Dijital Doların Kodunu Çözmek

Orta SeviyeJun 04, 2024
Stablecoin'ler, küresel finansal sistemin önemli bir bileşeni haline geliyor, işlemleri kolaylaştırıyor ve bir değer deposu olarak hizmet ediyor. Benimseme kalıpları, blok zinciri işlem ücretlerinden etkilenir ve sınır ötesi ödemelerde ve DeFi uygulamalarında pratikliklerini vurgular. Stabilcoinler gelişmeye devam ettikçe, küresel finans sektöründeki önemi artmaya devam edecek.
Dijital Doların Kodunu Çözmek

Önemli Çıkarımlar:

  • Pazar Büyümesi: Stablecoin pazarı, USDT ve USDC'nin önemli katkılarıyla 2020'de 10 milyar doların altından bugün 160 milyar doların üzerine çıktı.
  • Kullanım ve Benimseme: Stablecoin'ler, blok zinciri işlem ücretlerinden etkilenen değişen transfer boyutlarıyla işlemler için yaygın olarak kullanılmaktadır. Haftalık düzeltilmiş transfer hacmi Nisan ayı itibarıyla 50 milyar doları aştı.
  • Küresel Fayda: Saatlik işlem verilerinin analizi, Ethereum'daki USDC'nin Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası (HKSE) ve Londra Menkul Kıymetler Borsası (LSE) işlem saatleri civarında ılımlı bir aktivite gördüğünü gösteriyor. Buna karşılık, Tron'daki USDT, daha yüksek ve daha eşit dağıtılmış işlem etkinliği sergiler.

Giriş

ABD doları uzun zamandır dünyanın rezerv para birimi olarak hakim olmuştur. Bununla birlikte, Çin, Brezilya ve Rusya gibi BRICS ülkeleri uluslararası ticaret için alternatifler araştırırken ve merkez bankaları rezervlerini ABD Hazine tahvillerinin aksine altın gibi varlıklara çeşitlendirirken bu statüye itiraz ediliyor. Buna karşılık, blok zincirlerinde çıkarılan, fiat para birimleri, nakit benzerleri veya kripto varlıklarla teminatlandırılan dijital tokenler olan stablecoin'lerin ortaya çıkması, finansal ekosistem genelinde ABD doları ve hazine tahvillerine olan talebi artırıyor.

Stablecoin'lerin benimsenmesi yalnızca ABD için değil, aynı zamanda parasal istikrarsızlık veya finansal hizmetlere sınırlı erişimle karşı karşıya kalan dolar açlığı çeken ekonomiler ve gelişmekte olan piyasalar için de önemlidir. Şu anda şaşırtıcı bir şekilde 160 milyar doları aşan piyasa, hem sınır ötesi ödemeler hem de iş uygulamaları gibi tüketici uygulamaları için çok çeşitli stablecoin'ler ve destekleyici altyapı sunuyor ve @nic__carter/five-perspectives-on-stablecoins-5bc20076270a">ilk 15 ülkenin Hazine tahvili talebi hariç hepsini aşıyor.

Stablecoin Kontrol Paneli

State of the Network'ün bu haftaki sayısında, stablecoin'lerin büyüme ve kullanım modellerini değerlendirerek, yeni geliştirilen kontrol panelimizin merceğinden Coin Metrics'in kapsamlı stablecoin kapsamı paketi hakkında derinlemesine bir analiz sunuyoruz.

Genel Bakış — Çeşitlilik ve Genişleme

Stablecoin'lerin küresel ayak izi, 2020'de toplam piyasa değeri 10 milyar doların altındayken bugün 160 milyar doların üzerine çıkarak önemli ölçüde genişledi. Stablecoin arzı, merkez bankası sıkılaştırmasından kaynaklanan daha geniş likidite sıkışıklığı ve Terra Luna patlamasının dalgalanma etkileri nedeniyle 2023'te düşerken, son yükseliş, ABD'de bitcoin spot ETF'lerinin piyasaya sürülmesiyle canlanan kripto varlıklarına yönelik yenilenen talebi yansıtıyor olabilir.

Tether tarafından çıkarılan itibari para destekli bir stablecoin olan USDT, Ethereum'da dolaşan arzın 51 milyar doları (%44), Tron ağında 58 milyar doları (%52) ve geri kalanı Solana ve Avalanche'da ihraç edilerek hakimiyetini korumaya devam ediyor. Tether'in Q1 2024 tasdiki, bir önceki çeyreğe göre iki katına çıkarak $4,52B net kar ortaya koydu. Bu etkileyici başarı, ABD Hazine bonoları ve nakit gibi düşük riskli varlıkların rezervleriyle desteklenen tokenler ihraç eden ve aynı zamanda mevcut faiz oranı ortamında gelir elde edebilecek bitcoin veya altın gibi yatırımları elinde tutan Tether ve Circle gibi stablecoin ihraççı iş modellerinin gücünü vurguluyor. Mart 2024 itibarıyla Tether ve Circle, rezervlerinin bir parçası olarak ABD Hazinelerinde sırasıyla 10 milyar dolar ve 74 milyar dolar tutarken, Cantor Fitzgerald Tether'in Hazine varlıklarını elinde tutuyor ve BlackRock, Circle'ın bir para piyasası fonu içindeki rezervlerini yönetiyor.

