kuzey Amerika'nın çoğu bölgesini kapsamaktadır ve veri hizmet geliri önemli bir büyüme göstermiştir.
  • Diğer projeler de donanım gelirinde etkileyici büyüme elde etmek için yenilikçi yollar bulmuştur. Örneğin, Jambo Afrika pazarındaki mobil telefonlara odaklanarak olağanüstü satışlar yapmıştır. OORT, bulut ve kenar hesaplama konusundaki teknik engelleriyle yenilikçi modeli sayesinde önemli donanım satışları elde etmiştir. GameFi sektöründeki bir proje olan Ordz Game, popülerlik kazanmak için DePIN unsurlarını zekice entegre etmiştir. Bu projeler, yenilikçi modelleri ve teknik avantajları sayesinde donanım gelirinde çığır açmayı başarmış ve DePIN'i çeşitli endüstrilere entegre etmek için yeni yollar keşfetmiştir.

Merhaba

  • Web3 cüzdanları tüm kripto kullanıcıları için giriş noktası olarak hizmet verir ve Jambo, DePIN'i cüzdanına entegre ederek Afrika pazarında Web3'ün büyük ölçekli benimsenmesini hedeflemektedir. Uygun fiyatlı Web3 özellikleriyle donatılmış Jambo telefonları satın alarak, büyük bir Web2 kullanıcısı kitlesini çekerler. Önceden yüklenmiş Web3 cüzdan uygulaması, kullanıcıların oyun oynamasına veya reklam izlemesine izin verir ve ödül olarak yerel JAMBO jetonları kazanmalarını sağlar. Jambo, Afrika'daki büyük veri hizmeti sağlayıcılarıyla işbirliği yaparak, oluşturulan veriyi bu sağlayıcılara satarak bir iş döngüsü oluşturur.
  • Gelecekte, Jambo telefonları ayrıca blok zinciri veri madenciliği gibi çeşitli teşvik etkinlikleri de başlatacak. Ek olarak, önceden yüklü dApp'lerle kullanıcılar, DePIN telefonlarını Jambo telefonları kullanarak yönetebilecekler. Şu anda Jambo telefonları, öncelikle Afrika'da olmak üzere 120'den fazla ülke ve bölgede mevcuttur. 99 dolarlık fiyatıyla Jambo telefonları çok uygun fiyatlıdır ve 400.000'den fazla ünite satmış, 1,23 milyon kayıtlı olmayan cüzdan adresini etkinleştirmiştir.

OORT

  • OORT, özellikle yapay zeka uygulamaları için tasarlanmış merkezi olmayan doğrulanabilir bir bulut bilişim platformudur. Veri merkezlerinden yerel kenar cihazlarına kadar küresel kaynakları kullanır ve veri crowdsourcing'inden model eğitimine ve yerel çıkarıma kadar işlemlerin ve hesaplamaların güvenliğini sağlamak için blok zinciri tabanlı özel doğrulama katmanı kullanır.
  • OORT, merkezi olmayan kenar düğümü olarak Deimos DePIN cihazını 379 ABD doları fiyatla sunar. Şu anda dünya çapında 5.500'den fazla kenar düğümü kuruldu ve Amerika, Avrupa ve Asya'nın çoğunu kapsıyor. Bu düğümler bir araya gelerek güvenilir veri işleme ve yapay zeka uygulamaları için hesaplama yetenekleri sağlayan güçlü bir merkezi olmayan kenar bilişim ağı oluşturur.

Ordz Oyunu

  • Bitcoin ekosistemindeki ilk oyun platformu olarak, Ordz Game, her seviyeyi NFT'ler olarak damgalamak için Ordinals protokolünden yararlanmaktadır. Oyuncular oyun oynayarak puan kazanabilir ve en yüksek sıralamalı oyuncular Ödüller olarak Oyun jetonları (önceden ORDG adı verilen brc20 jetonları) alırlar. Bu "Oynayarak Kazan" modeli oyuncu katılımını çeker.
  • Şu anda, Ordz Oyunu testin 5. aşamasına girdi ve 260.000'den fazla cüzdan adresinin giriş yaparak halka açık testin 4 çeyreğini tamamladı. Gelecekte, elde taşınabilir versiyon BitBoy, birim başına 0,01 BTC fiyatla piyasaya sürülecek. İlk 1.000 ön satış birimi, NFT'leri içeriyordu ve lansmanın ilk birkaç saatinde tükendi ve düzenli versiyonun 2.000'den fazla birimi satıldı. Ordz Oyun platformunun “madencilik makinesi” olarak, BitBoy platform tarafından verilen Oyun token'larını güçlendirerek oyun madenciliği, token teşvikleri, daha fazla oyuncu çekme ve token değerini artırma uçuş tekerleği etkisi yaratıyor.

