Bitcoin Layer2 bir finansman patlamasının habercisi; işte 20 erken aşama projeye genel bakış

Yeni BaşlayanJan 26, 2024
Bu makale, Toplama, yan zincir, DA, AI vb. dahil olmak üzere Bitcoin Katman 2 projelerinin stoklarını ele almaktadır.
Bitcoin Layer2 bir finansman patlamasının habercisi; işte 20 erken aşama projeye genel bakış

Yazıt çılgınlığı geçici olarak sona erdikten sonra, Bitcoin Katman 2 insanları, Bitcoin ekosisteminin refahını devralma umuduyla yerleştirildi.

Şu anda Bitcoin Layer 2, Ethereum Layer 2'ye benzer bir ivme göstererek çok sayıda girişimcinin ilgisini çekiyor. Bitcoin ekosisteminde Lightning network, Liquid Network ve Stacks gibi bilinen Layer 2 protokollerinin yanı sıra B² Network, BEVM, gibi Bitcoin Layer 2 olduğunu iddia eden çok sayıda yeni projenin de ortaya çıktığı görüldü. Dovi_L2 ve Harita Protokolü.

ABCDE Capital ve Huobi'nin kurucu ortağı Du Jun, Bitcoin ekosisteminin inşasına derinlemesine katılmak için 50 milyon ABD doları getireceğini ve Bitcoin Layer 2'nin tercih edilen yol olduğunu söyledi.

Bitcoin Layer 2 de bir finansman patlaması yaşıyor ve yatırımcılar tarafından tercih ediliyor.

Son zamanlarda, Bitcoin Layer 2 ağı Bitfinity, Polychain Capital ve diğerlerinin katılımıyla 130 milyon dolarlık bir değerlemeyle 7 milyon dolarlık Token finansmanını tamamladı.

Bounce Finance ve Brc-20'nin kurucusu Domo, Bitcoin veri kullanılabilirliği katmanı olan Nubit'in melek turu finansmanına katıldı. Bazı kripto kullanıcıları Nubit’i “Celestia”nın Bitcoin ekolojik versiyonu olarak görüyor.

Inscription yeni bir varlık ihraç yöntemi oluşturduktan sonra, Bitcoin Layer 2, Bitcoin ağı için ödemenin ötesinde daha fazla işlevi ve ekolojiyi nasıl genişletebilir ve Ethereum Layer 2'nin refahını nasıl kopyalayabilir?

ChainCatcher, mevcut Bitcoin Layer 2 çözümlerini, temsili projeleri ve ilerlemelerini sistematik olarak inceledi. Makale iki bölüme ayrılmıştır. İçeriğini bir önceki bölümde ele alacağız.“Bitcoin Layer 2 çiçek açıyor, 6 ana ana protokolün ilerleyişine genel bakış”Bu makale önde gelen Bitcoin Layer 2 protokolünün ilerleyişini tanıtıyor; Bu makale, esas olarak 20 erken dönem Bitcoin Layer 2 projesinin ana hatlarını özetleyen bir sonraki bölümdür.

20 Erken Bitcoin Katmanı 2 İzlenecek Şey

2023'ün ortalarında Ethereum kurucusu Vitalik, Bitcoin ekosistemiyle ilgili bir Twitter Space'te Bitcoin'in yalnızca bir ödeme yöntemi olmadığını, Plasma veya ZK Rollup gibi ölçeklendirme çözümleri gerektirdiğini öne sürdü. İyimserlik ve Arbitrum, Bitcoin için örnek olay incelemesi görevi gören iki başarılı Toplamadır.

Son iki yılda ortaya çıkan bazı Bitcoin Layer2 projelerine bakıldığında, birçok projenin Rollup gibi genişleme planlarını benimsediği doğrudur. Aynı zamanda birçok proje EVM uyumluluğuna da vurgu yapıyor. Ayrıca yapay zeka anlatımını birleştiren bazı Bitcoin katmanları2 da mevcut.

1、Toplama

B² Ağı

B² Ağı 2022 yılında kuruldu. B² Ağı, ZK-Rollup'a dayalı olarak geliştirilmiş bir Bitcoin ikinci katman ağıdır. EVM ile uyumludur ve EVM ekolojik geliştiricilerinin DApp'leri sorunsuz bir şekilde dağıtmasına olanak tanır.

B² Network, Kasım 2023'te ABCDE'nin Bitcoin ekolojik projesinin roadshow'una katıldı ve sonunda yatırım aldı. ABCDE'ye göre B² Network teknik ekibinin çekirdek üyeleri, Ethereum, Bitcoin, Cosmos ve Sui gibi ana akım Web3 açık kaynak topluluklarının aktif üyeleridir ve birden fazla Hibe desteği almıştır. Ekip, blockchain Layer1, Layer2, çapraz zincir, hesap soyutlama ve diğer Web3 Infra ürünlerinde iyidir ve olgun mühendislik yeteneklerine sahiptir.

18 Aralık 2023'te B² Network, ortaklar ve açıkça işe alınan ekolojik geliştiriciler için Alpha test ağı MYTICA'nın başlatıldığını duyurdu. İş ortakları ve geliştiriciler DApp'leri B² Ağı test ağında dağıtabilir.

B² Ağı ekolojik projesi zincirler arası protokolü Meson, B² Network Alpha test ağında sabit para birimi USDC'yi konuşlandırdı. Meson hız, istikrar, güvenlik ve düşük ücretlere odaklanan zincirler arası bir protokoldür. ETH, BNB, USDC ve USDT gibi ana akım dijital varlıkların B² Ağı ve 30'dan fazla ana akım halka açık zincir arasında serbest dolaşımını destekler.

3 Ocak'ta B² Network, ekolojik inşaatçıları teşvik etmek için 1 milyon dolarlık bir bağış planını duyurdu.

BL2 (BL2T)

BL2, VM evrensel protokolü ve modüler blok zinciri Celestia'nın DA katmanı temel alınarak oluşturulmuş bir Bitcoin ZK-Toplama Katmanı2'dir. Bitcoin'e ZK-Rollup'ı tanıtır ve Layer2 ağında çok düğümlü ZK doğrulamasını uygular ve yazıt zincirini destekler. Yedekleme ve çapraz zincir.

BL2, BTC ağının L2 yönetimi için kullanılan ve %20'si sabit gaz imhası için kullanılan toplam 21 milyon arzla BRC-20 tokeni $BL2T'yi piyasaya sürdü. 8 Ocak'ta BL2, Turtsat'ta 30 Sats (yaklaşık 0,013U) fiyatla bir IDO gerçekleştirdi.

Zincirli yol

2022 yılında kurulan Chainway, Bitcoin, Ethereum ve sıfır bilgi teknolojilerine odaklanan bir blockchain altyapı şirketidir. Chainway, Bitcoin'in ZK Rollup'ını, tarayıcı uzantı aracı OrdinalSafe'i ve zk aracı Proof of Innocence'ı geliştirdi.

Chainway geçtiğimiz günlerde resmi sosyal medyasında, 2024 yılında Bitcoin ZK Rollup genel ana ağını başlatmayı ve bir Bitcoin ZK Rollup topluluğu kurmayı planladığını belirtti.

Bizon

2023 yılında kurulan Bison, yerel Bitcoin'de gelişmiş özellikler sağlarken işlem hızını artıran, Bitcoin'e özgü bir zk toplamasıdır. Geliştiriciler zk-rollup'ı ticaret platformları, borç verme hizmetleri ve otomatik piyasa yapıcılar gibi yenilikçi DeFi çözümleri oluşturmak için kullanabilir.

