RGB Protokolü Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Orta SeviyeJan 03, 2024
RGB Protokolü, akıllı sözleşmeleri yürütmek için zincir dışı verilerle istemci tarafı doğrulama modelini benimseyen, Bitcoin'in blok zincirindeki akıllı bir sözleşme protokolüdür.
RGB Protokolü Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

RGB Protokolü nedir?

Resim kaynağı: RGB Web Sitesi

RGB Protokolü, Bitcoin Ağı için karmaşık, gizli, güvenli akıllı sözleşmelerin geliştirilmesine ve yürütülmesine olanak tanıyan bir dizi açık kaynaklı protokoldür. RGB Protokolü, akıllı sözleşme kodlarını ve zincir dışı verileri koruyan temel katman olarak Bitcoin blok zincirini kullanır.

Protokolün altyapısı, projeleri tokenize etmek ve yürütmek için tek kullanımlık mühürler, yayın kanıtı ve Bitcoin taahhütlerini kullanır. RGB tasarımı, yalnızca fikir birliği için blok zincirini kullanarak genel "zincir içi akıllı sözleşme" tasarımından "istemci tarafı doğrulama" tasarımına geçer.

RGB Protokolünün Tarihçesi

RGB Protokolü ilk olarak 2016 yılında Giacomo Zucco tarafından Peter Todd'un "istemci tarafı doğrulama" tasarımına dayanan, BHB Ağı adı verilen, blockchain tabanlı olmayan bir varlık sistemi olarak tasarlandı. Projenin prototipi 2017 yılında Poseidon Grubunun desteğiyle hayata geçirildi.

2019 yılına gelindiğinde Pandora Prime AG'den Dr. Maxim Orlovsky, projenin ana tasarımcısı ve baş katılımcısı oldu ve BHB Network varlık sisteminden projenin gizli akıllı sözleşmeleri hesaplamasına olanak tanıyan mevcut durum RGB protokolüne geçişini etkiledi.

Aynı yıl Giacomo ve Orlovsky, RGB Protokolünün gelişimini denetlemek ve standartların, kayıtların, kitaplıkların, düğümlerin, komut satırının oluşturulmasına ve yönetimine öncülük etmek için Lightning Network Protokolü/Bitcoin Protokolü Standartları Birliği'ni (LNP/BP Standartlar Birliği) kurdu. Lightning ve Bitcoin ağlarına yönelik araçlar ve belgeler. Dernek, iFinex Inc., Fulgur Ventures, Pandora Prime AG gibi risk sermayedarları, Dr. Maxim Orlovsky'nin kişisel fonları, Hojo Vakfı, DIBA Inc. ve hatta anonim topluluk bağışları tarafından finanse edildi.

Mevcut RGB Protokolü, 50'den fazla kişi ve şirketin teknik ve mali katkılarından kaynaklanmaktadır.

RGB Ekibi

Merkezi olmayan bir protokol olduğundan resmi bir ekip yapısı yoktur. Dolayısıyla projeye katkılar küresel geliştirici ve araştırmacılardan oluşan bir ağdan geliyor. Proje, 2012'den bu yana Bitcoin maksimalisti olan İtalyan girişimci Giacomo Zucco tarafından ortaklaşa kuruldu. Bitcoin.it adında ilk İtalyan Bitcoin odaklı platformu kurdu ve Bitcoin ağını Ethereum gibi blok zincirlerine rakip olacak şekilde geliştirmeyi hedefliyor.

Maxim Orlovsky, BHB ağını RGB Protokolüne dönüştüren bir araştırmacı ve mühendistir. Aynı zamanda LNP/BP Standartları Birliği'nin baş mühendisidir. Bitcoin ekosistemindeki Lightning, gizliliği koruyan ağ oluşturma, işlevsel programlama ve deterministik hesaplama gibi çeşitli projelere katkıda bulunmuştur.

Projeye katkıda bulunan diğer önemli kişiler arasında AJ Town, Christian Bacher ve isimsiz bir "ZmnSCPxj" yer alıyor. Daha önce de belirtildiği gibi proje, araştırmacılar ve Bitcoin topluluğu üyelerinden oluşan bir ağ tarafından geliştiriliyor.

Temel Teknolojiye Giriş: Yayın Kanıtı, Tek Kullanımlık Mühürler ve Bitcoin Taahhütleri

Resim kaynağı: RGB Web Sitesi

Yayın Kanıtı

RGB Protokolü, Bitcoin blok zincirine aşırı yük getirmeden sözleşme durumlarının ve işlemlerin doğrulanmasına olanak tanıyan Peter Todd'un "istemci tarafı doğrulama" tekniği kullanılarak tasarlanmıştır.

