• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog Çin_in Dijital Yuanını Anlamak

Çin_in Dijital Yuanını Anlamak

09 August 14:02

Çin, dijital para biriminin piyasaya sürülmesiyle İsveç, Rusya, Hindistan ve Nijerya gibi ülkeler ligine katılıyor.

Nisan 2020'de Çin Halk Bankası (PBOC), Dijital Yuan'ın ilk denemesine başladı.

Resmi olarak Dijital Para Birimi Elektronik Ödeme (DC/EP) olarak adlandırılan ve yaygın olarak e-CNY olarak adlandırılan dijital Yuan, Renminbi'nin (RMB) sanal bir versiyonudur.

e-CNY, yüksek frekanslı, küçük ölçekli perakende alımlar ve işlemler için tasarlanmıştır.

e-CNY, Çin fiatının dijital bir karşılığıdır ve bir kripto para birimi veya token değildir.

Çin merkez bankası, e-CNY ile ilgili hizmetleri yürütmek için yedi ticari bankayı ve iki çevrimiçi finans kuruluşunu onayladı.

Nisan 2022'de Çin Halk Bankası, dijital Yuan'ın artık Zhejiang Eyaletindeki altı şehir de dahil olmak üzere Çin'deki on bir şehri daha kapsayacağını duyurdu.

e-CNY'nin ilk denemesinden bu yana hükümet, kullanımı ve kitlesel kabulü artırmak için dijital para birimini zorlamaya devam etti.

Güneydeki Shenzhen şehri, CoronaVirüs'ün etkisini hafifletmek için 30 milyon Yuan değerinde e-CNY dağıttı.

2021 itibariyle, e-CNY'yi içeren işlemler 261 milyondan fazla holders ile yaklaşık 87,6 milyar Yuan'a yükseldi.



Keywords: Çin, Dijital, Para Birimi, e-CNY, Çin Bankası, merkez bankası, Yuan


Son zamanlarda Çin, Merkez Bankası dijital para birimi çıkaran Rusya, Hindistan, Nijerya ve İsveç gibi ülkeler ligine katıldı. Bu dijital para birimlerinin piyasaya sürülmesini gerektiren koşullar ülkeler arasında farklılık gösterse de hepsinin tekil bir nedeni var. Bağlayıcı neden, hükümet tarafından düzenlenecek ve önde gelen tokenlere uygun bir alternatif olarak hizmet edecek bir kripto tokenine sahip olmaktır.


2022'de yaklaşık 1,4 milyar tahmini nüfusa sahip olan Çin'in Dijital Yuan'ının piyasaya sürülmesinin ve benimsenmesinin tahminleri aşması bekleniyor.


Bu makale, Çin'in dijital Yuan'ı hakkında bilmeniz gereken her şeyi tanımlayacaktır.


Hadi başlayalım!



e-CNY; Çin'in Dijital Yuanı




Görsel: South China Morning Post


Nisan 2020'de Çin Halk Bankası (PBOC) (Çin Merkez bankası olarak da bilinir) Çin'in dijital Yuan'ının ilk denemesine başladı. PBOC, Çin Cumhuriyeti'nin dört şehrinde dijital para biriminin dahili testini başlattı.


Çin Dijital Yuan, e-CNY resmi olarak Dijital Para Birimi Elektronik Ödeme (DC/EP) olarak adlandırılır ve Çin'in yasal para birimi olan Renminbi'nin (RMB) sanal versiyonudur. e-CNY lansmanında, ağırlıklı olarak yüksek frekanslı, küçük ölçekli perakende alımlar ve işlemler için kullanılmak üzere tasarlandı.


e-CNY'yi kullanmak için 12 pilot şehirden birinde bulunmanız ve onaylı Çin bankalarından birinde banka hesabınızın olması gerekir.


e-CNY, çevrimiçi olarak erişilebilen bir dijital yuan uygulamasına veya cüzdanına sahiptir. Cüzdan şu anda yabancılar için kısıtlı işlevlere sahiptir, çünkü bazı gelişmiş cüzdan seçeneklerinden yararlanmak için bir Çin kimlik kartına ihtiyacınız vardır.


Çin Halk Bankası (PBOC), yedi ticari bankanın ve iki çevrimiçi bankanın Çin Halkına e-CNY ile ilgili hizmetler sağlamasını onayladı. Ticari bankalar Çin Ziraat Bankası, Çin Bankası, Çin İnşaat Bankası, İletişim Bankası, Çin Posta Tasarruf Bankası, ICBC ve Çin Tüccarlar Bankası'dır. Çevrimiçi bankalar WeBank (WeChat Pay) ve MyBank'tır (Alipay).




Çin Neden Dijital Bir Renminbi Geliştiriyor?




2014'ten beri Çin dijital bir para birimi geliştiriyor. 2020'de bir dönüm noktasına ulaştılar ve dijital para birimini Shenzhen, Suzhou, Chengdu ve Xiong'an'da piyasaya sürdüler. Para birimi o zamandan beri Çin ve Hong Kong'daki diğer büyük şehirlerde kuruldu. Çin Halk Bankası, dijital para biriminin 2022 Sonbahar Asya Oyunları ve 2022 Kış Olimpiyatları'nda kullanılacağını ima etti.