Bison ayrıca ABCDE Bitcoin ekolojik projesinin roadshow'una da katıldı. Raporlara göre Bison çözümü, hızlı ve güvenli işlemler için sıfır bilgi kanıtlarını ve Ordinalleri kullanıyor. Gelişmiş güvenlik için tüm veriler Bitcoin'e sabitlenir. Bison saniyede 2.200 işlem gerçekleştirebiliyor ve ücreti Bitcoin’in 1/36’sı kadar.

Bison ekibi Starknet'in kendi kod katkıda bulunanlarını içermektedir.

Rollux

2023 yılında kurulan ve Layer 1 blockchain Syscoin (SYS) tarafından geliştirilen Rollux, Bitcoin'in madencilik ağının güvenliğini ve Syscoin'in Layer 1 veri kullanılabilirliğini devralan EVM'ye eşdeğer bir Optimistic toplamasıdır.

Syscoin'in Haziran 2022'de kripto para borsası MEXC'den 20 milyon ABD doları değerinde bir ekolojik kalkınma fonu aldığını açıkladığı bildiriliyor.

Rollux, 2023 yılının Haziran ayında ana ağda kullanıma sunulacak ve Optimistic Rollup'tan ZK tabanlı Rollup'a geçmeyi planladığını belirtti. Rollux henüz yeni bir token çıkarmadı ancak Gas tokenı olarak Syscoin'i kullanıyor.

BOB

2020 yılında kurulan BOB (Bitcoin Üzerine Oluştur), yerel Bitcoin desteğine sahip bir EVM toplama yığınıdır. Geliştiricilerin Ordinals, Lightning ve Nostr'ın üzerinde merkezi olmayan uygulamalar oluşturmasına olanak tanır.

Şu anda BOB, Sepolia Ethereum test ağında gerçek zamanlı olarak çalışan bir halka açık test ağı başlattı. BOB resmi web sitesindeki yol haritasına göre BOB, öncelikle Bitcoin'in güvenliğini PoW ağır staking yoluyla entegre edecek ve Optimistic Rollup'ı ZK kanıtına yükseltecek.

Hacash.com

Hacash.com 2022 yılında kuruldu. Yan zincirler ve basit OP/ZK Roll-up ile karşılaştırıldığında Hacash.com'un önerdiği çözüm, hem durum kanalları kurduğundan hem de çok katmanlı genişletme gerçekleştirdiğinden "nihai dikiş canavarı" gibi görünüyor. (aşağılayıcı bir anlam taşımamaktadır). Hacash prensibi, iki yönlü iletim yan zincirinden farklı olarak Bitcoin'in Layer1'de tek yönlü transferini gerçekleştirmektir, yani kullanıcının özel anahtarını değiştirmeden Bitcoin, Hacash zincirine ve durum kanalına aktarılır. Layer2 aracılığıyla dağıtıldı Ödeme işlemini tamamlayın. Hacash ekibi aynı zamanda ekolojik genişlemeyi sağlamak için bu temelde Layer3 konseptini de önerdi.

Hacash Layer1 ağı 2019'dan beri çalışıyor. Halen temel fikir birliği mekanizması olarak PoW'u kullanıyor. HACD, ​​BTC ve HAC olmak üzere üç PoW para birimi aracılığıyla, kendi kendini düzenleyen bir tedarik sistemi, Bitcoin'in parasal niteliklerinin eksikliği sorununu çözmek için para birimi ihraç, dağıtım ve ödeme işlemlerini gerçekleştirir. soru. Layer2, esas olarak büyük ölçekli ödemeler için kullanılan ve aynı zamanda L3'ün altyapısı olan ödeme ve ödeme için bir kanal zinciri oluşturmaktır. Layer3, varlık ihracını, akıllı sözleşme operasyonunu, yüz veri etkileşimini ve çapraz zinciri desteklemek amacıyla çoklu zincir etkileşimi ve uygulama yapımı için kullanılan bir ekosistemdir.

Hacash.com'un kurucu ortağı Ken You, bir zamanlar ZK rollup yeni zincirinin kullanımının örnek olarak kullanıldığı "ZK-Rollups Bitcoin'i Ölçeklendirmek İçin En İyi Üç Olasılık" başlıklı bir makale yayınladı. Görünüşe göre ekibin yeni bir zincir oluşturmak için ZK roll-up'ı kullanma niyeti var.

BeL2

BeL2, katman1 blockchain Elastos (ELA) tarafından başlatılan Bitcoin Layer2'dir. Bu, Bitcoin'in akıllı sözleşmeleri ve geri dönüşü olmayan dijital anlaşmaları içermesine olanak sağlayacak bir BTC Toplamasıdır. Bu akıllı sözleşmeler, herhangi bir aracıya ihtiyaç duymadan Bitcoin üzerinde tamamen tanımlanabilir, yönetilebilir, takip edilebilir ve değiştirilebilir.

Ağ ayrıca kullanıcıların Bitcoin varlıklarını stake etmelerine ve kullanıcılar BeL2 üzerine kurulu uygulamalarla etkileşime girdiğinde ödüller kazanmalarına olanak tanıyacak.

Elasto, önümüzdeki aylarda finansal hizmetler, eğlence ve gerçek dünya varlıkları (RWA) gibi alanlarda BeL2 özellikli ortaklıkları ve kullanım örneklerini duyurmayı planlıyor.

2. Bitcoin yan zinciri

Bedava bedava)

2022 yılında kurulan Libre, Bitcoin'in hızını ve kullanılabilirliğini artırarak performansını ölçeklendirmeye adanmış bir Bitcoin L2 yan zinciridir.

Libre ana ağı 4 Temmuz 2022'de başlatıldı. Ana ağın başlatılmasından kısa bir süre sonra Libre, 10 milyon LIBRE'lik bir airdrop yayınladı ancak sonunda yalnızca 277.000 LIBRE talep edildi. Layer2 blok zincirine ek olarak Libre, kullanıcıların yazıt alışverişi yapmasını kolaylaştırmak için BRC20 Dex'in beta sürümünü ve bir mobil APP'yi de başlattı.

3. Bitcoin verilerinin mevcut katmanı

O evleniyor

2023 yılında kurulan Nubit, Bitcoin ekosisteminin veri kullanılabilirliği katmanıdır ve Bitcoin ağında işlemlerin işlenme şeklini değiştirmek için kullanılır. Geliştirme ekibi Riema ekibi, çeşitli ileri teknolojiler kullanılarak uygulanan, Bitcoin'e özgü özel bir veri kullanılabilirliği standardı olan BRC-1310'u önerdi. Bunlar arasında Bitcoin yerel staking, veri kullanılabilirliği örnekleme teknolojisi, doğrudan Bitcoin ağında veri doğrulama ve merkezi olmayan köprüler yer alıyor.

4 Ocak'ta Bitcoin Layer 2 protokolü Nubit, Bounce Finance ve Brc-20'nin kurucusu domo'dan melek turu finansmanı aldığını duyurdu.

4. Zincir üstü indeksleyici

Rooch

2022 yılında kurulan Rooch, Bitcoin ağını genişletmek için zincir üstü indeksleyicilerin kullanılmasını öneren modüler bir blockchain platformudur.

