• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog Hibrit Blok Zinciri

Hibrit Blok Zinciri

23 March 12:22



[TL; DR]



1. Hibrit blok zinciri, hem genel hem de özel blok zincirinin özelliklerini birleştiren benzersiz bir blok zinciridir.
2. Hibrit blok zincirindeki işlemler gizli tutulur ancak doğrulanabilir.
3. İyi bilinen bir hibrit blok zinciri XinFin'dir; Ethereum (genel blok zinciri) ve Quorum (özel blok zinciri) tarafından geliştirilmiştir.
4. Hibrit bir blok zinciri, merkezi olmayan erişim, veri güvenliği, şeffaflık, azaltılmış işlem maliyetleri, doğrulanabilir işlemler, hızlı işlemler vb. sunar.
5. Küresel ticaret, tedarik zinciri yönetimi, bankacılık, devlet işleri vb. alanlarda kullanım bulur.


[Tam Makale]

Blockchain, NFT'ler, kripto, Web 3 gibi yeni nesil yeniliklerin üzerine inşa edildiği temel teknolojidir.

İşlemleri kaydetme ve saklamaya yönelik benzersiz sistemi kullanışlı olduğundan, küresel olarak hemen hemen her sektörü olumlu yönde değiştiriyor.

Teknoloji alanına aşina iseniz, oldukça popüler oldukları için genel ve özel blok zincirlerini duyma şansınız yüksektir. Bağlam adına, bu blok zincirler adlarından da anlaşılacağı gibi.

Yukarıdakilerin bir karışımı veya orta noktası olan başka bir gelişen blok zinciri türü vardır. Buna “hibrit blok zinciri” denir.

Bir göz atalım.


Hibrit Blok Zinciri Nedir?




Hibrit blok zinciri, hem genel hem de özel blok zincirinin özelliklerini birleştiren benzersiz bir blok zinciridir.

Genel olarak, bir hibrit blok zinciri, zararlarını sınırlarken size her iki blok zincirinin de yararlarını verir.

Kontrollü erişim ve tabii ki kullanıcılara özgürlük sunarken yine de veri güvenliği sunar. İşlemler herkese açık yapılmaz, ancak doğrulama nedenleriyle herkese açık hale getirilebilir.

Hibrit bir blok zincirinin kullanıcıları, blok zincirine kimlerin katılabileceğini veya hangi işlemlerin kamuya açıklanacağını belirleyebilir.

Popüler bir hibrit blok zinciri XinFin'dir. Şu anda var olan ilk ve tek kişidir. XinFin, Ethereum (bir genel blok zinciri) ve Quorum (özel bir blok zinciri) üzerinde geliştirilmiş, birlikte çalışabilir bir blok zinciri ağıdır; parası, XDC, bu blok zincirine güç veriyor.

Akıllı sözleşmeleri kolaylaştırır ve hızlı işlem süresi, verimlilik ve Masternode'lara (Validator Nodes) KYC sağlar. Küresel ticarette kullanılır.

Hibrit bir blok zincirinin genel ve özel blok zinciri özelliklerini birleştirdiğini belirlediğimize göre, özelliklerini ele alalım.


Hibrit Blok Zincirinin Özelliği



Bir hibrit blok zincirinin özellikleri şunlardır:

Veri Güvenliği
Tipik olarak, genel blok zincirleri, sınırsız erişimleri nedeniyle tam güvenliği garanti etmez. Ancak özel blok zinciri ile bu bir sorun değil.

Hibrit bir blok zincirinde erişim ve özgürlük verilir, aynı zamanda güvenlik de sağlanır. Veriler düğümlerde güvenli bir şekilde tutulur ve işlemler genel olarak değiştirilemez.

Merkezi Olmayan Erişim
Blok zincirinin temel unsurlarından biri, merkezi olmayan yapısında yatar.

Kamusal ve özel blok zincirlerde merkezi kontrol konusu farklıdır. Ancak hibrit blok zinciri için ademi merkeziyetçilik belirli bir ihtiyaca göre uyarlanmıştır.

Örneğin, bir şirkette veriler kamuya erişilemez hale getirilebilir. Aynı şekilde, işlemler doğrulanırken de kamuya açık hale getirilebilir.

şeffaflık
Seçilmiş bir grup, özel blok zincirlerinde hangi düğümlerin bir işleme eriştiğini veya bir işlemde yer aldığını belirler. Genel blok zincirleri için erişim kısıtlanmaz, bu nedenle şeffaflık garanti edilir.