Kaynak: Coin Metrics Network Data Pro

Bir offshore kuruluşu olan Tether, geçen yıl Circle için zorluklar yaratan ABD'deki düzenleyici belirsizlikten yararlanırken, USDC 2024'e güçlü bir temelle başladı. Büyümesi, Coinbase ile derinleşen stratejik bağların yanı sıra Solana ve Ethereum Layer 2'ler gibi ağlara yönelik zincirler arası genişlemelerden kaynaklanıyor gibi görünüyor ve bu da pazardaki varlığını ve likiditesini artırıyor. Ayrıca, Circle'ın BlackRock'un BUIDL tokenize fonuyla entegrasyonu, yatırımcıların hisselerini USDC'ye devretmelerine olanak tanıması, USDC'nin ekosistemini genişletebilecek ve daha fazla benimseme sağlayabilecek bazı girişimlerdir.

Stablecoin piyasası, USDC ve USDT gibi itibari para teminatlı tekliflerin hakimiyetinde kalmaya devam ediyor ve dolara sabitlenmiş varlıklara yönelik yaygın talebi karşılıyor. Yerleşik ihraççıların başarısı, Ethereum'da PayPal'nin PYUSD'si gibi dikkate değer yeni girenleri teşvik etti. MakerDAO'nun Dai'si gibi kripto varlıklar ve gerçek dünya varlıklarından (RWA'lar) oluşan bir sepet tarafından teminatlandırılan kripto destekli sabit coinler de ilgi gördü. Ek olarak, aşırı teminatlandırma olmadan dolar sabitini korumak için dinamik riskten korunma stratejileri kullanan Ethena'nın USDe'si gibi sentetik veya algoritmik sabit paralar ortaya çıktı. Bu kategori ayrıca, Aave'nin GHO'su ve Curve'ün crvUSD'si gibi iş modellerinin merkezi haline gelen DeFi protokolleri tarafından çıkarılan sabit paralardan oluşur. Bu çeşitli yaklaşımlar, her biri kendine özgü risk ve getiri özelliklerine sahip bir rezerv destek modelleri yelpazesini kapsar.

Kaynak: Coin Metrics Network Dats Pro (Not: Grafik, Ethereum Layer-2'lerde verilen sabit coinleri içermez)

Stablecoin arzının aslan payı (dolaşımdaki arzın %55'i veya 81 milyar doları) bugün Ethereum'da bulunuyor. En yaygın olarak benimsenen ve likit sabit coinler, Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ekosistemindeki güvenliğinden ve geniş geliştirici tabanından yararlanarak Ethereum'da erkenden ilgi gördü ve ağ etkilerini derinleştirdi.

Tron ayrıca stablecoin pazarında güçlü bir konum oluşturarak %39'luk bir pazar payı elde ederken, Solana ve Avalanche gibi diğerleri zemin kazanıyor. Solana gibi zincirlerde daha yüksek işlem hızları ve daha düşük işlem ücretleri gibi özellikler, Stripe'ın son duyurusunda açıklandığı gibi, onları ödemeler gibi yüksek frekanslı ve daha düşük değerli stablecoin kullanım durumları için çekici hale getiriyor. Benzer şekilde, Arbitrum ve Base gibi Ethereum katman-2'ler, daha düşük ücretler, kullanıcı etkinliği gruplarında bu ölçeklenebilirlik çözümlerine doğru bir kaymaya neden olduğundan, stablecoin büyümesine tanık oluyor.

Stablecoin Kullanımı ve Benimsenmesinin Doğası

Stabilcoinlerin yükselen yükselişi aşikar olsa da, stablecoin kullanımının ve benimsenmesinin doğası hakkında birkaç soru var. Örneğin, stablecoin'ler gerçek ekonomik değeri ne ölçüde kolaylaştırıyor? Stablecoin'ler bir değer deposu olarak mı tutuluyor yoksa işlem amacıyla mı kullanılıyor? Bir stablecoin transferinin tipik boyutu nedir ve hangi demografik özelliklere hizmet verilmektedir? Bu soruları kesin olarak belirlemek zor olsa da, blok zinciri verilerinin şeffaflığı, bu tür kalıpları stablecoin etkinliğinde daha iyi bağlamsallaştırmamıza yardımcı olabilir.

Kaynak: Coin Metrics Network Data Pro

Farklı stablecoin adresleri arasında yerel birimlerin transferlerini içeren haftalık düzeltilmiş transfer hacmi, Nisan ayında 50 milyar doları aştı. Bu aktivitenin %48'i Ethereum ve Tron'daki USDT'den kaynaklanırken, Dai de 19 Nisan'da 22 milyar dolarlık rekor bir transfer hacmigördü. Bu metrik birkaç artış görmüş olsa da, çeşitli ekonomik değer biçimlerini belirlemenin bir yolu olarak stabilcoinlerin faydasını aktarıyor.