Rooch'un üstünde, tüm Bitcoin blok başlıkları ve UTXO durumları, MoveVM'deki nesneler olarak Rooch ile senkronize edilir ve UTXO'lar, hafif istemci ve tüm blok başlıkları tarafından indekslenir ve çapraz doğrulanır. İndekslenmiş Bitcoin UTXO bilgileri daha sonra Rooch üzerine kurulu tam zincirli uygulamalar için akıllı sözleşmelerde kullanılabilir.

Bunların arasında tüm UTXO'lar Bitcoin ağında kilitli değil, yalnızca durum bilgileri Rooch ile senkronize ediliyor. Yani, Bitcoin'den Rooch'a hiçbir Bitcoin varlığı aktarılamaz. Yalnızca en son Bitcoin UTXO durumu Rooch ile gerçek zamanlı olarak senkronize edilecek ve doğruluğu garanti edilecektir.

Rooch'un yakın zamanda öncü ağ RoochBTC'yi yakında başlatacağını duyurduğu bildirildi. RoochBTC ağı, zincirdeki tüm Bitcoin ana ağ durumunun yanı sıra SDK, cüzdan API'si ve belgeler de dahil olmak üzere Bitcoin varlıklarını kullanarak tam zincirli uygulamalar geliştirmek için gereken içeriği indeksleyecektir. ve örnekler.

5. Yapay zekayı entegre edin

X. BU

x.TAI, yapay zeka şifreleme algoritmasına dayanan bir Bitcoin Katman 2 ağıdır. Aralık 2023'te x.TAI, XRC20 protokolünü temel alan ikinci katman bir yazıt zinciri olan xTAI Ağını piyasaya süreceğini ve BRC20 yazıt xtai'sinin ekolojik bir yönetişim tokeni olarak hizmet edeceğini duyurdu.

x.TAI'nin resmi Twitter hesabına göre, xTAI Networkx'in ayrıntılarının başlangıçta 1 Ocak'ta açıklanması planlanmıştı ancak x.TAI bunu zamanında yayınlamadı ve şu anda piyasaya sürülmesi için belirli bir yeni zaman çizelgesi bulunmuyor.

AiPTP (ATMT)

2023 yılında kurulan AIPTP, blockchain tabanlı merkezi olmayan bir yapay zeka ağıdır. AIPTP, Bitcoin için çift L2 ağı kuracak. Buna, AIPTP eğitim modelini destekleyen bir POS mekanizmasına sahip Bitcoin L2 (geçici olarak AIS olarak adlandırılmıştır); PoW mekanizmasına sahip Bitcoin L2 (geçici olarak AIW olarak adlandırılmıştır), AIPTP çıkarım modelini destekler. Bitcoin ve ATMT, üç zincir arasında çapraz zincir olarak dolaşabilir. ATMT, yanık + nane çapraz zincir dolaşım yöntemini benimsiyor ve Bitcoin, çapraz zincir değişimi için B zincirine serbest bırakılması için A zincirini benimsiyor.

6. Diğerleri

BEVM

BEVM 2023 yılında kuruldu ve EVM ile uyumlu merkezi olmayan bir Bitcoin L2'dir. BEVM, Taproot yükseltmesinin getirdiği Schnorr imza algoritması gibi teknolojilere dayanıyor ve BTC'nin Bitcoin ana ağından Katman 2'ye merkezi olmayan bir şekilde çapraz zincirleme yapmasına olanak tanıyor. BEVM, EVM ile uyumlu olduğundan, Ethereum ekosisteminde çalışan tüm DApp'ler BTC Layer 2 üzerinde çalışabilir ve BTC'yi Gaz olarak kullanabilir.

29 Kasım 2023'te BEVM bir teknik inceleme yayınladı.

BEVM artık Xianxing ağı ChainX'te başlatıldı. BEVM'nin yayınladığı 2023 BEVM öncü ağı yıllık verileri, toplam işlem hacminin 2,77 milyon, toplam aktif adres sayısının ise 55.000 olduğunu gösteriyor; TVL 119,56 BTC'ye ulaştı (yaklaşık 5,09 ABD Doları) milyon); Ethereum L2'ye gidiş-dönüş toplam köprü kapasitesi 11,53 milyon ABD dolarıdır. Yakın zamanda BEVM öncü ağı, 6 saatte 3 milyon işlemi yaklaşık 150 tps ile gerçekleştiren ilk yazıt protokolü Bevscriptions'ı başlattı.

Aralık 2023'te ilk Odyssey etkinliği başlatıldı ve artık sona erdi. BEVM kurucusu Gavin (@gguoss), ikinci aşamanın 15 Ocak'ta başlatılmasının beklendiğini ve 10-20 ekolojik projenin katılmaya davet edileceğini söyledi. Etkinliğin ikinci aşamasının isminde “Odyssey” kullanılmayacak. Bunun yerine adını Satoshi Nakamoto tarafından çıkarılan ilk BTC bloğundan alan “Helsinki” yer adından alıyor.

Şu anda BEVM ekosisteminde, BTC tam zincirli DEX OmniSwap ve merkezi olmayan imza protokolü Bool Network dahil 20'den fazla ekolojik proje bulunuyor.

Önerilen okuma:<a href="https://medium.com/@Web3CN_Pro/bevm-founder%E8%87%AA%E8%BF%B0-%E4%B8%BA%E4%BB%80%E4%B9%88%E4%BB%A5%E5%8F%8A%E5%A6%82%E4%BD%95%E5%81%9Abtc-layer2-b4cffeddb89c">“BEVM Kurucusunun Benioku: Neden ve Nasıl BTC Yapılır Katman2?” 》

Haydi (DOVI)

2023 yılında kurulan Dovi, EVM akıllı sözleşmeleriyle uyumlu bir Bitcoin Layer 2'dir. Kasım 2023'te Dovi resmi olarak bir teknik inceleme yayınladı. Teknik incelemeye göre Dovi, işlem gizliliğini geliştirmek, veri boyutunu ve doğrulama süreçlerini optimize etmek için Schnorr imzalarını ve MAST yapılarını entegre ediyor; Bitcoin dışındaki çeşitli varlık türleri için esnek bir çerçeve yayınlıyor ve zincirler arası varlık transferlerini gerçekleştiriyor.

KuCoin Labs, Aralık 2023'te Dovi'ye stratejik yatırım yaptığını duyurdu ve yerel tokeni DOVI, aynı yılın 12 Aralık'ta KuCoin ticaret platformunda piyasaya sürüldü. Dovi protokolünün DOVI tokenlarının dağıtımı adil bir sürüm modelini takip ediyor. Çevrimiçi olduktan sonraki 4 saat içinde 15 milyon tokenın tamamı talep edildi. 15 Ocak itibarıyla DOVI'nın tamamen seyreltilmiş piyasa değeri yaklaşık 9,4 milyon dolardı. Şu anda kullanıcılar ödül almak için resmi web sitesinde DOVI'yı stake edebilirler.

Dovi'nin resmi web sitesi, bir sonraki adımın bir test ağı yayınlamak, geliştirici topluluğu ve ekosistem desteği oluşturmak ve Dovi V1'i piyasaya sürmek olacağını belirtiyor.

