Kripto ve Net-Yeni Pazarlar

Orta SeviyeJun 26, 2024
Kripto para birimi, bu evrimin sonraki aşamasını temsil eder. Genişleme için token teşviklerini kullanarak, yeni pazarlar daha sermaye verimli bir şekilde büyüyebilir. Zincir üstü itibar ve geçmiş, herhangi bir belirli pazar operatörü için maliyetleri azaltabilir. Kripto para birimi tabanlı ödeme yöntemleri, pazarların başlangıçtan itibaren sınırları aşarak sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar. Tüm bunlar sadece mevcut pazarları iyileştirmekle kalmayacak, aynı zamanda yeni maliyet yapıları ve genişleme stratejileri altında var olabilecek yeni pazarların ortaya çıkmasına da neden olacaktır.
Kripto ve Net-Yeni Pazarlar

Dünyanın en büyük şirketleri, ağ etkisi üzerine kurulmuş pazar yerleridir.Amazon ($1.9T), Meta ($1.2T), Tencent ($459BT)—tüm arz ve talebi bir araya getirir ve ağları, kontrol ettikleri arz ve talebin miktarı arttıkça daha değerli hale gelir.

Kripto alanında da aynı şey geçerlidir. Bitcoin ($1.4T), Solana ($79B), veEthereum ($460B)tüm geliştiricilerin, kullanıcıların ve ağ işletmecilerinin bir araya geldiği çok taraflı ağlardır ve ölçeklendikçe daha değerli hale gelirler.

Ancak web2 ve web3'teki pazar yerlerinin manzarasına baktığımda, sadece zaten var olan pazar yerlerini değil, henüz var olmayanları da görüyorum.

Pazar yeri girişimlerine yatırım yaparken öğrendiğim bir şey var, bazı pazar yerlerinin var olması gerektiğidir - arz ve talebin birbirini bulmasına ve her iki taraf için önemli bir fayda sağlamasına yardımcı olacak - ancak mevcut sistemlerin kısıtlamaları nedeniyle bugün var olmadıklarını gördüm. Ayrıca yeni teknolojilerin nasıl yeni pazar yerlerinin ortaya çıkmasına ve başarılı olmasına olanak tanıyabileceğini de bizzat gördüm.

Piyasalar, kripto için en heyecan verici fırsatlar. Kripto'nun öldürücü yetenekleri olan token teşvikli ölçeklendirme ve onchain bileşebilme avantajlarından yararlanarak, geliştiriciler şimdiye kadar ele alınmamış talep noktalarına hizmet eden yeni pazar yerleri oluşturabilirler. Bu, aşamalı olarak değil, artımlı olarak yenilik fırsatıdır.

Web2'deki Pazar Yeniliklerine Sistematik Engeller

Daha önce bahsetmiştimhizmet pazarlarının çağları, özellikle 90'larda Craigslist tarafından temsil edilen listeleme çağından, talep üzerine uygulamaların "Uber for X" çağından (2009-15) yönetilen pazaryerleri çağına kadar, internet pazaryeri kategorisinin nasıl evrimleştiğine dair.


Kaynak: a16z, Li Jin ve Andrew Chen

Bu dönemlerin her biri ya yeni bir teknoloji ya da ortaya çıkan bir pazar ihtiyacına yanıt olarak gelişti. İlanlar döneminde, internet bireylerin ilanlarını çevrimiçi olarak yayınlamasına ve bulmasına olanak tanıdı. "X için Uber" dönemi, akıllı telefonların ortaya çıkmasıyla birlikte ortaya çıktı ve çeşitli hizmetlere anında erişim sağladı ve kullanıcıların gerçek zamanlı konumunu kullandı. Yönetilen pazaryerleri, pazaryerlerindeki alçakgönüllü fırsatlar tükendiğinde karmaşık piyasalarda daha fazla güvene ihtiyaç duyan bir yanıt olarak ortaya çıktı.

Ancak, her dönem de yeniliği sınırlayan zorluklar getirdi. Listeleme döneminde güven eksikliği ve standartlaşma büyümeyi kısıtladı. Talep üzerine dönemde, hemen hemen gerçek zamanlı hizmetler sunmak için pazar yerlerini ölçeklendirmek, büyük sermaye gereksinimleriyle birlikte geldi. Ve yönetilen pazar yerlerinde, işlemler için güven sağlama ile ilişkili yüksek işletme maliyetleri bu pazar yerlerinin sürdürülebilirliğini etkiledi.

