Web2 ve Web3 Arasında Köprü Kurmak: Tasdik ve İlgili Projelerin Tarihçesini Keşfetmek

Yeni BaşlayanFeb 05, 2024
Bu makalede EAS, Smart Layer, EthSign, Verax ve PADO Labs tanıtılmaktadır.
 Web2 ve Web3 Arasında Köprü Kurmak: Tasdik ve İlgili Projelerin Tarihçesini Keşfetmek

Onaylama yeni bir kavram değildir, özellikle de bazı adımların Onaylama olarak adlandırıldığı Ethereum'un Proof of Stake (PoS) mutabakatına aşinaysanız. Ayrıca EAS, Smart Layer, EthSign, Verax ve PADO Labs gibi projeler de kendi protokol katmanlarını ve Onaylama kavramını vurgulamaktadır. Peki, Tasdik tam olarak nedir ve Doğrulamadan farkı nedir?

Tasdikin Tarihçesi ve Tanımı

Etimolojiden başlayacak olursak, Attestation 15. yüzyılın ortalarından gelmektedir ve "tanıklık" veya "bir gerçeği destekleyen beyan" anlamına gelmektedir. Doğrulamanın kökeni biraz daha eskidir ve "teyit" veya "doğrulama" anlamına gelir. Son iki yüzyıldaki literatür sıklığı istatistiklerine göre, Doğrulama'nın kullanım sıklığı giderek artarken, Tasdik'in kullanım sıklığı azalmıştır. Ayrıca, Verification sözcüğünün sıklığı Attestation sözcüğünün on katından fazladır; bu da Attestation sözcüğünün nispeten niş bir terim olduğunu göstermektedir.

Ethereum'un mutabakat sürecinde, bir Tasdik, bir oylama sürecine benzer şekilde, bir doğrulayıcının mevcut bloğun son durumuna ilişkin onayını ifade eder. Ayrıca, bir doğrulayıcı kötü niyetli davranışlarda bulunursa (çevre oylaması gibi) veya pasif olarak katılırsa (veya çevrimdışı olursa), mutabakat algoritması tarafından cezalandırılacaktır (kesme / Hareketsizlik Sızıntısı). Bu, bir doğrulayıcının Tasdik işlemine katılımının bir miktar öznellik içerdiği anlamına gelir.

Cornell Hukuk Fakültesi'nin sözlüğüne göre, Tasdik'in anlamı "tanıklık" ile benzerdir ve genellikle sözleşmelerin, vasiyetnamelerin veya diğer yazılı belgelerin imzalanması sırasında bir tanığın bulunmasını gerektirir. Tanık ayrıca belge içeriğinin gerçekliğini ve imzalayanın gerçekliğini onaylamak için imzalamalıdır. Bu süreç "tanıklık" olarak da özetlenebilir.

Dolayısıyla, yukarıdaki bilgilere dayanarak, Tasdik daha çok "şahitlik", "tanıklık" ve "beyan" gibi anlamlara benzemektedir; burada Tasdik Edenin kabulü, başkaları tarafından başka yöntemlerle doğrulanamayan belirli bir öznellik derecesi içerir. Buna karşılık, Doğrulama daha yaygındır ve tekrar tekrar doğrulanabilen kesin yöntemlere dayanır.

Bu ayrımları anlamak, neden bu kadar çok projenin açıklamak için temel bir kavram olarak Tasdiki kullandığını anlamamızı sağlar. Teknik veya algoritmik bir sorunu çözmek değil, toplumsal bir uzlaşı meselesini ele almaktır. Bu doğrulanabilir, beyan edilebilir olayların bazı standartlara göre tanımlanmasına nasıl izin verileceği ve daha sonra bu verilerin blok zincirinde nasıl saklanacağı, akıllı sözleşmeler yoluyla daha fazla birleştirilebilir mantığın nasıl uygulanacağı, likiditenin nasıl üretileceği vb. ile ilgilidir.

Web2 senaryolarında, tasdik uygulamaları şunları içerir:

  • Hesap Doğrulama : Kullanıcı hesaplarının e-posta veya telefon numarası aracılığıyla doğrulanması.

  • İstihdam Belgesi: İşverenler tarafından sağlanan, genellikle İK departmanı tarafından verilen temel çalışan bilgilerini, çalışma süresini ve pozisyonunu içerir.

  • Eğitim Kimlik Bilgileri : Bir kişinin belirli çalışmaları tamamladığını doğrulamak için Akademik Doğrulama Ağı gibi platformlar aracılığıyla doğrulanan, eğitim kurumları tarafından verilen resmi akademik sertifikalar.

  • Kimlik Doğrulama : Ehliyet ve pasaport gibi devlet tarafından verilen kimlik belgeleri.