Hibrit işlemlerde erişim kontrol edilir. Ancak şeffaflık sağlanır.


Hibrit Blok Zincirinin Faydası



Bir kibir blok zincirinin faydalarını ele alalım:

Esneklik
Genel ve özel blok zincirler için yürürlükte olan mekanizma sabittir. Ancak hibrit blok zinciri için esneklik vardır.

Ağda gerekli olan ademi merkeziyetçilik, şeffaflık ve güvenlik derecesini sürekli olarak değiştirebilirsiniz.

Azaltılmış İşlem Maliyetleri
Hibrit blok zinciri, işlemleri doğrulamak için birkaç düğüm alır, bu da işlem maliyetini doğrudan azaltır (işlem başına 0,01$'a kadar düşebilir!)

Burada, ağdaki en etkili düğümler, halka açık blok zinciri durumunda yaklaşık bin düğüm alacak olan işlemi doğrulamayı kolaylaştırır.

Hızlı İşlemler
Özel blok zinciri gibi, hibrit blok zinciri, ağdaki yüksek sayıda düğüm nedeniyle uzun bir süre gerektiren genel blok zincirinin aksine hızlı işlemler sunar.

Veri güvenliği
Hibrit blok zinciri, genel blok zincirinden daha yüksek düzeyde bir veri güvenliği sunar ve özel blok zincirinin aksine kontrollü erişim sağlar.

Bir düğüm hibrit bir blok zincirine katıldığında, ağa kapsamlı erişime sahip olurlar. Kimlikleri, işlemlere katılmaları dışında diğer kullanıcılardan korunur ve korunur. Ardından, kimlikleri diğer tarafa ifşa edilir.

Ayrıca, hibrit bir blok zinciri, kuruluşlar adına herhangi bir bilgi sızıntısını önleyen kapalı bir ekosistemde çalışır.

%51 Saldırısına Karşı Koruma
%51 saldırısı, yeni işlemleri önlemek veya tersine çevirmek için ağın bilgi işlem gücünün %50'sinden fazlasını düzenleyen madenciler tarafından bir blok zinciri ağını ihlal ediyor.

Hibrit blok zinciri ile %51 saldırısı imkansızdır çünkü bilgisayar korsanları ağ kapalı olduğu için erişim sağlayamaz.

Her blok zinciri türü, hibrit blok zincirinden farklı olmayan özellikleriyle örtüşen bir sektörde kullanım bulur. Orada nerede uygulanabileceğini düşünelim.


Hibrit Blockchain Uygulaması



Bunlar, hibrit blok zincirinin uygulanabileceği senaryolardır:

Dünya Çapında Finans ve Ticaret
XinFin aracılığıyla hibrit blok zinciri finans topluluğu için faydalı olabilir. Amaçları, küresel bir finans ve ticaret platformu tedarik etmektir.

Bankacılık
Hibrit blok zinciri, erişimi kontrol etme, işlemleri zamanında gerçekleştirme, bunları güvence altına alma ve işlemleri halka açık olarak doğrulama özelliklerine sahip olduğundan, bankacılığa uygun bir ek olabilir.

Bankaların bu yaklaşımı kullanabilmeleri için sorunları özel olarak çözmeleri ve kullanıcı bilgilerini güvence altına almaları gerekir.

Tedarik zinciri
Tedarik zinciri, sınırlamaları tüm komuta zincirini etkileyebileceğinden, genel veya özel blok zinciri ağlarıyla çalışmak için çok geniştir.

Hibrit blok zinciri, veri sahtekarlığı, yanlış bilgi, verimsizlik, şeffaflık eksikliği, güvensizlik vb. gibi mevcut tedarik zinciri sorunlarını çözecektir.


Sonuç



Hibrit blok zinciri, her iki dünyanın en iyilerini (kamu ve özel blok zinciri) hiçbir dezavantaj olmadan birleştirir.

Devrim niteliğindedir ve teknoloji camiasında mutlak bir oyun değiştiricidir.



Yazar: Valentine A. , Gate.io Araştırmacısı
Bu yazı sadece araştırmacının görüşlerini yansıtmakta olup herhangi bir yatırım önerisi niteliği taşımamaktadır.
Gate.io bu makalenin tüm haklarını saklı tutar. Gate.io'ya atıfta bulunulması koşuluyla makalenin yeniden yayınlanmasına izin verilecektir. Her durumda, telif hakkı ihlali nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.

Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.