• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog DID VE WEB 3.0

DID VE WEB 3.0

18 January 11:20

DID'ler merkezi olmayan tanımlayıcılardır. Tıpkı Bitcoin, Ethereum ve diğer merkezi olmayan para birimleri gibi, DID'ler de blok zincir teknolojisi üzerinde çalışır.
DID'ler, çeşitli çevreler arasında sıcak bir tartışma konusu haline gelen yeni nesil internet olan web 3.0'ın büyük bir parçasıdır.
Web 3.0, merkezsizleşmeye odaklanan, bugün sahip olduğumuz internettir. Bu, Google, Microsoft, Apple vb. (topluca Big Tech olarak da bilinir) gibi en iyi teknoloji şirketlerinin internette daha az tekele sahip olacağı anlamına gelir.
Web 3.0 ve merkezi olmayan tanımlayıcılarla, web kullanıcıları, verilerinin hangilerinin web hizmetleri sağlayıcıları tarafından kullanılacağı konusunda daha fazla seçeneğe sahiptir, örneğin uygulamalar. Ayrıca, kullanıcılar bu bilgileri üçüncü bir tarafın katılımı olmadan paylaşabilirler.

DID'ler ve Web 3.0, kavramlardan çok daha fazlasıdır. Bunlar, potansiyel olarak büyük etkileri olan tam bir devrimdir. Bu makalede bu teknolojiler hakkında daha fazlasını araştırıyoruz. Okumaya devam edin!

Kısa Bir Giriş

DID, Merkezi Olmayan Tanımlayıcılar anlamına gelir. Merkezi olmayan para birimini artık hepimiz duyduk. Bankalar ve diğer finansal kuruluşlar gibi üçüncü şahısların katılımı olmadan ödeme yapmak ve almak, hızla popülerlik kazanan bir kültür durumuna geldi. Ve bunun kısa sürede gerçekleşmesi artık hiç şaşırtıcı değil. Hiç kimse aşırı banka masraflarının, banka başarısızlıklarının, yavaş uluslararası işlemlerin vb. hayranı değildir.

Blockchain teknolojisi, kendi paramız üzerinde tam kontrole sahip olmamızı başarıyla sağladı. Üçüncü şahısları denklemlerden çıkarmamızı sağladı. Bunun yaptığı bir başka harika şey de, merkezi olmayan uygulamalar için daha fazla olanak sunmasıdır.

Paramızı yönetebildik ve blok zinciri aracılığıyla işlem yapabildik. Neden kendi kimliğimiz üzerinde de tam kontrole sahip değiliz? Bu bizi DID'ler - merkezi olmayan Tanımlayıcılar konusuna getiriyor.


DID'ler nelerdir?

Merkezi olmayan bir tanımlayıcı, herhangi bir konu için sözde anonim bir tanımlayıcıdır; bir kişi, bir organizasyon veya hatta soyut bir varlık. DID'ler, internet kullanıcılarının merkezi olmayan, doğrulanabilir dijital kimliklere sahip olmalarını sağlar.

DID'ler Nasıl Çalışır?

Her DID, sahibinin tek başına erişebildiği özel bir anahtarla güvence altına alınır. Uyumlu uygulamalarla bir DID kullanırken, kullanıcı, ortak anahtarı aracılığıyla DID'nin sahipliğini kanıtlayabilir. Uygulamanın, yalnızca gerekli veri türüne erişebilmesi için kullanıcıdan izin alması gerekir.

DID'ler ile bir kullanıcı, üçüncü bir taraf dahil etmek zorunda kalmadan gerekli bilgileri web servis sağlayıcılarıyla paylaşabilir.

Neden DID?

Bunu görmezden gelmeyi denesek de, üçüncü tarafların verilerimizi yönetmesinden kimsenin tamamen rahat olmadığını hepimiz kabul edebiliriz. Ama bu internette hayatta kalmak gibi, o yüzden bu küçük aksilikten kaçınamayız. Çoğu zaman, e-posta adreslerimizi kullanarak uygulamalarda oturum açarken artık fazla düşünmüyoruz. Sonuç olarak, kişisel verileri içeren birkaç eksiksiz kullanıcı profili, Big Tech - Facebook (şimdi Meta), Amazon, Apple, Netflix ve Google sunucularında bir yerde saklanır.

Şüphesiz, bu hizmetler uygundur. Yeni web servislerine kaydolurken "devam et" düğmesini tıklamanız yeterlidir ve saniyeler içinde yeni bir hesabınız olur. Dezavantajı ise, neredeyse tüm profillerinizin etkinliklerinin artık tek bir hesap veya e-posta adresine bağlı olmasıdır.

Verileriniz tek bir profile bağlanmıştır ve bu teknoloji şirketlerinin elindeki bu profille verileriniz kolayca toplanabilir ve sıralanabilir. Tüm bu değerli bilgilerle, reklamcılara daha doğru bir hedef listesi satabilirler.

Bazı şirketler ve uygulamalar, topladıkları verilerin kullanımında daha fazla gizlilik ve takdir hakkı sunduğunu iddia eder. Örneğin Apple, kullanıcı verileri söz konusu olduğunda en güvenilir şirket gibi görünüyor. Bu, markanın temel mesajının bir parçası haline geldi ve müşterilerinin verilerinin güvende olmasını sağladı.

Buna rağmen, değerli, kişisel verilerinizin hala üçüncü bir kişinin elinde olduğu gerçeği devam etmektedir. Dolayısıyla Apple, rakiplerine göre daha çok tercih edilen bir seçenek olsa da, hala bir potansiyel güvenlik açığı var.

