• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog Roblox Nedir?

Roblox Nedir?

30 March 11:37

Roblox, 2004 yılında David Baszucki ve Erik Cassel tarafından oluşturulan ve resmi olarak 2006 yılında piyasaya sürülen bir oyun platformudur. Oyun, 18 yaş altı izleyiciler için en iyi çevrimiçi oyun platformlarından biridir. 2018'den bu yana oyun, 95 milyar saatlik kümülatif bir etkileşim elde etti ve 200 milyondan fazla kullanıcıya sahip.
Roblox kavramı, her geliştiricinin kendi avatarlarını ve satabilecekleri Roblox oyunlarını oluşturmasına izin verilen, oyuncu tarafından oluşturulan içeriktir. Platformda şu anda 11 milyondan fazla deneyim geliştiren 29 milyondan fazla geliştirici bulunuyor. Kuruluşundan bu yana, geliştiriciler Roblox'ta 1 milyar doların üzerinde para kazandı.

Roblox, bir Metaverse'in en önde gelen örneği olarak tanımlanmıştır. Kullanıcıların dakikalar içinde bir deneyimden diğerine geçmelerini sağlar. 2020 yılında Lil Nas X, Roblox'ta bir konser verdi ve her şarkı farklı bir deneyimde seslendirildi. Roblox ayrıca VentureBeat tarafından bildirildiği üzere 2022'de Brit Ödülleri için VIP partisi gibi bazı sanal etkinlikler için platform görevi gördü.

Roblox'un ilk sürümü 2006'da Windows cihazları için piyasaya sürüldü; iOS sürümü 2012'de yayınlandı. Android ve Xbox için mobil sürüm sırasıyla 2014 ve 2015'te yayınlandı. Roblox'un Ağustos 2019'da aylık 100 milyon kullanıcıya ulaşması 13 yılını aldı ve 2021'de aylık 200 milyon kullanıcıya ulaştı.


Roblox Nasıl Kullanılır



İlk adım, Roblox'u mobil cihazınıza indirin veya Roblox web sitesini ziyaret edin. Roblox ücretsiz bir uygulamadır ve Google Play Store, App Store, Xbox Store ve Amazon App Store'da mevcuttur.

İlk adım, Roblox'u mobil cihazınıza indirin veya Roblox web sitesini ziyaret edin. Roblox ücretsiz bir uygulamadır ve Google Play Store, App Store, Xbox Store ve Amazon App Store'da mevcuttur.



Gereksinimler



Bir Windows PC'de Roblox, yalnızca Windows 10'un en son güncellemesinde çalışabilir. Roblox, iPhone 4s veya üzeri cihazlarda çalışabilir, iOS 9 veya üzeri cihazlarda çalışabilir.

Amazon cihazları için Roblox, Kindle Fire HDX 7 (3. Nesil), Kindle Fire HDX 8.9 (3. Nesil), Fire HDX 8.9 (4. Nesil), Fire HD 6 ve 7 (4. Nesil), Fire HD 8 ve 10 ( 5. Nesil) ve Fire (5. Nesil).

Roblox oynamak için 4-8Mb arası bir internet hızına ihtiyacınız var.

Roblox'ta bir hesap oluşturun ve bir hesap oluşturduktan sonra sizi Roblox ana sayfanıza getiren My Roblox'a tıklayın. Roblox ana sayfanızda hesap adınızı, e-posta adresinizi girip kaydınızı onaylıyorsunuz. Ayrıca Roblox'u platforma kayıt olmadan misafir olarak da oynayabilirsiniz.


Avatarınız için satın alabileceğiniz bir giysi kataloğuna erişebileceğiniz Profilim'e tıklayarak avatarınızı özelleştirebilirsiniz. Oyun içi para birimi Robux olarak adlandırılır ve USD ile takas edilir, 4.99 $ karşılığında 400 Robux ve 99,99 $ karşılığında 10.000 Robux satın alabilirsiniz.

Roblox, oyun ve sosyal medya arasındaki bir kesişme noktasıdır. Platformda arkadaşlarınız olabilir ve ayrıca bir sohbet grubunda diğer oyuncularla sohbet edebilirsiniz. Her Roblox oyuncusu, diğer tüm sosyal medya platformlarında olduğu gibi kullanıcı adları, favori oyunları ve Roblox rozetleri ile bir profile sahiptir.

