2024'te kripto düzenlemesi

İleri SeviyeMar 03, 2024
Makale, mevcut kripto para birimi düzenlemelerini ve 2024 için öngörülen yasama ortamını coğrafi bir perspektiften kısaca araştırıyor.
2024'te kripto düzenlemesi

Orijinal Başlığı İleri Aktar:2024'te kripto düzenlemesi: tahminler ve perspektifler

Burada, kripto para düzenlemelerinin mevcut durumuna bakıyor ve 2024'te neler bekleyebileceğimizi uzmanlarla konuşuyoruz.

Yeni yıla girerken, analistler kripto alanındaki düzenleyici kıskaçlarda bir artış görmeyi bekliyor. Kurallar, kara para aklama ve terörle mücadele finansmanı risklerini, kripto alanında faaliyet gösteren şirketlerin davranışlarını ve token satışlarına ilişkin denetleyici eylemleri kapsayacak şekilde genişleyecektir.

ABD'de, düzenleyici eylemlerin temposu azalma belirtisi göstermiyor; aynı şekilde, Birleşik Krallık kripto token satışını geleneksel finansal ürünlerinkine eşitleyen bir dizi kural getirdi.

Benzer şekilde, Avrupa Birliği (AB), 2024 yılında kripto sektörünü düzenleyen geniş bir yasa ve yönetmelik paketini resmi olarak yürürlüğe koyan ilk önemli küresel yargı yetkisi olmaya hazırlanıyor.

Kripto Varlıkları Yönetmeliğindeki Piyasalar veya MiCA, tek tip AB kripto düzenlemesi oluşturmayı ve mevcut AB finansal hizmetler mevzuatının kapsamı dışındaki dijital varlıklar için yasal kesinlik sağlamayı amaçlamaktadır.

Genel olarak konuşmak gerekirse, analistler 2024 yılı için odaklanılacak alanların artan mevzuat yoğunluğuna ilişkin genel eğilimin ötesine geçmesini beklemektedir. Finansal kurumların daha güçlü risk yönetimi çerçeveleri geliştireceklerini ve mevcut ekonomik iklimi yansıtacak şekilde sermaye ve likidite gerekliliklerini artıracaklarını öngörmektedirler.

Ayrıca, hem geleneksel finans hem de kripto sektöründe veri ve yapay zekanın artan öneminin, küresel kripto düzenlemesinde veri yönetişimi ve model risk yönetimi ihtiyacını artırması beklenmektedir.

Analistler ayrıca sürdürülebilirlik ve çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) faktörlerinin uluslararası kripto düzenlemelerinde daha büyük bir ağırlığa sahip olacağını ve dijital varlık platformları bilgisayar korsanlarının ve dolandırıcıların hedefinde olmaya devam ettikçe siber güvenliğin en önemli öncelik olmaya devam edeceğini tahmin ediyor.

Mevcut kripto düzenlemelerine kısa bir coğrafi genel bakış ve 2024 için öngörülen yasama ortamını inceleyelim.

ABD kripto düzenlemesi

ABD'deki kripto para düzenlemesi, eyalet ve federal gözetimin bir karışımından oluşuyor ve birden fazla kurumun sektörün kontrolünde pay sahibi olmasına izin veriyor.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu(SEC) ve Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) dahil olmak üzere bu kurumlar, dijital varlık faaliyetlerini düzenlemek için büyük ölçüde mevcut yasal yapılardan yararlanmıştır.

SEC ve CFTC, 2023 yılı boyunca kripto firmalarına karşı 200'den fazla icra takibi başlattı. ABD'li düzenleyicilerin artan faaliyetleri, iflaslar, dolandırıcılıklar, hileli operasyonlar ve yasadışı fon hareketlerinin sektörü delik deşik ettiği bir zeminde gerçekleşti.

Yıl sona ererken, kripto alanındaki birkaç oyuncu, sektörü denetleme yaklaşımları nedeniyle düzenleyicilere, özellikle de SEC'e seslendi. Ayrıca, politika yapıcılara ve düzenleyicilere kripto yasalarını netleştirmeleri ve daha kapsamlı bir kural koyma yaklaşımı benimsemeleri için yapılan çağrıları da yenilediler.

Ancak, bu ricalar büyük ölçüde göz ardı edildi. Yıl sona ererken SEC, özellikle Ripple (XRP) ve Grayscale'e karşı açtığı davalarda çok sayıda yasal aksaklık yaşadı.

Siz de beğenebilirsiniz:

Ripple vs. SEC: öne çıkan önemli noktalar

Ama bir nevi son bir kahkaha attı. 15 Aralık'ta düzenleyici, Coinbase tarafından kripto sektörü için yeni kurallar talep eden bir dilekçeyi reddetti.

Fiattan kriptoya ödeme işlemcisi Archway Finance'in CEO'su Anton Titov, crypto.news'e yaptığı açıklamada SEC'in kararının haklı olduğunu düşündüğünü söyledi. Kendisinin de açıkladığı gibi, ajansın rolü yatırımcıları korumak, piyasa bütünlüğünü sürdürmek ve sermaye oluşumunu kolaylaştırmaktır. Bu nedenle, Coinbase'in dilekçesini reddetmenin yatırımcıların yararına olduğu görüşündeydi.

"Çünkü şu an ve gelecek yıl için çoğu insan kriptoya sadece spekülatif amaçlarla dokunuyor. Hizmet tokenları olsa bile, spekülasyon kazanma hırsına eşittir ve daha sonra yatırıma eşittir. Bu da SEC'in piyasa bütünlüğünü sağlamaya çalışan ve bunu sürdürmeye çalışan yatırımcıların çıkarları doğrultusunda hareket ettiği anlamına gelir."

Anton Titov, Archway Finance CEO'su

Ancak Titov, kararın SEC'in kripto para birimlerini tamamen benimseme konusundaki çekingenliğini de vurguladığına dikkat çekti. Ajansın Bitcoin(BTC) ve sabit coinleri yerleşik ve kontrol edilebilir parasal akışları tehdit eden unsurlar olarak gördüğünü düşünüyor.

Dahası, ona göre ABD düzenleyici kurumu, blockchain ve dijital tokenler gibi yeni teknolojiler için bir "inovasyon merkezi" olacak şekilde tasarlanmamıştır ve bu da misyonu ile kripto endüstrisinin hedefleri arasında temel bir kopukluk olduğunu göstermektedir.

Bununla birlikte, belirli kripto para birimlerinin, özellikle de sistemik önem için 50 milyar dolarlık eşiği aşan dolar destekli sabit paraların artan pazar büyüklüğü, ABD'li kanun yapıcıların dikkatini çekti ve kripto faaliyetlerini düzenlemek için daha fazla yasa teklifi hazırlamalarına neden oldu.