Transfer hacmine dolaşımdaki arzına göre bakıldığında, stablecoin hızı veya birimlerin çevrilme hızı hakkında daha iyi bir fikir ediniriz. Ancak, bu metriği doğru bağlamda yorumlamak önemlidir. Tron'daki USDC, muhtemelen Circle'ın arzı daraltan, ancak diğer blok zincirlerine USDC transferlerini artıran desteğini aşamalı olarak kaldırma kararı nedeniyle en yüksek hızı gösteriyor.

Arzı azalmış olsa da, Dai, güçlü zincir içi ayak izi ve yatırılan Dai için etkin bir şekilde tasarruf hesabı olarak işlev gören akıllı bir sözleşme olan Dai Tasarruf Oranı'nın (DSR) artan kullanımı nedeniyle özellikle hız açısından zirveye ulaştı. MakerDAO'nun yönetişimi, DSR'de kazanılan faizdeki son artış gibi Dai kullanımını artırmak için genellikle stratejik ayarlamalar uygular. Ethereum'daki USDC ve Tron'daki USDT'nin hızı şu anda benzer seviyelerdeyken, USDC'nin Avalanche, Solana ve Layer-2'ler gibi ağlarda daha fazla ciro görmesi muhtemel.

Kaynak: Coin Metrics Network Data Pro

Ayrıca, akıllı sözleşmeler ve harici olarak sahip olunan hesaplar (EOA'lar) tarafından tutulan arza bakarak stabilcoinlerin ne ölçüde bir değer deposu olarak tutulduğunu veya zincir üzerinde kullanıldığını da ayırt edebiliriz. Örneğin, 41 milyar dolarlık USDT (Ethereum) EOA'lar tarafından tutulurken, akıllı sözleşmelerdeki varlığı Ocak 2023'ten bu yana iki kattan fazla artarak 9,6 milyar dolara ulaştı. Aslında, şu anda akıllı sözleşmelerde USDC'yi 2,3 milyar dolar aşıyor. Genel olarak bu, stablecoin'lerin bir değer deposu veya enflasyona karşı koruma görevi görmenin yanı sıra merkezi olmayan finans (DeFi) uygulamaları gibi halka açık blok zinciri altyapısındaki işlemleri kolaylaştırmadaki rolünün arttığını gösteriyor.

Kaynak: Coin Metrics Network Data Pro

Sabit coinlerin medyan transfer değeri , bir transferin tipik boyutunu bağlamsallaştırmaya yardımcı olur. Bu metrik, yayınlandıkları blok zincirinin ücretlerinden ve işlem yeteneklerinden büyük ölçüde etkilenir. Örneğin, Ethereum'daki USDC ve USDT, ana ağda daha yüksek işlem ücretlerini amorti etmek için transfer başına ortalama 500 ABD doları ile en yüksek medyan transfer değerlerine sahiptir. Öte yandan, Tron'da USDT'nin medyan işlem boyutu 230 dolardır. Benzer şekilde, Solana'daki sabit coinler, ücretlerin 0,01 dolara kadar düşmesinin doğrudan bir sonucu olan yüksek frekanslı, düşük değerli transferlerin yaygınlığını gösteren en küçük transfer değerini gösterir.

Zamana Dayalı Stablecoin Aktivite Kalıpları

Stabilcoinlerin en önemli değer önerilerinden biri, 7/24 değer değişimi için küresel faydalarıdır. Stabilcoinlerin coğrafi hakimiyetine ilişkin geçmiş analizimiz, Kuzey Amerika ve Batı Avrupa'da USDC kullanımının tercih edildiğini ortaya koyarken, USDT tarihsel olarak Asya, Afrika ve Latin Amerika'da en yüksek işlem hacimlerini gördü. Bununla birlikte, Coin Metrics ATLAS'tan alınan 1 saatlik işlem verilerinden yararlanarak, aktivitedeki zamana dayalı kalıpları da ayırt edebilir ve aktivitenin en belirgin olduğu saatleri ortaya çıkarabiliriz.

Kaynak: Coin Metrics ATLAS, Coin Metrics Stablecoin Dashboard

Bu ısı haritaları, son 3 ayda Ethereum'da USDC ve Tron'da USDT için saatlik işlem sayısı etkinliğini gösterir ve büyük borsa işlem saatleriyle üst üste biner. USDC faaliyeti, Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası (HKSE) ve Londra Menkul Kıymetler Borsası (LSE) işlem saatleri civarında ılımlı aktivite ile nispeten dağınık görünüyor. En belirgin zirveler, New York Menkul Kıymetler Borsası'nın (NYSE) açılış ve kapanışlarında göze çarpıyor ve bu da ABD pazarında daha güçlü bir etkiye işaret ediyor.

