RWA: Tokenizasyonun İlk Dalgası Geldi

İleri SeviyeJul 29, 2024
Tokenizasyon, geleneksel veya gerçek dünya varlıklarının sahipliğini bir blok zincirinde kaydederek, bu varlıkların dijital sürümlerini oluşturur. Süreç dört adımdan oluşur: varlığı tanımlama, token çıkarımı ve yönetimi, token dağıtımı ve ticareti, ve sürekli varlık hizmeti sağlama. Avantajlar arasında daha iyi sermaye verimliliği, daha geniş erişim, daha düşük operasyonel maliyetler, geliştirilmiş uyum, ve azaltılmış altyapı maliyetleri bulunur. Zorluklar arasında teknik hazırlık, yüksek uygulama maliyetleri, piyasa olgunluğu, düzenleyici belirsizlik ve endüstri koordinasyonu yer alır. Bunlara rağmen, tokenizasyonun ilk dalgası, stabilcoin'ler ve tokenize Amerikan Hazine Bonoları gibi örneklerle başlıyor ve potansiyelini gösteriyor.
RWA: Tokenizasyonun İlk Dalgası Geldi

'RWA 万字研报:代币化的第一波浪潮已经到来' orijinal başlığını iletin

Eğer gelecekte finansın nasıl çalışacağını hayal etmem gerekiyorsa, şüphesiz dijital para birimleri ve blok zincir teknolojisinin getirebileceği birçok avantajı tanıtırdım: 7/24 tüm hava koşullarında kullanılabilirlik, anında küresel likidite, izinsiz adil erişim, varlık birleştirilebilirliği ve şeffaf varlık yönetimi. Ve bu hayal edilen geleceğin finansal dünyası, tokenizasyon yoluyla yavaş yavaş inşa ediliyor.

BlackRock CEO Larry Fink, 2024'ün başlarında gelecekteki finans için tokenizasyonun önemini vurguladı: "Finansal hizmetlerdeki bir sonraki adımın finansal varlıkların tokenizasyonu olacağına inanıyoruz, bu da her hisse senedinin, her tahvilin ve her finansal varlığın aynı genel büyük defter üzerinde çalışacağı anlamına gelir."

Varlık dijitalleştirme, teknolojinin olgunlaşması ve ölçülebilir ekonomik faydaların elde edilmesiyle tam olarak uygulanabilir, ancak varlık tokenizasyonunun büyük çaplı ve yaygın olarak benimsenmesi aniden gerçekleşmeyecek. En zorlu yönlerden biri, finansal hizmetlerin sıkı düzenlemelerle kontrol edilen endüstrisinde, geleneksel finansal altyapının dönüşümünün tüm değer zinciri oyuncularının katılımını gerektirmesidir.

buna rağmen, tokenizasyonun ilk dalgasının zaten geldiğini görebiliyoruz, bu genellikle mevcut yüksek faiz ortamında yatırım getirilerinden ve mevcut ölçekteki pratik kullanım durumlarından (örneğin, stabil paralar, tokenize edilmiş abd tahvilleri gibi) yararlanmaktadır. Tokenizasyonun ikinci dalgası, mevcut küçük piyasa payına sahip olan varlık sınıflarının kullanım durumları tarafından yönlendirilebilir, daha az açık getiriler veya daha ciddi teknik zorlukları çözme ihtiyacı olan.

bu makale, geleneksel finansın perspektifinden tokenizasyonun potansiyel faydalarını ve uzun süredir devam eden zorluklarını mckinsey & co'nun tokenizasyon için analitik çerçevesi aracılığıyla incelemeyi amaçlamaktadır. aynı zamanda gerçekçi ve objektif durumlarla birleştirilerek, zorlukların hala var olduğunu sonucuna varırken, ilk dalganın geldiği sonucuna varıyor.

tl;dr

tokenizasyon, bir varlığın blok zincirinde dijital bir temsilinin oluşturulma sürecini ifade eder;

tokenizasyon birçok avantaj getirir: 7/24 kullanılabilirlik, anlık küresel likidite, izinsiz ve adil erişim, varlık bileşimi ve varlık yönetiminde şeffaflık;

finansal hizmetler sektöründe, tokenizasyonun odak noktası "kripto para birimi değil, blok zinciri"ne kayıyor;

Zorluklara rağmen, tokenizasyonun ilk dalgası istikrarlı paraların önemli ölçüde benimsenmesi, tokenize edilmiş ABD hazine bonolarının piyasaya sürülmesi ve düzenleyici çerçevenin netleştirilmesi ile birlikte geldi;

mckinsey, 2030 yılına kadar, tokenleştirilmiş pazarın toplam değerinin yaklaşık olarak 2 trilyon ila 4 trilyon dolar arasında olabileceğini tahmin ediyor (kripto para birimlerinin ve stabil koinlerin piyasa değeri hariç);

diğer teknolojilerdeki büyük paradigma değişiklikleriyle tokenleştirme piyasasının mevcut durumunu karşılaştırmak, piyasanın erken aşamalarında olduğumuzu gösteriyor.

Tokenizasyonun bir sonraki dalgası, muhtemelen finansal kurumlar ve piyasa altyapı oyuncuları tarafından öncülük edilecektir.

1. tokenizasyon nedir?

“Tokenizasyon”, geleneksel defterlerde var olan finansal veya gerçek varlıkların sahipliğinin bir blok zincir programlanabilir platformuna kaydedilme sürecini ifade eder, varlığın dijital bir temsilini oluşturur. Bu varlıklar geleneksel somut varlıklar (örneğin emlak, tarımsal veya madencilik malları, simüle edilmiş sanat eserleri), finansal varlıklar (hisse senetleri, tahviller) veya somut olmayan varlıklar (örneğin dijital sanat ve diğer fikri mülkiyetler) olabilir.

oluşan 'token'lar, ticaret için blockchain programlanabilir platformunda kayıtlı olan mülkiyet belgelerine (hak iddialarına) atıfta bulunur. Token'lar sadece tek başına dijital belgeler değil, genellikle geleneksel defterlerdeki temel varlıkların transferini yöneten kuralları ve mantığı da birleştirir. Bu nedenle, token'lar programlanabilir ve kişiselleştirilmiş senaryoları karşılamak ve düzenleyici uyumluluk gereksinimlerini karşılamak için özelleştirilebilir.


(tokenizasyon ve birleştirilmiş defter - gelecekteki bir para sistemini inşa etmek için bir plan)

Bir varlığın "tokenizasyon" işlemi aşağıdaki dört adımdan oluşur:

1.1 belirleyin altta yatan varlıkları

Süreç, varlık sahibi veya ihraççısının varlığın tokenizasyonundan faydalanacağına karar verdiğinde başlar. Bu adım, tokenizasyon yapısının netliğini gerektirir, çünkü belirli ayrıntılar, örneğin para piyasası fonlarının tokenizasyonu, karbon kredilerinin tokenizasyonundan farklıdır. Tokenizasyon şemasının tasarımı, tokenleştirilmiş varlığın bir menkul kıymet mi yoksa bir emtia mı olarak işlem göreceğini, hangi düzenleyici çerçevelerin uygulanacağını ve hangi ortaklarla çalışılacağını açıklamak için kritiktir.

1.2 token izdeme ve saklama

Blok zincire dayalı varlıkların dijital bir temsilini oluşturmak için, öncelikle dijital temsil ile ilgili temel varlıkları kilitlemeniz gerekir. Bu, genellikle nitelikli bir saklayıcı veya lisanslı bir güvence şirketi tarafından fiziksel veya sanal bir kontrol noktasına varlıkların transferini gerektirecektir.

dijital varlıkların temsilleri, önceden belirlenmiş kuralları uygulamak için kod olarak gömülü işlevselliğe sahip belirli token formları kullanılarak blok zincirinde oluşturulur. Bunu yapmak için varlık sahipleri belirli bir token standardı (erc-20 ve erc-3643 yaygın standartlardır), ağ (özel veya halka açık blok zinciri) ve gömülü özellikler (örneğin kullanıcı transfer sınırları, dondurma işlevi ve izleme (geri) gibi) seçer, yukarıdaki işlevler tokenize hizmet sağlayıcıları aracılığıyla gerçekleştirilebilir.

1.3 token dağıtımı ve ticareti

Tokenize varlıklar, geleneksel kanallar veya dijital varlık borsaları gibi yeni kanallar aracılığıyla son yatırımcılara dağıtılabilir. Yatırımcıların dijital varlıkları tutmak için bir hesap veya cüzdan kurmaları ve herhangi bir fiziksel varlık eşdeğerinin geleneksel bir saklayıcıyla ihraççının hesabında kilitli kalması gerekmektedir. Bu adım genellikle bir dağıtıcıyı (örneğin büyük bir bankanın özel servet bölümü) ve bir transfer ajanını veya broker bayiini içerir.

Emisör ve varlık sınıfına bağlı olarak, bunların tokenizasyonu sonrasında ikincil piyasa işlem mekanizmalarında listelenerek bu tokenleştirilmiş varlıklar için likit bir piyasa oluşturmak da mümkündür.

1.4 varlık hizmetleri ve veri doğrulama

son kullanıcılara dağıtılan dijital varlıklar hala devam eden hizmet gerektirir, bunlar arasında düzenleyici, vergi ve muhasebe raporlaması ve net varlık değerinin (nav) düzenli hesaplanması bulunmaktadır. Hizmetin doğası varlık sınıfına bağlıdır. Örneğin, karbon kredi jetonlarının hizmeti fon jetonlarından farklı denetimler gerektirir. Hizmetler off-chain ve on-chain etkinlikleri koordine etmeli ve geniş bir veri kaynağı yelpazesiyle başa çıkmalıdır.

Mevcut tokenizasyon süreci oldukça karmaşıktır. Bir para piyasası fonu tokenizasyon planında, varlık sahipleri, ihraççılar, geleneksel güvenlik saklayıcıları, tokenizasyon sağlayıcıları, transfer ajanları, dijital varlık saklama kişileri veya ticaret aracıları, ikincil piyasalar, distribütörler ve nihai yatırımcılar olmak üzere dokuz taraf bulunmaktadır. Bu, geleneksel varlık sürecinden iki taraf daha fazladır.

2. tokenizasyonun avantajları

tokenizasyon, dijital para birimi ve blok zincir teknolojisi tarafından getirilen büyük potansiyele erişimi sağlar. Genel olarak, bu avantajlar şunları içerir: 7/24 sürekli çalışma, veri erişilebilirliği ve sözde anında atomik yerleşim (atomik yerleşim). Ayrıca, tokenizasyon da programlanabilirlik sağlar - kodun tokenlara gömülmesi ve tokenlerin akıllı sözleşmelerle etkileşime geçme yeteneği (uyumluluk) - daha yüksek bir otomasyon derecesine ulaşmak için.

Daha spesifik olarak, varlık tokenizasyonu geniş ölçekte teşvik edildiğinde, kavramın kanıtı ve aşağıdaki avantajlar giderek daha belirgin hale gelecektir:

2.1 sermaye verimliliğini artırmak

Tokenizasyon, piyasada varlıkların sermaye verimliliğini önemli ölçüde artırabilir. Örneğin, repo geri satın alma anlaşmalarının (repo) veya para piyasası fonlarının tokenizasyonu sonrasında t+0 birkaç dakika içinde hemen tamamlanabilirken, mevcut geleneksel takas süresi t+2'dir. Mevcut yüksek faizli piyasa ortamında daha kısa takas süresi birçok para biriktirebilir. Yatırımcılar için, bu fonlama oranlarında yapılan tasarruflar, yakın gelecekteki tokenize Amerikan borç projelerinin büyük etkiye sahip olabileceği neden olabilir.

21 Mart 2024 tarihinde BlackRock ve Securitize, Ethereum üzerindeki ilk tokenleştirilmiş fon olan BUIDL'ı ortaklaşa başlattı. Fon tokenleştirildikten sonra zincir üzerindeki birleşik defterin gerçek zamanlı uzlaşmasını gerçekleştirebilir, bu da işlem maliyetlerini büyük ölçüde azaltır ve sermaye verimliliğini artırır. (1) 24/7/365 dolar birimi olan yasal para birimi üzerinden fon aboneliği/iade işlemi gerçekleştirebilir. Bu anlık uzlaşma ve gerçek zamanlı iade işlevi, birçok geleneksel finansal kurumun çok istekli olduğu bir şeydir; aynı zamanda Circle ile işbirliği içinde (2) 24/7365 stabil para birimi USDC ve fon token BUIDL'ın 1:1 oranında gerçek zamanlı değişimi gerçekleşebilir.

Geleneksel finans ve dijital finansı birleştirebilen bu tokenleştirilmiş fon, finans endüstrisi için bir dönüm noktası inovasyondur.


(blackrock'ın tokenize fonu buidl analizi, rwa varlıkları için defi'nin cesur yeni bir dünyasını açıyor)

2.2 izinsiz demokratik erişim

Tokenizasyon veya blok zincirinin en çok övülen faydalarından biri, erişimin demokratikleşmesidir. Bu izinsiz erişim eşiği, tokenların parçalanması (yani sahipliğin daha küçük paylara bölünmesi ve yatırım eşiğinin düşürülmesi) sonrasında varlık likiditesini artırabilir, ancak ön şart, tokenizasyon piyasasının popülerleştirilebilmesidir.

Bazı varlık sınıflarında, akıllı sözleşmeler aracılığıyla yoğun manuel süreçleri basitleştirerek birim ekonomiyi büyük ölçüde iyileştirmek, böylece daha küçük yatırımcılara hizmet sağlamak mümkün olabilir. Bununla birlikte, bu yatırımlara erişim, düzenleyici kısıtlamalara tabi olabilir, bu da tokenleştirilmiş varlıkların birçok yatırımcıya sadece nitelikli yatırımcılara sunulabileceği anlamına gelir.

