Bir makalede Fantom'u (FTM) anlamak

Yeni BaşlayanSep 18, 2024
Bu makale, ölçeklenebilirlik, güvenlik ve merkeziyetsizlik konularında Fantom (FTM) blockchain teknolojisinin derinlemesine incelenmesini sağlar. Fantom'un kökenlerini, Lachesis konsensüs mekanizması ve OPERA ana ağı gibi teknolojik ilerlemeleri, FTM tokeninin ekonomik modelini ve uygulamalarını ayrıntılı bir şekilde açıklar. Makale ayrıca Fantom ekosistemi içindeki önemli DeFi projelerini ve fWallet'un yeni özelliklerini, WalletConnect v2 entegrasyonunu ve Sonic yükseltmesini kapsar. Ayrıca, FTM'nin yatırım potansiyelini ve risklerini ve Fantom'un Unstoppable Domains ile iş birliğini tartışarak Fantom projesi ve teknolojisinin kapsamlı bir genel bakışını sunar.
Bir makalede Fantom'u (FTM) anlamak

Fantom (FTM) Hakkında

Bloklama teknolojisi gelecekte küresel çözümler için öncü bir ağ haline gelebilir. Finanstan sağlığa, sanattan eğitime kadar çeşitli alanları kapsayacak ve insan gelişimini desteklemek için uygun bir ölçeklenebilirlik katmanı ortaya çıkacaktır. Bunun için ölçeklenebilir ve verimli bir blok zinciri oluşturmamız gerekmektedir. Fantom, ölçeklenebilirlik, güvenlik ve merkeziyetsizleşme gibi zorlukları aşmada birçok Katman 1 blok zincirinin mücadele ettiği sorunlara çözüm sunabilen mükemmel bir çözüm olabilir.

Fantom, 2018'de bilgisayar bilimcisi ve SikSin geliştiricisi Ahn Byung tarafından kurulmuştur. Programı Güney Kore'de restoranları derecelendirmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Başlangıçta, Ahn Byung Fantom Vakfı'nın CEO'su olarak hizmet etti, ancak Ethereum akıllı sözleşme topluluğundan yetenekli bir geliştirici olan Michael Kong şirketi devraldıktan sonra 2019'da görevinden ayrıldı. Ayrıca, Yearn Finance'nin kurucusu Andre Cronje, Fantom'a uzun vadeli teknik danışman olarak hizmet vermiştir.

Mart 2022'de Cronje, DeFi alanından ayrıldı. Ayrılmadan önce Cronje, Fantom'un gelişimine, özellikle de çok zincirli çalışmalarını ilerletmesine önemli ölçüde katkıda bulundu. Cronje ve işbirlikçisi Anton Nell'in DeFi endüstrisinden ayrılmasından kısa bir süre sonra, Fantom da dahil olmak üzere geliştirdikleri yaklaşık 25 uygulama ve hizmeti sonlandıracaklarına dair söylentiler ortaya çıktı. Bu haber, Fantom Vakfı'na ve projesine (ve token fiyatına) potansiyel olarak zarar verdi, ta ki Vakıf söylentilerin asılsız olduğunu açıklayan bir bildiri yayınlayana kadar. Açıklamada, Cronje ve Nell'in bu 25 projeyi "sonlandırmadığı", ancak tüm geliştirme konularını, birçoğu bağımsız olarak projeler geliştiren ve yürüten mevcut ekiplere devrettiği belirtildi. Açıklamada ayrıca Fantom'un teknik gelişiminin normal şekilde ilerlediği doğrulandı.

Fantom (FTM), tipik blok zincirlerinden biraz farklı olan bir dağıtılmış defter teknolojisi (DLT) projesidir. DLT, merkezi olmayan veritabanlarının oluşturulmasına izin verir. Fantom, izin verilmeyen, merkezi olmayan ve açık kaynaklı bir akıllı sözleşme platformudur. Farklı blok zincirlerinin ana ağı yavaşlatmadan asenkron olarak bir arada var olmasına olanak tanıyan yenilikçi bir fikir birliği mekanizması sunar. Bu fikir birliği mekanizması, Lachesis, teknik olarak bir aBFT (Asenkron Bizanslı Hata Toleransı) olarak kabul edilir. Lachesis, işlemlerin neredeyse anında gerçekleşmesini sağlar ve ağ katılımcılarının üçte birinden fazla kötü niyetli davranışa dayanabilir. Bu mekanizma, Fantom'un önceki teknolojilere göre daha hızlı, daha ucuz ve daha güvenli olmasını sağlar.

Ayrıca, modüler yapısı sayesinde Fantom, dijital varlıklar için özelleştirilebilir blok zincirleri oluşturabilir ve belirli kullanım durumlarına özel özelliklerle donatabilir. Fantom, Ethereum'un ölçeklenebilirlik ve işlem maliyeti sorunlarını ele aldığı için genellikle bir 'Ethereum katili' olarak kabul edilir. Ethereum'un güvenilir bir blok zinciri olduğu kanıtlanmış olmasına rağmen, Fantom hız ve maliyet verimliliği konusunda yeni bir seviyeye ulaşmıştır.

Fantom’un İşleyişi: OPERA Mainnet ve Ağ Bileşenleri

Daha önce de belirtildiği gibi Fantom, Proof of Stake (PoS) ve Yönlendirilmiş Asiklik Grafiği (DAG) birleştiren Lachesis konsensüs mekanizması tarafından desteklenmektedir. DAG, ardışık veri blokları içeren geleneksel blok zincirlerinden farklı olarak bilgisayar verilerini sıralamak için kullanılan özel bir yapıdır; bunun yerine, ağaç benzeri bir yapıda birbirine bağlı bir işlem ağından oluşur. Tipik olarak işlemler, ağdaki düğümler arasında fikir birliği bilgilerinin iletilmesini içeren "Dedikodu" algoritması kullanılarak doğrulanır.

Genel olarak, Lachesis Fantom'un temel fikir birliği katmanını temsil eden bir sistemdir ve herhangi bir dağıtık deftere entegre edilebilir. Lachesis, Fantom OPERA ana ağı'nın işleyişi için hayati bir faktördür.

Opera, ağ işlevselliğini sağlamak için üç bileşeni kullanır:

  1. Clotho: Özel bir olay bloğu türü.
  2. Lachesis: Konsensüs mekanizması.
  3. Atropos: Clotho tarafından seçilen özel bir etkinlik bloğu.

A complex confirmation mechanism verifies transactions within the network, where nodes continuously notify each other. Nodes then transmit blocks received from other nodes and their own blocks to the network, propagating the validated information. Clotho communicates to reach a consensus on the election of Atropos. Ultimately, a series of Atropos blocks, formed along the DAG, constitutes the main chain. This main chain preserves all nodes and serves as a temporal reference.