Kaynak: Coin Metrics ATLAS, Coin Metrics Stablecoin Dashboard

Öte yandan, Tron'da USDT için işlem faaliyeti önemli ölçüde daha yüksektir ve daha eşit bir şekilde dağılmış gibi görünmektedir. USDT, LSE işlem saatlerinde NYSE kapanış ziline kadar yoğunlaşan HKSE açılışından başlayarak sürekli olarak kademeli olarak yüksek bir aktivite konsantrasyonu gösterir. Özellikle, her iki stablecoin de geçen hafta daha yüksek aktivite yoğunluğu gördü.

Merkezi ve Merkezi Olmayan Borsa Piyasalarındaki Rolü

Dijital varlık işlemleri için birincil temel para birimi olan stablecoin'ler, geleneksel spot ve türev borsaların yanı sıra merkezi olmayan borsalarda (DEX'ler) büyük bir rol oynamaktadır. Mart 2024'teki zirvede, stablecoin'ler güvenilir merkezi borsalarda spot işlem hacimlerine (7 günlük ortalama) 75 milyar dolar ekledi. USDT, bugün spot işlem hacimlerinin %90'ına katkıda bulunurken, USDC ve FDUSD'nin her biri ek %5'lik bir paya sahipken, BUSD'nin pazar payı küçüldü.

Hong Kong merkezli dijital varlık saklama kuruluşu First Digital Trust Limited tarafından çıkarılan bir stablecoin olan First Digital USD (FDUSD), Binance'te önemli bir pazar payı ve likidite kazandı. USDC ile ilgili çiftlerin piyasa varlığı ve likiditesi, Coinbase'in Uluslararası Borsası'nın piyasaya sürülmesiyle birlikte iyileşti ve spot hacimlerin pazar payı Ekim ayındaki %0,6'dan bugün yaklaşık %5'e yükseldi.

Kaynak: Coin Metrics Piyasa Veri İletimi

Stablecoin'ler, geleneksel muadillerine göre nispeten daha düşük hacimleri kolaylaştırırken, DEX likidite havuzlarının ve katman-1'ler ve katman-2'ler arasındaki alım satım faaliyetlerinin çok önemli bir bileşenidir. Uniswap v3'ün ETH-USDC piyasası ve Curve Finance'in 3Pool'u gibi stablecoin-stablecoin ve altcoin-stablecoin likidite havuzları, zincir içi işlemlerin önemli bir bölümünü kolaylaştırır. Geleneksel borsaların aksine USDC, DEX'lerde %45'lik bir pazar payına sahipken, USDT'nin payı son zamanlarda %42'ye yükseldi.

Kaynak: Coin Metrics DEX Piyasa Verileri

Son

Stablecoin'ler, küresel finansal sistemin hayati bir parçası haline geliyor, işlemleri kolaylaştırıyor ve değer deposu olarak hizmet ediyor. Blok zinciri işlem ücretlerinden etkilenen benimseme kalıpları, sınır ötesi ödemelerde ve DeFi uygulamalarında faydalarının altını çiziyor. Stabilcoinler geliştikçe, finansal ortamdaki önemleri artmaya devam edecektir. Finansal ekosistem içindeki etkilerini ve potansiyellerini tam olarak anlamak için gelişimlerini ve entegrasyonlarını yakından izlemek zorunludur.

Stabilcoinler hakkındaki geçmiş araştırmalarımıza, genişletilmiş stablecoin kapsamına ve kapsamlı Stablecoin Gösterge Tablomuza göz atmayı unutmayın.

Coin Metrikleri Güncellemeleri

Coin Metrics ekibinden bu haftanın güncellemeleri:

  • Coin Metrics, Solana, Avalanche, Tron ve Ethereum'daki büyük ve gelişmekte olan stablecoin'leri içeren genişletilmiş stablecoin ve ERC-20 kapsamımızı duyurmaktan heyecan duyuyor.
  • Coin Metrics'in haftanın kripto piyasası hareketlerini kısa yorumlar, zengin görseller ve güncel verilerle bağlamsallaştıran Piyasanın Durumu bültenini takip edin.

Abone Ol ve Geçmiş Sorunlar

Her zaman olduğu gibi, herhangi bir geri bildiriminiz veya isteğiniz varsa lütfen bize buradan bildirin.

Coin Metrics'in Ağın Durumu, kendi ağımız (zincir üstü) ve piyasa verilerimiz tarafından bilgilendirilen kripto piyasasının tarafsız, haftalık bir görünümüdür.

State of the Network'ü gelen kutunuza almak istiyorsanız, lütfen buradan abone olun. State of the Network'ün önceki sayılarına buradan ulaşabilirsiniz.