Web3, tasdik işlevlerinde bir paradigma değişikliği getirmektedir. Güven artık tek bir merkezi varlığa bağlı değildir, birden fazla düğümden oluşan bir ağa dağıtılır ve kriptografik teknolojiler ve mutabakat algoritmaları aracılığıyla bilginin güvenliğini ve güvenilirliğini korur ve sağlar. Web3'te tasdik uygulamaları şunları içerir:

  • Dijital Varlık Sahipliği Kanıtı: Belirli bir adresin NFT'ler gibi belirli bir miktar veya türde dijital varlığa sahip olduğunu kanıtlamak için blok zincirinde dijital imzaların oluşturulması.

  • Kimlik Doğrulama : Blok zinciri üzerinde merkezi olmayan kimlik sistemleri aracılığıyla bireysel kimlik doğrulaması elde edilmesi.

  • Akıllı Sözleşme Yürütme Kanıtı: Akıllı sözleşmeler, belirli koşulları veya olayları tetikleyerek beklendiği gibi yürütüldüklerini kanıtlamak için tasdikler yayınlar.

  • Veri Bütünlüğü ve Kanıtlanabilirliği: Blok zincirinde dijital imzalar oluşturarak veri bütünlüğünü ve değişmezliğini sağlamak; burada imzalar yalnızca veriler değiştirilmeden kalırsa başarılı bir şekilde doğrulanır.

Web3 ve Web2'nin birleşimi, tasdik için hayal alanını önemli ölçüde genişletmektedir. Dijital ve gerçek dünya arasında bir köprü görevi gören tasdik, doğrulama, onaylama, oylama, sertifikasyon ve koruma gibi çeşitli senaryolarda kanıt mekanizmaları sağlayabilir. Örnekler şunları içerir:

  • Etkinlik Biletleri: Etkinlik organizatörleri, biletler için blockchain tabanlı onaylama düzenleyerek sahteciliği veya mükerrer kullanımı önleyebilir.

  • Katılım Kanıtı: Zincir üzerinde doğrulamayı yalnızca belirli etkinliklere katılımı kanıtlamak için değil, aynı zamanda dijital hatıra sunmak için de kullanmak.

  • E-posta : Kullanıcılar, kimlik doğrulama sürecini basitleştiren e-posta onayını kullanarak kimliklerini Web3 ve Web2 arasında ilişkilendirebilir.

  • Tıbbi Kayıt Doğrulama: Blockchain hasta sağlık bilgilerini, teşhis ve tedavi süreçlerini kaydeder ve doktorlar kayıt bütünlüğünü kanıtlamak için dijital olarak imzalanmış tasdikler oluşturur.

Kayda değer tasdik konsept projeleri arasında şunlar yer almaktadır:

  1. Ethereum Tasdik Hizmeti (EAS) : Evrensel bir kanıt mekanizması

EAS, zincir içi veya zincir dışı doğrulama için açık kaynaklı bir altyapı projesidir. Yapılandırılmış bilgilerin dijital imzalarını, gerçekleri doğrulamak, özgünlüğü kanıtlamak ve çeşitli çevrimiçi ve zincir içi etkileşimlerde güven oluşturmak için bir araç olarak kullanır. EAS iki akıllı sözleşme aracılığıyla çalışır: ispat şemalarını kaydetmek için Şema Kayıt Sözleşmesi ve tasdik yaşam döngüsünü yönetmek için Tasdik Sözleşmesi.

  • Şema Kayıt Sözleşmesi : Kullanıcıların, kanıt verilerinin yapısını ve biçimini tanımlayarak kanıt şablonlarını kaydetmelerine olanak tanır. Kullanıcılar bir şema tanımlar ve bu şema daha sonra sözleşmeye kaydedilir. Kaydedildikten sonra sözleşme, gelecekteki tasdiklerde referans olarak kullanılmak üzere şemaya benzersiz bir tanımlayıcı (UID) atar.

  • Tasdik Sözleşmesi : Tasdiklerin yaşam döngüsünü yönetir. Kullanıcılar önceden kaydedilmiş şablonları kullanarak tasdikler oluşturur, tanımlanan formata göre belirli içeriği doldurur ve zincir üzerinde veya zincir dışında dijital olarak imzalar. Bu imzalı veriler, şemanın UID'si ile birlikte tasdik sözleşmesine gönderilir. Sözleşme imzayı ve UID'yi doğrular ve doğrulanması halinde tasdik, herkesin gerçekliğini doğrulaması için blok zincirine kaydedilir. Tasdiknameler iptal edilebilir, düzenlenemez ve artık geçerli sayılmazlar.

