• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog Anti-NFT Hareketi

Anti-NFT Hareketi

22 June 11:02



NFT ekosistemi 2014'ten beri var ama sonunda 2021'de büyük ilgi gördü.



NFT pazarının 2025'te yaklaşık 80 milyar dolar değerinde olması bekleniyor.


NFT karşıtı hareket, NFT'lerin büyümesini durdurmak ve dijital sanatların ücretsiz ve tekrarlanabilir şekilde paylaşılmasını sağlamak için kuruldu.


Eserleri çalınan ve NFT olarak basılan dijital sanatçılar, Extremely Fungible Token'ı (EFT) kurdu.


Bu kişiler, dijital sanatçıların sanat eserleri için doğrudan kredi ve ödeme almaları gerektiğini düşünüyor.


EFT koleksiyoncuları, sanat eserinin orijinal yaratıcıları olmayanlara ödeme yapmak yerine hayır kurumlarına bağışta bulunabilirler düşüncesini savunur.


EFT'nin bazı özellikleri arasında; kalıcı olmaması, benzersiz olamaması ve teknolojik olmaması bulunmaktadır.


Anahtar Kelimeler: NFT, anti, hareket, sanal, dijital, sanat eseri, ekosistem, yaratıcı.


[Tam Makale]

2014'ten beri mevcut olan NFT ekosistemi 2021'de dünyayı kasıp kavurdu. Son zamanlarda yeterince ses getirdi ve tüm tahminleri aştı.


2021'de, tüm NFT pazarlarında NFT koleksiyonları satın almak için 41 milyar doların üzerinde kripto tokeni harcandı. 2025 yılına kadar, pazarının 80 milyar dolar değerinde olması bekleniyor.


Bu istatistikler, piyasanın değerini ve yakın gelecek için beklentilerini gösterir nitelikte. Bu istatistiklerle herkesin NFT ekosisteminin hayranı olmasını beklemezsiniz. Bazı bireyler ve gruplar tüm NFT ekosistemine karşıdır ve NFT'ye karşı çıkmak için bir topluluk oluşturmuştur.


Bu makale, NFT'ye, NFT karşıtı harekete ve hareketi çevreleyen diğer göze çarpan konulara yönelik ayrtıntıları işleyeceğiz.


Anti-NFT Hareketi Nedir?



Görsel: YouTube


Anti-NFT Hareketi, Non-Fungible Tokens'ın (NFT) artan eğiliminden endişe duyan ve ekosistemin işleyişinden memnun olmayan dijital sanatçılardan ve meraklılardan oluşur.


NFT pazarındaki düzenleme, dijital sanatları sahiplerine veya basanlara koleksiyonu satmasına izin veriyor. Anlaşma, pazar yerlerinde NFT'nin satıcısına veya sahibine fayda sağlar.


Anlaşmazlığın temelini ve Anti-NFT hareketinin yegâne sebebini bu düzenleme oluşturuyor. Hareket, sanal sanat eserlerinin ve koleksiyonlarının orijinal yaratıcılarına fayda sağlayacak farklı bir ölçü aramaya yönelik bir güçtür.


Non-Fungible Tokenlar, bir sanat eserini basıp satışa sunabilen pazar yerlerinde (Opensea veya raribles gibi) hesap oluşturan kişi veya gruplardır. Bu düzenlemenin zayıf yönü, bir sanatçının eserini çalabilir ve sanatçı ya da herhangi bir yaratıcı, NFT pazarlarında böyle bir parçayı hiç sunmadığı sürece satın almak için basabilirsiniz.


Anti-NFT hareketini oluşturanlar, orijinal yaratıcıların bu tür sanat eserlerinin satışından yararlanmadığını düşünüyorlardı. Bu nedenle, tüm NFT ekosisteminin gelişmesine izin verilmemelidir.


Bu kişiler, "Hepimiz NFT'lerden nefret ediyoruz. Sanatçılara ve çevreye zarar veriyorlar ve genellikle kötü bir fikir" diyorlar. Açıklamada ayrıca, ".... Birçoğu NFT'ler tarafından işlerini çalarak zarar gördü, bu nedenle uygun kredi almaları adil."


Bu bireyler büyük bir topluluğa dönüştüler ve “Son Derece Fungible Token (EFT)” başlattılar.



Son Derece Değiştirilebilir Token (EFT) Nedir?