Bu örnekler, donanım satışlarının DePIN projelerinin erken dönem gelirinde hayati bir rol oynadığını açıkça göstermektedir. Bu, projenin ilk nakit akışını etkilemenin yanı sıra ölçeklenebilir donanım ağının dağıtım hızını belirler. Yalnızca donanım ağının istikrarlı bir şekilde geliştirilmesiyle DePIN projeleri veri değer ağı'nın ikinci aşamasına sorunsuz bir şekilde geçebilir ve ikinci büyüme eğrisini başlatabilir.

Hivemapper araç kameralarının trafik verilerini toplaması gibi belirli senaryolar haricinde, tüketici sonu verileri aslında akıllı telefonlar ve akıllı saatler gibi kişisel tüketici sınıfı cihazlar aracılığıyla toplanabilir. Bu tür projeler için tedarik zinciri zaten çok olgun durumda olduğundan, proje ekipleri önemli bir Ar-Ge yatırımı yapmadan tanıtımı ölçeklendirebilir ve daha geniş bir tüketici pazarına ulaşabilir. Bu cihazların yüksek kar marjları nedeniyle, proje ekipleri önemli bir başlangıç geliri büyümesi elde edebilir.

Ayrıca, büyük ölçekli DePIN donanımları (örneğin fotovoltaik panel dizileri) gelecekte RWA (Gerçek Dünya Varlıkları) olarak zincirde bağlanabilir. Blockchain üzerinde zaten olgunlaşmış DeFi ikinci katman protokolleri ile birleştirildiğinde, bu daha yenilikçi ürünler ve finansal hizmetlerin kilidini açabilir, donanım ağlarının likiditesini ve donanım ticaret piyasasının canlılığını artırabilir.

3.2 DePIN'ın İkinci Büyüme Eğrisi Olarak Veri Değeri ve Ağ Değeri Monetize Etmek

Değer zinciri ile ilgili olarak daha önce belirtildiği gibi, geleneksel iş modelleri genellikle lineer ve kapalı olma eğilimindedir. Büyüme zirvesine ulaştıktan sonra, tek seçenek kullanıcı tutma yollarını artırmak ve giderek daha rekabetçi kullanıcı edinme faaliyetlerini uygulamaktır. Ayrıca, geleneksel altyapı sağlayıcıları tesisleri güncelleme ve bakım maliyetlerini kendilerinin üstlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle, büyüme tavanına ulaştıktan sonra, önemli bir düşüşle karşılaşmaları muhtemeldir.

Buna karşılık, DePIN projeleri, ilk aşamada donanım satışlarından gelir biriktirdikten sonra, ekipman satışlarının ilk ivmesi zirveye ulaşmadan önce ikinci bir büyüme eğrisi başlatabilir. Bu ikinci büyüme eğrisinin özü, zaten olgunlaşmış ve ölçeklendirilmiş donanım ağı üzerine inşa edilmiş bir veri değer ağı oluşturmaya dayanmaktadır.

DePIN projeleri bir dizi değer zincirini bir araya getirir, tedarik tarafını merkezsizleştirir ve birden fazla talep tarafını entegre etmek için genel blok zincirleri kullanır, sonunda DePIN modeli altında bir veri değer ağı oluşturur.


DePIN'in Veri Değer Ağı'nın Son Sürümü

DePIN projesi, fiziksel yapısını vurgularken, temel iş mantığı veriden değer çıkarmak etrafında dönüyor. Blok zinciri depolama katmanları aracılığıyla doğrulanan ve hakları onaylanan veri, veri değer ağı içinde işlem gören yüksek likiditeye sahip bir varlık haline gelir. Bu veri akışı yalnızca farklı ekolojik projeler arasında değil, aynı zamanda arz ve talep tarafları arasında doğrudan veya dolaylı olarak da gerçekleşir.

