2024 Kripto Anlatımı

Orta SeviyeJan 08, 2024
Mevcut kripto endüstrisindeki tüm önemli anlatılara kapsamlı bir giriş.
2024 Kripto Anlatımı

Boğa Anlatıları

Solana döngüsü

  • Solana, boğa piyasasının başlarında kazanan oldu. FTX, milyarlarca dolarlık likit SOL'u elinde tutuyordu ve Galaxy Digital, varlıkları piyasa ve OTC satışları yoluyla tasfiye etmekle görevlendirildi. Solana, muazzam fiyat artışları, destansı short pozisyonlar ve 2024'e girerken daha da hararetle $SOL yanlısı olacak öfkeli bir toplulukla hayatta kaldı ve gelişti. Son birkaç ayda çok şey öğrendim ve kısa bir retrospektif yazdım.
  • 2020 DeFi Yaz patlamasında Ethereum airdroplarının nasıl inanılmaz bir servet etkisine yol açtığını hatırlıyorum ve aynı şey Solana'da da oluyordu. Jito ve Pyth'ten gelen dev airdroplar sadece başlangıç ve daha fazlası Jupiter, Tensor ve Margin.fi ile gelecek. Bu protokoller faydalı oldu ve artık sadık kullanıcıları zincirdeki konumlarını güçlendirerek ödüllendirecek. DeFi TVL, yeni protokoller ve yeni kullanıcılar, Ethereum'un DeFi ekosistemine benzer şekilde Solana'da da büyüyecek.
  • Firedancer , Jump tarafından geliştirilen ve Solana için güvenliği ve verimi artıracak ikinci bir doğrulayıcı istemcidir. Token değeri tahakkuku üzerinde çalışmaya başlamadan önce bu, önemli bir altyapı adımıdır.
  • Neon EVM, inşaatçıların Solana'da sağlamlık sözleşmeleri uygulamasına olanak tanıyor. Mevcut EVM uyumlu DApp'ler için Solana tarzı bir kullanıcı deneyimi, ek TVL için çok fazla potansiyelin önünü açıyor.
  • <a href="https://medium.com/@benzuma20/composables-interoperability-vision-extending-ibc-to-ethereum-solana-cosmos-and-polkadot-9d50447290db"> Composable, Cosmos ve Polkadot arasında birlikte çalışabilirlik sağlıyor , Solana ve Ethereum ekosistemleri, düşünülmesi çok güzel ve zincirden bağımsız bir geleceğe güven veriyor.
  • Solana, kendisini dünyadaki en önemli 3. blockchain'e taşıyacak olan bir sonraki potansiyel ETF'ye, muhtemelen Vadeli İşlemler ETF'sine adaydır.

Ethereum'un Geri Dönüşü

  • $ETH Spot ETF'si
    • Bitcoin'in yükselişi bu yılın Ocak ayında başladı ancak Cointelegraph'ın Bitcoin ETF'nin onaylandığını bildiren bir tweet yayınlamasının ardından hızlandı. İşte otopsi. $BTC, %62'lik bir düşüşle sadece 70 günde 27.100 dolardan şu anki fiyatı olan 44.000 dolara yükseldi. Piyasa, spot ETF'nin kripto girişleri için ne kadar önemli olduğunun farkına varmaya başladı ve aynı taktik, 2024 ortasına kadar spot ETF onayı beklentisiyle $ETH için de yeniden çalıştırılacak. ETF spekülasyonu, düşen faiz oranları ve BTC'ye potansiyel yükseliş eğilimi sayesinde ETH için birkaç ay sürecek bir yükseliş yaşanabilir.
  • Aridrop Bolluğu

Katman 2 ekosistemleri olgunlaşıyor

  • İyimserliğin ($OP) Superchain'e yönelik vizyonu, Base ve diğer toplamaların başlatılmasıyla şekillenmeye başlayacak. Conduit gibi bir Hizmet olarak Toplamalar, uygulama zincirlerinin ürünlerine odaklanabilmeleri için altyapıyı başlatmasını kolaylaştıracak. Optimism ile Cosmos, Dymension ve Saga gibi diğer birlikte çalışabilen ekosistemler arasında uygulama zincirleri için bir savaş olacak, ancak mevcut likidite ve köprü altyapısı Superchain'e bir avantaj sağlıyor.
  • Blast ve Manta gibi sermaye açısından verimli L2'ler, ekosistemler için ek getiri sağlamak amacıyla stETH ve getiri sağlayan stabilcoinler gibi entegre teminat türlerine sahiptir. Bunların gelişimi sürdürmek ve kullanıcıları ve ekipleri teşvik etmek için yeterince anlamlı olup olmadığını göreceğiz.
  • Eigenlayer, stake edilmiş ETH ile güvence altına alınan büyüleyici bir blockchain ve veri kullanılabilirliği katmanıdır. Bu yeniden varsayım, stake edilmiş ETH için ek talep yaratacak ve arz şokuna katkıda bulunacak, kendi kendini idame ettirebilen bir getiri bileşeni yaratıyor. Henüz oldukça erken, dolayısıyla tek DApp binası likiditeye izin vermek için protokolleri yeniden alıyor, ancak bu, gelecekte birçok toplamanın başlatılmasıyla gerçekleşmeye başlayan devrim niteliğinde bir blockchain olabilir.
  • Mantle, yeni kullanıcıları, TVL'yi ve işlemleri çekme konusunda en iyi yeni L2 olacak. Kullanıcılara gelişmiş ETH staking getirileri ($mETH) sağlamak için zaten kullandıkları devasa bir ETH savaş sandığına sahipler. $mETH, ekosistem genelinde sağlam bir teminat olacak ve Mantle için gizli bir silah olacak. Ayrıca yeni projelere önyükleme yapmak ve yatırım yapmak için önemli miktarda $ MNT ve stablecoin teşviklerine de sahipler.