Tanınmış özel sermaye devleri Hamilton Lane ve KKR'nin, yönettikleri özel sermaye fonlarının besleyici fonunu tokenize etmek için sırasıyla Securitize ile işbirliği yaptığını ve yatırımcılara en iyi özel sermaye fonlarına katılmaları için "ucuz" bir yol sağladığını görebiliriz. Minimum yatırım eşiği, ortalama 5 milyon ABD Dolarından yalnızca 20.000 ABD Dolarına büyük ölçüde düşürüldü, ancak bireysel yatırımcıların hala Securitize platformunun nitelikli yatırımcı doğrulamasını geçmesi gerekiyor ve hala belirli bir eşik var.


(rwa 10,000 kelimelik araştırma raporu: fon tokenizasyonunun değeri, keşfi ve uygulaması)

2.3 işletme maliyetlerini tasarruf edin

Varlık programlanabilirliği, özellikle hizmetleri veya ihraçları genellikle son derece manuel, hataya açık olan ve şirket tahvilleri ve diğer sabit getirili ürünler gibi çok sayıda aracıyı içeren varlık sınıfları için başka bir maliyet tasarrufu kaynağı olabilir. Bu ürünler genellikle özelleştirilmiş yapıları, kesin olmayan faiz hesaplamalarını ve kupon ödeme giderlerini içerir. Faiz hesaplamaları ve kupon ödemeleri gibi işlemleri tokenlerin akıllı sözleşmelerine yerleştirmek, bu işlevleri otomatikleştirecek ve maliyetleri önemli ölçüde azaltacaktır; Akıllı sözleşmeler aracılığıyla elde edilen sistem otomasyonu, menkul kıymet ödünç verme ve geri alım işlemleri gibi hizmetlerin maliyetlerini de azaltabilir.

2022 yılında, uluslararası ödemeler bankası (bis) ve hong kong para otoritesi, tokenizasyon ve birleşik bir defter kullanarak yeşil tahvilleri ihraç etmek için evergreen projesini başlattı. Proje, tahvil ihraç eden katılımcıları aynı veri platformunda entegre etmek için dağıtık birleşik bir defteri tamamen kullanır, çok taraflı iş akışlarını destekler ve belirli katılımcı yetkilendirme, gerçek zamanlı doğrulama ve imza işlevleri sağlar, bu da işlem işleme verimliliğini artırır. Tahvil yerleşimi DVP yerleşimini gerçekleştirir, yerleşim gecikmelerini ve yerleşim risklerini azaltır ve katılımcıların platformun gerçek zamanlı veri güncellemeleri de işlem şeffaflığını artırır.


(https://www.hkma.gov.hk/media/chi/doc/key-information/press-release/2023/20230824c3a1.pdf)

Tokenize edilmiş varlık programlanabilirliği, zamanla portföy düzeyinde de faydalar yaratabilir ve varlık yöneticilerine portföyleri otomatik olarak gerçek zamanlı yeniden dengeleme imkanı sağlar.

2.4 uyum, denetlenebilirlik ve şeffaflığı artırmak

Mevcut uyumluluk sistemleri genellikle manuel kontrollere ve retrospektif analize dayanmaktadır. Varlık ihraççıları, belirli uyumlulukla ilgili operasyonları (örneğin, transfer kısıtlamaları) tokenize edilmiş varlıklara gömerek bu uyumluluk kontrollerini otomatikleştirebilirler. Ayrıca, blockchain tabanlı sistemlerin 7/24 veri erişilebilirliği, düzenlenmiş raporlama için fırsatlar yaratırken, değişmez kayıt tutma ve gerçek zamanlı denetlenebilirlik imkanları sunar.


(tokenizasyon ve birleşik defter - gelecekteki bir para sistemi inşa etmek için bir plan)

Bir sezgisel durum karbon kredileridir. Blockchain teknolojisi, kredi satın almalarının, transferlerinin ve çıkışlarının değiştirilemez ve şeffaf kayıtlarını sağlayabilir ve token'ın akıllı sözleşmesine transfer kısıtlamaları ve ölçüm, raporlama ve doğrulama (mrv) işlevlerini entegre edebilir. Bu şekilde, bir karbon token işlemi başlatıldığında, token, enerji tasarrufu ve emisyon azaltma projelerinin hâlâ faal olduğundan emin olmak için en son uydu görüntülerini otomatik olarak kontrol edebilir, bu da projenin ve ekosistemin güvenini artırabilir.

2.5 daha ucuz, daha esnek altyapı

blockchain temelde açık kaynaklıdır ve binlerce web3 geliştiricisinin ve milyarlarca dolarlık risk sermayesinin itici gücü altında gelişmeye devam etmektedir. Finansal kurumların doğrudan kamuya açık izinsiz blokzincirlerde veya kamuya/özel karma blokzincirlerde işlem yapmayı tercih etmesi durumunda, akıllı sözleşmeler ve jeton standartları gibi bu blokzincir teknolojisi yenilikleri kolayca ve hızlı bir şekilde benimsenerek işletme maliyetleri daha da azaltılabilir.


(tokenizasyon: daha önce görülmüş bir dijital varlık)

bu avantajları göz önüne alındığında, neden birçok büyük banka ve varlık yöneticisinin bu teknolojinin geleceğiyle bu kadar ilgilendiğini anlamak zor değildir.

Ancak şu anda, tokenleştirilmiş varlıkların kullanım durumunun ve benimsemesinin ölçeğinin eksikliği nedeniyle, listelenen bazı avantajların teorik kalmasının nedeni budur.

3. kitle benimsemesine meydan okuyor

Tokenizasyonun getirebileceği birçok faydaya rağmen, bugüne kadar az sayıda varlık tokenize edilmiştir ve bunun potansiyel etkileyen faktörleri şunlardır:

3.1 yetersiz teknik ve altyapı hazırlığı

Tokenizasyonun benimsenmesi, mevcut blockchain altyapısının sınırlamaları tarafından engellenmektedir. Bu sınırlamalar, yeterli esnekliği sağlamayan kurumsal kalitede dijital varlık saklama ve cüzdan çözümlerinin sürekli olarak kıt olması gibi hesap politikalarını yönetmek için yeterli esnekliği sağlamayan çözümleri içerir.

Ayrıca, özellikle izin verilmeyen genel blok zincirleri, yüksek işlem geçiş hızlarında sistemi normal bir şekilde işletme konusunda sınırlı bir yeteneğe sahiptir, bu da özellikle olgun sermaye piyasalarında belirli kullanım durumları için tokenizasyonu destekleyemez.

son olarak, geliştirici araçları, jeton standartları ve akıllı sözleşme yönergeleri de dahil olmak üzere merkezi olmayan özel blok zinciri altyapısı, geleneksel finansal kurumlar arasında, zincirler arası etkileşim, zincirler arası protokoller, likidite yönetimi vb. arasında etkileşim yeteneği konusunda riskler ve zorluklar oluşturur.

3.2 mevcut iş durumları sınırlıdır ve uygulama maliyetleri yüksektir

tokenizasyonun potansiyel ekonomik faydalarının birçoğu, tokenize varlıkların belirli bir ölçeğe ulaşmasıyla ancak büyük ölçekte gerçekleştirilecektir. Bununla birlikte, bu, tokenize varlıklar için tasarlanmayan orta ve arkasaha iş akışlarına geçiş ve uyum için bir eğitim döngüsü gerektirebilir. Bu durum, kısa vadeli faydaların belirsiz olduğu ve iş durumlarının kurumsal tanınma kazanmasının zor olduğu anlamına gelir.

Başlangıçta herkes dijital para birimini ve blokzincir teknolojisini ustalaştıramayabilir ve geçiş dönemi boyunca operasyonlar karmaşık görünebilir ve aynı zamanda iki sistem çalıştırmayı içerebilir (örneğin dijital ve geleneksel uzlaşma, zincir üstü ve zincir dışı veri koordinasyonu ve uyumluluk, dijital ve geleneksel saklama ve varlık hizmetleri).

Son olarak, sermaye piyasalarında birçok geleneksel müşteri henüz 7/24 ticaret altyapısı ve likidite değerine ilgi göstermemiştir, bu da tokenize edilmiş ürünlerin listelendiği şekle further challenges challenges.

3.3 pazar destekleyici tesisleri olgunlaşmalıdır

daha hızlı uzlaşma süreleri ve tokenizasyon aracılığıyla daha yüksek sermaye verimliliği elde etmek için hemen nakit uzlaşması gereklidir. ancak, bu alandaki ilerlemelere rağmen, şu anda büyük ölçekli çapraz banka çözümü bulunmamaktadır: tokenize edilmiş mevduatlar hala birkaç bankada pilot aşamasındadır ve stabilcoinlerin gerçek zamanlı, evrensel uzlaşma sağlamalarını engelleyen düzenleyici açıklık yoktur. ikinci olarak, tokenizasyon hizmet sağlayıcıları hala bebekliklerindedir ve kapsamlı ve olgun tek nokta hizmetleri sunamamaktadırlar. ek olarak, piyasa, dijital varlıklara erişim için uygun yatırımcılar için büyük ölçekli dağıtım kanallarından yoksundur, bu durum zenginlik ve varlık yöneticileri tarafından kullanılan olgun dağıtım kanalları ile keskin bir tezat oluşturur.

3.4 düzenleyici belirsizlik

bugüne kadar, tokenizasyon için düzenleyici çerçeveler bölgeye göre değişmekle birlikte genellikle mevcut değil veya hiç yok. ABD katılımcılarının karşılaştığı zorluklar arasında, özellikle belirsiz uzlaşma kesinliği, akıllı sözleşmelerin yasal bağlayıcılığının olmaması ve nitelikli saklayıcılar için belirsiz gereksinimler bulunmaktadır. Dijital varlıkların sermaye işlemine ilişkin daha fazla bilinmeyenler bulunmaktadır. Örneğin, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, regülasyon sab 121 aracılığıyla dijital varlıkların geleneksel varlıklardan daha katı bir standart olan bilançoda yansıtılması gerektiğini belirtmiştir, bu da bankaların dijital varlıkları tutmasını veya hatta dağıtmasını çok pahalı hale getirmektedir.

3.5 endüstri koordinasyona ihtiyaç duyuyor

sermaye piyasası altyapı katılımcıları henüz tokenize edilmiş piyasaları oluşturma veya piyasaları zincire taşıma konusunda ortak bir istek göstermemişlerdir ve katılımları kritiktir çünkü defter üzerinde varlık sahibi olarak tanınan nihai sahiplerdir. tokenizasyon aracılığıyla yeni altyapıya zincir üzerinde geçme konusundaki itici güç eşit değildir, özellikle birçok finansal aracının rolünün önemli ölçüde değişeceği veya hatta araçsız kalacağı düşünüldüğünde.

Hatta karbon kredileri gibi nispeten yeni bir varlık sınıfı bile, blok zincirindeki ilk günlerinde zorluklarla karşılaştı. Geliştirilmiş şeffaflık gibi açık avantajlarına rağmen, görünüşe göre sadece altın standardı şu anda tokenize edilmiş karbon kredilerini açıkça destekleyen tek kayıt.

4. tokenizasyonun ilk dalgası geldi

yukarıda belirtilen birçok zorluk ve bilinmeyenlerin yanı sıra, son aylarda trendler ve kitlesel benimseme ile tokenizasyonun belirli varlık sınıflarında ve kullanım durumlarında bir dönüm noktasına ulaştığını ve tokenizasyonun ilk dalgasının geldiğini (dalga dalga tokenizasyon) görebiliyoruz.

4.1 stabilcoinlerin yaygın olarak benimsenmesi

24/7 ve anında yerleştirilen tokenize varlıklar, tokenize nakit tarafından desteklenmelidir ve tokenize nakitin temsilcisi olan stabilcoin, tokenize piyasasının en önemli parçasıdır.

Stablecoinların tanımı: çoğu dijital para birimi büyük fiyat dalgalanmalarına sahiptir ve ödeme için uygun değildir, örneğin bitcoin bir günde büyük ölçüde dalgalanabilir. Stablecoinler, genellikle fiat para birimlerine (örneğin ABD doları) 1:1 bağlı olarak istikrarlı bir değer korumayı amaçlayan dijital para birimleridir. Stablecoinler hem düşük günlük volatiliteyi korurken hem de blok zincirinin avantajlarını - verimli, ekonomik ve küresel olarak uygulanabilir - sağlarlar.

Sosovalue verilerine göre, şu anda usdc, usdt gibi stabilcoinler şeklinde dolaşımda yaklaşık 153 milyar dolarlık tokenleştirilmiş nakit bulunmaktadır. Bazı bankalar, ticari işlemlerin nakit uzlaşmasını iyileştirmek için tokenleştirilmiş mevduat işlevlerini başlatmış veya başlatacaktır. Bu yeni sistemler kesinlikle mükemmel değildir; likidite hala parçalanmış durumdadır ve stabilcoinler henüz taşıyıcı varlık olarak kabul edilmemektedir. Yine de, dijital varlık piyasasında anlamlı ticaret hacimlerini desteklemek için yeterli olduklarını kanıtlamışlardır. Stabilcoin zincir üzerindeki ticaret hacmi genellikle aylık 500 milyar doları aşmaktadır.


https://sosovalue.xyz/dashboard/Stablecoin_Total_Market_Cap)

4.2 tokenize edilmiş ABD hazine bonoları kısa vadeli iş ihtiyaçları için

Mevduat faizi ortamı şu anda, Amerikan hazine tahvillerine dayalı tokenize kullanım durumları için piyasadan büyük ilgi çekiyor ve ürünleri gerçekten ekonomik faydalar elde edebilir ve sermaye verimliliğini artırabilir. rwa.xyz verilerine göre, tokenize Amerikan hazine tahvili piyasasının boyutu 2024 yılının başında 770 milyon dolardan bugünkü (1 Temmuz itibariyle) 1.75 milyar dolara yükseldi, bu da %227 artış anlamına geliyor.


https://app.rwa.xyz/hazine-tezgahlari)

aynı zamanda, kısa vadeli likidite işlemleri (örneğin tokenize repo ve menkul kıymetler ödünç verme), faiz oranları yükseldiğinde daha cazip hale gelir. JPMorgan Chase'in kurumsal düzeydeki blok zinciri ödeme ağı onyx, şu anda günlük 2 milyar dolarlık işlemi işleyebilmektedir. Onyx'ın ticaret hacmi, JPMorgan Chase'in "coin sistemi" ve "dijital varlık" çözümlerine bağlanabilir.

ayrıca, amerika birleşik devletleri'nde geleneksel bankalar, istikrarlıcoin ihraççıları gibi birçok büyük (ve genellikle kârlı) dijital varlık iş müşterilerini memnuniyetle karşılamıştır. bu müşterilerin korunması, 7/24 her türlü hava koşullarında değer ve tokenize edilmiş nakit akışının sağlanmasını gerektirir, bu da tokenizasyon yeteneklerini hızlandırma iş durumu için bir neden daha oluşturur.