Bu zorlukların birçoğu, yeniliği engelleyen şekillerde web2 pazarlarında hala devam ediyor. İki özellikle ilerlemeyi engelleyen sorun - ölçeklenebilirlik ve güven - kripto para birimleri tarafından benzersiz bir şekilde çözülebilir.

Ölçeklendirme Sorunu

Geleneksel web2 pazar yerlerini inşa etmek ve ölçeklendirmek inanılmaz derecede pahalı olabilir - özellikle pazar yerinin faydalı olmadan önce önemli bir ölçek gereksinimi olduğunda. Bu sermaye ihtiyacı, yeni oyuncular için giriş bariyeri yaratır. Ayrıca, maliyetler gereken ölçeği elde etmek için çok yüksek olduğu için bazı pazar yerleri kategorileri hiç inşa edilmez.

Örneğin, arkadaşlık uygulamalarını düşünün. Bir arkadaşlık ağından, iyi eşleşmeleri kolaylaştırmak için her iki tarafta da önemli ölçekte kullanıcı olması gerekmektedir. Geleneksel olarak, bu, platformların, uygulama herhangi bir bireysel kullanıcı için kullanışlı hale gelmeden önce büyük sayıda kullanıcı çekmek için çok sermaye harcaması gerektiği anlamına gelir. Arkadaşlık uygulamaları ayrıca düşük tutma oranından muzdarip çünkü başarılı olurlarsa, kullanıcılar ayrılırlar, ölçeklendirme konusunda daha fazla engel yaratırlar. Sonuç olarak, arkadaşlık kategorisinde az sayıda çıkış yapan kazanan bulunmaktadır.

Güven Sorunu

Web2 piyasalarındaki ikinci kalıcı zorluk güvendir. Bazı endüstri dikeylerinde işlemlerin gerçekleşebilmesi için piyasa katılımcıları arasında yüksek düzeyde güven gerekmektedir. Örneğin bazı kategorilerde, doğru sağlayıcı/hizmetle eşleşmenin çok yüksek bahisleri vardır (örneğin bebek bakımı veya yaşlı bakımı). Diğerleri çok yüksek değerli siparişlere sahiptir (örneğin lüks mallar, sanat, gayrimenkul).

Gerekli güveni sağlamak için, yönetilen pazar yerleri ek hizmetler ve operasyonel katmanlar oluşturmuştur. Örneğin, çocuk bakıcısı pazar yerleri, sağlayıcıları gerçek hayatta görüşmeler yaparak, arka plan kontrolleri yaparak ve yazılım araçları oluşturarak pazar yerinde işlem yapmadan önce bakıcıları detaylı bir şekilde değerlendirirler.gerçek zamanlı görünürlük ve konum. Gayrimenkulde, bazı yönetilen pazarlarTüm baştan sona sürecin sahipliliğini üstlendik, tamirleri yapmaktan evler için temelde bir piyasa yapıcısı olarak hareket etmeye (“iBuyers”) kadar. Bu ek işlemler önemli bir genel gider yaratır. Ayrıca, o tedarik sağlayıcıyı listelemek isteyen diğer pazar yerleri, pazar genelinde verimsizliklere neden olan bu çabayı tekrarlamak zorundadır.

Sorunu Çözmek: Kripto'nun Öldürücü Yetenekleri

Bu zorluklar karşısında, kripto üç ölümcül yetenek sunar ve pazar yerinde yeni potansiyel vektörlerin kilidini açar: ölçek, onchain itibar ve ödemeler.

Ölçek

Eğer kripto para biriminin üstün olduğu bir şey varsa, o da ölçeklendirmedir. Kripto teşvikleri (token şeklinde) büyümeyi desteklemek için son derece güçlü araçlar olduğunu kanıtlamıştır.

Web2 pazarlarıyla karşılaştırıldığında, arz ve talebin birlikte büyümesi gereken finansal teşvikler, tokenler aracılığıyla pazarların ardışık olarak büyümesini sağlar. Örneğin, merkezi olmayan fiziksel altyapı ağları (DePINs) Helium ve Hivemapper, temel ağların gelirleri yetişmeden önce katılımcılara token teşvikleri sağlayarak arz tarafını öncülük ederek büyümüşlerdir.