Onaylar, değişmezlik ve güvenlik için doğrudan Ethereum blok zincirinde depolanarak zincir üzerinde veya gerektiğinde özel paylaşım için IPFS gibi merkezi olmayan depolama çözümlerinde blok zincirinin dışında depolanarak zincir dışında gerçekleştirilebilir.

  1. Akıllı Katman: Kimlik Doğrulama

Smart Layer, token mantığının yürütülmesini destekleyen, merkezi olmayan, ölçeklenebilir ve güvenli bir şekilde çeşitli sistemler ve tokenlerle karmaşık etkileşimler sağlayan programlanabilir bir blok zinciri hizmet ağıdır. TokenScript teknolojisini kullanan Smart Layer, Yürütülebilir Token'ı yaratmıştır. Yürütülebilir Token, yerleşik yürütülebilir koda sahip bir NFT veya Token olup, onu statik bir dijital varlıktan daha fazlası haline getirir; çeşitli işlevleri yerine getirebilir.

Ethereum Foundation Devcon ekibiyle işbirliği içinde Smart Layer, Devcon 6 Bogotá, EFDevconnect Amsterdam ve EDCON 2023 etkinliklerine katılan 20.000 Ethereum kurucusu için Executable Token'lara dayalı bilet kanıtları geliştirdi. Etkinlik bileti olanlar, "Smart Pass" adı verilen özel bir geçiş kartı almak için aynı e-posta adresini kullanarak kanıt oluşturabilir ve ek Smart Layer Puanları kazanabilirler.

  1. EthSign: Sözleşme İmzalama

EthSign, kullanıcıların belgeleri merkezi olmayan, güvenli ve doğrulanabilir bir ortamda imzalamasına, şifrelemesine ve kalıcı olarak saklamasına olanak sağlamak için tasarlanmış blok zinciri tabanlı bir belge imzalama protokolüdür. Farklı blok zinciri sistemlerinden kullanıcıların kriptografik anahtarlarını kullanarak belgeleri dijital olarak imzalamalarını ve şifrelemelerini sağlar. Bu, Bitcoin kullanıcılarının Ethereum kullanıcıları ve diğer blok zinciri ekosistemlerindeki kullanıcılarla işbirliği yaparak diğer şeylerin yanı sıra sözleşmeleri de yürütebileceği anlamına geliyor. EthSign, kalıcı depolama için Arweave blok zincirini kullanır ve kullanıcılardan herhangi bir ücret talep etmez.

EthSign çeşitli sözleşme şablonları sunar ve DocuSign'a benzer şekilde çalışır. Kullanıcılar, Particle Network'ün web2 kimlik doğrulaması tarafından desteklenen blockchain cüzdanlarını, e-postalarını veya Twitter hesaplarını kullanarak giriş yapabilirler. Kullanıcılar şablonlar aracılığıyla yeni bir sözleşme oluşturabilir veya imzalanmamış bir belge yükleyebilir, imza ve tarih alanları veya metin içeriği ekleyebilir, imza sahibinin adresini veya hesabını doldurabilir ve imzalanması mümkün olmayan bir sözleşme bitiş tarihi seçebilir. Belge gizliliğini göz önünde bulunduran kullanıcılar, belgeleri şifrelemeyi ve EthSign'ın sözleşme parola yöneticisini kullanmayı tercih edebilir, sözleşme parolalarını hatırlamaya gerek kalmadan yönetmek için asimetrik şifrelemeden yararlanabilir.

Ayrıca EthSign, başlangıçta kullanıcıların tamamlanmış belgelerinin orijinal içeriğini Arweave'deki kopyalarla doğrulamasına izin vererek sözleşme doğrulaması sağlar. Artık dijital imzaların geçerliliğini ve EthSign Sertifikalı imzalama adresleri tarafından oluşturulup oluşturulmadığını da kontrol ediyor ve gelecekte çevrimdışı doğrulama desteği planlanıyor.

EthSign, bir sözleşme imzalama uygulamasından tam bir zincir kanıt protokolüne dönüşerek içeriğin zincir üzerinde imzalanmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Örneğin Coinbase Verifications, kullanıcıların Base ağında KYC durumlarını kanıtlamalarına olanak sağlamak için halihazırda EAS kullanıyor. Bir kullanıcı diğer projelere erişim sağlamak için Coinbase aracılığıyla doğrulanmış statüsünü kanıtlamak isterse, bir tarayıcı uzantısı aracılığıyla Coinbase sunucularından veri yakalamak için Sign Protocol'ün zkAttestations'ını kullanabilir ve ardından şifreli bir doğrulama kanıtı oluşturabilir.

