• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog Dash:The Dark Coin

Dash:The Dark Coin

13 May 23:33


Xcoin, Litecoin'in Hard Fork’unun (bölünmüş) bir ürünüydü. O zamandan beri Dark Coin'e ve ardından DASH'a dönüştü.


DASH
tamamen merkeziyetsizdir, blok zincirinde çalışan bir altcoindir.


DASH
madeni para, blok oluşturma, işlem doğrulama ve diğer blok zinciri faaliyetleri için Masternode kullanma gibi benzersiz bir özelliğe sahiptir.


Dark Coin olarak DASH, yüksek gizlilik ve anonimlik protokollerine sahiptir.


Dark Coin'deki şifreleme protokolleri, coini tartışmalı hale getiren diğer blok zincir teknolojilerinden farklılık göstermektedir.

Öncelerde, Dark Coin'in kara para aklama, terörizmin finansmanı ve diğer yasa dışı işlemler için kullanılabileceğine inanılıyordu.


Bu tartışmaları gidermek ve daha çok akıllı özellikler eklemek için geliştiriciler Dark Coin'den DASH'a geçiş yaptı.

DASH'ın belirgin özelliklerinden bazıları, Masternode'ları, bölme blok ödüllerini ve iki katmanlı bir ağ yapısını içermesiydi.


Blok zinciri ağı tamamen merkeziyetsizdir ve tüm geliştiricilere açıktır.


Bugünlerde, blok zinciri teknolojisinden yararlanan ve pek popüler olmayan uygulamaların sayısı oldukça çok olsa da hepsi kripto pazarında iyi işler sergilemektedir.


Bu "popüler olmayan" kripto para birimlerinden biri DASH Coin'dir. Yıllar geçtikçe, DASH coin adını değiştirdi ve tartışma konusu haline geldi.


Geliştiriciler, tartışmaları ortadan kaldırmak ve Bitcoin gibi (genel olarak) kabul edilebilir bir coin haline getirmek için tüm çabayı göstermekteydiler, fakat tabi ki hala bazı aksilikler yaşamaya devam ediyorlar.


Bu yazıda, DASH tokenini, neden Dark coin olarak kabul edildiğini ve bu blok zinciri tokenini yıllar içinde çevreleyen tartışmaları tanımlayacağız.


Hadi daha gerine inelim!

DASH Nedir?





Görsel: Capital.com


DASH, 18 Ocak 2014'te Evan Duffield tarafından piyasaya sürüldü.

DASH ilk olarak “X coin” adıyla piyasaya sürüldü; daha sonra Darkcoin olarak değiştirildi ve Mart 2015'te adı DASH olarak değiştirildi.

DASH bir altcoindir ve başka bir blockchain platformu olan Litecoin'den çatallanmıştır.

DASH, Merkezi Olmayan Otonom Bir Kuruluştur (DAO).

DASH'de blok oluşturma ve işlem doğrulama, Masternodes adı verilen kullanıcılarının bir alt kümesi tarafından yapılır.

DASH'in piyasaya sürülmesini ve piyasaya sürülme nedenini ayrıntılandıran teknik incelemede, dijital token gizlilik merkezli bir kripto para birimi olarak tanımlanmaktadır.

DASH tokeni, kullanıcı gizliliğini ve anonimliğini sağlamak için tasarlanmıştır.

DASH'in tanımını ve gelişiminin nedenini belirledikten sonra, DASH'in “Karanlık madeni para” olduğu günlere geçeceğiz.

DASH: The Dark Coin




Görsel: Cointelegraph


Muhtemelen Dark Coin'i hiç duymamış olabilirsiniz. O günlerin Dark Coin'inin artık “DASH” olarak adlandırıldığını bilmiyor olmanız da mümkün.

Dark Coin, öncelikle kullanıcı gizliliğini ve anonimliğini sağlamak için tasarlanmıştır. Blok zincirinde iz bırakmadan birkaç işlem gerçekleştirebilirsiniz.


DASH
açık kaynaklı, merkezi olmayan bir blok zinciri tokeni olmasına rağmen, sağlam şifreleme protokollerine sahiptir.


DASH
olarak yeniden adlandırılmadan önce uzmanlar, Dark Coin'in anonimliği nedeniyle Darknet pazarlarında kullanıldığına inanıyorlardı. Bu nitelikteki sanal tokenlerin Kara Para Aklama ve terörizmin finansmanında kullanıldığına yaygın olarak inanılıyordu.


Darkcoin, bu tartışmalar nedeniyle önemli aksilikler yaşadı. Token, çeşitli ticaret platformlarında listeden çıkarıldı ve kripto piyasası, Dark coin ile ilgili işlemlere karşı temkinli hale geldi.