Yüksek başlangıç maliyetleri nedeniyle var olmayan birçok türde pazar yerine token teşvikleri uygulayabilirsiniz. Yüksek kullanıcı yoğunluğu gerektiren hiperlokal sosyal ağları hayal edin (düşünün Vatandaşancak daha genelleştirilmiş bilgi veya gerçek zamanlı olaylar için veya yeni flört uygulamaları için. Yapay zeka alanında, zaten geliştiricilerin, web2 dünyasında önceden olmayan yeni pazar yerleri oluşturmak için token teşvikleri uyguladıklarını görüyoruz. Örneğin, gibi ağlarVanaveYağışKullanıcıların veri katkısında bulunmasına olanak tanımak ve ödüllerle ödüllendirilmesini sağlar. Uzun kuyruk, özel, erişilmesi zor veri kümelerinin bir araya getirilmesi, akıllı teşviklerle harekete geçirilen geniş bir kullanıcı kitlesinden katkı olmadan neredeyse imkansız olurdu.

Onchain Reputation ve Geçmiş

Web2 pazarlarında yukarıda belirtilen bir zorluk, güvenin tesis edilmesindeki çaba yatay pazarlarda çoğaltmaktır. Örneğin, Uber yeni sürücülerin hepsine arka plan kontrolü yapar, ancak aynı sürücü Lyft'i indirdiğinde, uygulama da arka plan kontrolü yapar çünkü platformlar yataydır.

Kripto'nun uygulamalarından biri, taşınabilir bir itibar sistemi olarak kullanılmasıdır. Her uygulamanın ayrı bir arka plan kontrolü gerektirmesi yerine, bu bilgilerin onchain'de depolanması ve sürücünün hangi pazara katıldığına bakılmaksızın yanında seyahat etmesi nasıl olurdu? Daha da ileri giderek, sağlayıcıların geçmişiyle ilgili diğer bilgiler - güvenilirlikleri ve kaliteleri gibi - onchain'de temsil edilebilir ve pazar yerlerinin küresel bir güven deposuna erişmelerine olanak sağlayabilir. Böyle bir sistem, farklı yönetilen pazar yerlerinin kendi sermaye yoğun süreçlerini uygulamaları için gereken ihtiyacı ortadan kaldırabilir. Web2'de birçok yönetilen pazar yeri mükemmel kullanıcı deneyimleri sunmasına rağmen yüksek işletme maliyetleri nedeniyle sonuçta iş olarak sürdürülemezdi. Küresel onchain itibarı, işletme maliyet yapılarını temel olarak değiştirebilir.

Bu fikrin mikrokosmosunu Farcaster ekosistemine bakarak bulabilirsiniz. Sosyal medya protokolü, gönderileri, beğenileri, takip etmeleri ve profilleri merkezi olmayan bir ağdaki merkezlerde saklar. Kullanıcılar protokol üzerine inşa edilmiş farklı uygulamaları yüklediğinde, sosyal verileri onlarla birlikte taşınır. Şimdiden, görmekteyiz ki, Başsız Pazar YerleriFarcaster'da ortaya çıkmak. Bir örnekBountycaster, kullanıcıların Farcaster istemcisi üzerinde ödül ilan edebileceği ve keşfedebileceği, Farcaster ağındaki zengin itibar verilerine erişebileceği bir yer. Bu taşınabilir sosyal veriler sayesinde Farcaster ekosisteminden çeşitli yeni pazar yerlerinin ortaya çıkabileceğini hayal edebilirsiniz, akıllı sözleşme denetimi pazar yerlerinden Farcaster'ın bağlantı grafi ve itibarını kullanan uzman pazar yerlerine kadar.

Ödemeler

Ödemelerin kolaylaştırılması, modern pazar yerlerinin temel bir bileşenidir, ancak web2'de, sınır ötesi ödemelerin desteklenmesi çeşitli yerel sistemler arasında uluslararasılaştırmayı gerektirir. Bu özellikle dijital pazar yerleri için önemlidir, burada müşteriler ve tedarikçiler genellikle uzak mesafededir. Örneğin,%80'den fazlaYouTube kullanıcılarının %80'i ABD dışında yaşıyor. Her coğrafyada yerel para birimi ödemelerini destekleyebilmek için platformlar uluslararası ödeme ağ geçitleri ile entegre olmak zorundadır. Bu genellikle daha yeni pazar yerleri veya kaynakları uluslararasılaştırmak için yetersiz olan platformlar tarafından hizmet verilmeyen uzun kuyruklu coğrafyalara neden olur.