Bu doğrulama ve doğrulama, güncellemeleri işlem katılımcılarıyla paylaşan ve ilgili herkesin güncellenen değişiklikleri almasını ve onaylamasını sağlayan dijital bir gazete kupürü gibi davranan Yayın Kanıtı'na (PoP) bağlıdır.

Küresel ağ tarafından doğrulanması gereken diğer mutabakat mekanizmalarının aksine PoP, çalışmak için üç temel kavramı kullanır. Bunlardan ilki, katılımcıların teslimat alıcısını onaylamasına olanak tanıyan alındı belgesidir. Bu, güncellenen bir belgeden sonra onay e-postası göndermeye benzer.

İkincisi, ağın güncellemenin yayınlanıp yayınlanmadığını onaylamasına olanak tanıyan yayınlanmama kanıtıdır. Bu, protokolde kurcalanmayı veya doğrulanmamış değişiklikleri önler. Sonuncusu, tüm tarafların güncellemeyi almaya yetkili olduğunu garanti eden Üyelik Kanıtı'dır. Bu, proje veya ağdaki şeffaflığı korur.

Tek Kullanımlık Contalar

Yayın Kanıtı konsensüs mekanizmasını desteklemek için Peter Todd, gelecekte yinelenen bir taahhüdün oluşturulamayacağını garanti eden kriptografik bir taahhüt olan tek kullanımlık mührü önerdi.

İlk olarak 2016 yılında tanıtılan tek kullanımlık mühür kavramı, Bitcoin blok zincirindeki projelerin karşılıklı farkındalığa ihtiyaç duymadan aynı işlemi kullanmasına olanak tanıyan deterministik Bitcoin taahhütlerinin oluşturulmasını sağladı. Mühür, bir SHA-256 işlem tanımlayıcısını ve gizli koda benzer şekilde belirli bir mesaja taahhüt edilen 32 bitlik bir işlem çıkış numarasını içerir; katılımcı mesajın içeriğini bilse bile tersine mühendislik uygulanamaz.

Tek kullanımlık mühür, bir nakliye konteynerinin tanımlayıcısına benzer şekilde davranır ve her işlemin, yalnızca bir kez harcanabilecek akıllı sözleşmelere veya varlıklara sahip bir tanımlayıcıya sahip olmasını sağlar, merkezi olmayan güveni korurken ağı çift harcama saldırısından korur. yapı.

Bitcoin Taahhütleri

Kriptografide taahhütler, bilgilerin saklandığı kilitli sandıklara benzer. Bu bilgilere, merkezi olmayan iletişimde önemli olan belirli koşullar altında erişilebilir.

RGB Protokolünde, Bitcoin taahhütleri üç biçimi içeren deterministik taahhütlerdir: Tapret, Operet ve Çoklu protokol taahhütleri. Tapret taahhütleri, güvenli, doğrulanabilir taahhütler oluşturmaya yönelik blok zincirinin Taproot özelliğine dayanmaktadır.

Opret taahhüdü OP Geri Dönüş çıktısına (OP_RETURN) dayanmaktadır. OP Dönüş çıkışı, Taproot özelliğini kullanamayacak kadar eski cihazlar için rastgele verilerin dahil edilmesine izin veren bir çıkıştır. Çoklu protokol taahhütleri birden fazla protokolde kullanılabilecek kadar esnektir.

RGB Protokolünün Mimari Tasarımına Giriş

Temel katman, projedeki tüm işlemler ve taahhütler için temel görevi gören Bitcoin'in blok zinciridir. İstemci tarafı doğrulama katmanı, deterministik Bitcoin taahhütlerinden (Tapret ve Opret) ve istemci tarafı doğrulama sırasında akıllı sözleşmeleri doğrulamak için gereken aritmetik ve mantıksal işlemler için optimize edilmiş bir sanal makine olan AluVM'den oluşan, en üstte oluşturulmuştur.

En üstte, fikir birliğine varılmayan kritik katman bulunur. Bu katman, RGB projesi için ek bir güvenlik katmanı sağlayan tek kullanımlık mühürden, çoklu protokol taahhüdünden ve istemci tarafı doğrulama için doğrulama kurallarını, durum tipini ve mantık tipini tanımlayan RGB Şemasından oluşur.

Son olarak RGB sözleşmesi ve yıldırım ağı, akıllı sözleşme koordinasyonu ve etkileşimi için Genesis durumu, Yönlendirilmiş Asiklik Grafik (DAG) durum geçişi ve Bifrost protokolünden oluşur.

RGB Protokol Ekosistemi Özellikleri: Akıllı Sözleşme Durumu ve Cüzdan Entegrasyonu

Resim kaynağı: RGB Web Sitesi

Akıllı Sözleşme Durumu

RGB Protokolü, Bitcoin blok zincirinde akıllı sözleşmeler yürütmek için istemci tarafı doğrulamayı ve zincir dışı verileri kullanır. Genel uygulama modelinden bu sapma, sözleşmeler ve bunların blockchain üzerindeki durumları için yeni bir işlem getiriyor.