Veri değer ağı, genellikle jeton ekonomisi, düğüm sayısı ve iyi eşleşmiş arz ve talep tarafından belirlenen pozitif teşvik döngüsünü sürdürebildiği takdirde, tüm ekosistem veri oluşturulması etrafında önemli varlık etkileri üretecektir.

Değer Ağı'nın Ekonomik Temeli Olarak Token Ekonomisi

Token ekonomisi, veri değer ağı için ekonomik temel olarak hizmet eder ve DePIN projesinin sürdürülebilir işleyişi için hayati öneme sahiptir. Şu anda, iki ana akım model Burn and Mint Equilibrium (BME) ve Stake for Access (SFA) olarak adlandırılıyor.

BME (Yakma ve Basma Denge) talep tarafındaki kullanıcılar hizmet satın aldığında token yakma mekanizmalarını içerir, bu sayede arz daralır. Daralma derecesi talebe bağlıdır; dolayısıyla, talebin daha güçlü olması, token'ın değerinin daha yüksek olmasına neden olur.

SFA (Erişim için Pay) taraflar arz tarafında kullanıcıların madenci olarak nitelenebilmek için jetonları yatırmalarını gerektirir. Arz, enflasyonun derecesini belirler; bu nedenle, hizmet sağlayan madenciler ne kadar fazlaysa, jetonun değeri o kadar yüksek olur.

Bu modeller arasındaki seçim, DePIN ürünlerinin talep tarafına mı yoksa arz tarafına mı daha çok güvendiğine bağlıdır. Genellikle, ara yazılım veya platform tipi DePIN projeleri, arz tarafının ölçeği ve kalitesi proje için üst sınırı belirlerken SFA modelini kullanmaya eğilimlidir. Örnekler arasında OORT ve Helium bulunur; her ikisi de arz tarafı kullanıcılarının düğüm olarak tokenlarını yatırmasını gerektirir. Tüketici odaklı DePIN projeleri gibi talep tarafı uygulamaları, Render Network gibi projelerde görüldüğü gibi BME modelini kullanarak işletmelerini sürdürmek için daha uygundur.

BME ve SFA, DePIN projelerinin temel çekirdek çerçevesini oluştururken, token güçlendirmesi token ekonomisini artırır. Örneğin, madenciler için ön madencilik taahhüdü olarak puanları kullanmak, lansmandan sonra belirli bir oranda token ihraç etmek veya bir puan + token ekonomi modelini benimsemek. Tokenlara yönetim işlevleri vermek, sahiplerin yükseltmeler, ücret yapıları veya hazine fonlarının yeniden dağıtımı gibi önemli ağ kararlarına katılmasına olanak tanır.

Staking mekanizması, fiyat istikrarını koruyarak kullanıcıların jetonları kilitlemelerini teşvik eder. Proje operatörleri, gelirin bir kısmını kullanarak jetonları satın alabilir ve bunları likidite havuzlarında diğer ana kripto para birimleri veya sabit paralarla eşleştirerek, kullanıcıların fiyatları önemli ölçüde etkilemeden ticaret yapabilecekleri yeterli likiditeye sahip olduğundan emin olabilir. Bu mekanizmalar, kullanıcı çıkarlarının arz ve talep taraflarında projenin çıkarlarıyla uzun vadeli uyumunu sağlayarak uzun vadeli başarıyı sağlamaya yardımcı olur.

DePIN değer ağı, yapay zeka endüstrisinin gelişimini ve büyümesini teşvik edecek

Büyük ölçekli veri ağı iyi işleyiş sağladıktan ve arz tarafı istikrarlı hizmetler sunabildikten sonra, DePIN ağı'nın nihai değerinin büyük bir kısmı AI endüstrisine akacak.

