Linea'ya Genel Bakış

Yeni BaşlayanJan 02, 2024
Blockchain ağına daha fazla kullanıcı katıldıkça ölçeklenebilirlik sorunu da artıyor. Şimdi asıl mesele, işlemleri daha düşük gas ücretleriyle tamamlamanın daha verimli yollarını bulmak. Layer2'nin kamuoyunun dikkatini çekmesinin nedeni budur.
Linea'ya Genel Bakış

Linea nedir?

Linea, ConsenSys'in tamamen eşdeğer bir EVM (Ethereum Virtual Machine) Layer2 ağı sunan ilk ZK Roll-up projesidir. Geliştiricilere Ethereum ağıyla aynı araçları ve altyapıyı sağlarken yüksek kapasiteyi, ölçeklenebilirliği ve düşük gas ücretlerini sorunsuz bir şekilde birleştirir.

Linea, sıfır bilgi kanıt yeteneklerini tam EVM eşdeğerliğiyle entegre ederek, geliştiricilerin ölçeklenebilir DApp'ler oluşturmasına veya mevcut olanları kod değişikliği veya akıllı sözleşmeleri yeniden yazma zahmetine girmeden taşımasına olanak tanır. Ayrıca Linea, geliştiricilerin sıfır bilgi teknolojisinde uzman olmaya gerek kalmadan zkEVM üzerinde geliştirme yapmalarına olanak tanıyan kullanışlı ve esnek, genişletilebilir bir çerçeve sunuyor.

Şu anda Linea'daki işlem maliyetleri Ethereum ağına göre 15 ila 20 kat daha ucuz. Cüzdanlar, zincirler arası köprüler, DeFi, NFT'ler ve diğerleri dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde giderek daha fazla proje Linea ağına dağıtılıyor ve taşınıyor. Sonuç olarak Linea'nın Kilitli Toplam Değeri (TVL) yükseldi ve şu anda 68,8 milyon USD'de sabitlendi.

proje geçmişi

Kurucu Ekip

Joseph Lubin, ConsenSys ve Ethereum'un kurucu ortaklarından biridir. Phil Davis, ConsenSys'in Finans Direktörüdür ve ConsenSys'in finans ve muhasebe işlevlerini denetlemekten ve şirketin yenilikçi finansal stratejilerini genişletmekten sorumludur.

Mevcut Finansman Durumu

Linea, beş finansman turuyla 7 milyar ABD Doları değerleme ile toplam 775 milyon ABD Doları tutarında finansmanı başarıyla topladı. Bu turların önemli katılımcıları arasında Dragonfly ve Coinbase Ventures gibi önde gelen kripto yatırım şirketlerinin yanı sıra Microsoft ve SoftBank gibi geleneksel finans devleri de yer alıyor.

Linea'nın ana şirketi ConsenSys, önemli bir mali güce sahiptir. ConsenSys'in mali raporlarına göre 2022 yılında 720 milyon USD gelir ve 220 milyon USD net kâr elde etti. ConsenSys, bir blockchain yazılım şirketi olarak, blockchain ekosistemi için Merkezi Olmayan Uygulamalar (DApp'ler) geliştirmeye ve geliştiriciler ile son kullanıcılara ilgili araçları sağlamaya kendini adamıştır. Ana projelerinin tümü Ethereum ağına dayanmaktadır. ConsenSys'in ürün yelpazesinde aylık 30 milyondan fazla aktif kullanıcıya sahip popüler kripto cüzdanı MetaMask ve 400.000'i aşan kullanıcı tabanına sahip geliştiricilere yönelik bir blockchain geliştirme aracı olan Infura yer alıyor. ConsenSys, Ethereum ekosistemindeki en etkili ve güçlü şirketlerden biri olarak duruyor.

Linea Güncel Gelişimi

Linea şu anda ana ağını başarıyla başlattı ve ekosisteminde övgüye değer sonuçlar elde etti. Linea ana ağındaki toplam kilitli değer (TVL) 68,81 milyon ABD Dolarına ulaşarak, 7 milyar ABD Doları tutarındaki genel değerlemeye katkıda bulundu. Linea test ağının "Odyssey Misyonu" olarak bilinen ilk aşamasında, topluluktan gelen bazı eleştirilere rağmen kullanıcılar oldukça meşguldü. Projenin popülaritesi artmaya devam etti ve piyasada Linea'nın airdrop'larına yönelik yüksek beklentiler devam ediyor.

