• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog NFT'ler, Dijital Dolandırıcılar için Yeni Bir Fırsat Penceresi, NFT Dolandırıcılıklarından Nasıl Kaçınılacağını Öğrenin

NFT'ler, Dijital Dolandırıcılar için Yeni Bir Fırsat Penceresi, NFT Dolandırıcılıklarından Nasıl Kaçınılacağını Öğrenin

01 March 12:08

NFT, milyonlarca dolarlık dijital içerik satan gelişen bir pazardır. Ne yazık ki, sektörle ilgili büyüyen bir tartışma da var. Kötü niyetli aktörler, çevrimiçi dolandırıcılık başlatmak için NFT'lerden yararlanıyor ve üç önemli sanatçı zaten planlarına kurban gidiyor.

Kripto para meraklıları, muhtemelen değiştirilemez tokenler olan NFT'lere aşinadır. Bir NFT, viral bir video, meme, sanat veya multimedya içeriğinin orijinal versiyonunun sahipliğini belirten dijital bir sertifika görevi görür. Daha yakın zamanlarda, NFT'ler kar ve telif hakları için satıldı.

NFT pazarına katılmak için sanat eserlerinin "basılması" veya blok zincirine yerleştirilmesi gerektiğini unutmayın. Ne yazık ki, bir nesneyi basan kullanıcıların sanat eserinin sahibi olarak tanımlanmasına gerek yoktur. Herkes çevrimiçi sanat yaratabilir ve sonuç olarak dolandırıcılık olağan hale geldi.
NFT'lerin veya değiştirilemez sembollerin popülaritesi, son yıllarda NFT sanat eserlerinin şu anda milyonlarca satmasıyla arttı. Yine de bir endüstri bu kadar büyük bir boyuta ulaştığında, dolandırıcıların bilgisiz alıcılardan en iyi şekilde yararlanmaya çalışması doğaldır.

Peki en tipik NFT dolandırıcılıkları nelerdir ve bunlardan nasıl kaçınabilirsiniz? Hadi bulalım.


5 ödül puanı almak için formu doldurun→


Sahte NFT mağazası



Çoğu zaman, dolandırıcılar, sahte NFT mağazaları oluşturmak için OpenSea gibi favori NFT alanlarını çok yakından kopyalar. Bu web siteleri orijinalleriyle neredeyse aynı görünebilir ve deneyimli bir NFT alıcısını bile kesinlikle hiçbir değeri olmayan sahte bir sanat eserine büyük meblağlarda yatırım yapmaya kandırabilir.


Peki bu tür bir dolandırıcılığa düşmekten nasıl kaçınırsınız?



Her şeyden önce, ilgilendiğiniz NFT'yi araştırmanız önemlidir. Birçok dolandırıcı sitede, genellikle binlerce dolar değerinde olan NFT'ler, değerlerinin çok altında satılmaktadır.

Örneğin, ApeGang #4510 olarak bilinen NFT, resmi OpenSea web sitesinde şu anda 10 ETH veya yaklaşık 39.428.10 $ değerinde. Yine de dolandırıcı bir sitede 1 ETH'nin bir kısmı için değerli olduğunu görebilirsiniz.

Bu NFT'nin gerçek değerinden emin değilseniz, aslında sahte bir sanat eserine birkaç yüz dolar harcayacağınız zaman, iyi bir anlaşma yaptığınıza inanmaya yönlendirilebilirsiniz.

Ayrıca, sahte NFT mağazalarının doğrulanmamış müşterileri kesinlikle elinde tutacağını unutmayın. Ana mağazalarda, en büyük satıcıların, tıpkı Instagram veya Twitter'da göreceğiniz gibi, kullanıcı adlarının yanında mavi bir onay işareti olacaktır.

Bu nedenle, daha pahalı bir NFT almayı düşünüyorsanız, önce satıcının doğrulandığını kontrol edin. Buna ek olarak, ilgilendiğiniz NFT'nin benzersiz özelliklerini kontrol edebilirsiniz. Sahte NFT'lerde, gerçek NFT'lerden farklı olarak herhangi bir konut türü listelenmeyecektir.