4.3 tokenizasyon için düzenleyici çerçevenin kademeli olarak netleştirilmesi

Haziran'ın sonunda, Avrupa Birliği, kripto varlık pazarı düzenlemesi yasası (mica) kapsamında istikrarlı paralar için düzenleyici gereksinimleri uygulamaya koymuşken, Hong Kong da istikrarlı paraların uygulanması konusunda görüş arayışında. Japonya, Singapur, BAE ve Birleşik Krallık gibi diğer bölgeler de dijital varlıklar için düzenleyici netliği artırmak için yeni yönergeler yayınlıyor. ABD'de dahi, piyasa katılımcıları mevcut düzenlemeleri ve rehberlikleri kullanarak mevcut düzenleyici belirsizliğin etkisini hafifletmek için çeşitli tokenizasyon ve dağıtım yöntemlerini araştırıyor.

house dijital varlıklar, finansal teknoloji ve katılım alt komitesi'nin, 7 haziran'da gerçek dünya varlıklarının tokenizasyonuyla etkin piyasa işlemlerini nasıl teşvik edebileceğine dair "sonraki nesil altyapı" başlıklı oturumunu takiben, sec komisyon üyesi mark uyeda, 14 haziran'daki bir menkul kıymetler piyasası etkinliğinde tokenizasyonun sermaye piyasasını değiştirme potansiyelini vurguladı. özellikle abd seçim sürecinde dijital para konusundaki önemli meselelerin ilerlemesiyle, finansal inovasyon talebi mi yoksa denetimin gevşemesi mi olsun, geleneksel finansal sermayenin dijital paraya olan ilgisi önceki pasif "spekülasyon"dan, geleneksel finansı "aktif bir şekilde" nasıl dönüştüreceğine kaymıştır.

4.4 pazarın popülerleşmesi ve altyapının olgunlaşması

geçen beş yılda, birçok geleneksel finansal hizmet şirketi dijital varlık yeteneklerini ve yeteneklerini artırdı. birkaç banka, varlık yönetim şirketi ve sermaye piyasası altyapı şirketi 50'den fazla kişiden oluşan dijital varlık ekipleri kurdu ve bu ekipler hala büyümeye devam ediyor. Aynı zamanda, kurulmuş pazar katılımcılarının teknolojiye ve geleceğine ilişkin anlayışı da artıyor.


(coinbase, kripto durumu: fortune 500 onchain'e geçiyor)

Coinbase'in Q2 kripto para durum raporuna göre, Fortune 500 şirketlerinin %35'i tokenizasyon projeleri başlatmayı düşünüyor. Fortune 500 şirketlerinin en üst 10'undan 7'si yöneticileri, öncelikle düşük maliyetli, gerçek zamanlı yerleşim için stabilcoin ödeme kullanım durumları hakkında daha fazla bilgi ediniyor. Fortune 500 yöneticilerinin %86'sı şirketleri için varlık tokenizasyonunun potansiyel faydalarını kabul ediyor ve Fortune 500 yöneticilerinin %35'i (stabilcoin dahil) tokenizasyon projeleri başlatmayı planladığını belirtti.

Ayrıca, bazı önemli finansal piyasa altyapılarında daha fazla deney ve planlanan işlevsel genişlemeler görüyoruz. Örneğin, dünyanın en büyük menkul kıymetler takas sistemi olan ve yılda 200 trilyon dolardan fazla işlem işleyen Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC) 16 Mayıs'ta blockchain oracle chainlink ile pilot akıllı nav projesini tamamladı. Proje, Chainlink'in çapraz zincirli uyumluluk protokolü CCIP'yi kullanarak neredeyse herhangi bir özel veya kamuya açık blockchain'de karşılıklı fon net varlık değeri (NAV) alıntı verilerinin tanıtılmasını sağlar.

pilot kapsamındaki piyasa katılımcıları arasında american century investments, bank of new york mellon, edward jones, franklin templeton, invesco, jpmorgan chase, mfs investment management, mid-atlantic trust company, state street bank ve bank of america bulunmaktadır. Pilot çalışma, zincir üzerinde yapılandırılmış veri sağlayarak ve standart rollere ve süreçlere sahip olarak temel verilerin çeşitli zincir tabanlı kullanım durumlarına gömülebileceğini bulmuştur, böylece fon tokenizasyonu için çeşitli yenilikçi uygulama senaryoları ortaya çıkmaktadır.


(dtcc, smart nav pilot raporu: güvenilir verileri blockchain ekosistine getirmek)

tokenizasyon henüz tüm faydalarını gerçekleştirmek için gereken ölçeğe ulaşmamış olsa da, ekosistem olgunlaşıyor, potansiyel zorluklar daha net hale geliyor ve tokenizasyonu benimseme için iş durumları giderek artıyor.

özellikle mevcut yüksek faiz oranı ortamında, tokenizasyonun sermaye verimliliğini artırabileceği argümanı, blackrock'un tokenize fonunun başarılı bir şekilde piyasaya sürülmesi (geleneksel finans perspektifi), ondo finance'ın tokenize amerikan borç ürünlerinin geniş çaplı benimsenmesi (kripto finans perspektifi) ve $ondo tokenlarının popüler gerçek hayat örnekleriyle güçlü bir şekilde desteklenmiştir. İlk dalganın geldiği söylenebilir.

gelecekte tokenizasyonun geleneksel likit olmayan varlıklar için likidite sağlayabileceği iddiasına gelince, bu iddianın piyasa tarafından daha ileri düzeyde gösterilmesi gerekmektedir. Bu iddia, tokenize edilmiş varlıkların geniş çapta benimsenmesine dayanacaktır.

her durumda, bu gerçek dünya kullanım örnekleri, tokenizasyonun önümüzdeki iki ila beş yıl içinde küresel piyasada dikkat çekmeye ve olumlu ve anlamlı değer yaratmaya devam edebileceğini göstermektedir.

5. en yaygın benimsenen varlık sınıfı

Büyük piyasa büyüklüğüne, yüksek değer zinciri sürtüşmesine, daha az olgun geleneksel altyapıya veya düşük likiditeye sahip varlık sınıflarının tokenizasyondan büyük faydalar elde etmesi daha muhtemel olabilir. Bununla birlikte, yararlanma olasılığı en yüksek olanı, ilk önce uygulanma olasılığı en yüksek olduğu anlamına gelmez.

tokenizasyonun benimsenme hızı ve zamanlaması, varlık sınıfının özelliklerine bağlı olacaktır. Beklenen getiriler, uygulanabilirlik olasılığı, etki zamanlaması ve piyasa katılımcılarının risk tercihleri değişecektir. Bu faktörler, ilgili varlık sınıfının geniş ölçüde benimsenip benimsenemeyeceğini ve ne zaman benimsenebileceğini belirleyecektir.

Belirli varlık sınıfları, daha net düzenleme, daha olgun altyapı, daha iyi birlikte çalışabilirlik ve daha hızlı ve daha uygun yatırım sunarak diğer varlık sınıflarının daha sonra benimsenmesi için temel oluşturabilir. Benimseme ayrıca bölgeye göre değişecek ve piyasa koşulları, düzenleyici çerçeveler ve alıcı talebi dahil olmak üzere dinamik ve değişen makro ortamdan etkilenecektir. Son olarak, STAR projelerinin başarısı veya başarısızlığı, tokenizasyonun daha fazla benimsenmesini sağlayabilir veya sınırlayabilir.


(tokenizasyon ve birleştirilmiş defter - gelecekteki bir para sistemi inşa etmek için bir plan)

5.1 karşılıklı fon

Tokenize edilmiş para piyasası fonları, yönetim altındaki varlıklarda 1 milyar doların üzerinde çekim yapmıştır, bu da zincir üzerindeki sermayesi olan yatırımcıların yüksek faiz ortamında tokenize edilmiş para piyasası fonlarına büyük bir talebi olduğunu göstermektedir. Yatırımcılar, blackrock, wisdomtree, franklin templeton gibi kurumsal şirketler tarafından yönetilen fonları veya ondo finance, superstate, maple finance gibi web3 yerli projelerini tercih edebilirler. Bu tokenize edilmiş para piyasası fonlarının temel varlıkları temel olarak ABD hazine bonolarıdır.

şu anda tokenleştirme dalgasının ilk dalgası, yani tokenleştirilmiş fonların geniş çapta benimsenmesidir. tokenleştirilmiş fonların kapsamı ve ölçeği genişledikçe, ek ilişkili ürünler ve operasyonel avantajlar gerçekleştirilecektir.

paypal, mayıs sonunda solana üzerinde stabilcoinini başlattığında söylediği gibi: kitlelerin benimsemesine yönelik ilk adım bilişsel uyanıştır - yani, insanlara sadece yeni teknolojilerin varlığını tanıtmak; yeni ödeme teknolojilerini benimsemenin bir sonraki adımı ise fayda sağlamaktır, yani, fikirlerin başlangıçtaki bilişsel uyanışını gerçek hayatta faydaya dönüştürmek. paypal'ın stabilcoinini tanıtma fikri, tokenize edilmiş piyasanın kitleler tarafından benimsenmesinde de kullanılabilir.


(paypal stabilcoin ödemesinin iç mantığının analizi ve kitlesel benimseme yönünde evrimsel düşünce)

Zincir üstü tokenize fonlara geçiş, 7/24 anında yürütme, anında ödeme ve tokenize edilmiş fon paylarının ödeme aracı olarak kullanılması dahil olmak üzere fonların pratikliğini büyük ölçüde artırabilir. Buna ek olarak, zincirin birleştirilebilirliğine bağlı olarak, Web3 yerel proje ihraççıları, kendi özelliklerine göre tokenlerin faydasını iyileştiriyor. Örneğin, $ustb arkasındaki ekip olan Superstate (Compound'un kurucusu tarafından başlatıldı), tokenlerinin artık Falconx'taki işlemleri rehin vermek ve garanti etmek için kullanılabileceğini duyurdu. $usdy ve $ousg'in arkasındaki ekip olan Ondo Finance, $usdy'in artık Drift Protocol'de kalıcı sözleşme işlemlerini rehin vermek ve garanti etmek için kullanılabileceğini duyurdu.

Ek olarak, yüzlerce tokenize varlığın bir araya getirilebilirliği sayesinde son derece özelleştirilmiş yatırım stratejileri mümkün hale gelecektir. Verileri ortak bir deftere koymak, manuel uzlaştırma ile ilişkili hataları azaltabilir ve böylece işletme ve teknik maliyetleri düşürebilir, şeffaflığı artırabilir.

Genel talep, tokenize edilmiş para piyasası fonları için önemli bir rol oynadığı gibi, faiz oranı ortamının bir kısmına bağlıdır, şüphesiz ki tokenize edilmiş piyasa gelişimini sürüklemekte önemli bir rol oynamaktadır. Diğer türdeki yatırım fonları ve ETF'ler ayrıca geleneksel finansal enstrümanlar için blok zincir sermaye çeşitlendirmesi sağlayabilir.

5.2 özel kredi

Blockchain tabanlı özel kredi henüz bebekken, disruptorler bu alanda başarılı olmaya başlıyor: Figure Technologies, milyarlarca dolarlık kredi verme işlemiyle ABD'nin en büyük olmayan banka ev sermayesi kredisi (HELOC) kredi verenlerinden biridir. Centrifuge ve Maple Finance gibi web3 yerli projeleri ile Figure gibi şirketler, on zincir kredi ihracatında 10 milyar dolardan fazla kolaylaştırdı.


https://app.rwa.xyz/private_credit)

Geleneksel kredi endüstrisi, yüksek düzeyde aracı katılımı ve yüksek giriş engelleri olan bir işgücü yoğun endüstridir. Blockchain tabanlı kredi, birçok avantaj sunan bir alternatif sunar: gerçek zamanlı on-chain veriler, tek bir doğruluk kaynağı olarak hizmet veren birleşik bir genel defterde depolanır, şeffaflığı teşvik eder ve kredi yaşam döngüsü boyunca standartlaşmayı sağlar. Akıllı sözleşme tabanlı ödeme hesaplamaları ve basitleştirilmiş raporlama maliyetleri ve işgücünü azaltır. Kısaltılmış yerleşim döngüleri ve daha geniş bir fon havuzuna erişim işlem sürecini hızlandırır ve potansiyel olarak borçluların finansman maliyetlerini azaltır.

En önemlisi, küresel likidite, izin olmaksızın on-chain kredi için fon sağlayabilir. Gelecekte, borçlunun finansal metaverilerini tokenize etmek veya on-chain nakit akışını izlemek, projeler için tamamen otomatikleştirilmiş, daha adil ve daha doğru finansman sağlayabilir. Bu nedenle, daha fazla kredi, özel kredi kanallarına yöneliyor ve finansman maliyet tasarrufu ve hızlı ve etkili finansman borçlular için son derece cazip hale geliyor.

Standartlaştırılmamış bir işletme olan özel kredi, patlama için daha büyük bir potansiyele sahip olabilir ve Securitize CEO'su, tokenize edilmiş özel kredi endüstrisinin gelişimi konusunda iyimser olduğunu da açıkça belirtti.