Linea TVL verileri (kaynak: https://defillama.com/chain/Linea )

Linea'nın ana ağının yayına girdiği 9 Ağustos'tan bu yana Kilitli Toplam Değer (TVL) yaklaşık 56,64 milyon ABD Dolarına ulaştı. Resmi DeFi Yolculuğu etkinliğinin başlatılması, TVL'nin kısa vadede ikiye katlanmasına yol açtı. Şu anda Linea'daki altı haftalık DeFi Yolculuğu etkinliği sona eriyor. Bu etkinlik, her biri cüzdanlar, borsalar, zincirler arası köprüler, takaslar, borç verme, staking likiditesi ve daha fazlasını içeren belirli bir DeFi sektörüne odaklanan on dalgadan oluşuyor. Her dalga bir temel görevi ve bir ödül görevini içerir. Temel görevi tamamladıktan sonra kullanıcılar, ruhları birbirine bağlayan bir jeton olan Linea Voyage XP'yi almaya hak kazanırlar.

Linea'nın Teknolojisi

Linea, Vortex'i temel alan SNARK (zk-SNARK: Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge) kanıt teknolojisini kullanır. Bu teknoloji yalnızca işlemlerin mahremiyetini ve mahremiyetini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda etkili doğrulamayı da sağlar ve böylece genel sistemin verimliliğini artırır. SNARK teknolojisi, verimli ve özel işlem süreçlerini garanti ederek kullanıcılara daha etkili bir ticaret deneyimi ve güvenliği sağlar.

Linea İç Koruma Sistemi (kaynak: etresear.ch)

Linea, tamamen eşdeğer bir EVM Layer2 ağıdır ve diğer zkEVM'lerden ana farkı, dahili kanıt sistemleri Arcane ve Vortex'te yatmaktadır.

Linea'daki işlemleri kanıtlamak için platform, bilgisayar programlarını sıfır bilgi kanıtlarıyla anlaşılabilecek matematiksel ifadelere dönüştürmek için aritmetikleştirmeyi kullanıyor.

Arcane ve Vortex kısa ve öz bir kanıt sistemi oluşturuyor. zk-EVM aritmetiği Arcane tarafından derlenerek zk-EVM aritmetiği polinom IOP'ye dönüştürülür. Vortex daha sonra polinom IOP'yi somut bir kanıt sistemine dönüştürmek için kullanılır. Vortex, kanıtların yinelemeli sıkıştırılmasına olanak tanıyan, kendi kendini yineleyen bir mekanizma ile donatılmıştır.

Kendi kendine özyineleme, kanıtı yeterince azalttığında, son sıkıştırma adımını eklemek için harici bir kanıt sistemi olan gnark (gnark, ConsenSys'in Groth16, Plonk vb. gibi gelişmiş özellikleri destekleyen kapsamlı Golang çerçevesidir) kullanılır. Özyinelemeli optimizasyon yoluyla kanıt, gnark harici kanıt sistemine sıkıştırılır, böylece doğrulanabilir hale gelir ve sonuçta Ethereum ağında doğrulamaya olanak tanır.

Linea'nın Avantajları

Gelişmiş DeFi Kullanıcı Deneyimi

Linea, geliştiricilere uygun bir geliştirme ortamı sağlayan altyapı olarak hizmet vermenin yanı sıra DeFi sektörüne de odaklanıyor. Linea'nın esnek ve genişletilebilir çerçevesi, geliştiricilerin, Ethereum ağının sağlayamayacağı özellikler olan, daha düşük gas ücretleri ve 4.800 TPS'lik yüksek verim ile çeşitli yeni DeFi protokolleri oluşturmasına destek olur.