Yapay zeka, küresel ekonomik dönüşüm ve endüstriyel yükseltme için önemli bir güç haline geldi ve gelişimi ve uygulaması büyük miktarda veri ve bilgi işlem gücü desteğinden ayrılmaz. 2012'den bu yana, insanların bilgi işlem gücüne olan talebi, Moore Yasası'nın 12 kat artışını çok aşan 300.000'den fazla artmıştır. Şüphesiz, yapay zekanın patlayıcı büyümesi, bilgi işlem gücüne olan talebi büyük ölçüde artırmıştır.

Teorik olarak, merkezi olmayan hesaplama ağları gibi io.netVe Render Network, dağıtılmış boş hesaplama kaynaklarını programlayabilir ve hesaplama kaynaklarına olan büyük pazar talebini karşılamak için blok zinciri teknolojisi aracılığıyla verileri izleyip depolayabilir ve AI eğitiminin güvenliğini sağlayabilir ve kripto para birimi ile teşvik dağıtımı yapabilir. Bu iş süreci seti çok ikna edici olsa da, gerçek ihtiyaçlar daha fazla doğrulamaya ihtiyaç duyar. Tüketici (C tarafı) pazarında, bu merkezsizleştirilmiş hesaplama gücü ağları AWS, Azure ve GCP gibi geleneksel işletmelerle doğrudan rekabet edecek; iş (B tarafı) pazarında ise, bu ağlar, hesaplama gücü ağı kuramayan küçük ve orta ölçekli işletmelere ulaşabilirken, büyük işletmeler olgun ve istikrarlı merkezi bulut hizmet sağlayıcılarını tercih eder.

Öte yandan, yapay zeka eğitimi için veri eksikliği zaten bildirilmiştir. Epoch AI'nın araştırma tahminlerine göre, mevcut veri tüketimi ve üretkenlik değişmezse, insanlık 2030 ile 2050 arasında düşük kaliteli dil verilerini, 2026 yılına kadar yüksek kaliteli dil verilerini ve 2030 ile 2060 yılları arasında görsel verileri tükenmiş olacak.

Yapay zeka, eğitim süreçlerini desteklemek için büyük miktarda ham ve güvenilir veri gerektirir, bu nedenle DePIN bu açıdan özellikle önemlidir. DePIN'in yaygın olarak kullanılması, son derece düşük maliyetlerle büyük miktarda ham veri edinilmesine olanak tanır. Dağıtımın merkezi olmayan yapısı, DePIN alt alanlarındaki sensörler tarafından toplanan verilerin değerini ve benzersizliğini artırır. Bu nedenle, DePIN alt alanlarındaki sensörler tarafından toplanan veriler, yapay zeka modellerini eğitmek için doğal olarak avantajlıdır.

Özetle, yapay zekanın yüksek hesaplama gücü ve veri talebine dayalı olarak, merkezi olmayan bulut bilişim ve yapay zeka eğitimi için veri sağlayan sensörler, muhtemelen veri değer ağına öncülük edecek olan iki DePIN alt alanıdır.

3.3 Aracı yazılım altyapısı, DePIN için iki büyüme eğrisini birleştirmede kritik bir rol oynayacaktır.

Makale, ortam yazılımının fiziksel dünyayı dijital dünyaya bağlayan kritik bir kanal olarak hareket ettiği bir tedarik zinciri perspektifinden DePIN'in ayrıştırılmasını analiz ederek başlar.

Eğer ilk büyüme eğrisi donanım tarafından yönlendiriliyorsa ve ikinci eğri veri tarafından yönlendiriliyorsa, başarılı bir şekilde ilk eğriden ikinci eğriye geçiş, cihazları madenciler ve kullanıcılarla hem arz hem de talep tarafında bağlayan önemli bir rol gerektirir. Bu rol, standartlaştırılmış arayüzler ve layer-two protokoller aracılığıyla genişletilmiş likidite sağlayarak, genel veya layer-two zincirlerde token işlemleri ve uzlaşmaları için ara yazılım tarafından yerine getirilir.