  1. Verax: Geliştirici Araçları

Verax, zincir içi kanıtlar için merkezi depolama sağlamak ve geliştiricilere bir varlığın kimliğini, dijital varlıkların sahipliğini, bir cüzdana olan güveni vb. doğrulayabilen bu kanıtları yönetmek ve kullanmak için evrensel, ölçeklenebilir bir araç sunmak üzere tasarlanmış paylaşılan bir zincir içi kanıt kayıt defteridir. Bu kanıtlar dijital kimlikler, güven sistemleri, itibar protokolleri ve daha fazlasını oluşturmak için kullanılabilir.

Verax'ın tasarım hedeflerinden biri, birlikte çalışabilirliktir ve geliştiricilere diğer standartlarla uyumlu tasdikler yayınlama konusunda yardımcı olur. Farklı projelerin zincir üzerindeki kanıtları bu kanalda depolamasına ve almasına izin veren bir kanal gibi davranır ve diğer protokoller, dapp'ler veya kullanıcılar, farklı standartlar arasındaki uyumluluk sorunları hakkında endişelenmeden bu kanıtları kolayca kullanabilir ve birleştirebilir.

  1. PADO: Gizlilik Koruması

PADO, kullanıcıların zincir dışı verilerini doğru ve gizlilik korumalı bir şekilde kanıtlamalarına olanak sağlamak için tasarlanmış kriptografi tabanlı bir altyapıdır. Örneğin, kullanıcıların Web2 oyunlarında kişisel bilgilerini ifşa etmeden GameFi protokollerine gazilik durumlarını kanıtlamalarını sağlar. PADO'nun benzersizliği, MPC-TLS (Çok Taraflı Hesaplama Taşıma Katmanı Güvenliği) ve IZK (Etkileşimli Sıfır Bilgi Kanıtları) dahil olmak üzere gelişmiş kriptografik teknolojileri kullanmasında yatmaktadır ve kanıtlayıcıların verileri "kör" bir şekilde kanıtlamasına olanak tanır. Bu, doğrulayıcının hem genel hem de özel kullanıcı bilgileri dahil olmak üzere orijinal verileri göremeyeceği, ancak yine de kriptografik yöntemlerle iletilen verilerin kaynağını sağlayabileceği anlamına gelir.

PADO hedeflerine iki temel güvenlik özelliği sağlayarak ulaşır:

  • Kimlik Doğrulama: Verilerin kaynağını koruyarak, kullanıcı verilerinin belirli bir kaynaktan gelmesini ve paylaşım sırasında değişmeden kalmasını sağlar.

  • Gizlilik : Özel bilgileri işlerken veri minimizasyonu ilkesine bağlı kalmak. Veri hesaplama sırasında PADO, gizliliği korumak için sıfır bilgi kanıtları kullanır ve hem genel hem de özel kullanıcı bilgileri dahil olmak üzere hiçbir orijinal verinin ifşa edilmemesini sağlar.

Bu projeler henüz token ihraç etmemiştir ve ekonomik modelleri halen ekip tarafından değerlendirilmektedir. İlgilenen taraflar ürünü deneyimleyebilir ve gelecekteki olası hava indirmelerini dört gözle bekleyebilir.

Gelecek Beklentileri

Uzun vadede Web3 alanındaki en önemli anlatılardan biri olan RWA (Gerçek Dünya Varlıkları) sermayenin büyük ilgisini çekmiştir. MakerDAO, Synthetix ve Compound gibi birçok tanınmış DeFi protokolü bu alana girmeye başladı. Boston Consulting Group, 2030 yılına kadar RWA pazarının 16 trilyon dolara ulaşabileceğini tahmin etmektedir. Bununla birlikte, zincir dışı varlıkları blok zincirine getirmek, kaçınılmaz olarak şeffaflık denetimleri, yasal uyumluluk ve düzenleme ile ilgili sorunlarla karşılaşan karmaşık bir görevdir.

Bu bağlamda, Tasdik, Kitlesel Benimsemenin teşvik edilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Tasdik, zincir üzerindeki varlıklar ile gerçek zincir dışı varlıklar arasındaki ilişkiyi doğrulayabilir, şeffaflığı artırabilir ve yatırımcılara ve katılımcılara güven verebilir. Bu sadece uyumluluk incelemelerini ve düzenleyici gereklilikleri karşılamakla kalmaz, aynı zamanda Web2 ve Web3 arasında güven oluşturmaya da yardımcı olur. Attestation sayesinde, geleneksel finans kurumları ve işletmeler blok zinciri ekosistemine daha sorunsuz bir şekilde erişebilir ve dijital varlıkların sorunsuz entegrasyonunu sağlayabilir.