Fantom'ın yüksek ölçeklenebilirliği, özellikle DApps (merkezi olmayan uygulamalar) geliştirmek için oldukça uygun hale getirir. Her bir DApp, sayılarında sınır olmaksızın özelleştirilebilir Opera yan zincirlerinden yararlanabilir. Ayrıca, Fantom'un akıllı sözleşmeleri Ethereum'un EVM'siyle tamamen uyumludur, bu da geliştiricilerin Solidity altyapısını kullanarak akıllı sözleşmeler yazmalarına olanak tanır. Bu, iki ekosistemin ve bunların ilgili tokenlerinin tamamen uyumlu olduğu anlamına gelir.

FTM Simgesi

FTM tokenu, ağını güvence altına almak için tokenları stakelere ödül vermek de dahil olmak üzere çeşitli kullanım alanlarına sahiptir. Fantom, bir PoS protokolü üzerinde çalıştığından, kötü niyetli aktörlerin %51 saldırıları gerçekleştirmesini, kötü niyetli öneriler sunmasını ve ağı başka şekillerde saldırmasını önlemek için kullanıcıların tokenlarını kilitlemesini gerektirir. İşte orijinal kullanım alanları:

  1. İşlem Ücretlerini Ödeme:
  • FTM, kullanıcıların yüksek ek maliyetler olmadan işlem yapmalarına izin vererek, Fantom zincirinde işlem ücretlerini ödemek için kullanılabilir.
  1. DeFi Madenciliğine Katılım:
  • FTM, likidite sağlayarak ödüller kazanmak için kullanılan DeFi madenciliğine katılma amacıyla kullanılabilir. Bu, Fantom ekosistemi içindeki önemli bir özelliktir.
  1. Yönetimde Katılım:
  • FTM sahipleri, Fantom'un ekosisteminin geleceğiyle ilgili kararlar, projeler ve diğer kararlar hakkında oy kullanarak Fantom'un yönetim sürecine katılabilirler.

FTM Tokenomics

FTM, Fantom Opera ağı'nın yerel tokenıdır ve toplam arzı 3.175.000.000 FTM'dir. FTM, işlem ücretlerini ödemek, yönetim oylamasına katılmak ve ödül kazanmak için staking yapmak için kullanılabilir. FTM'nin enflasyon oranı yaklaşık olarak %2,5'tir ve staking ve yakma mekanizmaları aracılığıyla ayarlanır. FTM tutan kullanıcılar, staking yaparak yaklaşık olarak yıllık %11 getiri elde edebilirler. FTM'nin fiyatı piyasa arzı ve talebiyle dalgalanır, bu da onu Fantom ekosisteminin önemli bir bileşeni yapar.

S Token

S token, Sonic'in yerli tokenı haline gelecek ve yeni token Fantom kamu zincirinin yükseltmesiyle tanıtılacak. Sonic ağı içinde birkaç rolü bulunmaktadır:

  • İşlem ücretleri ödeniyor
  • Zinciri güvence altına almak için staking yapma (minimum 1 $S)
  • Zinciri güvenceye almak için doğrulayıcıları çalıştırma (minimum 50,000 $S)
  • Yönetimde yer alma

S Token Yükseltilmiş Fonksiyonları ve Farklılıkları:

S Token) ve FTM Token arasındaki farklar:

  1. Enflasyon Oranı:
  • S tokenun enflasyon oranı, FTM tokenininkinden farklıdır. S token, token arzında istikrar sağlamak için çoklu üretim mekanizması aracılığıyla enflasyonu kontrol eder.
  1. Yakma Mekanizması:
  • S token bir yakma mekanizması sunar, yani toplam arzı azaltmak ve enflasyon oranını düşürmek için bazı S token'ler yok edilebilir.
  1. Ekosistem Geliştirme Fonu:
  • S token için ekosistem geliştirme fonu, yüksek kaliteli DeFi projelerini ve ekosistem gelişimini destekleyen FTM token'ınkinden daha zengindir.
  1. 6% Multi-Minting Sınırı:
  • S token için çoklu basım sınırı %6 olarak belirlenmiştir, bu da yılda sadece %6 yeni jeton basılabileceği anlamına gelir. Bu sınır enflasyonu kontrol eder ve jeton değerinin istikrarını korur.
  1. Uyumluluk ve Göç:
  • S token, FTM token ile 1:1 uyumludur ve FTM token'den geçiş yapabilir, bu da kullanıcıların yeni özelliklerden ve avantajlardan yararlanırken FTM token'lerini kolayca S token'lere dönüştürmelerine olanak tanır.

S Token Token Ekonomisi

Genesis'da, 3,175,000,000 $S arzı, toplam 3,175,000,000 $FTM arzına eşit olacak ve bir geçit aracılığıyla 1:1 oranında $S'ye dönüştürülebilecek. Birden fazla yönetim teklifinden alınan kararlara göre, aşağıdaki ek öğeler $S token ekonomisine kademeli olarak uygulanacaktır:

Airdrop

3,175 milyar doların ek %6'sı, Sonic'in piyasaya sürülmesinden altı ay sonra basılacak. Bu tokenler, Opera ve Sonic kullanıcılarını ve geliştiricilerini ödüllendirmek için airdrop projeleri için özel olarak tahsis edilecektir.

Devam Eden Finansman

Sonic'in başlatılmasından altı ay sonra, ek S jetonları şunlar için üretilecektir:

  • S'nin benimsenmesi ve küresel etkisinin artması
  • Daha yüksek benimseme sağlamak için ekibi ve operasyonel ölçeği genişletme
  • Güçlü pazarlama kampanyaları ve DeFi işe alım faaliyetleri uygulamak
  • Sonic teknolojisinin benimsenmesini ve yeniliklerin geleceğini desteklemek için Sonic Spark ve Sonic University programlarının başlatılması

Bu planı finanse etmek için, ana ağın başlatılmasından altı ay sonra altı yıl boyunca yılda ekstra 1.5% $S (47,625,000 jeton) basılacaktır. Enflasyonu önlemek için, mevcut yıldan kullanılmayan yeni basılan jetonlar yakılacak ve bu plan kapsamındaki yeniden basılan jetonların tamamı ağ büyümesine tahsis edilecek ve gelecekteki kullanım için hazine tarafından tutulmayacaktır.

Örneğin, ilk yılda sadece 5.000.000 jeton kullanılırsa, Sonic Foundation kalan 42.625.000 jetonu yakacak.

Kilitlenmiş FTM jetonlarını staking özelliğini kullanarak kullanıcılar sFTM ödülleri kazanabilir. sFTM, Fantom'un yerel DeFi uygulamalarında teminat olarak kullanılabilir. Bu süreç, sadece birkaç diğer protokol tarafından sunulan likidite staking olarak bilinir.