Öncelikle, blockchain DePIN proje tokenları için hesaplaşma katmanı olarak hizmet verir, başlıca olarak token hesaplaşmalarını ve veri doğrulamalarını işler:

Solana

  • Şu anda, Solana, düşük gecikme süresi ve yüksek performansı nedeniyle Helium ve HiveMapper gibi dağıtımlar için ideal olan çoğu DePIN projesi için tercih edilen bir platformdur. Bununla birlikte, öncelikle işlemler için tasarlanmış olan ve DePIN projeler için optimize edilmiş SDK'lar gibi ana akım genel zincirler, gereksinimlerini tam olarak karşılamayabilir.
  • DePIN projeleri, veri doğrulama ve yapay zeka için erişilebilirlik gibi özellikler sunan özelleşmiş genel ağlara ihtiyaç duyar. Örneğin, Near yapay zeka etrafında anlatısını vurgularken, IoTeX genel ağını IoT cihazları için özelleştirmiştir. Bu özelleştirilmiş genel ağlar, DePIN projelerinin belirli ihtiyaçlarını daha iyi karşılayarak veri işleme ve cihaz bağlantısında verimli çalışmayı sağlar. IoTeX ayrıca standartlaştırılmış arayüzler ve tak-ve-çalıştır araçları sunarak DePIN uygulamalarının IoTeX ağında hızlı bir şekilde dağıtılmasını sağlar.

Peaq

  • DePIN için özel olarak tasarlanan bir zincir olan Peaq, makine/şeyler için öz-yönetim kimliği (peaq ID), rol tabanlı erişim yönetimi (peaq access), noktadan noktaya ödemeler (peaq pay) ve veri doğrulama (peaq verify) gibi modüler işlevlere sahip bir takım içerir. Web3 makine kontrol merkezi (peaq control), ağa herhangi bir makine, cihaz, sensör, araç veya robotu entegre etmek için kapsamlı bir yol sunar ve projelere bu modülleri kullanarak DePIN uygulamalarını Peaq zincirine kolayca dağıtmalarını sağlar. Peaq ayrıca birden fazla zincirle sorunsuz bir şekilde etkileşim sağlayarak, diğer projelerden verilerin Peaq zincirine taşınmasını kolaylaştırır.
  • Ayrıca, cihazları birbirine bağlayan ara yazılım ve DePIN ağı, kripto ekonomiden habersiz geliştiriciler için kullanıcı dostu tek nokta hizmetleri sağlayarak kritik bir rol oynar. Bu, DePIN ekosisteminin refahı için belirleyici bir gerekliliktir. Bu projeler, geliştirici dostu araçlar ve DePHY ve Swan gibi tek nokta hizmetleri yanı sıra DePIN ağı içinde yerel token likiditesini ve değer kullanımını artırmak için tasarlanmış özel yeniden bahis protokolleri gibi uzmanlaşmış yeniden bahis protokolleri içerir.

DePHY

  • DePHY, DePIN projeleri için açık kaynaklı donanım çözümleri, SDK'lar ve araçlar sunar ve senkronize alt saniye (500ms) dış zincir ağ düğümleriyle blok zincire köprüleme donanım ürünlerinin üretim ve ağ mesajlaşma maliyetlerini önemli ölçüde azaltır.
  • Örneğin, Starpower, kullanıcının elektrik kullanımını kaydeden ve jetonları ödüllendiren akıllı bir soket olan DePHY'ye dayalı Starplug'ı geliştirdi. DePHY, Starpower'ın Starplug'ın donanım tasarımını hızlı bir şekilde tamamlamasına ve seri üretime girmesine yardımcı olmak için açık kaynaklı çeşitli özelleştirilebilir donanım tasarım çözümlerine sahiptir. Ek olarak, DePHY donanım üretim kaynaklarını paylaşarak Starpower'a önemli üretim kolaylığı ve maliyet verimliliği sağlar. Starpower ayrıca veri güvenliğini ve bütünlüğünü sağlamak için DePHY'nin bir DID sistemi ve yerleşik TEE modülü ile açık kaynaklı donanım çözümlerini kullanır.