Sorumluluk Reddi:

  1. Bu makale[Chainfeeds]'den yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara aittir[0X Natalie ve ZHIXIONG PAN]. Bu baskıya itirazınız varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, onlar bu konuyu derhal ele alacaklardır.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve fikirler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirisi Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Web2 ve Web3 Arasında Köprü Kurmak: Tasdik ve İlgili Projelerin Tarihçesini Keşfetmek

Yeni BaşlayanFeb 05, 2024
Bu makalede EAS, Smart Layer, EthSign, Verax ve PADO Labs tanıtılmaktadır.
 Web2 ve Web3 Arasında Köprü Kurmak: Tasdik ve İlgili Projelerin Tarihçesini Keşfetmek

Onaylama yeni bir kavram değildir, özellikle de bazı adımların Onaylama olarak adlandırıldığı Ethereum'un Proof of Stake (PoS) mutabakatına aşinaysanız. Ayrıca EAS, Smart Layer, EthSign, Verax ve PADO Labs gibi projeler de kendi protokol katmanlarını ve Onaylama kavramını vurgulamaktadır. Peki, Tasdik tam olarak nedir ve Doğrulamadan farkı nedir?

Tasdikin Tarihçesi ve Tanımı

Etimolojiden başlayacak olursak, Attestation 15. yüzyılın ortalarından gelmektedir ve "tanıklık" veya "bir gerçeği destekleyen beyan" anlamına gelmektedir. Doğrulamanın kökeni biraz daha eskidir ve "teyit" veya "doğrulama" anlamına gelir. Son iki yüzyıldaki literatür sıklığı istatistiklerine göre, Doğrulama'nın kullanım sıklığı giderek artarken, Tasdik'in kullanım sıklığı azalmıştır. Ayrıca, Verification sözcüğünün sıklığı Attestation sözcüğünün on katından fazladır; bu da Attestation sözcüğünün nispeten niş bir terim olduğunu göstermektedir.

Ethereum'un mutabakat sürecinde, bir Tasdik, bir oylama sürecine benzer şekilde, bir doğrulayıcının mevcut bloğun son durumuna ilişkin onayını ifade eder. Ayrıca, bir doğrulayıcı kötü niyetli davranışlarda bulunursa (çevre oylaması gibi) veya pasif olarak katılırsa (veya çevrimdışı olursa), mutabakat algoritması tarafından cezalandırılacaktır (kesme / Hareketsizlik Sızıntısı). Bu, bir doğrulayıcının Tasdik işlemine katılımının bir miktar öznellik içerdiği anlamına gelir.

Cornell Hukuk Fakültesi'nin sözlüğüne göre, Tasdik'in anlamı "tanıklık" ile benzerdir ve genellikle sözleşmelerin, vasiyetnamelerin veya diğer yazılı belgelerin imzalanması sırasında bir tanığın bulunmasını gerektirir. Tanık ayrıca belge içeriğinin gerçekliğini ve imzalayanın gerçekliğini onaylamak için imzalamalıdır. Bu süreç "tanıklık" olarak da özetlenebilir.

Dolayısıyla, yukarıdaki bilgilere dayanarak, Tasdik daha çok "şahitlik", "tanıklık" ve "beyan" gibi anlamlara benzemektedir; burada Tasdik Edenin kabulü, başkaları tarafından başka yöntemlerle doğrulanamayan belirli bir öznellik derecesi içerir. Buna karşılık, Doğrulama daha yaygındır ve tekrar tekrar doğrulanabilen kesin yöntemlere dayanır.

Bu ayrımları anlamak, neden bu kadar çok projenin açıklamak için temel bir kavram olarak Tasdiki kullandığını anlamamızı sağlar. Teknik veya algoritmik bir sorunu çözmek değil, toplumsal bir uzlaşı meselesini ele almaktır. Bu doğrulanabilir, beyan edilebilir olayların bazı standartlara göre tanımlanmasına nasıl izin verileceği ve daha sonra bu verilerin blok zincirinde nasıl saklanacağı, akıllı sözleşmeler yoluyla daha fazla birleştirilebilir mantığın nasıl uygulanacağı, likiditenin nasıl üretileceği vb. ile ilgilidir.

Web2 senaryolarında, tasdik uygulamaları şunları içerir:

  • Hesap Doğrulama : Kullanıcı hesaplarının e-posta veya telefon numarası aracılığıyla doğrulanması.

  • İstihdam Belgesi: İşverenler tarafından sağlanan, genellikle İK departmanı tarafından verilen temel çalışan bilgilerini, çalışma süresini ve pozisyonunu içerir.

  • Eğitim Kimlik Bilgileri : Bir kişinin belirli çalışmaları tamamladığını doğrulamak için Akademik Doğrulama Ağı gibi platformlar aracılığıyla doğrulanan, eğitim kurumları tarafından verilen resmi akademik sertifikalar.

  • Kimlik Doğrulama : Ehliyet ve pasaport gibi devlet tarafından verilen kimlik belgeleri.

