Yeniden Hisse Alma Nedir ve Sermaye Verimliliğini Nasıl Sağlar?

Yeni BaşlayanJan 26, 2024
Bu makale, yeniden stake etmenin ilkelerini, avantajlarını ve potansiyel risklerini özetlerken, 4 güncel yeniden stake etme protokolünü tanıtıyor.
Yeniden Hisse Alma Nedir ve Sermaye Verimliliğini Nasıl Sağlar?

Yeniden Tutmak Nedir?

Yeniden alım, kullanıcıların aynı tokenleri ana blockchain ve diğer protokollerde stake edebildiği, aynı anda birden fazla ağı güvence altına alabileceği, sermaye verimliliğine odaklanan, büyüyen bir anlatıdır. Yeniden alım, kullanıcılara artan risk azaltma risklerini üstlenmeleri karşılığında ek protokolleri güvence altına almaları için ek ödüller sunar.


Temel Çıkarımlar

  • Yeniden paylaştırma, kullanıcıların aynı tokenleri ana blok zincirinde ve diğer protokollerde stake etmelerine olanak tanıyarak tüm bu ağların güvenliğini aynı anda sağlar.
  • Bu, daha fazla kesinti riskini beraberinde getirirken, yeniden pay alanlar daha fazla risk üstlenmeleri karşılığında daha yüksek stake ödülleri alırlar.
  • Yeniden alım, EigenLayer'ın öncülüğünü yaptığı, merkezi olmayan staking'e yönelik bir kaynak yönetimi yaklaşımıdır. Bu sektördeki protokoller, stake edilen tokenlardan, stake edenlere, diğer ağlara ve yeniden stake etme protokolünün kendisine faydalı olacak şekilde daha fazla değer elde etmek için stake edilen tokenların esnek bir versiyonu olan Liquid Retakeing Tokens'ı (LRT) kullanır.
  • Yeniden paylaştırma büyüyen bir anlatıdır ve birçok proje, yeniden paylaştırma kaynaklarını kullanmanın veya yeniden paylaştırma kaynağı sağlayıcısı olarak rol oynamanın en iyi yollarını araştırmaktadır.

Blockchain güvenlik mimarisi iki geniş kategoriye ayrılır: Proof of Work (PoW) veya Proof of Stake (PoS). PoS ağları söz konusu olduğunda varlıklar, staking olarak bilinen bir süreç aracılığıyla ağın güvenlik altyapısına bağlanır. Stakeciler varlıklarını ağdaki bir doğrulayıcı düğümle kilitler; burada ağın güvenlik seviyesi, aktif doğrulayıcıların sayısına, stake edilen toplam dolaşımdaki tokenlerin yüzdesine ve bu tokenlerin aktif doğrulayıcılar arasında nasıl yayıldığına bağlıdır.

Genellikle atıl durumda olan bu stake edilmiş tokenların faydasını artırmak için, bu tokenleri kullanmaya yönelik yeniden stake etme protokolleri ortaya çıktı. Bunun en iyi bilinen örneği, protokollerin kendi doğrulayıcı kümelerini oluşturmaya gerek kalmadan Ethereum'un güven ağından yararlanmasını sağlayan EigenLayer'dır.

Yeniden Almayı Anlamak

Adından da anlaşılacağı gibi 'yeniden stake etme', bir varlığın ilk stake etme işleminden sonra tekrar stake edilmesi anlamına gelir. Yeniden paylaştırma, stake edilen bir varlığı başka bir stake etme programı veya platformunda stake etmeye uygun hale getirir, stake edilen varlığın faydasını artırır ve sahibine ek bir dizi ödül sunar (her ne kadar ilave riskleri azaltsa da).

Örnek olarak Ethereum'a bakalım. Ethereum ağı, doğrulayıcıların yoğunluğu ve stake edilen varlıkların bu doğrulayıcılar arasında yayılması nedeniyle en güvenli PoS ağlarından biridir. Bununla birlikte, yukarıda da belirtildiği gibi, stake edilen ETH, Ethereum üzerinde hareketsiz halde duruyor ve bu da likit stake etme türevlerinin ortaya çıkmasına neden oluyor ve burada stake edilen ETH, DeFi'de kullanılabilecek likit stake edilen türev tokenlere dönüştürülüyor. Üstelik likit staking türevleri, 32ETH gerektiren yerel staking'in aksine minimum staking gerekliliklerine sahip değildir ve bu da daha küçük sahiplerinin staking ödüllerinden yararlanmasına olanak tanır.

Yeniden alım bunu bir adım daha ileri götürür. Yeniden alım protokolleri, diğer merkezi olmayan protokollerin kendi güvenliklerini artırmak için Ethereum'daki stake edilmiş varlıkları kullanmasını mümkün kılar. Bu amaçla sözleşme yapılan doğrulayıcılar ve varlıklar, kiralama protokolü veya platformunun doğrulayıcı teşvik şartlarına göre ödüllendirilir. Doğrulayıcı ve aday gösteren stakerlar birden fazla ödül kazanır; ana Ethereum ağından ve yeniden stake edildikleri ağdan veya protokolden. İşte nasıl çalışıyor?