5.3 tahviller

Geçen on yılda dünya çapında 10 milyar doların üzerinde toplam nominal değere sahip tokenleştirilmiş tahviller ihraç edilirken (dünya genelindeki toplam nominal tahvillerin değeri 140 trilyon dolar). Son zamanlarda dikkat edilmesi gereken ihraççılar arasında Siemens, Lugano şehri ve Dünya Bankası'nın yanı sıra diğer şirketler, hükümete bağlı kuruluşlar ve uluslararası kuruluşlar bulunmaktadır. Ayrıca Kuzey Amerika'da aylık hacimleri trilyonlarca doları bulan blok zincir tabanlı repo işlemleri (repo) benimsenmiş, mevcut finansman akışlarında operasyonel ve sermaye verimliliği aracılığıyla değer yaratılmıştır.

Dijital tahvil ihracı, potansiyel faydaları yüksek olduğundan ve giriş engelleri şu anda nispeten düşük olduğundan büyüdükçe devam etme eğilimindedir. Bunun nedeni, belirli bölgelerde sermaye piyasalarının gelişmesini teşvik etme isteğinin bir kısmıdır. Örneğin, Tayland ve Filipinler'de, tokenize edilmiş tahvil ihraç etmek, küçük yatırımcıların merkezsizleştirme yoluyla katılımını sağlamıştır.

Bugüne kadarki avantajlar esas olarak ihraç tarafında olsa da, uçtan uca tokenize edilmiş bir tahvil yaşam döngüsü, veri netliği, otomasyon, gömülü uyumluluk (örneğin, aktarılabilirlik kuralları tokene programlanır) ve kolaylaştırılmış süreçler (örneğin, varlık aracılık hizmetleri) yoluyla operasyonel verimliliği en az %40 oranında artırabilir. Buna ek olarak, maliyetleri düşürmek, ihracı hızlandırmak veya varlık parçalanması, "anında" fonlamayı mümkün kılarak (yani, belirli bir zamanda belirli bir miktarı artırarak borçlanma maliyetlerini optimize ederek) ve küresel sermaye havuzlarından yararlanarak yatırımcı tabanını genişleterek küçük ihraççılar için finansmanı iyileştirebilir.

5.4 geri alma işlemi

repurchase anlaşmaları (repo), tokenleştirme benimsenmesi ve faydalarının bugün gözlemlenebileceği bir örnektir. Broadridge Financial Solutions, Goldman Sachs ve JPMorgan Chase şu anda ayda trilyonlarca dolarlık repo hacmiyle işlem yapmaktadır. Bazı tokenleştirme kullanım durumlarının aksine, repo işlemleri gerçek faydaları elde etmek için tüm değer zincirinin tokenleştirilmesini gerektirmez.

repo'yu tokenize eden finansal kurumlar öncelikle operasyonel ve sermaye verimliliğini sağlar. Operasyonel tarafında, akıllı sözleşmelerin yürütlmesini desteklemek günlük yaşam döngüsel yönetimi ( örn. teminat değerlemesi ve marjın yenilenmesi) otomatikleştirir, bu da sistem hatalarını ve uzlaşma başarısızlıklarını azaltır ve raporlamayı basitleştirir. Sermaye verimliliği düzeyinde, 24/7 anlık uzlaşma ve on-zincir verilerin gerçek zamanlı analizi, kısa vadeli borçlanma ve kiralama yoluyla günlük likidite gereksinimlerini karşılamak ve teminatı artırmak suretiyle sermaye verimliliğini artırabilir.

tarihsel olarak, çoğu geri satın alma anlaşması 24 saatten daha uzun bir süreye sahiptir. Günlük likidite, karşı taraf riskini azaltabilir, borç maliyetlerini düşürebilir, kısa vadeli artışı borçlanmayı mümkün kılabilir ve likidite tamponlarını azaltabilir.

Gerçek zamanlı, 7/24, sınırötesi teminat akışları, yüksek getirili, yüksek kaliteli likit varlıklara erişim sağlayabilir ve bu teminatın piyasa katılımcıları arasında optimize edilmiş akışlarını sağlayabilir, bunların kullanılabilirliğini en üst düzeye çıkarır.

6. İlk tokenizasyon dalgasından sonra

tokenizasyon pazarı şu anda istikrarlı bir şekilde ilerliyor ve ağ etkileri güçlendikçe hızlanması bekleniyor. Özelliklerine göre, belirli varlık sınıfları, tokenize edilmiş varlıkların 2030 yılında 100 milyar doları aşmasına hızla geçebilir.

McKinsey, varlık sınıflarının ilk olarak gerçekleşeceğini bekliyor; nakit ve mevduatlar, tahviller, yatırım fonları, ETF'ler ve özel kredi. Nakit ve mevduatlar için (stablecoin kullanım durumları), benimseme oranları zaten yüksek, bu durum blok zincirinin getirdiği yüksek verimlilik ve değer kazançlarına, ayrıca daha büyük teknik ve düzenleyici uygulanabilirliğe teşekkür edilmektedir.

mckinsey, 2030 yılına kadar tüm varlık sınıflarının tokenleştirilmiş pazar değerinin yaklaşık olarak 2 trilyon doları bulabileceğini tahmin ediyor. Pessimist ve optimist senaryolar sırasıyla yaklaşık olarak 1 trilyon dolar ile 4 trilyon dolar arasında değişmektedir ve bu tahmin başlıca aşağıdaki varlıklar tarafından desteklenmektedir. Bu tahmin, stabilcoin'leri, tokenleştirilmiş mevduatları ve merkez bankası dijital paralarını (CBD'ler) içermemektedir.


(dalgalardan dalgaların dönüşüm gücüne: varlıkların tokenleştirilmesi)

Önceden, Citi de araştırma raporunda para, token ve oyunlar hakkında tahminde bulundu (blockchain'in sonraki milyar kullanıcısı ve trilyonlarca değeri). Tokenize edilmiş nakitin yanı sıra, tokenize edilmiş pazar büyüklüğünün 2030 yılında 5 trilyon ABD dolarına ulaşacağını öngördü.


(citi rwa araştırma raporu: para, tokenlar ve oyunlar (blok zincirinin sonraki milyar kullanıcısı ve trilyon dolarlık değeri))

Yukarıda tanımlanan tokenizasyonun ilk dalgası, kitle pazarı penetrasyonunun zorlu görevini tamamladı. Diğer varlık sınıflarının tokenizasyonu, önceki ilk varlık tokenizasyonu dalgası temeli atmış olduğunda veya net bir katalizör ortaya çıktığında daha büyük ölçekte genişlemesi daha olasıdır.

Bazı diğer varlık sınıfları için, benimsenme hızı ya sadece artımlı getirilerin olması ya da uyumluluk yükümlülüklerini karşılamanın zorluğu veya önemli piyasa katılımcıları için teşviklerin eksikliği gibi olası sorunlar nedeniyle daha yavaş olabilir. Bu varlık sınıfları arasında halka açık ve listelenmemiş hisse senetleri, gayrimenkul ve değerli metaller bulunmaktadır.


Varlıkların tokenleştirilmesinin dönüştürücü gücü: dalgaların ripples'tan gelmesi

7. finansal kurumlar nasıl yanıt vermelidir?

Tokenizasyonun bir dönüm noktasında olup olmadığına dair bir doğal soru, finansal kurumların bu anlamda nasıl tepki vermesi gerektiğidir. Tokenizasyonun belirli zaman çerçevesi ve nihai benimsenmesi belirsiz olsa da, erken dönemde bazı varlık sınıfları ve kullanım durumlarıyla (örneğin, para piyasası fonları, repo, özel sermaye, kurumsal tahviller) kurumsal deneyler, tokenizasyonun önümüzdeki iki ila beş yıl içinde ölçeklendirme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Bu ekosistemde öncü bir konumu garanti altına almak isteyenler aşağıdaki adımları düşünebilir.

7.1 temel iş durumunu gözden geçirin

Kurumlar, tokenizasyonun belirli faydalarını ve değer önerisini, ayrıca uygulama yolunu ve maliyetini yeniden değerlendirmelidir. Daha yüksek faiz oranlarının ve değişken kamu piyasalarının belirli varlıklar veya kullanım durumları üzerindeki etkisini anlamak, tokenizasyonun potansiyel faydalarını doğru bir şekilde değerlendirmek için kritik öneme sahiptir. Benzer şekilde, sağlayıcı ortamını sürekli olarak keşfetmek ve tokenizasyonun erken uygulamalarını anlamak, teknolojinin maliyet ve faydalarına ilişkin tahminlerin iyileştirilmesine yardımcı olacaktır.

7.2 teknik ve risk yeteneklerini oluşturun

Mevcut kurumlar tokenizasyon değer zincirinin neresinde olursa olsun, kaçınılmaz olarak yeni dalgaya hazırlanmak için bilgi ve yetenekler geliştirmeleri gerekecektir. İlk ve en önemli şey, özellikle blok zinciri altyapısı ve yönetişim sorumlulukları (kimin neyi ve ne zaman onaylayabileceği), token tasarımı (varlıklar üzerindeki kısıtlamalar ve bu kısıtlamaların uygulanması) ve sistem tasarımı (defterlerin ve kayıtların nerede saklandığına ve varlık sahiplerinin doğası üzerindeki etkisine ilişkin kararlar) ile ilgili olarak, tokenizasyon teknolojisi ve bununla ilişkili riskler hakkında temel bir anlayış oluşturmaktır. Bu temel ilkeleri anlamak, düzenleyiciler ve müşterilerle sonraki iletişimlerde proaktif kalmaya da yardımcı olabilir.

7.3 ekosistem kaynaklarını oluşturun

Mevcut dijital dünyanın oldukça parçalı peyzajı göz önüne alındığında, kurumsal liderler, avantajlı bir konumu korumak için diğer (geleneksel) sistemler ve ortaklarla entegre etmek için zamanında bir ekosistem stratejisi geliştirmelidir.

7.4 standart belirleme sürecine katılmak

sonunda, tokenizasyon alanında öncü konumda olmak isteyen kurumların düzenleyicilerle iletişimde olmaları ve ortaya çıkan standartlar hakkında girişimde bulunmaları gerekmektedir. standart geliştirme için düşünülebilecek bazı ana alanlar arasında kontrol (yani uygun yönetişim, risk ve kontrol yapılarıyla son yatırımcıları korumak), saklama (özel ağlarda tokenize varlıkların nitelikli saklamasını oluşturan unsurlar, dijital ikizlerin mi dijital doğal kayıtların mı kullanılacağı, iyi bir kontrol pozisyonu nedir), token tasarımı (hangi tür token standartları ve ilgili uyumluluk motorları destekleniyor), ve blockchain desteği ve veri standartları (hangi veriler off-chain yerine on-chain tutulur, uzlaşma standartları) gibi konular yer almaktadır.

8. ileriye doğru yol

tokenizasyon pazarının mevcut durumunu diğer teknolojilerdeki büyük paradigma değişiklikleriyle karşılaştırmak, pazarın erken aşamalarında olduğumuzu göstermektedir. Tüketici teknolojileri (internet, akıllı telefonlar ve sosyal medya gibi) ve finansal yenilikler (kredi kartları ve ETF'ler gibi) genellikle doğumdan sonraki ilk beş yıl içinde en hızlı büyümeyi (% 100'den fazla) gösterir. Bundan sonra, yıllık büyümenin yaklaşık % 50'ye yavaşladığını ve on yılın üzerinde daha mütevazı bir bileşik yıllık büyüme oranı olan % 10 ila % 15'e ulaştığını görüyoruz.

Tokenizasyon deneyleri 2017'den beri başlamasına rağmen, tokenize edilmiş varlıkların büyük bir sayısının çıkarılması son yıllarda gerçekleşti. McKinsey'in 2030'daki tokenizasyon pazarı tahmini, tüm varlık sınıfları için yıllık bileşik ortalama büyüme oranının %75 olduğunu varsayar ve ilk dalgada ortaya çıkan varlık sınıfları öncülük eder.

Yakın gelecekte tokenizasyonun finans endüstrisinin dönüşümünü sürükleyeceği beklenebilir, ve piyasada BlackRock, Franklin Templeton ve JPMorgan Chase gibi ana akım finans kurumlarının aktif bir şekilde yer aldığı görülebilir. Ancak daha fazla kurum hala 'bekle-gör' modunda ve daha net piyasa sinyallerini bekliyor.

Tokenizasyon pazarının bir kırılma noktasında olduğuna ve bazı önemli işaretleri gördüğümüzde tokenizasyonun hızla ilerleyeceğine inanıyoruz, bunlar arasında:

  • altyapı: blok zincir teknolojisi trilyonlarca dolarlık işlem hacmini destekleyebilir;
  • entegrasyon: blockchain farklı uygulamaları sorunsuz bir şekilde birbirine bağlamak için kullanılır;
  • kolaylaştırıcılar: anlık işlemlerin tokenizasyonla (ör. cbdc, sabitcoinler, tokenizasyon depozitolar) hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi için tokenize nakdin yaygın olarak bulunabilir olması;
  • talep: alıcı taraf katılımcılarının ölçeklendirilebilir bir şekilde on-chain yatırım ürünlerine yatırım yapma ilgisi;
  • Düzenleme: Kesinlik sağlayan ve yetki alanları arasında daha adil, daha şeffaf ve daha verimli bir finansal sistemi destekleyen, veri erişimini ve güvenliğini netleştiren eylemler.

daha fazla katalizörün ortaya çıkmasını beklemek zorunda olsak da, ilk önce tanımlanan tokenizasyon dalgasını takip eden kitlesel benimseme dalgasının beklentisindeyiz. Bu, finansal kurumlar ve piyasa altyapı katılımcıları tarafından yönetilecek ve birlikte piyasa değeri yakalayacak ve önde gelen bir konum kuracak.

feragatname:

  1. bu makale [ tarafından yeniden basılmıştırWeb3 küçük hukuk]. Orijinal başlığı ilet'RWA 万字研报:代币化的第一波浪潮已经到来'. Tüm telif hakları orijinal yazara aittir [Will 阿望]. bu yeniden basım konusunda itiraz varsa, lütfen iletişime geçinGate öğrenekip, ve onlar hızla halledecekler.
  2. sorumluluk reddi: bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. makalelerin çevirileri Gate öğrenme ekibi tarafından yapılır. belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.