Çin'in dijital RMB'nin öne çıkmasını sağlamak için yenilenen ve güçlü çabası, bizi “Çin neden dijital RMB'yi güçlü bir şekilde geliştiriyor?” sorusuyla baş başa bırakıyor.


İlk neden, Çin'in para biriminin sınır ötesi işlemler için yaygın olarak kullanılmasını istemesi olabilir. Dolar ve euro gibi Çin de Yuan'ın veya dijital eşdeğerin uluslararası ticarette öne çıkmasını istiyor. Araştırmalar, e-CNY'nin bu hedefe ulaşmak için daha fazla şansı olduğunu gösteriyor.


Benzer şekilde, Pekin'in uzun vadeli hedefi, yuanın Çin iç piyasası dışında nispeten yaygın kullanımını artırmaktır. ABD doları ve Euro gibi ödemeler uluslararası ödemelerin %40 ve %35'ini oluştururken, Renminbi uzak %3'lük bir paya sahip.


Dijital Renminbi, uluslararası ticaret ve ödemelerde Çin para biriminin daha fazla kullanımını tetikleme potansiyeline sahiptir.


Dijital Yuan'ın güçlü gelişiminin bir başka nedeni de Çin Hükümeti'nin ticari finans kurumlarının ve dijital ödeme şirketlerinin gücünü ve pazar payını sınırlamasıdır.


Örneğin Pekin, Alibaba'ya ait Alipay ve Tencent'e ait WeChat pay gibi bağımsız ödeme şirketlerinin gücünü ve pazar payını azaltmak istiyor. E-CNY'nin geliştirilmesinin, yaklaşık yüzde 50 pazar payına sahip olan Alipay'i ve yüzde 40 pazar payına sahip olan WeChat Pay'i azaltması bekleniyor.




Çin'in Kriptoya Karşı Tutumu




Bitcoin'in piyasaya sürüldüğü 2009'dan bu yana, Çin zaten kriptoya karşı sıfır benimseme politikasına sahipti.

Yuan'ı devalüe ettiklerini iddia ederek video oyunu para birimlerine bazı yasakları hedeflediler.


Ardından dört yıl sonra, Aralık 2013'te Çin Halk Cumhuriyeti merkez bankası Bitcoin'e karşı bir bildiri yayınladı. Bitcoin'in gerçek bir değeri olmadığını ve düzenlenmemiş olduğunu söyleyerek bankaların Bitcoin ile ilgili işlemleri yapmalarını yasakladılar.


Sadece bir yıl sonra, 2014'te, önceki yasağın yanlış olduğu ortaya çıktı. Bununla birlikte, FUD birçok kişinin dijital varlıklarını tasfiye etmesine yol açtığı için hasar meydana geldi.


2017'de Çin, zayıflayan bir Yuan ile mücadele ederken, hükümet bazı sert hamleler yaptı. İlk olarak, ICO'ları yasakladılar ve ardından kripto borsalarını ülkeden uzaklaştırdılar. Sebepleri, ICO'ların ve borsaların yasadışı finansal faaliyetlerin cephesi olmasıydı.


İki yıl sonra, Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC) bir Bitcoin madenciliği yasağını onayladı. Bitcoin madenciliğinin ülkede önemli bir kirlilik kaynağı olduğu iddia edildi.


2021'de kripto ticareti Çin'de tamamen yasaklandı.


Şaşırtıcı bir şekilde, 2022'de bir Şanghay Yüksek Halk Mahkemesi, Bitcoin'i yasal sanal mülk olarak onayladı. Bu, kriptoyu bir kez daha yasal hale getirdi.




Dijital RMB Tarafından Kabul Edilen Teknik Mantık




2014'ten bu yana, Çin Halk Bankası, dijital Renminbi için dağıtılacak en iyi teknikler hakkında araştırma yürütüyor. Sonunda, dağıtılmış ledger teknolojisi (DLT) kullanan dijital tokenlere karar verdiler.

Dağıtılmış ledger teknolojisi, dijital para birimi sağlayan blok zinciri teknolojisinin bir parçasıdır. Teknoloji çok daha fazla güvenliği artıracak ve sahtecilik olasılığını ortadan kaldıracaktır.


Dijital Renminbi'de kullanılan dağıtılmış ledger teknolojisi, merkeziyetsizcilik ve anonimlik ile birlikte gelir. Bununla birlikte, dijital para biriminin dağıtımı, dağıtılmış ledger teknolojisinin merkezi yapısını Çin Halk Bankası'nın merkezi yönetimi ile birleştirir. Bu kombinasyona Dijital Para Birimi Elektronik Ödeme (DCEP) denir.


DCEP öyle çalışıyor ki, ticari bankalar, ödeme platformları ve şahıslar blok zinciri işlemlerini takip edemezlerse, merkez bankası işlemleri izleyebilecek ve takip edebilecek.