Web3, tasdik işlevlerinde bir paradigma değişikliği getirmektedir. Güven artık tek bir merkezi varlığa bağlı değildir, birden fazla düğümden oluşan bir ağa dağıtılır ve kriptografik teknolojiler ve mutabakat algoritmaları aracılığıyla bilginin güvenliğini ve güvenilirliğini korur ve sağlar. Web3'te tasdik uygulamaları şunları içerir:

  • Dijital Varlık Sahipliği Kanıtı: Belirli bir adresin NFT'ler gibi belirli bir miktar veya türde dijital varlığa sahip olduğunu kanıtlamak için blok zincirinde dijital imzaların oluşturulması.

  • Kimlik Doğrulama : Blok zinciri üzerinde merkezi olmayan kimlik sistemleri aracılığıyla bireysel kimlik doğrulaması elde edilmesi.

  • Akıllı Sözleşme Yürütme Kanıtı: Akıllı sözleşmeler, belirli koşulları veya olayları tetikleyerek beklendiği gibi yürütüldüklerini kanıtlamak için tasdikler yayınlar.

  • Veri Bütünlüğü ve Kanıtlanabilirliği: Blok zincirinde dijital imzalar oluşturarak veri bütünlüğünü ve değişmezliğini sağlamak; burada imzalar yalnızca veriler değiştirilmeden kalırsa başarılı bir şekilde doğrulanır.

Web3 ve Web2'nin birleşimi, tasdik için hayal alanını önemli ölçüde genişletmektedir. Dijital ve gerçek dünya arasında bir köprü görevi gören tasdik, doğrulama, onaylama, oylama, sertifikasyon ve koruma gibi çeşitli senaryolarda kanıt mekanizmaları sağlayabilir. Örnekler şunları içerir:

  • Etkinlik Biletleri: Etkinlik organizatörleri, biletler için blockchain tabanlı onaylama düzenleyerek sahteciliği veya mükerrer kullanımı önleyebilir.

  • Katılım Kanıtı: Zincir üzerinde doğrulamayı yalnızca belirli etkinliklere katılımı kanıtlamak için değil, aynı zamanda dijital hatıra sunmak için de kullanmak.

  • E-posta : Kullanıcılar, kimlik doğrulama sürecini basitleştiren e-posta onayını kullanarak kimliklerini Web3 ve Web2 arasında ilişkilendirebilir.

  • Tıbbi Kayıt Doğrulama: Blockchain hasta sağlık bilgilerini, teşhis ve tedavi süreçlerini kaydeder ve doktorlar kayıt bütünlüğünü kanıtlamak için dijital olarak imzalanmış tasdikler oluşturur.

Kayda değer tasdik konsept projeleri arasında şunlar yer almaktadır:

  1. Ethereum Tasdik Hizmeti (EAS) : Evrensel bir kanıt mekanizması

EAS, zincir içi veya zincir dışı doğrulama için açık kaynaklı bir altyapı projesidir. Yapılandırılmış bilgilerin dijital imzalarını, gerçekleri doğrulamak, özgünlüğü kanıtlamak ve çeşitli çevrimiçi ve zincir içi etkileşimlerde güven oluşturmak için bir araç olarak kullanır. EAS iki akıllı sözleşme aracılığıyla çalışır: ispat şemalarını kaydetmek için Şema Kayıt Sözleşmesi ve tasdik yaşam döngüsünü yönetmek için Tasdik Sözleşmesi.

  • Şema Kayıt Sözleşmesi : Kullanıcıların, kanıt verilerinin yapısını ve biçimini tanımlayarak kanıt şablonlarını kaydetmelerine olanak tanır. Kullanıcılar bir şema tanımlar ve bu şema daha sonra sözleşmeye kaydedilir. Kaydedildikten sonra sözleşme, gelecekteki tasdiklerde referans olarak kullanılmak üzere şemaya benzersiz bir tanımlayıcı (UID) atar.

  • Tasdik Sözleşmesi : Tasdiklerin yaşam döngüsünü yönetir. Kullanıcılar önceden kaydedilmiş şablonları kullanarak tasdikler oluşturur, tanımlanan formata göre belirli içeriği doldurur ve zincir üzerinde veya zincir dışında dijital olarak imzalar. Bu imzalı veriler, şemanın UID'si ile birlikte tasdik sözleşmesine gönderilir. Sözleşme imzayı ve UID'yi doğrular ve doğrulanması halinde tasdik, herkesin gerçekliğini doğrulaması için blok zincirine kaydedilir. Tasdiknameler iptal edilebilir, düzenlenemez ve artık geçerli sayılmazlar.