Sıfır Senkronizasyon

ZeroSync, Bitcoin'i sıfır bilgi kanıtları (ZK-Proofs, ZKP) aracılığıyla genişletmek için 2022 yılında kuruldu. Ana uygulaması Blockstream uyduları aracılığıyladır ve dünyadaki tüm düğümlerin blok zincirinin senkronizasyonunu ve doğrulamasını neredeyse anında tamamlamasına olanak tanır. 2023'ün sonlarında, ZeroSync ekip üyesi @lucidLucky, @Blockstream uydusu aracılığıyla uzaydaki zincir durumunun ilk kanıtını yayınladı.

ZeroSync, STARK kanıtını temel alır ve StarkWare tarafından oluşturulan Kahire dilini kullanır. ZeroSync, başlık zinciri kanıtı, varsayımsal olarak geçerli zincir kanıtı ve tam zincir kanıtı olmak üzere ardışık üç aşamada piyasaya sürülecek ve ilk iki prototip zaten tamamlanmış olacak. ZeroSync Araç Seti aynı zamanda Bitcoin geliştiricilerine sıfır bilgi kanıtlarını kendi ürün ve hizmetlerine uygulayabilecekleri araçlar da sağlayacak. ZeroSync'in geliştirilmesinin StarkWare, OpenSats, Spiral ve Geometri'den sponsorluk ve destek aldığı bildirildi.

ZeroSync projesinin lideri Robin Linus, 9 Ekim 2023'te Bitcoin'in programlanabilirliğini iyileştirme konusunda kapsamlı tartışmaları tetikleyen "BitVM: Compute Everything On Bitcoin" adlı bir teknik inceleme yayınladı. BitVM, "Bitcoin Virtual Machine" anlamına gelir ve geliştiricilerin Bitcoin üzerinde karmaşık sözleşmeler yürütmesine olanak sağlamak için tasarlanmıştır.

Harita Protokolü

2019 yılında kurulan MAP Protokolü, noktadan noktaya zincirler arası birlikte çalışabilirlik için bir Bitcoin Katman 2'dir. MAP protokolü, diğer halka açık zincirlerin varlıklarının ve kullanıcılarının, Bitcoin'in güvenlik mekanizmalarından yararlanarak Bitcoin ağıyla sorunsuz bir şekilde etkileşime girmesine olanak tanır. Yalnızca ağ güvenliğini artırmakla kalmaz, aynı zamanda BRC20'nin zincirler arası yeteneklerini de gerçekleştirir.

MAP Protokolü geçtiğimiz günlerde DWF Labs ve Waterdrip Capital'den stratejik yatırım aldığını duyurdu.

MAP ve MAPO'nun her ikisinin de MAP Protokolünün yerel tokenleri olduğu bildiriliyor. Bunlar aynı tokenlardır ancak bulundukları zincirleri ayırt etmek için farklı kod sembolleri kullanırlar. 18 Aralık'ta MAP Protokolü, dolaşımdaki arzın %5,9'unu oluşturan toplam 133.886.020 MAP/MAPO tutarında büyük ölçekli bir token imhasının başlatıldığını duyurdu. 15 Ocak itibarıyla MAP'ın tamamen sulandırılmış piyasa değeri yaklaşık 260 milyon dolardı.

Çatı

2017 yılında kurulan Tectum, ekosistemi Tectum Blockchain, Tectum Wallet, Tectum Token (TET), Tectum SoftNote ve 3FA kimlik doğrulama uygulamalarını içeren dağıtılmış bir defter protokolü yönetim platformudur.

Bunların arasında Tectum SoftNote, Bitcoin'deki işlem hacmini saniyede yüzbinlere ve hatta bir milyondan fazla işleme çıkarabilen, gözetimsiz bir Bitcoin Katmanı 2'dir.

Tectum'un yerel tokenı, SoftNote'u basmak, indirimli tüccar ücretlerini ödemek, T12-20 standart proje tokenlerini basmak ve diğer Tectum/CrispMind ürünlerine erişmek için kullanılabilen TFT'dir. şu anda TET Ana Ağ stakingi etkinleştirilmiştir. 15 Ocak itibarıyla TFT'nin tamamen sulandırılmış piyasa değeri 275 milyon dolardı.

Bitfinity

Bitfinity (eski adıyla InfinitySwap) 2021 yılında kuruldu ve İnternet Bilgisayarını temel alan ve EVM uyumlu bir Bitcoin Katman 2 ağıdır. Daha önce InfinitySwap işi, BTC ipotek işini AMM aracılığıyla ana akım haline getirmeyi umuyordu ve İnternet Bilgisayarı (ICP) blockchain ağının "Uniswap'i" olarak adlandırılıyordu.

Bitfinity yakın zamanda Polychain Capital, ParaFi Capital, Dokia Capital ve Draft Ventures'ın katılımıyla 130 milyon dolarlık değerlemeyle 7 milyon dolarlık token finansmanını tamamladı. Bitfinity ayrıca 2021'de Polychain, a16z Crypto, Internet Computer, Dfinity ve Draft Ventures'tan tohum turu finansmanı olarak 1,5 milyon ABD doları aldı.

Bitfinity şu anda test ağı aşamasında ve ana ağın lansman zamanı henüz açıklanmadı.

BitBolt

BitBolt Ağı, Bitcoin ödemelerine ve Ordinals ekosistemine adanmış, hesap soyutlama ve eşik ECDSA gibi teknolojilerden yararlanan bir Bitcoin Layer2 ağıdır. BitBolt, düşük işlem ücretleri ve akıllı sözleşme özelliklerinin kullanımını sağlarken, kullanıcıların Bitcoin işlemlerini ışık hızında gerçekleştirmesine olanak tanır. BitBolt Ağı Thunder test ağını başlattı.

Temmuz 2023'te BitBolt Ağı bir IDO gerçekleştirdi ancak takip ekibi, İDO'nun 3 Bitcoin toplama hedefine ulaşamadığını belirterek, bu IDO'ya katılan adreslere iade kararı aldı.

DFS Ağı

DFS Ağı bir Bitcoin Katman 2'dir. 1 Ocak'ta ana ağının başlatıldığını duyurdu ve 3 Ocak'ta ana ağ tokeni DFS'nin madenciliğine başladı. DFS Network ana ağının ilk sürümünün Swap, likidite madenciliği, zincir içi arkadaş çevresi, düğüm oylaması, ana akım BRC20 yazıtı zincirler arası para yatırma ve çekme işlemleri vb. dahil olmak üzere işlevlerinin çok basit olduğu bildiriliyor.

Resmi bilgilere göre DFS, DFS Network'ün ana ağ tokenıdır. Ana ağ yönetimine ek olarak, dex için kullanılan işlem ücretlerinin bir kısmı da geri satın alınacak ve imha edilecek. Toplam DFS miktarı 10 milyon. Şu anda BTC zincirinde 1 milyon DFSN, EOS zincirinde ise 2,5 milyon DFS adil bir şekilde dağıtılıyor. Bunlar, 1:1 haritalamayla DFS Ağına havadan dağıtılacak ve geri kalan 6,5 milyon, Sex mining fuarında dağıtılacak. DFSN ve DFS arasındaki ilişki: 1 DFS=1 DFS, 1 DFSN=1 DFS + 1 meme (BRC-20). %0,05 Swap ücreti DFS'yi yok etmek için kullanılacaktır.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [ChainCatcher]'dan yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [flowie] aittir. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Th
    Bu makalede ifade edilen görüş ve düşünceler yalnızca yazara ait olup, herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Bitcoin Layer2 bir finansman patlamasının habercisi; işte 20 erken aşama projeye genel bakış

Yeni BaşlayanJan 26, 2024
Bu makale, Toplama, yan zincir, DA, AI vb. dahil olmak üzere Bitcoin Katman 2 projelerinin stoklarını ele almaktadır.
Bitcoin Layer2 bir finansman patlamasının habercisi; işte 20 erken aşama projeye genel bakış

Yazıt çılgınlığı geçici olarak sona erdikten sonra, Bitcoin Katman 2 insanları, Bitcoin ekosisteminin refahını devralma umuduyla yerleştirildi.