Yeniden Alım Nasıl Çalışır?

Yeniden alım, kullanıcıların aynı paraları hem ana ağda hem de diğer protokollerde stake etmesine olanak tanıyarak tüm bu ağların güvenliğini aynı anda sağlar. Farklı türde yeniden değerlendirme seçenekleri mevcuttur:

EigenLayer'da yerel yeniden alım yalnızca Ethereum doğrulayıcı düğümü işleten kullanıcılara açıktır. Yerel yeniden alım, bir doğrulayıcının düğümü altında hisselendirilen varlıkların yönetimine ve yeniden alım protokollerinin sunduğu kripto-ekonomik güvenliğe rehberlik eden bir dizi akıllı sözleşme aracılığıyla çalışır . Kurulumlarını bir yeniden değerlendirme programına taahhüt etmek isteyen doğrulayıcıların, yeniden değerlendirme modülü için gereken ek düğüm yazılımını indirmeleri ve çalıştırmaları beklenecektir. Bu yapıldığında doğrulayıcılar, ek bir eğik çizgi koşulu da dahil olmak üzere EigenLayer'ın yeniden paylaştırma koşullarını kabul eder.

Başka bir yeniden alım biçimi, sıvı staking tokenlarını (LST) kullanan likit yeniden alımdır. Burada, bir stake yapan kişi varlıklarını bir doğrulayıcı ile stake eder ve doğrulayıcı ile kendi hissesini temsil eden bir token alır. Daha sonra stake eden kişi LST'yi yeniden stake protokolüne stake etmeye devam eder. Bu yazının yazıldığı sırada, EigenLayer'daki likit yeniden yatırma işlemleri şu anda duraklatılmıştır.

Tokenlar yeniden stake etme protokolüyle yatırıldıktan sonra kullanıcılar, tokenlarını yeniden stake etmek için mevcut dApp'leri keşfedebilirler. Bu dApp'ler, EigenLayer'da Aktif Olarak Doğrulanmış Hizmetler (AVS'ler) olarak bilinir ve yeniden alım yoluyla güvenlik altyapısı elde edebilir.

Düğümlerindeki doğrulayıcı ve aday belirleyici stakerlar, kaç tane ekstra protokolün doğrulandığına bağlı olarak ekstra ödüller kazanır. EigenLayer'a göre bu tür hizmetleri kullanabilen sistemler arasında veri kullanılabilirliği katmanları, yeni sanal makineler, koruyucu ağlar, oracle ağları, köprüler, eşik şifreleme şemaları ve güvenilir yürütme ortamları yer alıyor. Ancak bu yazının yazıldığı sırada bu hizmetler henüz yeniden stoklanmaya müsait değildir.

Yeniden Stake Etmenin Faydaları

Yeniden paylaştırma, bir havuzda toplanan kaynakları isteğe göre ve çeşitli sistemler tarafından kiralanabilen 'esnek varlıklara' dönüştürür. Bu, aşağıdakiler gibi çeşitli avantajlar sunar;

Stakerler için Geliştirilmiş Ödüller

Bu yazının yazıldığı sırada Ethereum, solo stake edilen varlıklarda %3,6 getiri sunarken, LST'ler %3,08 ila %4,06 aralığında bir getiri sunuyor. Bu, bir yeniden alım protokolüne göre yeniden belirlendiğinde, kullanıcılar ek protokolleri güvence altına aldıkça yeniden alım stratejilerine göre ek ödüller kazanabilecekler.

Yeni Protokoller ve Ağlar için Soğuk Başlangıç Güvenliği

Veri katmanları ve Katman 2 ağları gibi yeni AVS, özellikle ilk aşamalarda, yeterli bir güvenlik sisteminin geliştirilmesinde zorlu bir tırmanışla karşı karşıyadır. Yeniden alım, bu protokollerin daha geniş bir doğrulayıcı kümesine erişim kazandıkça güvenliklerini güçlendirmelerine olanak tanır. Yeniden paylaştırma aynı zamanda bunu yapmanın uygun maliyetli bir yolunu da sunuyor çünkü yeni ağın, güvenlik sistemi için altyapı sağlama konusunda daha az endişelenmesi gerekecek.

Protokol İhtiyaçlarına Göre Ölçeklenebilir Güvenliği Destekler

Yeniden paylaştırma hizmetleriyle bir protokol, ağ taleplerine yanıt olarak ölçeği büyütüp küçülterek esnek güvenlik sağlayabilir. Güvenlik için kullanıma hazır bir kiralama hizmeti sayesinde, bir protokol, zorlu koşullar sırasında, yeniden alım protokolünde doğrulayıcılarla sözleşme yaparak güvenliğini artırabilir ve daha sonra ağ normal koşullara döndüğünde ölçeği küçültebilir. Yine, bu, ağ güvenliği ölçeklendirmesine yönelik uygun maliyetli bir yaklaşımdır.