RGB Protokolü, belirli eylemler kullanılarak aktarılabilen veya değiştirilebilen anahtarlar, kimlikler veya değerler gibi öğeleri kullanarak ağdaki varlık sahipliğini temsil eder. Geleneksel protokollerden farklı olarak bu veriler, blockchain üzerindeki yükü hafifletmek için zincir dışında depolanır. Yetkinin merkezileşmesini önlemek için ağ üyeleri, platformun sansüre karşı dayanıklı olmasını sağlayarak sözleşmenin kurallarını tanımlar ve uygular.

Protokol, bireysel katılımcıların şifreleme araçlarını kullanmasına dayanan istemci tarafı doğrulamayı kullanır. Böylece RGB yalnızca işlemlerin durumunu yayınladı. Gerçek içerik gizlidir ve bu da gizliliği artırır. Protokol ayrıca, ağın her üyesinin erişebildiği küresel (kamuya açık) verileri ve belirli tarafların kontrol ettiği sahip olunan (özel) verileri yönetmek için ikili bir sahiplik yapısı kullanıyor.

RGB Protokolü, sözleşmenin ilk devlet sahipliğini, dağıtım şartlarını ve sahiplerin haklarını tanımlayan Genesis Operasyonunu kullanır. Bir aktarım durumunda işlem, işlemi yönlendiren mantığı veya kuralları yürüterek durumu günceller. Bu güncellenmiş durum, merkezi olmayan tasarımını sürdürmek için ilgili taraflara veya topluluklara gönderilir.

Cüzdan Entegrasyonu

RGB Protokolünün akıllı sözleşmeleri yürütmek için zincir dışı altyapısı sayesinde entegre cüzdanın doğrudan zincir üzerinde çalışmasına gerek yoktur. Bunun yerine, sözleşme verilerini almak, sözleşme durumlarını takip etmek ve kullanıcının cüzdan arayüzünde doğrulamaları başlatmak için bir API entegrasyonu kullanır.

İstemci tarafı doğrulamalarını desteklemek için cüzdan tasarımı, kriptografik kanıt için entegre araçlar gerektiren, kullanıcıların alıştıkları arayüzde işlemleri doğrulamalarına olanak tanıyan özellikler içerir. Bazı özellikler aynı zamanda kullanıcının seçici olarak verileri ifşa etmesine veya kör imzalar talep etmesine olanak tanıyarak kullanıcının verilerini korur.

Bu özellikler, kullanıcının RGB Protokolü ve Bitcoin'in blok zinciriyle etkileşimini basitleştirerek daha geniş bir benimsemeyi teşvik etmeye yöneliktir. Ayrıca hassas verilerle işlem yaparken güvenliğin ve gizliliğin iyileştirilmesine de yardımcı olur.

Risk analizi

Avantaj

RGB Protokolü, Bitcoin blok zincirindeki akıllı sözleşmeler için bir çözüm olarak bazı önemli avantajlara sahiptir. Birincisi ölçeklenebilirlik ve verimliliktir. RGB Protokolü, daha hızlı işlem süresi sağlarken Bitcoin üzerinde işlem yapma yükünü azaltmak için istemci tarafı doğrulamaları ve zincir dışı verileri kullanır.

Ayrıca, bu şifreleme araçlarını kullanımı basit bir arayüze entegre ederek kullanıcı gizliliğini ve veriler üzerindeki kontrolü geliştiren özelliklere de sahiptir. Son olarak protokol, küresel olarak en güvenli olanlardan biri olan Bitcoin blok zincirinin güvenliğinden yararlanıyor.

Dezavantajları

RGB Protokolünün önemli dezavantajlarından biri istemci tarafı doğrulama için gereken katılımcı sayısıdır. İşlemleri doğrulamak için tüm ağın kullanılmasını gerektiren zincir içi işlemlerin aksine, RGB Protokolünün zincir dışı tasarımı, sunucuları tehlikeye atarak merkezileşmeye veya potansiyel sansüre yol açabilecek sunuculara veya bulut tabanlı altyapılara dayanır.

RGB zincir dışı tasarımı aynı zamanda blockchain altyapısına daha fazla karmaşıklık katıyor ve bu da ölçeklenebilirlik sorunlarına yol açabiliyor.

Zorluklar

Protokol için en büyük zorluklardan biri anlaşmazlıkların çözümü sırasında fikir birliğidir. Tüm ağı kapsayan zincir içi doğrulamanın aksine, zincir dışı tasarım, sözleşme yükseltmeleri ve anlaşmazlıklar konusunda fikir birliğine varılmasında daha fazla zorluk sunar ve bu da merkezi üçüncü tarafların veya güven modellerinin kullanılmasına yol açabilir.

