• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog Enflasyon nedir? Sizi Nasıl Etkiler ?

Enflasyon nedir? Sizi Nasıl Etkiler ?

11 April 12:11



Enflasyon nedir?

Enflasyon, fiyatlardaki artışı açıklamak için kullanılan, ancak değeri olmayan geniş bir terimdir. İnsanların günlük yaşamları için gerekli olan bir dizi mal ve hizmetin fiyatlarındaki genel sürekli artışı gösterir.


Enflasyona ne sebep olur?

Ana nedenler: bir ürün talebindeki artış, üretim maliyetleri, para birimi emisyonu ve yerel oranların düşmesi.


Enflasyon sizi nasıl etkiler?

Onları satın almak için kazandığınız para miktarı aynı kalırken işler daha pahalı hale gelir. Ayrıca fiyatları bozar ve insanların normal yaşam maliyetlerine ayak uydurmasını zorlaştırır.


Enflasyonu kontrol edebilir miyiz?

Hükümetler hiçbir zaman enflasyon üzerinde tam kontrole sahip olamazlar, ancak etkisini azaltmak için kullanabilecekleri bazı önlemler vardır. Örneğin, sabit getirili ve devlet hazine bonolarındaki yatırım derecelendirme ödüllerinin artırılması, insanları paralarını biriktirmeye ve yatırım yapmaya motive eder.


Enflasyon iyi mi kötü mü?

Enflasyon ancak gerçekten yüksek ve beklenmedik oranlarda kontrolden çıktığında kötüdür. Yükselişi kademeli ve genel nüfus tarafından zar zor fark edildiğinde, şirketler için belirli bir ekonominin büyüdüğünün ve yatırım yapmak ve iş kurmak için güvenli bir yer olduğunun en güçlü göstergelerinden biridir.

“Enflasyon” kelimesi, özellikle son birkaç yılda, finansal tartışma konularına her zaman dahil olmuş gibi görünüyor. Batı veya Doğu ekonomilerinde, geleneksel pazarlarda veya kripto para birimlerinde olsun, konu her zaman yatırımlarla ilgili tartışmaların bir parçası olmanın bir yolunu buluyor gibi görünüyor.

Son birkaç yıldır finans alanında en çok kullanılan kelimelerden biri olmasına rağmen, gerçekte nedir ve insanların hayatlarını nasıl etkiler? Bu yazıda, enflasyonun ne olduğunu ve sizin ve benim gibi insanların yaşamları üzerindeki etkisini tartışıyoruz.



Enflasyon nedir?



Enflasyon, fiyatlardaki artışı açıklamak için kullanılan, ancak değeri olmayan geniş bir terimdir. Çoğunlukla perakende ürün fiyatları ile ilgili olsa da, kira, emlak, araba, maaş ile ilgili olabilir ve kağıt üzerinde kazançları aynı kalmasına rağmen satın almaların dalgalanmasının ana nedenidir.

Özetle, insanların günlük yaşamları için gerekli olan bir dizi mal ve hizmetin fiyatlarındaki genel sürekli artışı gösterir. Amerikan ekonomisinde, bu tür bir dizi mal ve hizmete, her ay ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) tarafından ölçülen “Mal Sepeti” adı verilir. Alkol, ulaşım, yakıt, barınma, giyim, eğlence ve daha fazlası gibi ürünleri oluşturur.

Örneğin: Belirlenen bir yılın enflasyon oranı %7 ise, o dönemde tüketici fiyatlarındaki ortalama artışın da %7 olduğu anlamına gelir. 2021'de 10.000 dolarlık yepyeni bir araba satın almak isteseydiniz, 2022'de aynı araç 10.700 dolara mal olabilirdi. Tek bir satın alma işlemine bakarken kulağa çok büyük bir fark gibi gelmiyor ama unutmayın; enflasyon oranı, bir kişinin günlük hayatındaki her işlemi her gün etkiler. Zamanla, muazzam bir farka dönüşür.



Enflasyona ne sebep olur?



Enflasyonun nedenini anlamak için, tüm enflasyonların aynı olmadığını bilmek önemlidir. Standart ölçüm uygulaması olarak, ekonomiler genellikle iki türde ölçülür; kısa vadeli enflasyon - bir aylık dönemde artabilir - ve uzun vadeli enflasyon - bir, iki, üç yıl veya daha fazla süre boyunca sürekli olarak yükselebilir. Bunlar, herhangi bir ekonomide, birinin diğerini her zaman etkileyeceği döngüsel anlardır. Enflasyonist bir değişimin nedenlerini izole etmek her zaman mümkün değildir, ancak olağan kısa ve uzun vadeli etkilerin standart nedenleri burada.