Yeniden Hisse Alma İşleminin Potansiyel Riskleri

Yeniden alım yeni bir kavramdır ve karmaşık temel teknolojiyle çalışır; bu daha önce tartışıldığı gibi çeşitli faydalar sunarken aynı zamanda ana ağ, kiralama ağı ve stakerlar için de bazı riskler oluşturur. Bu potansiyel risklerden bazıları;

kesme

Yeniden paylaştırma koşulları, artan ödüller karşılığında ekstra eğik çizgi koşullarını içerir. Protokol tarafından belirlenen şartlara bağlı olarak kesinti, doğrulayıcı tarafından stake edilen varlıkların önemli bir yüzdesinin kaybına neden olabilir. Katılmayı seçen stakerlar, sözleşmenin kurallarına uymayı taahhüt ederler ve kötü niyetli davranmaları halinde kesme cezasına maruz kalacaklardır.

Getiri Riskleri

EigenLayer'ın fikri, protokollerin güvenlik için Ethereum'dan yararlanmasını sağlamak olsa da, yeniden pay alanlar, varlıklarını stake ettikleri protokolün ödül sistemi tarafından teşvik ediliyor. Bu, yeniden alım yapanların getirilerini en üst düzeye çıkarmak için en yüksek getirili protokolleri tercih edebilecekleri anlamına gelir. Yatırımcıların yeniden hisse almayı hızlı, kolayca kaldıraçlı bir finansal ürün olarak görecekleri ve potansiyel olarak Katman 1 ağını etkileyecekleri endişesi de var.

Katman 1 Blockchain Üzerindeki Etki

Ethereum'un kurucu ortağı Vitalik Buterin, protokollerin büyük kayıplar durumunda çatallanma veya yeniden düzenleme için Ethereum'un sosyal mutabakatına dayandığı ve Katman 1'in hangi versiyonunun kullanılacağı konusunda çatışmalara yol açtığı yeniden hisse alma risklerinden birinin altını çizdi. kanonik. Çözüm olarak EigenLayer'ın kurucusu Sreeram Kannan, Ethereum'un doğrulayıcı setini yeniden kullanan uygulamaların Katman 1'in sosyal mutabakatı tarafından kurtarılmaması gerektiğini kabul ediyor.

İzlenecek Protokolleri Yeniden Almak

Yeniden hisse alma yükselen bir söylemdir ve sahipler getirilerini en üst düzeye çıkarmak için yeniden hisse alma fırsatlarını araştırıyorlar. Yeniden paylaştırma alanındaki bazı protokoller şunlardır:

EigenLayer: Ethereum'da yeniden hisse alımı

EigenLayer, stake edilmiş ETH'yi güvence altına almak için diğer protokoller tarafından kiralanabilen emtialara dönüştüren bir ara yazılım tasarlayarak Ethereum blok zincirinde kripto-ekonomik güvenliği sağlıyor.

Stakerler, Ethereum blockchain üzerindeki AVS'lere ek güvenlik hizmetleri sunmak ve varlıklarının yeniden stake edildiği protokollerden ekstra ödüller kazanmak için yerel Ethereum tokenlerini veya Liquid Staking Tokenlarını (LST) EigenLayer'a teslim edebilir.

Ankr (ankrETH), Binance (wbETH), Origin (oETH), Lido (stETH) ve Coinbase (cbETH) gibi getiri protokolleri ve doğrulayıcılardan gelen LST'ler, Liquid Restakeing kapsamında Eigenlayer yeniden alım protokolünde stake edilebilir. Yeniden alım programına katılmayı seçen doğrulayıcılar, temerrüde düşen doğrulayıcılar için ek kesinti koşulları da dahil olmak üzere Eigenlayer'ın şartlarını kabul eder. Eigenlayer'ın verilerine göre, bu yazının yazıldığı sırada Eigenlayer'ın yeniden değerlendirme protokolünde 600.000'den fazla yerel ve LST ETH stake edilmiş durumda.

Bu yazının yazıldığı sırada, yeniden paylaştırıcıların güvence altına alması için EigenLayer üzerinde oluşturulmuş herhangi bir hizmet mevcut değildir, dolayısıyla yeniden paylaştırıcılar şu anda yeniden paylaştırılmış puanlar kazanmaktadır.

Pendle Finance: Yeniden Hisse Getirisinin Likidite Sağlayıcılara Dağıtılması

Pendle Finance, getiriyi yönetmenin en etkili yollarını araştırıyor. Pendle Finance'in getiri tokenizasyon konsepti, getiri sağlayan tokenleri (PT) ve taşıdıkları getiriyi (YT) bölerek getiri çiftçilerinin kazandıkları faiz üzerinde daha fazla kontrole sahip olmalarını sağlar. Pendle Finance, hedefi doğrultusunda yeniden hisselendirme sektörüne doğru genişliyor. Mevcut bilgilere göre, kullanıcılara daha da fazla verim sunmak için EigenLayer ve Eigenlayer'ın sıvı yeniden alım konseptini benimseyecek.