Kullanıcılar doğrudan cüzdanlarından Fantom'daki üç ürüne erişebilir:

  • fMint: Kullanıcılar, FTM'yi 5:1 oranında kilitleyerek, ABD dolarına sabitlenmiş bir stabilcoin olan fUSD'yi basabilirler.
  • fSwap: Kullanıcılar, basılmış fUSD'yi kullanarak 174 sentetik varlık satın alabilirler. Bu varlıklar FTM tarafından teminatlandırılmış olup, Fantom ekosistemi dışındaki diğer kripto paralar veya emtialar gibi varlıklara bağlanmıştır.
  • fLend: fLend, geleneksel bir borç verme piyasası olarak işlev görür. Kullanıcılar, faiz kazanmak için FTM ve fUSD'lerini likidite havuzlarına ödünç verebilirler. Ek olarak, alım satım için sentetik varlıkları ödünç almak için fUSD'yi teminat olarak kullanabilirler.

Fantom'ın ikinci DeFi ekosistemi, Sushiswap, Curve ve Cream Finance gibi Ethereum protokollerine uyumluluk üzerine kuruludur. Bunun için Fantom, ERC-20 jetonlarını Opera ağına aktarmak için Fantom Köprüsü'nü sağlar.

Fantom Ekosistemi

Fantom ekosistemi hızlı bir büyüme yaşadı, DeFi inovasyonunda lider konumuna yerleşti ve önemli sermaye çekti.


Kaynak: Fantom Ekosistemi

Şu anda Fantom ekosisteminde en popüler projelerden bazıları şunlardır:

  • SpookySwap: Fantom Opera ağında otomatik bir piyasa yapıcı (AMM) merkezi olmayan borsa (DEX). Kullanıcılar, Fantom ağındaki çeşitli tokenleri çok düşük ücretlerle takas edebilir, takaslar için kullanılan havuzlara likidite sağlayarak veya projenin yönetişim tokeni olan BOO'yu kazanmak için likidite stake ederek ücret kazanabilir.
  • SpiritSwap: Fantom Opera ağı üzerindeki diğer merkezi olmayan bir takas (DEX), Uniswap sabit ürün AMM modeline dayanmaktadır. Kullanıcılar token'ları kârsız bir oranda takas edebilir, kredi hizmetlerinden faydalanabilir, tahviller alabilir ve LP (likidite sağlayıcı) token'ları kazanabilir. SpiritSwap'ın ana token'i SPIRIT, protokolün yönetişim token'i olarak hizmet verir ve getiri çiftçiliğinde ödül olarak kullanılır.
  • Scream: Fantom tarafından desteklenen son derece ölçeklenebilir merkezi olmayan bir kredi protokolü. Kullanıcılar bu platformda düşük ücretlerle token alıp verirken, USDC ve DAI gibi sabit coin'ler de dahil olmak üzere ek para piyasaları nedavet edildi. SCREAM, protokolün yerel token'ı olup, kredi faaliyetlerini teşvik etmek ve SCREAM ekosistemi içinde gelecekteki gelişim fırsatlarını keşfetmek için kullanılır.
  • Tomb Finance: FTM tokeniyle ilişkilendirilmiş Fantom'daki ilk algoritmik token ekosistemi. Ekosistem, fiyatlar yükseldiğinde daha fazla para basma vergi mekanizmasına dayalı olarak daha fazla para çıkarırken, fiyatlar düştüğünde piyasadan para geri alarak işliyor. Proje, genişleyen DeFi ekosistemindeki katılımcılara likidite varlıkları sağlayarak TOMB'ı Fantom ağındaki birincil bir takas aracı haline getirmeyi amaçlamaktadır.

Fantom'daki belirli gereksinimleri karşılayan herhangi bir protokol, Fantom Vakfı tarafından doğrudan desteklenen teşvik programlarına katılabilir. Bu, ekosistemin lineer büyümesini ve projelerin güvenliğini ve kalitesini artırmayı amaçlamaktadır.

fCüzdan

fWallet, Fantom ekosisteminde kullanıcılara daha sezgisel ve kullanışlı bir varlık yönetimi deneyimi sağlamak için tasarlanmış yeni bir cüzdandır. Kullanıcı geri bildirimlerine göre geliştirilen cüzdan, güncellenmiş bir arayüze ve birkaç yeni işlevselliğe sahiptir. fWallet, stake etmeyi destekleyerek kullanıcıların stake edilen FTM miktarlarını artırmalarına, kilitleme süresini uzatmalarına ve daha fazla esneklik için stake edilen FTM'nin kısmen kilidini açmalarına olanak tanır. Ek olarak, fWallet, zincirler arası köprüleme işlevini entegre ederek kullanıcıların Fantom ve diğer uyumlu zincirler arasında varlıkları kolayca transfer etmelerini sağlar. Yerleşik borsa özelliği, kullanıcıların tokenleri takas ederken en iyi fiyatları almalarını sağlamak için DEX toplayıcı OpenOcean'ı kullanır ve kullanıcıların bilinçli alım satım kararları vermelerine yardımcı olmak için fiyat çizelgeleri sağlar.

Cüzdan Bağlantısı v2

WalletConnect v2, Web3 ekosistemindeki önemli bir teknoloji olan, merkezi olmayan uygulamalar (DApps) ile cüzdanlar arasında güvenli bağlantılar sağlar. Çoklu oturum desteği sunarak, kullanıcıların aynı cüzdanı birden fazla DApp üzerinde kullanmalarına ve sorunsuz bir şekilde cihazlar arasında geçiş yapmalarına olanak tanır. Ayrıca özel imzaları ve birden fazla zincir üzerinde karmaşık etkileşimleri destekler, bu da kullanıcıların DApp'lerle etkileşimde bulunmaları için ideal bir köprü olmasını sağlar ve merkezi olmayan finans ve diğer Web3 uygulamalarının gelişimine katkıda bulunur. Ek olarak, fWallet, kullanıcıların yazılım cüzdanı özel anahtarlarını ve kurtarma ifadelerini yönetme yeteneklerini artırmak için WalletConnect v2'yi entegre etmiş ve Fantom Adı Hizmetini kullanıcı deneyimini ve uygulama işlevselliğini daha da geliştirmek için dahil etmiştir.

Fantom Sonic


25 Ekim 2023 tarihinde Fantom Vakfı, ağın ölçeklenebilirliğini ve performansını artırmayı hedefleyen son teknolojik güncellemesi olan Fantom Sonic'in lansmanını duyurdu. Güncelleme, yeni bir sanal makine, geliştirilmiş veri depolama ve optimize edilmiş uzlaşma mekanizmalarını içeriyor.