Swan Zincir

  • Swan Chain (eski adıyla FilSwan), OP Stack teknolojisine dayalı tam yığın AI akıllı zinciridir ve AI için özelleştirilmiş merkezi olmayan bulut bilişim ağlarına adanmıştır. Swan Zinciri aracılığıyla, işletmeler, veri merkezleri, bulut sağlayıcıları ve kripto para madenciliği operatörleri boş GPU kaynaklarını ağa katkıda bulunurlar. Onlar, UBI teşvik modeli aracılığıyla hesaplamalı varlıkları paraya dönüştürerek istikrarlı gelir elde ederler. Aynı anda, işletmeler, geliştiriciler ve yapay zeka tutkunları, küresel hesaplamalı kaynak ağına sahip Swan Chain'i kullanarak merkezi olmayan yapay zeka modelleri ve uygulamaları inşa etmek ve dağıtmak için potansiyel olarak %70'e kadar hesaplama maliyetlerinden tasarruf edebilirler.
  • Geliştiriciler, genellikle token'ları yönetme ve çeşitli SDK'ları kullanma konusunda karmaşıklıkla karşılaşırlar, bu da ürünlerinin temel işlevlerinden dikkatlerini dağıtır. Web3 uygulama erişim araçlarının eksikliği, merkezi olmayan uygulamaların (dApps) verimli bir şekilde oluşturulmasını engeller, gelişmeyi yavaşlatır ve ekonomik potansiyeli sınırlar. Swan Chain, geliştiricilere birden fazla blokzincirinde kaynaklara erişmelerini, depolama sağlayıcı seçimini basitleştirmelerini ve veri yönetmelerini sağlayan bir dizi geliştirme aracı sunarak bu sorunu ele alır. Çapraz zincir fikri birleştirme katmanı tanıtarak, geliştiricilere çapraz zincir araçlarını kullanarak birden fazla blokzincir ağındaki Web3 kaynaklarına sorunsuz erişim sağlayan kapsamlı bir altyapı çözümü sunar. Bu araçlar, ödeme kanalları ve Web3 altyapısını içerir, geliştirme sürecini basitleştirir.
  • Ayrıca, Swan Chain, farklı zincirlerde Web3 hizmetleri için tek bir kripto para birimi kullanımını destekler, kullanım engellerini azaltır ve çeşitli Web3 hizmetlerini entegre etme konusunda geliştiricilere zaman ve çaba kazandırır.
  • Genel veriler, testnet aşamasında Swan Chain'in zincirde 25 milyondan fazla aktif adresi, 2.100'den fazla GPU sunan 2.000'den fazla hesaplayıcı sağlayıcısı olduğunu göstermektedir. Hesaplama kaynakları, küresel olarak 17 ülkeyi ve 30'dan fazla bölgeyi kapsamaktadır, böylece hesaplama görevlerinin verimli bir şekilde yürütülmesi ve veri güvenliğinin sağlanması sağlanmaktadır. Binance Labs İncubation Programı'nın dördüncü aşamasındaki tek AI DePIN projesi olarak, Swan Chain, Binance Labs, SNZ, Waterdrip Capital, Protocol Labs ve Chainlink gibi kurumlardan yatırım almıştır.

Unibase

  • EigenDA, Celestia ve Avail gibi mevcut veri erişilebilirlik çözümleri öncelikle defter işlemleri için tasarlanmış olup, AI ve DePIN'in büyük veri senaryolarını destekleyemeyen performans ve kapasite sorunlarıyla karşı karşıyadır. Bunlar off-chain veri doğrulaması için DAC veya DAS'a güvenirken, Ethereum'un güvenliği ve meşruiyetinden yoksundurlar.
  • AI eğitimi güvenilir veri gerektirir, bu da Unibase'in sıfır bilgi kanıtlarına dayalı bir AI veri doğrulama çözümü ile ele aldığı bir konudur. Bu, herkesin Unibase üzerinde merkezi olmayan, doğrulanabilir, otonom AI uygulamalarını güvenli ve ekonomik bir şekilde dağıtmasına olanak tanır. Unibase, milyonlarca DePIN cihazının depolama, hesaplama gücü ve madencilik için bant genişliği sağlamasını destekleyen bir DA katmanı ve depolama katmanı olarak hizmet verir. Güvenli, yüksek erişilebilir depolama, doğrulanabilir veri çıkarım hizmetleri sunar ve AI eğitimi için yüksek kaliteli yerel verilerle DePIN'i destekler. Swan'a göre, Unibase daha yakından AI uygulama senaryolarına odaklanmaktadır.