Şu anda Bitcoin Layer 2, Ethereum Layer 2'ye benzer bir ivme göstererek çok sayıda girişimcinin ilgisini çekiyor. Bitcoin ekosisteminde Lightning network, Liquid Network ve Stacks gibi bilinen Layer 2 protokollerinin yanı sıra B² Network, BEVM, gibi Bitcoin Layer 2 olduğunu iddia eden çok sayıda yeni projenin de ortaya çıktığı görüldü. Dovi_L2 ve Harita Protokolü.

ABCDE Capital ve Huobi'nin kurucu ortağı Du Jun, Bitcoin ekosisteminin inşasına derinlemesine katılmak için 50 milyon ABD doları getireceğini ve Bitcoin Layer 2'nin tercih edilen yol olduğunu söyledi.

Bitcoin Layer 2 de bir finansman patlaması yaşıyor ve yatırımcılar tarafından tercih ediliyor.

Son zamanlarda, Bitcoin Layer 2 ağı Bitfinity, Polychain Capital ve diğerlerinin katılımıyla 130 milyon dolarlık bir değerlemeyle 7 milyon dolarlık Token finansmanını tamamladı.

Bounce Finance ve Brc-20'nin kurucusu Domo, Bitcoin veri kullanılabilirliği katmanı olan Nubit'in melek turu finansmanına katıldı. Bazı kripto kullanıcıları Nubit’i “Celestia”nın Bitcoin ekolojik versiyonu olarak görüyor.

Inscription yeni bir varlık ihraç yöntemi oluşturduktan sonra, Bitcoin Layer 2, Bitcoin ağı için ödemenin ötesinde daha fazla işlevi ve ekolojiyi nasıl genişletebilir ve Ethereum Layer 2'nin refahını nasıl kopyalayabilir?

ChainCatcher, mevcut Bitcoin Layer 2 çözümlerini, temsili projeleri ve ilerlemelerini sistematik olarak inceledi. Makale iki bölüme ayrılmıştır. İçeriğini bir önceki bölümde ele alacağız.“Bitcoin Layer 2 çiçek açıyor, 6 ana ana protokolün ilerleyişine genel bakış”Bu makale önde gelen Bitcoin Layer 2 protokolünün ilerleyişini tanıtıyor; Bu makale, esas olarak 20 erken dönem Bitcoin Layer 2 projesinin ana hatlarını özetleyen bir sonraki bölümdür.

20 Erken Bitcoin Katmanı 2 İzlenecek Şey

2023'ün ortalarında Ethereum kurucusu Vitalik, Bitcoin ekosistemiyle ilgili bir Twitter Space'te Bitcoin'in yalnızca bir ödeme yöntemi olmadığını, Plasma veya ZK Rollup gibi ölçeklendirme çözümleri gerektirdiğini öne sürdü. İyimserlik ve Arbitrum, Bitcoin için örnek olay incelemesi görevi gören iki başarılı Toplamadır.

Son iki yılda ortaya çıkan bazı Bitcoin Layer2 projelerine bakıldığında, birçok projenin Rollup gibi genişleme planlarını benimsediği doğrudur. Aynı zamanda birçok proje EVM uyumluluğuna da vurgu yapıyor. Ayrıca yapay zeka anlatımını birleştiren bazı Bitcoin katmanları2 da mevcut.

1、Toplama

B² Ağı

B² Ağı 2022 yılında kuruldu. B² Ağı, ZK-Rollup'a dayalı olarak geliştirilmiş bir Bitcoin ikinci katman ağıdır. EVM ile uyumludur ve EVM ekolojik geliştiricilerinin DApp'leri sorunsuz bir şekilde dağıtmasına olanak tanır.

B² Network, Kasım 2023'te ABCDE'nin Bitcoin ekolojik projesinin roadshow'una katıldı ve sonunda yatırım aldı. ABCDE'ye göre B² Network teknik ekibinin çekirdek üyeleri, Ethereum, Bitcoin, Cosmos ve Sui gibi ana akım Web3 açık kaynak topluluklarının aktif üyeleridir ve birden fazla Hibe desteği almıştır. Ekip, blockchain Layer1, Layer2, çapraz zincir, hesap soyutlama ve diğer Web3 Infra ürünlerinde iyidir ve olgun mühendislik yeteneklerine sahiptir.

18 Aralık 2023'te B² Network, ortaklar ve açıkça işe alınan ekolojik geliştiriciler için Alpha test ağı MYTICA'nın başlatıldığını duyurdu. İş ortakları ve geliştiriciler DApp'leri B² Ağı test ağında dağıtabilir.

B² Ağı ekolojik projesi zincirler arası protokolü Meson, B² Network Alpha test ağında sabit para birimi USDC'yi konuşlandırdı. Meson hız, istikrar, güvenlik ve düşük ücretlere odaklanan zincirler arası bir protokoldür. ETH, BNB, USDC ve USDT gibi ana akım dijital varlıkların B² Ağı ve 30'dan fazla ana akım halka açık zincir arasında serbest dolaşımını destekler.

3 Ocak'ta B² Network, ekolojik inşaatçıları teşvik etmek için 1 milyon dolarlık bir bağış planını duyurdu.

BL2 (BL2T)

BL2, VM evrensel protokolü ve modüler blok zinciri Celestia'nın DA katmanı temel alınarak oluşturulmuş bir Bitcoin ZK-Toplama Katmanı2'dir. Bitcoin'e ZK-Rollup'ı tanıtır ve Layer2 ağında çok düğümlü ZK doğrulamasını uygular ve yazıt zincirini destekler. Yedekleme ve çapraz zincir.

BL2, BTC ağının L2 yönetimi için kullanılan ve %20'si sabit gaz imhası için kullanılan toplam 21 milyon arzla BRC-20 tokeni $BL2T'yi piyasaya sürdü. 8 Ocak'ta BL2, Turtsat'ta 30 Sats (yaklaşık 0,013U) fiyatla bir IDO gerçekleştirdi.

Zincirli yol

2022 yılında kurulan Chainway, Bitcoin, Ethereum ve sıfır bilgi teknolojilerine odaklanan bir blockchain altyapı şirketidir. Chainway, Bitcoin'in ZK Rollup'ını, tarayıcı uzantı aracı OrdinalSafe'i ve zk aracı Proof of Innocence'ı geliştirdi.

Chainway geçtiğimiz günlerde resmi sosyal medyasında, 2024 yılında Bitcoin ZK Rollup genel ana ağını başlatmayı ve bir Bitcoin ZK Rollup topluluğu kurmayı planladığını belirtti.

Bizon

2023 yılında kurulan Bison, yerel Bitcoin'de gelişmiş özellikler sağlarken işlem hızını artıran, Bitcoin'e özgü bir zk toplamasıdır. Geliştiriciler zk-rollup'ı ticaret platformları, borç verme hizmetleri ve otomatik piyasa yapıcılar gibi yenilikçi DeFi çözümleri oluşturmak için kullanabilir.