Kullanıcının ayrıca özel anahtarlarının güvenliği konusunda daha dikkatli olması da görevlendirildi. Daha az dikkatli kullanıcılar için bu zor olacaktır.

Rekabet Analizi

RGB ve OmniBOLT protokolleri, işlemleri daha hızlı ve daha ucuz hale getirmek için Lightning ve Bitcoin ağını kullanan ikinci katman projeleridir. Ama onların da farklılıkları var.

RGB Protokolü, finanstan yönetişime kadar çeşitli projelerde kullanılabilecek genel amaçlı zincir dışı bir akıllı sözleşme protokolüdür. OmniBOLT ise ağ üzerinde stabilcoin basmak ve aktarmak için kullanılan finans odaklı bir projedir.

Her iki proje de Bitcoin ağındaki ölçeklenebilirliği artırmak için tasarlanmış olsa da istemci tarafı doğrulamayı kullanan RGB protokolü, blockchain üzerindeki yükü en aza indiriyor. RGB protokolünün aksine OmniBOLT, doğrulama için ağırlıklı olarak blok zincirine güvenerek ölçeklenebilirlik kapasitesini azaltır.

RGB Protokolü, ölçeklenebilirliğe ve gizliliğe öncelik veren zincir dışı depolamayı kullanır. Protokol, kullanıcıların verileri seçici bir şekilde ifşa etmelerine olanak tanıyarak onlara hassas bilgiler üzerinde kontrol olanağı sağlar. Öte yandan OmniBOLT protokolü, şeffaflığa ve denetlenebilirliğe öncelik veren zincir üstü depolamayı kullanıyor, böylece işlemler, Bitcoin'in işlemlere yönelik standardına benzer şekilde tamamen görünür oluyor.

İkisi arasındaki seçim, gizlilik odaklı genel amaçlı uygulamalar veya ağ içindeki stabilcoin tabanlı kullanım durumları için özel kullanım durumuna ve önceliklere bağlıdır.

RGB Protokolü Uygulamaları

Sonsuzlar

Resim Kaynağı: Infinitas Web Sitesi

Proje, Bitcoin üzerinde hem RGB Protokolünü hem de Lightning ağını kullanan, Turing'in eksiksiz bir akıllı sözleşme platformudur.

Proje, kullanıcı verilerini meraklı gözlerden korumak için gelişmiş, güvenilir bir Bitcoin sabitleme mekanizması kullanırken, kullanıcı varlıklarını korumak için Bitcoin blok zincirinin güvenliğini devralıyor. Proje, RGB Protokolünün kapasitesini genişletmeye, daha karmaşık uygulamaların önünü açmaya ve Bitcoin geliştiricileri ve kullanıcıları için birbirine bağlı bir ekosistemi geliştirmeye odaklanıyor.

MyCitadel

Resim Kaynağı: MyCitadel Web Sitesi

MyCitadel, RGB Protokolünün özelliklerini destekleyen ilk Grafik Kullanıcı Arayüzü cüzdanıdır (GUI cüzdanı). RGB geliştiricileri tarafından oluşturulmuştur ve kullanıcıların tercih ettikleri cihazlarda platformun keyfini çıkarmasına olanak tanıyan çapraz platformlu bir cüzdandır.

Dijital Bitcoin Sanatı (DIBA)

Görüntü Kaynağı: DIBA Web Sitesi

DIBA, Bitcoin üzerinde RGB Protokolünün akıllı sözleşmelerini ve Lightning Network'ü kullanan ilk NFT pazar yeridir. Bitcoin'in blok zincirindeki saklama dışı sanat varlıklarına ilişkin insanların anlayışını şekillendirmeye yardımcı olmak için tasarlandı.

Uygulamanın beta sürümü Bitcoin'in test ağında çalışıyor ve kısa süre içinde ana ağda da yayına girecek.

Çözüm

RGB Protokolü, Bitcoin'in blok zincirinde, zincir dışı verilerle istemci tarafı doğrulama modelini benimseyen akıllı bir sözleşme protokolüdür. Başlangıçta Giacomo ve Maxim tarafından tasarlandı ve geliştirildi.

Proje, blockchain üzerinde akıllı sözleşmeler yürütmek için Yayın Kanıtı, Tek Kullanımlık Mühürler ve Bitcoin Taahhütlerini kullanıyor. Altyapı, gizliliği ve benimsemeyi geliştirmek için akıllı sözleşme yönetimine, ikili sahipliğe ve cüzdan entegrasyonuna olanak tanır.