Kamuya Sunulduğundan Beri e-CNY'den Yararlanmalar




Görsel: CNBC


e-CNY pilot aşamasında olmasına rağmen, bu dijital para biriminin deneme kapsamı, Nisan 2020'deki lansmanından bu yana genişledi. Genişletmeyi gerektiren açıklardan bazıları şunlardır:


CoronaVirus pandemisinden kısa bir süre sonra, kötü etkilenen ülkelerden biri de Çin. Pandeminin etkisini azaltmak ve ekonomideki tüketimi teşvik etmek için Güney Shenzhen şehri, dijital para biriminde 30 milyon yuan dağıtmaya başladı. Bu, 30 milyon Yuan değerinde e-CNY veya 4.5 milyon $ e-CNY dağıtımıdır.


Benzer şekilde, kuzey Hebei eyaletindeki yeni bir bölge olan Xiong'an, hediye olarak 50 milyon Yuan değerinde e-CNY "kırmızı paketler" dağıtmak için bir kampanya başlattı. Bu hediyelerin Çin'in dijital Yuan'ının kullanımını ve dolaşımını artırması ve halkın geçimini kolaylaştırması bekleniyor.


Merkez Bankası'na göre, e-CNY'yi içeren işlemler, 2021'in sonunda 261 milyondan fazla bireysel dijital cüzdan kullanıcısı ile yaklaşık 87,6 milyar Yuan'a ulaştı.


e-CNY işlemlerini şeffaf hale getirmek ve daha fazla kullanıcı çekmek için Çin, bir kullanıcının e-CNY hesabında bıraktığı miktarı gösteren küçük bir LCD (ekran) ekranlı kartlar çıkarmaya başladı. Bu kartlar internet bağlantısı olmadan finansal işlemleri gerçekleştirebilir.


Başka bir kampanyada, Shenzhen'deki tüketiciler bir çekilişe katılarak ücretsiz e-CNY kazanabilir. Dijital Yuan'ı çevrimiçi veya mağazalarda alışveriş yapmak için kullanabilirler. Hükümet tarafından e-CNY'nin geniş çapta benimsenmesini ve genişletilmesini sağlamaya yönelik bu dostane politika ve kampanyaların bazılarının yanı sıra, uzmanlar ve sektör oyuncuları da seslerini yükseltiyor.


PwC Çin'de kıdemli bir ekonomist olan G. Bin Zhao, “gelecekte hükümet e-CNY'yi emeklilik ödemeleri, mali sübvansiyonlar ve hatta altyapı harcamaları için kullanabilir” dedi. "e-CNY ile nakit doğrudan elinize geçer" diye ekledi.




Dijital RMB Pilot Şehirler ve Projeler.




2 Nisan 2022'de Çin Merkez Bankası, Dijital Yuan işlemlerinin pilot alanlarını genişletme konusunda yeni bir duyuru yaptı. Zhejiang Eyaletindeki altı şehir de dahil olmak üzere on bir şehrin daha kapsanacağını duyurdu.


Bu şehirler 2022 Asya Oyunlarına ev sahipliği yapacak, aynı şekilde 2022 Kış Olimpiyatları ve Paralimpik etkinliğine ev sahipliği yapan Pekin ve Hebei Eyaletine genişleme. Pilot bölge artık 23 şehir oldu.


Açıklamada ayrıca Tianjin, Chongqing, Guangzhou, Fuzhou, Xiamen ve kıyı Zhejiang eyaletindeki altı şehrin, dijital RMB kullanımını test etmek için mevcut 10 büyük "pilot" şehre dahil edileceği yazıyor.


Zhejiang'daki bu altı şehrin ve Eyalet başkenti Hangzhou'nun Eylül 2022'de başlaması planlanan Asya oyunlarına ev sahipliği yapacağını bilmek önemlidir.


Spor etkinliği, dünya çapındaki sporcular için bir buluşma noktası olacak ve böyle bir etkinlikte dijital para biriminin benimsenmesi, küresel olarak benimsenmesini tetikleyecektir. Bu olaylar, e-CNY kullanımı için bir test olacaktır.




Sonuç




Çin'in dijital para birimi konusunda uzman olan Richard Turrin, “Bu gibi mekanizmalar fintech şirketlerinin yapamadığı boşlukları dolduruyor. Güvenli, devlet destekli, ücretsiz veya neredeyse ücretsiz, anında para transferi sağlıyorlar.”

e-CNY bir kripto para birimi olmasa da, fiat para birimini karakterize eden karışıklıklardan yoksun, uygulanabilir bir değişim ve işlem aracı olarak hizmet etmeye devam ediyor. Uzmanlar, paranın yakında Çinli olmayanların kullanımına sunulacağı konusunda iyimser.







Yazar: Valentine. A, Gate.io Araştırmacısı

Bu makale sadece araştırmacının görüşlerini yansıtmakta olup, yatırım önerisi niteliği taşımamaktadır.

Gate.io, bu makalenin tüm haklarını saklı tutar. Gate.io'ya atıfta bulunulması koşuluyla makalenin yeniden yayınlanmasına izin verilecektir. Her durumda, telif hakkı ihlali nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.


BTC/USDT + 6.27%
ETH/USDT + 6.15%
GT/USDT + 2.84%
Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.