Geliştirici Merkezli Yaklaşım

Linea, geliştiriciler için geliştirme maliyetlerini azaltmak amacıyla MetaMask, Truffle, Infura ve diğerleri gibi araçlarla entegrasyonu destekleyerek Layer2 ağlarında kusursuz bir geliştirici deneyimi sunmaya çalışmaktadır. Sıfır bilgi kanıt yeteneklerini tam Ethereum Sanal Makinesi (EVM) eşdeğerliğiyle birleştiren Linea, inşaatçıların ölçeklenebilir DApp'ler oluşturmasına veya mevcut olanları kod değişikliği veya akıllı sözleşmeleri yeniden yazma zahmetine girmeden taşımasına olanak tanıyarak yenilikçiliğe odaklanmalarını sağlar.

Önemli Trafik ve Araç Desteğiyle Desteklenir

Linea, ConsenSys kapsamındaki bir ürün olarak MetaMask, Infura, Truffle vb. araçlardan yararlanmaktadır. Linea ekosistemindeki tüm uygulamalar MetaMask cüzdan bağlantılarını destekleyerek daha fazla kullanıcının Linea'ya çekilmesini sağlıyor. Ayrıca Linea'nın ana ağı, varsayılan olarak MetaMask'ta yerleşiktir ve karmaşık manuel ekleme işlemini ortadan kaldırır. Aynı zamanda geliştiricilerin Infura'nın API'sini kullanarak DApp'leri hızla dağıtmalarını ve genişletmelerini destekleyerek eksiksiz bir ConsenSys iş ekosistemi oluşturur.

Ethereum Güvenlik Mekanizması

Linea, yürütmeyi optimize ederken Ethereum'un güvenlik mekanizmasına aktif olarak katılır. Bu, kullanıcıların çok sayıda işlem gerçekleştirmesine, karmaşık programları çalıştırmasına, sözleşmeleri dağıtmasına, NFT'leri basmasına ve tüm bu yürütmeleri Ethereum ağına raporlamasına olanak tanır. Linea, Linea zincir faaliyetlerinin raporlarını kanıtlamak ve Ethereum ağına göndermek için sıfır bilgi kanıtlarından yararlanır ve güvenlikten ödün vermeden yürütmeyi optimize eder. Bu yaklaşım, tek bir kanıtlayıcıyla Toplama'dan daha güvenilirdir ve tek bir hata noktası riskini ortadan kaldırır.

Ayrıca, ConsenSys'in ABD mevzuatına uygunluk konusundaki uzmanlığı şüphesiz Linea'ya diğer Layer2 ağlarının sahip olamayacağı benzersiz bir avantaj sağlıyor.

Linea Ekosistemi

Şu anda LayerZero, Galxe, Orbiter Finance ve daha fazlası gibi projeler Linea ekosistemine entegre oldu. Halihazırda 100'den fazla desteklenen DApp olsa da bunların çoğu Ethereum ekosistemini kopyalıyor. Linea ağındaki bazı dikkate değer projeler:

Linea Ekosistemindeki Projeler (Kaynak: https://linea.build/ )

Çapraz Zincir Köprüsü - Owlto Finance

Owlto Finance, Linea zincirinde merkezi olmayan bir Çapraz Toplama çapraz zincir köprüsüdür. Bu yıl Ethereum ekosisteminde en iyi geliştirilen çapraz zincir projelerinden biri olan Owlto Finance, kullanıcılara güvenli ve hızlı varlık hareketi ve transfer hizmetleri sunmayı hedefliyor. Oldukça merkezi olmayan bir Layer2 ağ çözümü olan Linea, şu anda Ethereum, Polygon, Arbitrum, Optimism, StarkNet, zkSync gibi ağlar arasındaki zincirler arası hizmetleri destekleyerek Owlto Finance'in Linea üzerinde daha iyi zincirler arası çözümler sunmasını kolaylaştırıyor.

Merkezi Olmayan Borç Verme Protokolü - Mendi Finance

Mendi Finance, USDT, USDC, DAI ve diğer stablecoin'ler dahil olmak üzere ana para birimlerini destekler. Mendi, fiyat koruması için Pyth ve Chainlink gibi merkezi olmayan oracle'lardan yararlanan ve kullanıcılara güvenli işlem desteği sağlayan güvenilir bir güvenlik modeline sahiptir.