Bison ayrıca ABCDE Bitcoin ekolojik projesinin roadshow'una da katıldı. Raporlara göre Bison çözümü, hızlı ve güvenli işlemler için sıfır bilgi kanıtlarını ve Ordinalleri kullanıyor. Gelişmiş güvenlik için tüm veriler Bitcoin'e sabitlenir. Bison saniyede 2.200 işlem gerçekleştirebiliyor ve ücreti Bitcoin’in 1/36’sı kadar.

Bison ekibi Starknet'in kendi kod katkıda bulunanlarını içermektedir.

Rollux

2023 yılında kurulan ve Layer 1 blockchain Syscoin (SYS) tarafından geliştirilen Rollux, Bitcoin'in madencilik ağının güvenliğini ve Syscoin'in Layer 1 veri kullanılabilirliğini devralan EVM'ye eşdeğer bir Optimistic toplamasıdır.

Syscoin'in Haziran 2022'de kripto para borsası MEXC'den 20 milyon ABD doları değerinde bir ekolojik kalkınma fonu aldığını açıkladığı bildiriliyor.

Rollux, 2023 yılının Haziran ayında ana ağda kullanıma sunulacak ve Optimistic Rollup'tan ZK tabanlı Rollup'a geçmeyi planladığını belirtti. Rollux henüz yeni bir token çıkarmadı ancak Gas tokenı olarak Syscoin'i kullanıyor.

BOB

2020 yılında kurulan BOB (Bitcoin Üzerine Oluştur), yerel Bitcoin desteğine sahip bir EVM toplama yığınıdır. Geliştiricilerin Ordinals, Lightning ve Nostr'ın üzerinde merkezi olmayan uygulamalar oluşturmasına olanak tanır.

Şu anda BOB, Sepolia Ethereum test ağında gerçek zamanlı olarak çalışan bir halka açık test ağı başlattı. BOB resmi web sitesindeki yol haritasına göre BOB, öncelikle Bitcoin'in güvenliğini PoW ağır staking yoluyla entegre edecek ve Optimistic Rollup'ı ZK kanıtına yükseltecek.

Hacash.com

Hacash.com 2022 yılında kuruldu. Yan zincirler ve basit OP/ZK Roll-up ile karşılaştırıldığında Hacash.com'un önerdiği çözüm, hem durum kanalları kurduğundan hem de çok katmanlı genişletme gerçekleştirdiğinden "nihai dikiş canavarı" gibi görünüyor. (aşağılayıcı bir anlam taşımamaktadır). Hacash prensibi, iki yönlü iletim yan zincirinden farklı olarak Bitcoin'in Layer1'de tek yönlü transferini gerçekleştirmektir, yani kullanıcının özel anahtarını değiştirmeden Bitcoin, Hacash zincirine ve durum kanalına aktarılır. Layer2 aracılığıyla dağıtıldı Ödeme işlemini tamamlayın. Hacash ekibi aynı zamanda ekolojik genişlemeyi sağlamak için bu temelde Layer3 konseptini de önerdi.

Hacash Layer1 ağı 2019'dan beri çalışıyor. Halen temel fikir birliği mekanizması olarak PoW'u kullanıyor. HACD, ​​BTC ve HAC olmak üzere üç PoW para birimi aracılığıyla, kendi kendini düzenleyen bir tedarik sistemi, Bitcoin'in parasal niteliklerinin eksikliği sorununu çözmek için para birimi ihraç, dağıtım ve ödeme işlemlerini gerçekleştirir. soru. Layer2, esas olarak büyük ölçekli ödemeler için kullanılan ve aynı zamanda L3'ün altyapısı olan ödeme ve ödeme için bir kanal zinciri oluşturmaktır. Layer3, varlık ihracını, akıllı sözleşme operasyonunu, yüz veri etkileşimini ve çapraz zinciri desteklemek amacıyla çoklu zincir etkileşimi ve uygulama yapımı için kullanılan bir ekosistemdir.

Hacash.com'un kurucu ortağı Ken You, bir zamanlar ZK rollup yeni zincirinin kullanımının örnek olarak kullanıldığı "ZK-Rollups Bitcoin'i Ölçeklendirmek İçin En İyi Üç Olasılık" başlıklı bir makale yayınladı. Görünüşe göre ekibin yeni bir zincir oluşturmak için ZK roll-up'ı kullanma niyeti var.

BeL2

BeL2, katman1 blockchain Elastos (ELA) tarafından başlatılan Bitcoin Layer2'dir. Bu, Bitcoin'in akıllı sözleşmeleri ve geri dönüşü olmayan dijital anlaşmaları içermesine olanak sağlayacak bir BTC Toplamasıdır. Bu akıllı sözleşmeler, herhangi bir aracıya ihtiyaç duymadan Bitcoin üzerinde tamamen tanımlanabilir, yönetilebilir, takip edilebilir ve değiştirilebilir.

Ağ ayrıca kullanıcıların Bitcoin varlıklarını stake etmelerine ve kullanıcılar BeL2 üzerine kurulu uygulamalarla etkileşime girdiğinde ödüller kazanmalarına olanak tanıyacak.

Elasto, önümüzdeki aylarda finansal hizmetler, eğlence ve gerçek dünya varlıkları (RWA) gibi alanlarda BeL2 özellikli ortaklıkları ve kullanım örneklerini duyurmayı planlıyor.

2. Bitcoin yan zinciri

Bedava bedava)

2022 yılında kurulan Libre, Bitcoin'in hızını ve kullanılabilirliğini artırarak performansını ölçeklendirmeye adanmış bir Bitcoin L2 yan zinciridir.

Libre ana ağı 4 Temmuz 2022'de başlatıldı. Ana ağın başlatılmasından kısa bir süre sonra Libre, 10 milyon LIBRE'lik bir airdrop yayınladı ancak sonunda yalnızca 277.000 LIBRE talep edildi. Layer2 blok zincirine ek olarak Libre, kullanıcıların yazıt alışverişi yapmasını kolaylaştırmak için BRC20 Dex'in beta sürümünü ve bir mobil APP'yi de başlattı.

3. Bitcoin verilerinin mevcut katmanı

O evleniyor

2023 yılında kurulan Nubit, Bitcoin ekosisteminin veri kullanılabilirliği katmanıdır ve Bitcoin ağında işlemlerin işlenme şeklini değiştirmek için kullanılır. Geliştirme ekibi Riema ekibi, çeşitli ileri teknolojiler kullanılarak uygulanan, Bitcoin'e özgü özel bir veri kullanılabilirliği standardı olan BRC-1310'u önerdi. Bunlar arasında Bitcoin yerel staking, veri kullanılabilirliği örnekleme teknolojisi, doğrudan Bitcoin ağında veri doğrulama ve merkezi olmayan köprüler yer alıyor.

4 Ocak'ta Bitcoin Layer 2 protokolü Nubit, Bounce Finance ve Brc-20'nin kurucusu domo'dan melek turu finansmanı aldığını duyurdu.

4. Zincir üstü indeksleyici

Rooch

2022 yılında kurulan Rooch, Bitcoin ağını genişletmek için zincir üstü indeksleyicilerin kullanılmasını öneren modüler bir blockchain platformudur.