Pendle Finance'e göre bu, getiri tokenizasyon konsepti ve Etherfi'nin eETH'si ile sinerji içinde çalışacak. ETH, bir LST (Liquid Staking Token) olan eETH'yi elde etmek için EtherFi'ye stake edilecek. Yield Token eETH (YT-eETH), Eigenlayer'a yeniden stake edilecek. Yeniden hisselendirilen tokenlar, EigenLayer puanları, Etherfi sadakat puanları, yeniden hisse senedi getirisi ve Ethereum yerel getirileri kazanacaktır.

Renzo Protokolü: EigenLayer için Strateji Yöneticisi

Renzo, protokolün kullanıcıların EigenLayer üzerinde yeniden alım stratejilerini yönetmelerine yardımcı olduğu Eigenlayer için bir strateji yöneticisidir. Her AVS farklı bir dizi ödül sunduğundan ve riskleri azalttığından, ağa daha fazla AVS katıldıkça kullanıcıların yeniden hisse alma stratejilerini yönetmeleri giderek zorlaşıyor.

Renzo'nun ezETH'si, kullanıcının yeniden stake ettiği pozisyonunu temsil eden likit yeniden staking tokenidir ve kullanıcılar, ezETH karşılığında likit staking tokenlarını (stETH, reTH, cbETH) yatırabilirler. Kullanıcılar, likit staking tokenlerini Renzo'ya yatırarak, EigenLayer'daki likit yeniden staking limitlerini aşabilir ve EigenLayer yeniden staking puanları kazanabilir.

Picasso: Solana'yı Yeniden Değerlendirmek

Picasso, Solana blok zincirine yeniden stoklama getirdiğini iddia ediyor. Yeniden alım protokolleri, EigenLayer sayesinde bu yazının yazıldığı sırada yalnızca Ethereum blok zincirinde mevcuttu, ancak Picasso benzer bir çözümü Solana ağında da uygulamayı umuyor. Kripto-ekonomik güvenlik, birlikte çalışabilirlik protokolündeki doğrulayıcılar tarafından güçlendirileceğinden, yeniden alım protokolü Trustless'ın IBC bağlantısını güçlendirecek.

<a href="https://medium.com/@Picasso_Network/restaking-is-coming-to-solana-via-picasso-5ea0b027d269"> Projeye göre, Eigenlayer'ın yaptığına benzer bir yaklaşım benimseyecek sıvının yeniden alınmasıyla uzak. Picasso'ya göre, ORCA gibi ağdaki merkezi olmayan borsaların yerel Solana ve LP tokenlerinin yanı sıra Marinade Staked Solana (mSOL) ve jitoSOL gibi LST tokenleri de yeniden alım sözleşmesi tarafından kabul edilecek. Stakerler, Trustless tarafından sağlanan bir portal aracılığıyla varlıklarını protokole aktarabilir ve IBC birlikte çalışabilirlik protokolünün ödül spesifikasyonuna göre ekstra getiri elde edebilir.

Son düşünceler

Yeniden paylaştırmanın amacı basittir; Yeniden stake etme kaynak sağlayıcısının kendisi de dahil olmak üzere, stake yapanlar ve diğer protokoller için daha fazla değer. Bunun gibi teknolojilerden önce, stake edilen varlıklar kilitleniyordu ve tek bir protokolde tek bir amaca bağlıydı. Yeniden alım bunu değiştirir ve aslında sermaye açısından verimli bir kaynak yönetimi tekniğidir. Yeniden paylaştırma protokolleri, stake edilen varlıkları diğer ödüllendirici girişimlere tahsis edilebilecek esnek varlıklara dönüştürdüğünden, stake yapanlar tek bir stake ile daha fazla hizmet sağlar ve bu rol için daha fazla ödül kazanır. PoS ile stake edilen varlıklar için, yeniden stake etme, PoS güvenlik katmanını bir 'emtia' haline getirerek birden fazla protokolde gelişmiş güvenliğin peşindedir. Bu, diğer protokollerin ve ağların güvenliklerini geliştirmek veya güçlendirmek için bu olanağı ödünç alabilmeleri anlamına gelir. Bu fikir geliştirilmeye devam ettikçe, yeniden hisselendirme protokolleri aracılığıyla stake edilen varlıklar için daha da heyecan verici kullanım durumları görebiliriz.

Bununla birlikte, herhangi bir yeniden stake etme protokolünün mekaniğini ve bu temellerin bir staker olarak sizi nasıl etkilediğini anlamak önemlidir. Pay sahipleri ayrıca bu kavramın henüz başlangıç aşamasında olduğunu ve anlatının hâlâ gelişme aşamasında olduğunu anlamalıdır. Ayrıca bu makalenin finansal tavsiye olarak alınmaması gerektiğini unutmayın. Herhangi bir protokole yatırım yapmadan önce daima kendi araştırmanızı yapın ve bunlarla ilişkili riskleri anladığınızdan emin olun.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [coingecko]'dan yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [Joel Agbo] aittir. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Th
    Bu makalede ifade edilen görüş ve düşünceler yalnızca yazara ait olup, herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Yeniden Hisse Alma Nedir ve Sermaye Verimliliğini Nasıl Sağlar?