Ek olarak Mendi, kullanıcıların herhangi bir zincirdeki varlıkları Mendi borç verme havuzuna yatırmasına olanak tanıyan zincirler arası yeniden yükleme işlevine de sahiptir.

Mendi Finans Ana Sayfası (kaynak: https://mendi.finance/ )

Merkezi Olmayan Ticaret Platformu - EchoDEX

EchoDEX, düşük ücretleri ve yüksek likidite toplayıcı işlevselliği nedeniyle kullanıcılar tarafından sevilen, Linea zincirindeki ilk ekosistem projesidir. EchoDEX, çapraz zincir, stake etme, madencilik gibi çeşitli özellikleri destekler ve katılan kullanıcılar ödül olarak ECP tokenini alabilir. Ayrıca EchoDEX bir airdrop planı duyurdu ve ayrıntılı kriterler ve kurallar resmi web sitesinde bulunabilir.

EchoDEX Ana Sayfası (kaynak: https://www.echodex.io/ )

NFT Ticaret Platformu - Zonic

Linea'daki ilk NFT ticaret platformu olan Zonic, DeFi Voyage etkinliğine de katıldı. Zonic, Layer2'de yer alan ve Polygon, Scroll, Arbitrum, zkSync, Optimism ve daha fazlası gibi birden fazla zincirde NFT işlemlerini destekleyen bir NFT ticaret pazarıdır. Zonic şu anda tamamen ücretsiz NFT satışlarını desteklemektedir.

Zonic Ana Sayfası (kaynak: https://zonic.app/ )

Cüzdan - Linea Kasa

Linea Safe, çoklu imzalı bir cüzdan, merkezi olmayan bir saklama protokolü ve toplu sözleşme varlık yönetimi platformudur. Linea Goerli ve Linea dağıtımları tarafından desteklenen Linea ekosisteminin hayati bir ortağıdır. Linea Safe, blockchain uzmanı ekibi Protofire'dan destek alarak cüzdanın güncel durumunu güvence altına alıyor ve güvenlik özelliklerini optimize ederek kullanıcılara Linea ekosisteminde daha sorunsuz bir deneyim sunuyor.

Linea Safe Ana Sayfası (kaynak: https://safe.linea.build/welcome )

Linea Tokenomikleri

Linea henüz yerel bir token yayınlamadı.

Linea Yolculuğu XP'si (LXP $)

Linea'da devam eden DeFi Voyage etkinliğine katılmak, kullanıcıların temel görevleri tamamladıktan sonra Linea Voyage XP adlı ruh bağlayan bir token kazanmalarına olanak tanır.

Voyage XP, ruhları birbirine bağlayan bir simgedir, devredilemez ve hiçbir parasal değeri yoktur. Linea'nın topluluğa katkıda bulunanları ödüllendirme ve onlara kimlik kanıtı sağlama yolu olarak anlaşılabilir. Voyage XP sahipleri, resmi ürünler, topluluk rolleri, beyaz liste ayrıcalıkları ve daha fazlası gibi avantajlara hak kazanır.

Çözüm

Şu anda Linea zincirinde nispeten az sayıda yerli proje var. Ancak gelecekte yerel projelerin güçlü gelişimiyle Linea daha iyi bir büyüme elde edebilir. Linea ekibi, ekosistem ortaklarını aktif olarak genişletiyor ve MetaMask ile yerel entegrasyon, kullanıcılarla yakın bir bağlantı kurulmasına yardımcı oluyor. Linea'nın sıfır bilgi kanıtlarını ve EVM eşdeğerliğini kullanması, zk-VM Toplamaları ile rekabet etmesine olanak tanıyarak mevcut akıllı sözleşmelerin ve araç altyapısının sorunsuz bir şekilde yeniden kullanılmasına olanak tanır. Kullanıcılar tarafından Linea'nın token ihracına yönelik yaygın beklentiyle birleştiğinde, şüphesiz Linea'yı bekleyen önemli bir büyüme patlaması var.