Zorluklara rağmen RGB Protokolü, Bitcoin ağını geliştirmek için gizliliğe ve topluluk odaklı gelişime kendini adamıştır

Yazar: Bravo
Çevirmen: Sonia
İnceleyen(ler): Piccolo、Wayne、Ashley He
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

RGB Protokolü Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Orta SeviyeJan 03, 2024
RGB Protokolü, akıllı sözleşmeleri yürütmek için zincir dışı verilerle istemci tarafı doğrulama modelini benimseyen, Bitcoin'in blok zincirindeki akıllı bir sözleşme protokolüdür.
RGB Protokolü Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

RGB Protokolü nedir?

Resim kaynağı: RGB Web Sitesi

RGB Protokolü, Bitcoin Ağı için karmaşık, gizli, güvenli akıllı sözleşmelerin geliştirilmesine ve yürütülmesine olanak tanıyan bir dizi açık kaynaklı protokoldür. RGB Protokolü, akıllı sözleşme kodlarını ve zincir dışı verileri koruyan temel katman olarak Bitcoin blok zincirini kullanır.

Protokolün altyapısı, projeleri tokenize etmek ve yürütmek için tek kullanımlık mühürler, yayın kanıtı ve Bitcoin taahhütlerini kullanır. RGB tasarımı, yalnızca fikir birliği için blok zincirini kullanarak genel "zincir içi akıllı sözleşme" tasarımından "istemci tarafı doğrulama" tasarımına geçer.

RGB Protokolünün Tarihçesi

RGB Protokolü ilk olarak 2016 yılında Giacomo Zucco tarafından Peter Todd'un "istemci tarafı doğrulama" tasarımına dayanan, BHB Ağı adı verilen, blockchain tabanlı olmayan bir varlık sistemi olarak tasarlandı. Projenin prototipi 2017 yılında Poseidon Grubunun desteğiyle hayata geçirildi.

2019 yılına gelindiğinde Pandora Prime AG'den Dr. Maxim Orlovsky, projenin ana tasarımcısı ve baş katılımcısı oldu ve BHB Network varlık sisteminden projenin gizli akıllı sözleşmeleri hesaplamasına olanak tanıyan mevcut durum RGB protokolüne geçişini etkiledi.

Aynı yıl Giacomo ve Orlovsky, RGB Protokolünün gelişimini denetlemek ve standartların, kayıtların, kitaplıkların, düğümlerin, komut satırının oluşturulmasına ve yönetimine öncülük etmek için Lightning Network Protokolü/Bitcoin Protokolü Standartları Birliği'ni (LNP/BP Standartlar Birliği) kurdu. Lightning ve Bitcoin ağlarına yönelik araçlar ve belgeler. Dernek, iFinex Inc., Fulgur Ventures, Pandora Prime AG gibi risk sermayedarları, Dr. Maxim Orlovsky'nin kişisel fonları, Hojo Vakfı, DIBA Inc. ve hatta anonim topluluk bağışları tarafından finanse edildi.

Mevcut RGB Protokolü, 50'den fazla kişi ve şirketin teknik ve mali katkılarından kaynaklanmaktadır.

RGB Ekibi

Merkezi olmayan bir protokol olduğundan resmi bir ekip yapısı yoktur. Dolayısıyla projeye katkılar küresel geliştirici ve araştırmacılardan oluşan bir ağdan geliyor. Proje, 2012'den bu yana Bitcoin maksimalisti olan İtalyan girişimci Giacomo Zucco tarafından ortaklaşa kuruldu. Bitcoin.it adında ilk İtalyan Bitcoin odaklı platformu kurdu ve Bitcoin ağını Ethereum gibi blok zincirlerine rakip olacak şekilde geliştirmeyi hedefliyor.

Maxim Orlovsky, BHB ağını RGB Protokolüne dönüştüren bir araştırmacı ve mühendistir. Aynı zamanda LNP/BP Standartları Birliği'nin baş mühendisidir. Bitcoin ekosistemindeki Lightning, gizliliği koruyan ağ oluşturma, işlevsel programlama ve deterministik hesaplama gibi çeşitli projelere katkıda bulunmuştur.

Projeye katkıda bulunan diğer önemli kişiler arasında AJ Town, Christian Bacher ve isimsiz bir "ZmnSCPxj" yer alıyor. Daha önce de belirtildiği gibi proje, araştırmacılar ve Bitcoin topluluğu üyelerinden oluşan bir ağ tarafından geliştiriliyor.

Temel Teknolojiye Giriş: Yayın Kanıtı, Tek Kullanımlık Mühürler ve Bitcoin Taahhütleri

Resim kaynağı: RGB Web Sitesi

Yayın Kanıtı

RGB Protokolü, Bitcoin blok zincirine aşırı yük getirmeden sözleşme durumlarının ve işlemlerin doğrulanmasına olanak tanıyan Peter Todd'un "istemci tarafı doğrulama" tekniği kullanılarak tasarlanmıştır.