Sonic yükseltmesi, önceki Fantom Opera ağının yerini alıyor ve çekirdeği optimize edilmiş Lachesis konsensüs mekanizması olmak üzere birkaç önemli teknik iyileştirme getiriyor. Bu asenkron Bizans Hata Toleransı (aBFT) mekanizması, saniyede 2.000 işleme (TPS) izin verirken, işlem kesinlik süresini 1 saniyeye düşürür, bu da Ethereum ve Bitcoin'in onay sürelerini çok aşan bir hızdır.

Sonic güncellemesi ayrıca Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ile tamamen uyumlu hale getirilen Fantom'un akıllı sözleşmelerini yapmak için yeni bir sanal makine (FVM) tanıtıyor. Geliştiriciler, mevcut sözleşmeleri değiştirmeden yeni platforma sorunsuz bir şekilde geçirebilirler. Ayrıca, güncelleme veri depolama ihtiyaçlarını optimize ederek, doğrulayıcı düğüm verilerini 2,000GB'dan 300GB'a ve arşiv düğüm verilerini 11TB'den 1TB'ın altına düşürmektedir. Bu, sadece operasyonel verimliliği artırmakla kalmaz, aynı zamanda operasyonel maliyetleri de düşürür.

Sonic yükseltmesini tamamlamak için Fantom Vakfı, topluluk katılımını ve etkinliğini teşvik etmek için 10 milyon FTM'lik bir ödül havuzu sunan MEME pisti için bir ödül programı başlattı. Bu önlemler, Fantom'un ekosistem çeşitliliğini ve kullanıcı katılımını teşvik ederken ağ performansını iyileştirme taahhüdünü göstermektedir. Sonic'in resmi lansmanı ile Fantom, rekabetçi halka açık blok zinciri alanında öne çıkmayı ve ekosistemine daha fazla geliştirici ve kullanıcı çekmeyi hedefliyor.

Fantom Sonic Göç

Fantom Sonic, şu anda bir jeton göçü geçiren Fantom Opera ağındaki merkezi olmayan bir borsadır. Sonic'in yerel jetonu, SONIC, Fantom Opera ağından Fantom Avalanche ağına taşınacak. Bu göç, Sonic'in verimliliğini ve güvenliğini artırmayı ve Avalanche ekosistemiyle daha iyi entegrasyon sağlamayı amaçlamaktadır.

Göç işlemi sırasında, SONIC sahipleri Fantom Opera ağından Fantom Avalanche ağına tokenlerini aktarmalıdır. Bu, Fantom Bridge veya Sonic resmi web sitesi aracılığıyla yapılabilir. Göçün ardından, SONIC sahipleri Fantom Avalanche ağında kullanılabilecek yeni SONIC tokenlarının eşdeğer bir miktarını alacaklar. Bu göç, Fantom ekosisteminin daha verimli ve güvenli bir yöne doğru gelişiminin bir parçasıdır. Bu hamle Sonic'in rekabet gücünü artıracak ve kullanıcılara daha iyi bir ticaret deneyimi sunacaktır. Göçün tamamlanmasının ardından, Fantom Sonic, Fantom Avalanche ağı üzerinde merkezi olmayan ticaret hizmetleri sunmaya devam edecektir.

FTM güvenilir bir yatırım mı?

Birçok kişi Fantom'u son derece yenilikçi bir proje olarak görüyor. Fantom Vakfı'nın şimdiye kadar gösterdiği önemli inovasyon potansiyeli göz önüne alındığında, Fantom'un etrafındaki ekosistem gözlemlenmeye ve incelenmeye değer. Fantom ile ilgili, işlemleri çok düşük maliyetlerle hızlı bir şekilde gerçekleştirme yeteneğine sahip ve merkezi olmayan finansa yeni sermaye çekmek için çok önemli olan EVM ile uyumlu birçok proje var.

Ancak, göz önünde bulundurulması gereken bazı sorunlar vardır. Öncelikle, Fantom ağındaki doğrulayıcı sayısı çok azdır, bu da ağın merkezileşmesine neden olabilir. Ayrıca, bir doğrulayıcı olabilmek için gereksinimler çok yüksektir: büyük miktarda token yatırımı yapmak ve düğümler için önemli donanım yeteneklerine sahip olmak gerekmektedir. Aslında, doğrulayıcı düğüm sayısı çok sınırlıdır, bu da Fantom için bazı potansiyel yapısal riskler getirir.

Bu soruna olası bir çözüm, ekstra teşvikler sunarak yeni paydaşları çekmek olabilir. Ancak her şey proje sağlıklı bir şekilde gelişimine uyumlu olmalıdır. Bildiğimiz gibi, bir protokolün ne kadar güvenilir olduğu ve ne kadar çok kullanım durumu olduğu, kullanıcı ve yatırımcılardan daha yüksek katılımı gösterir.

FTM Nasıl Sahip Olunur?

Bir yolu merkezi kripto para borsaları aracılığıyla FTM tutmaktır. Gate.io'da FTM tutmak için önce yapmanız gerekenGate.io hesabı oluşturve kimlik doğrulamasını tamamlayın. Ardından hesabınıza fon yatırın. Son olarak, FTM'yi spot veya türev piyasasında satın almak için adımları takip ederek satın alabilir ve elde edebilirsiniz.

Fantom Vakfı'nın resmi blogunda 7 Ekim 2022'de yayımlanan bir makale, Unstoppable Domains'in hizmetlerine Fantom'u entegre ettiğini ortaya koydu. Kullanıcılar artık 42 karakterli cüzdan adresi yerine evrensel bir Web3 adresi olarak kullanmak üzere bir alan adı satın alabilirler.

San Francisco merkezli Unstoppable Domains, kullanıcıların geleneksel web URL'lerine benzer blok zinciri bağlantılı URL'ler oluşturmasına olanak tanır. Temel olarak, bu, kripto para cüzdan adreslerini merkezi olmayan uygulamalar (dApp'ler) ve borsalarla ilişkili daha basit, daha okunaklı isimlere dönüştürmek anlamına gelir.

Bu entegrasyon ayrıca Fantom kullanıcılarının bir kullanıcı adı olarak bir alan adı satın almasını, FTM veya diğer Fantom jetonları için bir kripto para adresini ve daha fazlasını mümkün kılar.

FTM üzerinde harekete geçin

En son sürümü kontrol edin FTMfiyatı seçin, tercih ettiğiniz ticaret çiftinizi seçin ve FTM ticaret yolculuğunuza başlayın:

Autor: Mauro F.、Allen
Tradutor: Viper
Revisores: Piccolo、KOWEI、Elisa
* As informações não pretendem ser e não constituem aconselhamento financeiro ou qualquer outra recomendação de qualquer tipo oferecida ou endossada pela Gate.io.
* Este artigo não pode ser reproduzido, transmitido ou copiado sem referência à Gate.io. A contravenção é uma violação da Lei de Direitos Autorais e pode estar sujeita a ação legal.