Bu önerilerden biri, çoğu dijital varlığı emtia olarak kategorize etmeyi amaçlayan iki partili Sorumlu Finansal Yenilik Yasası (RFIA). CFTC'ye birincil gözetim sorumluluğu yükleyecek ve stabilcoinler için düzenleyici gereklilikler belirleyecektir.

Ayrıca, Biden Yönetimi, ABD hükümetinin kripto düzenleme yaklaşımını özetleyen bir İcra Emri yayınladı.

Ayrıca, 2021 yılında Kongre tarafından kabul edilen ve büyük ölçekli kripto işlemlerine katılanlar için yeni raporlama gerekliliklerini zorunlu kılan bir yasa tasarısı Ocak 2024'ten itibaren yürürlüğe girdi.

Kripto savunuculuk grubu CoinCenter'a göre, Altyapı Yatırım ve İş Yasası, normal ticari faaliyetlerinin bir parçası olarak kripto para biriminde 10.000 $ veya daha fazla alan herhangi bir kuruluşu, işlemi IRS'ye bildirmeye zorlar. İşlemi takip eden 15 gün içinde bildirimde bulunmamak potansiyel olarak ağır suçlamalara yol açabilir.

Bu mevzuat kendi kendini yürütür, yani uygulama için herhangi bir devlet kurumunun ek düzenleyici önlemlerine veya uygulamalarına gerek yoktur. Yasa imzalandıktan sonra derhal işlerlik kazanmış ve uygulanabilir hale gelmiştir. Bu nedenle, kripto para birimleriyle uğraşan tüm ABD vatandaşları artık bu yasaya tabidir.

2024 yılına kadar ABD'nin kripto para yasalarını geçirme çabalarının büyük ölçüde iki yasa tasarısına odaklanacağı tahmin ediliyor: biri sabit paraları federal düzeyde denetlemeyi amaçlıyor, ikincisi ise kriptonun genel piyasa yapısına kapsamlı bir yaklaşım öneriyor.

Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi Başkanı Patrick McHenry tarafından desteklenen Ödeme İstikrarlı Paralar Yasası, 2024 yılında ele alınacak ilk yasama maddelerinden biri olabilir.

Beyaz Saray'ın ve bazı güçlü Demokratların, eyalet düzenleyicilerinin Federal Rezerv girdisi olmadan stabilcoin ihraçlarını onaylamasına izin veren bir hükümle ilgili ilk muhalefetine rağmen Temmuz ayında komite aşamasını geçti.

Bununla birlikte, SEC Başkanı Gary Gensler, sabit paraları para piyasası fonlarıyla karşılaştırdı ve dolara sabitlenmiş olanların ajansının yörüngesine girmesi gerektiğini öne sürdü; gözlemcilerin stabilcoin tasarısının sorunsuz bir şekilde geçmesine engel teşkil edebileceğini düşündüğü bir şey.

İkinci yasa tasarısı olan 21. Yüzyıl için Finansal İnovasyon ve Teknoloji Yasası da CFTC'ye daha fazla sorumluluk yüklemeyi önerdiği ve düzenleyicilerin dijital varlıkların menkul kıymet yatırımlarından emtiaya geçişi için net bir rota oluşturmasını zorunlu kıldığı için zorluklarla karşılaşabilir.

Aynı şekilde, kripto sektörünün meşruiyeti Bitcoin ETF'lerinin potansiyel onayı ile artırılabilir. Aralarında BlackRock, Fidelity ve WisdomTree'nin de bulunduğu çok sayıda varlık yöneticisi, henüz verilmemiş olan SEC onayına tabi olmak üzere, spot bir Bitcoin ETF'si için yarışıyor.

Son olarak, 2024 seçim sezonu dijital varlık mevzuatını önemli ölçüde etkileyebilir ve milletvekillerinin odak noktası potansiyel olarak kripto düzenlemesinden yeniden seçim kampanyalarına kayabilir.

Siz de beğenebilirsiniz:

SEC başkanı Gary Gensler kripto danışmanlığından düşmanlığa nasıl geçti?

Birleşik Krallık kripto düzenlemesi

Birleşik Krallık yasaları 2020'den bu yana kripto şirketlerinin Finansal Davranış Otoritesine (FCA) kaydolmasını ve 2017 kara para aklama, terör finansmanı ve fon transferi düzenlemelerine uymasını gerektiriyor.

Bununla birlikte, Ekim 2022'de, Birleşik Krallık hükümetinin ülkeyi kripto teknolojisi ve yatırımı için küresel bir merkez haline getirme ve düzenleyicilerin bu alandaki gelişmelere daha hızlı yanıt vermesini sağlama yönündeki daha geniş stratejisinin bir parçası olarak, Avam Kamarası, Hazine'nin kripto para birimlerini 2000 Finansal Hizmetler ve Piyasalar Yasası kapsamında finansal araçlar olarak düzenlemesine izin vermek için oy kullandı.

Buna ek olarak, hükümet 2023'ün başlarında kripto endüstrisinin düzenlenmesine ilişkin öneriler arayan bir danışma belgesi yayınladı. Tatbikatın ardından Whitehall, kamu hizmeti tokenleri ve desteklenmeyen borsa tokenleri de dahil olmak üzere çok çeşitli dijital varlıkları geleneksel finansal varlıklara benzer bir düzenleme altına alma niyetini dile getirdi.

Birleşik Krallık'ta kripto reklamı ve satışını düzenleyen kurallar da değişiyor ve Hazine kripto promosyonlarını diğer finansal reklam türleriyle aynı hizaya getiriyor. Ayrıca FCA, menkul kıymet tokenleri hariç olmak üzere kripto türevlerinin satışı, pazarlanması ve dağıtımı konusunda daha fazla kısıtlama getirmiştir.

Dahası, tıpkı ABD'de olduğu gibi, stabilcoinlerin Birleşik Krallık'ta da daha fazla düzenleyici inceleme altına girmesi bekleniyor. Hükümet bunları tanınmış bir ödeme şekli haline getirmeyi planlıyor. Gözlemciler bunun büyük ölçüde mevcut elektronik para ve ödemeler mevzuatının genişletilmesiyle başarılabileceğini tahmin ediyor.

crypto.news'e konuştu, XReg Consulting'in ortaklarından Nathan Catania, Birleşik Krallık'ın stablecoin düzenlemesine yaklaşımının ülkenin finansal geleceğinde çok önemli bir rol oynayacağını belirtti. Catania, Birleşik Krallık'ın temel düzenleyici riskleri ele alma konusundaki proaktif önlemlerinin altını çizerek, ülkenin ihraççıların düşük riskli, likit ve güvenli rezerv varlıkları bulundurmalarını sağladığını belirtti.