Yazar: Grace
Çevirmen: Sonia
İnceleyen(ler): Edward、Wayne、Elisa、Ashley He、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

Linea'ya Genel Bakış

Yeni BaşlayanJan 02, 2024
Blockchain ağına daha fazla kullanıcı katıldıkça ölçeklenebilirlik sorunu da artıyor. Şimdi asıl mesele, işlemleri daha düşük gas ücretleriyle tamamlamanın daha verimli yollarını bulmak. Layer2'nin kamuoyunun dikkatini çekmesinin nedeni budur.
Linea'ya Genel Bakış

Linea nedir?

Linea, ConsenSys'in tamamen eşdeğer bir EVM (Ethereum Virtual Machine) Layer2 ağı sunan ilk ZK Roll-up projesidir. Geliştiricilere Ethereum ağıyla aynı araçları ve altyapıyı sağlarken yüksek kapasiteyi, ölçeklenebilirliği ve düşük gas ücretlerini sorunsuz bir şekilde birleştirir.

Linea, sıfır bilgi kanıt yeteneklerini tam EVM eşdeğerliğiyle entegre ederek, geliştiricilerin ölçeklenebilir DApp'ler oluşturmasına veya mevcut olanları kod değişikliği veya akıllı sözleşmeleri yeniden yazma zahmetine girmeden taşımasına olanak tanır. Ayrıca Linea, geliştiricilerin sıfır bilgi teknolojisinde uzman olmaya gerek kalmadan zkEVM üzerinde geliştirme yapmalarına olanak tanıyan kullanışlı ve esnek, genişletilebilir bir çerçeve sunuyor.

Şu anda Linea'daki işlem maliyetleri Ethereum ağına göre 15 ila 20 kat daha ucuz. Cüzdanlar, zincirler arası köprüler, DeFi, NFT'ler ve diğerleri dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde giderek daha fazla proje Linea ağına dağıtılıyor ve taşınıyor. Sonuç olarak Linea'nın Kilitli Toplam Değeri (TVL) yükseldi ve şu anda 68,8 milyon USD'de sabitlendi.

proje geçmişi

Kurucu Ekip

Joseph Lubin, ConsenSys ve Ethereum'un kurucu ortaklarından biridir. Phil Davis, ConsenSys'in Finans Direktörüdür ve ConsenSys'in finans ve muhasebe işlevlerini denetlemekten ve şirketin yenilikçi finansal stratejilerini genişletmekten sorumludur.

Mevcut Finansman Durumu

Linea, beş finansman turuyla 7 milyar ABD Doları değerleme ile toplam 775 milyon ABD Doları tutarında finansmanı başarıyla topladı. Bu turların önemli katılımcıları arasında Dragonfly ve Coinbase Ventures gibi önde gelen kripto yatırım şirketlerinin yanı sıra Microsoft ve SoftBank gibi geleneksel finans devleri de yer alıyor.

Linea'nın ana şirketi ConsenSys, önemli bir mali güce sahiptir. ConsenSys'in mali raporlarına göre 2022 yılında 720 milyon USD gelir ve 220 milyon USD net kâr elde etti. ConsenSys, bir blockchain yazılım şirketi olarak, blockchain ekosistemi için Merkezi Olmayan Uygulamalar (DApp'ler) geliştirmeye ve geliştiriciler ile son kullanıcılara ilgili araçları sağlamaya kendini adamıştır. Ana projelerinin tümü Ethereum ağına dayanmaktadır. ConsenSys'in ürün yelpazesinde aylık 30 milyondan fazla aktif kullanıcıya sahip popüler kripto cüzdanı MetaMask ve 400.000'i aşan kullanıcı tabanına sahip geliştiricilere yönelik bir blockchain geliştirme aracı olan Infura yer alıyor. ConsenSys, Ethereum ekosistemindeki en etkili ve güçlü şirketlerden biri olarak duruyor.

Linea Güncel Gelişimi

Linea şu anda ana ağını başarıyla başlattı ve ekosisteminde övgüye değer sonuçlar elde etti. Linea ana ağındaki toplam kilitli değer (TVL) 68,81 milyon ABD Dolarına ulaşarak, 7 milyar ABD Doları tutarındaki genel değerlemeye katkıda bulundu. Linea test ağının "Odyssey Misyonu" olarak bilinen ilk aşamasında, topluluktan gelen bazı eleştirilere rağmen kullanıcılar oldukça meşguldü. Projenin popülaritesi artmaya devam etti ve piyasada Linea'nın airdrop'larına yönelik yüksek beklentiler devam ediyor.