KatmanSıfır

  • LayerZero ile omnichain tokenları için yeni bir trend öngörüyorum. Hesap soyutlama, kullanıcıların zincirleri sürekli olarak değiştirmek yerine (zincirden bağımsız) varlıkları tutmalarına ve favori Katman 2 veya L1 üzerinde işlem yapmalarına olanak tanıyacak.

AI ve Kripto kesişimi

  • 2024 yılında ilk 50 piyasa değeri arasında birden fazla yapay zeka projesi yer alacak. Kriptoda yapay zeka için çok fazla potansiyel var. En basit haliyle, ticaret botları, otomatik ödemeler ve arbitraj botları blockchain raylarını kullanacak. Tokenlar, verimliliği önemli ölçüde artırmak ve bugün blockchain'de sıkıntılı olan görevlerin çoğunu basitleştirmek için oluşturulan yapay zeka araçlarının merkezi olmayan sahipliğini sağlar. Bittensor ($TAO) sansüre dayanıklı, merkezi olmayan bir LLM inşa ediyor ve araç setinin etrafında bir ekosistem zaten patlama yaşıyor. Autonolas ($OLAS), tüm açık kaynaklı LLM'leri kullanan zincir içi ve zincir dışı görevleri gerçekleştirmek için yapay zeka aracıları oluşturuyor. Grass.io, tüm dünyada internete bağlanarak yapay zeka eğitim verileri için merkezi olmayan bir kahin inşa ediyor.

Kozmos Döngüsü

  • ATOM yönetimindeki tüm kargaşaya, kişilik/kurucu sorunlarına, ekiplerdeki çatlaklara ve Cosmos Hub'ın gerçek fayda eksikliğine rağmen, Tendermint fikir birliği ve birlikte çalışabilirlik, 2024'te iyi yatırımlar açısından nihayet işe yarayabilecek mükemmel bir teknolojidir.
  • Celestia'nın veri kullanılabilirliği katmanı Tendermint ile oluşturuldu ve toplamalar için kritik bir altyapı olacak. $TIA tokeninin yıl sonuna kadar iyi bir tedarik mekanizması var ve stake yapanlar muhtemelen DA'larını kullanan herhangi bir zincir için airdrop alacaklar.
  • Dymension ve Saga, hizmet olarak toplamalar oluşturmaya odaklanan BD ile Cosmos merkezinin klonlarını oluşturuyor. Kaynakları paylaşacaklar ve uygulamaya özel bir zincir yürütmek isteyen yeni ekiplerin katılımını kolaylaştıracaklar. Tokenlar Ocak 2024'te piyasaya sürülecek ve ayı piyasasında büyük miktarda artış göstermedikleri için muhtemelen cazip değerlemelere sahip olacaklar.
  • Injective, Sei ve Kujira'nın hepsi olağanüstü fiyat performansı sergiliyor ve inşaatçılar yeni keşfedilen zenginliklerle bu zincirlere çekilecek. Buna geri dönüş demeyin ama Terra'nın yeni zinciri de Do Kwon'dan ayrıldıktan sonra oldukça inatçı bir topluluğa sahip.
  • DYDX, birçok başarılı uygulama zincirinin ilki ve lider kalıcı DEX'tir. Stakeciler artık ağın güvenliğini sağlamak için token emisyonlarına güvenmek yerine USDC (gerçek getiri) kazanıyor. Bu devrim niteliğinde bir değişikliktir ve ileriye yönelik standardı belirleyebilir.

Bitcoin DeFi

  • Yazıtlar, pazar yerleri ve DEX'ler, Ethereum DeFi'nin ilk dönemlerini anımsatıyor. Yavaşlardı, pahalıydılar ve birçok başarısızlıkları vardı. Burada fırsat çok büyük ve her ne kadar çok sayıda Bitcoin saflığı yanlısı olsa da, topluluğun, ağın güvenliğini sağlamak için Bitcoin blok alanı talebinin zaman içinde artması gerektiğini kabul etmesi gerekiyor (madenciler sadece operasyonlarını sürdürmek için satış yapmak zorunda kalacaklar).
  • Basit DeFi yükselişi için DEX'leri, cüzdan altyapısını, stablecoin'leri ve borç verme piyasalarını izliyorum. Ayrıca, DeFi'nin büyümesiyle birlikte yerel varlık çapraz zincir takasları daha önemli olacak ve Chainflip , BTC<>ETH için yeni, güvenli, likit bir DEX oluşturdu.