Kısa vadeli enflasyonun nedenleri

· Bir ürün talebinde artış: Bir ürüne olan talep büyük ölçüde artarsa, şirketlerin ürünü tüm müşterilerine tedarik etmesi daha zordur. Bu durumda fiyatları yükseltme eğiliminde olurlar ve enflasyona neden olurlar.

· Üretim maliyetlerinde artış: Diyelim ki bina yapımında önemli bir malzeme son zamanlarda kıt hale geldi. Hammadde sağlayan şirketler daha sonra fiyatları yükselterek inşaatı dünya çapında daha pahalı hale getiriyor.


Uzun vadeli enflasyonun nedenleri

· Para birimi emisyonunda artış: Bir hükümetin harcamaları karşılayabileceklerinden daha yüksek olduğunda, daha fazla para "basmak", yani faturaları ödemek için daha fazla dolaşımda bulunan para birimi sağlamak oldukça yaygındır. Örneğin ABD Federal Rezervi, yalnızca 2020 ve 2021'de şu anda dolaşımda olan tüm ABD dolarının yaklaşık %25'ini bastı.

· Oranları düşürme: Bir hükümet daha fazla fon sağlama aracı olarak oranları düşürdüğünde, insanların sabit gelire yatırımları azalır ve hazine azalırken krediler yerel ekonomiyi teşvik etmenin bir yolu olarak daha ucuz hale gelme eğilimi gösterir. Tüketimi ve üretimi canlandırmak için yararlı ve bilinen bir strateji olsa da, uzun vadede genel talepte yüksek bir artışa yol açar ve bu da genellikle uzun süreli enflasyonla sonuçlanır.



Enflasyon sizi nasıl etkiler?



Amerika Birleşik Devletleri'nde gaz fiyatları son zamanlarda tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Kaynak: Poynter


Basitçe söylemek gerekirse, onları satın almak için kazandığınız para miktarı aynı kalırken işler daha pahalı hale gelir. Buna, satın alma gücünde bir kayba yol açan varlık amortismanı denir. Enflasyon aynı zamanda fiyatları bozar ve insanların normal yaşam maliyetlerine ayak uydurmasını zorlaştırır. Son zamanlarda Venezüella ve Arjantin'de görüldüğü gibi hiperenflasyon durumlarında, fiyatlar günlük bazda çok yükselir ve insanların kaynaklarını ve hayatta kalma araçlarını tamamen kaybetmelerine yol açabilir.

Hızlı kısa vadeli enflasyonun yakın tarihli bir örneği Amerika Birleşik Devletleri'nde görüldü. Rusya ve Ukrayna arasındaki mevcut ihtilafın bir sonucu olarak, ABD Rusya'dan yakıt için petrol ithal etmeyi bıraktı. Kararın alınmasından sadece iki hafta sonra, benzin fiyatları şaşırtıcı bir şekilde %22 oranında artarak ülke çapında kişisel ve endüstriyel taşımacılık lojistiğini etkiledi.



Enflasyon kripto pazarını nasıl etkiler?



Yüz yıllık ABD enflasyon oranı. Kaynak: Khan Academy


Enflasyonun kriptoyu etkileme şekli, bir bütün olarak yatırımları ve farklı finansal piyasaları nasıl etkilediğine benzer. Gerçek şu ki; değişir. Yüksek enflasyona neden olan diğer faktörlere bağlıdır, kısa veya uzun vadeli olmasına bağlıdır ve elbette enflasyon oranının ne kadar yüksek olduğuna bağlıdır.

Çoğu zaman, enflasyon aslında daha fazla insanın hisse senetleri ve kripto para birimleri de dahil olmak üzere yüksek riskli varlıklara yatırım yapmasına yol açar. Bunun nedeni, potansiyel olarak değer kazanan varlıklar için kalan fonlarınızı takas etmenin, bir hesapta oturup satın alma değerini yavaşça kaybetmesine izin vermekten genellikle daha iyi bir anlaşma olmasıdır.

Örnek olarak, mevcut Covid-19 ekonomik krizimiz var. Dünyanın resmi olarak bir pandemiye girdiği ilk duyurulduğunda, tüm piyasalar neredeyse anında düştü. Ardından ülkeler, tüm gezegen birkaç karantinaya girerken geçinmek için maaşlar ve refah kontrolleri de dahil olmak üzere nüfusları için finansal destek sunmaya başladı. Daha önce bahsettiğimiz tahvil ve federal oranlar gibi devlet teşviklerinin bu döneminde, piyasalar önceki tavanları paramparça etti - kripto piyasası üç trilyon dolara ulaşırken Nasdaq, S&P 500 ve Dow Jones gibi endeksler tüm geçmiş rekorları kırdı.