Görsel: Genbeta


Son derece Değiştirilebilir Token, NFT'yi karakterize eden kötü uygulamalardan etkilenen dijital sanatçılar tarafından piyasaya sürüldü.


Bu kişiler, NFT piyasa değerindeki artışın ve dijital sanatlardan para kazanmanın, eserlerini NFT pazaryerlerinde satan insanlar tarafından çalınmasını artırdığını düşünüyorlardı.


Bu kişiler, orijinal içerik oluşturuculara uygun krediyi ve gelirlerin yüzdesini veremez görüşünde birleşmekte.


EFT, dijital sanatçıların eserlerini sanal bir formatta kullanıma sunmaları ve ücretsiz olarak olabildiğince geniş bir alanda paylaşmaları için oluşturulmuştur. Extremely Fungible Token ekosistemi, bu sanat eserleri için ödemenin doğrudan sanatçılar topluluğuna yapılmasını umuyor.


EFT topluluğu, bağımsız dijital içerik yaratıcılarından oluşur. Viral basın açıklamalarından birinde, “.....Birçok sanatçı bazı NFT'lerin grafik tarzında bir şeyler yaratmak ve sizin için profil resimleri oluşturmak için bir araya geldi! Ama olay şu: bunlar %100 ücretsizler. Doğru; Bunları kaydetmenizi, ekran görüntüsünü almanızı ve ihtiyacınız olan her şey için kullanmanızı istiyoruz. EFT koleksiyonları sayfasında, her birini yaratan sanatçıya bağışta bulunabilmeniz için bir bağlantı bulacaksınız. Çalışmalarını beğendiyseniz, lütfen onları desteklemeyi unutmayın.”


Açıklama, NFT karşıtı bir hareket olan Extremely Fungible Token'ın arkasındaki fikrin para kazanmak veya yaratıcıları zenginleştirmek değil, geçmişte eserleri çalınan sanatçıları güçlendirmek ve hırsızlık uygulamalarının büyümesini önlemek olduğunu gösteriyor.


Extremely Fungible Token hareketiyle ilgili bazı önemli detaylar arasında şunlar yer alıyor;


- EFT bir harekettir ve blok zinciri teknolojisi olan NFT'den farklıdır.

- EFT benzersiz değildir; mevcut dijital sanat eseri kopyalanabilir, paylaşılabilir ve tekrarlanabilir.

- EFT'de Sanat Eserleri basmanız gerekmez ve bu onları çevreye zarar verebilecek NFT'ler yerine çevre dostu yapar.

- EFT'ler volatilite sergilemez.



Sonuç



oyuncak bebek, oyuncak içeren bir resim
Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Görsel: Tech spot


Çeşitli endüstrilerde çeşitli NFT karşıtı hareketler vardır. Oyun sektörü, dijital sanat yaratıcıları gibi Anti-NFT hareketine sahiptir.


The Extremely Fungible Token (EFT), Non-fungible token (NFT) ekosisteminin operasyonlarına karşı çıkan sanatçılardan ve meraklılardan oluşan bir topluluktur. Bu kişiler, eserlerini çalıp NFT pazaryerlerinde büyük meblağlara satan kimliği belirsiz kişiler tarafından ödüllerinden mahrum bırakılmıştır.


Hareket, NFT'lerin etrafındaki söylentilere karşı koymak için yeterince dikkat çekmemiş olsa da, hareket yavaş yavaş ilerleme kaydediyor.


Blok zinciri geliştiricilerinin, insanların sanat eserlerinin çalınmasını azaltmak için katı önlemler alacağı ve NFT pazarlarındaki orijinal koleksiyon yaratıcılarının uygun şekilde izlenmesini sağlamak için katı önlemlerin uygulanacağı yönünde beklentiler bulunmaktadır.


metin, elektronik eşyalar içeren bir resim
Açıklama otomatik olarak oluşturuldu





Yazar: Gate.io Araştırmacısı Valentine. A, Çevirmen: Baturalp BALCI

Sorumluluk Reddi:

* Bu yazı sadece gözlemcilerin görüşlerini yansıtmakta olup herhangi bir yatırım önerisi niteliği taşımamaktadır.

*Gate.io bu makalenin tüm haklarını saklı tutar. Gate.io'ya atıfta bulunulması koşuluyla makalenin yeniden yayınlanmasına izin verilecektir. Diğer tüm durumlarda, telif hakkı ihlali nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.

BTC/USDT + 6.06%
ETH/USDT + 7.51%
GT/USDT + 2.98%
Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.