Kripto, başlangıçtan itibaren uluslararası olarak çalışır ve kripto cüzdanı olan herkes arasında işlem yapmayı mümkün kılar. Bu, sınırlı kaynaklara sahip pazar yerlerinin ilk günden itibaren küresel erişime sahip olmasını sağlar. Örneğin, yakın zamanda bir NFT satın aldım.bytexplorers, bir onchain veri topluluğu, bana analist topluluğuna veri ile ilgili bir soru sormama izin verdi. Doğru cevap veren analistler, tokenlerle ödüllendirilir, böylece sorunsuz ödeme ve küresel katılım sağlanır.

Pazarların Yeni Nesli

Marketplace startuplara yatırım yaparak geçirdiğim yıllar bana, yapımcıların yeni teknolojileri kullanarak son kullanıcılar için önemli iyileştirmeler yaratmaları durumunda en iyi fırsatların ortaya çıktığını gösterdi. Her nesil marketplace yapımcısı, önceden var olamayacak yeni pazar yerlerinin oluşturulmasını sağlamak için yeni teknolojilerden yararlandı.

Kripto, bu evrimin bir sonraki aşamasını temsil ediyor. Ölçeklendirme için token teşviklerinden yararlanarak, yeni pazar yerleri daha sermaye verimli bir şekilde büyüyebilir. Onchain itibarlar ve geçmişler, herhangi bir pazar yeri işletmecisi için genel giderleri azaltabilir. Kripto tabanlı ödemeler, pazar yerlerinin ilk günden itibaren sınırları aşarak sorunsuz bir şekilde çalışmasına olanak tanır. Tüm bunlar sadece mevcut pazar yerlerini iyileştirmekle kalmayacak, aynı zamanda yeni maliyet yapıları ve ölçekleme taktikleriyle var olabilecek yeni pazar yerlerinin de ortaya çıkmasına neden olacaktır.

Dikkat:

  1. Bu makale [[dan yeniden basıldıçeşit]. Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [Li Jin]. If there are objections to this reprint, please contact the Gate Öğrenekip ve bunu hızlı bir şekilde halledecekler.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi oluşturmaz.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya çalınması yasaktır.

Kripto ve Net-Yeni Pazarlar

Orta SeviyeJun 26, 2024
Kripto para birimi, bu evrimin sonraki aşamasını temsil eder. Genişleme için token teşviklerini kullanarak, yeni pazarlar daha sermaye verimli bir şekilde büyüyebilir. Zincir üstü itibar ve geçmiş, herhangi bir belirli pazar operatörü için maliyetleri azaltabilir. Kripto para birimi tabanlı ödeme yöntemleri, pazarların başlangıçtan itibaren sınırları aşarak sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar. Tüm bunlar sadece mevcut pazarları iyileştirmekle kalmayacak, aynı zamanda yeni maliyet yapıları ve genişleme stratejileri altında var olabilecek yeni pazarların ortaya çıkmasına da neden olacaktır.
Kripto ve Net-Yeni Pazarlar

Dünyanın en büyük şirketleri, ağ etkisi üzerine kurulmuş pazar yerleridir.Amazon ($1.9T), Meta ($1.2T), Tencent ($459BT)—tüm arz ve talebi bir araya getirir ve ağları, kontrol ettikleri arz ve talebin miktarı arttıkça daha değerli hale gelir.

Kripto alanında da aynı şey geçerlidir. Bitcoin ($1.4T), Solana ($79B), veEthereum ($460B)tüm geliştiricilerin, kullanıcıların ve ağ işletmecilerinin bir araya geldiği çok taraflı ağlardır ve ölçeklendikçe daha değerli hale gelirler.

Ancak web2 ve web3'teki pazar yerlerinin manzarasına baktığımda, sadece zaten var olan pazar yerlerini değil, henüz var olmayanları da görüyorum.

Pazar yeri girişimlerine yatırım yaparken öğrendiğim bir şey var, bazı pazar yerlerinin var olması gerektiğidir - arz ve talebin birbirini bulmasına ve her iki taraf için önemli bir fayda sağlamasına yardımcı olacak - ancak mevcut sistemlerin kısıtlamaları nedeniyle bugün var olmadıklarını gördüm. Ayrıca yeni teknolojilerin nasıl yeni pazar yerlerinin ortaya çıkmasına ve başarılı olmasına olanak tanıyabileceğini de bizzat gördüm.