Linea TVL verileri (kaynak: https://defillama.com/chain/Linea )

Linea'nın ana ağının yayına girdiği 9 Ağustos'tan bu yana Kilitli Toplam Değer (TVL) yaklaşık 56,64 milyon ABD Dolarına ulaştı. Resmi DeFi Yolculuğu etkinliğinin başlatılması, TVL'nin kısa vadede ikiye katlanmasına yol açtı. Şu anda Linea'daki altı haftalık DeFi Yolculuğu etkinliği sona eriyor. Bu etkinlik, her biri cüzdanlar, borsalar, zincirler arası köprüler, takaslar, borç verme, staking likiditesi ve daha fazlasını içeren belirli bir DeFi sektörüne odaklanan on dalgadan oluşuyor. Her dalga bir temel görevi ve bir ödül görevini içerir. Temel görevi tamamladıktan sonra kullanıcılar, ruhları birbirine bağlayan bir jeton olan Linea Voyage XP'yi almaya hak kazanırlar.

Linea'nın Teknolojisi

Linea, Vortex'i temel alan SNARK (zk-SNARK: Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge) kanıt teknolojisini kullanır. Bu teknoloji yalnızca işlemlerin mahremiyetini ve mahremiyetini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda etkili doğrulamayı da sağlar ve böylece genel sistemin verimliliğini artırır. SNARK teknolojisi, verimli ve özel işlem süreçlerini garanti ederek kullanıcılara daha etkili bir ticaret deneyimi ve güvenliği sağlar.

Linea İç Koruma Sistemi (kaynak: etresear.ch)

Linea, tamamen eşdeğer bir EVM Layer2 ağıdır ve diğer zkEVM'lerden ana farkı, dahili kanıt sistemleri Arcane ve Vortex'te yatmaktadır.

Linea'daki işlemleri kanıtlamak için platform, bilgisayar programlarını sıfır bilgi kanıtlarıyla anlaşılabilecek matematiksel ifadelere dönüştürmek için aritmetikleştirmeyi kullanıyor.

Arcane ve Vortex kısa ve öz bir kanıt sistemi oluşturuyor. zk-EVM aritmetiği Arcane tarafından derlenerek zk-EVM aritmetiği polinom IOP'ye dönüştürülür. Vortex daha sonra polinom IOP'yi somut bir kanıt sistemine dönüştürmek için kullanılır. Vortex, kanıtların yinelemeli sıkıştırılmasına olanak tanıyan, kendi kendini yineleyen bir mekanizma ile donatılmıştır.

Kendi kendine özyineleme, kanıtı yeterince azalttığında, son sıkıştırma adımını eklemek için harici bir kanıt sistemi olan gnark (gnark, ConsenSys'in Groth16, Plonk vb. gibi gelişmiş özellikleri destekleyen kapsamlı Golang çerçevesidir) kullanılır. Özyinelemeli optimizasyon yoluyla kanıt, gnark harici kanıt sistemine sıkıştırılır, böylece doğrulanabilir hale gelir ve sonuçta Ethereum ağında doğrulamaya olanak tanır.

Linea'nın Avantajları

Gelişmiş DeFi Kullanıcı Deneyimi

Linea, geliştiricilere uygun bir geliştirme ortamı sağlayan altyapı olarak hizmet vermenin yanı sıra DeFi sektörüne de odaklanıyor. Linea'nın esnek ve genişletilebilir çerçevesi, geliştiricilerin, Ethereum ağının sağlayamayacağı özellikler olan, daha düşük gas ücretleri ve 4.800 TPS'lik yüksek verim ile çeşitli yeni DeFi protokolleri oluşturmasına destek olur.