DID'ler sayesinde, tüm olası güvenlik açıklarını sanal olarak ortadan kaldırarak verilerinizin sahibi ve kontrolü sizde olur. Ayrıca, çevrimiçi olarak gerçekleştirdiğiniz farklı etkinlikler için birden fazla DID'ye sahip olabilirsiniz. Örneğin, oyun platformlarınız için bir DID'niz ve finansal platformlarınızla ilişkilendirilebilecek tamamen ayrı bir DID'niz olabilir.

Merkezi Olmayan Tanımlayıcıların tanıtımı ve kullanımı, Web 3.0'ın en önemli tekliflerinden biridir.

Web 3.0 nedir?

Web3 olarak da bilinen Web 3.0, esasen internetin üçüncü neslidir. Şu an itibariyle, Web 3.0 hala büyük ölçüde sadece bir kavram ve tüm internetteki teknoloji çevrelerinde sıcak bir tartışma konusu.


Web 3.0'ın ne olduğunu daha iyi anlamak için, web'in önceki iki nesline bir göz atalım.

Web'in Evrimi

İnternet, bir grup birbirine bağlı bilgisayar olarak başladı ve sonunda World Wide Web olarak bilinen şeye dönüştü.

· Web 1.0

Web'in ilk nesli, şu anda sahip olduğumuzdan çok uzak. Çok az etkileşim sundu. Kullanıcıların çoğunluğu yalnızca içerik tüketicileriydi. İçerik oluşturucular çoğunlukla web siteleri oluşturan geliştiricilerdi ve içerik çoğunlukla dizinlerden gelen bilgilerdi.

Web 1.0, statik web olarak da bilinir ve bunun iyi bir nedeni vardır. Dinamik HTML gibi bir şey yoktu, bilgiler yalnızca metin veya resim biçiminde sunuluyordu ve çeşitli web sayfalarında arama yapmak için hiçbir algoritma yoktu, bu da kullanıcıların aradıkları bilgiyi bulmasını zorlaştırıyordu.

Web 1.0 dönemi 1991'den 2004'e kadar sürdü.

· Web 2.0

İnternetin bu ikinci nesli çoğumuzun aşina olduğu şeydir. Java__script__, CSS3, vb. gibi web teknolojilerindeki gelişmeler, web'in daha etkileşimli olmasına yol açtı. Sosyal ağlar ortaya çıkmaya başladı - YouTube, Facebook, vb.

Web 2.0 ile, kullanıcılara yalnızca web geliştiricileri değil, içerik oluşturma yetkisi verildi. Şimdi, web son derece sosyal ve çok etkileşimli.

Bulut teknolojisi, web 2.0'ın öne çıkan özelliklerinden biridir. Büyük miktarda veri ve bilgi bulutta merkezi olarak depolanır.

· Web 3.0

Web'in üçüncü nesli, önceki nesilden birçok yönden farklıdır. Ancak bu farklılıkların özünde ademi merkeziyetçilik vardır. Önceki nesil ile bulut teknolojisi, kişisel verileriniz de dahil olmak üzere internetteki pek çok bilgi için merkezi ancak güvenli bir depolama konumu olarak hizmet ediyordu.

source: shutterstock

Şu anda, web 3.0 kavramı hala tam da bu. Bir konsept. Ancak, tam olarak yeni bir kavram değil. Platformunun üzerine inşa edileceği teknolojinin bir kısmı bugün zaten yaygın olarak kullanılıyor. Örneğin, blok zinciri.

web 3.0 ile veri sahipliği şirketlerin değil insanların elinde olacak. Büyük Teknoloji firmaları interneti tekelleştiremeyecek ve özellikle finansal işlemler için daha güvenli bir platform olacak.

DID ve Web 3.0

Web 3.0 tamamen ademi merkeziyetçilikle ilgilidir. Kimliğin yerelleştirilmesi, bu yeni nesil web'in birçok sektöründen sadece biridir. Web 3.0 kavramı, şimdi internet olarak bildiğimiz şeyi alıp onu çok fazla sarsma planlarını içeriyor. Big Tech'in internet üzerindeki tekeli makul ölçüde azaltılacak. En azından kağıt üzerinde her şey böyle görünüyor.

Bütün bunların sonuçları ancak tahmin edilebilir.

Adem-i merkeziyetçiliğin kişisel verilerin yönetimiyle ilgili sorunlara tek boyutlu bir çözüm sunmasını beklememeliyiz. Ancak emin olabileceğimiz bir şey, kullanıcıya daha fazla kontrol sağlamasıdır. Merkezileşmeden önce, kullanıcılara tam olarak bir seçenek sunulmamıştı. Bir 'ücretsiz hizmet' kullanmak istiyorsanız, karşılığında kişisel bilgilerinizi vermeniz gerekir. Web 3.0, kullanıcının eline daha fazla güç vererek onlara daha fazla seçenek sunar.

Web 3.0'ın çeşitli özellikleri dijital alanda ortaya çıkmaya başladığında, olasılıklar oldukça fazla olacaktır. Tamamen girmeden önce herhangi bir yeni protokol hakkında mümkün olduğunca iyi bilgi sahibi olmanın sizin yararınıza olduğunu unutmayın.


Yazar: Gate.io Gözlemci: M. Olatunji
Sorumluluk Reddi:
* Bu yazı sadece gözlemcilerin görüşlerini yansıtmakta olup herhangi bir yatırım önerisi niteliği taşımamaktadır.
*Gate.io bu makalenin tüm haklarını saklı tutar. Gate.io'ya atıfta bulunulması koşuluyla makalenin yeniden yayınlanmasına izin verilecektir. Diğer tüm durumlarda, telif hakkı ihlali nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.
Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.