Feragatname:

  1. Bu makale [Coin Metrics'in Ağın Durumu] tarafından yeniden basılmıştır, Tüm telif hakları orijinal yazara [Matías Andrade & Tanay Ved] aittir. Bu yeniden baskıya itirazlar varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, derhal ilgileneceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Bahsedilmediği sürece, tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Dijital Doların Kodunu Çözmek

Orta SeviyeJun 04, 2024
Stablecoin'ler, küresel finansal sistemin önemli bir bileşeni haline geliyor, işlemleri kolaylaştırıyor ve bir değer deposu olarak hizmet ediyor. Benimseme kalıpları, blok zinciri işlem ücretlerinden etkilenir ve sınır ötesi ödemelerde ve DeFi uygulamalarında pratikliklerini vurgular. Stabilcoinler gelişmeye devam ettikçe, küresel finans sektöründeki önemi artmaya devam edecek.
Dijital Doların Kodunu Çözmek

Önemli Çıkarımlar:

  • Pazar Büyümesi: Stablecoin pazarı, USDT ve USDC'nin önemli katkılarıyla 2020'de 10 milyar doların altından bugün 160 milyar doların üzerine çıktı.
  • Kullanım ve Benimseme: Stablecoin'ler, blok zinciri işlem ücretlerinden etkilenen değişen transfer boyutlarıyla işlemler için yaygın olarak kullanılmaktadır. Haftalık düzeltilmiş transfer hacmi Nisan ayı itibarıyla 50 milyar doları aştı.
  • Küresel Fayda: Saatlik işlem verilerinin analizi, Ethereum'daki USDC'nin Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası (HKSE) ve Londra Menkul Kıymetler Borsası (LSE) işlem saatleri civarında ılımlı bir aktivite gördüğünü gösteriyor. Buna karşılık, Tron'daki USDT, daha yüksek ve daha eşit dağıtılmış işlem etkinliği sergiler.

Giriş

ABD doları uzun zamandır dünyanın rezerv para birimi olarak hakim olmuştur. Bununla birlikte, Çin, Brezilya ve Rusya gibi BRICS ülkeleri uluslararası ticaret için alternatifler araştırırken ve merkez bankaları rezervlerini ABD Hazine tahvillerinin aksine altın gibi varlıklara çeşitlendirirken bu statüye itiraz ediliyor. Buna karşılık, blok zincirlerinde çıkarılan, fiat para birimleri, nakit benzerleri veya kripto varlıklarla teminatlandırılan dijital tokenler olan stablecoin'lerin ortaya çıkması, finansal ekosistem genelinde ABD doları ve hazine tahvillerine olan talebi artırıyor.

Stablecoin'lerin benimsenmesi yalnızca ABD için değil, aynı zamanda parasal istikrarsızlık veya finansal hizmetlere sınırlı erişimle karşı karşıya kalan dolar açlığı çeken ekonomiler ve gelişmekte olan piyasalar için de önemlidir. Şu anda şaşırtıcı bir şekilde 160 milyar doları aşan piyasa, hem sınır ötesi ödemeler hem de iş uygulamaları gibi tüketici uygulamaları için çok çeşitli stablecoin'ler ve destekleyici altyapı sunuyor ve @nic__carter/five-perspectives-on-stablecoins-5bc20076270a">ilk 15 ülkenin Hazine tahvili talebi hariç hepsini aşıyor.

Stablecoin Kontrol Paneli

State of the Network'ün bu haftaki sayısında, stablecoin'lerin büyüme ve kullanım modellerini değerlendirerek, yeni geliştirilen kontrol panelimizin merceğinden Coin Metrics'in kapsamlı stablecoin kapsamı paketi hakkında derinlemesine bir analiz sunuyoruz.

Genel Bakış — Çeşitlilik ve Genişleme

Stablecoin'lerin küresel ayak izi, 2020'de toplam piyasa değeri 10 milyar doların altındayken bugün 160 milyar doların üzerine çıkarak önemli ölçüde genişledi. Stablecoin arzı, merkez bankası sıkılaştırmasından kaynaklanan daha geniş likidite sıkışıklığı ve Terra Luna patlamasının dalgalanma etkileri nedeniyle 2023'te düşerken, son yükseliş, ABD'de bitcoin spot ETF'lerinin piyasaya sürülmesiyle canlanan kripto varlıklarına yönelik yenilenen talebi yansıtıyor olabilir.

Tether tarafından çıkarılan itibari para destekli bir stablecoin olan USDT, Ethereum'da dolaşan arzın 51 milyar doları (%44), Tron ağında 58 milyar doları (%52) ve geri kalanı Solana ve Avalanche'da ihraç edilerek hakimiyetini korumaya devam ediyor. Tether'in Q1 2024 tasdiki, bir önceki çeyreğe göre iki katına çıkarak $4,52B net kar ortaya koydu. Bu etkileyici başarı, ABD Hazine bonoları ve nakit gibi düşük riskli varlıkların rezervleriyle desteklenen tokenler ihraç eden ve aynı zamanda mevcut faiz oranı ortamında gelir elde edebilecek bitcoin veya altın gibi yatırımları elinde tutan Tether ve Circle gibi stablecoin ihraççı iş modellerinin gücünü vurguluyor. Mart 2024 itibarıyla Tether ve Circle, rezervlerinin bir parçası olarak ABD Hazinelerinde sırasıyla 10 milyar dolar ve 74 milyar dolar tutarken, Cantor Fitzgerald Tether'in Hazine varlıklarını elinde tutuyor ve BlackRock, Circle'ın bir para piyasası fonu içindeki rezervlerini yönetiyor.