Bu doğrulama ve doğrulama, güncellemeleri işlem katılımcılarıyla paylaşan ve ilgili herkesin güncellenen değişiklikleri almasını ve onaylamasını sağlayan dijital bir gazete kupürü gibi davranan Yayın Kanıtı'na (PoP) bağlıdır.

Küresel ağ tarafından doğrulanması gereken diğer mutabakat mekanizmalarının aksine PoP, çalışmak için üç temel kavramı kullanır. Bunlardan ilki, katılımcıların teslimat alıcısını onaylamasına olanak tanıyan alındı belgesidir. Bu, güncellenen bir belgeden sonra onay e-postası göndermeye benzer.

İkincisi, ağın güncellemenin yayınlanıp yayınlanmadığını onaylamasına olanak tanıyan yayınlanmama kanıtıdır. Bu, protokolde kurcalanmayı veya doğrulanmamış değişiklikleri önler. Sonuncusu, tüm tarafların güncellemeyi almaya yetkili olduğunu garanti eden Üyelik Kanıtı'dır. Bu, proje veya ağdaki şeffaflığı korur.

Tek Kullanımlık Contalar

Yayın Kanıtı konsensüs mekanizmasını desteklemek için Peter Todd, gelecekte yinelenen bir taahhüdün oluşturulamayacağını garanti eden kriptografik bir taahhüt olan tek kullanımlık mührü önerdi.

İlk olarak 2016 yılında tanıtılan tek kullanımlık mühür kavramı, Bitcoin blok zincirindeki projelerin karşılıklı farkındalığa ihtiyaç duymadan aynı işlemi kullanmasına olanak tanıyan deterministik Bitcoin taahhütlerinin oluşturulmasını sağladı. Mühür, bir SHA-256 işlem tanımlayıcısını ve gizli koda benzer şekilde belirli bir mesaja taahhüt edilen 32 bitlik bir işlem çıkış numarasını içerir; katılımcı mesajın içeriğini bilse bile tersine mühendislik uygulanamaz.

Tek kullanımlık mühür, bir nakliye konteynerinin tanımlayıcısına benzer şekilde davranır ve her işlemin, yalnızca bir kez harcanabilecek akıllı sözleşmelere veya varlıklara sahip bir tanımlayıcıya sahip olmasını sağlar, merkezi olmayan güveni korurken ağı çift harcama saldırısından korur. yapı.

Bitcoin Taahhütleri

Kriptografide taahhütler, bilgilerin saklandığı kilitli sandıklara benzer. Bu bilgilere, merkezi olmayan iletişimde önemli olan belirli koşullar altında erişilebilir.

RGB Protokolünde, Bitcoin taahhütleri üç biçimi içeren deterministik taahhütlerdir: Tapret, Operet ve Çoklu protokol taahhütleri. Tapret taahhütleri, güvenli, doğrulanabilir taahhütler oluşturmaya yönelik blok zincirinin Taproot özelliğine dayanmaktadır.

Opret taahhüdü OP Geri Dönüş çıktısına (OP_RETURN) dayanmaktadır. OP Dönüş çıkışı, Taproot özelliğini kullanamayacak kadar eski cihazlar için rastgele verilerin dahil edilmesine izin veren bir çıkıştır. Çoklu protokol taahhütleri birden fazla protokolde kullanılabilecek kadar esnektir.

RGB Protokolünün Mimari Tasarımına Giriş

Temel katman, projedeki tüm işlemler ve taahhütler için temel görevi gören Bitcoin'in blok zinciridir. İstemci tarafı doğrulama katmanı, deterministik Bitcoin taahhütlerinden (Tapret ve Opret) ve istemci tarafı doğrulama sırasında akıllı sözleşmeleri doğrulamak için gereken aritmetik ve mantıksal işlemler için optimize edilmiş bir sanal makine olan AluVM'den oluşan, en üstte oluşturulmuştur.

En üstte, fikir birliğine varılmayan kritik katman bulunur. Bu katman, RGB projesi için ek bir güvenlik katmanı sağlayan tek kullanımlık mühürden, çoklu protokol taahhüdünden ve istemci tarafı doğrulama için doğrulama kurallarını, durum tipini ve mantık tipini tanımlayan RGB Şemasından oluşur.

Son olarak RGB sözleşmesi ve yıldırım ağı, akıllı sözleşme koordinasyonu ve etkileşimi için Genesis durumu, Yönlendirilmiş Asiklik Grafik (DAG) durum geçişi ve Bifrost protokolünden oluşur.

RGB Protokol Ekosistemi Özellikleri: Akıllı Sözleşme Durumu ve Cüzdan Entegrasyonu

Resim kaynağı: RGB Web Sitesi

Akıllı Sözleşme Durumu

RGB Protokolü, Bitcoin blok zincirinde akıllı sözleşmeler yürütmek için istemci tarafı doğrulamayı ve zincir dışı verileri kullanır. Genel uygulama modelinden bu sapma, sözleşmeler ve bunların blockchain üzerindeki durumları için yeni bir işlem getiriyor.