"Genel olarak, temel düzenleyici riskler halihazırda ele alınmaktadır. Bunlar arasında ihraççıların rezerv varlıklar bulundurması ve bu varlıkların düşük riskli, likit ve güvenli araçlar olmasının sağlanması yer almaktadır. Müşteri varlıklarının korunmasına ilişkin ayrıntılı gereklilikler ve diğer ihtiyati gereklilikler, Birleşik Krallık'ta ihraç edilen sabit coinlerin tüketiciler tarafından daha güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlayacaktır."

Nathan Catania, ortak, XReg Consulting

Bununla birlikte Catania, denizaşırı stabilcoinlere yönelik düzenleyici yaklaşımda potansiyel engeller olduğunu da tespit etti. Birleşik Krallık'taki stabilcoin faaliyetlerinin çoğu, özellikle Tether (USDT) ve USD Coin (USDC) olmak üzere yabancı ihraç edilen varlıkları içerir. Ona göre, düzenleyici çerçevenin bu sabit paraların İngiltere merkezli kripto borsalarında listelenmesi ve ticareti üzerindeki etkisi, 2024'e girerken bile belirsizliğini koruyor.

Ayrıca analist, stablecoin rejiminin eşler arası ödemelere genişletilmemesi konusundaki endişelerini dile getirdi. Bunun İngiltere'nin kripto piyasasını ve borsalarını etkileyebileceğine, muhtemelen çıkarlarını korurken tüketici seçimini kısıtlayabileceğine inanıyor. Bu nedenle, İngiltere'nin gelecekteki kripto para birimi mevzuatını hazırlarken dikkatli bir denge kurması gerektiğine inanıyor.

Siz de beğenebilirsiniz:

Birleşik Krallık kripto düzenlemelerinin yeni şafağını kucaklamaya hazır mı?

Avrupa kripto düzenlemesi

Avrupa'daki kripto para birimi mevzuatı, MiCA'nın Temmuz 2023'te uygulanmasıyla büyük bir adım attı. Bu düzenleyici çerçeve, dijital varlıkların ve ilgili faaliyetlerinin AB genelinde yargı yetkileri arasında denetlenmesini düzenlemeye yönelik ilk girişimi temsil etmektedir.

MiCA, Avrupa Komisyonu'nun kripto ve blok zinciri teknolojisini finansal hizmetler endüstrisine dahil etmeye yönelik daha geniş stratejisinin önemli bir dişlisidir.

AB kripto düzenlemesinin temelini oluşturan MiCA, her bir AB üye ülkesinin farklı yasalarını senkronize etmeyi ve finansal yeniliği teşvik etmek ile çeşitli dijital varlık türlerinin oluşturduğu farklı riskleri azaltmak arasında hassas bir denge kurmayı amaçlamaktadır.

2024 yılında, AB içinde veya AB genelinde faaliyet gösteren kripto varlık hizmet sağlayıcıları (CASP'ler) ve kripto varlık ihraççıları (CAI'ler), şimdiye kadar birbirinden kopuk ulusal çerçevelerin yerini alan birleşik bir kural kitabına uymak zorunda kalacaktır.

Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA) ve Avrupa Bankacılık Otoritesinin (EBA) düzenleyici teknik standartlar (RTS), uygulama teknik standartları (ITS) ve kılavuzlar geliştirmesiyle birlikte yeni yılda MiCA'nın uygulamasının daha da iyileştirilmesi beklenmektedir.

Eş zamanlı olarak, AB üye ülkelerinin MiCAR, RTS, ITS ve kılavuzların yaygınlaştırılmasını desteklemek için kendi yasama araçlarını kullanmaları beklenmektedir.

Avrupa'nın 2024 yılına ilişkin görünümü, AB üye ülkelerinin ulusal yetkili makamlarının (NCA'lar), CASP'lerin, CAI'lerin ve MiCAR tarafından düzenlenen faaliyetlere girişen geleneksel finansal hizmet sağlayıcılarının yetkilendirilmesi ve denetlenmesi için denetimsel rehberlik ve beklentileri ana hatlarıyla belirleyerek oyunlarını hızlandıracağı yönündedir.

Siz de beğenebilirsiniz:

MiCA açıklandı: AB'nin ilk kripto düzenlemesi sektör için ne anlama geliyor?

Asya'da kripto düzenlemesi

Çin 2021 yılında kripto kullanımını tamamen yasaklarken, komşularından bazıları sektörü kucaklamak için hamleler yaptı ve bölgedeki düzenleyici ortam tüketicinin korunmasına ve sektör için netliğe odaklanmaya başladı.

Singapur, 2023 yılında, Singapur Para Otoritesi'nin (MAS) bireysel yatırımcıları korumak için 2024 yılının ortalarında yürürlüğe girecek yeni kuralları duyurmasıyla öncülük etti. Kurallar, kripto ticareti için krediye erişimin sınırlandırılmasını, ticareti teşvik eden teşviklerin yasaklanmasını ve yerel olarak verilen kredi kartlarını kullanarak kripto alımlarının yasaklanmasını içeriyor.

Bu arada Hong Kong, kripto firmalarını memnuniyetle karşılayarak ve kendi kripto lisanslama rejimini başlatarak daha liberal bir yaklaşım benimsedi. Yarı özerk bölge, 2024 yılında daha fazla çalışmanın sonuçlandırılması beklenen kapsamlı bir düzenleyici çerçeve uygulayarak kendisini sanal varlıklar için küresel bir merkez olarak kurmayı planlıyor.

Şu anda Hong Kong düzenleyicileri kripto para birimlerini menkul kıymet ya da hizmet tokenları olarak sınıflandırmakta ve bunlardan ilki Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Komisyonu'nun (SFC) yetki alanına girmektedir.

Japonya ise kripto ekonomisinin büyümesi için bir temel oluşturuyor, hatta web3'ü ekonomik yol haritasının önemli bir ayağı olarak kabul ediyor.

Düzenleyici bir bakış açısından, Japonya'daki kripto varlıklarının sınıflandırılması birkaç kategoriye ayrılır: kripto varlıkları, sabit paralar, güvenlik belirteçleri ve her biri farklı mevzuat tarafından yönetilen NFT'ler gibi diğerleri.