Kaynak: Coin Metrics Network Data Pro

Bir offshore kuruluşu olan Tether, geçen yıl Circle için zorluklar yaratan ABD'deki düzenleyici belirsizlikten yararlanırken, USDC 2024'e güçlü bir temelle başladı. Büyümesi, Coinbase ile derinleşen stratejik bağların yanı sıra Solana ve Ethereum Layer 2'ler gibi ağlara yönelik zincirler arası genişlemelerden kaynaklanıyor gibi görünüyor ve bu da pazardaki varlığını ve likiditesini artırıyor. Ayrıca, Circle'ın BlackRock'un BUIDL tokenize fonuyla entegrasyonu, yatırımcıların hisselerini USDC'ye devretmelerine olanak tanıması, USDC'nin ekosistemini genişletebilecek ve daha fazla benimseme sağlayabilecek bazı girişimlerdir.

Stablecoin piyasası, USDC ve USDT gibi itibari para teminatlı tekliflerin hakimiyetinde kalmaya devam ediyor ve dolara sabitlenmiş varlıklara yönelik yaygın talebi karşılıyor. Yerleşik ihraççıların başarısı, Ethereum'da PayPal'nin PYUSD'si gibi dikkate değer yeni girenleri teşvik etti. MakerDAO'nun Dai'si gibi kripto varlıklar ve gerçek dünya varlıklarından (RWA'lar) oluşan bir sepet tarafından teminatlandırılan kripto destekli sabit coinler de ilgi gördü. Ek olarak, aşırı teminatlandırma olmadan dolar sabitini korumak için dinamik riskten korunma stratejileri kullanan Ethena'nın USDe'si gibi sentetik veya algoritmik sabit paralar ortaya çıktı. Bu kategori ayrıca, Aave'nin GHO'su ve Curve'ün crvUSD'si gibi iş modellerinin merkezi haline gelen DeFi protokolleri tarafından çıkarılan sabit paralardan oluşur. Bu çeşitli yaklaşımlar, her biri kendine özgü risk ve getiri özelliklerine sahip bir rezerv destek modelleri yelpazesini kapsar.

Kaynak: Coin Metrics Network Dats Pro (Not: Grafik, Ethereum Layer-2'lerde verilen sabit coinleri içermez)

Stablecoin arzının aslan payı (dolaşımdaki arzın %55'i veya 81 milyar doları) bugün Ethereum'da bulunuyor. En yaygın olarak benimsenen ve likit sabit coinler, Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ekosistemindeki güvenliğinden ve geniş geliştirici tabanından yararlanarak Ethereum'da erkenden ilgi gördü ve ağ etkilerini derinleştirdi.

Tron ayrıca stablecoin pazarında güçlü bir konum oluşturarak %39'luk bir pazar payı elde ederken, Solana ve Avalanche gibi diğerleri zemin kazanıyor. Solana gibi zincirlerde daha yüksek işlem hızları ve daha düşük işlem ücretleri gibi özellikler, Stripe'ın son duyurusunda açıklandığı gibi, onları ödemeler gibi yüksek frekanslı ve daha düşük değerli stablecoin kullanım durumları için çekici hale getiriyor. Benzer şekilde, Arbitrum ve Base gibi Ethereum katman-2'ler, daha düşük ücretler, kullanıcı etkinliği gruplarında bu ölçeklenebilirlik çözümlerine doğru bir kaymaya neden olduğundan, stablecoin büyümesine tanık oluyor.

Stablecoin Kullanımı ve Benimsenmesinin Doğası

Stabilcoinlerin yükselen yükselişi aşikar olsa da, stablecoin kullanımının ve benimsenmesinin doğası hakkında birkaç soru var. Örneğin, stablecoin'ler gerçek ekonomik değeri ne ölçüde kolaylaştırıyor? Stablecoin'ler bir değer deposu olarak mı tutuluyor yoksa işlem amacıyla mı kullanılıyor? Bir stablecoin transferinin tipik boyutu nedir ve hangi demografik özelliklere hizmet verilmektedir? Bu soruları kesin olarak belirlemek zor olsa da, blok zinciri verilerinin şeffaflığı, bu tür kalıpları stablecoin etkinliğinde daha iyi bağlamsallaştırmamıza yardımcı olabilir.

Kaynak: Coin Metrics Network Data Pro

Farklı stablecoin adresleri arasında yerel birimlerin transferlerini içeren haftalık düzeltilmiş transfer hacmi, Nisan ayında 50 milyar doları aştı. Bu aktivitenin %48'i Ethereum ve Tron'daki USDT'den kaynaklanırken, Dai de 19 Nisan'da 22 milyar dolarlık rekor bir transfer hacmigördü. Bu metrik birkaç artış görmüş olsa da, çeşitli ekonomik değer biçimlerini belirlemenin bir yolu olarak stabilcoinlerin faydasını aktarıyor.