Bir makalede Fantom'u (FTM) anlamak

Yeni BaşlayanSep 18, 2024
Bu makale, ölçeklenebilirlik, güvenlik ve merkeziyetsizlik konularında Fantom (FTM) blockchain teknolojisinin derinlemesine incelenmesini sağlar. Fantom'un kökenlerini, Lachesis konsensüs mekanizması ve OPERA ana ağı gibi teknolojik ilerlemeleri, FTM tokeninin ekonomik modelini ve uygulamalarını ayrıntılı bir şekilde açıklar. Makale ayrıca Fantom ekosistemi içindeki önemli DeFi projelerini ve fWallet'un yeni özelliklerini, WalletConnect v2 entegrasyonunu ve Sonic yükseltmesini kapsar. Ayrıca, FTM'nin yatırım potansiyelini ve risklerini ve Fantom'un Unstoppable Domains ile iş birliğini tartışarak Fantom projesi ve teknolojisinin kapsamlı bir genel bakışını sunar.
Bir makalede Fantom'u (FTM) anlamak

Fantom (FTM) Hakkında

Bloklama teknolojisi gelecekte küresel çözümler için öncü bir ağ haline gelebilir. Finanstan sağlığa, sanattan eğitime kadar çeşitli alanları kapsayacak ve insan gelişimini desteklemek için uygun bir ölçeklenebilirlik katmanı ortaya çıkacaktır. Bunun için ölçeklenebilir ve verimli bir blok zinciri oluşturmamız gerekmektedir. Fantom, ölçeklenebilirlik, güvenlik ve merkeziyetsizleşme gibi zorlukları aşmada birçok Katman 1 blok zincirinin mücadele ettiği sorunlara çözüm sunabilen mükemmel bir çözüm olabilir.

Fantom, 2018'de bilgisayar bilimcisi ve SikSin geliştiricisi Ahn Byung tarafından kurulmuştur. Programı Güney Kore'de restoranları derecelendirmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Başlangıçta, Ahn Byung Fantom Vakfı'nın CEO'su olarak hizmet etti, ancak Ethereum akıllı sözleşme topluluğundan yetenekli bir geliştirici olan Michael Kong şirketi devraldıktan sonra 2019'da görevinden ayrıldı. Ayrıca, Yearn Finance'nin kurucusu Andre Cronje, Fantom'a uzun vadeli teknik danışman olarak hizmet vermiştir.

Mart 2022'de Cronje, DeFi alanından ayrıldı. Ayrılmadan önce Cronje, Fantom'un gelişimine, özellikle de çok zincirli çalışmalarını ilerletmesine önemli ölçüde katkıda bulundu. Cronje ve işbirlikçisi Anton Nell'in DeFi endüstrisinden ayrılmasından kısa bir süre sonra, Fantom da dahil olmak üzere geliştirdikleri yaklaşık 25 uygulama ve hizmeti sonlandıracaklarına dair söylentiler ortaya çıktı. Bu haber, Fantom Vakfı'na ve projesine (ve token fiyatına) potansiyel olarak zarar verdi, ta ki Vakıf söylentilerin asılsız olduğunu açıklayan bir bildiri yayınlayana kadar. Açıklamada, Cronje ve Nell'in bu 25 projeyi "sonlandırmadığı", ancak tüm geliştirme konularını, birçoğu bağımsız olarak projeler geliştiren ve yürüten mevcut ekiplere devrettiği belirtildi. Açıklamada ayrıca Fantom'un teknik gelişiminin normal şekilde ilerlediği doğrulandı.

Fantom (FTM), tipik blok zincirlerinden biraz farklı olan bir dağıtılmış defter teknolojisi (DLT) projesidir. DLT, merkezi olmayan veritabanlarının oluşturulmasına izin verir. Fantom, izin verilmeyen, merkezi olmayan ve açık kaynaklı bir akıllı sözleşme platformudur. Farklı blok zincirlerinin ana ağı yavaşlatmadan asenkron olarak bir arada var olmasına olanak tanıyan yenilikçi bir fikir birliği mekanizması sunar. Bu fikir birliği mekanizması, Lachesis, teknik olarak bir aBFT (Asenkron Bizanslı Hata Toleransı) olarak kabul edilir. Lachesis, işlemlerin neredeyse anında gerçekleşmesini sağlar ve ağ katılımcılarının üçte birinden fazla kötü niyetli davranışa dayanabilir. Bu mekanizma, Fantom'un önceki teknolojilere göre daha hızlı, daha ucuz ve daha güvenli olmasını sağlar.

Ayrıca, modüler yapısı sayesinde Fantom, dijital varlıklar için özelleştirilebilir blok zincirleri oluşturabilir ve belirli kullanım durumlarına özel özelliklerle donatabilir. Fantom, Ethereum'un ölçeklenebilirlik ve işlem maliyeti sorunlarını ele aldığı için genellikle bir 'Ethereum katili' olarak kabul edilir. Ethereum'un güvenilir bir blok zinciri olduğu kanıtlanmış olmasına rağmen, Fantom hız ve maliyet verimliliği konusunda yeni bir seviyeye ulaşmıştır.

Fantom’un İşleyişi: OPERA Mainnet ve Ağ Bileşenleri

Daha önce de belirtildiği gibi Fantom, Proof of Stake (PoS) ve Yönlendirilmiş Asiklik Grafiği (DAG) birleştiren Lachesis konsensüs mekanizması tarafından desteklenmektedir. DAG, ardışık veri blokları içeren geleneksel blok zincirlerinden farklı olarak bilgisayar verilerini sıralamak için kullanılan özel bir yapıdır; bunun yerine, ağaç benzeri bir yapıda birbirine bağlı bir işlem ağından oluşur. Tipik olarak işlemler, ağdaki düğümler arasında fikir birliği bilgilerinin iletilmesini içeren "Dedikodu" algoritması kullanılarak doğrulanır.

Genel olarak, Lachesis Fantom'un temel fikir birliği katmanını temsil eden bir sistemdir ve herhangi bir dağıtık deftere entegre edilebilir. Lachesis, Fantom OPERA ana ağı'nın işleyişi için hayati bir faktördür.

Opera, ağ işlevselliğini sağlamak için üç bileşeni kullanır:

  1. Clotho: Özel bir olay bloğu türü.
  2. Lachesis: Konsensüs mekanizması.
  3. Atropos: Clotho tarafından seçilen özel bir etkinlik bloğu.

A complex confirmation mechanism verifies transactions within the network, where nodes continuously notify each other. Nodes then transmit blocks received from other nodes and their own blocks to the network, propagating the validated information. Clotho communicates to reach a consensus on the election of Atropos. Ultimately, a series of Atropos blocks, formed along the DAG, constitutes the main chain. This main chain preserves all nodes and serves as a temporal reference.