Parasailing

Parasail, özellikle DePIN hizmetleri için özel olarak tasarlanmış bir yeniden stake protokolüdür. DePIN projeleri, merkezi olmayan altyapı ve hizmetler aracılığıyla sürdürülebilir gelir elde etme potansiyeline sahip olsa da, geniş çapta benimsenmesi ve güven oluşturulması genellikle zor ve maliyetlidir. Parasail, olgun ağlardaki boşta bulunan varlıkları (örneğin stake edilmiş veya yeniden stake edilmiş jetonlar gibi) aktive ederek DePIN hizmetlerine ekonomik güvenceler sağlar, bu da DePIN projelerinin daha fazla kullanıcı ve hizmet sağlayıcı çekmesine yardımcı olur.

Parasail şu anda öncelikle Filecoin zinciri üzerinde yeniden stake hizmetleri sunmaktadır ve gelecekte Iotex, Arbitrum ve Ethereum gibi diğer zincirlere genişlemeyi planlamaktadır. Parasail'in nasıl çalıştığını FIL örneği üzerinden anlatalım:

  • Staked FIL'in tokenizasyonu: Depolama sağlayıcıları FIL'i stakeliyor ve 1:1 oranında pFIL jetonları basabiliyor.
  • pFIL açık pazar: Depolama sağlayıcıları pFIL'i likidite için satabilirken, jeton sahipleri FIL madencilik ödülleri almak için pFIL satın alabilir.
  • Risk geri kazanımı ve ödül dağıtımı: Staked FIL serbest bırakıldığında veya madenciler blok ödülleri alındığında, Repl protokolü FIL'i geri kazanır ve fazla kazançlar ödül olarak dağıtılırken açık artırmalar aracılığıyla pFIL satın alır.

Başlangıcından itibaren ilk iki hafta içinde, Parasail'in Toplam Değer Kilidi (TVL) 10 milyon doları aştı. Defillama verilerine göre, Parasail'in TVL şu anda 60 milyon doları aştı.

Öte yandan, merkezi olmayan depolama ve AI eğitiminin AI + Veri entegrasyonu olarak bilinen merkezi olmayan hesaplamaya entegrasyonu da kayda değerdir. Son Data+AI Zirvesi'nde Databricks, büyük veri ve yapay zekayı birleştiren birkaç yeni özellik ve uygulamayı duyurdu. Kurucu Ali Ghodsi, ekibin "VERİ + Yapay Zekayı demokratikleştirme" misyonunu vurguladı ve Yapay Zeka + Veri entegrasyonunu ilerletmenin öneminin altını çizdi.

Databricks

Databricks, veri depoları, veri gölleri ve ultra hızlı büyük veri sorgu motorlarını entegre eden genel amaçlı bir veri analitiği platformudur. Şirket, yapay zeka alanına girdi ve doğal dil girişine dayalı veri analizi uygulamaları tanıttı. 2023 yılında Databricks'in değeri 38 milyar doları aşarken geliri 1 milyar doları aşmış ve yıllık büyüme oranı %70'i geçmiştir. Dolayısıyla, merkezi olmayan depolama ve merkezi olmayan bulut bilişim üzerine kurulu genel amaçlı bir veri analitiği platformu için önemli bir potansiyel bulunmaktadır.

Kyve

Kyve, Databricks'a benzer Web3 bir projesidir ve veri gölleri ve veri boruları gibi merkezi olmayan veri analitiği hizmetleri sunmaktadır. Kyve ağı, hızlı ve basit araçlar aracılığıyla merkezi olmayan veri doğrulama, değişmezlik ve geri alma imkanı sağlar. Yükleyiciler, verileri kaynaklardan toplar, bunları merkezi olmayan sağlayıcılarda (örneğin Arweave) depolar ve ağ katılımcıları (doğrulayıcılar) tarafından doğrulama için veri havuzlarına sunar. Veri tüketicileri, doğrulanmış verilere Kyve'a veya herhangi bir aracı kuruma güvenmeden merkezi olmayan uygulamalar oluşturmak için erişebilirler.