Son olarak, seçtiğiniz NFT'nin sözleşme adresini incelediğinizden emin olun. Bu kesinlikle nerede basıldığını size bildirecektir. Sahte bir NFT mağazası hatalı bir basım adresi gösterebilirken, meşru bir mağaza tam olarak nerede üretildiğini gösterecektir. Bu nedenle, sözleşme adreslerinin eşleşip eşleşmediğini görmek için ilgilendiğiniz NFT'nin resmi geliştirici sitesini incelediğinizden emin olun.


Sosyal ağlarda kimlik hırsızlığı



Dolandırıcılar genellikle hesapları kopyalayarak orijinallerine çok benzeyen sahte sayfalar oluşturur.

Bu sahte hesaplarda dolandırıcılar, kullanıcıları meşruiyetlerine ikna edebilir ve böylece onlara sahte NFT sanatı satabilir. Bu, esasen, sahte sanatı kâr için dağıtmanın başka bir yoludur.

Bu sahte sosyal medya hesapları, farkında olmayan kullanıcılar için büyük risk oluşturabilecek sahte hediyelere de ev sahipliği yapabilir. Buna biraz sonra geleceğiz.

Bu sahte hesaplardan kaçınmak için öncelikle kullanıcı adının yanında bir doğrulama onay işareti olup olmadığını kontrol etmek önemlidir. Ancak, tüm meşru NFT sosyal medya sayfalarında bu onay işareti bulunmaz, bu nedenle yokluğu her zaman kırmızı bayrak değildir.

Ayrıca, benzer bir ad altında çok daha fazla takipçisi olan başka hesaplar olup olmadığını görmek için NFT oluşturucunun sosyal medya sayfalarında hızlı bir Google araması yapmalısınız, çünkü bu yasal sayfa olabilir. Diğer sosyal medyaya bağlı olup olmadıklarını görmek için bu özel NFT yaratıcısının diğer hesaplarını da kontrol edebilirsiniz.

Sahte NFT işletme hesaplarının yanı sıra sahte NFT sanatçı hesaplarıyla da karşılaşabilirsiniz. Dolandırıcılar, tanınmış NFT sanatçıları gibi davranırlar ve kullanıcılara tanınmış NFT çalışmalarının sahte sürümlerini önemli ölçüde daha düşük fiyatlarla satmaya çalışırlar.

Bu listedeki ilk dolandırıcılıkta belirtildiği gibi, fiyat gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa, muhtemelen öyledir. Bu nedenle, çok daha pahalıya mal olması gereken NFT'lerde aşırı indirimlere dikkat edin.


Müşteri hizmetleri kimliğine bürünme



Dolandırıcılar, farkında olmadan NFT sahiplerinden hassas bilgileri sızdırmak için genellikle meşru NFT müşteri hizmetleri sayfaları oluşturabilir.

Bu Discord'da oldukça yaygındır. Resmi sunucu yerine bu sahte müşteri hizmetleri sunucularından birine bağlanırsanız, dolandırıcılar, yaşayabileceğiniz herhangi bir sorunu "düzeltmek" için sizden hassas bilgiler isteyebilir.

Bununla ilgili endişeleriniz varsa, önce bu Discord sunucularına nasıl eriştiğinizi düşünün. Belirli bir sunucuyu Google'da aramak veya Discord'da aramak yerine, önce NFT oluşturucunun resmi web sitesi veya sosyal medya üzerinden erişmeyi deneyin. Sahte bir sunucunun binlerce abonesi olması pek olası olmadığından, sunucuya bu şekilde erişemiyorsanız, sunucunun abone sayısını da kontrol etmelisiniz.


Yatırımcı Tarafından Dolandırıcılık



Sonunda, dolandırıcılar kurbanları sahte kimlikleri ve sahte çevrimiçi mağazalarıyla ikna ettikten sonra parayı çalmaya başlayacaklardı. Bu dolandırıcılardan bazıları, hatalı NFT ürününde karşılaşılan sorunları "düzeltmek" için mağdurlarla iletişime geçebilir. Diğerleri özel NFT'de indirimler veya fırsatlar sunacak. Bu süreçte hassas bilgiler ve ödeme ücretleri talep edebilirler.

Etkileşimler şüpheli hale gelirse, sanatçıyla veya sosyal medya sayfasındaki resmi web sitesiyle iletişime geçmeyi deneyin. Karşı tarafın meşru olduğu kanıtlanmadıkça asla kişisel bilgileri veya diğer hassas verileri vermeyin.