Onaylar, değişmezlik ve güvenlik için doğrudan Ethereum blok zincirinde depolanarak zincir üzerinde veya gerektiğinde özel paylaşım için IPFS gibi merkezi olmayan depolama çözümlerinde blok zincirinin dışında depolanarak zincir dışında gerçekleştirilebilir.

  1. Akıllı Katman: Kimlik Doğrulama

Smart Layer, token mantığının yürütülmesini destekleyen, merkezi olmayan, ölçeklenebilir ve güvenli bir şekilde çeşitli sistemler ve tokenlerle karmaşık etkileşimler sağlayan programlanabilir bir blok zinciri hizmet ağıdır. TokenScript teknolojisini kullanan Smart Layer, Yürütülebilir Token'ı yaratmıştır. Yürütülebilir Token, yerleşik yürütülebilir koda sahip bir NFT veya Token olup, onu statik bir dijital varlıktan daha fazlası haline getirir; çeşitli işlevleri yerine getirebilir.

Ethereum Foundation Devcon ekibiyle işbirliği içinde Smart Layer, Devcon 6 Bogotá, EFDevconnect Amsterdam ve EDCON 2023 etkinliklerine katılan 20.000 Ethereum kurucusu için Executable Token'lara dayalı bilet kanıtları geliştirdi. Etkinlik bileti olanlar, "Smart Pass" adı verilen özel bir geçiş kartı almak için aynı e-posta adresini kullanarak kanıt oluşturabilir ve ek Smart Layer Puanları kazanabilirler.

  1. EthSign: Sözleşme İmzalama

EthSign, kullanıcıların belgeleri merkezi olmayan, güvenli ve doğrulanabilir bir ortamda imzalamasına, şifrelemesine ve kalıcı olarak saklamasına olanak sağlamak için tasarlanmış blok zinciri tabanlı bir belge imzalama protokolüdür. Farklı blok zinciri sistemlerinden kullanıcıların kriptografik anahtarlarını kullanarak belgeleri dijital olarak imzalamalarını ve şifrelemelerini sağlar. Bu, Bitcoin kullanıcılarının Ethereum kullanıcıları ve diğer blok zinciri ekosistemlerindeki kullanıcılarla işbirliği yaparak diğer şeylerin yanı sıra sözleşmeleri de yürütebileceği anlamına geliyor. EthSign, kalıcı depolama için Arweave blok zincirini kullanır ve kullanıcılardan herhangi bir ücret talep etmez.

EthSign çeşitli sözleşme şablonları sunar ve DocuSign'a benzer şekilde çalışır. Kullanıcılar, Particle Network'ün web2 kimlik doğrulaması tarafından desteklenen blockchain cüzdanlarını, e-postalarını veya Twitter hesaplarını kullanarak giriş yapabilirler. Kullanıcılar şablonlar aracılığıyla yeni bir sözleşme oluşturabilir veya imzalanmamış bir belge yükleyebilir, imza ve tarih alanları veya metin içeriği ekleyebilir, imza sahibinin adresini veya hesabını doldurabilir ve imzalanması mümkün olmayan bir sözleşme bitiş tarihi seçebilir. Belge gizliliğini göz önünde bulunduran kullanıcılar, belgeleri şifrelemeyi ve EthSign'ın sözleşme parola yöneticisini kullanmayı tercih edebilir, sözleşme parolalarını hatırlamaya gerek kalmadan yönetmek için asimetrik şifrelemeden yararlanabilir.

Ayrıca EthSign, başlangıçta kullanıcıların tamamlanmış belgelerinin orijinal içeriğini Arweave'deki kopyalarla doğrulamasına izin vererek sözleşme doğrulaması sağlar. Artık dijital imzaların geçerliliğini ve EthSign Sertifikalı imzalama adresleri tarafından oluşturulup oluşturulmadığını da kontrol ediyor ve gelecekte çevrimdışı doğrulama desteği planlanıyor.

EthSign, bir sözleşme imzalama uygulamasından tam bir zincir kanıt protokolüne dönüşerek içeriğin zincir üzerinde imzalanmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Örneğin Coinbase Verifications, kullanıcıların Base ağında KYC durumlarını kanıtlamalarına olanak sağlamak için halihazırda EAS kullanıyor. Bir kullanıcı diğer projelere erişim sağlamak için Coinbase aracılığıyla doğrulanmış statüsünü kanıtlamak isterse, bir tarayıcı uzantısı aracılığıyla Coinbase sunucularından veri yakalamak için Sign Protocol'ün zkAttestations'ını kullanabilir ve ardından şifreli bir doğrulama kanıtı oluşturabilir.