4. DePIN Anlatısı, Sınırlamaları ve Büyüme Eğrilerinin Ötesindeki Zorluklar Üzerine Yansımalar

DePIN izleme geniş bir kategoriyi kapsar, bunlar arasında depolama, hesaplama, veri toplama ve paylaşma ve iletişim teknolojileri bulunur. Her sektör değişen derecelerde rekabetçi peyzajlar sunar. 2020-2022 boğa piyasası döngülerinde, merkezi olmayan depolama ve hesaplama izleri sürekli olarak kripto piyasasının favorileri olmuştur. Waterdrip Capital, bu trendi kullanarak kendini DePIN kapsamına giren birçok projenin içinde erken bir konuma yerleştirmiş ve aktif olarak bu alandaki gelişimi teşvik etmiştir. Bununla birlikte, DePIN'in önemli potansiyelini göstermesine rağmen, gelişimi de değerli varlıkların çıkarılması fırsatlarıyla birlikte birçok sınırlama ve zorluklarla karşı karşıyadır.


Waterdrip Capital, DePIN Takımındaki Ekosistem Düzeni

Donanım tedarik zincirleri ve satış kanallarıyla DePIN projeleri daha yüksek büyüme potansiyeline sahiptir.

DePIN kavramı, fiziksel donanıma dayanan bir kripto-ekonomi şeklini vurgulamaktadır. Güçlü donanım tedarik zinciri yeteneklerine sahip projeler, cihaz satışları ve acente modelleri aracılığıyla ilk eğri boyunca hızlı iş büyümesine ulaşabilir. Maliyet avantajlarıyla ağları ölçeklendirme (DePIN cihazlarının maliyete göre nispeten yüksek satış fiyatı göz önüne alındığında) önemli kar elde edebilir. Ayrıca, ölçeklendirilebilir donanım altyapısı, kullanıcı edinimi, operasyonlar ve bakım açısından iş büyümesinin sonraki aşamalarını destekleyerek sağlam nakit akışını garanti eder.

Çapraz zincir etkileşimi veri değerini maksimuma çıkarır

Şu anda, çoğu DePIN projesi Ethereum, Solana, Peaq ve IoTeX üzerinde dağıtılmıştır. Çapraz zincir işlemleri için olgun çözümler olsa da, birden fazla zincir arasında uyumluluk sağlamak, DePIN projeleri için veri değerini maksimum düzeyde açabilir. Bu, yalnızca DePIN yolu için bir potansiyel çıkış noktasını temsil etmekle kalmaz, aynı zamanda bu büyüme dalgası sırasında çapraz zincir protokollerine doğrudan fayda sağlar.

Veri güvenilirliği, yapay zeka gelişimi için hayati önem taşır.

Yapay zeka eğitimi için kullanılan veriler, etik, yasallık ve kötü niyetli müdahale ile ilgili riskler taşır. Verilerin kirlenmesi veya kötü niyetli değiştirilmesi, yapay zeka sonuçlarını etkileyebilir. Blok zincirinin izlenebilirlik ve doğrulama mekanizmaları, veri kaynaklarının bütünlüğünü ve şeffaflığını sağlayarak, verilerin güvenilirliğini artırır ve müdahalelere karşı korur. Ayrıca, kripto-ekonomik modellerin entegrasyonu, arz tarafından yüksek kaliteli veri üretimini teşvik ederek, yapay zeka endüstrisinin olgunlaşmasını ve yaygın benimsenmesini daha da destekler. IBM gibi şirketler, blok zincir teknolojisinin yapay zeka verilerinin güvenilirliğini ve güvenliğini nasıl artırabileceğini zaten araştırıyor.

Açıklama:

  1. Bu makale [den yeniden basılmıştırPANews]. Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [Evan, Waterdrip Capital]. Bu yeniden basım hakkında itirazlar varsa, lütfen iletişime geçiniz. Gate Öğrenekip ve onlar hızlı bir şekilde bununla ilgilenecekler.
  2. Sorumluluk Feragatnamesi: Bu makalede yer alan görüşler ve düşünceler yalnızca yazarına aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalelerin diğer dillere çevirileri, Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!