Fantom'ın yüksek ölçeklenebilirliği, özellikle DApps (merkezi olmayan uygulamalar) geliştirmek için oldukça uygun hale getirir. Her bir DApp, sayılarında sınır olmaksızın özelleştirilebilir Opera yan zincirlerinden yararlanabilir. Ayrıca, Fantom'un akıllı sözleşmeleri Ethereum'un EVM'siyle tamamen uyumludur, bu da geliştiricilerin Solidity altyapısını kullanarak akıllı sözleşmeler yazmalarına olanak tanır. Bu, iki ekosistemin ve bunların ilgili tokenlerinin tamamen uyumlu olduğu anlamına gelir.

FTM Simgesi

FTM tokenu, ağını güvence altına almak için tokenları stakelere ödül vermek de dahil olmak üzere çeşitli kullanım alanlarına sahiptir. Fantom, bir PoS protokolü üzerinde çalıştığından, kötü niyetli aktörlerin %51 saldırıları gerçekleştirmesini, kötü niyetli öneriler sunmasını ve ağı başka şekillerde saldırmasını önlemek için kullanıcıların tokenlarını kilitlemesini gerektirir. İşte orijinal kullanım alanları:

  1. İşlem Ücretlerini Ödeme:
  • FTM, kullanıcıların yüksek ek maliyetler olmadan işlem yapmalarına izin vererek, Fantom zincirinde işlem ücretlerini ödemek için kullanılabilir.
  1. DeFi Madenciliğine Katılım:
  • FTM, likidite sağlayarak ödüller kazanmak için kullanılan DeFi madenciliğine katılma amacıyla kullanılabilir. Bu, Fantom ekosistemi içindeki önemli bir özelliktir.
  1. Yönetimde Katılım:
  • FTM sahipleri, Fantom'un ekosisteminin geleceğiyle ilgili kararlar, projeler ve diğer kararlar hakkında oy kullanarak Fantom'un yönetim sürecine katılabilirler.

FTM Tokenomics

FTM, Fantom Opera ağı'nın yerel tokenıdır ve toplam arzı 3.175.000.000 FTM'dir. FTM, işlem ücretlerini ödemek, yönetim oylamasına katılmak ve ödül kazanmak için staking yapmak için kullanılabilir. FTM'nin enflasyon oranı yaklaşık olarak %2,5'tir ve staking ve yakma mekanizmaları aracılığıyla ayarlanır. FTM tutan kullanıcılar, staking yaparak yaklaşık olarak yıllık %11 getiri elde edebilirler. FTM'nin fiyatı piyasa arzı ve talebiyle dalgalanır, bu da onu Fantom ekosisteminin önemli bir bileşeni yapar.

S Token

S token, Sonic'in yerli tokenı haline gelecek ve yeni token Fantom kamu zincirinin yükseltmesiyle tanıtılacak. Sonic ağı içinde birkaç rolü bulunmaktadır:

  • İşlem ücretleri ödeniyor
  • Zinciri güvence altına almak için staking yapma (minimum 1 $S)
  • Zinciri güvenceye almak için doğrulayıcıları çalıştırma (minimum 50,000 $S)
  • Yönetimde yer alma

S Token Yükseltilmiş Fonksiyonları ve Farklılıkları:

S Token) ve FTM Token arasındaki farklar:

  1. Enflasyon Oranı:
  • S tokenun enflasyon oranı, FTM tokenininkinden farklıdır. S token, token arzında istikrar sağlamak için çoklu üretim mekanizması aracılığıyla enflasyonu kontrol eder.
  1. Yakma Mekanizması:
  • S token bir yakma mekanizması sunar, yani toplam arzı azaltmak ve enflasyon oranını düşürmek için bazı S token'ler yok edilebilir.
  1. Ekosistem Geliştirme Fonu:
  • S token için ekosistem geliştirme fonu, yüksek kaliteli DeFi projelerini ve ekosistem gelişimini destekleyen FTM token'ınkinden daha zengindir.
  1. 6% Multi-Minting Sınırı:
  • S token için çoklu basım sınırı %6 olarak belirlenmiştir, bu da yılda sadece %6 yeni jeton basılabileceği anlamına gelir. Bu sınır enflasyonu kontrol eder ve jeton değerinin istikrarını korur.
  1. Uyumluluk ve Göç:
  • S token, FTM token ile 1:1 uyumludur ve FTM token'den geçiş yapabilir, bu da kullanıcıların yeni özelliklerden ve avantajlardan yararlanırken FTM token'lerini kolayca S token'lere dönüştürmelerine olanak tanır.

S Token Token Ekonomisi

Genesis'da, 3,175,000,000 $S arzı, toplam 3,175,000,000 $FTM arzına eşit olacak ve bir geçit aracılığıyla 1:1 oranında $S'ye dönüştürülebilecek. Birden fazla yönetim teklifinden alınan kararlara göre, aşağıdaki ek öğeler $S token ekonomisine kademeli olarak uygulanacaktır:

Airdrop

3,175 milyar doların ek %6'sı, Sonic'in piyasaya sürülmesinden altı ay sonra basılacak. Bu tokenler, Opera ve Sonic kullanıcılarını ve geliştiricilerini ödüllendirmek için airdrop projeleri için özel olarak tahsis edilecektir.

Devam Eden Finansman

Sonic'in başlatılmasından altı ay sonra, ek S jetonları şunlar için üretilecektir:

  • S'nin benimsenmesi ve küresel etkisinin artması
  • Daha yüksek benimseme sağlamak için ekibi ve operasyonel ölçeği genişletme
  • Güçlü pazarlama kampanyaları ve DeFi işe alım faaliyetleri uygulamak
  • Sonic teknolojisinin benimsenmesini ve yeniliklerin geleceğini desteklemek için Sonic Spark ve Sonic University programlarının başlatılması

Bu planı finanse etmek için, ana ağın başlatılmasından altı ay sonra altı yıl boyunca yılda ekstra 1.5% $S (47,625,000 jeton) basılacaktır. Enflasyonu önlemek için, mevcut yıldan kullanılmayan yeni basılan jetonlar yakılacak ve bu plan kapsamındaki yeniden basılan jetonların tamamı ağ büyümesine tahsis edilecek ve gelecekteki kullanım için hazine tarafından tutulmayacaktır.

Örneğin, ilk yılda sadece 5.000.000 jeton kullanılırsa, Sonic Foundation kalan 42.625.000 jetonu yakacak.

Kilitlenmiş FTM jetonlarını staking özelliğini kullanarak kullanıcılar sFTM ödülleri kazanabilir. sFTM, Fantom'un yerel DeFi uygulamalarında teminat olarak kullanılabilir. Bu süreç, sadece birkaç diğer protokol tarafından sunulan likidite staking olarak bilinir.