Geliştirici Merkezli Yaklaşım

Linea, geliştiriciler için geliştirme maliyetlerini azaltmak amacıyla MetaMask, Truffle, Infura ve diğerleri gibi araçlarla entegrasyonu destekleyerek Layer2 ağlarında kusursuz bir geliştirici deneyimi sunmaya çalışmaktadır. Sıfır bilgi kanıt yeteneklerini tam Ethereum Sanal Makinesi (EVM) eşdeğerliğiyle birleştiren Linea, inşaatçıların ölçeklenebilir DApp'ler oluşturmasına veya mevcut olanları kod değişikliği veya akıllı sözleşmeleri yeniden yazma zahmetine girmeden taşımasına olanak tanıyarak yenilikçiliğe odaklanmalarını sağlar.

Önemli Trafik ve Araç Desteğiyle Desteklenir

Linea, ConsenSys kapsamındaki bir ürün olarak MetaMask, Infura, Truffle vb. araçlardan yararlanmaktadır. Linea ekosistemindeki tüm uygulamalar MetaMask cüzdan bağlantılarını destekleyerek daha fazla kullanıcının Linea'ya çekilmesini sağlıyor. Ayrıca Linea'nın ana ağı, varsayılan olarak MetaMask'ta yerleşiktir ve karmaşık manuel ekleme işlemini ortadan kaldırır. Aynı zamanda geliştiricilerin Infura'nın API'sini kullanarak DApp'leri hızla dağıtmalarını ve genişletmelerini destekleyerek eksiksiz bir ConsenSys iş ekosistemi oluşturur.

Ethereum Güvenlik Mekanizması

Linea, yürütmeyi optimize ederken Ethereum'un güvenlik mekanizmasına aktif olarak katılır. Bu, kullanıcıların çok sayıda işlem gerçekleştirmesine, karmaşık programları çalıştırmasına, sözleşmeleri dağıtmasına, NFT'leri basmasına ve tüm bu yürütmeleri Ethereum ağına raporlamasına olanak tanır. Linea, Linea zincir faaliyetlerinin raporlarını kanıtlamak ve Ethereum ağına göndermek için sıfır bilgi kanıtlarından yararlanır ve güvenlikten ödün vermeden yürütmeyi optimize eder. Bu yaklaşım, tek bir kanıtlayıcıyla Toplama'dan daha güvenilirdir ve tek bir hata noktası riskini ortadan kaldırır.

Ayrıca, ConsenSys'in ABD mevzuatına uygunluk konusundaki uzmanlığı şüphesiz Linea'ya diğer Layer2 ağlarının sahip olamayacağı benzersiz bir avantaj sağlıyor.

Linea Ekosistemi

Şu anda LayerZero, Galxe, Orbiter Finance ve daha fazlası gibi projeler Linea ekosistemine entegre oldu. Halihazırda 100'den fazla desteklenen DApp olsa da bunların çoğu Ethereum ekosistemini kopyalıyor. Linea ağındaki bazı dikkate değer projeler:

Linea Ekosistemindeki Projeler (Kaynak: https://linea.build/ )

Çapraz Zincir Köprüsü - Owlto Finance

Owlto Finance, Linea zincirinde merkezi olmayan bir Çapraz Toplama çapraz zincir köprüsüdür. Bu yıl Ethereum ekosisteminde en iyi geliştirilen çapraz zincir projelerinden biri olan Owlto Finance, kullanıcılara güvenli ve hızlı varlık hareketi ve transfer hizmetleri sunmayı hedefliyor. Oldukça merkezi olmayan bir Layer2 ağ çözümü olan Linea, şu anda Ethereum, Polygon, Arbitrum, Optimism, StarkNet, zkSync gibi ağlar arasındaki zincirler arası hizmetleri destekleyerek Owlto Finance'in Linea üzerinde daha iyi zincirler arası çözümler sunmasını kolaylaştırıyor.

Merkezi Olmayan Borç Verme Protokolü - Mendi Finance

Mendi Finance, USDT, USDC, DAI ve diğer stablecoin'ler dahil olmak üzere ana para birimlerini destekler. Mendi, fiyat koruması için Pyth ve Chainlink gibi merkezi olmayan oracle'lardan yararlanan ve kullanıcılara güvenli işlem desteği sağlayan güvenilir bir güvenlik modeline sahiptir.