Darkcoin, Monero ve Zcash'e benzer bir Anonimlik ile geliştirilmiş kripto para birimi (AEC) idi. Bu tokenler, kara para aklamayı önleme mekanizmaları aracılığıyla ölçeklendirmeye ve finansal terörizm düzenlemeleriyle (CFT) mücadeleyi atlamaya yardımcı olabilir.


Bu Xcoin'in piyasaya sürülmesinin arkasındaki fikri ve genel halkın kripto para birimi hakkındaki anlatımını değiştirmek için önemli bir hareketle, isim 25 Mart 2015'te DarkCoin'den DASH'a dönüştürüldü.


DASH
, günlük işlem aracı olmak için anonim bir token olmayı bıraktı. DASH, geçmişteki tartışmalardan kurtulmak için ölçeklenebilir bir dijital ödeme sistemi kurdu.


Bu ödeme sisteminin kullanımı kolay ve az maliyetlidir. Örneğin, Venezuela'da DASH ödeme sistemi, işlemler için geçerli
alternatiflerinden biridir.

Venezuela'nın para birimi, devam eden sivil huzursuzluk ve hiperenflasyon nedeniyle değersiz halde. Vatandaşlar artık “hayatta kalma” aracı olarak
DASH'i kullanıyor.


Bu kripto para geliştiricisinin bir diğer dev adımı, araştırmaya yaptıkları yatırımdır. DASH, Arizona Eyalet Üniversitesi'nde (ASU) bir blok zinciri araştırma laboratuvarına fon sağlıyor.


DASH
ve ASU arasındaki ortaklığın, blockchain geliştirme araştırmalarını ve lisans ve lisansüstü araştırma bursları için burs sağlayan bir kurumsal sosyal sorumluluk programını geliştirmesi bekleniyor.


Uzmanlar, DASH geliştiricilerinin onu geçmişteki tartışmalardan temizleme çabalarının sonuç verdiğini ve “Darkcoins döneminin” sona erdiğini söylüyor.


The Dark Coin DASH’ın Belirgin Özellikleri




Görsel: Shutterstock


DASH’ın özelliklerinden bazıları aşağıdaki gibidir;

Masternodes

Masternode'lar DASH'ı çalıştırmaktadır. Bu Masternode'lar, DASH'deki kullanıcıların bir alt kümesidir ve blok zinciri ağındaki işlemlerin (sürecin) doğrulanmasını ve onaylanmasını basitleştirir.


Ana nodlar, 1000 DASH'a eşdeğer bir başlangıç hissesine sahiptir. Ağustos 2021 itibariyle, DASH'ın çeşitli terminallere dağılmış 4.614 ana nodu vardır.

İki Katmanlı Ağ Yapısı

DASH, madencilik faaliyetleri ve işlemleri doğrulamak için iki katmanlı bir ağ yapısını kullanır. İlk katman İş Kanıtı (Proof of work) mekanizmalarıdır ve ikinci katman Masternode’lardır.


İki katmanlı ağ yapısı kullanmak verimlilik sağlamaktadır.

Blok Ödüllerini Bölme

DASH, blok ödüllerini üç paydaş arasında bölen kendi kendini finanse eden bir modele öncülük etmektedir. Masternode'lar ve Madenciler her biri %45'ini alır ve hazine ise blok ödülünün %10'unu alır.

Hazinenin %10'luk ödülü, DASH'deki kalkınma planlarını ve projelerini finanse etmek için kullanılmaktadır.

Sonuç




Xcoin'den Darkcoin'e ve ardından DASH'a dönüşen kripto para birimi her zaman düzenli bir işlem aracı olmaya çabaladı ve bunu başarmış gibi görünüyor.


DASH geliştiricileri, ona yeni bir görünüm kazandırmak için adını Darkcoin'den DASH'a değiştirmek zorunda kalmıştı. Diğer planlar ve faaliyetlerle birleştiğinde, token kripto meraklılarının kabulünü kazanmakta ve yakaladığı bu ivmesini gün geçtikçe koruması beklenmekte.



Yazar: Gate.io Araştırmacısı Valentine. A, Çevirmen: Baturalp BALCI

*Bu yazı sadece araştırmacının görüşlerini yansıtmakta olup herhangi bir yatırım önerisi niteliği taşımamaktadır.

*Gate.io bu makalenin tüm haklarını saklı tutar. Gate.io'ya atıfta bulunulması koşuluyla makalenin yeniden yayınlanmasına izin verilecektir. Her durumda, telif hakkı ihlali nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.

BTC/USDT + 6.03%
DAO/USDT + 4.75%
DASH/USDT + 6.61%
Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.