Kullanıcılar doğrudan cüzdanlarından Fantom'daki üç ürüne erişebilir:

  • fMint: Kullanıcılar, FTM'yi 5:1 oranında kilitleyerek, ABD dolarına sabitlenmiş bir stabilcoin olan fUSD'yi basabilirler.
  • fSwap: Kullanıcılar, basılmış fUSD'yi kullanarak 174 sentetik varlık satın alabilirler. Bu varlıklar FTM tarafından teminatlandırılmış olup, Fantom ekosistemi dışındaki diğer kripto paralar veya emtialar gibi varlıklara bağlanmıştır.
  • fLend: fLend, geleneksel bir borç verme piyasası olarak işlev görür. Kullanıcılar, faiz kazanmak için FTM ve fUSD'lerini likidite havuzlarına ödünç verebilirler. Ek olarak, alım satım için sentetik varlıkları ödünç almak için fUSD'yi teminat olarak kullanabilirler.

Fantom'ın ikinci DeFi ekosistemi, Sushiswap, Curve ve Cream Finance gibi Ethereum protokollerine uyumluluk üzerine kuruludur. Bunun için Fantom, ERC-20 jetonlarını Opera ağına aktarmak için Fantom Köprüsü'nü sağlar.

Fantom Ekosistemi

Fantom ekosistemi hızlı bir büyüme yaşadı, DeFi inovasyonunda lider konumuna yerleşti ve önemli sermaye çekti.


Kaynak: Fantom Ekosistemi

Şu anda Fantom ekosisteminde en popüler projelerden bazıları şunlardır:

  • SpookySwap: Fantom Opera ağında otomatik bir piyasa yapıcı (AMM) merkezi olmayan borsa (DEX). Kullanıcılar, Fantom ağındaki çeşitli tokenleri çok düşük ücretlerle takas edebilir, takaslar için kullanılan havuzlara likidite sağlayarak veya projenin yönetişim tokeni olan BOO'yu kazanmak için likidite stake ederek ücret kazanabilir.
  • SpiritSwap: Fantom Opera ağı üzerindeki diğer merkezi olmayan bir takas (DEX), Uniswap sabit ürün AMM modeline dayanmaktadır. Kullanıcılar token'ları kârsız bir oranda takas edebilir, kredi hizmetlerinden faydalanabilir, tahviller alabilir ve LP (likidite sağlayıcı) token'ları kazanabilir. SpiritSwap'ın ana token'i SPIRIT, protokolün yönetişim token'i olarak hizmet verir ve getiri çiftçiliğinde ödül olarak kullanılır.
  • Scream: Fantom tarafından desteklenen son derece ölçeklenebilir merkezi olmayan bir kredi protokolü. Kullanıcılar bu platformda düşük ücretlerle token alıp verirken, USDC ve DAI gibi sabit coin'ler de dahil olmak üzere ek para piyasaları nedavet edildi. SCREAM, protokolün yerel token'ı olup, kredi faaliyetlerini teşvik etmek ve SCREAM ekosistemi içinde gelecekteki gelişim fırsatlarını keşfetmek için kullanılır.
  • Tomb Finance: FTM tokeniyle ilişkilendirilmiş Fantom'daki ilk algoritmik token ekosistemi. Ekosistem, fiyatlar yükseldiğinde daha fazla para basma vergi mekanizmasına dayalı olarak daha fazla para çıkarırken, fiyatlar düştüğünde piyasadan para geri alarak işliyor. Proje, genişleyen DeFi ekosistemindeki katılımcılara likidite varlıkları sağlayarak TOMB'ı Fantom ağındaki birincil bir takas aracı haline getirmeyi amaçlamaktadır.

Fantom'daki belirli gereksinimleri karşılayan herhangi bir protokol, Fantom Vakfı tarafından doğrudan desteklenen teşvik programlarına katılabilir. Bu, ekosistemin lineer büyümesini ve projelerin güvenliğini ve kalitesini artırmayı amaçlamaktadır.

fCüzdan

fWallet, Fantom ekosisteminde kullanıcılara daha sezgisel ve kullanışlı bir varlık yönetimi deneyimi sağlamak için tasarlanmış yeni bir cüzdandır. Kullanıcı geri bildirimlerine göre geliştirilen cüzdan, güncellenmiş bir arayüze ve birkaç yeni işlevselliğe sahiptir. fWallet, stake etmeyi destekleyerek kullanıcıların stake edilen FTM miktarlarını artırmalarına, kilitleme süresini uzatmalarına ve daha fazla esneklik için stake edilen FTM'nin kısmen kilidini açmalarına olanak tanır. Ek olarak, fWallet, zincirler arası köprüleme işlevini entegre ederek kullanıcıların Fantom ve diğer uyumlu zincirler arasında varlıkları kolayca transfer etmelerini sağlar. Yerleşik borsa özelliği, kullanıcıların tokenleri takas ederken en iyi fiyatları almalarını sağlamak için DEX toplayıcı OpenOcean'ı kullanır ve kullanıcıların bilinçli alım satım kararları vermelerine yardımcı olmak için fiyat çizelgeleri sağlar.

Cüzdan Bağlantısı v2

WalletConnect v2, Web3 ekosistemindeki önemli bir teknoloji olan, merkezi olmayan uygulamalar (DApps) ile cüzdanlar arasında güvenli bağlantılar sağlar. Çoklu oturum desteği sunarak, kullanıcıların aynı cüzdanı birden fazla DApp üzerinde kullanmalarına ve sorunsuz bir şekilde cihazlar arasında geçiş yapmalarına olanak tanır. Ayrıca özel imzaları ve birden fazla zincir üzerinde karmaşık etkileşimleri destekler, bu da kullanıcıların DApp'lerle etkileşimde bulunmaları için ideal bir köprü olmasını sağlar ve merkezi olmayan finans ve diğer Web3 uygulamalarının gelişimine katkıda bulunur. Ek olarak, fWallet, kullanıcıların yazılım cüzdanı özel anahtarlarını ve kurtarma ifadelerini yönetme yeteneklerini artırmak için WalletConnect v2'yi entegre etmiş ve Fantom Adı Hizmetini kullanıcı deneyimini ve uygulama işlevselliğini daha da geliştirmek için dahil etmiştir.

Fantom Sonic


25 Ekim 2023 tarihinde Fantom Vakfı, ağın ölçeklenebilirliğini ve performansını artırmayı hedefleyen son teknolojik güncellemesi olan Fantom Sonic'in lansmanını duyurdu. Güncelleme, yeni bir sanal makine, geliştirilmiş veri depolama ve optimize edilmiş uzlaşma mekanizmalarını içeriyor.