Yeni BaşlayanJan 26, 2024
Bu makale, yeniden stake etmenin ilkelerini, avantajlarını ve potansiyel risklerini özetlerken, 4 güncel yeniden stake etme protokolünü tanıtıyor.
Yeniden Hisse Alma Nedir ve Sermaye Verimliliğini Nasıl Sağlar?

Yeniden Tutmak Nedir?

Yeniden alım, kullanıcıların aynı tokenleri ana blockchain ve diğer protokollerde stake edebildiği, aynı anda birden fazla ağı güvence altına alabileceği, sermaye verimliliğine odaklanan, büyüyen bir anlatıdır. Yeniden alım, kullanıcılara artan risk azaltma risklerini üstlenmeleri karşılığında ek protokolleri güvence altına almaları için ek ödüller sunar.


Temel Çıkarımlar

  • Yeniden paylaştırma, kullanıcıların aynı tokenleri ana blok zincirinde ve diğer protokollerde stake etmelerine olanak tanıyarak tüm bu ağların güvenliğini aynı anda sağlar.
  • Bu, daha fazla kesinti riskini beraberinde getirirken, yeniden pay alanlar daha fazla risk üstlenmeleri karşılığında daha yüksek stake ödülleri alırlar.
  • Yeniden alım, EigenLayer'ın öncülüğünü yaptığı, merkezi olmayan staking'e yönelik bir kaynak yönetimi yaklaşımıdır. Bu sektördeki protokoller, stake edilen tokenlardan, stake edenlere, diğer ağlara ve yeniden stake etme protokolünün kendisine faydalı olacak şekilde daha fazla değer elde etmek için stake edilen tokenların esnek bir versiyonu olan Liquid Retakeing Tokens'ı (LRT) kullanır.
  • Yeniden paylaştırma büyüyen bir anlatıdır ve birçok proje, yeniden paylaştırma kaynaklarını kullanmanın veya yeniden paylaştırma kaynağı sağlayıcısı olarak rol oynamanın en iyi yollarını araştırmaktadır.

Blockchain güvenlik mimarisi iki geniş kategoriye ayrılır: Proof of Work (PoW) veya Proof of Stake (PoS). PoS ağları söz konusu olduğunda varlıklar, staking olarak bilinen bir süreç aracılığıyla ağın güvenlik altyapısına bağlanır. Stakeciler varlıklarını ağdaki bir doğrulayıcı düğümle kilitler; burada ağın güvenlik seviyesi, aktif doğrulayıcıların sayısına, stake edilen toplam dolaşımdaki tokenlerin yüzdesine ve bu tokenlerin aktif doğrulayıcılar arasında nasıl yayıldığına bağlıdır.

Genellikle atıl durumda olan bu stake edilmiş tokenların faydasını artırmak için, bu tokenleri kullanmaya yönelik yeniden stake etme protokolleri ortaya çıktı. Bunun en iyi bilinen örneği, protokollerin kendi doğrulayıcı kümelerini oluşturmaya gerek kalmadan Ethereum'un güven ağından yararlanmasını sağlayan EigenLayer'dır.

Yeniden Almayı Anlamak

Adından da anlaşılacağı gibi 'yeniden stake etme', bir varlığın ilk stake etme işleminden sonra tekrar stake edilmesi anlamına gelir. Yeniden paylaştırma, stake edilen bir varlığı başka bir stake etme programı veya platformunda stake etmeye uygun hale getirir, stake edilen varlığın faydasını artırır ve sahibine ek bir dizi ödül sunar (her ne kadar ilave riskleri azaltsa da).

Örnek olarak Ethereum'a bakalım. Ethereum ağı, doğrulayıcıların yoğunluğu ve stake edilen varlıkların bu doğrulayıcılar arasında yayılması nedeniyle en güvenli PoS ağlarından biridir. Bununla birlikte, yukarıda da belirtildiği gibi, stake edilen ETH, Ethereum üzerinde hareketsiz halde duruyor ve bu da likit stake etme türevlerinin ortaya çıkmasına neden oluyor ve burada stake edilen ETH, DeFi'de kullanılabilecek likit stake edilen türev tokenlere dönüştürülüyor. Üstelik likit staking türevleri, 32ETH gerektiren yerel staking'in aksine minimum staking gerekliliklerine sahip değildir ve bu da daha küçük sahiplerinin staking ödüllerinden yararlanmasına olanak tanır.

Yeniden alım bunu bir adım daha ileri götürür. Yeniden alım protokolleri, diğer merkezi olmayan protokollerin kendi güvenliklerini artırmak için Ethereum'daki stake edilmiş varlıkları kullanmasını mümkün kılar. Bu amaçla sözleşme yapılan doğrulayıcılar ve varlıklar, kiralama protokolü veya platformunun doğrulayıcı teşvik şartlarına göre ödüllendirilir. Doğrulayıcı ve aday gösteren stakerlar birden fazla ödül kazanır; ana Ethereum ağından ve yeniden stake edildikleri ağdan veya protokolden. İşte nasıl çalışıyor?