Gelişmekte olan bir NFT işinin "Evolved Apes" adlı gizli programcısı, yatırımcıların büyük miktarda parayı doğrudan göreve akıtmasından sonra 2,7 milyon dolar veya 798 eter ile çekip gitti.

Eserin sosyal medyası üzerinden bir yarışmada Evolved Apes NFT sanat eserlerini kazandıkları da söylenen kişiler, kendilerine vaat edilen ödülleri de alamadılar. Sonunda, potansiyel bir halı çekilişi için para toplamak için önemli bir reklam ve pazarlama planıydı.

Çoğu insan gelecekteki görevlere yatırım yapmak yerine NFT almayı tercih etse de, kripto dünyasında herhangi bir şeye yatırım yaparken bu tür dolandırıcılığı akılda tutmak çok önemlidir. Ponzi şemaları ve halı çekmeler sektörde neredeyse hiç duyulmamış ve ayrıca yatırım tehditlerini kendi başınıza öğrenmeye değer.

Bu nedenle, belirli bir kripto para birimi, NFT veya benzeri bir şey satın almaya karar vermeden önce, şirket veya geliştirici hakkında araştırma yapın ve ayrıca güvenilirliği olmayan bir şeye dalmadığınızdan emin olun. Bu size çok para kazandırabilir.


Hediye Dolandırıcılığı



Daha önce sosyal ağlarda NFT dolandırıcılığı hakkında konuştuğumuzda buna değinmiştik. Sosyal ağlardaki ve Discord sunucularındaki sahte NFT hesapları, sahte yarışmalara ev sahipliği yapabilir ve böylece kullanıcıların büyük kazandıklarını düşünmelerini sağlayabilir.

Bu dolandırıcılıkta, sahte bir NFT hesabı, genellikle Twitter veya Discord üzerinden kullanıcılara bir NFT kazandıklarını bildiren bir mesaj gönderir. Bu sahte NFT hesabı daha sonra kullanıcıya, kripto para cüzdanlarını bağlamalarını ve parolalarını girmelerini isteyen sahte bir NFT web sitesine bağlantı verir.

Esasen, bir dolandırıcı bu parolayı ele geçirirse, o kadar. Bu ifade veya şifre, cüzdanınıza anında erişmesini sağlayacak ve burada paranızı boşaltabilir ve size hiçbir şey bırakmaz. Parolanızı asla değiştiremeyeceğiniz için, dolandırıcı oturum açmadan önce parolanızı değiştirme şansınız bile olmayacak.

Biraz açık olabilir, ancak sosyal ağlara gönderilen rastgele bağlantılara tıklamayın. Ayrıca, meşru olup olmadığını görmek için size mesajı gönderen hesabı kontrol edin.

Ve gerçekten, gerçekten bağlantıya tıklamak istiyorsanız, URL'nin resmi NFT şirket web sitesiyle eşleşip eşleşmediğini kontrol edin. Olağandışı görünüyorsa, kaçının çünkü muhtemelen bir kimlik avı sitesine tıklamak üzeresiniz.


NFT PAZARI DOLANDIRICILARLA DOLU, AMA ONLARDAN KAÇINMAK MÜMKÜN



Bugünlerde kaç farklı dolandırıcılığın kurbanı olabileceğinizi düşünmek biraz korkutucu. Siber suçlular giderek daha yenilikçi hale geliyor ve her gün insanları dolandırmak için yeni yollar buluyor.

Ancak uyanık kalırsanız ve mevcut dolandırıcılıkların ve bunları nasıl tanıyacağınızın farkındaysanız, NFT'lerin muhteşem dünyasına daldığınızda kesinlikle güvende olacaksınız.



Yazar: Gate.io Araştırmacı: Aziz. H
* Bu yazı sadece araştırmacının görüşlerini yansıtmakta olup herhangi bir yatırım önerisi niteliği taşımamaktadır.
*Gate.io bu makalenin tüm haklarını saklı tutar. Gate.io'ya atıfta bulunulması koşuluyla makalenin yeniden yayınlanmasına izin verilecektir. Diğer tüm durumlarda, telif hakkı ihlali nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.



Gate.io Öne Çıkan Makaleler

Müzik NFT Platformu:Kripto Alanında Bir Sonraki Hotspot
Azuki Hakkında Bilmeniz Gerekenler - Popüler NFT Projesi
NFT'nin Yıllık İncelemesi (Bölüm Ⅰ): NFT'ler Şöhret Yükseliyor
Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.