Oyun sonunda başarılı oldu

  • Son 2-3 yılda oyun oynamak için aşırı miktarda para toplandı ve sonunda yerli ve yerli olmayan kullanıcıları cezbeden kripto-yerel oyunların ortaya çıkacağını tahmin ediyorum. Kalabalığın favorisi ve merakla beklenen oyunu Illuvium'dur. Magic The Gathering/strateji oyunu tutkunları Parallel için oldukça heyecanlı ve ben Arbo'yu daha yüksek bir yükseliş için izliyorum.
  • Oyundaki 'kazma ve kürek' oyunu büyük ihtimalle ImmutableX gibi bir altyapı oyunu olacak; bu oyun, oyun içi, takas edilebilir nesneler için NFT'lerin toplu olarak basılmasına veya oyun içi öğeler için izinsiz bir pazara olanak sağlayabilir.
  • Günlük kripto oyunlarıyla daha az ilgilenenler için Yield Guild Games ve Merit Circle/Beam gibi loncalar potansiyel saldırılara açık durumda ve Pentosh1 gibi büyük yatırımcıların/danışmanların dikkatini çekecek.

Curve/Frax/Convex Ekosistem çoğalıyor

  • Merkezi olmayan stablecoin getirileri, kazananın çoğunu alacak. Ayı piyasasında Frax yemek pişiriyordu. Frax temel havuzları çok yüksek getirilerle destekleniyor, likit stake edilmiş bir ETH tokeni oluşturdular ve Frax zinciri oluşturuyorlar. Uzun oyunu nasıl oynayacaklarını biliyorlar ve hem ETH hem de stablecoin girişleri için büyük bir kazanan olacaklar. Convex ayrıca LP'lerin havuz getirilerini artırmak için devasa miktardaki kilitli CRV ile Frax ve Curve'ün tüm başarısından yararlanıyor.
  • AlladinDAO , stabilcoin maxis'ten çok sayıda olumlu geri bildirim ve alım alan ve hazineleri en üst düzeye çıkarmak ve yerel madeni para riskinden korunmak isteyen DAO'ların önemli ilgisini çekebilecek ilginç yeni ürünler, CLever ve f(x) protokolü geliştirdi.

Memecoinler bir Metadır

  • Memecoin'ler hem kripto yerlileri hem de perakende için PMF'ye sahiptir. Eskiden en iyi sinyalleri işaretlerken, artık web ve mobil aracılığıyla pazarlama erişimleri, tedarik mekanizmaları, likidite konsantrasyonu ve en önemlisi eğlenceli piyango biletleri konusunda çok daha karmaşıklar. Küçük bahisler büyük kazançlara dönüşebilir ve bir tarikata katılıp elmas eller almaya değer. Temel unsurlar arasında yaratıcı memler, videolar, şhill ekibi, sahiplerin sayısı ve tedarik dağıtımı yer alıyor… boşverin, bu faktörlerin önemli olduğuna aslında kimseyi ikna etmeyeceğim.

Amaca dayalı DEX'ler 0'dan 1'e kadar yeniliktir

  • Symm_IO, kurucu ekip üyelerinin ölmekte olan Fantom ekosisteminin bir parçası olması nedeniyle hayırlı başlangıçlardan geliyor. Deus ekibi, DeFi'deki en gelişmiş türev sistemini geliştirmek için artık destekçileriyle birlikte yeni bir protokol oluşturdu. Symm, merkezi borsalardan yatırımcılara fiyat teklifleri sunan ve daha sonra seçtikleri şekilde riskten korunma sağlayan 'korunmacılar' aracılığıyla zincir dışı likiditeden yararlanıyor. Bu, profesyonel piyasa yapıcıların iyi oldukları şeyi yapmalarına olanak tanır ve GMX ve Uniswap v2 gibi verimsiz zincir içi likidite havuzlarına olan gereksinimi ortadan kaldırır. Bu, yatırımcıların en iyi uygulamayı (en düşük ücretler ve spreadler) elde edeceği ve DeFi'nin herhangi bir yerinde en fazla çifte erişebileceği ve bunların tümünü merkezi bir borsa riski olmadan (coğrafi sınırlama, fonları kilitleme, fon çalma, kârlı işlemleri kapatma) gerçekleştirecekleri anlamına gelir. SymmIO, [Thena](https://twitter.com/ThenaFi), IntentX, Pear Protokolü, Tabanlı Pazarlar ve diğerlerinin yakında piyasaya sürülmesi planlanıyor gibi ön uçlarda konuşlandırıldı .
  • Bu sistem aynı zamanda spot piyasalar için de geçerlidir ve tam zamanında likidite sağlayarak sermaye verimliliğini artıracaktır. Cowswap, amaca dayalı takaslar için V1'di ve iyi yürütme/MEV koruması sağladı, ancak Uniswap v4 kancaları aynı zamanda niyete dayalı takaslar için oyunun kurallarını değiştirecek.