RGB Protokolü, belirli eylemler kullanılarak aktarılabilen veya değiştirilebilen anahtarlar, kimlikler veya değerler gibi öğeleri kullanarak ağdaki varlık sahipliğini temsil eder. Geleneksel protokollerden farklı olarak bu veriler, blockchain üzerindeki yükü hafifletmek için zincir dışında depolanır. Yetkinin merkezileşmesini önlemek için ağ üyeleri, platformun sansüre karşı dayanıklı olmasını sağlayarak sözleşmenin kurallarını tanımlar ve uygular.

Protokol, bireysel katılımcıların şifreleme araçlarını kullanmasına dayanan istemci tarafı doğrulamayı kullanır. Böylece RGB yalnızca işlemlerin durumunu yayınladı. Gerçek içerik gizlidir ve bu da gizliliği artırır. Protokol ayrıca, ağın her üyesinin erişebildiği küresel (kamuya açık) verileri ve belirli tarafların kontrol ettiği sahip olunan (özel) verileri yönetmek için ikili bir sahiplik yapısı kullanıyor.

RGB Protokolü, sözleşmenin ilk devlet sahipliğini, dağıtım şartlarını ve sahiplerin haklarını tanımlayan Genesis Operasyonunu kullanır. Bir aktarım durumunda işlem, işlemi yönlendiren mantığı veya kuralları yürüterek durumu günceller. Bu güncellenmiş durum, merkezi olmayan tasarımını sürdürmek için ilgili taraflara veya topluluklara gönderilir.

Cüzdan Entegrasyonu

RGB Protokolünün akıllı sözleşmeleri yürütmek için zincir dışı altyapısı sayesinde entegre cüzdanın doğrudan zincir üzerinde çalışmasına gerek yoktur. Bunun yerine, sözleşme verilerini almak, sözleşme durumlarını takip etmek ve kullanıcının cüzdan arayüzünde doğrulamaları başlatmak için bir API entegrasyonu kullanır.

İstemci tarafı doğrulamalarını desteklemek için cüzdan tasarımı, kriptografik kanıt için entegre araçlar gerektiren, kullanıcıların alıştıkları arayüzde işlemleri doğrulamalarına olanak tanıyan özellikler içerir. Bazı özellikler aynı zamanda kullanıcının seçici olarak verileri ifşa etmesine veya kör imzalar talep etmesine olanak tanıyarak kullanıcının verilerini korur.

Bu özellikler, kullanıcının RGB Protokolü ve Bitcoin'in blok zinciriyle etkileşimini basitleştirerek daha geniş bir benimsemeyi teşvik etmeye yöneliktir. Ayrıca hassas verilerle işlem yaparken güvenliğin ve gizliliğin iyileştirilmesine de yardımcı olur.

Risk analizi

Avantaj

RGB Protokolü, Bitcoin blok zincirindeki akıllı sözleşmeler için bir çözüm olarak bazı önemli avantajlara sahiptir. Birincisi ölçeklenebilirlik ve verimliliktir. RGB Protokolü, daha hızlı işlem süresi sağlarken Bitcoin üzerinde işlem yapma yükünü azaltmak için istemci tarafı doğrulamaları ve zincir dışı verileri kullanır.

Ayrıca, bu şifreleme araçlarını kullanımı basit bir arayüze entegre ederek kullanıcı gizliliğini ve veriler üzerindeki kontrolü geliştiren özelliklere de sahiptir. Son olarak protokol, küresel olarak en güvenli olanlardan biri olan Bitcoin blok zincirinin güvenliğinden yararlanıyor.

Dezavantajları

RGB Protokolünün önemli dezavantajlarından biri istemci tarafı doğrulama için gereken katılımcı sayısıdır. İşlemleri doğrulamak için tüm ağın kullanılmasını gerektiren zincir içi işlemlerin aksine, RGB Protokolünün zincir dışı tasarımı, sunucuları tehlikeye atarak merkezileşmeye veya potansiyel sansüre yol açabilecek sunuculara veya bulut tabanlı altyapılara dayanır.

RGB zincir dışı tasarımı aynı zamanda blockchain altyapısına daha fazla karmaşıklık katıyor ve bu da ölçeklenebilirlik sorunlarına yol açabiliyor.

Zorluklar

Protokol için en büyük zorluklardan biri anlaşmazlıkların çözümü sırasında fikir birliğidir. Tüm ağı kapsayan zincir içi doğrulamanın aksine, zincir dışı tasarım, sözleşme yükseltmeleri ve anlaşmazlıklar konusunda fikir birliğine varılmasında daha fazla zorluk sunar ve bu da merkezi üçüncü tarafların veya güven modellerinin kullanılmasına yol açabilir.