Kripto para birimlerinin tutulması ve satılması Ödeme Hizmetleri Yasası (PSA) tarafından düzenlenmekte olup, dijital varlıklar için özel ihtiyati gereklilikler bulunmamaktadır. Bununla birlikte, hizmet sağlayıcılar müşteri fonlarının belirli bir yüzdesini soğuk cüzdanlar gibi yüksek güvenlikli yöntemlerde tutmalıdır.

Haziran 2023'te PSA'da yapılan değişiklik, yasal para birimi cinsinden sabit paraların statüsünü daha da tanımlayarak bunları diğer dijital varlıklardan ayırdı.

Şu anda, düzenlemeler stablecoin ihraççılarını bankalar, para vericileri ve güven şirketleri ile sınırlarken, aracılar düzenleyici makamlara kaydolmalı ve sıkı AML / KYC yönergelerine uymalıdır.

2024 yılı için beklentiler, kripto ile ilgili faaliyetler için daha güvenli ve elverişli bir ortamı teşvik etmek amacıyla kripto alanında artan düzenleme ve açıklamalarla birlikte büyümenin devam edeceğini göstermektedir.

Siz de beğenebilirsiniz:

Kripto firmaları Asya'ya mı taşınıyor?

Küresel kripto düzenlemesi

Dünyanın geri kalanı da kripto para birimi mevzuatında geride kalmadı. PwC'nin dünya çapında kripto düzenlemesine ilişkin 2024 incelemesi, bir tür kripto kurallarına sahip 40'tan fazla yargı bölgesinin bir listesini göstermektedir.

Ülkelere göre kripto düzenlemelerine bakıldığında, AB dışında yalnızca Bahamalar, Cayman Adaları, Japonya, Mauritius, Singapur ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) lisanslama, kayıt ve seyahat kurallarından sabit coinlere yönelik muameleye kadar her şeyi kapsayan kapsamlı kripto para mevzuatına sahiptir.

Katar, Güney Afrika, Tayvan ve Kanada gibi devletlerin tümü, kripto para birimi yasalarının tartışmaları, istişareleri ve bekleyen uygulamaları da dahil olmak üzere farklı düzeylerde devam eden düzenleyici faaliyetlere sahipken, diğer birçok ülke hala onları kripto düzenleme haritasına koyacak çerçeveler üzerinde çalışıyor.

Başka bir yerde, Avustralya proaktif olarak kripto sektörü için düzenleyici bir çerçeve geliştirmiştir. Avustralya Hükümeti, çok aşamalı reform gündeminin bir parçası olarak Şubat ayında bir token haritalama istişare belgesi yayınlayarak müteakip düzenleyici tedbirler için zemin hazırladı.

Avustralya'ya ek olarak, BAE de kripto düzenlemesinde adımlar attı ve kendisini kapsamlı kripto para birimi yasalarına sahip ilk yargı bölgelerinden biri olarak belirledi.

Sanal varlık ekosisteminin hızla genişlemesi göz önüne alındığında, BAE hükümeti düzenleme yetkisini Menkul Kıymetler ve Emtia Otoritesine (SCA) ve Merkez Bankasına (CBUAE) devrederek kripto sektörünün büyümesine elverişli bir ortamı teşvik etti.

Bu arada Yeni Zelanda, yeni özel mevzuat oluşturmadan önce mevcut düzenlemelerin kripto para birimleri ve kripto hizmet sağlayıcıları için nasıl geçerli olduğunu anlamaya odaklanarak daha ölçülü bir yaklaşım benimsedi.

Yeni Zelanda hükümeti, kripto endüstrisinin başlangıç aşamasının farkında olarak, sektörün büyümesiyle birlikte gelişebilecek ve dünya çapındaki kripto düzenlemesiyle uyumlu hale gelebilecek uyarlanabilir kuralların önemini vurguladı.

Öte yandan Güney Afrika, kripto düzenlemesindeki yolculuğunun haritasını çıkarıyor. Ülkedeki sektör gözlemcileri, kriptonun gözetimiyle ilgili karmaşıklıkları anlamaya çalışırken, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri dışındakiler de dahil olmak üzere diğer yargı alanlarının deneyimlerinden ve modellerinden öğrenmeye istekli olduğunu öne sürüyor.

Uzman görüşü

"Kripto düzenleme haritasının" bu anlık görüntüsü, kripto sektörü için özel düzenleyici önlemler geliştirmeye yönelik küresel bir eğilimin altını çizmektedir.

Yaklaşan kripto düzenlemelerinin bu önlemleri daha da iyileştirmesi ve geliştirmesi, inovasyonun düzenleyici kurumların gözetimi altında geliştiği daha sağlam ve sürdürülebilir bir kripto pazarını teşvik etmesi bekleniyor.

2024 yılına ilişkin görüşlerini paylaşan sektör analisti Anton Titov, MiCAR'ın AB genelinde uygulanacağını ve bunun sonucunda tüm üye ülkelerde tek tip kara para aklama karşıtı politikaların ortaya çıkacağını öngördü. Ayrıca İngiltere, İsviçre ve ABD gibi AB üyesi olmayan ülkelerin de muhtemelen bu standartlara uyum sağlayacağını öne sürüyor.

AB ve ABD'nin ötesine bakan Titov, dünyanın diğer bölgelerinde kripto algısının değişeceğini tahmin ediyor. Endonezya'nın potansiyel yeni başkanının kripto para birimlerine karşı daha açık olabileceğini tahmin ediyor ve Hindistan'ın yerel pazarlarına daha fazla yabancı şirketi kabul edebileceğini öne sürüyor.

Bu, insanların yurt içinde ve sınır ötesinde nasıl yatırım ve işlem yapacaklarını yönlendiren, banka politikalarıyla uyumlu çerçevelerin oluşturulmasını içerecektir.

Ancak Titov, blok zincirinde gizliliğin ticari işlemlerde bile yasaklanmaya ve olumsuz algılanmaya devam edeceğini de öngörüyor. Buna rağmen, ilk merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC'ler) piyasaya çıkmasının, Satoshi'nin finansal öz-egemenlik vizyonunu tam olarak gerçekleştirmese de, blok zinciri teknolojisinin kaçınılmazlığı ve düzenleyici onayı konusunda güçlü bir mesaj göndereceğine inanıyor.