Sürpriz

  • Her yükseliş döngüsünde herkesi şaşırtan yeni bir ilkel ortaya çıkar. Social geçtiğimiz yaz FriendTech'le ilgili bazı gelişmeler yaşadı ve ben DeSo veya SocialFi'nin kazanan olmasını bekliyorum. Pek çok ekip, teşviklerin içerik oluşturucular için ne kadar çekici olduğunu ve hayranlar/basit kişiler için erişimin ödemeye değer olduğunu gördü ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi oluşturmak için para topladı.

Ayı Anlatıları

RWA’lar yavaşlıyor

  • Zincir üstü tahvil getirilerinin ortaya çıkışı, faiz oranlarının zirve noktasına denk geldi. Kripto, tüm tradfi yatırımcılarıyla aynı getiriyi kovalıyordu ve bu ürüne olan talebin, gerçekten ilgi görmeden önce azalmasını bekliyorum. Bu, her şeyin tokenizasyonu için büyük bir kavram kanıtı testi, ancak yerel stabilcoin getirileri muhtemelen önümüzdeki birkaç yıl boyunca hazine bonolarından çok daha yüksek olacak. Diğer RWA'lar çok daha ilginç olabilir, dolayısıyla izlemeye değer, ancak katılım yavaş bir süreç olacak.

Ayı Tabanı büyümesi

  • Coinbase olağanüstü derecede güçlü bir markaya sahip, Batı'nın önde gelen Merkezi Borsası ve güzel ürünler üretiyor. Muazzam bir nüfuza, etkiye ve perakende yatırımcıları Base aracılığıyla DeFi'ye dahil etme konusunda onları harika bir konuma getiren bir pazarlama motoruna sahipler. Kullanıcıları sisteme dahil etmenin Base için bir zorluk olacağını düşünmüyorum, daha ziyade zincir üzerinde yeni şeyler inşa edecek ekipleri çekmek son derece rekabetçi olacak. Diğer Katman 2'ler ve Katman 1'ler, geliştiricileri büyümeye, işe almaya ve büyümeyi teşvik etmeye ikna etmek için büyük miktarda risk sermayesine ve potansiyel jeton airdroplarına sahiptir. Boğa piyasasında müşteri edinme maliyetleri çok yüksektir ve eğer Base ödeyemezse Coinbase ve Optimism Superchain anlatılarına rağmen kazanamayacaktır. Döngüsel, spekülatif ve dönüşlü bir piyasada, alakalı kalabilmek için demir sıcakken harekete geçmelisiniz.
  • Coinbase'in kurumlarla ilişkileri bir süper güçtür ve kripto yerel geliştiricilere odaklanmak yerine bunların güvenilirliğini, güvenliğini ve uyumluluğunu güçlendirmelidirler.

NFT hacimleri 2021 çılgınlığı kadar yüksek olmayacak

  • NFT'ler harika bir teknoloji ve esnek uygulamalara sahip olsa da, 10 bin nane profil resmi çılgınlığı sıfır faiz oranlarının bir fonksiyonuydu (sınırlı sayıda, zincir içi Pog'ları düşünün). Hazinelerini, markalarını büyütebilecek ve değerlerini artırabilecek gerçek NFT projeleri de olacak (örneğin Pudgy Penguins ve Yuga), ancak darphanelerin çoğu yetersiz kalacak ve NFT yaratıcılarının rekabet edebilmek için stratejilerini değiştirmeleri gerekecek.

Bitcoin Spot ETF girişleri ikinci yarıya kadar yetersiz

  • Akışlar açısından BTC Spot ETF'sinde düşüş düşünmüyorum (tam tersi), ancak BTC spot ETF'nin pazarlanmasına, ürün oluşturulmasına ve satışına daha uzun bir zaman ayrılacağını düşünüyorum. Gelecek yılın üçüncü çeyreğine kadar büyük bir giriş görmeyi beklemiyorum. Perakende ve HNW yatırımcılarının çoğunluğunun halihazırda kişisel hesaplar veya özel fonlar aracılığıyla riske sahip olduğunu varsayıyorum.

Likidite havuzları

  • Atıl likidite havuzları verimsizdir ve likiditeyi zincirler ve akıllı sözleşmeler arasında parçalara ayırır. Piyasa yapıcılar konumlandırma ve spreadleri yönetme konusunda daha akıllıdır ve zamanla sipariş akışı için ödeme kazanacaktır. Türev hacimlerinin genel olarak büyümesi ve merkezi borsalara olan oranının artması beklenirken, GMX tarzı platformlar pazar payını piyasa yapıcılar (dYdX, Hyperliquid ve Vertex) ve Intents tabanlı DEX'ler (Thena, IntentX,) tarafından yönetilen merkezi limitli emir defterlerine kaptıracak. Armut Protokolü, Tabanlı Piyasalar).