Rooch'un üstünde, tüm Bitcoin blok başlıkları ve UTXO durumları, MoveVM'deki nesneler olarak Rooch ile senkronize edilir ve UTXO'lar, hafif istemci ve tüm blok başlıkları tarafından indekslenir ve çapraz doğrulanır. İndekslenmiş Bitcoin UTXO bilgileri daha sonra Rooch üzerine kurulu tam zincirli uygulamalar için akıllı sözleşmelerde kullanılabilir.

Bunların arasında tüm UTXO'lar Bitcoin ağında kilitli değil, yalnızca durum bilgileri Rooch ile senkronize ediliyor. Yani, Bitcoin'den Rooch'a hiçbir Bitcoin varlığı aktarılamaz. Yalnızca en son Bitcoin UTXO durumu Rooch ile gerçek zamanlı olarak senkronize edilecek ve doğruluğu garanti edilecektir.

Rooch'un yakın zamanda öncü ağ RoochBTC'yi yakında başlatacağını duyurduğu bildirildi. RoochBTC ağı, zincirdeki tüm Bitcoin ana ağ durumunun yanı sıra SDK, cüzdan API'si ve belgeler de dahil olmak üzere Bitcoin varlıklarını kullanarak tam zincirli uygulamalar geliştirmek için gereken içeriği indeksleyecektir. ve örnekler.

5. Yapay zekayı entegre edin

X. BU

x.TAI, yapay zeka şifreleme algoritmasına dayanan bir Bitcoin Katman 2 ağıdır. Aralık 2023'te x.TAI, XRC20 protokolünü temel alan ikinci katman bir yazıt zinciri olan xTAI Ağını piyasaya süreceğini ve BRC20 yazıt xtai'sinin ekolojik bir yönetişim tokeni olarak hizmet edeceğini duyurdu.

x.TAI'nin resmi Twitter hesabına göre, xTAI Networkx'in ayrıntılarının başlangıçta 1 Ocak'ta açıklanması planlanmıştı ancak x.TAI bunu zamanında yayınlamadı ve şu anda piyasaya sürülmesi için belirli bir yeni zaman çizelgesi bulunmuyor.

AiPTP (ATMT)

2023 yılında kurulan AIPTP, blockchain tabanlı merkezi olmayan bir yapay zeka ağıdır. AIPTP, Bitcoin için çift L2 ağı kuracak. Buna, AIPTP eğitim modelini destekleyen bir POS mekanizmasına sahip Bitcoin L2 (geçici olarak AIS olarak adlandırılmıştır); PoW mekanizmasına sahip Bitcoin L2 (geçici olarak AIW olarak adlandırılmıştır), AIPTP çıkarım modelini destekler. Bitcoin ve ATMT, üç zincir arasında çapraz zincir olarak dolaşabilir. ATMT, yanık + nane çapraz zincir dolaşım yöntemini benimsiyor ve Bitcoin, çapraz zincir değişimi için B zincirine serbest bırakılması için A zincirini benimsiyor.

6. Diğerleri

BEVM

BEVM 2023 yılında kuruldu ve EVM ile uyumlu merkezi olmayan bir Bitcoin L2'dir. BEVM, Taproot yükseltmesinin getirdiği Schnorr imza algoritması gibi teknolojilere dayanıyor ve BTC'nin Bitcoin ana ağından Katman 2'ye merkezi olmayan bir şekilde çapraz zincirleme yapmasına olanak tanıyor. BEVM, EVM ile uyumlu olduğundan, Ethereum ekosisteminde çalışan tüm DApp'ler BTC Layer 2 üzerinde çalışabilir ve BTC'yi Gaz olarak kullanabilir.

29 Kasım 2023'te BEVM bir teknik inceleme yayınladı.

BEVM artık Xianxing ağı ChainX'te başlatıldı. BEVM'nin yayınladığı 2023 BEVM öncü ağı yıllık verileri, toplam işlem hacminin 2,77 milyon, toplam aktif adres sayısının ise 55.000 olduğunu gösteriyor; TVL 119,56 BTC'ye ulaştı (yaklaşık 5,09 ABD Doları) milyon); Ethereum L2'ye gidiş-dönüş toplam köprü kapasitesi 11,53 milyon ABD dolarıdır. Yakın zamanda BEVM öncü ağı, 6 saatte 3 milyon işlemi yaklaşık 150 tps ile gerçekleştiren ilk yazıt protokolü Bevscriptions'ı başlattı.

Aralık 2023'te ilk Odyssey etkinliği başlatıldı ve artık sona erdi. BEVM kurucusu Gavin (@gguoss), ikinci aşamanın 15 Ocak'ta başlatılmasının beklendiğini ve 10-20 ekolojik projenin katılmaya davet edileceğini söyledi. Etkinliğin ikinci aşamasının isminde “Odyssey” kullanılmayacak. Bunun yerine adını Satoshi Nakamoto tarafından çıkarılan ilk BTC bloğundan alan “Helsinki” yer adından alıyor.

Şu anda BEVM ekosisteminde, BTC tam zincirli DEX OmniSwap ve merkezi olmayan imza protokolü Bool Network dahil 20'den fazla ekolojik proje bulunuyor.

Önerilen okuma:<a href="https://medium.com/@Web3CN_Pro/bevm-founder%E8%87%AA%E8%BF%B0-%E4%B8%BA%E4%BB%80%E4%B9%88%E4%BB%A5%E5%8F%8A%E5%A6%82%E4%BD%95%E5%81%9Abtc-layer2-b4cffeddb89c">“BEVM Kurucusunun Benioku: Neden ve Nasıl BTC Yapılır Katman2?” 》

Haydi (DOVI)

2023 yılında kurulan Dovi, EVM akıllı sözleşmeleriyle uyumlu bir Bitcoin Layer 2'dir. Kasım 2023'te Dovi resmi olarak bir teknik inceleme yayınladı. Teknik incelemeye göre Dovi, işlem gizliliğini geliştirmek, veri boyutunu ve doğrulama süreçlerini optimize etmek için Schnorr imzalarını ve MAST yapılarını entegre ediyor; Bitcoin dışındaki çeşitli varlık türleri için esnek bir çerçeve yayınlıyor ve zincirler arası varlık transferlerini gerçekleştiriyor.

KuCoin Labs, Aralık 2023'te Dovi'ye stratejik yatırım yaptığını duyurdu ve yerel tokeni DOVI, aynı yılın 12 Aralık'ta KuCoin ticaret platformunda piyasaya sürüldü. Dovi protokolünün DOVI tokenlarının dağıtımı adil bir sürüm modelini takip ediyor. Çevrimiçi olduktan sonraki 4 saat içinde 15 milyon tokenın tamamı talep edildi. 15 Ocak itibarıyla DOVI'nın tamamen seyreltilmiş piyasa değeri yaklaşık 9,4 milyon dolardı. Şu anda kullanıcılar ödül almak için resmi web sitesinde DOVI'yı stake edebilirler.

Dovi'nin resmi web sitesi, bir sonraki adımın bir test ağı yayınlamak, geliştirici topluluğu ve ekosistem desteği oluşturmak ve Dovi V1'i piyasaya sürmek olacağını belirtiyor.