Avatarınızı özelleştirdikten sonra, üst menüdeki "Oyunlar"a tıklayarak herhangi bir Roblox oyunu arasından seçim yapabilirsiniz. Roblox'ta Gucci bahçesi ve hatta müzik konserleri gibi erişebileceğiniz milyonlarca deneyim var. Roblox'ta strateji oyunları, rol yapma oyunları, dövüş oyunları ve hatta parti oyunları gibi farklı oyun türleri vardır.

Farklı Roblox oyunlarını oynamanın yanı sıra Roblox Studio ile deneyimler ve oyunlar da oluşturabilirsiniz. Roblox stüdyosunu kullanmak için yazılımı indirip yüklemeniz gerekir. Roblox Studio ile diğer geliştiricilerle de bağlantı kurabilirsiniz.


Roblox Çocuklar İçin Güvenli mi?



Bir Bloomberg raporunda, Roblox'taki oyuncuların 2/3'ünün 16 yaşın altında olduğu bildirildi. Başka bir raporda (https://backlinko.com/roblox-users) Roblox kullanıcılarının sadece %30'unun 17 yaşından büyük olduğu belirtiliyor.

Roblox için ESRB (Eğlence Yazılımı Derecelendirme Kurulu) derecesi 10+ ve bu da onu çocuk dostu bir oyun olarak konumlandırıyor. Parents tarafından hazırlanan bir raporda, Roblox'un çocukların güvenliğini sağlamak için attığı adımlardan bazıları vurgulandı. Atılan adımlar, üçüncü taraf sohbet uygulamaları üzerindeki kısıtlamaları ve telefon numaraları gibi diğer tanımlayıcı bilgileri içerir. Roblox ayrıca sohbet yoluyla resim veya video paylaşımına da izin vermez, bire bir etkileşimlere de izin vermez. Bu önlemler, çocukları yırtıcı saiklerle yaşlı insanlardan korumaya yardımcı olur.

Amerikalılar ve Kanadalılar da %28 ile Roblox kullanıcılarının büyük bir kısmını oluşturuyor. Bir YouTube videosunda Quintin Smith, 9 ila 12 yaş arasındaki her Amerikalı'nın 2/3'ünün Roblox kullanıcısı olduğunu bildirdi. Roblox'taki geliştiricilerin çoğu çocuktur ve Roblox, S-1 dosyasında, yaklaşık 250 Roblox geliştiricisinin Ocak-Eylül 2020 arasında 100.000 dolardan fazla kazandığını bildirdi. Bu rakam, Roblox platformundan ne kadar gencin oyun geliştirerek para kazandığının bir göstergesidir.

PCGamer'e göre, oyun yayıncıları geliştiricilere gelirlerinin %60'ını öderken, onlar %40 alıyor. Ancak Roblox, geliştiricilerine yalnızca %25 ödediklerini kabul ediyor ki bu Quintin Smith tarafından tartışıldı. Quintin Smith, videosunda Roblox'un geliştiricilere gelirin yalnızca %17'sini ödediğini bildirdi. Bu sistem, farklı deneyimler inşa eden çocuklara haksızlık olarak görülüyor.


Sonuç



2020'den itibaren Roblox'un yükselişi ile Sandbox ve Fortnite gibi diğer benzer platformlar ortaya çıkmaya başladı. Roblox, merkezi olmayan finans gibi bazı yenilikleri bünyesinde barındırmasa da, esasen diğer metaverselerin önünü açmıştır. Sanal gerçeklik deneyimi sağlama yeteneğini kanıtlamıştır. Oyun içi para birimi Robux'un kullanılması, blok zincir oyunları için bir model oluşturmada faydalı olmuştur.

Sanal gerçekliği deneyimlemeye başlamak için Roblox'u ziyaret edin ve kaydolun.



Yazar: Gate.io Gözlemcisi: M. Olatunji
Feragatname:
* Bu yazı sadece gözlemcilerin görüşlerini yansıtmakta olup herhangi bir yatırım önerisi niteliği taşımamaktadır.
*Gate.io bu makalenin tüm haklarını saklı tutar. Gate.io'ya atıfta bulunulması koşuluyla makalenin yeniden yayınlanmasına izin verilecektir. Diğer tüm durumlarda, telif hakkı ihlali nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.
Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.