RWA: Tokenizasyonun İlk Dalgası Geldi

İleri SeviyeJul 29, 2024
Tokenizasyon, geleneksel veya gerçek dünya varlıklarının sahipliğini bir blok zincirinde kaydederek, bu varlıkların dijital sürümlerini oluşturur. Süreç dört adımdan oluşur: varlığı tanımlama, token çıkarımı ve yönetimi, token dağıtımı ve ticareti, ve sürekli varlık hizmeti sağlama. Avantajlar arasında daha iyi sermaye verimliliği, daha geniş erişim, daha düşük operasyonel maliyetler, geliştirilmiş uyum, ve azaltılmış altyapı maliyetleri bulunur. Zorluklar arasında teknik hazırlık, yüksek uygulama maliyetleri, piyasa olgunluğu, düzenleyici belirsizlik ve endüstri koordinasyonu yer alır. Bunlara rağmen, tokenizasyonun ilk dalgası, stabilcoin'ler ve tokenize Amerikan Hazine Bonoları gibi örneklerle başlıyor ve potansiyelini gösteriyor.
RWA: Tokenizasyonun İlk Dalgası Geldi

'RWA 万字研报:代币化的第一波浪潮已经到来' orijinal başlığını iletin

Eğer gelecekte finansın nasıl çalışacağını hayal etmem gerekiyorsa, şüphesiz dijital para birimleri ve blok zincir teknolojisinin getirebileceği birçok avantajı tanıtırdım: 7/24 tüm hava koşullarında kullanılabilirlik, anında küresel likidite, izinsiz adil erişim, varlık birleştirilebilirliği ve şeffaf varlık yönetimi. Ve bu hayal edilen geleceğin finansal dünyası, tokenizasyon yoluyla yavaş yavaş inşa ediliyor.

BlackRock CEO Larry Fink, 2024'ün başlarında gelecekteki finans için tokenizasyonun önemini vurguladı: "Finansal hizmetlerdeki bir sonraki adımın finansal varlıkların tokenizasyonu olacağına inanıyoruz, bu da her hisse senedinin, her tahvilin ve her finansal varlığın aynı genel büyük defter üzerinde çalışacağı anlamına gelir."

Varlık dijitalleştirme, teknolojinin olgunlaşması ve ölçülebilir ekonomik faydaların elde edilmesiyle tam olarak uygulanabilir, ancak varlık tokenizasyonunun büyük çaplı ve yaygın olarak benimsenmesi aniden gerçekleşmeyecek. En zorlu yönlerden biri, finansal hizmetlerin sıkı düzenlemelerle kontrol edilen endüstrisinde, geleneksel finansal altyapının dönüşümünün tüm değer zinciri oyuncularının katılımını gerektirmesidir.

buna rağmen, tokenizasyonun ilk dalgasının zaten geldiğini görebiliyoruz, bu genellikle mevcut yüksek faiz ortamında yatırım getirilerinden ve mevcut ölçekteki pratik kullanım durumlarından (örneğin, stabil paralar, tokenize edilmiş abd tahvilleri gibi) yararlanmaktadır. Tokenizasyonun ikinci dalgası, mevcut küçük piyasa payına sahip olan varlık sınıflarının kullanım durumları tarafından yönlendirilebilir, daha az açık getiriler veya daha ciddi teknik zorlukları çözme ihtiyacı olan.

bu makale, geleneksel finansın perspektifinden tokenizasyonun potansiyel faydalarını ve uzun süredir devam eden zorluklarını mckinsey & co'nun tokenizasyon için analitik çerçevesi aracılığıyla incelemeyi amaçlamaktadır. aynı zamanda gerçekçi ve objektif durumlarla birleştirilerek, zorlukların hala var olduğunu sonucuna varırken, ilk dalganın geldiği sonucuna varıyor.

tl;dr

tokenizasyon, bir varlığın blok zincirinde dijital bir temsilinin oluşturulma sürecini ifade eder;

tokenizasyon birçok avantaj getirir: 7/24 kullanılabilirlik, anlık küresel likidite, izinsiz ve adil erişim, varlık bileşimi ve varlık yönetiminde şeffaflık;

finansal hizmetler sektöründe, tokenizasyonun odak noktası "kripto para birimi değil, blok zinciri"ne kayıyor;

Zorluklara rağmen, tokenizasyonun ilk dalgası istikrarlı paraların önemli ölçüde benimsenmesi, tokenize edilmiş ABD hazine bonolarının piyasaya sürülmesi ve düzenleyici çerçevenin netleştirilmesi ile birlikte geldi;

mckinsey, 2030 yılına kadar, tokenleştirilmiş pazarın toplam değerinin yaklaşık olarak 2 trilyon ila 4 trilyon dolar arasında olabileceğini tahmin ediyor (kripto para birimlerinin ve stabil koinlerin piyasa değeri hariç);

diğer teknolojilerdeki büyük paradigma değişiklikleriyle tokenleştirme piyasasının mevcut durumunu karşılaştırmak, piyasanın erken aşamalarında olduğumuzu gösteriyor.

Tokenizasyonun bir sonraki dalgası, muhtemelen finansal kurumlar ve piyasa altyapı oyuncuları tarafından öncülük edilecektir.

1. tokenizasyon nedir?

“Tokenizasyon”, geleneksel defterlerde var olan finansal veya gerçek varlıkların sahipliğinin bir blok zincir programlanabilir platformuna kaydedilme sürecini ifade eder, varlığın dijital bir temsilini oluşturur. Bu varlıklar geleneksel somut varlıklar (örneğin emlak, tarımsal veya madencilik malları, simüle edilmiş sanat eserleri), finansal varlıklar (hisse senetleri, tahviller) veya somut olmayan varlıklar (örneğin dijital sanat ve diğer fikri mülkiyetler) olabilir.

oluşan 'token'lar, ticaret için blockchain programlanabilir platformunda kayıtlı olan mülkiyet belgelerine (hak iddialarına) atıfta bulunur. Token'lar sadece tek başına dijital belgeler değil, genellikle geleneksel defterlerdeki temel varlıkların transferini yöneten kuralları ve mantığı da birleştirir. Bu nedenle, token'lar programlanabilir ve kişiselleştirilmiş senaryoları karşılamak ve düzenleyici uyumluluk gereksinimlerini karşılamak için özelleştirilebilir.


(tokenizasyon ve birleştirilmiş defter - gelecekteki bir para sistemini inşa etmek için bir plan)

Bir varlığın "tokenizasyon" işlemi aşağıdaki dört adımdan oluşur:

1.1 belirleyin altta yatan varlıkları

Süreç, varlık sahibi veya ihraççısının varlığın tokenizasyonundan faydalanacağına karar verdiğinde başlar. Bu adım, tokenizasyon yapısının netliğini gerektirir, çünkü belirli ayrıntılar, örneğin para piyasası fonlarının tokenizasyonu, karbon kredilerinin tokenizasyonundan farklıdır. Tokenizasyon şemasının tasarımı, tokenleştirilmiş varlığın bir menkul kıymet mi yoksa bir emtia mı olarak işlem göreceğini, hangi düzenleyici çerçevelerin uygulanacağını ve hangi ortaklarla çalışılacağını açıklamak için kritiktir.

1.2 token izdeme ve saklama

Blok zincire dayalı varlıkların dijital bir temsilini oluşturmak için, öncelikle dijital temsil ile ilgili temel varlıkları kilitlemeniz gerekir. Bu, genellikle nitelikli bir saklayıcı veya lisanslı bir güvence şirketi tarafından fiziksel veya sanal bir kontrol noktasına varlıkların transferini gerektirecektir.

dijital varlıkların temsilleri, önceden belirlenmiş kuralları uygulamak için kod olarak gömülü işlevselliğe sahip belirli token formları kullanılarak blok zincirinde oluşturulur. Bunu yapmak için varlık sahipleri belirli bir token standardı (erc-20 ve erc-3643 yaygın standartlardır), ağ (özel veya halka açık blok zinciri) ve gömülü özellikler (örneğin kullanıcı transfer sınırları, dondurma işlevi ve izleme (geri) gibi) seçer, yukarıdaki işlevler tokenize hizmet sağlayıcıları aracılığıyla gerçekleştirilebilir.

1.3 token dağıtımı ve ticareti

Tokenize varlıklar, geleneksel kanallar veya dijital varlık borsaları gibi yeni kanallar aracılığıyla son yatırımcılara dağıtılabilir. Yatırımcıların dijital varlıkları tutmak için bir hesap veya cüzdan kurmaları ve herhangi bir fiziksel varlık eşdeğerinin geleneksel bir saklayıcıyla ihraççının hesabında kilitli kalması gerekmektedir. Bu adım genellikle bir dağıtıcıyı (örneğin büyük bir bankanın özel servet bölümü) ve bir transfer ajanını veya broker bayiini içerir.

Emisör ve varlık sınıfına bağlı olarak, bunların tokenizasyonu sonrasında ikincil piyasa işlem mekanizmalarında listelenerek bu tokenleştirilmiş varlıklar için likit bir piyasa oluşturmak da mümkündür.

1.4 varlık hizmetleri ve veri doğrulama

son kullanıcılara dağıtılan dijital varlıklar hala devam eden hizmet gerektirir, bunlar arasında düzenleyici, vergi ve muhasebe raporlaması ve net varlık değerinin (nav) düzenli hesaplanması bulunmaktadır. Hizmetin doğası varlık sınıfına bağlıdır. Örneğin, karbon kredi jetonlarının hizmeti fon jetonlarından farklı denetimler gerektirir. Hizmetler off-chain ve on-chain etkinlikleri koordine etmeli ve geniş bir veri kaynağı yelpazesiyle başa çıkmalıdır.

Mevcut tokenizasyon süreci oldukça karmaşıktır. Bir para piyasası fonu tokenizasyon planında, varlık sahipleri, ihraççılar, geleneksel güvenlik saklayıcıları, tokenizasyon sağlayıcıları, transfer ajanları, dijital varlık saklama kişileri veya ticaret aracıları, ikincil piyasalar, distribütörler ve nihai yatırımcılar olmak üzere dokuz taraf bulunmaktadır. Bu, geleneksel varlık sürecinden iki taraf daha fazladır.

2. tokenizasyonun avantajları

tokenizasyon, dijital para birimi ve blok zincir teknolojisi tarafından getirilen büyük potansiyele erişimi sağlar. Genel olarak, bu avantajlar şunları içerir: 7/24 sürekli çalışma, veri erişilebilirliği ve sözde anında atomik yerleşim (atomik yerleşim). Ayrıca, tokenizasyon da programlanabilirlik sağlar - kodun tokenlara gömülmesi ve tokenlerin akıllı sözleşmelerle etkileşime geçme yeteneği (uyumluluk) - daha yüksek bir otomasyon derecesine ulaşmak için.

Daha spesifik olarak, varlık tokenizasyonu geniş ölçekte teşvik edildiğinde, kavramın kanıtı ve aşağıdaki avantajlar giderek daha belirgin hale gelecektir:

2.1 sermaye verimliliğini artırmak

Tokenizasyon, piyasada varlıkların sermaye verimliliğini önemli ölçüde artırabilir. Örneğin, repo geri satın alma anlaşmalarının (repo) veya para piyasası fonlarının tokenizasyonu sonrasında t+0 birkaç dakika içinde hemen tamamlanabilirken, mevcut geleneksel takas süresi t+2'dir. Mevcut yüksek faizli piyasa ortamında daha kısa takas süresi birçok para biriktirebilir. Yatırımcılar için, bu fonlama oranlarında yapılan tasarruflar, yakın gelecekteki tokenize Amerikan borç projelerinin büyük etkiye sahip olabileceği neden olabilir.

21 Mart 2024 tarihinde BlackRock ve Securitize, Ethereum üzerindeki ilk tokenleştirilmiş fon olan BUIDL'ı ortaklaşa başlattı. Fon tokenleştirildikten sonra zincir üzerindeki birleşik defterin gerçek zamanlı uzlaşmasını gerçekleştirebilir, bu da işlem maliyetlerini büyük ölçüde azaltır ve sermaye verimliliğini artırır. (1) 24/7/365 dolar birimi olan yasal para birimi üzerinden fon aboneliği/iade işlemi gerçekleştirebilir. Bu anlık uzlaşma ve gerçek zamanlı iade işlevi, birçok geleneksel finansal kurumun çok istekli olduğu bir şeydir; aynı zamanda Circle ile işbirliği içinde (2) 24/7365 stabil para birimi USDC ve fon token BUIDL'ın 1:1 oranında gerçek zamanlı değişimi gerçekleşebilir.

Geleneksel finans ve dijital finansı birleştirebilen bu tokenleştirilmiş fon, finans endüstrisi için bir dönüm noktası inovasyondur.


(blackrock'ın tokenize fonu buidl analizi, rwa varlıkları için defi'nin cesur yeni bir dünyasını açıyor)

2.2 izinsiz demokratik erişim

Tokenizasyon veya blok zincirinin en çok övülen faydalarından biri, erişimin demokratikleşmesidir. Bu izinsiz erişim eşiği, tokenların parçalanması (yani sahipliğin daha küçük paylara bölünmesi ve yatırım eşiğinin düşürülmesi) sonrasında varlık likiditesini artırabilir, ancak ön şart, tokenizasyon piyasasının popülerleştirilebilmesidir.

Bazı varlık sınıflarında, akıllı sözleşmeler aracılığıyla yoğun manuel süreçleri basitleştirerek birim ekonomiyi büyük ölçüde iyileştirmek, böylece daha küçük yatırımcılara hizmet sağlamak mümkün olabilir. Bununla birlikte, bu yatırımlara erişim, düzenleyici kısıtlamalara tabi olabilir, bu da tokenleştirilmiş varlıkların birçok yatırımcıya sadece nitelikli yatırımcılara sunulabileceği anlamına gelir.