Yeniden Alım Nasıl Çalışır?

Yeniden alım, kullanıcıların aynı paraları hem ana ağda hem de diğer protokollerde stake etmesine olanak tanıyarak tüm bu ağların güvenliğini aynı anda sağlar. Farklı türde yeniden değerlendirme seçenekleri mevcuttur:

EigenLayer'da yerel yeniden alım yalnızca Ethereum doğrulayıcı düğümü işleten kullanıcılara açıktır. Yerel yeniden alım, bir doğrulayıcının düğümü altında hisselendirilen varlıkların yönetimine ve yeniden alım protokollerinin sunduğu kripto-ekonomik güvenliğe rehberlik eden bir dizi akıllı sözleşme aracılığıyla çalışır . Kurulumlarını bir yeniden değerlendirme programına taahhüt etmek isteyen doğrulayıcıların, yeniden değerlendirme modülü için gereken ek düğüm yazılımını indirmeleri ve çalıştırmaları beklenecektir. Bu yapıldığında doğrulayıcılar, ek bir eğik çizgi koşulu da dahil olmak üzere EigenLayer'ın yeniden paylaştırma koşullarını kabul eder.

Başka bir yeniden alım biçimi, sıvı staking tokenlarını (LST) kullanan likit yeniden alımdır. Burada, bir stake yapan kişi varlıklarını bir doğrulayıcı ile stake eder ve doğrulayıcı ile kendi hissesini temsil eden bir token alır. Daha sonra stake eden kişi LST'yi yeniden stake protokolüne stake etmeye devam eder. Bu yazının yazıldığı sırada, EigenLayer'daki likit yeniden yatırma işlemleri şu anda duraklatılmıştır.

Tokenlar yeniden stake etme protokolüyle yatırıldıktan sonra kullanıcılar, tokenlarını yeniden stake etmek için mevcut dApp'leri keşfedebilirler. Bu dApp'ler, EigenLayer'da Aktif Olarak Doğrulanmış Hizmetler (AVS'ler) olarak bilinir ve yeniden alım yoluyla güvenlik altyapısı elde edebilir.

Düğümlerindeki doğrulayıcı ve aday belirleyici stakerlar, kaç tane ekstra protokolün doğrulandığına bağlı olarak ekstra ödüller kazanır. EigenLayer'a göre bu tür hizmetleri kullanabilen sistemler arasında veri kullanılabilirliği katmanları, yeni sanal makineler, koruyucu ağlar, oracle ağları, köprüler, eşik şifreleme şemaları ve güvenilir yürütme ortamları yer alıyor. Ancak bu yazının yazıldığı sırada bu hizmetler henüz yeniden stoklanmaya müsait değildir.

Yeniden Stake Etmenin Faydaları

Yeniden paylaştırma, bir havuzda toplanan kaynakları isteğe göre ve çeşitli sistemler tarafından kiralanabilen 'esnek varlıklara' dönüştürür. Bu, aşağıdakiler gibi çeşitli avantajlar sunar;

Stakerler için Geliştirilmiş Ödüller

Bu yazının yazıldığı sırada Ethereum, solo stake edilen varlıklarda %3,6 getiri sunarken, LST'ler %3,08 ila %4,06 aralığında bir getiri sunuyor. Bu, bir yeniden alım protokolüne göre yeniden belirlendiğinde, kullanıcılar ek protokolleri güvence altına aldıkça yeniden alım stratejilerine göre ek ödüller kazanabilecekler.

Yeni Protokoller ve Ağlar için Soğuk Başlangıç Güvenliği

Veri katmanları ve Katman 2 ağları gibi yeni AVS, özellikle ilk aşamalarda, yeterli bir güvenlik sisteminin geliştirilmesinde zorlu bir tırmanışla karşı karşıyadır. Yeniden alım, bu protokollerin daha geniş bir doğrulayıcı kümesine erişim kazandıkça güvenliklerini güçlendirmelerine olanak tanır. Yeniden paylaştırma aynı zamanda bunu yapmanın uygun maliyetli bir yolunu da sunuyor çünkü yeni ağın, güvenlik sistemi için altyapı sağlama konusunda daha az endişelenmesi gerekecek.

Protokol İhtiyaçlarına Göre Ölçeklenebilir Güvenliği Destekler

Yeniden paylaştırma hizmetleriyle bir protokol, ağ taleplerine yanıt olarak ölçeği büyütüp küçülterek esnek güvenlik sağlayabilir. Güvenlik için kullanıma hazır bir kiralama hizmeti sayesinde, bir protokol, zorlu koşullar sırasında, yeniden alım protokolünde doğrulayıcılarla sözleşme yaparak güvenliğini artırabilir ve daha sonra ağ normal koşullara döndüğünde ölçeği küçültebilir. Yine, bu, ağ güvenliği ölçeklendirmesine yönelik uygun maliyetli bir yaklaşımdır.