Sorumluluk Reddi:

  1. Bu makale[crypto.news] adresinden yeniden basılmıştır, Orijinal Başlığı '2024'te kripto düzenlemesi: tahminler ve perspektifler', Tüm telif hakları orijinal yazara[Julius Mutunkei] aittir. Bu baskıya itirazınız varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, onlar bu konuyu derhal ele alacaklardır.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve fikirler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirisi Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

2024'te kripto düzenlemesi

İleri SeviyeMar 03, 2024
Makale, mevcut kripto para birimi düzenlemelerini ve 2024 için öngörülen yasama ortamını coğrafi bir perspektiften kısaca araştırıyor.
2024'te kripto düzenlemesi

Orijinal Başlığı İleri Aktar:2024'te kripto düzenlemesi: tahminler ve perspektifler

Burada, kripto para düzenlemelerinin mevcut durumuna bakıyor ve 2024'te neler bekleyebileceğimizi uzmanlarla konuşuyoruz.

Yeni yıla girerken, analistler kripto alanındaki düzenleyici kıskaçlarda bir artış görmeyi bekliyor. Kurallar, kara para aklama ve terörle mücadele finansmanı risklerini, kripto alanında faaliyet gösteren şirketlerin davranışlarını ve token satışlarına ilişkin denetleyici eylemleri kapsayacak şekilde genişleyecektir.

ABD'de, düzenleyici eylemlerin temposu azalma belirtisi göstermiyor; aynı şekilde, Birleşik Krallık kripto token satışını geleneksel finansal ürünlerinkine eşitleyen bir dizi kural getirdi.

Benzer şekilde, Avrupa Birliği (AB), 2024 yılında kripto sektörünü düzenleyen geniş bir yasa ve yönetmelik paketini resmi olarak yürürlüğe koyan ilk önemli küresel yargı yetkisi olmaya hazırlanıyor.

Kripto Varlıkları Yönetmeliğindeki Piyasalar veya MiCA, tek tip AB kripto düzenlemesi oluşturmayı ve mevcut AB finansal hizmetler mevzuatının kapsamı dışındaki dijital varlıklar için yasal kesinlik sağlamayı amaçlamaktadır.

Genel olarak konuşmak gerekirse, analistler 2024 yılı için odaklanılacak alanların artan mevzuat yoğunluğuna ilişkin genel eğilimin ötesine geçmesini beklemektedir. Finansal kurumların daha güçlü risk yönetimi çerçeveleri geliştireceklerini ve mevcut ekonomik iklimi yansıtacak şekilde sermaye ve likidite gerekliliklerini artıracaklarını öngörmektedirler.

Ayrıca, hem geleneksel finans hem de kripto sektöründe veri ve yapay zekanın artan öneminin, küresel kripto düzenlemesinde veri yönetişimi ve model risk yönetimi ihtiyacını artırması beklenmektedir.

Analistler ayrıca sürdürülebilirlik ve çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) faktörlerinin uluslararası kripto düzenlemelerinde daha büyük bir ağırlığa sahip olacağını ve dijital varlık platformları bilgisayar korsanlarının ve dolandırıcıların hedefinde olmaya devam ettikçe siber güvenliğin en önemli öncelik olmaya devam edeceğini tahmin ediyor.

Mevcut kripto düzenlemelerine kısa bir coğrafi genel bakış ve 2024 için öngörülen yasama ortamını inceleyelim.

ABD kripto düzenlemesi

ABD'deki kripto para düzenlemesi, eyalet ve federal gözetimin bir karışımından oluşuyor ve birden fazla kurumun sektörün kontrolünde pay sahibi olmasına izin veriyor.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu(SEC) ve Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) dahil olmak üzere bu kurumlar, dijital varlık faaliyetlerini düzenlemek için büyük ölçüde mevcut yasal yapılardan yararlanmıştır.

SEC ve CFTC, 2023 yılı boyunca kripto firmalarına karşı 200'den fazla icra takibi başlattı. ABD'li düzenleyicilerin artan faaliyetleri, iflaslar, dolandırıcılıklar, hileli operasyonlar ve yasadışı fon hareketlerinin sektörü delik deşik ettiği bir zeminde gerçekleşti.

Yıl sona ererken, kripto alanındaki birkaç oyuncu, sektörü denetleme yaklaşımları nedeniyle düzenleyicilere, özellikle de SEC'e seslendi. Ayrıca, politika yapıcılara ve düzenleyicilere kripto yasalarını netleştirmeleri ve daha kapsamlı bir kural koyma yaklaşımı benimsemeleri için yapılan çağrıları da yenilediler.

Ancak, bu ricalar büyük ölçüde göz ardı edildi. Yıl sona ererken SEC, özellikle Ripple (XRP) ve Grayscale'e karşı açtığı davalarda çok sayıda yasal aksaklık yaşadı.

Siz de beğenebilirsiniz:

Ripple vs. SEC: öne çıkan önemli noktalar

Ama bir nevi son bir kahkaha attı. 15 Aralık'ta düzenleyici, Coinbase tarafından kripto sektörü için yeni kurallar talep eden bir dilekçeyi reddetti.

Fiattan kriptoya ödeme işlemcisi Archway Finance'in CEO'su Anton Titov, crypto.news'e yaptığı açıklamada SEC'in kararının haklı olduğunu düşündüğünü söyledi. Kendisinin de açıkladığı gibi, ajansın rolü yatırımcıları korumak, piyasa bütünlüğünü sürdürmek ve sermaye oluşumunu kolaylaştırmaktır. Bu nedenle, Coinbase'in dilekçesini reddetmenin yatırımcıların yararına olduğu görüşündeydi.

"Çünkü şu an ve gelecek yıl için çoğu insan kriptoya sadece spekülatif amaçlarla dokunuyor. Hizmet tokenları olsa bile, spekülasyon kazanma hırsına eşittir ve daha sonra yatırıma eşittir. Bu da SEC'in piyasa bütünlüğünü sağlamaya çalışan ve bunu sürdürmeye çalışan yatırımcıların çıkarları doğrultusunda hareket ettiği anlamına gelir."

Anton Titov, Archway Finance CEO'su

Ancak Titov, kararın SEC'in kripto para birimlerini tamamen benimseme konusundaki çekingenliğini de vurguladığına dikkat çekti. Ajansın Bitcoin(BTC) ve sabit coinleri yerleşik ve kontrol edilebilir parasal akışları tehdit eden unsurlar olarak gördüğünü düşünüyor.

Dahası, ona göre ABD düzenleyici kurumu, blockchain ve dijital tokenler gibi yeni teknolojiler için bir "inovasyon merkezi" olacak şekilde tasarlanmamıştır ve bu da misyonu ile kripto endüstrisinin hedefleri arasında temel bir kopukluk olduğunu göstermektedir.

Bununla birlikte, belirli kripto para birimlerinin, özellikle de sistemik önem için 50 milyar dolarlık eşiği aşan dolar destekli sabit paraların artan pazar büyüklüğü, ABD'li kanun yapıcıların dikkatini çekti ve kripto faaliyetlerini düzenlemek için daha fazla yasa teklifi hazırlamalarına neden oldu.