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [Ethropy]'den yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [ADAM] aittir. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

2024 Kripto Anlatımı

Orta SeviyeJan 08, 2024
Mevcut kripto endüstrisindeki tüm önemli anlatılara kapsamlı bir giriş.
2024 Kripto Anlatımı

Boğa Anlatıları

Solana döngüsü

  • Solana, boğa piyasasının başlarında kazanan oldu. FTX, milyarlarca dolarlık likit SOL'u elinde tutuyordu ve Galaxy Digital, varlıkları piyasa ve OTC satışları yoluyla tasfiye etmekle görevlendirildi. Solana, muazzam fiyat artışları, destansı short pozisyonlar ve 2024'e girerken daha da hararetle $SOL yanlısı olacak öfkeli bir toplulukla hayatta kaldı ve gelişti. Son birkaç ayda çok şey öğrendim ve kısa bir retrospektif yazdım.
  • 2020 DeFi Yaz patlamasında Ethereum airdroplarının nasıl inanılmaz bir servet etkisine yol açtığını hatırlıyorum ve aynı şey Solana'da da oluyordu. Jito ve Pyth'ten gelen dev airdroplar sadece başlangıç ve daha fazlası Jupiter, Tensor ve Margin.fi ile gelecek. Bu protokoller faydalı oldu ve artık sadık kullanıcıları zincirdeki konumlarını güçlendirerek ödüllendirecek. DeFi TVL, yeni protokoller ve yeni kullanıcılar, Ethereum'un DeFi ekosistemine benzer şekilde Solana'da da büyüyecek.
  • Firedancer , Jump tarafından geliştirilen ve Solana için güvenliği ve verimi artıracak ikinci bir doğrulayıcı istemcidir. Token değeri tahakkuku üzerinde çalışmaya başlamadan önce bu, önemli bir altyapı adımıdır.
  • Neon EVM, inşaatçıların Solana'da sağlamlık sözleşmeleri uygulamasına olanak tanıyor. Mevcut EVM uyumlu DApp'ler için Solana tarzı bir kullanıcı deneyimi, ek TVL için çok fazla potansiyelin önünü açıyor.
  • <a href="https://medium.com/@benzuma20/composables-interoperability-vision-extending-ibc-to-ethereum-solana-cosmos-and-polkadot-9d50447290db"> Composable, Cosmos ve Polkadot arasında birlikte çalışabilirlik sağlıyor , Solana ve Ethereum ekosistemleri, düşünülmesi çok güzel ve zincirden bağımsız bir geleceğe güven veriyor.
  • Solana, kendisini dünyadaki en önemli 3. blockchain'e taşıyacak olan bir sonraki potansiyel ETF'ye, muhtemelen Vadeli İşlemler ETF'sine adaydır.

Ethereum'un Geri Dönüşü

  • $ETH Spot ETF'si
    • Bitcoin'in yükselişi bu yılın Ocak ayında başladı ancak Cointelegraph'ın Bitcoin ETF'nin onaylandığını bildiren bir tweet yayınlamasının ardından hızlandı. İşte otopsi. $BTC, %62'lik bir düşüşle sadece 70 günde 27.100 dolardan şu anki fiyatı olan 44.000 dolara yükseldi. Piyasa, spot ETF'nin kripto girişleri için ne kadar önemli olduğunun farkına varmaya başladı ve aynı taktik, 2024 ortasına kadar spot ETF onayı beklentisiyle $ETH için de yeniden çalıştırılacak. ETF spekülasyonu, düşen faiz oranları ve BTC'ye potansiyel yükseliş eğilimi sayesinde ETH için birkaç ay sürecek bir yükseliş yaşanabilir.
  • Aridrop Bolluğu

Katman 2 ekosistemleri olgunlaşıyor

  • İyimserliğin ($OP) Superchain'e yönelik vizyonu, Base ve diğer toplamaların başlatılmasıyla şekillenmeye başlayacak. Conduit gibi bir Hizmet olarak Toplamalar, uygulama zincirlerinin ürünlerine odaklanabilmeleri için altyapıyı başlatmasını kolaylaştıracak. Optimism ile Cosmos, Dymension ve Saga gibi diğer birlikte çalışabilen ekosistemler arasında uygulama zincirleri için bir savaş olacak, ancak mevcut likidite ve köprü altyapısı Superchain'e bir avantaj sağlıyor.
  • Blast ve Manta gibi sermaye açısından verimli L2'ler, ekosistemler için ek getiri sağlamak amacıyla stETH ve getiri sağlayan stabilcoinler gibi entegre teminat türlerine sahiptir. Bunların gelişimi sürdürmek ve kullanıcıları ve ekipleri teşvik etmek için yeterince anlamlı olup olmadığını göreceğiz.
  • Eigenlayer, stake edilmiş ETH ile güvence altına alınan büyüleyici bir blockchain ve veri kullanılabilirliği katmanıdır. Bu yeniden varsayım, stake edilmiş ETH için ek talep yaratacak ve arz şokuna katkıda bulunacak, kendi kendini idame ettirebilen bir getiri bileşeni yaratıyor. Henüz oldukça erken, dolayısıyla tek DApp binası likiditeye izin vermek için protokolleri yeniden alıyor, ancak bu, gelecekte birçok toplamanın başlatılmasıyla gerçekleşmeye başlayan devrim niteliğinde bir blockchain olabilir.
  • Mantle, yeni kullanıcıları, TVL'yi ve işlemleri çekme konusunda en iyi yeni L2 olacak. Kullanıcılara gelişmiş ETH staking getirileri ($mETH) sağlamak için zaten kullandıkları devasa bir ETH savaş sandığına sahipler. $mETH, ekosistem genelinde sağlam bir teminat olacak ve Mantle için gizli bir silah olacak. Ayrıca yeni projelere önyükleme yapmak ve yatırım yapmak için önemli miktarda $ MNT ve stablecoin teşviklerine de sahipler.