Yeniden Hisse Alma İşleminin Potansiyel Riskleri

Yeniden alım yeni bir kavramdır ve karmaşık temel teknolojiyle çalışır; bu daha önce tartışıldığı gibi çeşitli faydalar sunarken aynı zamanda ana ağ, kiralama ağı ve stakerlar için de bazı riskler oluşturur. Bu potansiyel risklerden bazıları;

kesme

Yeniden paylaştırma koşulları, artan ödüller karşılığında ekstra eğik çizgi koşullarını içerir. Protokol tarafından belirlenen şartlara bağlı olarak kesinti, doğrulayıcı tarafından stake edilen varlıkların önemli bir yüzdesinin kaybına neden olabilir. Katılmayı seçen stakerlar, sözleşmenin kurallarına uymayı taahhüt ederler ve kötü niyetli davranmaları halinde kesme cezasına maruz kalacaklardır.

Getiri Riskleri

EigenLayer'ın fikri, protokollerin güvenlik için Ethereum'dan yararlanmasını sağlamak olsa da, yeniden pay alanlar, varlıklarını stake ettikleri protokolün ödül sistemi tarafından teşvik ediliyor. Bu, yeniden alım yapanların getirilerini en üst düzeye çıkarmak için en yüksek getirili protokolleri tercih edebilecekleri anlamına gelir. Yatırımcıların yeniden hisse almayı hızlı, kolayca kaldıraçlı bir finansal ürün olarak görecekleri ve potansiyel olarak Katman 1 ağını etkileyecekleri endişesi de var.

Katman 1 Blockchain Üzerindeki Etki

Ethereum'un kurucu ortağı Vitalik Buterin, protokollerin büyük kayıplar durumunda çatallanma veya yeniden düzenleme için Ethereum'un sosyal mutabakatına dayandığı ve Katman 1'in hangi versiyonunun kullanılacağı konusunda çatışmalara yol açtığı yeniden hisse alma risklerinden birinin altını çizdi. kanonik. Çözüm olarak EigenLayer'ın kurucusu Sreeram Kannan, Ethereum'un doğrulayıcı setini yeniden kullanan uygulamaların Katman 1'in sosyal mutabakatı tarafından kurtarılmaması gerektiğini kabul ediyor.

İzlenecek Protokolleri Yeniden Almak

Yeniden hisse alma yükselen bir söylemdir ve sahipler getirilerini en üst düzeye çıkarmak için yeniden hisse alma fırsatlarını araştırıyorlar. Yeniden paylaştırma alanındaki bazı protokoller şunlardır:

EigenLayer: Ethereum'da yeniden hisse alımı

EigenLayer, stake edilmiş ETH'yi güvence altına almak için diğer protokoller tarafından kiralanabilen emtialara dönüştüren bir ara yazılım tasarlayarak Ethereum blok zincirinde kripto-ekonomik güvenliği sağlıyor.

Stakerler, Ethereum blockchain üzerindeki AVS'lere ek güvenlik hizmetleri sunmak ve varlıklarının yeniden stake edildiği protokollerden ekstra ödüller kazanmak için yerel Ethereum tokenlerini veya Liquid Staking Tokenlarını (LST) EigenLayer'a teslim edebilir.

Ankr (ankrETH), Binance (wbETH), Origin (oETH), Lido (stETH) ve Coinbase (cbETH) gibi getiri protokolleri ve doğrulayıcılardan gelen LST'ler, Liquid Restakeing kapsamında Eigenlayer yeniden alım protokolünde stake edilebilir. Yeniden alım programına katılmayı seçen doğrulayıcılar, temerrüde düşen doğrulayıcılar için ek kesinti koşulları da dahil olmak üzere Eigenlayer'ın şartlarını kabul eder. Eigenlayer'ın verilerine göre, bu yazının yazıldığı sırada Eigenlayer'ın yeniden değerlendirme protokolünde 600.000'den fazla yerel ve LST ETH stake edilmiş durumda.

Bu yazının yazıldığı sırada, yeniden paylaştırıcıların güvence altına alması için EigenLayer üzerinde oluşturulmuş herhangi bir hizmet mevcut değildir, dolayısıyla yeniden paylaştırıcılar şu anda yeniden paylaştırılmış puanlar kazanmaktadır.

Pendle Finance: Yeniden Hisse Getirisinin Likidite Sağlayıcılara Dağıtılması

Pendle Finance, getiriyi yönetmenin en etkili yollarını araştırıyor. Pendle Finance'in getiri tokenizasyon konsepti, getiri sağlayan tokenleri (PT) ve taşıdıkları getiriyi (YT) bölerek getiri çiftçilerinin kazandıkları faiz üzerinde daha fazla kontrole sahip olmalarını sağlar. Pendle Finance, hedefi doğrultusunda yeniden hisselendirme sektörüne doğru genişliyor. Mevcut bilgilere göre, kullanıcılara daha da fazla verim sunmak için EigenLayer ve Eigenlayer'ın sıvı yeniden alım konseptini benimseyecek.