Sıfır Senkronizasyon

ZeroSync, Bitcoin'i sıfır bilgi kanıtları (ZK-Proofs, ZKP) aracılığıyla genişletmek için 2022 yılında kuruldu. Ana uygulaması Blockstream uyduları aracılığıyladır ve dünyadaki tüm düğümlerin blok zincirinin senkronizasyonunu ve doğrulamasını neredeyse anında tamamlamasına olanak tanır. 2023'ün sonlarında, ZeroSync ekip üyesi @lucidLucky, @Blockstream uydusu aracılığıyla uzaydaki zincir durumunun ilk kanıtını yayınladı.

ZeroSync, STARK kanıtını temel alır ve StarkWare tarafından oluşturulan Kahire dilini kullanır. ZeroSync, başlık zinciri kanıtı, varsayımsal olarak geçerli zincir kanıtı ve tam zincir kanıtı olmak üzere ardışık üç aşamada piyasaya sürülecek ve ilk iki prototip zaten tamamlanmış olacak. ZeroSync Araç Seti aynı zamanda Bitcoin geliştiricilerine sıfır bilgi kanıtlarını kendi ürün ve hizmetlerine uygulayabilecekleri araçlar da sağlayacak. ZeroSync'in geliştirilmesinin StarkWare, OpenSats, Spiral ve Geometri'den sponsorluk ve destek aldığı bildirildi.

ZeroSync projesinin lideri Robin Linus, 9 Ekim 2023'te Bitcoin'in programlanabilirliğini iyileştirme konusunda kapsamlı tartışmaları tetikleyen "BitVM: Compute Everything On Bitcoin" adlı bir teknik inceleme yayınladı. BitVM, "Bitcoin Virtual Machine" anlamına gelir ve geliştiricilerin Bitcoin üzerinde karmaşık sözleşmeler yürütmesine olanak sağlamak için tasarlanmıştır.

Harita Protokolü

2019 yılında kurulan MAP Protokolü, noktadan noktaya zincirler arası birlikte çalışabilirlik için bir Bitcoin Katman 2'dir. MAP protokolü, diğer halka açık zincirlerin varlıklarının ve kullanıcılarının, Bitcoin'in güvenlik mekanizmalarından yararlanarak Bitcoin ağıyla sorunsuz bir şekilde etkileşime girmesine olanak tanır. Yalnızca ağ güvenliğini artırmakla kalmaz, aynı zamanda BRC20'nin zincirler arası yeteneklerini de gerçekleştirir.

MAP Protokolü geçtiğimiz günlerde DWF Labs ve Waterdrip Capital'den stratejik yatırım aldığını duyurdu.

MAP ve MAPO'nun her ikisinin de MAP Protokolünün yerel tokenleri olduğu bildiriliyor. Bunlar aynı tokenlardır ancak bulundukları zincirleri ayırt etmek için farklı kod sembolleri kullanırlar. 18 Aralık'ta MAP Protokolü, dolaşımdaki arzın %5,9'unu oluşturan toplam 133.886.020 MAP/MAPO tutarında büyük ölçekli bir token imhasının başlatıldığını duyurdu. 15 Ocak itibarıyla MAP'ın tamamen sulandırılmış piyasa değeri yaklaşık 260 milyon dolardı.

Çatı

2017 yılında kurulan Tectum, ekosistemi Tectum Blockchain, Tectum Wallet, Tectum Token (TET), Tectum SoftNote ve 3FA kimlik doğrulama uygulamalarını içeren dağıtılmış bir defter protokolü yönetim platformudur.

Bunların arasında Tectum SoftNote, Bitcoin'deki işlem hacmini saniyede yüzbinlere ve hatta bir milyondan fazla işleme çıkarabilen, gözetimsiz bir Bitcoin Katmanı 2'dir.

Tectum'un yerel tokenı, SoftNote'u basmak, indirimli tüccar ücretlerini ödemek, T12-20 standart proje tokenlerini basmak ve diğer Tectum/CrispMind ürünlerine erişmek için kullanılabilen TFT'dir. şu anda TET Ana Ağ stakingi etkinleştirilmiştir. 15 Ocak itibarıyla TFT'nin tamamen sulandırılmış piyasa değeri 275 milyon dolardı.

Bitfinity

Bitfinity (eski adıyla InfinitySwap) 2021 yılında kuruldu ve İnternet Bilgisayarını temel alan ve EVM uyumlu bir Bitcoin Katman 2 ağıdır. Daha önce InfinitySwap işi, BTC ipotek işini AMM aracılığıyla ana akım haline getirmeyi umuyordu ve İnternet Bilgisayarı (ICP) blockchain ağının "Uniswap'i" olarak adlandırılıyordu.

Bitfinity yakın zamanda Polychain Capital, ParaFi Capital, Dokia Capital ve Draft Ventures'ın katılımıyla 130 milyon dolarlık değerlemeyle 7 milyon dolarlık token finansmanını tamamladı. Bitfinity ayrıca 2021'de Polychain, a16z Crypto, Internet Computer, Dfinity ve Draft Ventures'tan tohum turu finansmanı olarak 1,5 milyon ABD doları aldı.

Bitfinity şu anda test ağı aşamasında ve ana ağın lansman zamanı henüz açıklanmadı.

BitBolt

BitBolt Ağı, Bitcoin ödemelerine ve Ordinals ekosistemine adanmış, hesap soyutlama ve eşik ECDSA gibi teknolojilerden yararlanan bir Bitcoin Layer2 ağıdır. BitBolt, düşük işlem ücretleri ve akıllı sözleşme özelliklerinin kullanımını sağlarken, kullanıcıların Bitcoin işlemlerini ışık hızında gerçekleştirmesine olanak tanır. BitBolt Ağı Thunder test ağını başlattı.

Temmuz 2023'te BitBolt Ağı bir IDO gerçekleştirdi ancak takip ekibi, İDO'nun 3 Bitcoin toplama hedefine ulaşamadığını belirterek, bu IDO'ya katılan adreslere iade kararı aldı.

DFS Ağı

DFS Ağı bir Bitcoin Katman 2'dir. 1 Ocak'ta ana ağının başlatıldığını duyurdu ve 3 Ocak'ta ana ağ tokeni DFS'nin madenciliğine başladı. DFS Network ana ağının ilk sürümünün Swap, likidite madenciliği, zincir içi arkadaş çevresi, düğüm oylaması, ana akım BRC20 yazıtı zincirler arası para yatırma ve çekme işlemleri vb. dahil olmak üzere işlevlerinin çok basit olduğu bildiriliyor.

Resmi bilgilere göre DFS, DFS Network'ün ana ağ tokenıdır. Ana ağ yönetimine ek olarak, dex için kullanılan işlem ücretlerinin bir kısmı da geri satın alınacak ve imha edilecek. Toplam DFS miktarı 10 milyon. Şu anda BTC zincirinde 1 milyon DFSN, EOS zincirinde ise 2,5 milyon DFS adil bir şekilde dağıtılıyor. Bunlar, 1:1 haritalamayla DFS Ağına havadan dağıtılacak ve geri kalan 6,5 milyon, Sex mining fuarında dağıtılacak. DFSN ve DFS arasındaki ilişki: 1 DFS=1 DFS, 1 DFSN=1 DFS + 1 meme (BRC-20). %0,05 Swap ücreti DFS'yi yok etmek için kullanılacaktır.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [ChainCatcher]'dan yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [flowie] aittir. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Th
    Bu makalede ifade edilen görüş ve düşünceler yalnızca yazara ait olup, herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Comece agora
Registe-se e ganhe um cupão de
100 USD
!