KatmanSıfır

  • LayerZero ile omnichain tokenları için yeni bir trend öngörüyorum. Hesap soyutlama, kullanıcıların zincirleri sürekli olarak değiştirmek yerine (zincirden bağımsız) varlıkları tutmalarına ve favori Katman 2 veya L1 üzerinde işlem yapmalarına olanak tanıyacak.

AI ve Kripto kesişimi

  • 2024 yılında ilk 50 piyasa değeri arasında birden fazla yapay zeka projesi yer alacak. Kriptoda yapay zeka için çok fazla potansiyel var. En basit haliyle, ticaret botları, otomatik ödemeler ve arbitraj botları blockchain raylarını kullanacak. Tokenlar, verimliliği önemli ölçüde artırmak ve bugün blockchain'de sıkıntılı olan görevlerin çoğunu basitleştirmek için oluşturulan yapay zeka araçlarının merkezi olmayan sahipliğini sağlar. Bittensor ($TAO) sansüre dayanıklı, merkezi olmayan bir LLM inşa ediyor ve araç setinin etrafında bir ekosistem zaten patlama yaşıyor. Autonolas ($OLAS), tüm açık kaynaklı LLM'leri kullanan zincir içi ve zincir dışı görevleri gerçekleştirmek için yapay zeka aracıları oluşturuyor. Grass.io, tüm dünyada internete bağlanarak yapay zeka eğitim verileri için merkezi olmayan bir kahin inşa ediyor.

Kozmos Döngüsü

  • ATOM yönetimindeki tüm kargaşaya, kişilik/kurucu sorunlarına, ekiplerdeki çatlaklara ve Cosmos Hub'ın gerçek fayda eksikliğine rağmen, Tendermint fikir birliği ve birlikte çalışabilirlik, 2024'te iyi yatırımlar açısından nihayet işe yarayabilecek mükemmel bir teknolojidir.
  • Celestia'nın veri kullanılabilirliği katmanı Tendermint ile oluşturuldu ve toplamalar için kritik bir altyapı olacak. $TIA tokeninin yıl sonuna kadar iyi bir tedarik mekanizması var ve stake yapanlar muhtemelen DA'larını kullanan herhangi bir zincir için airdrop alacaklar.
  • Dymension ve Saga, hizmet olarak toplamalar oluşturmaya odaklanan BD ile Cosmos merkezinin klonlarını oluşturuyor. Kaynakları paylaşacaklar ve uygulamaya özel bir zincir yürütmek isteyen yeni ekiplerin katılımını kolaylaştıracaklar. Tokenlar Ocak 2024'te piyasaya sürülecek ve ayı piyasasında büyük miktarda artış göstermedikleri için muhtemelen cazip değerlemelere sahip olacaklar.
  • Injective, Sei ve Kujira'nın hepsi olağanüstü fiyat performansı sergiliyor ve inşaatçılar yeni keşfedilen zenginliklerle bu zincirlere çekilecek. Buna geri dönüş demeyin ama Terra'nın yeni zinciri de Do Kwon'dan ayrıldıktan sonra oldukça inatçı bir topluluğa sahip.
  • DYDX, birçok başarılı uygulama zincirinin ilki ve lider kalıcı DEX'tir. Stakeciler artık ağın güvenliğini sağlamak için token emisyonlarına güvenmek yerine USDC (gerçek getiri) kazanıyor. Bu devrim niteliğinde bir değişikliktir ve ileriye yönelik standardı belirleyebilir.

Bitcoin DeFi

  • Yazıtlar, pazar yerleri ve DEX'ler, Ethereum DeFi'nin ilk dönemlerini anımsatıyor. Yavaşlardı, pahalıydılar ve birçok başarısızlıkları vardı. Burada fırsat çok büyük ve her ne kadar çok sayıda Bitcoin saflığı yanlısı olsa da, topluluğun, ağın güvenliğini sağlamak için Bitcoin blok alanı talebinin zaman içinde artması gerektiğini kabul etmesi gerekiyor (madenciler sadece operasyonlarını sürdürmek için satış yapmak zorunda kalacaklar).
  • Basit DeFi yükselişi için DEX'leri, cüzdan altyapısını, stablecoin'leri ve borç verme piyasalarını izliyorum. Ayrıca, DeFi'nin büyümesiyle birlikte yerel varlık çapraz zincir takasları daha önemli olacak ve Chainflip , BTC<>ETH için yeni, güvenli, likit bir DEX oluşturdu.