Piyasalar, kripto için en heyecan verici fırsatlar. Kripto'nun öldürücü yetenekleri olan token teşvikli ölçeklendirme ve onchain bileşebilme avantajlarından yararlanarak, geliştiriciler şimdiye kadar ele alınmamış talep noktalarına hizmet eden yeni pazar yerleri oluşturabilirler. Bu, aşamalı olarak değil, artımlı olarak yenilik fırsatıdır.

Web2'deki Pazar Yeniliklerine Sistematik Engeller

Daha önce bahsetmiştimhizmet pazarlarının çağları, özellikle 90'larda Craigslist tarafından temsil edilen listeleme çağından, talep üzerine uygulamaların "Uber for X" çağından (2009-15) yönetilen pazaryerleri çağına kadar, internet pazaryeri kategorisinin nasıl evrimleştiğine dair.


Kaynak: a16z, Li Jin ve Andrew Chen

Bu dönemlerin her biri ya yeni bir teknoloji ya da ortaya çıkan bir pazar ihtiyacına yanıt olarak gelişti. İlanlar döneminde, internet bireylerin ilanlarını çevrimiçi olarak yayınlamasına ve bulmasına olanak tanıdı. "X için Uber" dönemi, akıllı telefonların ortaya çıkmasıyla birlikte ortaya çıktı ve çeşitli hizmetlere anında erişim sağladı ve kullanıcıların gerçek zamanlı konumunu kullandı. Yönetilen pazaryerleri, pazaryerlerindeki alçakgönüllü fırsatlar tükendiğinde karmaşık piyasalarda daha fazla güvene ihtiyaç duyan bir yanıt olarak ortaya çıktı.

Ancak, her dönem de yeniliği sınırlayan zorluklar getirdi. Listeleme döneminde güven eksikliği ve standartlaşma büyümeyi kısıtladı. Talep üzerine dönemde, hemen hemen gerçek zamanlı hizmetler sunmak için pazar yerlerini ölçeklendirmek, büyük sermaye gereksinimleriyle birlikte geldi. Ve yönetilen pazar yerlerinde, işlemler için güven sağlama ile ilişkili yüksek işletme maliyetleri bu pazar yerlerinin sürdürülebilirliğini etkiledi.

Bu zorlukların birçoğu, yeniliği engelleyen şekillerde web2 pazarlarında hala devam ediyor. İki özellikle ilerlemeyi engelleyen sorun - ölçeklenebilirlik ve güven - kripto para birimleri tarafından benzersiz bir şekilde çözülebilir.

Ölçeklendirme Sorunu

Geleneksel web2 pazar yerlerini inşa etmek ve ölçeklendirmek inanılmaz derecede pahalı olabilir - özellikle pazar yerinin faydalı olmadan önce önemli bir ölçek gereksinimi olduğunda. Bu sermaye ihtiyacı, yeni oyuncular için giriş bariyeri yaratır. Ayrıca, maliyetler gereken ölçeği elde etmek için çok yüksek olduğu için bazı pazar yerleri kategorileri hiç inşa edilmez.

Örneğin, arkadaşlık uygulamalarını düşünün. Bir arkadaşlık ağından, iyi eşleşmeleri kolaylaştırmak için her iki tarafta da önemli ölçekte kullanıcı olması gerekmektedir. Geleneksel olarak, bu, platformların, uygulama herhangi bir bireysel kullanıcı için kullanışlı hale gelmeden önce büyük sayıda kullanıcı çekmek için çok sermaye harcaması gerektiği anlamına gelir. Arkadaşlık uygulamaları ayrıca düşük tutma oranından muzdarip çünkü başarılı olurlarsa, kullanıcılar ayrılırlar, ölçeklendirme konusunda daha fazla engel yaratırlar. Sonuç olarak, arkadaşlık kategorisinde az sayıda çıkış yapan kazanan bulunmaktadır.

Güven Sorunu

Web2 piyasalarındaki ikinci kalıcı zorluk güvendir. Bazı endüstri dikeylerinde işlemlerin gerçekleşebilmesi için piyasa katılımcıları arasında yüksek düzeyde güven gerekmektedir. Örneğin bazı kategorilerde, doğru sağlayıcı/hizmetle eşleşmenin çok yüksek bahisleri vardır (örneğin bebek bakımı veya yaşlı bakımı). Diğerleri çok yüksek değerli siparişlere sahiptir (örneğin lüks mallar, sanat, gayrimenkul).