Kullanıcının ayrıca özel anahtarlarının güvenliği konusunda daha dikkatli olması da görevlendirildi. Daha az dikkatli kullanıcılar için bu zor olacaktır.

Rekabet Analizi

RGB ve OmniBOLT protokolleri, işlemleri daha hızlı ve daha ucuz hale getirmek için Lightning ve Bitcoin ağını kullanan ikinci katman projeleridir. Ama onların da farklılıkları var.

RGB Protokolü, finanstan yönetişime kadar çeşitli projelerde kullanılabilecek genel amaçlı zincir dışı bir akıllı sözleşme protokolüdür. OmniBOLT ise ağ üzerinde stabilcoin basmak ve aktarmak için kullanılan finans odaklı bir projedir.

Her iki proje de Bitcoin ağındaki ölçeklenebilirliği artırmak için tasarlanmış olsa da istemci tarafı doğrulamayı kullanan RGB protokolü, blockchain üzerindeki yükü en aza indiriyor. RGB protokolünün aksine OmniBOLT, doğrulama için ağırlıklı olarak blok zincirine güvenerek ölçeklenebilirlik kapasitesini azaltır.

RGB Protokolü, ölçeklenebilirliğe ve gizliliğe öncelik veren zincir dışı depolamayı kullanır. Protokol, kullanıcıların verileri seçici bir şekilde ifşa etmelerine olanak tanıyarak onlara hassas bilgiler üzerinde kontrol olanağı sağlar. Öte yandan OmniBOLT protokolü, şeffaflığa ve denetlenebilirliğe öncelik veren zincir üstü depolamayı kullanıyor, böylece işlemler, Bitcoin'in işlemlere yönelik standardına benzer şekilde tamamen görünür oluyor.

İkisi arasındaki seçim, gizlilik odaklı genel amaçlı uygulamalar veya ağ içindeki stabilcoin tabanlı kullanım durumları için özel kullanım durumuna ve önceliklere bağlıdır.

RGB Protokolü Uygulamaları

Sonsuzlar

Resim Kaynağı: Infinitas Web Sitesi

Proje, Bitcoin üzerinde hem RGB Protokolünü hem de Lightning ağını kullanan, Turing'in eksiksiz bir akıllı sözleşme platformudur.

Proje, kullanıcı verilerini meraklı gözlerden korumak için gelişmiş, güvenilir bir Bitcoin sabitleme mekanizması kullanırken, kullanıcı varlıklarını korumak için Bitcoin blok zincirinin güvenliğini devralıyor. Proje, RGB Protokolünün kapasitesini genişletmeye, daha karmaşık uygulamaların önünü açmaya ve Bitcoin geliştiricileri ve kullanıcıları için birbirine bağlı bir ekosistemi geliştirmeye odaklanıyor.

MyCitadel

Resim Kaynağı: MyCitadel Web Sitesi

MyCitadel, RGB Protokolünün özelliklerini destekleyen ilk Grafik Kullanıcı Arayüzü cüzdanıdır (GUI cüzdanı). RGB geliştiricileri tarafından oluşturulmuştur ve kullanıcıların tercih ettikleri cihazlarda platformun keyfini çıkarmasına olanak tanıyan çapraz platformlu bir cüzdandır.

Dijital Bitcoin Sanatı (DIBA)

Görüntü Kaynağı: DIBA Web Sitesi

DIBA, Bitcoin üzerinde RGB Protokolünün akıllı sözleşmelerini ve Lightning Network'ü kullanan ilk NFT pazar yeridir. Bitcoin'in blok zincirindeki saklama dışı sanat varlıklarına ilişkin insanların anlayışını şekillendirmeye yardımcı olmak için tasarlandı.

Uygulamanın beta sürümü Bitcoin'in test ağında çalışıyor ve kısa süre içinde ana ağda da yayına girecek.

Çözüm

RGB Protokolü, Bitcoin'in blok zincirinde, zincir dışı verilerle istemci tarafı doğrulama modelini benimseyen akıllı bir sözleşme protokolüdür. Başlangıçta Giacomo ve Maxim tarafından tasarlandı ve geliştirildi.

Proje, blockchain üzerinde akıllı sözleşmeler yürütmek için Yayın Kanıtı, Tek Kullanımlık Mühürler ve Bitcoin Taahhütlerini kullanıyor. Altyapı, gizliliği ve benimsemeyi geliştirmek için akıllı sözleşme yönetimine, ikili sahipliğe ve cüzdan entegrasyonuna olanak tanır.

Zorluklara rağmen RGB Protokolü, Bitcoin ağını geliştirmek için gizliliğe ve topluluk odaklı gelişime kendini adamıştır

Yazar: Bravo
Çevirmen: Sonia
İnceleyen(ler): Piccolo、Wayne、Ashley He
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!