Enflasyonla ilgili geçmiş tecrübeleri geriye doğru takip ederek, yukarıdaki resimde olduğu gibi, yüksek enflasyon dönemleri ile yüksek tüketim ve yatırım dönemleri arasında bir paralellik kurabiliriz. 1950'lerden 1980'lerin başına kadar olan yüksek enflasyon dönemi, tüm piyasaların yükseldiği ve hisse senetlerinin rekor kırmaya devam ettiği sözde Amerikan rüyasının zirvesiydi. Enflasyon bir kez düşük olduğunda, halkların parayı yeniden yatırmak yerine kullanması çok uygundur. Bitcoin'in 2021 yılının Kasım ayında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması ve tüm dünyadaki hükümetlerin enflasyonla mücadele için önlemler aldıklarını açıklamasının ardından borsalarla birlikte o zamandan beri yavaşça düşmesi şaşırtıcı değil. Enflasyon daha fazla harcamaya ve çok fazla parası olanlar için servetlerini itibari para yerine değer kazanan varlıklara kaydırmaya yol açar.



Enflasyonu kontrol edebilir miyiz?



Hem Evet hem de hayır. Hükümetler hiçbir zaman enflasyon üzerinde tam kontrole sahip olamazlar, ancak etkisini azaltmak için kullanabilecekleri bazı önlemler vardır. Örneğin, sabit gelirli ve devlet hazine bonolarındaki artan yatırım derecelendirme ödülleri, insanları paralarını biriktirmeye ve yatırım yapmaya motive ederek, dolaşımda daha az dolar bulunmasına neden olur ve bu da varlığın deflate edilmesini umar. Vergileri artırmak, tam tersi şekilde çalışabilir, insanları daha fazla harcamaya motive ederken, gelirlerinden geriye kalanlar hükümet tarafından tutulur ve enflasyona neden olur.

Bu kararların basit olmadığını ve her bir kararın bir ülkenin ekonomisinde potansiyel olarak uzun süreli sorunlara yol açabilecek çeşitli sonuçları olduğunu belirtmekte fayda var. Enflasyon söz konusu olduğunda hiçbir şey siyah beyaz değildir ve her kararın onu dengelemek için bir sonucu vardır.



Enflasyon iyi mi kötü mü?



Enflasyon, kontrol altında tutulduğunda ve yavaş ve istikrarlı bir hızda yükseldiğinde, istikrarlı harcamalar ve insanların satın alma gücünün sağlıklı bir oranda takip edilmesiyle bir ülke ekonomisinin büyüdüğünün büyük bir göstergesidir. Popüler inanışın aksine, enflasyonun tersi olan deflasyon, herhangi bir ulus için korkunçtur. Fiyatlar sürekli düşüyorsa, insanlar daha sonra her zaman daha iyi bir fiyata satın alabilecekleri için hiç para harcamamayı seçerler. Sonuç olarak, işletmeler kar etmiyor, mal ve hizmetler durgunlaşıyor ve ekonomi küçülüyor.

Enflasyon ancak gerçekten yüksek ve beklenmedik oranlarda kontrolden çıktığında kötüdür. Yükselişi kademeli ve genel nüfus tarafından zar zor fark edildiğinde, şirketler için belirli bir ekonominin büyüdüğünün ve yatırım yapmak ve iş kurmak için güvenli bir yer olduğunun en güçlü göstergelerinden biridir. Bu nedenle, gerçekten her şey denge ile ilgilidir.




Yazar: Gate.io Araştırmacı: Victor Bastos

* Bu yazı sadece araştırmacının görüşlerini yansıtmakta olup herhangi bir yatırım önerisi niteliği taşımamaktadır.

*Gate.io bu makalenin tüm haklarını saklı tutar. Gate.io'ya atıfta bulunulması koşuluyla makalenin yeniden yayınlanmasına izin verilecektir. Diğer tüm durumlarda, telif hakkı ihlali nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.




Gate.io Öne Çıkan Makaleler


《Kripto Para Birimleri Finansal Krizi Nasıl Tetikleyebilir?》

《Stagflasyonun Kripto Piyasasına Etkisi》

《ETF'ler, ETP'ler, ETN'ler nedir?》


BTC/USDT + 6.00%
ETH/USDT + 7.02%
GT/USDT + 2.96%
Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.