Transfer hacmine dolaşımdaki arzına göre bakıldığında, stablecoin hızı veya birimlerin çevrilme hızı hakkında daha iyi bir fikir ediniriz. Ancak, bu metriği doğru bağlamda yorumlamak önemlidir. Tron'daki USDC, muhtemelen Circle'ın arzı daraltan, ancak diğer blok zincirlerine USDC transferlerini artıran desteğini aşamalı olarak kaldırma kararı nedeniyle en yüksek hızı gösteriyor.

Arzı azalmış olsa da, Dai, güçlü zincir içi ayak izi ve yatırılan Dai için etkin bir şekilde tasarruf hesabı olarak işlev gören akıllı bir sözleşme olan Dai Tasarruf Oranı'nın (DSR) artan kullanımı nedeniyle özellikle hız açısından zirveye ulaştı. MakerDAO'nun yönetişimi, DSR'de kazanılan faizdeki son artış gibi Dai kullanımını artırmak için genellikle stratejik ayarlamalar uygular. Ethereum'daki USDC ve Tron'daki USDT'nin hızı şu anda benzer seviyelerdeyken, USDC'nin Avalanche, Solana ve Layer-2'ler gibi ağlarda daha fazla ciro görmesi muhtemel.

Kaynak: Coin Metrics Network Data Pro

Ayrıca, akıllı sözleşmeler ve harici olarak sahip olunan hesaplar (EOA'lar) tarafından tutulan arza bakarak stabilcoinlerin ne ölçüde bir değer deposu olarak tutulduğunu veya zincir üzerinde kullanıldığını da ayırt edebiliriz. Örneğin, 41 milyar dolarlık USDT (Ethereum) EOA'lar tarafından tutulurken, akıllı sözleşmelerdeki varlığı Ocak 2023'ten bu yana iki kattan fazla artarak 9,6 milyar dolara ulaştı. Aslında, şu anda akıllı sözleşmelerde USDC'yi 2,3 milyar dolar aşıyor. Genel olarak bu, stablecoin'lerin bir değer deposu veya enflasyona karşı koruma görevi görmenin yanı sıra merkezi olmayan finans (DeFi) uygulamaları gibi halka açık blok zinciri altyapısındaki işlemleri kolaylaştırmadaki rolünün arttığını gösteriyor.

Kaynak: Coin Metrics Network Data Pro

Sabit coinlerin medyan transfer değeri , bir transferin tipik boyutunu bağlamsallaştırmaya yardımcı olur. Bu metrik, yayınlandıkları blok zincirinin ücretlerinden ve işlem yeteneklerinden büyük ölçüde etkilenir. Örneğin, Ethereum'daki USDC ve USDT, ana ağda daha yüksek işlem ücretlerini amorti etmek için transfer başına ortalama 500 ABD doları ile en yüksek medyan transfer değerlerine sahiptir. Öte yandan, Tron'da USDT'nin medyan işlem boyutu 230 dolardır. Benzer şekilde, Solana'daki sabit coinler, ücretlerin 0,01 dolara kadar düşmesinin doğrudan bir sonucu olan yüksek frekanslı, düşük değerli transferlerin yaygınlığını gösteren en küçük transfer değerini gösterir.

Zamana Dayalı Stablecoin Aktivite Kalıpları

Stabilcoinlerin en önemli değer önerilerinden biri, 7/24 değer değişimi için küresel faydalarıdır. Stabilcoinlerin coğrafi hakimiyetine ilişkin geçmiş analizimiz, Kuzey Amerika ve Batı Avrupa'da USDC kullanımının tercih edildiğini ortaya koyarken, USDT tarihsel olarak Asya, Afrika ve Latin Amerika'da en yüksek işlem hacimlerini gördü. Bununla birlikte, Coin Metrics ATLAS'tan alınan 1 saatlik işlem verilerinden yararlanarak, aktivitedeki zamana dayalı kalıpları da ayırt edebilir ve aktivitenin en belirgin olduğu saatleri ortaya çıkarabiliriz.

Kaynak: Coin Metrics ATLAS, Coin Metrics Stablecoin Dashboard

Bu ısı haritaları, son 3 ayda Ethereum'da USDC ve Tron'da USDT için saatlik işlem sayısı etkinliğini gösterir ve büyük borsa işlem saatleriyle üst üste biner. USDC faaliyeti, Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası (HKSE) ve Londra Menkul Kıymetler Borsası (LSE) işlem saatleri civarında ılımlı aktivite ile nispeten dağınık görünüyor. En belirgin zirveler, New York Menkul Kıymetler Borsası'nın (NYSE) açılış ve kapanışlarında göze çarpıyor ve bu da ABD pazarında daha güçlü bir etkiye işaret ediyor.