Pendle Finance'e göre bu, getiri tokenizasyon konsepti ve Etherfi'nin eETH'si ile sinerji içinde çalışacak. ETH, bir LST (Liquid Staking Token) olan eETH'yi elde etmek için EtherFi'ye stake edilecek. Yield Token eETH (YT-eETH), Eigenlayer'a yeniden stake edilecek. Yeniden hisselendirilen tokenlar, EigenLayer puanları, Etherfi sadakat puanları, yeniden hisse senedi getirisi ve Ethereum yerel getirileri kazanacaktır.

Renzo Protokolü: EigenLayer için Strateji Yöneticisi

Renzo, protokolün kullanıcıların EigenLayer üzerinde yeniden alım stratejilerini yönetmelerine yardımcı olduğu Eigenlayer için bir strateji yöneticisidir. Her AVS farklı bir dizi ödül sunduğundan ve riskleri azalttığından, ağa daha fazla AVS katıldıkça kullanıcıların yeniden hisse alma stratejilerini yönetmeleri giderek zorlaşıyor.

Renzo'nun ezETH'si, kullanıcının yeniden stake ettiği pozisyonunu temsil eden likit yeniden staking tokenidir ve kullanıcılar, ezETH karşılığında likit staking tokenlarını (stETH, reTH, cbETH) yatırabilirler. Kullanıcılar, likit staking tokenlerini Renzo'ya yatırarak, EigenLayer'daki likit yeniden staking limitlerini aşabilir ve EigenLayer yeniden staking puanları kazanabilir.

Picasso: Solana'yı Yeniden Değerlendirmek

Picasso, Solana blok zincirine yeniden stoklama getirdiğini iddia ediyor. Yeniden alım protokolleri, EigenLayer sayesinde bu yazının yazıldığı sırada yalnızca Ethereum blok zincirinde mevcuttu, ancak Picasso benzer bir çözümü Solana ağında da uygulamayı umuyor. Kripto-ekonomik güvenlik, birlikte çalışabilirlik protokolündeki doğrulayıcılar tarafından güçlendirileceğinden, yeniden alım protokolü Trustless'ın IBC bağlantısını güçlendirecek.

<a href="https://medium.com/@Picasso_Network/restaking-is-coming-to-solana-via-picasso-5ea0b027d269"> Projeye göre, Eigenlayer'ın yaptığına benzer bir yaklaşım benimseyecek sıvının yeniden alınmasıyla uzak. Picasso'ya göre, ORCA gibi ağdaki merkezi olmayan borsaların yerel Solana ve LP tokenlerinin yanı sıra Marinade Staked Solana (mSOL) ve jitoSOL gibi LST tokenleri de yeniden alım sözleşmesi tarafından kabul edilecek. Stakerler, Trustless tarafından sağlanan bir portal aracılığıyla varlıklarını protokole aktarabilir ve IBC birlikte çalışabilirlik protokolünün ödül spesifikasyonuna göre ekstra getiri elde edebilir.

Son düşünceler

Yeniden paylaştırmanın amacı basittir; Yeniden stake etme kaynak sağlayıcısının kendisi de dahil olmak üzere, stake yapanlar ve diğer protokoller için daha fazla değer. Bunun gibi teknolojilerden önce, stake edilen varlıklar kilitleniyordu ve tek bir protokolde tek bir amaca bağlıydı. Yeniden alım bunu değiştirir ve aslında sermaye açısından verimli bir kaynak yönetimi tekniğidir. Yeniden paylaştırma protokolleri, stake edilen varlıkları diğer ödüllendirici girişimlere tahsis edilebilecek esnek varlıklara dönüştürdüğünden, stake yapanlar tek bir stake ile daha fazla hizmet sağlar ve bu rol için daha fazla ödül kazanır. PoS ile stake edilen varlıklar için, yeniden stake etme, PoS güvenlik katmanını bir 'emtia' haline getirerek birden fazla protokolde gelişmiş güvenliğin peşindedir. Bu, diğer protokollerin ve ağların güvenliklerini geliştirmek veya güçlendirmek için bu olanağı ödünç alabilmeleri anlamına gelir. Bu fikir geliştirilmeye devam ettikçe, yeniden hisselendirme protokolleri aracılığıyla stake edilen varlıklar için daha da heyecan verici kullanım durumları görebiliriz.

Bununla birlikte, herhangi bir yeniden stake etme protokolünün mekaniğini ve bu temellerin bir staker olarak sizi nasıl etkilediğini anlamak önemlidir. Pay sahipleri ayrıca bu kavramın henüz başlangıç aşamasında olduğunu ve anlatının hâlâ gelişme aşamasında olduğunu anlamalıdır. Ayrıca bu makalenin finansal tavsiye olarak alınmaması gerektiğini unutmayın. Herhangi bir protokole yatırım yapmadan önce daima kendi araştırmanızı yapın ve bunlarla ilişkili riskleri anladığınızdan emin olun.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [coingecko]'dan yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [Joel Agbo] aittir. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Th
    Bu makalede ifade edilen görüş ve düşünceler yalnızca yazara ait olup, herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Comece agora
Inscreva-se e ganhe um cupom de
$100
!