Gerekli güveni sağlamak için, yönetilen pazar yerleri ek hizmetler ve operasyonel katmanlar oluşturmuştur. Örneğin, çocuk bakıcısı pazar yerleri, sağlayıcıları gerçek hayatta görüşmeler yaparak, arka plan kontrolleri yaparak ve yazılım araçları oluşturarak pazar yerinde işlem yapmadan önce bakıcıları detaylı bir şekilde değerlendirirler.gerçek zamanlı görünürlük ve konum. Gayrimenkulde, bazı yönetilen pazarlarTüm baştan sona sürecin sahipliliğini üstlendik, tamirleri yapmaktan evler için temelde bir piyasa yapıcısı olarak hareket etmeye (“iBuyers”) kadar. Bu ek işlemler önemli bir genel gider yaratır. Ayrıca, o tedarik sağlayıcıyı listelemek isteyen diğer pazar yerleri, pazar genelinde verimsizliklere neden olan bu çabayı tekrarlamak zorundadır.

Sorunu Çözmek: Kripto'nun Öldürücü Yetenekleri

Bu zorluklar karşısında, kripto üç ölümcül yetenek sunar ve pazar yerinde yeni potansiyel vektörlerin kilidini açar: ölçek, onchain itibar ve ödemeler.

Ölçek

Eğer kripto para biriminin üstün olduğu bir şey varsa, o da ölçeklendirmedir. Kripto teşvikleri (token şeklinde) büyümeyi desteklemek için son derece güçlü araçlar olduğunu kanıtlamıştır.

Web2 pazarlarıyla karşılaştırıldığında, arz ve talebin birlikte büyümesi gereken finansal teşvikler, tokenler aracılığıyla pazarların ardışık olarak büyümesini sağlar. Örneğin, merkezi olmayan fiziksel altyapı ağları (DePINs) Helium ve Hivemapper, temel ağların gelirleri yetişmeden önce katılımcılara token teşvikleri sağlayarak arz tarafını öncülük ederek büyümüşlerdir.

Yüksek başlangıç maliyetleri nedeniyle var olmayan birçok türde pazar yerine token teşvikleri uygulayabilirsiniz. Yüksek kullanıcı yoğunluğu gerektiren hiperlokal sosyal ağları hayal edin (düşünün Vatandaşancak daha genelleştirilmiş bilgi veya gerçek zamanlı olaylar için veya yeni flört uygulamaları için. Yapay zeka alanında, zaten geliştiricilerin, web2 dünyasında önceden olmayan yeni pazar yerleri oluşturmak için token teşvikleri uyguladıklarını görüyoruz. Örneğin, gibi ağlarVanaveYağışKullanıcıların veri katkısında bulunmasına olanak tanımak ve ödüllerle ödüllendirilmesini sağlar. Uzun kuyruk, özel, erişilmesi zor veri kümelerinin bir araya getirilmesi, akıllı teşviklerle harekete geçirilen geniş bir kullanıcı kitlesinden katkı olmadan neredeyse imkansız olurdu.

Onchain Reputation ve Geçmiş

Web2 pazarlarında yukarıda belirtilen bir zorluk, güvenin tesis edilmesindeki çaba yatay pazarlarda çoğaltmaktır. Örneğin, Uber yeni sürücülerin hepsine arka plan kontrolü yapar, ancak aynı sürücü Lyft'i indirdiğinde, uygulama da arka plan kontrolü yapar çünkü platformlar yataydır.

Kripto'nun uygulamalarından biri, taşınabilir bir itibar sistemi olarak kullanılmasıdır. Her uygulamanın ayrı bir arka plan kontrolü gerektirmesi yerine, bu bilgilerin onchain'de depolanması ve sürücünün hangi pazara katıldığına bakılmaksızın yanında seyahat etmesi nasıl olurdu? Daha da ileri giderek, sağlayıcıların geçmişiyle ilgili diğer bilgiler - güvenilirlikleri ve kaliteleri gibi - onchain'de temsil edilebilir ve pazar yerlerinin küresel bir güven deposuna erişmelerine olanak sağlayabilir. Böyle bir sistem, farklı yönetilen pazar yerlerinin kendi sermaye yoğun süreçlerini uygulamaları için gereken ihtiyacı ortadan kaldırabilir. Web2'de birçok yönetilen pazar yeri mükemmel kullanıcı deneyimleri sunmasına rağmen yüksek işletme maliyetleri nedeniyle sonuçta iş olarak sürdürülemezdi. Küresel onchain itibarı, işletme maliyet yapılarını temel olarak değiştirebilir.