Kaynak: Coin Metrics ATLAS, Coin Metrics Stablecoin Dashboard

Öte yandan, Tron'da USDT için işlem faaliyeti önemli ölçüde daha yüksektir ve daha eşit bir şekilde dağılmış gibi görünmektedir. USDT, LSE işlem saatlerinde NYSE kapanış ziline kadar yoğunlaşan HKSE açılışından başlayarak sürekli olarak kademeli olarak yüksek bir aktivite konsantrasyonu gösterir. Özellikle, her iki stablecoin de geçen hafta daha yüksek aktivite yoğunluğu gördü.

Merkezi ve Merkezi Olmayan Borsa Piyasalarındaki Rolü

Dijital varlık işlemleri için birincil temel para birimi olan stablecoin'ler, geleneksel spot ve türev borsaların yanı sıra merkezi olmayan borsalarda (DEX'ler) büyük bir rol oynamaktadır. Mart 2024'teki zirvede, stablecoin'ler güvenilir merkezi borsalarda spot işlem hacimlerine (7 günlük ortalama) 75 milyar dolar ekledi. USDT, bugün spot işlem hacimlerinin %90'ına katkıda bulunurken, USDC ve FDUSD'nin her biri ek %5'lik bir paya sahipken, BUSD'nin pazar payı küçüldü.

Hong Kong merkezli dijital varlık saklama kuruluşu First Digital Trust Limited tarafından çıkarılan bir stablecoin olan First Digital USD (FDUSD), Binance'te önemli bir pazar payı ve likidite kazandı. USDC ile ilgili çiftlerin piyasa varlığı ve likiditesi, Coinbase'in Uluslararası Borsası'nın piyasaya sürülmesiyle birlikte iyileşti ve spot hacimlerin pazar payı Ekim ayındaki %0,6'dan bugün yaklaşık %5'e yükseldi.

Kaynak: Coin Metrics Piyasa Veri İletimi

Stablecoin'ler, geleneksel muadillerine göre nispeten daha düşük hacimleri kolaylaştırırken, DEX likidite havuzlarının ve katman-1'ler ve katman-2'ler arasındaki alım satım faaliyetlerinin çok önemli bir bileşenidir. Uniswap v3'ün ETH-USDC piyasası ve Curve Finance'in 3Pool'u gibi stablecoin-stablecoin ve altcoin-stablecoin likidite havuzları, zincir içi işlemlerin önemli bir bölümünü kolaylaştırır. Geleneksel borsaların aksine USDC, DEX'lerde %45'lik bir pazar payına sahipken, USDT'nin payı son zamanlarda %42'ye yükseldi.

Kaynak: Coin Metrics DEX Piyasa Verileri

Son

Stablecoin'ler, küresel finansal sistemin hayati bir parçası haline geliyor, işlemleri kolaylaştırıyor ve değer deposu olarak hizmet ediyor. Blok zinciri işlem ücretlerinden etkilenen benimseme kalıpları, sınır ötesi ödemelerde ve DeFi uygulamalarında faydalarının altını çiziyor. Stabilcoinler geliştikçe, finansal ortamdaki önemleri artmaya devam edecektir. Finansal ekosistem içindeki etkilerini ve potansiyellerini tam olarak anlamak için gelişimlerini ve entegrasyonlarını yakından izlemek zorunludur.

Stabilcoinler hakkındaki geçmiş araştırmalarımıza, genişletilmiş stablecoin kapsamına ve kapsamlı Stablecoin Gösterge Tablomuza göz atmayı unutmayın.

Coin Metrikleri Güncellemeleri

Coin Metrics ekibinden bu haftanın güncellemeleri:

  • Coin Metrics, Solana, Avalanche, Tron ve Ethereum'daki büyük ve gelişmekte olan stablecoin'leri içeren genişletilmiş stablecoin ve ERC-20 kapsamımızı duyurmaktan heyecan duyuyor.
  • Coin Metrics'in haftanın kripto piyasası hareketlerini kısa yorumlar, zengin görseller ve güncel verilerle bağlamsallaştıran Piyasanın Durumu bültenini takip edin.

Abone Ol ve Geçmiş Sorunlar

Her zaman olduğu gibi, herhangi bir geri bildiriminiz veya isteğiniz varsa lütfen bize buradan bildirin.

Coin Metrics'in Ağın Durumu, kendi ağımız (zincir üstü) ve piyasa verilerimiz tarafından bilgilendirilen kripto piyasasının tarafsız, haftalık bir görünümüdür.

State of the Network'ü gelen kutunuza almak istiyorsanız, lütfen buradan abone olun. State of the Network'ün önceki sayılarına buradan ulaşabilirsiniz.

Feragatname:

  1. Bu makale [Coin Metrics'in Ağın Durumu] tarafından yeniden basılmıştır, Tüm telif hakları orijinal yazara [Matías Andrade & Tanay Ved] aittir. Bu yeniden baskıya itirazlar varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, derhal ilgileneceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Bahsedilmediği sürece, tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!