Oyun sonunda başarılı oldu

  • Son 2-3 yılda oyun oynamak için aşırı miktarda para toplandı ve sonunda yerli ve yerli olmayan kullanıcıları cezbeden kripto-yerel oyunların ortaya çıkacağını tahmin ediyorum. Kalabalığın favorisi ve merakla beklenen oyunu Illuvium'dur. Magic The Gathering/strateji oyunu tutkunları Parallel için oldukça heyecanlı ve ben Arbo'yu daha yüksek bir yükseliş için izliyorum.
  • Oyundaki 'kazma ve kürek' oyunu büyük ihtimalle ImmutableX gibi bir altyapı oyunu olacak; bu oyun, oyun içi, takas edilebilir nesneler için NFT'lerin toplu olarak basılmasına veya oyun içi öğeler için izinsiz bir pazara olanak sağlayabilir.
  • Günlük kripto oyunlarıyla daha az ilgilenenler için Yield Guild Games ve Merit Circle/Beam gibi loncalar potansiyel saldırılara açık durumda ve Pentosh1 gibi büyük yatırımcıların/danışmanların dikkatini çekecek.

Curve/Frax/Convex Ekosistem çoğalıyor

  • Merkezi olmayan stablecoin getirileri, kazananın çoğunu alacak. Ayı piyasasında Frax yemek pişiriyordu. Frax temel havuzları çok yüksek getirilerle destekleniyor, likit stake edilmiş bir ETH tokeni oluşturdular ve Frax zinciri oluşturuyorlar. Uzun oyunu nasıl oynayacaklarını biliyorlar ve hem ETH hem de stablecoin girişleri için büyük bir kazanan olacaklar. Convex ayrıca LP'lerin havuz getirilerini artırmak için devasa miktardaki kilitli CRV ile Frax ve Curve'ün tüm başarısından yararlanıyor.
  • AlladinDAO , stabilcoin maxis'ten çok sayıda olumlu geri bildirim ve alım alan ve hazineleri en üst düzeye çıkarmak ve yerel madeni para riskinden korunmak isteyen DAO'ların önemli ilgisini çekebilecek ilginç yeni ürünler, CLever ve f(x) protokolü geliştirdi.

Memecoinler bir Metadır

  • Memecoin'ler hem kripto yerlileri hem de perakende için PMF'ye sahiptir. Eskiden en iyi sinyalleri işaretlerken, artık web ve mobil aracılığıyla pazarlama erişimleri, tedarik mekanizmaları, likidite konsantrasyonu ve en önemlisi eğlenceli piyango biletleri konusunda çok daha karmaşıklar. Küçük bahisler büyük kazançlara dönüşebilir ve bir tarikata katılıp elmas eller almaya değer. Temel unsurlar arasında yaratıcı memler, videolar, şhill ekibi, sahiplerin sayısı ve tedarik dağıtımı yer alıyor… boşverin, bu faktörlerin önemli olduğuna aslında kimseyi ikna etmeyeceğim.

Amaca dayalı DEX'ler 0'dan 1'e kadar yeniliktir

  • Symm_IO, kurucu ekip üyelerinin ölmekte olan Fantom ekosisteminin bir parçası olması nedeniyle hayırlı başlangıçlardan geliyor. Deus ekibi, DeFi'deki en gelişmiş türev sistemini geliştirmek için artık destekçileriyle birlikte yeni bir protokol oluşturdu. Symm, merkezi borsalardan yatırımcılara fiyat teklifleri sunan ve daha sonra seçtikleri şekilde riskten korunma sağlayan 'korunmacılar' aracılığıyla zincir dışı likiditeden yararlanıyor. Bu, profesyonel piyasa yapıcıların iyi oldukları şeyi yapmalarına olanak tanır ve GMX ve Uniswap v2 gibi verimsiz zincir içi likidite havuzlarına olan gereksinimi ortadan kaldırır. Bu, yatırımcıların en iyi uygulamayı (en düşük ücretler ve spreadler) elde edeceği ve DeFi'nin herhangi bir yerinde en fazla çifte erişebileceği ve bunların tümünü merkezi bir borsa riski olmadan (coğrafi sınırlama, fonları kilitleme, fon çalma, kârlı işlemleri kapatma) gerçekleştirecekleri anlamına gelir. SymmIO, [Thena](https://twitter.com/ThenaFi), IntentX, Pear Protokolü, Tabanlı Pazarlar ve diğerlerinin yakında piyasaya sürülmesi planlanıyor gibi ön uçlarda konuşlandırıldı .
  • Bu sistem aynı zamanda spot piyasalar için de geçerlidir ve tam zamanında likidite sağlayarak sermaye verimliliğini artıracaktır. Cowswap, amaca dayalı takaslar için V1'di ve iyi yürütme/MEV koruması sağladı, ancak Uniswap v4 kancaları aynı zamanda niyete dayalı takaslar için oyunun kurallarını değiştirecek.