Bu önerilerden biri, çoğu dijital varlığı emtia olarak kategorize etmeyi amaçlayan iki partili Sorumlu Finansal Yenilik Yasası (RFIA). CFTC'ye birincil gözetim sorumluluğu yükleyecek ve stabilcoinler için düzenleyici gereklilikler belirleyecektir.

Ayrıca, Biden Yönetimi, ABD hükümetinin kripto düzenleme yaklaşımını özetleyen bir İcra Emri yayınladı.

Ayrıca, 2021 yılında Kongre tarafından kabul edilen ve büyük ölçekli kripto işlemlerine katılanlar için yeni raporlama gerekliliklerini zorunlu kılan bir yasa tasarısı Ocak 2024'ten itibaren yürürlüğe girdi.

Kripto savunuculuk grubu CoinCenter'a göre, Altyapı Yatırım ve İş Yasası, normal ticari faaliyetlerinin bir parçası olarak kripto para biriminde 10.000 $ veya daha fazla alan herhangi bir kuruluşu, işlemi IRS'ye bildirmeye zorlar. İşlemi takip eden 15 gün içinde bildirimde bulunmamak potansiyel olarak ağır suçlamalara yol açabilir.

Bu mevzuat kendi kendini yürütür, yani uygulama için herhangi bir devlet kurumunun ek düzenleyici önlemlerine veya uygulamalarına gerek yoktur. Yasa imzalandıktan sonra derhal işlerlik kazanmış ve uygulanabilir hale gelmiştir. Bu nedenle, kripto para birimleriyle uğraşan tüm ABD vatandaşları artık bu yasaya tabidir.

2024 yılına kadar ABD'nin kripto para yasalarını geçirme çabalarının büyük ölçüde iki yasa tasarısına odaklanacağı tahmin ediliyor: biri sabit paraları federal düzeyde denetlemeyi amaçlıyor, ikincisi ise kriptonun genel piyasa yapısına kapsamlı bir yaklaşım öneriyor.

Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi Başkanı Patrick McHenry tarafından desteklenen Ödeme İstikrarlı Paralar Yasası, 2024 yılında ele alınacak ilk yasama maddelerinden biri olabilir.

Beyaz Saray'ın ve bazı güçlü Demokratların, eyalet düzenleyicilerinin Federal Rezerv girdisi olmadan stabilcoin ihraçlarını onaylamasına izin veren bir hükümle ilgili ilk muhalefetine rağmen Temmuz ayında komite aşamasını geçti.

Bununla birlikte, SEC Başkanı Gary Gensler, sabit paraları para piyasası fonlarıyla karşılaştırdı ve dolara sabitlenmiş olanların ajansının yörüngesine girmesi gerektiğini öne sürdü; gözlemcilerin stabilcoin tasarısının sorunsuz bir şekilde geçmesine engel teşkil edebileceğini düşündüğü bir şey.

İkinci yasa tasarısı olan 21. Yüzyıl için Finansal İnovasyon ve Teknoloji Yasası da CFTC'ye daha fazla sorumluluk yüklemeyi önerdiği ve düzenleyicilerin dijital varlıkların menkul kıymet yatırımlarından emtiaya geçişi için net bir rota oluşturmasını zorunlu kıldığı için zorluklarla karşılaşabilir.

Aynı şekilde, kripto sektörünün meşruiyeti Bitcoin ETF'lerinin potansiyel onayı ile artırılabilir. Aralarında BlackRock, Fidelity ve WisdomTree'nin de bulunduğu çok sayıda varlık yöneticisi, henüz verilmemiş olan SEC onayına tabi olmak üzere, spot bir Bitcoin ETF'si için yarışıyor.

Son olarak, 2024 seçim sezonu dijital varlık mevzuatını önemli ölçüde etkileyebilir ve milletvekillerinin odak noktası potansiyel olarak kripto düzenlemesinden yeniden seçim kampanyalarına kayabilir.

Siz de beğenebilirsiniz:

SEC başkanı Gary Gensler kripto danışmanlığından düşmanlığa nasıl geçti?

Birleşik Krallık kripto düzenlemesi

Birleşik Krallık yasaları 2020'den bu yana kripto şirketlerinin Finansal Davranış Otoritesine (FCA) kaydolmasını ve 2017 kara para aklama, terör finansmanı ve fon transferi düzenlemelerine uymasını gerektiriyor.

Bununla birlikte, Ekim 2022'de, Birleşik Krallık hükümetinin ülkeyi kripto teknolojisi ve yatırımı için küresel bir merkez haline getirme ve düzenleyicilerin bu alandaki gelişmelere daha hızlı yanıt vermesini sağlama yönündeki daha geniş stratejisinin bir parçası olarak, Avam Kamarası, Hazine'nin kripto para birimlerini 2000 Finansal Hizmetler ve Piyasalar Yasası kapsamında finansal araçlar olarak düzenlemesine izin vermek için oy kullandı.

Buna ek olarak, hükümet 2023'ün başlarında kripto endüstrisinin düzenlenmesine ilişkin öneriler arayan bir danışma belgesi yayınladı. Tatbikatın ardından Whitehall, kamu hizmeti tokenleri ve desteklenmeyen borsa tokenleri de dahil olmak üzere çok çeşitli dijital varlıkları geleneksel finansal varlıklara benzer bir düzenleme altına alma niyetini dile getirdi.

Birleşik Krallık'ta kripto reklamı ve satışını düzenleyen kurallar da değişiyor ve Hazine kripto promosyonlarını diğer finansal reklam türleriyle aynı hizaya getiriyor. Ayrıca FCA, menkul kıymet tokenleri hariç olmak üzere kripto türevlerinin satışı, pazarlanması ve dağıtımı konusunda daha fazla kısıtlama getirmiştir.

Dahası, tıpkı ABD'de olduğu gibi, stabilcoinlerin Birleşik Krallık'ta da daha fazla düzenleyici inceleme altına girmesi bekleniyor. Hükümet bunları tanınmış bir ödeme şekli haline getirmeyi planlıyor. Gözlemciler bunun büyük ölçüde mevcut elektronik para ve ödemeler mevzuatının genişletilmesiyle başarılabileceğini tahmin ediyor.

crypto.news'e konuştu, XReg Consulting'in ortaklarından Nathan Catania, Birleşik Krallık'ın stablecoin düzenlemesine yaklaşımının ülkenin finansal geleceğinde çok önemli bir rol oynayacağını belirtti. Catania, Birleşik Krallık'ın temel düzenleyici riskleri ele alma konusundaki proaktif önlemlerinin altını çizerek, ülkenin ihraççıların düşük riskli, likit ve güvenli rezerv varlıkları bulundurmalarını sağladığını belirtti.