Bu fikrin mikrokosmosunu Farcaster ekosistemine bakarak bulabilirsiniz. Sosyal medya protokolü, gönderileri, beğenileri, takip etmeleri ve profilleri merkezi olmayan bir ağdaki merkezlerde saklar. Kullanıcılar protokol üzerine inşa edilmiş farklı uygulamaları yüklediğinde, sosyal verileri onlarla birlikte taşınır. Şimdiden, görmekteyiz ki, Başsız Pazar YerleriFarcaster'da ortaya çıkmak. Bir örnekBountycaster, kullanıcıların Farcaster istemcisi üzerinde ödül ilan edebileceği ve keşfedebileceği, Farcaster ağındaki zengin itibar verilerine erişebileceği bir yer. Bu taşınabilir sosyal veriler sayesinde Farcaster ekosisteminden çeşitli yeni pazar yerlerinin ortaya çıkabileceğini hayal edebilirsiniz, akıllı sözleşme denetimi pazar yerlerinden Farcaster'ın bağlantı grafi ve itibarını kullanan uzman pazar yerlerine kadar.

Ödemeler

Ödemelerin kolaylaştırılması, modern pazar yerlerinin temel bir bileşenidir, ancak web2'de, sınır ötesi ödemelerin desteklenmesi çeşitli yerel sistemler arasında uluslararasılaştırmayı gerektirir. Bu özellikle dijital pazar yerleri için önemlidir, burada müşteriler ve tedarikçiler genellikle uzak mesafededir. Örneğin,%80'den fazlaYouTube kullanıcılarının %80'i ABD dışında yaşıyor. Her coğrafyada yerel para birimi ödemelerini destekleyebilmek için platformlar uluslararası ödeme ağ geçitleri ile entegre olmak zorundadır. Bu genellikle daha yeni pazar yerleri veya kaynakları uluslararasılaştırmak için yetersiz olan platformlar tarafından hizmet verilmeyen uzun kuyruklu coğrafyalara neden olur.

Kripto, başlangıçtan itibaren uluslararası olarak çalışır ve kripto cüzdanı olan herkes arasında işlem yapmayı mümkün kılar. Bu, sınırlı kaynaklara sahip pazar yerlerinin ilk günden itibaren küresel erişime sahip olmasını sağlar. Örneğin, yakın zamanda bir NFT satın aldım.bytexplorers, bir onchain veri topluluğu, bana analist topluluğuna veri ile ilgili bir soru sormama izin verdi. Doğru cevap veren analistler, tokenlerle ödüllendirilir, böylece sorunsuz ödeme ve küresel katılım sağlanır.

Pazarların Yeni Nesli

Marketplace startuplara yatırım yaparak geçirdiğim yıllar bana, yapımcıların yeni teknolojileri kullanarak son kullanıcılar için önemli iyileştirmeler yaratmaları durumunda en iyi fırsatların ortaya çıktığını gösterdi. Her nesil marketplace yapımcısı, önceden var olamayacak yeni pazar yerlerinin oluşturulmasını sağlamak için yeni teknolojilerden yararlandı.

Kripto, bu evrimin bir sonraki aşamasını temsil ediyor. Ölçeklendirme için token teşviklerinden yararlanarak, yeni pazar yerleri daha sermaye verimli bir şekilde büyüyebilir. Onchain itibarlar ve geçmişler, herhangi bir pazar yeri işletmecisi için genel giderleri azaltabilir. Kripto tabanlı ödemeler, pazar yerlerinin ilk günden itibaren sınırları aşarak sorunsuz bir şekilde çalışmasına olanak tanır. Tüm bunlar sadece mevcut pazar yerlerini iyileştirmekle kalmayacak, aynı zamanda yeni maliyet yapıları ve ölçekleme taktikleriyle var olabilecek yeni pazar yerlerinin de ortaya çıkmasına neden olacaktır.

Dikkat:

  1. Bu makale [[dan yeniden basıldıçeşit]. Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [Li Jin]. If there are objections to this reprint, please contact the Gate Öğrenekip ve bunu hızlı bir şekilde halledecekler.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi oluşturmaz.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya çalınması yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!