Sürpriz

  • Her yükseliş döngüsünde herkesi şaşırtan yeni bir ilkel ortaya çıkar. Social geçtiğimiz yaz FriendTech'le ilgili bazı gelişmeler yaşadı ve ben DeSo veya SocialFi'nin kazanan olmasını bekliyorum. Pek çok ekip, teşviklerin içerik oluşturucular için ne kadar çekici olduğunu ve hayranlar/basit kişiler için erişimin ödemeye değer olduğunu gördü ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi oluşturmak için para topladı.

Ayı Anlatıları

RWA’lar yavaşlıyor

  • Zincir üstü tahvil getirilerinin ortaya çıkışı, faiz oranlarının zirve noktasına denk geldi. Kripto, tüm tradfi yatırımcılarıyla aynı getiriyi kovalıyordu ve bu ürüne olan talebin, gerçekten ilgi görmeden önce azalmasını bekliyorum. Bu, her şeyin tokenizasyonu için büyük bir kavram kanıtı testi, ancak yerel stabilcoin getirileri muhtemelen önümüzdeki birkaç yıl boyunca hazine bonolarından çok daha yüksek olacak. Diğer RWA'lar çok daha ilginç olabilir, dolayısıyla izlemeye değer, ancak katılım yavaş bir süreç olacak.

Ayı Tabanı büyümesi

  • Coinbase olağanüstü derecede güçlü bir markaya sahip, Batı'nın önde gelen Merkezi Borsası ve güzel ürünler üretiyor. Muazzam bir nüfuza, etkiye ve perakende yatırımcıları Base aracılığıyla DeFi'ye dahil etme konusunda onları harika bir konuma getiren bir pazarlama motoruna sahipler. Kullanıcıları sisteme dahil etmenin Base için bir zorluk olacağını düşünmüyorum, daha ziyade zincir üzerinde yeni şeyler inşa edecek ekipleri çekmek son derece rekabetçi olacak. Diğer Katman 2'ler ve Katman 1'ler, geliştiricileri büyümeye, işe almaya ve büyümeyi teşvik etmeye ikna etmek için büyük miktarda risk sermayesine ve potansiyel jeton airdroplarına sahiptir. Boğa piyasasında müşteri edinme maliyetleri çok yüksektir ve eğer Base ödeyemezse Coinbase ve Optimism Superchain anlatılarına rağmen kazanamayacaktır. Döngüsel, spekülatif ve dönüşlü bir piyasada, alakalı kalabilmek için demir sıcakken harekete geçmelisiniz.
  • Coinbase'in kurumlarla ilişkileri bir süper güçtür ve kripto yerel geliştiricilere odaklanmak yerine bunların güvenilirliğini, güvenliğini ve uyumluluğunu güçlendirmelidirler.

NFT hacimleri 2021 çılgınlığı kadar yüksek olmayacak

  • NFT'ler harika bir teknoloji ve esnek uygulamalara sahip olsa da, 10 bin nane profil resmi çılgınlığı sıfır faiz oranlarının bir fonksiyonuydu (sınırlı sayıda, zincir içi Pog'ları düşünün). Hazinelerini, markalarını büyütebilecek ve değerlerini artırabilecek gerçek NFT projeleri de olacak (örneğin Pudgy Penguins ve Yuga), ancak darphanelerin çoğu yetersiz kalacak ve NFT yaratıcılarının rekabet edebilmek için stratejilerini değiştirmeleri gerekecek.

Bitcoin Spot ETF girişleri ikinci yarıya kadar yetersiz

  • Akışlar açısından BTC Spot ETF'sinde düşüş düşünmüyorum (tam tersi), ancak BTC spot ETF'nin pazarlanmasına, ürün oluşturulmasına ve satışına daha uzun bir zaman ayrılacağını düşünüyorum. Gelecek yılın üçüncü çeyreğine kadar büyük bir giriş görmeyi beklemiyorum. Perakende ve HNW yatırımcılarının çoğunluğunun halihazırda kişisel hesaplar veya özel fonlar aracılığıyla riske sahip olduğunu varsayıyorum.

Likidite havuzları

  • Atıl likidite havuzları verimsizdir ve likiditeyi zincirler ve akıllı sözleşmeler arasında parçalara ayırır. Piyasa yapıcılar konumlandırma ve spreadleri yönetme konusunda daha akıllıdır ve zamanla sipariş akışı için ödeme kazanacaktır. Türev hacimlerinin genel olarak büyümesi ve merkezi borsalara olan oranının artması beklenirken, GMX tarzı platformlar pazar payını piyasa yapıcılar (dYdX, Hyperliquid ve Vertex) ve Intents tabanlı DEX'ler (Thena, IntentX,) tarafından yönetilen merkezi limitli emir defterlerine kaptıracak. Armut Protokolü, Tabanlı Piyasalar).

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [Ethropy]'den yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [ADAM] aittir. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!