Ek olarak Mendi, kullanıcıların herhangi bir zincirdeki varlıkları Mendi borç verme havuzuna yatırmasına olanak tanıyan zincirler arası yeniden yükleme işlevine de sahiptir.

Mendi Finans Ana Sayfası (kaynak: https://mendi.finance/ )

Merkezi Olmayan Ticaret Platformu - EchoDEX

EchoDEX, düşük ücretleri ve yüksek likidite toplayıcı işlevselliği nedeniyle kullanıcılar tarafından sevilen, Linea zincirindeki ilk ekosistem projesidir. EchoDEX, çapraz zincir, stake etme, madencilik gibi çeşitli özellikleri destekler ve katılan kullanıcılar ödül olarak ECP tokenini alabilir. Ayrıca EchoDEX bir airdrop planı duyurdu ve ayrıntılı kriterler ve kurallar resmi web sitesinde bulunabilir.

EchoDEX Ana Sayfası (kaynak: https://www.echodex.io/ )

NFT Ticaret Platformu - Zonic

Linea'daki ilk NFT ticaret platformu olan Zonic, DeFi Voyage etkinliğine de katıldı. Zonic, Layer2'de yer alan ve Polygon, Scroll, Arbitrum, zkSync, Optimism ve daha fazlası gibi birden fazla zincirde NFT işlemlerini destekleyen bir NFT ticaret pazarıdır. Zonic şu anda tamamen ücretsiz NFT satışlarını desteklemektedir.

Zonic Ana Sayfası (kaynak: https://zonic.app/ )

Cüzdan - Linea Kasa

Linea Safe, çoklu imzalı bir cüzdan, merkezi olmayan bir saklama protokolü ve toplu sözleşme varlık yönetimi platformudur. Linea Goerli ve Linea dağıtımları tarafından desteklenen Linea ekosisteminin hayati bir ortağıdır. Linea Safe, blockchain uzmanı ekibi Protofire'dan destek alarak cüzdanın güncel durumunu güvence altına alıyor ve güvenlik özelliklerini optimize ederek kullanıcılara Linea ekosisteminde daha sorunsuz bir deneyim sunuyor.

Linea Safe Ana Sayfası (kaynak: https://safe.linea.build/welcome )

Linea Tokenomikleri

Linea henüz yerel bir token yayınlamadı.

Linea Yolculuğu XP'si (LXP $)

Linea'da devam eden DeFi Voyage etkinliğine katılmak, kullanıcıların temel görevleri tamamladıktan sonra Linea Voyage XP adlı ruh bağlayan bir token kazanmalarına olanak tanır.

Voyage XP, ruhları birbirine bağlayan bir simgedir, devredilemez ve hiçbir parasal değeri yoktur. Linea'nın topluluğa katkıda bulunanları ödüllendirme ve onlara kimlik kanıtı sağlama yolu olarak anlaşılabilir. Voyage XP sahipleri, resmi ürünler, topluluk rolleri, beyaz liste ayrıcalıkları ve daha fazlası gibi avantajlara hak kazanır.

Çözüm

Şu anda Linea zincirinde nispeten az sayıda yerli proje var. Ancak gelecekte yerel projelerin güçlü gelişimiyle Linea daha iyi bir büyüme elde edebilir. Linea ekibi, ekosistem ortaklarını aktif olarak genişletiyor ve MetaMask ile yerel entegrasyon, kullanıcılarla yakın bir bağlantı kurulmasına yardımcı oluyor. Linea'nın sıfır bilgi kanıtlarını ve EVM eşdeğerliğini kullanması, zk-VM Toplamaları ile rekabet etmesine olanak tanıyarak mevcut akıllı sözleşmelerin ve araç altyapısının sorunsuz bir şekilde yeniden kullanılmasına olanak tanır. Kullanıcılar tarafından Linea'nın token ihracına yönelik yaygın beklentiyle birleştiğinde, şüphesiz Linea'yı bekleyen önemli bir büyüme patlaması var.

Yazar: Grace
Çevirmen: Sonia
İnceleyen(ler): Edward、Wayne、Elisa、Ashley He、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!