Tanınmış özel sermaye devleri Hamilton Lane ve KKR'nin, yönettikleri özel sermaye fonlarının besleyici fonunu tokenize etmek için sırasıyla Securitize ile işbirliği yaptığını ve yatırımcılara en iyi özel sermaye fonlarına katılmaları için "ucuz" bir yol sağladığını görebiliriz. Minimum yatırım eşiği, ortalama 5 milyon ABD Dolarından yalnızca 20.000 ABD Dolarına büyük ölçüde düşürüldü, ancak bireysel yatırımcıların hala Securitize platformunun nitelikli yatırımcı doğrulamasını geçmesi gerekiyor ve hala belirli bir eşik var.


(rwa 10,000 kelimelik araştırma raporu: fon tokenizasyonunun değeri, keşfi ve uygulaması)

2.3 işletme maliyetlerini tasarruf edin

Varlık programlanabilirliği, özellikle hizmetleri veya ihraçları genellikle son derece manuel, hataya açık olan ve şirket tahvilleri ve diğer sabit getirili ürünler gibi çok sayıda aracıyı içeren varlık sınıfları için başka bir maliyet tasarrufu kaynağı olabilir. Bu ürünler genellikle özelleştirilmiş yapıları, kesin olmayan faiz hesaplamalarını ve kupon ödeme giderlerini içerir. Faiz hesaplamaları ve kupon ödemeleri gibi işlemleri tokenlerin akıllı sözleşmelerine yerleştirmek, bu işlevleri otomatikleştirecek ve maliyetleri önemli ölçüde azaltacaktır; Akıllı sözleşmeler aracılığıyla elde edilen sistem otomasyonu, menkul kıymet ödünç verme ve geri alım işlemleri gibi hizmetlerin maliyetlerini de azaltabilir.

2022 yılında, uluslararası ödemeler bankası (bis) ve hong kong para otoritesi, tokenizasyon ve birleşik bir defter kullanarak yeşil tahvilleri ihraç etmek için evergreen projesini başlattı. Proje, tahvil ihraç eden katılımcıları aynı veri platformunda entegre etmek için dağıtık birleşik bir defteri tamamen kullanır, çok taraflı iş akışlarını destekler ve belirli katılımcı yetkilendirme, gerçek zamanlı doğrulama ve imza işlevleri sağlar, bu da işlem işleme verimliliğini artırır. Tahvil yerleşimi DVP yerleşimini gerçekleştirir, yerleşim gecikmelerini ve yerleşim risklerini azaltır ve katılımcıların platformun gerçek zamanlı veri güncellemeleri de işlem şeffaflığını artırır.


(https://www.hkma.gov.hk/media/chi/doc/key-information/press-release/2023/20230824c3a1.pdf)

Tokenize edilmiş varlık programlanabilirliği, zamanla portföy düzeyinde de faydalar yaratabilir ve varlık yöneticilerine portföyleri otomatik olarak gerçek zamanlı yeniden dengeleme imkanı sağlar.

2.4 uyum, denetlenebilirlik ve şeffaflığı artırmak

Mevcut uyumluluk sistemleri genellikle manuel kontrollere ve retrospektif analize dayanmaktadır. Varlık ihraççıları, belirli uyumlulukla ilgili operasyonları (örneğin, transfer kısıtlamaları) tokenize edilmiş varlıklara gömerek bu uyumluluk kontrollerini otomatikleştirebilirler. Ayrıca, blockchain tabanlı sistemlerin 7/24 veri erişilebilirliği, düzenlenmiş raporlama için fırsatlar yaratırken, değişmez kayıt tutma ve gerçek zamanlı denetlenebilirlik imkanları sunar.


(tokenizasyon ve birleşik defter - gelecekteki bir para sistemi inşa etmek için bir plan)

Bir sezgisel durum karbon kredileridir. Blockchain teknolojisi, kredi satın almalarının, transferlerinin ve çıkışlarının değiştirilemez ve şeffaf kayıtlarını sağlayabilir ve token'ın akıllı sözleşmesine transfer kısıtlamaları ve ölçüm, raporlama ve doğrulama (mrv) işlevlerini entegre edebilir. Bu şekilde, bir karbon token işlemi başlatıldığında, token, enerji tasarrufu ve emisyon azaltma projelerinin hâlâ faal olduğundan emin olmak için en son uydu görüntülerini otomatik olarak kontrol edebilir, bu da projenin ve ekosistemin güvenini artırabilir.

2.5 daha ucuz, daha esnek altyapı

blockchain temelde açık kaynaklıdır ve binlerce web3 geliştiricisinin ve milyarlarca dolarlık risk sermayesinin itici gücü altında gelişmeye devam etmektedir. Finansal kurumların doğrudan kamuya açık izinsiz blokzincirlerde veya kamuya/özel karma blokzincirlerde işlem yapmayı tercih etmesi durumunda, akıllı sözleşmeler ve jeton standartları gibi bu blokzincir teknolojisi yenilikleri kolayca ve hızlı bir şekilde benimsenerek işletme maliyetleri daha da azaltılabilir.


(tokenizasyon: daha önce görülmüş bir dijital varlık)

bu avantajları göz önüne alındığında, neden birçok büyük banka ve varlık yöneticisinin bu teknolojinin geleceğiyle bu kadar ilgilendiğini anlamak zor değildir.

Ancak şu anda, tokenleştirilmiş varlıkların kullanım durumunun ve benimsemesinin ölçeğinin eksikliği nedeniyle, listelenen bazı avantajların teorik kalmasının nedeni budur.

3. kitle benimsemesine meydan okuyor

Tokenizasyonun getirebileceği birçok faydaya rağmen, bugüne kadar az sayıda varlık tokenize edilmiştir ve bunun potansiyel etkileyen faktörleri şunlardır:

3.1 yetersiz teknik ve altyapı hazırlığı

Tokenizasyonun benimsenmesi, mevcut blockchain altyapısının sınırlamaları tarafından engellenmektedir. Bu sınırlamalar, yeterli esnekliği sağlamayan kurumsal kalitede dijital varlık saklama ve cüzdan çözümlerinin sürekli olarak kıt olması gibi hesap politikalarını yönetmek için yeterli esnekliği sağlamayan çözümleri içerir.

Ayrıca, özellikle izin verilmeyen genel blok zincirleri, yüksek işlem geçiş hızlarında sistemi normal bir şekilde işletme konusunda sınırlı bir yeteneğe sahiptir, bu da özellikle olgun sermaye piyasalarında belirli kullanım durumları için tokenizasyonu destekleyemez.

son olarak, geliştirici araçları, jeton standartları ve akıllı sözleşme yönergeleri de dahil olmak üzere merkezi olmayan özel blok zinciri altyapısı, geleneksel finansal kurumlar arasında, zincirler arası etkileşim, zincirler arası protokoller, likidite yönetimi vb. arasında etkileşim yeteneği konusunda riskler ve zorluklar oluşturur.

3.2 mevcut iş durumları sınırlıdır ve uygulama maliyetleri yüksektir

tokenizasyonun potansiyel ekonomik faydalarının birçoğu, tokenize varlıkların belirli bir ölçeğe ulaşmasıyla ancak büyük ölçekte gerçekleştirilecektir. Bununla birlikte, bu, tokenize varlıklar için tasarlanmayan orta ve arkasaha iş akışlarına geçiş ve uyum için bir eğitim döngüsü gerektirebilir. Bu durum, kısa vadeli faydaların belirsiz olduğu ve iş durumlarının kurumsal tanınma kazanmasının zor olduğu anlamına gelir.

Başlangıçta herkes dijital para birimini ve blokzincir teknolojisini ustalaştıramayabilir ve geçiş dönemi boyunca operasyonlar karmaşık görünebilir ve aynı zamanda iki sistem çalıştırmayı içerebilir (örneğin dijital ve geleneksel uzlaşma, zincir üstü ve zincir dışı veri koordinasyonu ve uyumluluk, dijital ve geleneksel saklama ve varlık hizmetleri).

Son olarak, sermaye piyasalarında birçok geleneksel müşteri henüz 7/24 ticaret altyapısı ve likidite değerine ilgi göstermemiştir, bu da tokenize edilmiş ürünlerin listelendiği şekle further challenges challenges.

3.3 pazar destekleyici tesisleri olgunlaşmalıdır

daha hızlı uzlaşma süreleri ve tokenizasyon aracılığıyla daha yüksek sermaye verimliliği elde etmek için hemen nakit uzlaşması gereklidir. ancak, bu alandaki ilerlemelere rağmen, şu anda büyük ölçekli çapraz banka çözümü bulunmamaktadır: tokenize edilmiş mevduatlar hala birkaç bankada pilot aşamasındadır ve stabilcoinlerin gerçek zamanlı, evrensel uzlaşma sağlamalarını engelleyen düzenleyici açıklık yoktur. ikinci olarak, tokenizasyon hizmet sağlayıcıları hala bebekliklerindedir ve kapsamlı ve olgun tek nokta hizmetleri sunamamaktadırlar. ek olarak, piyasa, dijital varlıklara erişim için uygun yatırımcılar için büyük ölçekli dağıtım kanallarından yoksundur, bu durum zenginlik ve varlık yöneticileri tarafından kullanılan olgun dağıtım kanalları ile keskin bir tezat oluşturur.

3.4 düzenleyici belirsizlik

bugüne kadar, tokenizasyon için düzenleyici çerçeveler bölgeye göre değişmekle birlikte genellikle mevcut değil veya hiç yok. ABD katılımcılarının karşılaştığı zorluklar arasında, özellikle belirsiz uzlaşma kesinliği, akıllı sözleşmelerin yasal bağlayıcılığının olmaması ve nitelikli saklayıcılar için belirsiz gereksinimler bulunmaktadır. Dijital varlıkların sermaye işlemine ilişkin daha fazla bilinmeyenler bulunmaktadır. Örneğin, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, regülasyon sab 121 aracılığıyla dijital varlıkların geleneksel varlıklardan daha katı bir standart olan bilançoda yansıtılması gerektiğini belirtmiştir, bu da bankaların dijital varlıkları tutmasını veya hatta dağıtmasını çok pahalı hale getirmektedir.

3.5 endüstri koordinasyona ihtiyaç duyuyor

sermaye piyasası altyapı katılımcıları henüz tokenize edilmiş piyasaları oluşturma veya piyasaları zincire taşıma konusunda ortak bir istek göstermemişlerdir ve katılımları kritiktir çünkü defter üzerinde varlık sahibi olarak tanınan nihai sahiplerdir. tokenizasyon aracılığıyla yeni altyapıya zincir üzerinde geçme konusundaki itici güç eşit değildir, özellikle birçok finansal aracının rolünün önemli ölçüde değişeceği veya hatta araçsız kalacağı düşünüldüğünde.

Hatta karbon kredileri gibi nispeten yeni bir varlık sınıfı bile, blok zincirindeki ilk günlerinde zorluklarla karşılaştı. Geliştirilmiş şeffaflık gibi açık avantajlarına rağmen, görünüşe göre sadece altın standardı şu anda tokenize edilmiş karbon kredilerini açıkça destekleyen tek kayıt.

4. tokenizasyonun ilk dalgası geldi

yukarıda belirtilen birçok zorluk ve bilinmeyenlerin yanı sıra, son aylarda trendler ve kitlesel benimseme ile tokenizasyonun belirli varlık sınıflarında ve kullanım durumlarında bir dönüm noktasına ulaştığını ve tokenizasyonun ilk dalgasının geldiğini (dalga dalga tokenizasyon) görebiliyoruz.

4.1 stabilcoinlerin yaygın olarak benimsenmesi

24/7 ve anında yerleştirilen tokenize varlıklar, tokenize nakit tarafından desteklenmelidir ve tokenize nakitin temsilcisi olan stabilcoin, tokenize piyasasının en önemli parçasıdır.

Stablecoinların tanımı: çoğu dijital para birimi büyük fiyat dalgalanmalarına sahiptir ve ödeme için uygun değildir, örneğin bitcoin bir günde büyük ölçüde dalgalanabilir. Stablecoinler, genellikle fiat para birimlerine (örneğin ABD doları) 1:1 bağlı olarak istikrarlı bir değer korumayı amaçlayan dijital para birimleridir. Stablecoinler hem düşük günlük volatiliteyi korurken hem de blok zincirinin avantajlarını - verimli, ekonomik ve küresel olarak uygulanabilir - sağlarlar.

Sosovalue verilerine göre, şu anda usdc, usdt gibi stabilcoinler şeklinde dolaşımda yaklaşık 153 milyar dolarlık tokenleştirilmiş nakit bulunmaktadır. Bazı bankalar, ticari işlemlerin nakit uzlaşmasını iyileştirmek için tokenleştirilmiş mevduat işlevlerini başlatmış veya başlatacaktır. Bu yeni sistemler kesinlikle mükemmel değildir; likidite hala parçalanmış durumdadır ve stabilcoinler henüz taşıyıcı varlık olarak kabul edilmemektedir. Yine de, dijital varlık piyasasında anlamlı ticaret hacimlerini desteklemek için yeterli olduklarını kanıtlamışlardır. Stabilcoin zincir üzerindeki ticaret hacmi genellikle aylık 500 milyar doları aşmaktadır.


https://sosovalue.xyz/dashboard/Stablecoin_Total_Market_Cap)

4.2 tokenize edilmiş ABD hazine bonoları kısa vadeli iş ihtiyaçları için

Mevduat faizi ortamı şu anda, Amerikan hazine tahvillerine dayalı tokenize kullanım durumları için piyasadan büyük ilgi çekiyor ve ürünleri gerçekten ekonomik faydalar elde edebilir ve sermaye verimliliğini artırabilir. rwa.xyz verilerine göre, tokenize Amerikan hazine tahvili piyasasının boyutu 2024 yılının başında 770 milyon dolardan bugünkü (1 Temmuz itibariyle) 1.75 milyar dolara yükseldi, bu da %227 artış anlamına geliyor.


https://app.rwa.xyz/hazine-tezgahlari)

aynı zamanda, kısa vadeli likidite işlemleri (örneğin tokenize repo ve menkul kıymetler ödünç verme), faiz oranları yükseldiğinde daha cazip hale gelir. JPMorgan Chase'in kurumsal düzeydeki blok zinciri ödeme ağı onyx, şu anda günlük 2 milyar dolarlık işlemi işleyebilmektedir. Onyx'ın ticaret hacmi, JPMorgan Chase'in "coin sistemi" ve "dijital varlık" çözümlerine bağlanabilir.

ayrıca, amerika birleşik devletleri'nde geleneksel bankalar, istikrarlıcoin ihraççıları gibi birçok büyük (ve genellikle kârlı) dijital varlık iş müşterilerini memnuniyetle karşılamıştır. bu müşterilerin korunması, 7/24 her türlü hava koşullarında değer ve tokenize edilmiş nakit akışının sağlanmasını gerektirir, bu da tokenizasyon yeteneklerini hızlandırma iş durumu için bir neden daha oluşturur.