"Genel olarak, temel düzenleyici riskler halihazırda ele alınmaktadır. Bunlar arasında ihraççıların rezerv varlıklar bulundurması ve bu varlıkların düşük riskli, likit ve güvenli araçlar olmasının sağlanması yer almaktadır. Müşteri varlıklarının korunmasına ilişkin ayrıntılı gereklilikler ve diğer ihtiyati gereklilikler, Birleşik Krallık'ta ihraç edilen sabit coinlerin tüketiciler tarafından daha güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlayacaktır."

Nathan Catania, ortak, XReg Consulting

Bununla birlikte Catania, denizaşırı stabilcoinlere yönelik düzenleyici yaklaşımda potansiyel engeller olduğunu da tespit etti. Birleşik Krallık'taki stabilcoin faaliyetlerinin çoğu, özellikle Tether (USDT) ve USD Coin (USDC) olmak üzere yabancı ihraç edilen varlıkları içerir. Ona göre, düzenleyici çerçevenin bu sabit paraların İngiltere merkezli kripto borsalarında listelenmesi ve ticareti üzerindeki etkisi, 2024'e girerken bile belirsizliğini koruyor.

Ayrıca analist, stablecoin rejiminin eşler arası ödemelere genişletilmemesi konusundaki endişelerini dile getirdi. Bunun İngiltere'nin kripto piyasasını ve borsalarını etkileyebileceğine, muhtemelen çıkarlarını korurken tüketici seçimini kısıtlayabileceğine inanıyor. Bu nedenle, İngiltere'nin gelecekteki kripto para birimi mevzuatını hazırlarken dikkatli bir denge kurması gerektiğine inanıyor.

Siz de beğenebilirsiniz:

Birleşik Krallık kripto düzenlemelerinin yeni şafağını kucaklamaya hazır mı?

Avrupa kripto düzenlemesi

Avrupa'daki kripto para birimi mevzuatı, MiCA'nın Temmuz 2023'te uygulanmasıyla büyük bir adım attı. Bu düzenleyici çerçeve, dijital varlıkların ve ilgili faaliyetlerinin AB genelinde yargı yetkileri arasında denetlenmesini düzenlemeye yönelik ilk girişimi temsil etmektedir.

MiCA, Avrupa Komisyonu'nun kripto ve blok zinciri teknolojisini finansal hizmetler endüstrisine dahil etmeye yönelik daha geniş stratejisinin önemli bir dişlisidir.

AB kripto düzenlemesinin temelini oluşturan MiCA, her bir AB üye ülkesinin farklı yasalarını senkronize etmeyi ve finansal yeniliği teşvik etmek ile çeşitli dijital varlık türlerinin oluşturduğu farklı riskleri azaltmak arasında hassas bir denge kurmayı amaçlamaktadır.

2024 yılında, AB içinde veya AB genelinde faaliyet gösteren kripto varlık hizmet sağlayıcıları (CASP'ler) ve kripto varlık ihraççıları (CAI'ler), şimdiye kadar birbirinden kopuk ulusal çerçevelerin yerini alan birleşik bir kural kitabına uymak zorunda kalacaktır.

Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA) ve Avrupa Bankacılık Otoritesinin (EBA) düzenleyici teknik standartlar (RTS), uygulama teknik standartları (ITS) ve kılavuzlar geliştirmesiyle birlikte yeni yılda MiCA'nın uygulamasının daha da iyileştirilmesi beklenmektedir.

Eş zamanlı olarak, AB üye ülkelerinin MiCAR, RTS, ITS ve kılavuzların yaygınlaştırılmasını desteklemek için kendi yasama araçlarını kullanmaları beklenmektedir.

Avrupa'nın 2024 yılına ilişkin görünümü, AB üye ülkelerinin ulusal yetkili makamlarının (NCA'lar), CASP'lerin, CAI'lerin ve MiCAR tarafından düzenlenen faaliyetlere girişen geleneksel finansal hizmet sağlayıcılarının yetkilendirilmesi ve denetlenmesi için denetimsel rehberlik ve beklentileri ana hatlarıyla belirleyerek oyunlarını hızlandıracağı yönündedir.

Siz de beğenebilirsiniz:

MiCA açıklandı: AB'nin ilk kripto düzenlemesi sektör için ne anlama geliyor?

Asya'da kripto düzenlemesi

Çin 2021 yılında kripto kullanımını tamamen yasaklarken, komşularından bazıları sektörü kucaklamak için hamleler yaptı ve bölgedeki düzenleyici ortam tüketicinin korunmasına ve sektör için netliğe odaklanmaya başladı.

Singapur, 2023 yılında, Singapur Para Otoritesi'nin (MAS) bireysel yatırımcıları korumak için 2024 yılının ortalarında yürürlüğe girecek yeni kuralları duyurmasıyla öncülük etti. Kurallar, kripto ticareti için krediye erişimin sınırlandırılmasını, ticareti teşvik eden teşviklerin yasaklanmasını ve yerel olarak verilen kredi kartlarını kullanarak kripto alımlarının yasaklanmasını içeriyor.

Bu arada Hong Kong, kripto firmalarını memnuniyetle karşılayarak ve kendi kripto lisanslama rejimini başlatarak daha liberal bir yaklaşım benimsedi. Yarı özerk bölge, 2024 yılında daha fazla çalışmanın sonuçlandırılması beklenen kapsamlı bir düzenleyici çerçeve uygulayarak kendisini sanal varlıklar için küresel bir merkez olarak kurmayı planlıyor.

Şu anda Hong Kong düzenleyicileri kripto para birimlerini menkul kıymet ya da hizmet tokenları olarak sınıflandırmakta ve bunlardan ilki Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Komisyonu'nun (SFC) yetki alanına girmektedir.

Japonya ise kripto ekonomisinin büyümesi için bir temel oluşturuyor, hatta web3'ü ekonomik yol haritasının önemli bir ayağı olarak kabul ediyor.

Düzenleyici bir bakış açısından, Japonya'daki kripto varlıklarının sınıflandırılması birkaç kategoriye ayrılır: kripto varlıkları, sabit paralar, güvenlik belirteçleri ve her biri farklı mevzuat tarafından yönetilen NFT'ler gibi diğerleri.