  1. Verax: Geliştirici Araçları

Verax, zincir içi kanıtlar için merkezi depolama sağlamak ve geliştiricilere bir varlığın kimliğini, dijital varlıkların sahipliğini, bir cüzdana olan güveni vb. doğrulayabilen bu kanıtları yönetmek ve kullanmak için evrensel, ölçeklenebilir bir araç sunmak üzere tasarlanmış paylaşılan bir zincir içi kanıt kayıt defteridir. Bu kanıtlar dijital kimlikler, güven sistemleri, itibar protokolleri ve daha fazlasını oluşturmak için kullanılabilir.

Verax'ın tasarım hedeflerinden biri, birlikte çalışabilirliktir ve geliştiricilere diğer standartlarla uyumlu tasdikler yayınlama konusunda yardımcı olur. Farklı projelerin zincir üzerindeki kanıtları bu kanalda depolamasına ve almasına izin veren bir kanal gibi davranır ve diğer protokoller, dapp'ler veya kullanıcılar, farklı standartlar arasındaki uyumluluk sorunları hakkında endişelenmeden bu kanıtları kolayca kullanabilir ve birleştirebilir.

  1. PADO: Gizlilik Koruması

PADO, kullanıcıların zincir dışı verilerini doğru ve gizlilik korumalı bir şekilde kanıtlamalarına olanak sağlamak için tasarlanmış kriptografi tabanlı bir altyapıdır. Örneğin, kullanıcıların Web2 oyunlarında kişisel bilgilerini ifşa etmeden GameFi protokollerine gazilik durumlarını kanıtlamalarını sağlar. PADO'nun benzersizliği, MPC-TLS (Çok Taraflı Hesaplama Taşıma Katmanı Güvenliği) ve IZK (Etkileşimli Sıfır Bilgi Kanıtları) dahil olmak üzere gelişmiş kriptografik teknolojileri kullanmasında yatmaktadır ve kanıtlayıcıların verileri "kör" bir şekilde kanıtlamasına olanak tanır. Bu, doğrulayıcının hem genel hem de özel kullanıcı bilgileri dahil olmak üzere orijinal verileri göremeyeceği, ancak yine de kriptografik yöntemlerle iletilen verilerin kaynağını sağlayabileceği anlamına gelir.

PADO hedeflerine iki temel güvenlik özelliği sağlayarak ulaşır:

  • Kimlik Doğrulama: Verilerin kaynağını koruyarak, kullanıcı verilerinin belirli bir kaynaktan gelmesini ve paylaşım sırasında değişmeden kalmasını sağlar.

  • Gizlilik : Özel bilgileri işlerken veri minimizasyonu ilkesine bağlı kalmak. Veri hesaplama sırasında PADO, gizliliği korumak için sıfır bilgi kanıtları kullanır ve hem genel hem de özel kullanıcı bilgileri dahil olmak üzere hiçbir orijinal verinin ifşa edilmemesini sağlar.

Bu projeler henüz token ihraç etmemiştir ve ekonomik modelleri halen ekip tarafından değerlendirilmektedir. İlgilenen taraflar ürünü deneyimleyebilir ve gelecekteki olası hava indirmelerini dört gözle bekleyebilir.

Gelecek Beklentileri

Uzun vadede Web3 alanındaki en önemli anlatılardan biri olan RWA (Gerçek Dünya Varlıkları) sermayenin büyük ilgisini çekmiştir. MakerDAO, Synthetix ve Compound gibi birçok tanınmış DeFi protokolü bu alana girmeye başladı. Boston Consulting Group, 2030 yılına kadar RWA pazarının 16 trilyon dolara ulaşabileceğini tahmin etmektedir. Bununla birlikte, zincir dışı varlıkları blok zincirine getirmek, kaçınılmaz olarak şeffaflık denetimleri, yasal uyumluluk ve düzenleme ile ilgili sorunlarla karşılaşan karmaşık bir görevdir.

Bu bağlamda, Tasdik, Kitlesel Benimsemenin teşvik edilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Tasdik, zincir üzerindeki varlıklar ile gerçek zincir dışı varlıklar arasındaki ilişkiyi doğrulayabilir, şeffaflığı artırabilir ve yatırımcılara ve katılımcılara güven verebilir. Bu sadece uyumluluk incelemelerini ve düzenleyici gereklilikleri karşılamakla kalmaz, aynı zamanda Web2 ve Web3 arasında güven oluşturmaya da yardımcı olur. Attestation sayesinde, geleneksel finans kurumları ve işletmeler blok zinciri ekosistemine daha sorunsuz bir şekilde erişebilir ve dijital varlıkların sorunsuz entegrasyonunu sağlayabilir.

Sorumluluk Reddi:

  1. Bu makale[Chainfeeds]'den yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara aittir[0X Natalie ve ZHIXIONG PAN]. Bu baskıya itirazınız varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, onlar bu konuyu derhal ele alacaklardır.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve fikirler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirisi Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!