4.3 tokenizasyon için düzenleyici çerçevenin kademeli olarak netleştirilmesi

Haziran'ın sonunda, Avrupa Birliği, kripto varlık pazarı düzenlemesi yasası (mica) kapsamında istikrarlı paralar için düzenleyici gereksinimleri uygulamaya koymuşken, Hong Kong da istikrarlı paraların uygulanması konusunda görüş arayışında. Japonya, Singapur, BAE ve Birleşik Krallık gibi diğer bölgeler de dijital varlıklar için düzenleyici netliği artırmak için yeni yönergeler yayınlıyor. ABD'de dahi, piyasa katılımcıları mevcut düzenlemeleri ve rehberlikleri kullanarak mevcut düzenleyici belirsizliğin etkisini hafifletmek için çeşitli tokenizasyon ve dağıtım yöntemlerini araştırıyor.

house dijital varlıklar, finansal teknoloji ve katılım alt komitesi'nin, 7 haziran'da gerçek dünya varlıklarının tokenizasyonuyla etkin piyasa işlemlerini nasıl teşvik edebileceğine dair "sonraki nesil altyapı" başlıklı oturumunu takiben, sec komisyon üyesi mark uyeda, 14 haziran'daki bir menkul kıymetler piyasası etkinliğinde tokenizasyonun sermaye piyasasını değiştirme potansiyelini vurguladı. özellikle abd seçim sürecinde dijital para konusundaki önemli meselelerin ilerlemesiyle, finansal inovasyon talebi mi yoksa denetimin gevşemesi mi olsun, geleneksel finansal sermayenin dijital paraya olan ilgisi önceki pasif "spekülasyon"dan, geleneksel finansı "aktif bir şekilde" nasıl dönüştüreceğine kaymıştır.

4.4 pazarın popülerleşmesi ve altyapının olgunlaşması

geçen beş yılda, birçok geleneksel finansal hizmet şirketi dijital varlık yeteneklerini ve yeteneklerini artırdı. birkaç banka, varlık yönetim şirketi ve sermaye piyasası altyapı şirketi 50'den fazla kişiden oluşan dijital varlık ekipleri kurdu ve bu ekipler hala büyümeye devam ediyor. Aynı zamanda, kurulmuş pazar katılımcılarının teknolojiye ve geleceğine ilişkin anlayışı da artıyor.


(coinbase, kripto durumu: fortune 500 onchain'e geçiyor)

Coinbase'in Q2 kripto para durum raporuna göre, Fortune 500 şirketlerinin %35'i tokenizasyon projeleri başlatmayı düşünüyor. Fortune 500 şirketlerinin en üst 10'undan 7'si yöneticileri, öncelikle düşük maliyetli, gerçek zamanlı yerleşim için stabilcoin ödeme kullanım durumları hakkında daha fazla bilgi ediniyor. Fortune 500 yöneticilerinin %86'sı şirketleri için varlık tokenizasyonunun potansiyel faydalarını kabul ediyor ve Fortune 500 yöneticilerinin %35'i (stabilcoin dahil) tokenizasyon projeleri başlatmayı planladığını belirtti.

Ayrıca, bazı önemli finansal piyasa altyapılarında daha fazla deney ve planlanan işlevsel genişlemeler görüyoruz. Örneğin, dünyanın en büyük menkul kıymetler takas sistemi olan ve yılda 200 trilyon dolardan fazla işlem işleyen Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC) 16 Mayıs'ta blockchain oracle chainlink ile pilot akıllı nav projesini tamamladı. Proje, Chainlink'in çapraz zincirli uyumluluk protokolü CCIP'yi kullanarak neredeyse herhangi bir özel veya kamuya açık blockchain'de karşılıklı fon net varlık değeri (NAV) alıntı verilerinin tanıtılmasını sağlar.

pilot kapsamındaki piyasa katılımcıları arasında american century investments, bank of new york mellon, edward jones, franklin templeton, invesco, jpmorgan chase, mfs investment management, mid-atlantic trust company, state street bank ve bank of america bulunmaktadır. Pilot çalışma, zincir üzerinde yapılandırılmış veri sağlayarak ve standart rollere ve süreçlere sahip olarak temel verilerin çeşitli zincir tabanlı kullanım durumlarına gömülebileceğini bulmuştur, böylece fon tokenizasyonu için çeşitli yenilikçi uygulama senaryoları ortaya çıkmaktadır.


(dtcc, smart nav pilot raporu: güvenilir verileri blockchain ekosistine getirmek)

tokenizasyon henüz tüm faydalarını gerçekleştirmek için gereken ölçeğe ulaşmamış olsa da, ekosistem olgunlaşıyor, potansiyel zorluklar daha net hale geliyor ve tokenizasyonu benimseme için iş durumları giderek artıyor.

özellikle mevcut yüksek faiz oranı ortamında, tokenizasyonun sermaye verimliliğini artırabileceği argümanı, blackrock'un tokenize fonunun başarılı bir şekilde piyasaya sürülmesi (geleneksel finans perspektifi), ondo finance'ın tokenize amerikan borç ürünlerinin geniş çaplı benimsenmesi (kripto finans perspektifi) ve $ondo tokenlarının popüler gerçek hayat örnekleriyle güçlü bir şekilde desteklenmiştir. İlk dalganın geldiği söylenebilir.

gelecekte tokenizasyonun geleneksel likit olmayan varlıklar için likidite sağlayabileceği iddiasına gelince, bu iddianın piyasa tarafından daha ileri düzeyde gösterilmesi gerekmektedir. Bu iddia, tokenize edilmiş varlıkların geniş çapta benimsenmesine dayanacaktır.

her durumda, bu gerçek dünya kullanım örnekleri, tokenizasyonun önümüzdeki iki ila beş yıl içinde küresel piyasada dikkat çekmeye ve olumlu ve anlamlı değer yaratmaya devam edebileceğini göstermektedir.

5. en yaygın benimsenen varlık sınıfı

Büyük piyasa büyüklüğüne, yüksek değer zinciri sürtüşmesine, daha az olgun geleneksel altyapıya veya düşük likiditeye sahip varlık sınıflarının tokenizasyondan büyük faydalar elde etmesi daha muhtemel olabilir. Bununla birlikte, yararlanma olasılığı en yüksek olanı, ilk önce uygulanma olasılığı en yüksek olduğu anlamına gelmez.

tokenizasyonun benimsenme hızı ve zamanlaması, varlık sınıfının özelliklerine bağlı olacaktır. Beklenen getiriler, uygulanabilirlik olasılığı, etki zamanlaması ve piyasa katılımcılarının risk tercihleri değişecektir. Bu faktörler, ilgili varlık sınıfının geniş ölçüde benimsenip benimsenemeyeceğini ve ne zaman benimsenebileceğini belirleyecektir.

Belirli varlık sınıfları, daha net düzenleme, daha olgun altyapı, daha iyi birlikte çalışabilirlik ve daha hızlı ve daha uygun yatırım sunarak diğer varlık sınıflarının daha sonra benimsenmesi için temel oluşturabilir. Benimseme ayrıca bölgeye göre değişecek ve piyasa koşulları, düzenleyici çerçeveler ve alıcı talebi dahil olmak üzere dinamik ve değişen makro ortamdan etkilenecektir. Son olarak, STAR projelerinin başarısı veya başarısızlığı, tokenizasyonun daha fazla benimsenmesini sağlayabilir veya sınırlayabilir.


(tokenizasyon ve birleştirilmiş defter - gelecekteki bir para sistemi inşa etmek için bir plan)

5.1 karşılıklı fon

Tokenize edilmiş para piyasası fonları, yönetim altındaki varlıklarda 1 milyar doların üzerinde çekim yapmıştır, bu da zincir üzerindeki sermayesi olan yatırımcıların yüksek faiz ortamında tokenize edilmiş para piyasası fonlarına büyük bir talebi olduğunu göstermektedir. Yatırımcılar, blackrock, wisdomtree, franklin templeton gibi kurumsal şirketler tarafından yönetilen fonları veya ondo finance, superstate, maple finance gibi web3 yerli projelerini tercih edebilirler. Bu tokenize edilmiş para piyasası fonlarının temel varlıkları temel olarak ABD hazine bonolarıdır.

şu anda tokenleştirme dalgasının ilk dalgası, yani tokenleştirilmiş fonların geniş çapta benimsenmesidir. tokenleştirilmiş fonların kapsamı ve ölçeği genişledikçe, ek ilişkili ürünler ve operasyonel avantajlar gerçekleştirilecektir.

paypal, mayıs sonunda solana üzerinde stabilcoinini başlattığında söylediği gibi: kitlelerin benimsemesine yönelik ilk adım bilişsel uyanıştır - yani, insanlara sadece yeni teknolojilerin varlığını tanıtmak; yeni ödeme teknolojilerini benimsemenin bir sonraki adımı ise fayda sağlamaktır, yani, fikirlerin başlangıçtaki bilişsel uyanışını gerçek hayatta faydaya dönüştürmek. paypal'ın stabilcoinini tanıtma fikri, tokenize edilmiş piyasanın kitleler tarafından benimsenmesinde de kullanılabilir.


(paypal stabilcoin ödemesinin iç mantığının analizi ve kitlesel benimseme yönünde evrimsel düşünce)

Zincir üstü tokenize fonlara geçiş, 7/24 anında yürütme, anında ödeme ve tokenize edilmiş fon paylarının ödeme aracı olarak kullanılması dahil olmak üzere fonların pratikliğini büyük ölçüde artırabilir. Buna ek olarak, zincirin birleştirilebilirliğine bağlı olarak, Web3 yerel proje ihraççıları, kendi özelliklerine göre tokenlerin faydasını iyileştiriyor. Örneğin, $ustb arkasındaki ekip olan Superstate (Compound'un kurucusu tarafından başlatıldı), tokenlerinin artık Falconx'taki işlemleri rehin vermek ve garanti etmek için kullanılabileceğini duyurdu. $usdy ve $ousg'in arkasındaki ekip olan Ondo Finance, $usdy'in artık Drift Protocol'de kalıcı sözleşme işlemlerini rehin vermek ve garanti etmek için kullanılabileceğini duyurdu.

Ek olarak, yüzlerce tokenize varlığın bir araya getirilebilirliği sayesinde son derece özelleştirilmiş yatırım stratejileri mümkün hale gelecektir. Verileri ortak bir deftere koymak, manuel uzlaştırma ile ilişkili hataları azaltabilir ve böylece işletme ve teknik maliyetleri düşürebilir, şeffaflığı artırabilir.

Genel talep, tokenize edilmiş para piyasası fonları için önemli bir rol oynadığı gibi, faiz oranı ortamının bir kısmına bağlıdır, şüphesiz ki tokenize edilmiş piyasa gelişimini sürüklemekte önemli bir rol oynamaktadır. Diğer türdeki yatırım fonları ve ETF'ler ayrıca geleneksel finansal enstrümanlar için blok zincir sermaye çeşitlendirmesi sağlayabilir.

5.2 özel kredi

Blockchain tabanlı özel kredi henüz bebekken, disruptorler bu alanda başarılı olmaya başlıyor: Figure Technologies, milyarlarca dolarlık kredi verme işlemiyle ABD'nin en büyük olmayan banka ev sermayesi kredisi (HELOC) kredi verenlerinden biridir. Centrifuge ve Maple Finance gibi web3 yerli projeleri ile Figure gibi şirketler, on zincir kredi ihracatında 10 milyar dolardan fazla kolaylaştırdı.


https://app.rwa.xyz/private_credit)

Geleneksel kredi endüstrisi, yüksek düzeyde aracı katılımı ve yüksek giriş engelleri olan bir işgücü yoğun endüstridir. Blockchain tabanlı kredi, birçok avantaj sunan bir alternatif sunar: gerçek zamanlı on-chain veriler, tek bir doğruluk kaynağı olarak hizmet veren birleşik bir genel defterde depolanır, şeffaflığı teşvik eder ve kredi yaşam döngüsü boyunca standartlaşmayı sağlar. Akıllı sözleşme tabanlı ödeme hesaplamaları ve basitleştirilmiş raporlama maliyetleri ve işgücünü azaltır. Kısaltılmış yerleşim döngüleri ve daha geniş bir fon havuzuna erişim işlem sürecini hızlandırır ve potansiyel olarak borçluların finansman maliyetlerini azaltır.

En önemlisi, küresel likidite, izin olmaksızın on-chain kredi için fon sağlayabilir. Gelecekte, borçlunun finansal metaverilerini tokenize etmek veya on-chain nakit akışını izlemek, projeler için tamamen otomatikleştirilmiş, daha adil ve daha doğru finansman sağlayabilir. Bu nedenle, daha fazla kredi, özel kredi kanallarına yöneliyor ve finansman maliyet tasarrufu ve hızlı ve etkili finansman borçlular için son derece cazip hale geliyor.

Standartlaştırılmamış bir işletme olan özel kredi, patlama için daha büyük bir potansiyele sahip olabilir ve Securitize CEO'su, tokenize edilmiş özel kredi endüstrisinin gelişimi konusunda iyimser olduğunu da açıkça belirtti.