Kripto para birimlerinin tutulması ve satılması Ödeme Hizmetleri Yasası (PSA) tarafından düzenlenmekte olup, dijital varlıklar için özel ihtiyati gereklilikler bulunmamaktadır. Bununla birlikte, hizmet sağlayıcılar müşteri fonlarının belirli bir yüzdesini soğuk cüzdanlar gibi yüksek güvenlikli yöntemlerde tutmalıdır.

Haziran 2023'te PSA'da yapılan değişiklik, yasal para birimi cinsinden sabit paraların statüsünü daha da tanımlayarak bunları diğer dijital varlıklardan ayırdı.

Şu anda, düzenlemeler stablecoin ihraççılarını bankalar, para vericileri ve güven şirketleri ile sınırlarken, aracılar düzenleyici makamlara kaydolmalı ve sıkı AML / KYC yönergelerine uymalıdır.

2024 yılı için beklentiler, kripto ile ilgili faaliyetler için daha güvenli ve elverişli bir ortamı teşvik etmek amacıyla kripto alanında artan düzenleme ve açıklamalarla birlikte büyümenin devam edeceğini göstermektedir.

Siz de beğenebilirsiniz:

Kripto firmaları Asya'ya mı taşınıyor?

Küresel kripto düzenlemesi

Dünyanın geri kalanı da kripto para birimi mevzuatında geride kalmadı. PwC'nin dünya çapında kripto düzenlemesine ilişkin 2024 incelemesi, bir tür kripto kurallarına sahip 40'tan fazla yargı bölgesinin bir listesini göstermektedir.

Ülkelere göre kripto düzenlemelerine bakıldığında, AB dışında yalnızca Bahamalar, Cayman Adaları, Japonya, Mauritius, Singapur ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) lisanslama, kayıt ve seyahat kurallarından sabit coinlere yönelik muameleye kadar her şeyi kapsayan kapsamlı kripto para mevzuatına sahiptir.

Katar, Güney Afrika, Tayvan ve Kanada gibi devletlerin tümü, kripto para birimi yasalarının tartışmaları, istişareleri ve bekleyen uygulamaları da dahil olmak üzere farklı düzeylerde devam eden düzenleyici faaliyetlere sahipken, diğer birçok ülke hala onları kripto düzenleme haritasına koyacak çerçeveler üzerinde çalışıyor.

Başka bir yerde, Avustralya proaktif olarak kripto sektörü için düzenleyici bir çerçeve geliştirmiştir. Avustralya Hükümeti, çok aşamalı reform gündeminin bir parçası olarak Şubat ayında bir token haritalama istişare belgesi yayınlayarak müteakip düzenleyici tedbirler için zemin hazırladı.

Avustralya'ya ek olarak, BAE de kripto düzenlemesinde adımlar attı ve kendisini kapsamlı kripto para birimi yasalarına sahip ilk yargı bölgelerinden biri olarak belirledi.

Sanal varlık ekosisteminin hızla genişlemesi göz önüne alındığında, BAE hükümeti düzenleme yetkisini Menkul Kıymetler ve Emtia Otoritesine (SCA) ve Merkez Bankasına (CBUAE) devrederek kripto sektörünün büyümesine elverişli bir ortamı teşvik etti.

Bu arada Yeni Zelanda, yeni özel mevzuat oluşturmadan önce mevcut düzenlemelerin kripto para birimleri ve kripto hizmet sağlayıcıları için nasıl geçerli olduğunu anlamaya odaklanarak daha ölçülü bir yaklaşım benimsedi.

Yeni Zelanda hükümeti, kripto endüstrisinin başlangıç aşamasının farkında olarak, sektörün büyümesiyle birlikte gelişebilecek ve dünya çapındaki kripto düzenlemesiyle uyumlu hale gelebilecek uyarlanabilir kuralların önemini vurguladı.

Öte yandan Güney Afrika, kripto düzenlemesindeki yolculuğunun haritasını çıkarıyor. Ülkedeki sektör gözlemcileri, kriptonun gözetimiyle ilgili karmaşıklıkları anlamaya çalışırken, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri dışındakiler de dahil olmak üzere diğer yargı alanlarının deneyimlerinden ve modellerinden öğrenmeye istekli olduğunu öne sürüyor.

Uzman görüşü

"Kripto düzenleme haritasının" bu anlık görüntüsü, kripto sektörü için özel düzenleyici önlemler geliştirmeye yönelik küresel bir eğilimin altını çizmektedir.

Yaklaşan kripto düzenlemelerinin bu önlemleri daha da iyileştirmesi ve geliştirmesi, inovasyonun düzenleyici kurumların gözetimi altında geliştiği daha sağlam ve sürdürülebilir bir kripto pazarını teşvik etmesi bekleniyor.

2024 yılına ilişkin görüşlerini paylaşan sektör analisti Anton Titov, MiCAR'ın AB genelinde uygulanacağını ve bunun sonucunda tüm üye ülkelerde tek tip kara para aklama karşıtı politikaların ortaya çıkacağını öngördü. Ayrıca İngiltere, İsviçre ve ABD gibi AB üyesi olmayan ülkelerin de muhtemelen bu standartlara uyum sağlayacağını öne sürüyor.

AB ve ABD'nin ötesine bakan Titov, dünyanın diğer bölgelerinde kripto algısının değişeceğini tahmin ediyor. Endonezya'nın potansiyel yeni başkanının kripto para birimlerine karşı daha açık olabileceğini tahmin ediyor ve Hindistan'ın yerel pazarlarına daha fazla yabancı şirketi kabul edebileceğini öne sürüyor.

Bu, insanların yurt içinde ve sınır ötesinde nasıl yatırım ve işlem yapacaklarını yönlendiren, banka politikalarıyla uyumlu çerçevelerin oluşturulmasını içerecektir.

Ancak Titov, blok zincirinde gizliliğin ticari işlemlerde bile yasaklanmaya ve olumsuz algılanmaya devam edeceğini de öngörüyor. Buna rağmen, ilk merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC'ler) piyasaya çıkmasının, Satoshi'nin finansal öz-egemenlik vizyonunu tam olarak gerçekleştirmese de, blok zinciri teknolojisinin kaçınılmazlığı ve düzenleyici onayı konusunda güçlü bir mesaj göndereceğine inanıyor.

Sorumluluk Reddi:

  1. Bu makale[crypto.news] adresinden yeniden basılmıştır, Orijinal Başlığı '2024'te kripto düzenlemesi: tahminler ve perspektifler', Tüm telif hakları orijinal yazara[Julius Mutunkei] aittir. Bu baskıya itirazınız varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, onlar bu konuyu derhal ele alacaklardır.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve fikirler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirisi Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!