Sonic yükseltmesi, önceki Fantom Opera ağının yerini alıyor ve çekirdeği optimize edilmiş Lachesis konsensüs mekanizması olmak üzere birkaç önemli teknik iyileştirme getiriyor. Bu asenkron Bizans Hata Toleransı (aBFT) mekanizması, saniyede 2.000 işleme (TPS) izin verirken, işlem kesinlik süresini 1 saniyeye düşürür, bu da Ethereum ve Bitcoin'in onay sürelerini çok aşan bir hızdır.

Sonic güncellemesi ayrıca Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ile tamamen uyumlu hale getirilen Fantom'un akıllı sözleşmelerini yapmak için yeni bir sanal makine (FVM) tanıtıyor. Geliştiriciler, mevcut sözleşmeleri değiştirmeden yeni platforma sorunsuz bir şekilde geçirebilirler. Ayrıca, güncelleme veri depolama ihtiyaçlarını optimize ederek, doğrulayıcı düğüm verilerini 2,000GB'dan 300GB'a ve arşiv düğüm verilerini 11TB'den 1TB'ın altına düşürmektedir. Bu, sadece operasyonel verimliliği artırmakla kalmaz, aynı zamanda operasyonel maliyetleri de düşürür.

Sonic yükseltmesini tamamlamak için Fantom Vakfı, topluluk katılımını ve etkinliğini teşvik etmek için 10 milyon FTM'lik bir ödül havuzu sunan MEME pisti için bir ödül programı başlattı. Bu önlemler, Fantom'un ekosistem çeşitliliğini ve kullanıcı katılımını teşvik ederken ağ performansını iyileştirme taahhüdünü göstermektedir. Sonic'in resmi lansmanı ile Fantom, rekabetçi halka açık blok zinciri alanında öne çıkmayı ve ekosistemine daha fazla geliştirici ve kullanıcı çekmeyi hedefliyor.

Fantom Sonic Göç

Fantom Sonic, şu anda bir jeton göçü geçiren Fantom Opera ağındaki merkezi olmayan bir borsadır. Sonic'in yerel jetonu, SONIC, Fantom Opera ağından Fantom Avalanche ağına taşınacak. Bu göç, Sonic'in verimliliğini ve güvenliğini artırmayı ve Avalanche ekosistemiyle daha iyi entegrasyon sağlamayı amaçlamaktadır.

Göç işlemi sırasında, SONIC sahipleri Fantom Opera ağından Fantom Avalanche ağına tokenlerini aktarmalıdır. Bu, Fantom Bridge veya Sonic resmi web sitesi aracılığıyla yapılabilir. Göçün ardından, SONIC sahipleri Fantom Avalanche ağında kullanılabilecek yeni SONIC tokenlarının eşdeğer bir miktarını alacaklar. Bu göç, Fantom ekosisteminin daha verimli ve güvenli bir yöne doğru gelişiminin bir parçasıdır. Bu hamle Sonic'in rekabet gücünü artıracak ve kullanıcılara daha iyi bir ticaret deneyimi sunacaktır. Göçün tamamlanmasının ardından, Fantom Sonic, Fantom Avalanche ağı üzerinde merkezi olmayan ticaret hizmetleri sunmaya devam edecektir.

FTM güvenilir bir yatırım mı?

Birçok kişi Fantom'u son derece yenilikçi bir proje olarak görüyor. Fantom Vakfı'nın şimdiye kadar gösterdiği önemli inovasyon potansiyeli göz önüne alındığında, Fantom'un etrafındaki ekosistem gözlemlenmeye ve incelenmeye değer. Fantom ile ilgili, işlemleri çok düşük maliyetlerle hızlı bir şekilde gerçekleştirme yeteneğine sahip ve merkezi olmayan finansa yeni sermaye çekmek için çok önemli olan EVM ile uyumlu birçok proje var.

Ancak, göz önünde bulundurulması gereken bazı sorunlar vardır. Öncelikle, Fantom ağındaki doğrulayıcı sayısı çok azdır, bu da ağın merkezileşmesine neden olabilir. Ayrıca, bir doğrulayıcı olabilmek için gereksinimler çok yüksektir: büyük miktarda token yatırımı yapmak ve düğümler için önemli donanım yeteneklerine sahip olmak gerekmektedir. Aslında, doğrulayıcı düğüm sayısı çok sınırlıdır, bu da Fantom için bazı potansiyel yapısal riskler getirir.

Bu soruna olası bir çözüm, ekstra teşvikler sunarak yeni paydaşları çekmek olabilir. Ancak her şey proje sağlıklı bir şekilde gelişimine uyumlu olmalıdır. Bildiğimiz gibi, bir protokolün ne kadar güvenilir olduğu ve ne kadar çok kullanım durumu olduğu, kullanıcı ve yatırımcılardan daha yüksek katılımı gösterir.

FTM Nasıl Sahip Olunur?

Bir yolu merkezi kripto para borsaları aracılığıyla FTM tutmaktır. Gate.io'da FTM tutmak için önce yapmanız gerekenGate.io hesabı oluşturve kimlik doğrulamasını tamamlayın. Ardından hesabınıza fon yatırın. Son olarak, FTM'yi spot veya türev piyasasında satın almak için adımları takip ederek satın alabilir ve elde edebilirsiniz.

Fantom Vakfı'nın resmi blogunda 7 Ekim 2022'de yayımlanan bir makale, Unstoppable Domains'in hizmetlerine Fantom'u entegre ettiğini ortaya koydu. Kullanıcılar artık 42 karakterli cüzdan adresi yerine evrensel bir Web3 adresi olarak kullanmak üzere bir alan adı satın alabilirler.

San Francisco merkezli Unstoppable Domains, kullanıcıların geleneksel web URL'lerine benzer blok zinciri bağlantılı URL'ler oluşturmasına olanak tanır. Temel olarak, bu, kripto para cüzdan adreslerini merkezi olmayan uygulamalar (dApp'ler) ve borsalarla ilişkili daha basit, daha okunaklı isimlere dönüştürmek anlamına gelir.

Bu entegrasyon ayrıca Fantom kullanıcılarının bir kullanıcı adı olarak bir alan adı satın almasını, FTM veya diğer Fantom jetonları için bir kripto para adresini ve daha fazlasını mümkün kılar.

FTM üzerinde harekete geçin

En son sürümü kontrol edin FTMfiyatı seçin, tercih ettiğiniz ticaret çiftinizi seçin ve FTM ticaret yolculuğunuza başlayın:

Autor: Mauro F.、Allen
Tradutor: Viper
Revisores: Piccolo、KOWEI、Elisa
* As informações não pretendem ser e não constituem aconselhamento financeiro ou qualquer outra recomendação de qualquer tipo oferecida ou endossada pela Gate.io.
* Este artigo não pode ser reproduzido, transmitido ou copiado sem referência à Gate.io. A contravenção é uma violação da Lei de Direitos Autorais e pode estar sujeita a ação legal.
Comece agora
Inscreva-se e ganhe um cupom de
$100
!