5.3 tahviller

Geçen on yılda dünya çapında 10 milyar doların üzerinde toplam nominal değere sahip tokenleştirilmiş tahviller ihraç edilirken (dünya genelindeki toplam nominal tahvillerin değeri 140 trilyon dolar). Son zamanlarda dikkat edilmesi gereken ihraççılar arasında Siemens, Lugano şehri ve Dünya Bankası'nın yanı sıra diğer şirketler, hükümete bağlı kuruluşlar ve uluslararası kuruluşlar bulunmaktadır. Ayrıca Kuzey Amerika'da aylık hacimleri trilyonlarca doları bulan blok zincir tabanlı repo işlemleri (repo) benimsenmiş, mevcut finansman akışlarında operasyonel ve sermaye verimliliği aracılığıyla değer yaratılmıştır.

Dijital tahvil ihracı, potansiyel faydaları yüksek olduğundan ve giriş engelleri şu anda nispeten düşük olduğundan büyüdükçe devam etme eğilimindedir. Bunun nedeni, belirli bölgelerde sermaye piyasalarının gelişmesini teşvik etme isteğinin bir kısmıdır. Örneğin, Tayland ve Filipinler'de, tokenize edilmiş tahvil ihraç etmek, küçük yatırımcıların merkezsizleştirme yoluyla katılımını sağlamıştır.

Bugüne kadarki avantajlar esas olarak ihraç tarafında olsa da, uçtan uca tokenize edilmiş bir tahvil yaşam döngüsü, veri netliği, otomasyon, gömülü uyumluluk (örneğin, aktarılabilirlik kuralları tokene programlanır) ve kolaylaştırılmış süreçler (örneğin, varlık aracılık hizmetleri) yoluyla operasyonel verimliliği en az %40 oranında artırabilir. Buna ek olarak, maliyetleri düşürmek, ihracı hızlandırmak veya varlık parçalanması, "anında" fonlamayı mümkün kılarak (yani, belirli bir zamanda belirli bir miktarı artırarak borçlanma maliyetlerini optimize ederek) ve küresel sermaye havuzlarından yararlanarak yatırımcı tabanını genişleterek küçük ihraççılar için finansmanı iyileştirebilir.

5.4 geri alma işlemi

repurchase anlaşmaları (repo), tokenleştirme benimsenmesi ve faydalarının bugün gözlemlenebileceği bir örnektir. Broadridge Financial Solutions, Goldman Sachs ve JPMorgan Chase şu anda ayda trilyonlarca dolarlık repo hacmiyle işlem yapmaktadır. Bazı tokenleştirme kullanım durumlarının aksine, repo işlemleri gerçek faydaları elde etmek için tüm değer zincirinin tokenleştirilmesini gerektirmez.

repo'yu tokenize eden finansal kurumlar öncelikle operasyonel ve sermaye verimliliğini sağlar. Operasyonel tarafında, akıllı sözleşmelerin yürütlmesini desteklemek günlük yaşam döngüsel yönetimi ( örn. teminat değerlemesi ve marjın yenilenmesi) otomatikleştirir, bu da sistem hatalarını ve uzlaşma başarısızlıklarını azaltır ve raporlamayı basitleştirir. Sermaye verimliliği düzeyinde, 24/7 anlık uzlaşma ve on-zincir verilerin gerçek zamanlı analizi, kısa vadeli borçlanma ve kiralama yoluyla günlük likidite gereksinimlerini karşılamak ve teminatı artırmak suretiyle sermaye verimliliğini artırabilir.

tarihsel olarak, çoğu geri satın alma anlaşması 24 saatten daha uzun bir süreye sahiptir. Günlük likidite, karşı taraf riskini azaltabilir, borç maliyetlerini düşürebilir, kısa vadeli artışı borçlanmayı mümkün kılabilir ve likidite tamponlarını azaltabilir.

Gerçek zamanlı, 7/24, sınırötesi teminat akışları, yüksek getirili, yüksek kaliteli likit varlıklara erişim sağlayabilir ve bu teminatın piyasa katılımcıları arasında optimize edilmiş akışlarını sağlayabilir, bunların kullanılabilirliğini en üst düzeye çıkarır.

6. İlk tokenizasyon dalgasından sonra

tokenizasyon pazarı şu anda istikrarlı bir şekilde ilerliyor ve ağ etkileri güçlendikçe hızlanması bekleniyor. Özelliklerine göre, belirli varlık sınıfları, tokenize edilmiş varlıkların 2030 yılında 100 milyar doları aşmasına hızla geçebilir.

McKinsey, varlık sınıflarının ilk olarak gerçekleşeceğini bekliyor; nakit ve mevduatlar, tahviller, yatırım fonları, ETF'ler ve özel kredi. Nakit ve mevduatlar için (stablecoin kullanım durumları), benimseme oranları zaten yüksek, bu durum blok zincirinin getirdiği yüksek verimlilik ve değer kazançlarına, ayrıca daha büyük teknik ve düzenleyici uygulanabilirliğe teşekkür edilmektedir.

mckinsey, 2030 yılına kadar tüm varlık sınıflarının tokenleştirilmiş pazar değerinin yaklaşık olarak 2 trilyon doları bulabileceğini tahmin ediyor. Pessimist ve optimist senaryolar sırasıyla yaklaşık olarak 1 trilyon dolar ile 4 trilyon dolar arasında değişmektedir ve bu tahmin başlıca aşağıdaki varlıklar tarafından desteklenmektedir. Bu tahmin, stabilcoin'leri, tokenleştirilmiş mevduatları ve merkez bankası dijital paralarını (CBD'ler) içermemektedir.


(dalgalardan dalgaların dönüşüm gücüne: varlıkların tokenleştirilmesi)

Önceden, Citi de araştırma raporunda para, token ve oyunlar hakkında tahminde bulundu (blockchain'in sonraki milyar kullanıcısı ve trilyonlarca değeri). Tokenize edilmiş nakitin yanı sıra, tokenize edilmiş pazar büyüklüğünün 2030 yılında 5 trilyon ABD dolarına ulaşacağını öngördü.


(citi rwa araştırma raporu: para, tokenlar ve oyunlar (blok zincirinin sonraki milyar kullanıcısı ve trilyon dolarlık değeri))

Yukarıda tanımlanan tokenizasyonun ilk dalgası, kitle pazarı penetrasyonunun zorlu görevini tamamladı. Diğer varlık sınıflarının tokenizasyonu, önceki ilk varlık tokenizasyonu dalgası temeli atmış olduğunda veya net bir katalizör ortaya çıktığında daha büyük ölçekte genişlemesi daha olasıdır.

Bazı diğer varlık sınıfları için, benimsenme hızı ya sadece artımlı getirilerin olması ya da uyumluluk yükümlülüklerini karşılamanın zorluğu veya önemli piyasa katılımcıları için teşviklerin eksikliği gibi olası sorunlar nedeniyle daha yavaş olabilir. Bu varlık sınıfları arasında halka açık ve listelenmemiş hisse senetleri, gayrimenkul ve değerli metaller bulunmaktadır.


Varlıkların tokenleştirilmesinin dönüştürücü gücü: dalgaların ripples'tan gelmesi

7. finansal kurumlar nasıl yanıt vermelidir?

Tokenizasyonun bir dönüm noktasında olup olmadığına dair bir doğal soru, finansal kurumların bu anlamda nasıl tepki vermesi gerektiğidir. Tokenizasyonun belirli zaman çerçevesi ve nihai benimsenmesi belirsiz olsa da, erken dönemde bazı varlık sınıfları ve kullanım durumlarıyla (örneğin, para piyasası fonları, repo, özel sermaye, kurumsal tahviller) kurumsal deneyler, tokenizasyonun önümüzdeki iki ila beş yıl içinde ölçeklendirme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Bu ekosistemde öncü bir konumu garanti altına almak isteyenler aşağıdaki adımları düşünebilir.

7.1 temel iş durumunu gözden geçirin

Kurumlar, tokenizasyonun belirli faydalarını ve değer önerisini, ayrıca uygulama yolunu ve maliyetini yeniden değerlendirmelidir. Daha yüksek faiz oranlarının ve değişken kamu piyasalarının belirli varlıklar veya kullanım durumları üzerindeki etkisini anlamak, tokenizasyonun potansiyel faydalarını doğru bir şekilde değerlendirmek için kritik öneme sahiptir. Benzer şekilde, sağlayıcı ortamını sürekli olarak keşfetmek ve tokenizasyonun erken uygulamalarını anlamak, teknolojinin maliyet ve faydalarına ilişkin tahminlerin iyileştirilmesine yardımcı olacaktır.

7.2 teknik ve risk yeteneklerini oluşturun

Mevcut kurumlar tokenizasyon değer zincirinin neresinde olursa olsun, kaçınılmaz olarak yeni dalgaya hazırlanmak için bilgi ve yetenekler geliştirmeleri gerekecektir. İlk ve en önemli şey, özellikle blok zinciri altyapısı ve yönetişim sorumlulukları (kimin neyi ve ne zaman onaylayabileceği), token tasarımı (varlıklar üzerindeki kısıtlamalar ve bu kısıtlamaların uygulanması) ve sistem tasarımı (defterlerin ve kayıtların nerede saklandığına ve varlık sahiplerinin doğası üzerindeki etkisine ilişkin kararlar) ile ilgili olarak, tokenizasyon teknolojisi ve bununla ilişkili riskler hakkında temel bir anlayış oluşturmaktır. Bu temel ilkeleri anlamak, düzenleyiciler ve müşterilerle sonraki iletişimlerde proaktif kalmaya da yardımcı olabilir.

7.3 ekosistem kaynaklarını oluşturun

Mevcut dijital dünyanın oldukça parçalı peyzajı göz önüne alındığında, kurumsal liderler, avantajlı bir konumu korumak için diğer (geleneksel) sistemler ve ortaklarla entegre etmek için zamanında bir ekosistem stratejisi geliştirmelidir.

7.4 standart belirleme sürecine katılmak

sonunda, tokenizasyon alanında öncü konumda olmak isteyen kurumların düzenleyicilerle iletişimde olmaları ve ortaya çıkan standartlar hakkında girişimde bulunmaları gerekmektedir. standart geliştirme için düşünülebilecek bazı ana alanlar arasında kontrol (yani uygun yönetişim, risk ve kontrol yapılarıyla son yatırımcıları korumak), saklama (özel ağlarda tokenize varlıkların nitelikli saklamasını oluşturan unsurlar, dijital ikizlerin mi dijital doğal kayıtların mı kullanılacağı, iyi bir kontrol pozisyonu nedir), token tasarımı (hangi tür token standartları ve ilgili uyumluluk motorları destekleniyor), ve blockchain desteği ve veri standartları (hangi veriler off-chain yerine on-chain tutulur, uzlaşma standartları) gibi konular yer almaktadır.

8. ileriye doğru yol

tokenizasyon pazarının mevcut durumunu diğer teknolojilerdeki büyük paradigma değişiklikleriyle karşılaştırmak, pazarın erken aşamalarında olduğumuzu göstermektedir. Tüketici teknolojileri (internet, akıllı telefonlar ve sosyal medya gibi) ve finansal yenilikler (kredi kartları ve ETF'ler gibi) genellikle doğumdan sonraki ilk beş yıl içinde en hızlı büyümeyi (% 100'den fazla) gösterir. Bundan sonra, yıllık büyümenin yaklaşık % 50'ye yavaşladığını ve on yılın üzerinde daha mütevazı bir bileşik yıllık büyüme oranı olan % 10 ila % 15'e ulaştığını görüyoruz.

Tokenizasyon deneyleri 2017'den beri başlamasına rağmen, tokenize edilmiş varlıkların büyük bir sayısının çıkarılması son yıllarda gerçekleşti. McKinsey'in 2030'daki tokenizasyon pazarı tahmini, tüm varlık sınıfları için yıllık bileşik ortalama büyüme oranının %75 olduğunu varsayar ve ilk dalgada ortaya çıkan varlık sınıfları öncülük eder.

Yakın gelecekte tokenizasyonun finans endüstrisinin dönüşümünü sürükleyeceği beklenebilir, ve piyasada BlackRock, Franklin Templeton ve JPMorgan Chase gibi ana akım finans kurumlarının aktif bir şekilde yer aldığı görülebilir. Ancak daha fazla kurum hala 'bekle-gör' modunda ve daha net piyasa sinyallerini bekliyor.

Tokenizasyon pazarının bir kırılma noktasında olduğuna ve bazı önemli işaretleri gördüğümüzde tokenizasyonun hızla ilerleyeceğine inanıyoruz, bunlar arasında:

  • altyapı: blok zincir teknolojisi trilyonlarca dolarlık işlem hacmini destekleyebilir;
  • entegrasyon: blockchain farklı uygulamaları sorunsuz bir şekilde birbirine bağlamak için kullanılır;
  • kolaylaştırıcılar: anlık işlemlerin tokenizasyonla (ör. cbdc, sabitcoinler, tokenizasyon depozitolar) hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi için tokenize nakdin yaygın olarak bulunabilir olması;
  • talep: alıcı taraf katılımcılarının ölçeklendirilebilir bir şekilde on-chain yatırım ürünlerine yatırım yapma ilgisi;
  • Düzenleme: Kesinlik sağlayan ve yetki alanları arasında daha adil, daha şeffaf ve daha verimli bir finansal sistemi destekleyen, veri erişimini ve güvenliğini netleştiren eylemler.

daha fazla katalizörün ortaya çıkmasını beklemek zorunda olsak da, ilk önce tanımlanan tokenizasyon dalgasını takip eden kitlesel benimseme dalgasının beklentisindeyiz. Bu, finansal kurumlar ve piyasa altyapı katılımcıları tarafından yönetilecek ve birlikte piyasa değeri yakalayacak ve önde gelen bir konum kuracak.

feragatname:

  1. bu makale [ tarafından yeniden basılmıştırWeb3 küçük hukuk]. Orijinal başlığı ilet'RWA 万字研报:代币化的第一波浪潮已经到来'. Tüm telif hakları orijinal yazara aittir [Will 阿望]. bu yeniden basım konusunda itiraz varsa, lütfen iletişime geçinGate öğrenekip, ve onlar hızla halledecekler.
  2. sorumluluk reddi: bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. makalelerin çevirileri Gate öğrenme ekibi tarafından yapılır. belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.
Comece agora
Inscreva-se e ganhe um cupom de
$100
!